FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 januari 2023

Skiester Stuhec wint na zware blessure weer, Kilde zegeviert op legendarische Streif

De beste alpineskiërs van de wereld zijn zaterdag weer in actie gekomen in de World Cup, net als een dag eerder stonden er zowel voor de vrouwen als de mannen afdalingen op het programma. De vrouwen deden dat op de Olympia delle Tofana in Italië, de mannen kwamen in actie op de legendarische Streif in het Oostenrijkse Kitzbühel.

Afdaling vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Op de helaas ingekorte piste, zonder de iconische en bloedsnelle Tofana Schuss, was de Noorse Ragnhild Mowinckel de eerste die een echt rappe tijd neergezet leek te hebben. Die werd aangevallen door Ilka Stuhec en de Italiaanse bleek het vol te kunnen houden: aan de finish was ze 0,35 seconden sneller dan Mowinckel.

Na Stuhec kwam Elena Curtoni naar beneden en de Italiaanse was rap, maar niet rap genoeg: 0,34 seconden langzamer, dus één honderdste sneller dan Mowinckel. Die top-3 bleef lange tijd staan en werd aangevallen door achtereenvolgens Priska Nufer (+0,37) en Mikaela Shiffrin (+0,39), die beiden nét tekort kwamen voor een podiumplek.

Lara Gut-Behrami uit Zwitserland wist Mowinckel's tijd te evenaren, maar als dertigste kwam Kajsa Vickhoff Lie naar beneden. De Noorse haalde ooit één podiumplek, raakte bijna twee jaar geleden zeer zwaar geblesseerd bij een ware horrorval en is nu weer terug. Met de run van haar leven benaderde ze Stuhec tot op 0,26 seconden en stootte ze landgenote Mowinckel van het podium. Die had echter natuurlijk van dichtbij meegemaakt waar Lie allemaal doorheen was gegaan en was vooral dolblij voor haar jongere landgenote.

Daar bleef het verder bij en dus was de zege voor Stuhec: voor de tweevoudig oud-wereldkampioene de eerste sinds haar zware blessure, waardoor het met Lie en Curtoni verder een ouderwets gelukkig podium was.

Afdaling mannen, Kitzbühel
De Amerikaan Travis Ganong ging als vierde naar beneden en zijn tijd bleek erg snel. Daar had één man echter geen boodschap aan: Johan Clarey uit Frankrijk, 42 jaren jong en na 234 World Cup-starts in bijna twintig jaar nog altijd jagend op zijn allereerste zege - hij leek ooit te winnen, tot de wedstrijd werd afgelast wegens de weersomstandigheden op het moment dat hij bovenaan stond.

Clarey zette een geweldige run neer en dook bijna drie tienden onder Ganong's tijd door, maar de tijd van de Fransman was helaas geen lang leven beschoren: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen ontsnapte een dag eerder aan een zware val, maar ging nu bijna perfect naar beneden en pakte met 0,67 seconden de snelste tijd.

Alleen de Italiaan Mattia Casse wist het podium verder nog te bedreigen, maar hij bleef op 0,99 seconden steken, vlak achter Ganong dus (+0,95). De ogen waren verder nog gericht op Beat Feuz: de 36-jarige Zwitserse grootheid, regerend olympisch kampioen en drievoudig winnaar in Kitzbühel, had vooraf laten weten dat het zijn afscheid zou zijn als wedstrijdskiër. Kugelblitz werd uiteraard met gejuich onthaald en noteerde uiteindelijk de zestiende tijd.

Koolhof en Rojer dubbelen door, Schuurs twee keer verder

Voor de Nederlandse tennissers in het dubbelspel op de Australian Open was het geen verkeerde dag. In Melbourne werden zes partijen gespeeld in het dubbelspel met Nederlandse deelname, in vier daarvan leverde dat winst op voor de 'Nederlandse' kant.

Wesley Koolhof, samen met de Brit Neal Skupski als eerste geplaatst, speelde een pittige partij tegen de Griekse broers Petros en Stefanos Tsitsipas. Dat ging naar een tiebreak in de beslissende set, die Koolhof en zijn Britse kompaan wel wonnen: 7-6 (6), 4-6, 7-6 (7).

Jean-Julien Rojer en zijn Nicaraguaanse partner Marcelo Arevalo zijn als derde geplaatst en hadden het iets minder moeilijk: de Japanners Ben McLachlan en Yoshihito Nishioka gingen er met 7-6 (3), 6-4 aan. Rojer en Arevalo spelen in de achtste finales tegen de Nederlanders Robin Haase en Matwé Middelkoop.

