FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 augustus 2022

Kogelstootster Schilder Europees kampioene met fenomenaal NR

In München is ook in het atletiek de eerste echte finalesessie van het Europees kampioenschap afgewerkt. Dat leverde historisch goud op voor Nederland, maar ook op andere onderdelen was er alvast genoeg moois te zien.

Kogelstoten vrouwen, finale
Met Jessica Schilder had Nederland misschien wel dé topfavoriet in huis en dat maakte ze bijzonder overtuigend waar: in haar tweede poging stootte Schilder de kogel naar 20,24 meter - wéér een verbetering van inmiddels haar eigen Nederlandse record. Ze verbeterde zich logischerwijze niet nog eens, maar als eerste Nederlandse vrouw over de twintig meter pakte ze het goud, ruim voor Auriol Dongmo's 19,82 meter voor Portugal. Het Nederlandse feestje was nog niet klaar, want Jorinde van Klinken stootte met 18,94 meter ook nog eens het brons binnen.

Kogelstoten mannen, finale
In de vierde ronde pakte Filip Mihaljevic uit Kroatië de leiding, maar zijn 21,53 meter werd door hemzelf in de laatste ronde nog fors verbeterd naar 21,88 meter. Dat betekende het goud, ruim voor de Serviër Armin Sinancevic (21,39m) en de Tsjech Tomas Stanek (21,26m).

10.000m vrouwen, finale
Op het moment dat de wedstrijd richting een beslissing begon te gaan waren er nog vier dames over, hoewel de Duitse Konstanze Klosterhalfen toch af moest haken. Zo bleven de Britse Eilish McColgan, de Turkse Yasemin Can en Lonah Salpeter uit Israël nog over en nadat McColgan lang het tempo had bepaald ging Can er vandoor. Ze sloeg een indrukwekkend gat en won in 30:32,57 minuten de Europese titel, net als in 2016. Zilver was er na een mooi duel toch voor McColgan in 30:41,05 minuten, voor de 30:46,37 van Salpeter. Silke Jonkman werd in 32:30,92 elfde, Jasmijn Lau finishte in 33:14,00 als zestiende.

Tienkamp, 5/10 onderdelen
De openingsdag van de meerkamp werd afgewerkt, met wereldkampioen Kevin Mayer als topfavoriet...tot de Fransman op het openingsonderdeel - de 100 meter - een oude blessure op voelde spelen en afhaakte. Zo bleef er eigenlijk alsnog één topfavoriet over: de Duitser Niklas Kaul, wereldkampioen in 2019. Hij staat na één dag weliswaar op de zevende plek, hij staat bekend als de koning van dag twee en is met normale prestaties de torenhoge favoriet voor goud. Simon Ehammer uit Zwitserland gaat na vijf onderdelen aan de leiding en lijkt een goede kans op zilver te hebben, met vooral de Esten Maicel Uibo en Janek Oiglane als uitdagers. Rik Taam en Sven Roosen staan op de zesde en elfde plek en zullen moeten knokken om in de top-10 te eindigen.

400m mannen, series
Jochem Dobber vertegenwoordigde Nederland, maar dat ging bepaald niet best: zijn 46,36 seconden betekende weliswaar een beste seizoenstijd, het was bij lange na niet genoeg voor een plek in de halve finales - hij werd 22e in het veld van 25.

400m vrouwen, series
Eveline Saalberg zat er in haar serie prima bij: met een uitstekende tijd van 51,81 seconden eindigde ze als tweede in haar serie, ruimschoots voldoende voor een plek in de halve finales, uiteindelijk met de zesde tijd van iedereen.

Random Pics van de Dag #703

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tweeduizend Amsterdammers ingeënt tegen apenpokken

De GGD Amsterdam heeft deze week de 2.000ste prik tegen het apenpokkenvirus gezet. Dat laat de gezondheidsdienst zelf weten. De GGD belooft iedereen die voor vaccinatie in aanmerking komt, voor het eind van deze maand een uitnodiging te sturen, zo valt te lezen op de site van AT5.

Door het RIVM is bepaald dat voorlopig alleen mensen uit de risicogroep in aanmerking komen voor een prik. De groep bestaat onder meer uit mannen die seks hebben met andere mannen en transpersonen. Binnen deze groep zijn tot nu toe ook de meeste besmettingen gevonden.

Het vaccineren gebeurt sinds 25 juli. Het aantal mensen dat dagelijks geprikt wordt is sindsdien toegenomen. Waren het er in de eerste week nog maximaal 100: tegenwoordig kunnen er 300 tot 600 mensen per dag worden gevaccineerd.

Uitnodiging
Aanvankelijk kregen alleen mensen PrEP gebruiken via het Centrum voor Seksuele Gezondheid of daarvoor al op een wachtlijst stonden een uitnodiging. Nu de GGD heeft opgeschaald, kan iedereen die binnen de risicogroep valt een uitnodiging veranderen.

Prikken gebeurt op dit moment alleen op afspraak. Elke uitnodiging bevat een unieke code waarmee mensen bij de afsprakenlijn van de GGD een afspraak kunnen inplannen. De uitnodiging wordt, afhankelijk van de doelgroep, door de GGD, de huisarts of de hiv-behandelaar verstuurd.

WHO
Intussen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een nieuwe naam voor het apenpokkenvirus gevonden...Clades I, IIa & IIb.

Baanrenster Van Riessen sprint naar EK-brons, net geen omniummedailles

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in München heeft Nederland maandagavond weer een medaille bij mogen schrijven. Er werden vier onderdelen beslist en dat zorgde eigenlijk overal voor spannende finales, tot genoegen van het publiek.

Kilometer tijdrit mannen
Hij was al de snelste in de kwalificatie en ook in de finale was niemand rapper dan Melvin Landerneau. Met een tijd van 59,975 seconden was de Fransman de enige die de 60 kilometer per uur doorbrak, vanuit staande start uiteraard. Zilver was in 1:00,089 minuten voor de Italiaan Matteo Bianchi, voor de 1:00,225 van de Duitser Maximilian Dörnbach.

Individuele sprint vrouwen
Emma Hinze was de thuisheldin in de finale, waarin ze Mathilde Gros uit Frankrijk tegenover zich had. Hinze won de eerste race, maar Gros sloeg terug in race twee. In de derde race was het bijzonder spannend, maar de winst en dus het goud ging nét naar Hinze. Brons was er voor de Nederlandse Laurine van Riessen, die Lea Sophie Friedrich uit Duitsland in twee overtuigende heats het nakijken gaf.

Omnium vrouwen
Daria Pikulik uit Polen opende met winst op de scratch, Clara Copponi won namens Frankrijk de tempokoers en de afvalkoers. Met Copponi op één, Pikulik op twee en de Italiaanse Rachele Barbieri op drie begon de afsluitende puntenkoers, waarin Copponi de touwtjes stevig in handen leek te hebben. In de slotfase viel Barbieri echter aan en door een ronde voorsprong te pakken wipte de Italiaanse naar het goud, voor Copponi en Pikulik. Maike van der Duin werkte een uitstekend omnium af en reed uiteindelijk naar de vijfde plek in het eindklassement.

Omnium mannen
Zonder een van de drie eerste onderdelen te winnen ging Sebastian Mora Vedri uit Spanje aan de leiding bij aanvang van de puntenkoers. Simone Consonni uit Italië stond op plek twee, voor de Belg Fabio Van Den Bossche. Philip Heijnen zat er namens Nederland goed bij en met een aanval en een ronde voorsprong stond hij zelfs even op koers voor goud. Dat ging echter niet door: de Fransman Donavan Grondin pakte sprint na sprint en reed naar het goud, voor Consonni en Mora - Heijnen moest genoegen nemen met de vierde plek, wel een sterke prestatie.

Zwemmer Popovici maakt weer grote indruk, weer vijf Nederlandse finaleplekken

In Rome is de vijfde dag van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgesloten met weer een mooie finalesessie. Medaillekansen waren er voor Nederland dit keer niet echt, maar er werden wel een paar finaleplaatsen binnen gehaald.

100m vlinderslag vrouwen, finale
Marie Wattel begon als favoriete en leek lange tijd op weg naar goud, maar niks was minder waar: in de slotfase kwam Louise Hansson uit Zweden nog opzetten en zij pakte in 56,66 seconden het goud. De Française Wattel tikte in 56,80 seconden als tweede aan, voor de historische Bosnische medaille voor de piepjonge Lana Pudar in 57,27 seconden.

