FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 februari 2022

Random Pics van de Dag #558

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rusland vergelijkt de Oekraïnse strijders met terroristische militie IS

Rusland heeft de vermeende tactieken van Oekraïense strijders vergeleken met die van jihadisten van de terroristische militie Islamitische Staat. Deze zouden "in feite de inwoners van Oekraïne als gijzelaar beschouwen en gebruiken ze nu als menselijk schild", vertelde de Russische ambassadeur bij de VN, Vasily Nebensia, tijdens een noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad.

Wapens zoals raketwerpers zouden ook in woonwijken worden geplaatst tijdens gevechten tegen Russische troepen. "In wezen is dit dezelfde tactiek die IS-terroristen gebruiken." Volgens Nebensia valt het Russische leger geen burgers aan in Oekraïne. Oekraïne beschuldigt op zijn beurt de Russische strijdkrachten ervan zich ook op burgers te richten.

Van Kalmthout opent IndyCar-seizoen met 6e plek, eerste zege McLaughlin

In de straten van St Petersburg in Florida is zondagavond het nieuwe jaar in de IndyCar Series geopend. De eerste race werd zoals gebruikelijk gehouden in de straten van St Pete, waar tot op de laatste meters geknokt werd.

De poleposition was voor het eerst in handen van Scott McLaughlin, die Will Power naast zich had. Op rij twee stond Colton Herta én onze eigen Rinus van Kalmthout, een van de beste kwalificaties uit zijn carrière. Romain Grosjean en Simon Pagenaud vormden de derde startrij voor de openingsrace van het jaar.

McLaughlin behield zijn positie bij de start, maar Power had het op zijn harde banden moeilijk en zag zowel Herta als Van Kalmthout langszij gaan. Marcus Ericsson sloot aan op plek vijf, voor Grosjean, Scott Dixon, Alex Palou, Pato O'Ward en Pagenaud, die de top-10 completeerde na de eerste ronde.

Na een dikke vijftien ronden werd Van Kalmthout weer teruggepakt door Power. De banden van de Nederlander leken hun langste tijd gehad te hebben: Ericsson kwam er voorbij, Grosjean volgde en gelijk daarna zetten ook Palou en Rahal hun machine langs die van Van Kalmthout, die gelijk ook Alexander Rossi in zijn nek had hijgen.

Van Kalmthout kwam na ruim twintig ronden binnen, ogenschijnlijk twee of drie ronden te laat: hij viel terug tot buiten de top-20. Voorin werd Herta verschalkt door Power, die een groot gat sloeg. De eerste caution van het jaar was na 25 ronden een feit: rookie David Malukas zette zijn auto tegen de muur, misschien wel een kleine zegen voor Van Kalmthout.

De volgorde werd door de pitstops tijdens de caution flink opgeschud, zo lag Rossi aan de leiding bij de herstart, voor Dixon, O'Ward en Newgarden - Van Kalmthout vertrok als tiende en nam Dalton Kellett gelijk te grazen. Rossi kwam vrij snel binnen voor nieuwe banden en brandstof, Newgarden volgde na dik veertig ronden.

Richting de helft van de race kwam ook O'Ward binnen, zo reed Dixon op kop met Van Kalmthout op de tweede plek. De Nederlander nam een ronde later de leiding over toen Dixon de pit in kwam, na 63 van de 100 ronden kwam hij zelf zijn stop maken om vervolgens rond de vijftiende plek de baan weer te betreden.

Met 27 ronden te gaan stond Kellett tegen de banden, O'Ward kwam gelijk zijn laatste stop maken vanaf plek twee. Dixon reed ruim aan de leiding, maar moest nog een stop maken, McLaughlin was de virtuele leider, voor Palou en Van Kalmthout, die bijna alle mannen voor hem toch weer ingehaald had na zijn stop.

Kort daarop werd de Nederlander gepasseerd door Power, een paar ronden later maakte Dixon zijn laatste stop. Zo ging McLaughlin aan de leiding, voor Palou, Power en Van Kalmthout. Palou drong in de slotronden nog flink aan, maar McLaughlin hield vol en pakte zijn allereerste IndyCar-zege, voor Palou, Power, Herta, Grosjean en Van Kalmthout.

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie zijn zevende achtereenvolgende nederlaag geleden. In eigen huis ging het 1-2 onderuit tegen FC Utrecht.

In de eerste helft was Utrecht de bovenliggende partij en waren er mogelijkheden voor Veerman en Van de Streek, gescoord werd er echter niet. Utrecht wist nauwelijks gevaarlijk te worden. Na rust kwamen de bezoekers op voorsprong via Ramselaar. Nadat Van der Hoorn geheel vrij de 0-2 kon binnenkoppen was de wedstrijd beslist. Heerenveen deed nog wel wat terug door een na een handsbal gegeven penalty te benutten maar verder kwam het niet. 

sc Heerenveen

1 - 2

FC Utrecht

 80' v. Hooijdonk(pen)    58' Ramselaar
 69' v.d. Hoorn
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 19.200
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Halilovic
Haye
De Jong (Musaba/66)
Madsen (Tahiri/72)
Sarr
v.Hooijdonk
  De Keijzer
Ter Avest
v.d.Hoorn
v.d.Maarel
Warmerdam
Sylla
Maher
v.d.Streek
Timber
Ramselaar (Balk/87)
Veerman (Douvikas/87)

Economische gevolgen sancties merkbaar in Rusland

In Rusland beginnen de sancties economische gevolgen te krijgen. Op video's uit Rusland is te zien hoe klanten dit weekend in de rij stonden voor geldautomaten om geld op te nemen. In een verklaring riep de Russische centrale bank op tot kalmte om zogenaamde bankruns te voorkomen.

Volgens berichten hadden ook degenen met internationale bankrekeningen problemen: hun Visa- en Mastercard-creditcards werden niet meer geaccepteerd. Analisten zeggen dat Rusland mogelijk gedwongen wordt om tijdelijk bankfilialen te sluiten of een nationale feestdag in te voeren om zijn financiële systeem te beschermen.

Chelsea-keeper Kepa mist als enige strafschop en Liverpool wint League Cup

Liverpool heeft zondag voor de negende keer de League Cup gewonnen. De ploeg van manager Jürgen Klopp was in een zinderende finale op Wembley na strafschoppen te sterk voor Chelsea, nadat er in 120 minuten niet was gescoord. Kepa Arrizabalaga, die in minuut 119 was ingevallen voor uitblinker Edouard Mendy, was de enige speler die miste. Het werd 11-10. 

