FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 augustus 2021

Random Pics van de Dag #377

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hamilton over herstart: "Ze zeiden dat er regen naar ons toe kwam"

Na een start waarbij er achter Lewis Hamolton veel gebeurde en een tactische blunder bij de herstart die de Brit ver terugworp in het veld, wist Hamilton alsnog naar een podiumplek te rijden. Met zijn tweede plaats (na de diskwalificatie van de als tweede geëindigde Vettel) en de negende plaats van Max Verstappen pakte de Mercedes-coureur de koppostitie in de WK-stand weer terug.

"Vandaag was absoluut zwaar. We maken het altijd moeilijk voor onszelf. Het is gek om te denken dat wij de enige op de grid waren bij de herstart, maar dit soort dingen gebeuren en daar leren we van. Ik heb alles gegeven en had aan het einde niets over", aldus Hamilton, zo lezen we op Motorsport.com.

De herstart van de race zag er koddig uit toen alle coureurs behalve Hamilton na de opwarmronde de pits binnenkwamen voor slicks. "Ik vertelde het team gedurende de ronde hoe de baan erbij lag, maar ze zeiden dat er regen naar ons toe kwam. Ik dacht dus dat zij andere informatie hadden, maar toen zag ik iedereen naar binnen komen", zo legde de Brit na afloop uit.

"Voorafgaand aan dit weekend wisten we zeker niet hoe het zou verlopen. Gezien de omstandigheden vandaag ben ik tevreden", zo stelde Hamilton na afloop vast.

Verstappen: "Word ik er weer afgekegeld door een Mercedes"

In een turbulent begin van Grand Prix van Hongarije had Max Verstappen weinig geluk vandaag. Na een goede start werd de Nederlander de dupe van Valtteri Bottas die een kettingbotsing veroorzaakte. De Nederlander kon zijn race ondanks flinke schade wel vervolgen maar een topklassering zat er tot zijn grote teleurstelling niet in.

"De start was prima, daar was niks mis mee. Daarna word ik er weer afgekegeld door een Mercedes-auto. Het is gewoon de schuld van Bottas. Het is enorm teleurstellend dat ik twee races achter elkaar zo veel pech heb. Daarna had ik zo veel schade aan de zijkant en de vloer van de auto, dat ik niks meer kon uitrichten. Ik kon niet goed inremmen in de bochten en ik blokkeerde alleen maar. Daarnaast had ik overstuur en onderstuur", zo vertelde de Red Bull-coureur na afloop van de race, lezen we op Verstappen.nl.

"Het is altijd beter om dat punt proberen te pakken. Je probeert er altijd het beste van te maken. Als je een onbeschadigde, hele auto hebt, kun je je altijd nog naar voren vechten, maar dit was enorm lastig", zo vulde Verstappen aan.

Na teleurstellende races in Groot-Brittannië en Hongarije die de Nederlander de koppositie in de WK-stand hebben gekost, is hij nog altijd strijdbaar. "Er zijn veel gekke dingen gebeurd die ons veel punten hebben gekost, maar er is nog niks verloren. We blijven gewoon aanvallen en we zullen nooit opgeven. Ik zal alles geven en ik hoop dat mijn auto competitief zal zijn."

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 9

Vandaag was de negende dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland kwam er vandaag weer één medaille bij. Zeilster Marit Bouwmeester ging de beslissende medalrace in als tweede maar moest na een zesde plek uiteindelijk genoegen nemen met brons. Ook Ranomi Kromowidjojo was dicht bij een medaille maar moest uiteindelijk op de 50 meter vrije slag genoegen nemen met een vierde plek. Verder was er mooie vijfde plek voor schoonspringster Inge Jansen.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
tennis enkelspel heren Alexander Zverev (Dui) Karen Chatsjanov (Rus) Pablo Carreno Busta (Spa)
tennis Dames dubbelspel Krejcikova/Siniakova (Tsj) Bencic/Golubic (Zwi) Pigossi/Stefani (Bra)
tennis Gemengd dubbel Pavljoetsjenkova/Roeblev (Rus) Vesnina/Karatsev (Rus) Barty/Peers (Aus)
Golf Individuele strokeplay, heren Xander Schauffele (VS) Rory Sabbatini (Slw) Pan Cheng-tsung (Tai)
Atletiek Kogelstoten dames Gong Lijiao (Chi) Raven Saunders (VS) Valerie Adams (NZl)
BMX dames freestyle Charlotte Worthington (GB) Hannah Roberts (VS) Nikita Ducarroz (Zwi)
BMX heren freestyle Logan Martin (Aus) Daniel Dhers (Ven) Declan Brooks (GB)
Zwemmen 50 m vrije slag heren Caeleb Dressel (VS) Florent Manadou (Fra) Bruno Fratus (Bra)
Zwemmen 50 m vrije slag dames Emma McKeon (Aus) Sarah Sjöström (Zwe) Pernille Blume (Den)
Zwemmen 1500 m vrije slag heren Robert Finke (VS) Mychajlo Romantsjoek (Oek) Florian Wellbrock (Dui)
Zwemmen estafette 4 x 100 m wisselslag dames Australië Verenigde Staten Canada
Zwemmen estafette 4 x 100 m wisselslag heren Verenigde Staten Groot-Brittanië Italië
Zeilen Laser Mannen Matt Wearn (Aus) Tonci Stipanovic (Kro) Hermann Tomasgaard (Noo)
Zeilen Laser Radial Vrouwen Anne-Marie Rindom (Den) Josefin Olsson (Zwe) Marit Bouwmeester (Ned)
Schoonspringen 3 m springplank dames Shi Tingmao (Chi) Wang Han (Chi) Krysta Palmer (VS)
Turnen grondoefening heren Artem Dolgopyat (Isr) Rayderley Zapata (Spa) Xiao Ruoteng (Chi)
Turnen sprong dames Rebeca Andrade (Bra) MyKayla Skinner (VS) Yeo Seo-jeong (ZKo)
Turnen paard voltige heren Max Whitlock (GB) Lee Chih-kai (Tai) Kazuma Kaya (Jap)
Turnen brug dames Nina Derwael (Bel) Anastastija Iljankova (Rus) Sunisa Lee (VS)
Schermen Floret team heren Frankrijk Rusland Verenigde Staten
Atletiek hoogspringen heren Mutaz Essa Barshim (Qat)   Maksim Nedasekov (WRu)
Atletiek hoogspringen heren Gianmarco Tamberi (Ita)    
Atletiek Hinkstapspringen dames Yulimar Rojas (Ven) Patrícia Mamona (Por) Ana Peleteiro (Spa)
Atletiek 100 m heren Lamont Marcell Jacobs (Ita) Fred Kerley (VS) Andre De Grasse (Can)
gewichtheffen 76 kg dames Neisi Berrera (Ecu) Katherine Nye (VS) Aremi Zavala (Mex)
badminton Dames, enkelspel Chen Yu Fei (Chi) Tai Tzu-ying (Tai) Pusarla Venkata Sindhu (Ind)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 24 14 13 51
2 Verenigde Staten 20 23 16 59
3 Japan 17 5 9 31
4 Australie 14 3 14 31
5 Rusland 12 19 11 42
6 Groot-Brittannie 10 10 11 31
7 Frankrijk 5 10 6 21
8 Zuid-Korea 5 4 8 17
9 Italie 4 8 14 26
10 Nederland 4 7 6 17

OS: Ecuadoriaanse gewichthefster maakt favorietenrol waar

Op de Olympische Spelen in Tokyo was het zondag alweer de voorlaatste dag van het gewichtheftoernooi bij de vrouwen. In de op twee na zwaarste categorie, die tot 76 kilogram, werden de medailles verdeeld.

Neisi Dajomes was met afstand de topfavoriete en de Ecuadoriaanse stelde niet teleur. Bij het trekken begon ze op 111 kilogram, wat al meer was dan vrijwel iedereen in drie pogingen voor elkaar kreeg - de Amerikaanse Katherine Nye tilde wel 111kg omhoog. Dajomes deed er nog een schepje bovenop en via 115kg kwam ze op 118kg uit.

Bij het stoten nam de favoriete niet veel risico met haar eerste poging, die ze op 135kg legde, nog midden in de competitie. Het ging goed, en de strijd om zilver en brons kon gevoerd worden. Dat werd gewonnen door Nye, die 133kg en 138kg omhoog tilde en met dat laatste gewicht het zilver binnen had.

