FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 mei 2022

Excelsior schakelt Roda JC na verlenging uit in promotiestrijd

Excelsior mag nog altijd hopen op promotie naar de Eredivisie. De Kralingers wonnen zaterdag de return tegen Roda JC in de eerste ronde van de nacompetitie om promotie met 0-2 en spelen in de volgende ronde tegen de nummer zestien van de Eredivisie. De Rotterdammers hadden wel een verlenging nodig. 

Excelsior en Roda JC bleven dinsdag steken op 2-2 in Rotterdam. Omdat uitdoelpunten vanaf dit seizoen niet meer dubbel tellen in de nacompetitie, waren beide teams nog kansrijk voor het bereiken van de volgende ronde. 

Na ruim een half uur spelen was het Patrick Pflücke die het doel van Van Gassel onder vuur nam. Daarna kwam ook Excelsior opzetten. Eerst zag Marouan Azarkan zijn inzet door Daryl Werker van de doellijn gehaald worden en kort daarna redde Rody de Boer op een schot van Thijs Dallinga. 

Ook in de tweede helft ging het spel op en neer. Na ruim een uur spelen kreeg Excelsior nog de beste kans om de score te openen. Davy van den Berg legde Reuven Niemeijer neer in het strafschopgebied en zag de bal op de stip gelegd worden. Dallinga ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd worden door De Boer.

Omdat er in de reguliere speeltijd niet meer gescoord werd, moest er een verlenging aan te pas komen in Kerkrade. De bezoekers sloegen na vijf minuten al toe. Nadat Roda JC via Guus Joppen een enorme kans miste (hij schoot van dichtbij over), maakte Couhaib Driouech aan de andere kant de 0-1. In de slotfase maakte Nikolas Agrafiotis er ook nog 0-2 van.

Liverpool klopt Chelsea na strafschoppen en verovert eerste FA Cup sinds 2006

Liverpool heeft zaterdag voor de achtste keer in de clubgeschiedenis de FA Cup gewonnen. De ploeg van coach Jürgen Klopp was in de finale op Wembley na strafschoppen te sterk voor Chelsea. Na 120 minuten bleef het 0-0. In de strafschoppenserie was Liverpool met 7-6 de sterkste. 

Liverpool kreeg na ruim een half uur een domper te verwerken. Mohamed Salah moest er geblesseerd af. In de eerste helft had Liverpool het betere van het spel, met Luis Díaz als uitblinker. De Colombiaanse aanvaller bezorgde de Chelsea-verdediging constant problemen met zijn individuele acties. In de achtste minuut kopte Salah over, nadat Díaz eerder een schot gekeerd had zien worden door doelman Édouard Mendy.

Chelsea kwam langzaamaan beter in de wedstrijd en kreeg via Christian Pulisic, Marcos Alonso en Romelu Lukaku kansen om de score te openen. Vlak voor rust liet Jota na om Liverpool op voorsprong te zetten. Chelsea begon sterk aan de tweede helft en stichtte gevaar via Alonso en Pulisic. Beide ploegen creëerden daarna kansen, maar kwamen niet tot scoren.

In de slotfase was het Hakim Ziyech die voor Chelsea het veld in mocht en hij creëerde een aantal kansen. Uiteindelijk werd er niet gescoord. In de verlenging werd Virgil van Dijk meteen gewisseld bij Liverpool. De verlenging kon schriftelijk worden afgedaan. Strafschoppen waren nodig. César Azpilicueta miste namens Chelsea, waarna Sadio Mané verzuimde de strijd te beslissen. Vervolgens zag Mason Mount zijn inzet gekeerd worden en maakte voormalig Willem II-verdediger Kostas Tsimikas het wel af.

Beide ploegen speelden ook al de finale van de League Cup tegen elkaar. Toen was het ook 0-0 en won Liverpool de bloedstollende serie met 11-10. Liverpool veroverde de FA Cup voor het eerst sinds 2006. Eerder wonnen The Reds de Engelse beker in 1965, 1974, 1986, 1989, 1992 en 2001.

Turkije sluit niet de deur voor NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

Ongeacht zijn kritiek op Finland en Zweden, sluit Turkije de deur niet voor hun toetreding tot de NAVO, zegt een woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan. Maar Turkije wil met beide landen onderhandelen, zegt Ibrahim Kalin, die ook Erdogans adviseur buitenlands beleid is.

Vooral Zweden steunt de militante Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Dit raakt de nationale veiligheidsbelangen van Turkije. Erdogan zei vrijdag dat hij er niet mee in kon stemmen dat Zweden en Finland lid worden van de NAVO. Alle NAVO-leden zouden moeten instemmen met toelating, inclusief Turkije.

Noorwegen staat honderd procent achter Finland en Zweden als de twee landen het lidmaatschap van de defensiealliantie aanvragen, zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeld na haar aankomst op de informele bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Een dergelijke stap zou de Noordse samenwerking versterken. Dit is een historisch moment.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Het is belangrijk dat alle NAVO-leden hier eenheid tonen, zegt Hoekstra.

