FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 maart 2023

Random Pics van de Dag #888

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Biatleten Bø en Öberg sluiten World Cup-seizoen winnend af in Noorse mist

In het Noorse Oslo is op de befaamde Holmenkollen een eind gemaakt aan het World Cup-seizoen voor de biatleten. De mannen en vrouwen werkten in flinke mist de massastarts af, wat voor meerderen een afscheid van de wedstrijdsport betekende.

Mannen
Na de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, was de leiding in handen van Niklas Hartweg, wat hem goed uitkwam: hij had een topresultaat nodig om nog kans te maken op de titel van beste atleet onder de 25 jaar dit seizoen. De Zwitser had met Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø en Sebastian Stalder een groep Noren én een landgenoot achter zich aan, waarbij Johannes Thingnes Bø richting schietbeurt drie de leiding overnam.

De bloedsnelle Noor nam afstand, kwam solo aan bij de laatste schietbeurt en zag daar hoe zijn ene misser zijn zoveelste overwinning niet in gevaar bracht. Hartweg hield ondertussen dapper stand en dook met de ook volledig foutloze Christiansen de slotronde in, maar hij liet de Noor achter en pakte een fraaie tweede plek én de eindzege voor de atleten onder 25 jaar. Christiansen completeerde het podium door de Fransman Quentin Fillon Maillet nog net achter zich te houden.

Vrouwen
Niet veel vrouwen kwamen foutloos door de twee liggende schietbeurten, maar Julia Simon uit Frankrijk en de Zweedse Hanna Öberg deden dat wel, wat hen de leiding opleverde. Bij de derde keer schieten haakte Simon met twee missers af, terwijl Öberg weer alles trof en solo op weg ging naar de vierde en laatste schietbeurt.

Daar noteerde Öberg één misser, maar achter haar werd véél meer gemist, waardoor ze alsnog redelijk onbedreigd op weg kon naar de overwinning. De Noorse Marte Olsbu Røiseland kwam in haar allerlaatste race goed naar voren bij de laatste schietbeurt en pakte de tweede plek, terwijl de Française Anaïs Chevalier-Bouchet haar carrière afsloot door Hanna Kebinger uit Duitsland nét van diens eerste World Cup-podium ooit af te houden. Simon werd vijfde, voor Denise Herrmann-Wick uit Duitsland, de derde topper voor wie Oslo de laatste race was - de Noorse Tiril Eckhoff kwam dit seizoen wegens een hevige COVID-19-infectie vorig jaar überhaupt niet meer in actie en stopt er ook mee.

Uitslag FC Twente - AZ

AZ heeft niet kunnen profiteren van puntverlies van zowel Ajax als PSV. Bij winst tegen FC Twente hadden de Alkmaarders de tweede plaats overgenomen, maar in Enschede werd er met 2-1 verloren.

Na iets meer dan een tien minuten spelen keek AZ al tegen een 2-0 achterstand aan na twee kopgoals van Manfred Ugalde. Daarna kreeg FC Twente nog meer kansen om de score verder uit te diepen, maar gelukkig voor AZ bleef de schade beperkt bij rust tot 2-0.

In de tweede helft kreeg FC Twente goede kansen op de 3-0, maar wisten hun kansen niet te benutten en uit het niets zorgde Jesper Karlsson in de 66ste minuut voor de aansluitingstreffer na een mooie pass van Jordy Clasie. Daarna was de wedstrijd wat meer in evenwicht, maar gescoord werd er niet en bleef het 2-1 in Enschede. Twente staat door de winst weer op de vijfde plaats, terwijl AZ nu op plaats vier staat.

Zweedse langlaufers winnen mooie estafette, Klæbo en Sundling domineren sprint

In het Zweedse Falun hebben 's werelds beste langlaufers dit weekeinde de voorlaatste World Cup-week van het seizoen afgewerkt. Er stonden individuele wedstrijden, sprints en een gemengde landenwedstrijd op het programma, alvorens men komende week in Estland en Finland het seizoen af gaat sluiten.

10km klassiek vrouwen
De Zweedse sprinter Jonna Sundling opende snel, maar halverwege was duidelijk dat de Finse klassiek specialiste Kerttu Niskanen een topdag had. Zij noteerde de snelste tussentijd, vergrootte haar voorsprong behoorlijk en ging ruim naar de snelste tijd. Katharina Hennig uit Duitsland hield later nog even gelijke tred, maar moest ook het hoofd buigen en pakte op 15,9 seconden de tweede plek, voor de Noorse Anne Kjersti Kalvå (+22,3).

10km klassiek mannen
De Noor Erik Valnes kwam erg vroeg in actie en zijn tijd bleef lang bovenaan de lijst staan, tot landgenoot Pål Golberg bijna tien seconden sneller aan de finish was. Ondertussen was ook Johannes Høsflot Klæbo onderweg en vooral in de tweede helft van de race maakte hij grote indruk: 23,0 seconden sneller dan Golberg. Martin Løwstrøm Nyenget was nog sneller bezig, maar in de laatste kilometer kon hij Klæbo's tempo echt niet meer bijbenen: tweede op 10,7 seconden. Het werd een Noors 1-2-3-4'tje, want op 20,7 seconden duwde Harald Østberg Amundsen landgenoot Golberg nog naar plek vier.

