FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 september 2021

Random Pics van de Dag #421

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Ravens nipt langs Chiefs, Brady schittert in ruime zege Bucs

Week twee in de NFL heeft weer voor een paar mooie partijen gezorgd. Maandagavond werd de tweede speelweek afgesloten in Detroit, waar de Lions klop kregen van de vooral in de tweede helft op stoom gekomen Green Bay Packers.

In Baltimore kregen de Ravens van quarterback Lamar Jackson bezoek van Patrick Mahomes en de Kansas City Chiefs. Dat beloofde vuurwerk op te leveren en het duel stelde niet teleur, met in het eerste kwart al touchdowns voor Tyrann Mathieu (Chiefs) na een 34-yard interception return, Devin Duvernay (Ravens) na een fumble recovery en Demarcus Robinson na een 33-yard pass van Mahomes.

Latavius Murray deed in het tweede kwart wat terug, maar dankzij Darrell Williams kwamen de Chiefs weer op voorsprong. Justin Tucker trapte ondertussen de enige field goal van de wedstrijd tussen de palen namens de thuisploeg: 17-21 bij rust. Mahomes bediende Byron Pringle in het derde kwart van een 40-yard touchdown pass, Jackson stuurde Marquise Brown over 42 yards weg voor een touchdown en Mahomes ging dáár weer overheen met een 46-yard touchdown pass op Travis Kelce: 24-35.

Toch gaf de thuisploeg niet op en vroeg in het vierde kwart rende Jackson eigenhandig de volgende touchdown binnen. Een volgende aanval van de Ravens bracht de ploeg ook weer in de buurt van de endzone en weer was het Jackson zelf: met een fraaie sprong dook hij de endzone in voor de volgende touchdown: 36-35. De two-point conversion mislukte, maar de voorsprong was binnen en bleef tot het einde op de borden staan.

De regerend kampioenen, de Tampa Bay Buccaneers, ontvingen de Atlanta Falcons en dat ging lekker. Tom Brady bereikte Rob Gronkowski twee keer voor een touchdown pass en Mike Evans mocht er vervolgens ook twee ontvangen. Falcons-quarterback Matt Ryan hield zijn ploeg met een paar goede passes in de buurt (28-25), maar in het vierde kwart was het gedaan: een pass van Brady op Chris Godwin en zelfs twee interception returns van Mike Edwards later stond de 48-25 eindstand op de scoreborden.

Uitslagen NFL week 2
Washington Football Team - New York Giants 30-29
Chicago Bears - Cincinnati Bengals 20-17
Cleveland Browns - Houston Texans 31-21
Indianapolis Colts - Los Angeles Rams 24-27
Miami Dolphins - Buffalo Bills 0-35
New York Jets - New England Patriots 6-25
Philadelphia Eagles - San Francisco 49ers 11-17
Pittsburgh Steelers - Las Vegas Raiders 17-26
Carolina Panthers - New Orleans Saints 26-7
Jacksonville Jaguars - Denver Broncos 13-23
Arizona Cardinals - Minnesota Vikings 34-33
Tampa Bay Buccaneers - Atlanta Falcons 48-25
Los Angeles Chargers - Dallas Cowboys 17-20
Seattle Seahawks - Tennessee Titans 30-33 OT
Baltimore Ravens - Kansas City Chiefs 36-35
Green Bay Packers - Detroit Lions 35-17

Uitslag RKC - Willem II

Willem II is uitstekend begonnen aan het seizoen. De Tilburgers hadden in de Brabantse derby tegen RKC weinig moeite en wonnen in Waalwijk met 1-2, waardoor Willem II voorlopig op de tweede plaats staat in de eredivisie.

Willem II had vorig jaar een moeilijk seizoen en bleef maar net in de eredivisie, maar dit seizoen kennen de Tilburgers een uitstekende start van het seizoen. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen RKC had Willem II drie van de eerste vijf wedstrijden gewonnen en ook in de uitwedstrijd tegen RKC was de ploeg van Fred Grim duidelijk de betere ploeg.

Ondanks dat Willem II de overhand had was het bij rust nog 0-0, maar na de rust nam Willem II wel afstand van RKC. Otschi Wriedt zorgde voor het openingsdoelpunt en niet veel later verdubbelde Mats Köhlert de score. Met nog een paar seconden in de blessuretijd zorgde Melle Meulensteen nog voor de 1-2, maar dat doelpunt kwam veel te laat voor RKC.

RKC Waalwijk

1 - 2

Willem II

 90+4' Meulensteen    52' Wriedt
 60' Köhlert
 
 Gele kaart: Büttner, Touba, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 2.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Meulensteen
Touba
Büttner (Adewoye/48)
Odgaard
Azhil (El Bouchataoui/83)
Bel Hassani (Daneels/64)
Anita
Bakari
Kramer
  Wellenreuther
Roemeratoe
Heerkens
Jenssen
Köhn
Llonch
Saglam (Meerveld/81)
Saddiki
Nunnely (Kabangu/ 72)
Wriedt (Bergström/81)
Köhlert (M.Svensson/72)

'Lange Jaap' staat op instorten, omgeving vuurtoren Den Helder afgesloten

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de vuurtoren 'Kijkduin', in de volksmond Lange Jaap, bij Huisduinen zijn er recent scheuren in de wand van de toren geconstateerd. Deze scheuren zijn van zo'n aard dat de gemeente Den Helder het advies van Rijkswaterstaat opvolgt om een gebied van 70 meter rond de toren uit veiligheidsoverwegingen af te sluiten.

Om een eventuele onveilige situatie te voorkomen wordt de Zeeweg / Schapendijkje afgesloten. Tussen de H.W. Mesdagstraat en Coenraad Botstraat is doorgaand verkeer niet mogelijk. Manege Bruin, Fort Erfprins en de tennisclub blijven wel bereikbaar vanaf de Theodorus Rijkersstraat. De weg gaat per direct dicht op dinsdag 21 september. En blijft afgesloten zolang dat nodig is.

De veiligheid rond de Lange Jaap heeft nu prioriteit. Er wordt gekeken welke oplossing mogelijk is om de structuur van de toren veilig te stellen. Rijkswaterstaat staat in nauw overleg met de betrokken partijen in de regio en de omliggende perceeleigenaren zijn geïnformeerd.

Twee derde van de positief getesten op COVID-19 is ongevaccineerd

De meeste mensen die het coronavirus oplopen, zijn niet gevaccineerd tegen het virus. Dat komt naar voren uit de cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag naar buiten bracht.