Slowakije is ervan overtuigd dat alle NAVO-landen de plannen van Zweden en Finland zullen steunen. Dat zei de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Ivan Korcok tijdens de speciale NAVO-bijeenkomst in Berlijn. Korcok sprak zich ook uit voor verdere militaire hulp aan Oekraïne. Op de vraag hoe lang NAVO-bondgenoten Oekraïne kunnen steunen, zegt hij: "Tot ze wint." Rusland heeft de oorlog politiek gezien verloren.

Moet Nederland mensen met een laag inkomen voorzien van gratis internet?

President Biden kondigde van de week aan dat miljoenen Amerikanen met een laag inkomen gratis internet krijgen. Is dat ook iets voor ons land? We worden immers steeds meer verplicht gebruik te maken van internet en onze sociale contacten vinden ook steeds meer op online platforms plaats. Internet zou dus als een noodzakelijke voorziening kunnen worden gezien. Vind jij dat we in Nederland de mensen met lage inkomens gratis internet moeten aanbieden?

Gratis internet? ( foto:Pixabay)
Gratis internet? (foto:Pixabay)

Partner filmt man die ongelukkig springt van Spaanse klif, waarna hij verdrinkt

Een Nederlandse toerist is donderdag op het Spaanse eiland Mallorca verongelukt, meldt de Spaanse nieuwswebsite Diario de Mallorca. Het zou gaan om een 31-jarige man die overleed nadat hij van een klif van ongeveer 25 meter was gesprongen.

De man stierf niet door de val op de rotsen, maar door verdrinking. De zware klap verbrijzelde zijn arm en verwondde zijn heup, maar die verwondingen waren niet levensbedreigend. Dat bleek na de autopsie vrijdag in Palma.

Volgens het forensische rapport bevond zich water in de longen van het slachtoffer. Dit zou erop wijzen dat hij dit heeft 'ingeademd' toen hij na de klap bewusteloos in het water lag. Die klap was niet de doodsoorzaak, zijn bewusteloze lichaam zonk naar de bodem van de zee. Toen de reddingswerkers het lichaam aantroffen, was het slachtoffer al overleden.

Nederlandse media schreven dat het slachtoffer de 31-jarige Mourad uit Arnhem is. Hij was voormalig voetballer van Jong Vitesse en een lokaal bekende kickbokser in Arnhem.


Mortara de beste in ePrix op vliegveld Tempelhof Berlijn

Op voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is zaterdag de eerste van twee Formule E-races dit weekeinde afgewerkt. Dat leverde behoorlijke strijd op, tot en met de allerlaatste bochten van de ruim drie kwartier durende race.

Edoardo Mortara vertrok vanaf poleposition, naast Alexander Sims en voor Antonio Felix da Costa, Jean-Eric Vergne, André Lotterer en Pascal Wehrlein. Nyck de Vries en Robin Frijns moesten het doen met een twaalfde en twintigste startplek op de grid.

Bij de start behield Mortara de leiding, voor Sims, Da Costa, Lotterer, Vergne en Wehrlein. Al vrij snel wist Wehrlein zich voorbij Vergne te rijden, terwijl Sims posities verloor aan Da Costa en Lotterer. Vergne werkte zich terug langs Wehrlein en nam ook Sims te grazen.

De Attack Modes werden in de zes man tellende kopgroep voor het eerst geactiveerd na een klein kwartier, behalve bij Mortara, die de leiding in handen hield. Na bijna 25 minuten begon hij er ook aan, terwijl Stoffel Vandoorne zich bij de leidende groep kwam melden.

Vandoorne werkte zich goed naar voren en nam plek drie in handen, achter Lotterer en leider Mortara, die met tien minuten te gaan zijn laatste Attack Mode activeerde. Die van Lotterer was het eerst op, waardoor Vandoorne en Mortara hem in één keer te grazen namen.

Kort daarop plaatste Mortara een succesvolle aanval bij Vandoorne, dus had hij de leiding terug, terwijl Vergne voorbij Lotterer naar plek drie ging. Met een ultieme poging wist Vergne Vandoorne te pakken, hoewel het duel nog lang niet voorbij was.

Mortara hield vol en pakte de overwinning op overtuigende wijze, Vergne wist Vandoorne van zich af te houden en daarmee was het podium compleet. Lotterer werd vierde, voor Mitch Evans, Wehrlein, Sam Bird en Da Costa. De Vries werd tiende, Frijns twaalfde.

ADO wint opnieuw van NAC en mag hopen op snelle terugkeer in Eredivisie

ADO Den Haag mag een jaar na de degradatie hopen op een terugkeer in de Eredivisie. De ploeg van trainer Giovanni Franken won zaterdag ook de return tegen NAC Breda. Het werd 2-1. ADO speelt in de tweede ronde van de nacompetitie om promotie naar het hoogste niveau tegen FC Eindhoven.

