FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 mei 2022

Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement

Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik, intimidatie, bedreiging en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC.

Drie voormalige medewerkers van Samira Rafaela zijn naar de integriteitscommissie van D66 gestapt, blijkt uit vertrouwelijke documenten. Die heeft de klachten gegrond verklaard. Rafaela zou het niet eens zijn met de conclusies en volgens NRC dreigt zij uit de partij te stappen. Zondag, als D66 met de leden praat over haar omgang met affaires als de casus rond partijprominent Frans van Drimmelen, zou de tot dusver binnenskamers gehouden kwestie ook ter sprake komen. Het bestuur wil bij de bijeenkomst van zondag geen journalisten toelaten.

Voorselectie Oranje: Wijnaldum kan op vakantie; Vincent Jansen lonkt comeback

Bondscoach Louis van Gaal heeft Vincent Janssen en Rick Karsdorp opgenomen in de dertigkoppige voorselectie van het Nederlands elftal. Georginio Wijnaldum ontbreekt juist.

Het heeft alles te maken met zijn bijrol bij Paris Saint-Germain. "Sinds onze laatste twee interlands in maart, is er in Gini's situatie bij zijn club helaas nog weinig veranderd. Ik ben daardoor genoodzaakt andere keuzes te maken, hoe lastig en spijtig ik dat persoonlijk ook vind', aldus Van Gaal in het persbericht.

Voor Janssen en Karsdorp lonkt juist een rentree. De 27-jarige spits van Monterrey speelde al sinds oktober 2017, toen hij op huurbasis uitkwam voor Fenerbahçe, geen interland meer. Karsdorp mag door zijn prestaties als rechtsback bij AS Roma hopen op zijn eerste interland sinds maart 2017.

Oranje speelt in juni in de Nations League tegen België, Polen en Wales (twee keer). Van Gaal beschouwt de aankomende interlandperiode als een belangrijk moment in de voorbereiding op het WK in Qatar, aangezien er in november maar heel weinig tijd is tot de openingswedstrijd tegen Senegal.

VOLLEDIGE VOORSELECTIE ORANJE
Doel: Jasper Cillessen (Valencia), Mark Flekken (SC Freiburg), Tim Krul (Norwich City).

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Rick Karsdorp (AS Roma), Matthijs de Ligt (Juventus), Tyrell Malacia (Feyenoord), Jordan Teze (PSV), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale), Owen Wijndal (AZ).

Middenveld: Jordy Clasie (AZ), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Guus Til (Feyenoord).

Aanval: Steven Berghuis (Ajax), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Arnaut Danjuma (Villarreal), Memphis Depay (Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (Monterrey), Luuk de Jong (Barcelona), Noa Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Burnley).

Heerlijke opening Diamond League-seizoen, megaworp speerwerper Peters

In de Qatarese hoofdstad Doha is vrijdagavond het nieuwe seizoen in de Diamond League van start gegaa, de sterkste reguliere competitie in de atletiek. Het waaide flink, maar dat weerhield de atleten er niet van om een aantal bijzonder sterke prestaties neer te zetten.

Speerwerpen mannen
Het hoogtepunt van de avond was toch wel de ontknoping bij het speerwerpen. Na vier worpen ging de Tsjech Jakub Vadlejch met 89,87 meter aan de leiding, maar Anderson Peters uit Granada ging er met 90,19 meter overheen. Vadlejch counterde met 90,88 meter, maar daarna deelde Peters de genadeklap uit: 93,07 meter, slechts vier mannen gooiden de huidige speer ooit verder. Vadlejch werd dus tweede, met 86,09 meter ging plek drie naar de Duitser Julian Weber.

400m horden mannen
Zoals ongeveer werd verwacht kregen we een fraaie tweestrijd te zien: de Amerikaan Rai Benjamin leek op weg naar de winst, maar de Braziliaan Alison dos Santos knalde er overheen en won in een ijzersterke 47,24 seconden - slechts elf mannen, waaronder Dos Santos en Benjamin, waren ooit sneller. Benjamin werd tweede in 47,49 seconden, ruim voor de 49,67 van de Ier Thomas Barr.

100m horden vrouwen
Een van de beste wedstrijden van de avond: drie dames finishten binnen een honderdste van een seconde. De Amerikaanse Kendra Harrison pakte in een scherpe 12,43 seconden de winst, terwijl de Nigeriaanse Tobi Amusan en Britany Anderson uit Jamaica niet uit elkaar gehaald konden worden: in 12,44 seconden kregen ze beiden de tweede plek toebedeeld, ook na bestudering van de finishfoto.

200m mannen
André de Grasse zou zijn Amerikaanse concurrenten uit moeten dagen, maar de Canadese olympisch kampioen moest genoegen nemen met plek drie in 20,15 seconden, enkele duizendsten achter Jereem Richards uit Trinidad & Tobago. De winst ging in een heerlijke strijd naar de Amerikaan Noah Lyles, die in 19,72 seconden zijn landgenoot Fred Kerley (19,75) net de baas was.

200m vrouwen
Even leek het er op dat Shericka Jackson de winst zou pakken, maar de Jamaicaanse werd in de slotfase voorbij gesprint door Gabrielle Thomas. De Amerikaanse snelde naar een uitstekende 21,98 seconden, Jackson werd met 22,07 tweede en de Britse Dina Asher-Smith completeerde de top-3 in 22,37 seconden.

400m vrouwen
Shaunae Miller-Uibo was de grote favoriet, maar de Bahamiaanse kreeg het niet voor elkaar: Marileidy Paulino uit de Dominicaanse Republiek was haar op indrukwekkende wijze de baas en pakte in 51,20 seconden de winst, nog voor de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson (51,69) en dan pas Miller-Uibo (51,84).

3000m steeplechase mannen
Aanvankelijk staken vier mannen boven de rest uit, daar bleven er in de slotronde twee van over: olympisch kampioen Soufiane El Bakkali uit Marokko was de beste en won in 8:09,66 minuten, nadat hij de Ethiopiër Lamecha Girma in een ziedende sprint met één honderdste klopte. Abraham Kibiwott uit Kenia werd in 8:16,40 minuten derde.

Hoogspringen mannen
In de breedte was het niveau tamelijk teleurstellend, maar de prestatie van de winnaar was keurig: de verrassende wereldkampioen indoor Woo Sang-hyeok uit Zuid-Korea sprong als enige over 2,33 meter heen en won. Thuisheld Mutaz Essa Barshim bleef steken op 2,30 meter en werd tweede, voor de Canadees Django Lovett (2,27m).

