FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 april 2022

Random Pics van de Dag #598

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord na zege naar halve finale Conference League

Feyenoord heeft voor het eerst sinds 2002 de halve finale bereikt van een Europees bekertoernooi. In de Conference League werd Slavia Praag na een 3-3 in Rotterdam nu met 1-3 verslagen.

Feyenoord kende een droomstart en kwam al na twee minuten op voorsprong. Na zwak verdedigen scoorde Dessers. Lang kon het niet van de voorsprong genieten, nog binnen het kwartier was het weer gelijk nadat Kökçü in de fout ging. Na een te korte terugspeelbal scoorde Traoré. In de rest van de eerste helft was het tempo hoog maar het spel ook slordig. Slavia kreeg na een half uur een goede mogelijkheid via Olayinka maar zijn poging ging net naast. Feyenoord kreeg vlak voor rust nog een goede kans maar een schot van Dessers werd gekeerd door Mandous.

Feyenoord kreeg al snel in de tweede helft een tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Toornstra met een blessure moest afhaken. Een paar minuten later had het echter een enorme meevaller toen keeper Mandous gruwelijk in de fout ging en Dessers koel bleef, 1-2. De Tsjechen moesten daarna op jacht naar de gelijkmaker maar echt gevaarlijk werd het nauwelijks. De wedstrijd werd beslist toen Sinisterra de 1-3 maakte. Dessers had daarna nog kans op een hattrick toen hij alleen op de keeper afliep, maar dit keer deed de keeper zijn werk wel goed.

In de halve finale treft Feyenoord Olympique Marseille, dat over twee wedstrijden te sterk was voor PAOK Saloniki.


Slavia Praag

1 - 3

Feyenoord

 14' Traoré    2' Dessers
 59' Dessers
 78' Sinisterra
 
 Gele kaart: Traoré, (Slavia Praag), Kökçü, (Feyenoord)
 Rode kaart: Katsjaraba (90 4)Katsjaraba (90 4) (Slavia Praag),
 
Stadion: Sinobo Stadium, Praag
Toeschouwers: 19.370
Arbiter: Aytekin (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mandous
Bah
Ousou (Sevcík/77)
Katsjaraba
Dorley
Schranz (Plavsic/77)
Traoré (Tecl/89)
Lingr (Samek/82)
Talovierov
Olayinka
Sor
  Marciano
Geertruida (Pedersen/83)
Trauner
Senesi
Malacia
Toornstra (Wålemark/55)
Aursnes
Kökçü
Nelson (Hendrix/67)
Dessers
Sinisterra (Linssen/83)

Verdachte (62) schietpartij metro New York voor de rechter, geen borgtocht

De man die ervan wordt verdacht rookbommen af te laten gaan en te hebben geschoten waardoor 10 personen gewond zijn geraakt in een metro in New York City, is woensdag gearresteerd na een klopjacht van 30 uur en staat terecht voor federale strafrechtelijke vervolging. Minstens 13 personen zijn door een andere oorzaak gewond geraakt.

Update 21.15 uur: Frank R. James verscheen donderdag (14 april) in een rechtbank in Brooklyn, waar hij werd aangeklaagd voor één aanklacht wegens het overtreden van een wet die terroristische en andere gewelddadige aanvallen op een massatransportsysteem verbiedt. Een verzoek om vrijlating op borgtocht is afgewezen. Hij riskeert levenslang als hij wordt veroordeeld voor het misdrijf. Inmiddels zijn er beelden vrijgegeven hoe James bepakt en bezakt het metrostation binnengaat. 

Uit tirades op sociale media van de 62-jarige verdachte blijkt dat hij geradicaliseerd is en verteerd wordt door haat tegen blanken en overtuigd is van een dreigende rassenoorlog. "O zwarte Jezus, dood alsjeblieft alle blanken", was een meme die hij plaatste. James liet zich verder ook laatdunkend uit over Spanjaarden, Aziaten en Zwarten. Daarnaast beweerde hij langdurige psychische problemen te hebben gehad.

James plaatste materiaal op sociale media met betrekking tot extremistische ideologieën waaronder de Nation of Islam, Black Panthers, Black Liberation Army, BLM en een afbeelding van de zwarte nationalistische politiemoordenaar Micah Johnson. "Blanke mensen en zwarte mensen, zoals we onszelf noemen, zouden geen contact met elkaar moeten hebben", tiert James in een van de honderden YouTube-video's die hij plaatste.

In een andere video huilt hij om het nieuws dat de nieuwe rechter van het Hooggerechtshof Ketanji Brown Jackson getrouwd is met een 'blanke man', die hij beschreef als de 'vijand'.

Een tien pagina's tellende aanklacht is ingediend door federale openbare aanklagers bij de Amerikaanse rechtbank in Brooklyn. James wordt beschuldigd van het plegen van een terroristische of andere gewelddadige aanval op het openbaar vervoer. Als hij wordt veroordeeld, kan hij levenslang krijgen, zeiden functionarissen.

James wordt beschuldigd van het laten afgaan van twee rookbommen in de metro, vlak voordat hij het vuur op medepassagiers opende met een semi-automatisch pistool. De politie zei dat tien mensen werden getroffen door kogels, hiervan verkeerden woensdag vijf personen in kritieke maar stabiele toestand. Dertien anderen raakten gewond in de hectiek om de met rook gevulde trein te ontvluchten. Van alle slachtoffers wordt verwacht dat ze het zullen overleven.

Wat is tot nu toe bekend van de aanslag in Brooklyn? 

    • Frank Robert James, 62, werd gearresteerd in een straat in Manhattan en beschuldigd van een aanslag op het openbaar vervoer. Hij kan levenslang krijgen als hij wordt veroordeeld, zeiden functionarissen. 
    • James heeft connecties met New York, New Jersey, Pennsylvania, Wisconsin en Ohio met adressen in Wisconsin en Philadelphia, aldus de politie. Zijn strafblad omvat negen eerdere arrestaties in New York en drie in New Jersey, zei de politie van New York.
    • James, geboren in 1959 in de wijk Bronx van New York City, is tijdens zijn leven vaak van stad naar stad verhuisd, vertelde zijn zus aan de New York Times. Ze zei ook dat ze hem al jaren niet meer had gesproken, de laatste keer was toen hun jongere zus stierf aan een hartaanval.
    • De verdachte heeft de sleutels van een gehuurd U-Haul busje en een creditcard met zijn naam erop achtergelaten op de plaats delict in de wijk Brooklyn. Hierdoor kwam de politie achter zijn identiteit. Hij huurde het busje in Philadelphia en parkeerde het in een straat in de buurt van het 36th Street-station waar de schietpartij plaatsvond, zeiden de autoriteiten.
    • De schutter vuurde 33 schoten af met een Glock 9 mm semi-automatisch pistool, dat James volgens de autoriteiten in 2011 heeft gekocht.
    • Het wapen werd later teruggevonden samen met drie magazijnen met munitie, een bijl, wat consumentenvuurwerk en een container met benzine, aldus de politie.
    • In juni kocht een man met de naam Frank James vuurwerk van Phantom Fireworks Showroom in Caledonia, volgens het de vuurwerkverkoper. De exacte combinatie van vuurwerk dat daar is gekocht, is ter plaatse gevonden, vertelde de oprichter van het bedrijf aan MSNBC.
    • YouTube heeft woensdag een account verwijderd waarvan werd aangenomen dat het van James was.

