FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 juni 2021

Random Pics van de Dag #333

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Pavlyuchenkova en Krejcikova naar finale Roland Garros

Op Roland Garros staan in het damesenkelspel twee vrouwen in de finale die dat op een Grand Slam-toernooi nooit eerder voor elkaar kregen. De Tsjechische Barbora Krejcikova neemt het in de eindstrijd op tegen de Russische Anastasia Pavlyuchenkova.

De als 31e geplaatste Pavlyuchenkova speelde tegen de ongeplaatste Sloveense Tamara Zidansek, die als eerste Sloveense ooit zo ver was gekomen. Ze kon Pavlyuchenkova aardig bijbenen, maar toch was de Russische simpelweg een maatje te groot voor Zidansek: 7-5, 6-3.

Krejcikova speelde tegen de nummer zeventien van de plaatsingslijst, Maria Sakkari, de eerste Griekse ooit in de halve finales op een Grand Slam-toernooi. Nadat de eerste twee sets onderling werden verdeeld sloegen de zenuwen in set drie aan beide kanten flink toe.

Op 5-4 had Sakkari een matchpoint op de service van Krejcikova, maar die wist de break ongedaan te maken. Op 7-6 kreeg ze vervolgens zelf drie matchpoints, maar die gingen allemaal mis, tot het twee games later op de Griekse service alsnog raak was: 7-5, 4-6, 9-7.

Transfer Wijnaldum naar PSG officieel

Lange tijd leek het dat Barcelona de handtekening van de transfervrije Georginio Wijnaldum wist binnen te harken, maar enkele dagen geleden leek het er al op dat Paris Saint-Germain de middenvelder weg wist te kapen. Vandaag is het officieël: Wijnaldum is speler van de Parijzenaars.

Wijnaldum speelde de afgelopen jaren bij Liverpool, waar hij lang niet altijd aan de aftrap stond, maar toch geregeld belangrijk was. Zo had hij met 2 doelpunten in de halve finale tegen Barcelona een belangrijk aandeel in het bereiken van de gewonnen Champions League-finale van 2019. De Nederlandse middenvelder had een aflopend contract bij de Engelse topclub en wist niet tot overeenstemming te komen. Zodoende was er de kans voor andere clubs om toe te slaan. PSG was uiteindelijk de ploeg die de strijd won om de handtekening.

De aanwezigheid van trainer Mauricio Pochettino had een belangrijk aandeel in het binnenhalen van de speler, daar Wijnaldum het geen geheim maakte dat hij erg te spreken is over de visie en methoden van de Argentijn. Maandag werd al duidelijk dat de deal met PSG zo goed als rond was. Vandaag doorstond hij ook de medische keuring, waardoor de overgang nu bezegeld is. Wijnaldum tekent voor drie jaar bij zijn nieuwe club. Nu de transfer is afgerond kan hij zich de komende weken richten op het EK voetbal, waar hij ongetwijfeld een van de sterkhouders van het Nederlands elftal is.

Hassan loopt achtste tijd ooit, Bol loopt Nederlands record

Tijdens de Diamond League in Florence, waar de oorspronkelijk in Rome geplande wedstrijd werd gehouden, heeft atlete Sifan Hassan grote indruk gemaakt op de 1500 meter. Femke Bol deed dat op de 400 meter horde, Dafne Schippers deed het op de 200 meter níet.

400m horden vrouwen
Femke Bol was de favoriete en dat maakte de Nederlandse behoorlijk indrukwekkend waar: de jonge Nederlandse snelde naar een tijd van 53,44 seconden, een nieuw nationaal record en een tijd waar op de Olympische Spelen medaillekansen mee liggen. De Oekraïnse Anna Ryzhykova werd in 54,19 seconden tweede, voor de Britse Jessica Turner (54,79).

Discuswerpen vrouwen
De Kroatische Sandra Perkovic wierp de discus het verst en deed dat in de beslissende laatste ronde ook, waardoor ze met 66,90 meter de winst pakte. De Cubaanse Yaimé Perez werd met 65,37 meter tweede, voor de 61,70 van de Duitse Kristin Pudenz.

400m mannen
De Colombiaan Anthony José Zambrano maakte zijn favorietenrol ruimschoots waar: hij pakte in een nette 44,76 seconden de winst, voor de 45,80 van de Italiaan Davide Re en de 45,93 seconden van de Brit Matthew Hudson-Smith.

3000m steeplechase mannen
Olympisch kampioen Conseslus Kipruto opende zijn seizoen, maar was niet fit en finishte niet. De winst ging naar de Marokkaanse favoriet Soufiane El Bakkali, die in 8:08,54 minuten de finish passeerde. Hij klopte daarmee de Ethiopiër Tadese Takele (8:10,56) en zijn eigen landgenoot Mohamed Tindouft (8:11,65).

100m horden vrouwen
Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico was in Hengelo in het weekeinde al bloedsnel, maar ze deed er nog eens een schepje bovenop: met 12,38 seconden profileerde ze zich als serieuze kanshebster op olympisch eremetaal. Devynne Charlton van de Bahama's werd met 12,80 seconden tweede, vijf honderdsten voor de Wit-Russische Elvira Herman.

110m horden mannen
Ook hier ging het rap en wel voor de olympisch kampioen: Omar McLeod uit Jamaica kende een dijk van een race en pakte in een snaarscherpe 13,01 seconden de winst. Plek twee was in 13,25 voor de Brit Andrew Pozzi, terwijl de Fransman Wilhem Belocian met 13,31 de derde plek pakte.

1500m vrouwen
Enkele dagen na haar wereldrecord op de tien kilometer nam Sifan Hassan het op tegen de Keniaanse Faith Kipyegon en dat werd een fenomenaal duel. De twee streden tot in de laatste meters en de winst ging naar de Nederlandse in 3:53,63 minuten, de achtste tijd ooit gelopen. Kipyegon liep in 3:53,91 een Keniaans record, de Britse werd in een eveneens snelle 3:55,59 derde.

200m vrouwen
De Britse Dina Asher-Smith zorgde ervoor dat er opnieuw een favoriete won: met een snaarscherpe 22,06 seconden pakte ze overtuigend de winst. De Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou liep in 22,58 naar plek twee, voor de 22,60 van de Zwitserse Mujinga Kambundji. Dafne Schippers liep 130 meter aardig mee, en zakte daarna weg naar plek zes in een uiterst matige 23,03 seconden.

5000m mannen
Misschien wel het hoogtepunt van de avond was de strijd tussen de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet, de Canadees Mohammed Ahmed en de Noor Jakob Ingebrigtsen. De jonge Noor bleek met een geweldig eindschot de beste en in 12:48,45 minuten liep hij zelfs de veertiende tijd ooit én verbrak hij Mohammed Mourhit's 21 jaar oude Europese record. Gebrhiwet werd in 12:49,02 tweede, voor Ahmed (12:50,12). Mohamed Katir uit Spanje werd vierde in 12:50,79 en dat was opvallend: tot hij onlangs 13:08 liep stond zijn PR net onder de veertien minuten.

100m mannen
Akani Simbine was de beste: de Zuid-Afrikaan snelde in 10,08 seconden naar de winst. Met 10,10 seconden was er de tweede plek voor de Brit Chijindu Ujah, terwijl de Liberiaan Emmanuel Matadi in 10,16 seconden de derde plek pakte.

Verspringen vrouwen
In de reguliere wedstrijd was Malaika Mihambo met 6,82 meter de beste, maar de Duitse moest door het rare format genoegen nemen met plek twee: in de finale sprong ze 6,33 meter, terwijl de Servische Ivana Spanovic naar 6,56 meter sprong. De Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk eindigde als derde.

Hockeyers winnen broederstrijd tegen België en staan in finale EK

De Nederland hockeyers hebben voor de dertiende keer de finale van het EK bereikt. In een meeslepende halve eindstrijd werd België na het nemen van shoot-outs verslagen, na zestig minuten stond het 2-2. Zaterdag in de finale staat Oranje tegenover Duitsland, dat eerder op de dag Engeland versloeg.