Demi Schuurs speelde met de Amerikaanse Desirae Krawczyk, met wie ze als zesde geplaatst is, tegen een Australisch wildcardduo. Olivia Gadecki en Priscilla Hon boden bij vlagen prima weerstand, maar het Nederlands-Amerikaanse duo was toch net te sterk: 6-2, 3-6, 6-3.

In het gemengd dubbelspel ging het wat minder lekker voor de Nederlanders, te beginnen met Koolhof en zijn Japanse partner Ena Shibahara. Zij waren als vierde geplaatst, maar gingen met twee keer 6-2 onderuit tegen het Australische wildcardduo Olivia Gadecki/Marc Polmans.

Robin Haase speelde met de Chinese Shuai Zhang tegen een ander Australisch wildcardduo: Alana Parnaby en Andrew Harris. Haase en Zhang begonnen goed, maar verloren de zeer spannende wedstrijd uiteindelijk toch: 6-4, 6-7 (6) [8-10].

Tot slot kwam Schuurs in actie met de Kroaat Nikola Mektic, met wie ze tegen nóg een Australisch wildcardduo speelde: veteranen Sam Stosur en Matthew Ebden. Die waren dan weer níet sterk genoeg voor het als vijfde geplaatste Nederlands-Kroatische duo: 4-6, 6-3 [10-6] winst ovor Schuurs en Mektic.

Garcia en Sabalenka simpel door op Australian Open, 17-jarige bij laatste zestien

Het damestoernooi op de Australian Open is vooral in de onderste helft van het speelschema een flink slagveld. Met Ons Jabeur (2), Daria Kasatkina (8), Veronika Kudermetova (9) en Beatriz Haddad Maia (14) sneuvelden er flink wat toppers, van de top-15-speelsters uit de onderste helft van het schema waren er na de eerste twee rondes nog maar drie over.

De nummer dertig van de plaatsingslijst, Karolina Pliskova uit Tsjechië, plaatste zich zaterdag in elk geval zonder problemen voor de achtste finales: Varvara Gracheva uit Rusland ging er met 6-4, 6-2 aan. Pliskova speelt hierna tegen de Chinese Zhang Shuai (23), die het met 6-3, 6-2 niet al te lastig had met de Amerikaanse qualifier Katie Volynets.

Carolina Garcia uit Frankrijk (4) werd in set één overrompeld door Laura Siegemund uit Duitsland, maar herpakte zich en won uiteindelijk nog vrij soepel: 1-6, 6-3, 6-3. Zij neemt het op tegen de ongeplaatste Poolse Magda Linette, die de Russische Ekaterina Alexandrova (19) met 6-3, 6-4 het nakijken gaf.

De Wit-Russische Aryna Sabalenka, als vijfde geplaatst, had het niet al te moeilijk met de Belgische Elise Mertens (6-2, 6-3) en speelt hierna tegen de Zwitserse Belinda Bencic (12), die de Italiaanse Camila Giorgi met 6-2, 5-7 klopte.

In het onderste stukje van het schema staan twee ongeplaatste speelsters in de achtste finales: de pas 17-jarige Tsjechische Linda Fruhvirtova bleef lekker spelen en zette landgenote Marketa Vondrousova met 7-5, 2-6, 6-3 aan de kant. Zij speelt daarna tegen de Kroatische Donna Vekic, die met twee keer 6-2 te sterk was voor Nuria Parrizas Diaz uit Spanje.

Uitslag PSV - Vitesse

PSV heeft na drie duels zonder zege weer eens een overwinning geboekt. In eigen huis werd Vitesse met 1-0 verslagen.

PSV begon sterk en kreeg diverse kansen. Zo trof De Jong de paal en een inzet van El Ghazi zag zijn inzet gekeerd door Scherpen. Even later kreeg PSV een nog grotere mogelijkheid om op voorsprong te komen toen het een penalty kreeg. Deze werd echter gemist door De Jong. Die kende nog meer tegenslag toen hij met een hoofdwond de wedstrijd moest verlaten.

Vlak na rust kwamen de Eindhovenaren toch op voorsprong, Til scoorde met een afstandsschot. PSV slaagde er echter niet in de wedstrijd in het slot te gooien waardoor Vitesse hoop bleef houden. Het kwam zelfs dicht bij de gelijkmaker met een kopbal van Bero en een uithaal van Arcus. In de blessuretijd kreeg Scherpen nog rood toen hij de doorgebroken Vertessen neerhaalde.