PSV geeft voorsprong in slotkwartier weg en is uitgeschakeld in Europa

PSV is donderdag door een 1-2-nederlaag tegen Leicester City uitgeschakeld in de kwartfinales van de Conference League. De Eindhovenaren stonden bij rust nog wel met 1-0 voor, maar in de tweede helft maakte de Engelse ploeg het verschil.

De heenwedstrijd was in 0-0 geëindigd en kon het nog alle kanten op. Leicester City kreeg in de beginfase van de eerste helft de eerste mogelijkheid uit een corner. Uit een corner kopte Jonny Evans gevaarlijk in, waarna ploeggenoot Wesley Fofana de bal voorlangs kopte. Nadat het eerste gevaar van de Engelse ploeg was beëindigd kwam PSV beter in de wedstrijd. Na een kwartier spelen kreeg de thuisploeg een uitstekende kans via Mario Götze, alleen dankzij een prachtige redding van doelman Kasper Schmeichel wist hij de 1-0 te voorkomen.

Daarna kreeg Leicester City weer een goede kans om de score te openen. Harvey Barnes werd uitstekend diep gestuurd, alleen ging hij voor eigen succes in plaats de vrijstaande James Maddison aan te spelen. De inzet van Barnes zou voorlangs gaan. Daarna was het weer aan PSV. Leicester City ging in de opbouw knullig in de fout. Youri Tielemans leverde bal in bij Götze, waarna de Duitse middenvelder Eran Zahavi bediende, die vervolgens uit een moeilijke hoek raak schoot.

De Engelsen waren in het restant van de eerste helft enkele keren dicht bij de gelijkmaker, vooral via Maddison. Jordan Teze haalde een inzet van hem van de lijn en vlak voor rust was de middenvelder ook nog dreigend, maar PSV ging met een 1-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft was het vooral tegenhouden voor PSV, al kreeg het ook zelf nog een aantal mogelijkheden op de 2-0 via Joey Veerman en Zahavi. Na ruim een uur spelen had invaller Patson Daka de 1-1 op zijn voeten, maar gelukkig voor PSV wist hij geen doel te treffen. De gelijkmaker zou alsnog vallen, maar even daarvoor had Ibrahim Sangaré een enorme kans gemist. Maddison zorgde voor de 1-1 na een goede actie van van Ayoze Pérez.

Leicester City geloofde steeds meer in hun kansen om het in de 90 minuten te beslissen en het zou de Engelse uiteindelijk ook lukken. Vlak na de 1-1 wist PSV-doelman Mvogo met een goede redding nog de 1-2 te voorkomen, maar niet veel later zou die alsnog vallen. Ricardo Pereira scoorde in de rebound na een mooie aanval en zorgde daarmee in de 88ste minuut voor de 1-2. In de resterende minuten moest PSV op zoek naar de gelijkmaker, maar gevaarlijk werd het niet, waardoor het voor PSV in de kwartfinales eindigt.

F-35’s boven Navo-oostflank: “als een loyale wingman en toegewijde bondgenoot”

“De integriteit van onze Oost-Europese NAVO-flanken versterken. En de veiligheid van onze Oost-Europese partnerlanden waarborgen. Dat is waar de Russische invasie van Oekraïne, ons als NAVO-bondgenoten, toe dwong.” Dat zei Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt vanmiddag in Bulgarije. Hij bezoekt er het ongeveer 100-koppige luchtmachtdetachement dat met F-35’s onder NAVO-commando staat.

De taak: het luchtruim bewaken van de alliantie aan de oostflank van het verdragsgebied. De eerste missies zitten er op.

De luchtmacht heeft voor de NAVO-opdracht 4-F-35’s beschikbaar. Met 2 toestellen worden de missies gevlogen. Beide andere toestellen zijn reserve zodat inzet altijd valt te garanderen. De bijdrage klinkt magertjes, maar de inzet van de F-35’s heeft een grote impact op de bedrijfsvoering. “De Koninklijke Luchtmacht is momenteel in transformatie”, licht Luyt toe, doelend op het feit dat de organisatie onder meer overstapt van de F-16 naar de F-35. Het is pas sinds enkele maanden dat de F-35 operationeel inzetbaar is. “En dat geldt voor maar één squadron.” (15 toestellen)

Loyale wingman
De luchtmacht voelt echter wel degelijk de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan deze belangrijke NAVO-missie. “Als een loyale wingman voor onze Oost-Europese vrienden en als toegewijde bondgenoot voor de NAVO”, aldus de luchtmachtgeneraal.

Boodschap aan elke agressor
Volgens Luyt sturen de operaties in coalitieverband binnen het zogenoemde Air Policing team een sterk signaal uit naar de Russische agressor. “Die koos ervoor een soevereine Europese natie binnen te vallen. Als NAVO-bondgenoten zijn onze gezamenlijke inspanningen een duidelijke boodschap aan elke agressor die onze eenheid uitdaagt: we staan als één.”

Luyt sprak zijn woorden in het bijzijn van onder anderen de Bulgaarse Commandant der Strijdkrachten admiraal admiraal Emil Eftimov en de Nederlandse ambassadeur in Bulgarije Simon van den Burg. Luyt vertelde zijn gehoor dat Nederland niet alleen bijdraagt met jachtvliegtuigen om het NAVO-verdragsgebied te beschermen en te verdedigen.

Patriot-vuureenheid
Zo is inmiddels sinds vanmorgen een Patriot-vuureenheid onderweg om in Slowakije een deel van de oostflank te verdedigen. “We zullen ook onze versterkte Forward Presence-toezegging aan de Baltische regio voortzetten”, somde hij verder op en ging nog even door.

Oekraïense bevolking
“We voorzien in het bijtanken in de lucht met onze multinationale MRTT-tankers, en we zetten onze schepen en helikopters in bij de NATO Standing Maritime Groups. Ook blijft Nederland militair materieel en medische hulp verlenen aan Oekraïne.”

Bij dit alles nam Luyt zijn toehoorders in gedachten ook even mee naar de Oekraïense bevolking. “We moeten niet vergeten dat terwijl we hier op dit moment in vrijheid staan, de bevolking van Oekraïne lijdt onder brute Russische agressie.”

