FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 december 2021

Random Pics van de Dag #489

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AZ pas laat langs Randers FC

AZ heeft de laatste groepswedstrijd in groep D van de Conference League gewonnen. De Alkmaarders, die al zeker waren van de achtste finales, wonnen met 1-0 van Randers FC.

AZ domineerde vanavond maar het grossierde in gemiste kansen. De Wit, Karlsson en Wijndal kregen kansen voor rust en in de tweede helft slaagden ook Gudmundsson,Pavlidis en Reijnders er niet in om tot scoren te komen. Drie minuten voor tijd was het dan alsnog raak. Invaller Oosting scoorde nadat Carlgren een schot van Aboukhlal had losgelaten.

Ondanks het verlies eindigt Randers toch als tweede in groep D. In de andere wedstrijd versloeg de nummer laatst CFR 1907 Cluj namelijk FC Jablonec met 2-0. Hierdoor plaatst Randers zich voor de play-offs.

PSV onderuit tegen Real Sociedad en klaar in Europa League

PSV is uitgeschakeld in de Europa League. De Eindhovenaren verloren met 3-0 van de nummer drie in de stand Real Sociedad. Hierdoor gaat niet PSV maar Sociedad als de nummer twee samen met het eerder al geplaatste AS Monaco door naar de achtste finales.

PSV startte weer met Gótze, die hersteld was van rugproblemen, terug in de basis. De eerste tien minuten van de wedstrijd leverden nog geen echte kansen op voor een van de ploegen. In de zestiende minuut was Drommel goud voor de Eindhovenaren. Sociedad kon bijna toeslaan na een counter maar de doelman redde na een schot van Isak. Even daarna was er een schietkans voor PSV. Gapko schoot de bal echter in de handen van de doelman en bleek overigens ook nog buitenspel te staan. In de 36e minuut was PSV heel dicht bij de 0-1. Het schot van Bruma eindigde echter op de bovenkant van de lat. Vlak voor rust kreeg Sociedad een strafschop omdat Mwene hands maakte. Oyarzabal benutte de penalty waardoor PSV met een achterstand ging rusten.

Het eerste kwartier na rust leverde weinig kansen op. In de 62e minuut leek de wedstrijd beslist nadat Oyarzabal de 2-0 maakte na een fout van Érick Gutiérrez. Er was in de 74e minuut nog meer pech voor de Eindhovenaren nadat ze met tien man verder moesten. Sangaré kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en dus kon hij douchen. Met een man minder kon PSV ook geen vuist maken, waardoor de Europa League voor PSV dit seizoen voorbij is. Vlak voor tijd maakte Sørloth er nog 3-0 van.

Man overvallen na afspraak via Twitter

Een inwoner van de gemeente Maasdriel is woensdagavond 8 december rond 22.45 uur in zijn woning overvallen. Hij had via Twitter een afspraak gemaakt met een vrouw. Deze vrouw bezocht hem in zijn woning, waar de man op enig moment onder bedreiging van een vuurwapen of iets dat daar op leek tegen zijn wil werd vastgehouden.

Na een aantal uren verliet de vrouw de woning en nam daarbij enkele goederen van de man mee. De man waarschuwde de politie, die direct een onderzoek startte. Dit onderzoek leidde naar een 28-jarige vrouw uit Tilburg. Zij is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Nederland start tweede ronde WK handbal met moeizame zege op Roemenië

De Nederlandse handbalsters zijn donderdag met een zwaarbevochten overwinning op Roemenië begonnen aan de tweede groepsronde van het wereldkampioenschap in Spanje. Oranje won in Castelló met 31-30.

Halverwege de wedstrijd stond Oranje met 17-14 voor en in de tweede helft liep de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman verder uit. Het verschil werd op een gegeven moment zes doelpuntne. Roemenië kwam sterk terug en vlak voor tijd was het 30-30. Dankzij een doelpunt van Angela Malestein won Nederland alsnog, waardoor de kwartfinales in zicht blijven.

Matchwinner Malestein speelde tegen Roemenië pas haar eerste wedstrijd van het WK. De ervaren speelster haakte in de voorbereiding af omdat ze positief testte op corona en dat kostte haar de eerste wedstrijden op het WK. Topscorer aan Nederlandse kant was Bo van Wetering met zes treffers. De andere doelpunten kwamen van Danique Snelder (4), Laura van der Heijden (4), Kelly Dulfer (4), Inger Smits (3), Lois Abbingh (3), Inger Smits (3), Malestein (2), Debbie Bont (1), Dione Housheer (1) en zelfs Wester scoorde.

