FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 juni 2022

Random Pics van de Dag #647

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tennisser Van Rijthoven naar halve finales in Rosmalen

Tennisser Tim van Rijthoven speelt in Rosmalen het toernooi van zijn leven. Nooit eerder won de Nederlandse wildcardspeler wedstrijden op een ATP-toernooi, nu staat hij op het Brabantse gras zowaar in de halve finales.

De mondiale nummer 205 nam het in de kwartfinales op tegen Hugo Gaston (ATP-66), maar de Fransman kon op de eerste set na weinig tegenstand bieden. Na amper anderhalf uur was het al gespeeld en stond Van Rijthoven voor het eerst in de halve finales van een ATP-toernooi: 7-6 (2), 6-4.

De Nederlander speelt zaterdag tegen de als tweede geplaatste Canadees Felix Auger-Aliassime. De jonge nummer negen van de wereld klopte de Rus Karen Khachanov (ATP-23) met 7-6 (5), 6-4.

De andere halve finale gaat tussen Daniil Medvedev en Adrian Mannarino. De als eerste geplaatste Russische nummer twee van de wereld rekende met 7-6 (8), 6-4 af met de Wit-Rus Ilya Ivashka, terwijl Mannarino (ATP-70) met 6-7 (5), 6-1, 6-4 te sterk was voor de Amerikaan Brandon Nakashima (ATP-64).

Bij de vrouwen krijgen we onder meer een Russische halve finale: Veronika Kudermetova (WTA-24) klopte de Zwitserse Belinda Bencic (WTA-17) met 6-4, 6-2, terwijl Ekaterina Alexandrova (WTA-30) met 6-0, 6-1 in drie kwartier doodsimpel won van de Amerikaanse Cate McNally (WTA-229).

In de andere halve finale staat de als eerste geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka. De nummer zes van de wereld was met 6-3, 3-6, 7-6 (5) in een spannende strijd te sterk voor de Belgische Alison van Uytvanck (WTA-46). Ze speelt hierna tegen de Amerikaanse Shelby Rogers (WTA-42), die de Belgische Kirsten Flipkens (WTA-308) met 3-6, 6-1, 6-4 versloeg.

Perez en Leclerc bovenaan in Baku, Verstappen twee keer derde

In de straten van Baku zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, die zondag om 13.00 uur Nederlandse tijd van start gaat. Max Verstappen kwam twee keer tot de derde tijd, Sergio Perez en Charles Leclerc waren het snelst.

In de eerste training noteerde Red Bull-coureur Perez de snelste tijd van het stel, Leclerc volgde in zijn Ferrari op een ruime tiende van een seconde. Verstappen zat op ruim drie tienden en was daarmee twee tienden sneller dan Carlos Sainz, de laatste die nog binnen een seconde van Perez bleef in de training waarin Mick Schumacher en Nicholas Latifi met technische problemen kampten.

Leclerc had het tempo in de tweede training wat beter te pakken en troefde Perez met een kwart seconde af, maar de Mexicaan was wel opnieuw een goede tiende sneller dan teamgenoot Verstappen. Sainz gaf iets meer dan een seconde toe en noteerde de vijfde tijd: Fernando Alonso zette zijn Alpine nog precies binnen een seconde van Leclerc.

De resultaten vanuit Baku zijn hier te vinden.

Twin Peaks titelsong zangeres Julee Cruise overleden

De Amerikaanse zangeres Julee Cruise is overleden. Ze stierf op 65-jarige leeftijd, zo maakte haar man bekend op Facebook. Cruise is vooral bekend door haar samenwerking met filmmaker David Lynch. Cruise zong bijvoorbeeld het nummer 'Falling', dat diende als themalied voor de mysterieserie Twin Peaks. Ze verscheen later meerdere keren in de serie als nachtclubzangeres.

In de jaren negentig toerde ze verschillende keren met de groep The B-52's. 

Julee Cruise was getrouwd met auteur en redacteur Edward Grinnan. Ze maakte in 2018 bekend aan lupus te lijden. 

In een emotioneel eerbetoon schreef haar man Edward Grinnan op Facebook: “Ze verliet de wereld op haar eigen voorwaarden. Geen spijt. Ze heeft nu vrede."

"Ik speelde haar [B-52's song] Roam tijdens haar overgang. Nu zal ze voor altijd rondzwerven. Rust zacht, mijn liefste.”

Voorlopig geen stierengevechten meer op Plaza México

In de grootste arena van Mexico, de Plaza México, zullen geen stierengevechten meer plaatsvinden. De reden is een uitspraak in een rechtszaak van dierenrechtenactivisten. Een rechtbank was het met de eisers eens, maar tegen het vonnis kan nog beroep worden aangetekend.

In hun verzoek om een verbod verwezen de dierenrechtenactivisten naar de grondwet van het land , waarin de bescherming en waardige behandeling van dieren is vastgelegd. De exploitant van de stierenarena kondigde aan alle legale middelen aan te wenden om - letterlijk - de Mexicaanse tradities te verdedigen.

Verenigde Staten: hoogste inflatie in meer dan 40 jaar

De inflatie in de VS steeg in mei naar het hoogste niveau in meer dan 40 jaar.

Vergeleken met de voorgaande maand stegen de consumentenprijzen met 8,6 procent, zo meldt het Department of Labour in Washington. Dit is het hoogste niveau sinds december 1981.

Vanuit Los Angeles zei de Amerikaanse president Biden dat hij de zorgen van de Amerikanen over de stijgende kosten voor levensonderhoud begreep. Hij zal er alles aan gaan doen om de prijzen te verlagen. Daarnaast beschuldigde Biden de oliemaatschappijen ervan de productie te beperken om hoge prijzen en winsten te behalen.

Burgemeester Almere grijpt in bij LHBTI+ tentoonstelling; te expliciet (bloot)

Een expliciete foto uit een tentoonstelling over LHBTI+’ers is op last van waarnemend burgemeester Bijleveld van Almere vrijdag op een andere plek gezet. Dit gebeurde tien minuten nadat de tentoonstelling geopend was. Op de foto is trans-man Levi te zien terwijl hij zijn geslachtsdeel nauwelijks afschermt met een gouden lint.

