FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 september 2022

Uitslag AZ - NEC

AZ heeft voor het eerst dit seizoen punten verspeeld in de eredivisie. In de thuiswedstrijd tegen NEC kwamen de Alkmaarders niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

AZ en NEC waren aan het begin van de wedstrijd aan elkaar gewaagd, maar gedurende de wedstrijd werden de Alkmaarders steeds sterker en de thuisploeg kreeg ook kansen om de score te openen, maar steeds lag Jasper Cillessen in de weg.

Vroeg in de tweede helft kwam NEC op voorsprong nadat verdediger Iván Márquez knap raak kopte. Lang kon NEC niet genieten van de voorsprong want drie minuten na de openingstreffer was het alweer gelijk via Jens Odgaard. AZ ging op zoek naar de overwinning en kreeg daar ook kansen voor, maar steeds was het Cillessen die redde.

Door het sterke optreden van Cillessen bleef het daardoor 1-1 en verspeelde AZ de eerste punten van het seizoen.

AZ

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 57' Odgaard    54' Márquez
 
 Gele kaart: D.de Wit, (AZ), Marques,Bruijn, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.495
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhulst
Hatzidiakos (Sugawara/79)
Beukema
Dekker
Kerkez (M.de Wit/87)
Reijnders
D.de Wit
Clasie
Evjen
Odgaard (Barasi/83)
v.Brederode (Lahdo/ 79)
  Cillessen
v.Rooij
Márquez
Kramer
El Karouani
Proper
Tannane
Schöne
Tavsan (Dimata/76)
Marqu

Voorzitter raad van bestuur Lukoil uit raam ziekenhuis "gevallen"

Volgens Russische media is de voorzitter van de raad van bestuur van de grootste particuliere oliemaatschappij van Rusland, LUKoil, donderdag overleden nadat hij uit een ziekenhuisraam in Moskou was gevallen.

Ravil Maganov, 67, viel uit het raam op de zesde verdieping van het Centraal Klinisch Ziekenhuis, volgens politiebronnen geciteerd door de RBC-nieuwswebsite.

Het ziekenhuis, bekend als de Kremlin-kliniek voor de behandeling van patiënten uit de Russische politieke en zakelijke elite, bevestigde het overlijden van Maganov aan het staatspersbureau RIA Novosti zonder de omstandigheden van zijn dood bekend te maken.

Lukoil bevestigde de dood van Maganov en zei dat de bestuursvoorzitter is overleden na een "langdurige ziekte".

Hoewel onduidelijk was waarvoor hij in het ziekenhuis werd behandeld, werd er gemeld dat bij Maganov een ernstige hart- en vaatziekte was vastgesteld. Nieuwszender Mash, die bronnen citeert, zei dat Maganov ook aan een depressie leed.

Maganov, die in 1994 in dienst trad bij LUKoil en in 2020 werd benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur, is de tweede topman van het bedrijf die de afgelopen maanden onder mysterieuze omstandigheden is overleden.

Russische politie opende een strafzaak na de dood van voormalig LUKoil-topman Alexander Subbotin begin mei.

LUKoil, de op een na grootste oliemaatschappij van Rusland, was een van de weinige binnenlandse bedrijven die openlijk een einde begin maart

"We staan voor de onmiddellijke stopzetting van het gewapende conflict en steunen de oplossing ervan naar behoren via het onderhandelingsproces en via diplomatieke middelen", zei LUKoil destijds in een brief aan de aandeelhouders.

Het langzittende hoofd van LUKoil, Vagit Alekperov, nam ontslag nadat hij werd getroffen door westerse sancties.

Koolhof, Rojer, Haase en Schuurs dubbelen door op US Open

Op de US Open zijn vier Nederlandse tennissers in het dubbelspel doorgedrongen tot de volgende ronde. Er kwamen er zes in actie in de eerste ronde, voor twee van hen eindigde het toernooi in New York daar.

Bij de mannen is Wesley Koolhof samen met de Brit Neal Skupski als tweede geplaatst en dat begon in elk geval prima: de Amerikanen Steve Johnson en Sam Querrey werden met 6-4, 7-6 (5) aan de kant gezet.

Met Marcelo Arevalo uit El Salvador is Jean-Julien Rojer als derde geplaatst en ook dat duo opende prima: de Australiërs John Peers en Alexei Popyrin werden met 6-3, 7-6 (2) aan de kant geschoven.

Robin Haase en de Oostenrijker Philipp Oswald openden met een duel tegen het Wit-Russisch/Zuid-Koreaanse duo Ilya Ivashka/Kwon Soon-woo en ook dat ging eigenlijk zonder noemenswaardige problemen: 6-4, 7-5.

Bij de vrouwen is Demi Schuurs de voornaamste Nederlandse troef, samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk is ze als zesde geplaatst. Het tweetal had het even moeilijk, maar rekende uiteindelijk prima af met het Frans-Zwitserse duo Alizé Cornet/Jil Teichman: 7-6 (5), 6-4.

Voor Rosalie van der Hoek en haar Belgische partner Alison van Uytvanck eindigde het toernooi met een 3-6, 4-6 nederlaag tegen de Amerikaanse wildcardtieners Reese Brantmeier en Clervie Ngounoue, terwijl Arantxa Rus met de Spaanse Nuria Parrizas Diaz met dezelfde cijfers verloor van de Amerikaanse speelsters Caty McNally en Taylor Townsend.

Kelderman moet etappezege aan Carapaz laten in Vuelta; Evenepoel niet in de problemen ondanks val

De twaalfde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Richard Carapaz. De Ecuadoraan was meegegaan in de vroege vlucht en op de slotklim van maar liefst negentien kilometer lang was de olympisch kampioen net te sterk voor Wilco Kelderman. Remco Evenepoel verloor geen tijd op de slotklim op de andere favorieten en blijft ruim aan de leiding staan van het algemeen klassement.