Oranje heeft nu vijf punten uit drie wedstrijden, omdat het gelijkspel tegen Zweden en de winst op Puerto Rico uit de eerste ronde zijn meegenomen. Zaterdag wacht Nederland de volgende wedstrijd in de hoofdronde en dan is Kazachstan de tegenstander. In die wedstrijd moet aan het doelsaldo gewerkt worden. De laatste groepswedstrijd tegen Europees kampioen Noorwegen maandag zal vervolgens de beslissing brengen.

'BioShock 4 mogelijk Antarctische setting'

Hoewel Take-Two heeft bevestigd dat BioShock 4 er uiteindelijk gaat komen, is er nog zo goed als niets bekend over de game. Maar zoals we gewend zijn in deze industrie draait de geruchtenmolen op volle toeren. YouTuber Colin Mortiary geeft aan enkele details te hebben opgevangen over de ontwikkeling van de langverwachte opvolger.

Gamestudio 2K Games maakte in 2019 al bekend dat er een nieuw, toegewijd team aan de slag gaat met 'de volgende iteratie in de geliefde BioShock franchise'. Dit werd Cloud Chambers Studios, een 34-koppig ontwikkelteam dat uitsluitend lijkt te werken aan een nieuwe BioShock-game. Het team is echter nog verre van compleet aangezien op hun website nog altijd meerdere vacatures openstaan. 

Moriarty schrijft het volgende over zijn bevindingen: "It takes place in a 1960s Antarctic city called Borealis. [The game's] codenamed 'Parkside'… I’ve been told that the development team has incredible latitude to get it right. Internally the game is very secret and apparently, totally locked up," added Moriarty. "Apparently the inclination there is that they understand full well that this game will be compared to what Ken Levine does. And by the way, [2K] is also publishing Levine’s next game." 

Dit mag vanzelfsprekend met een flinke korrel zout genomen worden. De release van de meest recente BioShock-game, BioShock: Infinite, is alweer 8 jaar geleden.

Nieuwe screenshots S.T.A.L.K.E.R. 2 getoond

Op het officiële Twitter-kanaal van S.T.A.L.K.E.R., de befaamde Tsjernobyl shooter-franchise, zijn nieuwe screenshots gepost van de op handen zijnde opvolger S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl. De game wordt ontwikkeld in de fonkelnieuwe Unreal Engine 5.

S.T.A.L.K.E.R. 2 werd al in 2010 aangekondigd en ging vervolgens na een hoop gedoe van de baan om vervolgens enkele jaren weer op te duiken op de E3 van 2018 met een indrukwekkende trailer. Bekijk de screenshots hieronder (even op de tweet klikken om meer screenshots te zien). Momenteel staat de game gepland voor release in april 2022.

Nieuwe waarschuwingszin kansspelen

'Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+'. Dit is de nieuwe waarschuwingszin die aanbieders van risicovolle kansspelen uiterlijk 1 april 2022 ingevoerd moeten hebben.

Minister Sander Dekker (Kansspelbeleid) informeerde 11 november met een brief(verwijst naar een andere website) de Tweede Kamer over deze nieuwe waarschuwende tekst voor kansspelen. 'Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+' vervangt het huidige 'Speel bewust. 18+'. De nieuwe waarschuwingszin volgt uit de Wet Kansspelen op afstand en is vooral gericht op het voorkomen van gokproblemen zoals gokverslaving. De tekst is tot stand gekomen onder regie van het Trimbos-instituut.

Invoeringsdatum
Op 30 november verstuurde minister Dekker een tweede brief(verwijst naar een andere website) naar de Tweede Kamer. Daarin communiceert hij onder meer dat de nieuwe waarschuwingszin uiterlijk 1 april 2022 door de aanbieders ingevoerd moet zijn.

Toezicht
De Ksa zal toezien of de aanbieders zich houden aan de wet- en regelgeving met betrekking tot de nieuwe waarschuwingszin, inclusief de uiterlijke invoeringsdatum.

Verstappen: "Ik vind dat ik alleen hard racete. Volgens mij verdiende dat geen straffen"

Een bijzonder Formule 1-seizoen komt dit weekend tot een einde. Twee coureurs van verschillende teams die tot en met de laatste race strijden om de wereldtitel is alweer even geleden en het is aan Max Verstappen en Lewis Hamilton om dit racejaar een mooi einde te geven. Ongeacht de uitkomst van komend weekend is Verstappen alvast enorm trots op zijn team.

