FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 januari 2022

Uitslag Go Ahead Eagles - RKC

RKC Waalwijk is 2022 begonnen met een zege. Op bezoek bij Go Ahead Eagles werd er met 0-2 gewonnen en boekte daarmee de eerste uitzege sinds 27 november 2020.

Na iets meer dan twintig minuten kwam RKV in Deventer op voorsprong. RKC-doelman Etienne Vaessen zorgde voor de assist bij het openingsdoelpunt. Uit een uittrap van de keeper zorgde Finn Stokkers voor de 0-1. Nog in de eerste verdubbelde Michiel Kramer voor de 0-2. Warner Hahn ging in de fout, waarna de spits van RKC makkelijk kon binnenschieten.

In de tweede helft probeerde Go Ahead Eagles het wel, maar veel zat er niet in bij de thuisploeg. RKC bleef de makkelijk op de been en pakte de eerste uitzege in ruim één jaar. Door de zege van de ploeg uit Waalwijk stijgt het naar de veertiende plaats.

Go Ahead Eagles

0 - 2

RKC Waalwijk

     21' Stokkers
 34' Kramer
 
 Gele kaart: Lidberg, Kuipers, (Go Ahead Eagles), Büttner,Gaari, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Deijl
Nauber
J.Bakker
Kuipers
Lucassen (Idzes/61)
Brouwers
Oratmangoen
Cordoba (Ross/72)
Lidberg (Mulenga/72)
Heil (Rommens/61)
  Vaessen
Adewoye
v.d.Buijs
Meulensteen
Gaari
Azhil
Anita
Büttner (Wouters/46)
Odgaard (v.d.Venne/58)
Kramer (Oukili/72)
Stokkers

Lamparter voert verrassend World Cup-podium aan op noordse combinatie Klingenthal

In het Duitse Klingenthal waren de sneeuwomstandigheden niet geweldig, maar het lukte wel om een prima parcours uit te zetten voor het langlaufen en dus kon de World Cup op de noordse combinatie doorgang vinden. Zaterdag werd de eerste wedstrijd afgewerkt, met een verrassend podium.

Het schansspringen werd gewonnen door de Est Kristjan Ilves, doorgaans een wat minder goede langlaufer. Hij had een seconde voorsprong op de Japanner Ryota Yamamoto, maar op negen seconden volgde met Johannes Lamparter uit Oostenrijk al een rappe langlaufer.

De Duitser Eric Frenzel (+0:33) en Akito Watabe uit Japan (+0:37) zaten er ook nog prima bij, de Noor Jørgen Gråbak moest aanpoten om 1:20 goed te maken. Vinzenz Geiger startte pas 1:41 minuten na Ilves, net als zijn Duitse landgenoot Johannes Rydzek (+1:55) moest hij vanaf het begin van de tien kilometer de aanval inzetten.

Op de langlauflatten vonden Ilves, Yamamoto en Lamparter elkaar nagenoeg gelijk, terwijl Frenzel, Watabe en Mario Seidl uit Oostenrijk niet echt dichterbij kwamen - ze kregen wel gezelschap van de Duitser Julian Schmid en de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl. In de derde ronde van twee kilometer maakten de achtervolgers wat goed, maar het gat was na zes kilometer nog altijd zo'n 23 seconden. Een door Gråbak geleid groepje had nog altijd een minuut achterstand, de rol van de Noor leek er niet te gaan komen.

De achtervolgers kwamen niet meer dichterbij, hoewel Rehrl en Seidl wel af moesten haken daar. Voorin opende Lamparter de sprint, maar de wereldkampioen werd verrassend uitgedaagd door Ilves. De Oostenrijker hield wel vol en sprintte naar de overwinning, voor Ilves en Yamamoto, die beiden pas hun tweede World Cup-podium ooit pakten.

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Vitesse heeft voor de tweede keer dit seizoen van Feyenoord gewonnen. In De Kuip waren er weinig kansen voor beide ploegen profiteerde Vitesse van een inschattingsfout van doelman Justin Bijlow die werd afgestraft door Loïs Openda: 0-1.

De wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse was er een van weinig kansen. In de eerste helft waren er enkele mogelijkheden voor beide ploegen, maar tot veel gevaar zorgde dat niet. Ook in de tweede helft was er weinig te genieten in Rotterdam en zorgde een fout van Bijlow voor de openingstreffer van Vitesse. De Feyenoord-doelman ging in de fout op een diepe bal van Vitesse, waarna Openda voor open goal kon binnenschieten.

Lang leek Vitesse niet te kunnen genieten van de voorsprong, toen Guus Til raak schoot. De VAR constateerde dat Cyrill Dessers in aanloop naar de goal echter nipt buitenspel had gestaan, waarna het doelpunt werd afgekeurd. Feyenoord slaagde er niet in om nog eens te scoren, waardoor Vitesse de drie punten meeneemt naar Arnhem.

Feyenoord

0 - 1

Vitesse

     69' Openda
 
 Gele kaart: , Geertruida, Jahanbakhsh, Dasa, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Trauner (Toornstra/82)
Geertruida
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü
Jahanbakhsh
Linssen
Nelson (Dessers/68)
  Houwen
Doekhi
Bazoer (Hajek/ 89)
Rasmussen
Dasa
Domgjoni
Buitink (Oroz/79)
Tronstad (Vroegh/69)
Wittek
Grbic (Huisman/79)
Openda

Kriechmayr wint afdalingsklassieker op Lauberhorn na COVID-rel, Gut-Behrami wint ook

Het was zaterdag smullen geblazen voor de liefhebbers van heel snel alpineskiën. De mannen werkten de afdaling op de legendarische Lauberhorn in het Zwitserse Wengen af, de langste piste in de World Cup, terwijl de vrouwen in actie kwamen op de afdaling in Zauchensee in Oostenrijk.