Na de laatst beslissende shoot-out die hij fraai met de backhand langs Vincent Vanasch schoot, zakte Jorrit Croon op zijn knieën en sloeg de handen voor zijn ogen. Vanaf de middellijn kwamen zijn ploeggenoten aanstormen en doken bovenop de jonge middenvelder, die zijn sterke wedstrijd met goud bekroonde. Nadat hij onder de mêlee van spelers vandaan was gekomen, kwam pas de echte ontlading bij Croon. De tranen stroomden over zijn wangen, terwijl Mirco Pruyser hem vaderlijk in de armen nam.

Hoe anders was deze wedstrijd in vergelijking met slechts twaalf dagen geleden, toen België en Nederland ook al tegenover elkaar. Toen was het een wedstrijd in Antwerpen, zonder publiek en ook zonder belangen. Vandaag een andere locatie, een afgeladen stadion en een wedstrijd met aanzienlijke waarde.

Nederland won met 4-0 in die laatste ontmoeting. Toen kwam Oranje in het begin van het tweede kwart op voorsprong via Roel Bovendeert, die dit EK als reservespeler wel constant bij de groep is, maar niet meespeelt. Een paar rijen boven zijn teamgenoten zag hij hoe de eerste helft doelpuntloos voorbijtrok. Gevaar was er zeker, aan beide kanten. De eerste grote mogelijkheid was voor Nederland, dat na acht minuten een strafcorner kreeg. De poging van Jip Janssen, op de tribune gesteund door zijn oude club Naarden, ging echter naast het doel van de wereldkampioen.

Echte kans
Vlak daarna ontstond de eerste echte kans voor de Belgen, toen de Belgische veteraan John-John Dohmen in een bomvolle cirkel Pirmin Blaak testte met een hard schot. Nederland – waar Justen Blok net als tegen Wales speeltijd kreeg – kon aanvallend weinig klaarspelen tegen België. Tot de 23-meterlijn ging het vaak nog vrij aardig en vlot, maar daarna kwam er meestal niet meer uit dat een op-goed-geluk-voorzet, die vaker niet dan wel werd aangeraakt.

Aan de overkant waren ook niet veel, maar wel net wat meer kansen. Zo kreeg België – spelend zonder z’n geblesseerde captain Thomas Briels –zes minuten voor rust z’n eerste corner, die er fantastisch werd uitgelopen door Glenn Schuurman. Als twee sumoworstelaars die elkaar uit evenwicht probeerden te brengen, gingen de rivalen de kleedkamer in.

Die impasse werd doorbroken nadat uitgerekend Schuurman, de jubilaris met 150 caps, balverlies leed. De bal werd door Gauthier Boccard hard de Nederlandse cirkel ingeveegd en belandde bij de volledig vrijstaande Nicolas De Kerpel, die België vijf minuten na rust eenvoudig op voorsprong bracht. Oranje moest dus een inhaalrace gaan inzetten. Maar voordat Nederland een plan kon verzinnen, vloog de vlam in de pan. Het begon bij Arthur Van Doren, die volgens Sander de Wijn wat te makkelijk ging liggen. De Wijn maakte zich groot, deed een paar stappen naar voren en sprak Van Doren boos toe. Vervolgens bemoeide ook Victor Wegnez zich ermee; hij duwde De Wijn weg. Opvallend genoeg werden Wegnez en De Wijn even zwaar bestraft: met een groene kaart.

Meeslepende kraker
Het spel was op de wagen en elke schermutseling was opeens iets groots. De wedstrijd werd een meeslepende kraker en het 3500-koppige publiek ging vol achter Oranje staan. Pirmin Blaak hield Nederland aan het begin van het vierde kwart in de wedstrijd, met een wereldredding op een inzet van Tom Boon. Vlak daarop kreeg Nederland dan eindelijk die grote kans waar het op hoopte: een strafcorner. Daar kon echter al snel een streep door worden gezet, omdat de bal op de kop van de cirkel niet goed gestopt werd door Billy Bakker.

Nederland bleef druk houden op de Belgische defensie, die de hele wedstrijd geen krimp had gegeven. Tot de 52ste minuut, waarin Seve van Ass de bal veroverde. De middenvelder van HGC kreeg ‘m terug van Thierry Brinkman en schoot via de paal ziedend hard en schitterend raak: 1-1. Amper bekomen van het geluk van die gelijkmaker, doken de Belgen weer op in de cirkel en forceerden hun tweede corner. Alexander Hendrikx pushte Nederland genadeloos van z’n roze wolk en tekende daarmee voor de 1-2.

Hartstochtelijk
Acht minuten had Oranje toen nog om weer terug te komen. Hartstochtelijk zocht Nederland de cirkel en dat leverde nog twee strafcorners op. De eerste werd door Janssen hard en hoog naastgesleept. Poging twee leverde wél resultaat op: die ging via Vincent Vanasch in de touwen, zodat het vier minuten voor tijd 2-2 stond. Het Wagener trilde op z’n grondvesten. Euforie in z’n puurste vorm. Het kippenvel stond de toeschouwers op de armen.

De schitterende wedstrijd kreeg een zinderend slot. Shoot-outs moesten een beslissing brengen in deze verhitte broederstrijd. Op het WK in India verloor Oranje op deze manier de finale van België. Nadat Nederland er twee en België drie gemist had, leek de thuisploeg op matchpoint te komen. Maar terwijl Jorrit Croon al klaar ging staan, bleek uit de videoreferral dat Arthur Van Doren nogmaals mocht aanleggen. Het resultaat bleef hetzelfde: de poging van Van Doren, die door de Belgen wederom werd aangevochten, strandde.

Croon mocht dus opnieuw gaan staan en zette het Wagener in vuur en vlam. Zijn rake shoot-out zorgde voor een vreugde, explosief en – belangrijker – een finaleplaats.

Nederland – België 2-2 (Ned wns)
35′ Nicolas de Kerpel 0-1
52′ Seve van Ass 1-1
53′ Alex Hendrickx 1-2
56′ Jip Janssen 2-2

Elden Ring krijgt langverwachte gameplay reveal en releasedatum

Als ultieme afsluiter van het Summer Game Fest-evenement, wat het ook hard nodig had, kregen we ein-de-lijk nieuws over Elden Ring, het nieuwe werk van Dark Souls-maker From Software.

Voor Soulsborne-fans van het eerste uur komt deze trailer bomvol gameplayfragmenten als zeer aangename verrassing aangezien we zo lang niets hoorden sinds de aankondiging van Elden Ring op E3 in 2019. Ditmaal gaat From Software de samenwerking aan met Game of Thrones-schrijver George R. R. Martin in een nieuwe actievolle en vooral naar alle waarschijnlijkheid onvergeeflijke RPG. Bekijk de beelden hieronder.

Meer gameplay voor Endless Dungeon

Amplitude heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Endless Dungeon, een roguelite tactical action game met tower defense-elementen. De trailer vertelt waar je op moet letten, zoals de verschillende soorten vijanden, wapens en je team.

De trailer is hieronder te bekijken. Een release date is helaas nog niet bekend. In ieder geval komt de game naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4&5 en Xbox Series X | S.

Salt & Sacrifice nieuwe 2D soulslike van Ska Studios

Tijdens het Summer Game Fest vandaag werd Salt and Sacrifice aangekondigd, een vervolg op het steengoede Salt and Sanctuary van de tweekoppige ontwikkelstudio Ska Studios. Salt and Sacrifice staat gepland voor release in 2022.

In deze nieuwe titel van de Amerikaanse indie-studio maak je jacht op magiërs. We zien in de hectische trailer wederom een scala aan verschillende builds en ook enkele nieuwe gameplay-elementen passeren de revue, zoals het berijden van verschillende mounts. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder. 

Nieuwe roadmap voor Among Us

InnerSloth heeft een nieuwe roadmap getoond voor Among Us. De roadmap bevat helaas geen data wanneer nieuwe updates verwacht mogen worden, maar geeft wel een blik op waar de developer aan werkt.

Zo komt er een nieuwe modus, Hide & Seek. Ook worden er rollen toegevoegd, zoals de Sherrif, die spelers unieke vaardigheden geeft om te gebruiken. Ook komen er nieuwe cosmetics en werkt InnerSloth aan een nieuwe map.

