FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 november 2022

Random Pics van de Dag #779

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NASCAR-seizoen beslist met Championship Four in Phoenix

Voor de liefhebber van de Amerikaanse racerij keren we toch nog even terug naar de ontknoping van het seizoen in de NASCAR Cup Series. Op de Phoenix International Raceway hadden vier coureurs nog kans op de titel: Joey Logano, Ross Chastain, Chase Elliott en Christopher Bell, wie van hen het hoogst zou eindigen werd de nieuwe kampioen.

Joey Logano vertrok vanaf poleposition, naast Ryan Blaney en voor Chase Briscoe, Kyle Larson, Chase Elliott en Harrison Burton. Logano opende de race op ijzersterke wijze en pakte overtuigend de eerste stage, voor Blaney, Briscoe, Larson en Martin Truex.

Met Logano, Briscoe en Larson voorop begon de tweede stage, tot Landon Cassill de muur raakte en werd geraakt door Ricky Stenhouse: caution. Na de caution nam Blaney de touwtjes in handen en hij pakte vrij overtuigend - edoch zonder nog een druppel brandstof - de stagewinst, voor Logano, Truex, Briscoe en Kevin Harvick.

Blaney, Briscoe, Harvick, Byron en Logano reden voorop bij de herstart, met nog 120 ronden tot de beslissing in de titelstrijd, hoewel een glijpartij met onder meer Tyler Reddick en Michael McDowell voor een snelle caution zorgde.

Bij de herstart werd Elliott in de rondte getikt door Chastain: hij raakte de muur en hoewel dat niet al te hard was, kampte hij toch met wat schade, waardoor hij zo goed als kansloos leek - 30e op één ronde achterstand bij de herstart, waar Blaney en Briscoe voorop reden.

Met een dikke zestig ronden te gaan was Bell de eerste van de titelkandidaten die zijn in principe laatste stop kwam maken, vijftien ronden later werd Alex Bowman stevig de muur in getikt door McDowell: caution. Er werden weer pitstops gemaakt, die bij Logano en Chastain goed gingen, maar waarbij Bell flink wat posities verloor - Elliott reed op twee ronden achterstand.

Briscoe pakte bij de herstart de leiding, Logano en Blaney knokten om plek twee - Chastain was op plek zes de voornaamste concurrent voor Logano wat de titel betreft. Voorin nam Logano de leiding over, terwijl Chastain zich ook beetje bij beetje naar voren reed.

Met tien ronden te gaan knokten Logano en Blaney om de winst in de race - wat voor Logano prima was, Blaney was immers geen titelkandidaat. Chastain was dat wel en kwam op plek drie heel langzaam in de buurt, maar het was niet genoeg. Logano pakte de race én na 2018 zijn tweede NASCAR Cup Series-titel, Chastain werd derde.

F1: Magnussen verrast iedereen in Brazilië

Kevin Magnussen heeft zeer verrassend de snelste tijd gereden in de kwalificatie voor de sprintrace voor de Grand prix van Brazilië. De Deen was onder verradelijke omstandigheden op Interlagos met de Haas nipt sneller dan Max Verstappen en George Russell.

De baan was voor de kwalificatie gedeeltelijk nat, waardoor de coureurs op intermediates naar buiten gingen. Naarmate de sessie vorderde werden de tijden sneller en sneller en werd er veel stuivertje gewisseld. Pierre Gasly was de eerste die naar buiten ging op slicks die na enkele ronden begonnen te werken. De rest van het veld volgde snel. waarna het veld door elkaar gehusseld werd. Degenen die aan de verkeerde streep stonden waren Nicholas Latifi, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas en Mick Schumacher.

In de tweede sessie ging iedereen opnieuw snel naar buiten en richting het einde werd de baan sneller en sneller. Onder meer de Mercedes-coureurs en Sergio Perez hadden het lastig, maar gingen toch door naar het laatste deel. Dit ging ten koste van Alexander Albon, Gasly, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Lance Stroll.

Omdat de regen naar beneden dreigde te komen stonden alle coureurs bij de start van Q3 voor het rode licht te wachten. Magnussen was als eerste weg en zette met een 1.11,674 een tijd neer die niet meer geklopt werd. Verstappen kwam nog het dichtste bij, gevolgd door Russell, Lando Norris, Carlos Sainz, Fernando Alonso en Lewis Hamilton.