"Als team mogen we erg trots zijn op onze prestaties dit seizoen, als je ziet waar we vandaan komen en na de dominantie die er vorig seizoen was. Om nu voor het kampioenschap te strijden, tot en met de laatste ronde, is sowieso erg indrukwekkend", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Ten overstaan van de internationale pers blikte Verstappen alvast een beetje terug op het seizoen. "Wat mezelf betreft ben ik erg blij met hoe het seizoen is gegaan. Ik was vorig jaar ook erg blij, maar we hadden toen niet het pakket om voor de titels te vechten. We hebben dit jaar races gewonnen en pole posities gescoord. Maar ook een paar ongelukkige momenten gehad, buiten onze schuld, maar dat hoort soms bij racen. Al met al denk ik dat we aardig goed gepresteerd hebben!"

De Red Bull-coureur vindt niet dat hij veranderd is door de jaren heen. "Ik vind dat ik dezelfde persoon gebleven ben. We hebben weer een seizoen achter de rug en ervaring opgedaan, maar ik denk dat ik lang geleden al klaar was voor een titelgevecht. Om eerlijk te zijn, als ik toen ik in 2015 in de Formule 1 kwam een auto had gehad die goed genoeg was voor het kampioenschap, dan denk ik dat ik daar vast voor had meegedaan. Een echt goede auto maakt je leven zoveel makkelijker."

Uiteraard werd Verstappen ook gevraagd terug te blikken op de chaotische race afgelopen weekend in Saudi-Arabië waarbij spannende inhaalacties, straffen en discussies je om te oren vlogen. "Niet alles geldt voor iedereen blijkbaar. De manier waarop ik verdedigde, werd ook door anderen gedaan, maar dat werd niet genoemd en volgde niet tot straffen. Ik begrijp het niet. Ik vind dat ik alleen hard racete. Volgens mij verdiende dat geen straffen. Andere coureurs deden hetzelfde, maar kregen geen penalties en dat is niet hoe het zou moeten zijn. Ik vraag alleen om het voor iedereen eerlijk te houden."

Verstappen gaat zondag op de eerste plaats voor de overwinning, de beste manier om zeker te zijn van de wereldtitel zo vindt hij. "Ik doe mijn uiterste best en probeer komend weekend te winnen. Dat is zo elk raceweekend dit jaar geweest en uiteindelijk is dat hoe je een kampioenschap wint. Ik voel me goed, ben relaxed en hier om te winnen."

Grapperhaus maakt Europese afspraken in aanpak ondermijning

De internationale handel in illegale verdovende middelen vormt de grootste criminele markt en levert miljarden aan crimineel vermogen op. Het ondermijnt de Nederlandse samenleving, rechtstaat en economie en ook die van andere landen. Hier zitten nietsontziende internationale erkende criminele organisaties achter. Een succesvolle aanpak daarvan vereist een aanpak van de hele overheid en maatschappelijke partners met preventieve en repressieve maatregelen in Nederland, maar ook stevige samenwerkingsafspraken met andere landen.

Vandaag sloot minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus een overeenkomst met de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken uit Frankrijk, België en Spanje om meer en beter gezamenlijk op te trekken tegen nietsontziende criminelen.

Grapperhaus: “We moeten voorkomen dat als we in de Rotterdamse haven stevige maatregelen treffen om drugshandel tegen te gaan, het daarna in Antwerpen toeneemt Dat leidt anders tot grote problemen voor onze Belgische buren maar ook voor Nederland en andere Europese landen omdat beide havens een belangrijke toegangspoort tot de Europese markt zijn. Het is ook belangrijk dat als de Nederlandse politie stuit op belangrijke informatie, deze snel gedeeld kan worden met de Spaanse of Franse politie en gezamenlijk wordt opgetreden tegen internationale criminele groeperingen en hun vermogen zowel in Europa als onder meer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.”

Gelet op de belangrijke kwetsbaarheden in de financiële en logistieke sectoren, en op het misbruik van technologieën en innovaties voor criminele doeleinden, zien de afspraken op:

- Aanpak criminele organisaties: het voorkomen en bestrijden van georganiseerde drugscriminaliteit in samenwerking met andere landen van herkomst en doorvoer en met internationale partners;

- Gezamenlijk voorkomen van invoer en distributie: het vergroten van de weerbaarheid van logistieke knooppunten en processen, zoals zeehavens, luchthavens en postdiensten, tegen misbruik, corruptie en criminele infiltratie;

- Afpakken van criminele opbrengsten: het opsporen, verstoren en terugdringen van criminele geldstromen en het in beslag nemen en ontnemen van criminele vermogen; en

- Innovatieve opsporing: het tegengaan van crimineel misbruik van innovaties en op het gebruik maken van nieuwe technologie en innovaties bij het opsporen, voorkomen en aanpakken van zware en georganiseerde criminaliteit en hun ondermijnende impact. Waarbij in het bijzonder aandacht wordt besteed aan criminaliteit via digitale kanalen.