Aremi Fuentes uit Mexico trok 108kg en stootte 137kg omhoog, waarbij ze afhankelijk was van Kim Su-hyeon. De Zuid-Koreaanse stond na het trekken op 106kg en opende het stoten met 138kg...maar die ging fout. Tot haar ontsteltenis werd haar poging op 140kg ook afgekeurd en bij haar laatste poging ging ze zelfs onderuit, waardoor Fuentes' Mexicaans brons binnen was.

Dajomes kwam het plankier nog op voor 140kg en 145kg, die laatste lukte met wat moeite voor een gouden totaal van 263kg.

OS: Frans goud voor floretmannen na simpele zege over Rusland

In de finale van het teamschermen op floret voor mannen wonnen de Fransen overtuigend van de Russen. Ook de strijd om brons was snel beslist. De Amerikanen zetten Japanners eenvoudig opzij.

Individueel gezien leken de Amerikanen, Fransen en Italianen op voorhand de topfavorieten op floret. Italië vloog er echter in de kwartfinale al uit tegen het thuisland Japan, dat met 45-43 knap won. Frankrijk, Rusland en de VS wonnen wel naar verwachting.

Halve finales
In de eerste halve finale moesten de Russen en Amerikanen het tegen elkaar opnemen. Ook op het individuele toernooi troffen de Amerikanen en Russen elkaar regelmatig. Vladislav Mylnikov versloeg Gerek Meinhardt en Nick Itkin werd na het uitschakelen van Anton Borodachev verslagen door diens tweelingbroer Kirill Borodachev. Het beloofde derhalve een spannend duel te worden. Anton Borodachev zette de Russen deze keer vroeg op een voorsprong, die de Amerikanen Imboden en Meinhardt in het vervolg weer konden goedmaken. Het verschil tussen de Russen en Amerikanen bleef miniem. Anton Borodachev zette de Russen opnieuw op voorsprong, waarna de Amerikanen enige tijd later dankzij Gerek Meinhardt de voorsprong weer overnamen. Het bleef zo spannend tot de laatste ronde toen Alexander Massialas en Kirill Borodachev het tegen elkaar moesten opnemen. Massialas, die ook ruim van Anton Borodachev verloren had, kreeg in deze partij geen grip op de Rus en gaf zo de finaleplaats weg. Het werd 45-41 voor de Russen.

In de andere finale moest het verrassend sterk spelende Japan tegen Frankrijk schermen. Ook dit duel werd spannend. Japan en Frankrijk kwamen afwisselend op voorsprong zonder elkaar veel ruimte te bieden. Even leek Japan dankzij Takahiro Shikine een flinke voorsprong te pakken, maar de Franse topschermer Enzo Lefort maakte dit in de volgende ronde weer ongedaan. Zo ging het door tot de zevende ronde, toen Julien Mertine de Japnner Toshiya Saito afmaakte. Hierdoor ontstond er een groot en ogenschijnlijk onoverbrugbaar gat van acht punten. In de laatste ronde deed Kyosuke Matsuyama nog een poging tot overbrugging door maar liefst tien punten te scoren, maar Erwann le Pechoux wist voldoende te scoren om zo eindstand tot een 45-42 winst voor Frankrijk te brengen.

Medailles
Waar de halve finales vol spanning stonden waren de bronzen en gouden finales al snel bepaald. In de strijd om brons kwam het Amerikaanse team in de eerste ronde op voorsprong. Langzaamaan werd deze voorsprong groter, terwijl de Japanners onmachtig bleken om ook maar één ronde meer dan de Amerikanen te scoren. De beste Japanse prestatie werd nog geleverd door Kyosuke Matsuyama die twee partijen gelijkspeelde, maar dat kon niet voorkomen dat de Amerikanen overtuigend met 45-31 het brons pakten.

Ook de finale bood weinig spanning. De Fransen kwamen direct op voorsprong en ook deze voorsprong zou niet meer in gevaar komen. Even leek de Franse machine te stokken, toen Anton Borodachev Julien Mertine met 3-7 versloeg en Erwann le Pechoux en Timur Safin in de daaropvolgende ronde gelijk bleven. Daarna kwamen de Fransen weer los dankzij sterk spel van Enzo Lefort en Julien Mertine en was alle hoop voor de Russen verloren. Het werd 45-28 voor Frankrijk.

OS: Turner Whitlock verdedigt goud op voltigepaard

Turner Max Whitlock heeft op de Olympische Spelen in Tokyo het goud veroverd op het voltigepaard. De 28-jarige Brit was in Rio de Janeiro vijf jaar geleden goed voor goud op dat onderdeel én vloer, in Londen pakte hij al brons op zíjn voltigepaard.

Whitlock had met een vijfde plek een wat tegenvallende kwalificatie, maar opende de finale en deed dat op zeer indrukwekkende wijze. De Brit bereikte bijna de perfectie op het onderdeel en scoorde een daverende 15,583 punten. De Taiwanees Lee Chih-kai turnde ook een spectaculaire oefening en kwam als enige in de buurt: 15,400 punten en zilver.

Het brons was voor de Japanner Kaya Kazuma, die in 2015 op het WK al eens brons had gewonnen en dat nu met 14,900 punten ook deed. Rhys McClenaghan ging voor een historische Ierse medaille, maar al bij een van zijn eerste bewegingen ging hij de mist in: hij werd zevende.

OS: Eerste goud België voor Derwael aan brug

Nina Derwael heeft het eerste Belgische goud van deze Olympische Spelen gewonnen. De turnster was vooraf één van de drie grote favorieten voor het goud op de brug met ongelijke liggers. In een finale met veel fouten was Derwael één van de twee die haar oefening grotendeels goed uitvoerde.

Sunisa Lee uit Amerika was op voorhand de grootste concurrente van regerend wereldkampioene Derwael, en mocht aftrappen. Helaas voor Lee gingen de hoogtepunten van haar oefening, enkele combinaties van vluchtelementen, volledig de mist in door het gemis van snelheid - ze werden dus niet uitgevoerd. Dit zorgde voor een lagere moeilijkheidsscore, maar omdat ze het 'veilig' had gedaan was de uitvoeringsscore nog wel degelijk. Lee eindigde op 14.5. De Francaise Melanie de Jesus dos Santos maakte in de tweede oefening ook geen beste beurt met enkele mislukte elementen en het was te zien in de uitvoeringsscore.

Derwael was de enige die grotendeels haar niveau haalde. Het was zeker niet perfect, de score was lager dan in de kwalificatie, maar op wat schoonheidsfoutjes na wist zij al haar elementen te turnen. 15.2 was de score. Daarna moesten twee Russische dames aan de bak. Melnikova kon de spanning niet aan en viel, maar Ilyankova was de enige die ook grotendeels foutloos bleef. Haar score bleef bij 14.8. 

Daarna was de meest serieuze kanshebster de CHinese Yilin Fan. Zij viel echter bij de afsprong en deed zo niet meer mee. Daarna waren er nog twee andere dames, maar zij maakten wel een aantal kleine uitvoeringsscore op niet al te moeilijke oefeningen. Zij kwamen allebei uiteindelijk nipt tekort om het brons nog van Lee af te pakken. Het zilver was voor Ilyankova, maar Derwael had zich het best getoond en pakte goud.

OS: beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen uitgeschakeld in achtste finales

Voor de Nederlandse beachvolleyballers zitten de Olympische Spelen erop. Nadat eerder al de vrouwen waren uitgeschakeld verloor vandaag Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hun wedstrijd in de achtste finales. Het Nederlands waren niet opgewassen tegen het sterke Noorse koppel Anders Mol/Christian Sorum: 17-21, 19-21.

Brouwer en Meeuwsen waren hun poule goed doorgekomen, al verloren ze de laatste groepswedstrijd tegen Brazilianen Alison en Alvaro Filho. Met de loting in de achtste finales hadden ze geen geluk nadat ze waren gekoppeld aan het sterke Noorse duo Mol/Sorum, de nummers één van de wereld.

De eerste set ging gemakkelijk naar de Noren en ook in de tweede set gingen Mol/Sorum steeds aan de leiding, al knokte Brouwer en Meeuwsen zich sterk terug in de set. Nadat de Nederlanders langszij kwamen liepen de Noren weer weg en pakte ook vrij gemakkelijk de tweede set.