Sprint vrije stijl vrouwen
Met Jonna Sundling en Maja Dahlqvist had het thuisland twee favorieten in de finale, vergezeld door Nadine Fähndrich uit Zwitserland en het Noorse trio Kristine Stavås Skistad, Mathilde Myhrvold en Julie Myhre. Na een wat traag begin voerde Sundling het tempo hoog op, waarbij alleen Skistad echt kon volgen. De Noorse kon meer dan dat, want ze sloot terug aan en knalde er op weg naar de finish overheen: winst voor Skistad, voor Sundling en Dahlqvist.

Sprint vrije stijl mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes en debutant Håkon Asdøl had Noorwegen ook hier drie finalisten, aangevuld door de Italiaan Federico Pellegrino en de Fransen Lucas Chanavat en Richard Jouve. Niemand wilde als eerste de laatste afdaling in, waardoor het groepje met de rem erop naar beneden ging, tot het tempo ineens volle bak omhoog ging. Klæbo sloeg hard toe en ging er vandoor, op weg naar de winst, Valnes pakte de tweede plek en Pellegrino sprintte zich nog naar plek drie.

Gemengde estafette
De eerste man en vrouw van elk team kwamen uit in de klassieke stijl over vijf kilometer en daarbij bleven er vrij veel teams bij elkaar in de buurt. Dat was ook na het optreden van de tweede groep mannen het geval, waarna vijf vrouwen konden vechten om de winst: Francesca Franchi voor Italië-1, Victoria Carl voor Duitsland-1, Noorwegen-1 en Zweden-1 met Anne Kjersti Kalvå en Jonna Sundling en Ragnhild Haga voor Noorwegen-2. Sundling opende in de slotfase de aanval en daar had niemand een antwoord op: met Calle Halfvarsson, Moa Ilar en Edvin Anger pakte slotloopster Sundling de winst voor Zweden-1. Martin Løwstrøm Nyenget, Heidi Weng, Simen Hegstad Krüger en Kalvå werden voor Noorwegen-1 tweede, terwijl Duitsland-1 met Albert Kuchler, Katharina Hennig, de jonge Anian Sossau en Carl het podium nog nét pakte - Carl klopte Haga in een millimetersprint voor plek drie.

Uitslag Vitesse - PSV

PSV heeft in de Eredivisie duur puntverlies geleden. Het kwam op bezoek bij Vitesse niet verder dan een 1-1 gelijkspel en ziet de achterstand op koploper Feyenoord oplopen tot acht punten.

PSV kende een goede start van de wedstrijd en kwam binnen tien minuten op voorsprong na een mooie rush van Simons. In de rest van de eerste helft viel weinig te beleven al was PSV nog wel twee keer dichtbij een doelpunt. Van Aanholt schot net naast en Silva kopte op de paal.

Ook in de tweede helft speelde vooral PSV in een laag tempo, Luuk de Jong kreeg nog een paar kleine kansjes maar Vitesse bleef hopen een kans. Het kwam uiteindelijk langszij toen Sangaré een schot van richting veranderde en zo de bal in het doel werkte. 

Vitesse

1 - 1

PSV

 61' Sangaré (e.d)    8' Simons
 
 Gele kaart: Tronstad, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: v.Boek
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Flamingo (Arcus/12)
Oroz
Isimat-Mirin
Cornelisse
Meulensteen
Tronstad
v.Ginkel
Manhoef (Jonathans/89)
Kozlowski (Vidovic/66)
Bero
  Drommel
Mwene
Branthwaite (Obispo/ 66
Boscagli/90 3)
Ramalho (T.Hazard/ 84)
v.Aanholt
Sangaré
Simons
Veerman
El Ghazi (Bakayoko/46)
L.de Jong
Silva

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft de derby van het Noorden gewonnen. In Groningen wonnen de Friezen met 0-2 door twee goals van Sydney van Hooijdonk.

FC Groningen begon het sterkst aan het duel tegen sc Heerenveen en was twee keer dicht bij de openingstreffer. Elvis Manu schoot op de lat en de inzet van Thijmen Blokzijl ging net naast. Waar Groningen wachtte op de 1-0 viel de treffer aan de andere kant. Sydney van Hooijdonk scoorde uit een rebound de 0-1 nadat FC Groningen Michael Verrips eerst nog redde.

Ook bij de 0-2 stond Van Hooijdonk op de goede plaats. Opnieuw wist te scoren via een rebound nadat Verrips eerst redding bracht op een schot van Pelle van Amersfoort. In de tweede helft was FC Groningen niet bij machte om de wedstrijd weer spannend te maken en bleef het 0-2 in Groningen. De wedstrijd werd nog wel even stilgelegd vanwege ongeregeldheden op de tribunes waar Jetro Willems en Manu nog tikken kregen van de eigen supporters.

Uitslag Ajax - Feyenoord

Feyenoord heeft vanmiddag een grote stap gezet in de jacht op de landstitel. Aartsrivaal Ajax werd met 2-3 verslagen en boekte zo de eerste zege in de Arena sinds 2005.

De bezoekers kwamen al snel in de wedstrijd op voorsprong, na een voorzet van Idrissi scoorde Gimenez. Ajax liet zich niet van de wijs brengen en nam het initiatief in de wedstrijd. Dit resulteerde al snel in de gelijkmaker, Alvarez kopte raak uit een corner. De thuisploeg bleef de betere en Bergwijn was dichtbij een doelpunt, een ingreep van Hartman kon dit nog net voorkomen. Nog in de eerste helft werd diezelfde Hartman gewisseld toen hij met al geel op zak ontsnapte aan een tweede gele kaart. Vlak voor rust kwam Ajax alsnog op voorsprong, Tadic scoorde de 2-1.