200m vrije slag mannen, finale
Het dertien jaar oude wereldrecord van Paul Biedermann, gezwommen in een superpak, zat er niet in, maar David Popovici kwam relatief gezien erg dicht in de buurt: de 17-jarige Roemeense sensatie, die eerder het net zo oude wereldrecord op de 100m vrij verbrak, tikte aan na 1:42,97 minuten - een nieuw wereldjuniorenrecord en de snelste tijd ooit gezwommen zonder superpak. Zilver was op gepaste afstand voor de Zwitser Antonio Djakovic (1:45,60), voor de Oostenrijker Felix Auböck (1:45,89).

200m schoolslag vrouwen, finale
Kotryna Teterevkova ging er bijzonder rap vandoor en eigenlijk zat alleen Lisa Mamie uit Zwitserland halverwege nog bij de Litouwse in de buurt. Die breidde haar voorsprong nog íets uit in de derde baan, maar daarna was de koek op: Mamie knalde er overheen en won goud in 2:23,27 minuten, voor de Italiaanse Martina Carraro (2:23,64). Teterevkova hield wel stand op het podium: brons in 2:24,16 minuten.

100m rugslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard zwom een meer dan uitstekende race, waarin ze na een ijzersterke start vol kon houden en aantikte in 59,89 seconden, goed voor de derde tijd van alle halvefinalisten. Ook Kira Toussaint mag zich opmaken voor de finale, want met 1:00,10 minuten tekende ze voor de zesde tijd.

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Twee Nederlandse vrouwen maakten hun opwachting en dat deden ze allebei prima. Valerie van Roon zwom naast wereldrecordhoudster Sarah Sjöström naar de vierde tijd in 24,75 seconden, Tessa Giele tikte na 24,99 seconden aan en plaatste zich als achtste voor de finale van dinsdagavond.

200m wisselslag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen verkeert in topvorm en ook op de wisselslag ging het erg lekker: ze zwom overtuigend naar 2:12,31 minuten, goed voor de tweede tijd van het hele veld en dus een plek in de finale.

4x100m vrije slag gemengd, finale
Met Stan Pijnenburg en Nyls Korstanje liep Nederland wat de mannen betreft wat achter de feiten aan, wat Tessa Giele niet in kon lopen. Marrit Steenbergen kon als slotzwemster geen mannentijd zwemmen en dus bleef het voor Nederland bij plek zes in 3:26,08 minuten. Het goud was na een mooie strijd voor Maxime Grousset, Charles Rihoux, Charlotte Bonnet en Marie Wattel uit Frankrijk (3:22,80), voor Groot-Brittannië (3:23,30) en Zweden (3:23,40).

50m rugslag mannen, finale
Zoals verwacht was het een uiterst spannende finale, waarin Apostolos Christou uit Griekenland de winst pakte in 24,36 seconden. Hij was nét iets sneller dan thuisfavoriet Thomas Ceccon (24,40), met brons voor de Duitser Ole Braunschweig in 24,68 seconden.

1500m vrije slag vrouwen, finale
Dit was juist geen spannende finale, want vanaf het eerste keerpunt was al duidelijk dat Simona Quadarella dit niet weg ging geven: goud in 15:54,15 minuten. Zilver was op grote afstand voor de Hongaarse Viktoria Mihalyvari Farkas (16:02,15), die dan weer ruim voor de Italiaanse Martina Caramignoli eindigde (16:12,39).

Agente die vrouw hard met waterkanon raakte wordt vervolgd

De agente die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven op 24 januari 2021 demonstrant Denisa met een waterkanon tegen haar hoofd spoot moet voor de rechter verschijnen.

Het slachtoffer, de Tsjechische Denisa, was volgens haarzelf per ongeluk op die plek met rellende demonstranten terechtgekomen. Toen ze verder wilde lopen werd ze prompt met een harde waterstraal tegen het hoofd gespoten waardoor ze tegen een betonnen wand van de fietskelder viel. Denise liep daarbij een schedelfractuur, flinke hoofdwond en veel blauwe plekken op.

"Achteraf was het een slecht idee om daar te staan maar we hadden echt niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen", zei de vriend van Denisa al eens eerder. De politie was er echter overtuigd van dat de vriend van Denise wel degelijk met de rellen had meegedaan. De waterstraal was dan ook voor hem bedoeld.

Fysieke klachten
Ook Denise was actief, volgens de politie. Zij werd eerder op de fietskelder gespot, terwijl ze filmbeelden van de politie maakte. Onderzoek door de Rijksrecherche heeft echter duidelijk gemaakt dat agenten hen op een andere manier duidelijk had moeten maken dat ze daar weg moesten. "De waterwerper is niet bedoeld om zo op individuen te richten."

"Als iemand tegen andermans hoofd schopt, is het meteen poging tot doodslag. Dit is hetzelfde", zegt advocaat Barbara van Straaten. Volgens haar nam de agente het risico op veroorzaken van zwaar letsel. "Er is hier zwaar disproportioneel geweld gebruikt. Ze mag van geluk spreken dat Denisa het heeft overleefd."

Denisa heeft nog fysieke klachten overgehouden aan die actie. Het Openbaar Ministerie is van plan vast te houden aan een vervolging voor mishandeling.

Dumoulin zet per direct punt achter zijn carrière als wielrenner

Tom Dumoulin stopt per direct al met wielrennen. De renner van Jumbo-Visma had eerder al aangekondigd om aan het einde van het seizoen zijn carrière te beëindigen.

De 31-jarige Limburger kende in 2017 zijn hoogtepunt door de Giro d'Italia te winnen en een jaar later won hij zowel in de Giro als de Tour de France. Daarnaast werd Dumoulin ook één keer wereldkampioen en op de tijdrit wist hij ook twee keer olympisch zilver te pakken. 

Dumoulin wilde dit jaar nog graag het WK tijdrijden rijden en afsluiten in de Ronde van Lombardije, maar daar ziet hij nu van af. "Ik had dat project heel hoog op mijn wensenlijst staan en wilde mijn carrière met een knal afsluiten", schrijft de Limburger in een verklaring.

Ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

Ruim honderd personen zijn de afgelopen weken aangehouden vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten. Het gaat hierbij onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. In totaal schreef de politie ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

In de politiesystemen bestaat geen apart label voor boerenprotesten of bijvoorbeeld voor overtredingen met landbouwvoertuigen, vertelt nationaal commandant Willem Woelders. ‘Het is daarom niet eenvoudig om exact inzichtelijk te maken hoeveel personen zijn aangehouden of bekeurd in relatie tot de protesten. Bovendien is lang niet al ons werk in cijfers uit te drukken.’

Wel blijkt dat het aantal bekeuringen rond snelwegen sinds 22 juni opvallend sterk is gestegen. Op die datum begonnen de protesten tegen het stikstofbeleid van de overheid. Zo nam het aantal bekeuringen voor langzaam rijdende motorvoertuigen op de snelweg fors toe. Van 7 keer per week begin juni, tot 115 keer in de 7 actieweken, een gemiddelde van 16 per week. ‘Het aantal beboete vergrijpen gelinkt aan de boerenacties ligt waarschijnlijk nog hoger’, zegt Woelders. ‘Ook al registreren we niet als “boerenprotesten”, de trend is duidelijk zichtbaar.’

Verkeersboetes
In totaal schreven agenten de afgelopen weken 700 extra verkeersboetes uit voor overtredingen die zijn te relateren aan de boerenprotesten. Zo zijn aanzienlijk meer boetes uitgedeeld voor rijden over de snelweg met trage motorvoertuigen (186 keer) of stilstaan op de rijbaan (in totaal 212 boetes). ‘Bekeuringen schrijven is geen doelstelling op zich’, zegt Woelders. ‘Maar dit is zeker een fors aantal. En het gaat om volwassen bedragen.’

Niet vrijuit
Bij de geregistreerde aanhoudingen rond de boerenprotesten ging het meestal om openlijke geweldpleging tegen personen of goederen en verstoring van de openbare orde. Ook zijn enkele verdachten aangehouden wegens poging tot doodslag of moord. De meeste verdachten zijn jonger dan 30 jaar.

Van de ruim honderd mensen die sinds 22 juni vanwege overtredingen of misdrijven rond boerenprotesten zijn ingerekend, is een kwart buiten heterdaad aangehouden, vertelt de nationaal commandant. ‘Dat verdachten rondom boerenprotesten niet direct worden aangehouden, wil dus zeker niet zeggen dat zij vrijuit gaan. Gaan mensen over grenzen, dan treden wij op. Ter plaatse of achteraf, via klassiek recherchewerk achterhalen we vaak alsnog wie het zijn.’

Voorkomen
Behalve aanhouden en bekeuren, bestaat politiewerk grotendeels uit het voorkomen van strafbare feiten en gevaarlijke situaties. Politiemensen zijn voortdurend bezig informatie te verzamelen om tijdig in te grijpen. Dit vergt veel politie-inzet, maar de resultaten laten zich lastig in cijfers meten. Vorige week kon bijvoorbeeld in de Eenheid Noord-Nederland tot tweemaal toe een protestactie worden voorkomen. Demonstranten die langzaam wilden rijden over de A7 – eerst bij Zuidbroek en later bij Hoogezand – zijn door agenten aangesproken en tegengehouden, nog voordat zij aan hun actie konden beginnen.

