FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 februari 2023

Random Pics van de Dag #870

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Skicrosser Deromedis stunt met wereldtitel, Näslund maakt favorietenrol waar

Op de winderige pistes van Bakuriani in Georgië is zondag gestreden om de wereldtitels op de skicross. De individuele wedstrijden zouden eerder al gehouden worden, maar werden uitgesteld naar zondag, en de gemengde landenwedstrijd kwam er gelijk achteraan.

Vrouwen
De Zweedse topfavoriete Sandra Näslund stond uiteraard weer in de finale, met Marielle Thompson uit Canada, de Zwitserse Fanny Smith en de Oostenrijkse Katrin Ofner als tegenstanders. Zoals altijd had Näslund weer de beste start en de Zweedse ging weer ruimschoots op weg naar de wereldtitel. Achter haar was het wel spannend: Thompson startte goed, maar werd gepasseerd door Ofner en Smith, die na een spannende finish zilver en brons pakten.

Mannen
Erik Mobärg uit Zweden schopte het tot de finale, net als de Canadees Reece Howden, Simone Deromedis namens Italië en de Duitser Florian Wilmsmann. Howden en Deromedis kenden de beste start en het was de Italiaan die de leiding nam. Howden werd snel gepasseerd door Mobärg en Wilmsmann, maar voorin werd Deromedis niet meer bedreigd: de Italiaan pakte zeer verrassend de wereldtitel. Wilmsmann ging er met het zilver vandoor, Mobärg hield Howden van het podium en pakte brons.

Gemengde teams
In de finale kwamen de mannen eerst in actie, waarbij Reece Howden Canada de leiding bezorgde, voor Zweden met David Mobärg - Federico Tomasoni (ITA) en Youri Duplessis Kergomard (FRA) hadden al een forse achterstand. Sandra Näslund nam snel de leiding over van Marielle Thompson en bezorgde Zweden zo het goud, voor Canada, terwijl Jole Gali Italië tegen Marielle Berger Sabbatel het brons bezorgde.

Ten Hag wint League Cup met Manchester United

Erik ten Hag heeft zijn eerste prijs als trainer van Mancher United beet. Zijn team won de League Cup door in de finale Newcastle United met 2-0 te verslaan.

Manchester kwam na een half uur op voorsprong toen Casemiro raak kopte uit een vrije trap. Even later scoorde Rashford de 2-0 uit een voorzet van Wout Weghorst. Die goal kwam uiteindelijk op naam van Sven Botman die de bal nog van richting veranderde.

De League Cup is niet alleen de eerste prijs voor Ten Hag in Engeland maar ook de eerste hoofdprijs voor Manchester United sinds 2017.

Uitslag PSV - FC Twente

PSV heeft de thuiswedstrijd tegen FC Twente gewonnen. In Eindhoven won de ploeg van Ruud van Nistelrooij met 3-1 en slaan daarmee is het gat in de stand nu zes punten met Twente.

FC Twente begon slordig aan het duel tegen PSV en dat werd al snel afgestraft door de thuisploeg. Op een prachtige voorzet van Johan Bakayoko wist Fabio Silva, die voor het eerst in de basis stond, te scoren. Virgil Misidjan kreeg vlak daarna de kans op de gelijkmaker, maar PSV-doelman Walter Benitez redde en PSV zou met 1-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft had Silva samen met Xavi Simons de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar gingen niet goed om met de ruimte die zich beide kregen. Daarna kwam Twente langszij nadat een voorzet van Misidjan bij de tweede paal binnenviel. PSV was even van slag en Michel Vlap kreeg snel daarna de kans op 1-2, maar de aanvallende middenvelder faalde met een kopbal van dichtbij. Nadat FC Twente de kans miste om op voorsprong te komen slaagde PSV daarin wel. Na een nieuwe prachtige voorzet van Bakayoko wist ditmaal Luuk de Jong te raak te koppen en zorgde daarmee voor de 2-1. Simons besliste vervolgens de wedstrijd door de 3-1 te maken en dat zou ook de eindstand zijn.

Pentagon had datalek van 1TB aan gevoelige informatie

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is het slachtoffer geworden van een groot datalek: via een openstaande Azure-server is er ruim een terabyte aan gevoelige data toegankelijk geweest via het internet. Afgelopen maandag werd de server pas offline gehaald, nadat deze weken voor iedereen open had gestaan.

Beveiligingsonderzoeker Anaruag Sen ontdekte het datalek, en deelde zijn bevindingen met TechCrunch. Het zou volgens Sen gaan om een intern mailboxsysteem met een opslag van totaal 3TB, waarop interne e-mails van defensie staan opgeslagen. Door een verkeerde configuratie bleef de server onbeveiligd, waardoor iedereen via het internet toegang kon verkrijgen tot gevoelige mailbox-gegevens, mits men het IP-adres kende.

De e-mails bevatten onder meer communicatie van Pentagon-functionarissen en ingevulde SF-86-formulieren, die overheidsmedewerkers moeten invullen om veiligheidsmachtigingen te verkrijgen.

Onderzoekers hebben nog bewijs gevonden dat er daadwerkelijk toegang is verkregen tot de blootgestelde gegevens, maar zijn nog bezig om de gevolgen van het lek te beoordelen. Een woordvoerder van het Amerikaanse Cyber Command weigerde commentaar te geven.

Jumbo-Visma heerst in Vlaams openingsweekend: Benoot wint in Kuurne-Brussel-Kuurne

Jumbo-Visma heeft het openingsweekend in België gedomineerd. Nadat zaterdag Dylan Baarle Omloop het Nieuwsblad had gewonnen pakte de Nederlandse ploeg ook nog eens de zege in Kuurne-Brussel-Kuurne met Tiesj Benoot. Hij won voor zijn ploeggenoot Nathan Van Hooydonck.

