Zaterdagavonden

Op de prille leeftijd van een jaar of 13 beginnen voor de meesten onder ons het grote Uitgaans-gevecht.
In de linker hoek zien wij staan: De Puber! Vrij onzeker over zijn kansen en gewapend met kreten als "Maar anderen mogen het wel!" en "Jullie zijn zo ouderwets!" probeert hij een aanvang te maken van de strijd die komen gaat.
In de rechter-hoek de alombekende Ouders! Hun grootste krachten zijn "Zolang je in mijn huis woont doe je wat ik zeg", "Je bent nog veel te jong." en "Het kan me niet schelen wat anderen wel of niet mogen!" Hun verdediging is een eeuwige sterke, en kan slechts door een moeizame duurstrijd omver geworpen worden.
De hoofdprijs van deze strijd: Het Uitgaan.
Meestal begint dit met onschuldige klassefeesten, cola, chips en de grote broer met een stapeltje cd's en een krakerige microfoon. Buiten in het donker stiekem met zijn twintigen een mini-flesje Feigling delen.
Een half-jaar later verliest het iets van onschuldigheid, en worden licht alcoholische dranken oogluikend toegestaan, waarna menigen zich bezondigen aan te veel en te goedkope rode wijn, die om half één in een vloedgolf misselijkheid beland in het toilet, onder luid gejuich van de rest van de feestgangers, met walletjes onder hun ogen, onzeker kijkend of "die ene leuke" wel dicht bij hem/haar staat.
De muziek zijn de grootste hits van TMF, afgewisseld met een sporadische ABBA uit papa's platencollectie. Er wordt behoorlijk wat afgegiecheld en gebloosd tijdens het slowdansen en dropveteren, en het valt iedereen op dat Marieke zelfs make-up opheeft, wat zorgt voor jaloezie onder de meisjes, en onwennige waardering onder het aanwezige mannelijke geslacht.
Weer wat later is dat allemaal behóórlijk passé, en wordt de sfeer gedomineerd door de tofsten uit de klas, die, om zich een houding te geven, met een zuur gezicht alle muziek afkraken, maar toch steeds weer naar alle feesten gaan.
Dan wordt het opeens tijd om jezelf een nieuw image aan te meten. Er moet een persoonlijkheid ontwikkeld worden, keuzes moeten worden gemaakt! Want de Backstreet Boys kan je wel erg leuk en lekker vinden, daar kan je natuurlijk niet meer voor uit komen.
Steelse blikke worden geworpen op de eersten die beslissen bij welke groep ze willen horen. Skater, alto, kakker, snel wordt er geïmiteerd en veranderd.
Nu wordt het nog harder zeuren bij pappa en mamma om uit te mogen, ingewikkelde smoesen en constructies worden er bedacht om toch maar het ouderlijk huis te ontvlieden, en de magische leeftijdsgrens van 15 komt in zicht!
Nu is het natuurlijk zaak om de juiste uitgaansgelegenheid bij je image te kiezen. In het Gooi zegt het bijvoorbeeld heel wat als je in De Doelen te vinden bent; dan heb je minstens drie donkerblauwe spencertjes in je kast hangen, en als meisje is het een must een licht roze overhemd bloesend uit je half-lange spijkerbroek te dragen. Kom je echter in De Karroessel, dan verf je regelmatig je haar blauw, en draag je T-shirts met namen van bands erop.
De kroegen zijn dus wel redelijk makkelijk uit te zoeken, stap er binnen en het is duidelijk. Probleem is natuurlijk dat zo'n kroeg te duur is om de hele avond te zuipen (met een zakgeld van f 7,50 per week), te druk om te zitten, te vol om te dansen en te luidruchtig om te praten. maar uitgaan is tof, dus het is even volhouden.