FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 mei 2022

Random Pics van de Dag #612

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerste DTM-weekeinde levert zeges op voor Auer en Müller

Op het Portugese circuit van Portimão is het nieuwe seizoen in de 'Deutsche' Tourenwagen Masters geopend, waarin men sinds vorig jaar met GT3-auto's rijdt in plaats van met de echte DTM-auto's. Het racen was niet verkeerd, maar ook niet geweldig spannend.

Mirko Bortolotti mocht race één van poleposition beginnen en hield die plek enige tijd vast, maar bij een herstart moest hij Lucas Auer voor laten gaan. Die kreeg Mercedes-merkgenoot Luca Stolz achter zich aan, terwijl Bortolotti in de Lamborghini genoegen nam met de derde plek, voor Kelvin van der Linde's Audi.

Nico Müller vertrok in race twee van de pole en de Zwitserse Audi-coureur kwam eigenlijk geen moment in de problemen. Hij reed overtuigend naar de zege, voor de als tweede vertrokken Ferrari-rijder Felipe Fraga. Plek drie ging wederom naar Bortolotti, die zo fraai de leiding in het kampioenschap pakte.

Van Kalmthout derde in IndyCar-race Alabama

Coureur Rinus van Kalmthout heeft een top-3-klassering te pakken in de IndyCar Series, net op het moment dat de heilige meimaand begonnen is: die wordt immers afgesloten met de Indianapolis 500. Op het Barber Motorsports Park werd zondag de Grand Prix van Alabama verreden.

Rinus van Kalmthout vertrok voor de tweede keer in zijn nog jonge loopbaan van poleposition, naast Pato O'Ward en voor Alex Palou, Scott McLaughlin, Alexander Rossi en Felix Rosenqvist. De start verliep keurig voor Van Kalmthout en O'Ward, terwijl McLaughlin voorbij ging aan Palou, gevolgd door Rossi, Rosenqvist, Grosjean en de sterk vertrokken Callum Ilott.

Van Kalmthout kende een prima begin en reed na dertig van de negentig ronden nog altijd aan de leiding, op het moment dat de eerste geplande pitstopronde begon - in het middenveld waren meerdere coureurs, gestart op de harde banden, na amper vijftien ronden al binnen geweest voor een eerste stop.

O'Ward was voorin de eerste die stopte, Van Kalmthout volgde een rondje later, net als McLaughlin en Palou. De Nederlander behield ruimschoots zijn positie ten opzichte van de rest, maar kort daarop werd de gele vlag gezwaaid: Ilott maakte in duel met Alexander Rossi een fout en eindigde in de grindbak. Coureurs die vroeg gestopt waren kwamen gelijk nog eens binnen: Grosjean, Josef Newgarden en Colton Herta onder meer.

Van Kalmthout reed zo weer aan de leiding achter de safety car, voor O'Ward, McLaughlin, Palou, Rossi en Rosenqvist, allemaal rijdend op de harde banden. Newgarden en Herta waren op plek zeventien en achttien de eersten die hun tweede stop al achter de rug hadden.

Met een kleine dertig ronden te gaan kwam het gros voor in principe de laatste keer binnen, aangevoerd door Van Kalmthout. O'Ward zat er bovenop, bleef even achter de Nederlander, maar ging er vervolgens toch voorbij. Palou kwam iets later naar binnen en kwam precies tussen O'Ward en Van Kalmthout de baan op, wat de Nederlander op plek drie bracht.

Moeite met het inhalen van achterblijvers zorgde ervoor dat Van Kalmthout Palou moest laten gaan, terwijl de sterk naar voren gekomen Scott Dixon in de buurt kwam. Daar bleef het echter bij: O'Ward pakte de winst, Palou werd tweede en Van Kalmthout finishte toch nog als derde, voor Will Power en Dixon.

'De grappen van Joe Biden'

De Amerikaanse president Joe Biden maakte grapjes over zijn eigen lage populariteit en de 'vreselijke plaag' van zijn voorganger Donald Trump, toen hij de traditie hervatte om te spreken tijdens het White House Correspondents' Association-diner.

Het evenement was twee jaar afgelast vanwege de Covid-pandemie en geboycot door Donald Trump tijdens zijn presidentschap. 'Dit is de eerste keer in zes jaar dat de president dit diner bijwoont. Het is begrijpelijk: we hadden een vreselijke plaag, gevolgd door twee jaar Covid,' grapte Biden. 

Parijs: gewelddadige rellen bij demonstratie tegen Macron

Duizenden inwoners van Frankrijk zijn op de Dag van de Arbeid de straat opgegaan om te demonstreren tegen het beleid van de onlangs herkozen president Emmanuel Macron. Op sommige plekken liep het uit op rellen. De politie moest in Parijs traangas inzetten. Zo meldt het AD.

Uitslag Fortuna Sittard - Feyenoord

Feyenoord heeft geprofiteerd van het puntenverlies van FC Twente. In Limburg wonnen de Rotterdammers eenvoudig met 1-3 van Fortuna Sittard.

Feyenoord kwam na acht minuten spelen al op voorsprong door een doelpunt van Lutsharel Geertruida. Binnen het half uur stonden de Rotterdammers op 0-2 dankzij opnieuw Geertruida. Tussen de 0-1 en 0-2 had Feyenoord nog een strafschop gemist via Orkün Kökçü.