Omtzigt opent rottende CDA beerput, CDA reageert voorzichtig

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt haalt in een intern memo hard uit naar partijgenoten die hem wegzetten als ‘psychopaat, teringhond en labiel’. Zijn memo is in handen van dagblad De Limburger. De onthulling legt een bom onder het CDA én de formatie. Zo meldt het AD.

Omtzigt heeft het memo opgesteld voor de commissie Spies, de evaluatiecommissie van het CDA, maar het is nu in handen van De Limburger. Het kamerlid haalt in het memo snoeihard uit naar zijn partij en partijgenoten die hem eerder 'door de stront' hebben getrokken. Zo zouden partijleden die hem steunden een lagere plaats op de partijlijst toegewezen hebben gekregen. De Limburger deelt een appconversatie waarin de stemmenmagneet van het CDA grof wordt uitgescholden en zijn verkiezingsposter wordt bespot. Na de verkiezingen zijn er hitlersnorretjes op zijn posters getekend. Omtzigt zit al langere tijd ziek thuis.

Update 20.20 uur: Het hele document en de bijlages zijn te downloaden/in te zien bij de collega's van Geen Stijl.

Het CDA heeft inmiddels gereageerd op de berichtgeving over het memo van Omtzigt. Ze stellen dat het stuk nog niet eerder door iemand van de CDA top is ingezien tot publicatie vanmiddag en nemen duidelijk afstand van de 'scheldpartijen' tegen Omtzigt. 

Eerdere berichtgeving:

Death Stranding Director's Cut komt naar PlayStation 5

Tijdens de Summer Game Fest maakt Kojima bekend dat Death Stranding onderweg is naar PlayStation 5. Dit deed hij op plagende wijze in een trailer die meer weghad van Metal Gear Solid dan Death Stranding.

Het is nog niet bekend wat er is verbeterd of toegevoegd aan de Director's Cut, maar de volledige onthulling volgt binnen enkele weken. Nog even geduld dus op verdere details!

Tiny Tina's Wonderlands aangekondigd door 2K en Gearbox

Gearbox en 2K maken Tiny Tina's Wonderlands bekend, een spin-off binnen het Borderlands-universum. De game vindt plaats in de setting van Assault on Dragon Keep, de geliefde DLC van Borderlands 2.

Dat betekent high-fantasy in een D&D-achtige setting, maar de game speel natuurlijk nog als looter shooter. Begin 2022 moeten we aan de slag kunnen met Wonderlands, later deze zomer moet meer informatie komen.

Teyana Taylor als eerste zwarte vrouw tot 'sexiest woman' gekozen

Zangeres en actrice Teyana Taylor is door het het Amerikaanse mannentijdschrift Maxim verkozen tot meest sexy vrouw ter wereld. Met die titel schrijft Taylor geschiedenis als eerste zwarte vrouw bovenaan de Maxim Hot 100-lijst. Meer hierover bij de Stentor.

Taylor (30) vindt het een enorme eer om op de cover van Maxim te staan. "Als ondernemer, echtgenote, drukke moeder van twee en werkend achter de camera als regisseur, heb ik de neiging om me te verschuilen achter mijn joggingbroeken en t-shirts. Ik heb niet veel tijd om sexy te zijn en me sexy te voelen”, zei ze. Ook haalde ze een uitspraak van Audrey Hepburn aan. "De schoonheid van een vrouw zit niet in haar gezicht, maar de ware schoonheid van een vrouw wordt weerspiegeld in haar ziel.”

Andere sterren in de Hot 100 zijn dit jaar onder andere Jennifer Lopez, Irina Shayk en Megan Thee Stallion. Jessica Alba, Katy Perry, Taylor Swift en Eva Longoria gingen Taylor voor als meest sexy vrouw.

Evenepoel verstevigt koppositie in Ronde van België

Remco Evenepoel heeft zijn leidende positie in de Ronde van België verstevigd. De Belg was de snelste in de tijdrit in Knokke-Heist over 11,6 kilometer.

De renners reden zeven kilometer over het tijdritparcours dat later dit jaar zal worden gebruikt tijdens de WK. Toen alleen nog de klassementsleiders moesten starten, was het Lampaert die met een marge van zestien seconden aan de leiding ging. Het was spannend maar Evenepoel hield aan de meet nog twee tellen over.

In het algemeen klassement heeft Evenepoel 45 tellen op de nummer twee Lampaert.

 

El Salvador wil geothermale energie gebruiken voor Bitcoin-mining

Nadat  El Salvador de bitcoin als wettig betaalmiddel heeft erkend, onderzoekt het Midden-Amerikaans land nu de mogelijkheden tot het minen van de cryptocurrency met 'vulkaan aangedreven', hernieuwbare energie. President Nayib Bukele maakte op Twitter bekend dat hij het staatsbedrijf voor geothermie Lageo opdracht heeft gegeven een plan uit te werken. "We gaan grote stappen voorwaarts maken!"

Het parlement van het Midden-Amerikaanse land is de eerste staat die bitcoin als wettig betaalmiddel toestaat. De cryptocurrency is onder vuur komen te liggen vanwege het hoge energieverbruik dat nodig is voor het minen van de bitcoin.

Carapaz neemt trui v.d.Poel over in Zwitserland

Richard Carapaz heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. In de bergrit over iets meer dan 175 kilometer won hij de sprint van Jakob Fuglsang. Bovendien nam Carapaz de leiderstrui over van Mathieu van der Poel.

Van der Poel zat vandaag in de vlucht van de dag. De Nederlander liet zich echter weer afzakken toen de bergen in de slotfase opdoemden. Op de voorlaatste col waren alleen de klassementsmannen nog over. Chaves sprong weg, maar hij werd voorbijgereden door Fuglsang. In de slotklim kreeg Fuglsang gezelschap van Carapaz. In de sprint ging de Deen te vroeg aan waarna Carapaz er met de winst vandoor ging.

Carapaz heeft in het algemeen klassement 26 tellen op Fuglsang en 33 seconden voorsprong op Julian Alaphilippe die derde staat. 

Voor het eerst sinds 20 jaar wereldwijde toename van kinderarbeid

Voor het eerst in twee decennia is de kinderarbeid wereldwijd weer toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de hulporganisatie van de Verenigde Naties, Unicef, en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

De gegevens voor het rapport, dat eens in de vier jaar verschijnt, zijn verzameld vóór de Coronacrisis. Begin 2020 waren wereldwijd ongeveer 160 miljoen minderjarigen het slachtoffer van kinderarbeid - 8,4 miljoen kinderen meer dan vier jaar eerder. De situatie is daarna waarschijnlijk nog meer verslechterd als gevolg van de corona-pandemie, volgens de organisaties. Iets meer dan de helft van deze kinderen zijn tussen de vijf en elf jaar oud. De meeste kinderarbeid komt voor in de agrarische sector met 70 procent, 20 procent in de dienstensector en 10 procent in de industrie.

"We verliezen terrein in de strijd tegen kinderarbeid", zegt UNICEF-chef Henrietta Fore. Mochten de laatste voorspellingen van de toename van de armoede als gevolg van de coronapandemie uitkomen, dan zullen volgens UNICEF eind 2022 nog eens negen miljoen kinderen gedwongen worden tot kinderarbeid. Statistische modellering toont aan dat dit aantal aanzienlijk hoger zou kunnen zijn. "Als gevolg van bezuinigingsmaatregelen en andere factoren zou het aantal kinderen in kinderarbeid tegen het einde van volgend jaar met (extra) 46 miljoen kunnen stijgen", zegt UNICEF-statistiekspecialist Claudia Cappa.

De ILO waarschuwt dat kinderen die gedwongen worden te werken een hoog fysiek en mentaal risico lopen. De getroffen kinderen worden beperkt in hun rechten en in hun toekomstige kansen. Daarnaast dreigt er een vicieuze cirkel van armoede en kinderarbeid die generaties lang zal voortduren.

