FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 maart 2022

Woning van 37 vierkante meter te koop voor 595.000 euro: "Slaat nergens op, maar marktconform"

Woningen in Amsterdam zijn schaars en de huizenprijzen zijn nog altijd aan het stijgen. Zo was een koopwoning in 2021 al ruim twintig procent duurder dan twee jaar daarvoor. En dus nam dure-huizenexpert en financieel journalist Erik Rezelman ons mee naar een nieuwe woning op de markt: een appartement van 37 vierkante meter voor wel 595.000 euro. Zo meldt AT5

De prijs van het appartement aan de Vondelstraat in Zuid komt daarmee uit op dik 16.000 euro per vierkante meter: een nieuw dieptepunt voor de Amsterdamse woningmarkt. Het appartement is goed onderhouden en op een centrale locatie, maar op de foto's is te zien dat het bed dan wel pal naast de koelkast staat.

Een brutale vraagprijs, vindt Rezelman. "Deze mensen verkopen zelf hun huis en proberen het voor zes ton te slijten. Dat mag. Voor mij is het wat aan de dure kant, maar het is marktconform. Misschien dat we volgend jaar denken: had ik het maar gedaan." Een man die langs het huis wandelt laat weten het absoluut niet te willen kopen: "Ik kan dat niet, maar ik zou het echt niet doen."

Helaas mochten we geen kijkje nemen hoe het huis er van binnen uitziet. "Hij schaamt zich waarschijnlijk rot voor zijn huis", denkt Rezelman. "Het is echt een klein starterswoninkje, ziet er netjes uit, maar voor zes ton..." De bovenbuurman van het appartement is ook geschokt door de prijs. "Ik heb mijn flat een paar jaar geleden gekocht en die is een stuk groter. Dus ja, ik vind de hoge prijs verrassend."

Want dat de bubbel ooit gaat barsten is volgens Rezelman wel duidelijk, maar wanneer en in hoeverre dat zal gebeuren blijft onzeker. Daarnaast is ook de hypotheekrente sinds september met een half procent gestegen naar ruim twee procent. De expert laat weten dat die rente nog historisch laag is, maar "als die gaat stijgen en als dat heel hard gaat stijgen, dan gaat de huizenmarkt ook heel hard onderuit".

En dat betekent dat huizen zoals het appartement op de Vondelstraat als eerste hard naar beneden zullen gaan in waarde, zegt Rezelman. "Het is een starterswoning van zes ton. Dat slaat eigenlijk nergens op, maar dat is marktconform jongens. Dat is Amsterdam."

Ook brengt de dure-huizenexpert ons nog even naar een groot rijtjeshuis in de Scheldebuurt van 248 vierkante meter dat te koop staat voor twee miljoen. "Zes kamers, een groot huis. Maar voor twee miljoen? Het lijkt wel of het niks meer is. Het interessante is dat het over vijf jaar misschien wel drie miljoen is. Een rijtjeshuis, vijfentwintig jaar oud en vrij gedateerd. Je moet er nog heel veel aan doen als je het koopt."

Oranje wint in leuke oefeninterland met 4-2 van Denemarken

Het Nederlands voetbalelftal heeft de oefeninterland tegen Denemarken met overtuiging gewonnen. In de Johan Cruijff Arena won Oranje met 4-2.

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd tegen Denemarken. Vanaf de eerste minuten had de ploeg van bondscoach Louis van Gaal de controle en kreeg in het eerste kwartier ook verschillende mogelijkheden. Die waren nog niet besteed aan het Nederlands elftal, maar in de zestiende minuut kwam Oranje na een uitstekende aanval op voorsprong. Uit een prachtige voorzet van Daley Blind kopte Steven Bergwijn knap binnen.

Lang kon Oranje niet genieten van de 1-0. Vier minuten na de openingstreffer stond het alweer gelijk bij de eerste aanval van de Denen. Uit een indraaiende voorzet Jannik Vestergaard kopte raak, al ging daarbij de Nederlandse doelman Mark Flekken niet vrijuit.

Ondanks de tegenslag bleef Oranje goed voetballen en op het half uur spelen had de Nederlandse ploeg alweer een voorsprong te pakken. Uit een korte corner wist Nathan Aké van dichtbij binnen te koppen uit een voorzet van Steven Berghuis. Ook bij de 3-1 had Berghuis een belangrijk aandeel. De aanvallende middenvelder werd na een goede combinatie onderuit gehaald, waarna Memphis Depay vanaf elf meter binnenschoot.

Na de rust vierde Christian Eriksen zijn rentree bij Denemarken onder applaus van het Nederlandse publiek en bondscoach Louis van Gaal. Twee minuten na zijn invalbeurt schoot Eriksen vervolgens op knappe wijze de 3-2 binnen, al stond de aanvallende middenvelder daarbij helemaal vrij. Na de aansluitingstreffer van Eriksen pakte Oranje weer de draad op en kreeg ook een aantal mogelijkheden, al kreeg Denemarken een goede kans op de 3-3.

Met nog twintig minuten te gaan maakte Bergwijn op fraaie wijze de 4-2. De aanvaller krulde de bal fraai om Deense doelman Kasper Schmeichel heen en maakte zijn tweede van de avond. Na de 4-2 was Denemarken via Eriksen nog dichtbij een derde Deense treffer, maar gelukkig voor Nederland eindigde zijn afstandsschot op de paal. In blessuretijd werd nog een goal van Denemarken afgekeurd, waardoor het in de Johan Cruijff Arena 4-2.