In de tweede helft zorgde Reiss Nelson snel voor de 0-3, waarna Arne Slot verschillende spelers rust gaf in aanloop naar het duel tegen Olympique Marseille. Hij haalde Cyriel Dessers, Kökçü, Luis Sinisterra en Guus Til eraf. Mede doordat Feyenoord het vanaf die wissels rustiger aan ging doen zorgde Zian Flemming nog voor de 1-3 en kreeg de thuisploeg nog wat kansen op de aansluitingstreffer, maar de zege van Feyenoord kwam nooit in gevaar.

Door de zege staat Feyenoord nu stevig op de derde plaats. De ploeg van Slot heeft nu vijf punten voorsprong op FC Twente.

Fortuna Sittard

1 - 3

Feyenoord

 70' Flemming    8' Geertruida
 25' Geertruida
 53' Nelson
 
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 10.512
Arbiter: Lindhout
Bijzonderheden: Kökçü mist strafschop (17).
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Angha (Lonwijk/34)
Janssen (Samaris/75)
Pinto (Ferati/85)
Noslin (Baghdadi/46)
Duarte (Benschop/75)
Flemming
Tekie
Seuntjens
Gladon
  Marciano
Geertruida
Trauner
Senesi (Hendriks/90)
Malacia
Aursnes
Til (Bassett/67)
Kökçü (Hendrix/57)
Nelson
Dessers (Linssen/57)
Sinisterra (Wålemark/57)

Reizigers goed gemutst ondanks lange rijen Schiphol: 'We hebben broodjes mee'

De combinatie van meivakantie en personeelstekorten op Schiphol zorgen ook dit weekend weer voor flinke drukte. Ondanks de wachttijden is de sfeer in de rij goed: veel reizigers zijn vooral enthousiast om aan hun vakantie te beginnen. Zo meldt AT5

Naar verwachting reizen er vandaag zo'n 70.000 mensen via Schiphol. "We hebben flesjes water en broodjes mee!", aldus een vrouw die stond te wachten in de rij naar de douane. Ondanks de lange wachttijden is de sfeer goed, de meeste wachtenden zijn in gedachten al op hun vakantiebestemming.

Bij vertrekhal 2 staan de rijen zelfs buiten op straat. "Eerst hier in de rij in de zon, gelukkig hebben we binnen nog een paar rijen te gaan", zegt een vakantieganger sarcastisch, terwijl ze weer twee stappen in de richting van haar eindbestemming schuifelt.

Van de Zandschulp moet opgeven in eerste ATP-finale

Botic van de Zandschulp heeft in zijn eerste ATP-finale moeten opgeven. In München moest hij na een 4-3-voorsprong in de achtste game opgeven. De titel ging daardoor naar de Deen Holger Rune.

De 26-jarige Van de Zandschulp ging bij 4-3 voor van de baan omdat hij medisch onderzocht moest worden. Hij had net twee games achter elkaar verloren. Van de Zandschulp wees naar zijn borst en ging met zijn coach Peter Lucassen de kleedkamer in voor verder onderzoek. Een kwartier later kwam hij wel op de baan, speelde nog drie punten en gaf vervolgens geblesseerd op. De negentienjarige Rune boekte daarmee zijn eerste ATP-toernooizege. 

Voor Van de Zandschulp is de opgave een domper na een uitstekende week in München. De Veenendaler was aan een sterk toernooi bezig en versloeg onder andere Casper Ruud in de kwartfinales. Ruud was als tweede geplaatst in München en bezet de zevende plaats op de wereldranglijst. De Nederlander gaat wel klimmen op de wereldranglijst. Van de Zandschulp is maandag de nieuwe nummer 31 van de wereld, de hoogste notering in zijn loopbaan. Hij staat momenteel veertigste. 

Het is nog onduidelijk of Van de Zandschulp nu deel gaat nemen aan het Masters-toernooi van Madrid. Dat zou zijn laatste toernooi zijn in voorbereiding op Roland Garros. 

Update 18.15 uur

O'Sullivan neemt voorsprong na eerste sessie finale WK snooker

Ronnie O'Sullivan heeft in de finale van het wereldkampioenschap snooker een voorsprong genomen tegen Judd Trump. Na de eerste sessie staat het 5-3 voor de zesvoudig wereldkampioen.

Het eerste frame was voor Trump. De volgende vijf frames gingen naar Rocket Ronnie, mede door twee centuries. Het was voor O'Sullivan zijn 200e centurybreak op het wereldkampioenschap. Trump gaf vervolgens antwoord met een break van 97 en pakte ook het achtste frame. Vanavond om 20.00 uur gaat de finale verder en worden er negen frames gespeeld. Maandag valt uiteindelijk de beslissing. 

Granado slaat dubbelslag in MotoE-opening Spanje

Tijdens de Grand Prix van Spanje voor de motoren is ook het nieuwe seizoen in de elektrische raceklasse van start gegaan, de MotoE. Op het circuit van Jerez werden gedurende het weekeinde twee races afgewerkt, waarbij het er zo nu en dan stevig aan toe ging.

Race één
Miquel Pons vertrok vanaf poleposition, met Hector Garzo en Mattia Casadei naast hem en Eric Granado, Dominique Aegerter en Matteo Ferrari op de tweede rij. Na de eerste ronde had Casadei de leiding in handen, Garzo en Pons volgden en Granado voerde het achtervolgende groepje aan.

