FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 november 2022

AI Picture Gallery #50

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Frankrijk wint met speels gemak van Australië ondanks vroege achterstand

Frankrijk is goed begonnen aan het WK. De regerend wereldkampioen zou met 4-1 winnen van Australië.

Australië kwam nog wel verrassend op een 0-1-voorsprong tegen de regerend wereldkampioen. Bij rust had Frankrijk die achterstand goed gemaakt. Adrien Rabiot kopte in de 27e minuut raak (1-1) en vijf minuten later maakte de 36-jarige Giroud zijn vijftigste interlandgoal.

In de tweede helft zou Olivier Giroud opnieuw scoren en kwam daarmee op gelijke hoogte met Thierry Henry als Frans topscorer aller tijden. Later pikte ook Kylian Mbappé zijn doelpuntje mee en zou won 'Les Bleus' met duidelijke cijfers van Australië.

Eerder op de dag eindigde Denemarken tegen Tunesië in 0-0, waardoor Frankrijk meteen aan kop gaat in groep D. Als de ploeg van bondscoach Didier Deschamps zaterdag ook van Denemarken wint is het zeker van de volgende ronde.

Random Pics van de Dag #788

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Polen speelt op WK gelijk tegen Mexico na gemiste strafschop Lewandowski

Polen heeft op het WK voetbal hun eerste wedstrijd niet kunnen winnen. Mede door een gemiste strafschop van Robert Lewandowski bleef het in Doha 0-0 tegen Mexico.

Lewandowski kreeg een kwartier in de tweede helft de kans om Polen op voorsprong te schieten. De Poolse spits werd in zestien onderuitgehaald. Eerst liet de scheidsrechter nog doorspelen, maar na ingrijpen van VAR werd het alsnog een strafschop. Lewandowski ging zelf achter de bal staan, maar de sterspeler van Polen wist dit buitenkansje niet te benutten.

Ook Mexico kreeg een aantal kansen om de score te openen. Alexis Vega kreeg in de eerste helft de beste kans voor Mexico, alleen zijn inzet ging voorlangs. Ook Ajax-speler Jorge Sánchez was met een schotje gevaarlijk.

Door het 0-0 gelijkspel tussen Mexico en Polen gaat Saoedi-Arabië verassend aan de leiding in Poule C nadat ze in de ochtend wisten te winnen van Argentinië.

Aantal besmettingen COVID:19 neemt af, corona-alarm naar laagste niveau

Het aantal besmettingen met het coronavirus (SARS- CoV -2) blijft afnemen. Ook in de ziekenhuizen en in de verpleeghuizen. De coronathermometer gaat daarom naar stand 1. De invloed van het coronavirus op de samenleving en de druk op de zorg is op dit moment beperkt. De basisadviezen tegen verspreiding van het coronavirus hebben hieraan bijgedragen. De komende winterperiode blijven deze adviezen belangrijk. Ook door andere virussen die in de winter kunnen zorgen voor ziekte en daarmee voor druk op de zorg en de samenleving.

De afgelopen weken nam het aantal besmettingen met het coronavirus SARS-CoV-2 af. Dit zag het RIVM bij Infectieradar, in het rioolwater en in de meldingen van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Inmiddels zijn de besmettingscijfers op ongeveer hetzelfde niveau als tussen de zomer- en de najaarsgolf. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen zien we de bezetting en de nieuwe opnames door corona al een aantal weken afnemen. Daarom adviseert het RIVM om de coronathermometer terug te zetten naar stand 1.

Basisadviezen belangrijk: vaccineren, testen, thuisblijven
Stand 1 van de coronathermometer geeft aan dat de invloed van het virus op de samenleving en op de zorg beperkt is. Maar corona is zeker nog niet weg. Dagelijks worden nog duizenden mensen besmet en belanden tientallen mensen door COVID-19 in het ziekenhuis. De basisadviezen om de verspreiding van het coronavirus te beperken zijn daarom nog steeds belangrijk. Met name vaccineren, testen bij klachten en thuisblijven na een positieve test. Zeker omdat we de komende maanden ook te maken gaan krijgen met andere de luchtweginfecties zoals influenza en het RS (respiratoir syncytieel)-virus, die samen met COVID-19 tot een extra belasting op de zorg en de samenleving kunnen leiden.