Zaterdag had Jumbo-Visma al laten zien dat ze klaar zijn voor de voorjaarsklassiekers en ook vandaag in Kuurne-Brussel-Kuurne nam de Nederlandse ploeg de wedstrijd in handen op zeventig kilometer van het einde. Op de vele Vlaamse hellingen trok Jumbo-Visma hard door en zou er uiteindelijk een kopgroep van vijf ontstaan met daarbij twee renners van de geel-zwarte ploeg: Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck.

De twee Belgen hadden het gezelschap van Matej Mohoric, Tim Wellens en Taca van der Hoorn, die ook mee was in de vroege vlucht. Het vijftal werkte goed samen en het peloton zou nooit meer terugkomen, waarna Jumbo-Visma de meerderheid in de kopgroep uitspeelde. Om beurten demarreerde Benoot en Van Hooydonck en in de laatste kilometer zou Benoot wegrijden en de winst pakken in Kuurne. Achter hem sprintte Van Hooydonck naar de tweede plaats, voor Mohoric.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag FC Emmen - Go Ahead Eagles

FC Emmen en Go Ahead Eagles hebben met 2-2 gelijkgespeeld. In Emmen leek de thuisploeg met nul punten achter te blijven, maar in de negentigste minuut maakte Ole Romeny alsnog de gelijkmaker.

FC Emmen hebben de punten hard nodig, maar begon slordig aan het duel en binnen tien minuten keek de thuisploeg tegen een achterstand aan na een doelpunt van Jay Idzes. Vijf minuten voor rust kwam Emmen langszij nadat een overtreding werd begaan op Ole Romeny, waarna Jeroen Veldmate de penalty benutte.

Een kwartier in de tweede helft kwam Go Ahead Eagles weer op voorsprong. Na een aanval over links tikte Bobby Adekanye de bal in het goal en zette zijn ploeg weer op voorsprong. Go Ahead Eagles leek de overwinning te pakken, mede doordat er bij Emmen weinig lukte. Toch wist de thuisploeg te scoren, uit een voorzet van Marc Diemers zette Romeny de 2-2 op het scorebord.

Uitslag Vitesse - Ajax

Ajax blijft in het spoor van Feyenoord. In de uitwedstrijd tegen Vitesse hadden de Amsterdammers het moeilijk, maar zou het uiteindelijk moeizaam met 1-2 winnen, waardoor het verschil met Feyenoord drie punten blijft in het voordeel van de Rotterdammers.

Ajax speelde matig en kon weinig creëren tegen Vitesse dat op de counter loerde. Op het half uur kreeg Vitesse de kans om op voorsprong te komen via aanvoerder Matúš Bero. Ajax-doelman Gerónimo Rulli bracht nog redding, maar uit de hoekschop scoorde de thuisploeg via Marco van Ginkel. Vrij snel na de openingstreffer was het weer gelijk. Uit een vrije trap viel de bal gelukkig voor de voeten van Davy Klaassen die de gelijkmaker binnentikte.

Vrij snel in de tweede helft kwam Ajax op voorsprong. Edson Álvarez kopte raak uit een corner en zette Ajax op voorsprong. Ajax kreeg daarna wat meer ruimte op het veld, maar deed daar vrij weinig mee. Vitesse ging wel op zoek naar de gelijkmaker en kreeg via Milan Manhoef ook nog wel een kans, maar zijn inzet belande op de vuisten van de Ajax-doelman.

58 migranten verdronken bij Italië, Von der Leyen wil hervorming asielwetgeving

Ten minste 58 migranten, onder wie kinderen, zijn om het leven gekomen toen hun overvolle houten boot op de rotsen terecht kwam en uit elkaar brak voor de kust van Zuid-Italië. De lichamen werden ontdekt op een strand in Cutro en in de zee. Ongeveer 80 vluchtelingen werden gered.

Sommige wrakstukken kwamen terecht op een stuk langs de kust van Calabrië. De staatstelevisie citeerde later overlevenden die zeiden dat de 20 meter lange boot vijf dagen eerder vanuit Turkije was vertrokken met meer dan 200 passagiers aan boord.

De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen heeft opgeroepen tot hervormingen van de asielwetgeving met het oog op de schipbreuk in de Middellandse Zee. Von der Leyen kondigde aan dat de inspanningen voor het centrale Middellandse Zeegebied aanzienlijk moeten worden opgevoerd. Met een zogenaamd actieplan wil de Europese Commissie onder meer de samenwerking met partnerlanden en internationale organisaties verbeteren en zoek- en reddingsmaatregelen in het Middellandse Zeegebied uitbreiden. 

De Italiaanse premier Meloni hernieuwde haar aankondiging in Rome dat ze actie zou ondernemen tegen illegale migratie. 


Twee Israëlische kolonisten doodgeschoten op Jordaanoever

Op de Westelijke Jordaanoever zijn twee Israëlische burgers om het leven gekomen. De regering gaat uit van een "terroristische Palestijnse aanval". Het geweld tussen Palestijnen en Israëli's is al maanden geëscaleerd.

Het incident vond plaats in de stad Huwara, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De twee slachtoffers zouden Israëli's zijn, inwoners van een nabijgelegen nederzetting. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweken aan hun zware verwondingen.

Volgens de eerste berichten heeft een aanvaller de auto van de twee mannen geramd, het vuur geopend en vervolgens gevlucht. Volgens ooggetuigen zou hij een T-shirt hebben gedragen met het teken van een lokale terroristische cel.

Er zijn in het verleden meerdere vuurwapenaanvallen geweest in het gebied. Veel kolonisten op weg naar nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever passeren Huwara.

De stad ligt in de buurt van Nablus, waar bij een Israëlische militaire operatie afgelopen woensdag 12 Palestijnen werden gedood en meer dan 100 gewond raakten. De operatie was gericht tegen drie vermoedelijke terroristen die zich hadden verschanst in een gebouw in de binnenstad. De Israëlische strijdkrachten stuitten op massaal verzet.

In totaal zijn sinds het begin van het jaar meer dan 60 Palestijnen omgekomen bij Israëlische militaire operaties en als gevolg van aanslagen. In dezelfde periode stierven 13 mensen als gevolg van Palestijnse terroristische aanslagen.

