FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 juli 2022

WK hockey krijgt droomfinale na zinderende zege van Argentijnen

Argentinië is zondagavond om 21.30 uur de tegenstander van het Nederlands elftal in de WK-finale. Duitsland werd in een schitterend hockeygevecht na het nemen van shoot-outs verslagen. In een halve finale die ook 120 minuten had mogen duren, stond het na een uur spelen 2-2.

Het was een heerlijk hockeyfeest, dat al begon voordat er überhaupt een bal had gerold. Dat kwam vooral dankzij de Argentijnse fans, die alles uit de kast haalden om hun heldinnen bij te staan. Het olympisch stadion in Terrassa waar dit WK wordt gespeeld, stond de afgelopen weken niet bepaald bekend als heksenketel. De vele lege plekken deden pijn aan de ogen van de internationale hockeyfans. Die treurnis was op deze boeiende en broeierige zaterdagavond heel snel vergeten.

Tijdens de transformatie van Terrassa.
Opgezweept door geklap, getrommel en gezang waanden de toeschouwers zich even in Buenos Aires of Rosario. Aan sfeer geen gebrek dus. Aan publiek ook niet, er zaten zelfs meer mensen dan bij Nederland. Gek genoeg was het niet Argentinië, maar Duitsland dat al na 28 seconden op voorsprong kwam. Dat gebeurde uitgerekend via het wapen dat de afgelopen duels zo haperde, de strafcorner. De laatste 26 Duitse pogingen van kop cirkel op dit WK leverden geen treffer op.

De eerste van deze zaterdagavond wel. Bloemendaal-aanwinst Sonja Zimmermann legde de Argentijnse fans kort het zwijgen op door de 1-0 erin te pushen. Las Leonas reageerden gepast en zochten gepassioneerd de aanval. Uit de derde corner van de wedstrijd pushte toernooitopscorer Agustina Gorzelany de 1-1 binnen. Vlak daarvoor gaf Agustina Albertarrio wellicht de mooiste pass van het toernooi. Een klein, perfect uitgemeten, liefdevol balletje met haar puntje. Subtiel in al z’n eenvoud en precies op maat voor Majo Granatto. Die echter niet kon profiteren van het gouden voorwerk.

Een klein kwartier later kwam de beloning voor Albertarrio alsnog, toen de beweeglijke spits de 2-1 binnenprikte. Een doelpunt dat niet helemaal verdiend was, omdat Duitse via Charlotte Stapenhorst en Jette Fleschütz ook heel aardige kansen kreeg op hun tweede treffer. Fleschütz speelde haar eerste wedstrijd van het toernooi. De tiener, in de lente nog present op het WK-21, verving pechvogel Kira Horn die met verhoging is uitgevallen.

Na – naar onze bescheiden mening – de mooiste eerste helft van het toernooi, kon het na rust alleen maar minder worden. De wedstrijd had niet meer het meeslepende tempo na rust, maar dat veranderde vlak voor het einde van kwart drie. Argentinië kreeg toen eerst – uiteraard weer via Gorzelany – uit een corner een uitgelezen kans op de 3-1. Dat die niet viel, deed luttele seconden later veel pijn bij de Zuid-Amerikanen. Duitsland counterde er nog een keer uit, zag Elisa Gräve het doel onder vuur nemen. De rebound van dat schot viel voor de stick van Charlotte Stapenhorst, de levensgevaarlijke spits die alweer haar vierde van het toernooi maakte.

Het publiek kroop naar de rand van de stoel. Duitsland drukte, zonder echt veel te creëren. Argentinië kreeg een aardige schotkans, toen Delfina Thome hard uithaalde. Haar schot werd gekraakt door keeper Julia Sonntag, die ook op zaterdag haar mannetje stond. Het fascinerende gevecht tussen de Argentijnse theatrale raspaardjes en de steady, oerdegelijke – maar zeker niet saaie – Duitsers, leek in het voordeel van Las Leonas beslist te worden. Bij een late strafcorner, vier minuten voor tijd, werd echter te vroeg gefloten. Hierdoor werd Argentinië een treffer door de neus geboord.

Er braken zinderende minuten aan, waarin Argentinië de ene na de andere kans kreeg. De adrenaline spoot in het rond, op de tribunes, langs de kant en in het veld. Zeker toen Argentinië 31 seconden voor tijd nog een corner kreeg. Omdat die werd gestopt, moest voor de eerste keer in de knockout-fase van dit WK een wedstrijd beslist worden via shoot-outs.

Ook die waren een echt spektakel. Rocio Sanchez maakte de winnende, uit een re-take. Dat was de 4-2. Vlak daarvoor had Duitsland tweemaal gemist. Vooral de misser van Linnea Weidemann was zuur, de tiener raakte de paal.

Uiteraard gingen de Argentijnse fans los na de beslissende inzet van hun ploeg. Het grote vooruitkijken naar de droomfinale zondagavond kan beginnen. Volle bak in Terrassa, dat getransformeerd is in een hockeytempel.

Argentinië* – Duitsland 2-2 (2-1) (*wint na shoot-outs)
‘1 0-1 Zimmermann (sc)
’14 1-1 Gorzelany (sc)
’28 2-1 Albertarrio
’44 2-2 Stapenhorst

Matla sleept Nederland tegen Australië naar WK-finale: 1-0

Regerend wereldkampioen Nederland heeft zich zaterdagavond voor de dertiende keer in de geschiedenis geplaatst voor de WK-finale. In het Estadi Olímpic in de Spaanse stad Terrassa was het Frédérique Matla die met een rake corner de hoofdrol opeiste in de halve finale tegen Australië, die met 1-0 werd gewonnen.

Tien strafcorners waren al door Nederland gemist na 42 minuten hockeyen, toen dribbelkoningin Lidewij Welten over een Australisch been viel en Nederland opnieuw een strafcorner verdiende. Tot nu toe was het nog niet het toernooi van Frédérique Matla. Zowel op haar sleeppush als op haar veldspel kreeg Matla veel kritiek dit WK. Maar deze keer was ze op een beslissend moment toch bepalend. Aan de stickkant van de Australische keepster Jocelyn Bartram sleepte de spits raak: 1-0.

Het was een bevrijdend doelpunt voor het Nederlands elftal, dat grote delen van de wedstrijd domineerde, maar lange tijd moeite had met het creëren van veldkansen en het verzilveren van strafcorners. Wankelen deed Oranje echter nauwelijks. Vergeleken met de wedstrijd tegen België was Nederland stabieler.

Vooraf was de overwinning absoluut geen zekerheid. Bij vlagen speelde Oranje dit WK best aardig hockey, maar die momenten duurden vaak te kort om de tegenstander vroegtijdig in de wedstrijd te liquideren. Tegen België in de kwartfinale (2-1 winst) hockeyde het Nederlands elftal één kwart sterk, maar sloeg na de Belgische gelijkmaker de paniek toe.

