Nederland, in voor- en tegenspoed!

Tja, ik ben weer terug in Nederland en het werd me ook weer meteen duidelijk. Na afscheid te hebben genomen van Florida en de Verenigde Staten, wacht mij het ambachtelijke studentenleven hier in Nederland. Het is dus gedaan met luieren op het strand na college, het zwembad aandoen tussen 2 lesuren en de $3 films op de vrijdag. Terug naar de warme pils op de societeit, op de fiets naar huis rijden in de regen en vooral geen dames in bikini meer. Toch mis ik Florida nu ook weer niet zo. Natuurlijk heb ik er dingen meegemaakt die ik nooit meer zal vergeten, maar je moet het ook los kunnen laten.
Mijn eerste indruk weer van Nederland. Ik kom aan op Schiphol, en zie stewardessen links en rechts met elkaar babbelen over welke gezichtsverzorgende creme nu echt het meeste resultaat geeft. Goed, het is dan weer fijn om Nederlands te horen. Ik vervolg mijn tocht naar de 'Baggage Claim' oftewel baggageband, met het leuke nummer 12. Op de weg daarheen zie ik veel Oranje en Euro2000 posters met toepasselijke leuzen als "welkom in het hol van de leeuw" en "hup Holland hup" ('hup' is toch een vreemd woord, niet?). Het EK is wel van ons verborgen gehouden in de Verenigde Staten, dus het leefde toen nog niet echt bij me.
Zodra de eerste week voorbij was echter, had ook de Oranje gekte mij te pakken. Geen krant werd dichtgeslagen zonder alle interviews en analyses van Nederland en tegenstander. Al snel werd de amrzalige kelder in mijn ouderlijk huis omgebouwd tot Oranje bunker en heb nu al kriebels in m'n buik over datgene wat nog moet gaan beginnen; EURO2000. Ik weet nog zo goed het WK 1998, kwart finale Argentinie en de halve finale Brazilie. Het plezier en de onwijze vreugde in mij, door een schitterende goal van Dennis Bergkamp; het enorme verdriet na de strafschoppenreeks tegen Brazilie. Het is moeilijk te vertellen wat een eenvoudig voetbalspelletje teweeg kan brengen in Nederland maar vooral in mij. Ik kan nu al warmlopen van de Adidas of de Nationale Nederlanden reclame. Trots, en elk WK en EK denken dat we kampioen werden, zijn de eigenschappen van een Oranje supporter. Nederland is Oranje, terwijl het eigenlijk nog moet beginnen.