Mannen, Wengen
Matthias Mayer opende het bal en de Oostenrijker deed het uitstekend, hoewel zijn tijd vrij snel verbeterd werd: Beat Feuz dook er voor eigen publiek 0,17 seconden onder en pakte de leiding. Kugelblitz zag hoe de Italiaan Dominik Paris een tiende tekort kwam, waarna de Oostenrijker Vincent Kriechmayr als zevende naar beneden mocht komen.

Kriechmayr had onlangs positief getest op COVID-19 en was woensdag weer negatief. In rap tempo reisde hij naar Wengen, waar hij donderdag de super-G afwerkte, maar de afdalingen van vrijdag en zaterdag zou hij niet mogen doen. Om een afdaling te starten moet je namelijk in elk geval gestart zijn in een training, en dat was Kriechmayr maandag en dinsdag uiteraard niet.

Er werd een uitzondering gemaakt, waardoor de Oostenrijker even een trainingsstart kon maken, tien meter later gaf hij er de brui aan: missie voltooid, 'training afgewerkt'. Hij mocht dus meedoen en na plek twaalf op vrijdag ging het zaterdag op de volledige piste beter: hij dook 0,34 seconden onder de tijd van Feuz door en pakte de winst, voor de Zwitser, Paris en de Zwitserse World Cup-leider Marco Odermatt (+0,46).

Vrouwen, Zauchensee
De Oostenrijkse Ramona Siebenhofer kwam als eerste naar beneden en ging hard, maar niet veel later was ze de leiding kwijt: Kira Weidle uit Duitsland dook 0,34 seconden onder haar tijd door. Weidle bleef even in de hotseat zitten, tot Lara Gut-Behrami naar beneden kwam. De Zwitserse was nog precies één tiende sneller en pakte daarmee de winst, zo bleek - de gehele top-3 veranderde zelfs niet meer en dus stonden ook Weidle en Siebenhofer op het podium.

Uitslag FC Twente - sc Heerenveen

FC Twente heeft een moeizame overwinning geboekt op sc Heerenveen. In Enschede werd het 2-0.

De eerste helft verliep rommelig. De meeste kansen waren voor de Friezen. Zo zag Kaib zijn schot belanden op de vuisten van keeper Unnerstall en Tahiri schoot naast. Voor de thuisploeg was onder meer Van Wolfswinkel gevaarlijk, maar doelman Mous stond op zijn plek.

Heerenveen begon sterk aan de tweede helft. Tot tweemaal toe verzuimde Stevanovic foutjes van Twente af te straffen. Een klein kwartiertje voor tijd zorgde een blunder van Heerenveen-doelman Mous ervoor dat Twente op 1-0 kwam. De bal stuiterde van de voet van de keeper en invaller Ugalde. Twee minuten voor tijd was het Van Wolfswinkel die de wedstrijd besliste door een penalty raak te schieten. 

FC Twente

2 - 0

sc Heerenveen

 77' Ugalde
 88' V. Wolfswinkel(pen)
   
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée
Hilgers
Pröpper (Pleguezuelo/43)
Oosterwolde (Smal/90 2)
Bosch
Vlap (Ugalde/73)
Staring
Limnios (Rots/90 2)
v.Wolfswinkel
Misidjan (Cleonise/73)
  Mous
v.Ewijk
v.Beek
Bakker (Nygren/82)
Kaib
Kongolo
Halilovic
Tahiri (Dresevic/77)
Musaba
De Jong (Veerman/70)
F.Stevanovic (Al Hajj/70)

Biatlonestafettes prooi voor Frankrijk en Rusland

Bij de voorlaatste pre-olympische World Cup biatlon, gehouden in het Duitse Ruhpolding, zijn ook de twee estafettes achter de rug. De vrouwen kwamen vrijdag in actie, zaterdagmiddag was het de tijd voor de mannen.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland en Karoline Offigstad Knotten hielden Noorwegen goed in de race, maar Karoline Erdal en Ragnhild Femsteinevik konden het niet bolwerken: zevende. Na een ijzersterk optreden van Dzinara Alimbekava als tweede loopster had Wit-Rusland halverwege de leiding, maar Elena Kruchinkina en vooral een teleurstellend optreden van Hanna Sola gooiden roet in het eten: vijfde, nadat de Duitse Denise Herrmann er in de slotmeters nog voorbij ging.

Nadat Anaïs Chevalier-Bouchet en Chloe Chevalier Frankrijk halverwege naar plek drie hielpen, vlak achter de Wit-Russische leiders, nam Justine Braisaz-Bouchet het heft in handen. Ze hielp Frankrijk aan dertien seconden voorsprong op Zweden, waarna Julia Simon het overtuigend af wist te maken. Op een dikke halve minuut was plek twee voor Johanna Skottheim, Stina Nilsson, Mona Brorsson en Anna Magnusson uit Zweden, terwijl Rusland op 1:12 derde werd met Valeriia Vasnetcova, Svetlana Mironova, Irina Kazakevich en de indrukwekkende slotloopster Kristina Reztsova.