Afgebrokkeld aura van onoverwinnelijkheid
Het zal de Australische vrouwen een injectie zelfvertrouwen hebben gegeven. Op de Olympische Spelen van Tokio namen de concurrenten van Oranje massaal genoeg met de strijd om de tweede plaats. Maar dit wereldkampioenschap ontstond bij andere landen het geloof dat Nederland te verslaan was. Zonder echt slecht te spelen brokkelde dit wereldkampioenschap de aura van onoverwinnelijkheid af.

Meteen vanaf de afslag trok Nederland deze halve finale ten aanval. Binnen vier minuten haalde Maria Verschoor de eerste kans van de wedstrijd. Ze schoot over de grond op doel, maar stuitte op de voeten van de keepster Jocelyn Bartram. Het begin van Oranje was goed, maar lange tijd was de poging van de aanvoerder van Amsterdam de enige echte mogelijkheid.

Net als in het eerste kwart tegen België dwong Nederland meteen het initiatief af. Oranje speelde vooral op de helft van Australië. Ook na een groene kaart voor Laurien Leurink controleerde Nederland de wedstrijd. Maar het spel van Oranje was te mat, waardoor grote mogelijkheden uitbleven. Welten trok aan het begin van het tweede kwart vanaf de achterlijn naar binnen en zocht een Nederlandse stick voor de tip-in, maar vond een Australische. Ambrosia Malone zorgde na twintig minuten hockeyen voor het eerste Australische gevaar door over het doel van Anne Veenendaal te schieten.

De corner die zo moeizaam loopt
Als gevolg van het roulatiesysteem van bondscoach Jamilon Mülders stond Veenendaal deze halve finale zestig minuten lang onder de lat. Zondag is het weer de beurt aan Josine Koning, die Nederland in de slotfase van de kwartfinale tegen België naar de halve finale loodste met een redding op de inzet van de Belgische strafcornerspecialist Stephanie Vanden Borre.

Het was zaak voor Nederland tegen Australië om geduldig te blijven en met iets lef te hockeyen. Aanvaller Freeke Moes legde de bal vlak voor rust op een Australische voet. Daarmee verdiende Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd. In potentie heeft Oranje met Frédérique Matla en Yibbi Jansen op de cirkelrand de beste strafcorner van de wereld.

Maar al het hele WK staat hun vizier niet op scherp. Uit 26 strafcorners scoorde Oranje slechts vier keer. Vooral de haperende sleeppush van Matla is opvallend. Normaal gesproken heeft zij een verwoestende sleeppush. Op het netvlies gebrand staat haar winnende strafcorner in de slotminuut van de NK-finale tegen SCHC. Maar uit haar elf pogingen op dit WK wist ze niet één keer te scoren.

Nog meer corners
Deze keer was het Jansen die een strafcorner op het doel afvuurde. Haar sleeppush was halfhoog. Maar de Australische Renee Taylor bracht op de lijn schitterend redding. Ook in de rebound was Nederland dichtbij een doelpunt, maar Australië verdedigde knap uit, waardoor de ruststand 0-0 was.

Via een Australische stick ging de bal in het begin van het derde kwart gevaarlijk omhoog. Daarmee verdiende Nederland opnieuw een strafcorner. Het resulteerde in een serie van drie corners achter elkaar, die alle drie door Matla werden gepusht. De laatste was de gevaarlijkste. Via de voet van de keepster ging de bal over.

Even later mocht Matla opnieuw twee keer aanleggen vanaf de cirkelrand. De variant waarvoor als eerst werd gekozen, werd doorzien door de Australische strafcornerverdediging. Vervolgens trof ook de rechtstreekse sleep van Matla geen doel.

Nadat Matla ook de zevende, de achtste en de negende corner niet verzilverde, mocht Nederland opnieuw aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Deze keer werd gekozen voor de sleeppush van Jansen. Maar ook zij stuitte op keepster Bartram, die een sterke wedstrijd speelde.

Eindelijk het bevrijdende doelpunt
Na het bombardement een strafcorners (negen in zeven minuten) volgde een enorme kans voor Eva de Goede. De voormalige aanvoerder van het Nederlands elftal had de 1-0 op haar stick. Maar haar push werd gered door keepster Bartram. Daarna probeerde Marloes Keetels van dichtbij de bal in het doel te krijgen, maar ze werd afgefloten.

Toen Australië halverwege het derde kwart voor het eerste een strafcorner verdiende, hielden de supporters van Nederland hun hart vast. Via Penny Squibb produceerde Australië een sleeppush. Maar die werd door de snelle Verschoor uitgelopen.

Toen aanvaller Lidewij Welten over het been ging van Harriet Shand haalde Nederland ook weer een strafcorner. Er waren toen 42 minuten gehockeyd. Eindelijk leverde dat voor Oranje het bevrijdende doelpunt op. Matla sleepte hard en laag aan de stickkant van de keepster, waarna de bal tegen de plank spatte: 1-0. Het was pas het tweede tegendoelpunt voor Australië dit wereldkampioenschap. Voor Matla was het haar derde doelpunt dit toernooi, na twee verzilverde strafballen tegen Ierland.

Welten kraakt de laatste kans
Via schoten van Moes, Verschoor en Matla ging Nederland in het laatste kwart op jacht naar de 2-0. Met nog één minuut en vier seconden op de klok haalde Australië hun tweede strafcorner. De blikken waren gericht op Renee Taylor, die met twee rake corners de Hockeyroos langs Spanje pushte in de kwartfinale.

Taylor pushte, maar de snelle Welten liep de sleeppush uit. Een minuut later vielen de speelsters van Nederland elkaar in de armen op de 23-meterlijn. Dol van geluk – en waarschijnlijk ook van opluchting – liep Oranje een ereronde langs de Nederlandse fans.

Zij zijn er zondagavond ongetwijfeld weer, als Nederland de finale van dit WK speelt. Lang hoeft Oranje niet te wachten om te weten wie de tegenstander is. Duitsland en Argentinië slaan zaterdagavond om 21.30 uur af.

Nederland – Australië 1-0 (0-0)
42. Frédérique Matla 1-0 (sc)

Jonge Nederlanders moeten naar verwachting het langst werken van hele EU

Nederlandse jongeren moeten gemiddeld waarschijnlijk 42,5 jaar werken. Dat is het langst van alle jongeren in de hele EU, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag. Zo meldt NU.nl.

In 2021 bedroeg de verwachte gemiddelde duur van het beroepsleven voor 15-jarigen in de EU 36,0 jaar. Sinds 2001 is de verwachte gemiddelde duur van het beroepsleven in de EU gestaag toegenomen, om vervolgens in 2020 voor het eerst te dalen in verband met de COVID-19-gezondheidscrisis (van 32,0 jaar in 2001 tot 35,9 jaar in 2019, en vervolgens te dalen tot 35,6 jaar in 2020) en in 2021 weer terug te keren op het niveau van vóór de pandemie.

In de EU-lidstaten varieerde de verwachte gemiddelde duur van het beroepsleven sterk, afhankelijk van de landen en hun geografische ligging in Europa. In 2021 werd de hoogste duur in de EU opgetekend in Nederland (42,5 jaar), Zweden (42,3 jaar) en Denemarken (40,3 jaar). Daarentegen werd de laagste duur van het werkzame leven opgetekend in Roemenië (31,3 jaar), Italië (31,6 jaar) en Griekenland (32,9 jaar).