ADO won afgelopen dinsdag het eerste duel in Breda met 1-2 en had een uitstekende uitgangspositie. Ook al tellen uitdoelpunten vanaf dit seizoen niet meer dubbel in de nacompetitie. De Hagenaars ontsnapten echter twee keer aan een achterstand. Een schot van Mario Bilate in de achttiende minuut zeilde over ADO-doelman Hugo Wentges heen, maar de lat bracht vervolgens redding voor de thuisploeg.

Ook in de slotfase wist NAC het aluminium te raken. Een verdwaalde voorzet van Ezechiel Banzuzi ketste in de 71e minuut via de lat terug het veld in. Dat bleken dure missers voor de bezoekers. ADO kwam namelijk bij het ingaan van het 'Haags kwartiertje' op voorsprong. NAC-speler Dion Malone, die vijf jaar voor ADO speelde, gleed een voorzet in eigen doel. Dhoraso Klas besliste in de 79e minuut helemaal het tweeluik door de 2-0 binnen te schuiven.

De aansluitingstreffer van Banzuzi in de blessuretijd mocht niet meer baten voor NAC. In de volgende ronde neemt ADO het op tegen FC Eindhoven, dat vrijdag over twee wedstrijden te sterk was voor De Graafschap. Dinsdag is het heenduel in Den Haag. De winnaar van dat tweeluik speelt in de finale tegen Roda JC, Excelsior of de nummer zestien van de Eredivisie. 

Wanhopige wannabe grootouders: 'geef ons een kleinkind óf betaal ons 6,5 ton'

Een gepensioneerd Indiaas echtpaar klaagt hun zoon en schoondochter aan en eist dat zij binnen een jaar een kleinkind produceren of hen 50 miljoen roepies (bijna 650.000 euro) betalen.

Sanjeev Ranjan Prasad, een 61-jarige gepensioneerde overheidsambtenaar, zei dat het een emotionele en gevoelige kwestie was voor hem en zijn vrouw, Sadhana Prasad, en dat ze niet langer kunnen wachten. Zijn zoon, een piloot, is zes jaar geleden getrouwd.

"We willen een kleinzoon of een kleindochter binnen een jaar of een financiële compensatie, want ik heb mijn levensinkomen besteed aan het levensonderhoud en opleidingen van mijn zoon," vertelde Prasad verslaggevers op donderdag.

Prasad zei dat hij 3,5 miljoen roepies (ruim 45.000 euro) heeft uitgegeven voor de pilotenopleiding van zijn zoon in de Verenigde Staten.

"Het belangrijkste probleem is dat we op deze leeftijd een kleinkind nodig hebben, maar deze mensen (mijn zoon en schoondochter) houden geen rekening met ons,'' zei Prasad.

"We hebben hem laten trouwen in de hoop dat we het genoegen zouden hebben grootouders te worden. Het is nu zes jaar geleden sinds hun huwelijk," zei Prasad. "Het voelt alsof ondanks dat we alles hebben, we eigenlijk niets hebben."

De zoon en schoondochter waren niet bereikbaar voor commentaar.

Prasad zei dat hij en zijn vrouw van kinderen houden. "We krijgen geen liefde en genegenheid van wat we het liefste willen" zei hij. "Ik voel me erg ongelukkig."

De advocaat van het echtpaar, AK Srivastava, vertelde The National dat het echtpaar het geld had geëist "vanwege mentale wreedheid". "Het is een droom van elke ouder om grootouder te worden. Ze hebben jaren gewacht om grootouders te worden."

Het verzoekschrift van het echtpaar, ingediend in Haridwar, zal naar verwachting op 17 mei door een rechtbank worden behandeld.

De Gendt wint Giro-rit in Napoli, Van der Poel zevende

De achtste etappe in de Giro is gewonnen door Thomas De Gendt. De renner van Lotto-Soudal zat zaterdag lange tijd in een grote groep vluchters met Mathieu van der Poel. Vanuit die kopgroep was De Gendt de sterkste. De leiderstrui bleef in het bezit van de Spanjaard Juan Pedro López.

De achtste etappe rondom Napoli was 153 kilometer, met daarin enkele klimmetjes. Vooraf aan de etappe had Mathieu van der Poel al gezegd dat hij zinnen had gezet op ritwinst en de Nederlander was ook een van de eerste aanvallers in deze rit. Dankzij hem ontstond er uiteindelijk een kopgroep van twintig renners, met daarin ook Wout Poels.

Op 46 kilometer van de finish opende Van der Poel ook de finale met een aanval op een van de heuvels. Hij nam een kleine voorsprong, maar werd daarna weer teruggepakt. Niet veel later lukte het een viertal wél om weg te rijden: De Gendt met ploeggenoot Harm Vanhoucke, de Italiaan Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizanè) en de Spanjaard Jorge Arcas (Movistar). In de slotfase probeerde Van der Poel met onder andere Wout Poels, Moauro Schimdt en Biniam Girmay het gat te dichten, maar kwamen net te kort.

In de sprint voor de dagwinst was De Gendt duidelijk de snelste van de kopgroep. Hij won voor Gabburo en Arcas. Van der Poel moest genoegen nemen met een zevende plaats.