De etappe van vandaag met aankomst op een klim van negentien kilometer kende een vlakke aanloop van 173 kilometer om dan te eindigden op de Penãs Blancas. Het was even wachten tot de juiste kopgroep zich had gevormd, maar toen die uiteindelijk was ontstaan kregen we een kopgroep van maar liefst 32 renners met daarbij de Nederlander Wilco Kelderman en de olympisch kampioen Richard Carapaz.

De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en al snel werd duidelijk dat de kopgroep voor de ritzege zou gaan strijden. Op de klim liet Kelderman zijn ploeggenoot Matteo Fabbro het tempo bepalen en al snel moest een hoop renners af en bleven er uiteindelijk zes renners over die voor de dagzege gingen en daarvan was Carapaz de sterkste. De Ecuadoraan trok in de laatste twee kilometer ten aanval en niemand kon mee met hem en zou winnen met tien seconden op Kelderman, die wel een mooie sprong maakte in het algemeen klassement. De Nederlander steeg naar de zesde plaats.

In de strijd tussen de klassementsrenners gebeurde er weinig tussen de toppers. Er werd een strak tempo gereden door eerst Jumbo-Visma, daarna Movistar en later bepaalde klassementsleider Remco Evenepoel, die halverwege de etappe nog was gevallen, het tempo. Voor veel verschil zou dat niet zorgen, waardoor de tijdverschillen tussen de top drie hetzelfde bleven.

Max Verstappen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Formule 1-coureur Max Verstappen is vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De eerste Nederlandse Wereldkampioen Formule 1 kreeg deze Koninklijke onderscheiding uitgereikt door minister voor Sport Conny Helder, in aanwezigheid van zijn familie en naasten.

Sportminister Conny Helder: “Er komt veel meer bij kijken dan alleen talent om kampioen te worden. Vele jaren hard en lang werken, niet opgeven en doorgaan. Je bent hierin een grote inspiratie voor velen. En uiteindelijk rijd je als eerste Nederlander naar de wereldtitel Formule 1. Wat een fantastische prestatie. Je hebt Nederland hiermee ook wereldwijd op de kaart gezet.”

Verstappen reageert dankbaar op de benoeming: “Het is een hele eer om deze benoeming te mogen ontvangen. Ik ben erg dankbaar aan mijn familie en naasten voor hun steun vanaf mijn eerste racejaren en wil ook graag Red Bull en mijn persoonlijke sponsoren bedanken. Zonder al die support had ik niet kunnen komen tot waar ik nu sta. Daarnaast wil ik ook graag mijn fans wereldwijd maar met name de Orange Army bedanken. Hun aanmoedigingen zijn keer op keer overweldigend en het is mooi om zoveel Nederlanders mee te zien leven. Ik kijk dan ook enorm uit naar mijn thuisrace komend weekend in de Dutch Grand Prix.”

Ter gelegenheid van zijn benoeming tot Officier besloot de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) hem het Nederlandse racelicentienummer 1 cadeau te doen. “Te zeggen dat deze onderscheiding verdiend is, is zacht uitgedrukt”, aldus KNAF-voorzitter Jan de Wit na afloop van de uitreiking. “Wat een prestatie, wat een indrukwekkende carrière, wat een ambassadeur ben je voor ons land en onze sport. Daarom vonden we het gepast om ook een klein gebaar te maken.”

Verstappen was al vanaf zijn jongste jaren op de kartcircuits te vinden. Na slechts één jaar in de Formule 3 debuteerde hij in 2015 in de Formule 1. Al in het volgende seizoen werd hij de eerste Nederlandse winnaar van een Grand Prix. Tegelijk werd hij daarmee de jongste Grand Prix-winnaar aller tijden. In 2021 werd hij voor het eerst wereldkampioen in de Formule 1. Hij is de eerste Nederlander die dit voor elkaar heeft gekregen.

Mede door zijn succes is de publieke belangstelling voor de Formule 1 in Nederland flink toegenomen. Vorig jaar keerde de Grand Prix van Nederland na 36 jaar weer op Zandvoort terug. Verstappen won deze wedstrijd en hoopt dat komende zondag voor het oog van meer dan honderdduizend supporters opnieuw te doen, op weg naar mogelijk een tweede wereldtitel.

Max Verstappen met Minister voor Sport Conny Helder ( Beeld: ©Ministerie VWS)
Max Verstappen met Minister voor Sport Conny Helder ( Beeld: ©Ministerie VWS)

Ricciardo beleeft favoriete moment van raceweekend in Zandvoort

Op de baan is het soms lastig genieten voor Daniel Ricciardo maar naast de baan beleefde de McLaren-coureur vandaag zijn favoriete moment van het raceweekend in Zandvoort. Het was namelijk Stroopy o'clock! Het moment dat Ricciardo zijn favoriete Nederlandse lekkernij krijgt:

Fobieën-kliniek zoekt iemand die voor vergoeding wil 'kotsen op commando'

Een opvallende oproep van Kindt Clinics: de Amsterdamse kliniek uit de Pijp die mensen over hun angsten probeert heen te helpen is op zoek naar een nieuwe 'overgever'. Functieomschrijving? Braken bij mensen die een angst hebben voor overgeven om hen te helpen die te overwinnen. Zo meldt AT5.

"Er zijn best veel mensen die de angst hebben om zelf over te geven óf dat iemand in hun buurt moet overgeven", vertelt psycholoog Maartje Kroese. "Mensen durven daardoor bijvoorbeeld niet meer met de bus te gaan, bij anderen in de auto te zitten of naar een pretpark te gaan."