Voor mannen bedroeg de verwachte duur van het beroepsleven gemiddeld 38,2 jaar in de EU, met de langste perioden in Nederland (44,3 jaar) en Zweden (43,6 jaar), en de kortste in Bulgarije (34,6 jaar) en Roemenië (35,0 jaar). Voor vrouwen bedroeg de gemiddelde duur van het werkzame leven in de EU 33,7 jaar, met de langste perioden in Zweden (41,0 jaar) en Nederland (40,5 jaar), maar de kortste in Italië (26,9 jaar) en Roemenië (27,4 jaar).

Hoewel mannen naar verwachting langer zullen werken dan vrouwen, is de genderkloof in de EU kleiner geworden door de toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen (de genderkloof bedroeg +4,5 jaar in 2021, tegen +7,0 jaar in 2001). In 2021 was deze genderkloof het grootst in Italië (+9,1 jaar), gevolgd door Malta (+8,4 jaar) en Roemenië (+7,6 jaar). Litouwen was de enige EU-lidstaat waar de genderkloof negatief was, met vrouwen die gewoonlijk 1,3 jaar meer werkten dan mannen, terwijl Estland (+0,1 jaar), Letland (+0,8 jaar) en Finland (+1,1 jaar) een zeer kleine genderkloof hadden.

Hoe lang moeten jongeren doorwerken in de EU ? ( Bron:Eurostat)
Hoe lang moeten jongeren doorwerken in de EU ? ( Bron:Eurostat)

VK: minstens duizend meisjes misbruikt met medeweten autoriteiten

Net als in een aantal andere Engelse steden zijn ook in Telford 30 jaar lang meer dan duizend meisjes seksueel misbruikt door bendes van Aziatische komaf. Uit angst om van racisme te worden beschuldigd, hebben de autoriteiten jarenlang niet ingegrepen. Dat staat in een van de week verschenen onderzoeksrapport. Zo meldt de Volkskrant.

Duidelijke bewijzen van seksueel misbruik van kinderen in Telford werden generaties lang genegeerd, waardoor meer dan 1.000 meisjes konden worden misbruikt, zo is uit het onderzoek gebleken. Het onderzoek werd gestart na een publicatie over de misstanden in 'Britain's worst ever child grooming scandal' door de Mirror in 2018.

Tom Crowther QC, die het onderzoek voorzat, zei: "Talloze kinderen zijn seksueel misbruikt en verkracht. Ze werden opzettelijk vernederd en vernederd. Zij werden gedeeld en verhandeld. Ze werden blootgesteld aan geweld en hun families werden bedreigd. Ze leefden in angst en hun levens werden voor altijd veranderd."

De resultaten van het drie jaar durende onderzoek laten zien hoe kwetsbare kinderen het doelwit werden van mannen - vaak plaatselijke taxichauffeurs - die alcohol en sigaretten voor hen kochten alvorens de kinderen wijs te maken dat ze een liefdevolle relatie met elkaar hadden.

Na hen 'gehersenspoeld' te hebben, misbruikten en verkrachtten ze hen, waarbij de kinderen met de dood werden bedreigd als ze dreigden anderen over het misbruik te vertellen.

Het uitblijven van ingrijpen door de autoriteiten moedigde de daders alleen maar aan om door te gaan met het misbruik, zo luidde een van de conclusies uit het rapport.

De politie heeft destijds verzuimd om de betrokken Zuid-Aziatische mannen aan te pakken voor seksueel misbruik van kinderen omdat dit "te politiek incorrect" zou zijn geweest, zo bleek uit het onderzoek.

In sommige gevallen kregen de kinderen zelf de schuld van het misbruik en werden ze ervan beschuldigd de hoer te spelen.

Bewijsmateriaal werd echter herhaaldelijk genegeerd door zowel de politie als de gemeenteraad, volgens Crowther.

"Een straat werd beschouwd als een verboden gebied voor de politie, wat duidelijk een ontstellende tekortkoming is," zei hij, en hij noemde het "een verzaking van de kerntaak van de politie" om weg te blijven uit bepaalde straten. "Diezelfde straat werd eind jaren '90 in de lokale pers genoemd als een straat met een probleem van kinderprostitutie en toch bleef het een no-go area voor politie".

In één geval dat in het rapport wordt behandeld, werd in het begin van de jaren 2000 ongepast gedrag van een Zuid-Aziatische man ten opzichte van een kind besproken op vergaderingen van verschillende instanties, maar er werd geen enkele actie ondernomen, zo blijkt uit bewijsmateriaal dat aan de onderzoekers werd verstrekt.

Een getuige zei dat de politie "bang was om vragen te stellen of om tot actie over te gaan", omdat ze "niet beschuldigd wilden worden van racisme".

Het onderzoek suggereerde dat een raadsbesluit met "rampzalige gevolgen" in 2006 om de handhaving op taxivergunningen op te schorten werd gevoed door "angst voor beschuldigingen van racisme". Dit gebeurde terwijl het toezichthoudend personeel van de raad wist dat taxichauffeurs kinderen gratis taxiritjes aanboden in ruil voor seks.

De politie van West Mercia en de raad van Telford en Wrekin hebben inmiddels hun verontschuldigingen aangeboden voor hun tekortkomingen.

Volgens de politie beschikt het korps nu over teams die zich speciaal bezighouden met het voorkomen en aanpakken van kindermisbruik en uitbuiting van kinderen.

Onderzoeker Crowther maakte duidelijk dat de misstanden in Telford ook elders konden voorkomen.

Bij Operatie Chalice, een diepgaand politieonderzoek, werden in 2012 zeven mannen, voornamelijk van Pakistaanse afkomst, gevangen gezet op beschuldiging van onder meer verkrachting en mensenhandel. Hierbij werden kinderen vanaf 13 jaar overladen met drugs en alcohol en voor seks werden aangeboden aan zogenaamde 'vrienden'. Volgens de politie van West Mercia kunnen er tussen 2007 en 2009 zo'n 200 daders zijn geweest. 

Jim Thorpe krijgt na 110 jaar olympische titels terug

De Amerikaanse atleet Jim Thorpe krijgt na 110 jaar de olympische titels terug die hij won 1912. Thorpe won destijds op de Olympische Spelen goud op de vijfkamp en de tienkamp maar deze titels werden hem een half jaar later afgenomen vanwege een korte honkbalcarriére als professional.

Thorpe (1887-1953) kan beschouwd worden als één van de beste en meest veelzijdige sporters ooit. Naast atletiek en honkbal deed hij ook nog aan basketbal en American Football. In 1912 won hij op de Olympische Spelen in Stockholm twee keer goud maar toen duidelijk werd dat hij in de jaren daarvoor een klein geldbedrag had verdiend met honkbal was het IOC onverbiddelijk. Alleen amateurs mochten deelnemen aan de Spelen namelijk.

