FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 april 2022

Random Pics van de Dag #594

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bastianini pakt leiding in MotoGP-kampioenschap terug na fraaie zege op COTA

De Grand Prix van de Verenigde Staten in de MotoGP heeft zondag voor flink wat spanning en sensatie gezorgd. Vanaf de eerste ronde werd er volle bak geknokt om bijna elke plaats, inclusief de eerste.

Op poleposition vonden we Jorge Martin, naast Jack Miller en Fabio Bagnaia. Op rij twee stonden Johann Zarco, Enea Bastianini en Fabio Quartararo, met Alex Rins, Joan Mir en Marc Marquez op rij drie en Takaaki Nakagami, Luca Marini en Pol Espargaro op de vierde rij.

Miller nam bij de start de leiding over, voor Martin, Bastianini, Bagnaia, Quartararo, Zarco, Mir, Rins en de gebroeders Aleix en Pol Espargaro - Marquez kendde een slechte start en moest vanaf het achterveld in gaan halen. Dat ging aardig en na acht ronden was hij al opgerukt naar de tiende plek.

Halverwege de race was de eerste plek nog altijd in handen van Miller, voor Martin en Bastianini. Inmiddels reed Rins op plek vier, voor Zarco en Bagnaia, met Mir, Quartararo en Marquez in hun kielzog. Vooral voorin was de strijd heftig en na een flink duel knokte Bastianini zich naar plek twee, voor Rins en Martin.

Met vijf ronden te gaan had Bastianini het tempo lekker te pakken en een eerste aanval op Miller's leidende positie leverde gelijk succes op. Martin had het ondertussen erg zwaar en zakte in rap tempo terug tot buiten de top-6, terwijl Rins probeerde om Miller onder druk te zetten en de tweede plek aan te vallen.

Bastianini werd niet meer aangevallen en pakte zijn tweede zege van het seizoen, Rins ging toch nog naar plek twee en Miller completeerde het podium, voor Mir, Bagnaia en de toch nog op plek zes eindigende Marquez.

Texaanse vrouw toch niet aangeklaagd voor moord wegens 'doe het zelf' abortus

De politie in Texas heeft een vrouw gearresteerd omdat ze een abortus bij zichzelf zou hebben uitgevoerd.

Update 22.45 uur: Openbaar aanklager Gocha Allen Ramirez heeft vandaag meegedeeld dat hij de zaak tegen de vrouw zal laten vallen. "Tijdens de bestudering van deze zaak werd duidelijk dat mevrouw Herrera niet kan en niet moet worden vervolgd voor de aanklachten tegen haar."

Lizelle Herrera, 26, werd donderdag gearresteerd in Starr County, vlakbij de Mexicaanse grens en beschuldigd van moord omdat ze naar verluidt een  wat de politie een 'zelf-geïnduceerde abortus' noemde had uitgevoerd, meldde Texas Public Radio (TPR).

In september 2021 hebben de wetgevers van Texas de meest restrictieve abortuswetten van de Verenigde Staten aangenomen. Senaat Bill 8 (SB8) verbiedt abortus vanaf zes weken zwangerschap, wanneer veel vrouwen zich nog niet eens realiseren dat ze zwanger zijn.

De wet machtigt burgers om iedereen aan te klagen die een abortus uitvoert of hier 'medeplichtig' aan is. Herrera was naar verluidt naar het ziekenhuis gegaan, en had aangegeven een miskraam te hebben gehad en vervolgens "het ziekenhuispersoneel iets vertelde, waarna die dit bij de politie meldden." De vrouw zou een abortuspil hebben ingenomen die ze in het nabijgelegen Mexico had gekocht. 

Veel vernield in en rondom Tsjernobyl, alleen nog over het water te bereiken

Na de terugtrekking van Russische troepen uit de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl, is de situatie daar volgens Oekraïense bronnen nog steeds niet genormaliseerd. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zei dat het door Oekraïne was geïnformeerd dat nieuwe werknemers alleen over het water naar Tsjernobyl konden worden gebracht. De Pripyat-rivier is de enige weg voor de arbeiders van de schuilplaatsen in de stad Slavutych naar de plaats van het nucleaire ongeval in 1986.

De Tsjernobyl-centrale wekt geen stroom meer op, maar er wordt nog wel radioactief afval bewaard. De centrale werd op de eerste dag van de oorlog ingenomen door Russische troepen. Zij verlieten donderdag het terrein.

De IAEA maakte verder nog bekend dat volgens Oekraïense informatie zondag voor het eerst in drie weken nieuw personeel naar Tsjernobyl is gebracht. De werknemers worden gelijk geconfronteerd met een aantal problemen. De Russen hebben flink huisgehouden bij de voormalige kerncentrale. Er is veel in de onderzoekslaboratoria vernield en er zijn meetinstrumenten gestolen, kapot of anderszins onbruikbaar gemaakt.

Ook zijn er 133 hoogradioactieve stoffen gestolen, volgens de autoriteit die verantwoordelijk is voor het beheer van de veiligheidszone rond de kerncentrale. Zelfs een klein deel van deze stoffen is dodelijk "als er niet zorgvuldig mee wordt omgegaan".