In de tweede helft was het spelbeeld ineens omgedraaid. Feyenoord domineerde en werd al snel beloond, Szymanski scoorde de gelijkmaker na een voorzet van Kökçü. De Rotterdammers drongen steeds meer aan maar het omzetten in nog een goal lukte niet, Szymanski was nog het dichtste bij maar hij profiteerde niet van een counter.

Langzaam maar zeker raakte de wedstrijd weer meer in evenwicht. Kudus was dichtbij een goal voor Ajax maar een geweldige redding van Wellenreuther kon dit nog net voorkomen. Uiteindelijk was het Feyenoord dat, niet voor het eerst dit seizoen, scoorde in de slotfase. Geertruida kopte uit een corner zijn ploeg naar de overwinning.

AFC Ajax

2 - 3

Feyenoord

 17' Álvarez
 37' Tadic
   5' Gimenez
 52' Szymanski
 86' Geertruida
 
 Gele kaart: Taylor, Sánchez, J.Timber, (AFC Ajax), Hartman, Idrissi, Pedersen, Kökçü, López, (Feyenoord)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Rulli
Sánchez (Lucca/87)
J.Timber
Bassey
Wijndal (Conceição/64)
Álvarez
Berghuis
Taylor (Klaassen/77)
Kudus
Tadic
Bergwijn (Brobbey/77)
  Wellenreuther
Geertruida
Trauner (Pedersen/64)
Hancko
Hartman (López/25)
Wieffer
Szymanski (Danilo/ 76)
Kökçü
Jahanbakhsh (Paixão/76)
Gimenez
Idrissi (Dilrosun/76)

Chantal topless bij winst Feyenoord op Ajax

Update: Er zijn naakte mensen gespot, maar of dit Chantal is?

Chantal op Twitter gaat halfnaakt de hofvijver in bij winst van Feyenoord op Ajax

Kijk jij al uit naar deze gebeurtenis?

Vesti wint F2-hoofdrace Jeddah na uitvalbeurt leider Martins, Verschoor 6e

Op het Jeddah Corniche Circuit in Saoed-Arabië hebben de jongelingen in de Formule 2 zondagmiddag hun hoofdrace afgewerkt. Dat bleef wat minder lang spannend dan de geweldige sprintrace een dag eerder, maar was alleszins vermakelijk.

Victor Martins vertrok vanaf poleposition en had Oliver Bearman naast zich, met Jack Doohan en Jehan Daruvala op de tweede rij en Ayumu Iwasa met Frederick Vesti op rij drie - Richard Verschoor moest het doen met startplek twintig. Bearman kende een topstart en nam de leiding, Martins, Doohan en Vesti zaten er achter. Na zes ronden kwamen Doohan, Vesti en Iwasa als eerste van de voorste mannen naar binnen om hun zachte banden in te leveren, waarbij Vesti voorbij Doohan ging.

Bearman en Martins kwamen een rondje later binnen voor vers rubber en bleven Vesti, Doohan en Daruvala voor. Niet lang daarna opende Martins volle bak de aanval op Bearman en na een tweede poging pakte de Fransman de leiding over, terwijl Vesti zijn teamgenoot Bearman ook te grazen nam. De Brit kreeg het lastig, haakte af en spinde een paar ronden later, waardoor ook Doohan, Daruvala en Iwasa hem passeerden.

Voorin sloot Vesti aan bij Martins, die hij zwaar onder druk wist te zetten. Die druk werd Martins teveel en de ART-coureur spinde de race uit. Vesti nam zo de leiding over en stond die niet meer af: winst voor de Deen, met Doohan en Daruvala op de tweede en derde plek - Verschoor wachtte erg lang met zijn pitstop en dat pakte bijzonder goed uit met een indrukwekkende zesde plek.

Waarom sommige voetbalfans hun aartsrivalen financieel zouden helpen

Volgens een studie kent ook de rivaliteit tussen voetbalclubs zijn grenzen. Dat ontdekten onderzoekers van de Hogeschool van Hannover.

Ze spraken met voetbalfans in wier regio aartsrivalen als 1. FC Köln en Borussia Mönchengladbach hun thuisbasis hebben.  De fans van Keulen werd gevraagd hoe ze zouden reageren als het voortbestaan van Borussia in gevaar zou komen - met andere woorden: financiële problemen, er dreigt een gedwongen degradatie. De wetenschappers kregen de verwachte reactie: vrolijkheid. Maar sommige fans toonden echter ook de bereidheid om hun rivalen te helpen, bijvoorbeeld door te doneren. De bereidheid om te helpen werd alleen getoond bij aartsrivalen - niet voor andere teams.

Het onderzoeksteam schrijft dat het onderzoek toont hoe ambivalent de relatie tussen aartsrivalen is. Je rivaal 'deugt niet' , maar is ook nodig – om jezelf überhaupt als groep te kunnen definiëren.

CDA-prominent staat achter Hoekstra en hoopt op terugkeer Omtzigt

CDA-prominent Van Toorenburg staat achter ‘keiharde manager’ Wopke Hoekstra en hoopt op terugkeer Pieter Omtzigt, zo zei ze bij WNL.

Het CDA stevent in de exitpolls Provinciale Statenverkiezingen af op een verlies van vier zetels, maar Van Toorenburg rekent Hoekstra de nederlaag niet aan. Volgens het voormalig CDA-Kamerlid is er voornamelijk gestemd op basis van de landelijke politiek en niet de regionale. Verder hoopt ze dat zelfstandig Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op korte termijn terugkeert bij het CDA. Ze heeft veertien jaar met hem gewerkt en had hem heel graag bij het CDA gehouden.