'Dreigende situatie' door man met kruisboog op treinstation Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft vanmiddag een man gearresteerd die op een perron op Schiphol Plaza dreigde met een gespannen kruisboog. Volgens een woordvoerder van de marechaussee kon de man snel worden aangehouden dankzij een NS-medewerker die de kruisboog uit zijn handen sloeg. Zo meldt AT5.

De man liep met een gespannen kruisboog op perron 2 van het treinstation onder Schiphol Plaza.

De marechaussee zegt tegen NH Nieuws dat er maar kort sprake van een dreiging, dankzij de snelle actie van de NS-medewerker. Op het moment van de aanhouding was het heel druk op de perrons.

De verdachte is meegenomen naar het bureau van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol Plaza. De marechaussee doet verder onderzoek. Er is niemand gewond geraakt.

World Superbikes-coureur Bautista start seizoen met triple in Australië

Op het altijd prachtige Phillip Island, voor de Australische kust, is het nieuwe seizoen in het World Superbikes-kampioenschap van start gegaan. Zaterdag stond de eerste race op het programma, zondag volgden de superpolerace en race twee.

Race één
Het was flink nat op Phillip Island, waar Toprak Razgatlioglu op de Yamaha de poleposition in handen had, met wereldkampioen Alvaro Bautista en debutant en World Supersport-kampioen Dominique Aegerter naast zich. Op rij twee stonden Jonathan Rea, Philipp Öttl en Michael Ruben Rinaldi, voor Remy Gardner, Alex Lowes en Andrea Locatelli - Michael van der Mark vertrok vanaf plek twaalf.

Na een lastige eerste ronde kwam Rea als leider door, voor Bautista, Lowes en Razgatlioglu, die het zwaar had in de regen - Van der Mark begon prima, maar schoof al snel hard onderuit. Richting de helft van de race kreeg Rea te kampen met een schakelprobleem, waardoor Bautista de leiding overnam. Lowes gleed vanaf plek vier onderuit, wat Razgatlioglu wat ademruimte gaf op plek drie.

Bautista gaf het vervolgens niet meer uit handen en opende het seizoen met de winst, voor Rea en Razgatlioglu.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling en een beduidend droger circuit startte de korte zondagochtendrace, waarbij Razgatlioglu de leiding pakte, voor Bautista, Rinaldi en Lowes - Rea zakte weg naar plek tien. Bautista nam op snelheid de leiding rap over en ook Lowes schoof langs Razgatlioglu, maar niet veel later kwam Rinaldi op de Ducati naar voren en was hij het die plek twee pakte.

Daarmee was het gros van de strijd gestreden: Bautista pakte opnieuw de overwinning, Rinaldi completeerde het 1-2'tje voor Ducati en Razgatlioglu hield Lowes uiteindelijk van de derde plek af - Van der Mark finishte op een degelijke tiende plek.

Race twee
De startopstelling werd gevormd door de uitslag van race twee: Bautista, Rinaldi en Razgatlioglu op de eerste rij, voor Lowes, Andrea Locatelli, Öttl, Rea, Iker Lecuona en Axel Bassani. Bautista behield de leiding bij de start, voor Rinaldi, Locatelli en Razgatlioglu. De Turk had het zwaar op zijn Yamaha en werd al snel gepasseerd door Bassani en Rea, terwijl hij Lowes achter zich had.

Terwijl Bautista, Rinaldi en Locatelli alledrie redelijk eenzaam hun rondjes afwerkten, werd achter hen hard geknokt om de vierde plek en wel tussen Rea, Lowes en Razgatlioglu. Met zes ronden te gaan had Bassani die vierde plek in handen, terwijl het achter hem fout ging: Lowes gleed weg en tikte ook Razgatlioglu onderuit.

Bautista kwam niet meer in gevaar en de Spanjaard completeerde zijn triple als perfecte opening van het seizoen. Rinaldi finishte als tweede, voor Locatelli, terwijl de felbevochten vierde plek uiteindelijk voor Bassani was, net voor Öttl - Van der Mark kwam als twaalfde over de meet.

Zweedse en Noorse langlaufers pakken wereldtitels op de teamsprint

In het Sloveense Planica is zondag op het wereldkampioenschap in de noordse sporten gestreden om de wereldtitels op de teamsprint in het langlaufen. De finales bij zowel de vrouwen als mannen, afgewerkt in de vrije stijl, werden een mooi spektakel, met uiteindelijk wel de favorieten die wonnen.

Vrouwen
De Amerikaanse, Zweedse, Noorse, Duitse en Finse kopvrouwen sloegen gelijk al een gaatje in hun eerste ronde: Jessie Diggins, Emma Ribom, Anne Kjersti Kalvå, Laura Gimmler en Jasmi Jönsuu gaven de stokjes door aan respectievelijk Julia Kern, Jonna Sundling, Tiril Udnes Weng, Victoria Carl en Krista Pärmäkoski. Nadine Fähndrich, teamgenote van Anja Weber voor Zwitserland, sloot ook aan bij die groep, hoewel Weber er in haar tweede ronde weer af moest.

De vijf topteams zaten ook na vier ronden nog bij elkaar, waarna Diggins in haar slotronde het tempo weer opvoerde. Dat trok de Amerikaanse helemaal door, alleen Kalvå en Ribom konden volgen en dus leken Kern, Weng en Sundling om de medailles te gaan knokken. Kern voerde de groep aan, maar op het beslissende klimmetje sloeg Sundling toe: de Zweedse viel aan en sprintte overtuigend naar het goud, Weng haalde het Noorse zilver binnen en voor roomies Diggins en Kern was er brons.

