FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 augustus 2022

Random Pics van de Dag #691

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bazoer voor drie jaar naar AZ

AZ heeft zich maandag verrassend versterkt met Riechedly Bazoer. De 25-jarige speler was transfervrij nadat zijn contract bij Vitesse was afgelopen en heeft voor drie jaar getekend in Alkmaar. 

Er was interesse vanuit Griekenland en Turkije, maar het werd Alkmaar. "Het voelt fantastisch hier te zijn", zegt Bazoer. "Ik heb goede gesprekken gehad met Max Huiberts en Pascal Jansen. Daarin werd duidelijk wat ze met mij van plan zijn en daar hield ik een erg positief gevoel aan over. Ik kan niet wachten om te beginnen. AZ is altijd een goede ploeg, speelt verzorgd positiespel en is veel aan de bal. Daar hou ik van. Alles klopt en ik ben blij hier vandaag te tekenen."

Bazoer kwam tot vorig seizoen uit voor Vitesse, met die club ging hij in finale van de nacompetitie voor Europees voetbal onderuit tegen de club uit Alkmaar. De geboren Utrechter sluit direct aan bij de selectie van trainer Pascal Jansen. In januari wilde Feyenoord de zesvoudig international nog overnemen van Vitesse.

Bazoer is na verdedigers Mees de Wit en Zinho Vanheusden en aanvallers Mayckel Lahdo en Jens Odgaard de vijfde zomerse versterking voor AZ. De club van trainer Pascal Jansen zag onder anderen Owen Wijndal en Zakaria Aboukhlal vertrekken en daar komt vrijwel zeker ook Fredrik Midtsjø bij.

"Riechedly heeft bewust gekozen voor een stap binnen Nederland. AZ past voor hem perfect binnen dat plaatje", zegt directeur voetbalzaken Max Huiberts. "Met het oog op het naderende vertrek van Midtsjø hebben we snel gehandeld om de kwaliteit op het middenveld te waarborgen."


Bassey twee wedstrijden geschorst na rode kaart tegen PSV

Calvin Bassey zal de eerste twee wedstrijden van de competitie door een schorsing voor zijn rode kaart in het duel om de Johan Cruijff Schaal op de tribune moeten plaatsnemen. De KNVB heeft de Ajacied maandag voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, geschorst.

Tijdens zijn Ajax-debuut in de met 3-5 verloren wedstrijd tegen PSV maakte Bassey een harde overtreding op PSV'er Ismael Saibari. Hoewel arbiter Dennis Higler in eerste instantie geel trok, was de VAR die ingreep. Higler trok na bestudering van de beelden alsnog rood. 

Bassey mist zaterdag de openingswedstrijd van het Eredivisie-seizoen bij Fortuna Sittard. Een week later ontbreekt de verdediger tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De Nigeriaan werd vorige maand voor 23 miljoen euro overgenomen van Rangers FC. Hij is de opvolger van Lisandro Martínez, die door Ajax werd verkocht aan Manchester United.

Jakobsen en Wiebes moeten het doen voor Oranje op EK wielrennen

Fabio Jakobsen en Lorena Wiebes moeten het doen voor Nederland tijdens de Europese kampioenschappen wielrennen, dat in München zal plaatsvinden. Het parcours het EK is hoofdzakelijk vlak, waardoor er een kans is voor sprinters om de continentale titel te bemachtigen. Jos van Emden, Ellen van Dijk en Riejanne Markus zullen in actie komen in het tijdrijden.

De mannen rijden in München op 14 augustus de wegrit, de vrouwen strijden op 21 augustus om de titel. Het kampioenschap voor de individuele tijdrit staat voor de mannen en vrouwen gepland op 17 augustus. Bondscoach Koos Moerenhout verwacht een sprint bij de mannen. "Met deze sterke ploeg kunnen we Fabio goed ondersteunen en willen we hem op de best mogelijke plek afzetten voor een massasprint."

Ook bondscoach Loes Gunnewijk denkt dat dat scenario het meest waarschijnlijke is in de wegrit bij de vrouwen. "Lorena Wiebes is op dit moment een van de snelste vrouwen van het peloton, tijdens de Tour de France Femmes pakte ze op die manier twee ritoverwinningen. Lorena is dan ook de kopvrouw voor het EK. We hebben een mooie selectie met vrouwen waar het EK mooi in het wedstrijdprogramma past. We gaan voor dubbel goud."

Mannen Wegrit
Jos van Emden
Fabio Jakobsen
Danny van Poppel
Daan Hoole
Nils Eekhoff
Pascal Eenkhoorn
Jan Maas
Elmar Reinders

Vrouwen wegrit
Lorena Wiebes
Ellen van Dijk
Riejanne Markus
Demi Vollering
Charlotte Kool
Floortje Mackaij
Jeanne Korevaar
Anouska Koster

Mannen tijdrit
Jos van Emden

Vrouwen tijdrit
Ellen van Dijk
Riejanne Markus

Inzet Nederland tegen kernwapens: het Non-Proliferatieverdrag

Sinds de dreigingen van Rusland met kernwapens (nucleaire wapens) zijn internationale afspraken over zulke wapens nog belangrijker geworden. Om de afspraken over kernwapens te bekrachtigen komen in augustus 2022 191 landen samen op de toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag. We leggen uit wat er gaat gebeuren – en wat de rol van Nederland is.

Wat betekent non-proliferatie?
De definitie van non-proliferatie is het niet-verspreiden van kernwapens. Het gaat dus om het voorkomen dat kernwapens worden verspreid onder de landen die deze momenteel niet hebben. Uiteindelijk gaat het ook om ontwapening. Dat is belangrijk voor de veiligheid van ieder mens ter wereld.

