FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 mei 2021

3x3-basketballers naar Olympische Spelen

De Nederlandse 3x3-basketballers hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in het Oostenrijkse Graz voor een flinke verrassing gezorgd. Nederland rekende in de kwartfinales af met de Verenigde Staten.

Het ging vanaf het begin gelijk op, maar de Amerikanen leunden teveel op Joey King en zagen teveel schoten gemist worden. Dimeo van der Horst schoot niet geweldig, Julian Jaring en Arvin Slagter schoten juist erg goed en Jessey Voorn was zelfs volledig foutloos.

Voorn en Van der Horst kwamen tot vier punten, Slagter legde er zes in en Jaring maakte er zeven, inclusief de vrije worp waarmee Nederland de beslissende 21 punten aantikte: 21-16.

Om 19.10 uur staat Nederland in de halve finales tegenover Frankrijk, waarbij de winnaar zich op mag maken voor de Olympische Spelen. De verliezer speelt tegen de verliezer van het duel tussen Polen en Letland, ook met een olympisch ticket als inzet.

Update 23.40 uur
Nederland heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de Olympische Spelen. In een rechtstreeks duel werd Frankrijk met 21-13 verslagen, waarbij Voorn zeven punten scoorde. Dat deed Van der Horst ook, inclusief de beslissende tweepunter.

Random Pics van de Dag #323

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zandvoort rekent op volle tribunes bij GP

De organisatie van de Dutch GP krijgt er steeds meer vertrouwen is dat tijdens de Formule 1 grand prix de tribunes vol zullen zijn. 

Demissionair minister Hugo de Jonge zei vandaag in WNL Op Zondag dat het mogelijk is om bij voldoende vaccinatiegraad op 1 september alle coronamaatregelen te laten vervallen. Dat zou net op tijd zijn voor de GP van Nederland die voor het weekend van 3,4 en 5 september op het programma staat.

"Het gaat om de cijfers en de feiten", aldus Jan Lammers, sportief directeur van de Grote Prijs van Nederland. “De overheid heeft die nodig om te kunnen versoepelen en dat is voor ons niet anders. Feit is dat Koningsdag de coronacijfers niet heeft verergerd. Dat is hoopvol. De ontwikkelingen gaan de goede kant op, we leren van de ervaringen van andere evenementen."

Lammers hoopt begin juli zekerheid te hebben over het mogen toelaten van publiek omdat dan onder meer de opbouw van de tribunes moet beginnen. "Voor de normale opbouw hebben we twee maanden nodig. In de eerste week van juli moeten we dus weten of het een ‘go’ of een ‘no-go’ wordt. Al zit daar natuurlijk ook nog wel een variant tussen”, aldus Lammers. "De tijd komt gunstig naar ons toe. Als je ziet wat er deze maand is veranderd, dan stemt dat hoopvol voor de komende maand. Alle informatie komt als confetti op ons af. We verzamelen al die informatie en ontwikkelingen."

Over de voorwaarden waaronder de toeschouwers de race mogen bijwonen is nog niets bekend. Het moeten hebben van een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest zou een mogelijkheid kunnen zijn. De formule 1 zou eigenlijk vorig jaar al terugkeren op het circuit in de duinen maar toen ging toen niet door. Een race zonder toeschouwers is voor Zandvoort niet rendabel. 

Castroneves wordt legende met 4e Indy 500-zege na schitterende strijd, Van Kalmthout 8e

Op de Indianapolis Motor Speedway is zondag de 105e editie van de Indianapolis 500 verreden, de zesde race van het seizoen in de IndyCar Series. Het werd geen geweldige race voor mensen die voor crashes kijken, maar voor raceliefhebbers was het tweehonderd ronden lang zitten op het puntje van de stoel.

Veelvoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon, Indy 500-winnaar in 2008, vertrok van poleposition en had jongelingen Colton Herta en Rinus van Kalmthout naast zich op de eerste rij, met Ed Carpenter, Tony Kanaan en Alex Palou op de tweede rij.

De start van Van Kalmthout was lekker: hij behield zijn plek en een ronde later ging hij overtuigend langs Dixon én Herta om zo als eerste Nederlander in hele lange tijd aan de leiding te gaan van de Indy 500.

Na ruim dertig ronden kwam Van Kalmthout als eerste van de voorste mannen binnen en die stop ging prima. De caution volgde midden in de pitstopronde: Stefan Wilson ging in de pitstraat in de rondte en reed zijn auto de muur in, einde race.

Dixon moest nog stoppen en deed dat noodgedwongen: hij had geen brandstof meer en mocht in de gesloten pitstraat wat brandstof halen. Zijn motor sloeg daarbij echter af en dus verloor hij al zijn posities en zelfs twee volle ronden, zeker nadat hij alsnog zijn reguliere stop maakte.

Nadat iedereen gestopt was en de boel weer op orde was konden we door, met Herta, Van Kalmthout en de perfect gestopte Conor Daly voorop. Diezelfde Daly was na de herstart uiterst agressief en reed zich langs Herta en Van Kalmthout naar de leiding.

Na bijna zeventig ronden opende Van Kalmthout de tweede ronde pitstops, die een goede tien ronden duurde. De Nederlander lag daarna op kop, voor teamgenoot Daly, Herta, Pato O'Ward en Alex Palou, met Ryan Hunter-Reay en Castroneves daar weer achter.

Ook de derde ronde pitstops werd wat de mannen vooraan betreft geopend door Van Kalmthout, die tegelijk met Daly stopte en ruim voor hem de baan betrad. Palou was uiteindelijk de grote winnaar van de pitstopronde, die werd afgesloten met een klapper: Graham Rahal stopte als laatste, maar bij het wegrijden zat één wiel nog niet goed vast, met als gevolg een harde klap de muur in en schade voor Daly, die tegen het wegstuiterende wiel reed.