Uit onderzoek van de Corona Gedragsunit van het RIVM blijkt dat de meerderheid van de deelnemers zich nog steeds test bij klachten en na een positieve test ook echt in isolatie gaat. Dit helpt om het aantal besmettingen tegen te gaan en blijft ook bij stand 1 van de coronathermometer de komende tijd belangrijk. Daarnaast blijft vaccineren belangrijk. Zeker als je een hoger risico loopt op ernstige klachten, doordat je bijvoorbeeld 60 jaar of ouder bent, is het advies om de herhaalprik te halen. Door de herhaalprik wordt de kans om door COVID-19 in het ziekenhuis of op de IC (intensive care) te komen bijna 3 keer zo klein.

'Zowel Rusland als Oekraïne doen aan oorlogspropaganda'

Sinds de Russen hun buurland Oekraïne binnen marcheerden, worden we online overspoeld met desinformatie. Veel Russen beweren dat Oekraïners nazi’s zijn die oorlogssituaties in scene zetten. De bewijzen over deze beweringen zijn vaak eenvoudig te weerleggen. Maar ook Kyiv heeft ons verhalen op de mouw gespeld die achteraf niet bleken te kloppen. Toch nemen mensen op socialmedia zonder na te denken de oorlogspropaganda van beide kanten veelvuldig over. Nieuwsuur duikt in de 'nepnieuws-oorlog' tussen Oekraïne en Rusland.

Indeling:
00:00 – Intro
01:00 – Ophef over de oorlog
02:28 – In scène gezet
08:30 – Oekraïners zijn nazi’s
14:20 – Oekraïens nepnieuws
18:53 – Oorlogspropaganda ontrafeld


Visser slaat gigantische goudvis aan de haak

Sportvisser Andy Hackett is in de wolken nadat hij een van de grootste goudvissen ter wereld aan de haak had geslagen op de karperfarm Blue Water Lakes in de Franse streek Champagne.

De gigantische vis, met de toepasselijke bijnaam 'De Wortel', woog ruim 30 kg. De vis is zo'n 20 jaar geleden uitgezet bij de karperfarm en sindsdien heeft niemand hem kunnen vangen.

Het fel oranje exemplaar is een hybride soort van een lederkarper en een koikarper, die traditioneel oranje van kleur zijn.

Goudvissen worden gewoonlijk als huisdier gehouden en worden enkele centimeters lang. Maar de oranje visjes maken deel uit van de karperfamilie, die erg groot kunnen worden. Voor een kleurrijke koi wordt soms een fortuin betaald door liefhebbers.

Denemarken niet voorbij Tunesië op WK voetbal

Denemarken heeft dinsdag op het WK voetbal gelijkgespeeld tegen Tunesië. In Qatar kwamen beide ploegen niet tot scoren.

Denemarken had vooral de eerste helft lastig met Tunesië en kwam een aantal maal goed weg. Onder meer een doelpunt van Issam Jebali werd afgekeurd vanwege buitenspel en later was Jebali opnieuw dichtbij een doelpunt, maar ditmaal lag de doelman van Denemarken in de weg.

Na rust kwam Denemarken sterker voor de dag. Christian Eriksen was met een afstandsschot gevaarlijk en uit een corner kreeg de Deense voetbalploeg de beste kans van de wedstrijd, maar een kopbal van Andreas Cornelius eindigde op de paal. In de slotfase leek Denemarken even een strafschop te krijgen nadat de VAR de scheidsrechter naar de kant riep, alleen de scheids bleef bij zijn beslissing en kon Tunisië opgelucht adem halen, waardoor het 0-0 bleef in Doha.