Garzo nam de leiding over van Casadei, terwijl Granado aan kwam sluiten bij de top-3. De Braziliaan ging in de tweede helft voorbij Pons naar plek drie, terwijl er voor hem flink geknokt werd om de leiding. Daar profiteerde Granado van: hij nam Garzo te grazen en pakte plek twee.

Casadei kwam ook onder vuur te liggen en dat pakte niet goed uit: Pons raakte hem en de Italiaan ging onderuit, waarbij Granado de leiding kon pakken. Pons kreeg een long-lap-penalty voor zijn actie, terwijl Aegerter hem passeerde. Granado ging er met de winst vandoor, voor Aegerter en Ferrari - Pons zakte naar plek acht.

Race twee
De startopstelling was hetzelfde als die voor race één en dit keer was het Aegerter die in de chaotische openingsfase de leiding pakte, voor Pons, Hikari Okubu, Garzo, Casadei en Granado. Pons pakte niet veel later de leiding over, terwijl Granado door kon schuiven naar de derde plek, achter Aegerter.

Met drie ronden te gaan schoof Garzo tegen het asfalt, terwijl hij probeerde om Casadei achter zich te houden. Ondertussen werd er in de slotronde hard geknokt om de winst, waarbij Pons de leiding kwijt raakte aan Aegerter, maar ook weer langszij kwam. Granado was ook nog niet klaar: hij pakte plek twee en schoof langs Pons naar de leiding.

De Braziliaan leek zijn timing weer perfect op orde te hebben en dat was inderdaad het geval: hij pakte de winst, voor Pons en Casadei, die op het laatste moment nog langs Aegerter wipte.

Uitslag PSV - Willem II

PSV blijft in de race om de landstitel. In de Brabantse derby tegen Willem II werd er met 4-2 gewonnen.

PSV kende een droomstart en kwam al na twee minuten op voorsprong na een treffer van Doan. Daarna had de thuisploeg het echter lastig tegen Willem II, het verdubbelen van de voorsprong door Gakpo kwam dan ook goed uit. Dat dat nuttig was bleek even later toen Nunnely de aansluitingstreffer maakte.

nog voor rust werd de marge weer twee na een doelpunt van Zahavi, maar ook hierna bleven de Eindhovenaren slordig en kwam Willem II wederom terug in de wedstrijd, vijf minuten na rust scoorde Kabungu. Na een uur spelen werd de wedstrijd definitief beslist toen na een ongelukkig eigen doelpunt van Dammers de stand op 4-2 kwam.

PSV heeft nu met nog drie speelronden te gaan vier punten achterstand op Ajax. Voor Willem II begint het er slechter uit te zien. Het zakte door de nederlaag naar de laatste plaats, al heeft het wel evenveel punten als PEC Zwolle en Sparta.

PSV

4 - 2

Willem II

 2' Doan
 31' Gakpo
 45+3' Zahavi
 60' Dammers (e.d)
   44' Nunnely
 50' Kabangu
 
 Gele kaart: , Saddiki, (Willem II)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.100
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Mauro Júnior
Teze
Gutiérrez
Max
Doan (Ledezma/90)
Veerman
Sangaré
Gakpo
Zahavi (v.Ginkel/74)
Vinícius (Bruma/38)
  Wellenreuther
Owusu
Jenssen
Dammers
Köhn
Saddiki (Spieringhs/76)
Svensson (Crowley/67)
Llonch
Nunnely (Ludewig/68)
Kabangu
Köhlert (Pal/87)

Uitslag Go Ahead Eagles - Vitesse

Vitesse heeft zich geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. Vanmiddag werd in Deventer met 1-2 gewonnen van Go Ahead Eagles.

Bij de tweede grote kans voor Openda was het raak voor Vitesse. Hij raakte eerst nog de paal maar een paar minuten later was hij wel trefzeker. Go Ahead was echter niet van slag en het was Lidberg die de gelijkmaker maakte.

In de tweede helft waren de beste kansen voor Vitesse. Grbic stuitte met een kopbal nog op Noppert. Openda kopte Vitesse even later wel op voorsprong. Heil was nog dicht bij de gelijkmaker maar er werd niet meer gescoord. 

Go Ahead Eagles

1 - 2

Vitesse

 35' Lidberg    13' Openda
 69' Openda
 
 Gele kaart: , Hajek, Bazoer, (Vitesse)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.814
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Lucassen
Nauber
Kramer (J.Bakker/48)
Kuipers
Deijl
Rommens
Brouwers (Heil/74)
Oratmangoen
Cordoba (Berden/85)
Lidberg (Mulenga/74)
  Schubert
Doekhi
Cornelisse
Hajek
Dasa
Domgjoni
Bazoer
Vroegh
Manhoef (Buitink/73)
Openda
Grbic (Yapi/60)

Vlasov slaat dubbelslag op slotdag Ronde van Romandië

Aleksandr Vlasov heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De Rus begon de dag als derde in het klassement, maar dankzij zijn winst in de tijdrit pakte hij de eindwinst in de Zwiterse rittenkoers. Hij won het algemeen klassement voor Gino Mäder en Simon Geschke.