Patriot-vuureenheid op weg naar Slowakije

“Het is niet zomaar iets. Jullie verdedigen straks een deel van de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. Dit is een zeer serieuze opdracht. Ik denk dat de capaciteit voldoende afschrikkend is, dat het niet op vuren aankomt. Komt het daar wel van, dan weet ik dat jullie goed getraind zijn en samen met de Duitsers daar de klus zullen klaren. Ik weet dat NAVO-partners op ons kunnen rekenen. Be safe!” Dat zei Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen tot het Patriotdetachement, net voordat het met grond-luchtgeleidewapensystemen vertrok naar centraal Slowakije.

Het materieelkonvooi en zo’n 150 militairen gaan naar luchtmachtbasis Sliac. In de buurt daarvan wordt de vuureenheid ingezet, voor in principe 6 maanden. Dat gebeurt vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa, nadat Poetins troepen Oekraïne binnenvielen.

Nederland willigde daarop het verzoek van de NAVO in om Patriots beschikbaar te stellen. Samen met Duitsers versterken Nederlandse militairen de bondgenootschappelijke afschrikking en verdediging. Nederland levert 1 Patriot-vuureenheid, Duitsland 2. Ook Amerika heeft onlangs aangegeven een Patriot-vuureenheid te leveren. Zo beschermen de drie landen het Slowaaks grondgebied en haar inwoners tegen eventuele raketdreiging. Iets dat niet ondenkbaar is; Slowakije grenst immers aan Oekraïne.

Niche-capaciteit
De Patriot is in Europa een zogenoemde niche-capaciteit. Alleen Duitsland, Griekenland, Spanje en Nederland beschikken erover. Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target.

Uitschakelen
Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel. Met het Patriot grond-luchtgeleidewapensysteem zijn vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer.

Raketten
De Patriot is bij uitstek een wapensysteem dat gericht is op defensieve inzet. Nederland gebruikt PAC-2 en PAC-3 raketten. De PAC-2 ontploft in de buurt van het doelwit, dat wordt vernietigd door de wolk van scherven. De PAC-3 heeft geen explosieve springkop. De raket schakelt het doel uit door er tegenaan te vliegen. De PAC-3, zoekt zelf zijn doel en is daardoor zeer effectief om snelle ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen. Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd.

S-300 systemen
Slowakije beschikt met S-300 systemen ook zelf over luchtverdedigingsmiddelen, maar besloot die onlangs aan Oekraïne te leveren. Dit staat los van de tijdelijke Nederlandse Patriot-inzet in Slowakije. Nederland levert dit land geen Patriots, maar zet ze hier in voor de NAVO op verzoek van het bondgenootschap. De Patriots vallen in Slowakije dan ook onder het commando van de NAVO.

Het detachement vlak voor vertrek (foto: Ministerie van Defensie
Het detachement vlak voor vertrek (foto: Ministerie van Defensie


Minister Van der Wal: geen jacht op konijn en beperkingen jacht op haas

Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof opent komend jachtseizoen (2022/2023) niet de jacht op het konijn. Dit geldt voor alle provincies. Daarnaast opent de minister komend seizoen niet de jacht op de haas in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. De reden is de dalende populatietrend.

Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof opent komend jachtseizoen (2022/2023) niet de jacht op het konijn. Dit geldt voor alle provincies. Daarnaast opent de minister komend seizoen niet de jacht op de haas in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. De reden is de dalende populatietrend.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) had Wageningen Environmental Research (WEnR) en Sovon opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de staat van instandhouding van de vijf soorten op de lijst vrij bejaagbare soorten (de zogenoemde wildlijst). Deze vijf soorten zijn konijn, haas, houtduif, fazant en wilde eend. Uit onderzoek van WEnR en Sovon blijkt dat alle vijf de soorten van de wildlijst landelijk gezien niet in een gunstige staat van instandhouding verkeren.

Gebiedsgerichte aanpak
Minister Van der Wal wil daarom samen met provincies en belangenorganisaties kijken wat nodig is voor het herstel van deze soorten. Daarnaast wil de minister een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de jacht op een bepaalde soort alleen kan plaatsvinden in die gebieden waar het goed gaat met deze soort.

Voor het konijn en de haas zijn trends op landelijk en provinciaal niveau beschikbaar. Voor de wilde eend, houtduif en fazant wil de minister eerst meer inzicht krijgen op provinciaal niveau. Op basis van dit inzicht zal de minister een besluit nemen over het wel of niet openen van de jacht op deze soorten in jachtseizoen 2023/2024. Komend seizoen (2022/2023) blijft de jacht op de wilde eend, houtduif en fazant nog open.

Indien de staat van instandhouding van het konijn en de haas in de toekomst verbeterd is, kan de jacht op deze soorten overal weer plaatsvinden.

Oorzaken achteruitgang soorten
Jacht is niet de hoofdoorzaak van de achteruitgang van de soorten op de wildlijst. De belangrijkste oorzaken zijn habitatverlies, afgenomen kwaliteit van het leefgebied en het effect van predatoren. Dit komt onder andere door intensivering en schaalvergroting van de landbouw, veranderingen in het landschap, en landbouwmachines. Terreinbeheer en adviezen over maaien helpen onder andere bij het tegengaan van verdere achteruitgang van deze soorten.

Het landelijk sluiten van de jacht op soorten van de wildlijst kan een grote impact hebben op faunabeheer, schadebestrijding en natuurbeheer. Daarom wil de minister een gebiedsgerichte aanpak, waarbij de jacht op een bepaalde soort alleen wordt geopend in die gebieden waar het goed gaat met deze soort, in combinatie met maatregelen voor herstel van de populatie.

Vervolgstappen
Het ministerie overlegt de komende tijd met provincies en belangenorganisaties over vervolgstappen, zoals het op provinciaal niveau bepalen van de populatiestatus van de soorten van de wildlijst en het periodiek bepalen van de staat van instandhouding. Er moet ook aanvullend onderzoek komen naar de hoofdoorzaken van de achteruitgang en de ongunstige staat van instandhouding en een herstelplan om de soorten weer in een goede staat van instandhouding te brengen én te houden.

Daarnaast wil LNV dat ook de tellingen van de wildsoorten door wildbeheereenheden in de toekomst worden gebruikt. Het ministerie gaat samen met alle betrokken partijen werken aan verbetering van de telmethodiek en de inzameling van gegevens, zodat deze gegevens gebruikt kunnen worden. Ook wil LNV samen met provincies en stakeholders in kaart brengen wat de maatschappelijke en financiële impact is van het niet openen van de jacht.

Vrolijk Pasen!

Nu al? Ja, het is vandaag Witte Donderdag en herdenkt men het laatste avondmaal dat Jezus in Jeruzalem met zijn leerlingen gebruikt. Hij wist dat een van zijn volgelingen hem zou verraden.

Deze laatste week van de veertigdagentijd (vastenperiode) wordt de Goede Week genoemd. In deze week herdenken christenen het lijden en sterven van Jezus vanaf de intocht in Jeruzalem tot paasmorgen.