De foto stond direct naast het looppad tussen het station en de ingang van het WTC. In totaal staan er 20 grote panelen met verschillende fotoreportages. Te zien is onder andere hoe LHBTI+ personen zijn getroffen door de corona-pandemie. Ook zijn er verhalen te zien over onderdrukking van mensenrechten, homoseksualiteit in de sport en eenzaamheid onder homoseksuele ouderen. De letters LHBTI+ staan voor alle vormen van seksuele geaardheid, voorkeuren en gender.

Inclusie-wethouder Froukje de Jonge was aanwezig om de fototentoonstelling te openen. Ondanks dat zij benadrukt dat Almere een stad van inclusie is, werd de foto in kwestie snel op een andere plek gezet. “Er is gewoon akkoord op deze tentoonstelling in de publieke ruimte. Je moet hem wel een beetje verantwoord en slim in de publieke ruimte zetten. Ik denk dat dit per ongeluk even niet zo handig is neergezet.” Over de tentoonstelling is De Jonge enthousiast omdat die aanzet tot discussie en nadenken. Maar, over een aantal expliciete foto’s zegt de wethouder dat die beter in de slaapkamer konden blijven.

Volgens directeur Hein-Jan Keijzer heeft de tentoonstelling als doel om mensen aan het denken te zetten. “Dat levert foto’s op die af en toe wat schuren en waarover we met elkaar het gesprek aan moeten.” De organisatie heeft naar meerdere locaties in het centrum gekeken en kwam uiteindelijk uit bij het WTC. “Ik vind het een interessante plek want er komen veel mensen langs en veel mensen die het dus even zien.” Bang voor vernielingen is hij niet: “Ik denk dat dat wel losloopt.”

De locatie-manager van het WTC, Ravin Abdoelhak, was verrast door de komst van de tentoonstelling voor zijn deur. Hij vindt het goed dat de tentoonstelling er staat. Wel hebben de receptionisten al wat vragen gekregen over de aard van de foto’s. De tentoonstelling is nog drie weken te bekijken voor de deur van het Almeerse WTC.

Frankrijk klaar voor missie Zwarte Zee om graanexport Odessa mogelijk te maken

Frankrijk is bereid deel te nemen aan een 'operatie' om de blokkade van de haven van Odessa (Zuid-Oekraïne) op te heffen en het zo mogelijk te maken om het Oekraïense graan te exporteren naar landen in nood, zo werd vrijdag bekend.

"We staan ter beschikking van de partijen zodat er een operatie mogelijk wordt die de toegang tot de haven van Odessa in alle veiligheid mogelijk maakt, dat wil zeggen om boten door te kunnen laten zonder gevaar voor mijnen", zei een presidentieel adviseur.

Deze verklaringen komen op het moment dat Macron de Senegalese president Macky Sall, de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie, ontving. Macky Sall had donderdag opgeroepen tot het 'ruimen' van de haven in Odessa en gaf hierbij aan dat hij van Vladimir Poetin de garantie had gekregen dat de Russen geen misbruik van de situatie zouden maken en Odessa aan te vallen, zoals de Oekraïners vrezen.

President Macron had eerder aangegeven dat hij volgende week de buurlanden van Oekraïne, Roemenië en Moldavië, zou bezoeken. Er is echter nog geen afspraak gemaakt voor een bezoek aan Kyiv.

Demon Slayer -Kimetsu No Yaiba- The Hinokami Chronicles beschikbaar voor Nintendo Switch

SEGA maakt bekend dat Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Hinokami Chronicles vanaf vandaag verkrijgbaar is voor de Nintendo Switch. Daarmee is de game nu te koop voor Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4 en Xbox Series X|S.

Wie Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Hinokami Chronicles koopt voor de Nintendo Switch ontgrendelt als bonus de nieuwe Kimetsu Academy Summer Uniform-kostuums, het Butterfly Mansion Patient Wear (dat op andere platformen alleen beschikbaar is in de Digital Deluxe versie en Core Add-On-bundel), en 16.000 Kimetsu-punten.

In de game volgen spelers het verhaal van Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Tanjiro Kamado, Unwavering Resolve Arc—waarin Tanjiro toetreedt tot het Demon Slayer Corps— tot Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Movie: Mugen Train met de Flame Hashira, Kyojuro Rengoku. Naast de originele cast van 18 personages bevat de Nintendo Switch-release ook de 6 speelbare demonen die als updates voor de andere platformen verschenen: Rui, Akaza, Yahaba, Susamaru, Yushiro & Tamayo en Enmu.

De game bevat:

  • Arena Battles — Gebruik de vele vaardigheden van de personages uit de anime en de officiële spin-off van de serie, waaronder Tanjiro en Nezuko, om uitdagers te verslaan in een-tegen-een-gevechten, lokaal en online.
  • Beleef het verhaal — Hef het zwaard als Tanjiro Kamado en voltooi zijn missie om een Demon Slayer te worden en zijn zus Nezuko terug naar een mens te veranderen.
  • Zware eindbaasgevechten — Actie en drama bereiken hun climax in speciale gevechten tegen krachtige demonen die Tanjiro zwaar op de proef stellen.
  • Originele stemmen uit de anime — De originele Engels en Japanse stemacteurs van de anime keren terug voor de authentieke stemmen van personages.

Rosberg wordt toegang tot F1-paddock geweigerd

Oud-wereldkampioen of niet, Nico Rosberg wordt de toegang geweigerd tot het betreden van de Formule 1-paddock. De reden? De Duitser heeft geen coronavaccinatie gehad en is dus niet langer welkom. De F1 heeft besloten dat vanaf 2022 iedereen een vaccinatiebewijs moet kunnen tonen.

Het viel de oplettende kijker al langer op: Rosberg deed zijn verslagen voor Sky Sports vanuit zijn appartement in Monaco en was niet fysiek aanwezig op de circuits. Het was vorig jaar nog mogelijk de paddock te betreden met enkel een negatieve PCR-test. Dat is dit jaar niet langer voldoende en dus is de Duitser pas weer welkom zodra hij gevaccineerd is.

"Doordat ik eerder besmet ben geraakt met het virus heb ik hierdoor antistoffen opgebouwd", verklaart de oud-Mercedescoureur. "Bovendien laat ik me regelmatig testen op corona. Mijn arts zei dat inenten geen enkele zin heeft".

Rosberg wordt toegang tot F1-paddock geweigerd (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Rosberg wordt toegang tot F1-paddock geweigerd (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Komt er weer een boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet?