WK-stunt Saoedi-Arabië met winst op Argentinië

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is voor Argentinië bepaald niet lekker begonnen. Sterker nog, Lionel Messi en co hielden niet eens één punt over aan de ontmoeting met Saoedi-Arabië: 2-1.

Argentinië had al 36 wedstrijden op rij niet verloren, waarmee recordhouder Italië (37) genaderd werd. Met Saoedi-Arabië als eerste tegenstander in Qatar zou het op papier geen probleem moeten zijn om ongeslagen te blijven, en aanvankelijk ging dat ook die kant op.

De Argentijnen begonnen prima en na tien minuten was het Messi die keurig een penalty binnen wist te tikken. De kansen voor Argentinië bleven komen, maar goals van zowel Messi als van Lautaro Martinez werden wegens buitenspel afgekeurd - Martinez scoorde er zelfs nog één die ook af werd gekeurd.

Zo zag bondscoach Hervé Renard dat zijn Saoedische ploeg halverwege nog altijd maar een 1-0 achterstand had en dat bood hoop voor de ploeg waar negen basisspelers in stonden die bij Al-Hilal hun geld verdienen. Kort na rust betaalde die hoop zich uit: Saleh Al-Shehri profiteerde van Argentijns gestuntel en werkte de gelijkmaker binnen.

Een paar minuten later was het tijd voor het hoogtepunt uit het sportieve leven van Salem Al-Dawsari: hij ontsnapte aan drie verdedigers en ramde de bal hard de bovenhoek in. Doelman Mohammed Al-Owais werd daarna de grote held met een paar prima reddingen, hoewel hij een medespeler in de blessuretijd nog per ongeluk loeihard raakte met zijn knie.

Een Argentijnse gelijkmaker kwam er niet meer en dus was een van de grootste stunts in de WK-historie een feit.

NBA: Celtics na 9 zeges verslagen, Bucks naderen koppositie

In de NBA, de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie, is men intussen al enige tijd onderweg. Er worden vrijwel dagelijks wedstrijden gespeeld, inmiddels staan de teams op zo'n vijftien tot achttien gespeelde duels per team.

Maandagavond kwamen de twee koplopers weer in actie, de Boston Celtics en de Milwaukee Bucks. De Celtics wonnen hun vorige negen wedstrijden, maar maandag liep het anders: op bezoek bij de Chicago Bulls liepen ze al vanaf de eerste minuten achter de feiten aan. DeMar DeRozan was goed voor 28 punten, Nikola Vucevic speelde met twaalf punten en dertien rebounds ook lekker en de Bulls wonnen met 121-107.

Na een seizoensstart met louter zeges liepen de Milwaukee Bucks in hun vorige zes duels tegen vier nederlagen aan, maar thuis tegen de Portland Trail Blazers ging het weer beter. Vooral dankzij een sterk derde kwart (30-18) en 37 punten van Giannis Antetokounmpo - die ook nog zeven rebounds en zes assists scoorde - wonnen de Bucks met 119-111.

In de Eastern Conference gaan de Celtics met 13-4 nog wel aan de leiding, voor de Bucks (12-4). In het westen is de koppositie in handen van de Utah Jazz, dat op 12-7 staat, voor de Phoenix Suns en de Denver Nuggets, die beiden een 10-6 record hebben. De volledige standen zijn hier te vinden.

Disney-baas Chapek ontslagen, voorganger neemt het over

Een interessante ontwikkeling in de entertainmentwereld; de hoogste baas bij The Walt Disney Company, Bob Chapek, moet na tweeënhalf jaar het veld ruimen. Hij wordt vervangen door de persoon die hij moest vervangen, Bob Iger.

Chapek kreeg de lastige taak om Disney door de pandemie te helpen, een haast onmogelijke missie. De pretparken, een van de meest winstgevende takken van het bedrijf, moesten hun deuren sluiten en de bioscopen bleven dicht. Nu ook de prijzen voor alle consumenten stijgen lijkt het aantal Disney+-abonnees te stagneren.