Het automatisch verzenden van de stralingsgegevens is niet meer mogelijk. Volgens Oekraïense bronnen groeven Russische soldaten tijdens hun bezetting van Tsjernobyl loopgraven in de bosbodem in het gebied direct rond de verwoeste reactor en waardoor de soldaten blootgesteld zijn aan een hoge dosis ioniserende straling. Sommigen van hen zouden mogelijk geen jaar meer te leven hebben. 

Eerste Moto2-zege voor Arbolino, Bendsneyder dik in de punten

De Grand Prix van de Verenigde Staten in de Moto2 heeft voor de nodige valpartijen gezorgd. Op het Circuit of the Americas in Texas deden de Nederlanders het best aardig, hoewel dat niet in beide gevallen tot het einde door kon gaan.

De poleposition was uitgerekend voor de Amerikaan Cameron Beaubier, voor Celestino Vietti en Aron Canet. Op de tweede rij stonden Tony Arbolino, Albert Arenas en Jake Dixon, met Jorge Navarro, Fermin Aldeguer en Sam Lowes op rij drie - Bo Bendsneyder vertrok vanaf plek twaalf, Zonta van den Goorbergh stond op de 22e startplek.

Na de eerste paar bochten had Vietti de leiding in handen, voor Arbolino, Canet en Beaubier, maar nog een paar bochten verder lagen er ineens een paar op de grond: in het middenveld schoven Lowes, Aldeguer, Gabriel Rodrigo, Somkiat Chantra en helaas voor de Nederlandse fans ook Van den Goorbergh tegen het asfalt, waarbij iedereen op het oog wel redelijk zonder kleerscheuren weg kon wandelen - aanstichter was Chantra, die Lowes onderuit torpedeerde en zo een kettingreactie ontketende.

Kort daarop was het toptalent Pedro Acosta die vanaf de vijfde plek onderuit ging en daar bleef het niet bij: in ronde vijf lag Vietti vanaf plek twee op het asfalt. De leiding was inmiddels in handen van Canet, voor Arbolino en Dixon, met Ai Ogura, Marcel Schrötter en Beaubier daar weer achter en Bendsneyder op de tiende stek.

Richting de helft van de race was het foutenfestijn nog niet voorbij: Canet, de leider in de race, was de volgende die het asfalt van dichtbij bekeek. Arbolino ging zo naar de leiding, Dixon en Ogura volgden op gepaste afstand en duelleerden om de tweede plek, ruim voor Schrötter. Beaubier hield plek vijf vast, Navarro reed op zes en Bendsneyder had de zevende plek in handen.

Arbolino werd niet bedreigd en reed naar zijn allereerste Moto2-overwinning, Ogura schudde Dixon van zich af en pakte de tweede plek, terwijl de Brit het podium completeerde. Beaubier ging in de laatste ronde voor eigen publiek onderuit en pakte dus níet zijn beste resultaat ooit, Schrötter werd vierde, voor Navarro, Jeremy Alcoba en Bendsneyder.

Uitslag Zwolle - AZ

PEC Zwolle is niet langer de nummer laatst in de eredivisie. De ploeg van trainer Dick Schreuder zorgde voor een stunt door thuis met 2-1 van AZ te winnen.

In de eerste helft waren er weinig kansen voor beide ploegen en stond het dan ook bij rust 0-0. In de tweede helft viel al na zes minuten een doelpunt en daar zorgde Gervane Kastaneer voor. De aanvaller kopte een voorzet van Djavan Anderson binnen. Het was voor Kastaneer zijn eerste competitiedoelpunt sinds 2019.

Ook na de 1-0 van Zwolle bleef AZ teleurstellen. Toch kwam het dankzij Pangelis Pavlidis langszij. Hij legde Bram van Polen bij de achterlijn in de luren en schoot vervolgens hard in de verre hoek binnen. De beide ploegen leken de punten te moeten delen, maar vijf minuten later kon het thuispubliek juichen. Daishawn Redan maakte de 2-1 en zorgde daarmee voor de drie punten van Zwolle. Door de zege stijgt PEC Zwolle naar de zestiende plaats.

Voor AZ is de nederlaag een flinke streep door de rekening. De ploeg van Pascal Jansen blijft vijfde, terwijl de vierde stek waarschijnlijk goed genoeg is voor Europese plaatsing zonder het spelen van play-offs.

PEC Zwolle

2 - 1

AZ

 51' Kastaneer
 86' Redan
   81' Pavlidis
 
 Gele kaart: , Wijndal, (AZ)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.876
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Polen
Nakayama
De Wit
Anderson
v.d.Belt (v.Wermeskerken/90)
Redan
Clement (Strieder/77)
Paal
Kastaneer
Darfalou (v.d.Werff/90)
  Vindahl Jensen
Witry (Sowah/58)
Beukema
Hatzidiakos
Wijndal
Midtsjö (Reijnders/81)
De Wit (Aboukhlal/75)
Clasie
Sugawara
Pavlidis
Karlsson

Oostenrijkse bondskanselier Nehammer bezoekt maandag Poetin

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer heeft maandag een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou. Dat heeft de Bondskanselarij in Wenen bekendgemaakt. De Oostenrijkse regeringsleider ontmoette de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zaterdag in Kiev.