Ongeveer een derde kan niet naar school
Van de kinderen die werken, gaat volgens het rapport 28 procent van de vijf- tot elfjarigen niet naar school en van de twaalf- tot veertienjarigen 35 procent. Volgens het rapport komt kinderarbeid vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Als huishoudelijke taken worden meegeteld, is het verschil kleiner.

UNICEF en de IAO brengen in het bijzonder de situatie van kinderen in sub-Sahara Afrika onder de aandacht. Daar was met een groei van 16,6 miljoen kindarbeiders de grootste stijging. De redenen zijn terugkerende crises, extreme armoede en ontoereikende maatregelen op het gebied van sociale bescherming. Bijna een kwart van de kinderen van 5 tot 17 jaar in de regio wordt geclassificeerd als kinderarbeid, vergeleken met 2,3 procent in Europa en Noord-Amerika. 

Tussen 2000 en 2016 was het aantal slachtoffers van kinderarbeid wereldwijd juist met 94 miljoen afgenomen.

Pogacar grijpt de macht in Slovenië

Tadej Pogacar heeft in aaloop naar de Tour de France laten zien dat hij de uitstekende vorm is. In de tweede rit van de Ronde van Slovenië won de 22-jarige de bergetappe in zijn thuisronde.

De tweede etappe in de Ronde van Slovenië was er een voor de klimmers. Tadej Pogacar was vooraf de grote favoriet en maakte dat ook helemaar. Nadat de vroege vluchters van de dag waren ingerekend ging Pogacar ten aanval. Niemand kan de Tour de France-winnaar volgen en Pogacar zou uiteindelijk met meer dan één minuut voorsprong winnen. Pogacar is ook de nieuwe leider in de Sloveense rittenkoers.

Matej Mohorič werd tweede op bijna anderhalve minuut van zijn landgenoot. De Sloveen kwam in de Giro d'Italia nog zwaar ten val op zijn hoofd, maar hield wonderwel niks over aan die valpartij. Diego Ulissi legde beslag op de derde plaats.

De zonsverduistering is weer voorbij, wat hebben we gezien en gemerkt?

Vandaag was de zon even gedeeltelijk verduisterd. Vanaf 11.18 schoof de maan tussen de aarde en de zon, waardoor het leek alsof er een hap uit de bovenkant van de zon was. Het was de eerste eclips boven Nederland sinds 2015. Om 13.31 was de zon weer volledig zichtbaar. Zo meldt de Gelderlander.

Mercedes blikt terug op pijnlijk weekend

De Grand Prix van Azerbeidzjan was een teleurstellend weekend voor Mercedes F1. Valtteri Botas kon het hele weekend geen vuist maken en Lewis Hamilton leek 2 seconde lang de wedstrijd te gaan winnen maar schoot door in de eerste bocht na de herstart en vergooide zo de kans om weer koploper in de WK stand te worden.

Zoals gebruikelijk blikt het team op YouTube terug op het voorbije raceweekend en deze keer beantwoordt Technology Director Mike Elliott de vragen van de racefans. Uiteraard komen de problemen van Bottas en de herstart van Lewis aan bod. Ook de pitstopstrategie en de emoties binnen het team komen voorbij.

Brake Magic, Different Wings & More | 2021 Azerbaijan GP F1 Race Debrief (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team)

Den Haag komt met gratis maandverband: 'Geen luxe, maar noodzaak!'

Op een aantal openbare toiletten in gebouwen en in de maatschappelijke opvang in Den Haag komen binnenkort gratis menstruatieproducten. De gemeente start een pilot om te zorgen dat vrouwen in armoede ook naar school of werk kunnen als zij ongesteld zijn. Meer hierover in het AD.

Asielzoekerscentrum in Rijswijk gaat na vijf jaar dicht

Rijswijk zet na vijf jaar een punt achter de opvang van asielzoekers. Voor de bijna 500 huidige bewoners wordt tegen de tijd van de sluiting van het azc in november een andere plek in Nederland gezocht. Het centrum had een turbulente start en één piek in overlast. Meer hierover bij het AD.

De emoties liepen hoog op toen Rijswijk toen het azc er 5 jaar geleden moest komen om de enorme toestroom van vluchtelingen uit Syrië op te vangen, maar ook toen er in 2019 een beslissing moest worden genomen of de volle vijf jaar van het contract met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) volgemaakt zou worden.

In 2019 bleek dat Rijswijk veel overlast ondervond van het azc, er was regelmatig geweld binnen het azc en bewoners van het centrum maakten zich schuldig aan winkeldiefstallen en intimidatie. De overlast was met name te wijten aan jonge mannen uit veilige landen, de zogenoemde kansloze asielzoekers. Men kon deze categorie niet weren uit het azc, maar nadat het azc beterschap beloofde en een veiligheidsplan op te zullen stellen besloot de gemeenteraad na een emotioneel debat om de vijf jaar vol te maken. 

Volgens het COA heeft het veiligheidsplan gewerkt en is de situatie verbeterd ten opzichte van 2019. "Zoals in elke wijk in Nederland is er ook weleens wat in een azc”, stelt een woordvoerder van het COA. 

Legoland gaat eindelijk open op Scheveningen

De overdekte binnenattractie Legoland Discovery Centre op Scheveningen opent donderdag 24 juni haar deuren. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen zich vanaf dat moment laten onderdompelen in de kleurrijke wereld van Lego. Zo meldt het AD.

Tijdens een bezoek hebben kinderen de mogelijkheid om samen met hun vrienden en familie te bouwen, spelen en leren. De attractie bestaat uit vele interactieve onderdelen met onder andere Duplo, LEGO Ninjago en LEGO Friends. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om gewoon met LEGO te kunnen spelen en bouwen, er is er een 4D bioscoop met leuke LEGO films en een spannende attractie-rit door een mooie LEGO stad.

Een van de onderdelen in de attractie is MINILAND, waar verschillende Haagse highlights zijn nagebouwd in duizenden LEGO steentjes. Ook zijn er “playmakers” aanwezig. Zij leren de bezoekers meer over LEGO en de verschillende bouwwerken en hoe zij dit thuis in de praktijk kunnen toepassen, door het geven van mini-workshops en speciale LEGO bouwsessies.

COVID-19: 1.607 positief getesten en 5 doden, in totaal 1.669.121 en 17.705

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.607 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.669.121 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 40 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 486 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 11 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 297 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.705 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Ratchet & Clank: Rift Apart krijgt eigen launchtrailer

Voor wie nog steeds niet doorhad dat er een nieuwe Ratchet & Clank aan zit te komen, heeft Insomniac een launchtrailer gemaakt. Wie een beetje oplette weet natuurlijk al dat Ratchet & Clank: Rift Apart morgen uitkomt voor PlayStation 5.

En toch, het is een leuke trailer met mooie plaatjes, dus klagen doen we niet. Ons aller Kensuke beoordeelde de game met een 8, dus wat dat betreft hebben we een goede game om naar uit te kijken.

Biologische voeding valt door de mand: vaak 'ongezonder' dan gewone variant

Producten die verkocht worden met de benaming ‘bio’ zijn lang niet altijd gezonder dan producten die niet ‘bio’ zijn. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Franse consumentenorganisatie INC. Die legde een aantal populaire producten uit de supermarkt naast elkaar, waarbij de biologische variant werd steeds vergeleken met de ‘gewone’ variant. Meer hierover in het AD.

Zo blijkt de biologische groentesoep van Knorr maar 40 procent groente te bevatten, terwijl de ‘gewone’ groentesoep van Knorr 51 procent groente bevat. In de bio-soep zit 9 procent wortel en 4 procent tomaat, in de niet-biologische groentesoep zit twee keer zoveel wortel en drie keer zoveel tomaat, meldt de Franse consumentenorganisatie.

Ook keken de onderzoekers naar de ecologische footprint van de producten. De frambozenyoghurt met een officieel biologisch keurmerk bleek naast minder frambozen dan de gewone yoghurt ook nog eens het milieu onnodig te belasten. "De suiker die in biologische yoghurt zit, komt uit Brazilië.’’ Dat moest dus zo’n 8.000 kilometer vervoerd worden. "Geen goede score als je naar de CO₂-uitstoot kijkt’’, concluderen de onderzoekers.