3000m vrouwen
Francine Niyonsaba nam vanaf de eerste meter de leiding en de loopster uit Burundi weigerde die af te staan. In de laatste tweehonderd meter ontstond een geweldig duel tussen haar en de Keniaanse Faith Kipyegon, die ondanks een ultieme poging niet langs Niyonsaba won: die won in 8:37,70 minuten, voor Kipyegon (8:38,05) en de Australische Jessica Hull (8:40,97).

1500m mannen
Niet geheel verrassend kwamen de twee favorieten uit Kenia en die maakten het waar: Abel Kipsang en Timothy Cheruyiot sprintten om de winst. In 3:35,70 minuten ging Kipsang er met de winst vandoor, voor Cheruiyot (3:36,16) en de Ethiopiër Teddese Lemi (3:37,06).

800m mannen
De Keniaan Noah Kibet was met zo'n 150 meter te gaan degene die de versnelling inzette en dat was een goede zet: hij sloeg een gat en pakte in 1:49,08 minuten de winst. De Australiër Peter Bol finishte in 1:49,35 als tweede, vlak voor de Canadees Marco Arop (1:49,51).

Kogelstoten vrouwen
Bij de vrouwen is het niet echt een gebruikelijk beeld, maar we kregen een geheel Amerikaans podium in een wat matige wedstrijd. Chase Ealy ging er met de winst vandoor dankzij de 19,51 in haar derde poging, voor Maggie Ewen (19,32) en Jessica Ramsey (18,99). Jessica Schilder maakte haar debuut, de Nederlandse eindigde met 18,28 meter als achtste en laatste.

Hinkstapspringen vrouwen
Een tweestrijd tussen Shanieka Ricketts en Maryna Bekh-Romanchuk, gewonnen door de Jamaicaanse: Ricketts kwam in haar derde poging tot 14,82 meter. De Oekraïnse pakte met 14,73 meter in poging vijf de tweede plek, Thea Lafond uit Dominica eindigde met 14,46 meter op een keurige derde plek.

Groot-Brittannië: een man voor 'kale' uitschelden is seksuele intimidatie

Een man aanspreken op zijn kaalheid tijdens zijn werk staat gelijk aan seksuele intimidatie. Dat heeft een driekoppige Britse rechtbank bepaald.

Het is volgens hen vergelijkbaar met een vrouw aanspreken op de grootte van haar borsten, oordelen ze in een rechtszaak over een arbeidsconflict van een elektricien. Na een grove woordenwisseling met zijn baas, waarbij de werknemer werd uitgescholden voor 'kale kut' (bald cunt) had de elektricien een boze brief geschreven naar de directie van het bedrijf.

Vanwege de brief kreeg de man de zak waarop hij naar de rechter stapte om zijn ontslag, na een 24 jarig dienstverband, aan te vechten. Het ontslag was onterecht, oordeelde de rechtbank, maar veel opvallender is de uitspraak over de bewuste scheldkanonnade.

Kaalheid komt vaker voor bij mannen, en is daarom een toespeling op iemands sekse. De rechtbank trekt het daarom gelijk met het maken van een opmerking over de borsten van een vrouw. "We begrijpen dat er op de werkvloer wel vaker grove taal gebruikt werd, maar met deze persoonlijke aanval op het uiterlijk van de man, ging zijn chef de grens over", volgens  de rechtbank. 

Het ontslag kan niet ongedaan worden gemaakt, maar de ontslagen werknemer kan een schadevergoeding tegemoet zien. De hoogte van deze vergoeding is nog niet bekend.

FC Eindhoven schakelt De Graafschap uit in eerste ronde nacompetitie

FC Eindhoven heeft zich vrijdag ten koste van De Graafschap geplaatst voor de halve finales van de nacompetitie om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Rob Penders won thuis met 3-1 van de club uit de Achterhoek en treft nu op ADO Den Haag of NAC Breda.

De heenwedstrijd maandag in Doetinchem eindigde in 1-1 en bij de return in Eindhoven stelde de plaatselijke FC al snel orde op zaken. Na 24 minuten stond de eindstand al op het scorebord door treffers van Justin Ogenia, Charles-Andreas Brym en Joey Sleegers namens de thuisploeg. Tussendoor maakte Mees Kaandorp de 1-1 voor De Graafschap.

De Graafschap is veroordeeld tot nog een seizoen in de Eerste Divisie. De club, die in de reguliere competitie als negende eindigde, kende een teleurstellend seizoen. FC Eindhoven finishte de voormalige biercompetitie als derde, achter de gepromoveerde clubs FC Emmen en FC Volendam.

De kans is groot dat ADO de volgende tegenstander wordt van FC Eindhoven. De Hagenaars spelen zaterdag thuis tegen NAC, nadat dinsdag in Breda al met 1-2 gewonnen werd.

Naast ADO-NAC staat zaterdag ook Roda JC-Excelsior op het programma. De winnaar van dat tweeluik - de eerste wedstrijd in Rotterdam eindigde in 2-2 - treft in de halve finales de nummer zestien van de Eredivisie.

Inflatie Rusland hoogste sinds 20 jaar: 17,8 % - groenten en fruit 33 % duurder

Door de westerse sancties naar aanleiding van het militaire offensief in Oekraïne, is de inflatie in Rusland gestegen tot het hoogste niveau in twee decennia. Volgens het Russische Rosstat bereikte de inflatie op jaarbasis in april 17,8 procent. In het geval van voedselprijzen was de inflatie dus zelfs 20,5 procent. Vooral voor huishoudens met een laag inkomen baart deze ontwikkeling zorgen.

Volgens Rosstat zijn noedels 29,6 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar, is de prijs van boter met 26,1 procent gestegen en zijn groenten en fruit 33 procent duurder. Volgens de Russische centrale bank verwacht ze dat de inflatie dit jaar zal stijgen tot 23 procent, om volgend jaar weer te dalen en uiteindelijk de eerder verwachte vier procent in 2024 te bereiken.

Utrecht intimideert mannen op straat: ben je lekker aan het likken, heb je zin in seks?

"Psst, neuken?" Niet vrouwen maar mannen werden vanmiddag op de Stadhuisbrug in Utrecht nageroepen. Een vrouwenstem riep daar van alles wat vrouwen vaak op straat ook naar hun hoofd geslingerd krijgen. 

Het was het begin van een grote campagne tegen straatintimidatie in Utrecht. De helft van alle Utrechters heeft er weleens mee te maken en dat moet stoppen, vindt de gemeente.