Baanrenner Lavreysen sprint naar individueel- en teamgoud in Nations Cup

In het Egyptische Cairo kwamen de afgelopen dagen veel van 's werelds beste baanwielrenners in actie. De tweede van drie Nations Cup-evenementen werd er afgewerkt, wat Nederland twee gouden en twee zilveren medailles opleverde.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen stond in de finale tegenover de tegenwoordig voor Israël uitkomende ex-Rus Mikhail Yakovlev, die het in de eerste heat spannend maakte, maar wel verloor. Lavreysen gaf hem in heat twee overtuigender het nakijken en pakte zo de winst, terwijl Kaiya Ota uit Japan in twee heats tegen Mateusz Rudyk uit Polen de derde plek had gepakt. Tijmen van Loon sneuvelde in de eerste knockoutronde.

Keirin mannen
Lavreysen sneuvelde verrassend vroeg, al in de kwartfinales lag de vaak zo dominante Nederlander er uit. In de finale deden de Japanners het erg goed, waarbij Shinji Nakano de beste was: hij bleef de Maleisiër Muhammad Shah Firdaus Sahrom net voor, met Ota op de derde plek - Kohei Terasaki completeerde het Aziatische feestje met een vierde plek.

Omnium mannen
Yanne Dorenbos opende erg sterk met een derde plek op de scratch, gevolgd door plek zeven en acht in de tempokoers en de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers reed hij vooral in de slotfase sterk, wat hem een vierde plek in het eindklassement opleverde. Yoeri Havik kwam er niet echt aan te pas, alleen op de scratch (achtste) eindigde hij in de top-10 en in de eindstand werd hij vijftiende. De winst was voor de Fransman Thomas Boudat, voor Elia Viviani uit Italië en de Duitser Roger Kluge.

Afvalkoers mannen
De Nederlanders deden het erg sterk, zowel Dorenbos als de voor BEAT uitkomende Havik zaten bij de laatste vier. Voor Dorenbos was dat het eindstation, terwijl Havik de Italiaan Michele Scartezzini naar plek drie verwees. De Nederlander werd zelf tweede, want in de eindsprint was de Brit William Tidball een maatje te groot.

Teamsprint mannen
Met Jeffrey Hoogland, Lavreysen en Roy van den Berg was Nederland uiteraard de torenhoge favoriet en dat maakte het trio weer volledig waar. In de finale werd Frankrijk ruimschoots verslagen: 42,641 seconden voor de Nederlanders tegen 43,887 voor Timmy Gillion, Rayan Helal en Sebastien Vigier. Japan was met Yoshitaku Nagasako, Yuta Obara en Kaiya Ota in 43,361 seconden te sterk voor Guo Shuai, Xue Chenxi en Zhou Yu uit China (44,152).

Ploegenachtervolging mannen
Tobias Hansen, Rasmus Pedersen, Carl-Frederik Bevort en Robin Skivild reden in de finale namens Denemarken tegen Thomas Denis, Corentin Ermenault, Quentin Lafargue en Valentin Tabellion uit Frankrijk, die sterk begonnen, maar in de slotkilometer toch teveel verloren: 3:52,312 voor de Denen, tegen 3:53,229 voor Frankrijk. Met Benjamin Boos, Theo Reinhardt, Tobias Buck-Gramcko en Leon Rohde pakte Duitsland in 3:58,087 de derde plek tegen de Nieuw-Zeelanders George Jackson, Kyle Aitken, Daniel Bridgwater en Keegan Hornblow (3:58,627).

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Vincent Hoppezak vertegenwoordigden Nederland en deden dat uitstekend. Het duo won drie keer een tussensprint en pakte in de slotfase een ronde voorsprong, wat genoeg punten opleverde voor de tweede plek. De Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt wonnen de wedstrijd, George Jackson en Thomas Sexton werden namens Nieuw-Zeeland derde.

Sprint vrouwen
Hetty van der Wouw ging er in de kwartfinales uit, Steffie van der Peet sneuvelde in de eerste ronde al. De finale werd een Brits onderonsje, waarin Emma Finucane in twee mooie races afrekende met Sophie Capewell. De Duitse Emma Hinze won de strijd om plek drie met 2-0 van Miriam Vece uit Italië.

Keirin vrouwen
Van der Peet moest het doen met een derde plek in de kleine finale, terwijl Van der Wouw uitkwam in de finale. Dat ging redelijk, tot de slotfase: ze werd onderuit getikt door de Japanse Fuko Umekawa en maakte een nare smak, maar kwam er wel zonder breuken vanaf. De Japanse Mina Sato reed ondertussen verrassend overtuigend naar de winst, voor Nicky Degrendele uit België en de Duitse Alessa-Catriona Propster.

Omnium vrouwen
Maike van der Duin reed een sterk omnium, met plek vier op de scratch, een vijfde plaats in de tempokoers en plek acht in de afvalkoers. Ze pakte vervolgens prima punten mee in de afsluitende puntenkoers, waardoor de Nederlandse naar plek vijf steeg. De winst was voor de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston, voor Victoire Berteau uit Frankrijk en de Deense Amalie Dideriksen.

Afvalkoers vrouwen
Marit Raaijmakers deed namens Nederland mee en ook dat ging uitstekend. Een podium zat er echter net niet in, Raaijmakers ging er af met nog vier andere dames in koers, plek vijf dus. De Amerikaanse Jennifer Valente won de eindsprint van de Française Victoire Berteau, terwijl de Britse Sophie Lewis er met plek drie vandoor ging.