Liverpool leek halverwege de tweede helft op voorsprong te komen via Joël Matip, maar het doelpunt werd op advies van de VAR afgekeurd omdat Virgil van Dijk in de aanloop ernaartoe buitenspel stond. Elf minuten later werd ook een goal van Kai Havertz voor Chelsea geannuleerd wegens buitenspel. Van Dijk was in blessuretijd met een kopbal dicht bij de openingstreffer, maar Mendy keerde de inzet. In de verlenging werden treffers van Romelu Lukaku en Havertz ook afgekeurd wegens buitenspel.

James Milner, Marcos Alonso, Fabinho, Romelu Lukaku, Virgil van Dijk, Kai Havertz, Trent Alexander-Arnold, Reece James, Mohamed Salah, Jorginho, Diogo Jota, Antonio Rüdiger, Divock Origi, N’Golo Kanté, Andrew Robertson, Timo Werner, Harvey Elliott, Thiago Silva, Ibrahima Konaté en Trevoh Chalobah schoten allemaal raak. Op 10-10 was het de beurt aan de doelmannen. Liverpool-keeper Caoimhin Kelleher schoot overtuigend binnen, waarna Chelsea-keeper Kepa Arrizabalaga hoog over schoot.

Dankzij de overwinning is Liverpool nu alleen recordhouder wat betreft het aantal gewonnen League Cups. The Reds deelden het record met Manchester City en wonnen het Engelse bekertoernooi eerder in 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003 en 2012.

Skiester Nufer pakt eindelijk World Cup-zege, Ledecka 1e en 2e

Na de olympische onderbreking van een paar weken is ook de World Cup alpineskiën weer verder gegaan. Bij de vrouwen gebeurde dat gedurende het weekeinde in Zwitserland en wel in Crans-Montana, waar op beide dagen een afdaling op het programma stond.

Zaterdag
De Oostenrijker Mirjam Puchner ging als derde naar beneden en was de eerste met een echt snelle tijd, hoewel Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen gelijk daarna nog eens dik zeven tienden van een seconde harder ging. Mowinckel hield de leiding tot Ester Ledecka de finish bereikte: de Tsjechische alleskunner was 0,21 seconden sneller. Daar zou niemand meer aan komen en ook Mowinckel's positie bleef staan, plek drie ging op 0,42 seconden naar de Oostenrijkse Cornelia Hütter.

Zondag
Priska Nufer werd op zaterdag vierde, op zondag kwam ze als tweede de piste af en noteerde ze een tijd waar de een na de ander zich op stuk beet. Haar Zwitserse landgenote Corinne Suter kwam tot op 0,27 seconden, Sofia Goggia uit Italië naderde Nufer tot 0,23 seconden. Ledecka was de grootste bedreiging, maar de Tsjechische strandde op 0,11 seconden en Hütter, die erg snel was, ging hard onderuit. Daarmee was Nufer's eerste World Cup-podium, gelijk een overwinning, na 144 starts eindelijk een feit, voor Ledecka en Goggia.

Burgemeester Kiev: 'We zijn omsingeld'

Volgens burgemeester Vitaly Klitschko staat Kiev aan de rand van een humanitaire ramp. "We hebben nu nog elektriciteit en water en verwarming in onze huizen", zegt hij tegen persbureau AP. "Maar de infrastructuur is vernietigd om voedsel en medicijnen te leveren."

Nu Russische troepen dichter bij de Oekraïense hoofdstad komen, is de burgemeester van Kiev zowel trots op de geest van zijn burgers als bezorgd over hoe lang ze het kunnen volhouden.

In een interview met The Associated Press op zondag, na een slopende nacht van Russische aanvallen aan de rand van de stad, was burgemeester Vitali Klitschko enkele seconden stil toen hem werd gevraagd of er plannen waren om burgers te evacueren als Russische troepen erin zouden slagen Kiev in te nemen.

"Dat kunnen we niet doen, want alle wegen zijn geblokkeerd", zei hij ten slotte. "Op dit moment zijn we omsingeld."

Toen Russische troepen donderdag Oekraïne binnenvielen, reageerde de stad met 2,8 miljoen inwoners aanvankelijk bezorgd maar ook met een zekere mate van zelfbeheersing. De situatie veranderde toen supermarkten dicht gingen en het beroemde diepe metrosysteem van de stad de stations in schuilkelders veranderde.

De burgemeester bevestigde aan het AP dat tot nu toe negen burgers in Kiev zijn gedood, waaronder een kind.

Een door Klitschko bevolen avondklok begon zaterdag rond zonsondergang en zal tot minstens maandagochtend 8 uur duren. Zijn bevel stelde nadrukkelijk dat elke onbevoegde persoon buiten als een saboteur kan worden beschouwd.

Enige Antonov AN-225 ter wereld vernietigd door oorlogsgeweld

World Cup langlaufen gaat verder met Scandinavisch succes in Lahti

De World Cup langlaufen is dit weekeinde weer verder gegaan na de Olympische Spelen van Beijing. In het Finse Lahti stonden twee wedstrijden op het programma: een sprint in vrije stijl op de zaterdag en een afstandswedstrijd in klassieke stijl, met individuele start, op de zondag.

Vrouwen sprint vrije stijl
Zweden stond er zoals gebruikelijk weer lekker bij: Jonna Sundling, Emma Ribom en Maja Dahlqvist vormden de helft van het finaleveld, aangevuld met de Amerikaanse Jessie Diggins, de Russische Natalia Nepryaeva en Anamarija Lampic namens Slovenië. In die finale stond geen enkele maat op Sundling, die een groot gat sloeg en onbedreigd de winst pakte. Landgenotes Ribom en Dahlqvist completeerden het volledig Zweedse podium, voor Diggins, Lampic en Nepryaeva.

Mannen sprint vrije stijl
Geen Zweden, maar wel één land dat het halve deelnemersveld leverde: Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar en Håvard Solås Taugbøl waren namens Noorwegen aanwezig, met verder nog de Rus Gleb Retivykh, de Fransman Lucas Chanavat en de olympische bijna-sensatie Qiang Wang uit China in de eindstrijd. Taugbøl en Chanavat maakten aanvankelijk het tempo, achterin ging Wang in duel met Retivykh onderuit. Chanavat moest zo nog afrekenen met de drie Fransen, wat nét niet helemaal lukte: Klæbo kwam hem in de slotmeters met enkele centimeters voorbij, Chanavat werd wel tweede, voor Skar, Taugbøl, Retivykh en de finaledebutant Wang.