VVD en CDA proberen nieuwe dierenwet onderuit te halen: 'Onrust is onwenselijk'

Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie doen een poging om de nieuwe dierenwet onderuit te halen. Die recent aangenomen wet regelt dat dieren vanaf 1 januari 2023 geen pijn of ongemak meer mogen hebben als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden.

Vorige week was de schrik groot toen bleek dat een door de eerste kamer aangenomen wetswijziging, afkomstig van de Partij voor de Dieren, grote gevolgen kan hebben voor veehouders en baasjes van huisdieren. Zo lijken konijnen en vogels niet meer in een hok of kooi gehouden te mogen worden. Ook gaan er voor koeien- en varkensstallen veel veranderen, omdat de dieren natuurlijk gedrag moet kunnen vertonen. Meer hierover bij het AD.

Het nutteloze feitje van de dag: leesmappen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen vast allemaal de leesmap wel, maar velen van ons zullen hem niet in huis hebben. Maar wist je dat er in het derde kwartaal van vorig jaar nog altijd 40 bedrijven in Nederland waren die leesportefeuilles verhuurden? Het gaat daarbij om leesmappen e.d. voor particulier en bedrijfsmatig gebruik (bijvoorbeeld voor wachtkamers van artsen en kappers), zo weet het CBS ons te vertellen.

Harrie Jekkers legt uit wat de leesmap is:

Jeremy Clarkson over boerderijshow Clarkson's Farm: 'De grootste uitdaging waren de schapen'

Wat als je jaren geleden een boerderij hebt gekocht, maar die nooit zelf hebt onderhouden? Juist, dan besluit je op een dag dat het tijd wordt voor een televisieshow over het boerenleven. Presentator en autojournalist Jeremy Clarkson neemt in Clarkson's Farm de kijker mee achter de schermen bij 'zijn' Diddly Squat boerderij en laat zien hoe hard het wel niet werken is om het echte boerenleven te leiden. 

EK: Voorbeschouwing groep F

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen de laatste groep door met daarbij drie toplanden Duitsland, Frankrijk en Portugal.

Frankrijk
Frankrijk verloor op weg naar het EK in de kwalificatiegroep één keer van Turkije en later speelde het ook nog gelijk tegen de Turken. Toch wist Les Bleus zich als groepswinnaar te plaatsen voor het Europees kampioenschap.

Frankrijk kent een mooie geschiedenis op de EK-eindrondes. In 1984 behaalde Frankrijk onder leiding van sterspeler Michel Plantini, die in vijf wedstrijden maar liefst negen keer te scoren, de titel door in de finale door met 2-0 te winnen van Spanje. Ook in 2000 op het EK in België en Nederland pakte Frankrijk de Europese titel. Als huidig wereldkampioen won de Franse ploeg van Italië, al leek Italië lange tijd op weg naar de Europese titel. In de finale kwam Italië op voorsprong, waarna Sylvain Wiltord in de blessuretijd de gelijkmaker maakte, waarna David Trezeguet met een golden goal in de verlengingen Frankrijk naar de tweede Europese titel schoot.

Duitsland
Duitsland wist in een poule met het Nederlands elftal zich als groepswinnaar te plaatsen voor het EK. 'Die Mannschaft' had alleen in de twee wedstrijd met Oranje het moeilijk. In de eerste wedstrijd won Duitsland nog wel van het Nederlands team dankzij een doelpunt in de negentigste minuut. In de tweede wedstrijd tegen Oranje werd de enige nederlaag geleden in de EK-kwalificatie.

Duitsland kent een mooi verleden met de eindrondes van het EK. Het stond maar liefst zes keer in de finale van een EK en daarin won het drie keer. De laatste zege is wel alweer een tijdje geleden. 25 jaar geleden zorgde Oliver Bierhoff met een golden goal voor de derde Duitse titel op het Europees kampioenschap. Daarna werd het wat minder, al werd bij de laatste twee Europees kampioenschappen wel telkens de halve finales gehaald. Vanaf 1972 is Duitsland trouwens telkens aanwezig op het EK.

Hongarije
Hongarije werd pas vierde in de poule voor kwalificatie, maar via een omweg wist de Hongaarse ploeg zich alsnog te kwalificeren voor het EK. Via de Nations League had Hongarije zich geplaatst voor de play-offs en daarin werd eerst in de halve finale Bulgarije verslagen, waarna in de finale met 2-1 van IJsland werd gewonnen.

Voor beste prestatie van Hongarije moeten we ver teruggaan. Op het EK van 1964 wist Hongarije de derde plaats te behalen. Daarna werd het acht jaar later nog eens vierde op het EK van 1972. Na dat EK was het lange wachten op een nieuwe deelname van de Hongaarse ploeg. Pas in 2016 deed Hongarije voor de derde keer mee aan een EK. Op dat EK in Frankrijk wisten ze de groepsfase te overleven, waarna het in de achtste finales werd het kansloos uitgeschakeld door België.

Portugal
Uittredend Europees kampioen Portugal moest zich ook kwalificeren voor Euro2020. Ze werden in de poule tweede achter Oekraïne. Ze bleven Servië wel voor, al bleef het tot de laatste wedstrijd spannend. Portugal moest de wedstrijd winnen van Luxenburg voor directe plaatsing en deed dat ook vrij gemakkelijk met 2-0.

Voor het grootste succes van Portugal hoeven we niet ver terug te gaan. Op het laatste EK pakte de Portugese voetbalploeg voor het eerst de titel. Na de vorige edities waar Portugal er steeds dichtbij was werd er eindelijk de Europese titel gepakt. In de finale werd er na verlengingen dankzij een doelpunt van Eder gewonnen. Op de laatste zes EK's wist Portugal maar liefst vier keer de halve finales te bereiken van het Europees kampioenschap.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 23

De bioscopen zijn eindelijk weer open. Afgelopen donderdag was er een handjevol films in de bioscoop te zien, maar vandaag (donderdag 10 juni) wordt er pas een gigantisch filmblik open getrokken van uitgestelde releases. De écht grote blockbusters volgen wat later, maar vanaf vandaag is er voor iedereen weer voldoende keus in de bioscopen. De liefhebbers van horror boffen echter wel. Een uitgebreid boeket volgt hieronder.

Spiral: From the Legacy of Saw

Een franchise die niemand weet te stoppen. Na een reeks van 7 delen volgde er een spin-off over Jigsaw zelf en nu wordt er weer een hoofdstuk geopend in de legacy van Saw. Chris Rock speelt de hoofdrol, terwijl Darren Lynn Bousman terugkeert als regisseur in de Saw-franchise Een sadistisch genie hanteert een eigen gestoorde vorm van gerechtigheid in Spiral, het angstaanjagende nieuwe hoofdstuk uit de Saw-reeks. Werkend in de schaduw van een vooraanstaand politieveteraan (Samuel L. Jackson), nemen de brutale detective Ezekiel “Zeke” Banks (Chris Rock) en zijn onervaren partner (Max Minghella) de leiding in een angstaanjagend moordonderzoek dat doet denken aan het duistere verleden van de stad. Terwijl het mysterie zich verder verdiept, bevindt Zeke zich onbewust in het centrum van het verdorven spel van de moordenaar. 

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Nóg een horrortitel in een alsmaar uitdijende franchise. The Conjuring: The Devil Made Me Do It is de zevende film in het 'Conjuring' Universe, de grootste horrorfranchise in de filmgeschiedenis die wereldwijd meer dan 1,8 miljard dollar heeft opgebracht. The Conjuring: The Devil Made Me Do It vertelt een huiveringwekkend verhaal vol verschrikkingen, moord en een onbekend kwaad dat zelfs Ed en Lorraine Warren, ervaren onderzoekers van het paranormale, geschokt heeft. Het is een van de meest sensationele zaken uit hun carrière. De strijd om de ziel van een jonge jongen dwingt ze om tot het uiterste te gaan en leidt er uiteindelijk toe dat voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een moordverdachte beweert door de duivel bezeten te zijn geweest. Patrick Wilson en Vera Farmiga keren terug als Ed en Lorraine Warren onder de regie van Michael Chaves.