Zondag staat in de Giro een zware bergetappe op het programma, met aankomst op de Blockhaus.

Rusland houdt militaire oefening bij Kaliningrad

Volgens berichten in de media heeft Rusland militaire manoeuvres uitgevoerd rond de Russische exclave Kaliningrad in de Oostzee.

Er werden SU-27-straaljagers gebruikt, meldt het Interfax-agentschap, zoals gebruikt door de Russische Oostzeevloot. Ze vernietigden de vliegtuigen van de aanvallers in een gesimuleerde luchtaanval op Kaliningrad.

Kaliningrad ligt aan de Oostzee tussen Polen en Litouwen.

FOK! Wat een weer: geen strandweer (volgens de NS)

Het wordt vandaag schitterend weer, het zonnetje schijnt, de lucht is blauw: teletubbis kom maar gauw!! maar mocht je plannen hebben om met de trein naar Zandvoort te gaan bereid je dan vast voor op het ergste. De Nederlandse Spoorwegen is van mening dat het GEEN strandweer is, dus zetten ze voor het gemak minder treinen in op het traject Haarlem - Zandvoort. 

Amsterdam: aantal rattenmeldingen in twee jaar meer dan verdubbeld

Dat ratten voor overlast zorgen in de stad is niet nieuw, maar tussen 2019 en 2021 is het aantal meldingen over ratten meer dan verdubbeld. Dit blijkt uit door AT5/NH Amsterdam opgevraagde cijfers bij de GGD, de overlast groeit dus behoorlijk. Buurtbewoners doen daar zelf van alles aan, zoals het plaatsen van vallen. Maar dat is volgens rattenbestrijder Johnson niet genoeg: "De gemeente moet hierin actiever zijn." Zo meldt AT5

Iemand die dagelijkst overlast van ratten heeft, is Johnson Adesida. Hij woont in Holendrecht in Zuidoost waar het van de ratten krioelt: "Ik heb een schuurtje in m'n huis met veel spullen waarin ze zaten. Ze plasten en poepten over de spullen heen, dus dat heb ik moeten weggooien." Zijn buurvrouw Erika Weerle beaamt dit probleem: "Toen mijn zoon laatst naar zijn auto liep, zaten er twee ratten voor de deur te eten. Hij moest ze zelfs wegschoppen."

Het aantal meldingen lag in 2019 nog op 3.409. Twee jaar later was dat aantal meer dan verdubbeld, in 2021 werden bij de GGD namelijk 7.329 meldingen van rattenoverlast gedaan in de stad. Volgens de GGD is dit een logische ontwikkeling die te maken heeft met de coronacrisis. Door de pandemie zouden mensen meer thuis hebben gezeten. Hierdoor wordt er allereerst meer afval geproduceerd door huishoudens, maar valt het rattenprobleem mensen ook meer op.

In een brief aan de gemeenteraad spreekt de Wethouder van openbare ruimte en groen Jakob Wedemeijer van een  zorgelijke stijging. "Er wordt nog geen alarmerende plaagdruk waargenomen, maar er is duidelijk een toename", schrijft Wedemeijer.

Een rattenplaag kan gevaarlijk zijn omdat je ziek kunt worden als je met een rat in aanraking komt doordat ze gevaarlijke bacteriën bij zich kunnen dragen. Daarbij knagen ze aan kabels, waardoor kortsluiting of zelfs brand kan ontstaan.

Op dit moment is rattengif verboden in de openbare ruimte. Hier zouden ratten resistent tegen kunnen worden, het is slecht voor de natuur en andere dieren wiens voer uit ratten bestaat zouden hierdoor kunnen overlijden. Mechanische vallen zijn wel toegestaan, dat is dan ook wat Johnson gebruikt om ze weg te krijgen uit zijn buurt. Wekelijks vangt hij zo'n drie tot vijf ratten per val.

Maar dat is niet genoeg om de plaag uit Holendrecht te verdrijven. Daarom vindt Johnson dat de gemeente actiever moet optreden, nu ligt de verantwoordelijk te veel bij de Amsterdammers: "De gemeente moet meer afvalcontainers plaatsen, deze veel vaker legen en veel meer gaan schoonmaken."

Johnson maakt iedere keer als hij van huis weggaat of thuiskomt de vallen rondom zijn huis: "Als er ratten in zitten, heb ik spullen in mijn tas om ze mee op te pakken." Hij begraaft ze, maar vaak vriest hij ze eerst in: "Zo begraaf ik ze met meerderen tegelijk, maar dit is ook bewijs voor de gemeente om te kunnen laten zien dat het probleem er echt nog steeds is. Ze zijn wel eens langs geweest, maar het wordt alleen maar erger."

Als oplossing van het probleem wil de gemeente dat er minder voedsel en troep op straat terechtkomt. Daarom voerde de gemeente per april een voerverbod in. Wie vogels toch te eten geeft,  riskeert een boete van 70 euro.