Grondrechten
‘Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie zijn grondrechten’, benadrukt Woelders. ‘We zullen altijd proberen dat te faciliteren. Problemen proberen we dan ook te voorkomen. Maar gaan actievoerders over de schreef, dan interveniëren wij. Laat dat duidelijk zijn.’

Fun met Funda #250: "♫ En we hebben een woonboot, het ligt in de Amstel"

Deze stijlvolle watervilla, genaamd “De Verbeelding”, is in 2003 gebouwd, en voorzien van een betonnen casco. In 2015 is de woonark luxe, modern en compleet gerenoveerd door gerenommeerd Amsterdams architectenbureau Framework met oog voor perfectie en passie voor schoonheid en exclusiviteit.

De woning is voorzien van luxe design LED verlichting, automatische zonwering, warmtepomp en zonnepanelen. Voorts is de watervilla voorzien van een fraaie betonvloer met messing lijn in combinatie met een fraaie houten vloer, tal van stalen frameworks tezamen met glas in staal puien. De ruime vide, natuurlijke materialen en riante indoor plantenwand geven de watervilla een serene uitstraling. Met de gerealiseerde opbouw en de verschillende niveaus is er maximaal woongenot gerealiseerd.

Kortom: vrijstaand en met allure wonen in een oase van rust te midden van de bruisende stad Amsterdam!

BIJZONDERHEDEN
- Geheel uitgevoerd met kwalitatieve, natuurlijke en duurzame materialen
- Woonoppervlakte 217 m2 , inhoud 772 m3
- Royale leefverdieping vv haard en beschut gelegen terras met jacuzzi
- Luxe geoutilleerde woonkeuken met eersteklas apparatuur van het merk “Gaggenau”
- Drie terrassen (totaal ca. 100 m2) vv hardhouten terrasdelen en bamboe afscheiding 
- Vier kamers waarvan drie slaapkamers
- Drie badkamers en 1 apart toilet
- Riante vide vv plantenwand met automatische bewatering
- Op maat gemaakte luxueuze sauna
- Energielabel A
- HR+++ ramen en puien vv elektrisch bedienbare zonwering
- Met warmtepomp verwarmde vloerverwarming
- Officiële ligplaats voor onbepaalde duur, opgenomen in vastgesteld bestemmingsplan
- Precariobelasting/liggeld € 1.820,- per jaar
- Uniek beschutte privé binnenhaven voor boten maximaal 15 meter
- Vrijstaand wonen op de Amstel aan de kop van de Rivierenbuurt
- Uitstekende ontsluiting op A2 en Amstelstation op loopafstand
- De watervilla is gepubliceerde in diverse nationale en internationale tijdschriften en kwam bij verschillende woonprogramma’s op de Nederlandse televisie.

Vraagprijs €1.795.000 k.k.

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)voor
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)wk
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)ek1
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)keuk
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)ek2
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda) vide
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)slaap 1
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda) slaap 2
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda) badk
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)buit1
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

En we hebben een woonboot (Foto:Funda)buit 2
En we hebben een woonboot (Foto:Funda)

Historische vondst in De Slimste Mens ter Wereld: 2000 jaar oude beelden ontdekt

Waar we het in Nederland met een slap aftreksel moeten doen is vanaf 5 september op de Vlaamse TV weer 'De Slimste Mens ter Wereld' te zien.

"Er wordt wel eens gezegd dat de geschiedenis zich herhaalt. Een volkswijsheid die ook geldt voor De Slimste Mens ter Wereld, want Erik Van Looy neemt dit jaar zijn strafste kandidaten uit het verleden mee. Zij betreden de legendarische arena en vechten uit wie van hen nu De Allerslimste Mens ter Wereld is."


Wolff over ontknoping GP Abu Dhabi 2021: "Ik denk er nog elke dag aan"

Na Lewis Hamilton vorige week heeft ook Toto Wolff zijn licht laten schijnen over de ontknoping van het Formule 1-seizoen van vorig jaar. In een interview met Motorsport.com gaf de Mercedes-teambaas aan nog vaak aan de beslissende rondes van de Grand Prix van Abu Dhabi, waar een bijna zekere wereldtitel Hamilton ontglipte en Max Verstappen zijn eerste F1 wereldtitel pakte, terug te denken.

"Ik denk er nog elke dag aan. Maar ik heb vrede met het kampioenschap van Max, hij is de verdiende kampioen. Hoe het uitpakte, ik denk dat ik gehecht ben aan eerlijkheid, zeker op sportief vlak. Dat is waarom ik deze sport zo liefheb. Op die dag werd dat helemaal overhoop geschopt", zo blikte Wolff terug.

Na de enerverende en veelbesproken ontknoping van het F1-seizoen besloot de FIA de wedstrijdleiding van de Formule 1 aan te passen en Michael Masi op vriendelijke wijze de laan uit te sturen. "Ik denk dat Mohammed Ben Sulayem (president van de FIA, red) met zijn manier van het inhuren en aantrekken van mensen een duidelijke route heeft laten zien", zo concludeert Wolff.

"Elke persoonlijkheid heeft zo zijn nadelen. Ik denk dat het eerste doel was om transparant te zijn, een goede manier te vinden om de sport te helpen. Dat is wat er zeker gaande is. Gaan er wat dat betreft nog obstakels komen die Mohammed in zijn organisatie moet oplossen? Zeker weten, maar ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Ze staan open voor feedback, maar zijn niet vooringenomen. Ze zijn transparant, eerlijk en integer", zo vult de Mercedes-teambaas aan.

Wolff over ontknoping bij GP Abu Dhabi 2021: "Ik denk er nog elke dag aan" (Red Bull Content Pool)
Wolff over ontknoping bij GP Abu Dhabi 2021: "Ik denk er nog elke dag aan" (Red Bull Content Pool)

Rode Kruis sluit humanitair servicepunt bij AZC Ter Apel

Nadat zondag weer een grote vechtpartij tussen asielzoekers onderling uitbrak, kiest het Rode Kruis voor de veiligheid van hun eigen personeel. Per direct sluiten zij het humanitair servicepunt bij het aanmeldcentrum Ter Apel.

Reden is de onrust van afgelopen weekend bij de hekken van het aanmeldcentrum. Het Rode Kruis gaat bepalen of het nog veilig is om medewerkers bij Ter Apel te laten staan.

Lees ook: Weer grote vechtpartij tussen asielzoekers op aanmeldcentrum Ter Apel

Afgelopen weekend waren er medewerkers van het Rode Kruis aanwezig bij het AZC, om vanwege de warmte extra hulp te kunnen bieden. "Onze mensen daar hebben dus alles meegekregen. Dan is het goed om even de balans op te maken", aldus een woordvoerder.

Samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de politie bepaalt het Rode Kruis of en wanneer het humanitair servicepunt weer opengaat. "We hebben zeker de intentie om zo snel mogelijk weer open te gaan. Maar we moeten even kijken wat we verantwoord vinden."

Asielzoekers die buiten de poort van het aanmeldcentrum moeten wachten, kunnen bij het servicepunt van het Rode Kruis terecht voor informatie, medische hulp, eten en drinken en speelgoed voor kinderen. Het servicepunt heeft het bijna twee weken vol kunnen houden.

EK-brons Brinkman op zinderende marathon

In München zijn maandag de eerste medailles vergeven van het Europees kampioenschap atletiek. De marathons werden gelopen in en rond het centrum van de Zuid-Duitse stad en die zorgden voor zenuwslopende finishes.

Marathon vrouwen
Lange tijd bleef er een vrij grote groep bijeen, die beetje bij beetje werd uitgedund onder leiding van onder meer Nienke Brinkman. De Nederlandse had de snelste tijd van iedereen op de startlijst en samen met vooral de Duitse Miriam Dattke bepaalde ze lang het tempo.

In de slotfase begonnen in rap tempo dames af te haken, maar Brinkman zat nog voorin, samen met Dattke, de Kroatische Matea Parlov en Aleksandra Lisowska uit Polen. De Nederlandse leek af te haken op het moment dat Lisowska er vandoor ging, maar ze knokte zich terug en vervolgens ging Parlov er vanaf.

Toch kwam ook de Kroatische terug, terwijl Lisowska ondertussen een gaatje sloeg. Achter de Poolse werd hard gevochten, maar in 2:28.36 uur pakte zij wel het goud. Parlov werkte zich los van de andere twee en liep op zeven seconden naar het zilver, terwijl Brinkman en Dattke álles uit de kast trokken.