Van Kalmthout kwam na iets minder dan 150 ronden zijn in principe voorlaatste stop maken, hij pitte vanaf plek vier en verloor een plek aan Hunter-Reay. Dixon was de laatste die stopte en met nog 38 ronden te gaan had hij een kans: met een forse caution zou hij het, in tegenstelling tot de rest, zonder nog een pitstop kunnen halen.

Minder dan dertig ronden voor het einde opende Castroneves vanaf de leiding de laatste ronde stops, Van Kalmthout kwam iets later met Palou en Hunter-Reay binnen. De stop ging niet echt lekker en de Nederlander verloor tijd, terwijl Castroneves virtueel de leiding behield.

Hunter-Reay bleek te snel de pitstraat in te zijn gegaan en kreeg een drive through penalty, de strijd om de winst leek te gaan tussen Palou, Castroneves, O'Ward en de naar voren gekomen Simon Pagenaud.

Met zes ronden te gaan pakte Castroneves de leiding en na de pitstop van Sato was het duidelijk: het ging tussen Castroneves, Palou, O'Ward en mogelijk Pagenaud en zelfs Carpenter.

Een prachtig duel tussen Palou en Castroneves moest het beslissen en de 46-jarige Braziliaan wist het af te maken: Spiderman pakte na 2001, 2002 en 2009 zijn vierde overwinning, waardoor hij op gelijke hoogte komt met legendes Rick Mears, Al Unser Sr en AJ Foyt. Van Kalmthout eindigde uiteindelijk als achtste.

PSV pakt tweede CL-ticket na winst op kampioen Twente; Ajax langs ADO in doelpuntrijk duel

De voetbalsters van PSV hebben zich verzekerd van het tweede Champions League-ticket. Een punt was voldoende maar, de Eindhovense vrouwen waren in eigen huis met 2-1 te sterk voor FC Twente, de club die vorige week de landstitel pakte. 

PSV zette Twente direct onder druk en kwam na tien minuten spelen op voorsprong. Joëlle Smits, die na dit seizoen vertrekt naar topclub VfL Wolfsburg, tikte de bal in de verre hoek en opende daarmee de score. Twente wilde wel het seizoen in stijl afsluiten en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er via een kopbal van spits Fenna Kalma. Beide ploegen zochten in het vervolg van de wedstrijd naa de winst, maar het duurde lang totdat er weer een doelpunt viel. Een kwartier voor tijd was het Kayleigh van Dooren die keepster Daphne van Domselaar omspeelde en PSV weer op voorsprong schoot.

Ajax stevende lange tijd af op een teleurstellend einde van het seizoen. ADO Den Haag stond met nog een kwartier op de klok 2-0 voor, maar de Amsterdamse club won uiteindelijk met 3-5 in Den Haag. Nikita Tromp was twee keer in twee minuten trefzeker en Vanity Lewerissa maakte het Amsterdamse feestje compleet. Ze vond twee keer binnen drie minuten het net en bezorgde Ajax de zege.

Ook ADO scoorde nog in de slotfase, maar de overwinning van Ajax kwam niet meer in gevaar. Victoria Pelova schoot namelijk op aangeven van Lewerissa ook nog de 5-3 binnen.

De Champions Leauge bij de vrouwen gaat op de schop. Er wordt een groepsfase geïntroduceerd met zestien teams. De kampioenen van Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland mogen zeker deelnemen. De overige twaalf tickets gaan via de voorronden. Zeven ploegen volgen vanuit de kampioenenroute en vijf ploegen volgen vanuit de leagueroute.  FC Twente gaat als kampioen meedoen aan de kampioenenroute. PSV doet mee aan de Leagueroute.   Voor beide ploegen zijn er twee voorronden in augustus en september.  Twente zal voor iedere ronde geplaatst zijn. PSV moet in de tweede voorronde voor een stunt moeten zorgen.  

Andujar zorgt voor eerste stunt op Roland Garros en schakelt tweevoudig finalist Thiem uit

Voor tweevoudig finalist Dominic Thiem zit Roland Garros er na de eerste ronde al op. De Oostenrijkse nummer vier van de wereld verloor verassend van de Spanjaard Pablo Andújar, terwijl hij de eerste twee sets nog wist te winnen: 6-4, 7-5, 3-6, 4-6, 4-6.

Thiem kende nog geen heel goed gravelseizoen. Hij verloor al vroeg op de toernooien van Rome en Lyon, maar op het ATP-toernooi van Madrid haalde de Oostenrijkse nummer vier van de wereld nog wel de halve finale. Na twee sets stond Thiem in sets met 2-0 voor en leek er weinig aan de hand voor de Oostenrijker.

Andújar gaf zich echter niet gewonnen en Thiem begon steeds minder te spelen, terwijl de ervaren Spanjaard steeds beter in het spel kwam en zo de derde en vierde set wist te winnen. In de vijfde set maakte Andújar halverwege de set de beslissende break en gaf de voorsprong niet meer weg, waardoor de ervaren Spanjaard voor de eerste verrassing zorgde op Roland Garros.

Brand pakt eindzege in Ronde van Thüringen, Wiebes sprint naar ritwinst

Lucinda Brand heeft de 34ste editie van de Ronde van Thüringen gewonnen. De wereldkampioene in het veldrijden nam na de vierde etappe de leiderstrui en in de slotrit niet meer in gevaar. De zesde etappe werd gewonnen door een andere Nederlandse Lorena Wiebes.

Lucinda Brand was de hele etappekoers goed van voren te zien. Haar slechtste resultaat was een zevende plaats in de tweede etappe en in rit drie en vijf pakte ze de ritzege en bij het ingaan had ze een voorsprong van zeventien seconden op de nummer twee.

Met de nodige bonificatieseconden onderweg was de eindzege nog niet binnen, maar doordat in de etappe drie rensters vooruit reden werden de bonificatieseconden weggenomen en mocht Brand zich op gaan maken voor de eindzege, doordat de slotrit in een massasprint eindigde. In die sprint was Lorena Wiebes de snelste voor de Belgische Lotte Kopecky. Brand eindigde op de zesde plaats en pakt het eindklassement in de Duitse rittenkoers.