OS: Chen schenkt China badmintongoud bij de vrouwen

Yu Fei Chen heeft het goud gewonnen in het badminton bij de vrouwen. De Chinese nummer één van de plaatsingslijst won in een prachtige finale van Tzu-Ying Tai uit Taiwan: 21-18, 19-21, 21-18. Pusarla Venkata Sindhu won haar partij voor het brons.

Vooraf kregen de badmintonfans de gedroomde finale met de nummer één en de nummer twee van de wereld in de finale bij de vrouwen en de finale stelde nooit teleur. Vanaf het begin was er spanning tussen de beide badmintonners en kregen we prachtige rally's te zien tussen de beste twee badmintonsters van de wereld. De eerste game werd gewonnen door de Chinese Chen, waarna de Taiwanese Tai de spanning terugbracht in de wedstrijd door game twee te winnen.

In de beslissende game had Chen halverwege de beslissende game vijf punten voorsprong (11-6), maar zag de Taiwanese Tai terugkomen tot één punt, waarna Chen het afmaakte op haar tweede wedstrijdpunt en China het goud schonk. Ze is daarmee de opvolgster van Spaanse Carolina Marin, die voor deze Spelen moest afhaken met een knieblessure.

F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Esteban Ocon heeft zeer verrassend de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De Fransman profiteerde optimaal van een startcrash die voor veel uitvallers zorgde en het veld opschudde. Sebastian Vettel en Lewis Hamilton mochten ook naar het podium. Max Verstappen was betrokken in de startcrash en eindigde met een zwaar beschadigde bolide als tiende.

Het asfalt op de Hungaroring was nat bij de start, waardoor iedereen op intermediates van start ging. Hamilton was prima vertrokken, net als Verstappen en Lando Norris. Valtteri Bottas was slecht weg en verremde zich daarnaast nog voor de eerste bocht, waardoor hij Lando in een passagier van zijn eigen auto veranderde. Norris tikte op zijn beurt Verstappen aan die hiermee veel plekken verloor. Bottas raakte ook Perez, waarbij zowel de Fin als de Mexicaan met schade uitvielen.

Daarnaast raakten Daniel Ricciardo en Charles Leclerc elkaar. Laatstgenoemde werd op zijn beurt getorpedeerd door de Aston Martin van Lance Stroll. Zowel Leclerc als Stroll konden na een ronde uitstappen. Norris moest uiteindelijk door schade ook opgeven. Omdat er veel rotzooi op de baan lag werd de rode vlag gezwaaid, waarna Red Bull aan de slag kon om de bolide van Verstappen te repareren. De Nederlander lag op dat moment op plek dertien. Hamilton leidde, voor Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Carlos Sainz en Yuki Tsunoda.

Na een klein half uur werd de race met een staande start aangevangen, waarbij diverse coureurs direct naar binnen gingen voor droogweerbanden. Hierdoor stond alleen Hamilton aan de start, terwijl de rest in de pits wachtte op het groene licht. Dit veld werd aangevoerd door Ocon, Vettel en Nicholas Latifi. Hamilton pitte na één rondje en kwam als veertiende de baan weer op. Uit de herhaling van de bleelden bleek dat Kimi Räikkönen in de pits de voorvielophanging bij de Haas van Nikita Mazepin kapotreed waardoor ook de Rus op moest geven.

De knotsgekke situatie zorgde ervoor dat Ocon de race leidde en samen met Vettel een gat kon trekken met de rest. Verstappen lag lang op plek elf, maar wist na veertien ronden Mick Schumacher te passeren voor plek tien. Daarachter worstelde Hamilton op plek dertien achter Pierre Gasly, al ging het duo wel snel Schumacher voorbij. Na twintig ronden had Hamilton genoeg van het rijden achter Gasly en maakte zijn tweede stop. Red Bull antwoordde door Verstappen binnen te halen. Het bracht Verstappen niets, want Hamilton kwam zowel voor Verstappen als de ook gestopte Daniel Ricciardo naar buiten, Verstappen bleef achter dit duo.

Halverwege de race had de leidende Ocon nog steeds Vettel in zijn nek hijgen. Daarachter had Sainz het gat tot zeven seconden dichtgereden, voor Hamilton. Fernando Alonso lag daar achter, voor Tsunoda, de teruggevallen Latifi, Russell en Ricciardo. Verstappen maakte een volgende stop om zo nog iets te kunnen proberen.

Met nog 22 ronden te gaan kwam Hamilton opnieuw binnen voor een stop om zo te proberen alsnog het podium te halen. De Brit moest ruim twintig seconden inlopen om de zege te kunnen grijpen. Het gat met Sainz en Alonso was snel gedicht, maar de eerste aanvallen bij Alonso slaagden niet. Pas vijf ronden voor het einde maakte Alonso een foutje en kon Hamilton hem voorbij voor plek vier. Direct hierna sloot hij aan bij Sainz. De Spanjaard kon dit niet lang houden, waarna Hamilton alsnog naar het podium ging.

Na 70 ronden werd Ocon als eerste afgevlagd, waarmee de Formule 1 weer een nieuwe racewinnaar heeft gekregen. Vettel en Hamilton werden vlak daarachter als tweede en derde afgevlagd. Sainz werd vierde, voor Alonso en Gasly die door het rijden van de snelste ronde een punt afsnoepte van Hamilton. Plek zeven was voor Tsunoda, voor Latifi, Russell en Verstappen nam het laatste punt mee naar huis.

OS: Hockeyers India voor het eerst sinds 1980 in halve finale; België door

Duitsland plaatste zich zondag als eerste land voor de halve finales van het olympisch hockeytoernooi. In het bloedhete Tokio rekenden de Duitsers in de kwartfinale af met titelverdediger Argentinië. Het werd 3-1. Ook België schaarde zich bij de laatste vier door Spanje met 3-1 te verslaan, net als India dat te sterk was voor Groot-Brittannië (3-1). India staat voor het eerst sinds 1980 in de halve finale van de Olympische Spelen.

In de halve eindstrijd speelt India tegen wereldkampioen België. Tegenstander van Duitsland voor een plek in de finale is Australië dat de Oranje Heren na het nemen van shoot-outs versloeg. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2.

India-Groot-Brittannië 3-1 (2-0)
Knullig balverlies kostte Groot-Brittannië de kop in het kwartfinaleduel tegen India. De ploeg van bondscoach Graham Reid strafte de fouten keihard af.

Na zeven minuten dacht Ian Sloan makkelijk de eigen cirkel uit te dribbelen. Hij werd de voet dwars gezet door Simranjeet Singh, die bal meteen doorspeelde naar Dilpreet Singh. Uit de draai schoot hij de bal door de benen van keeper Oliver Payne in het doel.

India op 2-0
Zeventien seconden in het tweede kwart werd het 2-0 voor India. De breedtepass van Liam Sanford werd onderschept door Hardik Singh. Hij dreef de bal op en bediende Gurjant Singh, die met dit buitenkansje wel raad wist.

Na rust nam de Britse druk op het Indiase doel toe. Het leidde tot een flink aantal corners. Vlak voor het einde van het derde kwart verkleinde Sam Ward de Britse achterstand uit een strafcornervariant naar 2-1.

Ondanks het overwicht lukte het de Britten niet om de gelijkmaker te produceren. Aan de andere kant was het wel raak. In ondertal, aanvoerder Manpreet Singh zat met geel aan de kant, counterde India naar de 3-1. Hardik Singh sprintte de cirkel in. Zijn eerste schot werd gered door Payne. Sanford wilde de rebound oppikken, maar gleed uit waardoor Singh de bal voor de stick kreeg en uithaalde.

‘7 Dilpreet Singh 1-0
’16 Gurjant Singh 2-0
’45 Sam Ward 2-1 (sc)
’57 Hardik Singh 3-1

België-Spanje 3-1 (0-1)
Thomas Briels moest vanaf de tribune toekijken hoe zijn Belgische teamgenoten het opnamen tegen Spanje. Nicolas de Kerpel was weer teruggekeerd na een enkelblessure, die hij opliep in de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Nederland. Hierdoor nam Briels zijn rol als reserve weer op zich.

De Belgen traden zodoende aan in de sterkste opstelling, maar de Red Lions hadden hun handen vol aan de Spanjaarden. De Red Sticks kwamen op gelukkige wijze op voorsprong. Een voorzet van David Alegre belandde via de stick van Arthur de Sloover in het doel. Hoewel het leek of de bal van buiten de cirkel was geschoten, gaf videoscheidsrechter Coen van Bunge aan dat de scheidsrechter zijn beslissing kon handhaven. 1-0 dus voor de Spanjaarden.