Niet onwaarschijnlijk is dat racisme omdat Thorpe van inheemse komaf was hier een rol in heeft gespeeld. In 1982 gaf het IOC wel al de medailles terug aan de kinderen van Thorpe maar pas nu is er volledig eerherstel. "Een hoogst uitzonderlijke en unieke situatie", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. 

De atleten uit Zweden en Noorwegen die in de plaats van Thorpe een gouden medaille hadden gekregen, komen in de uitslagen nu op de tweede plek te staan. Daarover is overleg gevoerd met familieleden van de atleten, de mondiale atletiekbond en nationale olympische comités. De andere atleten die in 1912 zilver en brons wonnen, behouden 'gewoon' hun medailles, schrijft het IOC.

Sterke Matthews wint touretappe naar Mende; Vingegaard slaat aanval Pogacar af

Michael Matthews heeft in de Tour de France de viertiende etappe gewonnen. Na eerder twee keer tweede de Tour was de Australiër van de sterkste in de rit naar Mende. In het algemeen klassement probeerde Tadej Pogacar Jonas Vingegaard te lossen, maar de Deen van Jumbo-Visma zou geen tijd verliezen op de Sloveen.

De etappe van Saint-Étienne naar Mende zorgde direct voor vuurwerk. Direct in de rit moest geklommen worden en in de beginfase opende Pogacar de aanval. De nummer twee in het algemeen klassement zette Jonas Vingegaard onder druk, maar de Deen van Jumbo-Visma kraakte niet.

Na de explosieve openingsfase kwam de rust in het peloton nadat er een grote kopgroep wegreed. De kopgroep bestond maar liefst uit 23 renners, met daarbij de Nederlander Bauke Mollema. Jumbo-Visma gaf de kopgroep de ruimte en daarmee deed Louis Meintjes een goede zaak voor het algemeen klassement. De Zuid-Afrikaan pakte meer dan tien minuten terug en steeg zo naar een zevende plaats in het algemeen klassement.

Op zestig kilometer van de aankomst begon de finale in het peloton. Quinn Simmons zorgde voor de eerste aanval, alleen raakte hij niet weg. Matthews was tien kilometer later wel succesvol met zijn aanval. De Australiër versnelde op een oplopend stuk en niemand reageerde. Matthews reed een tijdje voor de andere koplopers, maar zag uiteindelijk Grossschartner, Sánchez en Kron aansluiten.

Tot aan de steile slotklim naar Mende bleef de kopgroep vooruit, al was Kron teruggezakt tot de achtervolgende groep na materiaalpech. Op de korte slotklim loste Matthews Grossschartner en Sánchez, maar vanuit de achtergrond kwam Bettiol terug op het wiel van Matthews en zette niet veel later zijn aanval in. Bettiol leek Matthews te lossen, maar vlak voor de top draaide de Australiër de rollen om. Hij haalde de Italiaan weer bij en liet hem vervolgens ook achter. Matthews pakte in Mende zijn verdiende zege, nadat hij eerder deze Tour al twee keer tweede werd. Bettiol kwam als tweede over de streep, voor Thibaut Pinot.

Tussen de klassementsrenners probeerde Pogacar het op de slotklim. De Sloveen van UAE versnelde en zorgde wel voor schade onder de klassementsrenners, maar Vingegaard kon hij niet lossen. De Deen bleef heel de klim in het wiel van zijn Sloveense concurrent en blijft nog altijd aan ruim aan de leiding staan in het algemeen klassement. David Gaudu kwam na Pogacar en Vingegaard over de finish, voor Geraint Thomas en Nairo Quintana.

Fun met Funda over de grens #5: Koopje in Bulgarije

Schitterend vrij gelegen gerenoveerde bungalow in een dorpje bij de stad Novi Pazar met 1 slaapkamer, twee gast accommodaties met slaapkamer en eigen badkamer op een grondstuk van 2630 m2. Grote kelder onder het huis en meerdere bijgebouwen.

Het hoofdhuis bestaat uit een inkomhal, open keuken met eetkamer, woonkamer, slaapkamer en badkamer met bad- douche en toilet. Ramen zijn van dubbel glas met kunststof kozijnen, op maat gemaakte houten deuren. De vloeren in de keuken en eetkamer zijn van hout, verder overal tegels. Het huis is te koop met bijna alle meubilair en apparatuur dat op de fotos te zien is. Er is een houtkachel met radiatoren voor de verwarming. Onder de bungalow is een enorme kelder om uw spullen op te bergen of te gebruiken als klusruimte.

Verder bevindt er zich een gastenverblijf op het terrein met slaapkamer, badkamer met toilet. De vloer is betegeld, kunststof kozijnen met dubbel glas en de muren gedecoreerd met natuurlijke stenen. Dan is er nog een tweede gastenverblijf met slaapkamer en badkamer. Hier is tevens een houtkachel, kunststof kozijnen en vloertegels.

Het huis en de bijgebouwen zijn compleet gerenoveerd: nieuwe bedrading, pijpleidingen, nieuwe tegels, kozijnen en deuren. Het dak is eveneens gerenoveerd en er zijn twee nieuwe sceptic tanks. Het dorp is groot met ca. 400 inwoners en goed ontwikkeld. Het ligt dichtbij een stad waar alle winkels zijn.  

Vraagprijs € 52.400 (alle kosten inbegrepen)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)

Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)
Koopje in Bulgarije (Foto:Funda)


Voetbalsters Oostenrijk en Engeland naar kwartfinales EK

Op het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen is de eerste groep afgerond. Vrijdagavond werden de laatste twee wedstrijden in groep A gespeeld, waarbij het al geplaatste gastland Engeland de puntjes op de i zette.

Engeland speelde in Southampton tegen Noord-Ierland, waarbij het even duurde voor de doelpuntenmachine op gang kwam. Na veertig minuten was het dan eindelijk raak: een schot van Lauren Hemp werd geblokt, maar Fran Kirby schoot heerlijk raak.

Beth Mead tikte vier minuten later al de 2-0 binnen, kort na rust tekende Alessia Russo met een simpele kopbal voor de 3-0 en een eenvoudig passje stelde haar vijf minuten later in staat de vierde op te tekenen. De Noord-Ierse Kelsie Burrows wist een kwartier voor tijd een fraai lobje binnen te werken, helaas voor haar was dat wel in eigen doel: 0-5.

Oostenrijk speelde tegen Noorwegen, met als inzet een plek bij de laatste acht. Al vroeg eindigde een Oostenrijkse bal op de lat, maar na 37 minuten was het toch raak: een heerlijke pass van Verena Hanshaw werd het doel in gekopt door Nicole Billa.

In de tweede helft had Oostenrijk de boel op slot kunnen gooien, maar Lisa Makas stond één op één met de keepster en wist 'm precies op die keepster te schieten. In de slotfase kon Ada Hegerberg de Noorse ploeg redden, maar keepster Manuela Zinsberger redde Oostenrijk. Dat deed ze in blessuretijd nog eens en zo bleef het bij 1-0.