Oppermachtig Oranje blaast België weg in generale voor EK hockey

De hockeymannen hebben zondagmiddag een flinke portie zelfvertrouwen getankt tegen wereldkampioen België. Nederland won z’n laatste duel in de Pro League met maar liefst 0-4. Een betere opwarmer voor het EK, dat vrijdag begint, kon de ploeg van Max Caldas zich amper wensen.

Ze zaten donderdagavond in spanning af te wachten. Wie gaat er mee naar Tokio? Wie speelt er op het EK? Wie wordt teleurgesteld? En moet als reserve de wachtkamer in? Voor de Oranjemannen werden die vragen allemaal beantwoord.

Vijftien van de zestien spelers die afgelopen week groen licht kregen – en dus beide toernooien spelen –, stonden drie dagen na het selectiemoment in en tegen Pro League-winnaar België binnen de lijnen. Alleen middenvelder Glenn Schuurman ontbrak. Zijn plek werd ingenomen door aanvaller Roel Bovendeert, die donderdag te horen kreeg dat hij reserve is op de Spelen en niet in actie komt op het EK.

Uitgerekend Bovendeert
Een mentale beproeving van jewelste dus voor de aanvaller, die begin dit jaar juist zijn rentree maakte in Oranje. Het was zondagmiddag uitgerekend de spits van Bloemendaal die de score opende in Vlaanderen. Dat deed hij op karakteristieke wijze: hij gleed een voorzet van Thierry Brinkman van dichtbij, head-first binnen.

Die openingsgoal kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Nederland was namelijk in de eerste twintig minuten veruit het gevaarlijkst en kreeg voor dat doelpunt van Bovendeert al goede kansen via Mink van der Weerden (strafcorner) en Jeroen Hertzberger.

En ook na die goal hield Oranje het heft in handen op het Wilrijkse Plein. Een schitterende combinatie tussen opnieuw Brinkman en Mirco Pruyser leverde vlak voor de rust de 0-2 op. Pruyser lanceerde Brinkman en kreeg de bal op maat terug. Een terechte voorsprong voor Nederland tegen de wereldkampioen, die voor rust vrij weinig liet zien. Vooruit, de gastheren doken geregeld op in de cirkel van Pirmin Blaak. Maar tot echte kansen leidde dat niet.

Stormachtige herstart
Het moest op vele fronten beter, gaf bondscoach Shane McLeod ook toe in het ultrakorte interviewtje met de FIH in de rust. De Belgen kwamen ongetwijfeld ook met de beste bedoelingen uit de kleedkamer, maar ze moesten al binnen acht minuten twee keer vissen dankzij een stormachtige herstart van Nederland. Eerst was het Seve van Ass die een cornervariant benutte en nog geen minuut later tikte man of the match Brinkman, dus al goed voor twee assists, doelpunt nummer vier binnen.

Florent Van Aubel kreeg vijf minuten voor het einde nog de kans om de eer te redden voor België, dat pas in het laatste kwart echt meedeed maar in de hele wedstrijd geen enkele corner kreeg. Het schot van de spits spatte echter uiteen op de paal, waardoor de 0-4 op de borden bleef staan.

Het cliché van de zwaluw en de zomer
Een prachtige opsteker dus voor het oppermachtige Oranje, dat de selectiestress al dus compleet achter zich heeft gelaten. Nederland zal echter ook beseffen dat het cliché over de zwaluw en zomer ook in 2021 geldt. Twee jaar geleden won de ploeg van Caldas ook met 0-4 bij België. Ook dat gebeurde in aanloop naar een EK, dat toen werd gewonnen door…de Belgen.

Aan Oranje de schone taak om ervoor te zorgen dat het dit jaar anders loopt.

Hockeysters bekronen eindwinst Pro League met winst op België

De FIH Pro League was al gewonnen, het Nederlands elftal versloeg België met 0-3, Marloes Keetels, Frédérique Matla en Caia van Maasakker scoorden en Eva de Goede maakte haar rentree. Toch waren de ogen vooral gericht op wie er uitverkoren waren om te spelen, in de wedstrijd die een inkijkje gaf in de laatste plannen van bondscoach Alyson Annan voor de start van de sportzomer.

Minder dan twee maanden voor het begin van de Olympische Spelen (23 juli-8 augustus) kwam er zondagmiddag in Antwerpen in de vijfde minuut een Oranje-debutant binnen de lijnen, de eerste sinds Pien Dicke in januari 2020. Stella van Gils (21), speelster van Pinoké, was een nieuw gezicht binnen de – normaal gesproken in beton gegoten – selectie en solliciteerde naar een plek in de EK-afvaardiging.

Door de recente blessures van het Eva de Goede, Xan de Waard, Lidewij Welten, Ireen van den Assem en Marijn Veen breidde bondscoach Alyson Annan tweeënhalve week voor het begin van het EK in Amsterdam (4-13 juni) haar trainingsgroep uit. Behalve Van Gils haalde ze ook Freeke Moes, Rosa Fernig, Marente Barentsen en de inmiddels geblesseerde Renée van Laarhoven bij de trainingsgroep. De deur naar Tokio stond voor deze nieuwelingen opeens op een kier. Maar hoeveel kans maken ze nu eigenlijk? Of komen ze alleen in aanmerking wanneer er nog meer geblesseerden zijn? Wat dat betreft was het dus interessant om te zien voor welke namen Annan in de wedstrijd tegen België koos.

Op de meeste posities waren het vandaag de vertrouwde namen die werden opgesteld. De meesten bereiden zich inmiddels al bijna vijf jaar voor op de Olympische Spelen. Achterin hield de bondscoach vast aan Caia van Maasakker, Lauren Stam, Pien Sanders en Sanne Koolen, die met z’n vieren de drie achterhoedeplekken voor hun rekening namen. Ook bij afwezigheid van de geblesseerde Van den Assem was er geen ruimte in de wedstrijdselectie voor nieuweling Fernig, die twee weken geleden een fantastische play-off-finale speelde.