Giftige minerale oliën aangetroffen in voedingsproducten in Europese landen

Veel voedselproducten die in Europa worden verkocht, (waaronder bouillonblokjes, chocolade en broodspreads), zijn verontreinigd met gevaarlijke aromatische minerale oliën, zo blijkt uit een laboratoriumtest van foodwatch. De internationale voedselwaakhond publiceert nieuwe testresultaten van 152 producten uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

De testen werden uitgevoerd door twee verschillende geaccrediteerde laboratoria: één op de acht geteste voedingsproducten is verontreinigd.

Roep verontreinigde producten terug
Foodwatch eist dat alle positief bevonden producten in de hele EU onmiddellijk worden teruggeroepen en dringt er bij de commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides, en de beleidsmakers van de EU-lidstaten op aan alle consumenten te beschermen. Dit kan alleen door in de hele EU een nultolerantieregel voor MOAH-verontreiniging in alle levensmiddelencategorieën in te voeren.

De gevaren van minerale olie (MOAH)
Aromatische minerale oliën, zogeheten MOAH, zijn toxische verontreinigingen waarvan wordt vermoed dat ze kankerverwekkend en genotoxisch zijn.

De Europese Commissie, de Europese Raad en de hele voedingsindustrie zijn al vele jaren op de hoogte van de gevaren van MOAH in voedsel. Het is schandalig dat de EU, die altijd het belang van de gezondheid van de consument benadrukt, dit vermijdbare en absoluut onnodige gevaar voor de gezondheid nog steeds niet heeft uitgebannen. Nicole van Gemert, directeur van foodwatch.

Foodwatch eist dat er nú actie wordt ondernomen, verwijzend naar de General Food Law (EG 178/2002) en artikel 14 over voedselveiligheidsvereisten. Hierin staat dat "levensmiddelen niet in de handel mogen worden gebracht indien zij onveilig zijn". Nicole van Gemert: "Hoewel de industrie regelmatig belooft om MOAH-vrije producten te leveren, blijven we vervuilde producten tegenkomen in het schap. Daarom moet de EU eindelijk en zo snel mogelijk een MOAH-nultolerantie voor alle levensmiddelencategorieën in de EU-verontreinigingswetgeving verankeren."

Nederland: verontreinigde groentebouillon (Knorr) en cruesli (Quaker)
Het is al de derde keer dat foodwatch via laboratoriumtests heeft aangetoond dat producten verontreinigd zijn met MOAH. Veel producten blijven echter in de schappen liggen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland en waarschijnlijk nog veel meer Europese landen. De verontreinigingsniveaus liepen uiteen van 0,63 mg per kilo in het ene product tot 82 mg/kg in het andere. Unilevers bouillonblokjes van Knorr bijvoorbeeld bleken in verschillende partijen in al de vijf landen sterk verontreinigd te zijn met MOAH. In Nederland was de verontreiniging van de geteste groentebouillon van Knorr 36 mg/kg. Verscheidene andere producten werden ook positief getest op MOAH. Een in Nederland verkochte partij cruesli chocola voor kinderen van Quaker (met als moederbedrijf PepsiCo) was besmet met 1,4 mg/kg MOAH. In de andere geteste producten uit Nederland zat geen MOAH.

Eerdere testen door foodwatch
De eerste test op minerale olie werd in 2015 door foodwatch gepubliceerd. In november 2019 publiceerde foodwatch opnieuw een laboratoriumtest, waarin gevaarlijke minerale oliën (MOAH) waren aangetroffen in verschillende babymelkproducten, waaronder producten van Nestlé, Danone en Novalac. Als gevolg hiervan hebben de Europese Commissie en de lidstaten in juni 2020 besloten om een drempel vast te stellen op 1 mg/kg aanwezigheid van MOAH in babymelkpoeders.

Onvoldoende bescherming
Maar volgens foodwatch is dit besluit ontoereikend om alle consumenten in Europa te beschermen, zoals eens te meer blijkt uit de resultaten van een nieuwe reeks tests die de organisatie op een breed scala van levensmiddelen heeft uitgevoerd: MOAH's zijn alomtegenwoordig in ons voedsel. Minerale oliën worden op veel plaatsen in het menselijk milieu aangetroffen. Ze zijn al aangetroffen - onder andere door foodwatch - in tal van voedingsmiddelen zoals rijst, pasta, chocolade en eetbare olie, maar kunnen ook worden aangetroffen in verpakkingen, kinderspeelgoed, diervoeder en cosmetica. Bronnen van verontreiniging met minerale oliën kunnen afkomstig zijn van de machines en procedures die bij de oogst en verwerking van levensmiddelen worden gebruikt, maar ook van de verpakking van levensmiddelen.