F1: Perez verrast Ferrari's in kwalificatie Saudi-Arabië

Sergio Perez heeft verrassend de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Saudi-Arabië. In een kwalificatie die onderbroken werd door twee crashes van Nicholas Latifi en Mick Schumacher was de Mexicaan met de Red Bull een fractie sneller dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Regerend wereldkampioen Max Verstappen klokte de vierde tijd.

Op het verlichte circuit in Jeddah was het direct in het eerste deel van de kwalificatie spannend. Niet voor Yuki Tsunoda die door een probleem met het brandstofsysteem van de AlphaTauri geen tijd neer kon zetten. Nicholas Latifi crashte en behoorde ook tot de afvallers. De strijd om plek vijftien was een spannende, waarbij zeer verrassend zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton met de Mercedes buiten de boot viel. De Brit kon de snelheid niet vinden en liet velen in shock achter. Ook vielen Alex Albon en Nico Hülkenberg af.

In Q2 zetten de Ferrari's en de Red Bulls direct weer de toon. Mick Schumacher was ook goed onderweg tot hij bij bocht twaalf over de kerbstones ging en erg hard de muur in verdween. Schumacher werd voor de zekerheid naar het ziekenhuis afgevoerd voor de nodige controles. Na een lange pauze vochten de overgebleven coureurs een flinke strijd uit om in de top tien te komen. Lando Norris, Daniel Ricciardo, Guanyu Zhou, Schumacher en Lance Stroll waren de uitvallers.

De strijd tussen Ferrari en Red Bull om poleposition ontbrandde in volle hevigheid. In hun eerste run klokten Sainz en Leclerc een 1.28,4 waarna Perez een tiende tekort kwam. Verstappen gaf acht tiende toe en reed slechts een zesde tijd. In de tweede run scherpte Leclerc de tijd van Sainz flink aan, maar het was Perez die iedereen verraste met een 1.28,200 en de poleposition greep, voor Leclerc, Sainz en Verstappen die ruiim twee tienden tekort kwam. Plek vijf was voor Esteban Ocon, George Russell, Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Pierre Gasly en Kevin Magnussen.

Carapaz wint voorlaatste rit Ronde van Catalonië na lange vlucht, vluchtgenoot Higuita nieuwe leider

Richard Carapaz heeft de voorlaatste etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Ecuadoriaan van Ineos Grenadiers trok samen met Colombiaans kampioen Sergio Higuita vroeg in de aanval en rondde de aanval af van meer dan ruim 100 kilometer. In het algemeen klassement nam Higuita de leiderstrui over van Joao Almeida.

Op de voorlaatste dag van de Volta a Catalunya kregen de renners een 167,6 kilometer lange etappe voor de wielen geschoven, waarin vooral in het begin van de etappe veel geklommen moest worden. Vooraf werd gedacht aan een rit voor de sprinters, maar vanaf het begin zorgde Ineos Grenadiers voor vuurwerk. Op de Coll de Les Llebres, de eerste klim van de dag, zorgde Ineos voor een stevig tempo en alleen de klassementsrenners bleven vooraan. Toen klassementsleider Almeida in de problemen kwam op de eerste beklimming trok Carapaz nog eens extra hard door. De olympisch kampioen had daarbij nog de hulp van zijn ploeggenoot Lukas Plapp en ook Sergio Higuita ging mee met de aanval van Carapaz.

In de afdaling van de eerste klim moest Plapp afhaken bij de twee Zuid-Amerikanen, waarna Carapaz en Higuita als duo verder ging. Het tweetal vonden elkaar en reden steeds verder weg. Almeida, die ondertussen weer de aansluiting had gemaakt, probeerde het peloton dichterbij te brengen, maar mede dankzij puik afstoppingswerk van Ineos Grenadiers liepen Carapaz en Higuita steeds verder uit tot bijna vier minuten. Op de top van de Coll de la Teixeta, met nog 30km te gaan was het verschil teruggelopen tot twee minuten en leek de schade voor Almeida mee te vallen.

Toch zouden ze in de laatste kilometer dertig kilometer niet zo veel meer verliezen en hadden aan de finishstreep nog een kleine minuut over op het peloton. Higuita nam daardoor de leiderstrui over van Almeida, maar de ritzege in de voorlaatste etappe van de Ronde van Catalonië ging naar Carapaz. De olympisch kampioen was in een sprintje net wat sneller dan Higuita.

Trainingen GP Saoedi-Arabië: drie keer Leclerc op één, Verstappen op twee

Het weekeinde van de Grand Prix van Saoedi-Arabië heeft nogal wat discussie opgeleverd voor er überhaupt gekwalificeerd is. Door een raketinslag op vrijdag, verband houdend met de jarenlange verwoestende strijd die Saoedi-Arabië in buurland Yemen voert, was er even twijfel of alles wel door kon gaan. Men kreeg te horen dat geld boven alles stond en men hun hoofd moest houden het gewoon veilig was en dus kwam iedereen weer in actie.

De drie vrije trainingen zorgden voor een overzichtelijk verhaal wat betreft de toppers: Charles Leclerc was op vrijdag de beste in de eerste training, Max Verstappen zette zijn Red Bull op 0,116 seconden van de Ferrari neer. In de tweede training was de Monegask wederom de sneslte, dit keer stond Verstappen 0,140 seconden bij hem vandaan. De derde en laatste training leverde opnieuw de snelste tijd op voor Leclerc en wederom stond Verstappen op plek twee, dit keer op slechts 0,033 seconden.