Nehammer is het eerste westerse regeringshoofd dat Poetin in Moskou bezoekt sinds het begin van de oorlog.

Een woordvoerder zei dat de reis drie doelen had: De oorlog moest stoppen. Dat klinkt banaal, maar het is het belangrijkste. De Oekraïense regering verwacht de komende dagen een "hevige strijd" in het oosten van het land. Daarom moeten er afspraken worden gemaakt over humanitaire corridors. Ten derde wil Nehammer met Poetin spreken over de oorlogsmisdaden die het Russische leger in Oekraïne heeft gepleegd.

Biden's illegalen komen naar huis

Toen Biden en Harris riepen dat alle mensen uit Mexico welkom waren, bedoelden ze ongetwijfeld niet dat ze naar Washington DC mochten komen. De gouverneur van Texas is echter alle ellende met de illegalen zat en gaat de mensen brengen naar degene die ze uitgenodigd heeft, Washington DC.

En passant geeft Jen Psaki ook nog toe dat het Biden regime de illegalen van smartphones voorziet.

Uitslag Heracles - Feyenoord

Feyenoord heeft ondanks een vroege tegengoal makkelijk gewonnen van Heracles. In Almelo wonnen de Rotterdammers met 1-4 en blijft daardoor een voorsprong van drie punten behouden op de nummer vier FC Twente.

Heracles kwam in de eerste minuut verrassend op voorsprong via Sinan Bakis. De Turkse spits van Heracles werkte de bal achter zijn standbeen in het doel. Twintig minuten na de openingstreffer zorgde Orkun Kökcü voor de 1-1. De middenvelder schoot de bal hard in en de doelman van Heracles Koen Bucker werkte de bal in eigen goal. In de slotfase van de eerste helft kwam Feyenoord voor het eerst op voorsprong via Reiss Nelson en nog voor rust maakte de geblesseerde Guus Til er 1-3 van.

De wedstrijd was gespeeld in de tweede helft en Feyenoord zou nooit meer in de problemen komen. De Rotterdammers liepen nog uit naar 1-4 dankzij een eerste treffer van Patrik Wålemark.

Heracles Almelo

1 - 4

Feyenoord

 1' Bakis    21' Kökçü
 39' Nelson
 45' Til
 70' Wålemark
 
 Gele kaart: Ouahim, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 7.461
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Bucker
Fadiga (Bakboord/88)
Sonnenberg
Hoogma
Quagliata
Laursen (Sierra/75)
Schoofs
De La Torre
Hansson (Basacikoglu/64)
Ouahim (Szöke/88)
Bakis
  Marciano
Pedersen
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til (Toornstra/ 46)
Kökçü (Hendrix/75)
Nelson (Jahanbakhsh/59)
Dessers (Linssen/69)
Sinisterra (Wålemark/69)

Kwiatkowski wint na fotofinish Amstel Gold Race, Van der Poel vierde

Michal Kwiatkowski heeft z’n tweede Amstel Gold Race gewonnen. Na ruim 254 kilometer versloeg hij medevluchter Benoît Cosnefroy in een spannende sprint. In eerste instantie werd de Fransman uitgeroepen als winnaar, maar na het bekijken van de fotofinish werd toch duidelijk dat Kwiatkowski de winnaar was van de Amstel Gold Race.

Al vroeg in de wedstrijd werd een zeskoppige vluchtersgroep gevormd. Ide Schelling (BORA-hansgrohe) was daarbij de enige Nederlander en hij kreeg Emils Liepins (Trek-Segafredo), Owain Doull (EF Education-EasyPost), Johan Jacobs (Movistar), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè) mee. Nadat de kopgroep van zes vijf minuten voorsprong had genomen namen Alpecin-Fenix, INEOS Grenadiers en UAE Emirates de controle in het peloton.

Met nog negentig kilometer te rijden reden Victor Campenaerts en Nathan Van Hooydonck naar de kopgroep toe, maar was er nooit paniek in het peloton. De echte finale begon op vijftig kilometer van de finish nam INEOS Grenadiers de boel stevig in handen en werd de kopgroep gegrepen, waarna op de Keutenberg Tiesj Benoot de koers opende. De Belg van Jumbo-Visma versnelde op de steile helling. Mathieu Van der Poel kende een zwaar moment, maar sloot op de top van de Keutenberg aan en zou er een kopgroep ontstaan van elf renners: Benoot, Van der Poel, Kwiatkowski, Cosnefroy, Pidcock, Küng, Hirschi, Kamp, Teuns, Matthews en Asgreen.

De elf bleven samen op de laatste beklimming van de Cauberg, maar bij het ingaan van de slotronde reed Kwiatkoski weg van de groep. De Poolse wereldkampioen van 2014 nam een kleine voorsprong en alleen Cosnefroy kon de sprong naar voren maken op de Geulhemmerberg. De rest probeerde het ook, alleen geraakte niemand meer van voren.