De toekomst van veel boerenbedrijven staat op het spel. Veel hangt samen met  de stikstofplannen die  vandaag door het kabinet worden gepresenteerd. Men verwacht dat  de stikstofplannen opnieuw slecht nieuws voor de boeren betekenen. De vraag is of zij dan opnieuw gaan  protesteren.

“Er is veel onrust en zorg bij de boerenbedrijven. Ik sluit niet uit dat er acties komen”, zegt melkveehouder Trienke Elshof bij Goedmorgen Nederland op NPO 1. Zo meldt WNL

Oekraïne: 'ter dood veroordeelde Britten zijn gewone soldaten'

Volgens Oekraïense bronnen zijn de twee Britten die door pro-Russische separatisten ter dood zijn veroordeeld, gewone soldaten. "Alle mensen die aan Oekraïense zijde komen vechten, ondertekenen documenten met de strijdkrachten van Oekraïne, waardoor ze een officiële status krijgen", zei Serhiy Hajday, gouverneur van de Oblast Luhansk, tegen BBC Radio 4.

"Daardoor voldoen ze aan de voorwaarden van de Conventie van Genève en horen ze als krijgsgevangenen behandeld te worden". Daarom mogen ze niet ter dood worden veroordeeld, ook al zijn het geen Oekraïners, zegt Hajdaj. Volgens berichten in de media woonden de twee Britten voor de oorlog in Oekraïne en zijn daar ook getrouwd. Samen met een Marokkaan werden ze donderdag als huurlingen ter dood veroordeeld.

Commissie: Trump zette demonstranten aan tot bestorming van Capitool

Het parlementaire onderzoek naar de bestorming van het Capitool in januari 2021 heeft zijn eerste openbare hoorzitting gehouden. Voorzitter Thompson beschuldigde de toenmalige president Trump van het aanzetten tot de rellen.

Thompson sprak over "poging tot een staatsgreep", waarbij Trump een centrale rol speelde. De president "hitste de gemoederen op, waarna de bestorming plaats vond", zei de vicevoorzitter van de commissie, de Republikein Liz Cheney.

Op 6 januari 2021 vielen Trump-aanhangers het Capitool binnen terwijl daar het winnen van de presidentsverkiezingen van november 2020 door Biden werd bevestigd. Ten gevolge van de bestorming waren vijf doden te betreuren. Het incident veroorzaakte gruwel over de hele wereld en wordt beschouwd als een zwarte dag in de geschiedenis van de Amerikaanse democratie.

De commissie is bijna een jaar geleden met haar onderzoekswerkzaamheden begonnen. Sindsdien hebben ze zo'n 140.000 documenten bekeken en meer dan duizend getuigen ondervraagd. Bij de aanvang van een reeks hoorzittingen toonde de onderzoekscommissie enkele tot nog toe ongepubliceerde opnames van de rellen.

Hier een compilatie van de niet eerder vertoonde beelden van de bestorming van het Capitool:

'Proef met legale MDMA niet lokaal te organiseren, je hebt Europa nodig'

Al jaren wordt er over gesproken, maar nooit kwam het van de grond: de legalisering van XTC. In het nieuwe coalitieakkoord staat dat Amsterdam graag zou willen starten met een pilot om de partydrug MDMA gereguleerd uit te geven. Hoeveel kans van slagen heeft zo’n plan? AT5 vroeg drie experts naar de voorwaarden en consequenties van legale MDMA. Zo valt te lezen bij AT5

Amsterdam wil voor dit plan aansluiten bij een staatscommissie MDMA, die momenteel in Den Haag wordt opgezet en later dit jaar van start moet gaan. Doel is om de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van MDMA door legalisering in te perken.

Floor van Bakkum, preventiemanager bij Jellinek, staat positief tegenover dit plan: “Het huidige drugsbeleid is al meer dan honderd jaar oud. De drugscriminaliteit blijft toenemen, dus een frisse blik van een adviescommissie lijkt ons goed.”

Een voordeel van legaliseren is volgens haar dat de uitgifte beter gereguleerd kan worden: “We zien nu MDMA-tabletten van 150 milligram met uitschieters tot wel 200 milligram voorbijkomen. Dat is veel te hoog. Je kunt dit sturen door de drugs bijvoorbeeld in doordrukstrips van 50 milligram uit te geven. Ook kun je bijsluiters toevoegen, een maximale verkoophoeveelheid stellen en een leeftijdsgrens hanteren.”

Volgens Yarin Eski, criminoloog aan de VU, toont dit plan aan dat de gemeente een realistische kijk heeft op drugsgebruik in de stad: “In Amsterdam worden veel drugs gebruikt en dat zal niet zo snel veranderen. De schadelijke effecten van MDMA lijken even groot te zijn als die van alcohol, dus het is slim om daar liberaler mee om te gaan.”

Legaliseren heeft volgens Eski als voordeel dat meer inzicht ontstaat in het gedrag van gebruikers: “Als iemand elke dag bij het legale verkooppunt komt, dan ga je je toch afvragen of diegene bijvoorbeeld verslaafd is of illegaal drugs doorverkoopt.”

Eski stelt dat het makkelijker wordt om drugsstromen te controleren als MDMA gecontroleerd beschikbaar wordt, maar vindt een legale uitgifte niet voldoende: “Je moet dan wel overwegen om de productie ook in handen te willen hebben. Tot nu toe hebben we de productie en aanvoer van softdrugs altijd getolereerd in plaats van gelegaliseerd. Die grote spelers hebben al vijftig jaar vrij spel in het criminele circuit vanwege het vacuüm tussen illegaliteit aan de achterkant en tolerantie aan de voorkant van de markt. Met MDMA moeten we niet dezelfde fout maken; als je het gebruik legaliseert maar de productie ervan niet, dan trek je misschien nog meer drugscriminelen aan.”

Ook Van Bakkum hoopt dat niet alleen naar de uitgifte maar ook naar de productie van drugs wordt gekeken: “Die is in Nederland illegaal en daar lopen we met het coffeeshopbeleid tegenaan.”

De vraag is of een legale uitgifte juridisch haalbaar is. Strafrechtadvocaat Richard van der Weide zegt daarover: “Als Amsterdam aansluit bij Den Haag moet dat mogelijk zijn. Je kunt uitzonderingen te maken op het huidige harddrugbeleid, zoals we nu ook het bezit van een kleine hoeveelheid softdrugs gedogen.” 

Maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn. Van der Weide wijst erop dat de rechtsgelijkheid in het geding komt als alleen Amsterdam legaal MDMA mag uitgeven: “Hoe zit het bijvoorbeeld met gebruik in andere steden? Iemand mag hier dus legaal MDMA kopen, terwijl een persoon daar in Utrecht voor zal worden vervolgd. Hoe ga je dat allemaal controleren? Dat wordt juridisch enorm ingewikkeld.”

Van der Weide betwijfelt bovendien of legalisatie de oplossing is: “Het is een nobel streven als Amsterdam wil voorkomen dat mensen met vergiftigde drugs in aanraking komen, maar het echte probleem is dat Nederland een narcostaat is: vijftig tot zestig procent van alle strafzaken hangt direct of indirect samen met drugscriminaliteit. Denk aan liquidaties, wapenhandel, vermogensdelicten, witwassen en vastgoed dat met drugsgeld wordt gekocht. Dat legt een enorm beslag op de capaciteit van politie, justitie en de rechterlijke macht. We kunnen beter spreken over hoe we die gigantische problemen kunnen kanaliseren dan dat we meer drugstoeristen naar ons land halen.”

En of zo’n pilot nou kans van slagen heeft? Alle drie de experts benadrukken dat Amsterdam het drugsprobleem niet in haar eentje kan oplossen. Eski: “Als Nederland de productie van MDMA zou legaliseren, dan zou ze nog steeds niet op kunnen tegen het internationale, illegale circuit.”

Van Bakkum ziet dat alle Europese landen worstelen met illegale drugshandel: “Legaliseren in Amsterdam houdt de criminaliteit niet tegen. Daarvoor is echt een Europese of zelfs wereldwijde coalitie nodig, maar daar lijkt vooralsnog geen sprake van.”

Geen vervolging DSI-agent die gijzelnemer Apple-Store Leidseplein aanreed

De medewerker van de Dienst Speciale Interventies (DSI) die op 22 februari van dit jaar een 27-jarige gijzelnemer op het Amsterdamse Leidseplein aanreed, handelde volgens de geldende ambtsinstructie. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd en heeft niet tot een strafrechtelijke verdenking geleid. Dat concludeert het OM na beoordeling van het Rijksrecherche-onderzoek dat direct na het beëindigen van de gijzelingsactie werd opgestart.

De Rijksrecherche heeft diverse getuigen gehoord, waaronder de gegijzelde. Er is forensisch onderzoek verricht, onder meer, op het Leidseplein, aan het bomvest en aan de vuurwapens. Tot slot deed de afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) onderzoek naar het dienstvoertuig waarmee de gijzelnemer werd aangereden. De bevindingen van de Rijksrecherche zijn vervolgens naar het OM gezonden voor een beoordeling.

De gijzeling was op 22 februari al uren gaande, toen op enig moment de gegijzelde erin slaagde van de gijzelnemer weg te rennen. De gijzelnemer, voorzien van een vuurwapen en omhangen met een bomvest, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een dienstvoertuig gepositioneerd stond op het plein, besloot om de gijzelnemer aan te rijden.

Volgens het OM moet het handelen van de DSI-agent worden beoordeeld als een zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer. "Door zijn handelen heeft hij direct een einde gemaakt aan een zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de achter zijn dienstvoertuig opgestelde politiemensen", aldus de hoofdofficier van justitie. "Van politieambtenaren wordt verwacht dat zij in situaties als de onderhavige handelend optreden en actief het gevaar keren."

Het handelen van de DSI-agent was passend bij het gevaar dat van de gijzelnemer uitging. Ook de keuze om de man met het dienstvoertuig aan te rijden, was passend. Vanwege de informatie dat de man explosieven bij zich droeg, was het gebruik van het dienstwapen geen optie.

Militair
De 27-jarige gijzelnemer uit Amsterdam overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zowel zijn nabestaanden als de DSI-agent zijn geïnformeerd over de beslissing van de hoofdofficier van het arrondissementsparket Oost-Nederland om de DSI-agent niet te vervolgen. Met deze beslissing is het onderzoek naar de ‘geweldaanwending’ op het Leidseplein gesloten.

De DSI-agent maakte deel uit van de speciale eenheid die werd opgeroepen voor de gijzeling en is werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). Omdat hij formeel militair is, heeft het arrondissementsparket Oost-Nederland het Rijksrecherche-onderzoek beoordeeld. Dit parket behandelt namelijk alle militaire strafzaken.

Ontsnappen uit een Truman Show in American Arcadia

Ontwikkelaar Out of the Blue heeft de eerste trailer van American Arcadia onthuld tijdens het Summer Game Fest. In de game moet je zien te onstnappen uit een soort Truman Show.

Arcadia is een retro-futuristische metropool in jaren 70-stijl die een leven van luxe en comfort belooft voor iedereen. Alleen realiseren burgers zich niet dat ze een rol spelen in American Arcadia, 's werelds populairste realityshow die al tientallen jaren live wordt uitgezonden, 24/7, en hun vermeende utopie is niet alles wat het lijkt. Onder de ogen van talloze kijkers leiden populaire burgers een zorgeloos leven, maar degenen die niet populair zijn in de show riskeren een gevaarlijker resultaat.

"Trevor is gewoon een doorsnee persoon die een alledaags leven leidt, genietend van zijn dagelijkse routine en de kleine kleine dingen die hem gelukkig maken", zegt Tatiana Delgado, mede-oprichter en creatief directeur bij Out of the Blue. “In de echte wereld zou dat geen probleem zijn, maar in Arcadia betekent niet populair genoeg zijn problemen. Maar hij heeft hulp gevonden van een mysterieuze stem die belooft hem door de backstage van American Arcadia te leiden naar zijn vrijheid. Is dit aanbod echt, of slechts een gimmick om de kijkcijfers te verhogen?”

American Arcadia komt 'soon' uit op pc en consoles.

Tennisser Van Rijthoven verrassend naar kwartfinales in Rosmalen, Griekspoor klaar

Tennisser Tim van Rijthoven heeft op het ATP-toernooi van Rosmalen voor een flinke verrassing gezorgd. De mondiale nummer 205, spelend met een wildcard, rekende op het Brabantse gras af met de als derde geplaatste Amerikaan Taylor Fritz (ATP-14).

