FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 juli 2022

Zinderende slotfase helpt mountainbiker Braidot naar eerste World Cup-zege

In het Zwitserse Lenzerheide hebben 's werelds beste mountainbikers zondag weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt op de cross-country. Vooral bij de mannen leverde dat een behoorlijk spektakel in de slotfase op, niet bepaald tot vreugde van het publiek.

Vrouwen
Al vrij snel reden drie vrouwen zich los van de rest: Loana Lecomte uit Frankrijk, de Zweedse Jenny Rissveds en Alessandra Keller uit het gastland. De voorsprong van de drie werd ronde na ronde uitgebouwd en in de voorlaatste ronde vond Lecomte het welletjes geweest.

De Française trok ten aanval en sloeg een gat, wat genoeg bleek voor de winst. Rissveds en Keller duelleerden om de tweede plek, waarbij de Zweedse als sterkste uit de bus kwam. Anne Terpstra was op plek vijf de beste Nederlandse, Anne Tauber werd vijftiende, Lotte Koopmans 47e en Sophie von Berswordt finishte niet.

Mannen
Net als bij de vrouwen ontstond al snel een groepje, waar uiteindelijk vier mannen overbleven: Luca Braidot uit Italië, de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly en thuisfavorieten en rivalen Mathias Flückiger en Nino Schurter. Laatstgenoemde hoopte voor eigen publiek zijn 34e World Cup-zege te pakken en zo alleen recordhouder te worden.

Het groepje werd wat uit elkaar gereden door de twee Zwitsers, maar Braidot en daarna ook Hatherly sloten weer aan, op het oog strijdend om plek drie. Ineens verschenen juist zij echter als leiders in beeld - Schurter en Flückiger waren buiten beeld in elkaar blijven haken en gevallen.

In een zinderende sprint pakte Braidot zijn allereerste World Cup-zege, voor Hatherly, terwijl Flückiger als derde finishte en Schurter even later op plek vier over de finish bolde. David Nordemann finishte namens Nederland op de 51e plek.

Verstappen: "Deze dag was lastig"

In een bewogen race wist Max Verstappen vanmiddag beslag te leggen op de tweede plaatst achter Charles Leclerc. Zoals de Nederlander gisteren al voorspelde, was de slijtage van zijn banden groter dan hem lief was.

"Deze dag was lastig. Het was moeilijk dan ik had verwacht. We leken het meteen al moeilijk te hebben met de banden. Het maakte niet uit welke band we eronder schroefden, dat bleef zo op elke compound. Dus ja, we hadden te veel last van bandenslijtage om aan te vallen, vooral bij Charles", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Na twee rondjes bij elke stint verloor ik al heel veel snelheid. Ik kan nog niet echt uitleggen waarom het zo erg was. Normaal gesproken zijn we wel beter met het managen van de banden. Het voelde een beetje als een ‘off-day’. De tweede plek is desalniettemin nog steeds een goed resultaat op een moeilijke dag", zo vulde Verstappen aan.

De Nederlandse wereldkampioen was verrast door het niveau van Ferrari. "Ik had wel verwacht dat ze sterk zouden zijn, maar niet dat ze zo goed zouden zijn. Het ging bij ons minder dan verwacht. We moeten analyseren en begrijpen waarom het zo ging."

Verstappen werd ook nog gevraagd of hij nog last had van de oranje rook van de Nederlandse sporters. "Nee hoor, de oranje rook was leuk. Het is ook een geweldige kleur. Dus ik vind het niet erg om daar doorheen te rijden. Het is geweldig om te zien dat er zoveel fans naar Oostenrijk komen. Ik heb ze helaas geen overwinning kunnen geven, maar ik denk dat de tweede plek nog steeds een prima resultaat is", aldus een lachende koploper in de WK-stand.

Tennisser Ebden wint en verliest Wimbledon-finales, Tsjechische dames pakken titel

Op het heilige gras van Wimbledon zijn ook de dubbelspelfinales inmiddels afgewerkt. Twee van de drie waren niet echt spannend, de derde was dat zeer zeker wel tot aan de laatste set.

Gemengd dubbelspel
Neal Skupski en Desirae Krawczyk wonnen vorig jaar de titel en ook nu stond het Brits-Amerikaanse duo in de finale. Daarin troffen ze de Australiërs Matthew Ebden en Samantha Stosur, maar die waren niet echt een partij: 6-4, 6-3, misschien wel de makkelijkste wedstrijd van het toernooi voor de kampioenen.