I Don't Wanna Dance

Na twee jaar bij hun tante gewoond te hebben worden de vijftienjarige Joey (Yfendo van Praag) en zijn jongere broertje tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar het gezinsgeluk komt al snel onder druk te staan wanneer Daphne terugvalt in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang houdt hij deze destructieve dans met zijn moeder nog vol, ten koste van zijn eigen geluk? I Don’t Wanna Dance is een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het zelf meemaakte.

La dea fortuna

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro's beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven. Regisseur Ferzan Özpetek, geboren in 1959 in Istanbul maar in de jaren zeventig verhuist naar Italië waar hij bekend is geworden door o.a. de successen Hamam, Il Bagno Turco, Harem Suaré, La Finestra di fronte en Mine Vaganti is met La dea Fortuna terug naar zijn oorsprong om verhalen te verfilmen vanuit zijn persoonlijke achtergrond. Voor "La dea Fortuna" raakte hij geïnspireerd door een gesprek met de vrouw van zijn broer. Zijn broer was ernstig ziek en zou kort daarop overlijden. De vrouw zei tegen Ferzan: ik heb ook een zwakke gezondheid, met mijn diabetes. Mocht mij iets overkomen, wil jij dan met jouw vriend samen voor onze kinderen zorgen? La dea Fortuna werd eind vorig jaar uitgebracht in Italië en was een aantal weken de best bezochte film. De productie werd onlangs bekroond met de David di Donatello Award, de belangrijkste Italiaanse filmprijs, voor Best Actress (Jasmine Trinca).

Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train

Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train is de eerste bioscoopfilm van de in Japan zeer populaire, gelijknamige mangareeks over een jongen die zich ontpopt tot demonenjager nadat demonen zijn familie vermoordden en zijn zus ontvoerden. De film brak vorig jaar tijdens de coronapandemie een bioscooprecord in Japan. Binnen tien dagen bracht de film meer dan 10 miljard yen - ruim 80 miljoen euro - op. De vorige recordfilm - de animatie Spirited Away uit 2001 - had 25 dagen nodig om die mijlpaal te passeren. Ook de originele manga van Kimetsu no Yaiba heeft in 2020 alle internationale verkooprecords verbroken met een opbrengst van meer dan 83 miljoen dollar in 1 jaar. Tanjiro Kamado en zijn vrienden hebben hun training in Butterfly Mansion afgerond en arriveren voor hun volgende missie op de ‘Mugen Train’ waar in korte tijd meer dan 40 mensen zijn verdwenen. Tanjiro, Nezuko en zijn vrienden Zenitsu en Inosuke verenigen hun krachten met de machtigste zwaardvechter van het Demon Slayer Corps, Flame Hashira Kyojuro Rengoku, om de demon aan boord van de “Mugan Train’ die op weg is zijn ondergang, te kunnen verslaan.

Tu Me Manques

Als de conservatieve Jorge dieper in het leven van zijn overleden zoon Gabriel duikt, komen er onverwachte vondsten bovendrijven. Via een Skype call met Sebastian, een vriend van Gabriel, ontdekt Jorge dat Sebastian en Gabriel een relatie hadden. Hoe goed kende Jorge zijn zoon eigenlijk? Desondanks het schokkende nieuws, en zijn beschuldigingen richting Sebastian, reist Jorge naar New York in de hoop om het leven zijn overleden zoon beter te begrijpen. Hier wordt Jorge door Sebastian betrokken in een toneelstuk over het verwerken van pijn, verdriet en verlies. Tu Me Manques is gebaseerd op de Boliviaanse theaterhit van dezelfde maker.

Shadow Game

Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. In deze mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden? Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Undine

“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn en ze gaat naar haar werk. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen. Onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen. Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School - op een fascinerende manier de mythe van de waternimf Undine of Ondine, die bovenwater maar op één manier kan overleven: door de menselijke liefde. Het Duits-Franse drama met hoofdrollen voor Paula Beer (Werk ohne Autor, Transit), Franz Rogowski (Victoria, Transit), Jacob Matschenz (Werk ohne Autor, Die Welle) was te zien in de officiële competitie van het Filmfestival van Berlijn. Undine won de FIPRESCI prijs en Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.

Blackbird

Lily (Susan Sarandon) is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit zij haar leven te willen beëindigen. Ze vraagt haar familie om nog eenmaal bijeen te komen voor haar afscheid. Maar al snel komt een onopgelost conflict tussen haar dochters, Jennifer (Kate Winslet) en Anna (Mia Wasikowska) bovendrijven.

Ook vanaf deze week: Eye brengt zes films van Wong Kar Wai opnieuw landelijk uit. Behalve The Hand is alles op 4K gerestaureerd.

The Hand

Wong Kar Wai's weelderig bijdrage aan de omnibusfilm Eros, waar ook Steven Soderbergh en Michelangelo Antonioni aan meewerkten. Een hypnotiserend verhaal over obsessie, onderdrukking en klassenverschillen in het Hongkong van de jaren zestig. Director's cut. Gong Li speelt een mysterieuze courtisane die haar nieuwste kleermaker (Chang Chen) seksuele diensten verleent, zodat hij zich haar zal herinneren bij elke jurk die hij voor haar ontwerpt. Hun perverse verhouding wordt steeds sterker naarmate haar gezondheid achteruitgaat. Wong Kar Wai leefde zich voor The Hand uit in de sixties art-direction, vol weelderige interieurs, bloemen, spiegels en een lange reeks chique jurken. In veel opzichten is The Hand net zo mooi en ontroerend als In the Mood for Love, maar de personages kunnen niet meer verschillen van de ingetogen, gekwelde geliefden uit Wongs eerdere film. Samen met virtuoos cameraman Christopher Doyle dompelt hij je weer onder in zijn lyrische, melancholieke wereld, zoals altijd met behulp van radicale kadrering, slow motion, een stortvloed aan muziek, aanhoudende regen, weemoed en romantiek. De laatste close-up zindert lang na. 

In the Mood for Love

Deze liefdeswals geldt nog steeds als een onovertroffen portret van ingehouden, gepassioneerde sensualiteit. De fotografie van Wong Kar Wai’s favoriete cameraman Christopher Doyle, het spel en de muziek laten je in een ritmisch vloeiend geheel getuige worden van diepe, onuitsprekelijke gevoelens. De onzichtbare dans wordt uitgevoerd door meneer Chow (Tony Leung) en mevrouw Chan (Maggie Cheung), toevallig elkaars buren in een appartementengebouw in het Hongkong van 1962. Hun echtgenoten blijken een affaire te hebben, de twee vinden excuses om elkaar te troosten, de liefde fakkelt omhoog maar de gevoelens die daarbij horen worden in het gareel gehouden. In the Mood for Love was in Cannes onderdeel van de Gouden Palm-competitie, kreeg een speciale prijs voor cinematografie en montage en Tony Leung won de Best Actor Award. De stijlvolle aankleding, het smetteloze voorkomen van Tony Leung en de schoonheid van Maggie Cheung, die beiden zeer sterk acteren, maakten de film tot een monument van esthetisch genot. Dat geldt ook voor de soundtrack, waarop crooner Nat King Cole te horen is. Wong Kar Wai over de restauratie: "Aan het eind van In the Mood For Love staat deze tekst: He remembers those vanished years. As though looking through a dusty window pane,the past is something he could see, but not touch. And everything he sees is blurred and indistinct. Dat was precies mijn gevoel toen ik de film in 2015 opnieuw bekeek. Dankzij Criterion en het nauwgezette werk van L’Immagine Ritrovata hebben we vijf jaar kunnen besteden aan het restaureren van niet alleen In the Mood For Love, maar ook de rest van deze collectie. Nu is het raam niet meer stoffig."