Op het middenveld keerde aanvoerder Eva de Goede terug na haar polsbreuk. Ook speelde de rest van de vaste kern, bestaand uit Margot van Geffen, Laura Nunnink, Marloes Keetels en Malou Pheninckx. Door de blessure van De Waard, van wie het zeer twijfelachtig is of ze het EK haalt, was er ruimte voor Annan om Stella van Gils aan het werk te zien. De nieuwkomer beloonde het vertrouwen door af en toe heerlijke passjes te geven. Door wat geschuif met posities kreeg ook Ilse Kappelle weer een kans en speelde ze haar vierde interland. Allebei lijken ze serieus in beeld voor het EK, bijvoorbeeld als De Waard inderdaad niet op tijd wedstrijdfit is.

In de aanval was door het wegvallen van Marijn Veen en de blessure van Lidewij Welten ook een plek vrijgekomen. Behalve Frédérique Matla, Pien Dicke, Laurien Leurink en de naar de aanval geschoven Maria Verschoor kreeg nu ook Freeke Moes een kans. Gezien het feit dat Felice Albers en Kyra Fortuin reserve waren en Ginella Zerbo is afgevallen voor de zomergroep, lijkt de kans groot dat Moes het EK gaat spelen. Voor nieuwkomer Marente Barentsen was geen plek in de wedstrijdselectie ingeruimd.

Nederland speelde ondanks de 0-3 winst niet haar allerbeste wedstrijd. De eerste minuut van de wedstrijd kwam Oranje met de schrik vrij, toen Anne Veenendaal – die na rust werd vervangen door Josine Koning – twee achter elkaar moest ingrijpen. Vervolgens was het Nederland dat domineerde. In de negende minuut onderschepte De Goede de bal op eigen helft. Via een vloeiende aanval via Van Gils en Matla belandde de bal in de cirkel bij Keetels, die uit de draai raak schoot, door de benen van keepster Elena Sotgiu: 0-1.

Daarna pushte Van Maasakker een strafcorner op de handschoen van Sotgiu en tikte Nunnink een bal naast. Aan het begin van het tweede kwart stond Nederland enige tijd onder druk. Twee keer achter elkaar haalde België een strafcorner, die er allebei niet in gingen. Vervolgens kreeg Oranje de grip terug, maar het was allemaal nog niet fantastisch wat Oranje voor rust liet zien. Eén minuut voor het einde van het tweede kwart schoot Leurink naast, na een actie van Pien Dicke, die was diep gestuurd na een mooi passje van Van Gils.

Aan het begin van het derde kwart greep Nederland de Red Panthers, gecoacht door Raoul Ehren, meteen bij de strot. Twee strafcorners van Matla achter elkaar gingen – één via een Belgische stick – allebei naast. Toen Oranje opnieuw een strafcorner haalde, werd gekozen voor een variant terug op aangeefster Keetels, maar die mislukte.

Halverwege het derde kwart haalde Nederland wederom een strafcorner. De flats van Lauren Stam belandde op de voeten van lijnstop Stephanie Vanden Borre. Het was sneu voor debutant Van Gils dat haar rebound werd afgekeurd, omdat er al was gefloten voor een strafbal. Matla pushte die raak: 0-2. Vervolgens raakte Nederland op stoom. Uit de rebound van een strafcorner schoot Van Maasakker de 0-3 binnen.

Aan het begin van het vierde kwart was België een fase beter, maar Nederland gaf geen doelpunt weg. Nederland herpakte zich in de laatste zeven minuten. Een schot van Margot van Geffen had de 0-4 moeten opleveren. De laatste paar minuten hing een doelpunt in de lucht, maar het lukte Nederland niet meer te scoren. Op het einde was het nog even schrikken toen Lauren Stam een bal op haar hoofd kreeg, maar de schade leek mee te vallen, waardoor Oranje niet opnieuw iemand aan de waslijst met blessures hoefde toe te voegen.

Ganna wint tijdrit, eindwinst Giro voor Bernal

De 104e editie van de Giro d'Italia is gewonnen door Egan Bernal. Zijn leidende positie kwam in de laatste etappe, een tijdrit, niet meer in gevaar.

De Italiaan Damiano Caruso werd tweede in het eindklassement, Simon Yates eindigde als derde. Koen Bouwman was de beste Nederlander;hij werd 12de.

De afsluitende tijdrit over 30,3 kilometer werd gewonnen door Filippo Ganna. Ondanks zijn lekke band en de daaropvolgende fietswissel reed de wereldkampioen in 33 minuten en 48 seconden naar de snelste tijd. Ook Rémi Cavagna kende ongeluk in zijn rit. De Fransman verkeek zich op een bocht en ging onderuit. Hij werd op twaalf tellen van Ganna alsnog tweede. 

Van Moer pakt eerste profzege in Dauphiné

 De eerste etappe in het Critérium du Dauphiné is gewonnen door de Belg Brent van Moer. De renner van Lotto-Soudal kwam na 182 kilometer koersen alleen over de meet. Het is voor Van Moer zijn eerste zege als prof.

Van Moer maakte samen met Gamper,Gautier en Garrison deel uit van de vlucht van de dag. Hij reed ze een voor een uit het wiel en kwam vervolgens solo over de meet. De sprint van het peloton werd geworden door de Italiaan Colbrelli die tweede werd.

Overigens was Van Moer in de Ronde van Limburg afgelopen week al op weg naar zijn eerste profoverwinning. Hij reed toen alleen op kop maar nam een verkeerde afslag.