Alexandr Vlasov heeft de afsluitende klimtijdrit in de Ronde van Romandië gewonnen. De Rus van Bora-hansgrohe was na 15,8 kilometer duidelijk de beste. Hij won de slotrit met een halve minuut voorsprong op de verassende sterke Simon Geschke. De Duitser van Cofidis werd dankzij zijn sterke prestatie derde in het algemeen klassement. In het klassement moest hij alleen Gino Mäder voor zich gaan, de Zwitser werd zelfde derde in de tijdrit.

Rohan Dennis, die de tijdrit startte als leider startte, kende een slechte dag. De Australisch kampioen moest in de tijdrit over bijna zestien kilometer meer dan twee minuten toegeven. Hij zakte in het klassement naar de zevende plaats, een plaats achter zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk. De Nederlander van Jumbo-Visma reed zelf een uitstekende tijdrit en zou in de slotrit als vijfde eindigen en dat leverde hem een zesde plaats in het klassement op.

Grand Prix van Spanje levert Bagnaia eerste zege van het jaar op

Op het circuit van Jerez is zondag de Grand Prix van Spanje in de MotoGP verreden. Dat was wat betreft de winst niet de spannendste race ooit, maar toch waren er genoeg vermakelijke duels te zien op het Spaanse asfalt.

We gingen van start met Francesco Bagnaia weer eens op poleposition, voor Fabio Quartararo, Aleix Espargaro, Jack Miller, Marc Marquez, Johann Zarco, Takaaki Nakagami, Marco Bezzecchi en Joan Mir. Bagnaia en Quartararo behielden hun posities bij de start, Espargaro zakte terug en Miller en Marquez schoven een plekje op.

Achterin ging het al snel fout voor Stefan Bradl en Jorge Martin, die in de slotbocht onderuit gingen. Nadat het eerste stof wat was gaan liggen hadden Bagnaia en Quartararo de eerste twee plekken in handen, Miller, Marquez, Espargaro en Mir vormden het achtervolgende groepje en Nakagami, Bezzecchi en Zarco vormden groep twee.

Na tien ronden ging Alex Rins door het gras, waardoor de nummer twee in het WK ver terug viel. Zarco kon zelfs helemaal inpakken: de Fransman legde zijn Ducati vanaf de negende plek tegen het asfalt. Bagnaia wist zich even later langzaam wat los te rijden van Quartararo, terwijl Miller, Marquez en Espargaro op een flink gat streden om plek drie.

De strijd om de winst was redelijk stilletjes, maar voor plek drie werd kneiterhard geknokt. Met vier ronden te gaan werkte Espargaro zich dankzij het getouwtrek voor hem naar die positie, terwijl Mir probeerde om aan te sluiten bij Miller en Marquez. Voorin reed vicewereldkampioen Bagnaia naar zijn eerste zege van het jaar, voor Quartararo en Espargaro, terwijl Marquez Miller nog van plek vier hield.

Uitslag sc Heerenveen - sc Cambuur

In de Friese derby hebben Heerenveen en Cambuur gelijkgespeeld. In Heerenveen werd het 3-3.

Al na twee minuten spelen kwam Heerenveen op voorsprong. Na een voorzet van Haye volleerde Tahiri de bal binnen. Tien minuten later kwam Cambuur weer op gelijke hoogte. Uldrikis kopte de bal binnen op aangeven van Joosten. Heerenveen kwam in de 34e minuut wederom op voorsprong. Van Hooijdonk kreeg alle ruimte van de defensie van Cambuur en knikte van dichtbij raak. Even daarvoor was trouwens nog een doelpunt van Van Hooijdonk afgekeurd vanwege buitenspel.

In de 65e minuut kreeg Cambuur een strafschop nadat Van Aken Kallon tegen de grond werkte. Het was vervolgens Maulun die er 2-2 van maakte. De slotfase was er eentje waar van alles gebeurde. Paulissen leek met een counter de held van Cambuur te worden maar Van Aken scoorde vlak voor het eindsignaal nog de 3-3.

sc Heerenveen

3 - 3

sc Cambuur Leeuwarden

 2' Tahiri
 34' v.Hooijdonk
 90+6' Van Aken
   12' Uldrikis
 65' Maulun (pen)
 90+4' Paulissen
 
 Gele kaart: v.Beek, Woudenberg, (sc Heerenveen), Paulissen, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Bakker (v.Aken/43)
Dresevic
Woudenberg
Haye
Halilovic (De Jong/87)
Tahiri
v.Hooijdonk (Musaba/69)
Sarr
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch (Tol/55)
Schouten
Sambissa
Jacobs (Paulissen/55)
Hoedemakers
Maulun
Joosten (Breij/79)
Uldrikis
Kallon

Mat Herben: 'samenwerking tussen BBB en JA21 is nodig'

Als het aan de voormalig fractievoorzitter van de LPF Mat Herben ligt  gaan BBB en JA21 fuseren. Als partijleiders Joost Eerdmans en Caroline van der Plas de krachten bundelen, kunnen zij een sterk blok vormen op rechts zei hij vanmorgen bij WNL op Zondag. 

Volgens Herben is in politiek Den Haag nooit een waardig opvolger van Pim Fortuyn opgestaan. Wel heeft hij “veel vertrouwen in JA21 van zijn goede vriend Joost Eerdmans. Ze stijgen in de peilingen en staan op zo’n 15 zetels. Ook heb ik vertrouwen in de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas.”