Mannen
Na optredens van Thomas Bormolini en Dominik Windisch lag Italië halverwege op kop, maar de jonge Didier Bionaz leverde flink wat in. De achterstand van 53,7 seconden was na het optreden van slotloper Lukas Hofer exact gelijk en daarmee werd Italië vierde. De winst was voor Rusland: Said Karimulla Khalili en Daniil Serokhvostov deden het keurig en bleven binnen tien seconden van de leiding, waarna Alexandr Loginov de leiding in handen nam en Maksim Tsvetkov het met tien treffers af wist te maken.

Erik Lesser, Roman Rees en Benedikt Doll brachten Duitsland in een goede positie voor slotloper Philipp Nawrath, die twintig seconden goed wist te maken op Tsvetkov. In de laatste ronde kwam hij nét tekort om het gat te dichten, maar op zeven seconden werd Duitsland keurig tweede. Wit-Rusland ging na Mikita Labastau, Dzmitry Lazouski en Maksim Varabei volledig mee met Rusland, waarna Anton Smolski wat inleverde. Met twee extra patronen redde hij de boel wel en op 23 seconden werden de Wit-Russen toch wel verrassend derde.

Uitslag NEC - Heracles Almelo

In een matige wedstrijden hebben NEC en Heracles vanavond gelijkgespeeld. Het bleef 0-0.

NEC, dat aantrad met vijf verdedigers, gunde de tegenstander de bal. Heracles deed er echter weinig mee behalve een schot op de paal. NEC werd vlak voor rust wakker en via Tavsan was het tweemaal dicht bij een doelpunt.

Heracles zorgde na rust voor het eerste gevaar, maar Branderhorst hield Bakis van scoren af. Matsson schoot aan de andere kant uit de draai naast het doel. Vloet, naar wie een onderzoek loopt vanwege een dodelijk ongeval, maakte na twee maanden zijn rentree bij de ploeg uit Almelo als invaller. Heracles joeg wel op winst, maar echt gevaarlijk waren ze in de rest van de wedstrijd niet.

N.E.C. Nijmegen

0 - 0

Heracles Almelo

 
 Gele kaart: Tavsan, (N.E.C. Nijmegen), Quagliata, Knoester, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 00
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Guth
Márquez
Odenthal
Verdonk
Bruijn (Akman/20)
Schöne
Proper
Tavsan
Mattsson
  Blaswich
Fadiga
Sonnenberg
Knoester
Quagliata
Schoofs
De La Torre
Kiomourtzoglou
Laursen
Bakis (Vloet/65)
Basacikoglu (Burgzorg/ 65)

Kijk terug: 'Respect voor Groningen', fakkeloptocht trekt door de binnenstad

Een grote protestactie tegen de gaswinning en tegen de vernedering van Groningen staat voor zaterdagavond gepland in Groningen. De fakkeltocht #Respectvoorgroningen start op de Vismarkt en trekt daarna door de binnenstad. DVHN doet live verslag.

Lees ook: Dit jaar waarschijnlijk meer gas nodig uit Groningenveld

Man die vrouw voor metro in Brussel duwde opgepakt, slachtoffer in shock

De Brusselse justitie heeft een man (23) aangehouden die met opzet een vrouw (55) voor een aanstormende metro had geduwd. De metro kon net op tijd een noodstop maken. De vrouw werd niet geraakt door de trein, maar raakte wel in shock. Zij werd door omstanders van het spoor gehaald. Zo meldt de Gelderlander.

De dader vluchtte na zijn daad direct weg, maar kon met behulp van bewakingscamera’s binnen enkele minuten worden opgespoord. Het is nog niet duidelijk waarom hij de vrouw duwde, de politie onderzoekt of dader en slachtoffer elkaar kenden.

The Tragedy of Macbeth is heel interessant voor kenners en liefhebbers

Denzel Washington en Frances McDormand spelen een van de bekendste en problematische echtparen allertijden. Als Macbeth in een visioen van drie heksen te horen krijgt dat hij de koning van Schotland zal zijn, raakt hij in extase. In die staat zal hij de meeste gruwelijke acties ondernemen om deze voorspelling uit te laten komen. Terwijl steeds meer mensen beginnen te twijfelen aan de oprechtheid van de generaal, raakt Macbeth ook langzamerhand zichzelf kwijt in een wanhoopspoging om een gewilde, maar bloederige wens uit te laten komen.

Bestorming Capitool: ernstige beschuldigingen tegen de baas van "Oath Keepers"

Het wordt een "bloedige strijd", schreef het hoofd van de rechtse "Oath Keepers"-militie eind 2020. Volgens de aanklacht zou hij de bestorming van het Capitool van te voren hebben gepland en wapens hebben aangeschaft. Een vonnis zou historisch kunnen zijn.

De aanklacht tegen de extreemrechtse Amerikaanse militie "Oath Keepers" leest als het plot van een Tom Clancy-roman: op 48 bladzijden geeft aanklager Matthew M. Graves in detail weer hoe de "Oath Keepers" en hun leider en oprichter Stewart Rhodes de aanval op het Capitool op 6 januari 2021 met militaire precisie zouden hebben voorbereid.

"Opruiende samenspanning" is de aanklacht van de vervolging. "Het doel van de samenspanning was de wettige overdracht van het presidentschap met geweld te verhinderen of te vertragen," vervolgt de aanklacht.

"Zonder een burgeroorlog komen we nergens"
Rhodes, 56, een Texaanse ex-militair, afgestudeerd aan de prestigieuze Yale Law School en blind aan zijn linkeroog sinds een ongeluk, zou de "Oath Keepers"-aanval op het Capitool hebben gepland in verschillende gecodeerde chatgroepen van november 2020 tot januari 2021. Onderzoekers hebben honderden berichten geanalyseerd voor dit doel.

