FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 mei 2022

Roda JC in één minuut op gelijke hoogte met Excelsior

De strijd tussen Excelsior en Roda JC Kerkrade om een plek in de tweede ronde van de nacompetitie is nog lang niet gestreden. De teams hielden elkaar dinsdagavond op een gelijkspel. Na negentig minuten stond het 2-2. Daar zal vooral de uitclub zeer content mee zijn. De comeback werd in welgeteld één minuut bewerkstelligd.

Excelsior leek de zaken al snel op orde te hebben. De nummer zes van de Eerste Divisie scoorde al in de negende minuut via Kenzo Goudmijn en competitietopscorer Thijs Dallinga benutte vlak voor rust een strafschop voor zijn 33ste treffer van het seizoen.

Roda's minuut brak aan in minuut 67. Topscorer Dylan Vente haalde uit van een meter of 25 en met zijn dwarrelschot verraste hij keeper Stijn van Gassel. Nog geen minuut later zag de goalie er niet goed uit bij een lage voorzet. De bal bleef liggen en werd opgepikt door de scorende Stefano Marzo: 2-2.

Zo is er nog niets beslist tussen Excelsior en Roda JC. over vier dagen staan de teams tegenover elkaar in Kerkrade. De uitdoelpuntenregel is niet meer van toepassing. De ploeg die vaker scoort dan de andere ploeg, neemt de eerste van drie horden richting de Eredivisie. 

S10 door naar de finale Eurovisie Songfestival in Turijn!

Vanavond is het dan eindelijk zover. S10 zal met het mooie nummer 'De Diepte' ons land vertegenwoordigen in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn.

Update 23.07: Het was spannend maar 'The Netherlands' klonk als 10e land wat door is naar de finale zaterdag. 

De volgorde van de optredens vanavond zijn:

  1. Albanië: Ronela Hajati - Sekret
  2. Letland: Citi Zēni - Eat Your Salad
  3. Litouwen: Monika Liu - Sentimentai
  4. Zwitserland: Marius Bear - Boys Do Cry
  5. Slovenië: LPS - Disko
  6. Oekraïne: Kalush Orchestra - Stefania
  7. Bulgarije: Intelligent Music Project - Intention
  8. Nederland: S10 - De Diepte
  9. Moldavië: Zdob şi Zdub & Frații Advahov - Trenulețul
  10. Portugal: MARO - Saudade Saudade
  11. Kroatië: Mia Dimšić - Guilty Pleasure
  12. Denemarken: REDDI - The Show
  13. Oostenrijk: LUM!X feat. Pia Maria - Halo
  14. Ijsland: Systur - Með Hækkandi Sól
  15. Griekenland: Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together
  16. Noorwegen: Subwoolfer - Give That Wolf A Banana
  17. Armenië: Rosa Linn - Snap

Na de optredens kunnen tv-kijkers stemmen op hun favoriete land. De vakjury's hebben maandagavond tijdens de generale repetitie hun punten al uitgedeeld. Beide tellen voor 50 procent mee. Tien van de zeventien landen gaan uiteindelijk door naar de finale.

De eerste halve finale vandaag wordt om 21.00 uur uitgezonden op NPO 1. Een half uur daarvoor begint de voorbeschouwing. Voor de tweede halve finale op donderdag 12 mei en de finale op zaterdag 14 meigelden dezelfde uitzendtijden en zender.

Volgens de bookmakers gaat S10 zeker door naar de finale, verder verwacht men dat Oekraïne, Griekenland, Noorwegen, Armenië , Portugal, Albanië, Modavië, Letland en Oostenrijk vanavond een plaatsje veroveren in de finale zaterdag.

S10 tijdens de 2e repetitie in Turijn ( Foto: EBU / Corinne Cumming )
S10 tijdens de 2e repetitie in Turijn ( Foto: EBU / Corinne Cumming )


De stream van de eerste halve finale Eurovisie Song festival is hier terug te zien. 

Tweede Kamer: 'geen vleestaks! '

De Tweede Kamer gaat niet akkoord met een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt de oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren. Zo meldt het AD

De coalitiepartijen VVD en CDA lieten direct al weten dat zij zo'n vleestaks veel te ver vinden gaan. Zeker nu de inflatie omhoog schiet en de prijzen van de dagelijkse boodschappen al in recordtempo stijgen is zo’n extra lastenverzwaring niet gewenst. Ook SP, SGP, Denk, FvD, JA21, BIJ1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt steunen de oproep van de PVV.

Altijd al willen 'schitteren' in de misdaadserie Flikken Rotterdam, grijp nu je kans!

Heb je altijd al op een grote filmset willen staan? Dan is dit je kans! De misdaadserie Flikken Rotterdam! zoekt namelijk honderden figuranten voor het tweede blok van seizoen 6. De draaidagen vinden plaats van 19 mei tot en met 4 juli.

Flikken Rotterdam wordt opgenomen in Rotterdam en omstreken. Ben je enthousiast geworden? Dan kun je je via dit formulier opgeven.

