FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 april 2023

Random Pics van de Dag #902

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bekersprookje amateurs Spakenburg voorbij na kleine nederlaag tegen PSV

Spakenburg is er niet in geslaagd om te stunten tegen PSV en de finale van het KNVB Beker te bereiken. Op het eigen Sportpark verloor het met 1-2 van PSV.

Spakenburg had richting de halve finales al FC Groningen en FC Utrecht uitgeschakeld en de amateurclub hoopte dinsdagavond nog een keertje te stunten tegen PSV. Spakenburg leek de eerste helft goed door te komen ondanks wat kansen van PSV, maar vlak voor rust kwam de ploeg van Ruud van Nistelrooij toch op voorsprong. Uit een corner maakte Érick Gutiérrez scoorde van dichtbij.

Patrick van Aanholt leek direct in de tweede helft de wedstrijd te beslissen. Na een aanval over links schoot de linksback hard raak. Door een schitterend afstandsschot van Dwayne Green in de 59e minuut kwam er weer hoop voor de thuissupporters, maar het bleef 1-2 in het voordeel van PSV, waardoor de Eindhovense club zich voor de negentiende keer plaatst voor de finale van het KNVB Beker toernooi.

Trump-ette 'op de vuist' met demonstranten voor rechtbank New York

Donald Trump meldde zich vandaag bij een gerechtsgebouw in Manhattan waar hij gearresteerd is. Demonstranten zijn al met elkaar aan het bekvechten voordat de hoorzitting van de voormalige president was begonnen. 

Eerder vandaag eiste Trump een andere rechtbank omdat hij denkt dat de huidige hem "oneerlijk" zal behandelen. Hij stelde voor de locatie te veranderen naar Staten Island, waar meer Republikeinse kiezers wonen dan in Manhattan, en voegde eraan toe dat de rechter een "bekende Trump-hater" is. Trump wordt geconfronteerd met 34 aanklachten wegens het vervalsen van zakelijke gegevens in verband met de vermeende betaling van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels.

Kijk hier live mee naar de situatie voor het gerechtsgebouw waar Trump zich momenteel bevindt:

Finland nu officieel lid van de NAVO

Finland trad op dinsdag 4 april officieel toe tot de NAVO. Het Noord-Europese land - dat grenst aan Rusland - diende een aanvraag in om lid te worden van de militaire alliantie na de invasie van Oekraïne door Vladimir Poetin. Moskou heeft gezegd hierop het aantal troepen in de westelijke en noordwestelijke regio's te vergroten.

"Hier op het NAVO-hoofdkwartier zullen we voor het eerst de Finse vlag hijsen. Het wordt een goede dag voor de veiligheid van Finland, voor de Noordse veiligheid en voor de NAVO als geheel", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Schelling slaat dubbelslag in Ronde van het Baskenland

Ide Schelling heeft zijn eerste zege van het jaar te pakken. In de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland was de 25-jarige Nederlandse in een technische finale de snelste. Naast de zege neemt Schelling ook de leiderstrui over van Ethan Hayter.

Op de tweede dag van de Ronde van het Baskenland moest er wat geklommen worden. Niet super lastig, maar met een afdaling in de laatste vier kilometer was het vooral een technische finale. Aan het begin van de etappe kregen zes renners de ruimte van het peloton.

Nooit zou het zestal in aanmerking komen voor de dagzege. Op veertig kilometer van het einde toonde Mikel Landa zich eens. Na eerst een versnelling van Richard Carapaz trok Landa eens stevig door. De Bask had direct een mooie voorsprong en reed naar de vroege vluchters toe. Onderweg pakte de Baskische renner drie bonificatieseconden, maar vlak aan de voet van de laatste klim werd Landa weer ingerekend. De slotklim was niet lastig genoeg om verschil te maken en gingen we met een grote groep de afdaling in.

Daarin probeerde Alex Aranburu het verschil te maken, maar uiteindelijk bleef toch nog een grote groep aanhaken, waarna Ide Schelling in de laatste kilometer een sterke indruk maakte. In de laatste 500 meter nam hij de kop en gaf die niet meer af en boekte zijn eerste seizoenszege van het jaar. Daarnaast is hij ook de nieuwe leider in de Ronde van het Baskenland.

Results powered by FirstCycling.com

Treinongeluk Voorschoten: bergen en spoorherstel duurt zeker een week

Afgelopen nacht is rond 03:30 uur een passagierstrein ontspoord bij Voorschoten, tussen Leiden en Den Haag Centraal. Bij het ongeluk zijn tientallen mensen gewond geraakt. Aan boord van de intercity die onderweg was van Leiden naar Den Haag bevonden zich circa 50 passagiers. 

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog onduidelijk. Bij het ongeluk waren ook een bouwkraan en een goederentrein betrokken. Volgens omwonenden hoorden zij twee harde knallen, waarna ze de goederentrein tegen de bouwkraan op het spoor zagen knallen. Deze zou vervolgens voor de passagierstrein op het spoor terecht zijn gekomen. 

Het voorste deel van de intercity is door de klap in een weiland terecht gekomen, het middenstuk ligt op z'n kant naast het spoor. Ook zou er in het achterste deel van de trein brand hebben gewoed; deze zou inmiddels geblust zijn volgens een woordvoerder van de NS. 

De laatste berichten spreken over zo'n 50 tot 60 gewonden, van wie er enkele slecht aan toe zijn. Tussen Den Haag en Leiden ligt het treinverkeer voorlopig stil, de NS en ProRail verwachten dat het onderzoek en de herstelwerkzaamheden tot zeker 16:00 uur vandaag duren.