Mannen
Een ander beeld dan bij de vrouwen, want nadat van alle vijftien teams beide lopers hun eerste van drie ronden af hadden gewerkt was de groep weliswaar langgerekt, maar nog wel grotendeels samen. In ronde drie bleven de toplanden ook nog samen, de wat mindere landen gingen er langzamerhand af, waarna ronde vier voor nog een wat hoger tempo zorgde: Johannes Høsflot Klæbo voerde namens Noorwegen het tempo op, onder meer de Italiaan Federico Pellegrino en Richard Jouve uit Frankrijk volgden nog goed.

Ronde vijf was de laatste ronde voor de eerste groep lopers, met Pål Golberg voor Noorwegen, Francesco de Fabiani namens Italië en Renaud Jay voor Frankrijk - de Zweed Calle Halfvarsson en de verrassende Canadees Antoine Cyr hingen er nog aan. Golberg bleef doorstampen en stuurde Klæbo op pad voor de slotronde, gevolgd door Jouve, Pellegrino en op iets grotere afstand Edvin Anger (SWE) en Graham Ritchie (CAN).

Klæbo sloeg snel een gat, maar Pellegrino wist toch de oversteek van Jouve naar de Noor te maken en dus werd het een tweestrijd voor goud. Op het laatste kleine klimmetje was Klæbo dan tóch 'gewoon' te sterk en dus was er goud voor Noorwegen, met zilver voor Italië en brons voor de Fransen.

Uitslag Fortuna Sittard - Feyenoord

Feyenoord heeft op bezoek bij Fortuna Sittard een relatief eenvoudige overwinning geboekt. De koploper van de Eredivisie won het duel met 2-4.

Fortuna schoot nog wel uit de startblokken en leek binnen een paar minuten op voorsprong te komen maar een goal van Yilmaz werd afgekeurd wegens buitenspel. Daarna was het Navarro die in eigen doel kopte en na een raak schot van Wieffer stond Feyenoord binnen een kwartier met 0-2 voor. Net voor rust was kon na balverlies van Ferati Gimenez eenvoudig de 0-3 binnen tikken.

Na rust leek het nog spannend te worden toen Duarte met een schot van afstand de 3-1 scoorde. Feyenoord bracht echter dankzij Paixão de marge al snel weer naar drie. In de slotfase scoorde Siovas nog wel de 2-4 maar de wedstrijd was toen al lang beslist.

Fortuna Sittard

2 - 4

Feyenoord

 48' Duarte
 84' Siovas
   10' Navarro (e.d)
 16' Wieffer
 43' Gimenez
 63' Paixão
 
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 12.139
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Pandur
Navarro (Cangiano/90)
Guth
Siovas
Vita (Tasci/ 80)
Duarte
özyakup
Ferati (Cox/46)
Noslin (Gladon/67)
B.Yilmaz
Embaló (Buitink/46)
  Wellenreuther
Pedersen
Geertruida
Hancko
Hartman (López/78)
Wieffer (Trauner/78)
Dilrosun
Kökçü
Jahanbakhsh (Paixão/60)
Gimenez (Danilo/60)
Idrissi (Bullaude/81)

Yates wint slotrit UAE Tour; eindwinst voor Evenepoel

Adam Yates heeft slotrit in de UAE Tour gewonnen. Hij reed Remco Evenepoel uit het wiel op de eindigde op de slotklim Jebel Hafeet. Maar de eindzege was voor Evenepoel. De Belgische wereldkampioen pakte het eindklassement voor Luke Plapp en Yates.

Nadat de sprinters de laatste dagen hun kans kregen in de UAE Tour stond in de laatste rit een bergrit op het programma met aankomst op Jebel Hafeet. Vijf renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval en kregen vijf minuten van het peloton, maar aan de voet van de klim was het verschil teruggelopen tot drie minuten.

Nadat Team UAE Emirates zich op kop had gezet van het peloton ging het snel bergop en werd de achterstand sneller kleiner tussen het peloton en de kopgroep. Dankzij het hoge tempo bleef er nog maar een klein groepje over en halverwege de slotklim van elf kilometer versnelde Adam Yates en alleen Remco Evenepoel en Sepp Kuss konden de Engelsman volgen. Kuss moest er snel af en viel terug naar het groepje van Pello Bilbao en Luke Plapp en ging de ritzege tussen Yates en Evenepoel.

Op ongeveer drie kilometer van de streep moest ook Evenepoel passen bij een nieuwe versnelling van Yates, waarna de Engelsman op weg was naar de zege. Hij won met tien seconden voorsprong op Evenepoel, die wel de eindzege pakte in de UAE Tour. Hij won het algemeen klassement voor Plapp en Yates die door de ritwinst naar de derde plaats steeg.

Results powered by FirstCycling.com

Poll zetelpeiling: BBB nu twee zetels onder VVD, tweede partij Nederland

In veertien dagen tijd is BBB gestegen van 15 naar 19 zetels. Kreeg de VVD vorige week nog 1 zetel erbij, deze week gingen er weer twee af, waardoor ze nu op 21 zetels staan.

Voor de poll zijn dit weekend 4000 mensen 'gepolst', het is niet duidelijk in welke mate het parlementaire enquete rapport over de aardbevingen in Groningen al een rol spelen in deze peiling.

Onderstaande grafiek laat het verloop in de afgelopen twee jaar zien van de VVD, BBB, PVV en JA21 in de poll van Peil.nl.

Californië geteisterd door extreme sneeuwval en regen

De afgelopen dagen veroorzaakte een flinke storm voor veel overlast in heel Californië, waardoor sommige steden onder water kwamen te staan en op hoger gelegen gebieden enkele meters sneeuw viel.

Het vliegverkeer van Zuid-Californië werd voor een groot deel stilgelegd, vluchten werden omgeleid naar Ontario International Airport, ongeveer 55 mijl ten oosten. 

In de hele staat is de stroom uitgevallen waardoor op zowel vrijdag- als zaterdagochtend 100.000 huishoudens zonder stroom zaten, met een piek in Saturdya Los Angeles County waar 26.770 huishoudens zonder stroom zaten.