Teamsprint vrouwen
Van der Peet, Van der Wouw en Kyra Lamberink kwamen niet tot de races om de podiumplekken, het trio werd uiteindelijk vijfde. In 47,676 seconden ging de winst in de finale naar Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying uit China, die het Duitsland van Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze klopten (47,912). Mathilde Gros, Taky Marie Divine Kouamé en Julie Michaux reden Frankrijk in 47,999 seconden naar plek drie tegen de 48,027 van het Britse trio Sophie Capewell, Emma Finucane en Lowri Thomas.

Ploegenachtervolging vrouwen
Frankrijk nam het in de finale op tegen Nieuw-Zeeland, waarbij Clara Copponi, Valentine Fortin, Marion Borras en Marie le Net een mooie voorsprong pakten. Bryony Botha, Ally Wollaston, Samantha Donnelly en Emily Shearman waren in de slotkilometer een stuk sneller, maar Frankrijk hield stand: 4:13,820 minuten tegen 4:15,000. Het Duitse kwartet Franziska Brausse, Lisa Klein, Mieke Kroger en Laura Sussemilch pakte in 4:18,324 ruimschoots de derde plek in de race tegen het Ierland van Lara Gillespie, Mia Griffin, Kelly Murphy en Alice Sharpe (4:23,238).

Koppelkoers rvouwen
Met Raaijmakers en Van der Duin had Nederland een prima duo in de race, hoewel een podiumplek er niet echt in zat - de twee pakten niet vaak genoeg goede punten mee in de sprints. De winst was voor Clara Copponi en Valentine Fortin uit Frankrijk, die één puntje meer veroverden dan Amalie Dideriksen en Julie Leth namens Denemarken. Plek drie was voor Bryony Botha en Ally Wollaston namens Nieuw-Zeeland.

Hunter Biden dient tegenvordering in bij lasterzaak 'laptop from hell'

Terwijl president Biden op 80-jarige leeftijd nadenkt om zich herkiesbaar te stellen, heeft zijn veelbesproken zoon Hunter opnieuw de aandacht op zich weten te vestigen door een tegenvordering in te dienen in de 'Laptop from hell' zaak. Deze tegenvordering kan Biden duur komen te staan als hij zich daadwerkelijk kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Hunter Biden diende vrijdag een tegenvordering in bij zijn juridische oorlog met de voormalige eigenaar van een computerreparatiewerkplaats die in het bezit kwam van Hunter's beruchte laptop. In de tegenvordering stelt Hunter dat zijn privacy is geschonden, en zet daardoor zijn drugsgebruik, sekscapades en duistere buitenlandse zakendeals opnieuw in de schijnwerpers.

In de tegenzaak, ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank in Delaware, beweert Hunter dat John Paul Mac Isaac niet het wettelijke recht had om de inhoud van Hunter's laptop die in 2019 in zijn winkel in Delaware was achtergelaten, te kopiëren en te verspreiden.

De 42 pagina's tellende aanklacht, die werd ingediend als reactie op een langlopende aanklacht wegens laster die door Mac Isaac tegen Hunter en anderen is aangespannen, beschuldigt de eigenaar van de reparatiewerkplaats er ook van dat hij enkele weken voor de verkiezingen van 2020 de inhoud van de laptop heeft verspreid voor politiek gewin. 

De opmerkelijke zet van Hunter komt op het moment dat de voorzitter van de House Oversight Committee, James Comer (R-Ky.), verder gaat met het onderzoek naar de buitenlandse zakelijke transacties van de familie Biden. 

In de zaak maakten de advocaten van Hunter duidelijk hoe de privé-informatie van de nu 52-jarige - inclusief naaktfoto's en een schat aan e-mails en sms'jes - openbaar werd gemaakt en exclusief werd gerapporteerd door The Post in oktober 2020. "Het doel van het schenden van de privacy van meneer Biden en het verspreiden van zijn gegevens was niet voor enig legitiem doel, maar om meneer Biden schade toe te brengen en in verlegenheid te brengen."

Mac Isaac houdt vol dat hij de legale eigenaar van de laptop werd nadat Hunter hem in april 2019 had afgeleverd voor reparatie en de laptop niet ophaalde ondanks pogingen van Mac Isaac om contact met hem op te nemen. Zijn advocaten hebben gezegd dat ze een door Hunter ondertekend ontvangstbewijs hebben dat aangeeft dat eigendommen die na 90 dagen niet zijn opgeëist verbeurd zullen worden verklaard.

In een voetnoot van de tegenvordering schrijft Hunter's advocaat: "Dit is geen bekentenis van meneer Biden dat Mac Isaac (of anderen) in feite een bepaalde laptop bezat met daarop elektronisch opgeslagen gegevens van meneer Biden. Integendeel, meneer Biden erkent gewoon dat Mac Isaac op een gegeven moment elektronisch opgeslagen gegevens heeft verkregen, waarvan sommige toebehoorden aan meneer Biden."

Hunter heeft eerder beweerd dat hij niet zeker weet of de laptop van hem is en zich niet kan herinneren dat hij hem bij de reparatiewerkplaats heeft afgegeven, maar hij heeft aangegeven dat zijn geheugen door zijn drugsverslaving wazig was.