De derde plek ging in de eerste training op 0,312 seconden naar Valtteri Bottas in zijn Alfa Romeo, voor de Ferrari van Carlos Sainz. In training twee was Sainz op 0,246 seconden de nummer drie, voor Verstappen's teamgenoot Sergio Perez, en in training drie was het de Mexicaanse Red Bull-rijder die op 0,098 seconden plek drie in beslag nam, nu dan juist voor Sainz.

Mercedes heeft nog geen topweekeinde: Lewis Hamilton noteerde de negende, vijfde en elfde tijd, George Russell kwam uit op posities vijftien, zes en veertien. De volledige resultaten van de vrije trainingen zijn hier te vinden, de kwalificatie begint om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Dubbel Sloveens volksfeest bij World Cup-finale skivliegen

In het Sloveense Planica is het slotweekeinde van het World Cup-seizoen in het schansspringen in volle gang. Rondom de Letalnica, de moeder aller schansen, is het één groot volksfeest: van COVID-19-regels is weinig sprake meer en duizenden fans maken er een geweldig feest van.

Vrijdag, individuele wedstrijd
In ronde één was vrij duidelijk dat de springers uit het thuisland met succes ondersteund werden door de duizenden fans: Timi Zajc was de beste, Ziga Jelar en Domen Prevc zaten er vlak achter, Peter Prevc en Anze Lanisek completeerden de volledig Sloveense top-5. De Japanner Yukiya Sato was de voornaamste uitdager, voor de Pool Kamil Stoch en de ietwat tegenvallende Stefan Kraft uit Oostenrijk.

Kraft moest in de tweede ronde een plekje afstaan aan de Japanner Ryoyu Kobayashi, Stoch leverde vier posities in en Sato verloor er twee, waarna de Sloveense jacht op de overwinning kon beginnen. Lanisek verzekerde de thuisfans daar alvast van door de leiding over te nemen, Peter Prevc deed er nog een schepje bovenop. Broertje Domen viel vier plekken terug, Jelar sprong naar de leiding. Zajc kreeg het niet voor elkaar en werd vierde, achter Jelar, Peter Prevc en Lanisek - een geheel Sloveense top-4.

Zaterdag, landenwedstrijd
Niet bepaald verrassend ging Slovenië aan de leiding na de openingsronde: Jelar, Peter Prevc, Zajc en Lanisek sprongen naar een iets kleinere voorsprong dan gedacht ten opzichte van het Noorwegen van wereldkampioen Marius Lindvik, Bendik Jakobsen Heggli, Johann André Forgang en Halvor Egner Granerud. Oostenrijk stond met Michael Hayböck, Daniel Tschofenig, Manuel Fettner en Stefan Kraft op plek drie, voor Polen - Duitsland stond op in principe te grote achterstand op plek vijf.

In de finale sprong openingsspringer Lindvik de Noren naar de leiding, maar Jelar hield de schade beperkt - Hayböck hield Oostenrijk op plek drie, Piotr Zyla bracht Polen wel in de buurt. Peter Prevc sprong Slovenië dan weer langs Noorwegen, waar Heggli flink wat achterstand op liep. Tschofenig verbeterde de Oostenrijkse positie, maar Dawid Kubacki bleef namens Polen in de buurt.

De Sloveense voorsprong werd door Zajc dusdanig vergroot dat het in principe beslist was, Forfang hield Noorwegen ruimschoots op plek twee en Fettner sloeg de aanval van de Pool Jakub Wolny af. Stoch behield in elk geval Polen's vierde plek, Kraft sprong plek drie voor Oostenrijk binnen. Met een fantastische vlucht deed Granerud nog een ultieme gooi naar de winst, maar het werd plek twee: Lanisek sprong de Sloveense overwinning binnen en het feest in Planica kon wederom beginnen.

Joe Biden prijst Poolse inzet en eet pizza met zijn mankrachten

Tijdens zijn bezoek aan Polen prees de Amerikaanse president Joe Biden de inzet van het land om vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen. Polen neemt veel verantwoordelijkheid op zich in de huidige crisis, zei Biden na een ontmoeting met zijn ambtgenoot Andrzej Duda. 

Voor zijn ontmoeting met Duda had Biden gesprekken met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba en de minister van Defensie Oleksiy Reznikov. Ze ontmoetten de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Warschau - Biden woonde de vergadering ongeveer 40 minuten bij. Het is de tweede dag van Bidens reis naar Polen.

Op vrijdag reisde Biden naar Rzeszow in het zuidoosten van Polen en bezocht daar Amerikaanse troepen waar hij bij aan tafel schoof om pizza te eten. 

Finland: vreest na aanvraag NAVO-lidmaatschap voor Russische reacties

De Finse president Sauli Niinistö denkt dat ernstige schendingen van de Russische grens en cyberaanvallen het gevolg zullen zijn nadat zijn land een aanvraag heeft ingediend om lid te worden van de NAVO. Hij verwacht wel dat lidmaatschap van de militaire alliantie een 'preventief effect' zal hebben, vertelde Niinistö aan YLE.

Het toetredingsproces zal echter minstens een paar maanden duren en gedurende deze tijd zou Rusland verschillende ontwrichtende acties kunnen uithalen. Er kunnen spanningen ontstaan op de 1.340 kilometer lange grens met Rusland, zei Niinistö. Dit omhelst het risico van wijdverbreide grens- en territoriale schendingen, en niet alleen door Russische vliegtuigen, zoals dat in het verleden is gebeurd. "We kennen niet eens alle hybride beïnvloedingsmogelijkheden die iemand zou kunnen bedenken," zei Niinistö.