Vrouwen 10km klassiek
Therese Johaug ging stevig van start en vanaf het eerste punt had de Noorse de snelste tussentijden in handen. Halverwege kwam ze tien seconden sneller door dan Nepryaeva, maar met dik anderhalve kilometer te gaan had ze nog maar vijf seconden voorsprong. De Russische kende een sterk slotstuk, maar Johaug had het ook goed ingedeeld en hield aan de finish nog precies genoeg over: ze dook met 1,2 seconden onder Nepryaeva's tijd door. Plek drie was op 16,5 seconden voor de Finse Krista Pärmäkoski, voor landgenote Kerttu Niskanen (+37,7) en de verrassende Zweedse Jonna Sundling (+40,7), toch vooral een sprintster.

Mannen 15km klassiek
Bij de mannen werd de strijd wat spannender en wel tussen meerdere kanshebbers. Iivo Niskanen, dé Finse specialist, zette na vijf kilometer een tijd neer die te scherp bleek voor de rest, maar na tien kilometer dook Klæbo onder Niskanen's tijd door, terwijl de jonge Zweed William Poromaa er vlak achter zat. Nog iets verderop was Klæbo de snelste, bijna gelijk met Poromaa, terwijl Niskanen en de Rus Alexander Bolshunov amper twee seconden toe moesten geven. De Fin gooide de brommer vervolgens echter aan en met een sterke slotfase pakte hij alsnog de winst met een forse 17,6 seconden voorsprong op Klæbo. Poromaa pakte op 18,0 seconden de derde plek en zijn eerste World Cup-podium ooit, voor de Russen Alexey Chervotkin (+22,0) en Bolshunov (+24,4).

EU verwacht zeven miljoen vluchtelingen uit Oekraïne

Volgens EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson moet de EU zich voorbereiden op een enorme vlucht vanuit Oekraïne. Ze weet niet hoeveel mensen er komen, zei de Zweedse voor de crisisvergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel. "Maar ik denk dat we ons op miljoenen moeten voorbereiden."

Tot dusver zijn ongeveer 300.000 Oekraïners naar de EU gekomen. Slechts weinigen hebben asiel aangevraagd of bescherming gezocht in opvangcentra in de lidstaten. In plaats daarvan logeerden ze bij vrienden of familie. Maar je moet erop voorbereid zijn dat er nog veel meer mensen zullen komen, zei Johansson. Ze zal daarom een solidariteitsplatform voorstellen om de hulp van de EU-landen te coördineren. Tot nu toe heeft geen enkel EU-land gevraagd om de herverdeling van vluchtelingen, zelfs niet een direct aan de grens van Oekraïne liggend land zoals Polen. Volgens de Poolse grenswacht zijn er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meer dan 200.000 vluchtelingen in Polen aangekomen.

Toevoeging 19.40 uur: Het momenteel verwachte aantal ontheemde Oekraïners is meer dan zeven miljoen, zei commissaris Janez Lenarčič in Brussel, die verantwoordelijk is voor EU-crisisbeheersing. In het ergste geval - als deze oorlog voortduurt - zouden ze dringende humanitaire behoeften hebben. De Verenigde Naties doen daarom een dringend beroep op hulp aan de internationale gemeenschap. De EU-commissie heeft daarom al 90 miljoen euro aan hulp gemobiliseerd. 

EU-ministers: hele luchtruim dicht, verbod op staatsomroepen RT en Spoetnik

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen later vandaag een derde ronde sancties tegen Rusland opleggen, legt EU-buitenlandchef Josep Borrell uit met het oog op een aanstaande virtuele ministervergadering. De maatregelen zouden ook de uitsluiting van enkele Russische banken van het wereldwijde betalingssysteem Swift omvatten, schrijft hij op Twitter.

Update 19.30 uur: De Europese Unie heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Rusland en Wit-Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het hele EU-luchtruim zal worden gesloten voor Russische vliegtuigen, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in Brussel.

Daarnaast worden de Russische staatsomroepen RT en Spoetnik in de EU verboden en komen er verdere exportverboden voor Wit-Rusland. Voor het eerst in haar geschiedenis financiert de EU ook de aankoop en levering van wapens en militaire uitrusting "aan een aangevallen land", zei Von der Leyen.

"Dodelijke wapens" en brandstofvoorraden voor het Oekraïense leger, beschermende uitrusting en medische uitrusting moeten worden gefinancierd met een noodhulpfonds, zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU. Dit is het einde van "het taboe dat de EU geen wapens levert aan strijdende partijen". 

Eerdere berichtgeving:

Pokémon Scarlet en Pokémon Violet aangekondigd

De negende generatie van Pokémon is aangekondigd. Game Freak werkt aan Pokémon Scarlet en Pokémon Violet die de klassieke gameplay van Pokémon voor het eerst écht koppelt aan een open-wereld.

De trailer toont een aantal blikken op de wereld, de speelbare personages en natuurlijk de drie nieuwe starters. Dit zijn Grass Cat 'Sprigatito', Fire Croc 'Fuecoco' en Duckling 'Quaxly'. De regio is dit keer gebaseerd op Spanje.

De twee games komen dit najaar uit op Nintendo Switch.

Telegram overweegt beperking van kanalen wegens toename desinformatie

Berichten-app Telegram overweegt de werking van sommige kanalen gedeeltelijk of volledig te beperken als de situatie in Oekraïne blijft escaleren.

Dat heeft Telegram-oprichter Pavel Durov bekendgemaakt. In een artikel schreef de in Rusland geboren ondernemer dat op sommige kanalen steeds meer niet-geverifieerde informatie werd verspreid. Hij wil niet dat de dienst bijdraagt aan een verergering van conflicten. 

Europees Persagentschap-organisatie sluit Russisch Tass voorlopig uit als lid

De Europese persagentschapvereniging EANA heeft het lidmaatschap van het Russische staatsbureau Tass opgeschort vanwege de laatste Russische mediaregelgeving. Dat heeft de European Alliance of News Agencies (EANA) in Zwitserland bekendgemaakt.

Russische regelgeving beperkt de mediavrijheid ernstig. Het bestuur van EANA is van mening dat Tass de statuten en missieverklaring van de vereniging schendt omdat het bureau niet langer in staat is onbevooroordeeld nieuws te verspreiden. Voor die tijd was bekend geworden dat Rusland zijn media wilde verbieden termen als "aanval", "invasie" en "oorlogsverklaring" te gebruiken in berichtgeving over de oorlog tegen Oekraïne. De mediatoezichthouder Roskomnadzor in Moskou maakte zaterdag bekend dat deze verwijderd zouden moeten worden.