Update 19:05 uur
Het dodelijke slachtoffer is vanmiddag geborgen; het gaat om een medewerker van BAM. Hij was op het spoor aan het werk. Het bouwbedrijf laat in een verklaring van topman Ruud Joosten weten dat het "met groot verdriet kennis heeft genomen van het overlijden van een zeer gewaardeerde collega." Verder staat het bedrijf ook stil bij de nabestaanden: "Onze gedachten gaan, bij deze verschrikkelijke gebeurtenis, uit naar de nabestaanden en naaste collega's van onze medewerker, Wij wensen hen sterkte bij de verwerking van dit verlies." De gewonden wenst hij sterkte bij het herstel toe.

Kamerbrief
Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een goederentrein van DB Cargo op een kraanvoertuig van een spoorwegaannemer knalde, waarna de intercity van de NS vervolgens op de brokstukken is gebotst. Er waren op dat moment geplande werkzaamheden aan twee van de vier baanvakken. 

Schade
De schade aan het spoor en station Voorschoten is groot. Naar verwachting gaat het herstel aan het spoor en station Voorschoten dagen duren. Hierdoor kan NS geen treinen laten rijden tussen Den Haag en Leiden. NS zet daarom bussen in tussen Den Haag Laan van NOI en Leiden Centraal. Reizigers moeten rekening houden met een half uur extra reistijd. De verwachting is dat herstelwerkzaamheden minimaal tot dinsdag 11 april zullen duren.

Zodra de sporen worden vrijgegeven, wordt gestart met het bergen van de treinstellen. Om bij de treinstellen te kunnen komen moet Mammoet, een berger van ProRail, met een kraan over een sloot. Hiervoor moet eerst een brugconstructie worden gebouwd over de sloot. Deze werkzaamheden zullen morgen starten. Er moeten in totaal vier treinstellen van de NS-trein worden geborgen. Verwacht wordt dat hiervoor meerdere dagen nodig zijn. Veel werkzaamheden kunnen alleen overdag plaatsvinden. Naast schade aan het spoor is ook het perron van station Voorschoten beschadigd geraakt en dient hersteld te worden.

Update 11.45 uur: ProRail tast nog volledig in het duister over hoe het treinongeval in Voorschoten heeft kunnen gebeuren. Volgens topman John Voppen heeft het bedrijf nog nooit zo’n ongeval gezien. Bij het ongeluk is één dode gevallen, een werknemer van BAM die aan het werk was op het spoor. 19 mensen moesten naar het ziekenhuis, van wie enkelen zwaargewond waren.

Tijdens de persconferentie maakte de politie bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar hoe het afgelopen nacht zo mis kon gaan. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek.

Koning Willem-Alexander heeft de plaats van het treinongeluk bezocht, en heeft zijn medeleven aan de betrokkenen uitgesproken. 

Wouter Koolmees, president-directeur NS: “Ik ben geschokt. Afschuwelijk wat er vannacht gebeurd is. Een ongeval als dit hoop je nooit mee te maken. Zoals iedereen zit ik vol vragen en willen we precies weten wat er gebeurd is. Daar zal degelijk onderzoek naar gedaan moeten worden. Op dit moment geldt dat alle aandacht uitgaat naar het welzijn van onze reizigers en collega’s.”


Update 07:03 uur: Bij de ramp zou één dode zijn gevallen. NPO Radio 2 spreekt over zo'n 30 (zwaar)gewonden. Bij het UMC in Utrecht zou het calamiteitenhospitaal zijn geopend, wat alleen gebeurd bij incidenten met veel slachtoffers. 

Update 08:18 uur
Inmiddels hebben de minister en staatssecretaris van IenW een verklaring afgelegd. Minister Mark Harbers: “Er is deze ochtend een verschrikkelijk ongeluk gebeurd op het spoor. Ik leef mee met slachtoffers, nabestaanden en alle betrokkenen van het ongeluk. Ook wil ik mijn waardering uitspreken aan de hulpdiensten die direct ter plaatse waren en hulp hebben geboden."

Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “De beelden van het treinongeluk bij Voorschoten laten zien hoe groot de omvang is. Ik wil iedereen die het ongeluk heeft moeten meemaken laten weten dat ik aan ze denk. Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt. Ik wens hen heel veel sterkte"

Update 08:36 uur
Ook de koninklijke familie heeft hun steun betuigd via Social Media. 

Bijstandsgerechtigde mag met pinopnames gokinkomsten aannemelijk maken

Iemand die bijstand ontvangt en gokt, kan voortaan aan de hand van pinopnames in een gokinstelling aannemelijk maken welke bedragen hij of zij heeft ontvangen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt tot dit oordeel in zijn uitspraak van vandaag.

Hierdoor kan het recht op bijstand worden vastgesteld. Een bijstandsgerechtigde hoeft dus niet meer de volledige bijstand terug te betalen over de maanden waarin hij of zij in een gokinstelling heeft gegokt.

Gokactiviteiten
Iemand die bijstand ontvangt, moet alles melden wat van belang kan zijn voor zijn of haar uitkering. Iemand die bijstand ontvangt en gokt, moet dit melden bij de gemeente. De bij het gokken ontvangen bedragen zijn namelijk bedragen die een betrokkene in handen krijgt en vrij kan besteden. Daarom zijn deze bedragen als inkomsten aan te merken en van belang voor het recht op bijstand.

Eerdere rechtspraak
Het was vaste rechtspraak van de CRvB dat bij gokken in een gokinstelling (denk aan een casino) het recht op bijstand niet kan worden vastgesteld, omdat niet kan worden nagegaan welke bedragen de betrokkene met het gokken heeft ontvangen. Dit betekende in de praktijk dat diegene de bijstand volledig moest terugbetalen. 

Recht op bijstand
De CRvB oordeelt nu dat het recht op bijstand bij gokken in een gokinstelling wel kan worden vastgesteld. De uitkeringspercentages in de marktscan 2022 van de Kansspelautoriteit geven aan dat de met gokken in een gokinstelling ontvangen bedragen gemiddeld genomen niet hoger zijn dan 100% van de ingelegde bedragen. Dit gegeven rechtvaardigt de vooronderstelling dat in het individuele geval de inkomsten uit gokactiviteiten in een gokinstelling 'ongeacht welk gokspel is gespeeld' gelijk zijn aan de ingelegde bedragen. 