Voor de Russische aanval op Oekraïne was slechts 25 procent van de Finse bevolking voorstander van toetreding tot de NAVO. Verschillende onderzoeken na het begin van de oorlog in Oekraïne wijzen nu op een meerderheid voor toetreding. De Russische regering heeft aangegeven dat ze een aanvraag NAVO - lidmaatschap door Finland of Zweden zou beschouwen als een vijandige stap die ernstige militaire en politieke gevolgen zal hebben.

Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins (50) tijdens tournee overleden

Drummer Taylor Hawkins van de Amerikaanse rockband Foo Fighters is op 50-jarige leeftijd in Bogota overleden. De groep, die momenteel door Colombia toert, maakte het verlies van hun collega bekend op Twitter.

Naar eigen zeggen was hij niet alleen drummer, maar ook een 'gefrustreerde zanger en songschrijver'. Bij concerten nam hij af en toe een cover voor zijn rekening. 

Hawkins was getrouwd en had een zoon en twee dochters.

Lawson wint chaotische F2-race Jeddah, Verschoor 6e

Op het stratencircuit in het Saoedische Jeddah is zaterdag het racen 'gewoon' begonnen, een dag na een raketinslag bij een nabijgelegen olieraffinaderij. De Formule 2 trapte het spits af met de sprintrace, die enigszins chaotisch verliep.

Dennis Hauger vertrok van poleposition en had Jake Hughes naast zich, met Calan Williams en Ayumu Iwasa op de tweede rij. Liam Lawson en Jüri Vips volgden, voor Ralph Boschung, Marcus Armstrong, Richard Verschoor en kwalificatiewinnaar Felipe Drugovich op plek tien.

Hauger kende een prima start en behield de leiding, voor Williams, Iwasa en Hughes, die het moeilijk had bij de start - hij pakte Iwasa wel snel terug. Na een dikke twee ronden knalde Amaury Cordeel zijn auto de muur in: safety car. Na een vrij lange onderbreking konden we door, met Hauger, Williams, Hughes en Iwasa voorop.

Hauger wachtte lang met de herstart, wat achterin voor wat problemen zorgde: er werd niet goed opgelet en Jack Doohan reed bovenop Logan Sargeant, de volgende safety car was een feit. Vervolgens kwam de melding in beeld dat de safety car door de pitstraat zou rijden, maar dat deed hij niet...en leider Hauger wél. De Noor kwam zo op plek twaalf weer in het veld terecht.

Uiteindelijk leek het er op neer te komen dat Hauger genaaid werd door onduidelijke communicatie van de wedstrijdleiding, wat hem naast elf posities ook nog eens flink tijd kostte: de Noor kreeg nota bene een stop-and-go-penalty van tien seconden en kon verder inpakken, Williams kreeg de leiding definitief in de schoot geworpen.

Met nog zeven konden we het weer proberen, met Williams en Hughes voorop. De herstart was weer even spannend en het was Hughes die op fraaie wijze de leiding pakte, terwijl ook Lawson langs Williams ging. Om plek vier werd ook hevig gevochten en aanvankelijk kwam Vips daar als winnaar uit de bus.

Vips zette het lekker door en nam ook Williams te grazen, Marcus Armstrong ging ondertussen in de rondte en zorgde voor een virtual safety car. Met één ronde te gaan werd er nog geracet, waarbij Drugovich nog opschoof naar plek vier. Lawson reed ondertussen naar de overwinning, voor Vips, Hughes, Drugovich, Williams en de keurige zesde plek van Verschoor - Vips ging op de finish nog langs Hughes.

Historisch WK-zilver Belgische kunstschaatsster, Van Zundert 17e

Op het werledkampioenschap kunstschaatsen in het Franse Montpellier is het eerste eremetaal vergeven. Dat gebeurde bij de paren en bij de individuele vrouwen, allemaal wel met een ietwat gedevalueerd veld: Rusland was uiteraard niet van de partij en ook China besloot niemand naar Frankrijk te sturen.

Paren
Met de gehele olympische top-5 afwezig lag de weg open voor anderen. Het goud werd opgeraapt door de VS: Alexa Knierim en Brandon Frazier waren de besten in de korte kür en verzilverden hun positie in de vrije kür. Met 221,09 punten waren ze ruimschoots de besten, de eerste Amerikaanse wereldtitel bij de paren sinds 1979. Zilver was er voor Riku Miura en Ryuichi Kihara uit Japan (199,55), voor het Canadese duo Vanessa James/Eric Radford (197,32).

Vrouwen
Als er één onderdeel is waar Russische afwezigheid het veld devalueert is het wel de individuele strijd bij de vrouwen, maar dat mocht de pret niet drukken. Kaori Sakamoto stak met kop en schouders boven de rest uit en na olympisch brons in Beijing pakte de Japanse nu de wereldtitel met 236,09 punten. Het zilver leverde historie op: dat ging met 217,70 punten naar de 22-jarige Loena Hendrickx, de eerste Belgische WK-medaille bij de vrouwen ooit in welke schaatssport dan ook. Brons was met 211,19 punten voor de Amerikaanse Alysa Liu. Lindsay van Zundert eindigde namens Nederland als zeventiende.

FIA: "Race in Jeddah gaat gewoon door"

De Grand Prix van Saudi-Arabië lijkt vooralsnog door te gaan, zo liet de FIA weten in een statement. Tijdens het einde van de eerste vrije training werd plots een enorme rookpluim zichtbaar, maar de FIA concludeert, na veel overleg, dat het verantwoord is om het raceweekend door te laten gaan en de veiligheid van alle coureurs, teams en overig personeel kan worden gegarandeerd.

