FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 juli 2022

Nederlandse voetbalvrouwen uitgeschakeld op EK na rake strafschop Frankrijk in verlenging

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn op het EK in de kwartfinales uitgeschakeld. In Rotherham bleek Frankrijk in de kwartfinale na een verlenging te sterk voor een zwak Oranje. Eve Perisset zorgde vanaf elf meter voor de enige treffer van de avond.

Oranje had het geluk dat het bij rust nog 0-0 stond. De Nederlandse voetbalvrouwen hadden weinig te vertellen tegen Frankrijk en mocht van geluk spreken dat Frankrijk niet goed omging met de kansen die ze kregen van Oranje. Keepster Daphne van Domselaar trad meerdere malen goed op en kreeg ook hulp van de paal en Stefanie van der Gragt.

Pas na een uur spelen werd Nederland een keer dreigend vanuit een corner, maar dat was het wel aan Nederlandse kant. Frankrijk kreeg minder kansen in de tweede helft, maar was toch een aantal dichtbij een treffer. Opnieuw waren de Franse speelsters niet scherp genoeg voor doel.

In de verlenging kwam Frankrijk verdiend op voorsprong al moest dat wel met een penalty. Dominique Janssen maakte in de zestien een overtreding op Diani. De scheidsrechter had het in eerste instantie gemist, maar na ingrijpen van VAR werd de bal alsnog op de penaltystip gelegd en die werd vervolgens benut door Perisset, al zat Van Domselaar er nog dicht bij.

In de tweede verlenging probeerde Oranje het wel, met verschillende aanvallende wissels, maar het was niet bij machte om het Frankrijk moeilijk te maken.

Nieuwe teaser voor Black Adam

Vandaag, op Comic-Con International in San Diego, tijdens het Warner Bros.-panel, toonde de filmstudio niet alleen de eerste trailer voor Shazam! Fury of the Gods, maar ook een sneak peek voor Black Adam. Ook deze staat nu online.

De sneak peek is feitelijk gewoon een trailer, maar dan iets korter. Het laat zien hoe Black Adam (Dwayne Johnson), wiens superkrachten een bron hebben die dicht bij die van Shazam ligt, moeite heeft te accepteren dat hij een held zou kunnen zijn.

Black Adam is vanaf eind oktober in de bioscopen te zien.

Trailer: Shazam! Fury of the Gods

Tijdens het Warner Bros.-panel op Comic-Con International heeft de filmstudio aan de aanwezigen de eerste trailer laten zien voor Shazam! Fury of the Gods, het vervolg op Shazam! uit 2019. De trailer is vervolgens online vrijgegeven.

De eerste beelden van de film tonen dat Billy en zijn familie inmiddels samen een superheldenteam lijken te hebben gevormd. Gelukkig, want ze hebben meer dan één geduchte tegenstander om te verslaan.

 

Shazam! Fury of the Gods verschijnt rond de kerst.

Lawson oppermachtig in F2-sprintrace Paul Ricard

Op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet is zaterdagavond de sprintrace in de Formule 2 afgewerkt. Dat kende wat opvallende momenten in de slotfase, hoewel het een uur na de finish nog geen straffen op had geleverd.

Jehan Daruvala had de poleposition in handen, naast mede-Red Bull-junior Liam Lawson en voor Marcus Armstrong, Jüri Vips, Felipe Drugovich en Theo Pourchaire - Richard Verschoor mocht als elfde vertrekken, maar bleef met problemen staan en eindigde nog vóór de start al in de pitstraat.

Daruvala kende een prima start en nam de leiding, voor Armstrong, Lawson, Pourchaire en Drugovich, terwijl Vips terugviel naar de achtste plek. Lawson ging na een paar ronden langs Armstrong, terwijl Pourchaire een succesvolle aanval deed op de vierde plek van Drugovich, die op zijn beurt Jack Doohan achter zich had.

Richting de helft van de race kwamen Enzo Fittipaldi en Calan Williams met elkaar in de clinch, wat voor een safety car-situatie zorgde. Daarna duurde het heel even, maar vijf ronden voor het einde plaatste Lawson met succes een aanval op de leiding van Daruvala.

De Indiër kreeg niet veel later Armstrong naast zich en daarbij schoot hij rechtdoor. Pourchaire probeerde te profiteren en zette Armstrong opzij, waarna Drugovich en Doohan profiteerden van de situatie. Daruvala en Pourchaire reden nog wel op plek twee en drie, maar hadden mogelijk een straf boven het hoofd hangen.

Lawson had er allemaal niks mee te maken en reed naar een uitstekende overwinning, Daruvala en Pourchaire finishten als tweede en derde, voor Drugovich en Doohan.

Opnieuw ritwinst voor Jumbo-Visma in Tour: Vingegaard met geel naar Parijs, tijdritwinst voor Van Aert

Wout van Aert heeft de voorlaatste etappe in de Tour de France gewonnen. In de individuele tijdrit over veertig kilometer won hij met achttien seconden op Jonas Vingegaard, die zijn eindzege veilig stelde - al ontsnapte hij in de laatste afdaling wel aan een zware valpartij. Tadej Pogacar werd derde in de tijdrit.