Of het voerverbod effect gaat hebben, is echter de vraag. Dat heeft te maken met de handhaving ervan. Zo werd er in anderhalve maand tijd nog geen enkele boete uitgedeeld. "Dat is natuurlijk best ingewikkeld, omdat je iemand op heterdaad moet betrappen", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

ISW: Oekraïne lijkt de strijd om Charkov te hebben gewonnen

Volgens Amerikaanse berichtgeving hebben de Oekraïense strijdkrachten "mogelijk de slag om Charkov gewonnen". Dat schrijft het in de VS gevestigde Institute for the Study of War, een denktank voor defensie.

De Oekraïners verhinderden dat de Russische troepen Charkov omsingelden en verdreven hen vervolgens uit de omgeving van de stad. Dit was de snelste opmars van de Oekraïners in een maand.

De Russische eenheden probeerden niet hun linies te behouden tegen de aanvallende Oekraïense troepen rond de stad. Volgens het instituut zouden de Russen hun eigen manschappen willen vervangen door onder meer huurlingen.

Charkov, ook wel Kharkiv genoemd, is de op één na grootste stad van Oekraïne, ligt op slechts 50 kilometer van de Russische grens en wordt sinds het begin van de oorlog in februari bevochten. 

Mountainbikers Schwarzbauer en Neff sprinten naar shorttrackwinst

De derde World Cup voor de cross-countrymountainbikers wordt deze week afgewerkt in het Tsjechische Nove Mesto. Daar stonden vrijdagavond de gebruikelijke openingswedstrijden op het programma: de shorttrackwedstrijden, zondag gevolgd door de olympische afstanden op de cross-country.

Vrouwen
Met een niet al te lastig parcours én tegenwind op de rechte stukken was er niet echt een recent voor een ontsnapping. Dat bleek en tot in de slotfase bleef een zeer grote groep bij elkaar, wat pas veranderde toen de in supervorm verkerende Australische Rebecca McConnell het gas open trok.

Een paar dames konden volgen en in de slotfase nam Jolanda Neff de leiding over. De Zwitserse ging erop en erover en in de laatste meters kwam McConnell tekort: Neff won, voor McConnell. Jenny Rissveds uit Zweden werd nog nét derde, nadat de Zwitserse wereldkampioene Sina Frei een meter tekort kwam. Anne Terpstra werd achtste, Anne Tauber twaalfde en Lotte Koopmans 37e.

Mannen
Het beeld bij de mannen was niet anders, hoewel de grote groep hier zelfs nog langer bij elkaar bleef. Het werd een grote sprint met ruim het halve veld er nog bij, alleen was één man veel beter: de Duitser Luca Schwarzbauer stak met kop en schouders boven de rest uit en won verrassend, mét een forse voorsprong. De Brit Thomas Pidcock werd tweede, voor de Zwitser Filippo Colombo. David Nordemann moest genoegen nemen met de 36e positie.

Oekraïne: oorlog voor het einde van het jaar voorbij, staatsgreep Rusland al gaande

In een uiterst optimistische prognose voorspelt het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst dat de oorlog tegen het einde van het jaar zal eindigen met een Russische nederlaag. Uiterlijk half augustus komt er een ommekeer op de fronten, vertelde generaal-majoor Kyrylo Budanov vrijdagavond aan de Britse omroep Sky News. Het keerpunt komt in de tweede helft van augustus, vervolgde Budanov.

De generaal-majoor is er ook van overtuigd dat er bij een nederlaag een wisseling van de Russische leiding zou plaatsvinden. Dit proces is al gestart. Op de vraag of er een staatsgreep aan de gang was, antwoordde hij kortaf "ja". Kremlin-chef Vladimir Poetin was in slechte "geestelijke en fysieke conditie en erg ziek". Hij heeft kanker en andere ziekten. 

Tegen het einde van het jaar zal Oekraïne de controle over al zijn grondgebieden terug hebben gekregen, inclusief het Krim-schiereiland. De functionaris van de geheime dienst weersprak dat de Russische strijdkrachten als sterk zouden moeten worden beschouwd. Dat is een mythe. Ze zijn niet sterk. "Het is gewoon een horde mensen met geweren", zei hij over het Russische leger.

Baanrenster Uneken pakt Nations Cup-podium, Havik maakt indruk

In het Canadese Milton is een deel van 's werelds beste baanrenners neergestreken voor de tweede etappe van de UCI Nations Cup. Vrijdagnacht (Nederlandse tijd) werd de tweede finalesessie afgewerkt, met wisselend Nederlands succes.

Sprint vrouwen
Voor de Nederlandse vrouwen eindigde de dag iets vroeger dan gehoopt: Laurine van Riessen sneuvelde in de kwartfinales tegen wereldkampioene Emma Hinze uit Duitsland, Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet gingen er een ronde eerder uit. Hinze schopte het tot de finale en in twee mooie duels rekende ze daar af met de Canadese thuisfavoriete Kelsey Mitchell. Plek drie was voor de Colombiaanse Martha Bayona, die met Lauriane Genest de tweede Canadese in twee heats klopte.