Kroese vertelt over de methode, Memrec, die is ontwikkeld aan de UvA. "Het is één behandelsessie en daarin moet je je angst volledig aangaan. Iemand geeft tijdens de sessie over, zodat je echt oog in oog staat met de angst. Daarna krijgt de patiënt een bètablokker die ervoor zorgt dat de aangeleerde link van de angst verzwakt." Na de behandeling komt de patiënt een paar dagen later terug om te kijken of het gewerkt heeft. Volgens Kroese werkt de behandeling goed. "Bij 85 procent van de gevallen werkt het."

Vinger in de keel of lauw bier
De reden dat de kliniek op zoek is naar een nieuwe overgever is omdat de vorige is gestopt. "Het was een student die het deed om een beetje extra bij te verdienen en heeft dat ongeveer een jaar gedaan. Hij gaat nu ergens fulltime aan de slag, dus zoeken we een nieuw iemand. We betaalden hem 50 euro per keer overgeven, maar we staan open voor een hoger tarief."

De nieuwe overgever van de kliniek moet in ieder geval twee keer per maand komen om te overgeven, maar dat ligt aan het aantal behandelingen. "Eén keer voor de behandeling en één keer voor de controle of de behandeling is gelukt. We hebben nu drie mensen op de wachtrij staan", vertelt Kroese. De overgever moet op commando kunnen overgeven, maar mag daar wel hulpmiddelen voor gebruiken. "Je kan je vinger in je keel stoppen bijvoorbeeld. De vorige overgever dronk weleens lauw 0.0 bier van tevoren of water met mosterdzaad erin, iets wat makkelijk er weer uit kan."

Op haar oproep heeft Kroese al veel reacties gekregen, al zeker dertig mensen zijn geïnteresseerd om de nieuwe overgever te worden van de kliniek.

Titanic: eerste 8K beelden van wrak op de bodem

De "hoogste kwaliteit" beelden die ooit van de Titanic gemaakt zijn, tonen een "verbazingwekkende hoeveelheid details en kleuren", aldus het team achter het project.

OceanGate Expeditions zegt dat ze 's werelds "eerste ooit" 8k-beelden van de Titanic hebben vrijgegeven, die woensdag in première gingen op de YouTube-pagina van het bedrijf.

De beelden laten close-ups van het wrak en het verval zien, met zeer duidelijke details, waaronder een ketel die op de oceaanbodem viel toen de Titanic in tweeën brak, en de naam van de ankermaker op het bakboordanker, die niet eerder door Titanic-duiker en expert Rory Golden waren opgemerkt.

"Ik bestudeer het wrak al tientallen jaren en heb meerdere duiken gemaakt, en ik kan me geen andere afbeelding herinneren die dit detailniveau laat zien", zegt Golden.

"Het is gaaf dat we na zoveel jaren misschien een nieuw detail kunnen zien dat niet zo duidelijk zichtbaar was met eerdere generaties cameratechnologieën."

Er zijn beelden gemaakt door duikers en experts die een verkenning uitvoerden met de Titan Submersible, eigendom van OceanGate Expeditions, die volgens het bedrijf de enige vijfpersoons bemande duikboot ter wereld is die 4.000 meter onder het zeeniveau kan bereiken.

De groene lichten die in de video te zien zijn, waren afkomstig van een laserschaalsysteem dat werd gebruikt om nauwkeurig de grootte te bepalen van de objecten waar de experts naar keken op een camera in de onderzeeboot.


Texas: kleuter (4) neemt geladen pistool mee naar school

Een 4-jarige nam woensdag een geladen pistool mee naar zijn basisschool in Zuid-Texas, zijn vader is gearresteerd nadat het incident leidde tot een afsluiting van de school, aldus ambtenaren.

De schoolleiding van de John F. Kennedy Elementary School in Corpus Christi vernam dat een leerling rond 9 uur 's ochtends een wapen op de campus had, aldus een brief van West Oso Independent School District Superintendent Conrado Garcia aan de ouders.

De school werd onmiddellijk afgesloten en een politieagent uit Corpus Christi nam het wapen in beslag en stelde het veilig, aldus de brief. Het pistool was geladen, zei de politie van Corpus Christi in een persbericht. Politie en schoolambtenaren hebben niet gezegd hoe ze het wapen aantroffen op school.

Het incident komt op het moment dat het nieuwe schooljaar begint in een groot deel van de Verenigde Staten, met de massale schietpartij in Uvalde nog vers in het geheugen.

Onderzoekers stelden vast dat het wapen toebehoorde aan de ouders van de kleuter, en de politie arresteerde de 30-jarige vader, die werd beschuldigd van het toegankelijk maken van een vuurwapen voor een kind en het achterlaten of in gevaar brengen van een kind. Op veroordeling voor de laatste aanklacht staat tot twee jaar gevangenisstraf, volgens de politie.

De vader werd woensdagavond in de Nueces County Jail ingeschreven, en informatie over de borg was niet onmiddellijk beschikbaar, volgens de gevangenis. CNN kon niet onmiddellijk vaststellen of hij een advocaat heeft.

Nederland Vleesland gelanceerd

De vleessector heeft de aftrap gegeven voor de maatschappelijke dialoog onder de noemer ‘Nederland Vleesland, waar smaken verschillen’. Met de lancering van Nederland Vleesland treden zes partners in de vleesketen samen en proactief naar buiten.

Nederland Vleesland informeert over vlees en de productie daarvan. De site omvat eigen verhalen uit de sector en verstrekt feiten en cijfers over de vleesketen en over de vleesconsumptie. De initiatiefnemers willen de beeldvorming waar nodig bijstellen en misvattingen zo mogelijk wegnemen en gaan graag het gesprek aan.