Vooronderstelling
Deze vooronderstelling leidt tot een realistische benadering van de ontvangen bedragen. Als uitgangspunt mag worden genomen dat een betrokkene alle bedragen die hij of zij contant in de gokinstelling heeft opgenomen en de bedragen die hij daar heeft besteed aan gokproducten, zoals fiches, heeft ingelegd om te gokken. Het is voor de gemeente die de bijstand verleent of voor de betrokkene nog wel mogelijk om te proberen aannemelijk te maken dat de betrokkene in zijn of haar specifieke geval meer of juist minder dan 100% van de ingelegde bedragen heeft ontvangen. 

Eerder heeft de rechtbank van Rotterdam al beslist dat het recht op bijstand kan worden vastgesteld door een vuistregel te formuleren (zie ook dit persbericht van 2 september 2022). De CRvB bevestigt de uitspraken van de rechtbank. 

Gevolgen
Mensen in de bijstand die gokken in een gokinstelling zijn dus, als zij dit niet hebben gemeld aan de gemeente, niet langer hun hele uitkering kwijt, maar alleen de met gokken ontvangen bedragen, die gelijk zijn aan de bedragen die ze hebben ingezet om te gokken.

De gemeente Rotterdam moet nieuwe beslissingen nemen en bij die nieuw te nemen beslissingen rekening houden met deze uitspraak van de CRvB.  

Man die 13-jarige verkrachtte vrij met 270 uur taakstraf

Een man die als tiener een 13-jarig meisje verkrachtte in een park, is zonder gevangenisstraf vrijgelaten en heeft 270 uur taakstraf opgelegd gekregen.

Sean Hogg was 17 toen hij een reeks aanvallen uitvoerde in Dalkeith Country Park in Midlothian, Schotland, tussen maart en juni 2018. Inmiddels 21 jaar oud, kreeg Hogg van rechter Lord Lake te horen dat hij niet naar de gevangenis zou worden gestuurd omdat hij niet geloofde dat dit zou 'bijdragen aan zijn reïntegratie'.

Hogg, afkomstig uit Hamilton in South Lanarkshire, bedreigde zijn slachtoffer en trok haar kleding naar beneden voordat hij haar bij de polsen greep en haar dwong tot een seksuele handeling. Hij werd schuldig bevonden door een jury in het Hooggerechtshof in Glasgow en verscheen gisteren voor zijn veroordeling.

De straf is door de directeur van Rape Crisis Scotland omschreven als 'zorgwekkend mild'. Nieuwe richtlijnen voor het veroordelen van mensen onder de 25 jaar, waarbij reïntegratie in plaats van straf de belangrijkste overweging is, werden in Schotland in januari 2022 ingevoerd.

Sandy Brindley, de directeur van Rape Crisis Scotland, zei: "Dit is een extreem ernstige zaak en we zijn geschokt dat deze dader geen gevangenisstraf heeft gekregen. Gezien de ernst van deze misdaad en het feit dat het voor het Hooggerechtshof werd behandeld, lijkt deze straf ons zorgwekkend mild."

Toonaangevend Schots advocaat Tommy Ross KC vertelde aan het BBC-radioprogramma Good Morning Scotland: "Het is een buitengewone straf. Ik werk al zo'n 20 jaar in het hooggerechtshof en ik heb nog nooit iemand voor verkrachting uit de gevangenis zien blijven tot gisteren." Hogg is daarnaast onder toezicht gesteld en voor drie jaar op de lijst van zedendelinquenten geplaatst.

KLM mag hitsige piloot na 20 jaar ontslaan, ontslagvergoeding bijna 2 ton

KLM mag een gezagvoerder na jarenlang seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en bedreigingen de laan uit sturen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De piloot zou tussen 2002 en 2022 zich keer op keer ernstig hebben misdragen tegen bemanningsleden, grondpersoneel en passagiers. Veel van de klachten werden door de man naar het rijk der fabelen verwezen. Hij eiste een ontslagvergoeding van 1,5 miljoen euro, maar moet het uiteindelijk doen met een kleine twee ton. Zo meldt AT5

Voor KLM waren de meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag de aanleiding om de gezagvoerder de laan uit te sturen. De man, die in 1995 bij KLM als piloot in dienst trad, zou bij zich bij collega's schuldig hebben gemaakt aan ongewenste aanrakingen, bedreiging, stalking en verkrachting. Bovendien zou hij hen ongevraagd pornografisch materiaal hebben laten zien.

Op een bestemming gaat hij in zijn hotelkamer luidruchtig tekeer met een sekswerker, terwijl zijn collega's in de kamers ernaast liggen. De piloot zegt zich er niks van te kunnen herinneren, ontkent de beschuldigingen en claimt dat een stewardess ze uit wraak heeft verzonnen. Zij zou volgens hem anderen opgeroepen hebben ook meldingen te doen, als doel hem 'op te hangen'.

Gedwongen seks
Die stewardess had eerder aangifte tegen de piloot gedaan, omdat hij haar zou hebben gedwongen seks met hem te hebben en haar zou hebben belemmerd de hotelkamer te verlaten. De gezagvoerder is hiervoor een week geschorst, maar tot een vervolging kwam het niet. Volgens het Openbaar Ministerie was er geen sprake van een strafbaar feit.

De piloot maakt volgens meerdere bemanningsleden ongevraagd opmerkingen over seksuele handelingen, zoals een trio dat hij zou hebben gehad met een moeder en een dochter. Hij stelt zich autoritair op, scheldt vrouwelijke collega's uit en denigreert ze met opmerkingen als: "ik ben helemaal klaar met jullie stelletje kutwijven" en "ik ga naar een discotheek waar ik gisteren was. Daar heb ik een chick geneukt en die ga ik vanavond weer neuken."