Uitslag Go Ahead Eagles - Ajax

Ajax heeft een verrassende nederlaag geleden vanmiddag in Deventer. Go Ahead Eadgles, de nummer dertien, won met 2-1 van de koploper in de Eredivisie.

Al na twee minuten spelen kreeg Ajax een grote kans, maar Klaassen raakte de lat met zijn kopbal. Daarna volgde een periode van weinig grote kansen, al had Ajax wel veelvuldig de bal en loerde Go Ahead op de counter. In de 18e minuut was het verrassend Go Ahead dat op voorsprong kwam. Cordoba trok vanaf rechts naar binnen en schoot met links raak, al werd zijn schot nog wel van richting veranderd oor Blind. Ajax kreeg in de 30e minuut de kans op gelijkmaker maar de volley van Blind gaat net naast het doel. Op slag van rust werd het zelfs 2-0. Rommens passeerde van dichtbij doelman Onana en zorgde ervoor dat Go Ahead met een zeer goed gevoel de rust inging.

In de 53e minuut kreeg Ajax een kans via Tadic maar de kopbal ging over het doel. In de 60e minuut werd Go Ahead weer even gevaarlijk, maar het schot van Kramer werd geblokt. In de 64e minuut was het Berghuis die Ajax weer terug in de wedstrijd bracht. Berghuis kopte de 2-1 binnen nadat Kramer de bal niet helemaal goed inschatte. De Amsterdammers probeerde de druk vervolgens op te voeren maar slaagde daar niet echt in. Tien minuten voor tijd had Danilo een kans op de gelijkmaker maar hij kopte naast. Vijf minuten later had Tadic een kansje maar zijn schot werd eenvoudig gered door doelman Noppert.

Bij Ajax stond Onana onder de lat omdat eerste doelman Pasveer een gebroken vinger heeft en ook Jay Gorter (afgelopen zomer overgekomen van Go Ahead) en routinier Maarten Stekelenburg niet fit zijn.

Go Ahead Eagles

2 - 1

AFC Ajax

 18' Cordoba
 45+3' Rommens
   64' Berghuis
 
 Gele kaart: Martina, (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Martina
Idzes (Lucassen/70)
Nauber
Kramer
Deijl
Brouwers
Rommens
Cordoba(Heil/70-Linthorst/90+5)
Lidberg (Botos/70)
Oratmangoen
  Onana
Rensch (Mazraoui/46)
Schuurs
Martínez
Blind
Álvarez (Danilo/ 59)
Berghuis
Klaassen (Gravenberch/59)
Antony (Kudus/82)
Haller
Tadic

Ollongren spreekt met Nederlandse militairen in Litouwen

“Ik heb diep respect voor jullie.” Dat zei minister Kajsa Ollongren vandaag via een videoverbinding tot de Nederlandse militairen in Litouwen, dat aan Rusland grenst.

Ze sprak met hen over de onzekerheid van de ontzettend dreigende situatie sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Ze zei te beseffen dat het extra zwaar is voor het thuisfront van de militairen, nu die ver weg zijn en er zoveel gebeurt.

Vechten voor hun land
“We zien de dodelijke en verwoestende gevolgen van de laffe aanval op Oekraïne. Duizenden burgers die vluchten of zich moeten schuilhouden voor bombardementen. De angst die dit alles met zich meebrengt… het is nauwelijks voor te stellen. Tegelijkertijd zien we dappere Oekraïners vechten voor hun land, voor hun democratie, hun vrijheid en hun dierbaren.”

Volgens Ollongren is Rusland een doodlopende weg ingeslagen door Oekraïne met geweld vrijheid en onafhankelijkheid te ontzeggen. “En dat onder het mom van een dreiging die alleen bestaat in het hoofd van president Poetin. Hierdoor ziet een soeverein Europees land, een mededemocratie, zich nu geconfronteerd met brute agressie. En daarom verdient Oekraïne onze volle solidariteit!”

Ollongren noemde ook Poetins plannen niet te kennen, “maar na deze aanval moeten we met alles rekening houden. Wit-Rusland is al een vazalstaat. Georgië voelde Poetins expansiedrift al in 2008 aan den lijve en het is dan ook volkomen begrijpelijk dat de oostflank van de NAVO zich zorgen maakt. Dat is precies waarom wij in Litouwen zijn!”

Oorlog terug in Europa
De minister herhaalde dat de oorlog terug in Europa is. “Dat is een harde constatering. En het is aan Europa, de NAVO en al onze bondgenoten om deze agressie gezamenlijk tot staan te brengen.”

Volgens de bewindsvrouw gebeurt dat met steun aan Oekraïne en met harde sancties. “EU-voorzitter Von der Leyen kondigde gisteravond nog het zware middel van een SWIFT-ban van Russische banken aan. Maar ook militair trekt de NAVO, de sterkste alliantie uit de geschiedenis, een lijn. Een alliantie van 30 democratieën. Allemaal anders, maar solidair als het erop aankomt. Een aanval op één is een aanval op allen.”

Kracht van het bondgenootschap
“De collectieve verdediging wordt in hoog tempo verder uitgebouwd”, liet Ollongren weten. “Duizenden militairen zijn op dit moment onderweg, onder meer naar de Baltische staten. Daarom ook is afgelopen vrijdag de NATO Responce Force voor het eerst geactiveerd. Bijdragen aan afschrikking, de bevolking geruststellen en de kracht van het bondgenootschap vergroten. Dat is wat jullie in Litouwen dagelijks doen, samen met onder anderen Duitse, Noorse en Litouwse collega’s.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Antitankwapens, luchtdoelraketten en scherpschuttergeweren onderweg naar Oekraïne

De gisteren door Nederland toegezegde 50 Panzerfaust 3-antitankwapens met 400 raketten en de 200 Stinger luchtdoelraketten zijn op weg naar Oekraïne. Dat geldt ook voor de al eerder beloofde 100 scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie en 2 duikvaartuigen. Al deze militaire goederen zijn aan boord van een C-17 transportvliegtuig. Dat is zojuist vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar een land in Oost-Europa. Vanaf daar gaan de militaire middelen over de weg naar Oekraïne.

Vanwege veiligheidsoverwegingen doet Defensie geen uitspraken over hoe de militaire goederen in Oekraïne komen.