In de maand september zijn tot nu toe ruim 44.000 mensen positief getest. Van iets meer dan 37.000 van hen is bekend of ze gevaccineerd waren tegen het coronavirus. Tweederde van de mensen met een positieve test bleek niet te zijn ingeënt. Daar staat tegenover dat 29 procent van de positief getesten volledig gevaccineerd was. De resterende 4 procent had al wel een prik gehad, maar was nog niet volledig gevaccineerd.`In Nederland is momenteel bijna 70 procent geheel of gedeeltelijk gevaccineerd en zo’n 30 procent niet ingeënt. Daarbij zijn ook de kinderen onder de 12 meegerekend, die nog niet in aanmerking komen voor een prik. Lees verder bij Skipr.

Uitslag Fortuna Sittard - Ajax

Ajax blijft in de Eredivisie aan hun al goede doelsaldo werken. Tegen Fortuna Sittard won de koploper met 0-5.

Na elf minuten spelen kwamen de Amsterdammers op voorsprong, Berghuis kreeg de bal voor zijn voeten en schoot beheerst binnen. Fortuna kwam daarna wat beter in de wedstrijd maar het was Ajax dat voor het gevaar zorgde. In de 27e minuut werd de voorsprong verdubbeld. Op aangeven van Haller was het Mazraoui die zijn derde treffer van dit seizoen maakte. Tien minuten later was het al 0-3 nadat Tadic met rechts eenvoudig binnen wist te schieten.

In de tweede helft leken de Amsterdammers aanvankelijk niet echt van plan om een grote uitslag neer te zetten. Kansen waren er genoeg en in de 74e minuut werd het 0-4. Invaller Kudus kon van dichtbij eenvoudig scoren. Drie minuten stond het al weer 0-5. Na een assist van aanvoerder Tadic was het Tagliafico die scoorde. Ook daarna kreeg Ajax nog kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Fortuna Sittard

0 - 5

AFC Ajax

     11' Berghuis
 27' Mazraoui
 38' Tadic
 72' Kudus
 77' Tagliafico
 
 Gele kaart: Janssen, (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.333
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan (Baghdadi/8)
Angha
Janssen
Cox (Lonwijk/81)
Tekie
Rienstra (Musaba/ 81)
Duarte
Hansson (Noslin/81)
Sambou (Lake/72)
Seuntjens
  Pasveer
Mazraoui
Schuurs
Martínez (Tagliafico/65)
Blind
Álvarez
Berghuis (Kudus/46)
Gravenberch (Taylor/75)
Antony
Haller (Daramy/65)

Loeihard gevecht in Last Great Colosseum, NASCAR-coureurs strijden om titelkans

De eerste ronde van de playoffs in de NASCAR Cup Series zit erop, we keren voor de liefhebber nog even terug naar het weekeinde. Op de Bristol Motor Speedway, ook wel The Last Great Colosseum genoemd, werd weer eens kneiterhard gevochten, zowel om de winst als om de twaalf plekken in de tweede ronde van de playoffs.

Denny Hamlin, Martin Truex Jr en Kyle Larson waren al zeker van een plekje bij de laatste twaalf in de playoffs. Joey Logano, Ryan Blaney, Kevin Harvick, Chase Elliott en Christopher Bell stonden er ook prima voor, rondom de streep ging het vooral tussen Brad Keselowski, Kyle Busch, Aric Almirola en Kurt Busch enerzijds en Alex Bowman, Tyler Reddick, William Byron en Michael McDowell anderzijds - de vier laatstgenoemden moesten punten goedmaken.

We gingen van start met Truex en Hamlin voorop en Logano met Elliott op de tweede rij. In de eerste stage waren het vooral Hamlin, Larson en Elliott die de dienst uit maakten en in de slotronden vond een fraai duel plaats tussen de eerste twee. Achterblijvers speelden een grote rol, maar Hamlin wist ondanks de rijdende chicanes toch de stage te pakken, nét voor Larson en met Elliott, Keselowski en Blaney verder ook nog in de top-5.

Elliott moest stage twee achteraan beginnen, hij was tijdens de caution te snel de pitstraat binnen gereden. Een volgende caution kwam er vrij snel, doordat in het middenveld onder meer Ryan Newman in de problemen kwam. Almirola was er ook bij betrokken en had schade aan de auto, wat hem in flinke playoffproblemen bracht. Het team wist in rap tempo een lekke olieleiding te vervangen en daarmee bleven Almirola's kansen nog enigszins in leven.

Richting de helft van de race ging Anthony Alfredo de muur in, waarna BJ McLeod er vol op in reed: caution. Het duurde even, maar nadat de boel was opgeruimd konden we door, met Larson en Keselowski voorop. Hamlin kwam er nog tussen, maar de stagewinst ging naar Larson, voor Hamlin, Keselowski, Byron en Elliott, waardoor we inmiddels op 250 van de 500 geplande ronden zaten - op basis van verdiende playoffpunten plaatsten Harvick, Blaney en Logano ondertussen ook voor de volgende playoffronde.

Harvick, Blaney, Bell en Truex voerden het veld aan bij de herstart voor de tweede helft van de race, wat een ronde of honderd duurde: Quinn Houff ging met een lekke band de muur in en zorgde voor een caution. Dat deed hij niet veel later nog een keer, dit keer was zijn race klaar. Al vrij snel na de herstart streden Larson en Hamlin om de winst, waarbij Hamlin de muur raakte: weer een caution.

Elliott, Harvick en Larson streden voorin om de winst, maar de spannendste strijd zat misschien wel rond de twintigste plek: daar reden Reddick en Almirola, terwijl Byron op plek vijf reed. Dat zou hem op dat moment precíes een ronde verder brengen in de playoffs, maar één positie verschil kon dat ticket aan Almirola geven en ook Reddick was nog zeker niet helemaal verloren - Keselowski, Bell en Kyle Busch zaten er wel prima bij inmiddels.

Kyle Busch kreeg vanaf plek vier met een leeglopende band te maken, waardoor Byron opschoof. Dat bracht hem ineens in flinke problemen, hij verloor dusdanig veel plekken met een pitstop - inclusief twee rondjes achterstand - dat hij de volgende playoffronde nog maar nét zou halen. Voorin werd ondertussen hevig gevochten om de winst, waarbij volle bak gebruik werd gemaakt van de achterblijvers. Voor Elliott ging dat fout: na een iets te stevig duel liep zijn band leeg.

Met nog maar 26 rondjes te gaan was de volgende playoffcoureur in de problemen: Bell kwam met forse schade en een lekke rechterband naar binnen, maar als hij de boel na zijn stop verder heel wist te houden zou hij het moeten halen. Met tien ronden te gaan had Harvick de leiding in handen, terwijl Byron, Almirola en Reddick om élke positie streden voor in principe één overgebleven playoffticket: Byron voor plek drie, Reddick voor plek twaalf en Almirola op plek achttien.