Ferrari stuurde Charles Leclerc naar buiten op intermediates terwijl de baan nog droog was. Deze keuze pakte verkeerd uit en Leclerc kon geen representatieve tijd neerzetten. De Monegask eindigde als tiende, vlak voor Sergio Perez die klem zat achter de Ferrari en hierdoor een goede startpositie voor de sprintrace in rook op zag gaan. De regen kwam nadat iedereen een tijd neer had gezet en Russell zijn Mercedes in het grind had gezet, waardoor Kevin Magnussen de poleposition al kon vieren voordat de sessie afgelopen was.

Schouten geklopt op 3.000 meter, zilver voor Leerdam op 500 meter

Irene Schouten heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Stavenger op de 3.000 meter haar meerdere moeten erkennen in de Noorse Ragne Wiklund. Jutta Leerdam eindigde als tweede op de 500 meter.

Schouten had de laatste negen wedstrijden op de 3.000 meter gewonnen, maar bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen was de olympisch kampioene op deze afstand niet opgewassen tegen de Noorse Wiklund. Schouten kwam niet aan de tijd van Wiklund. De Noorse won in 4.03,12 en was daarmee bijna twee seconden sneller dan de olympisch kampioene op deze afstand, die wel tweede werd. De Canadese Isabelle Weidemann eindigde in 4.05,46 als derde, vlak voor de Nederlandse Marijke Groenewoud (4.06,34).

Op de 500 meter ging de overwinning naar Min-Sun Kim. De 23-jarige Zuid-Koreaanse was in Stavenger duidelijk de snelste. Ze klokte een tijd van 37,55 en boekte zo de eerste wereldbekerzege uit haar loopbaan. Jutta Leerdam eindigde op de tweede plaats, maar wel op een halve seconde van de winnares. De Japanse Miho Takagi completeerde het podium met een tijd van 38,18.

Op de 1.500 meter ging de winst naar Jordan Stolz. Het Amerikaanse snelde naar een tijd van 1.44,89 en zette daarmee een nieuw baanrecord neer. De Canadees Connor Howe werd tweede in 1.46,66 en gaf daarmee flink toe op de Amerikaan. De Chinees Ning Zhongyan eindigde als derde in 1.46,69. De Nederlanders deden op de 1.500 meter niet mee voor de medailles en Patrick Roest was met een zevende plaats de beste Nederlander.

Op de ploegenachtervolging eindigde de Nederlandse ploeg als tweede. Marcel Bosker, Patrick Roest, en Beau Snellink noteerden 3.44,62. Ze waren daarmee zes tienden langzamer dan Amerika. Noorwegen pakte voor het eigen publiek brons.

Handbalsters verliezen EK-duel van Duitsland

De Nederlandse handbalsters hebben vrijdagavond met 28-36 verloren van Duitsland, waardoor een plaats bij de eerste twee in de poule lastig gaat worden.

Oranje begon nog goed tegen Duitsland. Snel nam de ploeg van bondscoach Per Johansson een voorsprong van 8-5, maar daarna draaide Duitsland snel de wedstrijd om en bij rust hadden de Duitse handbalsters al een ruime voorsprong (13-17).

Na rust bleef het verschil lang hangen tussen de vier punten verschil hangen in het voordeel van Duitsland. In de slotfase van de wedstrijd wisten de Duitse handbalsters toch uit te lopen naar een ruime overwinning tegen Nederland.

Door de nederlaag staat Nederland er slecht voor. Met nog twee duels bezet Oranje de vijfde plek in de groep, terwijl een plaats bij de eerste twee is vereist om door te gaan naar de halve finales.

'Kinderen overstuur, ging het Sinterklaasjournaal te ver?'

Het Sinterklaasjournaal sloot donderdagavond af met 'schokkende beelden' van de Pakjesboot die als de Titanic zonk. Op social media zag je vervolgens veel berichten van ouders van wie de kinderen helemaal in paniek waren geraakt.

Gaat het Sinterklaasjournaal te ver? Volgens Sjirk Kuijper (journalist) en Angela de Jong (tv-columnist) valt het wel mee. "Een beetje spanning opbouwen richting Sinterklaas hoort erbij", zegt Kuijper. "Volgens mij geniet de NTR en wrijven ze in hun handen dat ze het weer voor mekaar hebben dit jaar, dat het weer leeft", zegt De Jong bij NPO1 radio.