Wat is het Non-Proliferatieverdrag (NPV)?
Het Non-Proliferatieverdrag is het enige internationale verdrag met juridisch bindende afspraken over het verbod om kernwapens te produceren voor landen die ze niet hebben, het verbod op de verspreiding ervan, de overgang tot nucleaire ontwapening, en de toegang tot nucleaire energie en technologie voor de landen die geen kernwapens bezitten. Het verdrag is door 191 landen – waaronder Nederland – ondertekend. Alleen India, Israël, Pakistan, Noord-Korea en Zuid-Soedan zijn geen partij bij het verdrag.

Het Non-Proliferatieverdrag bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Ontwapening (minder kernwapens wereldwijd).
  2. Non-proliferatie (tegengaan van de verspreiding van kernwapens).
  3. Het recht op vreedzaam gebruik van kernenergie.

Wat staat er in het Non-Proliferatieverdrag?
In het verdrag uit 1970 staan verplichtingen voor de 5 erkende kernwapenstaten: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en China. Belangrijk is dat zij zich aan hun verplichtingen houden. Ook zijn er verplichtingen voor de niet-kernwapenstaten.

Dankzij het Non-Proliferatieverdrag zijn er wereldwijd minder dan 10 kernwapenbezitters. Dat maakt het verdrag een onmisbare bouwsteen van de internationale orde. Ook maakt het verdrag mogelijk om op grote schaal nucleaire energie en technologie te gebruiken voor vreedzame doeleinden.

10e toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag
Elke 5 jaar komen lidstaten van het Non-Proliferatieverdrag samen. Op de toetsingsconferentie in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) hebben landen het over nieuwe en gemaakte afspraken, en bespreken ze of iedereen zich aan de afspraken houdt. De 10e toetsingsconferentie stond gepland voor 2020, maar is door corona verplaatst naar 2022, van 1 tot en met 26 augustus. En dat is hoog tijd.

Het terugdringen van kernwapens staat onder druk. En daarmee ook het Non-Proliferatieverdrag. Critici vinden bijvoorbeeld dat de wereldwijde ontwapening te traag verloopt. Ook heeft op dit moment de Russische agressie grote gevolgen voor de veiligheid in de wereld. Juist door deze spanningen vindt Nederland het belangrijk dat het Non-Proliferatieverdrag overeind blijft. De dreigementen van president Poetin over mogelijk gebruik van kernwapens en het schenden van internationale afspraken op het gebied van nucleaire veiligheid en beveiliging (bijvoorbeeld van kerncentrales) krijgen op de conferentie veel aandacht. Rusland zal ook aanwezig zijn.

Non-proliferatie: wat vindt Nederland?
Het kabinet vindt dat er concrete afspraken moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld om misverstanden, miscommunicatie of ongevallen te voorkomen. Ook moet het niet gebruiken van nucleaire wapens de wereldwijde norm blijven. Daarbij zet Nederland in op verschillende thema’s die ontwapening dichterbij moeten brengen. Denk aan transparantie, het verbod op de productie van splijtbaar materiaal (FMCT), het verbod op kernproeven (kernstopverdrag), vermindering van risico’s, het versterken van het toetsingsmechanisme van het verdrag, het ontwikkeling en verbetering van nucleaire waarborgen door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en aandacht voor nieuwe technologieën.

Nederland vicevoorzitter van de toetsingsconferentie
Dit jaar is Nederland vicevoorzitter van de toetsingsconferentie, samen met Polen en Maleisië en onder het algehele voorzitterschap van Argentinië. Elk land is voorzitter van een commissie, gericht op 1 van de 3 onderdelen van het Non-Proliferatieverdrag. De commissie die Nederland voorzit richt zich op het recht op vreedzaam gebruik van kernenergie en technologie.

Voor het vreedzaam gebruik van kernenergie en technologie zijn er unieke kansen. Maar natuurlijk zijn er wel goede afspraken nodig over de veiligheid en beveiliging. Nucleaire wetenschappen en technieken kunnen oplossingen bieden voor de grootste uitdagingen van onze tijd. Denk aan de bestrijding van kanker, zoönose, plaagdieren en andere ziektedragers, duurzame landbouw en klimaatadaptie.

Op de conferentie van het Non-Proliferatieverdrag zet Nederland zich in voor een duidelijke toekomststrategie. De evaluatie van de laatste 5 jaar is belangrijk, maar een resultaatgericht actieplan voor de komende 5 jaar is nog belangrijker. Om te werken aan een veiligere wereld.

Alonso verlaat Alpine en rijdt volgend seizoen bij Aston Martin

Zeer verrassend nieuws vandaag uit de Formule 1, het stoeltje van Sebastian Vettel bij Aston Martin zal volgend jaar gevuld worden door een andere voormalig wereldkampioen. Fernando Alonso zal een meerjarige verbintenis met het Britse team ondertekenen, zo laat Aston Martin weten.

"Aston Martin is duidelijk toegewijd om een winnende formatie te worden en is daarom momenteel een van de meest opwindende teams in de Formule 1. Ik ken Lawrence en Lance al vele jaren en het is helder dat ze de ambitie en passie hebben om te slagen in de Formule 1. Ik heb gezien hoe het team systematisch nieuwe mensen met een winnende achtergrond aantrekt en weet dat er in Silverstone aan nieuwe faciliteiten wordt gewerkt. Er is momenteel geen ander team in de Formule 1 dat zo toegewijd is om te winnen en ook over een geweldige visie beschikt. Dat is wat dit een heel spannende kans voor me maakt", aldus Alonso, zo lezen we op Motorsport.com. 

Teameigenaar Lawrence Stroll is zeer verguld met de slag die hij heeft kunnen slaan op de rijders markt. "Ik ken en bewonder Fernando al vele jaren. Het is mij altijd al duidelijk geweest dat hij net zo toegewijd is aan winnen als ik. Ik heb me tot doel gesteld om de beste mensen bij elkaar te brengen en de juiste middelen te ontwikkelen om zo een organisatie te creëren die kan slagen in deze zeer competitieve omgeving. En die plannen krijgen op dit moment vorm in Silverstone. Het voelde logisch om Fernando te vragen om mee te helpen om een winnend team te ontwikkelen en we kwamen er tijdens onze recente gesprekken snel achter dat we dezelfde ambities en waarden hebben. En het was daarna makkelijk om onze wens om samen te werken officieel te maken", aldus Stroll.