Larson ging ondertussen voorbij Harvick en wist dat in de laatste ronde vol te houden: Larson won, voor Harvick en Byron. Reddick finishte als twaalfde, Almirola als achttiende en voor beiden was dat niet genoeg: ze kwamen twee posities tekort om Byron van het laatste ticket af te houden en net als Kurt Busch en McDowell is hun titelkans voorbij. Harvick en Elliott gingen ondertussen lichtjes op de vuist in de pitstraat, Elliott was woest over Harvick's move die hem een kans op de winst kostte.

Met dit alles waren ook de twaalf coureurs bekend die nog kans maken op de titel: Larson, Truex, Blaney, Hamlin, Kyle Busch, Elliott, Bowman, Byron, Logano, Keselowski, Bell en Harvick.

Kaag verzaakt bij Algemene Beschouwingen

D66-leider Sigrid Kaag voert deze week niet het woord tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die veelal gezien worden als het belangrijkste debat van het jaar in de Tweede Kamer. Ze laat via Twitter weten het "democratisch onzuiver om een begroting te becommentariëren en te bekritiseren die ik als minister mede heb gemaakt" en "Ik zou dat niet geloofwaardig vinden.” Toen ze nog minister en kamerlid en fractievoorzitter was had ze er echter geen enkel probleem mee meerdere rollen te vervullen. Haar eerste handpop Rob Jetten zal namens D66 de debatten gaan voeren, uiteraard met precies dezelfde informatie die Kaag heeft aangezien de twee het vast vooraf met elkaar bespreken. 


Deltacommissaris: Extra geld en actie nodig voor aanpassing aan klimaatverandering

De komende vier jaar is 800 miljoen euro extra nodig voor het wegwerken van het tekort op het budget voor beheer en onderhoud van de waterwerken in Nederland. Daarna is er structureel 100 miljoen euro per jaar extra in het Deltafonds nodig. Het tekort op beheer en onderhoud mag niet ten koste gaan van nieuwe watermaatregelen om onze laag gelegen delta voor te bereiden op de verandering van het klimaat. “Het is in het licht van de klimaatverandering onverantwoord om vertraging op te lopen bij de uitvoering van het Deltaprogramma. Er is juist een versnelling nodig”, aldus Deltacommissaris Peter Glas.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag, op Prinsjesdag, namens het kabinet het Deltaprogramma 2022 met als ondertitel ‘Iedere schop in de grond klimaatbestendig’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Glas: “Het klimaat lijkt sneller te veranderen. De overstromingen in Limburg en het recente klimaatrapport van het IPCC onderstrepen de urgentie voor extra inzet en versnelling van de uitvoering van maatregelen uit het Deltaprogramma. Ik vraag de overheid, burgers en bedrijven daarom met klem om extra inspanningen voor klimaatadaptatie.”

In zijn aanbiedingsbrief bij het Deltaprogramma 2022 roept de Deltacommissaris het kabinet op de wateropgaven beter te koppelen aan de andere grote opgaven in het land. “Water heeft veel te bieden, maar stelt ook eisen. Het kabinet maakt nu de bepalende keuzes voor woningbouw, landbouw, energie, natuur en economisch herstel. Met die keuzes wordt de ruimtelijke inrichting van Nederland voor de komende decennia, en op onderdelen tot ver daar voorbij, vormgegeven. We moeten zorgen dat deze keuzes en maatregelen klimaatbestendig zijn zodat we in onze laaggelegen delta een goede toekomst hebben en Nederland aantrekkelijk blijft voor zijn bewoners en voor bedrijven.”

Volgens de Deltacommissaris is een meer dwingende aanpak van het kabinet nodig om er voor te zorgen dat er voldoende rekening wordt gehouden met een stijgende zeespiegel, hogere maar ook lagere afvoeren in de rivieren en weersextremen. De waterbeheerders moeten bij woningbouwplannen direct aan tafel zitten zodat de woningen op de juiste plek worden gebouwd en er in nieuwe woonwijken voldoende maatregelen worden genomen om overtollig water bij stortbuien op te vangen en vast te houden voor droge periodes. Ook adviseert hij het kabinet geld uit te trekken voor onderzoek naar de gevolgen van de klimaatverandering op de lange termijn voor de grensoverschrijdende rivieren en de mogelijke maatregelen. Om een goed beeld te krijgen van de gevolgen van de zeespiegelstijging is eerder al een kennisprogramma gestart.

Forse investering voor zoetwater
De minister heeft vandaag bekend gemaakt dat ze voor het Deltaplan Zoetwater voor de periode 2022-2027 100 miljoen euro extra uittrekt, bovenop de 150 miljoen euro die al in het Deltafonds was gereserveerd. De waterschappen, gemeenten en provincies trekken samen 540 miljoen euro uit voor nieuwe maatregelen die moeten zorgen voor voldoende zoetwater voor drinkwater, landbouw, natuur en industrie. Met bijna 800 miljoen euro in totaal is het budget voor zoetwatermaatregelen verdubbeld ten opzichte van de afgelopen periode.

Bij de maatregelen gaat het onder meer om de aanleg van nieuwe aanvoerroutes (sloten en kanalen) om zoetwater uit de Rijn en Maas beter te gebruiken. Op de zandgronden richt de aanpak zich onder meer op het laten meanderen van beekjes en de inzet van stuwen om het water vast te houden. Ook voor de regenton van Nederland, het IJsselmeer, worden maatregelen genomen om de zoetwaterbuffer beter te beschermen tegen zout water dat bij de sluizen bij de Afsluitdijk binnendringt. Verder wordt onderzocht of en hoe we andere waterbronnen beter kunnen gebruiken, zoals gezuiverd rioolwater of brak grondwater.

Projecten
In het Deltaprogramma 2022 staat een overzicht van de maatregelen die Rijk, waterschappen, provincies en gemeenten gezamenlijk nemen zodat Nederland in 2050 weerbaar is tegen het hoogwater vanuit zee en de grote rivieren en voor extreme weersomstandigheden. Via het Rijk is hiervoor in het Deltafonds nu gemiddeld bijna 1,4 miljard euro per jaar beschikbaar. Het afgelopen jaar zijn er weer grote en bijzondere projecten gestart en opgeleverd. Dit jaar is bijvoorbeeld in het Hoogwaterbeschermingsprogramma de dijkversterking bij Vianen en de Lauwersmeerdijk afgerond.