PSV

1 - 0

Vitesse

 48' Til    
 
 Gele kaart: , Dijks, (Vitesse)
 Rode kaart: , Scherpen (90 4) (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 31.333
Arbiter: v.Boekel
Bijzonderheden: L.de Jong mist pen.(23)
 
Opstelling:   Opstelling:
Benitez
Teze
Branthwaite
Obispo
Mwene (Mauro Júnior/73)
Sangaré
Til
Gutiérrez
El Ghazi
L.de Jong (Bakayoko/ 32)
Simons (Vertessen/88)
  Scherpen
Arcus (Reiziger/ 90 5)
Flamingo
Meulensteen
Dijks (Frederiksen/76)
Manhoef (Jonathans/ 66)
Tronstad
Bero
Cornelisse (Vidovic/ 76)
Wittek
Sankoh (Bialek/66)

Djokovic en Rublev simpel naar achtste finales Australian Open

Op de Australian Open zijn zaterdag ook de achtstefinalisten in de onderste helft van het speelschema van het mannentoernooi bekend geworden. Dat schema werd al flink door elkaar gegooid: Casper Ruud (2), Taylor Fritz (8), Alexander Zverev (12), Matteo Berrettini (13) en Pablo Carreño Busta (14) sneuvelden allemaal vroegtijdig.

Novak Djokovic zit er nog wel gewoon in: de als vierde geplaatste negenvoudig kampioen nam het op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov, die vooraf als gevaarlijk gezien werd. De nummer 27 van de plaatsingslijst kon het echter alleen in set één een beetje bijbenen, maar ook dat was niet genoeg om echt partij te bieden: 7-6 (7), 6-3, 6-4.

De als vijfde geplaatste Rus Andrey Rublev schoof de Brit Dan Evans (25) met 6-4, 6-2, 6-3 vrij eenvoudig opzij. Hij speelt in de achtste finales tegen de als negende geplaatste Deen Holger Rune, die Ugo Humbert uit Frankrijk met 6-4, 6-2, 7-6 (5) het nakijken gaf.

Djokovic speelt hierna tegen de als 22e geplaatste Australiër Alex de Minaur, die met 7-6 (0), 6-2, 6-1 van de Fransman Benjamin Bonzi won. De Amerikanen Ben Shelton en JJ Wolf staan beiden voor de eerste keer in de achtste finales op een Grand Slam-toernooi en spelen tegen elkaar, na zeges op de Australische wildcardspeler Alexei Popyrin (6-3, 7-6 (4), 6-4) respectievelijk de Amerikaan Michael Mmoh (6-4, 6-1, 6-2).

Roberto Bautista Agut uit Spanje (24) rekende met 6-1, 6-7 (7), 6-3, 6-4 af met de Brit Andy Murray, die in zijn eerste twee partijen al tot ruim tien uur speeltijd kwam. Bautista Agut speelt hierna tegen de Amerikaan Tommy Paul, die zijn landgenoot JT Brooksby met 6-1, 6-4, 6-3 de baas was.

Uitslag NEC - FC Emmen

NEC is voor het vijfde duel op rij ongeslagen gebleven. In eigen huis werd vanavond FC Emmen met 3-1 verslagen.

NEC kwam al binnen een kwartier op voorsprong. Nadat Cissoko was neergehaald door Vlak werd de daaropvolgende strafschop benut door Dimata. FC Emmen kwam daarna langzaam in de wedstrijd maar het was de ploeg uit Nijmegen die tot scoren kwam, Dimata verdubbelde de voorsprong. Vlak voor rust kwam FC Emmen terug in de wedstrijd toen Zivkovic uit de draai de aansluitingstreffer maakte.

Al snel in de tweede helft werd de wedstrijd beslist nadat uit uit een geweldige steekpass van Tavsan Cissoko de 3-1 scoorde. Daarmee was het verzet van Emmen gebroken en de grootste kansen waren nog voor NEC. Tavsan en Musaba slaagden er in de slotfase echter niet in te scoren.