Alonso maakte er nooit een geheim van dat hij nog graag in de Formule 1 actief zou willen blijven na dit seizoen. De contractonderhandelingen met Alpine verliepen moeizaam en de 41-jarige Spanjaard zag bij Aston Martin zijn kans schoon om een zitje voor de volgend seizoenen veilig te stellen. De voormalig wereldkampioen is nog steeds ambitieus. "Ik heb nog altijd de honger en de ambitie om vooraan mee te vechten en wil graag voor een team werken dat wil leren, zichzelf wil verbeteren en succesvol wil worden. We weten allemaal dat er nog veel gedaan moet worden om vooraan te komen en dat er hard gewerkt moet worden om meer performance te vinden. Maar mijn intentie is om weer te winnen en daarom moet ik de kansen grijpen die goed voor mij aanvoelen."

Nieuwe trailer voor Star Wars-serie Andor

Disney heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven van Andor, over Cassian Andor, die we voor het eerst (en laatst) zagen in Rogue One: A Star Wars Story. De serie speelt zich af in de beginjaren van de rebellenopstand. In een gevaarlijk tijdperk (tussen Revenge of the Sith en Rogue One) betreedt Cassian Andor een pad dat van hem een rebellenheld zal maken.

Andor is vanaf 21 september (twee afleveringen, daarna wekelijks) te zien op Disney+. Diego Luna speelt opnieuw Cassian Andor,

Higuita sprint naar zege op steile aankomst in Ronde van Polen

Sergio Higuita heeft de derde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Colombiaanse kampioen van Bora-hansgrohe was op de lastige aankomst na 238 kilometer de beste. Hij won voor Pello Bilbao en Quinten Hermans. Higuita is ook de nieuwe leider in de Poolse rittenkoers.

Na twee ritten voor de sprinters stond vandaag een lastige etappe op het programma van maar liefst 238 kilometer. In de eerste 200 kilometer was het te doen over vlakke wegen, waarna in de finale enkele lastige beklimmingen op het parcoursen lagen. Lange tijd reed er een kopgroep van vijf vooruit, waaruit de Duitser Michel Hessmann de sterkste was. Hij kwam drie keer als eerste boven op een beklimming en hield daarbij de leiderstrui over, maar na de derde beklimming van de dag werd hij als laatste van de kopgroep ingerekend.

Daarna ging het peloton in volle vaart af op de slotkilometers waar een lastige aankomststrook lag. Mike Teunissen opende op die beklimming van anderhalve kilometer direct de aanval. De Nederlander van Jumbo-Visma trok direct een gat, maar kwam zichzelf behoorlijk hard tegen en werd al snel opgeraapt door de voorwacht van het peloton. Team Ineos bepaalde het tempo op de beklimming, maar het was Sergio Higuita die de zege greep. De Colombiaans kampioen had zijn inspanning het best ingeschat en won voor Pello Bilbao en Quinten Hermans. Higuita is ook de nieuwe leider in de Poolse rittenkoers.

Geen strafrechtelijk onderzoek naar vrouw-vernederende speech studentencorps

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen onderzoek in naar de seksistische speeches die vorige week zondag werden gedaan door mannelijke leden van het studentencorps A.S.C./A.V.S.V. Burgemeester Femke Halsema noemde de uitspraken 'onaanvaardbaar' en 'een oproep tot geweld tegen vrouwen'. Zo meldt AT5.

Dat meldt een woordvoerder van het OM aan AT5. De uitspraken werden gedaan tijdens het herendiner van de vereniging op de NDSM-werf. Daar was tijdens verschillende speeches te horen dat 'de heren de nekken van vrouwen zullen breken, om hun lul erin te steken’ en dat vrouwen ‘sperma-emmers’ zijn. Ook riepen de mannen massaal in spreekkoren 'hoeren'.

Het OM meldt dat er geen strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld omdat er naar aanleiding van de uitspraken geen aangifte is gedaan. "Bovendien heeft het studentencorps een intern tuchtsysteem. Het strafrecht is een laatste middel. Een andere weg heeft in dit geval de voorkeur", aldus een woordvoerder van het OM.

Vrouwelijke leden woedend
Honderden, met name vrouwelijke, corpsleden ondertekenden vorige week een brief waarin ze de uitspraken van de mannen openlijk afkeurden. De uitspraken waren extra pijnlijk omdat het hele jaar was gewerkt aan cultuurverandering binnen het corps.

De ophef die daarna ontstond, zorgde ervoor dat drie betrokken mannelijke corpsleden hun functies binnen de vereniging neerlegden vanwege hun uitspraken. Eén van hen was vicevoorzitter in de senaat. Daaropvolgend trad ook Heleen Vos, de rector van het corps, afgelopen vrijdag af. "Als rector kan en wil ik niet langer de verantwoordelijkheid blijven nemen voor incidenten en gedrag van leden die mijn persoonlijke grens te boven gaan", zei ze in een emotionele speech.

Inschrijvingen opgeschort
Omdat de senaat uit minder dan vijf leden bestaat, moet er een nieuw bestuur komen. De inschrijvingen voor nieuwe leden, als ook de 'fleurtijd' dat onderdeel is van de ontgroening, zijn tot nader order opgeschort. De leden worden vanmiddag op de hoogte gesteld over het verdere verloop van de maand augustus.

Zorgen over Chinese economie groeien

De Chinese economie hapert, de lockdown maatregelen hebben effect. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor de Europese economie, aangezien China een belangrijke handelspartner voor Europa is.

De Chinese economie kende de tweede helft van het jaar een slechte start. De inkoopmanagersindex voor de industrie is in juli onverwacht scherp gedaald met 1,3 punten tot 50,4. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Caixin/Markit-enquête onder hoofdzakelijk exportgerichte particuliere bedrijven.