Om druk uit te oefenen is foodwatch een petitie gestart. Foodwatch roept op deze petitie massaal te ondertekenen via www.foodwatch.org/nl/minerale-olie. Ook is er een dringende oproep verzonden naar de Minister van Volksgezondheid met de vraag nu echt werk te maken van wetgeving tegen giftige verpakkingen.

Het nutteloze feitje van de dag: Langzaam fietsen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het werelduurrecord is één van de meest prestigieuze records in het wielrennen, daarbij is het de bedoeling om in één uur zoveel mogelijk afstand af te leggen. Om dit moment is de Belg Victor Campenaerts houder van het record met een afstand van 55.089 meter. Het werelduurrecord is geliefd onder wielerfans, maar wist je dat er ook een traagheidsrecord is? Daarbij is het namelijk de bedoeling om in een uur tijd zo min mogelijk afstand af te leggen, zonder te stoppen of af te stappen. Op 30 oktober jongstleden wisten Maria Vittoria Sperotto en Davide Formolo een nieuw 'langzaamaanrecord' te vestigen. Met 918 afgelegde meters in één uur tijd verbeterden ze het record van Bruno Zanoni, hij legde ooit 1.070 meter af in 60 minuten. Er is overigens ook een wereldrecord surplace (stilstaan met de fiets) en dat staat met 24 uur en 6 minuten op de naam van David Steed. De Amerikaan had tijdens zijn recordpoging slechts 15 centimeter bewegingsruimte (voor- en achteruit).

Bioscoopbranche pleit voor verruiming openingstijden

Sinds de 'avondlockdown' mogen niet-essentiële zaken niet na vijf uur geopend zijn. Een slag voor de horeca, die gasten nu voor het einde van de middag de deur moet wijzen, maar ook voor theaters en bioscopen, die hun bezoekersaantallen nu dramatisch zien dalen. In het licht van de voorzichtig dalende lijn die lijkt te zijn ingezet met de besmettingen maakt de bioscoopbranche daarom een pleidooi om weer wat meer toe te laten.

In een persbericht van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, samen met Filmdistributeurs Nederland, wordt de ergernis uitgesproken over het feit dat bioscopen nu te maken hebben met drie maatregelen: er moet een QR-code worden gecontroleerd, de zaal moet worden ingedeeld op de anderhalve meter en na 5 uur moet iedereen weg zijn. Dat betekent sterk lagere bezoekersaantallen: de organisaties rekenen voor dat bioscopen nu op 1/6e van hun capaciteit draaien, mede omdat 75% van de bezoekers juist na 5 uur pas naar de film gaat.

In een verzoek aan het kabinet stelt de branche voor om vanaf 18 december de openingstijden weer te verruimen zodat bezoekers gespreid binnen kunnen komen. De andere twee maatregelen willen ze daarbij graag in stand houden. Naar eigen zeggen kan een bioscoopbezoek daarmee veilig plaatsvinden.

De decembermaand is traditioneel een interessante maand voor de bioscoopbranche; na de zomer is dit de periode waarin de meeste grote blockbusters worden uitgebracht en dus de meeste inkomsten worden binnengehaald. Deze maand staan onder andere de vierde Matrix, de remake van West Side Story en de nieuwe Spider-Man op de planning. Die laatste stond de afgelopen weken op losse schroeven; er was sprake van eventuele uitstel als de film niet in de avond bekeken kon worden. Vorig jaar was rond deze tijd de tweede Wonder Woman één van de grote titels. Door de lange winterlockdown heeft deze de bioscoop uiteindelijk compleet gemist.

Spider-Man in Iron Spider outfit
De Marvel-film Spider-Man: No Way Home moet de bioscopen weer wat ademruimte geven


Update: een eerdere versie van dit bericht meldde dat de release van Spider-Man: No Way Home mogelijk wordt uitgesteld. Inmiddels is bij Pathé, Kinepolis en Vue de kaartverkoop alsnog gestart.

Een op zeven werkenden vindt kerstpakket achterhaald

Maar liefst veertien procent van alle werkende Nederlanders vindt een kerstpakket niet meer van deze tijd. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.066 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Precies de helft van alle ondervraagden geeft daarom de voorkeur aan een extra vrije dag of een bescheiden bonus in plaats van een kerstpakket.