Volgend jaar start het werk aan de dijk tussen Tiel en Waardenburg, een traject van 19,5 km lang. Rijkswaterstaat werkt daarnaast door aan de versterking van de Afsluitdijk zodat de dijk ook in de toekomst bescherming blijft bieden tegen overstromingen.

Een groot project van Waterschap Limburg dat recent is opgeleverd is het Maaspark Ooijen-Wanssum in Noord-Limburg, een natuurgebied met de omvang van 500 voetbalvelden dat bij hoge waterstanden water opvangt zodat het peil in de Maas daalt. Bij de watersnood in juli heeft deze nieuwe opvang zijn werk gedaan. In Zwolle is bij de fietsenstalling bij het NS-station een grote waterberging opgeleverd om overtollig water op te vangen. Daarnaast zijn er verschillende pilots gestart voor innovaties zoals op Texel en bij het Lauwersmeer om verzilting van landbouwgrond tegen te gaan en in de duinen in Wassenaar om brak water in te zetten voor de drinkwatervoorziening.

'Urgentie en oplossingen ontbreken in Miljoenennota'

De Miljoenennota biedt onvoldoende perspectief om de uitdagingen in de land- en tuinbouw daadwerkelijk aan te pakken. De begroting van het demissionaire kabinet mist urgentie. LTO Nederland draagt concrete oplossingen voor de vijf grootste opgaven aan, die alsnog – door een demissionair of nieuw kabinet – moeten worden begroot voor 2022.

“We missen een gevoel van urgentie in deze Miljoenennota. De agrarische inkomens staan onder druk en de onzekerheid onder boeren en tuinders is groot. Er komen veel eisen terecht op het boerenerf: stikstof, klimaat en waterkwaliteit. Het wordt steeds moeilijker om werknemers te vinden en te huisvesten. Ons vakmanschap bij dier- en plantgezondheid wordt bekneld. Daar hebben onze ondernemers oplossingen voor. Maar Den Haag blijft achter,” aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

Aan de slag met voorstellen sector
Voldoende verdienvermogen staat aan de basis van een gezonde onderneming en is onmisbaar voor de verdere verduurzaming van de sector. Ondanks alle aandacht van de Tweede Kamer voor het onderwerp is de situatie in de agrarische sector de afgelopen jaren niet verbeterd.

Van der Tak: “Ik daag het kabinet en de Kamers uit nu echt aan de slag te gaan met de voorstellen vanuit de sector, en het komende jaar géén beleid te maken dat boeren en tuinders meer geld kost dan het oplevert.”

In een brief aan de Staten-Generaal doet LTO Nederland een aantal concrete voorstellen:

  • Investeer € 1 miljoen in pilots voor toekomstgerichte ketens om het verdienvermogen van boeren en tuinders te verbeteren.
  • Voorkom verdere vertraging in stikstofdossier en begroot al in 2022 € 1,7 miljard om uit de impasse te komen, in lijn met het breed gedragen plan Duurzaam Evenwicht.
  • Geef ondernemers de kans een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve aan te leggen, om schade door bijvoorbeeld extreem weer op te vangen.
  • Ga aan de slag met de zorgvuldige invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score, en laat boeren en tuinders bijdragen aan een gezonder eetpatroon en een volgend Preventieakkoord.
  • Faciliteer het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, waarin met waterschappen aan schoner en voldoende water en een betere bodem wordt gewerkt; en gebruik 10-punten plan Van mestbeleid naar bodembeheer in plaats van het onhaalbare, ontwrichtende en onbetaalbare 7e Actieprogramma
  • Biedt de land- en tuinbouw vanwege de seizoensproductie een uitzonderingspositie bij het beprijzen van flexibele contracten en laat arbeidsmigranten van buiten de EU voor een duur van maximaal 9 maanden toe.

De volledige brief is hier te lezen.

COVID-19: 1.694 positief getesten en 5 doden, totaal 1.987.905 en 18.128

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.694 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.987.905 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 45 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 378 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 11 patiënten opgenomen, er liggen nu 200 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.128 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Weekcijfers RIVM 21 september 2021
Weekcijfers RIVM 21 september 2021

Prinsjesdag: meer geld voor munitie en veteranenzorg

Defensie heeft volgend jaar € 12,5 miljard te besteden. Voor 2022 krijgt Defensie totaal structureel € 95 miljoen erbij, in 2021 incidenteel € 90 miljoen. Hiermee investeert Defensie in extra munitie voor opleiden en trainen, zorg voor veteranen en de versterking van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Daarnaast stelt het kabinet ook geld beschikbaar voor verduurzaming vastgoed en ondermijning. Een deel hiervan is bestemd voor het defensievastgoed en de Koninklijke Marechaussee.

Het huidige defensiebudget en alle opgaven dwingen tot het maken van keuzes, niet alleen op het gebied van voorraden, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld IT en vastgoed. Deze keuzes kunnen beperkend werken op het herstel van de gereedheid van capaciteiten en eenheden.

Inzetbaarheid
Zo blijkt uit de inzetbaarheidsrapportage dat de operationele gereedstelling nog steeds onder toenemende druk staat. Dit komt door knelpunten in personele gereedheid, schaarse (gevechts-)ondersteuning, een laag blijvende materiële gereedheid en minder trainingen door COVID-19 maatregelen. Hierdoor zijn eenheden minder in staat om langdurig, gelijktijdig en in hogere dreigingsscenario’s te worden ingezet. Terwijl de verslechterende veiligheidssituatie in de wereld hier wel om vraagt. Verouderd en nog niet vervangen materieel is moeilijker in stand te houden, wat weer hogere kosten met zich meebrengt.

Munitie, trainen en opleiden
Het extra geld voor munitie is nodig om voldoende munitie in voorraad te hebben voor trainen en opleiden. Daarom wordt de defensiebegroting in 2021 structureel met € 60 miljoen verhoogd. De tijd tussen bestellen en leveren van munitie is circa 2 tot 3 jaar. Het zal dus nog even duren voor de organisatie de extra munitie daadwerkelijk kan gebruiken. Tot die tijd zal de beschikbare munitie zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Omdat de prijs van munitie stijgt en de behoefte bij Defensie groeit, wordt ook het gebruik van simulatie-mogelijkheden geïntensiveerd.

Veteranenzorg
In 2017 heeft Defensie het Nationaal Fonds Ereschuld opgericht voor militairen die een handicap, trauma of andere aandoening hebben opgelopen tijdens missies in het buitenland. In het fonds zijn regelingen voor vergoeding van schade voor o.a. veteranen ondergebracht. Dit fonds wordt in 2021 eenmalig met € 30 miljoen verhoogd en vanaf 2022 structureel met € 20 miljoen.