Met z'n tweeën ging ze de laatste kilometer in, terwijl Van der Poel met een forse inspanning nog probeerde om naar de twee toe te rijden, maar kwamen nooit meer op het wiel van Cosnefroy en Kwiatkowski. Cosnefroy begon als eerste aan de sprint, maar zag Kwiatkowski langszij komen. Beiden gooiden hun fiets naar de meet. De koersradio riep Cosnefroy tot winnaar uit, maar uit de finishfoto bleek dat Kwiatkowski gewonnen had. Voor de Pool was het zijn tweede zege in de Amstel Gold Race nadat hij zeven jaar eerder ook al eens de beste was.

Tiesj Benoot werd door een late aanval als derde. Van der Poel eindigde als vierde.

Uitslag PSV -RKC Waalwijk

PSV heeft in de Eredivisie een 2-0 zege op RKC Waalwijk. Het blijft daardoor in het spoor van koploper Ajax.

Met het oog op de kwartfinale van de Conference League tegen Leicester City en de bekerfinale volgende week werden er bij PSV diverse spelers gespaard. O.a. Gakpo en Madueke vielen pas in de tweede helft in Götze speelde helemaal niet. In de eerste helft kregen de Eindhovenaren veel kansen maar het duurde lang voor het doel werd gevonden. Na gemiste kansen van Bruma, Van Ginkel en Vinícius was het uiteindelijk Veerman die PSV naar een 1-0 voorsprong schoot.

In tweede helft miste Vinícius nog een paar grote kansen en was RKC dicht bij de gelijkmaker via Kramer. Toen Teze de 2-0  binnenschoot was de wedstrijd echter beslist hoewel RKC nog een paar keer dichtbij kwam. Een schot van Odgaard werd gekeerd door keeper Mvogo terwijl Stokkers zijn treffer afgekeurd zag worden.

PSV

2 - 0

RKC Waalwijk

 38' Veerman
 69' Teze
   
 
 Gele kaart: Ramalho, Vinícius, Boscagli, (PSV), Kramer, Gaari, Adewoye (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Teze
Ramalho
Boscagli (Oppegard/77)
Mauro Júnior
Gutiérrez
Veerman (Sangaré/66)
v.Ginkel (Gakpo/ 66)
Vertessen (Madueke/66)
Vinícius
Bruma (Zahavi/87)
  Vaessen
Gaari (Oukili/ 61)
Adewoye
Meulensteen
Touba
Büttner (Daneels/79)
Bakari
Anita (Wouters/79)
Azhil (v.d.Venne/70)
Odgaard (Stokkers/ 79)
Kramer

Uitslag Vitesse - sc Cambuur

Vitesse heeft vanmiddag Cambuur verslagen. In Arnhem werd het 1-0.

Cambuur moest het zonder een handjevol spelers doen vanwege een buikgriepgolf. Tegen Vitesse wist de ploeg geen vuist te maken. Al na vier minuten dacht Vitesse een strafschop te krijgen na een duel tusse Bangura en Openda. Het feest ging echter niet door omdat Openda buitenspel stond. Vitesse was de betere ploeg, maar de ploeg uit Arnhem wist pas drie minuten voor rust op voorsprong te komen. Het was Openda die Vitesse op 1-0 zette.

Vitesse moest het in de tweede helft doen zonder doelman Houwen die niet meer verder kon na een botsing met Doekhi. De ploeg uit Arnhem voerde ook in de tweede helft de boventoon. Maar mede dankzij keeper Bos bleven de Friezen nog lang in de wedstrijd. 

Vitesse

1 - 0

RKC Waalwijk

 42' Openda    
 
 Gele kaart: Rasmussen, (Vitesse), Kallon, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.970
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen (Schubert/46)
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Dasa
Bero
Tronstad
Huisman (Vroegh/70)
Manhoef (Hajek/86)
Buitink (Domgjoni/86)
Openda (Grbic/ 86)
  P.Bos
Tol
Mac-Intosch (Kiss/87)
Schouten
Bangura
Jacobs
Ter Heide (Smit/77)
Paulissen
Joosten (Doodeman/80)
Uldrikis
Kallon

Frans Bauer is er klaar mee: "Nooit meer"

Frans Bauer en zijn vrouw Mariska zitten midden in een flinke verbouwing van hun villa. Dat gaat allemaal niet heel soepel en kost meer tijd dan gedacht. "Je komt van alles tegen", aldus de artiest. Bauer heeft dan ook groot nieuws te melden, want hij is er helemaal klaar mee: "Verbouwen, dat doe ik nooit meer."

Dat we het even weten. Wat duurt bij jou dusdanig lang dat je het dan liever maar nooit meer doet?

Verstappen teleurgesteld: "Het is gewoon slecht"

Max Verstappen heeft een toch al moeizaam raceweekend in Melbourne in mineur afgesloten. De wereldkampioen kon niet of nauwelijks strijden om de overwinning maar leek wel op een tweede plaats af te stevenen toen hij door problemen met zijn bolide de strijd moest staken. Met twee uitvalbeurten in drie wedstrijden is er veel werk aan de winkel volgens de Nederlander.