Met een goede honderd meter te gaan leek Brinkman te verkrampen, maar ze haalde ergens nog een laatste beetje kracht vandaan en wist Dattke nog nét te verslaan voor brons. Achteraf bleek dat de Nederlandse de laatste ongeveer vijftien kilometer liep met maagproblemen, waardoor ze nauwelijks kon drinken en waardoor alles er in de slotfase bijna uit kwam.

Jill Holterman finishte op bijna zeven minuten als 21e, Bo Ummels was op een ruim half uur de 52e en laatste die over de finish kwam, bijna acht minuten na de nummer 51. Ruth van der Meijden haalde de finish niet.

Marathon mannen
Het liep vooral uit op een strijd tussen Duitsers en Ethiopische Israëliërs. Maru Teferi leek er in de slotfase vandoor te gaan en was ogenschijnlijk op weg naar het goud, maar dat was buiten Richard Ringer gerekend. Met een sensationele eindsprint knalde de Duitser er nog langs naar goud in 2:10.21 uur, voor Teferi en diens landgenoot Gashau Ayale.

Tom Hendrikse was op de 40e plek de beste Nederlander, twee posities voor Ronald Schröer.

100m mannen, series
Joris van Gool liep geen beste race in de series: met 10,45 seconden was hij de vijfde en laatste die finishte in zijn toch niet enorm sterk bezette heat, waar de top-3 nodig was voor een plek in de halve finales.

Kogelstoten vrouwen, kwalificatie
Jessica Schilder begon met een fout, maar maakte het uiteindelijk ruimschoots goed: 18,95 meter, ze plaatste zich als tweede voor de finale. Jorinde van Klinken kwam met 18,62 meter tot een prima vierde plek, Benthe König kwam zeven centimeter tekort om zich als twaalfde en laatste voor de finale te plaatsen.

Rijnpeil bij Emmerich op historisch dieptepunt, meer problemen scheepvaart

Door de aanhoudende droogte heeft het Rijnpeil in Emmerich net over de Duitse grens een nieuw dieptepunt bereikt. 's Morgens werd nog maar vier centimeter gemeten, meldt de vaar- en scheepvaartadministratie op haar Elwis-portaal. Het vorige historische dieptepunt was eind oktober 2018 zeven centimeter.

De autoriteiten verwachten dat het waterpeil de komende dagen verder zal dalen. Dinsdagmiddag zou in Emmerich zelfs een niveau van nul bereikt kunnen worden. Het waterpeil moet men niet verwarren met de vaargeul. In Emmerich wordt 1,80 meter vrijgehouden voor beroepsvaart. Een Rijnveer bij Rees werd vanwege het lage water stopgezet, zo maakte de Duitse  veermaatschappij bekend.

Scheepvaart op de Bovenrijn grotendeels stopgezet
Het logistieke bedrijf Contargo Rhein-Neckar GmbH stopte grotendeels met de scheepvaart op de Boven- en Midden-Rijn. Er zijn nog enkele schepen in de vaart, maar deze konden niet volledig worden beladen volgens de directeur van Contargo Rhein-Neckar, Marco Speksnijder.

Er zullen dus vrachtwagens en treinen moeten worden ingezet om goederen te vervoeren. De containers worden via een landbrug naar een terminal in Duisburg vervoerd en naar de Nederrijn verscheept. Binnenvaart is daar momenteel nog mogelijk. Volgens Speksnijder zijn de capaciteiten voor containervervoer over land echter beperkt.

Schepen- alleen belading tot 600 ton mogelijk
Ook in Keulen nadert het waterpeil het laagterecord van 2018. "Dit heeft extreme gevolgen voor de Rijnvaart", zegt Christian Lorenz, woordvoerder van Keulse Havens en Goederenvervoer tegen Reuters. Als voorbeeld noemde hij zoutleveringen uit Heilbronn. Steenzout, dat belangrijk is voor de chemische industrie, wordt over de Rijn vervoerd. "Begin maart konden de schepen nog met zo'n 2.200 ton geladen worden", aldus Lorenz. "Vanwege de lage waterstanden was er uiteindelijk maar 600 ton mogelijk." In 2018 was soms slechts 300 ton haalbaar. 

Lage waterstanden vergroten het risico op Duitse recessie
De Rijn is een van de belangrijkste scheepvaartroutes in Duitsland. Grondstoffen als graan, chemicaliën, mineralen, kolen en olieproducten worden er per vrachtschip op aangevoerd.

Economen vrezen nu verdere verliezen voor de toch al verzwakkende Duitse economie. Volgens experts van Deutsche Bank, Landesbank Baden-Württemberg en het Kiel Institute for the World Economy neemt het risico op een recessie toe als het waterpeil blijft dalen. Vooral de bevoorrading van de kolencentrales komt in gevaar. Ze zijn in toenemende mate nodig voor elektriciteitsproductie omdat Rusland de gasvoorziening heeft gesmoord.

Gas uit Groningen halen om de staatskas te spekken 'is een fataal motief'

Er klinken steeds meer geluiden om  de gaskraan in Groningen weer open te zetten om de staatskas te vullen. Meer hierover bij WNL.

De Groningse Commissaris van de Koning René Paas maakt zich er kwaad om. “Ik snap dat het vreselijk is om afhankelijk te zijn van gas van Poetin, maar Gronings gas is op geen enkele manier een gemakkelijke oplossing en het zal ook geen groot verschil maken in de energieprijzen”, zegt bij bij het WNL-programma Sven op 1.

Gronings gas winnen, om met de opbrengsten daarvan armoede te bestrijden noemt Paas een 'fataal motief'. Hij vervolgt: “Daar word ik hartstikke kwaad van. Er zijn tal van andere kranen waar de Staat aan kan draaien.”

Als de overheid meer uitgeeft dan er binnenkomt moet de Staat volgens Paas gewoon “de tering naar de nering zetten” en niet bij de Groningers aankloppen.

Ondernemersvertrouwen daalt in derde kwartaal

Het ondernemersvertrouwen nam aan het begin van het derde kwartaal van 2022 af. Dat geldt voor de meeste bedrijfstakken, maar het ondernemersvertrouwen bleef in alle bedrijfstakken positief. Meer dan de helft van de ondernemers zegt kostenstijgingen voor een klein gedeelte of helemaal niet te kunnen doorberekenen aan hun klanten. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

De gegevens voor dit onderzoek zijn begin juli verzameld.

Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 daalde het ondernemersvertrouwen naar 8,2. Een kwartaal eerder steeg de stemmingsindicator nog, nadat in februari 2022 de meeste coronamaatregelen vervielen. Deze hadden sinds het begin van de coronapandemie invloed op het sterk fluctuerende ondernemersvertrouwen.

Ondernemersvertrouwen daalt in meeste bedrijfstakken
Het ondernemersvertrouwen nam binnen negen van de elf bedrijfstakken af, maar was wel in alle bedrijfstakken positief. In de horeca was de afname het grootst. Horecaondernemers zagen de omzet afnemen en zijn minder positief over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden. Ook binnen de groothandel nam de stemming flink af, onder andere doordat groothandelaren minder positieve verwachtingen hebben over de omzet in de komende drie maanden. Binnen de bouwnijverheid steeg het ondernemersvertrouwen, dat daar het hoogst was van alle bedrijfstakken. Ook binnen de delfstoffenwinning nam de stemmingsindicator toe en veranderde het sentiment van licht negatief naar licht positief.

6 op 10 kunnen kostenstijgingen niet of voor klein deel doorberekenen
Ondernemers hebben in 2022 te maken met kostenstijgingen als gevolg van onder andere prijsstijgingen in energie en grondstoffen. De helft van de ondernemers geeft aan deze kostenstijgingen voor een klein deel te kunnen doorberekenen in de prijzen of tarieven aan hun klanten. Bijna 9 procent kan de kostenstijgingen helemaal niet doorberekenen. Daar staat tegenover dat ruim een derde deze voor een groot deel en ruim 3 procent kostenstijgingen volledig kan doorberekenen. In de bedrijfstakken verhuur en handel van onroerend goed en cultuur, sport en recreatie zegt 80 procent van de ondernemers kostenstijgingen voor een klein deel of geheel niet door te kunnen berekenen aan hun klanten. Alleen in de delfstoffenwinning kan meer dan de helft van de ondernemers kostenstijgingen voor een groot deel of volledig doorberekenen.

63 procent positief bedrijfsresultaat eerste halfjaar
Het eerste halfjaar van 2022 is door 63 procent van de ondernemers met winst afgesloten. 9 procent maakte verlies en 15 procent gaf aan geen noemenswaarde winst of verlies gemaakt te hebben. In de bedrijfstakken cultuur, sport en recreatie en de horeca waren ondernemers het minst positief over hun bedrijfsresultaat. In de cultuur, sport en recreatie was 36 procent van de ondernemers winstgevend en leed 20 procent verlies. Ondernemers in de bouw schreven met 71 procent het vaakst zwarte cijfers, gevolgd door ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de delfstoffenwinning.