De overstromingen hadden gevolgen voor veel autowegen, waaronder Interstate 5, die zaterdagochtend op verschillende plaatsen werd afgesloten vanwege overstromingen en ijzel.

Wit-Rusland: 'meer dan miljoen vrijwillige soldaten'

Volgens het staatspersbureau BeITA zijn er meer dan een miljoen vrijwillige soldaten beschikbaar buiten het beroepsleger in Wit-Rusland. Als het land "de staat van beleg zou afkondigen en de economie in oorlogsmodus zou zetten", zouden tot 1,5 miljoen mensen kunnen worden opgeroepen, citeerde de dienst Alexander Wolfowitsch, staatssecretaris van de Veiligheidsraad.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko gaf eerder deze maand opdracht tot de vorming van een nieuwe zogenaamde territoriale verdedigingsmacht bestaande uit vrijwilligers. Volgens de president mogen de vrijwilligers en beroepsmilitairen alleen vechten bij een aanslag op het land. 

'Fenerbahce-fans roepen om aftreden Erdogan'

Fans van de Turkse eerste divisieploeg Fenerbahce Istanbul hebben tijdens de thuiswedstrijd tegen Konyaspor de regering opgeroepen om af te treden, wat voor ophef heeft gezorgd. In een door het fanplatform "Tek Yol Fener" gedeelde video was dit gezang te horen.

Supporters van de Turkse voetbalploeg Fenerbahce Istanbul hebben president Erdogan en zijn regering beschuldigd van 20 jaar leugens en fraude. De hashtag #Fenerbahce, waaronder opnames van de gezangen werden gedeeld, was het meest besproken onderwerp op Twitter in Turkije.

De 4-0 thuisoverwinning van Fenerbahce was de eerste wedstrijd van de club sinds de verwoestende aardbevingsramp in het zuidoosten van Turkije waarbij tienduizenden doden vielen. Erdogan is al 20 jaar in het land aan de macht. Na de aardbeving is er veel kritiek op het crisismanagement van zijn regering. Ook de oppositie beschuldigt Erdogan ervan het land onvoldoende te hebben voorbereid op aardbevingen en te hebben gefaald in het bouwtoezicht. De regering verwerpt de beschuldigingen.

In Turkije is momenteel een verkiezingscampagne aan de gang. De parlements- en presidentsverkiezingen zouden in juni plaatsvinden, maar Erdogan had voor de aardbeving aangekondigd dat de verkiezingen eerder zouden worden gehouden, namelijk op 14 mei. Het is nog onduidelijk of hij zich aan deze datum zal houden.

EU legt nieuwe sancties op aan huurlingenleger 'Wagner'

De Europese Unie heeft verdere sancties aangekondigd tegen de Russische huurlingengroep 'Wagner'.

De EU in Brussel liet weten dat zijn de beperkingen gericht zijn op acht personen en zeven organisaties die banden hebben met de 'Wagner'-groep. Dit zijn strafmaatregelen naar aanleiding van mensenrechtenschendingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Soedan en Mali. De sancties omvatten reisverboden naar de EU en de bevriezing van tegoeden in de Europese Unie.

Het Wagner-huurlingenleger is een Russische paramilitaire organisatie die nauwe banden heeft met het Kremlin. Het is ook gedeeltelijk verborgen in de oorlog tegen Oekraïne.

Pakistan vraagt Afghaanse Taliban extremisten in grensgebied aan te pakken

Pakistan heeft het islamistische Taliban-regime in Afghanistan opgeroepen actie te ondernemen tegen militanten in het grensgebied. 

Anders zou de Pakistaanse regering zelf actie ondernemen, meldde de krant Pakistan Today, daarbij verwijzend naar regeringskringen. Een hooggeplaatste delegatie van militaire experts onder leiding van minister van Defensie Asif bracht vorige week een bezoek aan Kabul.

Islamabad beschuldigt de Taliban ervan Pakistaanse extremisten te beschermen die aanslagen over de grens plegen. Er zijn voortdurend conflicten tussen de twee buurlanden. Gisteren, na een week, heropenden de Taliban de grensovergang Torkham in de oostelijke provincie Nangarhar. Aan Pakistaanse kant stonden duizenden vrachtwagens vast.

Zweedse geheime dienst: 'PKK-steun voor terroristische activiteiten'

In Zweden heeft de geheime dienst publiekelijk gewezen op terroristische activiteiten van de Koerdische PKK.

Een hooggeplaatste medewerker vertelde aan persbureau TT dat het onder meer ging om rekrutering voor terreurdaden. Ook sprak ze van "aanzienlijke bedragen" op het gebied van terrorismefinanciering. Exacte bedragen wilde ze niet noemen. De PKK vormt echter geen direct risico op een aanslag in Zweden, benadrukte de agent van de geheime dienst.

De betrekkingen van Zweden met de PKK spelen een rol bij de geplande toetreding tot de NAVO. Turkije en de meeste westerse landen, waaronder de VS en de EU, classificeren de PKK als een terroristische organisatie. De regering in Ankara beschuldigt Zweden ervan geen actie te ondernemen tegen de PKK. Dit is een van de redenen waarom het weigert het NAVO-toetredingsprotocol te ratificeren.

Amsterdamse coffeeshops verdeeld over proef met legale wiet

Dat het een goed idee zou zijn om het telen van wiet te legaliseren, daar zijn de meeste Amsterdamse coffeeshops het over eens. Maar of dat nu met de wietproef moet, dat is een tweede. Dinsdag maakte burgemeester Halsema bekend dat ze hoopt dat één stadsdeel alsnog mee zal kunnen doen aan het landelijke experiment. Sommige ondernemers zouden er graag voor tekenen, anderen nog voor geen goud: "Als er maar een paar aanbieders zijn, hoe kun je dan nog een exceptioneel wietje aanbieden?" Zo meldt AT5.