Herben “zou graag willen dat ze samengaan. Een eenkoppige leiding bij een nieuwe partij is dodelijk”, waarschuwt hij. “Als een leider letterlijk of figuurlijk wegvalt stort de partij in”, onder verwijzing naar de LPF. “Wil je werkelijk iets bereiken, heb je meer mensen nodig. Het CDA zei vroeger: je hebt één leider nodig en twee herdershonden.”

Ogura pakt eerste GP-zege, Bendsneyder zevende in Moto2-race Spanje

De Grand Prix van Spanje in de Moto2 heeft zondag een mooie edoch niet altijd superspannende race opgeleverd. Op het circuit van Jerez kwamen de twee Nederlandse Grand Prix-coureurs in actie in alweer de zesde race van het jaar.

Ai Ogura vertrok voor het eerst van poleposition, Tony Arbolino en Sam Lowes stonden aast hem. Aron Canet, Fermin Aldeguer en Celestino Vietti vormden rij twee, voor Somkiat Chantra, Bo Bendsneyder en Augusto Fernandez - Zonta van den Goorbergh mocht vanaf de 24e plek beginnen.

Ogura pakte bij de start de leiding, voor Canet, Arbolino, Aldeguer en Chantra - Bendsneyder leverde wat plekken in. Een rondje later kwam Aldeguer iets verder naar achteren in de problemen: hij duelleerde met Moto3-kampioen Pedro Acosta, die onderuit ging en zijn derde DNF op rij noteerde.

Na acht ronden was het weer eens klaar voor Lowes, die voor de derde keer op rij onderuit schoof. Ogura had nog altijd de leiding, Canet en Arbolino volgden en ook Chantra zat er nog een beetje bij. Kort daarop ging het weer fout: Jake Dixon remde veel te enthousiast in en knalde zichzelf én Aldeguer onderuit.

Imiddels reed Bendsneyder door de valpartijen toch op de zevende plek, terwijl Ogura, Canet en Arbolino los waren van de rest. Dat groepje viel in de laatste ronden een beetje uit elkaar, waardoor de strijd er grotendeels wel uit was. Ogura pakte zo zijn eerste overwinning, Canet en Arbolino completeerden het podium. Bendsneyder finishte als zevende, Van den Goorbergh werd negentiende.

Mariupol: 'Russen doodden twee keer zoveel van onze inwoners als nazi-Duitsland'

Vadym Boychenko, de burgemeester van Mariupol, zegt dat Russische troepen al meer inwoners van zijn stad hebben gedood dan de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

"Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's 10.000 burgers gedood in de twee jaar dat ze Mariupol bezetten. De Russen verdubbelden dat aantal", citeerde de krant Kyiv Independent Boychenko.

Boychenko nam zaterdag geen blad voor de mond in zijn beweringen. Boychenko plaatste een bericht op zijn Telegram-kanaal.

"Meer dan 40.000 mensen zijn onder dwang gedeporteerd", aldus Boychenko. "Dit is een van de ergste genociden op burgers in de moderne geschiedenis. Het Russische leger vernietigt doelbewust en meedogenloos onze stad en haar inwoners."

Oekraïne: Kuleba vraagt China om veiligheidsgaranties

In een gisteren in de Chinese staatsmedia gepubliceerd interview heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba China om veiligheidsgaranties gevraagd en scherpe kritiek geuit op Rusland.

"Oekraïne onderzoekt momenteel de mogelijkheid om veiligheidsgaranties te krijgen van permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, waaronder China, en andere grote mogendheden", vertelde Kuleba aan Xinhua News Agency. "Dit is een teken van ons respect en vertrouwen in de Volksrepubliek China." Met zijn 'invasie' brengt Moskou het Chinese infrastructuurinitiatief 'Nieuwe Zijderoute' en de Chinese economie in gevaar. "Wij geloven dat deze oorlog niet in het belang van China is", aldus Kuleba 

Peking had Oekraïne in 2013 beloofd dat ze het land zouden steunen als het zou worden aangevallen of bedreigd met kernwapens. Sinds de invasie van Rusland is de Chinese leiding echter ontwijkend over de kwestie.

De regering in Peking heeft de Russische aanval op Oekraïne niet officieel veroordeeld, maar heeft daarentegen de VS en de NAVO herhaaldelijk beschuldigd van het uitlokken van Rusland en het aanwakkeren van het conflict door wapens aan Oekraïne te leveren.

Tot dusverre hebben de Chinese staatsmedia grotendeels de lijn van Moskou gevolgd en nauwelijks bericht over burgerslachtoffers van Russische aanvallen. Het interview met Kuleba bevatte nu voor Chinese media ongebruikelijke openlijke kritiek op Rusland.

Duitsland: Kanselier Scholz verdedigt zijn Oekraïne-beleid

De Duitse Kanselier Olaf Scholz verdedigde zijn Oekraïne-beleid in 'Bild am Sontag'. Hij ontving beschuldigingen dat hij te aarzelend en angstig handelt tegenover de Russische agressie. "Ik neem mijn beslissingen snel - en in overleg met onze bondgenoten. Ik sta wantrouwend tegenover overhaaste actie", zei de SPD-politicus. 