De Panzerfaust is een draagbaar antitankwapen. Dit is geschikt om tanks, pantservoertuigen, versterkte militaire opstellingen, (lichte) bunkers en stil hangende helikopters uit te schakelen. Dat kan met verschillende soorten munitie, op een afstand tot maximaal 600 meter.

De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket. Hiermee zijn troepen op de grond en militaire objecten te beschermen tegen vijandelijke vliegtuigen op lage en middelbare vlieghoogte tot een afstand van een halve tot 5 kilometer.

Bij de 2 duikvaartuigen gaat het om draadgeleide detectierobots voor (zee)mijnopsporing.

Munitiedepot Veenhuizen
De munitie lag eerder opgeslagen in het munitiedepot in Veenhuizen. Vanaf daar is het over de weg getransporteerd naar Eindhoven en in het militaire transportvliegtuig geladen. De munitie voldoet aan alle eisen om direct in te kunnen zetten.

Een gedeelte van de helmen en scherfvesten had Nederland al eerder verlaten. De resterende hoeveelheid komt op korte termijn aan in de regio.

C-17 Globemaster
De Boeing C-17 Globemaster behoort tot de zogenoemde Strategic Airlift Capability (SAC). Dit is een internationaal samenwerkingsverband met 12 deelnemende landen, waaronder Nederland. Elk land heeft een aantal uren per jaar gekocht. Voor Nederland is dat 500 vlieguren.

Er zijn in totaal 3 (SAC) C-17 toestellen. Ze zijn gestationeerd op Pápa Airbase in Hongarije.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Jakobsen wint Kuurne-Brussel-Kuurne

Fabio Jakobsen heeft de Belgische semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. In de sprint om de zege was de Nederlander net iets sneller dan de Australiër Caleb Ewan. Hugo Hofstetter legde beslag op de derde plaats.

Vanuit de start zou er een kopgroep ontstaan van zeven renners. Het peloton hield alles onder controle en op de laatste helling van de heuvelzone ontstond er een nieuwe kopgroep van zeventien renners met onder meer Kasper Asgreen, Tiesj Benoot en Matteo Trentin.

Met nog vijftig kilometer te gaan werd het een strijd tussen de ruime kopgroep en het peloton, waarin de sprintersploegen aan het werk gingen. Lange tijd bleef het verschil hangen rond de halve minuut en leek het peloton makkelijk de kopgroep in te lopen. Daar dachten Taco Van der Hoorn, Jhonatan Narvaez en Christophe Laporte anders over.

Het trio verdedigede lang een voorsprong van tien seconden, maar werden in de laatste kilometer toch ingerekend door het peloton, waarvan Jakobsen net wat sneller was dan Ewan. Voor de snelle Nederlander is het alweer zijn vijfde seizoenszege in het nog jonge seizoen.

Uitslag Sparta Rotterdam - PSV

PSV heeft met moeite drie punten gepakt bij Sparta Rotterdam. De Eindhovenaren wonnen met 1-2.

Sparta begon sterk aan de wedstrijd maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Na een kwartier spelen was het PSV dat het spel maakte. In de 32e minuut kwam Sparta op voorsprong. Thy profiteerde van het geklungel in de opbouw van PSV en scoorde de 1-0. Op slag van rust miste Götze een grote kans op de gelijkmaker.

In de 54e minuut moest Sparta met een man minder verder toen Verschueren door arbiter Manschot na een onnodige tackle op Zahavi. Vijf minuten later kwam PSV op gelijke hoogte nadat Mauro Júnior de bal binnen schoot via de onderkant van de lat. PSV begon sterker te worden en in de 67e minuut kwam het voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Invaller Doan schoot hem laag binnen in de korte hoek. Daarna was de wedstrijd min of meer gespeeld. 

Sparta Rotterdam

1 - 2

PSV

 32' Thy    59' Mauro Júnior
 67' Doan
 
 Gele kaart: De Kamps, v.Crooy, Engels, Beugelsdijk (Sparta Rotterdam), Max, Sangaré, Teze, (PSV)
 Rode kaart: Verschueren (54) (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Beugelsdijk
Auassar
Durmisi (Pinto/77)
Mijnans
Verschueren
De Kamps (v.Mullem/69)
v.Crooy
Thy (Jans/68)
Engels (Dalmau/ 77)
  Drommel
Mauro Júnior
Teze
Boscagli
Max
Veerman
Götze (Vinícius/ 60)
Sangaré
Madueke (Bruma/76)
Zahavi (Gutiérrez/84)
Vertessen (Doan/46)

Poetin zet Russische nucleaire strijdkrachten op scherp, VS en Navo reageren

De Russische president Vladimir Poetin heeft de nucleaire strijdkrachten van zijn land op scherp gezet vanwege de spanningen met het Westen over de oorlog in Oekraïne. Dat maakte hij bekend tijdens een bijeenkomst met zijn topadviseurs. NAVO-leden hebben "agressieve verklaringen" afgelegd, zei hij, blijkbaar verwijzend naar de harde financiële sancties tegen Rusland en hemzelf.

“Westerse landen treden niet alleen op economisch gebied onvriendelijk op tegen ons land. Ik heb het over de onwettige sancties die iedereen goed kent. Maar de topfunctionarissen van de leidende NAVO-landen leggen ook agressieve verklaringen af tegen ons land”, aldus Poetin.

Update 16.15 uur: De Amerikaanse ambassadeur bij de VN heeft de Russische president Vladimir Poetin ervan beschuldigd het conflict op een onaanvaardbare manier te hebben laten escaleren door de Russische nucleaire strijdkrachten alert te houden.

In een eerste reactie uitte NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zijn bezorgdheid over het besluit van Kremlin-chef Vladimir Poetin om de afschrikwapens van de kernmacht in een speciale alarmfase te zetten. "Het laat zien hoe ernstig de situatie is en waarom we echt samen moeten staan (...)", zei hij in een BBC-interview. Hij gaf aanvankelijk geen informatie over een mogelijke reactie van de NAVO op de aankondiging van Poetin. 

De Amerikaanse regering stelt dat Rusland nooit door de NAVO is bedreigd. Het feit dat president Vladimir Poetin nu de nucleaire strijdkrachten op scherp heeft gezet, volgt een patroon, zegt woordvoerster van het presidentieel bureau in Washington, Jen Psaki. Poetin construeert gevaren die niet bestaan om de Russische agressie te rechtvaardigen. "We zullen dat tegengaan", zegt Psaki. "We hebben de mogelijkheid om onszelf te verdedigen."