De barometer blijft dus net boven de grens van 50, waarboven hij groei signaleert. Door Reuters gepolste economen hadden slechts een lichte daling tot 51,5 punten verwacht. Eerder was de officiële inkoopmanagersindex, die voornamelijk betrekking heeft op grote staatsbedrijven, verrassend genoeg met 1,2 punt gedaald tot 49,0.

Zal de groeidoelstelling worden gehaald?
Deskundigen interpreteren de huidige gegevens als een waarschuwing: "Het land stond al voor een moeilijke taak - om het zacht uit te drukken - wat zijn groeidoelstelling voor dit jaar betreft. En het feit dat de productieactiviteit opnieuw vertraagt, voorspelt niet veel goeds," aldus Craig Erlam, marktexpert bij broker Oanda. Hij zegt dat de gegevens een aanwijzing zijn dat de economie moeite heeft om weer op volle sterkte te komen.

"De hoop dat de industrie aanzienlijk zal aantrekken na het einde van de drastische lockdowns waardoor belangrijke economische regio's in april opnieuw 'op slot' gingen, is door deze informatie getemperd", zegt Bernd Weidensteiner, econoom bij Commerzbank. Enerzijds weegt de wereldwijde economische zwakte op China, anderzijds valt de groei van de binnenlandse economie ook tegen. "De regering heeft onlangs haar harde Corona-koers herbevestigd," zei Weidensteiner. Als gevolg daarvan bestaat altijd het risico van productieverstoringen en schaarste op de markt als gevolg van lockdowns.

Crisis op de vastgoedmarkt
Naast de gevolgen van de lockdowns ondervindt China ook een vastgoedcrisis. Volgens een onderzoek van de China Index Academy, een van de grootste onafhankelijke vastgoedonderzoeksbedrijven van het land, is de verkoop van onroerend goed per regio in 17 onderzochte steden in juli met een derde gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Dit dreigt de vastgoedsector als motor van de economische groei te doen ontsporen. "De Chinese vastgoedsector zit midden in een depressie", zeggen deskundigen van Societé Générale.

Met het oog op de tegenvallende cijfers hebben toppolitici reeds te kennen gegeven dat de regering wellicht zal terugkomen op haar groeidoelstelling van circa 5,5% voor dit jaar. In het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product met slechts 0,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als het effect van de coronapandemie begin 2020 buiten beschouwing wordt gelaten, was dit de traagste groei sinds het begin van de gegevensvergaring in 1992, en economen verwachten dat de autoriteiten in Peking nu hun inspanningen zullen opvoeren om de economie te stimuleren.

"Iedereen maakt zich zorgen over stagnatie", zegt Nie Wen, econoom bij Hwabao Trust in Shanghai. "In de tweede helft van het jaar zal het economisch gezien belangrijker zijn om het herstel van de consumptie te versnellen."

Woensdagmiddag nieuwe Pokémon Presents

The Pokémon Company maakt bekend dat er woensdag een nieuwe Pokémon Presents wordt uitgezonden. Deze editie duurt zo'n twintig minuten en bevat in ieder geval nieuwe informatie over Pokémon Scarlet en Pokémon Violet.

Vaak worden hier ook updates gegeven over DLC en worden er soms ook kleinere projecten aangekondigd. Wat ons dit keer te wachten staat is nog even afwachten. De Pokémon Presents begint woensdag om 15:00 uur Nederlandse tijd.

'De Pfizer Papers: verkeerde conclusies verklaard'

In de Nieuwsuur-serie #Ophef duikt Rudy Bouma in de wereld van nepnieuws en complotten om erachter te komen waar misvattingen ontstaan en waarom mensen ze geloven. In deze aflevering: de Pfizer Papers.

Op sociale media wordt verkondigd dat Pfizer overlijdens en duizenden bijwerkingen heeft verzwegen, en de effectiviteit van het coronavaccin heeft overdreven. Dat zou blijken uit 'de Pfizer Papers': documenten van de farmaceut die sinds vorig jaar worden vrijgegeven.

Maar het klopt niet, blijkt uit de analyse van de Pfizer Papers over het eerste half jaar van 2022 door Bouwma. In deze video laat hij zien waarom de Pfizer Papers niet zo spannend zijn als sommige berichten op internet doen voorkomen.

De bronnenlijst vind je op www.nieuwsuur.nl/ophef.

Star Trek-actrice Nichelle Nichols- Luitenant Uhura (89) overleden

De Amerikaanse actrice Nichelle Nichols is dit weekend op 89-jarige leeftijd overleden, schreef haar zoon Kyle Johnson op Facebook. Nichols is vooral bekend van haar rol als luitenant Uhura in de Star Trek-films. Die rol was in meerdere opzichten baanbrekend. Zo meldt RTLNieuws.

Nichelle Nichols werd geboren in Robbins, een dorpje in de buurt van Chicago. Haar vader was de burgemeester van dit plaatsje. Nichols studeerde in Chicago, New York en Los Angeles. In New York trad ze een tijdje op als zangeres. Ze reisde ook met de Duke Ellington- en Lionel Hamptonbands door Noord-Amerika en Europa.

Na acteerwerk in diverse televisie- en theaterstukken werd Nichols gevraagd voor de rol van luitenant Nyota Uhura in de oorspronkelijke televisieserie van de sciencefiction Star Trek. Ze speelde ook mee als Uhura in zes Star Trek-speelfilms, de laatste was Star Trek VI: The Undiscovered Country in 1991. Dankzij die rol groeide Nichols uit tot een icoon en een voorbeeld voor jonge zwarte vrouwen in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA schakelde haar in om meer vrouwen en minderheden in het astronautenprogramma te krijgen.

In 1968 belandde Nichols samen met William Shatner, die kapitein James T. Kirk speelde in Star Trek, in een kleine mediastorm. Tijdens de aflevering Plato's Stepchildren kusten Uhura en Kirk. Een kus tussen een blanke/witte man en een zwarte vrouw op de Amerikaanse televisie was ongezien en baanbrekend in die tijd.