CDU-leider Friedrich Merz beschuldigde de kanselier van angst en uitstelgedrag met betrekking tot de Duitse wapenleveringen aan Kyiv deze week. Ook de Oekraïense ambassadeur Andriy Melnyk noemde het beleid van Scholz traag. "Olaf Scholz lijkt het voorbeeld van Angela Merkel te volgen: afwachten, kijken en later beslissen - of niet. Wat ontbreekt is daadkracht en moed", zei hij tegen 'Bild am Sonntag' met het oog op de Duitse reactie op de invasie van het Russische leger.

Scholz maakte duidelijk dat hij bij zijn koers wilde blijven. "Ik ben niet bang genoeg om onder de indruk te zijn van dergelijke beschuldigingen", zei hij. Tegelijkertijd benadrukte hij dat harde kritiek op zijn beslissingen geoorloofd is. "In een democratie is een deel van de oppositie snoeihard tegen je, daar zijn ze voor."

Naftogaz: 213.000 Oekraïense huishoudens zitten zonder gas en warmte

De CEO van de grootste Oekraïense energieleverancier, Naftogaz, Yuriy Vitrenko, klaagt over enorme schade aan het gaspijpleidingnetwerk van zijn land door Russische troepen.

"Bombardementen vernietigen elke dag de infrastructuur en we proberen deze constant te repareren", zei Vitrenko in een interview met het 'Redaktionsnetzwerk Deutschland' (RND), eraan toevoegend: "213.000 Oekraïense huishoudens zitten momenteel zonder gas."

Er is enorme schade aan het gasnetwerk in grote steden als Mariupol of Kharkiv, maar ook veel vernietigde gasleidingen in de kleinere steden en dorpen in het oosten van Oekraïne. "Mensen hebben het gas nodig voor verwarming, koken en warm water", zegt de CEO.

Vitrenko spreekt zich uit voor strengere sancties door de EU tegen Rusland. "Als we het over sancties hebben, hebben we verwoestende sancties nodig die echt geschikt zijn om de positie van Poetin te verzwakken", vertelde Vitrenko. "Zo'n stap zou als een schok voor Rusland moeten komen", eist Vitrenko. Hij acht een volledig embargo tegen Russische gas- en olieproducten noodzakelijk.

Heerlijke Moto3-race Jerez beslist in laatste bocht

Op het circuit van Jerez is de racedag voor de Grand Prix van Spanje in de motoren geopend. De Moto3 opende het bal met een heerlijke race en vooral weer een klassieke zinderende slotfase.

De GasGas-teamgenoten Izan Guevara en Sergio Garcia vertrokken vanaf de eerste twee plekken, met Jaume Masia ook nog op rij één. Dennis Foggia, Deniz Öncü en Xavi Artigas stonden op rij twee, voor Ayumu Sasaki, Riccardo Rossi en Diogo Moreira.

Na de eerste schermutselingen hadden Guevara, Garcia en Masia nog altijd de touwtjes in handen, terwijl vooral rookie Moreira zijn karretje probeerde aan te haken na een goede start. Na een paar ronden kon ook Öncü aansluiten, gevolgd door Artigas.

Richting de helft van de race werd de kopgroep groter: Sasaki, Rossi en Daniel Holgado sloten aan bij de groep van inmiddels negen man. Niet veel later moest Moreira afhaken en nadat hij een keer teveel buiten de baan kwam mocht hij een long-lap-penalty incasseren.

Rossi viel een ronde later weg en ook Holgado moest afhaken, dus waren er weer zes rijders over. Ook met twee ronden te gaan was dat het geval, met Öncü, Masia en Garcia die de touwtjes vooral in handen hadden - Guevara wachtte af en Sasaki en Artigas sloten de rij.

Öncü en Masia voerden het veld in de slotronde aan, maar ook de twee GasGas-rijders kwamen er weer bij. In een zinderende laatste bocht duwde Guevara zijn machine overal binnendoor en dat leverde hem de winst op, voor Garcia, Masia, Öncü, Artigas en Sasaki.

Eva Jinek krijgt kritiek na VI-rel: ‘In 2020 lachte ze nog om aanranding!’

Naar aanleiding van de casus Vandaag Inside opperde Eva Jinek deze week een advertentieboycot van het bewuste programma. Nu blijkt uit archiefbeelden van haar talkshow Jinek dat zijzelf ook hartelijk kon lachen om grensoverschrijdend gedrag en aanranding.

Oud-voetbalprof bij Sparta Sjaak Polak deed toen lacherig over zijn aandeel in pesten op het werk en de aanranding. De tafelgasten konden er ook smakelijk om lachen. Het slachtoffer in kwestie heeft zijn periode bij Sparta als zeer onprettig ervaren door pesterijen en was blij dat hij de overstap naar RKC Waalwijk kon maken. 

Onbekend is of Jinek aankomende maandag bij Beau aan tafel zit en diep door het stof gaat wegens haar hypocrisie. Onbekend is ook of adverteerders gaan afhaken bij het RTL programma. Zie hieronder het bewuste fragment.

IndyCar-pole voor Van Kalmthout in Alabama

Coureur Rinus van Kalmthout mag zondagavond van poleposition vertrekken tijdens de Grand Prix of Alabama in de IndyCar Series. Op het Barber Motorsports Park was de jonge Nederlander zaterdagavond indrukwekkend sterk in de kwalificatie.