Een drone-aanval door Houthi-rebellen zorgde gisteren voor een flinke explosie op minder dan twintig kilometer van het circuit. Het leverde opzienbarende beelden op vanaf het circuit en de paddock. Zelfs Max Verstappen rapporteerde via de teamradio een branderige lucht te ruiken. 

"De Formule 1 en de FIA kunnen bevestigen dat, na discussies met alle teams en coureurs, het Grand Prix weekend in Jeddah doorgaat zoals gepland. Na het incident in Jeddah op vrijdag is er een uitvoerige discussie geweest tussen alle aandeelhouders, de Saoedische overheid en veiligheidsdiensten, en zij gaven allen aan volledig te kunnen garanderen dat het evenement veilig is", zo verklaart de FIA in een statement.

Inmiddels heeft ook de Grand Prix Drivers' Association (GPDA) een verklaring naar buiten gebracht omtrent de gebeurtenissen rondom Jeddah: "We hebben lange discussies gevoerd met de coureurs, de teambazen en de mensen die de sport runnen. Een grote hoeveelheid aan meningen werd gedeeld. De Formule 1-top en de Saoedische regeringsministers hebben uitgelegd dat de veiligheidsmaatregelen naar het hoogste niveau zijn opgeschaald. Daarom zullen we gewoon het weekend voortzetten en hopen we dat het Grand Prix weekend wordt herinnerd door een goede race en niet vanwege het incident gisteren".

De teambazen verlaten de urenlange vergadering tussen de coureurs en de kopstukken van de Formule 1 (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De teambazen verlaten de vergadering tussen de coureurs en de F1-kopstukken (Getty Images / Red Bull Content Pool)


Politie zoekt bestuurder DHL-bus

De politie is op zoek naar de bestuurder van een DHL bestelbus die vrijdagmiddag tussen 11.45 en 12.00 uur getuige was van een aanrijding op de Fianestraat in Bergen op Zoom. De bestuurder wordt opgeroepen om zich te melden bij de politie, omdat hij mogelijk waardevolle informatie heeft die  kan helpen achter de oorzaak van het betreffende ongeval te komen.

Team Verkeer van politie Zeeland-West-Brabant doet onderzoek naar het ongeval dat helaas een dodelijke afloop kende.

Een personenauto, bestuurd door een 77-jarige man uit Bergen op Zoom, reed weg van een parkeerplaats aan de Fianestraat. Dit was ter hoogte van een boerderijwinkel. Door nog onbekende oorzaak kwam de auto in botsing met twee fietsers, een man en een vrouw uit de gemeente Steenbergen.

De vrouw (57) kwam hard ten val en raakte zwaar gewond. Voor haar werd een traumahelikopter opgeroepen. Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis (dat vond plaats per ambulance) is de vrouw overleden aan haar verwondingen. De man raakte licht gewond en hoefde niet naar het ziekenhuis.

Na onderzoek ter plaatse, door verkeersspecialisten van de politie, sleepte een takelbedrijf de personenauto weg. De bestuurder moest een blaastest doen. Hieruit bleek dat hij niet gedronken had. De politie is op zoek naar de bestuurder van DHL bezorgdienst die langsreed op het moment dat het ongeval gebeurde. Mogelijk moest hij uitwijken om zelf een aanrijding te voorkomen. De man is nog wel gestopt, maar van hem zijn geen gegevens bekend. Hij reed verder in de richting van de Antwerpsestraatweg.

De bezorger in kwestie kan contact opnemen via het algemene nummer 0900-8844.

5 jaar cel voor meerdere verkrachtingen

Een 47-jarige man is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor het verkrachten van 4 vrouwen waarmee hij relaties had. Ook is hij schuldig aan mishandeling van 3 vrouwen en aan een poging tot doodslag op een van hen.

Verdacht van 14 strafbare feiten
In december 2020 deed de eerste vrouw aangifte tegen de man. Zij gaf aan bij hem thuis door hem te zijn mishandeld en verkracht. Begin 2021 werd de man aangehouden. In het onderzoek dat volgde, bleek een andere ex-partner van de man al in 2017 met de politie te hebben gesproken, maar dat gesprek leidde niet tot een aangifte. De vrouw besloot kort na de aanhouding van de man alsnog aangifte te doen. Later die maand meldde zich een derde vrouw bij de politie, die aangaf door de man te zijn verkracht. Nadat RTL Boulevard in april 2021 aandacht aan de zaak besteedde, meldden zich nog eens drie vrouwen. Twee van hen deden uiteindelijk geen aangifte, de derde vrouw besloot dat wel te doen. In totaal werd de man daarmee beschuldigd van 14 strafbare feiten.

Vier verkrachtingen
De rechtbank komt tot de conclusie dat van 10 van de 14 beschuldigingen vast is komen te staan dat de man zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Het gaat onder andere om 4 verkrachtingen, een poging tot doodslag en meerdere gevallen van mishandeling. Van 1 verkrachting en 2 pogingen tot doodslag wordt de man wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Gewelddadig en vernederend
De man heeft op gewelddadige en vernederende wijze ernstig inbreuk gemaakt op de lichamelijke, psychische en seksuele integriteit van de vier vrouwen. De slachtoffers liepen in sommige gevallen ernstig letsel op en twee van hen verloren door het geweld tijdelijk het bewustzijn. Tijdens de behandeling van de rechtszaak bleek dat zij alle vier nog altijd de gevolgen ondervinden van wat er is gebeurd.