Mountainbikester Terpstra tweede op shorttrack bij World Cup Andorra

De World Cup mountainbiken is deze week neergestreken in Andorra, waar op flinke hoogte in Vallnord geknokt wordt om de winst. Vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt en de hoogte, gecombineerd met het nodige klimwerk, zorgden voor zwaardere wedstrijden dan normaal.

Vrouwen
Op het loodzware parcours werd het veld redelijk uit elkaar geslagen, waarbij één van de favorietes er überhaupt niet aan te pas kwam: Jenny Rissveds schoot bij de start uit haar pedaal, viel zo een plek of 25 terug en moest zich terugknokken, uiteindelijk naar een knappe achtste plek.

Voorin voerde Alessandra Keller het tempo aan, nadat Laura Stigger uit Oostenrijk de eerste gaten geslagen had. De Zwitserse Keller kreeg gezelschap van Rebecca McConnell en in de slotfase ook van Anne Terpstra. Even leek de Nederlandse op weg naar de finish voor de winst te gaan, maar op het laatste bruggetje verloor ze haar momentum: Keller pakte zo de winst, Terpstra werd fraai tweede en McConnell werd derde - Anne Tauber werd zeventiende.

Mannen
Ook hier waren de verschillen beduidend groter dan normaal het geval is in de shorttrackraces. Luca Braidot opende met twee ronden te gaan volle bak de aanval, maar bij het ingaan van de laatste ronde liep de ketting van de Italiaan eraf. Hij verloor kostbare tijd en werd gepasseerd door Mathias Flückiger, Alan Hatherly en Vlad Dascalu.

Het trio nam afstand van de rest en in de slotfase opende Flückiger de aanval. Hatherly leek even langszij te kunnen komen, maar de Zwitser was te sterk en sprintte naar de winst, voor de Zuid-Afrikaan Hatherly en Dascalu uit Roemenië. David Nordemann werd 35e.

Tour: Etappe 14 - Met een pittig muurtje aan het eind

De dertiende etappe van de Tour de France, de meningen waren verdeeld: wel of niet spannend? Uiteindelijk ging het kopgroepje strijden om de winst en was Mads Pedersen de sterkste, vandaag volgt er stevig heuvelwerk.

De heren beginnen in Saint-Étienne, waar gisteren de finish lag. Vanaf de start gaat het al een dikke zestig kilometer lang op en neer, waarna het een tijdje wat meer op dan neer gaat. Twee beklimmingen van de derde categorie volgen elkaar rap op, alvorens we richting finish trekken.

Kort voor de finish wacht de Côte de la Croix Neuve, drie kilometer aan een dikke tien procent, niet prettig. Bij Mende ligt kort na de top dan de finish, 192,5 kilometer na het vertrek.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier uitgebreid voorbeschouwd, kijken doen we vanaf grofweg half één en de finish staat tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Moeder blijft vechten om haar ontvoerde dochter terug te brengen naar Nederland

Een internationaal opsporingsbevel, negen jaar gevangenisstraf en bemoeienis op het hoogste koninklijke en politieke niveau hebben er nog altijd niet voor gezorgd dat de ontvoerde Insiya terug is in Nederland. Voor advocaat Peter Plasman is het helder: "Het lijkt me een zekerheid dat ze terugkomt want het meisje wordt ouder en ouder en gaat nu al hard richting een leeftijd dat er vragen gaan komen." Deel twee van de AT5-reconstructie van de ontvoering van Insiya. Zo meldt AT5

"Moet je eens nagaan, Insiya is nu 8 jaar. Alle kinderen gaan op een gegeven moment zichzelf googelen. Als Insiya dat doet, dan ziet zij: ik heb een moeder, die is naar mij op zoek en die zal niet stoppen totdat ik terug bij haar ben", zegt Nadia Rashid. Insiya werd bijna zes jaar geleden op 2-jarige leeftijd op brute wijze ontvoerd uit een woning in de Watergraafsmeer en illegaal meegesmokkeld naar India door haar vader, Shehzad Hemani.

De afgelopen jaren heeft Nadia hemel en aarde bewogen om haar dochter terug te krijgen naar Nederland. "Je blijft vechten. Je kunt niet een keuze maken vandaag doe ik het niet. Je bent er constant mee bezig met nieuwe manieren, met nieuwe middelen."

Waarom Insiya nog niet terug is? "Dat komt in de kern omdat India niet meewerkt aan de terugkeer van Insiya en ook niet aan de berechting van de vader in Nederland", legt advocaat Peter Plasman uit. Misdaadverslaggever John van den Heuvel betreurt vooral dat de vader van Insiya nergens aan meewerkt. "Hij houdt zich gewoon niet aan allerlei rechterlijke uitspraken ook in India over bijvoorbeeld contactherstel tussen moeder en Insiya. Dat vind ik wel heel kwalijk."

Minister-president Mark Rutte heeft zich de afgelopen jaren mede ingezet om contactherstel of terugkeer van Insiya te realiseren. In een interview met John van den Heuvel geeft hij aan hoop te hebben, maar geen zekerheid. "Wat we doen is iedere keer als een druppeltje op een steen in beweging te krijgen maar ik ga hier niet tegen jou of tegen Nederland zeggen: dit komt echt wel goed. Dat weet ik niet zeker."

Volgens advocaat Peter Plasman is er toegezegd dat er politieke druk zal worden blijven uitgeoefend: "Het is beloofd en er is gezegd dat men er zich mee bezig zal houden totdat het meisje terug is."

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries sprak zich stevig uit over de rol van het kabinet in een aflevering van RTL Boulevard. "Ik vindt dat de Nederlandse regering veel meer moet doen", zei De Vries. "Wij kunnen en mogen niet tolereren dat kinderen, Nederlandse kinderen, hier worden ontvoerd en dat dat geen gevolgen heeft. Daar moet de premier, het kabinet en de ambassadeurs, die moeten daar allemaal met hun vuist voor op tafel slaan. Ik heb de indruk dat er nu echt wel wat stille diplomatie is, maar die tijd is voorbij. De tijd dringt, er moet wat gebeuren."

De uitspraken van De Vries dateren van september 2020. Inmiddels is de vader van Insiya veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en 45.000 euro boete. Daarnaast is er een Internationaal arrestatiebevel uitgezet en is er op politiek en koninklijk niveau extra druk op India gezet om Insiya terug te brengen naar Nederland.

Dat het nog niet gelukt is, komt volgens Plasman vanwege internationale en economische belangen die te groot zouden zijn. "Ik heb zo het sombere vermoeden dat Nederland niet sterk genoeg is tegenover India en dat uiteindelijk Nederland zich ook niet wil beroepen op vriendschappelijke banden die verbroken kunnen worden."

Toch ziet Plasman er een zekerheid in dat Insiya terug komt. "Als de vader wordt aangehouden in het buitenland en in Nederland terechtkomt, dan gaat hij de cel in en dan zal hij zich moeten verantwoorden." Ook van den Heuvel ziet nog mogelijkheden. "Je moet toch kijken of je in de vorm van een bemiddelingstraject een oplossing kan vinden, maar daar heb je twee partijen voor nodig", aldus Van den Heuvel. "Dat de vader daarvan doordrongen moet worden, dat is op dit moment de meest pragmatische oplossing."