Opvallend genoeg vinden vooral Noord-Hollanders (23 procent) het kerstpakket oubollig. Overijsselaars (acht procent) en Groningers (negen procent) zijn daarentegen het meest verknocht aan de ouderwetse mand met levensmiddelen. “De periode tussen Kerstmis en oud en nieuw is traditioneel dé tijd om als bedrijf iets extra’s te doen voor werknemers”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Tot vijf jaar geleden gaven ook wij onze mensen een traditioneel kerstpakket. Toen ik merkte dat niet alle medewerkers hier even enthousiast over waren, zijn we direct overgestapt op één jaarlijks kerstgeschenk.”

Inhoudsloos
Uit het onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de werkende Nederlanders niet alleen ontevreden is over de vorm-, maar ook over de inhoud van het kerstpakket. Zo zegt maar liefst 46 procent van alle ondervraagden dat de inhoud van hun kerstpakket over het algemeen te wensen overlaat. Als een gevolg hiervan heeft 77 procent van alle werkenden weleens onderdelen van hun kerstpakket weggegeven of verkocht. Van alle Nederlanders doen Zeeuwen (83 procent) en Zuid-Hollanders (82 procent) dit het vaakst. Franke: “Een kerstpakket of -geschenk is voor mij een mooie manier om mijn medewerkers te bedanken voor hun harde werk. Ik vind het belangrijk om daar serieus aandacht aan te besteden, in plaats van ze ieder jaar een generieke gourmet- of kaasfondueset met bijbehorende ingrediënten cadeau te doen. Een bedankje of presentje is in mijn optiek niet geslaagd en gemeend wanneer de ontvanger uiteindelijk de helft weggeeft.”

Zelfbediening
Één manier om alle kerstpakketproblematiek zoveel mogelijk te voorkomen, is door medewerkers hun eigen kerstpakket te laten samenstellen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 68 procent van alle werkende Nederlanders het liefst zijn eigen kerstpakket uitzoekt. Opvallend genoeg zijn vrouwen (72 procent) hier grotere voorstanders van dan mannen (slechts 65 procent). Franke: “Als ik in het verleden mijn eigen kerstgeschenken had mogen kiezen, dan was mij een heleboel troep en onzinproducten bespaard gebleven”. Ook veel respondenten vonden weleens rare producten in hun kerstpakket, zo kreeg een van hen een boek over afvallen terwijl ze zwanger was en moest een ander het doen met een pak strooizout. Andere opvallende antwoorden zijn: een bierpakket voor een dertienjarige, viagrapillen, een spel met persoonlijke vragen over het verleden en de toekomst om met collega’s te spelen, een dildo en een zingende koelemmer.

Kerstpakket (Foto-Pixabay)
Kerstpakket (Foto-Pixabay)

Lagere premie meest genoemde reden bij overstap zorgverzekeraar

Eind 2019 bracht 1 op de 5 volwassenen een wijziging aan in hun zorgverzekering. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar en het nemen van een (andere) aanvullende verzekering waren de meest genoemde wijzigingen. Mensen die toen wisselden van zorgverzekeraar noemden een lagere premie het vaakst als reden om over te stappen. Ruim driekwart van de verzekerden veranderden niets aan hun zorgverzekering. De meest genoemde reden om niets te veranderen was tevredenheid met de huidige verzekering. Dit meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquête 2020.

Ruim de helft (55 procent) van de volwassenen gaf in 2020 aan dat de hoogte van de premie een belangrijk aspect was bij de keuze voor de huidige zorgverzekering. Van de mensen met alleen een basisverzekering meldde 70 procent de hoogte van de premie een belangrijk aspect te vinden. De dekking van de aanvullende verzekering werd door 31 procent genoemd.

Dekking aanvullende verzekering belangrijker voor volwassenen met langdurige aandoening
In 2020 gaf ruim een op de drie volwassenen aan een of meer langdurige aandoeningen te hebben. Van de mensen met een langdurige aandoening gaf 48 procent aan dat de hoogte van de premie een belangrijk aspect was bij de keuze voor de huidige zorgverzekering. Bij mensen zonder langdurige aandoening was dit 59 procent. De dekking van specifieke medicijnen was voor mensen met een aandoening relatief vaak van belang: 14 procent, tegen 5 procent onder verzekerden zonder langdurige aandoening.