Verduurzaming vastgoed
Het vastgoed van Defensie is vaak sterk verouderd, niet duurzaam en niet toekomstbestendig. Defensie heeft onvoldoende middelen voor het herstel en onderhoud van al het vastgoed. Het kabinet stelt in 2022 extra geld beschikbaar voor verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. Een deel hiervan is bedoeld voor verduurzaming van het vastgoed van Defensie. Hiervoor worden plannen uitgewerkt en op basis daarvan geld verdeeld. Op dit moment voert Defensie een verkenning uit hoe het defensievastgoed te concentreren, vernieuwen en verduurzamen. En hoe locaties voor Defensie behouden kunnen blijven en tegelijkertijd kunnen worden ingezet voor duurzame doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van zonne- en of windparken. Of het beschikbaar stellen van locaties voor natuurherstel of woningbouw.

Ondermijning
Voor het versterken van de MIVD komt vanaf 2022 structureel € 15 miljoen beschikbaar. Daarnaast wil het kabinet de samenleving en de rechtstaat beter beschermen tegen ondermijning. Hiervoor worden plannen uitgewerkt en op basis daarvan geld verdeeld aan diverse partners, waaronder de Koninklijke Marechaussee (KMAR).

F-35
De vervanging van het F-16 gevechtsvliegtuig door de F-35 loopt volgens planning en conform budget, zo blijkt uit de jaarrapportage ‘Verwerving F-35’. Er zijn in totaal 46 F-35 toestellen besteld. In 2024 is de F-35 volledig operationeel inzetbaar en de F-16 vervangen. Een goede communicatie en afstemming met de omgeving blijft belangrijk. Zo worden naar mogelijkheden gezocht om geluidsoverlast tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door het aanpassen van vliegprocedures tijdens start en landing.

Mapnamen opgedoken van Call of Duty: Vanguard

Dataminers zijn lekker bezig geweest in Call of Duty: Vanguard. Ze hebben namelijk lopen spitten in de bestanden van de beta die vandaag nog te spelen is en zij hebben een overzicht gepost met alle mapnamen die straks in de multiplayer, Champions Hill en Zombies beschikbaar zijn.

De gehele lijst bestaat uit:

Multiplayer

  • Berlin
  • Bastion
  • Bocage
  • Casablanca
  • Castle (World at War remake)
  • Das Haus
  • Demyansk
  • Dome (World at War remake)
  • Desert Siege
  • Factory
  • Gavutu
  • Hotel Royale
  • Numa
  • Numa-Numa
  • Oasis (Modern Warfare 3 remake)
  • Paradise
  • Red Star
  • Shipment
  • Sub Pen (World at War remake)
  • Tuscan

Champions Hill

  • Airstrip
  • Train Yard
  • Courtyard
  • Market

Zombies

  • War of the Dead

Call of Duty: Vanguard is vanaf 5 november verkrijgbaar voor de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series en pc.

'Alan Wake Remastered naar de Nintendo Switch'

Alan Wake Remastered werd per ongeluk aangekondigd verleden week, en nu lekt er weer een nieuwe uit via een verkoopkanaal. De Braziliaanse rating instantie heeft de game namelijk opgenomen zijn systeem voor de Nintendo Switch. Dit terwijl deze versie nog geen aankondiging heeft gehad.

De vraag is hoe deze versie eruit komt te zien. Wordt het een streaming dienst (zoals Control) of kun je hem zonder internetverbinding spelen. Volgende week komt ontwikkelaar Remedy daar vast wel op terug. 

Halo Infinite krijgt twee open beta weekenden

Halo Infinite lanceert 8 december en om nog snel aan data te komen heet 343 Industries nog eens twee beta weekenden gepland.

Gamers die voor 13 september een account gemaakt hebben op de website van Halo, kunnen aankomend weekend nog aan de slag met de nieuwe beta. Het tweede weekend start op 30 september en eindigt op 3 oktober. Deze zal voor iedereen beschikbaar zijn. Houd echter wel rekening ermee de servers alleen openstaan voor publiek tussen 19.00 - 23.00 en tussen 02.00 - 06.00 (Amsterdamse tijd).

343 Industries brengt Halo Infinite uit in twee delen. De singleplayer zul je moeten kopen als je geen Game Pass hebt en de multiplayer wordt gratis voor iedereen die een willekeurige Xbox of pc heeft. 

FIFA 22 soundtrack is groter dan groot

Een nieuwe FIFA, een nieuwe soundtrack. Die twee gaan hand in hand en ook dit jaar is hij groter dan ooit. Met 122 nummers, met artiesten uit meer dan 27 landen en namen zoals DJ Snake, Swedish House Mafia, Glass Animals, AJ Tracey, KREAM en Major Lazer, dan moet er wel voor iedereen wat tussen zitten dit jaar.

De artiesten mochten ook aan de slag met speciale FUT-kits. In Ultimate Team kunnen spelers in FIFA 22 aan de slag met shirts die ontworpen zijn door Swedish House Mafia, AJ Tracey, CHIKA en DJ Snake.

Naast de nummers voor FIFA 22 komt er ook nog een aparte tracklist voor FIFA 22 VOLT. Wil je nu al een deel luisteren? Dan kan dat op Spotify en deze is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Elektrische fiets populair

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat we van fietsen houden in ons land moge bekend zijn, maar wist je dat inmiddels de helft van het aantal verkochte nieuwe fietsen een elektrische fiets is? Vorig jaar werden er bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht, daarvan waren er 547.000 elektrisch. In totaal werd er voor 1,65 miljard euro aan nieuwe fietsen verkocht in Nederland, zo melden RAI Vereniging en BOVAG.

Speciaal voor de geïnteresseerde FOK!kers:

'Mensen maakten 120.000 jaar geleden al kleding'

In Marokko is weer een interessante archeologische vondst gedaan, zoals wel vaker gebeurde dat in de zogenaamde Contrebandiers-grot. Eerder aangetroffen botten werden door onderzoekers onder de loep genomen, met een interessante conclusie over de menselijke geschiedenis.

Wetenschappers wilden meer te weten komen over het dieet van de bewoners van de grot, maar men kwam vrij rap tot de conclusie dat gevonden dierenbotten niet slechts restanten van maaltijden waren. De botten zouden namelijk ook gebruikt zijn om de huiden van dieren te schrapen en deze te verwerken tot een soort leer en bont.