Gisteren zou de hoger beroepszaak tegen de vader van start gaan, maar die ging niet door omdat het Openbaar Ministerie een fout had gemaakt met de dagvaarding. De zaak loopt hierdoor een flinke vertraging op. 

Maar ook op de diplomatieke weg blijft de focus gericht. "Dat is niet alleen via Buitenlandse Zaken, maar er is natuurlijk ook Algemene Zaken, de minister-president, het koningshuis. Misschien ook wel op Europees niveau, alles!" aldus moeder Nadia. "Als alles is gedaan, dan is terug en als ze nog niet terug is dan is er nog niet alles gedaan."

Deel 2 reconstructie ontvoering Insiya:

Deel 1 reconstructie ontvoering Insiya:

OM: zeven jaar cel en TBS voor geweldsexplosie tegen agenten tijdens avondklok

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van zeven jaar en TBS met dwangverpleging tegen een 33-jarige uit de Verenigde Staten afkomstige man. Hij wordt verdacht van het in Groningen op 10 maart 2021 om het leven proberen te brengen van een politieman en het verwonden van een zijn vrouwelijke collega.

Tijdens de avondklok, ingesteld vanwege de corona-pandemie, zien de agenten twee mannen zonder licht fietsen. De agenten spreken de mannen aan; ze reageren niet. Uiteindelijk wordt hen op de Van Houtenlaan gevraagd zich te legitimeren.

Uit het niets
Na een korte woordenwisseling wordt de mannelijke agent vanuit het niets met een mes aangevallen door de verdachte. Zijn collega probeert hem met behulp van een wapenstok te ontzetten. Na de worsteling rennen de mannen weg. Daarbij laten ze hun fietsen en een zwart petje achter. De agent is zeer ernstig gewond aan hals en gezicht. Hij wordt geopereerd en overleeft ternauwernood de aanval. De agente heeft twee verwondingen aan haar bovenbeen.

Woonboot
De politie doet direct een buurtonderzoek en plaatst foto’s van de fietsen en camerabeelden van een nabij gelegen supermarkt op social media. Een van de fietsen wordt herkend door een man die een woonboot verhuurt aan twee mannen die de verdachten blijken te zijn. De politie doet daar een inval, maar vinden de verdachten niet.

Aanhouding
Dat doet de Franse politie op 13 maart 2021 wel. Door inzet van telefoontaps en met hulp van de Belgische en Franse autoriteiten worden de verdachten aangehouden in Noord-Frankrijk in een huurauto. Ook worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de politieman zit.

Poging doodslag
Op basis daarvan en op basis van bekennende verklaringen van de verdachte acht de officier van justitie wettig en overtuigend een poging doodslag bewezen. “Daarbij heeft de verdachte meermalen gericht op het hoofd en in de hals gestoken. (…) Het had niet veel gescheeld of de politieman had het niet overleefd. Het handelen van verdachte was enkel en alleen gericht op het uitschakelen van de agent.”

Koppelriem
Daarnaast is het zo goed als zeker aan de koppelriem van de agente te danken dat er bij haar geen vitale delen zijn geraakt bij het helpen ontzetten van haar collega. “Als het mes van de verdachte niet op de koppelriem was gestuit dan was de kans op zwaar lichamelijk letsel als gevolg van steken in het bovenlichaam met daarin vitale organen aannemelijk geweest.”

TBS
De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen constateren dat de verdachte zonder behandeling zo maar opnieuw de fout in kan gaan. Ook geven zij aan dat er sprake is van een psychische stoornis. Deze uit zich onder meer in een gebrek aan inzicht in eigen handelen en waanachtige overtuigingen. Zij adviseren daarom TBS met dwangverpleging.

Bescherming maatschappij
Een TBS-maatregel heeft als doel om de maatschappij te beschermen. Aan de andere kant moet een TBS-behandeling, voor zover mogelijk, gericht zijn op een veilige en verantwoorde terugkeer naar de maatschappij. Dat gebeurt door het gecontroleerd verlenen van verlof, waardoor iemand stapsgewijs kan terugkeren in de maatschappij.

In deze zaak is de verdachte een vreemdeling zonder verblijfstatus. Deze verdachte kan niet terugkeren in de Nederlandse maatschappij. Wat wel kan is dat hij een in Nederland opgelegde straf in de Verenigde Staten kan ondergaan. Daarbij dient de kanttekening te worden gemaakt dat het onduidelijk is of dat land een TBS-maatregel ten uitvoer kan leggen. “Deze vraag is uitgezet bij de Amerikaanse autoriteiten, maar daarop is nog geen reactie ontvangen.”

Alles afwegende vraagt de officier van justitie aan de rechtbank wel de TBS-maatregel met dwangverpleging op te leggen. “Hier prevaleert het belang van een veilige samenleving boven het persoonlijk belang van de verdachte nu er geen verantwoord alternatief is.”

Realiseren
Tot slot. Geweld tegen agenten werkt in de ogen van de officier van justitie strafverzwarend. De verdachte heeft groot fysiek en psychisch leed veroorzaakt bij twee agenten die gewoon hun werk deden. Uit het niets zijn zij geconfronteerd met een ongekende agressie. De officier van justitie geeft aan dat een dergelijke gebeurtenis een enorme impact heeft op hen, hun familie en collega’s. “Zij maken zich allen grote zorgen, waarbij ze zich ineens weer keihard realiseren dat het werk van een politieagent zeker niet zonder gevaar is.”

De zaak tegen de andere aanwezige man wordt later behandeld.

Extra aanpak om het aantal wegblijvers van school terug te dringen

Word je in de les gemist, trekt de leraar meteen aan de bel; lukt het even echt niet om naar de les te komen, dan komt deze via een digitale school naar jou; en heb je op school extra ondersteuning nodig, dan praat je daar zelf over mee. Dit staat in het plan van minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs om het aantal thuiszitters te verminderen. Het kabinet trekt €15 miljoen uit voor steunpunten die ouders en jongeren gaan helpen bij het vinden van een passende plek op school. Met twee wetsvoorstellen wil Wiersma ervoor zorgen dat de school voortaan sneller kan ingrijpen in belang van het kind.

Minister Wiersma: “School is de plek waar je je ontwikkelt en waar je vrienden maakt. Stel je voor dat je die kansen niet krijgt omdat je niet naar school kunt. Dat is bepalend voor je toekomst. Ieder kind verdient goed onderwijs. Ik wil er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat je naar school kunt blijven gaan en je kunt blijven ontplooien.’’

€15 miljoen voor start ouder- en jeugdsteunpunten
Voor ouders en leerlingen is het soms een zoektocht naar een passende plek op school. Het kabinet trekt daarom €15 miljoen uit om vanuit het passend onderwijs zogenoemde ouder- en jeugdsteunpunten op te zetten. Deze onafhankelijke steunpunten informeren ouders en leerlingen onder meer over de ondersteuning in hun regio en over hun rechten en plichten. Ieder samenwerkingsverband moet deze zomer zo’n steunpunt hebben. Met het extra geld wordt geregeld dat deze steunpunten ouders en leerlingen ook praktisch kunnen adviseren en ondersteunen.