De tegenvordering beschuldigt de eigenaar van de reparatiewerkplaats van zes gevallen van inbreuk op de privacy, waaronder samenzwering om belastende gegevens te verkrijgen en te verspreiden. Op de laptop stonden onder meer beelden van Hunter die een crackpijp lijkt te roken en berichtjes van hem aan een van Maryland's 'meest gezochte' criminelen met het verzoek om crack-cocaïne te bezorgen in Hunter's hotelkamer. 

Artsen maken zich zorgen om tekort medicijnen

Artsen en apothekers vragen de Tweede Kamer om werk te maken van het oplossen van het volgens hen groeiende tekort aan geneesmiddelen. Komende week debatteert de Kamer over het geneesmiddelenbeleid.

De LHV vraagt samen met onder meer apothekersorganisatie KNMP en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) om actie. In een brief aan de Kamer schrijven ze dat artsen en apothekers zich "ernstig zorgen" maken over het "oplopend aantal tekorten". De partijen willen dat wordt ingezet op het produceren van geneesmiddelen in Nederland en Europa. "De afhankelijkheid van grondstoffen uit Azië, en van (goedkope) productie van geneesmiddelen in Azië is zorgelijk", schrijven ze. Lees verder bij Skipr

Van winter naar lente... naar herfst?

Hallo daar!  

De mensen die zich bezig houden met het weer hoeven zich de afgelopen tijd absoluut niet te vervelen. En de komende tijd ligt er ook nog genoeg werk aan de winkel voor die lui.  

Normaal gesproken is maart een droge maand. Vorig jaar zelfs record-zonnig. Daar is deze maand geen sprake van, en om maar met de deur in huis te vallen........ verbetering is ook absoluut niet in zicht. 

Eind vorige week viel er nog sneeuw en was het veel te koud, de dagen erna kwamen we ook al ineens tot ruim 18 graden. En deze wisselvalligheid geeft zich niet zo snel gewonnen. Een nieuwe zeer actieve depressie heeft grote ambities om er de laatse 12 dagen van deze maand er een kletsnatte boel van te gaan maken. 

Dit in tegenstelling dus tot vorig jaar. En ook de temperaturen gedragen zich als een 'kip zonder kop'' Na een aantal zachte dagen lijkt er ook weer een aardige daling van de temperatuur aan te komen in de loop van volgende week. 

Over het algemeen is de maand al te nat. Op veel plaatsen, en dan met name in de zuidelijke helft is er al ruim 80 mm gevallen. Ook Haarlem is met meer dan 60 mm ook ruim vertegenwoordigd, terwijl dat één van de droogste maanden is aldaar. 

Lenteweer is ook zelfs na de betrouwbare termijn absoluut nog niet aan de orde. Viel de neerslag dit weekend en ook morgen nog wel mee, vanaf woensdag gaat mijn eerder genoemde depressie even de vaart erin zetten. De druk daarin daalt dan tot 966 HpA nabij Schotland en daarbij behoren een heleboel troggen en storingen. 

Vanaf dinsdag eind van de dag t/m het weekend kan er zomaar op veel plekken 40 tot 60 mm gaan vallen. En verregende dagen zitten misschien ook wel in het vat, puur omdat de storingen elkaar rap opvolgen.

Uiteraard zullen er ook opklaringen zijn, maar dan draait de wind weer eens richting het noordwesten, en we weten allemaal dat de lente daar niet vandaan komt. 

Het zou in de nachten wel weer eens licht kunnen gaan vriezen en overdag is het na al die korte zachte dagen ineens maar 10 graden. Voeg daarbij de wind toe, en dan heeft het alles behalve met lenteweer te maken. 

Kijken we nog wat verder... dan zie ik tot nu toe ook niets wat lijkt op terrasjesweer. 

Voor de natuur is het uiteraard prima dat we niet met een grote droogte gaan beginnen, maar voor de mensen die liever buiten zijn dan binnen gaat het nog een lange zit worden. 

Verder zien we ook aanwijzingen voor een El Nino... en ook dat is niet direct een positief teken. 

Tot ziens, luitjes!  

Zon67 (Foto: Stephan5)
               Deze plaatjes zullen de komende week zeldzaam zijn. (Foto: Stephan5)

AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wordt Moldavië het nieuwe Oekraïne?

Het is al weken onrustig in Moldavië dat tot de armste landen van Europa behoort en grenst aan Oekraïne. Mensen gaan in groten getale de straat op om te protesteren tegen de pro-Europese regering van het land. Volgens President Sandu stookt Rusland de onvrede op en maakt ze zich zorgen over een mogelijke staatsgreep. In Transnistrië, de afvallige pro-Russische regio in Moldavië, zijn al jaren Russische troepen gestationeerd. NOS op 3 zoekt uit waarom Moldavië ineens wereldnieuws is.

Poetin bezoekt het door Rusland bezette Mariupol in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan Mariupol, een Oekraïense stad in de regio Donetsk die sinds mei 2022 wordt bezet door de Russische troepen. Poetin vloog per helikopter naar Mariupol en reed door verschillende wijken van de stad, stopte en sprak met bewoners, volgens TASS.

Het bezoek vindt plaats enkele dagen nadat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd wegens de oorlogsmisdaad van het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne.

Poetin bezocht zaterdagmiddag het Oekraïense schiereiland de Krim, dat in 2014 werd geannexeerd. De staatstelevisie zond beelden uit van de chef van het Kremlin die een kunstacademie voor kinderen opende in Sebastopol.