Pessimisme over economisch klimaat
Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 waren er meer ondernemers die een verslechtering van het economisch klimaat voorzagen voor de komende drie maanden, dan ondernemers die een verbetering voorzagen; per saldo was 12 procent pessimistisch.

Binnen vrijwel alle bedrijfstakken waren ondernemers overwegend pessimistisch over het verwachte economisch klimaat in de komende drie maanden. Alleen de cultuursector voorzag per saldo een verbetering. Ook een kwartaal eerder waren de verwachtingen over het economisch klimaat in deze bedrijfstak het hoogst. De bouwnijverheid was in het derde kwartaal het meest pessimistisch; 6 procent van de ondernemers verwachtte een verbetering van het economisch klimaat en 41 procent een verslechtering.

10 redenen om te investeren in crypto's

Cryptocurrencies zijn een ware revolutie in de financiële wereld. De markt is in korte tijd enorm gegroeid en er zijn steeds meer mensen die in cryptomunten investeren. Maar waarom zou je investeren in crypto’s? Hier zijn 10 goede redenen:

1. Crypto’s zijn de toekomst

Cryptocurrencies zijn een nieuw fenomeen en steeds meer experts geloven dat ze de toekomst zijn van het financiële systeem. Er zijn al verschillende cryptomunten die zijn opgenomen in het mainstream financieel systeem, zoals Bitcoin, Chainlink en Ethereum, en steeds meer bedrijven en instellingen overwegen cryptocoins te gebruiken. Dit betekent dat er steeds meer vraag naar zal zijn en de prijzen zullen dus blijven stijgen.

2. Hogere rendementen

Cryptocurrencies hebben in het verleden vaak hogere rendementen opgeleverd dan andere beleggingsproducten. Dit komt mede door het feit dat de markt nog volatiel is en er steeds meer mensen in gaan investeren. Wanneer je in cryptomunten belegt, is het belangrijk om te weten wanneer je moet kopen en verkopen. Wanneer je dat goed doet, kan je veel geld verdienen.

3. Geen centrale autoriteit

Een van de grootste voordelen van cryptocurrencies is dat er geen centrale autoriteit is die de koers bepaalt of de regels bepaalt. Dit betekent dat de prijs van een cryptomunt zoals bijvoorbeeld Ripple, volledig wordt bepaald door vraag en aanbod. Dit maakt de cryptomarkt een stuk eerlijker en transparanter dan andere markten, waar centrale banken of overheden de prijzen kunnen manipuleren 

4. Anonieme transacties

Cryptocurrencies maken het mogelijk om anoniem te betalen. Dit betekent dat je geen gegevens hoeft te delen met een derde partij, zoals een bank of een creditcardmaatschappij. Dit maakt het makkelijker om te investeren in cryptocurrency, omdat je geen extra kosten hoeft te maken voor het aanvragen van een creditcard of het openen van een bankrekening.

5. Lage transactiekosten

De transactiekosten van cryptocurrencies zijn veel lager dan die van traditionalingsmethoden, zoals creditcards of bankoverschrijvingen. Dit komt doordat er geen tussenpersonen zijn, zoals banken of creditcardmaatschappijen, die kosten in rekening brengen voor het verwerken van de transacties.

6. Toegang tot wereldwijde markten

Cryptocurrencies geven je toegang tot wereldwijde markten, waar je 24/7 kunt handelen. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van de openingstijden van beurzen of banken. Dit maakt het makkelijker om te investeren in cryptocurrency, omdat je altijd kunt handelen wanneer je wilt.

7. Decentralisatie

Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet afhankelijk zijn van een centrale overheid of bank. Dit maakt ze minder kwetsbaar voor politieke of economische onrust. Bovendien betekent dit dat je geen toestemming nodig hebt van een bank of overheid om te handelen in cryptocurrencies.

8. Veiligheid

Cryptocurrencies zijn veilig en anoniem, waardoor het moeilijk is om ze te stelen of te misbruiken. Dit maakt het een veilige manier om te investeren, omdat je geen gegevens hoeft te delen met een derde partij. Bovendien zijn cryptocurrencies moeilijk te hacken, waardoor je ervan verzekerd bent dat je geld veilig is.

9. Grote groei

De cryptomarkt is in snel tempo gegroeid en experts verwachten dat de groei in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Dit betekent dat er steeds meer vraag naar zal zijn en de prijzen zullen dus blijven stijgen.

10. Toekomstbestendig

Cryptocurrencies zijn een nieuw fenomeen, maar ze lijken steeds meer toekomstbestendig te worden. Dit komt mede doordat steeds meer bedrijven en instellingen interesse tonen in het gebruik van cryptocoins. Dit betekent dat de vraag naar cryptocurrencies zal blijven groeien en de prijzen zullen dus blijven stijgen. 

Bitcoin

Indië-herdenking op de Dam: 'Men deed alsof die oorlog niet meetelde'

Op de Dam was vanochtend de herdenking van de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië. Locoburgemeester Hester van Buren sprak in haar speech over de moeilijke tijd na de capitulatie en hoe de oorlog in Nederland werd behandeld. Daarna legde zij namens de gemeente Amsterdam als eerste een krans. Zo meldt AT5

Tijdens de herdenking werden de slachtoffers van de bezetting uit toenmalig Nederlands-Indië herdacht. In Amsterdam gebeurt dat op de Dam, voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus kan dat weer met publiek. Normaal gesproken gebeurt dat voor het Nationaal Monument, maar aangezien deze wordt gerestaureerd vond het dit jaar plaats voor het Koninklijk Paleis. 

Het Nationaal Monument op de Dam is een bijzondere plek voor Indische Nederlanders, want naast urnen met grond uit elf Nederlandse provincies, is er achter in het monument ook een urn ingemetseld met grond uit Indonesië.

Initiatiefneemster Peggy Stein vertelde in 2020 tegen AT5 dat het doel van de herdenking is om die urn in ere te herstellen. "In ieder geval de geschiedenis achter de urn en de erevelden waar onze familieleden liggen, die we heel graag besproken hebben. Dat is hier, die is hier ingemetseld, dus dat is voor ons heel belangrijk."

De herdenking is ieder jaar op 15 augustus, omdat de Japanners zich op deze dag in 1945 overgaven. Daarmee was er in elk werelddeel officieel een einde gekomen aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. "Hoewel dat officieel misschien het einde van de oorlog betekende, was dat in de praktijk nog helemaal niet het geval", aldus locoburgemeester Van Buren tijdens haar speech. 

"In Nederlands-Indië waren vrede en vrijheid nog ver weg. Er brak zelfs een bijzonder bloedige tijd aan", vervolgde de loco-burgemeester. "Een onafhankelijkheidsstrijd, gekenmerkt door racistisch geweld, zuiveringen en ook door bruut ingrijpen van de Nederlandse overheid."

De locoburgemeester vertelde over hoe de oorlog in Nederlands-Indië 'eigenlijk nooit voorbij gaat voor veel mensen'. "Terug in Nederland voelden velen zich ontheemd. Ze hadden grote moeite om door te gaan met het leven, op die vreemde plek, kil bejegend en opgejaagd door pijnlijke, vaak ook bitterzoete herinneringen."

Volgens Van Buren kregen deze mensen lange tijd 'geen volwaardige plek' in de geschiedenis. "Uit onverschilligheid misschien, of omdat het niet paste in het Nederlandse zelfbeeld over de oorlog. Men deed alsof die oorlog niet meetelde, omdat het niet hier was. Dat was pijnlijk: voor de slachtoffers en hun naasten. Maar het was ook beschamend."

"Gelukkig weten we nu beter. En we weten ook meer", zei Van Buren, die onder meer doelt op gebeurtenissen als de Japanse bezetting, de kampen, de overlevingsstrijd van de buitenkampers en de troostmeisjes. "Over het leed van Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. Maar ook over honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur."

"Inmiddels hebben meer dan twee miljoen Nederlanders een Indische familiegeschiedenis", zo vertelde de locoburgemeester. Volgens Van Buren neemt de belangstelling voor deze geschiedenis toe. "Juist ook bij de jongere generaties. Je ziet dat aan de toenemende interesse voor herdenkingen als deze en aan uitingen op social media. Steeds meer Nederlandse jongeren ontdekken hun afkomst en krijgen oog voor hun bijdrage aan de cultureel rijke en diverse samenleving die we met elkaar hebben opgebouwd."

Vanavond is de Nationale Indië Herdenking in Den Haag bij het Indisch Monument. Voor het eerst wordt de herdenking in de avond gehouden. De voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en minister-president Mark Rutte zijn aanwezig. De herdenking wordt om 19.00 uur uitgezonden op NPO 1. 