N.E.C. Nijmegen

3 - 1

FC Emmen

 12' Dimata(pen)
 35' Dimata
 52' Cissoko
   44' Zivkovic
 
 Gele kaart: , Zivkovic, (FC Emmen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rooij
Márquez
Sandler
Verdonk (Bronkhorst/84)
Schöne
Proper
Duelund (Baldursson/90 2)
Tavsan
Dimata (Marques/90 2)
Cissoko (Musaba/ 75)
  v.d.Hart
Bouchouari
Araujo
J.Veldmate (Bernadou/67)
Dirksen
Romeny (Mendes/72)
Veendorp
El Messaoudi
Vlak (Assehnoun/72)
Diemers (Toufiqui/85)
Zivkovic

Geen drie jaar cel, maar 180 uur taakstraf voor medewerker Belastingdienst

Een voormalig medewerker van de Belastingdienst is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. De 53-jarige Amsterdammer werd onder meer verdacht van computervredebreuk en het witwassen van 920.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel geëist. Zo meldt AT5

De man zou door criminelen zijn betaald om erachter te komen wie de eigenaar is van bepaalde kentekens. Bij de man thuis werd ruim 900.000 euro in contanten aangetroffen. De man zocht de gegevens op terwijl dat niet zijn werkveld was, zo controleerde hij MKB-bedrijven op fraude.

Het onderzoek naar de man begon in februari van vorig jaar, nadat aan het licht kwam dat in versleutelde berichten drie foto's waren gedeeld van gegevens over de eigenaar van een kenteken en wie de gezinsleden zijn.

De man werd in juli aangehouden en in zijn woning werden achter een losse plint van het keukenblok vijf geldkistjes gevonden, waarin in totaal 920.000 euro werd gevonden. De man verklaarde dat hij niet wist dat het geld in zijn woning lag, en dat hij geen idee had hoe het geld daar terecht is gekomen.

Over het raadplegen van de gegevens zei de man dat hij dit een paar keer voor familieleden had gedaan om ze te helpen met de Belastingdienst. Echter wist hij van tien personen en twee bedrijven niet meer waarom hij het heeft opgezocht.

Witwassen niet bewezen
De man werd ten laste gelegd dat hij van 1 augustus 2020 tot en met 11 juli 2022 computervredebreuk zou hebben gepleegd en dat hij 920.000 euro had witgewassen. Dat eerste acht de rechtbank bewezen, maar het witwassen niet.

"Door de omstandigheden waaronder het geld is aangetroffen en de hoogte van het bedrag vindt de rechtbank dat er een zeer ernstig vermoeden is dat het geld van misdrijf afkomstig is", is te lezen in het vonnis.

"De rechtbank stelt vast dat het geld in de keuken achter de plinten verstopt lag en derhalve aan het zicht was onttrokken. (..) Verdachte heeft verklaard dat hij niet wist dat het geld daar lag. Uit het dossier blijkt dat ook anderen de beschikking hadden over een sleutel van de woning van verdachte. Het dossier bevat geen bewijs dat verdachte wel wetenschap had van het geld in zijn woning."

Het OM had drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Omdat het witwassen volgens de rechter niet bewezen is, valt die straf dus een stuk lager uit. De man is nu veroordeeld tot 180 uur taakstraf met aftrek van voorarrest.

Jongeren sportief motiveren met full body VR

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar zijn doorgaans actief met games, maar komen lichamelijk vaak nog weinig in beweging. In de Active Esports Arena (AEA) spelen 4 deelnemers in teams van 2 tegen elkaar. Ze worstelen zich door op sport gebaseerde uitdagingen, waarbij er steeds zo snel mogelijk zo veel mogelijk punten behaald moeten worden. Het is een videogame waar je echt middenin zit.  

CDA'er neemt zijn pony mee op kroegentocht

Deze week stond er geen paard in de gang maar een pony op het terras in Den Bosch! De pony bleek van een CDA-raadslid Sjors Pardoel te zijn. Omroep Brabant maakte een kort verslag. 

Dit gedrag van Pardoel leverde de vraag op of hij wel geschikt is als gemeenteraadslid in Velddriel. De fractie is vrijdag in overleg gegaan over de politieke toekomst van Pardoel. Het meenemen van een pony naar de kroeg is al apart, maar het weggaan zonder te betalen kan echt niet aldus de gemeenteraad. 

Inwoners van de gemeente Maasdriel hebben verschillende meningen over de kroegentocht. Een lolletje mag en een borrel in de vrije tijd ook maar een raadslid moet zich wel verantwoordelijk gedragen, vinden de meesten.

Minder dan 400 coronapatiënten in de ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen steeds minder mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Het totale aantal opgenomen patiënten is vrijdag gezakt tot onder de 400.

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben de ziekenhuizen momenteel 375 positief geteste mensen onder hun hoede. Dat is het laagste aantal sinds 25 november, bijna twee maanden geleden. Lees meer bij Skipr

Skeletonster Bos 4e op EK, Hermann pakt 6e zege op rij op thuisbaan

De World Cup skeleton is voor de tweede week op rij in actie gekomen in het Duitse Altenberg. Dit keer was het niet alleen een World Cup-wedstrijd, maar ook het Europees kampioenschap: de uitslag, minus de niet-Europeanen, telde als uitslag van het EK.