Bouwman verslaat Mollema en wint zevende etappe Giro d'Italia

Koen Bouwman heeft de zevende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Nederlander van Jumbo-Visma was de sterkste in de spint van een kopgroepje van vier, met daarbij ook Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Bouwman is ook de nieuwe leider in het bergklassement. 

De zevende etappe van Diamate naar Potenza, een loodzware heuvelrit van 196 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters, perfect gemaakt voor de vluchters, zeker omdat aankomende een loodzware bergrit op het programma staat.

Vanuit het begin van de etappe draaide dan ook uit op één grote strijd om in de goeie vlucht te geraken. Mathieu van der Poel liet zich meermaals van voren zien, maar de winnaar van de eerste etappe geraakte niet in de juiste vlucht. Na zeventig kilometer ontstond er uiteindelijk een kopgroep, met daarbij maar liefst vier Nederlanders op een kopgroep van zeven. Bouwman, Dumoulin, Mollema en Poels hadden het gezelschap van Camargo, Formolo en Villella.

De kopgroep nam een ruime voorsprong en de winnaar zat in de kopgroep van zeven. Poels moest al vroeg passen, en later moesten ook Camargo en Vilella eraf, waardoor we een kopgroep van vier kregen met daarbij drie Nederlanders.

Op de verschillende beklimmingen probeerde Dumoulin het verschil te maken, maar hij kreeg Formolo en Mollema niet los. Bouwman moest op een van de beklimmingen passen, maar kon op eigen tempo terugkeren, waarna Dumoulin in de slotkilometers de kaart trok van Bouwman. De Nederlander van Jumbo-Visma had onderweg al aangetoond dat hij de snelste was en dat bleek ook bij de finish. Hij sprintte Mollema en Formolo uit het wiel en boekte zijn mooiste zege uit zijn carriere.

In het algemeen klassement veranderd er niks, waardoor Juan Pedro López aan de leiding blijft staan.

Erdogan is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is kritisch over de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO en verwees naar hun standpunt over de Koerdische kwestie.

"We volgen de ontwikkelingen over Zweden en Finland nauwlettend, maar we hebben geen positief oordeel", zei Erdogan.

Zweden en andere Scandinavische landen steunen Kuran-extremisten en anderen die door Turkije als terroristen worden beschouwd.

Erdogan beschuldigde ook NAVO-lid Griekenland van het uitbuiten van de militaire alliantie tegen Turkije. Turkije wil niet dat deze fout wordt herhaald.

FvD wil weten hoe Amsterdam zich voorbereidt op mogelijke Russische luchtaanvallen

De Forum voor Democratie-fractievoorzitter (FvD) van Amsterdam, Anton van Schijndel, wil van het gemeentebestuur weten of Amsterdam kwetsbaar is voor een mogelijke Russische luchtaanval en hoe de stad zich daar eventueel op voorbereidt. Zo meldt AT5

Van Schijndel vraagt zich af wat Amsterdam kan doen als de oorlog in Oekraïne in zulke mate escaleert dat dreigingen van luchtaanvallen reëel zijn. "De oorlog in Oekraïne stelt Amsterdam voor bijzondere opgaven. Bij escalatie van de oorlog naar West-Europa is de vraag hoe de stad zich hierop voorbereidt", schrijft Van Schijndel in zijn vraag aan het gemeentebestuur. 

"De oorlog in Oekraïne heeft een enorme impact op de stad. De situatie verandert van dag tot dag. Er is het vooruitzicht dat Amsterdam tienduizenden ontheemden moet herbergen. Dat is een opgave die de stad absoluut niet aan kan. Bediscussieerd moet worden of de stad bij escalatie bloot kan komen te staan aan een Russische luchtaanval vanuit zee en hoe de stad zich daarop voorbereidt."

Het is nog wel de vraag of er ruimte is tijdens de commissievergadering van 19 mei voor het bestuur om de vragen van Van Schijndel te beantwoorden. De agenda met punten die worden besproken staat namelijk al vrij vol. Ook zijn eerdere verzoeken van Van Schijndel al vaker geblokkeerd

Hamilton: "We zijn geen steek verder gekomen"

Lewis Hamilton zijn ambities om revanche te nemen op de misgelopen wereldtitel kunnen voorlopig nog even in de ijskast. De zevenvoudig wereldkampioen liet weten dat zijn team geen enkele vooruitgang heeft geboekt sinds de seizoensouverture in Bahrein. Hamilton finishte tijdens de Grand Prix van Miami op een anonieme zesde plaats.

"Helaas hebben we nog geen progressie geboekt. Onze snelheid is hetzelfde als tijdens de eerste race. We hebben ons de afgelopen vijf races niet verbeterd. We moeten echter doorzetten en hard blijven werken. Ik hoop dat er een punt komt dat het uiteindelijk beter wordt", liet de Brit optekenen.

De misère van de W13 wordt voornamelijk veroorzaakt door het beruchte porpoising, waardoor de potentie van de wagen niet optimaal benut wordt. Het team moet daardoor rijden met een hogere rijhoogte wat de prestaties van de Mercedes volgens Hamilton niet ten goede komt: "Het porpoising tijdens de race in Miami was niet heel erg. Het hangt ook erg af van de baan en het asfalt. We hebben de wagen wat hoger gezet waardoor het hobbelen meeviel. We waren echter gewoon niet snel genoeg".

Elon Musk: 'Twitter-deal staat tijdelijk on hold'

Elon Musk zei vrijdag dat zijn plan om Twitter te kopen voor 44 miljard dollar 'tijdelijk in de wacht' staat omdat hij het exacte aantal spam- en nepaccounts op het socialemediaplatform probeert vast te stellen, opnieuw een teken van onrust over de voorgestelde overname.

Musk, die duidelijk te kennen heeft gegeven dat hij het probleem van Twitter met 'spam bots' die echte mensen nabootsen, wil oplossen, leek zich af te vragen of het bedrijf het aantal nepaccounts niet te laag inschat.

In een tweet linkte de Tesla-miljardair naar een Reuters-verhaal van 2 mei over een kwartaalrapport van Twitter waarin werd geschat dat valse of spamaccounts minder dan 5% uitmaakten van de "te gelde te maken dagelijkse actieve gebruikers" van het bedrijf in het eerste kwartaal.

"Twitter deal tijdelijk on hold in afwachting van details ter ondersteuning van de berekening dat spam / nep-accounts inderdaad minder dan 5% van de gebruikers vertegenwoordigen," zei Musk, wat aangeeft dat hij sceptisch over het genoemde aantal niet-authentieke accounts.