Hoogte van de premie meest genoemde aspect bij keuze in ‘overstapseizoen’
Aan het eind van het jaar kunnen mensen wijzigingen aanbrengen aan hun zorgverzekering. In 2020 gaf 20 procent van de 18-plussers aan dat ze eind 2019 een wijziging hadden doorgevoerd. De meest genoemde wijzigingen waren het overstappen naar een andere zorgverzekeraar (8 procent van de verzekerden) en het nemen van een (andere) aanvullende verzekering (ook 8 procent).
Bijna de helft (48 procent) van de verzekerden die een wijziging aanbrachten in hun zorgverzekering noemde de hoogte van de premie als reden. 37 procent van de verzekerden noemde een andere dekking van de aanvullende verzekering als reden voor de wijziging.
Een lagere premie werd vaak als reden genoemd bij de beslissing om aanvullende verzekeringen (deels) op te zeggen (66 procent) en bij de overstap naar een andere verzekeraar (57 procent). Van degenen die een (andere) aanvullende verzekering namen gaf 62 procent de dekking als argument, 21 procent noemde de verwachting van een hoger zorggebruik. De verwachting van een lager zorggebruik was voor 38 procent van de verzekerden een reden voor het (deels) opzeggen van aanvullende verzekeringen.

Tevreden met huidige zorgverzekering
Bijna drie kwart van de verzekerden die niks wijzigden aan hun zorgverzekering zei dit ook niet te hebben overwogen. Veruit de meesten (82 procent) veranderden niks omdat ze tevreden waren met de huidige verzekering. Geen tijd of zin hebben om het uit te zoeken was voor 16 procent een reden om niets te wijzigen.

Hoe komt het CBS aan deze cijfers?
In 2020 werden in de Gezondheidsenquête eenmalig vragen gesteld over keuzes en gedrag rond de zorgverzekering. Op basis van een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRP) wordt aan mensen gevraagd deel te nemen aan dit onderzoek. Om ervoor te zorgen dat de groep mensen die meedoen een goede afspiegeling vormen van de totale bevolking, wordt een correctie op de uitkomsten toegepast die onder andere rekening houdt met geslacht, leeftijd, migratieachtergrond, burgerlijke staat, stedelijkheid, provincie, landsdeel, huishoudgrootte, inkomen en vermogen.

Kosten zorg (Foto-Pixabay)
Kosten zorg (Foto-Pixabay)

China waarschuwt boycotlanden winterspelen: 'Prijs betalen voor dit wangedrag'

De Verenigde Staten, Australië, Canada en Groot-Brittannië hebben aangekondigd volgend jaar geen ministers en regeringsvertegenwoordigers naar de Olympische Winterspelen in Peking te sturen, omdat de landen de mensenrechtensituatie in China zorgwekkend vinden, en in het bijzonder die van de islamitische Oeigoeren-minderheid. Sporters van de boycottende landen mogen als ze dat willen, wel meedoen aan de winterspelen. Zo meldt de Gelderlander.

Diverse mensenrechtenorganisaties spreken over de onmenselijke behandeling van de Oeigoeren door China. In de rapporten wordt gesproken van onderdrukking, martelingen, opsluiting in heropvoedingskampen, verkrachtingen en gedwongen arbeid.

China wijst alle beschuldigingen van de hand en verwijt op zijn beurt de boycottende landen het sportevenement te misbruiken voor 'politieke manipulatie'. Zij gaan ‘onvermijdelijk een prijs betalen voor hun wangedrag’, zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Diverse andere landen denken nog na of ze over zullen gaan tot een boycot van de winterspelen in Peking.

Willem Engel verliest wederom rechtszaak tegen Marc van Ranst

Viruswaarheid-voorman Willem Engel heeft ook een tweede rechtszaak tegen de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst verloren. De rechtbank in Mechelen sprak Van Ranst donderdagochtend vrij van laster. Engel moet de uitgesproken hoogleraar bovendien duizenden euro’s schadevergoeding betalen.

Engel en Van Ranst bestoken elkaar al lange tijd op Twitter, maar de coronascepticus heeft de woordenstrijd naar de rechtszaal verlegd. Hij probeert de viroloog veroordeeld te krijgen voor laster en smaad. Van Ranst zou Engel onder meer opnieuw hebben uitgemaakt voor virusontkenner en dat neemt de tegenstander van coronavaccins en -maatregelen niet. Lees verder bij Skipr.

Halo Infinite (singleplayer)

Het zijn gekke tijden. En dan bedoel ik niet Corona, maar het gemis van Cortana! Halo Infinite zou allang klaar moeten zijn, maar is door 343 Industries en Microsoft terecht een paar keer uitgesteld, want als je game een meme aan het worden is, dan kun je er beter mee stoppen. Maar de beslissing om wat extra tijd eraan te spenderen was terecht, want het is oprecht een van de leukste singeplayers van het jaar. 

Boksers Davis en Haney verdedigen wereldtitels met moeite

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want twee van de relatief jonge sterren van tegenwoordig stonden in de ring om hun wereldtitels te verdedigen, de één in Los Angeles en de ander in Las Vegas.