Oekraïne herovert Cherson, Russische aftocht leidde tot chaotische taferelen

Het terugtrekken door Russische troepen uit de stad Cherson lijkt te hebben geleid tot chaotische taferelen, sommige eenheden zouden de opdracht hebben gekregen om desnoods 'vermomd' als burger te ontsnappen.  

Russische troepenhebben in Cherson een brug over de rivier de Dnipro hebben opgeblazen om een Oekraïense achtervolging te voorkomen. Om vijf uur 's ochtends (4:00 uur CET) "was de overdracht van Russische soldaten naar de linkeroever van de rivier de Dnipro voltooid", zei het Russische ministerie van Defensie in een online gepubliceerde verklaring. "Geen enkel stuk militair materieel en wapens" werd achtergelaten aan de andere kant van de rivier.

Kremlin: 'Cherson blijft onderdeel van Rusland'
Zelfs na de terugtrekking van de Russische troepen blijft Moskou de Oekraïense regio Cherson als Russisch grondgebied beschouwen. De regio Cherson blijft onderdeel van de Russische Federatie, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het persbureau Interfax. "Deze status wordt bepaald en geconsolideerd door de wet. Er zijn hier geen veranderingen en die kunnen er ook niet zijn", zei Peskov.

Op de vraag of de nederlaag in Cherson niet vernederend was voor Poetin, antwoordde Peskov met "nee".

Eind september verklaarde president Vladimir Poetin tijdens een ceremonie in het Kremlin vier Oekraïense regio's, waaronder Cherson, tot Rusland. Peskov maakte duidelijk dat het Kremlin geen spijt heeft van de vieringen op het Rode Plein voor de inlijving van de regio's. De internationale gemeenschap beschouwt de annexaties als een schending van het internationaal recht. 

Oekraïense troepen bereiken Cherson
Oekraïense troepen zijn de stad binnengetrokken nadat Russen zich hadden teruggetrokken uit Cherson (Kherson). "Kherson keert terug naar Oekraïne, eenheden van de Oekraïense strijdkrachten komen de stad binnen", schreef het Oekraïense ministerie van Defensie op Facebook en riep de Russische soldaten die nog op de grond zijn op om zich "onmiddellijk over te geven". De terugtrekkingsroutes van de 'Russische indringers' liggen onder vuur van het Oekraïense leger, volgens Kyiv. "Elke poging om zich te verzetten tegen de Oekraïense strijdkrachten zal worden gestopt".

De inwoners vierden feest met vlaggen en door te toeteren. Op foto's is te zien hoe de blauw-gele vlag van Oekraïne opnieuw werd gehesen op het gebouw van het lokale bestuur van de oblast. Oekraïense soldaten werden enthousiast begroet door de mensen met knuffels en applaus.



Pierre Kartner (87) bekend als Vader Abraham overleden

Dinsdagochtend 8 november is Pierre Kartner overleden, dat meldt zijn familie vandaag aan BN de Stem. Hij werd 87 jaar.

Kartner, die bij het grote publiek bekend is als Vader Abraham, leefde de afgelopen twee jaar al volledig teruggetrokken. Hij trad niet meer op en verscheen niet meer in de publiciteit. Over de doodsoorzaak wil de familie geen mededelingen doen.

Vader Abraham was een Nederlandse zanger, componist en producer van amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten in het levensliedgenre. Zijn bekendste nummers zijn "Het kleine café aan de Haven'en 'Het Smurfenlied'. Voor andere artiesten schreef hij succesvolle nummers als 'Manuela', 'De Clown' en 'Zou het erg zijn lieve opa'.

Kartner werd geboren op het station in Elst, waar zijn vader stationschef was.

In de loop van de jaren zeventig was hij de man achter onder meer Ben Cramer (De clown), (Kartner schreef de Nederlandse tekst voor Ben Cramer), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, 'De oude muzikant', gezongen door Ben Cramer, en voor het Eurovisiesongfestival 2010, 'Ik ben verliefd' (sha-la-lie), uitgevoerd door Sieneke. Als Lord Wanhoop nam hij een aantal "schuine" en dubbelzinnige liedjes op zoals 'Kruidendokter', 'Lily Marleen', 'Tonia' en 'In het bad met Violetta' (refrein: 'Niet te heet, niet te koud')

Met de carnavalskraker 'Vader Abraham had zeven zonen' werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Bij het eerste televisieoptreden bestond de in de haast bij elkaar geroepen groep van zeven zonen nog uit vijf mannen en twee (verklede) vrouwen. Ze scoorden een reeks van top 10-hits als 'Pootje baaien', 'Jij en ik blijven bestaan', 'Vader Abraham had zeven zonen', 'Olleke bolleke' en 'Uche uche'. De groep viel door financiële perikelen rond 1973 uiteen, waarna Ad Nijkamp als enige goede zoon overbleef en het management rond Pierre Kartner op zich nam. Op dat moment stond ook De Vader Abraham Show onder andere in de Rotterdamse Ahoy. Daarin traden onder anderen Jacques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke en Het Vader Abraham Showorkest op.