"Het is gewoon slecht. Ik weet niet wat ik er van moet maken op dit moment, maar er is veel werk aan de winkel. Wat het probleem is, weet ik nog niet. We krijgen zo de auto terug en dan zullen we het zien. Maar, over het algemeen was het gewoon geen goede dag vandaag, want we hadden geen kans. We hadden niet echt de snelheid en op beide bandencompounds hadden we te veel slijtage, dus ik moest veel meer mijn banden managen om de race uit te rijden. Desondanks leek het een makkelijke P2 te worden. Ik wist dat ik Charles niet kon aanvallen en het had dus geen zin om te proberen de druk op hem op te voeren, maar uiteindelijk zijn we niet eens gefinisht, dus het is erg frustrerend en onacceptabel", aldus de Red Bull-coureur na de wedstrijd, zo lezen we op Verstappen.nl.

Vlak voor de wedstrijd werd er nog aan de wagen van Verstappen gewerkt, dus de uitvalbeurt komt niet geheel onverwacht voor de Nederlander. "Ik wist dat er een probleem was. Het was al een vraagteken of we de race konden finishen, maar als je voor de titel wil strijden mogen dit soort dingen niet gebeuren."

Door de tweede uitvalbeurt in korte tijd is titelprolongatie voorlopig uit het zicht. "Ik wil nog niet eens denken aan het kampioenschapsgevecht op dit moment. Het is veel belangrijker om races te finishen. We zijn twee keer uitgevallen in drie wedstrijden dus we liggen al ver achter", aldus Verstappen.

Verstappen teleurgesteld: "Het is gewoon slecht" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen teleurgesteld: "Het is gewoon slecht" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Uitslag sc Heerenveen - FC Groningen

Sc Heerenveen heeft de derby van het noorden gewonnen. De Friezen versloegen FC Groningen met 3-1.

Heerenveen begon al sterk aan de wedstrijd en kwam al vroeg op voorsprong. Sarr omspeelde keeper Leeuwenburgh met een kopbal. Hij raakte de paal waarna Van Hooijdonk in de rebound wel trefzeker was. Het werd uit het niets weer gelijk. Kasanwirjo knalde raak via de lat. Voor rust was van Hooijdonk dicht bij de 2-1 maar hij kopte niet raak.

In de tweede helft was Van Hooijdonk wel weer trefzeker. Irandust was nog dicht bij de gelijkmaker, voordat tien minuten de Friezen de wedstrijd beslisten Van Beek kopte raak uit een hoekschop.

sc Heerenveen

3 - 1

FC Groningen

 7' v.Hooijdonk
 53' v.Hooijdonk
 80' v. Beek
   29' Kasanwirjo
 
 Gele kaart: Kaib, Dresevic, (sc Heerenveen), Kasanwirjo, (FC Groningen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Bakker
Dresevic
Kaib
Haye (v.d.Heide/ 90 1)
Halilovic (De Jong/78)
Tahiri
v.Hooijdonk (Zaal/90)
Sarr (Musaba/86)
  Leeuwenburgh
Dankerlui (Sverko/83)
Te Wierik
v.Hintum (Irandust/68)
Meijer
El Hankouri (Postema/68)
Kasanwirjo
De Leeuw (Bogarde/68)
Duarte
Abraham (Ngonge/ 46)
Larsen

Kingdom Hearts IV aangekondigd

Square Enix heeft tijdens een evenement voor het twintigjarig bestaan van Kingdom Hearts de volgende mainline game aangekondigd. Kingdom Hearts IV laat hiermee korter op zich wachten dan deel 3.

De game werd aangekondigd via onderstaande trailer (skip naar 4:11 voor Kingdom Hearts IV). De trailer is nog opgenomen in Unreal Engine 4, maar het is de bedoeling dat de game uiteindelijk speelt op Unreal Engine 5. Veel details zijn verder nog niet gegeven, inclusief platforms en een release date. Wel is al duidelijk dat de game zich afspeelt in Quadratum.

Brinkman loopt sensationeel Nederlands marathonrecord in Rotterdam

De marathon van Rotterdam zorgde bij de mannen voor Nederlandse sporthistorie, maar bij de vrouwen was dat óók het geval. De winst was weliswaar redelijk soeverein voor de Ethiopische Haven Hailu in 2:22.01 uur, plek twee ging naar Nienke Brinkman.

De 28-jarige Brinkman begon pas zo'n 2,5 jaar geleden met hardlopen en nadat een testmarathon in 2.39 uur eindigde leek dat wel goed te gaan. In december snelde ze bij haar officiële debuut in Valencia al naar 2:26.34 uur, in Rotterdam deed de studente geofysica - ze bestudeert op het moment marsbevingen - er nog een flinke schep bovenop.