Gebakjes
De piloot heeft zich op meerdere bestemmingen misdragen. In Moskou wordt hij door de politie uit een winkel gehaald, nadat hij in dronken staat hapjes nam van meerdere gebakjes. Op de luchthaven van Barcelona schreeuwt hij tegen het grondpersoneel en een trouwe klant van KLM, die in een rolstoel zit en volgens hem de vlucht vertraagt.

Gedrogeerd
In Tel Aviv gaat hij opnieuw tekeer tegen grondmedewerkers. Op de Israëlische luchthaven schreeuwt en beledigt hij het technische personeel op agressieve toon. Ook al deze beschuldigingen zijn volgens de piloot niet waar of hij kan zich er niets van herinneren. In Moskou was hij mogelijk gedrogeerd, claimt hij als verweer.

Onderbroek
Ook in Shanghai gaat het mis. Daar staat de vijftiger volgens een klacht van een purser in zijn onderbroek in een hotel te gillen tegen een vrouw over een verschuldigd geldbedrag. Volgens de gezagvoerder was het niet hij, maar een hotelmasseuse die juist tegen hem schreeuwde.

Op Bonaire gaat het onder andere mis in het hotelrestaurant, waar hij de rosé niet te drinken vindt en over het hotel in het algemeen veel te klagen heeft. Hij kleineert het personeel en schopt stennis bij de receptie. Gesprekken, berispingen en coachingsessies mogen al die jaren na alle gemelde incidenten niet baten.

17.000 bruto per maand
De piloot heeft zijn ontslag tevergeefs aangevochten in de rechtbank. Hij wilde een ontslagvergoeding van 1,5 miljoen euro van KLM. Daar ging de rechter niet in mee. De man wordt per 1 mei ontslagen en krijgt een vergoeding van bijna 190.000 euro mee. De gezagvoerder liep tegen de pensioengerechtigde leeftijd, vloog op de grootste vliegtuigen van KLM (de Boeing 777 en 787) en verdiende ruim 17.000 euro bruto per maand.

Ruimtevaartmaatschappij Virgin Orbit vraagt faillissement aan

Het Britse ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit heeft in de Verenigde Staten zijn faillissement aangevraagd. Met de procedure wil het bedrijf van miljardair Richard Branson zich beschermen tegen vorderingen van schuldeisers.

Het bedrijf maakt al geruime tijd verlies en kondigde onlangs aan 675 werknemers, ofwel 85 procent van het personeelsbestand, te zullen ontslaan. Dit zou te wijten zijn aan de mislukte satellietlancering begin dit jaar. Virgin Orbit speelde een belangrijke rol bij een poging om de eerste satelliet vanaf Britse bodem in een baan om de aarde te brengen. Nadat de missie mislukte, maakte het bedrijf half maart bekend voorlopig te stoppen met verdere pogingen.

Vrouw haalt rijbewijs na 960 examens

Het heeft even geduurd, maar na een schamele 950 pogingen heeft een Zuid-Koreaanse vrouw eindelijk haar theorie-examen gehaald. Deze doorzetter begon in 2005 en ging maar liefst drie jaar lang vijf dagen per week naar het examencentrum. Helaas was succes niet meteen in zicht, dus besloot ze het aantal pogingen te verminderen tot twee keer per week.

Na haar 950ste poging slaagde ze dan eindelijk en kon ze zich opmaken voor het praktijkexamen. Gelukkig was dit een eitje in vergelijking met haar theorie: na slechts tien keer had ze haar rijbewijs in handen. Haar motivatie? Ze runt een groentebedrijf en had het rijbewijs hard nodig.

Deze prestatie zet het vorige wereldrecord van een Engelsman, die 157 keer zijn theorie-examen deed, flink in de schaduw.

Vrouw doet 960 examens over halen rijbewijs (Foto: FOK.nl)
Vrouw doet 960 examens over halen rijbewijs (Foto: FOK.nl)

Rusland wil ander huurlingenleger opzetten om Wagner-groep te vervangen

Volgens informatie van de Britse geheime diensten is Rusland van plan om een ander huurlingenleger op te zetten voor de oorlog tegen Oekraïne. Het doel is om de Wagner-groep te vervangen in zijn "belangrijke" rol, zei het ministerie van Defensie in Londen.

Vanwege de "spraakmakende vete" tussen het ministerie van Defensie en Wagner wil de Russische militaire leiding een privéleger dat ze beter de baas kunnen. "Er is echter geen ander bekend Russisch privéleger dat momenteel de grootte of strijdkracht van Wagner evenaart", zei het.

Rusland vindt de inzet van particuliere huurlingen in Oekraïne in principe nuttig, aldus het Britse ministerie. Deze zijn efficiënter dan het reguliere leger. Bovendien heeft de Russische leiding waarschijnlijk de indruk dat het verlies van huursoldaten door de samenleving meer getolereerd wordt dan dode en gewonde reguliere soldaten, volgens Londen. 

Nederland moderniseert defensie met marineschepen en kruisraketten

Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie kondigt aan dat het kabinet miljarden zal investeren in nieuw defensiematerieel, waaronder marineschepen en raketsystemen voor landmacht, luchtmacht en marine. De investeringen zijn noodzakelijk gebleken na de oorlog in Oekraïne. Nederlandse onderzeeboten, fregatten en F35-straaljagers worden uitgerust met langeafstandswapens, zoals de Amerikaanse Tomahawks, die een bereik van 1000 kilometer hebben.

De landmacht krijgt dit jaar het Israëlische Puls-raketsysteem, dat grotere afstanden en meer precisie biedt dan de huidige pantserhouwitsers. Het Puls-systeem zal tevens geschikt zijn voor in Europa geproduceerde munitie. De aanschaf van de raketsystemen zal naar verwachting tussen de 2 en 3,25 miljard euro kosten.