Kartner had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere 'In de C-klasse', 'In 't kleine café aan de haven' en ''t Smurfenlied'. Beide laatste nummers waren internationaal zeer succesvol. Wereldwijd verkocht hij van ''t Smurfenlied' meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit 'In 't kleine café aan de haven'. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel 'The Red Rose Café' internationaal als een evergreen.

Vanaf de late jaren tachtig werd Kartners succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Kartner wijte dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden.

Een andere hit van Kartner was 'Wij zijn de Wuppies.' Albert Heijn en Johan Vlemmix, die rond het WK van 2006 een Wuppie-actie en Wuppie-lied hadden, vochten samen daarover voor de rechter een geschil uit. Vlemmix moest zijn single terugtrekken.

Kartner berekende zelf dat ongeveer twee miljard mensen hem ondertussen moeten kennen.

Kort voor de Coronapandemie bracht Kartner zijn laatste single 'Zonder boeren geen eten' uit waarmee hij de boeren een hart onder de riem wilde steken in het stikstofdebat.

WK selectie: Geen Cillessen, wel Bijlow en Simons

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn definitieve selectie voor het WK voetbal in Qatar bekend gemaakt. Opvallende afwezige is keeper Jasper Cillessen. Xavi Simons en Jeremie Frimpong, die niet eerder deel uitmaakten van Oranje, gaan wel mee.

Bij de keepers viel naast Cilessen ook Mark Flekken af. De keus viel daar op Justin Bijlow, Andries Noppert en Remko Pasveer. Andere opvallende afwezigen zijn  Arnaut Danjuma, Donyell Malen en Brian Brobbey. In de spits viel de voorkeur op Vincent Janssen en Noa Lang.

De selectie:

Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Remko Pasveer (Ajax), Andries Noppert (sc Heerenveen)

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Matthijs de Ligt (Bayern München), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (Internazionale), Tyrell Malacia (Manchester United), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

Middenveld: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (PSV), Kenneth Taylor (Ajax).

Aanval: Steven Bergwijn (Ajax), Memphis Depay (FC Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Wout Weghorst (Besiktas), Noah Lang (Club Brugge)

Handhavers Gelderland mogen wolf afschrikken met paintballgeweer

Handhavers van de provincie Gelderland mogen vanaf vrijdagmiddag een paintballgeweer gebruiken om een te tamme wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe af te schrikken.

Wanneer de handhavers in Gelderland daadwerkelijk met de FN-303 op de wolf gaan schieten hangt af van het moment dat het dier zich dicht in de buurt van mensen vertoont, aldus een woordvoerder van de provincie.

Afgelopen weken kwam een wolf in Nationaal Park de Hoge Veluwe steeds te dicht in de buurt van wandelaars en bezoekers. Provincie Gelderland wil daarom ingrijpen.

De regionale Partij voor de Dieren heeft al vragen ingediend op deze beslissing.

Afstand tot mensen
Het gaat vermoedelijk om een jong dier. Om te voorkomen dat de wolf tam wordt en om het dier te leren om afstand te houden tot mensen, gaan handhavers van Provincie Gelderland de wolf afschrikken met behulp van een soort paintballgeweer.

De handhavers zijn de afgelopen weken al zeer regelmatig in het park geweest om de situatie van dichtbij te volgen. Afgelopen week was dit iedere dag. Hier gaat de provincie ook mee verder.

Beschermd dier
De wolf is een beschermd dier. Dat betekent dat het verstoren of verjagen niet zomaar is toegestaan. Daarvoor is een speciale ontheffing noodzakelijk. De ontheffing is ingegaan op donderdag 27 oktober 2022 en zal vanaf 11 november worden ingezet. Daartoe was verder overleg nodig met Nationaal Park de Hoge Veluwe en met de politie. Voor het gebruik van paintballgeweren in de openbare ruimte gelden strikte voorwaarden en is toestemming van de politie nodig.