Acht minuten na rust kreeg België een strafcorner, die door Alexander Hendrickx werd verzilverd. De strafcornerspecialist was getooid met een tulband nadat hij in de laatste poulewedstrijd door een Britse stick op het hoofd was geraakt.

Boon scoort de 2-1
Er volgde een enerverend derde kwart waarin Spanje kansen kreeg op de 2-1, maar de tweede treffer viel aan Belgische kant. De strafcorner van Hendrickx werd in eerste instantie gestopt door keeper Quico Cortes. Ook redde hij de rebound van Sebastien Dockier, maar het antwoord op de inzet van Tom Boon moest Cortes schuldig blijven.

Vanwege een gele kaart voor Antoine Kina moest België de eerste vijf minuten van het laatste kwart overleven. Alegre verzuimde de spanning terug in de wedstrijd te brengen. De beslissing viel vlak voor tijd. Hendrickx, met alweer zijn elfde doelpunt van het toernooi, bepaalde de eindstand op 3-1.

’26 David Alegre 0-1
’38 Alexander Hendrickx 1-1 (sc)
’41 Tom Boon 2-1 (sc)
’57 Alexander Hendrickx 3-1 (sc)

Duitsland-Argentinië 3-1 (1-0)
De knock-outfase begon met een kraker, een duel tussen de laatste twee olympisch kampioenen. Een wedstrijd, geleid door Coen van Bunge, waarin de Argentijnen met name in het begin verzuimden de Duitsers pijn te doen.

Agustin Mazzilli schoot de bal maar net over het Duitse doel, nadat hij makkelijk was weggedraaid van Lukas Windfeder en na een voorzet over links redde de Duitse doelman Alexander Stadler op de tip-in van Agustin Bugallo.

Met twee doelpunten uit de strafcorner had Lukas Windfeder een groot aandeel in de overwinning van Duitsland. Ook het derde doelpunt van de Duitsers viel uit een corner. Na een combinatie tussen Tobias Hauke en Christopher Rühr op de kop van de cirkel tipte Timm Herzbruch de variant over doelman Juan Vivaldi tegen de touwen.

Corner loopt weer
De strafcorner lijkt voor de Duitsers op het goede moment te gaan lopen. Op het onlangs gehouden EK in Amstelveen verliep de corner nogal stroef.

Na de goede mogelijkheden in het begin van de wedstrijd kon Argentinië geen vuist maken. Maico Casella redde de eer nog door een corner te verzilveren. In de slotfase kreeg Argentinië nog drie corners op rij, maar de Duitse verdediging hield stand.

‘Voor ons was de poulefase lastig. Tegen Nederland speelden we wél goed, maar vandaag hebben we pas echt laten zien wat we waard zijn. We hebben fantastisch verdedigd. Vooral de laatste minuten, toen Argentinië op zoek naar de 3-2 was. Geen moment heb ik het idee gehad dat we de wedstrijd uit handen gingen geven’, zei Bloemendaal-speler Florian Fuchs trots.

‘De poulewedstrijd die we verloren van Zuid-Afrika, was typisch zo’n moment tijdens een toernooi dat het minder loopt. Daarna hebben we goed met elkaar gesproken. Het is geen geheim dat we erg direct naar elkaar kunnen zijn. Misschien hadden we die wedstrijd tegen Zuid-Afrika ook wel even nodig. Sindsdien loopt het een stuk beter. Al moeten we niet vergeten dat we nog niets gewonnen hebben. We staan pas in de halve finale. ‘

’19 Lukas Windfeder 1-0 (sc)
’40 Timm Herzbruch 2-0 (sc)
‘48 Lukas Windfeder 3-0 (sc)
’52 Maico Casella 3-1 (sc)

OS: Tamberi en Barshim delen goud bij hoogspringen

Naast het olympisch goud van Lamont Marcell Jacobs op de 100 meter was er nog meer Italiaans feest in het atletiekstadion. Gianmarco Tamberi werd olympisch kampioen bij het hoogspringen. Dit deed hij overigens samen met Mutaz Essa Barshim uit Qatar. Ze bleven allebei foutloos tot de 2,39 meter en op die hoogte faalden ze allebei drie keer.

De Wit-Rus Maksim Nedasekov ging ook over 2,37 meter, maar hij had twee foutsprongen op die hoogte en moest genoegen nemen met de bronzen plak.

OS: Goud Pavljoetsjenkova/Roeblev in gemengd dubbel

Op het olympisch tennistoernooi is de titel bij het gemengd dubbel gegaan naar Anastasia Pavljoetsjenkova en Andrej Roeblev. In de eindstrijd versloeg het als vierde geplaatste Russische koppel hun landgenoten Jelena Vesnina en Aslan Karatsev met 6-3,6-7 (5) en 13-11.

In de supertiebreak benutten Pavljoetsjenkova en Roeblev hun vierde wedstrijdpunt nadat ze terugkwamen van een 7-4 achterstand. Het was overigens voor het eerst dat ze samen een toernooi speelden.

De Australiërs Ashleigh Barty en John Peers pakten het brons zonder er voor te spelen. Novak Djokovic meldde zich voor de troostfinale geblesseerd af.

COVID-19: 2.350 positief getesten en 2 doden, totaal 1.867.815 en 17.829

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.350 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.867.815 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 81 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 496 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 19 patiënten opgenomen, er liggen nu 187 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.829 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Marcell Jacobs stunt met goud op 100m

Een grote verrassing op het koningsnummer bij de atletiek: Lamont Marcell Jacobs heeft de 100 meter gewonnen. De Italiaanse sprinter won de 100 meter sprint, in een tijd van 9,80 wat een nieuw Europees record was. Marcell Jacobs, die een Amerikaanse vader heeft, pakte in maart nog de Europese indoortitel op de 60 meter.

Het zilver was voor de Amerikaan Fred Kerley, de Canadees Andre De Grasse legde beslag op het brons. Trayvon Bromell en Yohan Blake werden in de halve finales uitgeschakeld.

OS: Goud hinkstapspringster Rojas met wereldrecord

Venezuela heeft het eerste olympische atletiekgoud binnen. Yulimar Rojas won het hinkstapspringen, en dat deed ze bovendien in een nieuw wereldrecord. Bij haar laatste poging kwam ze tot 15,67 meter en dat was twaalf centimeter verder dan het oude record dat al sinds 1995 stond.

Ibargüen, de kampioen van vijf jaar geleden, faalde. Zij werd met 14,25 meter tiende. Het zilver ging naar Patrícia Mamona. Ana Peleteiro uit Spanje veroverde het brons.

Samantha heeft de grootste mond ter wereld

De 31-jarige Samantha Ramsdell is de vrouw met de grootste mond ter wereld. Het Guinness Book kende haar met 6,52 centimeter officieel het record toe. De inwoonster van Stamford (Connecticut) schaamde zich vroeger voor haar grote mond, maar dat is nu wel anders. Ze is ooit op TikTok gestart met het posten van filmpjes over hoe snel en veel donuts en hamburgers ze kon wegwerken, dat leverde haar 1,7 miljoen volgers op. Lees verder bij het AD.

Groenlands ijskap smelt in een dramatisch tempo

In het noorden van Groenland worden er momenteel temperaturen van meer dan 20 graden Celsius gemeten, dat is meer dan twee keer het gemiddelde in de zomer. De afgelopen dagen is het smelten van de op één na grootste ijskap op aarde sterk versneld, zo melden onderzoekers. Als deze ontwikkeling doorzet, heeft dat fatale gevolgen.

Gezien de uitzonderlijk hoge temperaturen smelt de Groenlandse ijskap momenteel "fors", aldus Deense wetenschappers. De website Polar Portal meldde dat er sinds woensdag elke dag zo'n acht miljard ton ijs smelt. Dat is het dubbele van de gebruikelijke waarde in de zomer. In het noorden van Groenland liggen de temperaturen volgens de Deense weerautoriteit DMI momenteel boven de 20 graden Celsius, meer dan twee keer zoveel als de gemiddelde temperatuur in de zomer.