Wopke Hoekstra moest schuilkelder Kyiv invluchten wegens luchtalarm

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra moest vanwege een luchtaanval uitwijken naar een schuilkelder tijdens zijn bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Hoekstra had dinsdagavond een geplande afspraak met burgemeester Vitali Klitschko. Hij reisde met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock met de trein naar Kyiv en had enkele afspraken met haar.

Volgens de berichtgeving hoefde Baerbock niet de schuilkelder in. De Duitse minister had eerder aangegeven dat  de oorlog in Oekraïne ook in Kyiv nog niet voorbij was. "Een raket kan overal in dit land landen", zei ze.

Media in de Oekraïense hoofdstad meldden rond 19.00 uur lokale tijd een luchtalarm voor Kyiv en het omliggende gebied. Er zijn echter geen explosies gehoord. 

ADO deelt tik uit aan NAC in heenduel eerste ronde nacompetitie

ADO Den Haag heeft in de eerste ronde van de nacompetitie om promotie en degradatie het uitduel met NAC Breda op de valreep met 1-2 gewonnen. 

Bij ADO was topscorer Thomas Verheydt, dit seizoen goed voor dertig competitietreffers, niet aanwezig vanwege een rugblessure. Na een half uur moest ook Ricardo Kishna geblesseerd afhaken. ADO kwam wel op voorsprong. Felipe Pires werd weggestuurd op randje buitenspel en zijn inzet werd nog gestopt door NAC-doelman Nick Olij. De rebound was Sem Steijn, waardoor het alsnog 0-1 werd. 

Beide ploegen kregen in de eerste helft de nodige kansjes. De grootste voor NAC volgde kort na de 0-1, toen ADO-aanvoerder Boy Kemper een schot van Kaj de Rooij op de doellijn wist tegen te houden. NAC ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en die viel een kwartier voor tijd. Invaller Michaël Maria leverde een geweldig afstandsschot af, dat van twintig meter in de kruising vloog.

Er volgde een sterke fase van NAC, maar de goal viel in blessuretijd aan de andere kant. Daryl Janmaat, 34-voudig international, zag invaller Sacha Komljenovic helemaal vrij staan en die schoot ADO op zijn negentiende verjaardag alsnog naar de winst.

Maandag speelden De Graafschap en FC Eindhoven met 1-1 gelijk in de eerste ronde van de nacompetitie. Om 21.00 uur staan Excelsior en Roda JC nog tegenover elkaar. Vrijdag en zaterdag zijn de returns. De winnaars gaan naar de halve finales, waar volgende week de nummer 16 uit de Eredivisie instroomt. De uitdoelpuntenregel is ook in de nacompetitie afgeschaft. 

International Kaagman keert terug naar Eredivisie en sluit aan bij PSV

Inessa Kaagman keert terug naar de Eredivisie. De Oranje-international verlaat Brighton & Hove Albion en gaat spelen voor PSV. Ze tekent een contract voor twee seizoenen. 

De 26-jarige Kaagman begon haar loopbaan bij Ajax, waarvoor ze vijf seizoenen speelde. In 2018 ging ze naar Engeland en spelen voor Everton, waarna ze twee jaar geleden een contract bij competitiegenoot Brighton tekende. "Ik heb een erg goed gevoel gekregen van de gesprekken met PSV. De keuze was niet moeilijk", zegt Kaagman, die twaalf keer het shirt van Oranje droeg, over de keuze voor haar nieuwe club.

"PSV heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en de sportieve ambities spreken mij enorm aan. Ik kijk ernaar uit om volgend seizoen onderdeel te zijn van PSV en hoop van waarde te zijn voor het team." Ruim een week geleden verzekerde PSV zich al van de komst van Oranje-international Kika van Es. De verdediger, die wordt overgenomen van FC Twente, speelde samen met Kaagman bij Everton. 

PSV maakt dit seizoen als nummer drie geen kans meer op het kampioenschap in de Eredivisie. De strijd om de landstitel bij de vrouwen gaan tussen koploper FC Twente en achtervolger Ajax, dat drie punten minder heeft.

Haaland van Dortmund op weg naar Manchester City

Erling Haaland is de nieuwe spits van Manchester City. De 21-jarige Noor heeft alle medische keuringen doorstaan. City en Borussia Dortmund zijn het eens over de voorwaarden. Club en speler moeten nog wel tot een deal komen.

Haaland had nog een contract tot medio 2024 bij de club uit Dortmund, maar de onlangs overleden Mino Raiola had een transferclausule in het contract van de Noor laten zetten van 75 miljoen euro vanaf de zomer van 2022. Dit bedrag zal Manchester City overmaken. 

Hoewel de de 17-voudig international van Noorwegen ook in verband werd gebracht met een overstap naar Real Madrid en FC Barcelona wordt het toch Manchester City, de club waar vader Alf-Inge Haaland tussen 2000 en 2003 voor speelde. Eerder speelde Haaland ook voor Bryne FK, Molde FK en Red Bull Salzburg.