Ook extra maatregelen voor beter passend onderwijs
Het opzetten van de ouder- en jeugdsteunpunten behoort tot een van de maatregelen om passend onderwijs te verbeteren met onder meer als doel om het aantal leerlingen dat niet naar school gaat, te verminderen. Minister Wiersma wil daarbij dat leerlingen snel kunnen meepraten over mogelijke ondersteuning. Nu wordt vaak voor hen besloten welke hulp ze krijgen. Hij wil daarom haast maken met het wetsvoorstel dat dit zogenoemde hoorrecht regelt. Dit wetsvoorstel Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs gaat daarom nog voor de zomervakantie in consultatie.

Aanwezigheid stimuleren
Om te zorgen dat kinderen zich kunnen blijven ontwikkelen en te voorkomen dat zij langdurig uitvallen, is het nodig dat scholen precies weten wat ze moeten doen als een leerling een keer afwezig is. Ze moeten goed verzuimbeleid hebben en zicht hebben op patronen van aan- en afwezigheid. Als je meteen wordt gemist als je een keer niet in de les bent, kan de school namelijk in actie komen voordat afwezigheid zorgelijk wordt en tijdig met kinderen en ouders in gesprek gaan over een oplossing. Spijbelen en een paar dagen ziek kunnen namelijk al voorbode zijn dat een kind helemaal gaat uitvallen. Het is noodzakelijk dat scholen de totale aan- en afwezigheid van hun kinderen bijhouden. Ben je om een geldige reden afwezig, omdat je bijvoorbeeld ziek bent, dan hoeft een school dat nu níet bij te houden.

Om scholen niet op te zadelen met eindeloze administratie wordt het registreren eenvoudiger. Ook het wetsvoorstel Terugdringen Verzuim gaat nog voor de zomer in consultatie.

Op weg naar een digitale school
Uitgangspunt blijft dat leerlingen zoveel mogelijk fysiek naar school gaan, maar voor wie dat niet lukt of dreigt uit te vallen, komt digitaal afstandsonderwijs beschikbaar. Voor sommige vakken kunnen deze leerlingen digitaal aanhaken bij lessen van de eigen school. Ook komen gedigitaliseerde lessen van andere scholen beschikbaar. Op deze manier blijven de leerlingen bij school betrokken en wordt de overstap van thuis naar het klaslokaal kleiner. Na de zomer kunnen ze hiervan gebruikmaken.

Dit is de opmaat naar een volledig digitale school waarbij leerlingen (zo mogelijk tijdelijk) helemaal digitaal onderwijs volgen als het echt niet anders kan.

Bij het uitvoeren van het verzuimplan trekt minister Wiersma nauw op met minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

WK-zilver voor Nederlandse ploeg op gemengde 4x400 meter

Op de openingsdag van het wereldkampioenschap atletiek in Eugene heeft Nederland de eerste medaille gelijk te pakken, de twintigste ooit op een WK. Op de gemengde 4x400 meter was het raak voor het Nederlandse kwartet.

Liemarvin Bonevacia opende minder lekker dan hij in de series had gedaan, maar Lieke Klaver deed het wederom uitstekend en bracht Nederland naar de derde plek. Tony van Diepen wist die positie vast te houden en gaf het stokje over aan Femke Bol, die de series over had geslagen.

Na optredens van Elija Godwin, Allyson Felix en Vernon Norwood ging de Amerikaanse ploeg aan de leiding, maar slotloopster Kennedy Simon had het uiterst zwaar. Ze werd in de laatste meters gepasseerd door de Dominicaanse Fiordaliza Cofil, die in 3:09,82 minuten het goud pakte.

Bol kwam in de laatste meters van grote afstand opzetten en ging langs Simon: zilver in 3:09,90 minuten, drie meter verder en ze had Cofil ook nog verschalkt. Cofil won het goud overigens samen met Lidio Feliz, Marileidy Paulino en Alexander Ogando.

20km snelwandelen mannen
Verdedigend wereldkampioen Toshikazu Yamanishi uit Japan nam al snel de leiding en liep kilometerslang voor de grote groep uit. Dat werd hem wat te gortig en hij liet zich terugzakken, maar na tien kilometer ging het nog eens harder: Yamanishi versnelde en de derde vijf kilometer werd in 19:24 minuten afgewandeld, waarna er nog maar weinig kanshebbers over waren.

Yamanishi liep samen met landgenoot Koki Ikeda, de Zweed Perseus Karlström en Samuel Gathimba uit Kenia. Karlström moest met drie kilometer te gaan afhaken, een zwaar vechtende Gathimba bleef er nog iets langer aan. Bij het ingaan van de slotkilometer sloeg Yamanishi toe: Ikeda kon niet meer volgen en in een indrukwekkende 1:19.07 uur liep Yamanishi naar de wereldtitel, voor Ikeda (1:19.14). Gathimba werd nog opgepikt door Karlström, die in 1:19.18 het brons pakte, zeven seconden voor de Keniaan.

Kogelstoten vrouwen, kwalificatie
Jessica Schilder verkeert in supervorm en toonde dat gelijk: met 19,16 meter in haar eerste worp was de Nederlandse in één keer geplaatst voor de finale. Jorinde van Klinken bleef met 18,19 meter steken op de zestiende plek, Benthe König werd met 17,51 meter twintigste en haalde de finale ook niet.

100m mannen, heats
Geen Nederlanders, maar wel een paar rappe tijden. Vooral Fred Kerley liet er geen gras over groeien: in een ogenschijnlijk bijzonder soepele race snelde hij naar een uiterst indrukwekkende 9,79 seconden. Zijn Amerikaanse landgenoot Trayvon Bromell deed het met 9,89 ook prima, de Jamaicaan Oblique Seville liep 9,93 en Letsile Tebogo uit Botswana finishte in 9,94 seconden, een nieuw wereldrecord onder 20 jaar.

3000m steeplechase mannen, heats
Weinig echt opmerkelijke dingen, op één na: in de laatste heat ging het bij de laatste passage van de waterbak fout voor Benjamin Kigen. De Keniaanse winnaar van olympisch brons in Tokyo kwam niet lekker neer, verloor flink wat posities en de Afrikaans kampioen greep zo naast een finaleplek.

Verspringen mannen, kwalificatie
Veel kwalificaties hebben wel één groot slachtoffer, bij het verspringen was Tajay Gayle de pineut. De Jamaicaan begon als regerend wereldkampioen, maar noteerde drie ongeldige pogingen en kon zijn biezen pakken.

Geen mogelijkheid voor boerenprotest op Zwarte Cross

Boeren krijgen geen ruimte voor protesten, in welke vorm dan ook, op het terrein van de Zwarte Cross. Dat heeft de organisatie van het festival besproken met een aantal boerenactiegroepen. Zo meldt de Gelderlander.