De top van het bedrijf was eerst zeer positief over de man die eerst de pretparkentak van het bedrijf leidde en door Iger zelf werd uitgekozen als zijn opvolger. Zijn contract werd eerder nog voor drie jaar verlengd, maar wordt nu dus verscheurd. Tegenvallende kwartaalresultaten waarin het streamingplatform een verlies van meer dan 1,5 miljard dollar noteerde, lijken de doorslaggevende factor geweest te zijn om Iger terug te vragen en Chapek te ontslaan. Chapek kwam ook al eerder onder vuur te liggen door zijn uitspraken rondom de 'Don't say gay'-wet in Florida die het docenten verbiedt om het nog over een andere seksuele voorkeur te hebben. Tevens werden in Florida onlangs de speciale rechten ontbonden die het Disney mogelijk maakte om makkelijker beslissingen te nemen in het gebied waarin het grootste pretpark, Walt Disney World, ligt. Ook dit werd Chapek aangerekend. 

Robert A. Iger, of Bob, leidde het bedrijf van 2005 tot 2020 en verwierf gedurende die tijd een haast mythische status onder Disney-fans. Streamingplatform Disney+ was zijn idee en daarnaast opende hij als eerste CEO een financieel succesvol Disney-park in Shanghai. Hij was ook de CEO die een renovatie van meer dan 2 miljard dollar aankondigde voor Disneyland Parijs. De beurswaarde van het bedrijf groeide gisteren direct 9% na de aankondiging, een goedmaker voor de 41% daling van een aandeel Disney in de afgelopen tijd. 

Iger laat in een statement weten "vereerd te zijn om teruggevraagd te worden door de leiding" en "weer de focus te willen leggen op de werknemers in een tijd waarin we gedurfde verhalen willen vertellen"

Bob Iger (links) en Bob Chapek (rechts) tijdens de lancering van Star Wars-gebied Galaxy's Edge  (Foto: Star Wars Awakens)
Bob Iger (links) en Bob Chapek (rechts) tijdens de lancering van Star Wars-gebied Galaxy's Edge (Foto: Star Wars Awakens)

Black Friday Deals!

Is het zomaar dinsdag en zijn er zomaar nieuwe deals te vinden bij Bol.com en Coolblue.

Zo heeft Bol.com vandaag korting op printers, voor als je bossen wilt kappen. Ook ondergoed en lingerie kun je aan je mannetje of vrouwtje kado doen (of voor jezelf kopen natuurlijk) en als je ze wilt showen in een romantisch sfeertje kun je er natuurlijk een kaarsje bij aansteken.

Doe je liever een spelletje? Dan kun je eens kijken of er iets tussen het aanbod afgeprijsde bordspellen zit.

Niets van je gading? Dan zijn hier ALLE aanbiedingen van Bol.com en hier ALLE aanbiedingen van Coolblue, waaronder televisies en beamers, laptops en tablets, speakers en headphonestelefoons, witgoed en huishoudelijke apparaten. Lekker bladeren!

En als je toevallig iets koopt of ziet waarvan je denkt dat het een mooie deal is, deel het in de comments. Misschien heeft iemand anders er nog iets aan.

Black Friday

De linkjes in dit item kunnen affilliate-id's bevatten. Met je aanschaf steun je FOK! zonder dat het jou geld kost.
Black Friday

'Rotterdam is de meest ongezonde stad van Nederland, verhuizen dan maar? '

Groningen is de gezondste stad van Nederland, en Rotterdam eindigde op nummer twintig als laatste. En dat is niet voor de eerste keer, twee jaar geleden scoorde Rotterdam ook al erg slecht op deze lijst. 

De havenstad scoort vooral slecht als het gaat om luchtkwaliteit, geluidsoverlast en goede plekken voor sociale interactie. Volgens de stichting Rotterdam Natuurlijk! Is dit niet zo gek. De milieueffecten van de grote stedelijke verdichting in Rotterdam zijn niet meegenomen in het onderzoek. De burgers kunnen hun steentje bijdragen door de politiek aan te blijven spreken op de door Nederland getekende verdragen over recht op leven, inclusief een gezonde leefomgeving. De burgers moeten inspraak hebben in nieuwe plannen voor de buitenruimte en toezien op de verplichting om milieueffecten grondig en in samenhang te onderzoeken en de resultaten hiervan overzichtelijk te publiceren. 