Strafmaat
De gevangenisstraf van 5 jaar is lager dan de 10 jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Dat komt onder andere doordat de man van een deel van de beschuldigingen – waaronder ook 2 pogingen tot doodslag – wordt vrijgesproken.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank daarnaast gekeken naar de richtlijn voor straffen in verkrachtingszaken. In beginsel geldt voor een enkele verkrachting een gevangenisstraf van 2 jaar. De rechtbank vindt dat deze richtlijn van twee jaar cel niet goed aansluit bij situaties als waar in deze strafzaak sprake van was. De man had met alle vier de vrouwen een relatie. Daarin was vaak sprake van kinky, SM-achtige seks. In dit geval vonden seksuele handelingen soms met instemming van de vrouwen plaats, en soms ook niet. Dat maakt dat de man zich in het grensgebied bevond van wel of niet strafbare seksuele handelingen.

Op een aantal specifieke momenten heeft hij die grens overschreden. Drie van de vier vrouwen bleven de relatie met de man onderhouden, ondanks het grensoverschrijdende gedrag. Soms hadden zij ook weer meerdere keren seks met wederzijds goedvinden. Alle vrouwen hebben verklaard dat de verdachte lief kon zijn, dat zij zich door hem gezien en gehoord voelden. De verdachte heeft zelf ook aangegeven dat hij inziet dat hij een probleem heeft en dat hij zich hiervoor moet laten behandelen.

De rechtbank vindt om deze redenen dat de op te leggen straf geen optelsom van de richtlijn in verkrachtingszaken zou moeten zijn. Dit zou geen recht doen aan de context waarbinnen de seksuele handelingen zich hebben afgespeeld en het genuanceerde beeld dat over de verdachte is ontstaan. Alles overwegende acht de rechtbank een gevangenisstraf van 5 jaar passend en geboden. Ook moet de man zijn slachtoffers in totaal ruim 28.000 euro schadevergoeding betalen.

Geen veroordelingen voor kindermishandeling

De rechtbank heeft vrijdag een 27-jarige vrouw en haar 26-jarige ex-partner vrijgesproken van zware mishandeling van het 2-jarige zoontje van de vrouw in 2018. Het jongetje werd in de avond van 18 april 2018 in het ziekenhuis in Maastricht opgenomen met een zwelling op het hoofd, een bijtwond, blauwe plekken en buikletsel. De rechtbank moest beoordelen of dit letsel door (één van) de verdachten op 18 april 2018 was toegebracht.

Een forensisch kinderarts heeft het letsel onderzocht. Dit onderzoek kan echter geen duidelijkheid geven over wanneer de zwelling, de bijtwond en de blauwe plekken zijn veroorzaakt. Dat kan op verschillende momenten in de voorgaande twee weken zijn geweest. Van het buikletsel staat wèl vast dat het op 17 of 18 april is ontstaan, maar dit past volgens de deskundige net zo goed bij een ongeluk als bij een mishandeling.

Omdat de rechtbank niet kan vaststellen wat er in de dagen voorafgaand aan de ziekenhuisopname met het jongetje is gebeurd, blijven er dus veel andere mogelijkheden over hoe en wanneer het letsel is ontstaan. Daarom kan niet zonder twijfel worden bewezen dat de verdachten zich op 18 april schuldig hebben gemaakt aan zware mishandeling en volgt vrijspraak voor beiden.

Wat is er gebeurd?
Op 18 april 2018 tussen 9.00 en 10.00 uur past de mannelijke verdachte op het zoontje van zijn partner. Vlak na thuiskomst in Sittard constateert de moeder dat haar zoon een grote bult op zijn hoofd heeft. Zij gaat meteen met hem naar de huisarts. De huisarts verwijst haar door en het kind wordt dezelfde avond opgenomen in het ziekenhuis. De volgende dag meldt een kinderarts van het ziekenhuis bij Veilig Thuis het vermoeden dat het letsel is toegebracht. Op 7 mei 2018 mag het jongetje het ziekenhuis verlaten.

Forensisch onderzoek
In opdracht van de rechter-commissaris heeft een forensisch kinderarts een rapport uitgebracht over het letsel. Er is sprake van huidletsel (bijtletsel, blauwe plekken) en buikletsel (inwendige kneuzingen). De rechtbank trekt de volgende conclusies uit het rapport:

- Het is niet te bepalen wanneer of waardoor de zwelling op het hoofd is veroorzaakt.
- De bijtwond is van een mens, maar het is niet duidelijk of het van een kind of een volwassene is en ook niet wanneer het is gebeurd.
- De blauwe plekken zijn toegebracht, maar het is niet vast te stellen wanneer en ook niet of dit één moment was.
- Het buikletsel is ontstaan op 17 of 18 april, maar het forensisch onderzoek kan geen uitsluitsel geven of het een gevolg is van een ongeval of mishandeling.

Op grond van deze conclusies kan de rechtbank van geen enkel letsel vaststellen dat het is veroorzaakt door een mishandeling kort voor de ziekenhuisopname, zoals de beschuldiging luidt. Ook uit de verdere inhoud van het dossier kan de rechtbank niet met zekerheid afleiden dat één of beide verdachten verantwoordelijk zijn voor het toebrengen van het letsel op 18 april 2018. Dit betekent dat – hoewel er wel aanwijzingen zijn dat tenminste een deel van het letsel is toegebracht – er geen overtuigend bewijs is dat de verdachten schuldig zijn. Zij worden daarom allebei vrijgesproken.

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Veel te vertellen heb ik niet. 

Nog steeds zijn de regens in Spanje niet voorbij. Inmiddels staat de teller lokaal al op ruim 800 mm. Na een tijdelijke adempauze dit weekend arriveert in de nieuwe week een nieuwe depressie.