Rhodes, 5 november 2020: "Zonder een burgeroorlog komen we nergens. Het is te laat. Bereid je er mentaal en fysiek op voor."

Rhodes, 11 december 2020: "Dit wordt een bloedig en wanhopig gevecht. We zullen moeten vechten. Je kunt er niet omheen."

Wapens en munitie aangeschaft
Intussen zouden afzonderlijke regionale groepen van de "Oath Keepers" aanvalsstrategieën hebben gepland op een professionele militaire manier. Begin januari zou Rhodes verschillende wapens, militaire uitrusting en munitie ter waarde van meer dan 15.000 US dollar hebben aangeschaft en deze naar de omgeving van Washington DC hebben gebracht.

"Snelle interventie troepen" zouden dan in staat moeten zijn om het materiaal van daar naar het Capitool te brengen. Volgens de aanklacht, gecoördineerd door Rhodes, bewogen de Oath Keepers zich vervolgens in militaire formatie tussen de duizenden demonstranten op 6 januari en verschaften zich met geweld toegang tot het Capitool.

Voor Rhodes' advocaat John Moseley zijn dit echter allemaal loze beweringen. De "Oath Keepers" waren er alleen om de demonstratie te beveiligen, als doe volledig uit de hand zou lopen, zei hij in een CNN interview. De ontelbare sms-jes van Rhodes en vele andere "Oath Keepers"? Allemaal uit hun verband gerukt, zegt advocaat Moseley: "Volgens ons wordt het merendeel van de tekstberichten verkeerd geïnterpreteerd. Het is niet dat er niets ergs is gebeurd op 6 januari. Maar onze verdedigingsstrategie zal zijn: Het waren niet de Oath Keepers die daar schuldig aan zijn."

De uitspraak kan historisch worden
Het openbaar ministerie in Washington is echter ervan overtuigd dat ze het tegendeel kan bewijzen. Het is waar dat uit de aanklacht blijkt dat Rhodes niet in het Capitool aanwezig was. Maar hij zou individuele teams hebben gevraagd dit te doen - niet alleen op 6 januari zelf, maar al maanden daarvoor.

Daarmee komen de onderzoeksautoriteiten nu tegemoet aan een van de belangrijkste punten van kritiek op de juridische afhandeling van 6 januari in de VS, aldus Elliot Williams, voormalig plaatsvervangend procureur-generaal onder voormalig president Barack Obama: "Dit wijst erop dat de autoriteiten waarschijnlijk een grotere en bredere zaak rond deze samenzwering aan het opbouwen zijn. Dat is vrij belangrijk. Omdat veel aanklachten tot nu toe gaan over het betreden of beschadigen van staatseigendom, niet over opruiende samenspanning."

Als de aanklagers slagen tegen Stewart Rhodes en zijn tien trawanten wegens opruiende samenspanning te vervolgen, zou dat een historische beslissing zijn. De laatste veroordeling voor zo'n aanklacht in de VS was 26 jaar geleden.

Amsterdam staat protest tegen C19-maatregelen toe met preventief fouilleren

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) staat de aangekondigde demonstratie op 16 januari onder voorwaarden toe. In goed overleg met de organisatie zijn afspraken gemaakt om de demonstratie vreedzaam en verantwoord te laten verlopen met oog voor de gezondheid en veiligheid van demonstranten, bewoners, ondernemers en bezoekers van Amsterdam. De organisator neemt afstand van groepen en personen die uit zijn op een confrontatie met de politie. De afspraken gaan daarnaast over de route en tijden, naleving van de coronamaatregelen, het volgen van aanwijzingen van verkeersregelaars en politie en de veiligheid van demonstranten bij dreiging van ongeregeldheden.

De politie houdt er rekening mee dat er ook zondag weer mensen naar de demonstratie komen, die wapens of illegaal vuurwerk bij zich hebben. Ten behoeve van de veiligheid van vreedzame demonstranten en omstanders worden de locaties van vertrek (Oosterpark, Westerpark, Olympisch stadion) en aankomst (Museumplein) en de looproutes aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het veiligheidsrisicogebied kan preventief gefouilleerd worden. Het veiligheidsrisicogebied wordt zo snel mogelijk opgeheven zodra de groep demonstranten is vertrokken.

Appèl op demonstranten
Naast de afspraken met de organisator doet burgemeester Halsema in een brief een dringend appèl op de individuele demonstranten zich aan de voorschriften te houden, aanwijzingen van verkeersregelaars en politie op te volgen en voor hun eigen veiligheid en die van anderen de demonstratielocatie te verlaten bij dreiging van ongeregeldheden of geweld.

Als blijkt dat de voorschriften niet worden nageleefd, strafbare feiten worden gepleegd en/of wanordelijkheden plaatsvinden of dreigen plaats te vinden, kan de politie optreden mede ten behoeve van de veiligheid van de vreedzame demonstranten.

Duitse geneeskundestudenten beboet voor verzet tegen antivaccinatie protest

De politie in Dresden is een procedure gestart tegen 22 studenten die donderdag probeerden een groep anti-vaccindemonstranten te weerhouden van het demonstreren voor hun universiteitskliniek.

De politie zei dat de coronamaatregelen in de Oost-Duitse stad alleen demonstraties met maximaal 10 mensen toestaan, en dat het aantal tegendemonstranten dat zich voor de kliniek had verzameld, daar overheen ging. De studenten kunnen nu worden veroordeeld tot het betalen van een boete.