Happy Together

Lyrisch, bedwelmend portret van een verbroken relatie. Hongkong-supersterren Tony Leung en Leslie Cheung spelen een stel dat door Argentinië reist en opgesloten zit in een turbulente cyclus van verliefdheid en destructieve jaloezie. Winnaar van de prijs voor Beste Regisseur in Cannes. Wong Kar Wai en cameraman Christopher Doyle versmelten de ritmes van Buenos Aires en de jazz van Frank Zappa tot een beeldschoon gefilmde liefdestragedie, afwisselend wanhopig en uitzinnig romantisch. Wong nam zijn film op aan de vooravond van de overdracht van Hongkong in 1997, toen de LGBTQ+-gemeenschap van het land plotseling een onzekere toekomst tegemoet ging. Ho en Lai worden vol intensiteit gespeeld door hartenbrekers Leslie Cheung en Tony Leung, destijds Chinese supersterren. Happy Together won de Best Director Award en was onderdeel van de Gouden Palm-competitie in Cannes.

Fallen Angels

Het vervolg op Chungking Express is opnieuw een stilistisch spectaculaire verkenning van de metropool by night. De levens van een huurmoordenaar, diens opdrachtgever, een telefoonverslaafde vrouw en een zonderlinge ex-crimineel botsen op elkaar in het Hongkong van de jaren 90. Als cameraman koos Wong Kar Wai alleskunner Christopher Doyle. Killer doet zijn werk als huurmoordenaar. Stoïcijns en doeltreffend. Toch wringt er iets: heeft hij het juiste beroep gekozen? Agent, zijn bazin, heeft alleen oog voor Killers schoonheid, ze is razend verliefd, Killer geeft geen krimp. En dan zijn er nog het meisje Punkie en de ex-crimineel Ho, die als ondernemer een wel heel aparte klantbenadering hanteert.

Chungking Express

Kaleidoscopische kijk in het jachtige (nacht)leven van Hongkong. Regisseur Wong Kar Wai smeedt het grotestadsleven, oosterse cultuur, misdaad, liefde en de muziek van The Mama's and the Papa's (California Dreamin') aaneen tot een bezwerende droomclip. In Wong Kar Wai's opvallend gestileerde doorbraakfilm lijden twee politiemannen beiden aan een gebroken hart. De een bestrijdt zijn liefdesverdriet met hardlopen, de ander heeft zo te lijden onder het vertrek van zijn vriendin dat hij niet merkt dat het snackbarmeisje Faye stapelverliefd op hem is.

2046

Na het succes van In the Mood for Love werkte Hongkong-regisseur Wong Kar Wai vier jaar lang aan de volmaakt gestileerde nostalgische sf-film 2046. Schrijver Chow (Tony Leung), de hoofdpersoon uit In the Mood for Love, werkt in een Hongkongs hotel aan een sciencefictionroman. Met korte affaires probeert hij zijn grote liefde te vergeten. 'Een ballade van gefnuikt verlangen' (Filmkrant)

Hallo Wereld!

Wie ben ik? Heb ik pootjes? Hoe leer ik ademen? En oh ja … wat ik eet ik eigenlijk graag? Minstens tien verschillende diersoorten worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De ransuil vliegt op en leeft z’n tweede leven ‘s nachts! De watervogel maakt zich onzichtbaar, doet de zeewierdans en vangt zo een vis. De ijsvogel zoekt naar een plekje in de zon. Ontdek wie de oeverbouwer is en maak kennis met een gigantische snoek, die op zoek gaat naar groot avontuur. En dan zijn er nog de moerasschildpad, de bosvleermuis en de vuursalamander. Samen juichen ze: “Hallo wereld!”

Sia, de Rebelse Bosfee

Sia is een jonge, charmante en ondeugende bosfee, die haar huis in het bos verruilt voor een leven In de stad. Daar ontmoet ze Alfred (11), een echte natuurliefhebber, en al gauw worden ze beste vrienden. Sia houdt van de grote stad, de rechte vormen, de mooie parkeerplaatsen en de vaste gewoonten die mensen hebben. Ze hecht zich snel en heeft veel plezier met Alfred en zijn stadse vrienden, totdat op een dag de vogels zomaar uit de lucht vallen in de straten van de stad. De stinkende kunstmestfabriek, waar de vader van Alfred werkt, zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. Alfred en Sia besluiten op onderzoek te gaan naar wat de natuur bedreigt en wat zij kunnen doen om te voorkomen dat al het leven in het bos wordt vernietigd. Met Sia’s ongecontroleerde feeënkrachten trekken zij samen ten strijde om de natuur te redden!

David Byrne's American Utopia

Regisseur Spike Lee documenteert de briljante en tijdloze Broadway-show uit 2019 van voormalig Talking Heads-frontman David Byrne, gebaseerd op zijn gelijknamige, meest recente album en tour. Het uitbundige en intrigerende concert American Utopia van David Byrne verlichtte vorig jaar Broadway met Byrnes kenmerkende, ritmische en inspirerende nummers. Hij werkte hiervoor met een levendige, nieuwe band en dansers uit de hele wereld en transformeerde zijn muziek in een tegengif tegen de polarisatie in Amerika en de rest van de wereld. Spike Lee bracht het bijzondere theaterstuk naar het grote doek als een oproep om met elkaar te verbinden, ongelijkheid te bestrijden en om, bovenal, het leven te vieren. David Byrne’s American Utopia roept ons allen op om na te denken, te verbinden en mee te dansen. Het muzikale meesterwerk zet aan tot nadenken en geeft ons precies wat we in deze tijd nodig hebben. Met onder andere Talking Heads-klassiekers als “Burning Down the House”, “Road to Nowhere” en “Once in a Lifetime”, maar ook nieuwe nummers als “Here” en een indrukwekkende cover van Janelle Monáe’s “Hell You Talmbout”. Bij het laatstgenoemde nummer zingt de band de namen van zwarte Amerikanen die zijn overleden door politiegeweld. Spike Lee’s krachtige beelden brengen de registratie naar het nu.

The Dissident

The Dissident, van Oscar-winnend regisseur Bryan Fogel (Icarus), is een documentaire-thriller die het labyrint van bedrog blootlegt achter de moord op de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in de Saoedische ambassade in Istanbul. Een verhaal over geld, tirannie en doorgedraaide technologie. Met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden en ongekende toegang tot degenen die het dichtst bij het verhaal staan, inclusief Khashoggi's verloofde Hatice Cengiz, de Turkse politie en aanklagers, en de jonge Saoedische dissident waarmee Khashoggi samenwerkte. Al het bewijs wijst rechtstreeks naar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die nergens voor is teruggedeinsd om dit verhaal in de doofpot te stoppen. De kern van de film is Khashoggi zelf, een principiële hervormer die probeerde een rechtvaardiger en open samenleving te creëren in zijn Saoedische thuisland. The Dissident is een krachtige, beangstigende blik op een internationale dekmantel, die laat zien dat in de wereld van vandaag niemand die tegen sterke krachten ingaat, echt veilig is.

100UP

In 100UP ontmoet regisseur Heddy Honigmann een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. De tijd is zowel hun vijand als hun vriend. Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.


Ga jij de films van Wong Kar Wai (opnieuw) ontdekken deze week of vind je het meer tijd voor een documentaire in de bioscoop? Laat het hierover even weten!

WK-brons voor judokas Vermeer en De Wit

Nederland heeft de eerste medailles binnen op het wereldkampioenschap judo in Boedapest. In de Hongaarse hoofdstad was er brons voor zowel Sanne Vermeer (-63kg) als Frank de Wit (-81kg), die er beiden in de halve finales uit waren gevlogen.

Vermeer begon met een felbevochten zege op de Poolse Angelika Szymanska, waarna ze de Spaanse Cristina Cabaña en Anja Obradovic uit Servië de baas was. In de halve finales was veelvoudig wereldkampioene Clarisse Agbegnenou te sterk voor de Nederlandse, die vervolgens de strijd om brons won van veterane Ketleyn Quadrus uit Brazilië.

Het andere brons was voor Obradovic, die Anriquelis Barrios klopte en Venezuela zo van een zeldzame medaille af hield. Het goud ging voor de vijfde keer naar de ongenaakbare Agbegnenou, die de Sloveense Andreja Leski eerst op haar zij gooide om het vervolgens met een houdgreep af te maken.