Amsterdam is al jarenlang een uitgesproken voorstander om te experimenteren met een proef voor legale teelt. De verkoop van cannabis in coffeeshops wordt al tientallen jaren gedoogd, maar de handel en het telen van de wiet is nog altijd strafbaar, het probleem van de zogeheten

Toch werd er in de Stopera teleurgesteld gereageerd op het wetsvoorstel dat in 2019 door de Tweede Kamer kwam. Volgens de wet Gesloten Coffeeshopketen, waar het beoogde experiment met tien gemeenten onder valt, moeten gemeenten alle coffeeshops mee laten doen. Voor Amsterdam een moeilijke opgave omdat er in de stad maar liefst 166 coffeeshops zitten.

'Doorbraak'
Nu, ruim drie jaar later, wil Amsterdam toch meedoen aan de wietproef, maar dan met één stadsdeel. Die mogelijkheid dient zich aan omdat er bij de Tweede Kamer een wetswijziging ligt die ervoor moet zorgen dat er een elfde gemeente mee kan doen. Volgens de Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) zijn verschillende stadsdelen geschikt voor de proef.

"Het zou een doorbraak zijn", zegt Ton Nabben, criminoloog bij de HvA. Nabben promoveerde op het uitgaansleven in Amsterdam en doet al jarenlang onderzoek naar het drugsgebruik in de stad. "Hopelijk gaat er nu iets gebeuren, want het duurt nu wel heel erg lang. Eigenlijk had het experiment allang klaar moeten zijn."

Volgens Nabben is het belangrijk dat er nu eindelijk onderzoek kan worden gedaan naar de effecten van een cannabisketen die van de voor- tot de achterdeur legaal is. "Er wordt gekeken naar het productieproces, het aanbod, de tevredenheid van bezoekers, wat ze doen en wie er op afkomen."

Waterbed
Ook Joachim Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten is blij dat Halsema met dit plan komt. "Het is een stap in de goede richting." Wel heeft hij vraagtekens bij de uitwerking: "Iedereen vraagt zich wel af wat je nu moet gaan doen, daar moet nog even goed over nagedacht worden."

Volgens Helms kan er een situatie ontstaan waarbij de shops die onder het experiment vallen een 'aanzuigende werking krijgen'. "Of juist andersom." Het hangt allemaal af van de kwaliteit van de wiet, zegt Helms: "Legale wiet heeft al als pluspunt dat het een soort keurmerk heeft waardoor je weet wat erin zit. Maar voor de meeste mensen blijft kwaliteit toch het belangrijkste."

Als de kwaliteit van de legaal geteelde wiet goed blijkt, ontstaat er volgens Helms een waterbedeffect: "Stel, de proef komt in Oost, dan kunnen daar ineens lange rijen voor de coffeeshops staan, terwijl de shops in andere delen van de stad juist klanten verliezen. Maar is de kwaliteit ondermaats: dan krijg je dus het omgekeerde."

Fijnproevers
Helms denkt niet dat dat laatste scenario waarschijnlijk is: "Die telers zijn niet gek. Die hebben enorm veel geld moeten investeren om legale wiet te mogen produceren. Die willen er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat het ook verkoopt. Bovendien is de kennis van cannabis in Nederland vrij hoog."

Toch is niet iedereen die AT5 spreekt er even zeker van dat de kwaliteit van legaal geteelde wiet goed wordt. "Dat je weet dat er niet mee geknoeid is, is een groot winstpunt, maar het is de vraag of Amsterdammers er tevreden mee zullen zijn", zegt criminoloog Nabben. "Onder cannabisten zit een heel pallet aan smaken. Er zitten fijnproevers tussen. Hoe groot die groep is, is onduidelijk, met zo'n experiment zal dat duidelijker worden."

Er zijn coffeeshophouders die om die reden een hard hoofd hebben in de plannen. Henry Dekker bijvoorbeeld, die samen met zoons Timo en Jari vier coffeeshops in de stad runt. Volgens Dekker hebben de illegale telers de afgelopen decennia technieken ontwikkeld die ervoor zorgen dat Nederlandse wiet wereldwijd toonaangevend is geworden. "De kennis en de passie, die verdwijnen."

Tomaten
Wanneer een deel van zijn coffeeshops mee moet doen aan een experiment, kan het tot gevolg hebben dat hij van een aantal telers niet meer kan afnemen. "Ik doe dit al 38 jaar en ik heb relaties opgebouwd die waardevol zijn", zegt Dekker. "Met die mensen zou ik dan ineens geen zaken meer mogen doen. Met het risico dat ik, als het experiment mislukt, helemaal opnieuw zou moeten beginnen."

De ondernemers zijn het er wel over eens dat het goed zou zijn als er in ieder geval iets zou gebeuren. "We worden als coffeeshop gedwongen om illegaal te handelen", zegt zoon Jari Dekker. "Er heerst het stigma van witwassen, maar wat wij doen, is eigenlijk zwartmaken. Al onze klanten betalen met pin, maar ik moet inkopen met cash. Ik probeer alles legaal te doen, maar ik mag geen product kopen. Het veranderen van een paar regels zou al een hoop kunnen verbeteren."

Waar Jari wel moeite mee heeft, is het experiment dat nu in één van de stadsdelen uitgerold lijkt te worden. In het model van de proef zijn er niet meer dan tien legale telers, en Dekker vraagt zich af of dat wel goed is voor de kwaliteit van de cannabis. "Als er maar een paar suppliers zijn, hoe kun je dan nog een exceptioneel wietje aanbieden? Het gaat in de eerste plaats om de smaak en de kwaliteit van wiet. Ik heb mijn twijfels of die grote aanbieders daar ook aan kunnen tippen. De groenten die ik bij de groenteboer koop zijn ook beter dan die in de supermarkt."

Een ondernemer die daar weer totaal anders over denkt, is Paul Wilhelms, die twee coffeeshops in het centrum heeft. Hij verwacht juist dat de gereguleerde wiet van veel betere kwaliteit zal zijn. "Je krijgt niet alleen een product dat gegarandeerd schoon is; ook de kwaliteit zal superieur zijn."