Uit andere botten wist men af te leiden dat onder meer zandvossen, goudjakhalsen en wilde katten gebruikt werden voor hun huid, terwijl andere diersoorten wel voor vlees werden gedood. De voorzichtige conclusie is dat onze voorouders in de Marokkaanse grot zo'n 90.000 tot 120.000 jaar geleden al kleding maakten van dierlijke huiden.

In totaal werden 62 botfragmenten onder de loep genomen, zeven daarvan bleken dienst gedaan te hebben om huiden te schrapen. Die gereedschappen werden onder meer gemaakt van de ribben van antilopes en werden verwerkt naar een soort spatelachtige vorm.

Vulkaanuitbarsting Cumbre Vieja op Las Palma (livestream)

La Palma was in de hoogste staat van paraatheid nadat vorige week meer dan 22.000 aardtrillingen waren gemeld bij Cumbre Vieja, een keten van vulkanen die voor het laatst een grote uitbarsting had in 1971 en een van de meest actieve vulkanische gebieden op de Canarische Eilanden is.

Zondagmiddag is de verwachte vulkaanuitbarsting begonnen in de Cumbre Vieja van La Palma. Er zijn tot nu toe geen meldingen van persoonlijke slachtoffers gedaan, maar de materiële schade die door de uitbarsting op La Palma is veroorzaakt, zal naar verwachting aanzienlijk zijn. Tot nu toe zijn 5.500 mensen geëvacueerd en 100 huizen verwoest door de lavastroom.


FOK! Wat een weer: prima nazomerweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanavond en vannacht zijn er naast brede opklaringen ook enkele wolkenvelden aanwezig. Lokaal kan er vannacht grondmist ontstaan. Met minimumtemperaturen landinwaarts van ca. 6°C wordt het een frisse nacht, aan zee wordt het minder koud. De noordoostelijke wind is zwak tot matig en wordt vanavond en vannacht zwak en veranderlijk.

Morgen zijn er flinke perioden met zon. In het noorden komen enkele wolkenvelden voor maar het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is in de zuidelijke helft zwak en veranderlijk, in het noorden steekt een matige westelijke wind op. (Bron: KNMI)

 Volle maan in een stad (Foto: Pukeko)
Een mooie volle maan tussen wat middelbare bewolking. (Foto: Pukeko)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vrouw (52) en vriend (58) vast in onderzoek naar seksueel misbruik jonge kinderen

In een onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en het maken van kinderporno, heeft de politie Oost-Brabant in juni een 52-jarige vrouw en een 58-jarige man uit Limburg aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van seksueel misbruik van zeven jonge meisjes in de regio Eindhoven. Het misbruik werd vastgelegd op beeld.

De zaak kwam op zaterdag 12 juni aan het rollen. De ouders van een destijds 2-jarig meisje kwamen die avond thuis na een avondje uit. De 52-jarige vrouw paste die avond in de woning op hun kindje. Toen de vrouw weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had. Ze schakelden daarop direct de politie in.

Arrestaties
Nog diezelfde nacht werd de vrouw opgepakt in haar woning in Noord-Limburg, waarna die woning werd doorzocht. Meerdere gegevensdragers werden in beslag genomen. Uit de beelden uit de slaapkamer van het meisje werd duidelijk dat de oppas tijdens het seksueel misbruik contact had met iemand via videobellen. Dit bleek een 58-jarige man te zijn. Ook hij werd nog diezelfde dag aangehouden. In een andere plaats in Noord-Limburg werd ook zijn woning doorzocht en werden meerdere gegevensdragers in beslag genomen. De twee zijn bekenden van elkaar en geen bekenden van de politie.

Onderzoek
Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant werd een onderzoek opgestart. Uit het onderzoek door een zogeheten Team Grootschalige Opsporing (TGO) werd duidelijk dat de vrouw sinds 2019 via een aantal verschillende oppassites haar diensten als oppasser aanbood. Bij zes gezinnen waar de vrouw oppaste heeft er misbruik plaatsgevonden. In totaal werden zeven meisjes - destijds tussen de een en zes jaar oud - hiervan slachtoffer.

Opnames
Het misbruik werd door de oppas gefilmd. Beelden daarvan werden doorgestuurd naar de 58-jarige man. Er zijn geen aanwijzingen dat de kinderporno naar anderen is toegestuurd of bijvoorbeeld op het darkweb is geplaatst. Dankzij het verzamelde beeldmateriaal, verklaringen van de verdachten en andere onderzoeksresultaten heeft het onderzoeksteam de slachtoffers kunnen achterhalen. Persofficier van justitie Janine Kramer: ‘Inmiddels is duidelijk dat zeven kinderen slachtoffer zijn geworden van het misbruik. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat het bij meer kinderen is gebeurd.’

Ouders op de hoogte
Gespecialiseerde zedenrechercheurs hebben de betrokken ouders de afgelopen weken op de hoogte gebracht van het seksueel misbruik van hun kinderen en de verdenkingen in de richting van verdachten. Kramer: ‘De ouders reageerden geschokt, zeker omdat zij dachten dat hun kinderen aan een betrouwbare oppas waren toevertrouwd. De gezinnen hebben direct de nodige psychische hulpverlening en begeleiding van Slachtofferhulp aangeboden gekregen. In hun belang vragen wij iedereen met klem om de privacy van de betrokken ouders en kinderen te respecteren.’

Voorlopige hechtenis
Sinds de aanhoudingen op 13 juni zitten beide verdachten in voorlopige hechtenis. De eerste pro-formazitting is op 27 september. Die middag wordt besproken wat de stand van het onderzoek is, welke onderzoekshandelingen de recherche nog verwacht te doen en komt de verlenging van de voorlopige hechtenis van verdachten aan de orde.

Klimmers Grossman en Fuji wereldkampioen boulderen

In Moskou is het wereldkampioenschap sportklimmen in volle gang. Eerder deden we al verslag van de opening van het WK, het speedklimmen, dit keer waren de klimmers in het boulderen aan de beurt. Daarin krijgen de zes finalisten vier boulderproblemen voorgeschoteld, waarvoor ze vier minuten de tijd hebben om de top te bereiken. Rond halfweg ligt een 'zone' te wachten, een extra scoremoment.

Vrouwen
Na drie boulders stond de Amerikaanse Natalia Grossman bovenaan met drie tops en drie zones. Camilla Moroni uit Italië had dezelfde score, maar had wel vijf pogingen meer nodig gehad voor haar drie tops. De Russische Elena Krasovskaia stond net als Brooke Raboutou uit de VS op twee tops en twee zones, de Servische Stasa Gejo deed met één top en twee zones ook nog mee voor het brons.