Toestemming politie
De politie heeft inmiddels toestemming gegeven voor het gebruik van paintballgeweren. Dit betekent dat er nu ook gebruik gemaakt mag worden van de paintballgeweren voor het afschrikken van de wolf.

De aanpak is volgens een daarvoor landelijk vastgesteld protocol.

Voor welke kerstverlichting in de tuin ga jij?

In Nederland kijken mensen er niet raar meer op als iemand in de decembermaand flink los gaat met kerstverlichting. Niet alleen binnenshuis, maar ook buiten zie je steeds meer kerstversiering. En dat is helemaal niet erg, want het is leuk om te zien. Bovendien geeft het gezelligheid wanneer de dagen donker zijn. 

Ben jij ook van plan om dit jaar uit te pakken? Dan wil je vast iets wat je uniek vindt en goed bij je woning past. Er zijn heel wat opties, wij zetten er een aantal op een rij, wat kies jij? 

Een Fairybell vlaggenmast kerstboom 

Eenmaal een vlaggenmast kerstverlichting in gebruik en je wilt nooit meer anders. Het omtoveren van jouw tuin naar een waar winter wonderland is namelijk nog nooit zo makkelijk geweest. Creëer een mooie 3D kerstboom zonder alle ongemakken van een echte dennenboom. De vlaggenmast kerstbomen van Fairybell zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hoeveelheid lampjes. 

Wanneer je een Fairybell vlaggenmast kerstboom aanschaft kies je voor kerstverlichting van hoge kwaliteit. De lampjes kunnen tegen kou en zijn energiezuinig. Daarbij worden deze kerstbomen in Nederland geproduceerd. Dat is mooi meegenomen, een product van eigen grond. 

Ga voor de grootte die het beste bij jouw tuin past. Zoals gezegd zijn de bomen er in verschillende maten, bijvoorbeeld 6 of 10 meter hoog. Heb jij een tuin waarin een grote boom past? Gewoon doen, want die duizenden LED lampjes maken jouw kerst onvergetelijk. Qua lampjes kan je kiezen uit twinkle wit, multi colour of warme witte LED-lampjes. 

Het in elkaar zetten is simpel. Heb je zelf geen mast dan kan je die mee bestellen. Het gaat dan om een deelbare vlaggenmast die je na de feestdagen op kunt bergen. De constructie van de boom is eenvoudig, gemiddeld doen mensen er een uur over om ze op te tuigen. Met een ophijssysteem krijg je de verlichtingslingers op hun plek. Vervolgens zet je de stroom erop en klaar is Kees. 

Het voordeel van een Fairybell kerstboom is dat hij jarenlang meegaat. Het enige wat je na de feestdagen hoeft te doen is de verlichting naar beneden te takelen en opruimen. Dat is niet veel werk. Naast tijd scheelt het je geld, want je hoeft niet met een kerstboom naar de stortplaats en het is verleden tijd om ieder jaar een nieuwe aan te schaffen. Het is een goede investering qua kerstverlichting, het betaald zichzelf na een aantal jaren terug. 

Verlichte kerstfiguren 

Ben je op zoek naar een originele manier om jouw huis van een magische kerstsfeer te voorzien? Kies dan voor een kerstfiguur. En dan niet een standaard rendier met een arrenslee. Je hebt tegenwoordig ook dieren zoals uilen, vogels en pinguïns. Of bol-, sneeuwvlokken-, en stervormen. Het zijn constructies die eenvoudig kunnen worden bevestigd. Het is mooi om een kerstfiguur te combineren met andere kerstverlichting. Ja kan bijvoorbeeld meerdere bollen in een grote boom in de tuin plaatsen. Als je dat op verschillende hoogtes doet krijg je een prachtig gezicht. 

De kerstfiguren zijn bestand tegen winters weer, hierdoor kan je tijdens een sneeuw- , hagel-, of regenbui gewoon lekker binnen op de bank blijven zitten zonder je zorgen hoeven te maken dat jouw kerstverlichting het begeeft. Zo’n lichtgevend kerstfiguur staat ook mooi aan een vlaggenstok. Zeker als de hele buurt meedoet. Ook zijn dit soort decoraties ideaal voor onder een veranda of overkapping.

Lampen

Man (27) krijgt 15 jaar cel en TBS voor 'Tindermoord'

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft vonnis gewezen in de zaak die in de media bekend is geworden als de Tindermoord.

