Carnaval... wasda ?

Het is weer zo ver. De tijd van het jaar waarin je wordt doodgegooid met 'hits' over paarden die in de gang staan, kamerbrede tapijten voor op je harses, wat er zoal op keukendeuren staat geschreven en wat al niet meer. Persoonlijk snap ik heel die heisa niet zo. Natuurlijk, als kind zong ik al die nummers vrolijk mee, maar nu ik hard richting 30 ga begin ik me er meer en meer aan te irriteren. Misschien is het de ouderdom en ben ik het kind in mij kwijtgeraakt, misschien ben ik gewoon zwartgallig van nature, of misschien ben ik wel gewoon enorm saai voor mijn leeftijd, maar ik vind Carnaval een feest voor de hersenlozen, no offence.

"Hoe was carnaval dit jaar ?"
"Geen flauw idee, maar ik vond 't geweldig"
Zo ongeveer zie ik een gesprek voor me met een carnavalsganger twee dagen na carnaval, als hij of zij uit zijn of haar delirium is bijgekomen. Tijdens carnaval minimaal 100 liter bier naar binnen gewerkt, totaal niet geslapen (nou ja, hooguit een paar minuten in de struiken tijdens of net ná het over-de-nek-gaan ritueel), de keel schor geschreeuwd om maar vooral duidelijk te maken dat 'ie de teksten van al die geweldige carnavalskrakers he-le-maal uit z'n hoofd kent en getracht bij de welwillende dames bier in te ruilen voor sex behoren tot de standaard 'rituelen' van het carnaval. In ieder geval het carnaval zoals IK het ken.
Nou schijnt het zo te zijn dat carnaval MEER is dan alleen maar zuipen, kotsen, neuken en je gedragen als een complete malloot.
Het schijnt zelfs zo te zijn dat er gevast moet worden. Uiteraard is dat het excuus dat gebruikt wordt om je daarna een paar dagen lang vol te laten lopen, maar soi. Zo lang iedereen dat stug volhoudt klinkt 't vast aannemelijk.

Buiten dat ik al de bovenstaande activiteiten (op het vasten na dan, er mogen namelijk best een paar kilootjes af bij me) van een dermate laag niveau vind dat ik er niet aan moet dénken me in dat soort gepeupel te bewegen, moet ik nog even iets kwijt over de verkleedpartijtjes die onlosmakelijk verbonden zijn met carnaval.
Persoonlijk heb ik verkleedpartijtjes nooit leuk gevonden, maar ik kan me voorstellen dat er kleuters zijn die dit wél een aangenaam tijdverdrijf vinden om met vriendjes of vriendinnetjes uit te voeren. Wat ik me echter níet kan voorstellen is dat volwassen mensen zich in de meest vreemde creaties steken om de feestvreugde te verhogen.
"Het is traditie" zou een geldig argument zijn in principe, al vind ik dat 't een traditie die beëindigt zou moeten worden, evenals het oud-Hollandsch klootstampen (het met een baksteen de balzak zo plat mogelijk zien te krijgen) en natuurlijk de verschillende martelpraktijken, het aloude zondagmiddagje executiekijken op het marktplein en het vierendelen wegens het jatten van een snee brood (overigens stuk voor stuk dingen waar ik liever naar zou gaan kijken dan naar carnaval, maar dat terzijde).
Wat is er nou zo leuk aan jezelf in een maf pakkie hijsen, te zuipen tot je kotst tot je klaar bent om wéér te zuipen tot je kotst ?
Wat is er nou zo leuk aan om na een kater van vier dagen tot de ontdekking te moeten komen dat je je nagenoeg niets meer herinnert van carnaval, omdat je continue lam was ?
Wat is er nou zo leuk aan om dus eigenlijk NA het carnaval geen enkele herinnering meer aan het carnaval te hebben, aangenomen dat je niemand zwanger hebt gemaakt of bijvoorbeeld een of andere harige bult op je inmiddels druipende eikel hebt zitten ?

Ik begrijp het niet, zal het nooit begrijpen en - sterker nog - wíl het niet begrijpen. De middeleeuwen liggen ver achter ons, en persoonlijk vind ik dat ze daar moeten blijven. Misschien is het omdat ik als Rotterdammer zijnde iets te nuchter ben om me zo ontzettend druk te maken over een ordinair zuip en neukfestijn. Dat moet dan maar. Wat mij betreft wordt carnaval nog liever vandaag afgeschaft dan morgen, zodat over 20 jaar mensen op het woord carnaval allemaal eenduidig antwoorden; "Carnaval... wasda ?"