Krasovskaia wist het op de laatste boulder niet voor elkaar te krijgen, waardoor Gejo zeker was van het brons. Moroni wist haar topwedstrijd voort te zetten en topte de laatste boulder in twee pogingen, waardoor zilver zeker was en goud nog mogelijk. De hoop op de wereldtitel verging echter weer snel, want op Grossman stond geen maat: de Amerikaanse topte de laatste boulder in één keer en is de nieuwe wereldkampioene.

Mannen
Kokoro Fuji ging als een dolle omhoog, boulder na boulder. Na drie stuks had hij drie tops te pakken en alleen het feit dat zijn Japanse landgenoot Tomoa Narasaki na de tweede ook de derde wist te toppen hield hem nog van de vroegtijdige wereldtitel af. Fuji stond op drie tops en drie zones uit vier pogingen, Narasaki op twee tops en twee zones. De Fransman Manuel Cornu en de Rus Aleksey Rubtsov stonden op één top en twee zones, met nog één boulder te gaan.

Op de laatste boulder haalde Rubtsov de top, maar het goud werd gepakt door Fuji: met een zone was dat al binnen en de in bloedvorm verkerende Japanner ging gelijk door voor de top - vier uit vier, een enorme overmacht in de WK-finale. Narasaki maakte het Japanse feestje compleet door ook de derde boulder te toppen en zo het zilver te pakken met drie tops, het brons was voor de Fransman Manuel Cornu: met twee tops en drie zones kwam hij gelijk met Rubtsov, maar hij had slechts twee pogingen nodig voor zijn twee tops, tegen zeven voor Rubtsov.

'Andersdenkende' (49) doodt verkoper uit woede over mondkapjesplicht

Een medewerker (20) van een pompstation maakte een man zonder mondkapje attent op de geldende coronaregels. Hij kwam terug met een revolver en schoot de jonge man dood. Tegen de 49-jarige werd een arrestatiebevel wegens moord uitgevaardigd. 

Een 49-jarige zou in een tankstation een kassamedewerker hebben neergeschoten nadat hij hem eerder die avond attent maakte op het verplicht dragen van een mondmasker. De man uit Idar-Oberstein in Rijnland-Palts stoorde zich zo aan dit voorval, dat hij bij thuiskomst een revolver in zijn zak stak en opnieuw naar het tankstation reed om de 20-jarige verkoper te provoceren, volgens de openbare aanklager Kai Fuhrmann.

Volgens de eerdere onderzoeken was de 49-jarige zaterdagavond rond 19.45 uur zonder mondkapje de verkoopruimte van het tankstation binnengekomen en had twee sixpacks bier op de toonbank bij de kassa gezet. De kassamedewerker wees de man op de maskerplicht, waarop de man zei dat hij zijn masker was vergeten en verliet het pompstation terwijl hij dreigend zijn hand opstak.

Om 21.25 uur verscheen hij weer bij het tankstation - dit keer droeg hij een mond- en neusbescherming, nam nog een sixpack bier en ging naar de kassa. "Daar zette hij het masker af", zei Fuhrmann. De verkoper had de man opnieuw geadviseerd om aan de maskerplicht te voldoen. De dader trok vervolgens de revolver en schoot de 20-jarige 'van voren in het hoofd' neer.

Op basis van de opnames van de bewakingscamera's konden de rechercheurs snel een foto van de verdachte publiceren en een grote klopjacht organiseren. Vanwege de vuurwapengevaarlijkheid van de man waarschuwde de politie dat men geen lifters moest meenemen in het gebied van de moord.

De politie heeft gedurende de nacht met speciale eenheden en een helicopter naar de voortvluchtige gezocht. De politie kreeg talloze meldingen, alle sporen werden gecontroleerd waaronder enkele zeer specifieke verwijzingen naar een 59-jarige man uit Idar-Oberstein. Deze man bevond zich in een restaurant, maar bleek niet de gezochte verdachte te zijn.

De verdachte is zondagochtend rond 8.40 uur aangehouden op het terrein van de politie in Idar-Oberstein. "We gaan ervan uit dat hij zich wilde overgeven", zei Triers politiechef Friedel Durben. "Dit is absoluut een speciaal geval: we hebben noch op het politiebureau van Trier noch in de deelstaat Rijnland-Palts zo'n daad gehad die een verband met Corona suggereert."

De aangehouden dader bekende het feit. Wat het motief betreft, stelt hij dat de coronapandemie hem zwaar weegt. Hij voelde zich in een hoek gedrukt en "zag geen andere uitweg" dan een voorbeeld te stellen. Het slachtoffer leek hem "verantwoordelijk voor de algehele situatie omdat hij de coronaregels had gehandhaafd", zei Fuhrmann. De vermeende dader getuigde dat hij de coronamaatregelen niet wil naleven.

Burgemeester Frank Frühauf  was zeer aangeslagen "Het is een ongelooflijke, vreselijke misdaad die hier in Idar-Oberstein heeft plaatsgevonden". Dit is ook terug te zien in de grote bezorgdheid van de lokale bevolking. Velen hebben bloemen en kransen bij het tankstation neergelegd. "Je kunt zo'n daad met niets vergelijken. Het zal even duren voordat je ermee in het reine komt", zei hij.

Onderzoek naar fraude met vaccinatiebewijzen, medewerkers GGD op non-actief

Een aantal medewerkers van regionale GGD’s zijn op non-actief gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen. Dat meldt minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond in een Kamerbrief.

Volgens de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland bestaat het vermoeden dat de betreffende medewerkers misbruik hebben gemaakt van het systeem waartoe zij vanwege hun werkzaamheden toegang hadden. Deze medewerkers zouden enkele weken geleden op aanvraag valse C19-vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor niet gevaccineerde personen onterecht QR-codes konden verkrijgen. Na ontdekking zijn de medewerkers direct op non-actief gezet en heeft de GGD aangifte gedaan bij de politie. Meer hierover bij het AD.

Canada: liberale partij van Trudeau leidt peilingen maar haalt minderheidskabinet

De Liberalen van premier Justin Trudeau liggen op koers om de verkiezingen in Canada te winnen, zo voorspelden de televisiezenders CBC en CTV toen de stemresultaten langzaam binnen druppelden, maar het ziet ernaar uit dat ze hun doel van een beslissende meerderheid niet zullen bereiken.

Trudeau leidt nu een regering met een minderheid van Lagerhuiszetels en is afhankelijk van de steun van andere partijen om wetgeving aan te kunnen nemen. Hij riep twee jaar vervroegd de verkiezingen uit in de hoop een parlementaire meerderheid te behalen.

Volgens de Canadese verkiezingen staan de Liberalen in 155 kiesdistricten aan de leiding, evenveel als voor de verkiezingen, waaronder 109 in het Trudeau-gezinde Ontario en Quebec.