Thema’s zoals 'Smaak’, ‘Gezondheid’, ‘Respect voor dieren’ en ‘Duurzaamheid’ worden belicht en bezoekers vinden informatie over voedingswaarde, omgang met dieren en over het milieu. Onder het kopje ‘Wat voor vleeseter ben jij?’ herkent de bezoeker zichzelf als vleeseter in de profielen. Want zeker ook bij vlees geldt: ‘smaken verschillen’.

Afbeelding ter illustratie (Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Pixabay)

'De invloed van Andrew Tate'

Het ging de afgelopen weken veel over influencer Andrew Tate, die vanwege zijn vrouwonvriendelijke uitspraken van alle social platforms geband werd. Vooral onder jonge mannen en jongens werd en blijft hij ontzettend populair. Ook in Nederland. 

In onderstaande video praat NOS stories met een supporter en een afgehaakte supporter van Andrew Tate: Wisse (19) en Alexander(17). Alexander legt uit waarom hij influencer Andrew Tate ziet als vaderfiguur. Wisse vertelt over zijn ervaringen bij de online University van Tate. 

Man hoeft katten voorlopig niet aan ex af te geven

De 2 katten die op dit moment bij een man uit Apeldoorn verblijven mogen daar voorlopig blijven. Dat oordeelt de kortgedingrechter. De voormalig partner van de man vorderde in kort geding dat hij de katten aan haar moest afgeven. Volgens de kortgedingrechter kan in deze procedure niet bepaald worden wie de wettelijke eigenaar van de katten is. Verder heeft de vrouw onvoldoende onderbouwd waarom zij recht op de katten zou hebben en dat de katten bij haar beter af zijn. 

De man en de vrouw schaften tijdens hun relatie de katten aan. De relatie liep op de klippen. De vrouw sommeerde de man vervolgens om de katten aan haar af te geven, maar de man weigerde dit. Daaropvolgend spande de vrouw een kort geding aan.

Volgens de vrouw is zij de enig eigenaar van de huisdieren. Volgens haar blijkt dit uit het feit dat de koopovereenkomsten op haar naam staan. Bovendien vreest de vrouw dat haar ex dat de katten iets zal aandoen om haar te dwarsbomen. Volgens de man is sprake van een eigendomsgeschil dat zich niet leent voor behandeling in kort geding. Volgens hem is er dan ook geen sprake van een spoedeisend belang. De man stelt verder dat hij de eigenaar van de beestjes is, aangezien ze in zijn woning verblijven en de aanschaf en verzorging van de katten volledig door hem is betaald. Ook staan de paspoorten en chips van de katten op zijn naam. Bovendien zorgt hij goed voor de dieren en is aan hen gehecht. 

De kortgedingrechter gaat voorbij aan het standpunt van de man dat er geen sprake is van een spoedeisend belang. Deze procedure is niet gericht op het vaststellen wie de eigenaar is van de katten, maar ziet op het treffen van een ordemaatregel. Dit maakt dat de vrouw ontvankelijk is in haar vordering.  

Volgens de rechter leent deze procedure in kort geding zich niet voor het bepalen wie de eigenaar is van de katten. Daarvoor is nadere bewijslevering nodig. Het feit dat de koopovereenkomsten op naam van de vrouw staan, betekent niet dat zij de enig eigenaar is van de katten. Zo staan de adresgegevens van de man op de koopovereenkomst. De vrouw stelt dat de aankoopprijs van de katten achteraf is verrekend, zodat deze niet door de man is betaald. Ze heeft dat echter niet onderbouwd, zodat niet is aangetoond dat zij de gehele aankoopprijs van de katten uit haar vermogen heeft voldaan. Dat de man de katten op zijn naam heeft geregistreerd betekent ook niet dat hij de enig eigenaar is, vooral omdat die registratie pas na de beëindiging van de relatie heeft plaatsgevonden. Dit alles maakt dat de kortgedingrechter niet kan vaststellen wie de eigenaar van de dieren is. Daarbij heeft de vrouw onvoldoende aangetoond dat haar ex de katten iets zal willen aandoen of dat hij de beestjes slecht verzorgt. Verder zijn zowel de vrouw als man het erover eens dat de katten niet gescheiden moeten worden. Hiermee rekening houdend ziet de kortgedingrechter geen aanleiding om de huidige situatie te wijzigen. De kortgedingrechter wijst daarom de vorderingen van de vrouw af. Dit betekent dat de katten voorlopig bij de man mogen blijven. 

VN-rapport uit ernstige beschuldigingen tegen China inzake Oeigoeren

Tien minuten voor het einde van haar ambtstermijn publiceerde VN-mensenrechtencommissaris Bachelet een explosief rapport: Er zijn aanwijzingen voor misdaden tegen de menselijkheid in de Chinese regio Xinjiang.

Het VN-mensenrechtenbureau ziet bewijs van misdaden tegen de menselijkheid in de Chinese regio Xinjiang. Dat blijkt uit een rapport dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, kort voor middernacht, tien minuten voor het einde van haar ambtstermijn, heeft gepubliceerd.

"De omvang van de willekeurige en discriminerende detentie van leden van de Oeigoeren en andere overwegend moslimgroeperingen (...) zou internationale misdaden kunnen vormen, met name misdaden tegen de menselijkheid", volgens het rapport. Mensen werden van 2017 tot 2019 en mogelijk daarna grondrechten ontzegd.

Volgens mensenrechtenorganisaties en gevluchte Oeigoeren zijn honderdduizenden Oeigoeren en leden van andere minderheden naar heropvoedingskampen gestuurd. Velen zouden voor dwangarbeid naar andere provincies zijn gedeporteerd. Er zouden gedwongen medische behandelingen zijn Uitgevoerd. Ook de omstandigheden in de gevangeniskampen waren slecht.