Het publiek kreeg een spannende strijd voorgeschoteld, waarin Van Rijthoven de eerste set na een lange tiebreak af moest staan. Met een late break in set twee pakte hij het initiatief echter terug, om in de beslissende derde set vervolgens toe te slaan: 6-7 (9), 7-5, 6-4.

Voor Tallon Griekspoor eindigde het toernooi in de achtste finales. De nummer 56 van de wereld stond tegenover de Canadees Felix Auger-Aliassime en wist de mondiale nummer negen wel goed partij te bieden. De Canadees had twee tiebreaks nodig, maar was daarin wel te sterk: 6-7 (2), 6-7 (5).

De als eerste geplaatste Daniil Medvedev speelde zich via qualifier Gilles Simon naar de kwartfinales, waarin hij de Wit-Rus Ilya Ivashka treft. Adrian Mannarino schakelde de Australiër Alex de Minaur ietwat verrassend uit en treft Brandon Nakashima, terwijl Van Rijthoven het opneemt tegen Hugo Gaston uit Frankrijk.

Auger-Aliassime speelt in zijn kwartfinale tot slot tegen de Rus Karen Khachanov, die in een thriller afrekende met de Pool Kamil Majchrzak: 5-7, 7-5, 7-6 (5).

Bij de vrouwen eindigde het toernooi voor de enige overgebleven Nederlandse in de achtste finales: wildcardspeelster Arianne Hartono verloor met 2-6, 3-6 van de als eerste geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka. Met Belinda Bencic uit Zwitserland staat ook de nummer twee van de plaatsingslijst in de kwartfinales.

Nummer drie Elena Rybakina uit Kazachstan verloor met 2-6, 4-6 van de Amerikaanse Shelby Rogers, terwijl de als vierde geplaatste Sloveense Tamara Zidansek met 1-6, 1-6 kansloos was tegen de Amerikaanse qualifier Catherine McNally.

Frost Giant Studios werkt aan gratis RTS Stormgate

Frost Giant Studios kondigt Stormgate aan, een RTS gemaakt met de Unreal 5-engine. De in Zuid-Californië gevestigde studio werd in 2020 opgericht door Tim Morten en Tim Campbell, die hebben gewerkt aan games als WarCraft III en StarCraft II van Blizzard Entertainment.

Stormgate heeft allerlei gamemodi zoals:

  • verhaalgedreven campagnemissies, alleen of met een vriend te spelen
  • volledig geïntegreerde in-client esports, inclusief 1v1 ranked matches en teamgebaseerde 3v3
  • een coöperatieve 3vE-modus (drie spelers versus AI)
  • aangepaste games gemaakt door andere leden van de community met de in-game editor
  • matches kijken met verbeterde leerhulpmiddelen zodat je er nog wat van opsteekt

"We bouwen Stormgate voor de real-time strategiegemeenschap - verleden, heden en toekomst", zegt Tim Morten, CEO en productiedirecteur bij Frost Giant Studios. “Onze visie is om een sociale ervaring te creëren die de barrières wegneemt die mensen weghielden, om spelers terug te verwelkomen die hebben gewacht op een volgende geweldige RTS, en om te bewijzen dat het RTS-genre opnieuw kan pieken.”

Stormgate wordt uitgebracht via Steam voor pc en is gratis te spelen.

Enge schilderijen in Layers of Fears

Ontwikkelaar Bloober heeft tijdens Summer Game Fest Layers of Fears aangekondigd. De game moet in 2023 uitkomen op pc, Xbox series X|S en PlayStation 5.

Layers of Fears is een first-person horrorgame waarin je in allerlei verhalen zult duiken van kunstenaars die verslaafd zijn aan hun obsessies. De game is gemaakt met de Unreal Engine 5-engine en ondersteunt Ray Tracing, HDR-effect, 4K-resolutie en maakt gebruik van het Lumen-systeem.


Door de wol geverfde agenten rukken uit voor bijzondere melding

De politie in de Zaanstreek moest donderdagavond met spoed naar de N246 bij Markenbinnen. Er waren wat schapen losgebroken, en die konden voor gevaarlijke situaties zorgen. 

De politie verklaart op Facebook:  "Ter plaatse bleek dat een boer niet al zijn schaapjes op het droge had. Nadat het eerste schaap over de dam was, volgden er al gauw nog vier. Twee belandden er uiteindelijk in het water. Een aantal van onze door de wol geverfde collega’s waagden zich eraan om de schapen te redden van een verdrinkingsdood.Eén greep een schaap vast onder het mom van blaat het niet dan schaadt het niet, maar kon zich opmaken voor een ware rodeo. Uiteindelijk kwam de boer ter plaatse en kon hij bij het slapen gaan weer al zijn schaapjes tellen. Wij voerden achteraf nog een alcoholcontrole uit, maar geen van de schapen was lam."

Midnight Fight Express laat je alle hoeken zien

Uitgever Humble Games kondigt Midnight Fight Express aan, gemaakt door een indie-ontwikkelaar. De isometrische hack&shoot wordt op 23 augustus uitgebracht voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Switch.

Jij bent Babyface, een voormalig lid van de criminele onderwereld die door een mysterieuze AI-drone terug naar 'het leven' wordt gelokt. Jouw missie: vecht je een weg door de stad voor zonsopgang en voorkom dat de stad overspoeld raakt met criminelen. Dat doe je niet met tact, maar met wapens en je vechttechnieken.

De missies van Midnight Fight Express zijn herspeelbaar om uitdagingen te voltooien, beloningen te ontgrendelen en het resultaat van je vechtkunsten op de leaderboard te laten zien aan de rest van de wereld. Je kunt de missies aanpassen zodat je bijvoorbeeld de type vijanden en wapens die je tegenkomt kunt veranderen.

Oud-KNIL-militair postuum onderscheiden

De nabestaanden van oud-KNIL-militair Carel Marie Fredriksz hebben donderdag 3 decoraties in ontvangst genomen. Fredriksz diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als cavalerist in Nederlands-Indië en werd door de Japanners krijgsgevangene gemaakt.

Aan Fredriksz zijn postuum een vervangend Oorlogs-Herinneringskruis, een Ereteken voor Orde en Vrede en een Trouwe Dienstmedaille in zilver toegekend. Hij overleed in 2015. Zijn in Brazilië wonende zoon deed de aanvraag voor de onderscheidingen en nam ze in het Zuid-Amerikaanse land in ontvangst. De Nederlandse Defensieattaché voor Brazilië reikte ze uit.