De week begint met Palmzondag, de zondag voor Pasen. Op deze dag wordt stilgestaan bij het verhaal van de aankomst van Jezus in Jeruzalem, waar hij door een enthousiaste menigte wordt onthaald.

Op Witte Donderdag herdenkt men het laatste avondmaal van Jezus. Tijdens deze maaltijd kreeg Christus een kus van Judas (Judas-kus), een van zijn discipelen die hem zou verraden. Jezus ging na het avondmaal naar Gethsemane op de olijfberg waar hij door Judas werd uitgeleverd aan de Romeinse stadhouder Pilatus, die hem besloot te kruisigen.

Het is een christelijke traditie om op deze dag kruisbeelden met witte lakens te bedekken. vandaar 'Witte' donderdag. De kleur staat symbool voor ‘de stille blijdschap’, Jezus beloofde tijdens het laatste avondmaal aan zijn discipelen dat hij ze nooit in de steek zou laten, ook niet na zijn dood.

Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen.
Goede Vrijdag staat in het teken van de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus op de berg Golgota. Waarom noemt men het dan 'Goede' vrijdag? Het christelijke verhaal vertelt dat Jezus stierf voor alle menselijke zonden waardoor gelovigen toegang tot God, en dus de hemel, kregen.

Op Stille Zaterdag wordt herdacht dat Jezus in zijn graf werd gelegd. 's Avonds wordt in veel kerken gebeden tijdens de zogenoemde paaswake. De naam 'Stille' zaterdag is ontstaan doordat Kerken overdag hun kerkklokken niet luiden. Het is dan letterlijk 'stil'.

Pasen; op paaszondag wordt het graf van Jezus leeg aangetroffen, hij zou zijn opgestaan uit zijn graf. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag (zondag) buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt. Vandaar de eerste en tweede paasdag. Ook achter deze dagen schuilt een symbolische betekenis. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt. En het is volgens christenen het ultieme teken dat God met dit wonder de dood overwon.

Pesach
Pasen wordt door veel mensen als een christelijke traditie gezien. Toch kent het feest zijn oorsprong in het joodse Pesach en heeft het in de loop der eeuwen ook aardig wat heidense elementen overgenomen, waaronder de traditionele paaseieren en de bijbehorende paashaas.

De precieze herkomst van het woord Pasen is niet helemaal met zekerheid te achterhalen. Vermoedelijk staat het in verband met het joodse feest ‘Pesach’, maar de oorsprong zou ook kunnen liggen in het Latijnse woord ’pascua’, dat weide betekent en op die manier zou verwijzen naar de lente. De Duitse en Engelse woorden voor Pasen – respectievelijk Ostern en Easter - zouden bovendien te herleiden zijn tot de oud Germaanse godin van de vruchtbaarheid: Eostre.

De oorsprong van het Paasfeest ligt in ieder geval bij de joodse traditie van de Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, en duurt zeven of acht dagen. Het feest gaat traditioneel gepaard met het slachten van een lam, het eten van ongezuurd brood en het drinken van wijn.

Verbinding tussen Pasen en Pesach
Volgens een aantal evangeliën vond het Laatste Avondmaal van Jezus plaats op een Sederavond aan het begin van Pesach. Ook zijn kruising de volgende dag en de wederopstanding drie dagen later, vonden nog plaats tijdens het Joodse feest. Op deze manier raakten het joodse Pesach en de dood van Christus direct met elkaar verbonden.

Gaandeweg richtten de christenen zich echter steeds meer op het belang van de wederopstanding van Jezus en lieten zij de joodse aspecten van de Pesach achterwege. Tijdens het concilie van Nicea in 325 werd de viering van Pasen dan ook definitief losgekoppeld van het joodse feest. Beslist werd dat paaszondag voortaan ieder jaar gevierd zou worden op de zondag na de eerste volle maan van de lente. Op de donderdag ervoor, Witte Donderdag, wordt het Laatste Avondmaal herdacht. Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus herdacht.

Paaseieren
Toen het christendom zich vervolgens in de loop der eeuwen over Europa verspreidde, raakte het Pasen ook vermengd met een aantal heidense lentefeesten. Zo stamt de traditie van het paasei mogelijk af van de heidense overtuiging dat eieren symbool stonden voor de vruchtbaarheid en de geboorte van de lente. Er bestaat echter ook een meer praktische verklaring van de oorsprong van het paasei, die met name verband houdt met de periode van het Vasten. In die weken was het namelijk voor christenen verboden om vlees en zuivel te eten, en door velen werden eieren ook als zuivelproduct beschouwd. Omdat de kippen echter niet stopten met broeden, had men aan het einde van het Vasten zo’n overschot aan eieren, dat het al snel traditie werd om met het begin van Pasen hardgekookte eieren te eten.

Paashaas
Met de opkomst van het protestantisme 16e eeuw verdween in grote delen van Noord-Europa de traditie van het gezamenlijk vasten. Omdat vele Duitse protestanten hun kinderen echter niet het genot van de paaseieren wilden onthouden, kwamen zij op het idee om de paashaas de eieren op paaszondag voor hen te laten verstoppen. Zeer waarschijnlijk heeft de keuze voor dit dier ook zijn oorsprong in het heidendom, aangezien de haas al sinds de oudheid vanwege zijn vruchtbaarheid symbool stond voor het begin van de lente.

 Vrolijk Pasen ( Pixabay)
Vrolijk Pasen! (Pixabay)

Rusland oefent in Japanse zee, onderzeeërs schieten op 'nepschepen'

Tijdens de huidige hoogopgelopen spanningen tussen Japan en Rusland over de oorlog in Oekraïne hebben Russische onderzeeërs raketten afgevuurd tijdens oefeningen in de Japanse Zee.

"Onderzeeërs van de Pacific Fleet hebben 'Kalibr'-kruisraketten afgevuurd op nagemaakte vijandelijke schepen", aldus het Russische ministerie van Defensie. Meer dan 15 schepen namen deel aan de manoeuvres, waaronder twee onderzeeërs.

Het ministerie heeft een video vrijgegeven waarop te zien is dat de raketten uit het water worden gekatapulteerd en in de lucht opstijgen, met een spoor van grijze rookpluimen achter zich aan. De manoeuvres komen net nu Japan een embargo op Russische steenkool heeft afgekondigd als reactie op onder meer de inval van Moskou in Oekraïne.

Poetin overweegt maatregelen als Zweden en Finland tot NAVO toetreden

De Russische president Vladimir Poetin overweegt veiligheidsmaatregelen te nemen als Zweden of Finland lid worden van de NAVO, aldus zijn woordvoerder. Dit zal gebeuren zodra het ministerie van Defensie voorstellen heeft ingediend bij Poetin over hoe de veiligheid van Rusland in een dergelijk geval kan worden versterkt, zegt Dmitry Peskov. Het ministerie heeft daar nog tijd voor nodig, zegt de woordvoerder van het presidentieel bureau in een conference call met de pers.