Eerdere berichtgeving:

Rusland: Chinese ambassade wijst op 'de reële bedreiging voor de wereld'

De Chinese ambassade in Rusland heeft een lijst met Amerikaanse bombardementen en invasies sinds de Tweede Wereldoorlog gedeeld.

Chinese diplomaten hebben een lijst van Amerikaanse militaire avonturen in de afgelopen decennia gepubliceerd, met het argument dat Washington de 'echte bedreiging' voor de wereld was, aangezien de EU, de VS, het VK, de NAVO en de VN-chef Moskou allemaal hebben beschuldigd van een 'niet-uitgelokte' aanval op Oekraïne.

De Chinese ambassade in Rusland plaatste zaterdag een afbeelding opnieuw die eerder deze week werd gedeeld door de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lijian Zhao, waarin de 'Democracy World Tour' van de Verenigde Staten wordt getoond. Met een lijst van veel incidenten waarbij de VS andere landen heeft gebombardeerd of is binnengevallen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, laat de opsomming zien dat deze landen 'ongeveer een derde van de mensen op aarde' raakte.

"Vergeet nooit wie de echte bedreiging voor de wereld is", schreef Zhao bij de foto.

De ambassade voegde hetzelfde onderschrift toe aan haar post, maar dan in het Russisch.

De ambassade wees er verder op dat 81% van de oorlogen tussen 1945 en 2001 door de VS werd gestart, en beschuldigde Washington ervan 'olie op het vuur te gooien' in het conflict in Oekraïne.

China was een van de drie landen die zich onthielden van de stemming over een resolutie van de Verenigde Naties waarin de "agressie" van Rusland tegen Oekraïne werd veroordeeld nadat Rusland het veto had uitgesproken. De resolutie eiste de onmiddellijke terugtrekking van de troepen die betrokken waren bij de "speciale militaire operatie" in Oekraïne. Bloomberg meldde zaterdag dat ten minste twee van China's grootste door de staat gecontroleerde banken de financiering voor de aankoop van grondstoffen uit Rusland hebben beperkt, naar verluidt uit bezorgdheid over Amerikaanse sancties.

UNHCR: Ongeveer 368.000 mensen uit Oekraïne op de vlucht

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is het aantal mensen dat Oekraïne ontvlucht is gestegen tot 368.000. Het aantal is gebaseerd op gegevens van nationale autoriteiten - en het blijft stijgen, aldus de UNHCR op Twitter. Volgens de Poolse grenswacht zijn er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meer dan 200.000 vluchtelingen in Polen aangekomen.

Japanner doneert bijna acht miljoen aan Oekraïne voor humanitaire hulp

De bekende Japanse ondernemer Hiroshi "Mickey" Mikitani doneert het equivalent van bijna acht miljoen euro aan Oekraïne voor humanitaire hulp. Het hoofd van de Japanse online handelsgigant Rakuten schreef in een brief aan de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyj, die de Japanners publiceerden op de korteberichtendienst Twitter: "Mijn gedachten zijn bij jou en de mensen van Oekraïne".

Daarin schreef de Japanse miljardair over de Russische invasie van Oekraïne: "Ik geloof dat het vertrappen van een vreedzaam en democratisch Oekraïne door ongerechtvaardigd geweld een uitdaging is voor de democratie." 

Mikitani reisde in 2019 naar Kiev en ontmoette Zelenskyy. Hij hoopt dat "het volk van Oekraïne zo snel mogelijk weer vrede kan hebben". Zijn donatie van een miljard yen (7,7 miljoen euro) is bedoeld voor humanitaire maatregelen om mensen in Oekraïne "die het slachtoffer zijn van geweld" te helpen. Hij zal Oekraïne en zijn volk blijven steunen, schreef Mikitani. 

Uitslag AZ - Feyenoord

AZ heeft de topper tegen Feyenoord gewonnen. De Alkmaarders wonnen thuis met 2-1 en zijn nu sinds begin november ongeslagen.

AZ kwam in de negentiende minuut op voorsprong. De thuisploeg kreeg een strafschop na een duw van Hendrix op De Wit. Karlsson benutte vervolgens de penalty eenvoudig. De wedstrijd werd wel wat harder en verschillende spelers liepen tegen een gele kaart aan. In de 30e minuut kwamen de Alkmaarders op 2-0 en wederom via een benutte strafschop van Karlsson. Het was Malacia die Sugawara opzij duwde en arbiter Higler kon niet anders dan de bal opnieuw op de stip te leggen. Vijf minuten later leek het 3-0 te worden maar nu ging het feest voor AZ niet door omdat Dani de Wit buitenspel stond en de treffer werd afgekeurd.

Vijf minuten op rust was het Feyenoord dat de 2-1 maakte. Geertruida profiteerde van het slap ingrijpen van Vindahl na een corner en bracht de spanning terug in de wedstrijd. De Rotterdammers zaten sowieso beter in de wedstrijd in de tweede helft. Zo kreeg Til koppend een kans op de gelijkmaker maar Vindahl stond op zijn plek. Een kwartier tijd kreeg Kökçü een kans om te schieten maar zijn inzet ging echter naast. Drie minuten had AZ de kans om de wedstrijd definitief te beslissen maar De Wit besloot de bal breed te leggen en invaller Pedersen kon ingrijpen.

AZ

2 - 1

Feyenoord

 19' Karlsson(pen)
 30' Karlsson(pen)
   52' Geertruida
 
 Gele kaart: Martins Indi, De Wit, Clasie,Wijndal,Karlsson
(AZ), Hendrix, Kökçü, Malacia, (Feyenoord)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Witry (Aboukhlal/ 68)
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Clasie (Beukema/87)
De Wit
Midtsjö (Reijnders/68)
Sugawara
Pavlidis (Sowah/78)
Karlsson
  Bijlow
Geertruida
Trauner
Senesi (Bassett/87)
Malacia (Pedersen/ 46)
Hendrix (Jahanbakhsh/73)
Til
Kökçü
Toornstra
Linssen (Wålemark/82)
Sinisterra

Duitsland: onmiddellijk 100 miljard euro extra voor Defensie

De Duitse bondskanselier Scholtz heeft tijdens een toespraak in de Bondsdag bekendgemaakt dat, vanwege de ontwikkeling in Oekraïne, er onmiddelijk 100 miljard Euro beschikbaar komt om het Duitse leger te moderniseren. Daarnaast wil hij dat Duitsland jaarlijks gaat voldoen aan aan de 2% norm van de NAVO. 