Sinds 2012 woonde haar trouwe manager bij haar in om voor Nichols te zorgen nadat er dementie bij haar vastgesteld. Door een beroerte in 2015 was ze afhankelijk van zorg. Haar familie en haar manager hadden ruzie tot aan de rechtbank toe wie haar ging verzorgen.

'Steeds minder kerkuilen'

Waar in 2020 nog 264 nestjes met jongen in Groningen te vinden waren, telden vrijwilligers er in 2021 nog maar 44. Dit jaar zal met zo'n vijftig nesten niet veel beter zijn. Dit komt doordat ook de volwassen uilen in die winterweek zijn gesneuveld, waardoor maar weinig uilen konden broeden.

Het is een bittere pil voor vrijwilligers als André die al tientallen jaren alles in het werk stellen om de kerkuil te redden. Dat doen ze vooral door het plaatsen van nestkasten, want daar broeden kerkuilen in.

Als de muizenstand hoog genoeg is en strenge winters uitblijven kan de populatie kerkuilen zich herstellen. Alleen moeten er dan wel genoeg nestkasten zijn en ook dat is onzeker.

Schiphol laat meer vertrekkende reizigers toe

Schiphol kan komende maand meer passagiers aan dan in de maand juli. In augustus kunnen 73.000 reizigers worden vervoerd op de luchthaven, dat zijn er een paar duizend meer dan het maximum in juli. Schiphol heeft meer beveiligers aangenomen, waardoor het de zomerdrukte beter kan verwerken. Zo meldt AT5.

Daarmee zijn de problemen met de lange wachtrijen nog niet helemaal voorbij. De luchthaven verwacht dat het aantal passagiers in de eerste week van augustus dagelijks ongeveer duizend reizigers te hoog is. Luchtvaartmaatschappijen moeten daardoor opnieuw naar hun passagiersaantallen kijken. In juli moest het dagelijkse aantal reizigers gemiddeld met 13.500 omlaag. 

Schiphol heeft om de drukte en de hoge werkdruk aan te pakken ongeveer tweehonderd nieuwe beveiligers aangenomen. Daarnaast is er een sociaal akkoord gesloten tussen de luchthaven en de vakbonden, met onder meer een zomertoeslag voor de werknemers. 

Indonesië: prijs om komodovaraan te bezichtigen omhoog naar zo'n 250 euro

Om de zeldzame Komodovaranen op het Indonesische eiland Komodo te kunnen bewonderen, moeten bezoekers nu diep in de buidel tasten: sinds 1 augustus is het alleen nog mogelijk een jaarkaart te kopen voor 3,75 miljoen Indonesische rupiah (iets minder dan 250 euro) per persoon. Voorheen kostte de eenmalige toegangsprijs ongeveer vijf euro voor plaatselijke gasten en tien euro voor buitenlanders.

Ondernemers uit de toeristische sector en werknemers uit de reisindustrie in de regio zijn een maand lang in staking gegaan tegen de prijsstijging. De autoriteiten in de provincie Oost Nusa Tenggara verklaarden dat de reden voor de hogere prijzen was het aantal bezoekers te verminderen om de reuzenhagedissen beter te beschermen. De werknemers in het toerisme daarentegen eisen de herinvoering van de vroegere kostenstructuur.

Verenigd Koninkrijk: Liz Truss favoriet als opvolger Boris Johnson

In de strijd om de Britse premier Boris Johnson op te volgen, heeft favoriet Liz Truss nog meer support van prominenten ontvangen. De minister van Buitenlandse Zaken zal "de achterhaalde economische orthodoxie omkeren en onze economie op een conservatieve manier leiden", schreef minister van Financiën Nadhim Zahawi in een opiniestuk voor de Telegraph. "Liz begrijpt dat de status quo geen optie is in tijden van crisis."

Zahawi had zich zelf kandidaat gesteld voor het premierschap, maar werd in de eerste stemronde uitgeschakeld door de conservatieve parlementaire partij. Dit vergroot de steun voor Truss nog meer. Eerder had de populaire minister van Defensie Ben Wallace zich al achter zijn collega in het kabinet geschaard.

De 47-jarige Truss heeft in de peilingen een duidelijke voorsprong op haar tegenstrever Rishi Sunak, Zahawi's voorganger als minister van Financiën. Leden van de Conservatieve Partij ontvangen hun stembiljetten sinds maandag. Zij hebben tot 2 september de tijd om hun stem uit te brengen.

In een poging om de achterstand in te lopen, kondigde Sunak ondertussen plannen aan om de inkomstenbelasting tegen het einde van de jaren 2020 aanzienlijk te verlagen van de huidige 20 procent tot 16 procent. Het belastingbeleid is een van de belangrijkste onderwerpen in de verkiezingscampagne. Veel conservatieven beschuldigen Sunak ervan dat hij tijdens zijn ambtstermijn de belastingdruk heeft verhoogd tot het hoogste niveau in 70 jaar. De 42-jarige wijst erop dat deze maatregelen noodzakelijk waren om de gevolgen van de pandemie van Corona te bestrijden.

Junta Myanmar verlengt noodtoestand

De militaire regering van Myanmar heeft de noodtoestand met zes maanden verlengd, aldus de staatsmedia op maandag, waarbij de leider van de junta heeft gezegd dat er pas verkiezingen kunnen plaatsvinden als het door conflicten geteisterde land 'stabiel en vreedzaam' is.

Min Aung Hlaing, die vorig jaar aan het hoofd stond van de staatsgreep, heeft de militaire regering verzocht "hem nog zes maanden langer te laten dienen", aldus een bericht in het Global New Light of Myanmar.

Leden van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad van de junta hebben het voorstel "unaniem gesteund", aldus het bericht.

De junta riep de noodtoestand uit nadat zij in februari vorig jaar de regering van Aung San Suu Kyi had afgezet en het land in chaos had gestort.