Het is niet duidelijk of deze kwestie de deal in de war zou kunnen sturen. De aandelen van zowel Twitter als Tesla schommelden sterk in tegengestelde richtingen, waarbij de aandelen van Twitter met 18% kelderden en de aandelen van Tesla, die Musk had voorgesteld te gebruiken om de Twitter-deal te helpen financieren, met 5% stegen.

Musk heeft al meer dan $8 miljard van zijn Tesla-aandelen verkocht om de aankoop van Twitter te financieren.

Wedbush-analist Dan Ives, die zowel Tesla als Twitter volgt, zei dat de "bizarre" tweet van Musk ertoe zal leiden dat Wall Street zal denken dat de deal waarschijnlijk in duigen valt, dat Musk een lagere dealprijs probeert te bedingen, of dat hij gewoon van de deal wegloopt met een boete van $1 miljard.

"Velen zullen dit zien als Musk die deze Twitter filing/spam accounts gebruikt als een manier om onder deze deal uit te komen in een enorm veranderende markt," schreef Ives.

Musk's tweet komt een dag nadat Twitter twee van zijn topmanagers heeft ontslagen. 

14 jaar cel en tbs geëist na doodsteken ex: 'Clarinda had geen schijn van kans'

In de ochtend van woensdag 8 september 2021 komt er een einde aan het leven van Clarinda van den Bersselaar. Kort daarvoor wordt ze met een groot aantal messteken om het leven gebracht. Als verdachte pakt de politie haar ex-vriend op. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) eist een jarenlange gevangenisstraf en tbs tegen de man uit Nieuwegein.

Op de ochtend van haar dood maakt Clarinda een eind aan haar relatie met de verdachte. Ze laat weten naar haar ouders te gaan in Den Bosch. Uit de woning van zijn vriendin in Utrecht haalt de verdachte een mes. Eenmaal in Den Bosch ziet hij dat Clarinda in de buurt van haar ouders met de kinderwagen aan het wandelen is. Hij steekt haar dertig keer. Clarinda heeft geen schijn van kans en overlijdt ter plaatse.

Moeizame relatie
In het onderzoek wordt al gauw duidelijk dat de relatie tussen Clarinda en haar vriend niet over rozen ging. De verdachte zou zich geregeld agressief gedragen tegenover zijn vriendin, die hij ook mishandeld zou hebben. Over de eerdere problemen zijn verschillende berichten in de telefoon van Clarinda en ook in de telefoon van verdachte gevonden. De officier van justitie: "Strekking van dit alles is dat er sprake lijkt van een gewelddadige verdachte, die zijn emoties niet onder controle had."

Stoornis
Dat beeld komt ook naar boven uit onderzoek door een psychiater en een psycholoog. Ze stellen onder meer een autismestoornis bij de verdachte vast, die als gevolg daarvan niet goed in staat is om sociale situaties in te schatten. Zijn emotie- en agressieprobleem zou zich vooral binnen relaties manifesteren.

Voorbedachte rade
Het OM heeft zich op basis van het dossier gebogen over de vraag of er sprake is geweest van voorbedachte rade. De officier van justitie vindt daarvoor voldoende aanwijzingen, onder meer in berichten en aantekeningen die bij de verdachte zijn gevonden. Daarin was onder meer te lezen dat hij zijn vriendin geweld zou aandoen wanneer ze bij hem weg zou gaan: ‘Ze is van mij’, werd onder andere opgetekend. "Een andere belangrijke aanwijzing is het mes dat hij heeft meegenomen naar Den Bosch. Volgens de officier van justitie heeft hij tijdens die reis geruime tijd kunnen nadenken over zijn daden. Het heeft hem er niet van weerhouden het mes mee te nemen en Clarinda te doden."

Strafeis
De officier van justitie vindt het belangrijk dat de verdachte wordt behandeld voor zijn stoornis en aanverwante problemen: "De maatschappij moet maximaal tegen deze man beschermd worden, maar voor de vreselijke dood van Clarinda verdient hij een jarenlange celstraf. Hun zoontje moet voor altijd zijn moeder missen en ook de rest van de familie is Clarinda voor altijd kwijt. Dat is onverteerbaar", zo vertelt de officier. Daarom eist hij de maatregel tbs naast een gevangenisstraf van veertien jaar.

Hoe q-organismen een bedreiging vormen voor onze groenten en fruit

Planten zijn onmisbaar is ons leven. Voor schone lucht, verkoeling en natuurlijk is het de basis van al ons voedsel. Jaarlijks importeren we voor meer dan 9 miljard euro aan groenten en fruit.

Er bestaat een kans dat er in al die importzendingen ongenode gasten meereizen, zogeheten q-organismen. Deze insecten, schimmels, bacteriën en virussen kunnen een bedreiging vormen voor onze groenten en fruit. Het kan er zelfs voor zorgen dat hele kassen geruimd moeten worden. 

In de tweede aflevering van de NVWA-serie 'Ons toezicht' zie je inspecteur Sander. Hij vertelt hoe hij, samen met andere partijen, zendingen uit landen van buiten Europa controleert. Ook neemt hij een monster en laten we je zien hoe het laboratorium onderzoek doet naar q-organismen.

Vettel: "Twijfel over racen door klimaatcrisis"

Sebastian Vettel zet vraagtekens bij zijn eigen deelname aan de Formule 1 door de huidige klimaat- en energiecrisis. De viervoudig wereldkampioen was openhartig tijdens een gesprek over de energiecrisis bij het Britse Tv-programma Question Time.

Op de vraag of zijn standpunt niet schuurt met zijn rol als F1-coureur erkent Vettel de hypocrisie, maar vertelt dat de twijfels ontstaan wanneer hij niet in de bolide zit: "Ik ben geen heilige. Het is mijn passie om in racewagens te rijden. Iedere keer als ik in de auto stap hou ik ervan. Zodra ik uitstap vraag ik me af of dit iets is wat we moeten doen. Ik stel mezelf veel vragen. Moeten we de wereld rondreizen en energiebronnen verspillen? Moet ik iedere keer het vliegtuig nemen? Niet als ik met de auto kan gaan. Over bepaalde dingen heb ik controle, over andere dingen niet"

Dat de sympathieke Duitser zich de afgelopen jaren steeds vaker uitspreekt over maatschappelijke en klimaatkwesties zijn we inmiddels van hem gewend. "Ik maak me erg zorgen over de toekomst", verklaart Vettel dan ook. "Dus ook over onderwerpen over energie en de weg die we in de toekomst inslaan. Qua energie moeten we onafhankelijk zijn. Daarvoor bestaan al oplossingen".