Filippo Ganna had lange tijd de snelste tijd staan. De Italiaanse wereldkampioen op dit onderdeel klokte na 40,7 een tijd van 48 minuten en 41 seconden. Daarmee dook Ganna ruim anderhalve minuut onder de tijd van Mikkel Bjerg, die tot dan toe de snelste tijd had staan.

De tijd van Ganna bleef lang staan, maar nadat Wout van Aert vertrok werd al snel duidelijk dat de tijd van Ganna niet zou blijven staan. Bij het eerste tussenpunt was hij maar liefst dertien seconden sneller en zou alleen maar meer uitlopen op de wereldkampioen. Aan de streep was de renner van Jumbo-Visma 42 seconden sneller dan de Italiaan.

Toch bleef het spannend tot het einde. Geraint Thomas en Tadej Pogacar ging snel van start en waren bij het eerste tussenpunt sneller dan Van Aert, maar vielen daarna terug, al reed Pogacar naar een knappe derde plaats in de tijdrit. Jonas Vingegaard was ook goed van start gegaan en bij de eerste drie tussenpunten was de de Deen sneller dan zijn Belgische ploeggenoot. In de laatste afdaling naar de laatste kilometers kwam de gele leiderstrui nog bijna ten val. Hij kon zijn fiets nog maar net rechthouden, waarna hij de laatste kilometer rustig afwerkte. Hij werd uiteindelijk tweede op achttien seconden, maar zonder ongelukken is Vingegaard de winnaar van de 109de editie van de Tour de France.

F1: Leclerc grijpt poleposition in Frankrijk, Verstappen tweede

Charles Leclerc heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van Frankrijk. De Monegask snelde met de Ferrari op Paul Richard naar een tijd van 1.30,872 en bleef hiermee regerend wereldkampioen Max Verstappen drie tienden voor. Sergio Perez klokte de derde tijd.

In het eerste deel duurde het niet lang voordat er volop actie was op de baan. Het was de vraag of Carlos Sainz en Kevin Magnussen tijden zouden neerzetten vanwege hun gridstraffen voor de race van zondag. Beide coureurs kwamen uiteindelijk wel op het asfalt en dat was geen goed nieuws voor Pierre Gasly die daardoor net buiten de boot viel, net als Lance Stroll, Guanyu Zhou, Mick Schumacher en Nicholas Latifi. Voor Schumacher waren de druiven zuur omdat hij wel een goede tijd klokte, maar deze vanwege het overschrijden van de baanlimieten kwijtraakte.

In het tweede deel liet Sainz zien dat de Ferrari de allersnelste is, maar de strijd om plek tien was belangrijker. De Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell probeerden het op gebruikte banden, maar dat bleek niet de juiste keuze. Ze moesten op nieuw rubber een tweede run maken. In de slotminuten vielen Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel en Alexander Albon buiten de boot. Laatstgenoemde spinde in zijn laatste poging nog even.

Sainz offerde Q3 op om Ferrari-teamgenoot Leclerc een slipstream te geven. De Monegask reed in zijn eerste run naar een 1.31,209 waarmee hij acht duizendste sneller was dan Verstappen. De tweede run ging nog veel sneller voor Leclerc die naar een 1.30,872 knalde, waarna Verstappen op drie tiende genoegen moest nemen met plek twee, voor Red Bull-teamgenoot Perez. Hamilton klokte de vierde tijd, voor Lando Norris, Russell, Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Sainz en Magnussen die beiden geen tijd meer klokten.

Nederlandse vlaggen vliegen de deur uit, veel gebruikt bij de boerenprotesten

De één vindt het prachtig, de ander smakeloos maar het blauw-wit-rood van een omgekeerde Nederlandse vlag duikt steeds vaker op bij viaducten, verkeerslichten en lantaarnpalen. En dat betekent dat winkels het druk hebben met de verkoop van vlaggen, ook de Vlaggenclub in Mijdrecht doet goede zaken: "We hebben het extra druk. In alle soorten en maten vliegen de Nederlandse vlaggen de deur uit."


Bierverkoop hoger dan vóór coronacrisis

We drinken met z'n allen meer bier dan voor de coronacrisis. In het eerste halfjaar van 2022 is de totale bierverkoop hoger dan in dezelfde periode in 2019, ruim voor de coronapandemie. Dit geldt voor zowel de horeca als thuisconsumptie. Zo meldt AT5.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brouwers, waarin 14 grote bierbrouwers zijn vertegenwoordigd.

De totale bierverkoop in de eerste zes maanden van dit jaar is bijna 1,5 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2019. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2021, tijdens de coronacrisis, is de bierverkoop dit jaar bijna 13 procent hoger.

Thuis drinken we bijna 3,5 procent meer bier dan voor corona, in de horeca is dat verschil iets kleiner: 0,4 procent. De bierverkoop zou dit jaar mogelijk nog hoger zijn geweest als de horeca geen last had van personeelstekorten.