Vanaf 2029 zal de marine twee nieuwe fregatten krijgen voor het opsporen en bestrijden van onderzeeboten, ter vervanging van de huidige M-fregatten. De fregatten maken deel uit van een gezamenlijk project met België en zullen worden gebouwd door de Nederlandse scheepsbouwer Damen, met radar- en vuurgeleidingssystemen van Thales. De kosten voor de twee fregatten bedragen bijna 1,9 miljard euro.

De Tweede Kamer heeft verzocht de nieuwe marineschepen te vernoemen naar vrouwen die een grote betekenis hebben gehad voor de Nederlandse vrijheid. De namen zijn nog niet bekend.

Marineschip met raket (Foto: Midjourney AI / FOK.nl)
Marineschip met raket (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

Disciplinair onderzoek naar zeer ongepaste uitlatingen politiemedewerker

De politie in Den Haag start een disciplinair onderzoek naar een medewerker  die zeer ongepaste uitlatingen heeft gedaan op social media. Hij is per direct buiten functie gesteld. Zoals gebruikelijk volgt nu een uitgebreid onderzoek. Ook zijn de uitlatingen voorgelegd aan de Officier van Justitie.

‘De zichtbare uitlatingen van deze medewerker zijn kwetsend’, aldus eenheidschef Paul van Musscher. ‘We zijn hier erg van geschrokken. Dit zijn geen uitingen die staan voor de inclusieve politie die wij willen zijn. Een politie voor iedereen. Daar werken we hard aan.’

Kernwaarden
Van Musscher: ‘Hoewel er binnen de politie via programma’s als Politie voor Iedereen heel veel aandacht is voor de cultuur en we een positieve beweging aan het maken zijn, komen er helaas nog steeds incidenten voor waarbij collega’s onze kernwaarden niet of niet goed uitdragen. We zijn een lerende organisatie en fouten maken hoort daarbij. Maar er zijn wel duidelijke grenzen, zoals ook opgesteld in onze beroepscode. De burger mag van ons verwachten dat we op die grenzen toezien.’

Direct in actie
‘We doen er veel aan om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. En wanneer daar toch sprake van is, komen we direct in actie’, aldus de eenheidschef. ‘De leidinggevende van deze medewerker heeft afgelopen vrijdag meteen aan de bel getrokken nadat hij de uitlatingen onder ogen kreeg. Daarbij zijn in het weekend onder andere sporen veiliggesteld en is een onderzoek ingesteld.’

NASCAR-zege voor Larson op Richmond Raceway

Op de Richmond Raceway is de zevende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden, dus voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond. Het was een spannende race, vooral in het laatste kwart werd er veel geduwd en getrokken in de voorste gelederen.

We begonnen met poleposition voor Alex Bowman, met Kyle Busch naast zich en William Byron, Ross Chastain, Tyler Reddick en Austin Cindric er achter. Denny Hamlin was verzeild geraakt in het achterveld en dat pakte niet zo lekker uit: hij tikte JJ Yeley aan de kant en de muur in, wat voor een caution zorgde.

In de rest van de eerste stage bleef het vrij rustig, met stagewinst voor Byron, vóór Kyle Larson, Chastain en Kevin Harvick. Met die vier voorop konden we beginnen aan stage twee, waarin een spin van Josh Berry, de vervanger van de geblesseerde Chase Elliott, al snel voor een korte caution zorgde.

Larson had in stage twee lange tijd de leiding, maar zakte in de slotfase flink weg. Byron nam het over, maar Christopher Bell reed naar de leiding, hoewel ook hij de stage niet won: in de laatste ronden werd hij gepasseerd door de weer helemaal naar voren gekomen Hamlin, die de stage wel won, voor Bell, Byron en Martin Truex.

Met Hamlin, Byron, Truex en Bell voorop konden we door, nog zo'n 160 ronden te gaan. Dik vijftig ronden later kwam Hamlin een stop maken, maar die ging niet lekker en dus verloor hij flink wat posities, terwijl Truex de leiding pakte, kort daarop gevolgd door een caution: Noah Gragson had de muur geraakt.

Bij de herstart was de leiding weer in handen van Truex, die vijftig races geleden voor het laatst won: september 2021, óók in Richmond. Met zo'n vijftig ronden te gaan kwam men binnen voor de laatste reguliere pitstops, waarbij Byron langs Truex ging, maar laatstgenoemde opende kort daarop de aanval weer.

Dat duurde allemaal niet heel lang, want Reddick spinde: caution, en dus werden er door de top weer stops gemaakt. Dat ging vooral lekker voor Larson en nota bene Berry, die voor Truex en Byron terecht kwamen - door Hamlin kon een streep, hij reed weer eens te hard door de pitstraat en moest achteraan aansluiten.

Met twintig ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, anderhalve seconde later gevolgd door een caution: Byron, bezig aan zo'n sterke race, werd in de rondte getikt door Bell. De volgende herstart volgde met vijftien ronden op de borden en Larson met Berry voorop. Die leidende positie stond Larson niet meer af en hij pakte de winst, voor Berry en Chastain.

Joy-con drift wordt gratis gerepareerd door Nintendo

Drift is het probleem van vele standaard controllers, maar Nintendo is wel zo vriendelijk om deze gratis te verhelpen in de Europese Economische Ruimte, ook wanneer ze buiten de garantie vallen. Op hun ondersteuningspagina wordt dit vermeldt.

Het driftprobleem komt bij meerdere controllers voor, zo ook bij de Joy-Cons van Nintendo. Door slijtage gaan de sensoren van je pookje beweging doorgeven wanneer je de stick niet eens aanraakt. Dit is natuurlijk erg irritant als je een andere kant op wil, of moet stil staan om een gevaar te vermijden.

Uit ervaring: Sony repareert geen PlayStation 5-controllers als het na een jaar stuk gaat, dan kost het je 'gewoon' een nieuwe controller. Dan is het beleid van Nintendo toch een stuk gebruikersvriendelijker.

switch_oled_wit

FOK! Wat een weer: nog meer zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het kan niet op de afgelopen dagen. De zon is volop aanwezig al is het nog wat aan de frisse kant. Ook vandaag is de zon weer volop aanwezig en is er dus niet heel veel te vertellen. Het wordt 9 tot 12 graden, vannacht zakt de temperatuur naar de +1 aan zee tot -4 graden in het oosten.