Vettel: "Twijfel over racen door klimaatcrisis" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Vettel: "Twijfel over racen door klimaatcrisis" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

'Een tekort aan Omega-3 vetzuren doet acné ontstaan'

Mensen met acné hebben lage niveaus van omega-3-vetzuren in het bloed. Dat hebben Duitse dermatologen bekendgemaakt tijdens het symposium van de European Academy of Dermatology and Venereology.

De wetenschappers denken dat deze uitkomst nieuwe mogelijkheden kan bieden voor de behandeling van de huidaandoening die naar schatting bijna 23 miljoen mensen in Europa treft. Hoewel het onderzoek klein van opzet is -er zijn 100 mensen onderzocht- zijn de resultaten overduidelijk, stelt hoofdonderzoeker dr. Anne Gürtler. Meer hierover bij de LC en Clinicalnews.

Het team achter het onderzoek bestudeerde 100 patiënten met de diagnose acne en ontdekte, door voedingsparameters in hun bloed te meten, dat 94% van de patiënten een lager niveau in hun bloed hadden  (8-11% ) van omega-3-vetzuren. ( ω-3-FA ) 

Ze onderzochten ook het dieet van de patiënten en ontdekten dat degenen die zeiden dat ze regelmatig peulvruchten consumeerden, zoals kikkererwten en linzen, en zich onthielden van zonnebloemolie, hogere niveaus van het belangrijkste vetzuur behaalden.

Het dermatologieteam achter het onderzoek heeft clinici opgeroepen om te vragen naar voedingsgewoonten bij acnepatiënten wanneer ze de diagnose en behandeling van hun aandoening bespreken.

"Voeding speelt een cruciale rol bij de preventie, het ontstaan en het verloop van vele ziekten, waaronder dermatologische aandoeningen zoals acne vulgaris", zegt Gϋrtler.

Omega-3-vetzuren, die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, algen, noten, zaden, niet-gekweekte vis zoals wilde zalm en sardines, verminderen ontstekingen door de productie van ontstekingsremmende prostaglandines E1 en E3, leukotrieen B5 te stimuleren en verlagen de niveaus van de insuline-achtige groeifactor (IGF) – 1, het centrale hormoon dat acne veroorzaakt.

In de studie vertoonden patiënten met omega-3-spiegels lager dan 8% hogere IGF-1-spiegels, vergeleken met patiënten met een tekort aan deze voedingsstof.

Toen de patiënten werden onderverdeeld in groepen met een ernstig tekort van minder dan 4%, namen de niveaus van het acne-opwekkende hormoon nog verder toe.

“Om te bepalen welk effect een supplement kan hebben, moeten de bloedwaarden eerst worden onderzocht om te beoordelen of er daadwerkelijke tekortkomingen zijn”, zegt dr. Gürtler. 

Acne (foto: Pixabay)
Acne (foto: Pixabay)

Moskou kritisch over mogelijk EU-lidmaatschap Oekraïne

Het Kremlin heeft kritiek geuit op de plannen van Oekraïne om toe te treden tot de EU. "Het is uiterst twijfelachtig of de wens van Kyiv ongevaarlijk is", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, volgens het persbureau Interfax, in de marge van een bijeenkomst in de Centraal-Aziatische ex-Sovjetrepubliek Tadzjikistan.

Toetreding is eigenlijk een zaak tussen Kyiv en Brussel, zei Lavrov. Tegelijkertijd uitte hij ernstige beschuldigingen aan het adres van de EU: "Het heeft zichzelf getransformeerd van een constructief economisch platform, zoals het bedoeld was naar een agressieve, militante speler die al ambities uitspreekt tot ver buiten het continent", zei de Russische hoofddiplomaat.

Oekraïne heeft kort na het begin van de Russische aanvalsoorlog officieel het lidmaatschap van de Europese Unie aangevraagd. De EU heeft het land een versnelde beslissingsprocedure beloofd. 

Oekraïne nationaliseert Russische banken

In Oekraïne worden met onmiddellijke ingang alle vestigingen van de Russische Sberbank en VEB.RF, de voormalige Vnjeschekonombank, genationaliseerd. Dat heeft het parlement in Kiev donderdagavond besloten, zo meldt presidentiële woordvoerder Andryj Yermak volgens de online krant "Dumskaya".

Volgens de wet die nu is aangenomen, worden alle aandeelhoudersrechten van de betrokken banken en hun financiële deposito's bij andere Oekraïense financiële instellingen overgedragen aan staatseigendom.

Turkije bemiddelt bij poging soldaten te evacueren uit Azovstal

Met internationale steun zet de Oekraïense regering haar inspanningen voort om de soldaten te redden uit de belegerde staalfabriek Azovstal in de havenstad Mariupol. "We zijn een nieuwe onderhandelingsronde begonnen", zei vice-premier Iryna Vereshchuk donderdagavond volgens Ukrajinska Pravda.

Kiev heeft de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis het mandaat gegeven om met de Russische zijde te praten, en Turkije is nu betrokken als bemiddelaar. "We willen dat er een overeenkomst wordt ondertekend over de evacuatie van Azovstal. We zijn klaar om die te ondertekenen", zei Vereshchuk. Het doel is een evacuatie in verschillende fasen - de eerste prioriteit is de redding van 38 ernstig gewonde verdedigers uit Azovstal. Als dit werkt, "dan gaan we verder".

Oekraïne staat onder meer klaar om Russische krijgsgevangenen uit te wisselen voor de gewonden uit Azovstal. De laatste Oekraïense verdedigers hebben zich verschanst in de uitgestrekte staalfabrieken in de havenstad. Rusland heeft tot dusver elke evacuatie geweigerd en eist overgave van de Oekraïners in de fabriek. Volgens Ukrajinska Pravda heeft Turkije voorgesteld dat het Russische leger alle Oekraïense soldaten over zee uit Azovstal zou evacueren naar Turkije. Ze zouden dan tot het einde van de oorlog in Turkije blijven.

Gisteren publiceerde Azov nog een filmpje hoe zij vanuit de staalfabriek de Russen beschieten:

Vertaling van de bijgevoegde tekst op YouTube:

"Op de 78e dag van de volledige oorlog, in omstandigheden van volledige omsingeling, ondanks de extreem moeilijke situatie, gebrek aan munitie en een groot aantal gewonden, blijven jagers van het Azov-regiment de vijand uitschakelen van eerder veroverde posities aan de Azovstal-fabriek.

Verdedigers van Marioepol bestormen vijandelijke posities en doen het onmogelijke, ondanks het constante gebruik van vliegtuigen, marine en artillerie, tanks en andere wapens door de vijand. De strijd van onze soldaten voor Oekraïne en voor het behoud van het leven van het personeel gaat ondanks alles door."