 

Indië-onderzoek gaat Bersiap ‘herconceptualiseren’

Het grote Indië-onderzoek gaat de gruwelijke Bersiap “herconceptualiseren”. Dat staat in een opmerkelijke verklaring over ‘veelstemmigheid en multiperspectiviteit’, dat de onderzoekers hebben gepubliceerd. De verklaring leidt tot onrust binnen Indisch Nederland. Volgens critici is het opnieuw een aanwijzing dat het Nederlandse leed tijdens de Bersiap wordt gebagatelliseerd.

Volgens de onderzoekers dient de Bersiap “niet langer (gezien)” te worden “als aanduiding van een periode waarin in de Nederlandse historiografie vooral Nederlandse en Indische Nederlanders slachtoffers waren van Indonesische gewelddadigheden, of, nog sterker, als slachtoffers van een etnisch-gemotiveerde strijd, maar als tijdvak waarin ook (…) andere bevolkingsgroepen slachtoffer werden van Indonesische (sic) geweld”. “Een typische stropop-redenering” aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), tegenover Veren of Lood. Hij wijst onder andere op de officiële Nederlandse rechtvaardiging om troepen naar voormalig Nederlands-Indië te sturen en de Nederlandse historiografie. “Nergens gaat men voorbij aan de ontelbare slachtoffers onder Molukkers, Depokkers, Chinezen en Menadonezen, evenals die onder de inheemse bevolking”.

Bersiap (1945-1946) is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld stopten niet na 1946. Het was tegen deze achtergrond dat de regering in 1947 besloot om het leger grootschalig in te zetten in Nederlands-Indië.

Volgens het Indië-onderzoek heeft de herconceptualisering “niet tot doel ‘het Nederlandse leed te bagatelliseren’, zoals sommigen vrezen”. “Die vrees is bij sommigen echter ontstaan omdat het onderzoek van meet af aan de Bersiap heeft afgeschilderd als een periode waarover ‘veel onduidelijkheden en mythes’ bestaan” memoreert Moll. Daarnaast zou het onderzoek de Bersiap wel degelijk bagatelliseren door onder andere een relatief geringe aantal onderzoekers op deze episode te zetten. “Daarmee gaat men ook en passant voorbij aan het feit dat het hoge aantal Bersiap-slachtoffers Nederland dwong om een aanzienlijke troepenmacht naar Indië te sturen” schetst Moll. Anders dan de onderzoekers suggereren blijken niet ‘verschillende’ perspectieven leidend om de dekolonisatie te begrijpen, maar fungeert “het perspectief van de toenmalige vijand Indonesië als leidraad”.

Het Indië-onderzoek ligt van meet af onder vuur vanwege de eenzijdige en partijdige opzet, maar ook omdat individuele onderzoekers met regelmaat de controverse zoeken. Zo zagen Anne-Lot Hoek en Remco Raben eerder geen probleem in hun pleidooi straten en pleinen naar Soekarno te vernoemen, terwijl Nederlandse standbeelden zouden moeten worden verwijderd. Ook de bizarre bewering van Rémy Limpach, dat “racisme in het DNA van KNIL-officieren” zou zitten, sorteerde woedende reacties. Vrij recent deed ook Fridus Steijlen een duit in het zakje. De onderzoeker blijkt auctor intellectualis van het eenzijdige frame van de “anti-Nederlandse propagandafilm” De Oost. Het NIOD weerspreekt de verwijten van partijdigheid en zegt dat het individuele onderzoekers vrij staat om deel te nemen aan het maatschappelijke debat.

Dubbele winst Rea in World Superbikes Estoril

Op het circuit van Estoril in Portugal is het tweede weekeinde in het World Superbikes-kampioenschap afgesloten. De Nederlander Michael van der Mark deed het op de BMW iets minder goed dan in het eerste raceweekeinde, maar bij tijd en wijlen had hij wel een prima tempo te pakken.

Race één
De race begon met Jonathan Rea op de Kawasaki weer eens voorop, met Ducati-rijder Scott Redding naast hem en de Yamaha van Toprak Razgatlioglu daar weer naast, Michael van der Mark parkeerde zijn BMW op plek twaalf op de grid.

Redding nam bij de start de leiding, voor Razgatlioglu, Rea, Michael Ruben Rinaldi en Lucas Mahias. De voorste twee reden ronde na ronde een beetje weg op hun zachtere banden, Rea's hardere banden moesten later hun werk gaan doen.

Rinaldi reed eenzaam achter Rea, Garrett Gerloff zat op plek vijf en nadat zowel Alex Lowes als Eugene Laverty onderuit gingen reed Van der Mark na ook een fraaie opmars inmiddels op de zesde stek. Opvallend knap, want zijn meer ervaren BMW-teamgenoot Tom Sykes was van plek vijf juist weggezakt naar de vijftiende stek.

Met vier ronden te gaan vond Rea op zijn inmiddels betere banden de aansluiting bij Razgatlioglu en Redding, terwijl Gerloff de vierde plek van Rinaldi in handen nam. Rea probeerde alles, maar kwam niet voorbij Razgatlioglu en werd derde, Redding pakte de winst. Gerloff werd vierde, voor Rinaldi, Chaz Davies en Van der Mark.

Superpolerace
Met dezelfde opstelling begon de korte superpolerace en dit keer pakte Rea de leiding, voor Redding en Razgatlioglu. Dat leverde gelijk een mooi duel op, waarbij de Turkse Yamaha-rijder de leiding nam.

Rea knokte zich terug en nam plek één terug, Redding duelleerde om plek drie met Gerloff. De overwinning van Rea kwam niet in gevaar, Razgatlioglu hield Redding van het lijf en werd tweede. Van der Mark reed een kleurloze race en werd dertiende.

Race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de startgrid voor race twee, waar Redding de leiding pakte - Razgatlioglu startte de vroeg, hield gelijk in en verloor zo een handvol posities. Rea vertrok niet best en verloor posities, Redding werd gevolgd door Ducati-teamgenoot Rinaldi.

In ronde twee ging het al fout: Gerloff verloor de controle over zijn Yamaha en ramde Rinaldi - en zichzelf - onderuit. Redding en Razgatlioglu sloegen zo een gaatje, maar de Turk kreeg voor zijn valse start twee long lap penalties.