Omgekeerde vlag op het Torentje, 'boerenprotesten' zijn rustig verlopen

Een wereldwijde demonstratie met als middelpunt de Dam in Amsterdam. "Stand with the Dutch, because you’re next", staat er op de aankondiging die ‘boeren, vissers, truckers en burgers’ oproept om mee te demonstreren vanmiddag. Het protest is bedoeld om de boeren te steunen in hun strijd tegen de stikstofplannen van Nederland.

Het valt op dat er geen enkele boerenorganisatie bij dit protest lijkt betrokken. De organisator is 'Nederland in Verzet' van Michel Reijinga, die de afgelopen twee jaar vooral bekend werd als organisator van koffie drinken op het museumplein en andere demonstraties tegen het Nederlandse coronabeleid. "Nederland is in nood. De vlag op z'n kop”, schrijft Reijinga op de website van Nederland in Verzet.

Anti-overheidsactivisten lijken elk issue in ons land te omarmen en het eigen te maken. Stikstofbeleid of toeslagenaffaire het maakt niet ze eigenlijk niet zo veel uit, zolang ze maar een uitermate populistisch en rechts standpunt in kunnen nemen. Dit trekt uiteraard andere rechts populistische aandacht, waardoor buitenlandse onlineplatforms als Rebel News en The Counter Signal ons land opzoeken en desinformatie over de protesten de wereld inhelpen.

Update 16.41 uur: Het is niet meer zo druk op de dam (zie webcam). De vrachtwagens en de tractors staan nog wel voor het paleis op de Dam geparkeerd. De terrasjes rond de Dam zijn goed gevuld.

In Den Haag zijn vier mannen bekeurd nadat ze een omgekeerde Nederlandse vlag bij het Torentje hadden ophangen. Op foto’s is te zien hoe twee zwemmers via de Hofvijver de vlag, die is bevestigd aan twee palen, plaatsten tegen het gebouw waarin de werkkamer van minister-president Mark Rutte zich bevindt. Na ongeveer een uur werd de vlag verwijderd.

Update 14.40 uur: De protestmars is inmiddels gestart.

Update 13.05 uur: Inmiddels is het een stuk drukker op de Dam. DJMO is voor ons ter plaatse om info te vergaren en wat foto's te maken. Sommige boeren zijn al vannacht om 0.00 uur vertrokken op de trekker en via de flevopolder gereden om op 8.00 uur op de Dam te kunnen zijn. De FvD heeft zich ook bij de demonstratie gevoegd.

Er zijn diverse boeren tegengehouden in Amsterdam, die hun trekker moesten laten staan om vervolgens met de bus naar de Dam te worden gebracht.

Boerenzakdoeken mogen niet worden verkocht op de Dam maar tegen een donatie van €5 ontvangt men er twee, er zijn er zo'n 1200 beschikbaar. 

Rond 13.20 uur werd een straat nabij de Dam geblokkeerd door handhavers.

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)
Protest op de Dam in Amsterdam 23 juli 2022 (Foto: DJMO)

Eerdere berichtgeving: Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de tractoren op het plein worden toegestaan als decor voor de demonstratie. "We houden in de gaten dat het er niet te veel zijn. Maar vooralsnog is het beeld dat het rustig is, en dat de demonstratie ordelijk kan verlopen.”

Michel Reijinga, gaat prat op de steun van vrijheidskonvooien uit Canada, de VS, Australië en Italië voor de demonstratie van vanmiddag. Volgens hem zal Michael Flynn, de Amerikaanse voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van Donald Trump, een toespraak houden. Ook zouden de Nederlandse organisaties Parallelle Samenleving en Viruswaarheid (van Willem Engel) achter de demonstratie staan om de boeren te steunen.

Het protest begint om 12.00 uur. Na een bijeenkomst op de Dam wordt er rond 13.00 uur een route gelopen door de stad.

Oekraïne: 'dag na graanakkoord Russische kruisraketten op Odessa'

Een dag nadat een akkoord over het hervatten van de graanexport was gesloten tussen Turkije, Rusland, Oekraïne en de VN, is de Oekraïense haven Odessa, die belangrijk is voor de export, volgens Oekraïense bronnen getroffen door Russische raketten. "De vijand viel de haven van Odessa aan met Kalibr kruisraketten. Twee raketten hebben de infrastructuur van de haven beschadigd", liet de militaire commandostaf in het zuiden weten op Telegram en elders. Twee andere raketten werden door de luchtafweer neergeschoten.

De Russische president Vladimir Poetin heeft daarmee de Verenigde Naties en Turkije "in het gezicht gespuugd", aldus de Oekraïense zijde. VN-secretaris-generaal António Guterres en de Turkse regering hadden bemiddeld bij de graanovereenkomst die Kyiv en Moskou vrijdag in Istanbul hebben ondertekend.

De overeenkomst regelt hoe Oekraïne zijn graan, dat belangrijk is voor de wereldmarkt, over de Zwarte Zee via de Bosporus kan transporteren. De overeenkomst voorziet in beveiligde doorvoerroutes voor vrachtschepen vanuit drie Oekraïense havens in de omgeving van Odessa, vijf maanden na het begin van de oorlog. Oekraïne en Rusland hebben ook toegezegd geen schepen op deze routes aan te vallen.