Mannendubbelspel
Matthew Ebden kreeg een herkansing, na de verloren gemengde finale, en wel met landgenoot Max Purcell. De Aussie's namen het op tegen de Kroatische veteranen Nikola Mektic en Mate Pavic, de regerend kampioenen. Ebden en Purcell hadden onderweg naar de finale acht matchpoints overleefd en waren duidelijk van plan om er niet nog meer goed te hoeven maken.

De eerste twee sets werden via tiebreaks netjes onderling verdeeld, waarna de volgende twee sets ook verdeeld werden, weliswaar met een break. In de beslissende vijfde set kon niemand afstand nemen van de ander en dus moest er een supertiebreak gespeeld worden, waarin Ebden en Purcell veruit het sterkst waren: 7-6 (5), 6-7 (3), 4-6, 6-4, 7-6 (2).

Vrouwendubbelspel
Elise Mertens won de titel vorig jaar met de Taiwanese Hsieh Su-wei, dit keer speelde de Belgische samen met Zhang Shuai uit China. In de finale trof het als eerste geplaatste duo de Tsjechische nummers twee, Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova. Die waren eigenlijk gewoon een maat te groot en nadat Zhang de bal op matchpoint in het net sloeg was het klaar: 6-2, 6-4 en de vijfde Grand Slam-titel van de Tsjechische speelsters, na onder meer Wimbledon 2018 en de Australian Open dit jaar, was een feit.

Jungels wint eerste Alpenetappe in de Tour vanuit vroege vlucht

Bob Jungels heeft de negende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Luxemburger van AG2R Citroën kwam in de eerste Alpenrit als eerste over de streep. Tadej Pogacar blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Vandaag stond de eerste Alpenrit op het programma tussen Aigle en Châtel over 192 kilometer, onderweg moesten de renners vier beklimmingen over, waarvan de laatste twee van de eerste categorie waren. Vanuit de start werd er direct hard gereden en was het lang wachten tot de juiste kopgroep de ruimte kreeg. In eerste instantie reden vijftien renners weg en later konden zes renners aansluiten en kregen we een grote kopgroep. Ook Wout van Aert was mee en hij pakte ook de punten in de tussensprint en liep in dat klassement alleen maar verder uit.

Na de eerste twee beklimmingen, de Côte de Bellevue van de vierde categorie en de Col des Mosses van de tweede, was de voorsprong opgelopen tot zo'n 3,5 minuut waardoor Rigoberto Urán eventjes virtueel in het geel stond, maar gedurende de rit verkleinde het team van Pogacar het gat naar de koploper.

Op zestig kilometer van de finish ging Jungels ervandoor, samen met Simon Geschke, terwijl de voormalige kopgroep langzaam uit elkaar begon te vallen. De Duitser pakte de bergpunten op de Col de la Croix, en nam de leiding in het bergklassement over. Na de bergpunten liet Geschke zich terugzakken en ging Jungels er alleen vandoor.

De sterke Luxemburger van AG2R Citroën begon met een voorsprong van een kleine twee minuten op zijn eerste achtervolgers aan de Pas de Morgins, een onregelmatige klim van 15,4 kilometer à 6,1 procent. Op de klim van de eerste categorie probeerde Thibaut Pinot het gat naar Jungels te dichten. De Fransman verkleinde snel het gat naar de Luxemburger, maar zou nooit meer terugkomen bij Jungels. Jungels was zo op weg naar de overwinning, terwijl Pinot nog werd gegrepen door or Jonathan Castroviejo en Carlos Verona.

Pogacar sprong in de finale nog weg uit de groep met favorieten en alleen Jonas Vingegaard kon hem volgen. De meeste klassementsrenners verloren maar een paar seconden, maar Aleksandr Vlasov wat(+1.16), Daniel Martínez (+16.02) kan een goed klassement vergeten.

Djokovic pakt 7e Wimbledontitel

Tennisser Novak Djokovic heeft voor de zevende keer in zijn loopbaan de titel gepakt op Wimbledon. Na 2011, 2014, 2015, 2018, 2019 en 2021 was het wederom raak voor de Serviër, die zo William Renshaw (1881-1889) en Pete Sampras (1993-2000) evenaarde en nog één titel achter Roger Federer staat.

Djokovic speelde zondag in de finale tegen de Australiër Nick Kyrgios, die voor het eerst een Grand Slam-finale speelde. Dat deed hij aanvankelijk uitstekend en op 2-2 plaatste Kyrgios een break die hem de set op zou leveren. In de tweede set stond Djokovic beter te spelen en een break op 2-1 leverde hem uiteindelijk de gelijke stand in sets op.