Rea kon zo opschuiven, net als Chaz Davies: de veteraan kwam van het middenveld knap naar voren. Ronde na ronde reden Redding en Rea verder weg, waarbij de wereldkampioen de druk hoog op bleef voeren. Met succes, want met zeven ronden te gaan schoof Redding onderuit en kon Rea in principe rustig naar de winst rijden.

Davies kwam in de slotfase nog een beetje in de buurt, maar daar bleef het wel bij. Rea pakte de winst, voor Davies en de knap teruggevochten Razgatlioglu, met Lowes, Andrea Locatelli en Van der Mark achter zich - Redding pakte met de veertiende plek nog wel twee punten.

COVID-19: 2785 nieuwe besmettingen en 6 doden, totaal 1.647.418 en 17.621

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2785 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.647.418 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 75 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 841 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 14 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 486 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.621 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Emotionele MotoGP-zege Quartararo in Mugello

De Italiaanse Grand Prix in de MotoGP is gewonnen door Fabio Quartararo. Het was een emotionele zege op het circuit van Mugello, waar men kort voor de race een indrukwekkend eerbetoon kende voor de overleden Moto3-rijder Jason Dupasquier.

Met Fabio Quartararo, Francesco Bagnaia en Johann Zarco op de eerste rij sprongen de lichten uit, maar wel zonder Enea Bastianini: zijn Ducati lag, nadat hij vol op Zarco in was gereden, op het asfalt en de race ging zonder hem van start.

Bagnaia pakte bij de start de leiding, voor Quartararo en Zarco, met Miguel Oliveira op de vierde plek, gevolgd door Miller en de Suzuki's van Joan Mir en Alex Rins. Aan het begin van ronde twee stuiterde Marquez het grind weer eens in, water blijkt tevens nat te zijn.

Morbidelli moest uitwijken voor Marquez, een paar bochten later ging het voorin fout: Bagnaia kletterde vanaf de leiding het grind in. Quartararo pakte zo de leiding, Zarco en Oliveira achtervolgden hem en Miller, Rins en Mir vormden het derde groepje, met Brad Binder en Aleix Espargaro daar weer achter.

Miller had de snelheid al snel totaal niet meer, de twee Suzuki's en Binder gingen er in rap tempo langs. Met acht ronden te gaan drukte Oliveira zijn KTM binnendoor bij Zarco, die daarna Mir en Rins in zijn nek had hijgen. De Suzuki's gingen er snel voorbij, Binder was de volgende achter Zarco, die toch schade had van Bastianini's actie op de grid.

Rins was uitstekend bezig en dat betekent dit jaar één ding: het is wachten tot hij het in de prullenbak gooit. Dat gebeurde met vier ronden te gaan, hij ging het grind in en zijn Suzuki - gelukkig zonder bestuurder - stuiterde de hekken in.

Quartararo reed ondertussen onbedreigd aan de leiding, ruim voor Oliveira en Mir, terwijl Zarco probeerde de aansluiting terug te vinden. De overwinning was voor Quartararo, Oliveira hield stand en werd tweede, voor Mir en Zarco, met Binder, Miller en Aleix Espargaro achter hen.

Oliveira's tweede plek werd al snel een derde, hij was buiten de baan gekomen en raakte een plekje kwijt aan Mir. Mir's tweede plek werd al snel een derde, hij was buiten de baan gekomen en raakte een plekje kwijt aan Oliveira.

Het nutteloze feitje van de dag: vrouw tussen de mannen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag eindigt de Giro d'Italia en zal Egon Bernal waarschijnlijk tot winnaar gekroond worden. Naast de Giro met mannen is er ook al sinds jaar en dag een Giro voor vrouwen, maar wist je dat er ooit één vrouw meereed tussen de mannen in de Giro? In 1924 Alfonsina Strada op uitnodiging van de organisatie mee aan de Ronde van Italië. Omdat er weinig prijzengeld beschikbaar was door de slechte economische situatie in Italië zagen veel toprenners af van deelname aan de Giro. La Gazzetta dello Sport, de organiserende sportkrant, was bang dat het wegblijven van de toppers ten koste zou gaan van de krantenverkoop en nodigde daarom Strada uit als verkooptruc.

De Italiaanse wielrenster was een absolute kampioen die al vele koersen gewonnen had. De Giro van 1924 ging over 12 ritten en een afstand van 3.613 km en Strada hield zich knap staande tussen de mannen. In de zevende rit viel ze echter in een afdaling op weg naar L'Aquila, ze kwam nog wel op tijd binnen maar de dag erna kwam ze door de gevolgen van de valpartij buiten tijd binnen. De jury was onverbiddelijk en zette haar uit de Giro. Koersbaas Emilio Colombo zorgde ervoor dat ze de ronde alsnog uit kon rijden maar wel zonder in het klassement opgenomen te worden. 

Strada was overal waar ze kwam een publiekslieveling en deed uiteindelijk 20 uur langer over de Giro dan winnaar Giuseppe Enrici waarmee ze uiteindelijk nog sneller was dan de twee laatste mannen in het eindklassement.

Alfonsina Strada (WikiCommons)
Alfonsina Strada (WikiCommons)

Oud-eigenaren D-reizen moeten meewerken aan doorstart

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat Selten B.V., een vennootschap van de oud-eigenaren van het D-reizen concern, moet meewerken aan de doorstart van D-reizen door Prijsvrij. Selten moet haar pandrecht op de Intellectuele Eigendomsrechten (IE-rechten), waaronder de merknaam van D-reizen, vrijgeven zodat de curatoren die IE-rechten kunnen overdragen aan Prijsvrij. Als Selten hier niet aan meewerkt, moet zij een dwangsom van 50.000 euro per dag betalen.