Mannen
De Brit Matt Weston was in de eerste run overtuigend de snelste, alleen Christopher Grotheer bleef met 0,37 seconden op diens thuisbaan een klein beetje in de buurt. De verrassende Amerikaan Austin Florian volgde al op 0,51 seconden, vlak voor de Duitser Axel Jungk (+0,52) en Chen Wenhao uit China (+0,54) - de rest van het veld werd op 0,73 seconden aangevoerd door de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi.

Jung leverde in run twee een plekje in bij de Brit Marcus Wyatt, Chen viel 0,06 seconden terug achter de Brit. Jungk pakte met maar liefst 0,47 seconden de leiding over en wipte met 0,32 seconden over Florian heen. Grotheer dook drie honderdsten onder Jungk's tijd door, waarna het aan Weston was. De Brit hield vol en met 0,35 seconden pakte hij de overwinning, voor Grotheer en Jungk, wat tevens het EK-podium was.

Vrouwen
Voor eigen publiek was de Duitse Tina Hermann in de eerste run de snelste, op 0,13 seconden gevolgd door de Canadese Mirela Rahneva. Janine Flock uit Oostenrijk zat er met 0,17 seconden erg lekker bij, net als de jonge Duitse Susanne Kreher op 0,23 seconden. De Canadese Jane Channell voerde op 0,59 seconden de rest van het veld aan, met de Nederlandse Kimberley Bos daar weer achter op 0,68 seconden.

Bos wist in de tweede run haar positie in elk geval vast te houden en wipte met 0,11 seconden over Channell heen. Kreher knalde er met 0,66 seconden wel dik onderdoor, maar Flock wist met een erg spannende run nog eens één honderdste van die tijd af te schaven. Rahneva kwam juist 0,02 seconden tekort, waarna Hermann het op haar thuisbaan af mocht maken. Met de spreekwoordelijke naverbrander aan knalde de Duitse met 0,62 seconden naar de winst en de Europese titel, voor haar zesde zege op rij in Altenberg. Flock en Kreher completeerden het World Cup- én EK-podium, Bos werd vijfde (World Cup) en vierde (EK).

Coquard boekt in Tour Down Under eerste World Tourzege

Bryan Coquard heeft de vierde etappe in de Tour Down Under op z’n naam gebracht. De Fransman van Cofidis was na 132 kilometer de snelste in een sprint. Hij won voor Alberto Bettiol en Hugo Page. In het klassement blijft Jay Vine met nog één etappe te gaan leider.

Zaterdag stond de vierde etappe in de Tour Down Under en het leek voor de sprinters te worden doordat de etappe voornamelijk werd gereden over vlakke wegen. Op papier een gemakkelijke rit, met vroege vluchters Daryl Impey en Jonas Rutsch snel in de aanval. Toch was het halverwege de rit oppassen voor de klassementsrenners nadat de ploeg van Simon Yates en Michael Matthews stevig doortrok en het peloton in waaiers trok. De meeste klassementsrenners zaten in de eerste waaier. Maar onder meer Maximilian Schachmann en Kaden Groves lieten zich verrassen en zouden nooit meer de aansluiting vinden met het eerste peloton. Ook Phil Bauhaus, ritwinnaar van de eerste etappe, zat niet mee in de eerste waaier.

Het tempo in het peloton bleef hoog en niemand zou meer ten aanval trekken, waardoor we een sprint kregen van een groep van veertig renners en daarin was Bryan Coquaard duidelijk de snelste. De kleine Fransman sprintte iedereen uit het wiel en boekte zijn eerste profzege in de WorldTour. Zondag staat de slotrit op het programma met aankomst op Mount Lofty.

Results powered by FirstCycling.com

FOK! Wat een weer: droog maar bewolkt

winterbanner

Goede morgen!

Iets later dan anders, een stroomstoring deed mij afgelopen nacht wakker houden. Of eigenlijk deed de vrouw des huizes dat. Echter gaat het weer gewoon door en dat is te merken aan code geel wegens gladheid en dichte mist waardoor het zicht minder dan 200 meter kan zijn. Dit geldt voor het hele land, uitgezonderd Drenthe en Overijssel.

In het noorden trekken enkele (winterse) buitjes richting de Noordzee, elders is het nevelig en komt lokaal dichte mist voor. In het midden en oosten van het land is het bewolkt, maar droog. Vanmiddag overheerst de bewolking maar blijft het droog bij zo'n 2 graden. De wind heeft weinig van betekenis landinwaarts, aan de kust is deze matig. Ook vanavond is het droog met weinig wind. 