Bij Borussia Dortmund, dat twee jaar geleden 20 miljoen euro voor hem neerlegde, maakte hij 85 goals in 88 wedstrijden. In de Champions League staat de Noor inmiddels op 23 treffers in 19 duels. Volgens de Engelse media gaat Haaland 350.000 Engelse pond per week verdienen, omgerekend een kleine 410.000 euro.  

Champions League op de schop; UEFA doet wel beetje water bij de wijn

De UEFA heeft dinsdag tijdens een vergadering met verschillende partijen een akkoord bereikt over het nieuwe format van de Champions League en de overige Europese toernooien. De Europese voetbalbond moest wel water bij de wijn doen.

Zo gaat het aantal groepswedstrijden op verzoek van verschillende clubs niet naar tien maar naar acht, laat de UEFA dinsdagmiddag weten in het persbericht. Het zogeheten Zwitserse model, waarin één ranglijst wordt gehanteerd maar de 36 clubs (nu nog 32) niet allemaal tegen elkaar spelen, wordt wel in stand gehouden.

De achterdeur is alsnog gesloopt. Oorspronkelijk wilde de UEFA invoeren dat de twee clubs met het hoogste coëfficiënt (lees: de Europese grootmachten) die zich niet zouden plaatsen via de eigen competitie, toch nog konden meedoen aan het miljardenbal. Dit zou te veel gaan lijken op de vervloekte 'Super League' en daarom pleitten verschillende clubs ervoor de coëfficiëntenachterdeur te schrappen. 

De vier extra tickets gaan nu naar het vijfde land op de UEFA-ranking, een kampioen via de kampioenenroute in de kwalificatie en de twee landen die, gemeten aan de UEFA-coëfficiëntenlijst het best presteren in Europa. Op basis van het huidige seizoen zou dat zijn Engeland (21,000 punten) en Nederland (19,200 punten). In de Premier League zou de vijfde plaats in dat geval ook toegang geven tot het miljardenbal, in de Eredivisie zou de nummer twee zich ook rechtstreeks plaatsen en de nummer drie play-offs spelen. 

Ook de Europa League en Conference League gaan werken volgens het Zwitserse model. De Europa League krijgt eveneens acht wedstrijden in de groepsfase. De Conference League-teams spelen zes wedstrijden in de groepsfase. Alle Europese duels blijven midweeks gespeeld gaan worden. 

Volkswoede Sri Lanka: tientallen huizen van politici in brand

Afgelopen nacht staken demonstranten in Sri Lanka tientallen huizen van politici in brand. De premier is gisteren dan wel opgestapt, na weken van protesten, maar de volkswoede blijft groot. Ondertussen krijgen veiligheidsdiensten de opdracht om meteen te schieten bij vandalisme of als er geplunderd wordt.

Burgers in Sri Lanka zijn woedend en richten zich zowel tegen premier Mahinda Rajapaksa als zijn broer president Gotabaya Rajapaksa. Vanwege de grote economische crisis waar het land onder lijdt roepen zij al wekenlang om hun vertrek.



EA breekt met FIFA, gaat verder met 'EA Sports FC'

Electronics Arts en FIFA breken hun samenwerking. Dit maakt Electronics Arts via een press release bekend. Na een samenwerking van bijna dertig jaar komt er een eind aan de FIFA-games.

In plaats daarvan gaat de serie verder als EA Sports FC. Wel komt er dit jaar nog één laatste FIFA uit: FIFA 23. Electronic Arts belooft dat dit de grootste titel tot noch toe wordt, met meer game modi, teams, leagues, spelers en meer dan hiervoor.

Verder verandert er niet veel voor EA Sports FC. De samenwerking met de ruim driehonderd overige partners blijven in stand. De spelers, stadiums, competities en meer blijven dus gewoon aanwezig in de game. Toch zal het even wennen worden aan de nieuwe naam.

Electronic Arts en FIFA hebben niet bekendgemaakt waarom ze uit elkaar gaan, maar vermoedelijk heeft FIFA's vraagprijs voor het gebruik van haar naam hiermee te maken. Voorheen kostte de samenwerking Electronic Arts een slordige vijfhonderd miljoen dollar per vier jaar. In oktober ging het verhaal al rond dat FIFA op zoek is naar het dubbele hiervan. Electronic Arts gaat hier dus niet in mee.

fifa 22

VS: 'met een Russische overwinning in de Donbass zal oorlog niet eindigen'

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zou een mogelijk Russisch succes in Donbass waarschijnlijk niet het einde betekenen van de Russische oorlog tegen Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin bereidt zich voor op een langdurig conflict in Oekraïne, waarin hij nog steeds van plan is om doelen buiten Oost-Oekraïne na te streven, zei de Amerikaanse inlichtingencoördinator Avril Haines tijdens een hoorzitting in de Senaat in Washington.

"We gaan ervan uit dat de strategische doelen van Poetin waarschijnlijk niet zijn veranderd", zei Haines. De verplaatsing van de Russische strijdkrachten naar de Donbass is waarschijnlijk slechts tijdelijk. Haines waarschuwde ook voor een escalatie van het conflict. De onzekerheid van de strijd, die zich ontwikkelt tot een uitputtingstrijd, gecombineerd met de mismatch tussen de ambities van Poetin en de militaire capaciteiten van Rusland, betekent een "onvoorspelbare en mogelijk escalerende koers" in de komende maanden.