Op het kleine vliegveld Nerlerit Inaat in het noordoosten van Groenland is donderdag 23,4 graden Celsius gemeten, de hoogste temperatuur sinds het begin van de weermetingen. Op die dag smolt er zoveel ijs dat de hele Amerikaanse staat Florida vijf centimeter onder water zou laten staan, aldus de wetenschappers.

In de zomer van 2019 werd in Groenland een record aan smeltenvan de ijskap geregistreerd. Deze waarde is dit jaar nog niet vastgesteld, maar nu wordt een veel groter gebied getroffen, zo staat op de website te lezen.

Zeespiegel kan tot zeven meter stijgen
De op een na grootste ijskap na Antarctica, die bijna 1,8 miljoen vierkante kilometer beslaat en Groenland bedekt, baart wetenschappers zorgen, aangezien het noordpoolgebied drie keer sneller opwarmt dan waar ook ter wereld. Het smelten van de ijskap begon in 1990 en versnelt sinds 2000. Volgens de onderzoekers is het massaverlies de afgelopen jaren ongeveer vier keer zo groot als vóór 2000.

Volgens een in januari gepubliceerde Europese studie zal de zeespiegel tegen 2100 tien tot 18 centimeter stijgen - of 60 procent sneller dan eerder werd gedacht - als de Groenlandse ijskap zo snel blijft smelten als nu. Als het Groenlandse ijs volledig zou smelten, zou de zeespiegel in totaal met zes tot zeven meter stijgen.

Door een relatief koele start van de zomer met sneeuw en neerslag ligt de afname van het Groenlandse ijs in 2021 volgens het Polar Portal nog steeds binnen het historisch gemiddelde. De smeltperiode duurt van juni tot begin september.

Het nutteloze feitje van de dag: Goud in de zomer en de winter

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je hebt een select groepje sporters die zowel bij de Olympische Zomer- als Winterspelen een medaille gewonnen hebben, maar er is er maar eentje die dat met goud deed. Want wist je dat de Amerikaan Eddie Eagan als enige een gouden medaille op beide versies van de Olympische Spelen heeft gewonnen? In 1920 won Eagan het bokstoernooi bij de licht-zwaargewichten tijdens de Zomerspelen in Antwerpen. In 1932 won hij zijn tweede gouden medaille als onderdeel van de viermansbob van piloot Billy Fiske tijdens de Winterspelen in Lake Placid.

Eddie Eagan (WikiCommons)
Eddie Eagan (WikiCommons)

OS: Waterpolosters winnen van Canada en eindigen derde in de poule

De Nederlandse waterpolosters hebben de strijd om plek 3 in poule A met 16-12 gewonnen van Canada. Op papier was dit een wedstrijd die gewonnen zou moeten worden door de Nederlanders: Canada had op de gratis overwinning op Zuid-Afrika na nog weinig in te brengen gehad tegen de andere ploegen. Door het verrassende verlies van Hongarije tegen China stond ook het ontwijken van de Verenigde Staten op het spel, daar waar het aanvankelijk de tegenstander leek te worden van de winnaar van het duel tussen Nederland en China.

Nederland trof met Canada voor het eerst dit toernooi een ploeg aan waar dynamisch en veel gezwommen wordt, in tegenstelling tot het meer fysieke spel dat vooral door Australië tegen Nederland gebruikt werd. Hier had de ploeg van Arno Havinga aantoonbaar moeite mee, aangezien Nederland niet los wist te komen van Canada en veel tegendoelpunten moest incasseren. Hier stond echter wel tegenover dat Nederland aanvallend de overhand had en bijna de hele wedstrijd toch het initatief wist te behouden. In de laatste periode was het gedaan met de Canadese weerstand. De Canadesen probeerden nog terug te komen door zonder keepster te spelen, maar dit leidde er uiteindelijk toe dat Nederland de voorsprong nog kon uitbouwen van twee naar vier.

Door de verwachte winst van Australië tegen Zuid-Afrika eindigt Nederland derde in groep A, waardoor de tegenstander in de kwartfinale Hongarije wordt. De laatste ontmoetingen met de Bulgaren liepen niet goed af voor Nederland, alhoewel de ploegen wel iedere keer aan elkaar gewaagd waren.

Zuid-Afrika: het stropen van neushoorns neemt weer toe

Het stropen van neushoorns neemt weer toe in Zuid-Afrika. Volgens minister van Milieu Barbara Creecy zijn van januari tot eind juni in totaal 249 neushoorns gestroopt. "Hoewel het aantal neushoorns dat wordt gedood voor hun hoorn hoger is dan de 166 in dezelfde periode vorig jaar, is het minder dan de 318 gestroopte neushoorns in de eerste zes maanden van 2019", zei de Sanparks National Park Authority zaterdag, op International Ranger Day.

Het voorgaande jaar wordt als een uitzonderlijk jaar beschouwd vanwege een van 's werelds strengste corona-lockdowns in Zuid-Afrika. Alleen al in het Kruger National Park werden met 715 stroperijincidenten bijna vier procent meer activiteiten geregistreerd dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar (689 gevallen). In het hele land zijn in totaal 125 mensen gearresteerd voor het stropen of smokkelen van de hoorn van neushoorns, van wie er al 20 zijn veroordeeld. Creecy: "In de strijd tegen stroperij en voor het behoud van onze dieren in het wild, blijven onze rangers voorop lopen en riskeren ze elke dag opnieuw hun leven."

De rangers van het beroemde Kruger National Park worden voor het eerst door een vrouw geleid, Cathy Dreyer verving haar voorganger Ken Maggs op 1 mei. Er zijn een aantal nationale parken en wildreservaten in Zuid-Afrika, maar het Krugerpark is een van de belangrijkste toeristische attracties en is een van de grootste nationale parken in Afrika. Het werd op 26 maart 1898 door de toenmalige president Paul Kruger als beschermd gebied ingesteld voordat het in 1926 werd omgedoopt tot Kruger National Park. Het staat bekend om het grote aantal verschillende wilde dieren zoals olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden en buffels.

OS: Tennisgoud voor Zverev

Alexander Zverev heeft het olympisch goud gewonnen in het enkelspel bij het tennis. De Duitser was in de finale de Rus Karen Chatsjanov met 6-3 en 6-1 duidelijk de baas.

Zverev kwam in beide sets al vroeg op voorsprong en gaf dat niet meer weg. Zverev stond Chatsjanov slechts één breekkans toe en die wist hij weg te poetsen.

Novak Djokovic was de grote verliezer in het tennistoernooi. De nummer één van de wereld had in de halve finale verloren van Zverev en moest ook buigen voor de als zesde geplaatste Pablo Carreño Busta in de strijd om het brons. De Spanjaard won de partij met 6-4 6-7 (6) en 6-3.

Djokovic had nog een kans om het olympisch toernooi met een medaille te verlaten. Hij zou nog in actie komen in het gemengd dubbel, maar meldde zich af met een schouderblessure.

OS: Bromell verrassend niet naar finale 100m

Trayvon Bromell heeft zich verrassend niet weten te plaatsen voor de finale van de 100 meter bij de mannen. De Amerikaan, die dit jaar 9.77 neerzette, kwam in zijn halve eindstrijd als derde over de meet en zijn tijd van 10.00 was niet genoeg om als tijdsnelste door te gaan.

Gisteren had Bromell ook al moeite om de series te overleven. Hij werd in zijn serie vierde en ging toen wel als een van de tijdsnelsten door.

De snelsten in de halve finale waren de Chinees Su Bingti en de Amerikaan Ronnie Baker met 9.83.

OS: Amerikaan Schauffele wint golfgoud; CT Pan pakt brons na playoff met zeven man

Het olympisch golftoernooi bij de mannen is gewonnen door Xander Schauffele. De Amerikaan was de leider na dag drie. Hij hield zijn zenuwen in de slotfase knap in bedwang. Het zilver was voor de ‘Slowaak’ Rory Sabbatini. Voor brons was een play-off met zeven spelers nodig. Die werd gewonnen door CT Pan.

Schauffele begon de laatste ronde op de Kasumigaseki Country Club als leider, maar de Japanse held Hideki Matsuyama volgde op één slag. De winnaar van The Masters kon op de slotdag echter niet doordrukken. Hij miste op belangrijke momenten korte putts voor par kwam nog echt dichterbij. Ook Rory McIlroy en Paul Casey konden uiteindelijk ook geen druk zetten op de Amerikaan. Dat deed wel een andere Rory, Sabbatini. 