In de nacht naar zondag vriest het licht en kan er in de ochtend in het zuiden een winterse bui vallen, maar dat lees je morgen in een nieuw weerbericht. Tot dan!

Een strakblauwe lucht boven Amsterdam afgelopen week. (Foto: Pukeko)
Een strakblauwe lucht boven Amsterdam afgelopen week. (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

FOK! Zien en doen: Oorlogsmuseum Medemblik

In een kleine loods in Medemblik is Oorlogsmuseum Medemblik gevestigd. Als je voor de deur staat heb je geen idee wat je te wachten staat, maar zodra je naar binnen stapt is het alsof je terug in de tijd stapt. Ongelofelijk goed gerestaureerde voertuigen die zo weg kunnen rijden. 

FOK! Zien en doen: Oorlogsmuseum Medemblik  (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Zien en doen: Oorlogsmuseum Medemblik (Foto: FOK!/DJMO)FOK! Zien en doen: Oorlogsmuseum Medemblik  (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Zien en doen: Oorlogsmuseum Medemblik (Foto: FOK!/DJMO)

Biatlete Wierer wint in eigen achtertuin, Bø blijft niet te verslaan

De World Cup biatlon is deze week neergestreken in Italië, waar in het altijd fraaie Antholz gestreden wordt om de zeges. In Süd-Tirol zijn de sprints inmiddels achter de rug: twee schietbeurten, één keer liggend en één keer staand, met een strafrondje per misser.

Vrouwen
De Française Julia Simon startte vroeg en was snel, maar haar twee missers bij het staand schieten werden problematisch. Elvira Öberg uit Zweden kwam wél foutloos door beide schietbeurten en was vrij snel op de ski's, maar thuisfavoriete Dorothea Wierer had daar maling aan: ook zij schoot foutloos en aangevuurd door het publiek uit haar woonplaats, een paar kilometer verderop, dook ze 8,7 seconden onder Öberg's tijd door.

Lange tijd stonden die twee redelijk onbedreigd op de eerste twee plekken, tot Marte Olsbu Røiseland aantrad. De van fysiek malheur teruggekeerde Noorse schoot één keer mis, maar was snel genoeg om Öberg tot op zes seconden te naderen bij de finish. Chloe Chevalier uit Frankrijk wist zich er daadwerkelijk tussen te nestelen: met tien treffers kwam ze met 2,8 seconden maar nét tekort om Wierer te kloppen, maar de Française pakte wel haar eerste podiumplek ooit.

Røiseland finishte op de vierde plek, de vanuit het langlaufen overgestapte Sloveense Anamarija Lampic werd met twee missers op slechts 18,4 seconden keurig vijfde.

Mannen
Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen begon met een misser bij het liggend schieten, maar met vijf staande treffers én razendsnel langlaufen was er helemaal niks aan te doen. Landgenoot Sturla Holm Lægreid kwam ondanks foutloos schieten alsog dik 37 seconden tekort, het was werkelijk een kansloos verhaal.

Alleen Martin Ponsiluoma kon zich nog een beetje met Bø meten: de Zweed schoot eveneens één keer mis, maar hield de schade beperkt tot 31,4 seconden en werd zo uiteindelijk tweede. Lægreid hield de derde plek vast, terwijl het in grote getalen aanwezige Duitse publiek wel tevreden was met de vierde plek van Roman Rees.

'Nederlandse' van bijna dood tot olympiër? "Ik ga alles geven!"

In de aanloop naar de Olympische Spelen van Beijing was het vorig jaar een van de verhalen in de marge, naast de verhalen over de gouden medailles en teleurstellende wereldtoppers: de in Nederland woonachtige Braziliaanse langlaufster Bruna Moura en de tragische manier waarop de Spelen aan haar neus voorbij gingen. In plaats van obscure sportuitslagen of vreemde nieuwsberichten, dit keer een wat serieuzer verhaal van uw redacteur, met helemaal onderaan een zeldzame vraag om een klein beetje hulp, wat FOK! straks een erg mooie inkijk kan geven op de Olympische Spelen van 2026, inclusief het olympisch dorp

Van juichen tot bijna dood
Na jaren van vechten en opofferingen en een bijzonder stressvol seizoen, waarin ze in haar eentje van Oostenrijk naar Servië en door naar Zwitserland moest reizen om wedstrijden af te werken, lukte het de 27-jarige Moura vandaag precies een jaar geleden definitief: in het Zwitserse Sparenmoos finishte ze de laatste wedstrijd in de olympische kwalificatieperiode, belde ze direct naar de finish naar huis - uw redacteur, in dit geval - om te vragen wat het resultaat was en stortte ze huilend ter aarde toen bleek dat het éindelijk gelukt was, het olympisch ticket was van haar.