Kyiv: nog meer dan duizend Oekraïense soldaten in de staalfabriek van Azov

Volgens de Oekraïense regering bevinden zich nog steeds meer dan duizend Oekraïense soldaten in de staalfabriek van Azov in Mariupol. Honderden zijn gewond geraakt door de aanhoudende beschietingen vertelde de Oekraïense vice-premier Irina Vereshchuk aan het persbureau AFP.

Sommige soldaten hebben "dringend" medische hulp elders nodig, zei Vereshchuk. Ze verwierp verklaringen van twee lokale functionarissen dat er nog zo'n honderd burgers in de fabriek aanwezig zouden zijn. Dat is niet waar, zei ze. Het hoofd van het Azov-regiment heeft officieel verklaard tegenover Oekraïense regeringsfunctionarissen en een VN-vertegenwoordiger dat er geen burgers, vrouwen, kinderen of oude mensen meer waren in Azovstal.

Volgens Oekraïense bronnen heeft Rusland binnen 24 uur 34 luchtaanvallen uitgevoerd op de belegerde staalfabriek. Dat heeft het Azov-regiment van de Oekraïense Nationale Garde bekendgemaakt. Het regiment zei dat de Russen doorgingen met het afvuren van artillerie en met tanks en andere wapens probeerden "het Oekraïense fort te veroveren". Elke dag worden er aanvalspogingen gedaan met infanterie-eenheden, volgens het bataljon. Het Azov-regiment is een van de vele eenheden die het uitgestrekte terrein verdedigen.

Moskou: tot aan grenzen van de Oost-Oekraïense regio Loehansk opgerukt

Volgens militaire informatie uit Moskou hebben de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne de administratieve grenzen van de regio Loehansk bereikt. Het kleine stadje Popasna, dat tot voor kort zwaar omstreden was, is nu "gezuiverd" van Oekraïense "nationalisten", zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov in Moskou.

De gouverneur van Luhansk, Serhiy Hajdaj, beschreef deze uitspraken daarentegen als "fantasie". Oekraïense soldaten hadden zich uit Popasna moeten terugtrekken, maar de Russen braken niet door de verdediging, schreef hij op Telegram.

Kamna wint vierde rit Giro d'Italia, Van der Poel raakt roze kwijt aan López

Lennard Kämna heeft de eerste bergrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Duitser van Bora-hansgrohe maakte deel uit van een vroege vlucht waaruit de Duitser de sterkste was. Hij won voor Juan Pedro Lopez, die wel de leiderstrui overnam van Mathieu van der Poel. Tom Dumoulin kende vandaag een slechte dag en verloor een kleine zeven minuten op de favorieten.

Na drie dagen in Hongarije en een rustdag werd de Ronde van Italië vandaag voorgezet in Italië met direct een bergrit naar de Etna. Vanuit het begin waren er een hoop aanvallen, waaronder ook Mathieu van der Poel. De leider in de Giro d'Italia raakte niet in de vlucht van de dag. Veertien andere renners lukte dat wel met onder andere Gijs Leemreize.

Het peloton liet begaan en de etappewinnaar zat in de vroege vlucht. Op de Etna leek Lopez lange tijd de beste klimmer, maar werd in de laatste drie kilometer bijgehaald door Kämna, waarna de Duitser de beste was. Lopez werd tweede, maar nam wel de leiderstrui over van Van der Poel, die al vroeg op de klim de favorieten moesten laten gaan.

Op de Etna tussen de favorieten gebeurde er niet veel al moesten enkele klassementsrenners al vroeg afhaken. Dumoulin moest al vroeg passen en ook Vicenzo Nibali kon de favorieten niet volgen. Miguel Angel Lopez, die vooraf een van de favorieten was voor de eindzege, moest al vroeg opgeven in de etappe.

Gotham Knights slaat last-gen over, nieuwe gameplay

Warner Bros. heeft nieuwe gameplay-beelden vrijgegeven voor Gotham Knights. De beelden tonen de eerste officiële gameplay van Nightwing en Red Hood. De gameplay kun je hieronder bekijken.

Opmerkelijker is het feit dat Warner Bros. de last-gen-versies van de game (lees: Xbox One en PlayStation 4) heeft geannuleerd. De game wordt nu alleen uitgegeven voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X | S. Een reden heeft Warner Bros. niet gegeven, al is het natuurlijk geen rare gedachte dat de oude hardware niet meer voldoende waren voor het project.

Slecht nieuws dus voor fans die nog geen nieuwe hardware hebben. Gotham Knights komt uit op 25 oktober.

Nintendo zendt morgen Nintendo Indie World uit

Nintendo heeft een nieuwe editie van Nintendo Indie World aangekondigd, een presentatie die compleet stilstaat bij indie-games die in ontwikkeling zijn voor Nintendo Switch.