'Poetin is niet te vertrouwen'
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VN en Turkije opgeroepen ervoor te zorgen dat Rusland deze beloften nakomt. De Amerikaanse ambassadeur in Kyiv noemde de aanval "schandalig" en eiste dat Rusland ter verantwoording zou worden geroepen. "Het Kremlin gaat door met het vernietigen van basisvoedsel," verklaarde Bridget Brink op Twitter.

25 miljoen ton tarwe in afwachting van uitvoer
Rusland en Oekraïne behoren tot de grootste graanproducenten ter wereld. Voordat de Russische invasie begon, leverden zij samen ongeveer 30 procent van 's werelds verhandelde tarwe. De gisteren afgesloten overeenkomst moet onder meer de uitvoer mogelijk maken van 20 tot 25 miljoen ton tarwe die als gevolg van de oorlog in Oekraïense silo's is blijven steken. Na het akkoord daalde de tarweprijs op de handelsmarkten tot op het niveau van vóór de Russische aanval begon.

De ondertekeningsceremonie in Istanbul was een precaire aangelegenheid. De regering in Kyiv weigerde hetzelfde document als de vertegenwoordiger van Moskou te ondertekenen vanwege de Russische aanval. Daarom hebben de vertegenwoordigers van beide landen, de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu, hun handtekening gezet onder twee afzonderlijke maar inhoudelijk identieke overeenkomsten. Deze werden ook ondertekend door vertegenwoordigers van Turkije en de Verenigde Naties. VN-secretaris-generaal Guterres en de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan woonden de ceremonie in het Dolmabahce Paleis bij.

De blokkade van de Zwarte Zee door Rusland heeft de afgelopen maanden geleid tot toenemende problemen met de mondiale voedselvoorziening. Volgens het Voedselprogramma van de Verenigde Naties (WVP) is het aantal mensen in de wereld dat "ernstige honger" lijdt met 47 miljoen toegenomen sinds het begin van de Russische invasie.

Verstappen bovenaan in laatste training Frankrijk

Max Verstappen zal met een prima gevoel richting de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk gaan. De Nederlander was op het circuit van Paul Ricard duidelijk de snelste in de afsluitende derde vrije training, om 16.00 uur begint de kwalificatie.

Zowel op de mediumbanden als de zachte banden maakte Verstappen een uitstekende indruk. De zachte banden gingen er in de slotfase van de sessie onder, waarna eigenlijk alle toppers daarop hun beste tijden lieten noteren. Verstappen bovenaan dus, de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc stonden op ruim drie tienden en bijna driekwart seconde.

Lewis Hamilton zat nog nét binnen een seconde van Verstappen, wiens teamgenoot Sergio Perez dat juist net niet voor elkaar kreeg. Verder was Alexander Albon prima bezig: de Thai parkeerde zijn Williams op de achtste plek.

De uitslag van de training is hier te vinden.

Politie arresteert op hardhandige wijze gehandicapte man

Een filmpje waarop te zien is hoe drie politieagenten in Limburg een man zonder onderbenen op ruwe wijze aanhouden, leidt tot veel ophef op social media.

Op vragen van RTL Nieuws meldt de politie in Limburg: "De politie kreeg woensdagavond een melding van verschillende vernielingen in Hoensbroek. Er zouden ramen zijn ingegooid met keien en een bloempot. De medewerker die op de videobeelden te zien is, trof daar de verdachte aan op een scootmobiel en wilde hem aanhouden. Daarop werd de hondengeleider door de verdachte uitgescholden en die wilde vluchten. Dit werd verhinderd door de agent waarna de verdachte viel. Op dit moment beginnen de beelden van de video die veelvuldig via social media gedeeld wordt."

De politie wijst erop dat 'de verdachte duidelijk gevorderd wordt om los te laten'. Dit weigert de man herhaaldelijk waardoor de agent genoodzaakt is om hardhandig op te treden om de situatie onder controle te krijgen.

Update 11.20 uur: Op Dumpert is een ander filmpje te zien van dit voorval, hierop is te zien wat er aan vooraf ging. De gehandicapte man lijkt tegen de agent aan te rijden.

Update 13.30 uur: Hier nog een filmpje op Dumpert waar de de gehandicapte man een ruitje van een kelderbox lijkt in te tikken, op deze melding kwam de politie af.

Ook in de Verenigde Staten kinderen met apenpokken besmet

De Amerikaanse gezondheidsambtenaren hebben de eerste twee gevallen van apenpokken (monkeypox) bij kinderen in de VS gemeld.

Eén geval betreft een peuter uit Californië en de andere is een niet in de VS woonachtige zuigeling die op "doorreis" was in het gebied rond Washington DC. Ambtenaren van Volksgezondheid onderzoeken hoe de kinderen besmet zijn geraakt.

Beiden hebben symptomen maar zijn in goede gezondheid en worden behandeld met een antiviraal geneesmiddel genaamd tecovirimat of TPOXX, dat de CDC aanbeveelt voor kinderen onder de 8 jaar omdat zij een hoger risico lopen op ernstig ziek worden door de infectie.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 2.500 gevallen van het virus vastgesteld. De meeste gevallen zijn vastgesteld bij homo- en biseksuele mannen met frequent seksueel contact.