Nog diezelfde dag raapte ze haar spullen weer bij elkaar en trok ze, wederom moederziel alleen, naar Oostenrijk, om daar nog een laatste trainingskamp af te werken vóór de Spelen. Daar ging het de volgende dag echter fout: een positieve COVID-test, bíjna resulterend in een uit frustratie kapotgeslagen deur van de hotelkamer - gelukkig bleef die heel, en had de eigenaresse vooral niks anders dan heel veel medelijden.

Tien dagen lang zat Moura, woonachtig bij haar vriend in het Veluwse Nunspeet, in Oostenrijk in quarantaine, waarbij er zeker twintig stokjes de neus in gingen voor de zelftests. Die waren gelukkig op tijd negatief, en ze kon nog nét op tijd afreizen naar München, om daar - na een paar negatieve PCR-tests - alsnog het laatst mogelijke vliegtuig te pakken naar Beijing en daar haar olympische debuut te maken, ook al had ze inmiddels natuurlijk niet echt meer kunnen trainen.

Er werd een taxibusje gehuurd om haar van Oostenrijk naar München te brengen, maar daarbij ging het écht fout: om redenen die helaas altijd onbekend zullen blijven week het busje uit naar rechts, tegen de vangrail. De Mercedes stuiterde terug de weg op, werd frontaal aangereden door een vrachtwagen, stuiterde nog eens tegen de vangrail en kreeg daarna nog een tik van een achteropkomende auto. Moura liep zware verwondingen op en werd per traumahelikopter en in shock afgevoerd naar het ziekenhuis, waar haar - nadat ze eenmaal bij kennis was - na herhaaldelijk vragen eindelijk werd verteld wat er met de chauffeur gebeurd was: de Rus was op slag dood.

De plaats van het ongeluk (Foto: Brandweer Vadoies/Vintl)
De plaats van het ongeluk (Foto: Brandweer Vadoies/Vintl)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bruna Moura (@brunamouraxcbt)

Knokken voor een comeback
De weken en maanden daarna waren een emotionele en fysieke achtbaan voor Moura: ze werd in Italië geopereerd, werd per taxi-ambulance terug naar Nunspeet gebracht en keek vanaf een bed in de woonkamer naar de Olympische Spelen, waarbij ze met name een traan liet bij de openingsceremonie, waar zij in had moeten lopen. Iets wat ze overigens pas na een maand of twee weer voorzichtig kon, lopen, en voorzichtig trainen duurde natuurlijk nog een tijd langer.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en traint Moura weer volop in en rond Nunspeet - ze maakt vele uren op de rollerski's, ze fietst veel, doet weer aan krachttraining, is dankzij een collega op kickboksen gegaan en kan ook eindelijk weer hardlopen. Tussendoor werkt ze bij de lokale fietsenmaker, waar men haar zo veel mogelijk steunt om haar carrière weer op te pakken. Het hoofddoel is natuurlijk duidelijk: de Olympische Spelen van 2026 in Italië, nog geen honderd kilometer van de plek waar ze bijna haar leven verloor.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bruna Moura (@brunamouraxcbt)

Hulp gevraagd
Ze traint hard, waarbij ze net als richting de Spelen wordt gecoached door World Cup-biatlete Baiba Bendika uit Letland, en ze werkt ook hard om het te kunnen betalen, maar goedkoop is dat alles uiteraard niet. Daarom is haar collega Rogier van Milligen, die haar ook aan het kickboksen gebracht heeft, een crowdfundactie begonnen.

Het einddoel van die actie is enthousiast ingezet, maar alle beetjes helpen natuurlijk enorm - inmiddels is er al zoveel ingezameld dat het huidige winterseizoen bekostigd is en Moura de reis, het verblijf en een trainingskamp voor haar comeback kan betalen! Want die comeback komt er: op 22 februari wil ze haar eerste wedstrijd na het ongeluk afwerken, en niet zomaar iets, want dat is niks minder dan het wereldkampioenschap in het Sloveense Planica!