De junta heeft eerder gezegd dat er in augustus 2023 verkiezingen zullen worden gehouden en dat de noodtoestand dan zal worden opgeheven - een verlenging van de oorspronkelijke termijn van een jaar die enkele dagen na de staatsgreep was aangekondigd.

Het leger heeft zijn machtsgreep gerechtvaardigd door te beweren dat er massale fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen van 2020, waarbij Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie (NLD) een door het leger gesteunde partij heeft verslagen.

Vorig jaar herriep het leger de resultaten van de verkiezingen door te zeggen dat het meer dan 11 miljoen gevallen van kiezersfraude had ontdekt.

Volgens internationale waarnemers waren de verkiezingen grotendeels vrij en eerlijk verlopen.

Suu Kyi zit sinds de staatsgreep in hechtenis en wordt beschuldigd van een reeks uiteenlopende aanklachten, waardoor zij meer dan 150 jaar in de gevangenis zou kunnen belanden.

In een toespraak die maandag werd uitgezonden, noemde Min Aung Hlaing geen datum voor nieuwe verkiezingen, maar zei dat deze alleen gehouden konden worden als het land "vreedzaam en stabiel" was.

Hij zei ook dat het verkiezingssysteem van het land moest worden "hervormd". De invloed van "machtige partijen" had eerder andere politieke geluiden in het land onderdrukt, zei hij.

De leider van de junta heeft ook de leiders van een aantal gevestigde etnische rebellengroepen van het land uitgenodigd voor een tweede ronde van persoonlijke ontmoetingen.

Myanmar telt ongeveer 20 etnische rebellenlegers - waarvan vele grote delen van afgelegen grensgebieden controleren - die elkaar en het leger al tientallen jaren bestrijden.

Sommige hebben de staatsgreep veroordeeld en onderdak en wapentraining aangeboden aan de "People's Defence Forces" (PDF's) die sinds de staatsgreep zijn opgedoken en die volgens analisten het leger hebben verrast met hun doeltreffende acties.

Verscheidene etnische rebellengroepen hebben in mei deelgenomen aan een eerste ronde van "vredesbesprekingen" met de junta, hoewel andere groeperingen die zij aan zij vechten met anti-junta rebellen wegbleven.

Pleidooi voor longkankerscreening

Vandaag, op Wereld Longkankerdag, lanceert Longkanker Nederland de podcast ‘De Missie van John’, waarin John Franke, ondernemer en gemeenteraadslid uit Zuidlaren, een pleidooi houdt voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Een vroege diagnose zorgt voor veel betere overlevingskansen. Bij Franke kwam de diagnose te laat, hij is niet meer te genezen. In de tweedelige podcastserie vertelt Franke zijn verhaal en gaat het over de voor- en nadelen van preventief bevolkingsonderzoek naar longkanker. Naast Franke komen longarts Wanda de Kanter, de hoogleraren Mathias Prokop en Joachim Aerts, uroloog Arjen Noordzij en directeur van Longkanker Nederland Lidia Barberio aan het woord.

Van alle vormen van kanker overlijden er in Nederland de meeste mensen aan longkanker. Bij meer dan 50 procent van de 13.000 nieuwe gevallen van longkanker per jaar is genezing niet meer mogelijk. Net als voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker, waar in totaal minder mensen aan overlijden, zou daarom een bevolkingsonderzoek veel levens kunnen redden.
De podcast is te vinden op longkankernederland.nl

Longkankerscreening ( Foto:Pixabay)
Longkankerscreening (Foto:Pixabay)

Weer afval bij snelweg gedumpt, afrit A7 bij Marum afgesloten

De afrit Marum op de A7 in Groningen is dicht vanwege een afvaldumping. Rond 04.00 uur vannacht zijn op de afrit pallets en ander hout gedumpt en in brand gestoken, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De brand is inmiddels geblust. Rijkswaterstaat schakelt een speciale opruimdienst in om de rotzooi op te ruimen, omdat er misschien asbest tussen het afval zit.

Probleem met reageren, citeren etc op de FOK!frontpage

Er is recent een probleem ontstaan waarbij het voor sommige gebruikers niet mogelijk is te reageren, citeren, liken enzovoort. Dat probleem is bekend en aan een permanente oplossing wordt gewerkt.

Tot die tijd lijkt het legen van de browsercache en weggooien van de cookies het probleem te verhelpen. Je moet daarna natuurlijk wel opnieuw inloggen.

Omdat aan onze kant de afgelopen dagen niets is veranderd is nog onduidelijk wat het probleem precies veroorzaakt. Mogelijk is een browserupdate de schuldige, maar ook dat valt vooralsnog niet te verifiëren.

Sorry voor het ongemak.

'Dreigingen uit crimineel milieu reden afwezigheid Ihattaren bij Ajax'

Mohamed Ihattaren zou nog altijd afwezig zijn bij Ajax vanwege dreigingen uit het criminele milieu. Vanwege de bedreigingen vinden veiligheidsexperts het niet verantwoord om de gehuurde Ajacied op bekende plekken te laten komen, zoals bij zijn woning of Sportpark De Toekomst. Dat schrijft De Telegraaf op basis van informatie vanuit politiekringen, bronnen rond de speler zelf en de voetballerij. De voetballer zelf ontkent dat dit aan de hand is. Zo meldt AT5.

Volgens de krant zou de dreiging zijn ontstaan nadat Ihattaren een relatie kreeg met een vrouw uit zijn omgeving. De verhouding tussen de twee lekte uit bij de familie van de vrouw en stuitte op veel weerstand. De Ajacied werd vervolgens geconfronteerd met ernstige bedreigingen, die volgens de politie uit de criminele hoek kwamen.