Hier hebben we een weekend met nog steeds wel aardig wat zon, maar in de loop van zowel vandaag als morgen neemt in de middag de bewolking toe. Neerslag valt er niet en het hele weekend ligt het kwik tussen de 11 graden op de Wadden tot 18 graden in Limburg. De noordoostelijke wind is kracht 3. 

Dat was het wel voor nu.  

Fijn weekend!

*Tussen alle regens door was er ook nog even de ruimte voor Saharazand in Spanje.*

SaharazandSp (Foto: Kroezel)

Blijft een bijzonder fenomeen de effecten van Saharazand. Kroezel maakte deze foto uit de omgeving van Malaga. (Foto: Kroezel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

'Oekraïense vrouwen bij opvanglocaties geronseld voor onder meer prostitutie'

De gemeente Amsterdam heeft vermoedens dat Oekraïense vrouwen worden geronseld voor mensenhandel en uitbuiting bij de opvangplekken waar ze verblijven. Ook elders in het land zijn hier signalen van binnengekomen. Zo meldt AT5

Verschillende Oekraïense vrouwen zouden zijn aangesproken bij het WOW Hostel waar honderden vluchtelingen verblijven, vertelt een vrijwilliger van HVO-Querido die anoniem wil blijven. Volgens haar vertellen meerdere collega’s dat Oekraïense vrouwen dit is overkomen. De ronselaars zouden meestal 's avonds en soms ook overdag rondom het hostel hangen. 

De gemeente laat naar aanleiding van de tip het volgende aan AT5 weten: “De opvang van Oekraïense vluchtelingen brengt het risico met zich mee dat personen met mogelijk verkeerde intenties worden aangetrokken. Er zijn op dit moment wel vermoedens, maar nog geen concrete informatie dat er sprake is van mensenhandel en/of uitbuiting. Uiteraard kan dat beeld veranderen.”

De gemeente zegt ook in de verklaring dat de politie direct een onderzoek instelt als er concrete signalen van mensenhandel zijn. Ook worden de portiers van verschillende opvanglocaties getraind om ronselaars te herkennen. Medewerkers en vrijwilligers zijn gevraagd om ook alert te blijven. “Bij verdenking van mensenhandel vragen we mensen om direct contact op te nemen met de politie. Dat kan ook anoniem”, aldus de gemeente.

De politie bevestigt alert te zijn op het ronselen van Oekraïense vluchtelingen. In strafrechtelijke zin heeft de politie nog geen concrete informatie ontvangen. 

HVO-Querido zegt dat ze korte lijntjes hebben met de politie, meldpunt mensenhandel en de gemeente. Ook zou de organisatie alle voorlichting in huis hebben en zijn alle medewerkers van het WOW hostel op de hoogte van de geruchten: “Iedereen is er hyperalert op.”

CoMensha, het coördinatiecentrum tegen mensenhandel, zegt ook signalen uit Amsterdam ontvangen te hebben. Landelijk zijn er onder andere vanuit Limburg en Friesland signalen over mensenhandel van Oekraïnse vluchtelingen binnengekomen bij het coördinatiecentrum. In Limburg zijn dit sekswerk gerelateerde signalen.

Plastic fantastic or plastic fatalistic?

Nadat glas is vervangen door plastics, want lichter, goedkoper, en efficiënter, worden we geconfronteerd met de negatieve side-effects, zoals de plastic soep en de dierenlijkjes waarvan de magen vol met plastic zitten. Nieuw onderzoek van ZonMw in een consortium met Vrije Universiteit Amsterdam, Deltares en Amsterdam UMC heeft nu aan het licht gebracht dat de beruchte microplastics zich nu ook in onze levensaders heeft genesteld. Verder onderzoek zal moeten aantonen welke gevolgen dit voor het menselijk lichaam, de organen en de bloeddoorstroming heeft.

Een onderzoeksteam onder leiding van ecotoxicoloog Heather Leslie en analytisch chemicus Marja Lamoree, heeft voor het eerst aangetoond dat plastic deeltjes uit de leefomgeving in de menselijke bloedsomloop terecht komen.

De resultaten van dit onderzoeksproject, genaamd Immunoplast, zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environment International. Het onderzoek toont aan dat minuscule stukjes plastic uit de leefomgeving bij mensen in hun bloedbaan worden opgenomen.

Bloed gescreend op vijf polymeren
De onderzoekers zijn van de Vrije Universiteit Amsterdam, Deltares en van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij ontwikkelden een analysemethode die gericht is op het op sporenniveau aantonen van micro- en nano-plastic deeltjes in menselijk bloed. De methode werd toegepast op het bloed van 22 anonieme donoren. Dit bloed werd onderzocht op de aanwezigheid van vijf verschillende polymeren, de bouwstenen van plastic. Ook werd van de afzonderlijke polymeren bepaald in welke mate ze aanwezig waren in het bloed.

Driekwart van de proefpersonen bleek plastics in het bloed te hebben. Het onderzoek levert dus, voor het eerst, bewijs dat plastic deeltjes bij mensen in de bloedsomloop terecht kunnen komen. Eerdere aanwijzingen hiervoor kwamen uit experimenten in een laboratorium. Het huidige onderzoek laat zien dat mensen in hun gewone dagelijkse leven microplastics vanuit hun omgeving opnemen en dat de hoeveelheden meetbaar zijn in hun bloed.