De Verenigde Staten en mensenrechtenorganisaties beschuldigen China van genocide of culturele genocide in de regio Xinjiang. Deze bewering wordt echter niet gedaan in het rapport van Bachelet. China verwerpt de aantijgingen en spreekt van leugens.

Rapport zou eerder gepubliceerd moeten worden
Het VN-rapport had vorig jaar al moeten verschijnen. Maar Bachelet aarzelde omdat ze al maanden met China in onderhandeling was over de mogelijkheid om naar het land af te reizen. Deze reis kwam tot stand in juni. Knelpunten waren onder meer dat het VN-mensenrechtenbureau zelf hun reis wilde bepalen en met wie ze zonder toezicht van autoriteiten kan spreken.

Haar kantoor gaf aan dat China op de eisen had gereageerd. Ze mocht naar Xinjiang reizen, maar tegen het einde van het bezoek onthield ze zich echter van kritiek op Peking. Dit bracht kritiek op Bachelet voort van overige landen omdat er geen duidelijkheid kwam over de beschuldiging van ernstige mensenrechtenschendingen in Xinjiang.

Druk op Bachelet
Bachelet meldde vorige week onder enorme druk te staan. Hoewel veel overheidsfunctionarissen ongeduldig op publicatie van haar rapport over Xinjiang hebben gewacht, heeft van ongeveer 40 regeringen verzoeken ontvangen om het rapport niet te publiceren. Ze noemde geen landen bij naam.

Bachelet is sinds 2018 in functie. Ze ging niet op voor een tweede termijn. VN-secretaris-generaal António Guterres heeft nog geen opvolger benoemd.

Ohio: man in kunstmatige coma gebracht na 20.000 bijensteken

In de Amerikaanse staat Ohio is een jonge man duizenden keren gestoken door 'killer bees' en daardoor ernstig gewond geraakt. De 20-jarige Austin Bellamy moest in een kunstmatige coma worden gebracht en kunstmatig worden beademd, zo meldde de Amerikaanse omroep Fox 19. Volgens zijn familie werd hij meer dan 20.000 keer gestoken. Naar verluidt sneed Bellamy afgelopen vrijdag takken van een citroenboom af toen hij per ongeluk in een nest Afrikaanse 'killer bees sneed.

"Toen hij in (de takken) begon te snijden, kwamen de bijen tevoorschijn", vertelde zijn grootmoeder Phyllis Edwards aan Fox 19. "Hij schreeuwde: 'Help, help me, help' en niemand hielp hem." De familie keek vanaf de grond toe hoe Bellamy werd aangevallen door de insecten, maar ze konen niet helpen omdat ze zelf ook werden aangevallen. Ze wilde de ladder op om haar kleinzoon te helpen, zei de grootmoeder. "Maar ik kon niet bij hem komen omdat ik omringd was door bijen."

Volgens zijn moeder heeft Bellamy ook zo'n 30 bijen ingeslikt. Het zou de doktoren meer dan een dag hebben gekost om ze uit hem te zuigen. Doktoren verwachten wel dat de 20-jarige volledig herstelt. Een brandweerman heeft haar zoon gered, zei de moeder.

De 'killer bee' in kwestie is de Afrikaanse honingbij. In vergelijking met andere bijensoorten vallen alle bijen in de kolonie aan wanneer ze worden bedreigd, in tegenstelling tot enkele bijen zoals gebruikelijk. Ze achtervolgen het slachtoffer hierbij hardnekkig, wat resulteert in enkele honderden steken. Vanaf 1000 bijensteken ontstaat er een levensgevaarlijke situatie voor volwassenen.

Serena Williams slaat toe op bijltjesdag US Open

Op de US Open was het woensdagavond- en nacht bijltjesdag in het vrouwenenkelspeltoernooi. Twee van de drie hoogstgeplaatste spelers konden hun biezen pakken, en daar bleef het nog niet bij.

Het grote affiche was uiteraard de strijd tussen zesvoudig kampioene Serena Williams, in principe bezig aan haar afscheidstournee, en de Estse Anett Kontaveit, de nummer twee van de wereld. Dat begon spannend en liep uit op een door Williams gewonnen tiebreak, waarna Kontaveit toch de sterkere leek in set twee. Williams draaide het echter om en wist de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken: 7-6 (4), 2-6, 6-2.

Het bleef niet bij Kontaveit, want met Maria Sakkari sneuvelde ook de nummer drie van de plaatsingslijst. De Griekse begon nog aardig tegen Xiyu Wang, maar vervolgens nam de Chinese het over en trok ze in een fraai duel de winst naar zich toe: 3-6, 7-5, 7-5.

Via een 7-5, 6-2 zege op de Amerikaanse wildcardspeelster Elizabeth Mandlik plaatste Ons Jabeur (5) uit Tunesië zich wel voor de derde ronde, terwijl thuisspeelster Coco Gauff met 6-2, 7-6 (4) afrekende met de Roemeense Elena-Gabriela Ruse.

Tot slot waren er nog twee andere top-15-speelsters die sneuvelden, te beginnen met de Canadese Leylah Fernandez (14). De jonge verliezend finaliste van vorig jaar ging met 6-3, 7-6 (3) onderuit tegen de Russische Liudmila Samsonova. De Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (15) dolf met 6-2, 6-4 het onderspit tegen de Canadese Bianca Andreescu, die na haar US Open-zege van 2019 wegzakte, maar weer op de weg terug lijkt.