De Zuid-Afrikaan, die getrouwd is met een Slowaakse en sinds 2018 voor dat land uitkomt, noteerde een ronde 61 (-10) en wat was goed voor een olympisch record. Hij kwam op -17 en was lang de leider in het clubhuis. Schauffele had 67 slagen nodig (-4), maar bracht zijn totaal op -18 en won dus op één slag. 

Een kwam een playoff om het brons. Zeven spelers eindigden op -15, onder wie Matsuyama, McIlroy, Morikawa en Casey. Dat kwartet werd aangevuld met CT Pan, Mito Pereira en Sebastian Munoz. Casey en Matsuyama sneuvelden al op de eerste extra hole, McIlroy op de derde. Daarna vielen Munoz en Pereira af. Bleven Morikawa en Pan over. De Amerikaan zag zijn diep plugged in een bunker en verloor daardoor een slag, zodat Pan kon profiteren en het brons opeiste.

Joost Luiten deed niet mee aan het olympisch golftoernooi. Dat lag niet aan Luiten, maar aan NOC*NSF. Luiten staat nu 200e op de wereldranglijst, waar een plek bij de beste 100 nodig was. Sabbatini, die zilver pakte, is de nummer 204 van de wereld en was er dus wel bij. Volgende week is het de beurt aan de vrouwen in Tokio. Anne van Dam zal Nederland vertegenwoordigen, ook zij voldeed niet aan de eis. Door corona zijn diverse wedstrijden uitgevallen, waardoor NOC*NSF een uitzondering maakte. Van Dam is de eerste Nederlandse golfster ooit die voor Nederland uitkomt op de Olympische Spelen. 

OS: Beste Nederlandse prestatie ooit voor schoonspringster Jansen

De eerste individuele schoonspringtitel op de Olympische Spelen in Tokyo is zondag vergeven. De vrouwen kwamen in actie op de driemeterplank, met daarbij de Nederlandse Inge Jansen.

Niet geheel verrassend pakte regerend kampioene en drievoudig wereldkampioene Shi Tingmao uit China gelijk de leiding in de eerste sprong, en in de overige vijf sprongen liet de ervaren kampioene het goud geen moment meer los.

De strijd om zilver was wel spannend en ging tussen Shi's landgenote Wang Han en de Amerikaanse Krysta Palmer, die vooral in het tweede deel sterk op kwam zetten. Wang had een wat mindere derde sprong, maar liet geen échte steken liggen en pakte zilver, vlak voor Palmer.

Achter hen eindigde de Maleisische Nur Dhabitah Sabri als vierde, voor niemand minder dan Inge Jansen. De 27-jarige Nederlander liet alleen bij de derde sprong een klein beetje liggen, maar pakte een historische vijfde plek: de beste prestatie ooit voor een Nederlandse vrouw op het onderdeel met een zeer lange geschiedenis.

OS: Geen tweede goud voor tennisster Bencic

Tennissters Barbora Krejcíková en Katerina Siniaková hebben de olympische titel gepakt in het damesdubbelspel. Het als eerste geplaatste Tsjechische duo won in de finale met 7-5 en 6-1 van het Zwitserse koppel Belinda Bencic/Viktorija Golubic.

Krejcíková en Siniaková waren de Zwitserse vrouwen op fitheid en slagkracht de baas. Zo sloegen ze 25 winners en 9 aces. Bencic won gisteren goud in het enkelspel maar moest nu dus genoegen nemen met zilver.

Het Braziliaanse koppel Pigossi/Stefani veroverde het brons. In de strijd om de derde plaats versloegen ze het Russische duo Koedermetova/Vesnina met 4-6, 6-4 en 11-9.

OS: Braziliaans turngoud op paardsprong

De Braziliaanse turnster Rebeca Andrade is de nieuwe olympisch kampioene op de paardsprong bij de vrouwen. Het is voor het eerst dat het Zuid-Amerikaanse land olympisch goud pakt. Andrade pakte eerder zilver op de individuele meerkamp.

Het zilver was voor de Amerikaanse MyKayla Skinner met 14,916. Het brons was een prooi voor Yeo Seo-jeong.

Carey was vooraf de favoriet, maar maakte een missprong en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Simone Biles ontbrak omdat ze zich had teruggetrokken met mentale klachten. 

OS: Eerste goud voor Israël dankzij turner Dolgopyat

De olympische titel op vloer voor mannen bij het turntoernooi is gewonnen door Artem Dolgopyat. De 24-jarige Israëliër was in de finale de Spanjaard Rayderley Zapata en Xiao Ruoteng de baas.

Zapata en Dolgopyat stonden overigens gelijk na hun oefening. De moeilijksgraad van Dolgopyat was echter iets hoger: 6,6 om 6.5.

Het is voor Israël het eerste olympische goud deze Spelen.

FOK! Wat een weer: overpeinzingen van de maand juli

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

De overpeinzingen van een bijzonder nare maand die ten einde komt. Er is ontzettend veel gebeurd, en helaas bijna alles in heel negatieve zin. De moord op Peter R. De Vries, het overlijden van Dusty Hill en op weergebied het vele noodweer dat veel mensen van ons trof. In onze omgeving de ramp in Belgie, Duitsland en in mindere mate Limburg, maar ook bijvoorbeeld het heftige weer in China. Veel horen we daar niet over. Media mogen daar niet over berichten, maar er zijn verhalen dat er een tunnel in Hangzhou onder water is komen te staan met mogelijk 6000 auto's die er niet zijn uitgekomen. Of het waar is, ik weet het niet. Maar als er 200 mm in één uur valt zal daar misschien best een kern van waarheid in kunnen zitten.

Ondertussen is het Alpengebied het slachtoffer van het bijzonder extreme weer.  De satellietbeelden laten momenteel zeer heftige buien zien van Zwitserland tot Oostenrijk en het uiterste noorden van Italie. Dit was de afgelopen dagen ook het geval, maar daar hebben we weinig over gehoord. Ook hier is er sprake van 200 mm en meer. En helaas het is daar nog niet gedaan. Ook morgen kunnen daar weer enorme buien ontstaan. Aardverschuivingen, overstromingen, grote hagel en ga zo maar door. Nee, dit is echt niet iets om vrolijk van te worden.

In ons eigen land hebben we ook de laatste tijd veel buien gehad. Gisteren vielen er ook behoorlijk wat buien. Met name in het binnenland waren die aanwezig. Het waren vaak korte, doch wel felle buien. Onweer was wel aanwezig, maar slechts op enkele plaatsen. Hier in Haarlem was het vrijwel de hele dag droog. Alleen passeerde er hier in een half uurtje drie korte buitjes die uiteindelijk 3 mm achter lieten. De rest van de dag waren er veel opklaringen. In het zuidwesten bleef het op de meeste plaatsen helemaal droog.

Vandaag zijn er in de ochtend de buien aanwezig aan zee. Deze trekken dan landinwaarts onder invloed van een storing. Deze buien zullen dan steeds actiever gaan worden en gepaard gaan met onweer. Dan zou er best wel eens een bak water kunnen vallen. De kustprovincies en zeker het noordwesten komen al snel achter die storing terecht waarin een stuk drogere lucht wordt aangevoerd. De buienactiviteit zal daar dan ook snel afnemen.

In de rest van het land blijven de buien een stuk langer aanwezig en dat komt omdat de storing wat gaat vertragen. Ook speelt de dagelijkse gang een rol. Pas helemaal aan het einde van de dag moeten de buien dan overal gaan afnemen. 

Bij dit alles is het ongeveer 20 graden en er staat een westelijke wind die matig van kracht is.

Fijne dag!  

Nijlganzen bij het water (Foto: DJMO)
Een Nijlgans met jongen. Eigenlijk wel een exoot in ons land. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Zeiler Heiner zakt naar vijfde pleik

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout zijn in de 470-klasse naar de tiende plaats gestegen. De zeilsters hadden met een zeventiende en een vijfde plaats een wisselvallige dag.

Vooralsnog verloopt het olympisch toernooi van Zegers en Berkhout teleurstellend. Na vier slechte races hadden ze gisteren hun beste dag tot nu toe, met een negende en zesde plaats. Er zijn in de 470-klasse nog twee reguliere races en een medalrace. De Britse vrouwen Hannah Mills en Eilidh McIntyre gaan aan de leiding.