De nieuwste editie wordt morgenmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden. Zoals gebruikelijk duurt de presentatie zo'n twintig minuten. Doorgaans worden hier enkel nieuwe games aangekondigd en worden games die al zijn aangekondigd voor het systeem niet behandeld.

Utrecht hoeft niet handhavend op te treden tegen stichting alFitrah en imam

Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) hoeft niet handhavend op te treden tegen de Stichting alFitrah en de imam van de alFitrah moskee. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland.

De stichting Femmes For Freedom wil dat de moskee gesloten wordt, de imam een gebiedsverbod krijgt én dat de activiteiten van de Stichting alFitrah worden beëindigd. Zo zou ook hun website uit de lucht gehaald moeten worden.

Handhavingsverzoek
Femmes For Freedom vroeg de burgemeester van Utrecht om handhavend op te treden tegen de Stichting alFitrah en de imam. Aanleiding voor het handhavingsverzoek is het gedachtegoed dat de Stichting verspreidt dat geweld en onderdrukking richting vrouwen en ongelovigen aanmoedigt. Concreet gaat het over lesmateriaal dat de Stichting gebruikt voor onderwijs over de islam en waarin vrouwenbesnijdenis wordt gestimuleerd. De burgemeester zegt dat zij niet handhavend kan optreden omdat zij die bevoegdheid volgens de Gemeentewet niet heeft. Volgens Femmes For Freedom kan de burgemeester dat wel en daarom vroegen zij de rechtbank om de burgemeester alsnog te verplichten om te handhaven.

Moskee is al ontruimd
Allereerst keek de rechtbank naar het verzoek om handhaving dat betrekking heeft op de sluiting van de moskee. Op 31 augustus vorig jaar oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in een andere procedure al dat de stichting alFitrah het pand waarin de moskee gevestigd was moest ontruimen. Na die periode vond er nog één dienst plaats, maar daarna zijn er geen nieuwe activiteiten waargenomen of aangekondigd. Het doel dat Femmes For Freedom voor ogen staat, namelijk sluiting van de moskee, kan niet meer bereikt worden. Dat geldt dus automatisch ook voor een gebiedsverbod voor de imam rondom die moskee. Het verzoek van Femmes voor Freedom slaagt om die reden niet.

Wel zorgen, maar geen ruimte om handhavend op te treden
Vervolgens heeft de rechtbank gekeken naar het verzoek om handhaving voor wat betreft het beëindigen van de activiteiten van de Stichting alFitrah en het uit de lucht halen van de website. De burgemeester kan alleen actie ondernemen als de openbare orde ter plaatse in het geding is. Met het begrip ‘openbare orde’ wordt in het kader van deze bevoegdheden van de burgemeester gedoeld op het ordelijk verloop van het gemeenschapsleven ter plaatse. Daarvan is in dit geval geen sprake. Daarom oordeelt de rechtbank dat de burgemeester terecht niet is overgegaan tot handhaving. De rechtbank merkt wel op dat uit het dossier blijkt dat Femmes For Freedom én de burgemeester zich zorgen maken over de activiteiten van de Stichting alFitrah in het licht van de rechten en vrijheden van vrouwen en meisjes. Maar enkel op basis van die zorgen, kan en mag de burgemeester op grond van de Gemeentewet niet handhavend optreden.

Kim Jong-Un toont solidariteit met Rusland

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn solidariteit met Rusland uitgesproken. Kim heeft zijn steun uitgesproken voor inspanningen om de "waardigheid" van Rusland te verdedigen tegen "vijandige troepen", meldde het staatspersbureau KCNA.

Hoewel de oorlog van Rusland in Oekraïne niet expliciet werd genoemd in het KCNA-bericht, zei Kim dat hij de niet-aflatende solidariteit van Noord-Korea met Rusland bevestigde in het licht van de Russische campagne om een einde te maken aan "de politieke en militaire dreiging en chantage door vijandelijke troepen".

Noord-Korea heeft de VS herhaaldelijk de schuld gegeven van de crisis in Oekraïne en zei dat het door de VS geleide Westen's "hegemonische beleid" de mondiale vrede en stabiliteit bedreigt.

Financieel risico woningbezit afgenomen

De financiële risico’s van hypotheken voor eigenwoningbezit zijn afgenomen. Het aandeel huishoudens met een woning 'onder water' (een hogere hypotheekschuld dan de waarde van de woning) is afgenomen van 33 procent in 2014 naar 6 procent in 2020. Daarnaast is in de periode 2011-2020 de hypotheeklast ten opzichte van het besteedbaar inkomen kleiner geworden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiële risico’s van hypotheekschuld.

Op 1 januari 2020 waren er 4,5 miljoen huishoudens met een eigen woning. Bij 270 duizend huishoudens was de waarde van de woning in 2020 lager dan de hypotheekschuld. Dit komt neer op 6 procent van de huiseigenaren. Het aandeel huishoudens met een woning onder water was in de jaren na de kredietcrisis van 2008 sterk gestegen, van 12 procent in 2008 tot 33 procent in 2014. Doordat de huizenprijzen daarna weer stegen en er een aflossingsverplichting is, is het aandeel onder water staande woningen weer gedaald.