Halsema had klimaatdemonstranten niet in bussen mogen zetten

Bij een demonstratie van Extinction Rebellion in september 2020 bij de Zuidas zijn in opdracht van burgemeester Halsema zo'n 150 demonstranten 'bestuurlijk verplaatst' naar een sportpark in Noord. Volgens de rechter heeft Halsema daarmee de demonstranten van hun vrijheid beroofd. Zo meldt AT5.

Op 18 september verzamelden een grote groep demonstranten van Extinction Rebellion op de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas. De demonstranten blokkeerden de weg en de kruising met de drukke Beethovenstraat, auto's werden tegengehouden met spandoeken en een aantal demonstranten lijmden zichzelf vast aan de straat. De demonstratie werd door het stadsbestuur toegestaan, maar Halsema had aangegeven dat als de demonstranten de weg zouden blokkeren de politie zou gaan optreden.

De demonstranten besloten geen gehoor te geven aan het verbod van de burgemeester en zodoende greep de politie in. Na meerdere waarschuwingen van de politie om het gebied te verlaten, bleven 150 demonstranten toch aanwezig. Halsema gaf de politie de opdracht tot 'bestuurlijke verplaatsingen'. De demonstranten werden op bussen gezet, daar enige tijd vastgehouden en vervolgens vervoerd naar de rand van de stad.

Vrijheidsontneming
Volgens de rechtbank is deze actie 'vrijheidsontneming', wat volgens Artikel 5 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) alleen mag als het wettelijk stevig staat. De rechtbank oordeelt dat dat niet het geval was.

Extinction Rebellion stapte na de demonstratie naar de rechtbank voor het opsluiten in de bussen. Tijdens de zitting gaven de demonstranten aan dat zij gemiddeld anderhalf uur in de bus zaten en daar niet uit mochten. Volgens de rechtbank had Halsema had recht om de demonstratie te beëindigen, maar ging het te ver om de demonstranten onder dwang in de bussen te zetten. De demonstranten hadden volgens de rechtbank de verplaatsing niet aan zien kunnen komen, omdat de actie van Halsema wettelijk geen solide basis had.

Van Rijthoven en Van de Zandschulp onderuit op US Open

Op de US Open in New York zijn twee van de drie overgebleven Nederlandse mannen gestrand in de tweede ronde. Gijs Brouwer komt donderdag in actie, maar voor Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven zit het toernooi er op.

De als 21e geplaatste Van de Zandschulp nam het op tegen de Franse lucky loser Corentin Moutet. De kwartfinalist van vorig jaar had het er flink moeilijk mee, hoewel hij zich in de tweede set leek te herstellen. Moutet kwam echter op dreef en Van de Zandschulp begon veel fouten te maken, waarna de Fransman het in nog eens twee sets af kon maken: 4-6, 6-1, 2-6, 4-6.

Van Rijthoven had een op papier beduidend zwaardere opgave: hij stond tegenover de als vijfde geplaatste Noor Carsten Ruud, die op Roland Garros de finale haalde. Toch begon de Nederlandse revelatie van 2022 erg sterk en pakte hij brutaal de eerste set via de tiebreak. Vervolgens kwam Ruud echter beter in zijn spel en slopen er bij Van Rijthoven wat foutjes in. Hij zat er regelmatig dicht bij, maar kwam telkens nét tekort: 7-6 (4), 6-4, 6-4, 6-4.

Nummer één Daniil Medvedev stond tegenover de Fransman Arthur Rinderknech en had het daar niet al te moeilijk mee: 6-2, 7-5, 6-3. De Spanjaard Pablo Carreño Busta (12) klopte Andrey Bublik uit Kazachstan met 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (5), terwijl de Italiaan Matteo Berrettini (13) met flinke moeite afrekende met de Franse lucky loser Hugo Grenier: 2-6, 6-1, 7-6 (4), 7-6 (7).

Naast Van de Zandschulp sneuvelde er nog een geplaatste speler in ronde twee: Felix Auger-Aliassime stond als zesde op de lijst, maar ging met drie keer 6-4 onderuit tegen de jonge Brit Jack Draper.

Tegemoetkoming doorbetalen bso voor ouders zonder kinderopvangtoeslag

Ouders die de facturen van de buitenschoolse opvang (bso) doorbetaalden tijdens de coronasluiting van 21 december 2021 tot en met 9 januari 2022, maar geen kinderopvangtoeslag of bijdrage van de gemeente ontvangen, kunnen van 1 oktober tot en met 1 december 2022 een tegemoetkoming aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Tegemoetkoming aanvragen
Tijdens de sluitingsperiode is aan ouders gevraagd om de rekening volledig door te betalen. Hiermee behielden ouders hun plek op de buitenschoolse opvang, bleven kinderopvangorganisaties gefinancierd en konden zij ook noodopvang aanbieden. Ouders die de buitenschoolse opvang zelf betalen, zonder overheidsbijdrage, kunnen vanaf 1 oktober een tegemoetkoming aanvragen bij de SVB.

De doelgroep van de regeling is divers. Het gaat met name om gezinnen waar één ouder werkt en de ander niet, maar ook bijvoorbeeld expats. De SVB verstrekt na aanvraag de tegemoetkoming aan degene die de factuur heeft betaald en op wiens naam de factuur staat. Dat kunnen ouders zijn, maar ook bijvoorbeeld grootouders of verzorgers van het kind. De hoogte van de tegemoetkoming wordt bepaald op basis van de betaalde facturen, waarbij de tegemoetkoming per uur niet hoger is dan de maximum uurprijs.

Lager opgeleide jongeren hebben minst stabiele loopbanen

Jongeren die beginnen op de arbeidsmarkt hebben een minder stabiele loopbaan naarmate ze lager zijn opgeleid. Lager opgeleide jongeren hebben vaker langdurig geen werk en maken minder vaak de overstap van een flexibel naar een vast contract. Als ze al een vast contract hebben, is de kans groter dat ze weer flexwerk gaan doen of zonder werk raken. Dat blijkt uit nieuw CBS-onderzoek naar de dynamiek van beginnende loopbanen van jongeren geboren tussen 1983 en 1985.