Scratch vrouwen
De volledige tien kilometer bleef het gros van het peloton bij elkaar, met in de loop van de race wat dames die eraf wapperden aan de achterkant. Er werd uiteindelijk gesprint en daarin was wereldkampioene Martina Fidanza de sterkste: de Italiaanse legde de Nederlandse Lonneke Uneken er net op. Uneken werd fraai tweede, de Amerikaanse Lily Williams completeerde het podium.

Scratch mannen
Vincent Hoppezak en Roy Eefting waren er namens Nederland bij, maar een echte topprestatie zat er niet in. De Brit Rhys Britton ging er halverwege vandoor en pakte een ronde voorsprong, waardoor hij vanaf dat moment relatief eenvoudig naar de winst kon koersen. Erik Martorell sloeg namens Spanje in de slotfase een gat en pakte plek twee, de Italiaan Mattia Pinazzi kwam in de laatste meters nog over Tuur Dens uit België heen voor plek drie.

Afvalkoers vrouwen
Uneken kende een uitstekende tweede koers van de dag en schopte het tot de laatste vier. De Nederlandse viel als laatste vóór het podium af, vervolgens haakte de Britse Sophie Lewis af. De strijd om de winst werd gewonnen door de Amerikaanse Jennifer Valente, die Silvia Zanardi uit Italië zo naar de tweede plek verwees.

Afvalkoers mannen
Yoeri Havik reed een indrukwekkende race en zat er laat in de koers nog altijd bij. Na net ontsnapt te zijn aan uitschakeling sloeg de Nederlander zowaar een verrassend groot gat, waardoor de rest aan moest poten. De Amerikaan Gavin Hoover haakte af bij Jules Hesters, waarna de Belg de enige overgebleven achtervolger was. Hij pakte Havik terug en de Nederlander was leeg, dus ging de winst naar Hesters - Havik nam genoegen met een keurige tweede plek.

Kilometer tijdrit mannen
Geen Nederlandse deelname, wel een verrassende winnaar: de Chinese mannen komen niet zo vaak in actie op topniveau, maar Xue Chenxi liet met een winnende tijd van 1:00,754 minuten zien dat ze het wel degelijk kunnen. In 1:01,013 ging plek twee naar Nicholas Kergozou de la Boussiere uit Nieuw-Zeeland, voor de 1:01,105 van de Colombiaan Santiago Ramirez.

Individuele achtervolging vrouwen
In de twee races om de podiumplaatsen zagen we twee keer een duel tussen Australië en Italië. In de kleine finale was Silvia Zanardi een flinke maat te groot voor Amber Pate: in 3:31,924 minuten won ze met dik vier seconden voorsprong. Australië pakte echter wél de winst: Maeve Plouffe rekende in de finale in 3:29,324 minuten af met Vittoria Bussi, die constant op achterstand reed en uiteindelijk bijna drie seconden toe moest geven.

Rusland: geen reden voor Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO

Volgens een bericht van het persagentschap RIA acht Rusland de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO niet gerechtvaardigd. Er is geen echte reden voor, zegt vice-minister van Buitenlandse Zaken Alexander Grushko.

Moskou zal zich niet laten leiden door emoties bij de beslissing hoe te reageren op de mogelijke toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, zei Grushko. "Het is duidelijk dat deze verandering niet kan plaatsvinden zonder een politieke reactie, en ook zonder een zeer grondige analyse van de gevolgen van de nieuwe configuratie van krachten die kan worden gevormd als gevolg van de volgende uitbreiding van het bondgenootschap", zei hij.

Grushko is van mening dat het veranderen van de status van de twee staten in strijd is met hun belangen. "Dit is de nieuwe realiteit, die, naar we zijn overtuigd, niet beantwoordt aan de belangen van Zweden en Finland, noch aan de belangen van de handhaving van de Europese veiligheid en stabiliteit, noch aan de belangen van regionale stabiliteit, maar die alleen zal leiden tot de militarisering van het noorden, dat militair gezien tot voor kort de meest vreedzame zone van Europa was, waar de nadruk lag op samenwerking in plaats van concurrentie op militair gebied", voegde de woordvoerder eraan toe.

Hij stelt dat Rusland geen vijandige bedoelingen heeft jegens Finland en Zweden, en het besluit om zich bij het bondgenootschap aan te sluiten "past in de beruchte zoektocht naar een vijand, die in praktisch politiek-militaire zin tot uiting komt in de demonisering van Rusland." Tegelijkertijd is het "te vroeg om te praten over de inzet van Russische kernwapens in de Baltische regio", merkte Grushko op.

De autoriteiten van de twee landen begonnen te praten over de mogelijkheid om hun neutraliteit op te geven en zich aan te sluiten bij NAVO tegen de achtergrond van de Russische militaire operatie in Oekraïne. Het hoofd van de alliantie, Jens Stoltenberg, merkte op dat de alliantie graag Finland en Zweden in haar gelederen zou zien en hen de mogelijkheid zou bieden om snel toe te treden. De VS juicht dit besluit toe. Rusland heeft herhaaldelijk opgemerkt dat de NAVO gericht is op confrontatie. Tegelijkertijd zei presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov dat het Kremlin de mogelijke toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO niet als een existentiële bedreiging voor Rusland beschouwt.