Scholtz: "Dit is een keerpunt in de geschiedenis. De wereld is niet meer hetzelfde als voorheen. Wij moeten de kracht opbrengen grenzen te stellen aan dit soort oorlogshitsers. Het is helder: we moeten duidelijk meer investeren in de veiligheid van ons land, om onze vrijheid en onze democratie te kunnen beschermen." Tevens gaf hij aan elke centimeter van het NAVO-territorium te zullen verdedigen.

Momenteel gaat 1,56% van het Duitse BBP naar Defensie. Nederland zit (inclusief pensioenkosten van het voormalig Defensiepersoneel) momenteel op 1,5%. Duitsland zou dan jaarlijks rond de 68 miljard euro uitgeven aan Defensie gaan uitgeven.

Judobond schorst erevoorzitter Putin

Internationale Judofederatie (IJF) heeft Vladimir Putin geschorst als erevoorzitter en ambassadeur vanwege de Russische inval in Oekraïne. Putin is fervent judoliefhebber en liet zich in de loop van de jaren regelmatig fotograferen terwijl hij zelf actief judode. De Russische leider is bezitter van de zwarte band in de door hem zo geliefde sport.

De IJF besliste eerder al dat het Grand Slam toernooi in Kazan niet door kon gaan, ook een ander internationaal judotoernooi in Rusland werd van de kalender geschrapt.

De internationale sportwereld is volop bezig belangrijke sportwedstrijden en toernooien in Rusland te schrappen. De UEFA ontnam eerder Sint Petersburg de Champions League-finale en de Grand Prix van Rusland in Sochi werd deze week door de Formule 1 geannuleerd.

Judobond schorst erevoorzitter Poetin (WikiCommons)
Judobond schorst erevoorzitter Putin (WikiCommons)

Nederlands luchtruim vanaf vanavond dicht voor Russische vliegtuigen

Nederland bereidt zich voor om vanaf vanavond het Nederlandse luchtruim te sluiten voor Russischie vliegtuigen. Dat meldt minister voor infrastructuur en waterstaat Mark Harbers op Twitter. 

20 miljoen euro voor de slachtoffers oorlog in Oekraïne

Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt €20 miljoen vrij voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg voor mensen die op de vlucht slaan. Er is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen richting de buurlanden van Oekraïne, vooral naar Polen.

"Nederland gaat naast de Oekraïners staan in deze donkere tijden. We helpen waar we kunnen. Dat doen we nu met deze 20 miljoen euro, voor water, voedsel en medische zorg."

De bijdrage van €20 miljoen gaat naar de VN, die landen oproept te helpen bij de vluchtelingencrisis door de oorlog in Oekraïne. Het kabinet is ook bezig met een zending medische hulpgoederen en medicijnen.

Daarnaast trekt Nederland ook een half miljoen euro uit voor de eerste opvang in Moldavië. Daarmee kunnen ongeveer 7.000 mensen worden geholpen met dekens, slaapzakken en tenten. De goederen zijn gisteren op transport gegaan.

Naast noodhulp levert het kabinet ook militaire goederen aan Oekraïne. Bovendien zijn er vanwege de oorlog harde sancties tegen Rusland ingesteld.

FOK! Wat een weer: uitstekend weer

winterbanner

Vandaag is het zonnig en het wordt ongeveer 9°C. De zuidoostenwind is matig.

In de nacht naar maandag is het helder. In vrijwel het hele land komt het tot lichte vorst. De wind is zuidoost en zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Ook maandag is het zonnig. Wel drijft er later op de dag in het westen wat sluierbewolking over. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De zuid- tot zuidoostelijke wind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Prachtige landschapsfoto in Uden (Foto: Storm666)
Een schitterende foto van het landschap in de Bedafse Bergen in de omgeving van Uden. (Foto: Storm666) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Haagse politiek geschokt door Pro-Russische uitspraken Baudet

Zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op de pro-Russische uitspraken van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet.

Volgens Senator Henk Otten, de voormalige nummer twee van Baudet, heeft het er alle schijn van dat Baudet 'een speelbal is van een vijandelijke mogendheid'. Ook zijn vriend en eigen partijgenoot Theo Hiddema trekt de Pro-Poetin uitspraken van Baudet niet: "Ik ben te lang naar school gegaan om dit soort dingen klakkeloos langs me heen te laten gaan."

Partijleider Baudet stelde dat het Westen de invasie heeft veroorzaakt. "Dat Rusland nu reageert is maar al te voorspelbaar", aldus Baudet. 

Noord-Korea lanceert voor het eerst sinds januari weer een raket

Noord-Korea heeft voor de achtste keer dit jaar een rakettest uitgevoerd. Vermoedelijk ging het om een ballistische raket, meldt de Japanse kustwacht. Ook het Zuid-Koreaanse leger bevestigt dat Noord-Korea een 'niet geidentificeerd projectiel' naar het oosten heeft afgeschoten.

De raket werd afgevuurd vanaf een basis in de buurt van de hoofdstad Pyongyang. Indien bevestigd, zou het de achtste lancering van Pyongyang zijn dit jaar, na een maand van relatieve rust op het schiereiland tijdens de Olympische Spelen in Peking. 

Oekraïne: zware gevechten, Kiev brandstofopslag en Charkov pijpleiding in brand

Oekraïense autoriteiten hebben bevestigd dat er grote branden zijn uitgebroken in de buurt van Charkov, ten oosten en ten zuiden van Kiev. De branden zijn veroorzaakt door Russische aanvallen.

Naar eigen zeggen wordt de Oekraïense krijgsmacht op veel plaatsen blootgesteld aan zware aanvallen van het Russische leger. Volgens een verklaring van het leger die in de loop van de nacht is uitgedeeld, wordt er "resoluut verzet" geboden.

Dienovereenkomstig werd een Russische aanval in de buurt van Charkov afgeslagen. Aan de andere kant, bij Cherson in het zuiden, slaagden Russische eenheden erin op te rukken na bittere gevechten. Ook in de regio van Loehansk woedden hevige gevechten. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Bij gevechten in de Oost-Oekraïense stad Charkov is een aardgaspijpleiding in vlammen opgegaan. Volgens het Oekraïense agentschap Unian is de lijn opgeblazen door Russische troepen. Het is nog onduidelijk of de pijpleiding een regionale aardgaspijpleiding was of een deel van de pijpleidingen die van Rusland naar Europa leiden.