Een 27-jarige man is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor moord op een 21-jarige Amerikaanse studente, voor poging tot doodslag op haar Nederlandse vriend, voor brandstichting en voor vernieling.

Geobsedeerd na contact via Tinder
De man had via Tinder contact gekregen met de studente en zij zagen elkaar een aantal maanden regelmatig. De man wilde een relatie met de vrouw, zij niet met hem. De man is geobsedeerd geraakt en kon niet stoppen met het zoeken van contact met de studente. De deskundigen hebben vastgesteld dat de man twee aangeboren stoornissen heeft in de vorm van autisme en ADHD. Hij kan hierdoor niet goed omgaan met hoog oplopende emoties en heeft een fors verhoogde kwetsbaarheid om psychisch ontregeld te raken bij oplopende spanningen.

Molotov cocktails en wapens
Op 6 maart 2022 had de man de hoop dat hij de studente in Leeuwarden in een bar zou ontmoeten maar de studente stuurde een berichtje dat zij niet kwam. De man is naar haar woning gegaan en zag dat daar een feestje was en hij ging ervan uit dat haar nieuwe vriend daar ook zou zijn. De man is naar huis gereden, heeft twee flessen met benzine gevuld en heeft een hamer en een mes meegenomen. Terug bij de studentenwoning aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden heeft de man een molotovcocktail gereed gemaakt en brandend tegen een raam aan de zijkant van de woning gegooid. Daarna is hij via de regenpijp op het platte dak geklommen, heeft hij met de meegenomen hamer het raam van de terrasdeur ingeslagen en is hij de woning binnengestormd. In de woning heeft hij met het meegenomen mes de studente dood gestoken en haar vriend neergestoken. De vriend heeft deze aanval maar net overleefd; hij had drie steekwonden in zijn borst

Strafoplegging
De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar en TBS met dwangverpleging.

FOK! Wat een weer: rustig herfstweer

herfstbanner

Goede morgen!

We beginnen de dag grijs, in de ochtend klaart het op, al blijft het in het noorden wel bewolkt, dat trekt vanavond pas weg. Elders in het land is de zon te zien bij zo'n 14 graden. Het blijft droog en beloofd dus wederom een mooie, zachte herfstdag te worden. Eigenlijk is er niet heel veel te vertellen. Het hoge drukgebied dat ten oosten van ons ligt en voor het rustige weer zorgt trekt wel langzaam weg maar de komende dagen merken we daar weinig van. Pas volgende week krijgen we wat mee van een laag drukgebied.

Vannacht is er in het noorden en midden van het land kans op plaatselijke mist. De minimumtemperaturen liggen tussen de 1 en 9 graden. Morgen overdag is het in het noorden grijs, elders helder en droog bij een temperatuur van 13 tot 17 graden, nog steeds warm voor de tijd van het jaar.

Tot morgen!


Het was de laatste tijd zonnig en warm. Maar nu is het een stuk frisser. (Foto: Stephan5)
Het was de laatste tijd zonnig en warm. Maar nu is het een stuk frisser. ((Archief)Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vuurwerkverkopers verwachten evenveel te verkopen ondanks afsteekverbod

Dit jaar gaat in Amsterdam het afsteekverbod voor consumentenvuurwerk in. Amsterdammers mogen dus tijdens de jaarwisseling geen eigen vuurwerk meer de lucht in knallen. Opvallend is dat je het nog wel mag verkopen. Maar ondanks dat verbod verwachten vuurwerkverkopers geen pijltje minder te verkopen. "Ik heb gewoon evenveel ingekocht als andere jaren." Zo meldt AT5.

"Het is een rare situatie", zegt vuurwerkverkoper Pim Santhuizen. "Ik denk dat mensen zich niet gaan houden aan dat afsteekverbod. Dat hebben we de afgelopen twee jaar gezien. Er werd volop illegaal vuurwerk afgestoken. Daarnaast vind ik dat je alleen regels moet maken die je kan handhaven, en dat lijkt me hier niet echt mogelijk."

Vuurwerkverkoper Jeffrey Beekhoven maakt zich ook weinig zorgen: "Gezien de voorbestelling die ik nu binnenkrijg, ben ik bijna bij het gemiddelde bedrag van 2018-2019. De verkoop is gestart en dat geeft aan dat er echt vuurwerk de deur uitgaat straks. Mensen hebben het gewoon echt heel erg gemist." Ook Santhuizen verwacht weer goede zaken te gaan doen. "Ik heb er geen rekening mee gehouden met mijn inkoop, ik verwacht gewoon hetzelfde te gaan verkopen als altijd", vertelt hij.