Fredriksz diende tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bij de Administratie Paarden Depot te Padalarang. Na de aanval van de Japanners op Pearl Harbor in december 1941 raakte ook Nederlands-Indië actief bij de oorlog betrokken. Het land werd binnengevallen door Japan en gaf zich op 8 maart 1942 over. Fredriksz, inmiddels brigadier, was een van de vele KNIL-militairen die krijgsgevangene werd genomen.

Hij kwam terecht in het Blomkamp in Flores. Frederiksz en zijn medegevangenen werden onder meer gedwongen een vliegveld aan te leggen. De omstandigheden waren er erbarmelijk. Zo was er geen elektriciteit en kregen de krijgsgevangen amper te eten. In een jaar tijd stierven zeker 380 van de ruim 2.000 krijgsgevangenen.

Nadat het kamp in juni 1944 werd opgeheven, kwam Fredriksz via onder meer Soerabaja en Batavia terecht in Singapore. Daar werd hij in augustus 1945 uiteindelijk bevrijd. Fredriksz diende na de oorlog nog een aantal jaar voor de KNIL en vertrok in 1950 naar Nederland. Hij werd 2 jaar later bevorderd tot adjudant onderofficier, waarna hij de dienst verliet.

De Nederlandse Defensieattaché voor Brazilië kapitein-luitenant ter zee Jaap Hubbelmeijer reikte de onderscheidingen uit aan de zoon van oud-KNIL-militair Carel Marie Fredriksz uit (Afbeelding: Defensie)
De Nederlandse Defensieattaché voor Brazilië kapitein-luitenant ter zee Jaap Hubbelmeijer reikte de onderscheidingen uit aan de zoon van oud-KNIL-militair Carel Marie Fredriksz uit (Afbeelding: Defensie)

Devolver Digital kondigt hypnotische Skate Story aan

Skate Story is een nieuw avontuurspel van uitgever Devolver Digital. De game moet in 2023 uitkomen voor pc. Het spel valt vooral op vanwege de unieke grafische stijl. Je personage ziet er bijvoorbeeld uit als een discobal.

In Skate Story ben je een demoon die gevangen zit in de onderwereld. Om hier uit te ontsnappen moet je een missie voor de duivel doen: skate naar de maan en eet het op. Deze bizarre verhaalopzet lijkt goed te passen bij de grafische stijl van deze game. Bekijk hoe het eruit ziet in de trailer hieronder.

Verdachte verkrachting na 21 jaar alsnog aangehouden

Het was 1 april 2001 toen een 19-jarige vrouw door vier mannen werd verkracht op Blaak in Rotterdam. Direct hielden agenten toen een verdachte aan. De andere drie zijn nooit gevonden. Tot de dag van Hemelvaart 26 mei 2022. Een 39-jarige man uit Rotterdam werd alsnog aangehouden voor dit zedendelict.


'Een onderzoek kan afgesloten zijn, maar met nieuwe waardevolle informatie wordt de zaak meteen weer geopend', vertelt rechercheur Lincy. En dat gebeurde toen een 39-jarige man uit Rotterdam in België vast zat voor een drugsdelict. Zijn DNA werd daar afgenomen en in de databank bewaard. Omdat er altijd databanken met elkaar vergeleken worden op mogelijke matches, kwam er goed nieuws. De match leidde naar het onderzoek uit 2001.

Blij met aanhouding
De 39-jarige man uit Rotterdam is meteen voor dat feit aangehouden. Hij is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en donderdag verscheen hij voor de Raadkamer. Er is besloten dat hij 90 dagen mag blijven. Daarna volgt de zitting. Uiteraard hebben de rechercheurs het slachtoffer gebeld en zijn langsgegaan om de aanhouding te vertellen. Dit soort gevoelige zaken gaan nooit telefonisch. De vrouw, inmiddels 21 jaar ouder, was blij verrast met de aanhouding. 'Ik ben heel dankbaar dat zelfs na 21 jaar een verdachte is aangehouden. Ik kan het nu echt verwerken en er komt eindelijk gerechtigheid.'

Verjaringstermijn
Door een wetswijziging in 2013 verjaren zedendelicten zoals verkrachtingen niet meer. Redenen genoeg dus voor de politie en het Openbaar Ministerie om altijd door te pakken met nieuwe informatie. Ook na langere tijd.

Anger Foot is een game waarin je heel veel schopt

Anger Foot is een een nieuwe first-person actie-game waarin je op vijanden schiet, maar vooral heel veel schopt. In deze game van Devolver Digital moet je constant je voet gebruiken om deuren en vijanden te mollen. Het spel moet in 2023 uitkomen voor pc (Steam).

Over het verhaal van Anger Foot is weinig bekend. Blijkbaar ben je in 'Shit City' en het is jou taak om die op te schonen met je voet. Daarbij kun je nieuwe schoenen vinden als collectibles. Bekijk de eerste trailer van de game hieronder.

De crew van One Piece Odyssey stelt zich voor

Tijdens de Summer Game Fest werd er een trailer One Piece Odyssey getoond waarin de crew voorgesteld wordt.

Tijdens hun reis worden de Straw Hats onder leiding van Monkey D. Luffy opgeslokt door een enorme storm op zee en belanden ze midden in de storm op een mysterieus eiland vol natuur, van elkaar gescheiden, met de Thousand Sunny helemaal kapot. Spelers moeten samenwerken met Luffy en de leden van zijn bemanning om opnieuw de zeilen te hijsen. Adio, een nieuw personage in de game en de monsters die de spelwereld bevolken zijn ontworpen met medewerking van Eiichiro Oda, de auteur van One Piece.

De game moet in 2022 uitkomen voor pc, PlayStation 4 & 5 en Xbox Series X | S.

In eerste kwartaal 2022 hoogste ziekteverzuim ooit gemeten

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten. In dezelfde periode van 2021 was het verzuim 4,8 procent. In 2021 gaf ruim 8 procent van de werknemers aan bij het meest recente verzuim klachten te hebben gehad die werden veroorzaakt door COVID-19 (corona). Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de kwartaalenquête ziekteverzuim en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO.

Ziekteverzuim in de zorg ook in eerste kwartaal hoger
In het eerste kwartaal van 2022 verzuimden werknemers opnieuw het meest in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg (8,9 procent). Dat wil zeggen dat van de duizend te werken dagen 89 werden verzuimd wegens ziekte. Een jaar eerder was dit in het eerste kwartaal 6,8 procent. In de financiële dienstverlening lag het ziekteverzuim het laagst (3,4 procent).