Eerder waarschuwde de Russische ex-president Dmitri Medvedev de NAVO om Zweden en Finland niet op te nemen in de militaire alliantie. Als dat zou gebeuren, zou Rusland zijn verdediging langs de grenzen met de Baltische staten moeten opvoeren. Er kan dan geen sprake meer zijn van een "kernwapenvrije status bij de Baltische staten", aldus de plaatsvervangend voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad en de vertrouwenspersoon van Poetin. "De balans moet worden gevonden." Tot op heden heeft Rusland dergelijke maatregelen niet genomen.

Volgens de Litouwse premier Ingrida Simonyte is de dreiging van Rusland "niet nieuw". De Russische exclave Kaliningrad is al jaren een "zeer gemilitariseerde zone". Zelfs vóór de huidige crisis had Rusland kernwapens in Kaliningrad, legt minister van Defensie Arvydas Anusauskas uit.

"De huidige Russische dreigementen lijken nogal vreemd als we weten dat er kernwapens op 100 kilometer afstand van de Litouwse grens staan, zelfs zonder de huidige veiligheidssituatie", citeerde het persbureau BNS de minister. De landen in de regio en de internationale gemeenschap zijn zich daar terdege van bewust. Rusland gebruikt dit als een bedreiging. Kaliningrad ligt aan de Oostzee tussen de NAVO-landen Litouwen en Polen.

Rusland wil naar G20-vergaderingen blijven komen, laat zich niet boycotten

De groep van de 20 machtigste industriële en opkomende landen (G20) stevent af op een machtsstrijd tussen de VS en Rusland. Ondanks westerse oproepen tot boycot vanwege de oorlog tegen Oekraïne, wil de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, volgende week virtueel de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 en de gouverneurs van de centrale banken bijwonen, aldus de Indonesische regering, die het voorzitterschap van de G20 bekleedt.

"We hebben geen optie om (geen enkel lid) niet uit te nodigen", zei Wempi Saputra van het Indonesische ministerie van Financiën tegen journalisten in Jakarta. "Tot op heden hebben sommigen hun fysieke aanwezigheid al bevestigd en sommigen hun virtuele aanwezigheid." De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen riep onlangs op tot een boycot van Rusland.

Volgens Saputra overweegt Indonesië Oekraïne, dat geen deel uitmaakt van de G20-groep, uit te nodigen voor de bijeenkomst die op 20 april in Washington plaatsvindt. "De effecten van het conflict in Oekraïne op de mondiale economische omstandigheden zullen worden besproken".

Tientallen 'paaseieren' gelegd in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort leggen meerdere vogels vlak voor Pasen hun eerste eieren van het jaar. Het broedseizoen is begonnen. Waar sommige vogels druk bezig zijn met de laatste voorbereidingen van hun nest, zijn andere vogels al volop aan het broeden. “Het is wachten totdat er jonge pelikanen, maraboes, kwakken, goudfazanten, ganzen, nimmerzatten, flamingo’s en parkieten uit hun ei kruipen. Bij de vale gieren waggelt er zelfs al een paaskuiken rond”, vertelt dierverzorger Willem Verdonck.

Het is voorjaar en dus beginnen vogels aan het bouwen van een nest. “Ons park staat dus vlak voor Pasen bomvol nesten en eieren”, zegt Willem. De zachte temperaturen zorgen ervoor dat de hormonen in de vogellijfjes gaan gieren. “Door warm weer en veel zonlicht komen zij sneller in de broedstemming. Daarnaast spelen mogelijkheden binnen het verblijf en de lengte van de dagen een rol”, legt Willem uit.

Vogels hebben een vaste periode waarin zij broeden, maar dit kan per soort verschillen. Bij sommige vogels kun je aan hun uiterlijk zien wanneer het broedseizoen is begonnen. De geelgroene poten van de kwakken kleuren bijvoorbeeld roze en pelikanen krijgen een feller verenkleed wanneer het broedseizoen van start gaat. “We zien in ieder geval dat het broedseizoen bij de meeste vogels in volle gang is, maar het is nog onzeker wanneer het laatste ei uitkomt.” De gieren nemen de voorsprong. “Hun eieren zijn zelfs al uitgekomen”, vertelt Willem. De jonge gieren en de andere eieren zijn te bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Inmiddels uitgekomen ei van de vale gier (Dierenpark Amersfoort)
Inmiddels uitgekomen ei van de vale gier (Dierenpark Amersfoort)



Geen vrijlating voor verdachte die naar Oekraïne wil

De rechtbank wijst het verzoek van een 26-jarige man uit Kootwijkerbroek af om zijn voorlopige hechtenis te schorsen. De man wil naar Oekraïne toe om militaire of humanitaire hulp te verlenen. De rechtbank oordeelt dat zijn verzoek om voorlopige vrijlating weinig concreet en specifiek is onderbouwd. Daarbij weegt het strafvorderlijk belang bij voortduring van zijn voorlopige hechtenis zwaarder dan zijn persoonlijk belang.

De man zit momenteel vast op verdenking van (internationale) mensensmokkel. Op 24 februari 2022 brak een oorlog uit in Oekraïne. De man heeft alleen de Nederlandse nationaliteit, maar wel Oekraïense roots. De man zegt dat hij militaire of humanitaire hulp in Oekraïne wil gaan verlenen. Daarom vroeg hij de rechtbank hem voorlopig vrij te laten. De man deed daarbij een beroep op recente schorsingsbeslissingen van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Standpunt officier van justitie
Volgens de officier van justitie is er sprake van ernstige en ondermijnende criminaliteit. Het maatschappelijk belang bij voortduren van de voorlopige hechtenis weegt zwaarder dan het persoonlijk belang van de man bij invrijheidstelling. Tegen recente schorsingsbeslissingen in andere zaken van de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft het openbaar ministerie hoger beroep ingesteld. Het sturen van verdachten naar een oorlogssituatie bemoeilijkt de berechting, terwijl mensensmokkelaars juist gebruik maken van de chaos rondom oorlog. Verdachtes band met Oekraïne is onvoldoende sterk. De officier van justitie verzocht de rechtbank om het schorsingsverzoek af te wijzen.

Verzoek onvoldoende onderbouwd
De rechtbank stelt voorop dat op dat de man verdacht wordt van beroepsmatige (internationale) mensensmokkel. Dat is een ernstige verdenking.