Van Kalmthout opende de dag al met de snelste tijd in de tweede vrije training en noteerde in zijn kwalificatiegroep - waarvan de top-6 door gaat - de vierde tijd. In de tweede kwalificatieronde kwam hij tot de vijfde tijd, goed voor een plekje in de zogenaamde Fast Six.

In die Fast Six had Pato O'Ward de snelste tijd staan, tot Van Kalmthout's laatste ronde: hij dook een kleine anderhalve tiende onder de tijd van O'Ward door en pakte na de road course op Indianapolis vorig jaar zijn tweede poleposition - die race won hij.

Met Van Kalmthout en O'Ward op rij één gaat de race zondag even na 19.00 uur van start. Alex Palou en Scott McLaughlin starten vanaf rij twee, voor Alexander Rossi en Felix Rosenqvist.

Matige grap viert twintigste verjaardag

Vandaag is het al weer 20 jaar geleden dat FOK!ker Mister_Puke een hele matige grap verzon. Het werkt zo:

Ik weet een leuke (matige) grap voor als je op een rommelmarkt bent.
Het gaat zo.
Je loopt naar een kleedje waar zo'n kansloos figuur spullen voor een halve euro zit te verkopen.

Je gooi 50 eurocent naar dat mannetje en koopt een beeld voor dat geld.

Dan leg je het beeld op de grond en begint er keihard op te stampen!!!!

hehehe. Gozer helemaal flippen natuurlijk (mijn beeld wat doe je?)

jij zo van ja heb hem toch gekocht he! hehehehe

Je kunt de verjaardag van deze matige grap hier vieren! Met dank aan Maanvis voor de submit. 

Politie zoekt getuigen van naakte rukker in Tilburg

In het park de Oude Warande in Tilburg werd zaterdagavond 30 april een vrouw geconfronteerd met een naakte man die met zijn paarsgepunte lans (©Djeez) aan het spelen was. De politie hield kort erna een 31-jarige man uit Tilburg aan als verdachte. De recherche zoekt nu getuigen. 

De vrouw die haar hond uitliet werd die avond rond 19.30 uur geconfronteerd met de naakte rukker. De vrouw schrok en probeerde zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Dit weerhield de man er niet van om zichzelf te bevredigen. Toen de vrouw in veiligheid was, werd de politie ingeschakeld. Op een parkeerterrein in de omgeving zagen de agenten een automobilist die aan het signalement voldeed. Hij werd aangehouden en zit vast.

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoiem.

Ontwaakt, verworpenen der aarde!

Het zal niemand ontgaan zijn dat het vandaag 1 mei is, sinds 1890 de dag van de arbeid. Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. De eis om slechts acht uur per dag te werken werd in de 15e en 16e eeuw veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord.

Bij het eerste congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. Dit plan was bedacht door de Amerikaanse vakbond American Federation of Labour (AFL). De vakbond AFL organiseerde eerder op 1 mei een nationale actiedag, waarbij een sector staakte terwijl andere sectoren de stakingskas aanvulden om de stakers door te betalen tijdens de staking.

Op het congres van de Tweede Internationale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. Op het congres van 1891 probeerden de Duitse marxisten en de Britten om de Internationale Dag van de Arbeid te verplaatsen naar de eerste zondag van mei, maar deze resolutie kreeg geen meerderheid. De Fransen waren tegen de verplaatsing naar zondag, omdat ze dit zagen als een overgave.

Dit komt door het bloedbad in de Franse stad Fourmies, waarbij soldaten op de ongewapende demonstrerende menigte schoten en daarbij tien mensen vermoordden. Volgens het congres waren er drie hoofddoelen: Strijd voor de achturige werkdag; Pleiten voor andere arbeidsrechten en het behoud van vrede. Bij vieringen op 1 mei wordt nog vaak het strijdlied De Internationale ten gehore gebracht.

De oorspronkelijke tekst van het strijdlied komt van de "Franse communard" Eugène Pottier. Na de nederlaag van de Parijse Commune, had hij het land moeten verlaten. In 1871 verbleef hij even in België en week hij uit naar de Verenigde Staten. 15 jaar later keerde hij, totaal ziek en verzwakt, naar Parijs terug, waar hij in 1887 stierf. Intussen had men zijn "Chants Révolutionnaires" uitgegeven.

Het lied zelf zou Eugène Pottier nooit horen. De Internationale werd aanvankelijk gezongen op de tonen van de Marseillaise, het Franse volkslied. Er zijn opnamen bewaard gebleven van De Internationale in het Russisch op de tonen van de Marseillaise tijdens de Russische Revolutie.

Pierre De Geyter zette de tekst op nieuwe muziek in 1888, een jaar na de dood van Pottier. Tekstdichter en componist hebben elkaar nooit ontmoet. De Internationale werd voor het eerst uitgevoerd op 8 juli 1888, op het jaarfeest van het syndicaat der krantenverkopers, te Rijsel (Lille). De Tweede Internationale proclameerde het in 1892 op voorstel van Vladimir Lenin en Rosa Luxemburg als officieel strijdlied.