PET meest aangetroffen
In het bloed van de proefpersonen bedroeg de totale concentratie plastic deeltjes gemiddeld 1,6 µg/ml, wat te vergelijken is met één theelepel plastic in 1.000 liter water (tien grote badkuipen). Een kwart van de geteste donoren had geen aantoonbare hoeveelheden plastic deeltjes van welke soort dan ook in het bloed. Polyethyleentereftalaat (PET), polyethyleen en styreenpolymeren waren de meest aangetroffen soorten plastic in de bloedmonsters, gevolgd door poly(methylmethylacrylaat). Polypropyleen werd ook geanalyseerd, maar alle concentraties waren te laag om nauwkeurig te kunnen worden gemeten.

Een vervolgvraag is nu hoe schadelijk dit is. Hoe gemakkelijk kunnen deze deeltjes vanuit de bloedbaan in weefsels terechtkomen, bijvoorbeeld in organen zoals de hersenen. Heather Leslie, ten tijde van het onderzoek verbonden aan de VU, legt uit: "We hebben nu aangetoond dat onze bloedsomloop, onze levensrivier als het ware, plastic meevoert.” Marja Lamoree vult aan: “Deze dataset is de eerste in zijn soort en moet worden uitgebreid om inzicht te krijgen in hoe wijdverspreid plasticvervuiling is in het lichaam van mensen en hoe schadelijk dat kan zijn. Met dat inzicht kunnen we bepalen of blootstelling aan plastic deeltjes al dan niet een risico voor de volksgezondheid vormt.”

Gezondheidsrisico’s
Het onderzoek dat vandaag verscheen, werd gefinancierd door de Common Seas Foundation en het ZonMw-programma Microplastics & Health. ZonMw wil met dit programma meer inzicht krijgen in de mogelijke gezondheidseffecten van kleine plastic deeltjes, en wat gedaan kan worden om mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid te beperken. De 15 kortlopende projecten uit het programma zijn inmiddels afgerond. Hieruit blijkt dat nog kennis ontbreekt en vervolgonderzoek noodzakelijk is om gezondheidsrisico's te kunnen bepalen. In Nederland wordt dit vervolgonderzoek uitgevoerd door het onderzoeksconsortium MOMENTUM, waarin de VU ook partner is.

Overlastpleger heeft wel oren naar taser van agent: 'Wel vet om een keer te doen'

Een agent heeft donderdagavond een man getaserd in de Hudsonstraat in Amsterdam-West. Volgens een politiewoordvoerder ging de verdachte helemaal door het lint nadat hij vernielingen had gepleegd. Zo meldt AT5

Op beelden van een omstander is te horen dat hij niet met de agenten mee wilde werken. Toen een agent waarschuwde dat hij hem zou kunnen taseren zei hij "jullie kunnen het natuurlijk niet alleen. Vind ik ook wel vet, om een keertje te doen." Daarna liep hij weg en schoot de agent met de taser. Hij is aangehouden.

De man verklaarde later aan de politie dat hij drugs had gebruikt. Daarna liep hij over geparkeerde auto's. Die auto's zijn daardoor beschadigd geraakt. "Hij wil wel zijn excuus aanbieden aan de gedupeerden en de schade vergoeden", zegt de politiewoordvoerder. 

De man, die inmiddels weer op vrije voeten is, zei verder tegen de politie dat hij zich niks meer kon herinneren.

Frankrijk plant evacuatie burgers Mariupol samen met Turkije en Griekenland

Frankrijk plant een humanitaire actie met Turkije en Griekenland om op korte termijn mensen te evacueren uit de zwaarbevochten Oost-Oekraïense havenstad Mariupol. Dat maakte president Emmanuel Macron bekend na de EU-top in Brussel. Er zijn al concrete gesprekken met de burgemeester van Mariupol en een akkoord met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy.

Er is ook een overeenkomst nodig met Rusland, wiens troepen de stad al wekenlang belegeren. Zoals het Élysée zei, heeft Frankrijk contact met de Oekraïense autoriteiten, de Grieken, de Turken en de relevante internationale organisaties om de behoeften in kaart te brengen waaraan de actie moet voldoen. De basis hiervoor is dat Frankrijk van Rusland eist dat het meewerkt, dat mensen die willen vertrekken kunnen gaan en dat mensen die in Mariupol willen blijven daar kunnen blijven.

Daarnaast moet er passende humanitaire hulp kunnen worden verleend onder de voorwaarden van het internationaal humanitair recht.

EU-landen willen in de toekomst samen gas kopen

Na negen uur vergaderen om oplossingen voor de hoge energieprijzen te vinden, komen de EU-landen overeen om samen gas in te kopen. "Ik juich het toe dat we onze gezamenlijke onderhandelingsmacht zullen gebruiken", zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen 's avonds na de top.

"In plaats van elkaar te overbieden en de prijzen op te drijven, zullen we samen onze vraag bundelen." In het geval van pijpleidinggas vertegenwoordigt de EU ongeveer 75 procent van de markt. "We hebben een enorme koopkracht", zegt von der Leyen.

Willem jengelt vanuit de cel: 'ik treed in de voetsporen van Nelson Mandela'

Ruim een week geleden werd Viruswaarheid voorman Willem Engel opgepakt, op 18 maart verleende de rechter commissaris een bevel tot bewaring van veertien dagen. Dat bevel loopt tot een rechtszaak van Engel over opruiing 30 maart.

In de gevangenis is een medische test verplicht, doe je dat niet dan ga je in isolatie. Vanuit deze isolatie laat Engel iets van zich horen. Hij ziet zichzelf als politiek gevangene en vergelijkt zich met Nelson Mandela. 

Vanuit zijn cel zegt Engel dat hij hoopt snel vrij te komen en veel leest en nadenkt. "De cel is te klein om te dansen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.