De Wit opende met een zware zege op de Serviër Zebeda Rekhviashvili, waarna Achraf Moutii uit Marokko eraan moest geloven. Ook de verrassende Dominicaan Medickson del Orbe werd verslagen, net als de Portugees Anri Egutidze. Na zijn zeges op Rekhviashvili en Egutidze trof De Wit in de halve finales een daadwerkelijk voor Georgië uitkomende judoka, maar Tato Grigalashvili was te sterk.

In de strijd om brons wist De Wit wel knap te winnen van de Japanner Sotaro Fujiware, het andere brons was na winst op de Oezbeek Sharofiddin Boltaboev voor Egutidze. Grigalashvili mocht zich niet tot wereldkampioen kronen, want die eer ging naar België: Matthias Casse gooide hem in de finale fraai op de rug en pakte na het zilver van 2019 nu de wereldtitel.

Nadal en Djokovic naar halve finales Roland Garros

Niet geheel verrassend hebben tennissers Rafael Nadal en Novak Djokovic zich geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. Zowel de tigvoudig kampioen als de wereldranglijstaanvoerder moesten daar wel een set langer voor spelen dan gedacht.

Nadal (3) nam het op tegen de Argentijn Diego Schwartzman (10), die in de tweede set een vroege break ongedaan zag maken, maar dit op 5-4 nog eens voor elkaar kreeg. Daar bleef het echter wel bij: in set drie had Nadal aan één break genoeg, in de vierde set won de Argentijn nauwelijks nog een punt en dus maakte Nadal het af met 6-3, 4-6, 6-4, 6-0.

Djokovic speelde tegen de Italiaan Matteo Berrettini (9), die in de eerste twee sets niet echt een bedreiging vormde. Hij ging echter beter spelen en trok er in de derde set een tiebreak uit, die hij nipt wist te winnen. In set vier ging het weer lang gelijk op, maar op 6-5 sloeg Djokovic op zijn derde matchpoint in die game toe: 6-3, 6-2, 6-7 (5), 7-5.

FOK! Wat een weer: hetzelfde maar iets warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo zonaanbidders, regenhaters en geïnteresseerden!

We moesten er lang op wachten maar vooralsnog is het deze maand wat mij betreft een prima weer, warm, droog en de zomer is te voelen. Dat gaan we tot het weekend sowieso houden, in het weekend is het iets minder warm. Vandaag kwam het kwik van 19 tot 22 graden aan de kust tot ongeveer 27 graden in het zuidoosten. Neerslag is er niet geweest en komt ook niet voorlopig. 

Vanavond is het nog lang warm en is er wat sluierbewolking met een zwakke tot matige westenwind. Vannacht blijven we hetzelfde weerbeeld hebben maar dan wat kouder. Dat komt omdat de zon dan weg is maar koud wordt het niet met 13 graden en een zwakke zuidwestenwind. Morgen overdag is het een graadje warmer dan vandaag, met veelal zon maar ook met wat bewolking.

Ik wens u allen vandaag een mooie dag toe!

Het Wormer- en Ilperveld, waar Pukeko afgelopen week te vinden was (Foto: Pukeko)
Het Wormer- en Ilperveld, waar Pukeko afgelopen week te vinden was (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Flexwerkers en de coronacrisis

De coronacrisis betekende het eind van een lange periode van werkgelegenheidsgroei. De grootste klap viel in het tweede kwartaal van 2020. Daarna herstelde de werkgelegenheid zich sterk. In het eerste kwartaal van 2021 was de werkzame beroepsbevolking 0,4 procent kleiner dan een jaar eerder. De krimp zat voornamelijk bij werknemers met een flexibel arbeidscontract. Hiervan waren er in het eerste kwartaal 6,7 procent minder dan een jaar eerder. In het aantal flexibele werknemers zat al wel vanaf begin 2019 een dalende trend.

De stijging van het aantal werknemers met een vaste baan, die al een tijd lang aan de gang is, ging in 2020 en begin 2021 in een iets lager tempo door. Ook het aantal zelfstandigen steeg, net als in de jaren daarvoor. Zelfstandigen vormden in 2020 ruim 17 procent van de werkzame beroepsbevolking. Drie kwart daarvan zijn zzp’ers. In deze groep zit ook de groei. Het aantal zelfstandigen met personeel fluctueert wat, maar vertoont geen duidelijke trend. Er waren dan wel meer zelfstandigen in 2020, ze maakten echter minder uren. In december werkten ze per week 2,5 uur minder dan een jaar eerder. Ook de werknemers werkten minder, maar bij hen bleef de daling beperkt tot 1 uur.

Onder de ontwikkeling van het aantal flexwerkers gaat een grote dynamiek schuil. Er stromen zowel veel personen in als uit. Het aantal flexibele werknemers dat zonder werk kwam te zitten was vooral in het tweede en het vierde kwartaal van 2020 relatief hoog. In beide kwartalen lag het boven de 10 procent, terwijl het daar in 2019 en ook in het eerste en derde kwartaal van 2020 en in het eerste kwartaal van 2021 ruim onder bleef. De uitstroom uit een vast dienstverband en uit een betrekking als zelfstandige was veel lager, maar wel een fractie hoger dan in 2019.

Binnen de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie vormen oproep- en invalkrachten met bijna 30 procent de grootste groep. Hiervan waren in het eerste kwartaal ruim 10 procent minder dan een jaar eerder. Van werknemers op tijdelijke contracten met uitzicht op vast, de één na grootste groep, waren er in het eerste kwartaal bijna 8 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal uitzendkrachten liep terug met bijna 11 procent. De sterkste teruggang vond plaats onder de vaste werknemers zonder vaste uren. (Ook dit noemen we flexibele werknemers.) Hiervan waren er bijna 15 procent minder dan een jaar eerder.

Politie start volgend jaar opleiding stroomstootwapen

Begin 2022 worden in een jaar tijd 17.000 politieagenten werkzaam in de incidentafhandeling van de basisteams getraind om met het nieuwe wapen te werken. De keuze is gevallen op de Taser X2, hetzelfde type en model stroomstootwapen dat in de pilot is gebruikt.

Eind 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid op advies van de politie toestemming gegeven voor de aanschaf en invoering van het stroomstootwapen. Inmiddels is het verwervingsproces afgerond. ‘De keuze is gevallen op de Taser X2, omdat die als beste uit de bus is gekomen bij de gebruikerstesten’, vertelt Frank Paauw, portefeuillehouder Geweld. ‘Bovendien wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat dit merk en type het veiligste is. Naast het stroomstootwapen schaffen we ook het RADAR-beenholster aan. Dit wordt kruislings gedragen (cross-draw) ten opzichte van het vuurwapen, zodat je niet per ongeluk het verkeerde wapen trekt.’

Doeltreffender optreden
De politie moet naar voren stappen en mag geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Uiteindelijk moet het gebruik van het geweld noodzakelijk zijn, effectief, maar ook in verhouding, dus met zo min mogelijk letsel voor alle betrokkenen. Paauw ‘Het stroomstootwapen is een waardevolle aanvulling van de politie-uitrusting. Het wapen kan vooral in bedreigende en gevaarlijke situaties ons optreden veiliger en doeltreffender maken, vooral door de dreiging die ervan uitgaat. Inzet van het stroomstootwapen is bedoeld om gebruik van zwaardere geweldsmiddelen of zwaar fysiek geweld te voorkomen. Vaak is het dreigen met het stroomstootwapen al voldoende.’

Integraal en realistisch trainen
Begin 2022 start de politie met het opleiden van ruim 17.000 agenten werkzaam in de incidentafhandeling van de basisteams. In drie aaneengesloten dagen worden zij opgeleid en gecertificeerd. Docenten van de Politieacademie en IBT worden dit najaar nog opgeleid.

‘In de pilots is ruime ervaring opgedaan met de trainingen’, stelt Frank Paauw. ‘Hier kwamen verschillende verbeterpunten uit naar voren, zoals meer aandacht en tijd voor gezondheidsrisico’s en reflectie. Deze leerpunten zijn meegenomen in de nieuwe opleiding conform de aanbevelingen uit pilotevaluatie van de Politieacademie.’

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.