'Regelmatig bewegen kan geldstress verlagen'

Steeds meer mensen doen een aanvraag bij de Voedselbank. Sinds januari van dit jaar is het aantal zelfs met 15 procent gestegen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ziet een toename van financiële problemen bij mensen met een modaal inkomen. De hoge energieprijzen spelen hierbij een rol. De groep Nederlanders met geldzorgen groeit. Regelmatig sporten en bewegen kan een positieve invloed hebben op deze zorgen.

Mensen met een lagere sociaaleconomische status sporten en bewegen significant minder dan mensen met een hogere sociaaleconomische positie. Dit verschil is zelfs bij kinderen en jongeren al goed zichtbaar. Nu de groep met een modaal inkomen ook vaker met geldzorgen kampt, is het risico aanwezig dat de kansenongelijkheid in sport- en beweegdeelname nog verder gaat toenemen. Sport en bewegen kan dus voor een steeds grotere groep van grote waarde zijn.

Als geldzorgen groeien, levert dit veel stress op. De extra stress die er ontstaat zorgt ook voor minder denkruimte en het eerder kiezen voor makkelijke, vaker ‘ongezondere’ keuzes. Denk aan het opzeggen van sportlidmaatschappen om geld te besparen en geen tijd meer vrijmaken voor een wandeling buitenshuis. Zorgen gaan het leven bepalen.

Sport en bewegen hebben juist een positief effect op de gemoedstoestand en emoties. Onder gemoedstoestand of stemming verstaan we hoe iemand zich voelt op dagelijkse basis, dit gevoel kan uren, dagen of weken duren. Daarnaast dragen sport en bewegen bij aan een betere stressregulatie.

Toename waterpokken bij kinderen mogelijk inhaaleffect na coronajaren

Sinds begin 2022 is er sprake van een toename van waterpokken in Nederland. Opvallend is dat de infectieziekte dit jaar niet alleen veel zuigelingen en kleuters treft, maar ook kinderen tussen de 5 en 15 jaar. Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over aandoeningen van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, die worden gegenereerd uit de registraties die honderden huisartsenpraktijken verspreid over het land doorlopend aanleveren.

Na een periode van twee jaar waarin huisartsen zeer weinig gevallen van waterpokken zagen, begon de infectieziekte in de laatste maanden van 2021 weer om zich heen te grijpen. Dit zette door in 2022.
Naast jonge kinderen dit jaar opvallend veel oudere kinderen getroffen

Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar, de meest vatbare groep, zien we in 2022 een stijging van wel 400 tot 500% ten opzichte van dezelfde periode in 2021, zo laat de grafiek zien. Opvallend is dat er ook een forse toename is in de groep kinderen tussen 5 en 15 jaar; bij hen komt tweemaal zo vaak waterpokken voor als vorig jaar.

Mogelijk inhaaleffect
Mogelijk is er sprake van een inhaaleffect na de coronajaren. Met de schoolsluitingen en andere coronamaatregelen van de afgelopen jaren hebben we minder infectieziekten, waaronder waterpokken, geregistreerd. Nu de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn losgelaten is er weer een toename te zien van infectieziekten zoals waterpokken, iets wat we eerder al zagen bij de plotselinge uitbraak van RS-virusinfecties.

Vrachtschip vaart woonwijk Leeuwarden binnen

Inwoners van de wijk Zuiderburen in Leeuwarden keken vanmorgen vreemd op toen er ineens het vrachtschip de Ilse Marie langs kwam varen. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is. 

De schade is groot, maar vooralsnog zijn er geen gewonden gemeld. De hulpdiensten doen onderzoek naar de toedracht. 

Update 09:53 uur
Volgens de Leeuwarder Courant is de schipper onwel geworden. Hij zou inmiddels in een ambulance liggen. De eigenaar van het schip is inmiddels onderweg naar Leeuwarden. 

Rwandese ex-legerofficier verdacht van genocide aangehouden in Nederland

Op gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Eenheid op woensdag 11 mei 2022 een 65-jarige Rwandese man uit Ermelo aangehouden. Deze voormalige legerofficier verblijft sinds 1998 in Nederland. Rwanda heeft om zijn uitlevering gevraagd omdat hij ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij genocide in Rwanda in 1994.

De man was in 1994 officier van de gendarmerie in Rwanda. Volgens de Rwandese autoriteiten had hij een belangrijke rol bij massaslachtingen in de hoofdstad Kigali en in de gemeente Mugina.

‘Het einde van de Tutsi’s’
In april 1994 hadden duizenden Tutsi-burgers op de vlucht voor het geweld van leger en burgermilities toevlucht gezocht in een nabijgelegen parochie in Mugina. De burgemeester van Mugina, die nog geprobeerd had de Tutsi-vluchtelingen in zijn gemeente te beschermen, werd door militieleden gedood. Daarmee hadden leger, politie en milities vrij spel.

Tussen 21 en 26 april 1994 vonden diverse massaslachtingen plaats met 25 april als dieptepunt. Mensenrechtenorganisatie REDRESS sprak nadien met een overlevende van de moordpartij. Hij omschreef de dag van 25 april als het ‘einde van de Tutsi’s’. Naar schatting 30.000 burgers zouden bij de moordpartij in de parochie van Mugina zijn gedood. De moordpartij in Mugina wordt nog ieder jaar herdacht.

Volgens de Rwandese autoriteiten zou deze legerofficier nauw betrokken zijn geweest bij de planning en uitvoering van de massaslachtingen in Mugina. Zo zou hij wapens hebben geleverd aan milities die Tutsi vluchtelingen doodden. Zo’n 80 Tutsi-burgers die de massaslachtingen in de parochie wisten te ontvluchten, zouden door de man en handlangers naar een woning zijn geleid die vervolgens in brand werd gestoken. De man zou de brandstof hebben geleverd. Ooggetuigen hebben hiervan verslag gedaan.

Volgens de Rwandese autoriteiten zou de man voorafgaande aan de massaslachtingen een bijeenkomst hebben geleid waarbij werd opgeroepen om Tutsi-burgers aan te vallen en te doden. Ook wordt hem verweten een aandeel te hebben gehad in de moord op de burgemeester van Mugina.

Genocide in Rwanda
Van april tot juli 1994 voltrok zich in Rwanda een genocide die aan circa 800.000 mannen, vrouwen en kinderen het leven heeft gekost. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hadden Rwandese gendarmerieofficieren een belangrijke rol in de aansturing en uitvoering van de massaslachtingen. Door hun tactische kennis en het gebruik van wapens hadden deze legerofficieren een belangrijke bijdrage aan het omvangrijke dodental als gevolg van de slachtingen.