In set drie ging het meer gelijk op, hoewel Kyrgios wel kansen liet liggen om een voorsprong te pakken. Op 4-4 wist Djokovic dat af te straffen, een break bracht hem naar setwinst. Ook in set vier ging het lang gelijk op, waardoor zelfs een tiebreak nodig was, maar daarin gaf Kyrgios het volledig uit handen en dus maakte de Serviër het af: 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3).

Boeren willen actievoeren tijdens de vierdaagse, is dat een goed plan?

Farmers Defence Force kondigt aan actie te voeren tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. "We willen naar de Vierdaagse omdat daar veel internationale pers is," zegt FDF-voorman Mark van den Oever. Van de week wordt bedacht hoe de actie eruit komt te zien. Hoe de actie er precies uit komt te zien weet Van den Oever nog niet.

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse maakt zich nog geen zorgen over een mogelijk boerenprotest tijdens de 104e wandeltocht in de derde week van juli. "Zodra het concreet wordt, gaan we in beraad hoe we daarop in kunnen spelen". Vind jij het een goed plan van de boeren om tijdens de grootste wandelprestatietocht ter wereld actie te gaan voeren?

Nijmeegse 4-daagse dag 3 (Foto: qltel)
Nijmeegse 4-daagse (Foto: qltel)

Fun met Funda over de grens #4: Voor een heel groot gezin

Midden in het Duitse Schüttorf staat deze villa uit 1903, die op de monumentenlijst staat.
Door zijn statige uitstraling en ligging is deze villa een bijzonderheid.

Op loopafstand van winkels en het stadscentrum, heb je alles wat je nodig hebt.
De snelweg naar het binnenland ligt op 10 minuten rijden, en Nederland ligt op 20 minuten rijden.

Kenmerken:

-2 woonlagen, een vliering en een kelder
-Authentieke armaturen door het hele huis;
-drie dubbele beglazing;
-Veel leef plezier;
-Winkels op loopafstand.

Bouwjaar: 1903
Woonoppervlakte: ca. 380 m2
Perceel:1700 m2
Kamers: totaal 22
Slaapkamers: 10
Badkamers: 3
Verwarming: centrale verwarming – Olie
Aanvaarding: in overleg
Makelaarscourtage: 3,57% van de koopsom incl. 19% BTW.

Koopprijs: € 975.000 

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)

Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)
Duitsland- Voor een heel groot gezin (Foto-Funda)


Bokje Simba heeft oren van 54 centimeter lang

Een geitenbokje met buitengewoon lange oren is een soort mediaster in Pakistan geworden, zijn eigenaar claimt een wereldrecord. Simba leeft nu een verwend bestaan in Karachi, waar hij 5 weken geleden werd geboren met oren van 48 cm lang, die inmiddels gegroeid zijn tot 54 centimeter lang.

Toen Simba vijf weken oud was had het dier al zo'n 95 'interviews' gegeven. Hij heeft duizenden volgers op social media. De lange oren zijn wel een probleem dus heeft de eigenaar een draagzakje ontworpen waar Simba zijn oren veilig opgeborgen zijn. Zijn leventje ziet er vooralsnog rooskleurig uit, hij wordt goed verzorgd en mag straks als fokbok zijn genen gaan verspreiden.


Random Pics van de Dag #672

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Monegask bleef met zijn Ferrari na een spannende slotfase kampioenschapsleider Max Verstappen voor. Lewis Hamilton eiste de derde plaats voor zich op.

Verstappen begon de race vanaf poleposition na zijn zege in de sprintrace. De Nederlander ging goed van start en pakte direct een voorsprong op de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz. Daarachter streed Sergio Perez met de Mercedes van George Russell. Het duo raakte elkaar, waarna Perez de grindbak in ging en naar de pits moest met schade. Russel kreeg vanwege de botsing een straf van vijf seconden, terwijl Perez al snel op een ronde werd gezet.

Vooraan kon Verstappen geen gat trekken met Leclerc die binnen de DRS bleef. Ook Ferrari-teamgenoot Sainz kon hiervan profiteren door het gat klein te houden. Na elf ronden plaatste Leclerc zijn eerste aanval op Verstappen en nam de leiding over van de Nederlander. Hij ging al snel naar binnen voor nieuwe banden waarbij hij als achtste weer naar buiten kwam, nog achter Lando Norris.