Meerdere gewonden na ernstig verkeersongeval op N363

Bij een verkeersongeval op de N363, net buiten Uithuizen, zijn zaterdagmiddag meerdere personen gewond geraakt, waaronder een aantal kinderen. Door nog onbekende oorzaak is een auto tegen een boom gebotst. Verkeersspecialisten van de politie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Rond 16:00 uur kwam bij de hulpdiensten de melding binnen van het zware verkeersongeval. Politie, meerdere ambulances, het Mobiel Medisch Team en de brandweer kwamen met spoed ter plaatse en de hulpverlening werd direct opgestart. De bestuurster van het voertuig, een 32-jarige vrouw uit Drachten, zat bekneld en moest door de brandweer uit de auto worden bevrijd. Zij is ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

In de auto zaten ook een 35-jarige vrouw en meerdere kinderen uit de gemeente Het Hogeland. Zij zijn zwaargewond overgebracht naar diverse ziekenhuizen. De verkeersspecialisten van de politie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Zwaar busongeluk in Bangladesh, negentien doden en meerdere gewonden

In Bangladesh is nabij Shibchar een bus met 40 passagiers van de weg geraakt en meters naar beneden gestort. Zeker negentien mensen hebben het niet overleefd en een nog onbekend aantal anderen raakte gewond. Verwacht wordt dat het dodental nog verder stijgt aangezien een aantal gewonden er erg slecht aan toe zijn. 

De verongelukte chauffeur lijkt de macht over het stuur te zijn verloren na een klapband. Onderzoek moet de precieze oorzaak van het ongeval achterhalen. Er komen regelmatig grote bus- en auto-ongelukken voor in Bangladesh, vanwege een zeer verouderd wagenpark en niet voldoende handhaven van verkeersregels. 

Celstraf en tbs voor man die schoonzus neerstak en haar dochtertje (3) bedreigde

Een 57-jarige man is deze week veroordeeld tot twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor een steekpartij aan de Ida Gerhardtlaan in Amstelveen. Hij probeerde zijn voormalige schoonzus te doden en bedreigde haar dochtertje met een mes. Zo meldt AT5.

De steekpartij vond in de zomer van 2021 plaats. Agenten troffen het gewonde slachtoffer en haar drie jaar oude dochter op de stoep aan. Het ongeveer dertig centimeter grote mes dat gebruikt was lag nog in hun buurt. De vrouw bleek meerdere keren in haar rug en één keer in haar lies is gestoken. Een van de steken in haar rug had een klaplong veroorzaakt.

Camerabeelden
Uit onderzoek van de politie bleek dat de dader in een auto voor de woning op de vrouw wachtte. Op camerabeelden was te zien hoe hij contact maakte met de voormalige schoonzus en haar kind. Vervolgens pakte hij het kind vast. Op het moment dat de vrouw haar dochtertje terug wilde pakken, viel ze en stak de man haar meerdere keren.

Zelf verklaarde hij dat hij onder meer de scheiding tussen zijn zwager en zijn vrouw wilde bespreken. De man, die eerst in Afghanistan woonde, is psychisch onderzocht. Daaruit bleek dat hij 'een ernstige oordeels- en kritiekstoornis' heeft. "Na de eerder door verdachte getoonde veerkracht waarbij hij na zijn komst uit Afghanistan in Nederland een mooi bestaan opbouwde, was de afgelopen jaren als gevolg van de geconstateerde psychopathologie sprake van een neerwaartse spiraal", schrijft de rechtbank in het vonnis.

Het slachtoffer beschreef in haar slachtofferverklaring hoe zij nog elke dag last heeft van niet alleen de steekpartij, maar vooral van de bedreiging van haar dochtertje. "Zij heeft ervaren dat zij moest vechten voor het leven van haar dochter", staat in het vonnis. "Dat het destijds driejarige meisje zelf veel last heeft van verdachtes handelen heeft ondervonden, blijkt ook uit de door haar gemaakte tekeningen die aan de rechtbank zijn overgelegd. De rechtbank rekent verdachte dit alles zwaar aan."

De rechtbank stelt dat deze poging tot doodslag en bedreiging een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigt, maar vindt ook dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank wil dat hij zo snel mogelijk behandeld wordt. Het gaat om een gedwongen behandeling, omdat hij ontkent dat hij iets mankeert en niet wil meewerken. Ook moet de maatschappij tegen hem beschermd worden

Biatleet Bø klasse apart bij World Cup-finales in Oslo

In het Noorse Oslo is de laatste World Cup-week van het biatlonseizoen in volle gang. De mannen hebben een sprint en achtervolging achter de kiezen, de vrouwen alleen de sprint: die werd wegens dichte mis een dag verschoven, waardoor de achtervolging geannuleerd moest worden. Zondagmiddag volgen nog de massastarts ter afsluiting van het seizoen.

Sprint mannen
De Duitser Benedikt Doll schoot alle tien schijven om en was best snel, waardoor hij aan de finish even de snelste tijd had staan. Johannes Thingnes Bø was echter ook onderweg en de Noor was weer eens een klap sneller dan de rest: ondanks één misser bij het staand schieten was hij 28,9 seconden sneller dan Doll. Het leverde Bø de winst op, maar Doll zakte nog een plek: Martin Ponsiluoma uit Zweden kwam met tien treffers op 23,9 seconden en plek twee uit.