Ernstige incidenten
De gemeente Amsterdam heeft het afsteekverbod ingesteld vanwege ernstige incidenten met vuurwerk tijdens de jaarwisseling van 2019-2020. Het vuurwerkverbod is in 2020 al officieel ingevoerd, maar omdat er tijdens de coronajaren een landelijk vuurwerkverkoop en -afsteekverbod gold, gaat het afsteekverbod voor consumentenvuurwerk dit jaar pas voor het eerst in.

Amsterdam is een van de twaalf gemeenten met zo'n afsteekverbod. Vanwege landelijke wet- en regelgeving is het niet mogelijk om de verkoop te verbieden. Zogenaamd fopvuurwerk of kindervuurwerk, zoals fakkels, grondbloemen en rotjes, mogen wel het hele jaar verkocht en afgestoken worden.

Handhaven
Frans Köhler is voorzitter van Stichting Vuurwerk Check en verwacht ook geen daling in de verkoop en is bang dat mensen nu juist naar België en Duitsland gaan voor illegaal vuurwerk. "Je houdt inwoners van Amsterdam een worst voor de ogen. Daarnaast leg je de bal bij de handhavingsdiensten. Ik denk niet dat het verbod echt te handhaven is."

De gemeente geeft aan dat er beperkte capaciteit is tijdens de jaarwisseling en in de weken voor de jaarwisseling te gaan inzetten op preventie.

ANWB: 'verhoging accijns op brandstof onbegrijpelijk'

In het belastingplan dat donderdag is vastgesteld staat dat de accijns op brandstof per 1 januari 2023 met 6 cent wordt geïndexeerd. Deze accijnsverhoging wordt halverwege het jaar bij de automobilist in rekening gebracht en doet de eerder toegepaste accijnsverlaging grotendeels teniet. Bovendien stijgt hiermee het accijnstarief in 2024 naar een recordhoogte van 88 cent. De ANWB vindt de aangekondigde accijnsverhoging onbegrijpelijk, zeker nu de koopkracht voorlopig stevig onder druk blijft staan.

In maart van dit jaar besloot minister Kaag van Financiën de accijns op benzine tot en met eind december 2022 met 17 cent per liter benzine te verlagen. Ook de accijns op diesel en LPG werd verlaagd. De ANWB heeft zich sterk gemaakt voor een verlenging van deze accijnsverlaging om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt. Daar is door de overheid gehoor aan gegeven met een accijnsverlaging tot halverwege 2023. Dat de overheid nu besluit de accijns daarna flink te verhogen vindt de ANWB onbegrijpelijk. Alleen door mobiliteit betaalbaar te houden kan vervoersarmoede worden voorkomen, aldus de ANWB.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat een kwart van de Nederlanders door de hoge brandstofprijzen financieel in de knel komt. Bovendien zegt circa 30% geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt. Voor 63% is het OV of de (elektrische) fiets geen optie vanwege de veel langere reistijd. Dit beeld wordt bevestigd door onderzoeken van het KiM en het PBL. Deze onderzoeken laten zien dat het gebruik van de auto niet altijd een keuze maar voor velen een noodzaak is. Daarnaast is het OV ook duurder geworden waardoor de trein of bus vaak geen goedkoper alternatief zijn.

De overheid indexeert de accijns jaarlijks, maar normaliter bedraagt de verhoging circa 1 cent. Een verhoging met 6 cent is dus een aanzienlijke trendbreuk. In Nederland wordt normaal gesproken ruim 82 cent per liter benzine aan accijns geheven. Daarmee is Nederland koploper in Europa.

De ANWB vindt dat mobiliteit veilig, schoon en inclusief - en dus betaalbaar - moet zijn voor iedereen. Van alle reiskilometers die we in Nederland maken wordt 70% met de auto afgelegd. De verwachting is dat dit ook in de toekomst zo blijft. Dit vraagt om een duurzame vorm van autobelastingheffing. De ANWB heeft samen met haar partners een plan opgesteld waarin concrete aanbevelingen worden gedaan.