In de Finn-klasse zag Nicolas Heiner zijn kansen op een medaille slinken. De Nederlander zeilde vandaag naar een zevende en negende plaats, en zakte een plaats in het klassement en staat nu vijfde. De medalrace is dinsdag. Heiner heeft dertien punten achterstand op plaats drie.

In de Laser-klasse ging de olympische titel naar de Australische zeiler Matt Wearn. Wearn werd tweede in de medalrace, maar vooraf diende hij alleen maar uit te zeilen om het goud veilig te stellen. De Kroaat Tonci Stipanovic zeilde naar het zilver, brons was voor de Noor Hermann Tomasgard.

OS: Zeilster Bouwmeester pakt brons

Marit Bouwmeester is er niet in geslaagd haar olympische titel te prolongeren. De laser-zeilster pakte het brons achter de Deense Anne-Marie Rindom en Josefin Olsson.

Na een mislukte eerste dag en een diskwalificatie in de zevende race leek Bouwmeester al kansloos. Op de voorlaatste dag verprutste Rindom echter beide races.

Voor het goud moest Bouwmeester Rindom vandaag in de medalrace vier plaatsen voorblijven. Dat lukte niet (ze werden respectievelijk zesde en zevende). Daarnaast won Olsson de medalrace en hierdoor verwees ze Bouwmeester nog naar plek drie.

Na 20 jaar weer tanks naar inzetgebied

Defensie zet voor het eerst in 20 jaar weer tanks in in het buitenland. Vandaag kwamen de Leopard 2A6-gevechtstanks aan in Litouwen. De bijdrage is voor de NAVO-inzet enhanced Forward Presence (eFP).

De tanks kwamen vanochtend met de trein vanuit Duitsland aan in Gaizunai. Vandaar gaan zij over de weg naar de kazerne in het nabijgelegen Rukla. Dat is de thuisbasis van de Multinationale Battlegroup in Litouwen, waar Nederland deel van uitmaakt.

Nederland heeft dus weer tanks in een inzetgebied, en dat is toch wel bijzonder: “Dit is de eerste keer sinds bijna 20 jaar dat het tankwapen weer voorwaarts gaat in uitzendgebied”, aldus Luitenant-kolonel De Borst, commandant van de Nederlandse militairen in Litouwen. “Lange tijd heeft de Koninklijke Landmacht het tankwapen moeten missen. En niet alleen als cavalerist doet dat pijn. Tanks horen, toen en nog steeds, in de gereedschapskist van de krijgsmacht.”

Zwaar uitgerust
De Leopards behoren samen met infanteristen, genisten en geneeskundige militairen tot een Nederlands gevechtsteam. 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte levert vrijwel al het personeel. Verder worden CV-90 gevechtsvoertuigen, Boxers, Fennek-verkenningsvoertuigen en de bergingstank Buffel ingezet.

“Dit is de zwaarst uitgeruste eFP Battlegroup tot nu toe. Een kleine stap voor deze Battlegroup, maar een grote stap voor de Koninklijke Landmacht”, aldus de Borst.

Het eerste gedeelte van de Nederlandse militairen is vorige week al in Litouwen aangekomen. De rest volgt snel. Er zijn dan weer meer dan 250 Nederlanders werkzaam in deze Baltische Staat. Deze 10e Nederlandse rotatie blijft daar een half jaar.

Andere landen die op dit moment onderdeel uitmaken van de vooruitgeschoven NAVO-presentie in Litouwen, zijn Duitsland, België, IJsland, Luxemburg, Noorwegen en Tsjechië. Naast Nederland hebben ook Duitsland en Noorwegen in deze rotatie tanks in hun bewapening. Verder leveren de verschillende deelnemende landen staffunctionarissen, infanteristen, verkenners, artilleristen, genisten, medici en logistiekelingen.

Terug van weggeweest
Defensie beschikte ooit over bijna 1.000 tanks, maar deze zijn de afgelopen decennia gefaseerd wegbezuinigd. In 2011 werd het laatste schot gelost en werden de meeste tanks verkocht. In 2015 richtte de landmacht weer een peloton op voor kennisbehoud. Dit peloton is in 2017 opgegaan in het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon dat onder 43 Gemechaniseerde Brigade valt.

Nederland bemenst binnen dit tankbataljon het 4e eskadron. Deze eenheid is in Bergen-Lohheide gestationeerd en beschikt volledig inzetbaar over 18 tanks. Een aantal cavaleristen van deze eenheid wordt nu met hun tanks in Litouwen voor het eerst ingezet.

OS: Hockeyers ontbreken na 37 jaar in halve finales Spelen na verlies tegen Australië

De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen in de kwartfinale al uitgeschakeld. Oranje speelde een meer dan prima wedstrijd tegen Australië, maar na 2-2 in de reguliere speeltijd verloor Nederland in de shoot-outs.

Nederland kon geen indruk maken in de poulefase en werd dan ook vierde in hun poule, waardoor het team van bondscoach Max Caldas het in de kwartfinale moest opnemen tegen Australië, de nummer één van de andere poule.

Oranje keek bij de rust tegen een 1-0 achterstand aan. Toch kwamen de Nederlandse hockeyers terug in de wedstrijd via een strafcorner van Mink van der Weerden, maar dat doelpunt had het vooral te danken aan de blunderde Australische keeper.

Oranje kreeg steeds meer grip op de wedstrijd, maar toch keek Nederland bij het ingaan van het laatste kwart weer tegen een achterstand aan. Tom Wickham was daar verantwoordelijk, net zoals hij ook de openingsgoal had gemaakt in de wedstrijd. Nederland moest weer in de achtervolging en kreeg in het vierde kwart waar het recht op had. Een doelpoging van Mirco Pruyser kwam tegen een Australisch lichaam, waarna Jeroen Hertzberger de daaropvolgende strafbal binnen pushte.

De shoot-outs moesten de beslissing brengen en daarin was Australië duidelijk beter dan Nederland. Voor Oranje miste Hertzberger meteen en daarna faalden Kemperman en De Geus, terwijl de Australiërs alles raak schoten, waardoor Oranje na 37 jaar ontbreekt in de halve finales van de Spelen.

OS: Amazones Blom en Boonzaaijer uitgeschakeld na missen sprong

Merel Blom en Janneke Boonzaaijer zijn beiden gediskwalificeerd tijdens het olympisch eventingtoernooi. De amazones gingen op het onderdeel crosscountry allebei de fout in en mogen niet meer in actie komen op de laatste dag van het allround-onderdeel (dressuur, crosscountry, springen). 

Bij de cross moeten de deelnemers onder andere door water rijden en over hindernissen springen. Blom en haar paard The Quizmaster hadden moeite met de achtste hindernis, waarna de amazone besloot het alternatief te nemen. Ze vergat daarbij echter een element te springen en haalde de finish niet.

Debutante Boonzaaijer reed met haar paard Champ de Tailleur de cross uit met 42.60 strafpunten, maar werd achteraf alsnog gediskwalificeerd om dezelfde reden als haar landgenoot. De Brit Oliver Townsend gaat aan de leiding in het algemeen klassement, met 23.60 strafpunten. De top drie wordt gecompleteerd door de Duitse Julia Krajewski (25,60) en Townends landgenoot Laura Collett (25,80)

In totaal doen er 65 ruiters mee aan het hippische allround-onderdeel.  Er zijn nog 48 combinaties over na twee onderdelen. Naast de individuele ranglijst is er ook een landenklassement, waarin Groot-Brittannië bovenaan staat. Nederland heeft zich daar niet voor gekwalificeerd.

Het onderdeel eventing ging vrijdag van start met het onderdeel dressuur, dat over twee dagen wordt verspreid. Na dat onderdeel stonden Blom en Boonzaaijer beiden in de middenmoot, op de 21ste en 30ste plek. 

OS: Eerste veldfinale atletiek voor vrouwen Chinese prooi

Vannacht was het tijd voor de eerste veldfinale voor de vrouwen bij het atletiek: het kogelstoten. Hierbij was de Chinese Lijiao Gong de topfavoriet, en ze maakte het volledig waar. Ze had vijf van de zes beste pogingen en stootte een PR van 20.58

Daarachter was het best spannend. Raven Saunders stootte in de eerste ronde 19.65, en ging daar nog 1x overheen met 19.79. Dit was net genoeg voor zilver: De Nieuw-Zeelandse Valerie Adams kwam in ronde 3 tot 19.62. De ronde erna kwam er nog één vrouw dichtbij met 19.57, maar daarmee kwam de Portugese Auriol Dongmo net tekort voor een medaille.