Onzorgvuldig
"Illegale telers lukt dat vaak niet", zegt Wilhelms. "Die hebben - en dat is begrijpelijk - altijd haast. Ze lopen het risico dat de politie elk moment op de stoep kan staan, waardoor de wiet meestal niet rijp, niet goed gedroogd of slecht geknipt is."

Het idee dat grote telers massaal, maar zonder variatie produceren, vindt Wilhelms achterhaald. "Dat hoort nog een beetje bij het 'staatswiet'-frame. Het beeld heerst nog altijd dat de grote telers die aan het experiment mee gaan doen, veel geld hebben, maar geen kennis van zaken. Dat was in het begin misschien ook zo, maar die mensen hebben inmiddels allemaal ingezien dat je essentiële kennis over cannabis nodig hebt."

Bovendien, zegt Wilhelms, ontstaat er door de illegale teelt een jaarlijks tekort bij veel populaire wietsoorten. "Dat komt omdat illegale telers in de zomer veel minder kunnen produceren. In die periode is het veel te warm, wat je met simpele apparatuur niet goed kunt reguleren. Grote telers in het experiment hebben veel geïnvesteerd in klimaatbeheersing, dus die kwaliteit is veel beter."

Meedoen met het experiment: Wilhelms zou er blind voor tekenen. Niet alleen vanwege de kwaliteit, zo geeft hij aan: ook omdat je je coffeeshops eindelijk uit de illegaliteit haalt. "Dat is nu niet zo, door die onzekerheid is het hebben van een coffeeshop nog altijd de zwaarste en risicovolste middenstandsbaan die er is."

Waar?
Dan zou Halsema er wel voor moeten kiezen om het centrum aan te wijzen als waar het allemaal moet gebeuren. "Het is de hamvraag", zegt Helms, "daar moeten nog even goed naar gekeken worden. Om het waterbedeffect te beperken zou bijvoorbeeld naar stadsdelen als Zuidoost of Noord kunnen kijken. Aan de andere kant: veel coffeeshops heb je daar niet, dus je moet je dan wel afvragen of je dan goed kunt experimenteren."

De kans dat het centrum aangewezen wordt is klein, denkt Helms. Ook criminoloog Ton Nabben denkt daar zo over. "In het centrum zit zo ongeveer de helft van de coffeeshops, dus dat wordt een lastig verhaal."

Volgens ondernemer Wilhelms zou het juist volkomen logisch zijn om de proef in de binnenstad op te tuigen. "Als je het experiment in een grote stad wil uitvoeren, heb je niks aan een stadsdeel met tien coffeeshops", vindt hij. "Dan kun je het net zo goed in Purmerend doen. Er moet wel schaal in zitten."

En mocht het aantal coffeeshops daar toch te groot zijn: "Dan zou je het altijd nog kunnen opdelen in twee postcodegebieden", oppert Wilhelms, die er veel voor over zou hebben om mee te kunnen doen. "Zelfs al loop ik tot dertig procent van mijn omzet mis door het i-criterium: voor een betere nachtrust teken ik meteen bij het kruisje."

Da Costa wint geweldige ePrix in straten Kaapstad

In de straten van Kaapstad is de vijfde race van het Formule E-seizoen afgewerkt. De ePrix van Zuid-Afrika werd een geweldige race, waarin het tot de allerlaatste bocht razendspannend bleef.

De poleposition was voor Sacha Fenestraz in zijn Nissan, met de Maserati van Maximilian Günther naast zich. Nick Cassidy stond in de Envision op plek drie, naast Mitch Evans (Jaguar), Jean-Eric Vergne (Penske) en kampioenschapsleider Pascal Wehrlein (Porsche).

Fenestraz, Günther, Cassidy, Evans en Vergne hielden hun posities bij de start vast, de een met wat meer moeite dan de ander, maar rond plek zes ging het fout: Sebastien Buemi verschalkte Wehrlein, maar die verremde zich even later en ramde in de achterkant van Buemi's auto.

Bij het ingaan van de full course yellow remde Günther in de allerlaatste seconde, waardoor hij op wat dubieuze edoch handige wijze langs Fenestraz ging. Na een kleine tien ronden werden vooraan de eerste Attack Modes gepakt, waardoor Cassidy langs Fenestraz naar plek twee schoof.

Evans moest ondertussen een drivethroughpenalty pakken: hij had teveel energie verbruikt. Na de eerste ronde Attack Modes ging het fout voor Günther, die inmiddels op de derde plek lag: hij gleed te ver naar buiten, raakte de barrières en moest met een kapotte ophanging afhaken.

Cassidy en Fenestraz pakten snel hun tweede Attack Mode, maar dat was niet handig getimed: vanwege Günther kwam de full course yellow, waardoor die Attack Modes voor een deel verloren gingen. Antonio Felix da Costa en Vergne schoven zo voorbij Fenestraz, met Cassidy nog wel aan de leiding.

Al vrij snel deed Da Costa een inhaalpoging buitenom en dat werkte perfect: hij was de nieuwe leider, voor Cassidy, Vergne, Fenestraz en René Rast - Vergne ging echter snel langs Cassidy. Niet veel later pakte Da Costa zijn laatste Attack Mode, waardoor Vergne de leiding over kon nemen.

De rest haakte wat af, dus ging het tussen Vergne en Da Costa, die in de voorlaatste ronde een fenomenale inhaalactie uit de hoge hoed toverde. Vergne trok nog alles uit de kast om hem terug te pakken, maar dat lukte niet: Da Costa won een heerlijke race, voor Vergne en Cassidy.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

winterbanner

Vanochtend is het zonnig en droog. Eerst kan het vooral in het (noord)oosten plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeeltes. De noordoostelijke wind is matig boven land, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig en in zuidwestelijk kustgebied krachtig, 6 Bft.

Vanmiddag is het zonnig en droog. De noordoostelijke wind is matig, vlak aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. De middagtemperatuur ligt rond de 6°C.