Criminelen in de auto van Ihattaren
Er werd besloten om Ihattaren niet op bekende plekken te laten komen, zoals het trainingscomplex van Ajax en zijn eigen woning. Volgens De Telegraaf werden de zorgen bij de politie groter toen er werd waargenomen dat mensen met een crimineel verleden in de omgeving van de speler en zijn familie verkeerden. Volgens bronnen zouden zij zelfs in de door Ajax beschikbaar gestelde auto van Ihattaren hebben gezeten.

In hoeverre de problemen nu zijn opgelost, is onduidelijk. De krant deed navraag bij de politie, Ajax en de zaakwaarnemer van Ihattaren, maar zij gaven allemaal geen commentaar.

Reactie Ihattaren
Ihattaren heeft zelf in inmiddels op het verhaal van De Telegraaf gereageerd. De Ajacied deelde een Instagramstory van een familielid waarin stond: "Wij hebben niks met criminaliteit en bedreigingen te maken. We staan altijd supersterk. Gezond en snel weer terug." Ihattaren zelf zette onder het bericht de tekst: "Wat kan ik toch soms om de media lachen."

World Cup-podium mountainbikester Terpstra in gruwelijk nat Snowshoe

De World Cup mountainbiken kwam gedurende het weekeinde in actie in het Amerikaanse Snowshoe. Daar was het totáál anders dan bij de vorige wedstrijden, in Andorra: in plaats van bloedheet en gortdroog was het nu koud en vooral écht gruwelijk nat.

Vrouwen
Na de eerste ronde hadden we een kopgroep van zeven vrouwen, maar al snel werd duidelijk dat het in de rest van de race om drie van hen zou gaan wat de topposities betreft: Jenny Rissveds uit Zweden, de Zwitserse Alessandra Keller en de Nederlandse Anne Terpstra.

Het drietal reed lange tijd min of meer gezamenlijk voorop, hoewel Terpstra er halverwege de race langzamerhand af moest. Rissveds en Keller moesten keer op keer bij de ander afhaken, in de voorlaatste ronde leek de Zweedse een beslissend gat te slaan, maar Keller kwam toch weer terug op een moment waarop Rissveds het wat rustiger deed.

In de laatste ronde gleed Rissveds onderuit in een spekgladde bocht, waardoor Keller de leiding kon pakken en een gaatje kon slaan. De Zweedse was vervolgens simpelweg opgeblazen, Keller reed naar haar eerste World Cup-zege op de cross-country. Rissveds werd op 37 seconden tweede, dertien tellen voor Terpstra, die de zoals altijd sterk naar voren komende piepjonge Oostenrijkse Mona Mitterwallner nog zeventien seconden achter zich hield.

Mannen
Het parcours was inmiddels nog een stuk smeriger dan het in het begin bij de vrouwen was, waardoor al gelijk een kopgroep van tien man ontstond. Daarvan waren er snel nog twee over: thuisfavoriet Christopher Blevins en Alan Hatherly, maar laatstgenoemde gleed onderuit in een lastige afdaling.

Richting de helft van de race kreeg Blevins een lekke band, waardoor Titouan Carod uit Frankrijk en de in topvorm verkerende Italiaan Luca Braidot er voorbij konden. De Duitser Luca Schwarzbauer zat er ook niet ver achter, terwijl Blevins en Hatherly op een halve minuut in een achtervolgend groepje reden.

Carod en Braidot vormden vervolgens samen de kopgroep, maar Blevins had een strak tempo te pakken en reed er gestaag naartoe - met twee van de acht ronden te gaan was hij weer aangesloten. Ondertussen zat ook Schwarzbauer niet ver weg, net als de traag vertrokken edoch zeer sterk naar voren rijdende Spanjaard David Valero.

Valero, Schwarzbauer en ook Filippo Colombo sloten met een ruime ronde te gaan aan bij het leidende trio, hoewel Colombo gelijk weg gleed en onderuit ging. Blevins leek sterk in de slotronde, maar toch moest hij er met Braidot af: Carod en Valero waren te sterk en in de slotfase sprintte de Spanjaard naar zijn allereerste World Cup-zege, voor Carod en Braidot. De Nederlander David Nordemann werd keurig 23e.

Drukte op Amsterdamse grachten: ken de regels

Sinds corona is het een stuk drukker geworden op de Amsterdamse grachten. Steeds meer mensen hebben een bootje, maar de vaarregels kennen velen niet. En dat kan volgens Rijkswaterstaat tot gevaarlijke situaties leiden. Zo is te lezen bij AT5 

Al vroeg wordt het druk op de Amsterdamse wateren, allerlei vaartuigen maken hun baan door het water. Ongelukken zijn dan zo gebeurd, zo ervoer schipper Leo toen hij een personeelsfeestje rondvoer: "Er komt een bootje met 15  kilometer per uur aanstuiven en die vaart er bij mij zo een raam uit."

Gelukkig raakte niemand gewond maar hij ziet dat het steeds drukker wordt, er varen volgens eigen zeggen veel randdebielen op de grachten. Ook Rijkswaterstaat ziet dat het drukker is sinds corona, veel mensen kennen de regels niet en varen op de verkeerde plaats. Belangrijk is om rechts aan te houden, net als op de weg en de dode hoek in de gaten te houden, en dat er contact wordt gezocht met de bestuurder van het vaartuig. Eigenlijk niet anders dan op de weg. 

Of er volgens Boudewijn Hardus, mobiel verkeersleider, een verplicht vaarbewijs moet komen? "Dat is niet aan mij. Wat ik belangrijk vind is dat mensen de vaarregels kennen. Een vaarbewijs kan daar wel bij helpen ja."

Ga je zelf het water op? Zorg er dan voor dat je de regels kent. 

FOK! Wat een weer!: koeler, bewolkt, regen en een beetje zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Het was gister behoorlijk nat buiten, waardoor de benauwdheid toenam. Plaknachtalert!

De minimumtemperaturen lagen op 15,1 C bij Nieuw Beerta tot 19 C bij Hoek van Holland,
de maximumtemperaturen lagen van 19,6 C op Vlieland tot 27 C bij Maastricht.