OPEN Rotterdam vroeg enkele Rotterdammers op straat of zij wel wilden verhuizen om in een gezonder leefomgeving te wonen. 

'De laatste videotheek uit Westland en omstreken stopt ermee'

Met pijn in zijn hart stopt de allerlaatste videotheek-eigenaar, dhr. Vermeer, uit het Westland met zijn bedrijf. Er kwamen nog te weinig mensen in zijn zaak om een video te huren waardoor het niet langer rendabel was om zijn zaak open te houden. Zelfs gratis weekfilms trokken niet genoeg klanten om de loop erin te houden. Omroep West ging bij de eigenaar langs. 

Vermeer noemt het stoppen met zijn zaak het einde van een tijdperk. "Als ik nu al die films aan het opruimen ben, doet dat me uiteraard wat. Je ziet gewoon twintig jaar geschiedenis door je handen gaan." Hij biedt nu al zijn dvd's te koop aan voor de huurprijs, inclusief collector's items. 

Oekraïners moeten rekening houden met stroomuitval tot eind maart

Volgens een grote energieleverancier moeten de Oekraïners tot eind maart voorbereid zijn op stroomuitval vanwege de beschadigde infrastructuur. "Ik wil dat iedereen begrijpt: Oekraïners zullen waarschijnlijk minstens tot eind maart met stroomuitval moeten leven", schrijft Sergei Kovalenko, hoofd van het grote particuliere energiebedrijf Yasno in Kyiv, op zijn Facebook-pagina.

"Zorg voor een voorraad warme kleding en dekens en bedenk hoe je een langdurige stroomuitval kunt overleven." De netbeheerder kondigde nieuwe restricties op de elektriciteitsdistributie aan, waardoor meer dan 950.000 klanten van het net zijn afgesloten.

In sommige regio's van Oekraïne, waaronder de hoofdstad Kyiv, is de temperatuur al onder het vriespunt gezakt.

NFL: Fraaie zege Chiefs, Colts laten Eagles ontsnappen

De elfde speelweek in de NFL zit erop, nog heel even en de eerste tickets voor de playoff worden alweer vergeven. Er zijn er al een paar zo goed als binnen, met name de Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles bewezen zichzelf daarvoor een goede dienst.

Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs
De 7-2 Chiefs gingen op bezoek bij de 5-4 Chargers, waarbij de enige touchdown in Q1 op naam kwam van Joshua Palmer: Chargers-quarterback Justin Herbert bereikte hem voor een 50-yard touchdown, terwijl kickers Harrison Butker (Chiefs, twee keer) en Cameron Dicker (Chargers) field goals raakten. Vroeg in Q2 werd Travis Kelce door Chiefs-quarterback Patrick Mahomes bereikt voor een 4-yard touchdown, waarmee de Chiefs de leiding in handen namen.

De thuisploeg gaf uiteraard niet op en via een korte touchdown rush van Austin Ekeler kwamen de Chargers langszij, gevolgd door een field goal: 20-13. Butker trapte in Q3 raak voor 20-16, waarna de Mahomes/Kelce-tandem vroeg in Q4 voor een 32-yard touchdown en 20-23 zorgde. Herbert deed via Palmer wat terug met een korte touchdown pass voor 27-23, maar de Chiefs trokken de winst naar zich toe: in de laatste minuut was het Mahomes die de bal wéér bij Kelce kreeg en de 17-yard touchdown gooide de boel op slot, 27-30 voor de Chiefs.