Wat gebeurde er tijdens de demonstratie?
De medische studenten kwamen bijeen als reactie op een "protestmars" tegen coronamaatregelen en het mogelijk verplicht stellen van vaccinatie tegen COVID-19. 

De mars, georganiseerd op sociale media, zou starten voor de universiteitskliniek. Veel van de demonstranten verzetten zich tegen de 2G regel voor toegang tot openbare ruimtes.

De studenten vormden een rij voor de kliniek en hielden borden vast met leuzen als 'Saksen, laat je vaccineren'.

Honderden federale politiemensen uit verschillende Duitse staten waren in staat om de "protestmars" grotendeels te op te breken voordat deze van start kon gaan, zij gaven aan de gegevens van meer dan 200 mensen te hebben genoteerd die een boete kunnen krijgen voor het overtreden van de coronaregels.

De video's van het stevig optreden door politie tegen de studenten hebben echter tot verontwaardiging geleid op social media, waarbij velen opmerkten dat de studenten slechter werden behandeld dan de demonstranten tegen de coronarestricties.

Vrijdag zei de politie dat het een 'chaotische' situatie was toen politieagenten alle demonstranten uit de omgeving van de kliniek moesten verwijderen, ongeacht of het studenten of demonstranten waren. Een politiewoordvoerder voegde eraan toe dat de studenten hun protest officieel hadden moeten laten registreren.

De Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, sprak zijn steun uit voor de medische studenten en zei dat hij hen "nadrukkelijk steunde".

Hij zei ook dat het "verontrustend" was dat sommigen nu met boetes worden geconfronteerd, maar voegde eraan toe dat hij niet over alle informatie beschikte.

De COVID-19 discussie in Saksen
Met minder dan 62% van de mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19, heeft Saksen - waar Dresden ligt - de laagste vaccinatiegraad in Duitsland, en een van de hoogste percentages corona-infecties in het hele land. Protesten tegen de coronamaatregelen komen daar regelmatig voor.

De premier van de deelstaat Saksen, Michael Kretschmer, is vaak onder vuur komen te liggen omdat hij coronavirusregels heeft doorgedrukt, en hij heeft zelfs doodsbedreigingen ontvangen. Hij bedankte de studentendemonstranten op Twitter. "Zij ondervinden dagelijks dat de maatregelen tegen het virus niet het probleem zijn, maar het virus zelf", aldus Kretschmer.

Zweden voert patrouilles bij Oostzee op wegens toename Russische activiteiten

Zweden is geen lid van de NAVO en Moskou heeft categorisch geweigerd lid te worden. Stockholm reageert dan ook gealarmeerd op een toegenomen Russische militaire aanwezigheid in de Oostzee: gepantserde gevechtsvoertuigen patrouilleren in de havenstad Visby.

Met het oog op de toegenomen 'Russische activiteiten' in de Baltische Zee heeft Zweden verschillende gepantserde voertuigen de straten van het eiland Gotland opgestuurd en soldaten laten patrouilleren. Ongeveer tien gepantserde gevechtsvoertuigen en tientallen soldaten waren in het kleine havenstadje Visby, aldus het leger. Een paar dagen eerder waren drie schepen van de Russische marine de Oostzee binnengevaren via de Grote Belt zeestraat bij Denemarken.

"De strijdkrachten nemen de nodige maatregelen om de integriteit van Zweden te beschermen en om te laten zien dat we in staat zijn om Zweden en de Zweedse belangen te beschermen", zei minister van Defensie Peter Hultqvist. De verhoogde patrouilles op Gotland zijn een teken dat Zweden de situatie serieus neemt en "niet zal worden verrast", vertelde Hultqvist aan het persbureau TT. Het leger zei donderdagavond dat de eenheden zouden worden ingezet "om operaties op meerdere locaties te versterken" naarmate "Russische activiteiten in de Oostzee toenemen".

Het hoofd van de Zweedse strijdkrachten, Michael Claesson, ontkent ondertussen dat het om een opzettelijk Zweeds "machtsvertoon" gaat. Hij zei dat de eenheden deel uitmaakten van de strijdmacht die reeds op het eiland was gestationeerd. Het was een "logische reactie om de militaire aanwezigheid bij te sturen".

Hoewel Zweden geen NAVO-lid is, werkt het nauw samen met het Bondgenootschap. Rusland waarschuwde het land onlangs voor "ernstige gevolgen" als het zich bij de NAVO aansluit. Sinds de annexatie door Rusland van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014, heeft Stockholm zijn verdedigingsmiddelen opgevoerd. In 2017 werd de dienstplicht opnieuw ingevoerd.

"Een excuus creëren voor een militaire invasie"
Gezien de massale opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne vreest het Westen dat Rusland momenteel een invasie voorbereidt. Het Kremlin ontkent dit stelselmatig. Maar volgens de VS is Moskou al bezig met het creëren van een excuus om Oekraïne binnen te vallen. "We hebben informatie die erop wijst dat Rusland al een groep agenten heeft ingezet om onder een valse vlag een actie uit te voeren in Oost-Oekraïne," zei regeringswoordvoerster Jen Psaki.

"Rusland legt zo de basis om een excuus voor een invasie te verzinnen." Het doel is om Oekraïne dan vals te beschuldigen van "het voorbereiden van een op handen zijnde aanval op Russische troepen in Oost-Oekraïne". De Russische strijdkrachten zouden van plan zijn met deze activiteiten te beginnen enkele weken voor een militaire invasie die 'tussen half januari en half februari' zou kunnen beginnen.