Het was duidelijk dat Ferrari voor een andere strategie had gekozen, want zij waren na ruim twintig ronden nog niet binnen geweest. Verstappen was inmiddels aangeland op plek drie en moest het gat dichttrappen. Ver daarachter was er een fraai gevecht tussen Kevin Magnussen, Lando Norris, Fernando Alonso, Guanyu Zhou en Mick Schumacher met diverse inhaalacties en rijders die heel dicht bij elkaar zaten.

Ferrari haalde Leclerc in de 27e ronde binnen, waarna Sainz een ronde later volgde. Dit gaf de leiding terug aan Verstappen die later in de race wel een tweede stop moest maken. De Nederlander zag Leclerc al snel dichterbij komen, waarna de Monegask nog voor halverwege de race de leiding overnam. Verstappen kwam halverwege de race opnieuw binnen voor nieuw rubber, waarna hij opnieuw in de achtervolging moest op de Ferrari's.

Vooraan pakte Verstappen opnieuw de leiding nadat Leclerc met twintig ronden te gaan gestopt was. De Monegask was op zijn nieuwe rubber veel sneller dan de Nederlander en haalde hem al snel weer in. Ook Sainz was hiermee bezig, maar de Ferrari gaf met 14 ronden te gaan de geest en vloog in brand. Zowel Leclerc als Verstappen wisselden direct naar een set mediums, waarbij het gat tussen beide coureurs ruim vijf seconden bedroeg. Daarachter ontsponnen zich opnieuw fraaie gevechten tussen verschillende coureurs.

Leclerc werd na 71 ronden afgevlagd als winnaar, al was het voor de Monegask nog wel billenknijpen omdat hij problemen met het gaspedaal had. Verstappen werd op anderhalve seconde als tweede afgevlagd, voor Hamilton. Russell eindigde op plek vier, voor Ocon, Schumacher, Norris, Magnussen, Daniel Ricciardo en Alonso die in de slotronde een punt afpakte van Valtteri Bottas.

Zuid-Afrika: 15 doden bij schietpartij in kroeg Soweto

Bij een schietpartij in een bar in Soweto, een township van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg, zijn afgelopen nacht vijftien mensen gedood. Dat heeft de politie van Soweto gezegd. In de bar werden twaalf lichamen gevonden, drie mensen stierven later in ziekenhuizen. Bij de aanval liepen meerdere mensen schotwonden op. Volgens de politie zijn de slachtoffers tussen de 19 en 35 jaar oud. Meerdere bezoekers raakten gewond, sommige van hen zijn in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Negen mensen liggen nog in het ziekenhuis. 

Een groep gewapende mannen kwamen aan bij de kroeg in een minibus en opende het vuur met geweren en pistolen. De daders schoten lukraak, tot dusver kon niets worden gezegd over de motieven, zei Elias Mawela, hoofd van de politie van de provincie Gauteng, op een persconferentie.

Rechercheurs zijn ter plaatse om het bewijsmateriaal veilig te stellen. Tot nu toe is er niemand gearresteerd. De bar had een vergunning.

Soweto (afkorting van South West Townships) is de grootste gemeente van Johannesburg, in 1963 gevormd uit talrijke kleinere nederzettingen. De aangevallen bar bevindt zich in Orlando County.

Moorden en andere geweldsmisdrijven zijn dit jaar sterk toegenomen in Zuid-Afrika, zei de Zuid-Afrikaanse minister van politie Bheki Cele begin juni. Volgens politiestatistieken kwamen tussen januari en maart 6.083 mensen om het leven, ruim 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Jaarlijks worden ongeveer 20.000 mensen slachtoffer van geweldsmisdrijven.

Twee doden en drie gewonden bij frontale botsing in 't Zand

Bij een aanrijding met drie auto's op de Anna Paulownaweg in 't Zand in de gemeente Schagen zijn vanmorgen twee mensen om het leven gekomen.

Drie personen zijn naar het ziekenhuis vervoerd met onbekend letsel, zo meldt de politie. Het ging om een frontale botsing, waar volgens de politie drie voertuigen bij betrokken waren.

Een traumahelikopter, brandweer en politie waren ter plaatse, vijf ambulances rukten uit.

Eindzege Giro Donne voor Van Vleuten, Consonni sprint naar zege in slotrit

Chiara Consonni heeft de slotrit van de Giro Donne weten te winnen. De eindzege van Annemiek van Vleuten kwam in de slotrit geen enkel moment in gevaar, waardoor de Nederlandse voor de derde maal de Ronde van Italië voor vrouwen wist te winnen.

De Giro Donne werd afgesloten met een slotrit van ruim negentig kilometer over vlakke wegen met start in Abano Terme en aankomst in Padova. In de slotrit reden drie rensters lange tijd voorop, maar zoals verwacht werd de kopgroep terug bijgehaald en kon er in de straten van Padova gesprint worden.