In Rotterdam liep Brinkman een indrukwekkend tempo en lange tijd lag ze op koers voor een tijd in de 2.23 uur, in ogenschouw nemende dat 2:23.43 (New York, 2003) het nationale record van Lornah Kiplagat was. Dat ging er overtuigend aan: Brinkman snelde indrukwekkend door en finishte in 2:22.51 uur als tweede en nieuwe houdster van het Nederlands record.

Nageeye schrijft weer historie op marathon: eerste Nederlandse man die 'Rotterdam' wint

Atleet Abdi Nageeye heeft weer Nederlandse sporthistorie geschreven. Na zijn olympische zilveren medaille op de marathon in Tokyo vorig jaar, was het zondag raak in Rotterdam: nooit eerder werd de sinds 1981 gelopen klassieker gewonnen door een Nederlandse man, tot zondag.

Een groep toppers bleef grote tijd samen, waarbij langzaam maar zeker de relatief zwakkere lopers af moesten haken. Met Nageeye, zijn Belgische maatje Bashir Abdi, Leul Gebreselassie uit Ethiopië en de Keniaan Kiprop Reuben Kipyego bleven er uiteindelijk vier over, waarbij Abdi als eerste toch het tempo moest laten gaan.

Nadat de Belgische winnaar van olympisch brons eraf ging moest ook Kipyego de andere twee laten gaan. Gebreselassie en Nageeye liepen op weg naar de finish zij aan zij over de Coolsingel, waar het publiek een zinderende finale voorgeschoteld kreeg. Beiden leken steeds wat naar voren te komen, maar het was Nageeye die nét de beste was.

De winst ging in in een nieuw Nederlands record van 2:04.56 uur naar Nageeye, Gebreselassie werd met dezelfde tijd tweede. Met zijn zege is Nageeye de eerste Nederlandse winnaar ooit van de marathon van Rotterdam bij de mannen. Kipyego en Abdi compleeterden de top-4, Björn Koreman werd met een uitstekende 2:10.32 uur negende.

"Het is een droom die vroeger zo ver weg leek", zei Nageeye na afloop. "In 2010 vroeg ik me na school nog af wat ik moest gaan doen, verder richting HBO of alles op atletiek zeggen. In 2019 kon ik 25 kilometer mee met de Kenianen en dat zorgde voor kippenvel, daarna is het een kwestie geweest van volhouden. Blijven trainen, blijven geloven...zoveel blessures en teleurstellingen, maar altijd blijven geloven."

#StandUpForUkraine haalt ruim 10 miljard euro op

De wereldwijde fondsenwervingscampagne #StandUpForUkraine heeft meer dan tien miljard euro opgehaald voor Oekraïense vluchtelingen, waarvan de Europese Commissie en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling een miljard euro hebben gedoneerd. De opbrengst werd bekend gemaakt door Ursula von der Leyen vanuit Warschau, Polen werd gekozen als locatie omdat het land het leeuwendeel van de miljoenen Oekraïners opvangt die de oorlog in hun land ontvluchten.

De hulpactie voor de Oekraïense vluchtelingen werd georganiseerd door de EU en Canada samen met de NGO Global Citizen. 

Sterren als Elton John, Alanis Morissette, Annie Lennox en Chris Rock steunen het initiatief. Songwriter Billie Eilish draagt haar lied "Your Power" op aan de bevolking van Oekraïne en roept wereldleiders op hun roep om hulp te beantwoorden.

Russische presentator noemt Oekraïniers "satanische nazi's" op staatstelevisie

De onder EU sancties vallende Russische tv-presentator Vladimir Solovyov heeft de Oekraïense bevolking op televisie beschreven als 'satanische nazi's'. Hij beweert ook dat president Volodymyr Zelenskyy helemaal geen Jood is.

Volgens de Amerikaanse publiciste Julia Davis, een deskundige op het gebied van Russische media, spreekt de Russische staatstelevisie zich ook openlijk uit over het feit dat toekomstige generaties Oekraïners zullen moeten worden heropgevoed om hun Oekraïense verleden te vergeten. De rest van de bevolking zal moeten sterven.

Solovyov wordt beschouwd als een manipulator die loyaal is aan Poetin en bezit volgens deskundige Davis onroerend goed in Italië. Aan het begin van de Russische invasie van Oekraïne werd hem de toegang tot Rome ontzegd.

Cowgirl Veronica neemt een 'Slagharen' tattoo

Een superfan van Attractiepark Slagharen heeft haar liefde voor het Overijsselse pretpark op haar dij vereeuwigd. Cowgirl Veronica, zoals de vrouw zichzelf noemt, liet daar onlangs een enorme Slagharen-tatoeage plaatsen. Zo meldt Loopings.

Veronica heeft op haar YouTube-kanaal een filmpje gepost hoe het zetten van deze tatoeage in zijn werk ging. Ze is een vaste bezoeker van het attractiepark en deelt regelmatig filmpjes van haar Slagharen-bezoeken. 

Wegwerp-vapes populair onder jongeren: "Ik vind het lekkerder dan sigaretten"

Je hebt ze in de smaken mango milk ice, cream tobacco, strawberry kiwi en nog heel veel meer: de wegwerp-vape. Hoewel er nog geen recente cijfers zijn, lijkt de animo voor de elektronische wegwerpsigaret onder jongeren flink toe te nemen. Zo meldt AT5.