Lange tijd was de horeca de bedrijfstak met het laagste ziekteverzuim, maar met 6,0 procent is het verzuim er inmiddels hoger dan in de meeste andere bedrijfstakken. Met een toename van 2,1 procentpunt kende de horeca zelfs de grootste stijging ten opzichte van een jaar eerder, samen met de zorg en de overige dienstverlening. In deze laatste bedrijfstak, waar onder andere haarsalons, sauna’s en wasserijen onder vallen, verzuimden naar verhouding ook meer werknemers dan ooit, 6,7 procent.

Verzuim in branche verpleging, verzorging en thuiszorg boven 10 procent
Op grond van cijfers uit het programma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn kan worden ingezoomd op de verschillende branches binnen de gezondheids- en welzijnszorg. Vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim bovengemiddeld: 10,4 procent in het eerste kwartaal van 2022 en 8,6 procent een jaar eerder. In de kinderopvang was het verzuim 10,0 procent.

Niet eerder werd in een bedrijfstak of branche een verzuim van 10,0 procent of meer gemeten. Vergeleken met een jaar eerder was het verschil het grootst in de kinderopvang (van 6,9 naar 10,0 procent) en in de branche huisartsen en gezondheidscentra (van 5,4 naar 9,7 procent).

Meer werknemers verzuimden met positieve COVID-19-test
De kwartaalcijfers over ziekteverzuim worden bepaald aan de hand van een enquête onder bedrijven. Daaruit is niet af te leiden met welke klachten werknemers verzuimen. In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), eens per jaar uitgevoerd door CBS en TNO, worden werknemers wel bevraagd over de klachten waarmee ze de laatste keer hebben verzuimd, eventueel langer dan een jaar geleden.

Van alle werknemers tussen de 15 en 75 jaar gaf in 2021 ruim 8 procent aan dat door een test is bevestigd dat de belangrijkste klachten bij hun meest recente verzuim werden veroorzaakt door COVID-19. Dat is meer dan in 2020, toen ruim 2 procent aangaf hiermee te hebben verzuimd. Daarnaast zei in 2021 ruim 12 procent dat de klachten mogelijk door COVID-19 werden veroorzaakt, maar dat dit niet is getest. In 2020 was dat nog 29 procent. Bijna 80 procent van alle werknemers in 2021 heeft niet verzuimd of met klachten die, naar eigen mening of bevestigd door een test, niet COVID-19-gerelateerd waren.

Van alle bedrijfstakken had de zorg naar verhouding de grootste groep werknemers die verzuimde vanwege een bevestigde COVID-19-besmetting, namelijk 11 procent. Ook in de bouw en in de handel was dit met 9 procent bovengemiddeld. In de informatie en communicatie (5 procent) en bij financiële instellingen (6 procent) was het verzuim met klachten die werden veroorzaakt door COVID-19 relatief laag.

Griep of verkoudheid belangrijkste klacht bij verzuim
Nog steeds werd griep of verkoudheid het vaakst genoemd als de oorzaak voor het laatste verzuimgeval. In 2021 ging het om 30 procent van de werknemers. Na griep of verkoudheid worden psychische klachten, overspannenheid en burn-out (6 procent) het meest genoemd. Van alle werknemers gaf 24 procent aan nog nooit te hebben verzuimd.

Vijf verdachten vast na zoektocht verdachte tassen Nijmegen

In verband met een politieonderzoek in Amsterdam, vond er dinsdagavond een achtervolging plaats in de omgeving van Nijmegen. Woensdagochtend zijn er 4 verdachten in Nijmegen aangehouden. Omdat er in een Nijmeegse wijk mogelijk gevaarlijke tassen waren achtergelaten werd eerder een getuigenoproep gedaan. Later die dag werd in Amsterdam een 5e verdachte gearresteerd. Nu kan meer gemeld worden over deze zaak.

Agenten wilden dinsdagavond een auto met vier inzittenden stoppen; de auto was gestolen en voorzien van valse kentekenplaten. De auto werd rond middernacht aangetroffen in Nijmegen aan de Nieuwe Mollenhutseweg; de inzittenden waren er te voet vandoor gegaan. Mede dankzij oplettende getuigen, werden de vier inzittenden ongeveer een uur later aangehouden aan Kanunnik Boenenstraat in Nijmegen. Bij de zoektocht naar de inzittenden in Nijmegen werd, zoals vaker gebeurd, ook een politiehelikopter ingezet.

Op basis van getuigenverklaringen is de politie er dinsdagnacht vanuit gegaan, dat de verdachten op hun vlucht één of meerdere tassen hadden gedumpt in Nijmegen. Omdat de kans bestond dat in de tassen zaken kunnen zitten die gevaarlijk konden zijn, werd de oproep gedaan om de politie te bellen als de tassen werden aangetroffen. Ondanks intensief zoeken, zijn de tassen niet aangetroffen.

Later op de woensdag is in Amsterdam nog een vijfde verdachte aangehouden in verband met hetzelfde onderzoek. Alle aangehouden mannen worden verdacht van het voorbereiden van een misdrijf en heling van een gestolen auto. Het gaat om een 20-jarige, twee 22-jarige, een 24-jarige en een 25-jarige man, allen uit Amsterdam afkomstig. De verdachten zitten nog vast en worden vrijdag 10 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachten zitten in beperkingen; daarom kan er geen nadere informatie gedeeld worden.

FOK! Wat een weer!: matigjes allemaal

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Na een aantal dagen met soms aanzienlijke hoeveelheden regen droogt het de komende dagen weer even op. Verspreid over het land zijn er vele tientallen millimeters regen gevallen. Sommige stations zitten al over de 100 mm. 

Vanochtend vielen er in Zuid-Holland en in de eerste helft van de middag ook in het zuiden en oosten nog een aantal flinke buien. Deze gingen ook met onweer gepaard. Te Haarlem brak al snel de zon door en was er van bewolking vrijwel geen sprake meer. In de tweede helft van de middag kozen ook de buien in het oosten hun biezen en klaarde het ook daar op. Er stond wel veel wind.

Vannacht zijn er opklaringen en is het droog. Koud wordt het zeker niet met minima tussen de 9 en 14 graden.