8 op de 10 huishoudens hebben woning met overwaarde
Bij bijna 8 op de 10 huishoudens met een eigen woning was de waarde van deze woning in 2020 hoger dan de hypotheekschuld. In 2014 had iets meer dan de helft van de woningbezitters een woning met overwaarde. Deze toename komt vooral door de gestegen huizenprijzen. Daarnaast geldt vanaf 2013 de verplichting om af te lossen om recht op hypotheekrenteaftrek te houden. Dit zorgt voor een afbouw van de hypotheekschuld.

Van de huishoudens met een eigen woning hadden 760 duizend huishoudens (17 procent) geen hypotheekschuld. Dit aantal is de afgelopen jaren iets toegenomen.

Onderwaarde nog vooral bij jongeren
Van de eigenwoningbezitters jonger dan 45 jaar had 86 procent in 2020 een woning met overwaarde. In 2014 was dit nog maar bij 30 procent het geval. Bij huishoudens tot 25 jaar was de waarde van de eigen woning in 72 procent van de gevallen hoger dan de hypotheekschuld. In deze groep is bij 15 procent sprake van onderwaarde. In 2014 was dit nog 62 procent.

Onder 65-plussers met een eigen woning had 60 procent in 2020 overwaarde, 39 procent had helemaal geen hypotheekschuld en bij 1 procent was sprake van onderwaarde.

Verhouding hypotheekschuld en inkomen afgenomen
Een andere risico-indicator is de verhouding tussen de hypotheekschuld en het besteedbaar inkomen, de zogeheten loan-to-income. Hoe hoger de hypotheekschuld is ten opzichte van het inkomen, hoe groter het risico op betalingsproblemen. In 2011 was de mediane hypotheekschuld 3,7 keer het jaarlijks besteedbaar inkomen, in 2020 is dit gedaald tot 3,1. Vooral onder jongeren en de lagere inkomensgroepen is dit risico verlaagd, mogelijk door strengere hypotheekeisen. Onder de oudere leeftijdsgroepen is de verhouding hypotheekschuld en het besteedbaar inkomen iets toegenomen.

'De plantjes kunnen dit jaar al tijdens IJsheiligen naar buiten'

Vanaf woensdag tot en met zaterdag is het IJsheiligen. De IJsheiligen duiden het moment aan waarna de meeste nachtvorst en gevaar voor planten voorbij is. Dit jaar is dat zeker het geval en zelfs tijdens de IJsheiligen hoeven we al geen nachtvorst meer te verwachten.

Overdag is de temperatuur deze week bovengemiddeld en ook tijdens de nacht hoeven we geen rekening te houden met frisse omstandigheden. Tijdens IJsheiligen is de wind afkomstig uit westen en hierdoor wordt vrij milde lucht naar ons land gevoerd. Daarnaast blijft het gedurende de nacht redelijk doorwaaien, waardoor een sterke afkoeling vlak bij de grond wordt tegengewerkt. De aanwezige bewolking is het laatste ingrediënt voor een vorstvrije IJsheiligen. De wolken hebben namelijk een isolerende werking en voorkomen dat het aardoppervlak veel warmte uitstraalt naar de ruimte.

Minimumtemperatuur ruim boven het vriespunt
De verwachte minimumtemperatuur op waarneemhoogte komt uit tussen 8 en 12 graden. Vlak aan de grond is het enkele graden kouder, maar op de meeste plaatsen zal het niet verder afkoelen dan 5 graden. Ook op de langere termijn laat de verwachting geen dalende trend van de minimumtemperatuur zien. De vorstgevoelige planten kunnen dus met een gerust hart de grond in!

IJsheiligen steeds eerder
Vanwege klimaatverandering valt de laatste nachtvorst van het winterseizoen steeds vroeger. Zo vroor het in De Bilt vóór de jaren 80 gemiddeld genomen eens in de twee jaar in mei. Sindsdien is dat eens in de zes jaar. Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI ligt het einde van het winterseizoen en dus ijsheiligen in 2050 tussen 22 april en 4 mei. De ‘winterse periode’ of het winterseizoen is door het KNMI bepaald als de periode waarin de kans op nachtvorst meer dan 1% is.

Inflatie 9,6 procent in april

Consumentengoederen en -diensten waren in april 9,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In maart was de inflatie 9,7 procent.

De prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen drukten de inflatie. De prijsontwikkelingen van voeding en accommodaties hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie.

Kleinere prijsstijging energie
De prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) had een neerwaarts effect op de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis was in april minder groot dan in maart. Energie was in april 136 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 157 procent.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Accijnsverlaging motorbrandstoffen drukt inflatie
Ook de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een verlagend effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in april 24,8 procent duurder dan vorig jaar, in maart was dat 36,5 procent. De accijns op motorbrandstoffen is door het kabinet voor de periode van 1 april tot en met 31 december verlaagd. Voor een liter Euro 95 werd in april aan de pomp gemiddeld 2,09 euro betaald, in maart was dat 2,29 euro. De gemiddelde prijs van een liter diesel daalde van 2,12 euro in maart naar 2,00 euro in april.