De rechtbank oordeelt dat de persoonlijke omstandigheden van de man minder zwaar wegen dan het strafvorderlijk belang bij voortduring van de voorlopige hechtenis. De man is geboren en getogen in Nederland, bezit niet de Oekraïense nationaliteit, spreekt de Oekraïense taal niet en heeft geen eigen gezin in Oekraïne. Zijn plan om militaire dan wel humanitaire hulp te verlenen is weinig concreet en specifiek onderbouwd. Daar komt bij dat de man met psychische problemen kampt en daarvoor al een paar jaar in behandeling was. Het andere plan van de man om in Nederland zijn moeder – gezien de Oekraïense familierelaties – te steunen is ook niet concreet en weegt onvoldoende zwaar.

Alleen al om deze redenen kan het verzoek van de man niet toegewezen worden. De rechtbank komt daarom niet toe aan andere meer principiële (rechts-)vragen die voortvloeien uit het verzoek, zoals de vraag in hoeverre het bepaalde in art. 100 Sr in de weg zou kunnen staan aan toewijzing van het verzoek alsmede de vraag of en zo ja in welke mate op de Nederlandse Staat enige verplichting zou komen te rusten om verdachte (uit oorlogsgebied) terug te halen, in het geval de rechter een schorsing om deze redenen zou toewijzen.

De rechtbank wijst het verzoek van de man om hem voorlopig in vrijheid te stellen dus af.

FOK! Wat een weer: af en toe regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Bewolking boven het zuidoosten en uiterste oosten trekt de komende uren geleidelijk naar Duitsland weg, elders is het nagenoeg onbewolkt. Verder is het op veel plaatsen nevelig en in het midden, oosten en zuidoosten komen mistbanken voor, die lokaal verkeersbelemmerend kunnen zijn. De mistbanken lossen halverwege de ochtend vrij snel op. De rest van de dag zijn er zonnige perioden en in de middag ontstaan er stapelwolken, in het oosten is er nog kans op een lichte bui. In de avond lost de stapelbewolking weer op, in het noorden kan er juist weer bewolking vanaf zee binnendrijven. De maxima lopen uiteen van 12°C in het noordelijk kustgebied tot 19°C plaatselijk in het zuidoosten. In de loop van de dag draait de wind naar noordwest en neemt toe naar matig.

In de nacht naar vrijdag neemt van het noorden uit de bewolking toe. In de opklaringen kan in het midden en zuiden opnieuw (dichte) mist ontstaan. De minima liggen tussen 3°C in brede opklaringen tot 7°C daar waar het bewolkt is. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige noordelijke wind.

Vrijdagochtend begint vrijwel overal bewolkt en in het zuiden kan lokaal ook nog mist voorkomen. Later in de ochtend en in de middag zal de zon vrijwel overal doorbreken, alleen in het noordoosten blijft de bewolking wat langer aanwezig. Het blijft droog. De maxima variëren van 10°C in het Waddengebied tot 17°C in het zuiden. De noordelijke wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig. (Bron: KNMI)

 

De zon doet nog even haar best aan de Purmerringvaart, bij Kwadijk. (Foto: Pukeko)
De zon doet nog even haar best aan de Purmerringvaart, bij Kwadijk. (Foto: Pukeko)Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Schietincident Spijkenisse; één aanhouding, onderzoek loopt

Woensdagavond is er geschoten op de parkeerplaats nabij metrostation Heemraadlaan in Spijkenisse. Op basis van een signalement van getuigen is in de omgeving een man aangehouden. Zijn eventuele betrokkenheid wordt onderzocht. Getuigen en beelden zijn in het onderzoek zeer welkom aldus de politie.

Om 18.20 uur is (minimaal) één schot gelost op de parkeerplaats van metrostation Heemraadlaan in Spijkenisse. De politie onderzoekt nog wat zich daar precies heeft afgespeeld, maar getuigen geven aan dat er meerdere mannen op de parkeerplaats waren en mogelijk ook meerdere auto’s. Na een ruzie is er geschoten en gingen de mannen er vandoor. Zover bekend is er geen slachtoffer.

De politie heeft in de omgeving lang gezocht naar de betrokkenen. Daar is ook de politiehelikopter bij ingezet. Op basis van een door getuigen gegeven signalement is vlakbij een man aangehouden. Zijn betrokkenheid wordt onderzocht.

Op de parkeerplaats heeft de Forensische Opsporing sporenonderzoek verricht. Ook wordt gekeken naar beschikbare camerabeelden. Meer beelden en getuigen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek. Heeft u in de omgeving van de Heemraadlaan beschikking over een beveiligingscamera, deurbelcamera of dashcam en staat er op die beelden iets dat van belang kan zijn, neem dan alstublieft contact op met de politie. Dat is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Rode Kruis: grote inzet aan hulp voor opvang vluchtelingen in Nederland

De ondersteuning van opvang in Nederland van mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne is op dit moment een grote hulpoperatie van het Rode Kruis. De hulporganisatie biedt – samen met gemeentes – ondersteuning bij meer dan 50 locaties waar vluchtelingen uit Oekraïne worden ontvangen of opgevangen. Het Rode Kruis leverde tot nu toe meer dan 13.000 veldbedden en deelde bijna 9000 hygiënekits uit. Er werden ruim 2550 vluchtelingen vervoerd naar een (nood-) opvanglocatie en er werd ruim 36.000 uren aan hulp verleend.

Marieke van Schaik (directeur Rode Kruis Nederland): “De mensen uit Oekraïne komen vaak uit een verschrikkelijke en onzekere situatie en hebben hun huis of hun naasten achter zich moeten laten. We horen schrijnende verhalen. Het Rode Kruis wil vluchtelingen zo goed en snel mogelijk helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het helpen bij het uitdelen van voedsel, de inzet van EHBO-vrijwilligers op de opvanglocaties en het bieden van een luisterend oor.”

Tot nu toe zijn er ruim 1400 Rode Kruis-vrijwilligers ingezet en boden meer dan 1700 mensen hulp via het Rode Kruis burgerhulpnetwerk Ready2Help op diverse locaties in het hele land, zoals in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Heerenveen en Geleen.

Humanitaire Servicepunten
Het Rode Kruis opende eerder – in samenwerking met de gemeenten, NS en de veiligheidsregio - Humanitaire Servicepunten op station Utrecht Centraal, Amsterdam CS en op Eindhoven Airport. Op het station in Amersfoort werd maandag 11 april een Humanitair Servicepunt geopend. Op een Humanitair Servicepunt worden reizigers uit Oekraïne ontvangen, krijgen zij eten en drinken, kunnen zij vragen stellen en krijgen zij soms een korte medische check. Het Rode Kruis brengt ze vervolgens in contact met familie of kennissen, probeert ze in de buurt van hun netwerk onder te brengen of verwijst ze door naar een hotel of hostel waar men kan verblijven.

WhatsApp-Hulplijn
Naast ondersteuning op de eerste noodopvang heeft het Rode Kruis sinds 17 maart een WhatsApp-Hulplijn (06 - 48158053) geopend in het Oekraïens, Russisch en Engels. Sinds de opening kwamen meer dan 2414 hulpvragen binnen, onder andere over het zoeken en vinden van onderdak, waar men een dokter kan bezoeken of over administratieve zaken.