Maar volgens de CDC zijn er ook minstens acht gevallen van apenpokken bij vrouwen, zo maakte het agentschap vrijdag bekend.

Monkeypox wordt niet alleen beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (soa) - de ziekte wordt ook doorgegeven door nauw (huid-op huid) contact met een besmet persoon.

Het virus veroorzaakt meestal puistachtige huiduitslag, die extreem kan jeuken en pijnlijk kan zijn, die zich over het lichaam verspreidt, evenals andere complicaties.

De infectie verdwijnt bij volwassen patiënten meestal vanzelf zonder behandeling of ziekenhuisopname - maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat jonge kinderen meer kans lopen om aan de ziekte te overlijden. Functionarissen van de WHO zijn deze week bijeengekomen om te bepalen of het virus moet worden uitgeroepen tot "Public Health Emergency of International Concern", de hoogste alarmfase.

Gisteren werd bekend dat in Amsterdam een 10 jatige jongen in juni met apenpokken besmet is geraakt.

Zweedse voetbalsters schakelen België in blessuretijd uit

Op het Europees kampioenschap voetbal in Engeland hebben de Zweedse vrouwen zich geplaatst voor de halve finales. Zweden, dat in 1984 de eerste Europese titel pakte, rekende in Leigh in blessuretijd af met België.

Na 24 minuten kwam Kosovara Asllani met een heerlijke pass dwars door de Belgische verdediging, maar de goal van Stina Blackstenius werd wegens buitenspel afgekeurd. Diezelfde Blackstenius was tien minuten later bijna trefzeker, maar FC Twente-keepster Nicky Evrard bracht redding voor België.

Kort na rust belandde een kopbal van Amanda Ilestedt op de lat, mar het bleek buitenspel te zijn. Een klein half uur later was het wederom het gouden duo dat bijna toe kon slaan: een vrije trap van Asllani werd bíjna binnen gekopt door Blackstenius, maar op twee meter afstand reageerde Evrard met een perfecte redding.

Over en weer kwamen er verder wel wat kansjes, maar er leek een verlenging in te zitten. Daar dacht Zweden ver in blessuretijd anders over: Asllani nam een corner, Evrard sloeg de bal weg en Nathalie Björn schoot recht op haar vuisten, maar in de rebound schoot veterane Linda Sembrant Zweden naar de halve finales.

Gaan de Leeuwinnen vanavond winnen?

Na een gelijkspel en tweemaal winst in de groepsfase mogen de Leeuwinnen vanavond het laten zien tegen Frankrijk!! De Fransen schijnen het beste van het beste zijn en daarmee topfavoriet. Maar onderschat onze Leeuwinnen niet. Miedema keert weer terug in het team en wat te denken van onze nieuw ontdekte talenten Damaris en PelovaGodin. Helaas speelt Lieke Martens niet meer mee dit EK, maar Brugts kan niet wachten om haar te vervangen. Dus zeg het maar!! Hoeveel wordt het vanavond? Gaat Nederland naar de halve finale? 

Gaan de Leeuwinnen vanavond winnen?

Na een gelijkspel en tweemaal winst in de groepsfase mogen de Leeuwinnen vanavond het laten zien tegen Frankrijk!! De Fransen schijnen het beste van het beste zijn en daarmee topfavoriet. Maar onderschat onze Leeuwinnen niet. Miedema keert weer terug in het team en wat te denken van onze nieuw ontdekte talenten Damaris en PelovaGodin. Helaas speelt Lieke Martens niet meer mee dit EK, maar Brugts kan niet wachten om haar te vervangen. 

Dus zeg het maar!! Hoeveel wordt het vanavond? Gaat Nederland naar de halve finale? 

Tour: Etappe 20 - Tourwinst bevestigen in de tijdrit

De negentiende etappe van de Tour de France, het was wéér wat bijzonders: Christophe Laporte was nog niet aan de beurt geweest voor het onmenselijk goede Jumbo-Visma en dus mocht hij in de slotkilometer aanvallen, met succes. Nog twee etappes te gaan, prima kans op twee Jumbo-zeges.

De heren beginnen vandaag in Lacapelle-Marival, waar het startpodium voor de ruim veertig kilometer lange tijdrit staat opgesteld. De finish daarvan ligt in Rocamadour, met in de laatste paar kilometer nog twee klimmetjes van grofweg anderhalve kilometer: één aan vijf procent en één aan bijna acht procent naar de finish, toch nog even goed pittig. Rellende_Rotscholier heeft hier alles weer uiteen gezet, goed om er even bij te houden.

Om 13.05 uur mag hekkensluiter Calew Ewan het bal openen, precies een uur later gaat met Filippo Ganna een eerste echte kanshebber van start. Stefan Küng is om 15.50 aan de beurt, Wout van Aert om 16.16 uur en vanaf 16.42 uur begint de top-10, met geletruidrager Jonas Vingegaard die rond 17.45-17.50 uur aan de finish verwacht wordt.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

WK-zilver voor hordeloopster Bol in wereldrecordrace, Klaver 4e in WK-finale

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene was het vrijdagnacht een klein beetje een Nederlands avondje. Twee finales met Nederlandse deelname - en niet zonder succes - en ook de estafetteploegen kwamen in actie.