In die massasprint was Chiara Consonni de snelste voor haar landgenote Rachele Barbieri en de Noorse Emma Norsgaard.

Annemiek van Vleuten kwam in het peloton over de streep en pakte daarmee haar derde eindwinst in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Baanwielrenners grijpen naast podiumplaatsen op Nations Cup

De derde en voorlaatste dag van de Nations Cup baanwielrennen in het Colombiaanse Cali heeft zaterdagavond niet echt Nederlands succes opgeleverd. Deelname was er voldoende, maar het leverde geen podiumplaatsen op.

500m tijdrit vrouwen
Met een tijd van 32,957 seconden haalde Guo Yufang flink uit, waarna de Chinese nog één finaliste af moest wachten. Thuisfavoriete Martha Bayona was in de kwalificatie de snelste, maar wel langzamer dan Guo's finaletijd. Ze trok alles uit de kast en dat werkte: met 32,952 seconden was ze vijf duizendsten sneller en pakte ze de winst, voor Guo en diens landgenote Yuan Liying (33,539). Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet werden vierde en zevende.

Individuele achtervolging mannen
Een Italiaans onderonsje in de finale, waar Davide Plebani heel even bij Jonathan Milan in de buurt bleef. Milan bleef echter maar gas geven en daar was Plebani niet tegen opgewassen: na ruim drie kilometer werd hij ingehaald en was de race voor hem voorbij. Milan trok door en finishte in een indrukwekkende 4:05,373 minuten, terwijl de Chinees Cheng Tingzhuang in 4:18,932 de strijd om brons won van thuisrijder Juan Barboza.

Koppelkoers mannen
Heel even kon Mexico het ze lastig maken, maar Francesco Lamon en Michele Scartezzini waren namens Italië veel te sterk in het behoorlijk matig bezette veld. Ricardo Peña en Jorge Peyrot uit Mexico werden wel tweede, plek drie was voor thuisdup Juan Arango/Jordan Parra.

Keirin mannen
Jeffrey Hoogland had zich geplaatst voor de finale, maar toch niet: hij werd teruggezet naar de kleine finale, waar Harrie Lavreysen het ook mee moest doen, omdat hij in de halve eindstrijd zijn lijn niet hield. Lavreysen won die kleine finale, Hoogland werd er vierde. De grote finale werd een prooi voor Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago, voor de Thai Jai Angsuthasawit en Sam Dakin uit Nieuw-Zeeland. Een nare val gelijk na de finish ontsierde de boel, maar iedereen leek relatief goed weg te komen.

Omnium vrouwen
Jennifer Valente was een klasse apart: de Amerikaanse won de scratch, de tempokoers én de afvalkoers en in de afsluitende puntenkoers verdedigde ze haar positie met verve. Victoria Velasco uit Mexico hield haar tweede plek in de puntenkoers vast, terwijl Liu Jiali uit China plek drie verdedigde. Mylene de Zoete kwam er niet echt aan te pas en werd negende.

Zetelpeiling Tweede Kamer: BBB 20 zetels , VVD 21 zetels

De problemen van de boeren lijken een enorme invloed te hebben op ons stemgedrag. In een actuele peiling van Maurice de Hond onder 4500 mensen zien we dat BBB met 20 zetels nu nog maar 1 zetel achter ligt op de VVD.

Ten opzichte van de vorige peiling twee weken geleden is BBB 2 zetels verder gestegen, is D66 1 zetel gestegen (naar 13) en zijn CDA, FVD en BVNL 1 zetel gedaald.

Het CDA daalt hierdoor naar 6 zetels en is daarmee de 11e partij geworden.

VN vreest humanitaire ramp Idlib Syrië door dwarsliggen Rusland

In het noordwesten van Syrië wordt gevreesd voor een humanitaire ramp door het mogelijk uitblijven van VN-hulpleveringen.

Rusland heeft vrijdag een resolutie voor verdere VN-hulp aan de regio Idlib afgewezen. Zonder een verlenging van het mandaat, dat vandaag afloopt, zal de aanvoer van voedsel en medicijnen voor ongeveer vier miljoen mensen moeten worden stopgezet, aldus een woordvoerder van de VN.

Meer dan 4.600 vrachtwagens met hulpgoederen hebben Idlib dit jaar vanuit Turkije bereikt via de laatste open grensovergang Bab al-Hawa.