Voeding duurder
De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had daarentegen een verhogend effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 procent. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij, de prijsstijging op jaarbasis nam toe van 5,5 procent in maart naar 10,5 procent in april. Ook groenten, zuivelproducten en brood en granen werden duurder. Naast voeding had ook een verblijf in een bungalowpark een opwaarts effect op de inflatie.

Inflatie eurozone stijgt
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in april 11,2 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 11,7 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 7,4 procent in maart naar 7,5 procent in april.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 tijdelijk niet of beperkt beschikbaar geweest. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt. In april 2022 werden er geen prijzen meer geschat in verband met corona, maar schattingen in voorgaande maanden werken nog wel door in de inflatie van deze maand.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Duurdere boodschappen ( Pixabay)
Duurdere boodschappen ( Pixabay)

Diverse aanrijdingen op het spoor zorgen voor vertraging en overlast

Door diverse aanrijdingen op het spoor is het één grote bende bij de Nederlandse Spoorwegen. Tussen Amsterdam en Utrecht wordt geadviseerd om om te reizen via Hilversum.

Tussen Hilversum en Utrecht is er daarom sprake van drukkere treinen en mogelijk extra reistijd. Reisadvies van uw redacteur: ga niet op reis of plan je reis voor vertrek en maak gebruik van de mogelijkheid geld terug bij vertraging claim. 

Opgroeien in eenoudergezin vergroot kans op crimineel gedrag

Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin hebben een verhoogde kans om crimineel gedrag te plegen. Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Janique Kroese. Hoe jonger het kind is wanneer een eenoudergezin ontstaat, hoe groter de kans op crimineel gedrag. Ook het opgroeien bij een moeder, zowel voor zonen als dochters, vergroot de kans.

Met haar onderzoek toont Kroese aan dat kinderen die opgroeien in een eenoudergezin een verhoogde kans laten zien op het plegen van criminaliteit. Het maakt daarbij niet uit of dit eenoudergezin is ontstaan door een scheiding of door het overlijden van een ouder. Wat wel uitmaakt is de leeftijd van het kind. Hoe jonger het kind is wanneer een eenoudergezin ontstaat, hoe hoger de kans op crimineel gedrag. Ook het opgroeien bij een moeder (zowel voor zonen als dochters) zorgt voor een verhoogde kans.

Verder laat Kroese zien dat er een tijdelijke verhoging is van de kans op het plegen van criminaliteit vlak na een scheiding van de ouders. Kinderen laten juist een tijdelijke verlaging zien voorafgaand aan het overlijden van een ouder. Kroese: “Het is daarnaast interessant om te zien dat kinderen een lagere kans laten zien op het plegen van criminaliteit wanneer ze door een scheiding niet meer bij een criminele ouder wonen. In zo’n geval hoeft een scheiding dus niet nadelig te zijn.” Dit is opvallend, aangezien zowel criminaliteit door de ouders als een echtscheiding normaliter los van elkaar bekeken de kans op het plegen van criminaliteit verhogen.

Maatschappelijk belang
Kroese laat met haar onderzoek zien wat risicofactoren zijn bij eenoudergezinnen en het criminele gedrag van hun kinderen. Dit is belangrijk om te weten, aangezien relatief veel kinderen opgroeien in een eenoudergezin in Nederland, en criminaliteit zowel nadelig is voor de slachtoffers als de adolescenten zelf. Als er psychologische hulp bij kinderen uit eenoudergezinnen geboden zou worden, dan zou het vooral goed zijn om dat te richten op 1) kinderen die vanaf de geboorte in een eenoudergezin hebben gewoond of waarbij dat op een jonge leeftijd gebeurd is, 2) adolescenten die een (echt)scheiding hebben meegemaakt, met name in de eerste jaren erna, en 3) adolescenten in intacte families waarbij een of beide ouders criminaliteit plegen.

Ook benadrukt haar onderzoek dat het belangrijk is dat een rechter soms voogdij aan een van de ouders kan toewijzen in uitzonderlijke gevallen, zoals wanneer een ouder criminaliteit pleegt. Kroese: “Om een compleet beeld te kunnen krijgen van de effecten van het opgroeien in eenoudergezinnen op jeugdcriminaliteit, is het belangrijk om in de toekomst onderzoek van hoge kwaliteit over dit onderwerp te blijven uitvoeren.”

Halsema 'bedolven onder bedreigingen' na bericht over uitblijven huldiging Ajax

Burgemeester Femke Halsema heeft een groot aantal bedreigingen gehad vanwege het nieuws dat een eventuele huldiging van Ajax niet in de stad Amsterdam plaatsvindt. Dat schreef ze gisteravond op Instagram

De gemeente liet gistermiddag weten dat er niet genoeg beveiligers ingehuurd kunnen worden om het evenement te kunnen laten plaatsvinden. "Sinds wij dit bericht naar buiten hebben gebracht ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld", schrijft Halsema. "Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen, hou je in!"