35km snelwandelen vrouwen
Waar de 50 kilometer doorgaans voor meer dan drie uur aan positiewisselingen, inzinkingen en allerhande drama en vermaak zorgde, heeft de wereldatletiekbond het koningsnummer de nek omgedraaid en er een 35 kilometer van gemaakt. In Eugene werd dat voor het eerst op een groot atletiektoernooi gelopen en de vrouwenwedstrijd was alvast niet de meest spannende ooit.

De Peruviaanse Kimberly Garcia Leon, winnares van goud op de 20km, ging er vroeg vandoor met de Poolse Katarzyna Zdzieblo, goed voor zilver op de kortere afstand. Halverwege sloeg de Peruviaanse een gat, Zdzieblo leek even terug te kunnen komen, maar dat gebeurde toch niet: Garcia Leon finishte in 2:39.16 uur en pakte zo dubbel goud, voor Zdzieblo (2:40.03). De Tibetaanse Choeyang Kyi liep vrijwel de hele wedstrijd alleen en pakte in 2:40.37 uur brons voor China, waarmee het gehele 20km-podium herhaald werd.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Rutger Koppelaar begon goed met twee rake sprongen, maar op 5,75 meter ging het drie keer mis. Dat deed hem de das om, hij greep met één plekje naast een finaleplaats. Menno Vloon begon juist wat stroever, maar sprong in zijn derde poging wél over 5,75 meter, goed voor een plek in de finale.

4x100m vrouwen, series
Met Andrea Bouma, Zoë Sedney, Minke Bisschops en Naomi Sedney stelde Nederland een jonge ploeg op, vermoedelijk niet met een finaleplaats als doel. Dat was niet realistisch en die kwam er dan ook niet: 43,46 seconden betekende de zesde tijd in de serie en de gedeeld dertiende tijd in totaal. De thuisploeg maakte wel indruk: Melissa Jefferson, Aleia Hobbs, Jenna Prandini en Twanisha Terry snelden naar 41,56 seconden, driekwart seconde boven het wereldrecord uit 2012.

4x100m mannen, series
De mannen hadden misschien wel de op dit moment sterkst mogelijke opstelling namens Nederland, maar dat was simpelweg niet voldoende: Hensley Paulina, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju finishten in 39,07 seconden als zesde en niet in de buurt van een finaleplaats.

400m vrouwen, finale
Lieke Klaver stond voor het eerst in een mondiale individuele finale en daarin deed ze het uitstekend. Aanvankelijk streed ze zelfs even mee om de medailles, maar dat moest ze nét laten gaan: vierde in 50,33 seconden, een zeer knappe prestatie. Het goud ging met enig machtsvertoon naar Shanae Miller-Uibo uit de Bahama's in 49,11 seconden, voor de Dominicaanse Marileidy Paulino (49,60) en de Barbadiaanse Sada Williams (49,75).

400m mannen, finale
Wayde van Niekerk won in 2016 olympisch goud in een wereldrecord en pakte een jaar later de wereldtitel. Daarna raakte hij bij een rugbywedstrijd voor een goed doel dusdanig zwaar geblesseerd dat hij pas in 2020 weer in actie kwam. Inmiddels is hij terug en de Zuid-Afrikaan leek zelfs even op weg naar een medaille, maar helaas: vijfde in 44,97 seconden. Het goud ging naar thuisfavoriet Michael Norman in 44,29 seconden, voor oud-olympisch kampioen Kirani James uit Grenada (44,48) en de Brit Matthew Hudson-Smith (44,66).

400m horden vrouwen, finale
Het was een surrealistische finale van Sydney McLaughlin: van de Amerikaanse topfavoriete werd een aanval op haar eigen wereldrecord verwacht, maar het ging wel érg hard. Ze snelde naar het goud in een bizarre 50,68 seconden, waar haar record op 51,41 stond. Femke Bol wist knap af te rekenen met McLaughlin's landgenote Dalilah Muhammad en pakte in 52,27 seconden ietwat verrassend het zilver, terwijl Muhammad in 53,13 genoegen moest nemen met brons.

Speerwerpen vrouwen, finale
Het was aanvankelijk niet de meest enerverende finale ooit en met 66,91 meter in poging drie gooide wereldkampioene Kelsey-Lee Barber uit Australië de boel op slot. De strijd om zilver werd echter wél spannend: Haruka Kitaguchi gooide zich met 63,27 meter naar plek twee in de laatste ronde, waarna de Amerikaanse Kara Winger er met 64,05 meter nog overheen ging - brons bleef wel voor Kitaguchi.

FOK! Wat een weer: zoeken naar een zonnestraaltje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Hollandse zomertemperaturen gister. Uit het wolkendek viel tegen het einde van de middag enige regen in het zuidwesten. In het zuidoosten  werd het vandaag 22-24 graden (Maastricht 23,8º) tegen slechts 17,3º op Terschelling.

Vooruitzichten voor vandaag:

Morgenochtend is het overal droog en is het zonnig. In het noordoosten komen eerst nog wolkenvelden voor. Er is weinig wind, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied staat een matige noordwestenwind.