Rusland, dat de Syrische president Assad steunt, probeert al enige tijd de Turkse route te sluiten. Moskou voert aan dat de humanitaire hulp momenteel wordt beheerd door militante groeperingen.

Kremlin meldt vernietiging Amerikaanse wapens, Oekraïne telt burgerdoden

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou heeft Rusland opnieuw westerse wapens vernietigd bij massale aanvallen in Oost-Oekraïne. Een hangar met door de VS geleverde M777 houwitsers werd vernietigd in de buurt van de stad Chasiv Yar in de regio Donetsk, zei ministeriewoordvoerder Igor Konashenkov in Moskou. Bij deze aanval werden tal van Oekraïense soldaten gedood. Deze informatie kon niet worden geverifieerd door een onafhankelijke partij.

Er zouden ook tientallen Oekraïense soldaten zijn gedood bij artillerie- en raketaanvallen in de regio Mykolaiv in het zuiden van het land, in de regio Dnipropetrovsk rond de stad Dnipro en andere delen van het land, en militaire technologie en enkele munitievoorraden werden vernietigd, zei Konasjenkov. Hij toonde een video van gevechtsoperaties en landkaarten met de aanwijzingen van de Russische strijdkrachten.

Daarnaast zouden er ook buitenlandse strijders zijn gedood. De luchtmacht schoot twee Oekraïense Sukhoi Su-25 straaljagers neer in de regio Mykolaiv. Bovendien haalde de Russische luchtverdediging binnen 24 uur nog eens 15 gevechtsdrones neer.

Ook deze informatie was niet onafhankelijk verifieerbaar. 

Volgens Oekraïense bronnen zijn door Russische raketaanvallen meer dan 30 mensen bedolven onder een ingestort flatgebouw in de stad Chasiv Yar in de regio Donetsk. Tot nu toe zijn 10 doden geteld. Verschillende gewonden zijn uit het puin gered. Het Russische ministerie van Defensie heeft de beschieting van de stad Chasiv Yar bevestigd.

'Verdwenen processierups' verstopt zich gewoon ondergronds

Dat er momenteel minder eikenprocessierupsen worden gezien, wil niet zeggen dat de bestrijding van deze rupsen effectief is. Deze overlastgevende insecten kunnen namelijk een jaar, mogelijk zelfs langer ondergronds doorbrengen. Onderzoekers zagen de afgelopen tijd onverwacht veel vlinders uit de grond vandaan komen. Bestrijding van de plaag wordt hierdoor moeilijker, en overlast mogelijk groter, schrijft Nature Today. Meer hierover bij de Stentor.

Een eikenprocessierups is de bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten kunnen enorm groot worden en bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen. Processierupsen zijn bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast. Ook oude nesten (met resten van brandharen) kunnen nog meerdere jaren voor overlast zorgen. Deze brandharen kunnen extreme jeuk en huiduitslag veroorzaken bij mensen en dieren.

Oudere tweets over de overlast door de eikenprocessierups:

Verschoor raakt dominante F2-zege Red Bull Ring kwijt

Op de Oostenrijkse Red Bull Ring hebben de Nederlandse fans zondagochtend alvast kunnen juichen. De Formule 2-hoofdrace verliep met name in het begin vrij chaotisch, vanwege de opdrogende baan maakte men verschillende bandenkeuzes, en dat zorgde voor een eerste oranje feestje.

Frederik Vesti had de poleposition in handen op de nog altijd natte baan, Jüri Vips stond naast hem en Logan Sargeant, Ayumu Iwasa, Felipe Drugovich en Jack Doohan volgden, met Richard Verschoor op de achtste plek. Vips ging bij de start langs Vesti, terwijl Iwasa Sargeant passeerde en gevolgd werd door Doohan en Theo Pourchaire.

Marcus Armstrong, winnaar van de sprintrace, ging op zijn slicks in de rondte en dat zorgde voor een safetycarsituatie. Verschoor reed ook op slicks, in tegenstelling tot de mannen voor hem, en reed zich al snel naar de zesde plek, waarna hij ook Pourchaire te grazen nam.

In no-time dwong hij Sargeant de fout in en een bocht later zette hij 'm langs Iwasa naar plek drie - met de ook op slicks rijdende Jehan Daruvala achter zich aan. Ook Vesti had geen schijn van kans en twee bochten later nam de Nederlander met véél meer grip de leiding over van Vips.

De tijdelijk teruggekeerde veteraan Roberto Mehri, als 21e gestart, reed ook op slicks en zat na acht ronden achter Verschoor en Daruvala op plek drie. Nog geen ronde nadat Verschoor hem inhaalde reed Vips al buiten de top-10 en net als Vesti, Iwasa, Sargeant en Pourchaire kwam hij in allerijl nieuwe (droogweer)banden halen.