"Onder jongeren is het al het geval dat e-sigaretten meer gebruikt worden dan gewone sigaretten", zegt Thomas Martinelli van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO). Er komen inderdaad veel jongeren naar buiten als we voor een vape-winkel aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam staan. "Ik was op vakantie en daar gebruikten heel veel mensen het", zegt een meisje dat net twee nieuwe smaken gekocht heeft. "Eerst rookte ik sigaretten en nu doe ik dit. Ik weet nog niet of ik terugga, maar ik zie het wel."

Om het gebruik onder jongeren te ontmoedigen mogen e-sigaretten, die je alleen mag kopen als je boven de 18 bent, vanaf 1 juli van dit jaar alleen nog naar tabak smaken. En dat zou best wel eens effect kunnen hebben, denkt Martinelli. "Ik verwacht dat dat het gebruik zal verminderen, want de smaak is inderdaad iets wat de e-sigaret aantrekkelijk maakt." Een jongen die zelf vapet beaamt dat. "Ik zou het minder snel gebruiken als er geen smaakje aan zat. Dat smaakje voegt echt wat toe."

Vraag blijft: hoe ongezond zijn die vapes nou eigenlijk? Ze bevatten minder nicotine dan echte sigaretten, dat is bekend. Voor onderzoek naar langetermijneffecten bestaan ze nog niet lang genoeg, zegt Martinelli. "Maar er zijn wel indicaties dat er risico's zijn verbonden aan e-sigaretten. Ik zeg: als je een gezonde leefstijl wil hebben, dan is het beter om geen e-sigaretten te gebruiken. Voor rokers is dat natuurlijk wel een ander verhaal, want het is veel minder schadelijk."

Opnieuw tientallen burgerdoden gevonden in massagraf nabij Kyiv

In de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kyiv is een massagraf ontdekt met tientallen dode burgers. Het graf werd gevonden in het dorp Buzova, Taras Didych, de burgemeester van de gemeente Dmytrivka, waartoe ook Busova en andere omliggende dorpen behoren, vertelde dat op de Oekraïense televisie.

De lichamen werden gevonden in een sloot bij een tankstation. Het is nog niet duidelijk hoeveel doden er zijn.

Buzova stond wekenlang onder Russische bezetting. Tijdens de belegering van Kyiv door Russische troepen lagen een aantal voorsteden rond de hoofdstad - waaronder Makariv, Bucha, Irpin en Dmytrivka - constant onder vuur. Nadat de Russische soldaten zich hadden teruggetrokken, werden verschillende massagraven en talrijke burgerdoden aangetroffen.

Stoltenberg: NAVO plant permanente militaire aanwezigheid aan grenzen

Vanwege mogelijke toekomstige Russische agressie werkt de NAVO aan plannen voor een permanente militaire aanwezigheid aan haar grenzen, aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

"Wat we nu zien is een nieuwe realiteit, een nieuw normaal voor de Europese veiligheid", vertelde Stoltenberg aan de krant The Telegraph. De NAVO zou zich midden in een fundamentele transformatie bevinden. Dit weerspiegelt de langetermijngevolgen van de acties van de Russische president Vladimir Poetin.

Londen: Russische troepen richten zich op burgers in Oekraïne

Na de Russische terugtrekking uit Noord-Oekraïne heeft de Britse inlichtingendienst bewijzen gevonden dat niet-militairen een disproportioneel doelwit zijn.

Het Britse ministerie van Defensie maakte op Twitter bekend dat er massagraven zijn aangetroffen, gijzelaars zijn gebruikt als menselijke schilden en civiele infrastructuur onklaar is gemaakt.

Russische troepen bleven IED's gebruiken om in Oekraïne slachtoffers te maken, het moreel te verlagen en de Oekraïense mogelijkheid tot evacuatie te beperken.

Bovendien blijven de troepen infrastructuurdoelen aanvallen waarbij het risico op gezondheidsschade voor de burgerbevolking groot is - zoals de recente beschieting van een opslagfaciliteit voor salpeterzuur in de buurt van Rubishne in de Donbas.

F1: Uitslag Grand Prix van Australië

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Australië op zijn naam geschreven. De Monegask reed met zijn Ferrari een dominante race en had ruim twintig seconden voorsprong op Sergio Perez en George Russell. Regerend wereldkampioen Max Verstappen viel uit met motorische problemen.

Op Albert Park begon de race onder veel warmere omstandigheden dan de afgelopen dagen. Leclerc begon op poleposition en was goed weg, voor de als tweede gestarte Verstappen en Lewis Hamilton met de Mercedes. Carlos Sainz ging juist achteruit, want de Spanjaard moest al als negende starten, maar kwam als veertiende door de eerste ronde heen. Daarna werd het weekend nog dramatischer voor de Ferrari-coureur, want hij spinde bij een inhaalpoging op Mick Schumacher op het gras, kwam in de grindbak en was de eerste uitvaller van de dag. Er volgde een safety car.