Devin Haney (26-0) - Joseph Diaz (32-1)
In Vegas was het de beurt aan Haney om zijn WBC-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg) te verdedigen, de vierde keer alweer. Met Diaz had hij een opponent die slechts één keer had verloren, een wereldtitelgewicht tegen Gary Russell Jr in 2018, terwijl hij in juli van dit jaar de interimtitel bij de WBC won.

Diaz stond er in de ring prima bij en wist Haney zo nu en dan wellicht meer partij te bieden dan vooraf gedacht. Toch was de nog altijd maar 23-jarige kampioen een maatje te groot, hoewel hij het in de laatste ronden nog even moeilijk had. De jury ging niet voor een stunt en dat leek wel terecht: 116-112, 117-111, 117-111 voor Haney.

Jessica McCaskill (10-2) - Kandi Wyatt (10-3)
McCaskill won in augustus vorig jaar van weltergewichtkoningin (-66,7kg) Cecilila Brækhus en maakte na meer dan tien jaar en dertig gevechten een einde aan de hegemonie van de Noorse. In maart van dit jaar maakte McCaskill het zelfs definitief, door Brækhus nóg eens te verslaan.

De bijbehorende wereldtitels - die van de WBC, IBF, WBO, IBO en The Ring - moesten natuurlijk verdedigd worden en Kandi Wyatt was de eerste om een poging te wagen. Dat liep op niks uit: McCaskill was simpelweg beter en in de zevende ronde maakte de scheidsrechter er een einde aan, waardoor de Amerikaanse nog altijd de koningin is.

Gervonta Davis (25-0) - Isaac Cruz (22-1)
Enfant terrible Davis won vanaf 2017 in meerdere gewichtsklasses de nodige wereldtitels, de WBA-titel in het lichtgewicht pakte hij in december 2019 tegen Yuriorkis Gamboa, waarna hij deze verdedigde met een ongelooflijke knockout tegen Leo Santa Cruz. Isaac Cruz was de nieuwe uitdager, het eerste wereldtitelgevecht voor de Mexicaan.

Cruz begon furieus aan het gevecht en had bij tijd en wijlen zelfs de overhand, maar met flink wat moeite wist Davis in het gevecht te blijven. Het leverde twaalf spannende ronden op, maar na afloop was de jury duidelijk, ook al was het verschil niet groot: 115-113, 115-113, 116-112 voor Davis, die met een wereldtitel zijn volgende rechtzaak af mag wachten.

FOK! Wat een weer: opklaringen, later een buitje

herfstbanner

Vanochtend is het op de meeste plaatsen nog droog en schijnt op veel plaatsen de zon. Omdat de temperatuur in de eerste helft van de ochtend in de oostelijke helft van het land dichtbij het vriespunt ligt kan het lokaal glad zijn. In de loop van de dag neemt de bewolking van het westen uit toe en trekken de buien boven de Noordzee geleidelijk ook het westelijk kustgebied binnen. Vanmiddag kan ook elders in het land soms wat lichte regen vallen. In de avond wordt het op de meeste plaatsen weer droog. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. De zuidelijke wind is overwegend matig, aan de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen. Aan het eind van de nacht gaat het in het zuidwesten regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noorden en oosten en noorden van het land tot 3°C in het zuidwesten en op de Wadden. In het noorden en oosten kan het opnieuw lokaal glad worden. De wind draait naar een zuidoostelijke richting en is overwegend matig.

Overdag trekt het regengebied langzaam noordoostwaarts. Plaatselijk valt ook natte sneeuw. In het noordoosten blijft het zeer waarschijnlijk droog. De maxima liggen rond 3°C, in het zuidwestelijk kustgebied wordt het een graad of 7. De wind is meest matig uit oost tot zuidoost. Aan de zuidwestkust draait de wind naar noordwest en neemt toe naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)


Donker in het bos, grijs voorbij de bomen (Foto: Partner van _UserName_)
Donker in het bos, grijs voorbij de bomen. Ook nabij Winterswijk. (Foto: Partner van _UserName_)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK!Kerstprijsvraag: 9 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op KnockOut City voor PlayStation 4.

Vorm een team en neem het op tegen rivaliserende teams in Knockout City, waar je rekeningen vereffent in trefbal. Zet je schrap voor de waanzinnige en intense competitie in een heel nieuwe benadering van multiplayer wedstrijden met teams. Pas je personage aan en vorm een team met je vrienden om Knockout City over te nemen. Versla tegenstanders met schijnbewegingen en gecoördineerd teamwork terwijl de ballen je om de oren vliegen. Geen bal? Geen probleem! Je kunt letterlijk een bal worden, in de handen van een teamgenoot rollen en het ultieme wapen worden.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wat is de oorspronkelijke releasedatum van Knockout City?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.