Indianapolis Colts - Philadelphia Eagles
Met 8-1 zijn de Eagles nog altijd uitstekend bezig en dit keer gingen ze op bezoek bij de 4-5-1 Colts. De thuisploeg kwam via een korte run van Jonathan Taylor al snel op voorsprong, waarna Q2 en Q3 getekend werden door weinig grote kansen en drie field goals: twee voor Chase McLaughlin van de Colts en één van Eagles-kicker Jake Elliott.

In Q4 wist Eagles-quarterback Jalen Hurts de bal bij Quez Watkins te krijgen voor een 22-yard touchdown, waarna McLaughlin de voorsprong voor de Colts weer op zes bracht: 16-10. Dat was niet genoeg, want met een dikke minuut te spelen zag Hurts kort voor de endzone hoe de verdediging van de Colts voor zijn ogen volledig verdween: de quarterback glipte erdoor en zette de beslissende touchdown op de borden, 16-17 na Elliott's extra punt.

Uitslagen NFL week 11
Green Bay Packers - Tennessee Titans 17-27
Atlanta Falcons - Chicago Bears 27-24
Buffalo Bills - Cleveland Browns 31-23
Indianapolis Colts - Philadelphia Eagles 16-17
New England Patriots - New York Jets 10-3
New Orleans Saints - Los Angeles Rams 27-20
New York Giants - Detroit Lions 18-31
Baltimore Ravens - Carolina Panthers 13-3
Houston Texans - Washington Commanders 10-23
Denver Broncos - Las Vegas Raiders 16-22 OT
Minnesota Vikings - Dallas Cowboys 3-40
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals 30-37
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 27-30
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 10-38

ACM: 'Check reviews onbekende webshops voor je bestelt'

Veel consumenten doen online aankopen zonder eerst de betrouwbaarheid van de webshop te checken. Dat terwijl vooral aankopen bij onbekende webshops niet zonder risico’s zijn. Dit signaleren de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Deze organisaties roepen samen op tot het vooraf checken van onbekende webshops. Vandaag start een campagne met als boodschap: Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen.

Al deze organisaties krijgen veel meldingen van consumenten die een online aankoop doen en daarna tegen problemen aanlopen. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat 50% van de consumenten afgelopen jaar een probleem had met een online aankoop. De aankoop werd bijvoorbeeld later dan beloofd geleverd, er was iets mis met de producten, ze ontvingen iets anders dan ze bestelden of helemaal niets.

Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de ACM: “Problemen met online aankopen staan bij al deze organisaties in de top 3 van meldingen of aangiftes. Veel problemen die we zien, zijn te voorkomen als consumenten vóóraf de webshop checken. Daarom slaan we nu de handen ineen om consumenten erop te wijzen dat ze, zeker bij onbekende webshops, reviews moeten checken voordat ze bestellen. Dat kan achteraf veel gedoe schelen.”

Onbekende webshop? Eerst reviews checken, dan bestellen
Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 59% van de consumenten het afgelopen jaar iets bij een voor hen onbekende webshop kocht: een webshop waar ze niet eerder hadden gekocht of van hadden gehoord. Consumenten schatten de risico’s van het winkelen bij een onbekende webshop hoger in dan wanneer zij winkelen bij een bekende webshop, maar gedragen zich nauwelijks anders. Bij een bekende webshop checkt 43% van de consumenten reviews voordat ze iets bestellen. Bij een onbekende webshop is dit nauwelijks hoger, slechts 55%. En dit percentage moet veel hoger, vinden de samenwerkende organisaties.

Wat kun je zelf doen?
Het belangrijkste en makkelijkste om vooraf te checken zijn reviews. Google het woord ‘reviews’ en de URL van de webshop en bekijk de ervaringen van anderen op meerdere reviewsites. Of check meldingen en aangiftes op de website van de politie. Met zo’n snelle check filter je de oplichters of webshops die hun zaken niet op orde hebben er bijna altijd uit.

Dirk, Jumbo en Kellogg’s kanshebbers voor Gouden Windei

Voedselwaakhond foodwatch maakt de genomineerden voor het Gouden Windei bekend: de prijs voor het meest misleidende voedselproduct van het jaar. Jumbo Ice Tea Feel Immune, Inner Beauty en Good Energy, Pure Ambacht Ambachtelijke salade oma's aardappel-scharrelei van DIRK/Dekamarkt, en Kellogg’s All-Bran Fruit’n Fibre zijn de kanshebbers.