Zelf is Moura duidelijk: "Ik ben heel blij dat ik weer bijna volledig kan trainen, ook al heb ik nog steeds erg veel last van mijn voet", vertelt ze tegenover FOK!sport. De motivatie is er in elk geval honderd procent: "Ik ga alles geven! Als het niet lukt om de Spelen van 2026 te halen, weet ik in elk geval zeker dat het niet komt door een tekort aan inzet, want ik blijf hard werken. Ondertussen doe ik mijn best om zo snel mogelijk Nederlands te leren spreken, want ik merk hier in de omgeving vaak dat mensen mij aanspreken en nieuwsgierig zijn, wat natuurlijk erg leuk is!"

Het is wellicht een wat onorthodoxe vraag, maar elk klein beetje helpt enorm, zo is nu al te merken, en zelf blijft ze natuurlijk hard werken om haar steentje bij te dragen aan de Nederlandse maatschappij, haar eigen carrière én mensen die zelf met problemen kampen en iemand nodig hebben om mee te praten, zoals ze al regelmatig heeft ervaren!

Kriechmayr wint eerste afdaling op legendarische Streif in Kitzbühel, Goggia wint in Cortina

De toppers in de World Cup alpineskiën zijn vrijdag weer in actie gekomen en wel op de afdaling. De vrouwen gingen naar beneden op de lastige Olympia delle Tofane in Cortina d'Ampezzo, de mannen werkten de eerste van twee afdalingen op de legendarische en beruchte Streif in Kitzbühel af.

Afdaling mannen, Kitzbühel
Op de legendarische Streif was de Amerikaan Travis Ganong degene die de wedstrijd opende en dat deed hij met een uitstekende tijd. Pas de negende starter, Niels Hintermann uit Zwitserland, wist hem van de eerste plek te stoten. Enige tijd later kwam thuisheld Vincent Kriechmayr de piste af en die deed het nog beter: 0,31 seconden rapper dan Hintermann, nadat de Italiaan Dominik Paris er al een spektakelstuk van had gemaakt en nét tekort kwam.

De Noor Aleksander Aamodt Kilde leek op weg op Kriechmayr's tijd serieus aan te vallen, maar ging bij de laatste bochtenserie bijna hard onderuit. Hij bleef wonderbaarlijk overeind, maar moest het doen met een zestiende plek. Tot laat bleven er rappe tijden komen, maar de man die Kriechmayr's tijd écht bedreigde was bepaald niet verwacht: Florian Schieder uit Italië kwam nog nooit verder dan een paar dertiende plekken in de World Cup, maar op 0,23 seconden werd hij vrijdag ineens tweede, achter Kriechmayr en voor Hintermann.

Afdaling vrouwen, Cortina d'Ampezzo
De Amerikaanse Breezy Johnson opende het bal en had even de snelste tijd in handen, tot Sofia Goggia naar beneden kwam. De Italiaanse knalde weer eens stevig de piste af en was bijna een seconde sneller, waarna ze zag hoe de Duitse Kira Weidle haar tot op 0,36 seconden benaderde.

Kort na Weidle kwam tweevoudig wereldkampioene Ilka Stuhec naar beneden en de Sloveense was ouderwets goed, maar nét niet goed genoeg: tweede op 0,13 seconden. Die positie hield ze ook vast, met Weidle op plek drie. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin pakte op 0,50 seconden een uitstekende vierde plek, drie honderdsten voor de Zwitserse Lara Gut-Behrami.

Tennisser Rojer wint en verlies op Australian Open, Haase/Middelkoop door

Voor tennisser Jean-Julien Rojer was het een dag met gemengde gevoelens op de Australian Open. De Nederlandse veteraan zegevierde in het mannendubbelspel, maar ging er in het gemengd dubbelspel al vroegtijdig uit.

Samen met de Nicaraguaan Marcelo Arevalo, met wie hij vorig jaar Roland Garros won, is Rojer in het mannendubbelspel als derde geplaatst. Daar begon het duo in elk geval prima: het Ecuadoriaans/Finse tweetal Diego Hidalgo/Emil Ruusuvuori werd met 6-1, 7-6 (1) verslagen.

Robin Haase en Matwé Middelkoop, als zestiende geplaatst, werkten hun tweederondepartij al af en wel tegen de Britten Julian Cash en Henry Patten. Die maakten het de Nederlanders even lastig, maar niet genoeg om een set af te snoepen: 6-4, 7-6 (6).

In het gemengd dubbelspel hoopte Rojer samen met Alicja Rosolska uit Polen hoge ogen te gooien. Dat liep echter minder goed af: de wildcard-Australiërs Maddison Inglis en Jason Kubler waren in een zeer spannende supertiebreak te sterk en wonnen met 6-7 (8), 6-1 [9-11].

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.