Opnieuw logo Extinction Rebellion achtergelaten op in brand gestoken auto's

Bij een autobedrijf in Nuland (Noord-Brabant) zijn vannacht zes auto's uitgebrand. Het bedrijf verkoopt grote Amerikaanse Pick-Up Trucks. De melding van de brand was rond halfvijf. De brand was rond zes uur onder controle. De linkerkant van de voorgevel van het gebouw is flink beschadigd door de brand. 

Op een van de in brand gestoken auto's is het logo van milieuactiegroep Extinction Rebellion achtergelaten.

Dat was ook het geval bij een soortgelijke brand in Eindhoven waar drie auto's in de fik waren gestoken, schrijft Omroep Brabant. Daar sloeg toen de brand over naar enkele huizen waar eveneens de symbolen van Extinction Rebellion op waren gespoten.

De milieugroep neemt bij beide voorvallen met klem afstand van de bekladdingen en de autobranden. Volgens de actiegroep zijn acties van Extinction Rebellion vreedzaam en nooit tegen individuele burgers gericht. "We leven mee met de ondernemer die dit is overkomen en hopen dat de verantwoordelijken snel worden gevonden", aldus een woordvoerder van de actiegroep.

4 goede redenen om glasvezelinternet te willen

De afgelopen jaren wordt er druk gewerkt aan het uitrollen van het glasvezelnetwerk in Nederland. In steeds meer straten is de stoep open geweest om kabels aan te leggen en zijn er in woningen kastjes geïnstalleerd die glasvezelinternet in de woning mogelijk maken. Maar is het ook de moeite waard om je huidige internetabonnement op te zeggen en over te stappen op glasvezelinternet? We geven vier redenen waarom je glasvezelinternet zou moeten willen hebben.

Glasvezel

De hoogste downloadsnelheden

Wil je écht snel internet, dan kom je vanzelf bij glasvezel uit. Hoewel je ook met kabelinternet al mooie downloadsnelheden kunt halen, is glasvezelinternet baas boven baas. De hoogste downloadsnelheden haal je enkel met glasvezelinternet. Natuurlijk moet je dan wel een internetabonnement afsluiten waarbij die allerhoogste snelheid geleverd wordt, want voor niets gaat de zon op. Je kunt online aanbiedingen voor internet via glasvezel vergelijken en zo de gunstigste kiezen met de allerhoogste downloadsnelheid, zodat je nooit meer ongeduldig hoeft te zijn door trage laad- en downloadsnelheden.

De hoogste uploadsnelheid

Snel data kunnen downloaden is natuurlijk heerlijk, maar als het verzenden van data dan nog steeds traag gaat, is dat nog steeds een bron van frustratie. Bijvoorbeeld wanneer je grote videobestanden wilt versturen, live beeld via een stream wilt uitzenden of een zware online game wilt spelen. Bij zowel DSL-internet (via de telefoonlijn) en kabelinternet (via de televisiekabel) heb je ermee te maken dat de uploadsnelheid een stuk lager ligt dan de downloadsnelheid. Alleen bij glasvezelinternet krijg je een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid. Kun je snel downloaden, dan kun je dus ook snel uploaden. Heerlijk.

De meest stabiele verbinding

Je wilt natuurlijk niet alleen dat je internetverbinding snel is, maar ook dat je ervan op aan kunt. Helaas kan het gebeuren dat je te maken krijgt met een instabiele verbinding die hapert op de momenten dat jij er actief gebruik van wilt maken, en dat is natuurlijk uitermate frustrerend. Dan zit je bijvoorbeeld lekker te streamen en blijft het beeld hangen omdat er geen nieuwe data geladen kan worden. Vooral DSL-internet heeft de reputatie om instabiel te zijn. Bij kabelinternet is dit al een stuk beter, maar het meest stabiele internetverbinding is glasvezelinternet. Dat komt om dat de bandbreedte van het glasvezelnetwerk bijna onbeperkt is. Daardoor raakt het netwerk niet snel overbelast. Ook niet als er thuis verschillende gebruikers tegelijkertijd iets anders aan het doen zijn op de internetverbinding.

Glasvezel

Geen monopolie

Waar je bij DSL-internet uit verschillende aanbieders kunt kiezen, is dat bij kabelinternet niet het geval. Iedere regio heeft een kabelbeheerder die kabelinternet aanbiedt en daar moet je het mee doen. Het gevolg is dat er dus een monopolie op kabelinternet bestaat en de prijzen daardoor hoog zijn. Gelukkig hoeft dat bij glasvezelinternet niet het geval te zijn, omdat bedrijven die het netwerk aanleggen toegang daartoe verhuren aan andere aanbieders. Zo kan het zijn dat er toch wat te kiezen valt en er geconcurreerd wordt met prijzen, waar jij als klant van profiteert.

Is er bij jou in de straat al glasvezel aangelegd, dan kan het dus zeer interessant zijn om over te stappen op glasvezelinternet. Zeker als je nu kabelinternet hebt, want de prijzen van glasvezelinternet zijn niet substantieel hoger en je krijgt er wel een betere internetverbinding voor. Dus waar wacht je nog op?

Festivaldirecteur voorspelt een warm, duurder en uitbundig Lowlands

Het belooft een warme en uitbundige editie van Lowlands te worden dit jaar. Dat zegt directeur Eric van Eerdenburg van Mojo Concerts. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de opbouw van het festivalterrein bij Biddinghuizen. Zo meldt Omroep Flevoland op YouTube.

Van vrijdag tot en met zondag wordt daar voor de 28e keer 'A Campingflight to Lowlands Paradise' gehouden. Door de coronacrisis kon het evenement de afgelopen twee jaar niet doorgaan en Van Eerdenburg denkt dat het publiek daardoor nu extra uitbundig zal zijn.

Duurdere tickets en muntjes
De bezoekers zijn deze keer wel meer geld kwijt, want door de hogere prijzen van bijvoorbeeld energie en grondstoffen, is een toegangskaartje nu 35 euro duurder. De festivaldirecteur vreest dat er volgend jaar weer een behoorlijke stijging moet worden doorgevoerd. Met €3,30 voor een muntje is de prijs van de consumpties ook hoger geworden.

Daar waar in voorgaande edities jaarlijks veel vernieuwende onderdelen aan het festival werden toegevoegd, is dat nu beperkt. Volgens directeur Van Eerdenburg heeft dat te maken met de onzekerheid die er nog lange tijd bestond over het wel of niet doorgaan van Lowlands. Hierdoor is er bijvoorbeeld maar beperkt geïnvesteerd in grote of opvallende kunstprojecten.

Amapiano
Met de naam Current is er een extra tent bijgekomen. Die is overdag bedoeld voor literatuur en comedy, en 's nachts staat het podium in het teken van een nieuwe muziekstroming 'amapiano' waarin Europese house en elektronische muziek wordt gecombineerd met Afrikaanse muziek.

Dit jaar is er ook aandacht voor het woningtekort en de problemen van starters die een huis willen kopen. Om de krachten van woningzoekenden te bundelen wordt tijdens het festival de zogenoemde WOWW-club opgericht, dat staat voor 'woningen om te wonen woningen'. Bedoeling is om bepaalde groepen te verenigen, zodat er mogelijk gezamenlijk een woningbouwproject gestart kan worden.

Bij deze editie is er ook aandacht voor duurzaamheid. Een deel van de benodigde energie wordt afgenomen van de nieuwe solar carport naast het festival. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle energie voor Lowlands van die zonnepanelen vandaan komt.

Boodschappen steeds duurder, voedselbank verwacht toeloop nieuwe klanten

In de supermarkt ben je tot bijna twintig procent duurder uit, vergeleken met een jaar geleden. In combinatie met de stijgende energielasten wordt het voor steeds meer huishoudens lastig de eindjes aan elkaar te knopen. RTV Noord ging in gesprek met de organisatie van een voedselbank.

In de gemeente Groningen neemt het aantal klanten van de voedselbank juist af in de zomer. Nu neemt het aantal aanvragen juist toe, constateert voorzitter Maria Jongsma: "Mensen zeggen nu: het is ineens zo duur geworden."

De dure boodschappen komen bovenop de al sterk gestegen energielasten: "Die gaan aantikken. Als mensen straks per jaar 1500 euro meer kwijt zijn, dan is er een enorme groep die binnen onze normen gaat vallen." Momenteel heeft de voedselbank in Groningen zo'n vijfhonderd huishoudens als klant. "Als dit zo doorgaat, zitten we straks op zevenhonderd. Dit gaat echt enorm toenemen."