Musk vreest miljardenverlies en sluit faillissement Twitter niet uit

Bijna twee weken na de overname van Twitter van $ 44 miljard sluit de nieuwe eigenaar Elon Musk niet uit dat de online dienst failliet gaat. Volgens berichten in de media waarschuwde hij tijdens een optreden voor werknemers dat de balans van Twitter het komende jaar een gat van een miljard dollar zou kunnen oplopen. Als het onder deze omstandigheden niet mogelijk is om meer geld binnen te halen dan we uitgeven, "kan een faillissement niet worden uitgesloten", zei Musk tegen verschillende media waaronder Bloomberg, The Information en Platformer.

Twitter stond voor de overname al diep in het rood. Na de deal klaagde Musk over een terugval in de omzet omdat enkele grote adverteerders hun advertenties op het platform hadden opgeschort. Dit vanwege zorgen dat hun advertenties tussen negatieve berichten zouden kunnen verschijnen als Musk minder strenge regels gaat hanteren, zoals aangekondigd. Ook weegt de lening van zo'n 13 miljard dollar die Musk aanging voor de aankoop zwaar. Volgens berichten in de media kost het aflossen van deze schuld ongeveer een miljard dollar per jaar.

De tech-miljardair wil de advertentie-inkomsten, die tot nu toe goed waren voor 90 procent van de omzet, aanvullen met een abonnementsbedrijf. De lancering van zijn nieuwe abonnement met een blauw verificatievinkje veroorzaakte aanvankelijk chaos omdat sommige gebruikers nepaccounts maakten van beroemdheden en bedrijven. de door Musk aangekondigde grijze vinkjes als echte verificatie voor beroemdheden, ondernemingen, instanties en overheden werd na een paar uur al weer ingetrokken.

Niet meer thuiswerken
Musk had medewerkers al per e-mail gewaarschuwd voor moeilijke tijden. De economische situatie is "slecht", zeker voor een bedrijf dat afhankelijk is van advertentie-inkomsten. In de memo kondigde Musk ook nieuwe richtlijnen aan voor thuiswerken – in de toekomst is thuiswerken alleen toegestaan met zijn nadrukkelijke persoonlijke toestemming. Volgens de memo, waaruit de Amerikaanse media unaniem citeerden, moeten werknemers minstens 40 uur per week op kantoor aanwezig zijn. Voor de overname mochten de medewerkers van Twitter overal vandaan werken. Musk wordt gezien als een uitgesproken tegenstander van de thuiskantoortrend, dat had hij al duidelijk had gemaakt bij zijn elektrische autobedrijf Tesla.

Vorige week schrapte Musk ongeveer de helft van de ongeveer 7.500 banen bij Twitter. Nu zei hij dat het bedrijf nog te veel medewerkers heeft. Volgens berichten in de media verlieten twee andere topmanagers donderdag het bedrijf: Yoel Roth, die verantwoordelijk was voor het uitfilteren van aanstootgevende inhoud, en Robin Wheeler, die nieuw was aangesteld om toezicht te houden op de relaties met adverteerders.

Gaat de AOW leeftijd te snel omhoog?

De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. De automatische verhoging van de AOW-leeftijd volgt uit de levensverwachting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht in 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar.

In 2019 is in het Pensioenakkoord afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zou gaan stijgen. Tot dan toe steeg de AOW-leeftijd 1 op 1 mee met de levensverwachting. Nu is in de wet vastgelegd dat voor iedere 4,5 maand dat Nederlanders naar verwachting langer leven, de AOW-leeftijd automatisch met 3 maanden omhooggaat. Dat gebeurt op basis van de jaarlijkse CBS-prognose voor de resterende levensverwachting van 65-jarigen.

Voor het vaststellen van de AOW-leeftijd kijkt de wet vijf jaar vooruit. Vorig jaar was de verwachting van het CBS dat 65-jarigen in 2027 een levensverwachting van 20,93 jaar zouden hebben. Dat was hoger dan de jaren daarvoor, maar niet genoeg voor een automatische verhoging van de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd bleef daarom 67 jaar. Dit jaar is de verwachting dat 65-jarigen in 2028 een levensverwachting van 21,05 jaar hebben. De AOW-leeftijd stijgt daarom mee naar 67 jaar en drie maanden.

Stijgt de AOW leeftijd volgens jou te snel?

Langer doorwerken tot AOW (Image by karlyukav on Freepik)
Langer doorwerken tot AOW (Image by karlyukav on Freepik)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.