Vanaf vandaag kan het publiek een maand lang stemmen op wat zij de meest misleidende marketingtruc van 2022 vinden. Het product dat de meeste stemmen krijgt, wint het Gouden Windei: de prijs die geen enkele voedselfabrikant wil. Foodwatch vraagt met de verkiezing aandacht voor misleidende verpakkingen en etiketten die voedselfabrikanten structureel gebruiken om hun producten te verkopen.

Het Meldpunt Misleiding van foodwatch ontvangt jaarlijks honderden klachten van teleurgestelde consumenten die zich bedrogen voelen in de supermarkt. Hieruit worden de kandidaten geselecteerd die het veel te bont maken. De genomineerden worden op basis van deze meldingen en eigen onderzoek van de voedselwaakhond geselecteerd.

Dit jaar is een hele reeks Jumbo Ice Tea’s genomineerd, met varianten als Inner Beauty, Good Energy en Feel Immune. De drankjes zijn voornamelijk suikerwater met toegevoegde vitamines, die worden verkocht alsof ze goed voor je huid, haren, nagels, en immuunsysteem zouden zijn. Maar om genoeg van al deze vitamines binnen te krijgen, zou je 1,5 liter van de ijsthee moeten drinken, waarmee je meer dan 13 suikerklontjes binnenkrijgt: dat is volgens foodwatch nergens goed voor.

De Pure Ambacht Ambachtelijke Salade Oma’s Aardappel-Scharrelei van DIRK/Dekamarkt is ook een kandidaat. De naam van dit seizoensproduct suggereert een ambachtelijke salade, wat in werkelijkheid een typisch sterk bewerkt voedingsmiddel is. Vol met industriële ingrediënten, zoals conserveermiddelen en zoetstoffen. De voedselwaakhond kan zich niet voorstellen dat grootmoeder die allemaal in haar keukenkastje heeft staan.

Normaal gesproken ontvangt foodwatch vooral klachten over lokingrediënten, ingrediënten die groots op de verpakking staan, maar die amper of niet in het voedingsmiddel zitten. Dit jaar zijn er veel klachten geweest over het fenomeen krimpflatie; fabrikanten die stilletjes de inhoud van de verpakking verkleinen maar waarbij de prijs gelijk blijft (of soms zelfs stijgt). Daarom is Kellogg’s All-Bran Fruit’n Fibre ook een genomineerde. De inhoud van het pak, dat er qua uiterlijk en afmetingen vanaf de voorkant nog altijd hetzelfde uitziet, is met een kwart verkleind. De schapprijs is slechts licht gedaald. De prijs per kilo is in verhouding flink gestegen.

Het is de dertiende keer dat foodwatch de Gouden Windei-verkiezing houdt. De voedselwaakhond ziet na al deze jaren helaas nog heel veel misleidende etiketten en verpakkingen. Dit wordt ook bevestigd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die ook misleiding door voedselfabrikanten onderzoekt. Bij haar inspecties naar de benaming, lijst van ingrediënten en de afbeeldingen van ingrediënten op een etiket constateert de NVWA misleiding bij ongeveer 30% van de etiketten.

Frank Lindner, campagneleider bij foodwatch: “Er is hier duidelijk geen sprake van een ‘handjevol incidenten’ of ‘een paar cowboys’. Het probleem van misleiding is groots en structureel. Consumenten worden om de haverklap misleid met marketingtrucs en leugens. Met het Gouden Windei behalen we vaak kleine overwinningen, wanneer fabrikanten van genomineerde voedingsmiddelen hun product of de verpakking aanpassen, maar het grote probleem blijft: de industrie is te vrij om consumenten te misleiden en zoekt daarbij continu de grijze gebieden op. Daarom hebben wij besloten ook dit jaar weer het Gouden Windei te organiseren.”