Tsunami waarschuwing in Stille Oceaan door uitbraak onderzeese vulkaan Tonga

De onderwatervulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai veroorzaakt bange uren in de Stille Zuidzee, autoriteiten waarschuwen voor een tsunami nadat de vulkaan tot uitbarsting is gekomen. De koning van Tonga heeft uit voorzorg zijn paleis verlaten. Volgens de eerste berichten hebben de golven echter geen ernstige schade aangericht.

De uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij het eiland Tonga heeft geleid tot tsunamiwaarschuwingen in grote delen van de Stille Oceaan. Plaatselijke media meldden dat vloedgolven eigendommen op het hoofdeiland Tongatapu onder water hebben gezet na de uitbarsting. Het regende as en de telefoonlijnen waren buiten gebruik.

De omvang van de schade is nog onduidelijk. Volgens berichten in de media is Tonga's koning Tupou VI uit het koninklijk paleis in de hoofdstad Nuku'alofa geëvacueerd en in veiligheid gebracht. Volgens de Australische Meteorologische Autoriteit werd in de stad een 1,2 meter hoge golf waargenomen. Autoriteiten in andere landen in de Stille Oceaan gaven ook tsunamiwaarschuwingen af, waaronder Fiji, Samoa en Nieuw-Zeeland. De inwoners werden gewaarschuwd om weg te blijven uit de kustgebieden. Een tv-verslaggever uit Fiji plaatste een video op Twitter waarop te zien is hoe kleinere vloedgolven het land raken en mensen zich in hun auto's in veiligheid proberen te brengen.

De vulkaan is al een tijdje onrustig
Voor Amerikaans Samoa heeft de Amerikaanse Nationale Oceanische Administratie (NOAA) de tsunamiwaarschuwing inmiddels opgeheven. Op basis van de beschikbare gegevens werd aangenomen dat het tsunamigevaar geweken was, maar dat er nog wel schommelingen in het zeewaterniveau konden optreden, aldus de mededeling.

De vulkaan barstte vrijdag uit en spuwde as, stoom en gas tot 20 kilometer ver de lucht in. Volgens de plaatselijke autoriteiten werden de dag voordien slechts kleine tsunamigolven van maximaal 30 centimeter geregistreerd. Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai is sinds december af en toe actief geweest. De vulkaan ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van het eiland Fonuafo'ou (ook bekend als Falcon Island), dat tot Tonga behoort.

RTL legt 'TVOH' stil wegens beschuldigingen seksueel misbruik

RTL en producent ITV hebbende beslissing genomen om het populaire programma The Voice of Holland voorlopig niet uit te zenden. De zender meldt dat er aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik zijn binnengekomen over meerdere personen en wil alles tot op de bodem uitzoeken. Meer hierover bij het AD.

Bandleider Jeroen Rietbergen (echtgenoot Linda de Mol) heeft vandaag toegegeven dat hij contact van seksuele aard heeft gehad en 'seksueel getinte whatsappberichten' heeft uitgewisseld met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland en stapt per direct op. "De dingen die ik heb gedaan had ik nooit moeten doen. Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben.", aldus Rietbergen in een verklaring.

Het OM heeft bevestigt dat er aangifte is gedaan tegen ‘een persoon gerelateerd aan The Voice’. Om wie het gaat, laat het OM niet los.

"Op woensdag 12 januari jl. heeft de redactie van het BNNVARA-programma BOOS een mail aan ons gestuurd met aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom The voice of Holland. De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL", aldus RTL.

Volgens BOOS zegt  hebben meerdere personen rondom het programma zich schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Coaches Waylon, Glennis Grace zeggen dat het niet om hen gaat. Anouk heeft nog niet gereageerd.

Tegen Ali B. is aangifte gedaan, bevestigt zijn advocaat aan RTL Nieuws. "Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld. Het gaat om een beschuldiging over iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar."

"We nemen deze beschuldigingen uitermate serieus. Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen."

ITV laat weten geschokt te zijn door de beschuldigingen. "Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan – of werkt aan – onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zero-tolerance beleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden.”

Handhaving treedt op in horeca Utrecht, Scheveningen en Goeree Overflakkee

In een aantal plaatsen wordt actief gehandhaafd tegen horecazaken die vandaag uit protest tegen de coronamaatregelen open zijn gegaan. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat in Utrecht, Scheveningen en in Goeree Overflakkee is ingegrepen door handhaving. In Rotterdam loopt ook handhaving rond, maar daar zou nog niet worden ingegrepen.

Eerder zei KHN dat in Arnhem meerdere controles hadden plaatsgevonden. In Utrecht zijn er ook een aantal zaken open gegaan. "Het is genoeg geweest", zegt Kim Tielemans van Grand Café Lebowski, vlak bij de Dom in Utrecht. Ook restaurants Sanju Ramen en Gys op de Voorstraat zijn geopend. De horecaondernemers riskeren 4000 euro boete.

OM eist maximale gevangenisstraf voor doden Milica van Doorn

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren in hoger beroep een gevangenisstraf van 19 jaar en 11 maanden tegen een 51-jarige man uit Zaandam voor de dood en verkrachting van de 19-jarige Milica van Doorn. Begin juni 1992 werd haar lichaam aangetroffen in een vijver bij een kerk in Zaandam. Milica bleek door steekverwondingen om het leven te zijn gebracht. Op diverse plaatsen in haar lichaam werden spermasporen aangetroffen.