"Het is een Groundhog Day verkiezing," zei Gerald Baier, een professor in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van British Columbia. "Het lijkt erop dat de ambivalentie is gebleven (van de verkiezingen van 2019)."

Het Lagerhuis telt 338 zetels en een partij moet er 170 winnen om een meerderheid te hebben. De Conservatieven stonden op de tweede plaats, leidend in 121 districten. 

"Mensen zouden zeer aangenaam verrast zijn als er een Liberale meerderheidsregering was, binnen het Liberale kamp, maar ik denk dat het nog veel te vroeg is om dat te kunnen vaststellen," vertelde Gerald Butts, een voormalige topadviseur en goede vriend van Trudeau, aan CBC TV.

De peilingen meldden de resultaten veel later dan gebruikelijk, omdat sommige stembureau's gedwongen waren om met minder mensen te werken als gevolg van COVID-19 beperkingen. Hierdoor ontstonden lange rijen, sommige kiezers moesten uren wachten om te kunnen stemmen in het zuiden van Ontario.

Slechts ongeveer een derde van de stembureaus in Quebec en Ontario heeft hun resultaten gemeld en slechts 5% in British Columbia, een andere provincie waar een nek aan nek race aan de gang is.

Trudeau, 49, een charismatische liberaal en zoon van de voormalige liberale premier Pierre Trudeau, kwam in 2015 aan de macht. Maar de liberalen zakten bij de verkiezingen in 2019 naar een minderheid nadat Trudeau imagoschade had opgelopen doordat bekend werd dat hij jaren geleden als 'blackface' was geschminkt en verkleed.

In de eerste reeks regionale resultaten gingen de liberalen aan de leiding of werden ze verkozen in 23 van de 32 parlementsdistricten in de vier Atlantische provincies. Vóór de verkiezingen hadden de liberalen 27 zetels.

Door een vertraging bij het tellen van de ingezonden stemmen kunnen de resultaten in deze spannende verkiezingen pas later worden gepubliceerd.

Elections Canada zal pas dinsdag beginnen met het tellen van de ongeveer 800.000 stembiljetten, nadat het deze heeft kunnen vergelijken met de stemmen die in persoon zijn uitgebracht. Die kunnen de uitslag helpen bepalen in meerdere districten.

Canada verkiezingen 2021 ( foto-Pixabay)
Canada verkiezingen 2021 ( foto-Pixabay)

Aantal naturalisaties in 2020 verdubbeld

In 2020 zijn 49 duizend personen genaturaliseerd tot Nederlander, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019. Daarmee komt het aantal naturalisaties op het niveau van eind jaren negentig. Naast naturalisatie werden bijna 7 duizend personen Nederlander door andere regelingen, waaronder optie en adoptie. In totaal hebben 56 duizend personen in 2020 anders dan door geboorte de Nederlandse nationaliteit gekregen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het Nederlanderschap door naturalisatie wordt op verzoek verleend aan niet-Nederlanders die dat aanvragen en aan bepaalde voorwaarden voldoen: ingeburgerd zijn en hier al minstens vijf jaar wonen. Er zijn enkele uitzonderingen op deze vijfjaarstermijn.

Sinds de invoering van de naturalisatietoets in 2003 is het aantal naturalisaties redelijk stabiel tussen de 20 en 27 duizend per jaar, in 2020 was dat beduidend hoger. Dit hangt samen met de relatief hoge aantallen vluchtelingen, onder andere uit Syrië, die vijf jaar eerder asiel aanvroegen in Nederland.

Verkregen Nederlanderschap en naturalisaties ( Bron-CBS)
Verkregen Nederlanderschap en naturalisaties ( Bron-CBS)


4 op de 10 genaturaliseerden van oorsprong Syriër of Eritreeër
Van de 49 duizend personen die in 2020 tot Nederlander zijn genaturaliseerd hadden 4 op de 10 oorspronkelijk de Syrische (15 duizend) of Eritrese nationaliteit (3 duizend). Andere groepen met grotere aantallen naturalisaties waren mensen met een onbekende nationaliteit en staatlozen (9 duizend), en mensen met een voormalige Sovjet-Russische of Indiase nationaliteit (beide 2 duizend).
Eind jaren negentig waren het vooral Turken, Marokkanen en voormalig Joegoslaven die, veelal met behoud van hun oorspronkelijke nationaliteit, genaturaliseerd werden.

Naturalisaties naar voorgaande nationaliteit ( Bron-CBS)
Naturalisaties naar voorgaande nationaliteit ( Bron-CBS)

Syriërs iets sneller genaturaliseerd dan Eritreeërs
In 2020 voldeden de in 2014 en 2015 naar Nederland gevluchte Syriërs en Eritreeërs aan de vijfjaarstermijn om tot Nederlander genaturaliseerd te kunnen worden. Van de 15 duizend Syriërs die in 2020 genaturaliseerd werden tot Nederlander kwam bijna de helft in 2015 naar Nederland, een derde vestigde zich hier in 2014. Van de 3,7 duizend Eritreeërs die in 2020 naturaliseerden vestigde bijna de helft zich in 2014 in Nederland. Daarmee verblijven Eritreeërs over het algemeen iets langer in Nederland dan Syriërs voordat ze naturaliseren tot Nederlander. Eén van de oorzaken hiervan zou kunnen zijn dat zij meer tijd nodig hebben om te slagen voor het inburgeringsexamen.

Een derde van de Syriërs heeft Nederlandse nationaliteit
Van de 100 duizend in Syrië geboren mensen die op 1 januari 2021 in Nederland woonden, heeft bijna een derde de Nederlandse nationaliteit. Onder Eritreeërs is dit bijna 20 procent.
Naast inwoners uit onze voormalige koloniën zijn het over het algemeen arbeidsmigranten uit de jaren zestig en zeventig (Marokkanen, Turken, voormalig Joegoslaven) en mensen die als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen die inmiddels de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen. Van hen heeft meer dan 65 procent inmiddels het Nederlanderschap verkregen.
Onder EU-onderdanen is dit aandeel geringer. Vanwege het vrije verkeer van personen en diensten heeft het voor hen nauwelijks voordeel om tot Nederlander te naturaliseren. Zo heeft nog geen 10 procent van de in Polen en Bulgarije geboren inwoners de Nederlandse nationaliteit.

Mensen met de Nederlandse nationaliteit naar geboorteland, 1 januari 2021 ( Bron-CBS)
Mensen met de Nederlandse nationaliteit naar geboorteland, 1 januari 2021 ( Bron-CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.