Journalist Christopher Miller plaatste een video op Twitter die naar verluidt een brandend brandstofdepot ten zuiden van Kiev liet zien. Het depot in Vasylkiv werd geraakt door Russische raketten, schrijft Miller.

Gemeenteraadsverkiezingen; weet je al op wie je gaat stemmen?

Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op 14 maart en 15 maart zijn er in elke gemeente al een aantal stembureaus open. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kiest men de leden van de gemeenteraad in je gemeente. De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. Door te gaan stemmen, bepaal je dus mee wat er de komende jaren in je gemeente gebeurt. Ben je er al uit op welke partij je gaat stemmen?

Rood stempotlood (Pixabay)
Rood stempotlood (Pixabay)

RIVM houdt de radiologische situatie in Tsjernobyl in de gaten

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Oekraïne houden de experts van het RIVM de radiologische situatie in de gaten. Er zijn meldingen van verhoogde radioactiviteitsniveaus in het gebied rondom de beschadigde reactor in Tsjernobyl. Het RIVM houdt de situatie in de zogenaamde Chernobyl exclusion zone, een gebied van 30 kilometer rondom de in 1986 beschadigde reactor in Tsjernobyl, in de gaten. Dit gebied is sindsdien beperkt toegankelijk om de bevolking te beschermen tegen hoge stralingsniveaus. De informatie is momenteel echter niet onafhankelijk te controleren, en ook is de mogelijke oorzaak van de verhoogde waarden onduidelijk.

Onzekerheid
De experts van het RIVM hebben verschillende recente informatiebronnen geanalyseerd en zijn van mening dat de gegevens met de nodige voorzichtigheid moeten worden bekeken, aangezien gegevensmanipulatie of onjuiste overdracht van gegevens momenteel niet kan worden uitgesloten. Of de op internet beschikbare gegevens de werkelijke situatie ter plaatse weerspiegelen, is niet met zekerheid te zeggen. Tegelijkertijd bestaat nog steeds de mogelijkheid dat er daadwerkelijk verhoogde stralingsniveaus zijn gemeten.

Geen effect op Nederland
De IAEA International Atomic Energy Agency meldde eerder dat er sprake was van een beperkte verhoging van het stralingsniveau. Om die reden zal als de verhoogde meetwaarden juist blijken te zijn, dit geen effect hebben op Nederland. In de eerste plaats omdat als het daadwerkelijk zo is dat er in Tsjernobyl radioactieve stofdeeltjes in de lucht zouden komen, deze niet op korte termijn Nederland bereiken, omdat de wind niet onze kant op waait. In de tweede plaats omdat de gerapporteerde verhoging van het stralingsniveau relatief klein is.

Internationale samenwerking
De experts van het RIVM staan in nauw contact met (inter-)nationale partners, waaronder het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA International Atomic Energy Agency) en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stalingsbescherming (ANVS) en volgen de situatie op de voet. Radiologische metingen vanuit heel Europa worden door het RIVM gemonitord. Daarnaast beschikt het RIVM over een eigen meetnet (NMR Nationaal Meetnet Radioactiviteit) met ruim 160 meetpunten in Nederland waar radioactiviteit 24/7 wordt gemeten.

Nucleaire reactoren in Oekraïne
In Oekraïne zijn 15 nucleaire reactoren verdeeld over 4 kerncentrales operationeel, zie onderstaande figuur. Ook heeft de Oekraïne een aantal nucleaire onderzoeksfaciliteiten. Het RIVM houdt ook de berichtgeving met betrekking tot deze installaties in de gaten.

Elon Musk helpt Oekraïne met internet via Starlink-satelliet

De Amerikaanse tech-miljardair Elon Musk helpt Oekraïne met internet. De Oekraïense minister van Digitale Zaken Mykhailo Fedorov vroeg de oprichter van Tesla en SpaceX op Twitter om het land te voorzien van een mobiel netwerk via Starlink-satellieten vanuit een baan om de aarde - nadat de Russische invasie dergelijke infrastructuur in het land blijkbaar had vernietigd.

Een paar uur later reageerde Musk ook op Twitter: "De Starlink-service is nu actief in Oekraïne. Er komen nog meer terminals aan." 

Fedorov bevestigde later dat het Starlink-netwerk naar Oekraïne komt. Op Twitter bedankte hij de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten, Oksana Markarova, die heeft geholpen met de snelle autorisatie en certificering.

SpaceX heeft in totaal ongeveer 2.000 satellieten die op een hoogte van ongeveer 550 kilometer rond de aarde cirkelen om internettoegang te bieden aan afgelegen delen van de wereld. Meest recentelijk hielp SpaceX de Pacifische natie Tonga, die werd getroffen door een tsunami, om de netwerkdiensten in het land opnieuw op te bouwen.

Poolse premier vreest Russische inval in Polen, Baltische staten en Finland

De Poolse premier Mateusz Morawiecki vreest voor een Russische aanval op zijn land, Finland of de Baltische staten. Morawiecki heeft Europa dwingend verzocht om verdubbeling van de defensie-uitgaven na de invasie van Moskou in Oekraïne.

Poetin zal "zijn agressieve beleid willen ontwikkelen, zijn invasie", zo vertelde Morawiecki aan het Franse dagblad Ouest-France. "Hij begon in Georgië, nu Oekraïne. Het volgende doelwit zouden de Baltische staten, Polen, Finland of andere landen aan de oostflank kunnen zijn." Polen, is lid van de NAVO en deelt een groot grensgegebied met Oekraïne.

Polen heeft de laatste weken al meer militairen ontvangen van de door de VS geleide NAVO. Maar volgens de premier is dat niet genoeg. "We hebben een sterk Europees leger nodig." Hij is van mening dat het continent de defensie-uitgaven moet verdubbelen van zo'n 300 miljard euro naar 600 miljard euro per jaar.

Benzineprijzen schieten door het dak door de oorlog in Oekraïne

De brandstofprijzen schieten omhoog en door de oorlog in Oekraïne is het hoogste punt waarschijnlijk nog niet bereikt. Veel mensen uit Gelderland kiezen ervoor te tanken in Duitsland, al staan er ook aan de Gelderse pompen nog altijd rijen. Omroep Gelderland vroeg mensen bij pompstations in Duiven en het Duitse Bocholt hoe zij ertegenaan kijken. "Ik vind het erger wat er in Oekraïne gebeurt."


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.