Nadat het wat rustiger werd kwam Daruvala, die inmiddels door Mehri gepasseerd was, nieuwe banden halen. Mehri kwam iets later binnen en na zestien ronden maakte ook Verschoor zijn stop, waarbij hij de leiding ruimschoots vast wist te houden, voor Daruvala en Mehri.

Verschoor reed ver weg van de rest en koerste relatief op het gemak naar een fraaie overwinning. Mehri passeerde Daruvala na een mooi duel, maar kreeg vijf seconden tijdstraf wegens het overschrijden van de track limits. Daruvala werd zo tweede, voor Sargeant, terwijl Verschoor in zijn outlap stil viel.

Update
De zege van Verschoor ligt in het putje: hij had na afloop te weinig brandstof in de auto en is gediskwalificeerd. Daruvala kreeg een forse tijdstraf voor het droogblazen van zijn startplek en viel ver weg, waardoor Sargeant ineens de winnaar werd, voor Enzo Fittipaldi en, jawel, Mehri.

Getuigen gezocht na steekincident Den Haag

Na een melding van een steekincident trof de politie zondag 10 juli rond 1:15 uur aan de Hoog Buurlostraat in Den Haag een gewonde man aan. Het slachtoffer werd met meerdere steekwonden vervoerd naar het ziekenhuis.

Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer eerder die avond mogelijk als verdachte betrokken was bij een geweldsincident bij een café aan de Apeldoornselaan. Hij, een 52-jarige man uit Den Haag, is in het ziekenhuis als verdachte aangehouden en wordt door rechercheurs gehoord.

Direct nadat het slachtoffer werd vervoerd naar het ziekenhuis startte de politie een onderzoek. Hieruit blijkt dat de 52-jarige man vermoedelijk tijdens de eerdere ruzie zelf instak op andere persoon of personen.

De politie onderzoekt beide incidenten en vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Tour: Etappe 9 - Met veel klimwerk terug naar Frankrijk

De achtste etappe van de Tour de France finishte in het Zwitserse Lausanne en leverde een nieuwe zege op voor Wout van Aert. Vandaag rijden we terug naar Frankrijk en zal er ook nog een stuk meer geklommen moeten worden.

De heren vertrekken in Aigle, waar het hoofdkantoor van wielerfederatie UCI gevestigd is. We gaan vervolgens terug naar Frankrijk, na een kleine negentig kilometer passeert men de grens, en dan moet er ook geklommen worden: alles bij elkaar een kleine veertig kilometer, verdeeld over vier stukken.

Rellende_Rotscholier heeft de bijna 193 kilometer lange etappe hier volledig voorbeschouwd, inclusief een mooi stukje over waarom de zelfverheerlijking rondom de UCI en Aigle eigenlijk niet zo fijn is. De start is rond half één, de finish staat tussen half zes en zes gepland en het wordt bijzonder warm.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Agent aangereden in Tiel; getuigen gezocht

De politie heeft zaterdagavond twee mannen aangehouden in Tiel. Met het voertuig waar de twee in zaten is ingereden op een agent. Hij zag zich genoodzaakt te schieten.

Even voor 21:00 uur werd de politie gealarmeerd door getuigen van een mishandeling aan de Waalkade in Tiel. Toegesnelde agenten zagen een voertuig dat betrokken zou zijn bij de mishandeling rijden en zetten de achtervolging in.

Aan de Tolhuiswal wilde een agent het voertuig laten stoppen. In plaats daarvan reed de bestuurder, een 37-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats, in op de agent. Hij zag zich genoodzaakt om op het voertuig te schieten. Op de Kerkstraat kon het voertuig alsnog worden gestopt. Naast de bestuurder werd ook de bijrijder, een 27-jarige man uit Tiel, aangehouden.

De agent werd door het voertuig geraakt en moest voor controle naar het ziekenhuis. De bijrijder bleek eveneens gewond, mogelijk door wat zich eerder op de avond had afgespeeld. De man is nagekeken door ambulancepersoneel.

De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Hadjar pakt Formule 3-hoofdrace op natte Red Bull Ring

De eerste race van de dag op de Red Bull Ring is alweer achter de rug. De jongelingen in de Formule 3 werkten hun hoofdrace af op een behoorlijk nat circuit, waar het later in de race wel iets droger werd.