Nederlanderschap ingetrokken
De man kreeg in 1999 in Nederland een asielstatus. Vanwege het vermoeden van betrokkenheid bij genocide, besloot de IND in 2013 het Nederlanderschap, dat hem in 2002 was verleend, in te trekken, waarna rechtszaken volgden. Op 11 mei 2022 heeft de Raad van State het hoger beroep tegen de intrekking van zijn Nederlanderschap ongegrond verklaard. Daarmee was er geen beletsel meer voor de aanhouding en de uiteindelijke uitlevering van de man aan Rwanda. Hij wordt vrijdag 13 mei 2022 voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de Rechtbank Den Haag.

Voor het Nederlandse Openbaar Ministerie is het uitgangspunt dat opsporing en vervolging van internationale misdrijven zoveel mogelijk plaatsvinden in het land waar de misdrijven zijn gepleegd. Daar bevindt zich het bewijs, daar zijn de procesdeelnemers ingevoerd in taal, cultuur en achtergronden van gebeurtenissen en daar bevinden zich over het algemeen de meeste slachtoffers en nabestaanden.

Winst en tweede plek baansprinters in Nations Cup

De tweede etappe van de Nations Cup baanwielrennen is donderdagnacht (Nederlandse tijd) van start gegaan in het Canadese Milton. Daar stonden op dag één zoals gebruikelijk de teamonderdelen op het programma, met sprintsucces voor Nederland.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee en Roy van den Berg schopten het tot de finale, waarin ze tegen het verrassende Chinese trio Liu Qi, Luo Yongjia en Zhou Yu mochten sprinten. Nadat China B in de halve finale met moeite geklopt werd, was China A in de finale ook niet sterk genoeg: in 43,309 seconden sprintte Nederland na plek twee in Glasgow nu naar de winst, een tiende voor China (43,401). Duitsland pakte in 43,996 seconden de derde plek door het B-team van Groot-Brittannië in de kleine finale te verslaan.

Teamsprint vrouwen
Net als in Glasgow stonden Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Laurine van Riessen in de eindstrijd, maar winst zat er dit keer niet in: Lea Friedrich, Pauline Grabisch en Emma Hinze uit Duitsland waren met 46,807 seconden simpelweg een maat te groot voor Nederland (47,421). Canada pakte plek drie door in 47,817 seconden vrij ruim van Groot-Brittannië te winnen.

Ploegenachtervolging mannen
De finale ging tussen het Australië van Graeme Frislie, James Moriarty, Josh Duffy en Conor Leahy en het Italië van Davide Plebani, Carloalberto Giordani, Stefano Moro en Mattia Pinazzi. Het ging ongeveer twee kilometer gelijk op, maar daarna haakte Italië af: in de slotronde werden ze ingehaald door Australië, dat won in 3:56,042 minuten. Plek drie was voor Duitsland, dat in een prima race Nieuw-Zeeland klopte in 3:53,818 minuten.

Ploegenachtervolging vrouwen
Dezelfde landen als in de mannenfinale, nu met Sophie Edwards, Alyssa Polites, Chloe Moran en Maeve Plouffe voor Australië en Elisa Balsamo, Silvia Zanardi, Chiara Consonni en Martina Fidanza namens Italië. De Italiaanse ploeg was steeds iets sneller en sloeg uiteindelijk een gat van dik 3,5 seconden, met winst in 4:17,522 minuten. De Amerikaanse ploeg rekende in een zeer spannende strijd om de derde plek in 4:21,169 af met Canada-A.

Giro: Etappe 7 - Een serieuze semi-bergrit

Arnaud Demare sprintte gisteren naar zijn tweede opeenvolgende overwinning in de Giro d'Italia, dit keer klopte hij Caleb Ewan met grofweg een halve millimeter. Vandaag niks van dat alles: de gezapige drek van gisteren wordt opgevolgd door een heerlijke en loodzware rit vol beklimmingen, groot en klein.

In de 196 kilometer lange rit naar Potenza mogen de heren renners vier bepaald niet gemakkelijke beklimmingen bedwingen, en dat is buiten allerlei kleinere heuvels gerekend. Ook de finish zelf is geen klim waar punten klaar liggen, maar op het lokale industrieterrein mag men toch aan een procent of dertien richting finish sprinten.

Rellende_Rotscholier heeft een en ander hier redelijk uitgebreid voorbeschouwd, een goede om erbij te pakken tijdens de diverse beklimmingen. Om tien over half twaalf gaan de heren van start, de finish ligt ergens tussen grofweg vijf uur en half zes, misschien iets eerder of later - niet echt van belang, u dient ruim op tijd klaar te zitten bij Eurosport.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Ruim 10 miljoen luchtvaartpassagiers in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2022 reisden 10,1 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf luchthavens van nationaal belang in Nederland. Dat is bijna 5 keer zoveel als in het eerste kwartaal van 2021. Ook het aantal vluchten in het handelsverkeer nam toe: 40.700 in het eerste kwartaal van 2021 tegen 91.600 in het eerste kwartaal van 2022. De hoeveelheid vervoerde vracht daalde in dezelfde periode met bijna 11 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In elk van de drie eerste maanden van 2022 reisden er beduidend meer reizigers dan in dezelfde maand een jaar eerder. In januari en februari 2022 vlogen respectievelijk 2,8 en 3,0 miljoen passagiers tegen respectievelijk 910.000 en 520.000 in januari en februari 2021. In maart 2022 vlogen 4,2 miljoen passagiers van en naar Nederland, 3,6 miljoen meer dan in maart 2021 en bijna 1,5 miljoen meer dan in maart 2020. In dat jaar namen veel landen rond 15 maart beperkende maatregelen voor de luchtvaart in verband met de coronapandemie.

Aantal vluchten niet terug op het oude niveau
Ondanks de versoepelingen in het nationale- en internationale vliegverkeer in 2021 en het loslaten van alle coronamaatregelen in de eerste maanden van 2022 was het aantal vluchten in het handelsverkeer in het eerste kwartaal van 2022 nog niet op het niveau van voor de coronapandemie.

In 2018 en 2019 vonden er van en naar Nederland gemiddeld 47,000 vluchten per maand plaats. Tijdens de coronaperiode varieerde het aantal vluchten van 4.800 in april 2020 tot 37.300 in augustus 2021. Het totaal aantal vluchten in het eerste kwartaal van 2022 was 73 procent van het aantal vluchten in het eerste kwartaal van 2019.