Kijken we wat verderop; langzaam loopt de temperatuur op tot 16 graden op maandag, donderdag en vrijdag kan er een buitje vallen maar tot half april hoeven we niet veel regen te verwachten. Ook de minimumtemperatuur loopt op, vanaf het weekend komt deze niet meer onder het vriespunt. Dit was 'm alweer, tot morgen!

De vuurtoren in Egmond aan Zee staat er weer stralend bij. (Foto: DJMO)
De vuurtoren in Egmond aan Zee staat er weer stralend bij. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Action, Amazon, Bol en Lidl overtreden reclamecode met kinder-paaseieren'

Action, Amazon, Bol en Lidl moeten zich op 11 mei verantwoorden bij de Reclame Code Commissie naar aanleding van klachten van voedselwaakhond Foodwatch. Op diverse chocolade verrassingseieren en gevulde chocolade-eitjes staan de bekende kinderidolen Paw Patrol, Minions, Baby Shark en LOL Surprise!, terwijl de reclamecode voorschrijft dat dit soort kindermarketing niet mag. Naast genoemde winkels staan ook snoepfabrikanten MonDésir en Zàini uit Italië in de beklaagdenbank van het reclame-orgaan.

Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch: “Het is bizar dat winkels als Action en Lidl en webshops als Amazon en Bol.com nog altijd de fout in gaan. Bekende kinderidolen mogen al ruim twee jaar helemaal niet meer op verpakkingen van ongezond voedsel en snoep staan. De bedrijven weten goed dat ze hiermee fout zitten, maar vanwege de manier waarop we in Nederland het verbod op kindermarketing hebben geregeld weten ze dat er amper consequenties zijn.”

Het plaatsen van zogenaamde licenced media characters op voedingsmiddelen mag niet meer sinds juli 2020. Toch gebruiken producenten nog altijd idolen om de aandacht van jonge kinderen te trekken. De voedselwaakhond heeft bij de Reclame Code Commissie geëist dat de winkels en voedselproducenten stoppen met het overtreden van de regels. Foodwatch heeft vanwege de Paas-periode gevraagd om de klachtenzaken met urgentie te behandelen. Helaas is dat niet gelukt, waardoor de producenten willens en wetens hun verboden marketing gedurende de paasdagen aan kunnen bieden.

Vooral opvallend is dat in winkels en in de folder van Lidl chocolade-verrassingseieren zijn aangetroffen met daarop Paw Patrol en Minions. De supermarkt heeft begin dit jaar aangegeven in haar ‘Inkoopbeleid bewuste voeding’ dat Lidl eigenhandig alle kindermarketing verbiedt op “algemeen ongezonde producten”. In het document staat: “Voor deze levensmiddelen is bij Lidl absoluut geen marketing voor kinderen toegestaan: Chocolade- en suikerwaren, energierepen, zoete desserts, taarten, koekjes, gebak en andere zoetwaren, sappen, consumptie-ijs”.

Lidl maakt ook een voorbehoud: “Kerstmis, Pasen, Sinterklaas en Halloween zijn speciale gelegenheden in het leven van een kind en zijn dus geen weerspiegeling van de dagelijkse consumptiegedrag. Vandaar dat we voor deze gelegenheden een uitzondering maken.” Foodwatch meent dat het eigenhandig instellen van deze uitzonderingspositie Lidl niet vrijwaart om reclame te maken met Paw Patrol en Minions.

“Er is niets mis met af en toe een chocolade-eitje of een keer een verrassings-ei. Maar dat voedselbedrijven op schandalige wijze kinderen blijven lokken met bekende idolen en daarmee de regels overtreden, is onacceptabel. Zeker in het geval van Lidl. Ze doen mooie beloftes, maar lappen deze direct aan hun laars. Helaas beslist de Reclame Code Commissie pas na de Paasdagen. Dat zien we vaak bij overtredingen, de veroordeling volgt pas weken na de verkoop, wat het voor bedrijven lucratief maakt de regels aan hun laars te lappen. Bovendien worden er geen boetes opgelegd en zijn uitspraken niet bindend. Wat ons betreft komt er zo snel mogelijk een einde aan deze zelfregulering en komt er een wettelijk verbod", aldus Lindner.

De afgelopen jaren hebben consumenten en organisaties zoals Foodwatch met succes fabrikanten die nog altijd bekende kinderidolen inzetten voor de Reclame Code Commissie gesleept. Groot nadeel van het systeem is dat het fabrikant voor fabrikant en product voor product moet. De uitspraak over één overtreder, geldt niet direct voor anderen.

Vorig jaar is bovendien uit onderzoek door Panteia in opdracht van Foodwatch nog gebleken dat consumenten in Nederland onvoldoende worden beschermd tegen de negatieve invloed van reclames voor (ongezonde) voedingsmiddelen. Het rapport ‘Regulering van reclame voor voedingsmiddelen’ concludeert dat door de scheve verhoudingen binnen de Stichting Reclame Code de belangen van de industrie zwaarder wegen dan die van de consument.

Elitesoldaat beweert dat overheid hem inhuurde Taghi uit te schakelen

Commando Sil A., die wordt beschuldigd van wapen- en drugssmokkel, beweerde maandag tijdens zijn verdediging dat hij in 2019 door de Nederlandse overheid was gevraagd om de beruchte crimineel Ridouan Taghi uit te schakelen. A. stelt dat hij door collega's van het Korps Commandotroepen werd benaderd voor advies over een plan om Taghi te arresteren, ontvoeren of zelfs uit te schakelen in Dubai of Iran. Later werd Taghi gearresteerd in Dubai.