Isack Hadjar stond op de zeiknatte grid op poleposition, naast kampioenschapsleider Victor Martins. Oliver Bearman, Arthur Leclerc, Kaylen Frederick en Roman Stanek volgden, voor Jonny Edgar en Zane Maloney.

Met een rollende start werd de race op gang gebracht en zonder positieveranderingen in de top-6 waren we ineens twintig ronden verder. Een korte safetycarsituatie wegens problemen in het middenveld zorgde voor een herstart, met drie ronden te gaan.

Hadjar profiteerde bij de herstart optimaal van een achterblijver die tussen hem en Martins reed, terwijl Frederick in de mangel kwam en een lekke band op liep. Hadjar kwam niet meer in gevaar en pakte de winst, voor Martins, Bearman en Leclerc.

Duizenden bezoekers op openingsdag Marinedagen 2022

Zo'n 35.000 mensen hebben zaterdag de Marinedagen 2022 bezocht. Ook vandaag is de Marinebasis in Den Helder nog de hele dag geopend voor het publiek. Het evenement met het thema ‘Workforce of the Future’ biedt de mogelijkheid van een kijkje achter de schermen bij het operationele domein van de Koninklijke Marine.

Diverse schepen zijn tijdens de Marinedagen geopend voor het publiek. Zo kan men aan boord van Zr.Ms Tromp, Rotterdam, Holland, Makkum, Mercuur en Schiedam. Ook zijn er buitenlandse schepen te bezoeken. Het Britse landing ship dock Mounts Bay is met zijn bijna 180 meter een indrukwekkende verschijning.

Verder zijn er beide dagen demonstraties. De Koninklijke Marine toont onder meer hoe de mijnendienst een explosief tot ontploffing brengt. Het Korps Mariniers voert een amfibische landing uit en het Fleet Marine Squadron brengt een snelle drugsboot tot stoppen.

Jongste doelgroep
Ook voor de jongste doelgroep is er veel leuks te beleven. Zij kunnen klimmen en klauteren, en sparen voor een volle stempelkaart. Daarmee verdienen zij een heuse marinebaret!

Meer informatie
De Marinedagen vinden ook nog plaats op zondag 10 juli in Den Helder. Meer weten en het evenement bijwonen? Ga voor meer informatie naar de Marinedagen-pagina op defensie.nl of download de Marinedagen-app.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

FOK! Wat een weer: We houden het droog (op een enkele spetter na)

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal ! 

Gisteravond was het in het noorden en midden half tot zwaar bewolkt. Elders waren er soms brede opklaringen en het bleef vrijwel overal droog. De wind kwam uit noord tot noordwest en was matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig. Landinwaarts nam de wind later af.

Afgelopen nacht wass het droog. Het koelde af naar ongeveer 12°C. Er was in het midden en zuiden weinig wind. Elders stond een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit het noordwesten.

Vanochtend is er vrij veel bewolking en kan er in het binnenland plaatselijk wat lichte regen vallen, maar veel stelt dit niet voor. Er staat een matige, in het Waddengebied vrij krachtige wind uit het noordwesten.

Vanmiddag is er eerst veel bewolking, maar van het zuidwesten uit breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noordoosten tot plaatselijk 23°C in het zuidwesten. De wind waait uit het noordwesten en is matig.

Vanavond is het in het noorden en oosten zwaar bewolkt, elders zijn er brede opklaringen. De wind neemt in de loop van de avond sterk af. Alleen op het IJsselmeer en in de noordelijke kustgebieden staat er dan nog een matige wind uit het noordwesten.

Tijdens het wandelen in Kleve, Duitsland (Foto:qltel)
Tijdens het wandelen in Kleve, Duitsland (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Rudolf, de roemruchtige wolf roept zijn roedel bijeen.

Jaren geleden passeerde er op social media die foto van een mooi uitgestrekt sneeuwlandschap met een grote roedel van twintig wolven elkaar mooi in lijn volgend. Je kreeg een stukje uitleg erbij strokend met het bovenaanzicht je kreeg van een op stap zijnde roedel. Voorop liepen de twee zwaksten, zij bepaalden het tempo van de groep want anders zouden ze achterop geraken. Achter de voorste twee zwaksten liepen een viertal sterke fitte wolven, klaar om alles wat gevaar betekende en hun pad passeerde aan te vallen en desnoods te verschalken. Achterop, een tiental meter van zijn roedel, liep het alphamannetje alles in het oog houdende, met daarvoor zijn sterkste wolven, vijf in dit geval. Alles tussen de voorste en achterste sterksten vormde de rest van de roedel, de jongen en de kleinere vrouwtjes.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.