Ze schrijft dat ze niet tegen het houden van een huldiging is. "Ik ben ook voor het groots vieren van sportieve successen. We hebben de huldiging niet voor niets weer naar de stad gehaald in 2019. Ik begrijp de teleurstelling en hoop dat Ajax volgend jaar weer op het Museumplein staat. Maar hou het beschaafd en vriendelijk, beschadig onze stad en vooral onze club niet."

Ajax speelt woensdagavond tegen sc Heerenveen. In de meeste scenario's wordt de club dan kampioen. Dat mag van de gemeente gevierd worden in het stadion. Mogelijk zullen er ook supporters buiten de Johan Cruijff Arena staan om feest te vieren. Zo meldt AT5

Politie vraagt hulp van kijkers in nieuw RTL 5-programma Opsporing NL

Opsporing NL: zo heet het nieuwe opsporingsprogramma dat vanaf maandag 30 mei start bij tv-zender RTL 5. In het programma vragen presentator Pim Sedee, de politie en het OM aandacht voor (actuele) opsporingsonderzoeken met als doel tips en informatie binnen te krijgen om misdrijven op te lossen.

Met behulp van bewakingsbeelden, reconstructies, politiewoordvoerders vanuit heel Nederland en interviews met slachtoffers schetsen Pim en politiewoordvoerder Shirien Elsaid, de situatie en context waarbinnen een misdrijf heeft plaatsgevonden. Ze doen dit vanuit verschillende relevante locaties in Nederland en roepen getuigen of kijkers die deze situaties herkennen actief op om de politie te helpen met hun informatie.

‘Het is voor de politie heel waardevol dat mensen meehelpen in opsporingsonderzoeken’, vertelt Franki Klarenbeek, coördinator van het landelijk team Opsporingscommunicatie. ‘Zij zijn onze extra ogen en oren. We weten uit ervaring dat mensen de politie graag helpen om zaken op te lossen. Zo werken we samen aan een veilig Nederland. We hopen door deze nieuwe samenwerking met RTL ook met behulp van kijkers veel onderzoeken te kunnen oplossen.’

Opsporing NL is vanaf maandag 30 mei wekelijks om 20.30 uur te zien bij RTL 5.

FOK! Wat een weer!: sterke zonkracht, maar wel meer bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

YoYo!

Nu het alweer erg aangenaam aan het worden is buiten, betekent dat ook dat de zonkracht vrij snel hoger aan het worden is. Op dit moment ligt die tussen de 5 in het noorden en 6 in het zuiden. Dat wil dus zeggen dat je snel verbrand. Opvallend is ook dat nu het komende dagen weer wat frisser gaat worden en er ook weer wat bewolking verschijnt, de kans op verbranding nog wat hoger is. Dit komt omdat de bewolking als een soort spiegel werkt en daardoor meer straling doorlaat. Ook speelt mee dat bij noordelijke winden de lucht vaak zeer helder is en dan dus het maximum aan straling kan produceren. Dus bij 15 graden verbrand je dan sneller dan bij 25 graden en een zuidenwind.

De komende dagen krijgen we met een meer westelijke wind te maken. Dat gaat in de loop van morgenmiddag gebeuren. De temperaturen die dan tussen de 20 en 27 graden liggen zullen dan behoorlijk gaan zakken. Een trui of een jas zal in het noordwesten geen overbodige luxe zijn.

Tevens is er ook meer bewolking aanwezig. Zeker in de westelijke helft van het land zal die zelfs vrij dik gaan worden. De kans op een klein beetje regen is niet heel erg groot, maar uitsluiten doe ik het niet. Die kans is het grootst in het noordwesten en op de Wadden. 

Na morgen liggen de maxima tussen de 17 en 21 graden. Verder is er een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Ik zei het al zeer regelmatig de afgelopen dagen: de neerslagkansen waren en blijven uitermate gering.

*Psst* Als je in de tuin zit, of aan het fietsen bent: goed insmeren hé  

Tot ziens!  

Fraai uitzicht (Foto: Rob)
Een prachtig uitzicht over de hoofdstad van ons land. Het was kraakhelder. (Foto: Rob)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Giro: Etappe 4 - We gaan de Etna weer op

De Giro d'Italia is na drie etappes in Hongarije nu gearriveerd in Italië en wel op Sicilië. Op dat eiland vinden we de Etna en dan kunnen we er tegenwoordig onmogelijk omheen: de Etna staat weer op het schema.

Men vertrekt in Avola, waarna het eerst een kilometer of vijftig grotendeels wat omhoog loopt. Vervolgens is het weer afdalen en doorrijden tot we bij de Etna komen. Dit keer een bijna 23 kilometer lange klim van gemiddeld zo'n zes procent, met een niet al te lastige laatste kilometer.

Een etappe waarin het voor Mathieu van der Poel vermoedelijk lastig wordt om het roze te behouden, als hij het überhaupt probeert. Denk eerder aan aanvallers met klimmersbenens, die zien een mooie kans. Om 12.35 uur gaan we van start, Eurosport is dan zoals gebruikelijk alweer live.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.