Vanavond is het vrijwel onbewolkt en droog. De noord tot noordoostenwind neemt vlak aan zee af naar matig, landinwaarts is er weinig wind.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C aan zee tot ca. -6°C landinwaarts. Er staat boven land weinig wind, in het noordelijke kustgebied een matige noordoostenwind.

Bewolking boven het IJ (Foto: DJMO)
Bewolking boven het IJ (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Wereldrecord polsstokhoogspringen er weer aan door Duplantis

In het Franse Clermont-Ferrand was het zaterdagavond weer tijd voor de All Star Perche, het jaarlijkse polsstokhoogspringfeest aldaar. In de zaal kwamen tientallen atleten bij elkaar van veel verschillende niveau's - van Franse clubatleten tot internationale toppers.

De grote publiekstrekker was uiteraard Armand Duplantis. De 23-jarige Zweed domineert het polsstokhoogspringen al de nodige jaren en bracht het wereldrecord de afgelopen drie jaar stapje voor stapje naar 6,20 meter indoor en 6,21 meter outdoor - met dat laatste pakte hij vorig jaar de wereldtitel. In Clermont ging er nog weer een centimeter bovenop: na een mislukte poging op 5,91 meter en geslaagde pogingen op die hoogte en 6,01m, ging de lat op 6,22 meter. De eerste twee sprongen mislukten, maar met een fenomenale derde sprong ging het dak - én het wereldrecord - eraf.

Ondertussen werd in het Britse Birmingham de World Indoor Tour afgesloten, ongeveer het laatste grote evenement voor het EK indoor in Istanbul volgende week. Op de 60 meter maakte thuisfavoriete Dina Asher-Smith daar indruk: ze won in een rappe 7,05 seconden en liet zien in uitstekende vorm te zijn voor het EK - landgenote Daryll Neita werd in 7,13 seconden tweede.

De Britse dames gingen sowieso lekker in Birmingham, waar Kelly Hodgkinson op de 800 meter weer schitterde. De tot volgende week nog altijd maar 20-jarige snelde in 1:57,18 minuten naar een nieuw Brits record, met twee honderdsten van een seconde. Op de 1000 meter deed Laura Muir een gooi naar het wereldrecord, maar daar bleef ze vrij ruim boven: 2:34,53 was voor de Schotse wel de winnende tijd, Maureen Koster werd in 2:37,85 zesde.

De 3000 meter leverde relatief gezien misschien wel de beste prestatie van allemaal op: de Ethiopische Gudaf Tsegay kwam met 8:16,69 minuten slechts negen honderdsten van een seconde tekort voor een nieuw wereldrecord. Bij de mannen leverde Grant Holloway de beste prestatie: de Amerikaanse wereldrecordhouder op de 60 meter horden pakte er de winst in een wederom indrukwekkende 7,35 seconden.

Zweedse langlaufsters pakken WK-goud én zilver op skiatlon

's Werelds beste langlaufsters kwamen zaterdag in actie tijdens de wereldkampioenschappen op de noordse sporten in het Sloveense Planica. Daar stond zaterdag de skiatlon bij de vrouwen op het programma: 7,5 kilometer in de klassieke stijl, gevolgd door dezelfde afstand in de vrije stijl.

In de klassieke stijl bleven de verschillen tussen de toppers nog redelijk beperkt. Topfavorieten Ebba Andersson en Frida Karlsson uit Zweden zaten bij elkaar en namens Noorwegen volgden Ingvild Flugstad Østberg en Astrid Øyre Slind hen op de voet - ook Kerttu Niskanen uit Finland en de Duitse Katharina Hennig deden nog goed mee.

Na het overschakelen op de vrije stijl gaf Andersson serieus gas. De Noorse dames moesten er snel af en nog geen kilometer later haakte ook Karlsson af. Andersson stoomde lekker door, ging na een gelukkig vrij onschuldige val weer verder en pakte overtuigend de wereldtitel. Het zilver was eenzaam voor Karlsson, terwijl Slind in de laatste vijf kilometer Hennig en Niskanen af wist te schudden: brons voor de 35-jarige Noorse, die nota bene haar WK-debuut maakte.

Schansspringer Zyla met prachtige comeback wéér wereldkampioen

Tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten, gehouden in het Sloveense Planica, is zaterdag in het schansspringen gestreden om de wereldtitel op de kleine schans voor de mannen. Dat werd een heerlijk spannende wedstrijd, hoewel de weersomstandigheden het wel lastig maakten.

In ronde één was het ongemeen spannend, met de leidende positie voor Stefan Kraft uit Oostenrijk, op de voet gevolgd door de Duitsers Andreas Wellinger en Karl Geiger en de Pool Dawid Kubacki. Constantin Schmid uit Duitsland stond op plek vijf, voor thuisfavorieten Anze Lanisek en Timi Zajc, maar ook Michael Hayböck uit Oostenrijk, de Pool Kamil Stoch en de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud deden nog volop mee in de strijd om goud - zoals eigenlijk wel de hele top-15 nog.

De top-10 in de finaleronde werd geopend met de Poolse titelverdediger Piotr Zyla aan de leiding, waarbij Granerud twee plekken inleverde. Stoch kwam achter Zyla terecht, Hayböck verloor zeven plekken en Zajc raakte er drie kwijt. Dat overkwam Lanisek ook, waarmee de vooraf toch niet onrealistische hoop op een thuismedaille definitief de prullenbak in kon.

Schmid hield de schade beperkt tot twee plekken en Kubacki kwam direct achter Zyla terecht, die daarmee met nog drie mannen te gaan nog altijd de leiding in handen had. Geiger nam die tweede plek over en dus was een medaille zeker voor de uitzinnige Zyla, die zag hoe Wellinger het óók niet haalde. Zo stond alleen Kraft nog bovenaan de schans, maar de Oostenrijker kon het niet bolwerken: vierde. Wellinger en Geiger vierden met zilver en brons dubbel Duits eremetaal, maar Zyla ging op de schouders als wederom de wereldkampioen - en tóch weer verrassend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.