Voorbeeld werk WhatsApp-Hulplijn: “Er kwam een WhatsApp-gesprek binnen van een Oekraïense vrouw die samen met haar vriendinnen net in Amsterdam was aangekomen. Zij zochten een plek om te slapen. Een Rode Kruis-vrijwilliger verwees ze door naar het Humanitair Servicepunt en daar hebben ze een opvangplek toegewezen gekregen. Een aantal dagen later nam ze weer contact op om te vragen of er financiële steun mogelijk was. Ze had er moeite mee dat ze al dagen op kosten van haar gasthuishouden at en dat ze het zich niet kon veroorloven om nieuw ondergoed en sokken te kopen. Wij hebben haar in contact gebracht met de voedselbank en de kledingbank in de buurt en uitgelegd hoe zij zich kon registreren bij de gemeente voor financiële hulp”.

Informatielijn
Naast de WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen is er de Nederlandstalige Rode Kruis telefonische Informatielijn Oekraïne voor mensen die hulp willen vragen óf aanbieden (070 – 4455 888). Hier zetten vrijwilligers zich in om op werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur alle hulpvragen rondom de crisis in de Oekraïne te beantwoorden. Tot nu toe zijn hier 1346 telefoontjes op binnengekomen. Het merendeel van de vragen gaat over waar men terecht kan voor (het aanbieden van) onderdak.

Kleding sorteren
In Boskoop wordt nieuwe kleding (gedoneerd door bedrijven) en goede tweedehands kleding (gedoneerd op aanvraag door particuliere initiatieven) gesorteerd. Er worden kledingpakketten klaargemaakt voor vluchtelingen in noodopvanglocaties in het hele land. Sinds december 2021 zijn er bijna 40.000 tot 50.000 kledingstukken nieuw geleverd.

Arnhemse studenten boos; biertap op de campus mag pas om 16.00 u open

Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) zijn boos omdat ze pas een uurtje later alcohol mogen drinken op de campus. De studenten zijn daarom een petitie begonnen, die inmiddels bijna 600 keer is ondertekend. Zo meldt de Gelderlander.

De nieuwe regeling 'steekt' bij de studenten, vertelt Jesse Hagen van studentencafé Lokaal’99. "De meeste lessen zijn al voor drie uur afgelopen. Daarna willen studenten elkaar graag ontmoeten, ook met een biertje. Maar als dat pas om vier uur kan, dan zoeken ze veel eerder de cafés in de stad op."

Studenten die de petitie hebben ondertekend zijn bang dat de sfeer op de campus aftakelt als er geen alcohol geschonken mag worden. Volgens de HAN past niet alles wat 'gebruikelijk' is voor de studenten is in de gezonde leefstijl die de universiteit wil promoten, maar wil het alcoholgebruik op de campus niet verbieden.

Biertje ( Pixabay)
Biertje ( Pixabay)

Verdachte van (dodelijk) geweld Carlo Heuvelman mag proces in vrijheid afwachten

De 20-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman op Mallorca mag het proces in vrijheid afwachten. De rechtbank Midden-Nederland schorst zijn voorlopige hechtenis maar legt wel een aantal strenge voorwaarden op.

Zitting was weegmoment
Vandaag vond in Lelystad de derde voorbereidende zitting plaats in het onderzoek naar het (dodelijk) geweld in Mallorca. De zitting was vooral bedoeld als een weegmoment voor de voorlopige hechtenis van de 20-jarige (hoofd)verdachte. Wanneer iemand in voorlopige hechtenis zit moet om de drie maanden door de rechtbank getoetst worden of deze voorlopige hechtenis nog gerechtvaardigd is. Daarnaast wilde de rechtbank van het Openbaar Ministerie weten wat de stand van het onderzoek is. Daarom zijn alle 9 verdachten en hun advocaten voor deze zitting uitgenodigd.

Ernstige bezwaren en gronden
De 20-jarige Sanil B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman, twee keer een poging doodslag en het plegen van openlijk geweld tegen meerdere personen. Allereerst kijkt de rechtbank naar de ernstige bezwaren. Dat wil zeggen: hoe waarschijnlijk is het dat hij betrokken is bij de dood van Carlo. Er zijn nog steeds voldoende sterke aanwijzingen dat de man betrokken is bij de dood van Carlo. De vraag of dat ook bewezen is, zal echter pas na de inhoudelijke behandeling kunnen worden beantwoord. De inhoudelijke behandeling vindt naar verwachting pas plaats in oktober van dit jaar. Weliswaar hebben de feiten waarvan Sanil B. wordt verdacht de samenleving ernstig geschokt, maar dat is op dit moment geen reden meer om hem vast te houden. Hij zit al lange tijd in voorlopige hechtenis, heeft een blanco strafblad en ook zijn jeugdige leeftijd speelt een rol. Al met al beslist de rechtbank dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten onder strenge schorsingsvoorwaarden. Hij moet zich melden bij de reclassering, mag geen contact hebben met slachtoffers, nabestaanden en medeverdachten. En hij moet meewerken aan een drugs- en alcoholverbod.

Fragment undercoveragenten
Ook heeft de rechtbank vandaag een beslissing genomen over het beluisteren van een gesprek dat Sanil B. in de penitentiaire inrichting had met twee undercoveragenten. De advocaat van de man had verzocht om dat gesprek – waar opnames van zijn – te beluisteren tijdens de inhoudelijke behandeling. De rechtbank wijst dit toe.

Johnny de Mol vraagt het OM hem te vervolgen na aangifte ex-geliefde

Johnny de Mol heeft gisteren het OM in Amsterdam verzocht om een strafrechtelijk onderzoek naar hem in te stellen en tot daadwerkelijke vervolging over te gaan naar aanleiding van de aangiftes van mishandeling die zijn ex-verloofde Shima Kaes tegen hem heeft gedaan. Zo heeft zijn raadsheer Peter Plasman bekend gemaakt.

Kaes uit al ruim anderhalf jaar beschuldigingen dat De Mol haar tijdens hun relatie in 2015 heeft mishandeld.

Johnny heeft die mishandelingen altijd categorisch ontkend. Met een grondig onderzoek van justitie en strafvervolging hoopt hij een einde te kunnen maken aan de aanhoudende, openlijk geuite beschuldigingen aan zijn adres, die hij telkens in het openbaar moet weerleggen. Hij wil dat dit gebeurt "bij de enige plaats waar dit thuishoort, namelijk bij politie en justitie en niet in de publiciteit", aldus Plasman. Johnny heeft vertrouwen in de uitkomst van een mogelijke strafzaak.

Shima deed eind 2020 aangifte. Volgens advocaat Plasman hebben de zaakwaarnemers van Kaes daarvoor contact opgenomen met Johnny de Mol en zijn ouders, "om de familie tot een prestatie te bewegen - lees: betaling". Hierna heeft De Mol samen met zijn vader aangifte gedaan van een poging tot afdreiging, een juridische term voor chantage.