Vandaag neemt de bewolking toe en plaatselijk valt er wat lichte regen. Zeker geen grote hoeveelheden. In ieder geval zal het zeker niet zo zonnig zijn als vanmiddag. Later op de dag klaart het langzaam weer op.

De maxima liggen tussen de 18 en 21 graden. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig. Aan zee later mogelijk krachtig.

In het weekende is het droog met perioden met zon.

Fijne avond!  

Mooi weer (Foto: Stephan5)
Het Haarlemse beeld als het zonnetje tussen de wolken schijnt. (Foto: Stephan5)



 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Frankrijk: proces voor gestolen deur met Banksy's eerbetoon aan Bataclan

Donderdag moesten acht mannen zich verantwoorden voor een Franse rechtbank voor de diefstal van een deur uit de Parijse concertzaal "Bataclan". Op de deur is een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Banksy te zien.

Het toont een verdrietig meisje en is een eerbetoon aan de slachtoffers van de islamitische aanslagen in 2015 op de Bataclan en andere plaatsen in Parijs. De verdachten zouden in 2019 de deur hebben gestolen. Volgens onderzoekers hebben ze het werk met cirkelzagen uit het frame gezaagd. Ze zouden hiervoor hun eigen generator hebben meegebracht.

De deur met de Banksy-afbeelding werd een jaar later in Italië aangetroffen. De waarde wordt geschat van een half miljoen tot één miljoen euro.

Twitter maakt knieval voor Elon Musk en geeft hem informatie over 'bots'

De raad van bestuur van Twitter wil nu blijkbaar toch meer gedetailleerde gegevens verstrekken aan tech-miljardair en potentiële Twitter-koper Elon Musk.

Dit meldt de 'Washington Post' onder verwijzing naar hun bronnen. Deze gegevens zijn bedoeld om inzicht te geven in het aantal nep-accounts op Twitter. Musk had een bod gedaan om Twitter te kopen voor 44 miljard dollar, maar dreigde onlangs zijn bod in te trekken. Hij maakt de overname afhankelijk van het aantal zogenaamde bots. Dit zijn computerprogramma's die met gebruikers communiceren door middel van algoritmen en zich voordoen als echte mensen. Volgens Twitter zijn minder dan 5 procent van de accounts die actief zijn op Twitter bots, en Musk wil verifiëren of deze informatie klopt. 

Grote veranderingen in vliegverkeer zijn nodig om klimaatdoelen te halen

Volgens een nieuw rapport moeten politici, om de klimaatdoelen van Parijs te halen, snel aandringen op grote CO2-besparingen, vooral in het vliegverkeer.

De denktank International Council of Clean Transportation - ICCT- stelde dat overheden wereldwijd tijdig en duurzaam moeten ingrijpen. Als de huidige emissieniveaus op hetzelfde niveau blijven, dan zou de luchtvaart tegen 2050 bijna 50 miljard ton CO2 uitstoten. De luchtvaartindustrie is een van de snelst groeiende oorzaken van het ontstaan van broeikasgassen. Veel experts zetten in op innovaties op het gebied van waterstofbrandstoffen of duurzame vliegtuigbrandstoffen gemaakt van niet-fossiele hernieuwbare bronnen.

Het ICCT is een non-profitorganisatie die de milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie van verschillende vervoerswijzen wetenschappelijk evalueert. In 2015 maakte ze het dieselschandaal rond de autofabrikant Volkswagen openbaar.

WHO-expertgroep: onderzoek mogelijke "oorsprong corona uit laboratorium"

De deskundigenraad van de Wereldgezondheidsorganisatie in China adviseert om de mogelijkheid te onderzoeken dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt. Drie landen steunen dit voorstel niet. 

In een eerste voorlopig rapport beveelt de Commissie aan om bij het zoeken naar de oorsprong van het virus ook dit mogelijke scenario te onderzoeken. De veiligheidsprocedures in het lab hebben mogelijk gefaald, waardoor infectie met de ziekteverwekker in een laboratorium heeft kunnen plaatsvinden, aldus het rapport. In Wuhan in China wordt onderzoek gedaan naar coronavirussen – daar deden zich eind 2019 de eerste Sars-CoV-2-gevallen voor.

De WHO-expertgroep heeft 30 leden. Drie van hen wilden de aanbeveling om het laboratoriumonderzoek voort te zetten niet steunen: de wetenschappers uit China, Rusland en Brazilië schreven hun afwijzing in een voetnoot van het rapport. China weigert de komst van een andere internationale groep deskundigen om te zoeken naar de oorsprong van het coronavirus.

Ook gaat de Raad richtlijnen ontwikkelen, zodat toekomstige onderzoeken naar pandemische uitbraken sneller kunnen worden gestart. Het coronavirus leverde verhoogde spanningen op, vooral tussen China en de VS. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump gaf China de schuld van de verspreiding van het virus. Door de spanningen konden de internationale experts pas in 2021 China bezoeken om hun onderzoek naar de oorsprong te starten. 

Aantal gevallen van apenpokken in Nederland stijgt naar 60

Zestig mensen in Nederland zijn in de afgelopen weken positief getest op het apenpokkenvirus. Dat zijn er zes meer dan afgelopen dinsdag. Vorige week donderdag stond de teller op veertig gevallen. Alle tot nu toe bekende patiënten zijn mannen die seks hebben met andere mannen, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten.

Een deel van de besmettingen is te herleiden naar een uitbraak op het Belgische festival Darklands, een fetisjevenement. Gezondheidsdiensten benadrukken wel dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die is besmet. Meer hierover bij Skipr

The Plucky Squire mengt 2D- en 3D-gameplay

The Plucky Squire is een bijzonder interessante game die vandaag is aangekondigd door Devolver Digital. In deze game speel je als Jot in een 2D sprookjesboek. Echter, Jot en zijn vrienden ontdekken dat ze ook uit het boek in een 3D wereld kunnen stappen.

In de aankondigingstrailer hieronder zien we dat je in dit spel vaker tussen de 2D- en 3D-wereld moet wisselen en dat het spel meerdere genres aanspreekt. Naast reguliere actie-avontuur gameplay zien we ook puzzels, Punch-Out-achtige gevechten en sidescrolling schietlevels.

De game wordt ontwikkeld door All Possible Futures, een nieuwe studio van onder andere de voormalige art director van recente Pokemon-games zoals Sword & Shield. The Plucky Squire is in de maak voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Het moet in 2023 uitkomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.