Al is het de vraag of iedereen die daar recht op heeft, ook daadwerkelijk aanklopt voor hulp. Jongsma: "Schaamte speelt nog steeds een rol. Ik denk dat we daar aan moeten werken. Dat mensen wél aankloppen voor hulp."


Afghaanse bevolking onder de taliban weer terug bij af

De Taliban beloofde na hun herovering van Afghanistan, na het vertrek van het Amerikaanse leger, dat het nu anders zou gaan. Er werd vlak na de val van Kabul op 15 augustus 2021 gesproken van een 'taliban 2.0' die toch vooral 'vooruit' wilde en waarvoor burgers niet bang hoefden te zijn. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Maar de taliban voeren sinds de machtsovername, net als eind jaren 90, een streng-islamitisch bewind waardoor vooral vrouwen en meisjes worden onderdrukt. Ondertussen zit het land midden in een economische en humanitaire crisis die overal voelbaar is.

De taliban heerste van 1996 tot 2001 eerder over grote delen van Afghanistan. In die periode werden er publiekelijk executies en lijfstraffen uitgevoerd op straat en in stadions. Zo werd bij dieven een hand afgehakt en vrouwen werden na overspel gestenigd. Het onderwijs werd sterk ingeperkt en vrouwen moesten een boerka dragen om hun volledige lichaam 'uit het zicht' te houden. De taliban censureerde praktisch alles, de Afghaanse bevolking mocht alleen luisteren naar Radio Shariat, een propagandazender die religieuze programma's en de bevelen van de taliban uitzond.

Hoe het regime van de taliban anno 2022 wordt uitgevoerd is niet echt helder te krijgen want de taliban staat geen vrije pers toe. Er moet worden afgegaan op verklaringen van ooggetuigen en mensenrechtenorganisaties, de laatstgenoemde krijgen dagelijks meldingen binnen van geweld, verdwijningen en willekeurige celstraffen.

Daarnaast is de economische situatie van het land is zo nijpend dat 18,9 miljoen mensen - bijna de helft van de totale bevolking van Afghanistan - te weinig eten hebben. "Daarvan balanceren er nu 6 miljoen op de rand van hongersnood. Dit zijn ongekende niveaus van honger", zegt Philippe Kropf van de VN.

Springruiter Van der Vleuten pakt brons op WK, goud voor foutloze von Eckermann

Maikel van der Vleuten heeft zondag brons gewonnen bij de individuele springwedstrijd op de wereldkampioenschappen in de Deense stad Herning. Het goud ging naar de Zweed Henrik von Eckermann, die met zijn paard King Edward het hele toernooi foutloos bleef.

Van der Vleuten, die vorig jaar op de Olympische Spelen van Tokio met Beauville individueel ook al brons pakte, begon de finaleronde met 5,96 strafpunten en in de slotronde bleef de Nederlandse 34-jarige springruiter foutloos en doordat zijn concurrenten Ben Maher, Max Kühner en Jens Fredricson in de fout gingen pakte Van der Vleuten het brons.

Het goud was voor de Zweed Von Eckermann, die met zijn paard King Edward het hele toernooi foutloos bleef. De Belg Jérôme Guery pakte het zilver.

China kondigt nieuwe militaire oefeningen aan tijdens bezoek VS delegatie Taiwan

China kondigde meer militaire oefeningen rond Taiwan aan nadat de president van Taiwan maandag een ontmoeting had met een Amerikaanse congresdelegatie, als een steunbetoging van de Amerikaanse overheid voor het zelfbesturende eiland.

Het bezoek is minder dan twee weken na het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan, wat leidde tot dagenlange intimiderende militaire oefeningen door China, waaronder het afvuren van raketten boven het eiland en in de Straat van Taiwan.

China beschouwt formele contacten tussen Amerikaanse politici en de regering van het eiland als steun voor de onafhankelijkheid van het eiland, terwijl China Taiwan als éigen'beschouwt.

Het Volksbevrijdingsleger heeft maandag extra gezamenlijke oefeningen aangekondigd in de zeeën en de lucht rond Taiwan, volgens het Chinese Ministerie van Defensie.

Gemengde estafette zwemt zich naar EK-finale, nog vijf halvefinaleplekken binnen

Op het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome heeft Nederland op de maandagochtend weer prima gepresteerd. Er werden vijf halvefinaleplaatsen binnen gehaald, het maximaal haalbare, en wederom plaatste een estafetteteam zich voor de finale.

50m vrije slag vrouwen
Valerie van Roon zat er uitstekend bij en met 24,86 seconden tekende ze voor de derde tijd. Tessa Giele deed het ook prima: haar 25,14 seconden betekende de achtste tijd van allemaal. Kim Busch en Sam van Nunen plaatsten zich met 25,22 en 25,37 in principe ook voor de halve finales, ware het niet dat er maar twee per land door mogen.

100m rugslag vrouwen
Kira Toussaint was voor haar doen niet bijzonder snel, maar met 59,59 seconden was ze toch vrij ruim de snelste van iedereen. Maaike de Waard tikte aan in een wat rustige 1:01,14 minuten, goed voor plek negen en dus een plaats in de halve finales. Lotte Hosper strandde met 1:02,28 op de 23e plek.

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen kwam niet in de buurt van haar beste tijden, maar dat was ook zeker niet nodig: met 2:15,05 minuten plaatste ze zich als achtste netjes voor de halve finales, minder dan twee tellen achter de snelste tijd.

4x100m vrije slag gemengd
Stan Pijnenburg, Sean Niewold, Sam van Nunen en Imani de Jong kwamen met 3:28,38 minuten niet echt tot een supertijd, maar het was de vijfde tijd van iedereen en dat was ruimschoots voldoende om de finale te bereiken - met tien deelnemende landen en Armenië met Albanië als 'zwakke broeders' was dat ook wel de verwachting.

Dubbel goud voor klimster Garnbret, Ondra en Uzbik pakken goud bij de mannen

In München is ook het Europees kampioenschap sportklimmen aan de gang, net als meerdere andere EK's. De klimmers werkten gedurende het weekeinde de eerste twee onderdelen af: lead en boulder, waarbij men zo hoog mogelijk moet komen op een hoge muur (lead) en in zo weinig mogelijk pogingen zo veel mogelijk tops moet bereiken (boulder).

Lead vrouwen
De route leek aanvankelijk niet overdreven moeilijk, zeven van de acht finalisten kwamen vrij hoog. Er zat echter een erg lastig stuk richting de top, wat niemand wist te overwinnen. Janja Garnbret kwam het dichtst in de buurt en dus was het goud voor de Sloveense topfavoriete, voor de Oostenrijkse Jessica Pilz, die ook goed in de buurt kwam. Manon Hily was de beste van de overige zes en dus was er brons voor de Française. Lynn van der Meer werd keurig veertiende in de halve finales, Sabina van Essen eindigde daarin als 24e.

Boulder mannen
Vrij snel werd duidelijk dat het om drie mannen ging: de Tsjechische grootheid Adam Ondra, Sam Avezou uit Frankrijk en de Oostenrijkse Nicolai Uznik. Na drie van de vier finaleboulders hadden ze alledrie twee tops te pakken, op boulder één had geen enkele finalist de top gehaald. Ook de vierde boulder bleek uiterst lastig: alleen de Fransman Mejdi Schalck kwam halverwege, de rest haalde dat zelfs niet.

Op basis van het aantal pogingen dat Uznik nodig had voor zijn twee tops kreeg hij uiteindelijk het goud, voor Avezou en Ondra, wiens vele pogingen om op de laatste boulder halverwege te komen - en zo het goud te pakken - net niet genoeg bleken. Don van Laere (35e), Mark Brand (50e) en Tim Reuser (51e) strandden in de kwalificaties.

Boulder vrouwen
Na drie van de vier boulders stond torenhoog favoriete Janja Garnbret op twee tops en één zone, gevolgd door de twee tops van de Duitse Hannah Meul en de Française Oriane Bertone. Op de laatste boulder, met daarin een mooie slingerbeweging, wisten ze alledrie de zone te halen, maar niemand reikte tot de top - hoewel Garnbret in de buurt kwam. De Sloveense pakte zo haar tweede gouden medaille, voor Meul en Bertone. De Nederlandse Lisa Klem werd in de halve finales uitgeschakeld, Sabina van Essen kwam niet door de kwalificaties heen.

Lead mannen
De finaleroute bleek bijzonder lastig, uiteindelijk kwam zelfs niemand echt in de buurt van de top. Twee mannen deden het het best: de Tsjechische topfavoriet Adam Ondra en de Sloveen Luka Potocar, en op basis van zijn snellere tijd ging de winst naar Ondra. Het brons was voor de Spanjaard Alberto Gines Lopez, die zag hoe de laatste finalist - Jakob Schubert uit Oostenrijk - één greep te vroeg van de muur viel om hem te passeren.