In eerste instantie leidden uitgebreide rechercheonderzoeken niet tot het vinden van de dader. Pas in 2017 kon, door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek, een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek worden uitgevoerd. Verdachte was één van de twee mannen die weigerde aan dit onderzoek deel te nemen. Doordat zijn broer wel DNA afstond, heeft het onderzoek - in combinatie met andere informatie - toch geleid tot zijn aanhouding.

Eind 2018 werd de man veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het om het leven brengen van Milica. De rechtbank oordeelde dat hij met zijn daad heeft willen voorkomen dat hij voor haar gewelddadige verkrachting zou worden bestraft. Voor de verkrachting zelf werd de man niet veroordeeld omdat dit feit naar het oordeel van de rechtbank door tijdsverloop verjaard was.

Hoger beroep
Tegen deze straf gingen zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie in hoger beroep. De verdachte hield vol niets met de dood van Milica te maken te hebben. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan omdat de rechtbank verkrachting verjaard achtte. Voor het OM was het belangrijk dat de verdachte ook voor dit feit veroordeeld werd.

Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden en toont geen enkel berouw. Integendeel, hij ontkent tegen beter weten in. En gedraagt zich alsof hij slachtoffer is. Dat is stuitend. Vooral voor de nabestaanden.

Verklaringen verdachte
Tijdens zijn eerste politieverhoor in 2017 verklaarde de man dat hij op de bewuste avond langs de kerk fietste en een confrontatie had met een vrouw, kennelijk Milica. Over wat daarna gebeurde gaf hij geen duidelijkheid. Bijna een jaar later geeft hij bij de rechtbank aan dat hij toen niet de waarheid heeft gesproken en uit schaamte niet had verteld over zijn korte seksuele relatie met Milica. Dit zou de aanwezigheid van zijn sperma in haar lichaam verklaren. Het OM vindt dit alternatieve scenario niet aannemelijk en volkomen ongeloofwaardig.

De advocaat-generaal (AG), aanklager in hoger beroep zegt hierover: ‘Verdachte is de dader van de verkrachting en de gekwalificeerde doodslag van Milica. Ik houd de verdachte aan zijn eerste verklaring bij de politie.’ Zij sloot haar verhaal af: ‘Verdachte heeft Milica haar kostbaarste bezit, haar leven, afgenomen en hij heeft de levens van haar familieleden onherstelbaar beschadigd. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden en toont geen enkel berouw. Integendeel, hij ontkent tegen beter weten in. En gedraagt zich alsof hij slachtoffer is. Dat is stuitend. Vooral voor de nabestaanden. De enige passende straf is een langdurige gevangenisstraf.’

Straf
Op het moment dat de feiten gepleegd werden, was de maximaal op te leggen tijdelijke gevangenisstraf 20 jaar. Het OM kon, ook in hoger beroep, geen langere tijdelijke gevangenisstraf eisen. De verdachte werd in 1996 veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Daarmee moest in deze eis rekening worden gehouden. Dat betekent dat het OM vandaag de maximaal mogelijke gevangenisstraf van 19 jaar en 11 maanden eiste.

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 10 februari uitspraak in deze zaak.

Man weigert blaastest en mishandelt agent in Rijnsburg

De politie hield vrijdagavond 14 januari op de Floris Versterstraat in Rijnsburg een 20-jarige Rijnsburger aan nadat de man weigerde mee te werken aan een blaastest en vervolgens een agent mishandelde en zijn politiemotor vernielde.

Rond 23.00 uur zag de agent de 20-jarige bestuurder zijn auto parkeren op de Floris Versterstraat. Omdat de man mogelijk onder invloed was, hield de agent hem staande en vorderde hem mee te werken aan een blaastest. Dit weigerde de 20-jarige Rijnsburger en hij ontstak daarna in woede en begon de agent meerdere malen te slaan en te schoppen. Met behulp van pepperspray probeerde de agent de verdachte onder controle te krijgen en hem zo te kunnen aanhouden. Voordat de pepperspray zijn werking had, duwde de verdachte de politiemotor omver waardoor deze beschadigd raakte. Niet veel later arriveerden meerdere agenten ter ondersteuning en kon de 20-jarige man naar het politiebureau worden vervoerd. De verdachte zit op dit moment vast. De agent raakte bij het incident lichtgewond.

Het nutteloze feitje van de dag: Creatief met hout

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het is altijd mooi om naar creatieve mensen te kijken en daarom vandaag een creatief record voor jullie. Want wist je dat je uit een boomstam heel veel kleine stoeltjes kan maken? Alberto Gonzalez vestigde namelijk het record voor 'De meeste ministoelen gesneden met een kettingzaag'. Hij kreeg drie minuten de tijd om uit één stuk boomstam zoveel mogelijke stoeltjes te maken en op een wonderbaarlijke manier wist Gonzalez acht stoeltjes uit de boomstam te toveren.

FOK! Wat een weer: mist, maar hoe en waarom zo lang?

winterbanner

Hallo!

Mist, wie heeft het de afgelopen week niet gezien? Maar hoe ontstaat het en waarom duurt het zo lang?

Het is winter, of zo heet het seizoen want zoals we hebben kunnen zien is het in Oostenrijk wel echt winter, dus het aardoppervlak is kouder. Wanneer daar warmere lucht overheen gaat worden deze twee lagen vermengd, bij een temperatuur van het dauwpunt wordt het vocht in de lucht zichtbaar wat we dus mist noemen.

Maar wat is dan het dauwpunt? Hoe wordt dat bepaald? Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht met waterdamp verzadigd is, zodat er wolkenvorming of dauwvorming optreedt zodra de temperatuur bij gelijkblijvende dampdruk daalt. Als het dauwpunt dus op 4 graden ligt, en de temperatuur van de lucht 4 graden is, ontstaan wolken en ook mist.