Het geschil
De zaak werd aangespannen door de curatoren in het faillissement van het D-reizen concern. Zij zijn een doorstart overeengekomen met Prijsvrij. Onderdeel van die doorstart is de overdracht van de IE-rechten van D-reizen aan Prijsvrij voor een bedrag van 500.000 euro. Voorwaarde voor het doorgaan van de doorstart is dat deze IE-rechten vrij van pandrechten en overige bezwaringen overgaat naar Prijsvrij.

Selten stelt een pandrecht te hebben op de IE-rechten en weigert mee te werken aan het vrij van pandrecht overdragen hiervan aan Prijsvrij. Selten wenst tot executie van het pandrecht over te gaan en heeft de voorzieningenrechter in een andere procedure verzocht te bepalen dat de IE-rechten voor een bedrag van 2 miljoen euro van haar zullen worden. De curatoren vinden dat Selten met haar opstelling misbruik van haar pandrecht maakt en vorderden dan ook (onder meer) medewerking van Selten aan de overdracht van de IE-rechten vrij van pandrecht.

Belangenafweging
Volgens de voorzieningenrechter komt het in de zaak aan op de afweging van het verhaalsbelang van Selten tegen de belangen van de stakeholders in het faillissement van D-Reizen bij het realiseren van de doorstart. Die afweging valt uit in het voordeel van de stakeholders.

Belangrijke argumenten daarvoor zijn dat de curatoren de rechtsgeldigheid van het pandrecht nog onderzoeken en 500.000 euro apart houden om aan Selten uit te keren wanneer dat onderzoek leidt tot de conclusie dat haar pandrechten geldig zijn. Selten heeft niet aannemelijk gemaakt dat die rechten meer waard zijn. De doorstart leidt tot voortzetting van de onderneming en behoud van 140 winkels en ongeveer 650 arbeidsplaatsen. Zij is goedgekeurd door de rechter-commissaris en ook de ondernemingsraad staat er positief in.

Marilyn Manson opnieuw beschuldigd van verkrachting

Shockrocker Marilyn Manson blijft onder vuur liggen. Opnieuw klaagt een vrouw de muzikant aan voor verkrachting. De rechtbankverslagen vermelden ook het laten zien van een schokkende video door Manson. Dit meldt het Amerikaanse beroemdhedenportaal "TMZ".

In gerechtelijke documenten die naar verluidt op de site van TMZ beschikbaar zouden zijn, staat onder meer: De niet nader genoemde vrouw zou in 2011 een relatie hebben gehad met Manson. Aanvankelijk was dit "romantisch en zachtaardig". Maar Manson toonde haar later een schokkende video zien uit 1996 waarin een vrouw seksueel werd vernederd en bedreigd met een pistool. De vrouw schrok zo van de video dat ze vreesde voor haar eigen leven.

Nadat de relatie was geëindigd, verkrachtte Manson de vrouw toen ze de huissleutel van de muzikant teruggaf. Hij zou ook hebben gedreigd haar te vermoorden. Een woordvoerder van Manson wilde geen commentaar geven op de processen die in de rechtszaak zijn beschreven in reactie op een verzoek van TMZ. De video zou een gescripte korte film zijn die bedoeld was voor een project, maar is nooit gepubliceerd.

Sinds het begin van dit jaar hebben verschillende vrouwen ernstige beschuldigingen van misbruik tegen de shock-rocker geuit. "Westworld"-actrice Evan Rachel Wood, die enkele jaren een relatie had met Manson, bracht in februari de bal aan het rollen. Actrices Esmé Bianco en Mansons voormalige assistent Ashley Walters hebben ook een rechtszaak aangespannen tegen de muzikant.

Daarnaast doet de politie van Gilford in de Amerikaanse staat New Hampshire onderzoek naar Manson wegens een vermeende mishandeling. Volgens berichten in de Amerikaanse media zou de zanger tijdens een concert in 2019 op een filmcamera hebben gerocheld.

Manson heeft tot nu toe alle beschuldigingen ontkend. In een verklaring zei hij: "Het is duidelijk dat mijn leven en kunst lange tijd een magneet zijn geweest voor controverse, maar deze recente beweringen over mij zijn verschrikkelijke verdraaiingen van de werkelijkheid." Zijn muzieklabel en manager hebben inmiddels hun samenwerking met Manson beëindigd.

De Jonge: voor september kan iedereen volledig gevaccineerd zijn

Voor 1 september moeten alle volwassenen die dat willen volledig gevaccineerd zijn. Zorgminister Hugo de Jonge zei dat bij WNL op Zondag. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten. Het betekent bijvoorbeeld dat studenten weer in grote collegezalen les kunnen krijgen. ’Over de zomer heen’ zullen er voor grote evenementen nog wel toegangstesten nodig zijn, volgens de CDA-bewindsman.

Er zal in bepaalde achterstandswijken en in streng-christelijke gemeenten extra voorlichting worden gegeven door de GGD om de vaccinatiebereidheid verder te vergroten.

Grootschalige verkeerscontrole in omgeving afgeperste fruithandel De Groot

De politie heeft zaterdagavond- en nacht opnieuw een langdurige verkeerscontrole langs de A2 bij Hedel gehouden. De vorige twee weekenden is daar ook uitgebreid gecontroleerd, nadat er in korte tijd meerdere woningen in de regio beschoten zijn. Al het verkeer dat vanaf zaterdagavond 23.00 uur van de A2 afkwam werd door de politie gecontroleerd.  Zo meldt het BD.

De intensieve politie-controles hebben te maken met eerdere incidenten rond Groente & Fruithandel De Groot in Hedel. De Groot wordt al geruime tijd door criminelen afgeperst. Eerder deze maand zijn er vier woningen beschoten, de adressen zijn te linken zijn aan de Groente & Fruithandel.

Sinds de zomer van 2019 worden de eigenaren en oud-medewerkers van het bedrijf geconfronteerd met zware bedreigingen en aanslagen, nadat er een lading cocaïne tussen het fruit werd aangetroffen door medewerkers van De Groot.