Morgenmiddag is het zonnig en droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 20°C aan de noordkust en 27°C in het zuidoosten. Er is weinig wind.

Morgenavond blijft het droog. Landinwaarts staat er weinig wind, in het westelijk kustgebied steekt een matige wind op uit het zuidoosten.


Verder vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen:
Zondag zonnig en zomers warm. Na het weekend geleidelijk lagere maximumtemperaturen en enkele buien.

De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Za 23-07-2022 Max. 24° Min. 12° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 80% Zonkracht 6 Windkracht VAR 2
  • Zo 24-07-2022 Max. 27/29° Min. 15/16° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 60% Zonkracht 7 Windkracht ZW 3
  • Ma 25-07-2022 Max. 24/26° Min. 18/19° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 50%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 4
  • Di 26-07-2022 Max. 20/22° Min. 15/17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht W 4
  • Wo 27-07-2022 Max. 20/21° Min. 11/14° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht N 3
  • Do 28-07-2022 Max. 21/23° Min. 10/12° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
    Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht NO 2


 Vierdaagse 2022 dag 3 even rusten in het zonnetje richting Cuijk (Foto:qltel)
Vierdaagse 2022 dag 3, even uitrusten in het zonnetje richting Cuijk (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

NVWA: ruim honderd meldingen over dierenwelzijn tijdens warme dagen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de afgelopen warme dagen extra inspecteurs ingezet om toezicht te houden op de regels voor dierenwelzijn tijdens extreme weersomstandigheden. In totaal zijn er tijdens deze hitteprotocolperiode van 13 tot en met 20 juli 117 meldingen binnengekomen.

"We zijn blij dat mensen ons weten te vinden. Dierenwelzijn staat bij de NVWA voorop. We merken dat mensen ons of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hebben gebeld als ze vermoeden dat dieren aan hittestress lijden en mogelijk in nood zijn. Op die manier kunnen onze inspecteurs waar nodig een situatie ter plekke beoordelen. Als er misstanden worden gesignaleerd, treden we op." laat Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de NVWA, weten.

Meldingen
Elke melding wordt door de NVWA in behandeling genomen en vervolgens beoordeeld. Op die manier kan, wanneer er een sterke verdenking is, worden bekeken of een dier daadwerkelijk aan hittestress lijdt. Achteraf is het lastiger om een casus te beoordelen, daarom heeft de NVWA opgeroepen om per direct te bellen als er een vermoeden is van een dier in nood. Dieren hebben bij hoge temperaturen behoefte aan verkoeling. De sector kan er met goede voorbereiding voor zorgen dat de gevolgen van hitte voor dieren beperkt blijven, door bijvoorbeeld schaduwplekken en extra watervoorzieningen te regelen.

Naleving
De NVWA merkt dat de sector zich steeds beter voorbereid op het warme weer en ook beter is geïnformeerd. Na de zomer van 2021 waren er meer dan 200 meldingen binnengekomen. Vergeleken met een aantal jaar geleden is het hitteprotocol tot nu toe over het algemeen goed nageleefd door alle partijen. Zowel particulieren, veehouders en slachterijen lijken beter op de hoogte van de betreffende richtlijnen.

Aanpassingen sector
Slachthuizen hebben vaak hun werktijden aangepast zodat transport op extreem hete dagen na 12 uur 's middags veelal niet meer voorkwam. Ook werden er minder of geen exportcertificeringen aangevraagd. De NVWA heeft de grotere slachthuizen gevraagd om bij heet weer extra te letten op een goede planning. Technische mankementen kunnen snel resulteren in wachtrijen van vrachtwagens bij slachthuizen. Dat moet ten alle tijden voorkomen worden.

Wat doet de NVWA bij warme dagen?

  • extra controles op veehouderijen, in weides, op verzamelcentra en slachthuizen
  • extra controles op dierenwelzijn bij veetransporten als het warmer is dan 27 graden

Kijk voor meer informatie op de hitte-pagina op de website van de NVWA: Toezicht op dierenwelzijn bij extreme temperaturen.

Rode Kruis zag minder blaren tijdens 104e Nijmeegse Vierdaagse

Het Rode Kruis hielp de afgelopen drie wandeldagen bijna 3000 wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. In totaal hebben de hulpverleners van het Rode Kruis bijna 1800 blaarbehandelingen uitgevoerd. Dit is aanmerkelijk minder dan de vorige editie in 2019, toen waren dit er 5804 terwijl er toen vier dagen werd gewandeld. Het is lastig om de cijfers te vergelijken. Dit komt omdat er dit jaar een dag minder werd gewandeld en door de wisselende weersomstandigheden.

Naast blaren hadden de wandelaars ook te kampen met klachten als insectenbeten, hitte-uitslag, schaaf- en snijwonden en overbelaste spieren en gewrichten. Op de eerste dag van de Vierdaagse hadden opvallend veel wandelaars moeite met de warmte. Er waren toen wandelaars die zich met flauwtes en andere hitte gerelateerde klachten bij de EHBO-posten langs de routes en op de Wedren meldden. Het contrast met de eerste dag was op de donderdag groot. Sommige wandelaars werden overvallen door de beduidend lagere temperaturen en de regen. Er was toen sprake van onderkoeling van enkele wandelaars. Op vrijdag, de laatste wandeldag, was de wandeltemperatuur aangenaam en meldden zich opvallend weinig wandelaars bij de hulpposten.