Iedereen die mee wil doen aan de verkiezing om het Gouden Windei kan stemmen via www.goudenwindei.nl

Verdachte aangehouden na steekincident

Na een steekincident aan de Pepinusbrug in Echt werd een man aangehouden. Een andere man raakte bij het incident lichtgewond. De hulpdiensten werden in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.15 uur gealarmeerd. Onderzoek wees uit dat een conflict tussen twee mannen aan het steekincident vooraf ging.

Het slachtoffer is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor de benodigde medische zorg. Een verdachte die ter plaatse werd aangehouden is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Structureel 400 miljoen extra voor stijgende vaste lasten scholen en cultuur

Vanaf komend voorjaar wordt er structureel ongeveer 400 miljoen euro extra uitgetrokken voor scholen en door de overheid bekostigde culturele instellingen. Met dit geld kunnen de hogere kosten door inflatie en vooral de stijgende energierekening worden opgevangen. Dat heeft het kabinet maandag bekend gemaakt in de Najaarsnota die naar de Kamer is verstuurd. Dit is een uitzonderlijke maatregel, die is genomen omdat de daadwerkelijke inflatie in 2022 aanzienlijk hoger uitkwam dan aanvankelijk verwacht. Dit komt voornamelijk door de onverwacht hoge stijging van de energieprijzen.

De afgelopen periode hebben veel scholen en culturele instellingen te maken gehad met sterk gestegen kosten, voornamelijk door de onverwacht sterk gestegen energiekosten. Het ministerie onderzoekt momenteel hoe dit geld het best uitgekeerd kan worden. Daarbij wordt ook gekeken of er een regeling nodig is voor instellingen die meer dan gemiddeld te maken hebben met stijgende energielasten. Hier zal op korte termijn meer informatie over volgen.

Het is mogelijk dat het extra geld voor sommige scholen of instellingen niet genoeg is. Het ministerie onderzoekt momenteel om hoeveel scholen of instellingen dit gaat. Als de gestegen kosten ervoor zorgen dat een school of culturele instelling in acute financiële problemen komt kan deze zich bij het ministerie melden. In overleg met het ministerie wordt dan per situatie gekeken wat de beste oplossing is.

De in de Najaarsnota aangekondigde indexatie geldt ook voor het Gemeente- en Provinciefonds, waaruit overheden onder meer lokale culturele instellingen kunnen financieren.

Voorjaarsnota
Ieder jaar wordt de begroting aangepast voor bijvoorbeeld stijgende lonen of inflatie. In 2022 is deze prijsstijging, vooral door de gestegen energiekosten, een stuk hoger dan werd geraamd toen de begroting voor 2022 werd opgesteld. Het exacte percentage waarmee de kosten zijn gestegen wordt in de Voorjaarsnota 2023 precies uitgerekend. Voor het ministerie OCW zal het om ongeveer 400 miljoen euro gaan. Hoe dit geld verdeeld wordt over de verschillende OCW-sectoren, zal later duidelijk worden.

FOK! Wat een weer: zomaar een herfstdag

herfstbanner

Hallo, hallo!

De vrieskou is vertrokken, de temperaturen lagen tussen de 1 en 6 graden. Momenteel is er ook meer zicht dan gister. Ook regent het in het uiterste noordoosten en lang de kust op zee. De regen in het noordoosten trekt weg en is het even overal droog maar daar blijft het niet bij. Vanaf het zuiden begint het te regenen in het oosten en zuiden bij een temperatuur van 9 graden.

De wind is matig uit het zuidoosten, aan zee vrij krachtig. Er is veel bewolking maar dit trekt ook weer we richting Duitsland. In het zuiden draait de wind naar het zuidwesten. Morgen begint ook nat, later wordt het droger maar meer daarover in het volgende weerbericht.

Tot dan!

De St. Jacobskerk in de mist gehuld te Winterswijk (Foto: _UserName_)
De St. Jacobskerk in de mist gehuld te Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.