Na zes ronden werd het veld weer vrijgegeven. Ditmaal met nieuwe regels, want Verstappen mocht niet meer naast de leider kruipen, maar er achter. Dit zorgde er mede voor dat er na de herstart niets veranderde en het veld als een lint op gang werd getrokken door Leclerc. Nadat de DRS geactiveerd was pakte Perez snel plek drie van Hamilton af. Achter de Brit vormde zich een trein met George Russell, Lando Norris en Daniel Ricciardo.

Vooraan reed Leclerc snel weg bij Verstappen die bijna een seconde per ronde verloor. Na achttien ronden was Verstappen die op zijn versleten banden als eerste van de toppers stopte. Hij kwam terug op plek zeven, vlak voor Fernando Alonso die gebruik maakte van de situatie en Pierre Gasly inhaalde. Hierna volgde de een na andere coureur en werd het veld door elkaar geschud.

Sebastian Vettel verloor in de 24e ronde zijn Aston Martin op een kerbstone en crashte, waardoor hij de tweede uitvaller van de dag was. Omdat een safety car volgde reduceerde het veld het tempo. Mercedes haalde snel George Russell binnen die hierdoor als derde aan kon sluiten achter Leclerc en Verstappen. De nog niet gestopte Fernando Alonso lag vierde, voor Perez, Hamilton, de nog niet gestopte Kevin Magnussen, Norris, Ricciardo en de nog niet gestopte Alexander Albon.

Na de herstart trok Leclerc al snel een gat met Verstappen die op zijn beurt niets te duchten had van Russell. Daarachter schoof Perez door naar plek vier, ten koste van Alonso. De Spanjaard kon zich daarna redelijk handhaven omdat achter hem Magnussen de boel ophield. De Deen kreeg wel de McLarens van Norris en Ricciardo om zijn oren.

Verder naar voren bouwde Leclerc een marge van vijf seconden ten opzichte van Verstappen op, terwijl Perez na lang aandringen Russell voorbij was. Dit werd plek twee omdat Verstappen de Red Bull moest parkeren en zo in de tweede keer in drie races puntloos bleef. De achterzijde van de bolide stond in de brand, waarna deze geblust moest worden. Alonso en Magnussen profiteerden hiervan door hun stop te maken, al lagen ze hierna wel buiten de punten.

Er ontstond een flink gevecht om plek negen waar de achteraan gestarte Lance Stroll reed. De Canadees had liefst zeven coureurs achter zich, al wist hij dat hij vijf seconden straf had en ver terug zou vallen. Gasly was de eerste die het lukte, snel gevolgd door Bottas.

Na 58 ronden pakte Leclerc al zijn tweede overwinning van het seizoen, voor Perez en Russell. Hamilton eindigde op plek vier, voor Norris, Ricciardo, Ocon, Bottas en Gasly. Het laatste punt was voor Albon die pas in de laatste ronde zijn verplichte stop maakte en hiermee Williams een broodnodig succesje bezorgde.

FOK! Wat een weer: steeds wat droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend hebben vooral het noorden, midden en oosten met enkele buien te maken, plaatselijk met korrelhagel. Verder zijn er perioden met zon en komt er vanmiddag met name in het noordoosten nog een enkele bui voor. Elders blijft het vanmiddag overwegend droog en krijgt de zon steeds meer ruimte. Vanavond klaart het overal breed op en is het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C op de Wadden tot 11°C in het zuiden. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied aanvankelijk nog vrij krachtig. In de loop van de middag neemt de wind verder af en wordt dan zwak en veranderlijk.

Komende nacht is het op wat sluierbewolking na helder. Het blijft droog en het koelt af naar 4°C in het zuidwesten tot lokaal -2°C in het noordoosten. De wind is in het noordoosten zwak en veranderlijk, elders zuidoostelijk en zwak tot matig.

Morgen overdag is het zonnig met wat dunne sluierbewolking. In de middag ontstaan in het noordoosten enkele stapelwolken, maar het blijft overal droog. De avond verloopt helder. Het wordt maximaal een graad of 11 op de Wadden tot lokaal 16°C in het zuiden. De zuidoostenwind is zwak tot matig en wordt in de avond langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, 5 Bft. (Bron: KNMI)

Tussen de buitjes door was ook de zon te zien in Haps (Foto: Charged)
Tussen de buitjes door was ook de zon te zien in Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zwaar belast

Zoals stekelige netels kunnen prikken en mooie rode rozen zo mooi rood kunnen zijn, zoals de geur van vers gebakken brood altijd heerlijk zal blijven ruiken en je een hondendrol steeds tracht te ontwijken, zul je er altijd meer van lusten of wou je dat het gewoon niet bestond. Wanneer ik je lach zie, spreekt ze de waarheid en lach ik automatisch mee. Als ik je tranen zie, wil ik meehuilen, maar mijn verdriet verbergt zich net op tijd. Lachen voelt goed en huilen voelt slecht, je wilt er meer van of je wilt het nooit meer voelen en dan voel je wat goed en kwaad betekenen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.