De meeste regen (tot 20.20 uur gister) is gemeten bij Leeuwarden 20,2 mm , dankzij een enorme hoosbui rond 13.20 uur gistermiddag.

De verwachtingen voor vandaag zijn:

Vanochtend is het zwaar bewolkt en in de zuidelijke helft van het land (mot)regent het af en toe. Van het noorden uit wordt het op steeds meer plaatsen droog en breekt af en toe de zon door. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noorden.

Vanmiddag is het in de zuidelijke helft van het land eerst nog bewolkt en kan het soms nog wat regenen. In de noordelijke helft is het droog en schijnt geregeld de zon. In de loop van de middag breekt ook elders de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C op de Wadden tot plaatselijk 25°C in het zuiden. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het noorden.

Vanavond zijn er opklaringen en wordt het overal droog. Er staat weinig wind. Aan zee staat een matige wind uit een oostelijke richting.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Perioden met zon en kans op een bui. Geleidelijk warmer met op woensdag mogelijk tropische temperaturen, ook donderdag verloopt mogelijk nog zomers warm. Later op donderdag en in de nacht naar vrijdag enkele buien. Vanaf vrijdag beduidend koeler, maar wel zonnig en droog. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Ma 01-08-2022 Max. 23° Min. 17° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht N 2
  • Di 02-08-2022 Max. 25/27° Min. 14/16° Neerslag 0mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 7 Windkracht ZW 4
  • Wo 03-08-2022 Max. 26/28° Min. 17/18° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
  • Do 04-08-2022 Max. 24/27° Min. 17/18° Neerslag 0/5mm Neerslagkans 50%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht W 3


Vooruitzichten lange termijn - zondag 07 augustus tot en met zondag 14 augustus
Aanvankelijk grote kans (ca. 70%) op vrij koel, maar overwegend droog en vrij zonnig zomerweer. In de loop van de periode geleidelijk toenemende kans op een warmer weertype. De neerslagkansen blijven de gehele periode met ca. 20% aan de lage kant.

Geen foto in de mail vandaag, dus dan maar de webcamstream bij Hoek van Holland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Dubbele zege World Superbikes-coureur Razgatlioglu in mooie races Tsjechië

Op het Tsjechische circuit van Most hebben de coureurs in het World Superbikes-kampioenschap weer een mooi raceweekeinde afgewerkt. De drie hoofdrolspelers in het kampioenschap speelden ook in Most de grootste rol en dat zorgde regelmatig voor mooie strijd.

Race één
Op de eerste startrij vonden we titelconcurrenten Jonathan Rea (Kawasaki) en Toprak Razgatlioglu (Yamaha), met ook de Ducati van Michael Ruben Rinaldi ernaast. Kampioenschapsleider Alvaro Bautista, Alex Lowes en Garrett Gerloff vormden rij twee, voor Scott Redding, Andrea Locatelli en Axel Bassani.

Razgatlioglu kende een sterke start en pakte de leiding, voor Rea en Bautista, terwijl achter hen vrij chaotisch gereden werd - Redding en Bassani voerden dat deel van het veld aan. Voorin ontstond een geweldige strijd tussen de drie titelfavorieten, bijna elke bocht werd van positie gewisseld.

De omstandigheden werden alsmaar lastiger, want het begon wat te regenen, en Redding sloot ondertussen aan bij de drie kemphanen. Met een paar ronden te gaan nam Bautista de touwtjes vrij stevig in handen, terwijl Redding de tweede plek over had genomen en het tussen Rea en Razgatlioglu nu vooral om plek drie ging.

Bautista reed overtuigend naar de overwinning, maar in de slotronde moest Redding met hand en tand zijn podiumplek verdedigen. Razgatlioglu ging er voorbij, maar Redding werd wel derde, voor Rea - Bautista's zege was Ducati's duizendste World Superbikes-podium.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als die van race één ging de superpolerace van start, waarbij Razgatlioglu gelijk de leiding nam en werd gevolgd door Rea en Bautista. Het duurde even, maar met ruim twee ronden te gaan wist Rea eindelijk een aanval op Razgatlioglu's leiding te plaatsen, met succes.

Razgatlioglu sloeg gelijk weer terug, maar bij het ingaan van de laatste ronde ging Rea er weer langs. De Turk zette zijn Yamaha rap wéér binnendoor en bij een ultieme poging ging Rea in de fout: de Noord-Ier schoot rechtdoor het grind in. Razgatlioglu pakte Yamaha's 100e World Superbikes-zege, Rea werd nog wel tweede en Bautista hield Rinaldi achter zich voor plek twee.

Race twee
De lichten voor de slotrace gingen uit met de uitslag van de superpolerace als startopstelling. Razgatlioglu greep de eerste plek, achter hem werd flink gevochten: Bautista en Rinaldi namen plek twee en drie in, Rea duelleerde met Bassani en Redding en kwam na één ronde door als vierde.

Rinaldi werd rap te grazen genomen door Rea en bij een poging om de Kawasaki-coureur terug te pakken gleed hij onderuit. Niet veel later slipstreamde Bautista zich naar de leiding, maar hij schoot gelijk rechtdoor - met Redding in zijn kielzog - en verloor even de aansluiting met Razgatlioglu en Rea, die vochten om de leiding.

Na een paar ronden sloot Bautista weer aan bij de twee koplopers en dus barstte het gevecht weer in volle hevigheid los. Razgatlioglu kwam daar ogenschijnlijk als winnaar uit de bus, met een handvol ronden te gaan had hij de leiding in handen, terwijl Bautista probeerde om Rea van de tweede plek af te houden.

In de slotronden ging het geweld een beetje liggen: Razgatlioglu reed naar de overwinning, Bautista werd tweede en Rea completeerde het podium. Bautista behoudt zo de leiding in het kampioenschap, voor Rea en wereldkampioen Razgatlioglu, die met zes zeges in de vorige acht races wel bezig is met een forse opmars.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.