Cijfers hulpverlening Rode Kruis 2022
Voor de hulpverlening bij de hulpposten zijn de afgelopen drie dagen de volgende materialen gebruikt:
· 10.000 bloedlancetten (om blaren te prikken)
· 70 meter wondpleister
· 15 kilometer Leukoplast tape
· 33 liter kamferspiritus (voeten schoonmaken)
· 27.2000 gaasjes
· 700 meter fixatiepleister (fixomull)
· 36 liter alcohol

In totaal heeft het Rode Kruis tijdens de 104e editie van de Vierdaagse 650 hulpverleners ingezet. Voorgaande jaren waren er tussen de 500 en 600 vrijwilligers actief voor de hulporganisatie tijdens de Vierdaagse. De 300 EHBO’ers, 17 artsen en 35 verpleegkundigen hebben tijdens de hulpverlening 30.000 handschoenen gebruikt om hygiënisch te behandelen.

De Rode Kruis vrijwilligers stonden op de posten langs de route en op het start/finish-terrein. Op deze laatste locatie werd de hulpverleningsorganisatie ondersteunt door het Ministerie van Defensie. Er waren ook nog eens honderden vrijwilligers actief in ondersteunende diensten zoals in de logistiek, de meldkamer en in de verblijflocaties voor de vrijwilligers. Tijdens de feesten in Nijmegen werden dagelijks ongeveer zeventig vrijwilligers ingezet.

ECB-president Lagarde belooft te strijden tegen inflatie

De president van de Europese Centrale Bank, Lagarde, heeft herhaald dat de centrale bank vastbesloten is de inflatie onder controle te krijgen.

In een gastartikel voor de kranten van de 'Funke-Mediengruppe' schreef ze dat de belangrijkste rentetarieven worden verhoogd zolang als nodig is om de inflatie weer op de streefwaarde te brengen. De ECB streeft op middellange termijn naar een inflatie van twee procent. In het eurogebied staat deze momenteel op een recordhoogte van 8,6 procent. 

Lagarde schrijft dat hoge inflatie grotendeels te wijten is aan factoren die centrale banken niet kunnen beheersen. Wel kunnen de banken ervoor zorgen dat de inflatie niet continue hoog blijft. Donderdag kondigde de ECB voor het eerst in elf jaar een renteverhoging aan.

Bliksem slaat in windmolen

In Crowell, Texas is een windmolen in vlammen opgegaan nadat hij door de bliksem was getroffen.

Ingenieur Brent Havin was aan het werk op een zendmast toen hij de blikseminslag zag gebeuren rond 11.45 uur CST op vrijdag (22 juli).

"Het kostte me een seconde om te realiseren wat ik zag gebeuren", zei hij.

Havin filmde op zijn telefoon toen de meer dan 45 meter hoge molen bleef draaien terwijl deze in brand stond, zwarte rook in de lucht verspreidend.

Binnen enkele minuten waren de brandende wieken van de molen uit elkaar gevallen.

'Hebben de hoorzittingen over bestorming Capitool gevolgen voor Trump?'

In de loop van acht hoorzittingen heeft de 6 januari Congrescommissie verbazingwekkende onthullingen en nog niet eerder vertoonde beelden rond de verkiezingen van 2020 en de aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 naar buiten gebracht.

Zo zou voormalig president Donald Trump nadat hij zijn beruchte speech had gehouden op de urenlang naar de televisie hebben gekeken naar het verloop van de bestorming van het Capitool hebben gekeken en niets hebben ondernomen om ze een halt toe te roepen. Meerdere medewerkers spoorden Trump aan om in te grijpen, maar die zou alle adviezen in de wind hebben geslagen. Volgens de getuigen gooide hij met zijn tweets juist olie op het vuur. 

Op de hoorzitting werd een nooit eerder vertoonde video vertoond waarin Donald Trump weigerde te zeggen dat de presidentsverkiezingen van 2020 voorbij waren. De outtakes van zijn toespraak, gefilmd op 7 januari vorig jaar, laten zien dat de president het script aanpast. "Ik wil niet zeggen dat de verkiezingen voorbij zijn", zegt hij onder meer tegen zijn dochter Ivanka. 

Volgens de leden van het comité toont hun bewijs aan dat voormalig president Donald Trump wist dat de verkiezingen niet 'gestolen waren'; dat hij actief probeerde om de verkiezingsuitslag toch ongedaan te maken; en dat hij aanzette tot de gewelddadige rel bij het Capitool waarbij vijf mensen om het leven kwamen.

Maar zullen er daadwerkelijk consequenties zijn voor president Trump en zijn inner circle? DW gaat in op wat de hoorzittingen tot nu toe hebben uitgewezen, en wat de uitkomst zou kunnen zijn voor president Trump en zijn naaste medewerkers.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.