De aanklagers beweren dat A., een commando met een indrukwekkende staat van dienst, deel uitmaakt van Taghi's netwerk en betrokken was bij de smokkel van 260 kilo cocaïne. A. ontkent dit en zegt dat zijn enige connectie met Taghi het plan was om hem uit te schakelen.

Taghi is de hoofdverdachte in het omvangrijke Marengo-proces en tegen hem is levenslange gevangenisstraf geëist voor het geven van opdrachten voor onderwereldmoorden.

15x zonder rijbewijs is scheepsrecht, moet cel in

Een 22-jarige man uit Den Bosch is deze week voor de vijftiende keer betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Ditmaal liep hij tegen de lamp op de A28 bij Zwolle, waar agenten hem wilden controleren. De man probeerde echter te ontkomen door rechtdoor te rijden in plaats van de afrit te nemen, maar werd later alsnog gespot.

De bestuurder had inmiddels van plaats gewisseld met de passagier, maar ontkende dit bij staandehouding. Hij werd aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van drugs, maar weigerde zowel de speekseltest als de bloedproef. Op het politiebureau gaf hij een valse naam op.

Na onderzoek bleek niet alleen dat hij zonder rijbewijs had gereden, maar dat dit al de vijftiende keer was. Volgens afspraken met het Openbaar Ministerie (OM) moet de man bij elke herhaling een gevangenisstraf uitzitten. Bovendien stond er nog een openstaande straf van 22 dagen op zijn naam. Daarom gaat hij nu de cel in.

Voor hoe lang precies is niet bekend, dus wellicht spot je deze man volgende maand gewoon weer op de weg.

Centrumrechtse alliantie wint parlementsverkiezingen in Bulgarije

De winnaar van de parlementsverkiezingen in Bulgarije is de centrumrechtse alliantie Gerb onder leiding van oud-premier Borissov.

Gerb kreeg 26,5 procent van de stemmen, zo maakte de kiescommissie bekend na het tellen van alle stemmen. Het liberaal-conservatieve blok staat op de tweede plaats met ruim 24 procent, gevolgd door de pro-Russische nationalistische wedergeboortepartij met 14 procent.

In totaal haalden zes partijen de grens van vier procent. Dit zal het moeilijk maken om opnieuw een regering te vormen. De algemene verkiezingen van gisteren waren de vijfde in twee jaar tijd.

Nederland koopt Israëlisch PULS artillerieraketlanceersysteem

Nederland koopt voor ruim 500 miljoen euro het Israëlische PULS-artillerieraketlanceersysteem. Dat raketsysteem is eerder beschikbaar en kan ook Europese raketten afschieten.

Lange tijd leek het er op dat Nederland voor het Amerikaanse HIMARS-systeem ( High Mobility Artillery Rocket System) zou kiezen. De Amerikanen gaven hiervoor vorige maand toestemming voor de export, maar staatssecretaris Van der Maat benadrukte toen al dat er nog geen definitieve koop was. Meer hierover bij het AD.

'Planten maken geluid als ze gestrest zijn'

Planten maken geluiden als ze 'gestrest' zijn, ontdekte een groep onderzoekers. Een team van de Universiteit van Tel Aviv in Israël registreerde en analyseerde klikachtige geluiden die leken op het ploffen van popcorn. Ze ontdekten dat de geluiden worden uitgezonden op een volume dat vergelijkbaar is met dat van menselijke spraak, maar dat mensen ze niet kunnen horen vanwege de hoge frequentie.

"Elke plant en elk type stress wordt geassocieerd met een specifiek identificeerbaar geluid. Hoewel ze niet waarneembaar zijn voor het menselijk oor, kunnen de geluiden die door planten worden 'gemaakt' waarschijnlijk worden gehoord door verschillende dieren, zoals vleermuizen, muizen en insecten", aldus de onderzoekers.

New York: 'zero-tolerance bij rellen na Trump-proces'

De stad New York bereidt zich voor op demonstraties voorafgaand aan de hoorzitting van vandaag tegen de voormalige Amerikaanse president Trump. Burgemeester Adams kondigde doeltreffende maatregelen aan tegen rellen of vandalisme en dreigde met arrestaties.

Hij noemde hierbij specifiek de Republikeinse en Trump-aanhanger Taylor Greene, die heeft opgeroepen om te protesteren. Het parlementslid staat bekend om het verspreiden van "desinformatie en haatdragende taal", zei Adams. Hij hoopt dat ze zich gedraagt. De oud-president heeft zelf ook zijn aanhangers opgeroepen te protesteren.

De autoriteiten van New York hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen om de rechtszitting vlot te laten verlopen. Concrete bedreigingen zijn er volgens de politie echter niet. Het Witte Huis benadrukte dat het de situatie in New York nauwlettend in de gaten houdt. Kirby, communicatiedirecteur van de Nationale Veiligheidsraad, zei dat er geen plaats is voor geweld in de Verenigde Staten, maar een vreedzaam protest is toegestaan.

Eerste strafzaak tegen een voormalige president
Trump was maandagavond al in New York aangekomen. Volgens berichten in de media zullen daar vandaag ongeveer 30 aanklachten tegen de 76-jarige worden voorgelezen. De Republikein kan dan schuldig of onschuldig pleiten. Daarvoor zou hij kort worden vastgehouden door het Manhattan District Attorney's Office voor het nemen van vingerafdrukken en politiefoto's. 's Avonds wil Trump op zijn landgoed in de staat Florida een verklaring geven. 

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd. Het gaat om een zwijggeldbetaling aan een pornoactrice die naar verluidt niet correct in de boekhouding is verwerkt. Trump omschrijft de beschuldigingen zelf als politiek gemotiveerd.