Bij het onderzoek zijn drie opleidingsniveaus onderscheiden. Onder lager opgeleid vallen mensen die geen startkwalificatie hebben, maximaal mbo1 of havo/vwo onderbouw. Onder middelbaar opgeleid vallen de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4). Onder hoger opgeleid vallen hbo en wo. Het opleidingsniveau is gemeten aan het eind van de geobserveerde periode.

Vroege loopbaan van jongeren op een nieuwe manier in kaart gebracht
Loopbanen van jongvolwassenen verlopen deels dynamisch. Beschrijvingen van arbeidsposities naar leeftijd suggereren een rechtlijnige ontwikkeling, waarin steeds meer werkenden een vast contract krijgen en steeds minder mensen een tijdelijk contract of geen werk hebben (zie de figuur hieronder). Op individueel niveau verlopen loopbanen niet altijd rechtlijnig, maar vaak veel dynamischer.

Van degenen die op hun 23e niet werkzaam zijn is bijna een derde de gehele periode tot hun 32e niet werkzaam, maar heeft een deel ook tussendoor een vaste of flexibele baan. Een deel van de jongeren van 23 jaar volgt nog voltijds onderwijs, en gaat aan het werk op latere leeftijd, vaak eerst via een flexibel contract.

Hoger opgeleiden meest stabiele loopbanen
Ook als het gaat om verschillen naar opleidingsniveau geven ‘traditionele’ tabellen en figuren slechts een beperkt beeld van het werkelijke verloop van loopbanen. Zo blijkt uit de drie onderstaande figuren dat onder lager opgeleiden het aandeel mensen met een vast contract redelijk stabiel blijft door de tijd, terwijl bij middelbaar en hoger opgeleiden het aandeel mensen met een vast contract door de tijd toeneemt. Bij lager opgeleiden is ook te zien dat het aandeel flexibele contracten afneemt en het aandeel niet-werkend toeneemt. Dat doet vermoeden dat een deel van de flexwerkers na verloop van tijd zijn baan kwijtraakt.

Verschil tussen mannen en vrouwen het grootst onder lager opgeleiden
Tot slot zijn er ook verschillen tussen mannen en vrouwen in hun loopbanen. In het algemeen blijven mannen iets langer onderwijs volgen dan vrouwen. De loopbanen van mannen en vrouwen verschillen het meest onder lager opgeleiden. Langdurig niet werken komt het vaakst voor onder lager opgeleide vrouwen. Ook maken lager opgeleide vrouwen vaker de transitie van vast of flexibel werk naar niet-werken. Onder middelbaar opgeleide vrouwen komt die transitie een stuk minder vaak voor, en onder hoger opgeleide vrouwen vrijwel niet. Onder hoger opgeleiden zijn er juist weinig significante verschillen tussen de loopbanen van mannen en vrouwen.

Rings of Power is geen Tolkien en een catastrofe

Althans, volgens de makers zelf. Eerst waren ze nog de 'bewaarders' van Tolkien, toen wat het 'gebaseerd op', nu is het 'we veranderen canon, en dat is goed'. Uiteraard weten de makers van een fanfic-serie beter wat Tolkien bedoelde dan de schrijver zelf. Mensen die een andere mening hebben, hebben het fout. Ook al is het de schrijver zelf.

En zelfs de eerste (niet door reisjes en hotel overnachtingen gekochte) reviews beschrijven een beeld Reviewer Christopher Stevens vindt het zelfs een belediging voor kalkoenen om de show daar mee te vergelijken. Zelfs Entertainment Weekly windt er geen doekjes omheen; het is een catastrofe.

Subsidieregeling voor verminderen lokale regeldruk in de zorg geopend

Vanaf vandaag kunnen zorgaanbieders subsidie aanvragen voor het verminderen van lokale administratieve lasten in de zorg. Met de subsidieregeling kunnen zorgorganisaties zelf aan de slag om de regeldruk in hun eigen organisatie te verlagen. De subsidie maakt onderdeel uit van het vervolgprogramma [Ont]Regel de Zorg. Met dit programma wil minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder administratieve lasten verminderen zodat zorgverleners meer tijd aan zorg kunnen besteden en meer werkplezier ervaren.

Minister Conny Helder: “Zorgverleners hebben te maken met veel regels. En lang niet alle regels zijn echt nodig. Met deze subsidieregeling kunnen zorgaanbieders zelf aan de slag om overbodige regels in hun organisatie te vereenvoudigen of zelfs te schrappen. Gezamenlijk hebben we een papieren toren van administratieve lasten gebouwd, nu moeten we hem waar mogelijk gezamenlijk afbreken, ook lokaal. Dit levert zorgverleners meer werkplezier en meer tijd voor zorg op."

Schrappen en vereenvoudigen
Zorgaanbieders kunnen de subsidie aanvragen voor projecten om regels te vereenvoudigen, herinrichten of schrappen. Met het geld van de subsidie kunnen ze mensen en tijd vrijmaken om zich voor het verminderen van administratieve lasten in te zetten. Goede voorbeelden en geleerde lessen uit deze projecten worden openbaar gemaakt en actief gedeeld. Door het delen van deze voorbeelden en lessen worden andere zorgaanbieders gestimuleerd om ook aan de slag te gaan met het verminderen van de regeldruk in de eigen organisatie.