Achtervolging mannen
Op de achtervolging was het wat de winst betreft duidelijk: Bø was een klasse beter dan de rest, schoot in zijn derde schietbeurt een keertje mis, maar kwam niet in de problemen. Met nog één schot te gaan draaide hij zich zelfs even om voor een geintje met het publiek, waarna hij het laatste schot raakte en rustig kon uitbollen naar de finish, waar hij nog een buiging maakte voor de Noorse koning. De Fransman Quentin Fillon Maillet was ondertussen lekker op dreef en steeg met louter treffers van de zevende plek naar plaats twee, doordat de Noor Sturla Holm Lægreid - gestart als vijfde - bij de laatste schietbeurt een schijf overeind liet staan. Doll schoot twee keer mis, en zakte daarmee naar de derde plek.

Sprint vrouwen
De Zweedse Hanna Öberg duelleerde met Denise Herrmann-Wick om de leidende positie: beiden schoten tien keer raak, maar de Duitse was nét iets te snel en pakte met 3,5 seconden de snelste tijd. Die twee bleven ook bovenaan staan, niemand kwam in de buurt bij hun tijden. De derde plek ging naar Öberg's landgenote Anna Magnusson, die met tien treffers op 33,1 seconden het podium completeerde, drie tienden voor de eveneens foutloze Française Chloe Chevalier.

FOK! Wat een weer: hier en daar een buitje

winterbanner

Goede morgen!

In het zuiden en oosten komt vanochtend een enkele bui voor, elders is het droog maar bewolkt. Later in de ochtend is de zon even te zien in het oosten en het noorden. Vamiddag krijgen we een beetje hetzelfde beeld: regen in het zuiden maar ook de zon. Het wordt tussen de 10 graden aan de kust tot 15 in het lokale oosten.

Vanavond is het droog en klaart het op. In de nacht naar maandag is het ook droog. Morgen overdag meer wind en een mindere temperatuur.

Een zonnig Ilperveld tegen het eind van de ochtend. Een uurtje late zou het anders zijn.. (Foto: Pukeko)
Een zonnig Ilperveld tegen het eind van de ochtend. Een uurtje later zou het anders zijn.. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Skiër Odermatt ongekend dominant op reuzenslalom, Vlhova wint laatste slalom

In het Andorrese Soldeu zijn zaterdag de voorlaatste World Cup-wedstrijden van het seizoen in het alpineskiën afgewerkt. De mannen kregen een reuzenslalom voor de kiezen, de vrouwen streden op de slalom - een dag eerder kwam men nog in actie in de teamwedstrijd.

Reuzenslalom mannen
In de eerste run liet Marco Odermatt zien waarom hij dit seizoen de World Cup op 'zijn' onderdeel al voor de finale te pakken had: de Zwitser was maar liefst 1,09 seconden sneller dan Alexis Pinturault uit Frankrijk en verder bleven alleen de jonge Noren Alexander Steen Olsen (+1,12) en Lucas Braathen (+1,14) nog een beetje in de buurt. Loïc Meillard voerde de rest aan, maar Odermatt's landgenoot stond al wel op 1,61 seconden.

Meillard leverde in run twee zes plekken in, waardoor de Noor Henrik Kristoffersen aan de leiding bleef staan. Braathen gaf 0,27 seconden toe en verloor twee plekken, hij kwam ook achter de Oostenrijker Marco Schwarz terecht. Steen Olsen was vervolgens erg snel onderweg, maar kort voor het einde maakte hij een fout en verloor hij een ski. Pinturault verloor juist zes plekken, waarna Odermatt 1,70 seconden mocht verdedigen op Kristoffersen. Dat lukte bijzonder overtuigend en Odermatt sloot af met winst met 2,11 seconden, voor Kristoffersen en Schwarz - met zijn zege ging Odermatt met 2042 punten ook voorbij het record van Hermann Maier, die bijna 25 jaar geleden 2000 punten scoorde in één seizoen.

Slalom vrouwen
Petra Vlhova uit Slowakije was in de eerste run de snelste, met de verrassende Kroatische Leona Popovic op 0,32 seconden op de tweede plek. Ook Anna Swenn-Larsson uit Zweden (+0,56) en de Amerikaanse recordwinnares Mikaela Shiffrin (+0,59), al zeker van de eindzege op de slalom, stonden nog binnen een seconde van Vlhova, Wendy Holdener voerde op 1,16 seconden de rest van het veld aan op de vijfde plek.

Holdener leverde in de tweede run een plekje in: ze kwam 0,31 seconden achter de Zweedse Sara Hector terecht. Shiffrin hield wel stand en pakte met 0,67 seconden de leiding, waarna Swenn Larsson in de fout ging en niet finishte. De jonge Popovic pakte met 0,43 seconden plek één over én verzekerde zich zo van haar eerste World Cup-podium ooit. Vlhova mocht het afmaken en deed dat vooral met een geweldig laatste stuk: winst met 0,43 seconden voorsprong, voor Popovic en Shiffrin.

Teamwedstrijd
In de finale zette Thea Louise Stjernesund Noorwegen tegen Camille Rast voor Zwitserland op voorsprong, maar de Zwitsers sloegen terug: Livio Simonet klopte Rasmus Windingstad en Andrea Ellenberger verschalkte wereldkampioene Maria Therese Tviberg. Toch ging de winst naar Noorwegen, want in de laatste wedstrijd was Timon Haugan te sterk voor Semyel Bissig.

De kleine finale leverde winst op voor Oostenrijk. Franziska Gritsch, Fabio Gstrein, Julia Scheib en Adrian Pertl wonnen allemaal hun duel tegen respectievelijk Jessica Hilzinger, Linus Strasser, Lena Dürr en Andreas Sander uit Duitsland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.