Jorg Verhoeven greep net naast een finaleplaats: hij werd elfde in de halve finales, een paar grepen tekort voor de benodigde top-8. Leto Cavé strandde met een 53e plek in de kwalificaties.

Man (35) gewond bij schietincident Rotterdam

Bij een schietincident in het Vroesenpark in Rotterdam is zondagmiddag een 35-jarige man uit Maassluis gewond geraakt. Even later kon een 40-jarige Rotterdammer op de Bergselaan worden aangehouden. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Het is iets na vijf uur in de middag als de politie een melding krijgt van een schietincident. Als de agenten aankomen, treffen zij een man aan, hij is door meerdere kogels gewond geraakt. De man werd bij bewustzijn overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling aan zijn verwondingen.

Via burgernet werd er een signalement verspreid van de vermoedelijke schutter. De 40-jarige man uit Rotterdam werd kort daarna aangehouden op de Bergselaan.

De Forensische opsporing startte meteen een onderzoek op het plaats delict. Ook werden er getuigen gehoord die verklaarden dat er vermoedelijk voorafgaand het schietincident een ruzie zou zijn geweest tussen het slachtoffer en de verdachte. De politie gaat verder met het onderzoek. Eventuele getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Slachtoffer overleden na steekincident

Een conflict in een appartementencomplex aan de Valkenburgerweg in Wijlre is maandag vroeg in de ochtend uitgemond in een steekincident. Hierbij zijn twee slachtoffers gevallen, waarvan een slachtoffer aan zijn verwondingen is overleden.

Om 05.15 uur in de ochtend kreeg de politie melding van het steekincident. Hulpdiensten gingen met spoed ter plaatse en troffen daar twee gewonde personen aan. Een slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht voor de benodigde medische zorg. Voor het andere slachtoffer mocht hulpverlening niet meer baten. Hij is ter plaatse overleden aan zijn verwondingen.

De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer!: lokale buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemogge!  

Ook gister konden wij weer een dag toevoegen aan de hittegolf en morgen gaat dat ook zeker nog lukken. We zagen wel dat de bewolking vanuit het zuiden langzaam begon toe te nemen. In het binnenland begonnen ook wat stapelwolkjes te ontwikkelen, maar indrukwekkend was het allemaal niet. 

In Europa vonden we met name in het oosten van Europa een paar knoeperts van onweersbuien. Ook boven Frankrijk kwam de atmosfeer in beweging en het afgelopen etmaal viel er toch plaatselijk wat regen van betekenis. Verder zagen we ook boven Noord-Ierland en Schotland een aantal buien en ook daar kwam onweer bij voor. Lokaal begon het ook boven Duitsland wat te rommelen.

Een meer georganiseerde lijn met onweer ontstond gistermiddag boven het midden van Frankrijk. Deze trok langzaam naar het noorden toe. 

Een zeer lokale onweersbui wil ik vannacht niet uitsluiten, maar verreweg de meeste plaatsen het het gewoon droog. Het is wel uitermate zwoel met minima tussen de 18 en 21 graden.

Vandaag zien we dan echt wat meer bewolking dan de afgelopen week. De temperatuur doet een klein stapje terug en alleen in het oosten zal de tropische 30 graden nog net gehaald kunnen worden. Langs de kust is 26 graden toch echt wel het maximum. Het wordt een klamme en benauwde dag.

En dan die buien. Er zullen er vast een paar gaan ontstaan, alleen is nog volstrekt onduidelijk waar en wanneer. Waarschijnlijk in de loop van de middag. Kom je in zo'n bui, dan kan het best even flink tekeer gaan. Toch wil ik ook nu zeggen dat deze situatie zich zeker niet op uitgebreide schaal zal gaan voordoen. Het gaat om lokale buien. Ik denk eerlijk gezegd dat ook nu meer dan 75% van ons land gewoon droog blijft. Maar ja, je weet maar nooit.  

Dinsdag is de kans op een bui weer erg klein. 

Tot ziens!  

Lynden USA (Foto: Pukeko)
Ook Pukeko geniet van een welverdiende vakantie. Monumenteel zit zij in de omgeving van Lynden, en dat is in de staat Washington, met als hoofdstad Olympia. We zien zowaar wat lichte convectie. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten: 'Herdenking 15 augustus blijft van grote waarde'

Ons Indische verleden roept nog altijd veel emoties op. Dat heeft alles te maken met het ontbreken van erkenning, denkt Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots. Hij zei dat zondag  in Den Haag bij de zogeheten Melati-lezing, aan de vooravond van de herdenking bij het Indisch Monument. Daar wordt morgen stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

“Zoveel groepen kregen nooit erkenning voor datgene wat zij meemaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidsoorlog of de moeizame aankomst in Nederland”, aldus Boots. “Het was te pijnlijk om over te praten en er was heel lang geen aandacht voor. Er wordt vaak gesproken over het ‘Indisch zwijgen’. Maar in feite hebben we het dan ook over het ‘Nederlands zwijgen’. We weten allemaal dat de Indische Nederlanders, Molukkers, veteranen en andere repatrianten niet met open armen werden ontvangen. En dat er decennia lang maar weinig oor was voor hun verhaal.”

Waren de verhalen jaren geleden al op tafel gekomen, dan lagen deze gebeurtenissen mogelijk nu niet meer zo gevoelig, veronderstelt hij. “Gelukkig is er de laatste decennia meer aandacht gekomen voor ons Indisch verleden.” Boots verwees in dit verband naar het in 2018 uitgegeven boek ‘Het zwijgen doorbroken’ van oorlogsveteraan Felix Bakker. “Die titel zegt volgens mij alles. Op allerlei manieren komen er nieuwe verhalen boven water en zijn er initiatieven om hier erkenning aan te geven.”

Dwangarbeid
Zoals het verhaal van Rachel de Vries en haar Indisch-Nederlandse familie. Haar vader is geboren en getogen op Banda Neira, dat in 1942 werd ingenomen door een Japanse marine-eenheid. Het gezin De Vries kwam gescheiden van elkaar terecht in twee interneringskampen op Celebes. Over die periode heeft haar vader lang gezwegen. Maar toen zijn vrouw overleed, stortte hij in en kwam het verleden alsnog los. Dat bracht Rachel ertoe om haar familiegeschiedenis uit te zoeken.

Haar vader had vier broers die allemaal bij het KNIL zaten. Ze werden als krijgsgevangenen naar verschillende plekken afgevoerd met onder meer het beruchte Hellship. Twee broers verrichtten onder verschrikkelijke omstandigheden dwangarbeid aan de Birmaspoorweg. Een ander verbleef in verschillende kampen op Sumatra en werkte aan de Pakan Baroe-spoorweg. De laatste broer zat in een kamp op West-Java. Twee broers kwamen om door uitputting en ziekte.

Erkenning voor het leed
De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht reikte vorig jaar aan vier van hen postuum het Mobilisatie Oorlogskruis uit. Boots: “Het was een emotionele bijeenkomst voor Rachel en haar familie. Omdat er na al die jaren erkenning was voor het leed en de pijn waar tot dan toe geen woorden aan waren gegeven.”

Dit soort verhalen maken volgens Boots duidelijk hoezeer het Indische verleden nog leeft en sporen trekt. “De herdenking op 15 augustus is daarom nog altijd van grote waarde. Om stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog, maar ook om te beseffen op welke manier dit onze samenleving heeft gevormd”, aldus Boots.

Melati
De Melati (Indische jasmijn) is het herdenkingssymbool van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Terwijl Nederland in mei werd bevrijd, moesten miljoenen mensen in Nederlands-Indië nog volhouden tot 15 augustus. Als teken van respect, betrokkenheid en medeleven dragen velen van 5 mei tot 15 augustus een Melati-speldje.

Vanwege spoedwerkzaamheden dinsdagavond geen treinen Amersfoort Centraal

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden aanstaande dinsdagavond 16 augustus vanaf 21.00 uur geen treinen. Vanwege onverwachte herstelwerkzaamheden - aan een veiligheidssysteem van de treinverkeersleiding - is treinverkeer die avond niet mogelijk. Het systeem valt momenteel veelvuldig uit, waardoor vervanging volgens spoorbeheerder ProRail noodzakelijk is.

Geen vervangend busvervoer
Doordat busbedrijven aangeven onvoldoende bussen en chauffeurs te kunnen leveren, kan NS haar reizigers geen vervangend vervoer aanbieden. Dit vinden ze buitengewoon vervelend. NS adviseert reizigers dinsdag eerder op pad te gaan of alternatief vervoer te zoeken.

Volgende dag afgerond
De reparatie wordt in de nacht van dinsdag op woensdag afgerond. De verwachting is dat het treinverkeer woensdag volgens dienstregeling kan opstarten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.