Celstraf wegpiraat voor onder invloed veroorzaken dodelijk ongeval kind (4)

De rechtbank Noord-Holland heeft een 27-jarige profvoetballer veroordeeld voor het veroorzaken van een zeer ernstig verkeersongeval waarbij een 4-jarig jongetje is overleden. Dat gebeurde op 14 november 2021 op de A4 bij Hoofddorp. De verdachte reed met te veel drank op en heeft veel te hard gereden. Hij krijgt een celstraf opgelegd van 30 maanden. Ook krijgt de man een rijontzegging van 4 jaar. 

Het verkeersongeval
De man reed rond 1 uur in de nacht van 14 november 2021 op de A4 vanuit Amsterdam in de richting van Leiden/Den Haag. Ter hoogte van Hoofddorp reed de verdachte met hoge snelheid van achteren op een andere personenauto met daarin een gezin met twee jonge kinderen. Hun auto ging door de aanrijding tollen en kwam zo'n 200 meter verderop op de vluchtstrook tot stilstand. Als gevolg van het ongeluk is het 4-jarige slachtoffer overleden. De ouders van het kind en de verdachte en zijn bijrijder raakten gewond. Op de plaats van het ongeval zei de verdachte dat hij de auto niet had bestuurd. Later die dag bekende hij alsnog dat hij wel de bestuurder was.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat de auto van de verdachte zonder te remmen met een snelheid van 193 kilometer per uur tegen de auto van het gezin is gereden. Ter plaatse gold op dat moment in plaats van 100 net weer een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Uit een ademanalyse is gebleken dat de verdachte ten tijde van het ongeval onder invloed was van meer dan twee keer zoveel alcohol als de hoeveelheid die is toegestaan, namelijk 515 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht terwijl de grens ligt op 220 microgram.

Volgens de verdediging is er een zeer reële mogelijkheid dat het overleden slachtoffer op het moment van het ongeval geen gordel droeg. Zijn moeder heeft verklaard dat ze voor vertrek controleerde of hun zoontje goed in de autostoel vastzat. De rechtbank overweegt dat zelfs als het slachtoffer geen autogordel zou hebben gedragen tijdens de botsing, zijn overlijden als gevolg van het ongeval dat de verdachte heeft veroorzaakt aan hem kan worden toegerekend. 

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte opzettelijk de verkeersregels in ernstige mate heeft overtreden, waardoor hij groot gevaar voor anderen heeft veroorzaakt. Dat is ook gebleken uit dit verkeersongeval. Zijn rijgedrag wordt door de rechtbank aangemerkt als roekeloos. Dat betekent dat hij de zwaarste vorm van schuld heeft aan het ongeval.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij met dit gedrag een onomkeerbaar verlies en immens leed heeft toegebracht aan de nabestaanden van het 4-jarige slachtoffer. Dit blijkt ook uit de slachtofferverklaring die de moeder van het jongetje op zitting heeft voorgedragen. De rechtbank is zich ervan bewust dat geen enkele strafoplegging het verdriet en de pijn dat zijn overlijden teweeg brengt kan wegnemen.  

De rechtbank houdt er rekening mee dat de verdachte verder geen strafblad heeft en dat hij verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen en berouw heeft getoond. Ook weegt de rechtbank mee dat de media-aandacht naar aanleiding van het ongeval gevolgen heeft gehad voor zijn loopbaan als professioneel voetballer. Verder heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Alles afwegende is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van 30 maanden op zijn plaats is. Daarnaast mag de verdachte 4 jaar lang geen auto besturen.

Schiphol gaat nachtvluchten en privéjets verbieden

Schiphol wil uiterlijk over twee jaar een verbod op alle nachtvluchten, privéjets weren en geen lawaaiige vrachtvliegtuigen meer. De reservering van de grond voor de tweede Kaagbaan wordt geschrapt. Schiphol-directeur Ruud Sondag denkt dat deze maatregelen voor de luchthaven nodig zijn om sneller stiller en schoner te worden. Zo meldt AT5

Vanaf 2025 zouden er geen vliegtuigen meer mogen opstijgen tussen 0.00 en 6.00 uur. Landende toestellen zijn dan niet meer welkom tussen 0.00 en 5.00 uur. Dat zou betekenen dat er 10.000 nachtvluchten per jaar minder zijn. Verschuiving naar de 'randen van de nacht', dus vlak voor 0.00 uur of in de vroege ochtend wil Schiphol zoveel mogelijk beperken.

Er moet ook een einde komen aan vluchten van privévliegtuigen en klein zakelijk verkeer. Volgens de luchthaven zorgen die vluchten voor onevenredig veel geluidsoverlast en CO2-uitstoot per passagier. 30 tot 50 procent van de privéjets vliegt naar bestemmingen als Ibiza, Cannes en Innsbruck, terwijl die ook bereikbaar zijn met lijnvluchten. De politie- en traumahelikopters en de Kustwacht blijven wel welkom.

Geen tweede Kaagbaan
Schiphol gaat de overheid vragen de reservering voor de tweede Kaagbaan te schrappen. Voor deze start- en landingsbaan is grond gereserveerd ter hoogte van Rozenburg, Rijsenhout en Schiphol-Rijk. Voor Rijsenhout hangt die reservering van de baan als een donkere wolk boven het dorp. Rijsenhout vergrijst en door geluidsregels van Schiphol mag er bijna niet gebouwd worden.

Gebulder en uitstoot
Om geluidsoverlast te verminderen wil Schiphol lawaaïge vliegtuigen strenger aanpakken, door de bestaande normen stapsgewijs aan te scherpen voor vliegtuigen die op Schiphol mogen landen en vertrekken. Dit gaat vooral om vrachtvliegtuigen van het type Boeing 747-400: stokoude vliegtuigen die met veel gebulder en uitstoot de omgeving van Schiphol wakker houden.

De maatregelen gaan uiterlijk gelden in 2025-2026. Het aantal ernstig gehinderden rond de luchthaven daalt volgens Schiphol hiermee met ongeveer 17.500 (16 procent) en het aantal omwonenden met ernstige slaapverstoring daalt met ongeveer 13.000 (54 procent).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.