Londen: Rusland wilde een groot deel van Oekraïne permanent innemen

Volgens Britse inlichtingendeskundigen wilde Moskou met zijn agressieoorlog een groot deel van Oekraïne voorgoed onder pro-Russische controle brengen. Volgens een verklaring van het Britse Ministerie van Defensie is het zeer waarschijnlijk dat in het land gemanipuleerde referenda zouden worden gehouden om de integratie in de Russische Federatie mogelijk te maken.

Tot dusver heeft Rusland echter alleen een pro-Russisch bestuur geïnstalleerd in de zuidelijke Oekraïense kuststad Kherson. Hieruit blijkt hoe de invasie Moskou's politieke doelen voorbijschiet.

India verbiedt per direct de uitvoer van tarwe

India wilde eigenlijk het gat dichten in het wereldaanbod van tarwe dat door de oorlog in Oekraïne was ontstaan. Maar nu is het land met onmiddellijke ingang gestopt met de uitvoer van tarwe.

India heeft met onmiddellijke ingang de uitvoer van tarwe verboden. De reden daarvoor is, zo werd gezegd, de voedselonzekerheid in het eigen land. In een mededeling van de regering staat dat de scherpe stijging van de wereldtarweprijzen een bedreiging vormt voor de voedselzekerheid van India en de buurlanden.

Deze ontwikkeling wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de Russische oorlog in Oekraïne. Vóór de oorlog waren Oekraïne en Rusland goed voor een derde van de wereldwijde uitvoer van tarwe en gerst. Sinds de Russische invasie op 24 februari zijn Oekraïense havens geblokkeerd en zijn civiele infrastructuur en graansilo's vernietigd.

Tweede grootste tarweproducent ter wereld
India is 's werelds op één na grootste tarweproducent, maar verbruikt het grootste deel van zijn eigen oogst. Wereldwijd keken kopers naar India voor de aanvoer van tarwe nadat de uitvoer uit het Zwarte-Zeegebied sterk was gedaald sinds de Russische invasie in Oekraïne eind februari. Maar een extreme hittegolf bedreigt nu de oogsten in India.

Volgens het Indiase Meteorologische Departement hebben het noordwesten en het centrum van India de warmste april beleefd sinds het begin van de weerrecords 122 jaar geleden. Normaal wordt mei beschouwd als de warmste maand van het jaar.

Het land had zich namelijk ten doel gesteld in 2022 en 2023 tien miljoen ton van het graan te exporteren om te profiteren van de door de oorlog veroorzaakte wereldwijde tekorten aan tarwe en om zo nieuwe markten te ontsluiten in Europa, Afrika en Azië. Het grootste deel zou worden geleverd aan ontwikkelingslanden zoals Indonesië, de Filippijnen en Thailand.

Hongersnood
Nog vóór het besluit van de Indiase regering waarschuwden hulporganisaties voor een "nog drastischer toename" van het aantal hongerlijdende mensen. De prijsstijging van voedsel als gevolg van de oorlog in Oekraïne zou de hongersnood nog verder kunnen doen toenemen. Momenteel lijden 800 miljoen mensen wereldwijd honger.

Verbod graanexport ( foto:Pixabay)
Verbod tarweexport ( foto:Pixabay)

Corona-uitbraak in Noord-Korea: 21 doden en honderdduizenden met koorts

De uitbraak van Sars-Cov-2 in Noord-Korea neemt een steeds grotere omvang aan. Vrijdag meldde het land de eerste doden en tienduizenden COVID-19 gevallen, vandaag zijn daar volgens staatspersbureau KCNA 21 doden en bijna 175.000 mensen met koorts bij gekomen.

Sinds een week of 2 zijn er volgens het land meer dan een half miljoen mensen ziek geworden. Slechts enkelen zijn getest en daarbij officieel vastgesteld dat zij corona hadden, omdat de Noord-Koreanen nauwelijks een testinfrastructuur hebben. 280.000 mensen zitten in isolatie, 244.000 zijn inmiddels hersteld.

Donderdag erkende Noord-Korea voor de eerste keer dat iemand een coronabesmetting had opgelopen. Leider Kim Jong-un kondigde hierop de nationale noodtoestand af en stelde een lockdown in voor het hele land. Volgens KCNA zei hij vandaag dat de coronauitbraak een grote ramp is, maar ook dat het land de crisis te boven zal komen.