De eerste aanvraagronde voor de subsidie loopt tot en met 30 september 2022. In 2023 volgen nog twee rondes. In totaal stelt het ministerie van VWS 9,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling [Ont]regelprojecten zorgaanbieders. De subsidieregeling is specifiek bedoeld voor zorgaanbieders die zorg leveren vanuit de Zorgverzekeringswet. Het geld kan echter ook gebruikt worden voor activiteiten samen met zorgaanbieders die zorg leveren vanuit de Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning of de Jeugdwet.

Vervolgaanpak [Ont]Regel de Zorg
De subsidieregeling is onderdeel van de vervolgaanpak [Ont]Regel de Zorg. De afgelopen vier jaar heeft [Ont]Regel de Zorg de eerste positieve resultaten opgeleverd. Op tal van werkvloeren is een start gemaakt met het verminderen van onnodige of omslachtige regels. Daardoor is de ervaren regeldruk voor het eerst in jaren licht gedaald. Het ministerie is tevreden met dit resultaat, maar wil nog verder gaan in de aanpak van lastenverlichting. Om de regeldruk verder terug te dringen, zoekt het ministerie van VWS nauwe samenwerking met partners uit de zorg. Alle betrokken partijen; zorgaanbieders, zorgkantoren, verzekeraars, branche- en beroepsverenigingen, toezichthouders en het ministerie van VWS, hebben een steentje bij te dragen aan deze gezamenlijke opgave.

Defensiehelikopters droppen 736.000 liter water op natuurbrand in De Peel

De Cougar- en Chinook-transporthelikopters van Defensie, die woensdag werd ingezet voor de natuurbrand in De Peel, hebben ongeveer 736.000 liter water op de vuurzee gedropt. Daarmee leverden beide toestellen een forse bijdrage aan de bestrijding van de brand. Bij het invallen van de schemer zijn de toestellen met blussen gestopt. Rond 21.00 uur waren ze terug op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De brand bij het Limburgse Griendtsveen is inmiddels beheersbaar, maar de brandweer moet voorlopig nog wel blijven blussen. Iets dat mogelijk meerdere dagen in beslag neemt. Het vuur is dus nog niet onder controle. Het gaat om een oppervlak van zeker 34 hectare.

156 keer water gedropt
De helikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn gezamenlijk maar liefst 156 keer af en aangevlogen om water te droppen. Dat gebeurde door hun flexibele waterzaken, zogenoemde bambi buckets, te vullen met water uit een plas bij het nabijgelegen Liessel.

Deze Chinook dropte steeds zo'n 10.000 liter per keer op het vuur (Afbeelding: Defensie)
Deze Chinook dropte steeds zo'n 10.000 liter per keer op het vuur (Afbeelding: Defensie)

Vuelta: Etappe 12 - Een grote, maar verbrande slotklim

De elfde etappe van de Vuelta a España werd een sprintersrit, zoals vooraf verwacht kon worden. Kaden Groves was de snelste, vandaag mag hij met zijn medesprinters in de bus plaats gaan nemen: we gaan klimmen, en vrij stevig ook.

De twaalfde rit begint in Salobreña, een unicum in de Vuelta. Vervolgens begint men aan een 192,7 kilometer lange etappe, met onderweg wat kleine heuveltjes en na een kilometer of 120 iets meer voorzichtig klimwerk. Na de afdaling en nog wat vlakke kilometers gaat het echter serieus los, dan zijn we bij de slotklim aanbeland.

Het peloton klimt de Peñas Blancas op, ook wel bekend als Los Reales. Alles bij elkaar een kilometer of negentien lang aan gemiddeld dik zes procent, met zowel onder- als bovenin uitschieters van boven de tien procent. Zwaar, dus.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, inclusief de slotklim, waar we het resultaat van een hevige bosbrand zullen zien: de boel is jammerlijk in de as gelegd. Rond half één gaat men van start, Eurosport is er twee uur later bij en Sporza wederom pas weer tegen vier uur. De finish staat ook nu weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland, maar het is aan te raden de TV rond half vijf aan te zetten.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer!: Dodelijke hagelbui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag dames en heren.  

Dat er nare dingen zouden gaan gebeuren in het zuiden van Europa, daar was ik al een tijdje bang voor. Vorige week waren het Corsica, Italie en Oostenrijk die de pineut waren, gisteren en zeker ook vandaag was met name het noordoostelijke deel van Spanje die enorme onweersbuien over zich heen kreeg. 

Na een bloedhete zomer is het water van de Middellandse Zee rond de 27 graden. Dat is duidelijk warmer dan normaal. Dus vanaf deze tijd zullen daar de zeer nare gevolgen van komen. 

Gisteren leverde een Supercell al hagelstenen op van 10 cm. Wat wil je dan ook als er energie beschikbaar is van 4500 J/kg. Ter vergelijking: in ons land is 1000 J/kg al aan de forse kant. Alleen bij echt zware onweersbuien wil er nog wel eens 2000 J/kg aanwezig zijn, maar dat is maar zelden het geval, en dit jaar zelfs vrijwel niet. 

Helaas kreeg een amper 1,5 jaar oud meisje zo'n hagelsteen op haar hoofdje en zij heeft dat niet overleefd. Ik ben er de hele dag echt van aangedaan geweest. Je kan dit gewoon niet voorspellen over waar, wanneer en hoe. Verder waren er ook nog ruim 20 gewonden. Ik plaats hieronder even een filmpje. 

Overigens wemelt het ook in het oosten en zuidoosten van Europa van de buien. 

Buiten het feit dat er afgelopen nacht rondom Sittard vannacht zo'n 15 mm is gevallen, valt er verder voor ons land niets te vertellen, dus ik laat het hier even bij.

Zelfs als liefhebber van een goede onweersbui, vind zelfs ik dit afschuwelijk om te zien. En dit is denk ik maar het begin....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.