In vergelijking met het aantal vluchten in 2019 verschillen de 5 nationale vliegvelden van elkaar. Door de toename van het aantal vrachtvluchten op Maastricht Aachen Airport in 2020 en 2021 was hier de daling het laagst; in 2020 en 2021 was het aantal vluchten op Maastricht Airport respectievelijk 85 en 92 procent van het aantal vluchten in 2019. Op Groningen-Eelde nam het aantal vluchten met ruim 80 procent in beide jaren het meest af. Het aantal vluchten op Amsterdam Schiphol halveerde bijna in de twee corona-jaren 2020 en 2021 ten opzichte van 2019, maar in het eerste kwartaal van 2022 trok Schiphol 72 procent van het aantal vluchten van het eerste kwartaal in 2019.

Hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen redelijk constant
De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen fluctueerde in de periode 2019-2022 minder dan het passagiersvervoer. In 2021 werd bijna 1,80 miljoen ton luchtvracht vervoerd. In de afgelopen 25 jaar werden er alleen in 2017 (1,84 miljoen) en 2018 (1,82 miljoen) nog meer goederen door de lucht vervoerd.

De meeste goederen door de lucht werden zowel voor, tijdens, als na de coronapandemie vervoerd van en naar China en de Verenigde Staten. Gemiddeld 33 procent van de luchtvracht in de afgelopen drie jaar kwam uit of ging naar deze twee landen. Ook in het eerste kwartaal van 2022 staan deze twee landen bovenaan. Van de 395.000 ton aan luchtvrachtgoederen die in deze periode van en naar Nederland vervoerd werden, had 20 procent China als partnerland en 16 procent de Verenigde Staten. Van de 12.800 ton die binnen de EU vervoerd werd, nam Duitsland met 6.400 ton bijna 50 procent voor haar rekening. Van de Europese landen buiten de EU nam Rusland met 12.900 ton, bijna 34 procent van de totaal vervoerde luchtvracht van en naar de niet EU-landen in Europa, voor haar rekening. Turkije volgde met 10.700 ton luchtvracht.

Historisch laag aantal faillissementen in april

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in april 71 bedrijven minder failliet verklaard dan in maart, meldt het CBS. Het aantal faillissementen lag op het laagste niveau sinds de start van de statistiek in 1981.

Historisch laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In april 2022 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds het begin van de tijdreeks in januari 1981.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in april 109 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 25. Dat zijn er 9 minder dan in maart.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in april de meeste faillissementen uitgesproken in de sector industrie.

FOK! Wat een weer!: zon en wat wolkjes

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!  

Eergisteravond heeft het tamelijk intensief geregend in delen van Noord- en Zuid-Holland. Gisteren vertelde ik dat de meeste regen in het noordwesten zou gaan vallen en dat is ook grotendeels gebeurd, echter de zuidelijke kant van de storing die ik benoemde was actiever dan dat ik gedacht had. Uiteindelijk is er in Kijkduin 8 mm gevallen. Verder verspreid over beide provincies tussen de 5 en 7 mm. Helaas glipte de meest intensieve regen weer eens aan mijn neus voorbij en kon ik net 3 mm opmeten. Met hangen en wurgen ook nog.   In de rest van het land viel minder neerslag.

Gister was van dat alles niets meer te merken. Het was volop zonnig en het bleef overal droog. Wel ontstond er een beetje bewolking in het binnenland. Aan zee bleef het helemaal helder. 

Vannacht komen er vanuit het noorden weer wat wolkenvelden opzetten. Op de Wadden is een klein buitje niet uitgesloten. 

Vandaag lossen de eventuele wolken in het westen alweer snel op en krijgt de zon opnieuw alle gelegenheid om haar stralen op de bevolking neer te doen dalen. In de rest van het land duurt het iets langer en in de noordoostelijke helft kan een ambiteuze wolk nog net het buienstadium bereiken. In de middag moeten ook daar de wolken en eventuele buien gaan verdwijnen en zal het ook daar helder gaan worden. 

De wind en temperatuur zijn vergelijkbaar met vandaag. Een zuidwestelijke wind die matig tot vrij krachtig is en de maxima zijn dus ook ongeveer hetzelfde als de afgelopen dag. Tussen de 15 en 20 graden.  

Woef!

Kleve2 (Foto: qltel)
Het tweede deel van de wandeling van qltel. Prachtig uitzicht! (Foto:qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

In april oversterfte, begin mei niet meer

In de eerste week van mei (week 18, 2 tot en met 8 mei 2022) overleden naar schatting 3.000 mensen. Dat zijn er iets minder dan in de week ervoor overleden (3.090) en bijna 150 meer dan verwacht. In april overleden ongeveer 1.850 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in vier van de vijf weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over april gaan over vijf weken, week 13 tot en met 17 (28 maart tot en met 1 mei 2022). In week 13 tot en met 16 lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake is van oversterfte. In januari en februari lag de sterfte acht weken onder de verwachte sterfte, in maart nam de sterfte toe tot boven de verwachting. Die maand overleden wekelijks gemiddeld bijna 150 mensen meer dan verwacht, in april was dat opgelopen naar ruim 350.

Sterfte in april vooral bij Wlz-zorggebruikers hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, bleef op basis van de schatting in week 18 ongeveer gelijk aan het aantal overledenen in de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking nam iets af. Er overleden ongeveer 1.200 Wlz-zorggebruikers (150 meer dan verwacht) en 1.800 mensen van de overige bevolking (ongeveer gelijk aan verwacht).

In april overleden bijna 1.150 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht voor die maand. In drie weken was er oversterfte. De sterfte onder de overige bevolking was in april ongeveer 700 hoger dan de verwachte sterfte. In twee weken was er net sprake van oversterfte.

Hogere sterfte in april vooral bij 65-plussers
De sterfte onder 80-plussers nam in week 18 verder af: er overleden naar schatting iets minder dan 1.700 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er iets meer dan verwacht voor deze periode. In april overleden bijna 1.300 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. In vier van de vijf weken van april was er oversterfte.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 18 naar schatting 950 mensen, ruim 50 meer dan verwacht. Volgens de schatting is er net geen sprake van oversterfte. In heel april overleden ruim 400 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in twee weken was er oversterfte.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 18 naar schatting 400, ongeveer evenveel als verwacht. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in april ongeveer 150 meer dan de verwachte sterfte voor die maand, met in twee weken oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met januari bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met januari 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 40.679 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met januari 2022. Naast de coronapandemie is er sinds 16 maart 2022 een griepepidemie in Nederland, meldt het RIVM.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.