Zeven miljoen kippen bezwijken elk jaar in de stal

Jaarlijks sterven zeker zeven miljoen vleeskuikens in de stal. Dit blijkt uit overheidsgegevens die Wakker Dier opvroeg via de Wet openbaarheid van bestuur. Door ziekte, stress, of hitte sterven de kippen nog voordat ze klaar zijn voor de slacht. “Doodgaan in de stal gaat vrijwel altijd gepaard met veel leed. Sterfte is het eindpunt van een lange lijdensweg,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Meer dan door vogelgriep
Wakker Dier wil dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit sterftecijfers monitort en openbaar maakt. Dit legt de problemen bloot en geeft kansen om het aantal slachtoffers met overheidsbeleid te verlagen. Het leed van kippen blijft nu onzichtbaar achter gesloten staldeuren. Ter vergelijking: dit vogelgriepseizoen zijn ongeveer drie miljoen vleeskuikens en legkippen geruimd wegens vogelgriep. Deze cijfers zijn wél openbaar bekend.

Sterfte bij plofkippen
Uit de overheidscijfers blijkt ook dat plofkippen vaker sterven in de stal dan kippen die langzamer groeien en meer ruimte krijgen: de kans op doodgaan is 60 procent hoger. Hilhorst: “Veel dode kippen zijn te voorkomen door te stoppen met het houden van plofkip. Dat scheelt heel veel onnodig dierenleed.”

Pijnlijke voetzweren
De overheidsgegevens gaven ook inzicht in het aantal dieren met pijnlijke zweren aan hun voeten. Ook daar kwam de plofkip slecht uit de bus. Plofkippen hebben een 63 procent hogere (lees: ergere) score voor voetzoolzweren, dan langzamer groeiende kippen met meer ruimte. Deze zweren ontstaan doordat ze hun hele leven lang in hun eigen poep staan. Pijnbestrijding wordt nooit toegepast.

Fastfood en export
Plofkip wordt niet meer verkocht in Nederlandse supermarkten en is vooral bestemd voor fastfoodketens en de export. Zodoende is nog steeds de helft van alle in Nederland gehouden vleeskuikens een plofkip. Wakker Dier wil dat het fokken van plofkippen verboden wordt in Nederland.

Giro: Etappe 8 - Klassieker in en rond Napels

De zevende etappe van de Giro d'Italia was een werkelijk fenomenale show: eerst zeventig kilometer lang non-stop aanvallen, vervolgens een mooie kopgroep en dan nog eens een zinderende finale, waarin Koen Bouwman op indrukwekkende wijze de zege pakte, voor Bauke Mollema.

Vandaag krijgen de heren 153 kilometer voor de kiezen in en rond Napels. Het gaat vrijwel de hele dag op en neer, nooit echt lang - we zijn immers niet in de bergen - maar toch pittig genoeg om er een potentieel erg leuke koers van te maken. Lastig voor sprinters, niet lastig genoeg voor klimmers.

Rellende_Rotscholier heeft hier toch weer een mooie voorbeschouwing in elkaar geflanst, die houden we er weer bij. De heren starten om 13.25 uur, uiteraard gelijk live op Eurosport, en de finish staat weer ergens tussen vijf en half zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer!: prachtig weekend!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Klapperdeklap!  

Gister was er toch wel een klassieke verdeling tussen west en oost. Langs de hele kust was het met name in de tweede helft van de middag grotendeels helder. In het binnenland ontstond er nog het één en ander aan bewolking. Toch was het hier in Haarlem ook niet helemaal strakblauw, want tot een uur of 4 zat er toch een tamelijk dikke laag Cirrus boven de stad. Daarna loste dat op. Inmiddels schijnt in het overgrote deel de zon volop. 

We staan op het punt om een prachtig weekend te beleven. Vandaag zwakt die vervelende westelijke wind die later naar het noorden ruimt eindelijk eens af, zodat de temperaturen ook in de kustgebieden wat hoger gaan uitpakken. Bij veel zon zal het op Texel met een graad of 18 ook goed toeven zijn. In Utrecht komen we al gauw op zo'n 22 graden uit, en zakken we nog verder naar het zuiden dan zal het in Limburg richting de 25 graden gaan. 

Zondag lijkt ook meestal zonnig te verlopen en dan komen we zelfs op de Wadden boven de 20 graden uit. Landelijk gezien komen we dan tussen de 23 en 28 graden uit. Heerlijk dus.

Later op zondag ontstaan er wel enkele stapelwolken. Ik sluit niet helemaal uit dat er een zeer lokale regen-of onweersbui ontstaat, maar die kans acht ik zeer klein. Ik noem hem wel even.  

In de nacht van zondag op maandag neemt de kans op onweer langzaam verder toe. Op maandag is het warm en broeierig en is de kans op een paar stevige onweersbuien best noemenswaardig. Het is echter nog te vroeg voor details. Het kan alles of niets worden. Ik loop nu wel op de feiten vooruit, maar ik heb nog een heel weekend om excuses te verzinnen.  

Fijn weekend!  

Haarlem1 (Foto: Stephan5)
Een pittig briesje. Verder heerlijk om buiten te zijn. (Foto:Stephan5)

Boot in Wormer (Foto: DJMO)
Een prachtig monument en een even prachtig schip (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Random Pics van de Dag #623

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.