Een hoog drukgebied ligt al een tijdje boven Noord-Europa, vrij onbedreigd. Hierdoor hebben we al dagen te kampen met mist.

Ook de komende dagen blijven we hier nog even last van hebben. Het aardoppervlak wil maar niet in warmte stijgen door gebrek aan de zon, hierdoor is er ook weinig wind. Zou de zon wel doorbreken kan het snel gaan door de warmte die op het aardoppervlak reflecteert en de rotatie van de aarde, die ook enige wind veroorzaakt. Echter is de luchttemperatuur bij heldere hemel in de winter kouder dan in de zomer door de afstand van de zon naar de aarde, maar in ieder geval dan niet meer dichtbij het dauwpunt.

Zoals ik al zei, de komende dagen verandert er niet heel veel.

Het noorden kan wat (mot)regen krijgen, de temperaturen lopen uit van 3 tot 8 graden. De wind is er door jawel, de rotatie van de aarde. Zwak tot matig dus.

vandaag maakt het noordoosten kans op lokaal motregen, vanuit het zuiden klaart het op maar ik vrees dat dat te laat zal zijn om het echt mistloos te laten worden; de zon gaat immers al snel onder, als deze te zien is. De maximumtemperatuur ligt tussen de 4 en 6 graden.

 Mist, waar kennen we dat van? (Foto: _UserName_)
Mist, waar kennen we dat van? (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Kilde wint eerste afdaling op beruchte Lauberhorn

De World Cup alpineskiën, in elk geval bij de mannen, is deze week in het Zwitserse Wengen. In het prachtige Berner Oberland werd al een super-G geskied en staan ook twee afdalingen op het programma. Vrijdag was de eerste op een wat korte versie van de beruchte Lauberhorn, zaterdag om 12.30 uur volgt de échte klassieker aldaar.

Daniel Hemetsberger ging als tweede naar beneden en de Oostenrijker was rap, hoewel Beat Feuz voor eigen publiek nog wel 0,16 seconden sneller was. Kugelblitz bleef enige tijd aan de leiding staan, tot Aleksander Aamodt Kilde naar beneden kwam: de Noor haalde exact drie tienden van een seconde van de tijd van Feuz af.

Zwitserland had nog een ijzer in het vuur met World Cup-leider Marco Odermatt, die het seizoen van zijn leven kent. Hij legde Kilde het vuur na aan de schenen, maar kwam nét tekort: 0,19 seconden leverde Odermatt de tweede plek op. Feuz bleef wel op plek drie staan, Hemetsberger verloor zijn vierde plek ook niet meer.

Skeletonster Bos schrijft historie en pakt World Cup-titel

Het World Cup-seizoen voor de skeletonners is een paar weken voor de Olympische Spelen afgesloten. Dat gebeurde op de heilige grond van de sport: de Olympia Bob Run St Moritz-Celerina in Zwitserland, de geboortegrond van de sport. De wedstrijd deed overigens ook dienst als EK, dus de Europeaanse deelnemers konden nog een extra titel verdienen.

Vrouwen
In de eerste run ging Kimberley Bos lange tijd aan de leiding. De Nederlandse moest zorgen dat ze redelijk bovenin eindigde en in elk geval niet meer dan vier posities achter Elena Nikitina, dan zou de eindzege in de World Cup wel binnen zijn. Zeer verrassend ging Jaclyn Narracott uit Australië ineens nog 0,17 seconden harder, maar Bos bleef op plek twee staan. Janine Flock uit Oostenrijk volgde al op 0,44 seconden, voor de Canadese Mirela Rahneva (+0,51) en de Amerikaanse Katie Uhlaender, die al op 0,70 seconden stond.

Uhlaender viel vier plekken terug in de tweede run, een halve seconde achter leidster Valentina Margaglio uit Italië. Rahneva nam met 0,26 seconden de eerste plek in handen en ging met 0,14 seconden voorbij aan Flock. Bos maakte vervolgens grote indruk: ze raakte het dak in de beruchte Horseshoe, maar kwam perfect uit en pakte met 0,60 seconden de snelste tijd én daarmee ook definitief de eerste Nederlandse eindzege ooit in een World Cup-klassement in een glijsport. Narracott maakte het razendspannend en schreef historie: de Australische won met 0,06 seconden, voor de minstens net zo blije Bos.

Mannen
Na één run stond grootmeester Martins Dukurs weer eens bovenaan, de Let had 0,42 seconden voorsprong opgebouwd op de Duitser Christopher Grotheer. Die werd op drie honderdsten gevolgd door de Oostenrijker Samuel Maier en de tweede Duitser, Alexander Gassner, wiens landgenoot Axel Jungk op 0,52 seconden plek vijf bezette. De Russen Vladislav Semenov (+0,59) en Nikita Tregubov (+0,61) volgden, Martins' broer Tomass Dukurs stond achtste op 0,68 seconden.

In run twee wist Tregubov voor Tomass Dukurs te blijven en met één honderdste voorbij Semenov te gaan. Jungk kwam op gelijke hoogte met Tregubov te staan, Maier leverde maar liefst elf plekken in. Gassner kon met precies twee tienden voorsprong naar de eerste positie, met nog twee mannen te gaan. Grotheer kwam 0,06 seconden tekort voor plek één, waarna Dukurs met 0,45 seconden 'gewoon' de winst pakte en 'gewoon' het eindklassement in de World Cup binnen wist te halen, zijn elfde in totaal.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.