De boeren zijn welkom om op openbare plekken nabij het festivalterrein demonstreren, maar om daar toestemming voor te krijgen moeten de actiegroepen aankloppen bij de gemeente en de politie. "We hebben de boerengroepen, Agractie en FDF, uitgelegd waarom wij geen protestuitingen willen op ons terrein. Zij hebben gezegd dit te begrijpen en we hebben, onder het genot van een biertje, uitgesproken dat we de openheid en eerlijkheid onderling waarderen.”

NASA en Roskosmos blijven samenwerken bij vluchten naar ISS

De ruimtevaartorganisaties van de VS en Rusland willen samenwerken bij vluchten naar het ISS. Dat hebben NASA en Roskosmos bekendgemaakt. Er werd overeengekomen dat Russische kosmonauten op NASA-vluchten naar het internationale ruimtestation zouden worden gebracht en dat NASA-astronauten in Russische ruimtecapsules zouden vliegen.

Roskosmos zei in Moskou dat de overeenkomst de belangen van beide partijen diende. Het betekent dat er altijd minstens één Roskosmos- en één NASA-lid op het ISS is.

NASA-astronauten werden rond 2020 al in de ruimte gelanceerd aan boord van Russische Sojoez-raketten vanuit Baikonoer in Kazachstan. Daarna vertrouwden de VS op de ruimtetransporter "Crew Dragon" van het privébedrijf SpaceX.

Met het oog op de Russische oorlog tegen Oekraïne was het  onduidelijk of de samenwerking tussen de twee landen in de ruimte zou worden voortgezet.

VS wil Saoedi-Arabië hulp bieden bij verdediging tegen Iran

In het licht van de groeiende dreiging van Iran hebben de VS steun toegezegd aan Saoedi-Arabië. Het koninkrijk moet in staat worden gesteld om zijn volk en soevereiniteit te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zei de VS in een verklaring tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan Jeddah.

De verklaring werd gepubliceerd door het Witte Huis in Washington en het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken na een ontmoeting tussen Biden en de Saoedische koning Salman. Het stelt ook dat de inmenging van de Iraanse regering in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen moet worden gestopt. Bovendien mag Iran geen kernwapens verwerven.

In de verklaring benadrukten de VS en Saoedi-Arabië ook hun steun voor het door de VN bemiddelde staakt-het-vuren in buurland Jemen.

Biden geeft Saoedische kroonprins de schuld van moord op Kashoggi
Gisteren ontmoette Biden in Jeddah de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die de Amerikaanse inlichtingendienst de schuld geeft van de moord op de Saoedische journalist Khashoggi in 2018 in het Saoedische consulaat in Istanbul. Biden zei dat hij de kroonprins ook persoonlijk verantwoordelijk hield, maar Bin Salman had de verantwoordelijkheid ontkend. Biden zei dat hij ook duidelijk maakte dat verder geweld tegen regeringscritici zou resulteren in een reactie van de VS.

In Saoedi-Arabië zijn vijf mensen ter dood veroordeeld in verband met de misdaad. De straffen werden later omgezet in gevangenisstraffen.

Biden in de Samenwerkingsraad van de Golf
Op de laatste dag van zijn reis naar het Midden-Oosten woont Biden een vergadering bij van de Gulf Cooperation Council, waar ook Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten deel van uitmaken. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris is Biden van plan om ongeveer een miljard dollar steun toe te zeggen voor voedselzekerheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

FOK! Wat een weer: Vannacht een enkele bui, morgen overal zonnig en droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal  

Vanochtend breekt van het noordwesten uit de zon door en wordt het droog. De wind is matig en komt uit noordwestelijke richting.

Vanmiddag is het zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het Waddengebied tot lokaal 25°C in Limburg. Er staat een matige noordwestenwind.

Vanavond blijft het helder en droog. De wind neemt af en in de loop van de avond staat er nog maar weinig wind.

Een zwoele zomeravond in Purmerend (Foto:Pukeko)
Een zwoele zomeravond in Purmerend (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Nederland wint dertigste editie van Haarlemse Honkbalweek

Nederland heeft de dertigste editie van de Haarlemse Honkbalweek gewonnen. In de finale won het met 6-1 van Curaçao.

Oranje kende in de dertigste editie van de Haarlemse Honkbalweek een lastige week. In de poulefase verloor Nederland, maar liefst drie keer van Curaçao (8-6), Japan (5-0) en de Verenigde Staten (10-0). Dankzij overwinningen tegen Italië en Cuba plaatste Oranje zich met moeite voor de halve finale.

In die halve finale won Nederland verrassend van titelverdediger Japan, die in de poulefase al hun wedstrijden hadden gewonnen. In de finale tegen Curaçao sloeg de ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen in de vijfde inning toe. Oranje scoorde in die inning vijf runs via John Polonius, Delano Selassa, Roger Bernadina, Coco Balentien en Juremi Profar. In de zesde inning kwam Curaçao terug tot 5-1, waarna in de gelijkmakende slagbeurt Sicnarf Loopstok de 6-1 op het scorebord zette. In de zevende en laatste inning van de wedstrijd kwam Oranje niet in de problemen en pakte de eindzege in de dertigste editie van de Haarlemse Honkbalweek.

Gemengde 4x400-meterploeg naar WK-finale, historisch Peruviaans goud

In het Amerikaanse Eugene is vrijdagavond het wereldkampioenschap atletiek van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste ochtendsessie, waar gelijk al de eerste Nederlanders in actie kwamen, met wisselend succes.

4x400m gemengd
De eerste drie ploegen in de twee series zouden zich plaatsen voor de finale en dat was voor Nederland eigenlijk nooit een probleem. Liemarvin Bonevacia en de bijzonder indrukwekkend lopende Lieke Klaver brachten Nederland in een leidende positie, Tony van Diepen hield dat keurig vol en Eveline Saalberg haalde de tweede plek binnen in 3:12,63 minuten, achter de VS en voor Polen. De finale wordt zaterdagochtend om 04.50 uur Nederlandse tijd gelopen.

Kogelslingeren mannen
Voor Denzel Comenentia was het een dag om snel te vergeten. Met zijn beste seizoensworp van 75,21 meter zou hij de top-12 en dus de finale bereikt hebben, maar zover kwam de Nederlander niet. Sterker nog, zijn drie pogingen eindigden allemaal in het net, als enige van de 29 deelnemers noteerde hij geen enkele geldige worp.

20km snelwandelen vrouwen
De eerste medailles van het WK werden op de weg vergeven en wel bij het snelwandelen. Lange tijd gingen de Peruviaanse Kimberly Garcia Leon en de Tibetaanse, voor China uitkomende Choeyang Kyi samen aan de leiding, maar in de tweede helft van de race liet Leon haar concurrente achter zich. Ze hield ogenschijnlijk probleemloos stand en snelde in 1:26.58 uur naar de wereldtitel en de eerste WK-medaille ooit voor Peru in de atletiek. Choeyang moest genoegen nemen met het brons in 1:27.56 uur, want Katarzyna Zdzieblo uit Polen kwam er in de slotfase nog voorbij (1:27.31).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.