Özcan Akyol verhuist radio-uitzending van Deventer naar Hilversum wegens ‘ernstige bedreigingen’

Presentator Özcan Akyol heeft in zijn wekelijkse NPO 1 radio-uitzending Onze man in Deventer laten weten dat hij het slachtoffer is van ernstige bedreigingen. Het interview, deze week met televisiemaker Pernille la Lau, werd daarom niet zoals gewoonlijk in zijn huiskamer in Deventer opgenomen, maar in een studio in Hilversum.

Özcan Akyol is niet de eerste die ernstig bedreigd wordt door de woke brigade na de Vandaag Inside casus. Eerder werd bekend dat Hélène Hendriks ook bedreigingen had ontvangen en door de politie geadviseerd werd om zich afzijdig te houden. 

FOK! Wat een weer!: weg van terug geweest!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag daar!  

Ik ben weer weg van terug geweest! Althans voorlopig. De komende maanden zijn wel verzekerd, want er zit nu een tijdelijke oude harde schijf in, die uiteindelijk ook de geest gaat geven, dus of een nieuwe harde schijf of een nieuwe PC. Daar ben ik nog niet helemaal over uit. In ieder geval, ik ben er weer.  

Zonder vaste PC is voor een paar weken wel te doen, maar functioneel gezien is het wel handig om er één te hebben. Veel dingen kun je op mobiel wel doen, maar is uiteindelijk niet echt prettig. 

Toch heeft het wel zijn voordelen gehad. Ik was vaak buiten te vinden, ben veel gezonder gaan eten en drinken en dat heeft als resultaat gehad dat ik nu ruim 7 kilo kwijt ben geraakt.  

Verder zijn de gebeurtenissen in ons land mij ook niet ontgaan. Ik zeg eerlijk: ik zou nu het liefst ergens diep in de bossen een huisje willen hebben aan een meertje en alleen maar normale en vriendelijke mensen willen tegenkomen. Ik schaam mij momenteel dat ik nu in dit land woon. Als je mij zou vragen om een andere nationaliteit te geven, dan zou ik daar zeker geen 'nee' tegen zeggen. 

Enfin, het weer dan maar. Ook hier valt nauwelijks eer aan te behalen. Dat er vanmorgen een paar buitjes vielen was al bijna een wereld-wonder te noemen. Na het middaguur waren ze dan ook alweer snel verdwenen.

Voor zeker de komende 10 dagen is het recept: Wolkenvelden, af en toe zon en maxima tussen de 12 en 15 graden. Dat is wel afhankelijk van de zon. De minima liggen meestal tussen de 3 en 5 graden. De wind is en blijft gewoon hardnekkig noordelijk, dus thermische hoogstandjes zijn dus niet te verwachten.

Ja, dit gaat de komende tijd best lastig worden om een verhaaltje te bedenken voor het weerbericht. Morgen lukt nog wel, maar daarna? Enfin, dat zien we dan wel weer. 

Gelukkig ben ik in het bezit gekomen van een Keyboard, dus daar ga ik mij ook zeker op richten de komende tijd. Muziek is altijd mijn grootste passie geweest. Het weer staat op plek 2, maar dreigt door het steeds saaiere weer verder te gaan zakken. Goed, we hebben wel een paar mooie momenten gehad, maar de tendens is wel duidelijk. 

Tot morgen, beste luitjes!  

Wolken en beetje zon (Foto: Charged)
In vroegere tijden zou je regen verwachten. Nee dus. (Foto: Charged)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

WK Snooker: Achtste WK-finale voor O'Sullivan; Trump overleeft duel tegen Williams

Ronnie O’Sullivan heeft zich voor de achtste maal in zijn indrukwekkende loopbaan geplaatst voor de finale van het WK snooker. Daarin gaat hij het zondag en maandag opnemen tegen Judd Trump, die een regelrechte thriller over de streep wist te trekken. 

De 46-jarige O’Sullivan was in zijn halve finale duidelijk de bovenliggende partij tegen zijn medeklasgenoot uit '92 John Higgins: 17-11. Tot 6-6 ging de wedstrijd nog gelijk op, maar daarna nam de zesvoudig wereldkampioen uit Engeland een comfortabele voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Higgins blijft daardoor op vier wereldtitels staan.

Het wordt in de Crucible Theatre in Sheffield de achtste WK-finale van O’Sullivan, door velen beschouwd als de meest getalenteerde speler aller tijden. Rocket Ronnie was in 2001, 2004, 2008, 2012, 2013 en 2020 de beste ter wereld. Stephen Hendry is recordhouder met zeven wereldtitels. O'Sullivan kan dat nu evenaren. 

Trump plaatste zich eerder op de dag voor de finale door Mark Williams in een ongemeen spannende halve eindstrijd te verslaan: 17-16. Het leek een eenzijdige finale te worden. Trump kwam na de eerste sessie 7-1 voor en even later was het 12-5. Toen kwam de opmars van Williams en kwam terug tot 14-14. Het werd 15-15 en Williams wist zelfs op voorsprong te komen (15-16). Trump kwam gelijk en een alles beslissend frame was nodig. Ook deze frame ontaardde in een regelrechter thriller, waarin Trump als winnaar uit de strijd kwam. 

Voor Trump wordt het zijn derde WK-finale. In 2011 moest hij met 15-18 het hoofd buigen voor John Higgins. In 2019 wist hij met 18-9 van Higgins te winnen. De finale gaat over vier sessies verdeeld over twee dagen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.