WHO-chef vindt dat er onevenredig veel aandacht naar 'blank' Oekraïne gaat

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft kritiek geuit op het feit dat de wereldgemeenschap zich momenteel bijna uitsluitend concentreert op de oorlog in Oekraïne.

Hulp aan Oekraïne is "erg belangrijk" omdat het "de hele wereld beïnvloedt", zei hij. Maar de provincie Tigray in Ethiopië, Jemen, Afghanistan of Syrië krijgt niet dezelfde aandacht.

"Ik weet niet of de wereld echt evenveel aandacht schenkt aan zwarte- als aan witte levens", zei Tedros op een persconferentie.

"Ik moet bot en eerlijk zijn dat de wereld de mensheid niet op dezelfde manier behandelt. Sommigen zijn gelijker dan anderen. En als ik dit zeg, doet het me pijn. Omdat ik het zie. Heel moeilijk te accepteren, maar het gebeurt,"  zei hij.

Tedros, die uit Tigray komt, zei dat de Verenigde Naties hadden vastgesteld dat 100 vrachtwagens per dag levensreddende humanitaire hulpgoederen nodig waren voor de Ethiopische regio.

In Tigray brak er in november 2020 oorlog uit tussen de TPLF - een groep die bijna drie decennia lang de Ethiopische politiek domineerde - en de regering, na maanden van sudderende spanning.

Bij de gevechten zijn duizenden mensen omgekomen, waaronder burgers, terwijl miljoenen mensen dringend humanitaire hulp nodig hebben. De federale regering in Tigray wordt ervan beschuldigd de hulpverlening te belemmeren.

Alle strijdende partijen zouden buitengerechtelijke executies hebben gepleegd en seksueel geweld hebben gebruikt.

De VN noemt Jemen de ergste humanitaire crisis ter wereld.

In Afghanistan zeggen de VN dat 24 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben om te overleven.

Syrië is al 11 jaar in burgeroorlog. Ongeveer een half miljoen mensen zijn gedood en miljoenen zijn ontheemd in het conflict.

VS: opnieuw wapens naar Oekraïne

De Verenigde Staten willen Oekraïne meer wapens en munitie leveren ter waarde van $ 800 miljoen (€ 740 miljoen) uit zijn voorraden. Dat maakte het Witte Huis bekend na een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy

Hier is een selectie van de systemen die worden overwogen volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie:

  • 11 Mi-17-helikopters van Russische makelij, oorspronkelijk bestemd voor Afghanistan
  • 200 M113 gepantserde wagens om personen te vervoeren
  • 100 Humvee gepantserde voertuigen voor algemeen gebruik
  • 18 155 mm veldhouwitsers met 40.000 artilleriegranaten
  • Beschermingsmiddelen voor chemische, biologische en nucleaire incidenten
  • 300 Switchblade-UAV's
  • 500 Javelin-type anti-tank raketten en "duizenden" andere pantserdoordringende wapens
  • 30.000 combinaties van kogelvrije vesten en helmen
  • een onbepaald aantal Claymore M18A1 mijnen

Demonstratie met rood kruis en geboeide handen tegen oorlogsverkrachtingen

In Estland protesteerden ruim een dozijn vrouwen voor de Russische ambassade in Tallinn tegen verkrachtingen in de oorlog in Oekraïne. Om dit te doen, stonden de demonstranten voor de ambassade met hun handen op de rug gebonden en zwarte plastic zakken over hun hoofd, hun blote benen besmeurd met nepbloed, zo blijkt uit foto's die op internet zijn gepubliceerd.

Ze willen de aandacht vestigen op het geweld tegen vrouwen en de meldingen van talrijke verkrachtingen die worden toegeschreven aan Russische soldaten in Oekraïne. "Russische soldaten verkrachten en doden onschuldige vrouwen en kinderen in Oekraïne. De mensen die deze oorlog steunen, steunen ook oorlogsmisdaden en flagrante wreedheden en maken zichzelf medeplichtig aan deze daden", aldus de organisatoren van het protest, volgens de Estse radio.

Excuses ABN Amro voor slavernijverleden: 'Heeft onbeschrijfelijk veel leed veroorzaakt'

ABN Amro biedt excuses aan voor de betrokkenheid bij slavenhandel, plantageslavernij en de handel in producten die daaruit voort zijn gekomen. "Slavernij heeft onbeschrijfelijk veel leed veroorzaakt. ABN Amro biedt voor deze betrokkenheid dan ook haar diepgevoelde excuses aan", meldt de bank in een statement. Zo meldt AT5.

Hoewel de bank in zijn huidige vorm nog niet bestond in de periode van slavenhandel, waren voorgangers wel betrokken bij de praktijken, zo wijst recent onderzoek van het Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) uit. ABN Amro was zelf opdrachtgever van dat onderzoek.

Hope & Co en Mees & Zoonen
Uit het onderzoek blijkt dat onder meer Hope & Co, een Amsterdamse bank die via fusies onderdeel is geworden van ABN Amro, een spilfunctie vervulde in de 18e-eeuwse slavernij-economie. Hope & Co verkreeg een deel van haar winst doordat een deel van het werk door slaven werd uitgevoerd. Daarnaast bemoeide de bank zich actief met het beheer van de plantages.

Ook een andere ABN Amro-voorganger, Mees & Zoonen, komt slecht uit het onderzoek. Deze bank fungeerde als makelaar voor het verzekeren van slavenschepen en de transport van producten die door slaven geoogst waren.

'Nieuwe kennis'
"Hope & Co was de grootste financiële en handelsonderneming van Nederland aan het eind van de 18e eeuw", zegt Pepijn Brandon, hoofd van het onderzoeksteam van het IISG. "Slavernij-gerelateerde activiteiten waren een kernactiviteit van dit bedrijf. Mees & Zoonen was een kleinere speler, maar ook haar activiteiten waren diep verweven met slavernij. Financiële beslissingen genomen in kantoren in Amsterdam en Rotterdam hadden directe invloed op de levens van duizenden slaafgemaakten.”

De naam ABN Amro ontstond in 1991, toen de Algemene Bank Nederland fuseerde met de Amsterdam-Rotterdam bank. De banken die nu in het onderzoek naar voren komen, waren lange tijd onderdeel van Fortis Bank Nederland. Die bank fuseerde in 2010 met ABN Amro.

Excuses van Amsterdam
Vorig jaar maakte burgemeester Femke Halsema tijdens Keti Koti excuses voor de betrokkenheid van de gemeente Amsterdam bij het slavernijverleden. De Nederlandse Staat heeft nooit excuses aangeboden. Een adviesrapport dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd gemaakt, concludeerde dat Nederland dit wel zou moeten doen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.