OS: Australië en VS op koers in laatste zwemfinales

De laatste dag van het indoor zwemtoernooi is voorbij en we kunnen voorzichtig de balans opmaken. Nederland pakte twee medailles, en de sterkste landen waren opnieuw Australië en de Verenigde Staten. Vooral Australië herstelde zich van de slechts drie gouden medailles in 2016, met al zeven goud. Daar kwamen er vandaag nog twee bij, maar de VS pakte er vandaag 3. De 50 meters werden gewonnen door Emma McKeon (Australië) en Caeleb Dressel (VS), maar er waren nog drie finales.

Allereerst was daar de 1500 meter vrije slag, het nummer voor mensen met sterk zitvlees. Dezelfde topnamen als op de 800 meter waren zichtbaar en ze zwommen met zijn vieren weg: Robert Finke uit Amerika, Mikhaylo Romanchuk uit Oekraine, Florian Wellbrock uit Duitsland en Gregorio Paltrinieri uit Italië. Paltrinieri viel na 1200 meter weg op een klein gaatje, maar de andere drie bleven tot de laatste honderd meter dicht bij elkaar. Wellbrock probeerde de andere twee op een gaatje te zwemmen, wetende dat Finke bij de 800 meter een fantastische eindsprint in huis had. Het hielp echter niets, want Finke kon de achterstand in de laatste 50 meter makkelijk goed maken en pakte goud. Wellbrock ging zelfs kapot en Romanchuk ging voorbij voor zilver. Wellbrock kreeg nog wel het brons.

Daarna was het tijd voor de twee estafettes. Bij de vrouwen was het een duidelijke tweestrijd tussen Australië en de VS. Australië is minder op de schoolslag, maar heeft wel de betere zwemsters op de andere slagen. Voor Canada geldt hetzelfde, maar die zijn nog wat zwakker op de schoolslag en dat was te zien, na de schoolslag was een kans op de top 2 al vrijwel onmogelijk. Uiteindelijk had de VS de voorsprong tot aan de laatste zwemsters: Abby Weitzel die tegen de Australische Cate Campbell moest zwemmen. Campbell begon voortvarend en haalde Weitzeil snel in, maar na 50 meter stokte het en zaten ze zeer dicht bij elkaar. Toch was Australië net iets beter bij de aantik en pakte het goud. Het brons ging uiteindelijk vrij ruim naar Canada.

Bij de mannen was het minder spannend. Adam Peaty zwom de Britten naar de leiding op de schoolslag, maar 100 meter later had Dressel de rest op de vlinderslag helemaal weggezwommen en dus was de VS wel weg voor goud. De Britten konden slechts voor zilver gaan. Het brons ging uiteindelijk naar Italië, dat het team van ROC voor bleef.

OS: Bonevacia en Dobber door naar halve finales 400 meter

Jochem Dobber en Liemarvin Bonevacia hebben de halve finales op de olympische 400 meter bereikt. Dobber was derde in zijn serie, wat genoeg was voor kwalificatie. Hierbij werd hij wel geholpen door een blessure van een snelle Pool, maar daarna was hij ruim derde.

Bonevacia kwam een serie later in actie en was de snelste met een tijd onder de 45 seconden. Daarmee was hij een van de snelsten tijdens de series en de snelste in zijn eigen serie. 

OS: Kromowidjojo vierde in finale over 50 meter

Ranomi Kromowidjojo heeft in de finale van de 50 meter vrije slag net geen medaille kunnen halen. Kromo zwom niet een van haar topraces met 24.30, maar omdat de rest ook zwak was kwam het toch nog in de buurt voor een medaille.

Kromowidjojo had niet haar allerbeste start ooit, meestal ligt ze na 15 meter ruim voor, maar nu was dit niet het geval. Een lichte voorsprong was het enige wat ze kon neerzetten. Het veld lag dicht bij elkaar, maar Emma McKeon uit Australië zwom wel ver weg. Op het einde bleek ook dat Sarah Sjostrom, de Zweedse, niet meer te achterhalen was, maar voor plaats drie lag het allemaal dicht bij elkaar. Uiteindelijk had de Deense Pernille Blume de beste aantik en zwom naar 24.21, achter de 23.80 van McKeon en 24.07 van Sjostrom. Kromowidjojo kwam dus negen honderdsten tekort voor een medaille, maar was zelf toch tevreden met de vierde plaats. Ondanks dat had een medaille zeker gekund, zeker met in het achterhoofd dat Kromowidjojo in mei nog tot 23.97 kwam

OS: Dressel snelste zwemmer ter wereld, De Boer achtste

Het is Thom de Boer niet gelukt te verrassen op de 50 meter vrije slag. Bij het sprintnummer kwam hij opnieuw tot een tijd van 21.79 na een matige finish, wat de achtste en laatste tijd in de finale was. Caeleb Dressel was ruim de snelste in de finale met een tijd van 21.07, een olympisch record.

Dressel was als snelste weg en vertraagde geen moment. Hij was de topfavoriet en liet dat zien. De Boer was niet bijzonder snel weg, maar had in het veld achter Dressel wel lang kans als hij door kon trekken. Dit lukte niet, Florent Manaudou uit Frankrijk en Bruno Fratus uit Brazilië ware de besten uit het veld achter Dressel in tijden die De Boer ook nog nooit gezwommen heeft. Veel meer dan de finaleplaats zater dus ook niet in.

OS: Geen steeplefinale voor Van der Reijken

ZOals verwacht is het Irene van der Reijken niet gelukt om de finale van de 3 kilometer steeplechase te bereiken. De concurrentie is op dit niveau ijzersterk, waardoor ze in haar serie slechtst negende kon worden.

Van der Reijken eindigde in een tijd van 9.42.98. Met die tijd maak je ook geen serieuze kans om als tijdsnelste alsnog door te gaan, dus het toernooi is voor van der Reijken voorbij.

OS: Voetballers Spanje en Brazilië naar halve finales, ook gastland en Mexico door

Op het olympisch voetbaltoernooi voor de mannen, wat eigenlijk een veredeld juniorentoernooi is, zijn de halve finales bekend. Zaterdag werden de kwartfinales gespeeld, zonder daarin echt grote veranderingen te hebben.

Spanje - Ivoorkust
Manchester United-speler Eric Bailly bracht Ivoorkust vroeg op voorsprong, maar Dani Olmo sloeg twintig minuten later terug. Daar bleef het lang bij, tot Max-Alain Gradel in blessuretijd voor de Ivoriaanse voorsprong zorgde.

Door enorm blunderen in de verdediging kon Rafa Mir echter voor de gelijkmaker zorgen en dus was een verlenging nodig. Mikel Oyarzabal was al snel vanaf elf meter trefzeker, Mir maakte het in de slotminuten met nog twee goals duidelijk af: 5-2.

Japan - Nieuw-Zeeland
Het was de hele wedstrijd lang vooral Japan dat kansen kreeg, maar deze ook liet liggen. Nog eens een half uur extra voetballen leverde óók niks op en dus waren penalties nodig. Bij Japan ging dat goed, bij Nieuw-Zeeland niet: doelman Tani Kosei stopte de inzet van Liberato Cacace, terwijl Clayton Lewis de bal over schoot - Japan staat bij de laatste vier.

Brazilië - Egypte
Een kleine tien minuten voor rust was het Mattheus Cunha die Brazilië simpel op een voorsprong zette en daar bleef het verder ook wel bij. Hier en daar had met name Brazilië nog een kansje, maar die gingen er niet in en met 1-0 zijn ze dus op weg naar verdediging van de in Rio gewonnen titel.

Zuid-Korea - Mexico
De laatste kwartfinale was hét spektakelstuk van de laatste acht. Henry Martin zette Mexico al snel op voorsprong, maar Lee Dong-gyeong sloeg snel terug. Luis Romo en een penalty van Sebastian Cordova zorgden nog voor rust voor 3-1 Mexico, Lee hielp zijn ploeg kort na rust terug in het zadel met de 3-2.

Martin trof drie minuten later echter nog eens doel door een vrije trap binnen te koppen, waarna Cordova met een heerlijke knal de 5-2 op de borden zette. Eduardo Aguirre gooide de boel met een handige goal tien minuten voor tijd op slot, daar kon de goal van Hwang Ui-jo in blessuretijd niks meer aan veranderen: 6-3.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.