Gardner in slotronde naar winst in Moto2-race Mugello

De Grand Prix van Italië in de Moto2 is zondag verreden op het circuit van Mugello. Een kwartier voor de start werd bekend dat Moto3-coureur Jason Dupasquier aan zijn zaterdag opgelopen verwondingen was overleden, maar men besloot de race wel door te laten gaan.

Met Raul Fernandez, Sam Lowes en Jorge Navarro voorop ging de race van start, waarbij Fernandez en teamgenoot Remy Gardner de kop namen. Lowes bleef een beetje in de buurt, Fabio di Giannantonio voerde een achtervolgend groepje aan.

Halverwege de race ging Di Giannantonio vanaf de vierde plek onderuit, Fernandez had voorin een klein gaatje geslagen naar Lowes en de iets teruggevallen Gardner. Met vijf ronden te gaan schoof Lowes weer eens onderuit, waardoor Gardner op plek twee reed, ver voor Joe Roberts en Marco Bezzecchi.

In de slotfase wist Gardner de aansluiting bij zijn teamgenoot terug te vinden en dus kon er nog een ronde geduelleerd worden. De Australiër ging voorbij de tot dan dominante Fernandez en pakte de overwinning, voor de Spanjaard en Roberts, die Bezzecchi net achter zich hield. De Amerikaan raakte die podiumplek echter gelijk kwijt: hij was buiten de baan gekomen en moest één positie inleveren.

Bo Bendsneyder schoof regelmatig op door valpartijen vóór hem, maar verloor telkens weer plekken en finishte op de vijftiende stek, goed voor één punt.

Politie brengt dronken jongen naar huis en laat notitie op keukentafel achter

Een dronken jongeman is zaterdagnacht in Den Bosch door politieagenten naar zijn ouderlijk huis gebracht. Hij was niet meer bekwaam om zelf te fietsen. Zo melt het BD.

De agenten troffen de jongen met een beschadigd gelaat en een kapotte fiets aan. "En de alcohollucht om hem heen verraadde de aanleiding", schrijft een Bossche wijkagent op Instagram. Agenten brachten de jongen, die nog thuis woont, naar huis.

Op de tafel lag een briefje waaruit bleek dat zijn zussen inmiddels veilig thuis waren. De agenten, die moeders wakker moesten maken om haar in te lichten, maakten het briefje compleet: ‘Jan ook, 03.30 uur. Gr, de politie DB.'


Bijzondere ontdekking in de regenwouden van Nieuw-Guinea: de 'chocoladekikker'

Een team van Australische onderzoekers heeft in een gevaarlijk gebied van de regenwouden van Nieuw-Guinea een bijzondere boomkikker ontdekt. Vanwege zijn bruine huidskleur wordt deze vanaf nu de chocoladekikker genoemd. Hoewel de naam doet denken aan een lekkernij rond sinterklaas, is de 'Litoria Mira' vanwege zijn giftigheid niet geschikt voor consumptie. Meer hierover in het AD.

We kennen de groene boomkikker die door veel mensen als huisdier worden gehouden en van nature ook in Nieuw-Guinea en Australië voorkomt. "Die komt het dichtstbij de boomkikker die we in Nieuw-Guinea hebben ontdekt”, zegt Paul Oliver, een van de wetenschappers die verantwoordelijk is voor de vondst, in een persbericht. "De twee soorten lijken hetzelfde, alleen is degene die we kennen groen en heeft deze een prachtige bruine kleur.”

VS: piloot veroordeeld nadat hij naakt porno keek naast vrouwelijke co-piloot

Een inmiddels gepensioneerde piloot van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines heeft van de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 5000 dollar opgelegd gekregen omdat hij zich tijdens een vlucht ernstig heeft misdragen. Meer hierover bij het AD.

De man ontkleedde zich in de cockpit toen de vlucht kruishoogte bereikte, en zette vervolgens op zijn laptop een pornofilm op. Zijn vrouwelijke co-piloot wist hem niet tot rede te brengen en moest het geheel aanschouwen.

Suriname heeft dringend coronahulp nodig 'anders gaan er heel veel mensen dood'

Suriname heeft extreem te lijden onder de zogeheten Manaus-variant van het coronavirus. ,,We hebben op alle fronten hulp nodig anders gaan er heel veel mensen sterven”, aldus een zeer bezorgde intensivist Navin Ramdhani. Meer hierover in het AD.

Het aantal doden in mei is gestegen naar 84, het aantal besmettingen is nu opgelopen naar bijna 300 per dag. Dit veroorzaakt een te grote druk op de Surinaamse zorginstellingen. Het zou vergelijkbaar zijn met wanneer er in Nederland dagelijks 10.000 besmettingen zouden bijkomen, inclusief de bijkomende ic-opnames, aldus Ramdhani. Suriname heeft te kampen met de uit Brazilië overgekomen Manaus-variant, deze is extra besmettelijk.

Er is in het land is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, dit zijn de hoogste risiconiveaus. 

Een van de problemen in de strijd tegen COVID-19 is dat er onder de Surinaamse bevolking (540.000 mensen) veel weerstand heerst tegen vaccinatie. Volgens Ramdhani, die hulp heeft ingeroepen  van Nederlandse collega’s uit onder meer het Nijmeegse Radboudziekenhuis, zijn van de 95 verpleegkundigen op zijn afdeling er slechts 15 gevaccineerd. "Ze laten zich beïnvloeden door anderen. Als het aan mij lag liet ik ze verplicht vaccineren, maar het ligt complexer. Je wilt conflicten vermijden met mensen die ook zonder het vaccin keihard blijven werken in de zorg.” Suriname heeft in totaal maar 35 ic-bedden die inmiddels allemaal bezet zijn - 203 mensen worden op verpleegafdelingen behandeld. 1187 personen zijn thuis in quarantaine. In de statistieken overtreft deze derde golf de eerste twee besmettingsgolven. De afgelopen week overleden er gemiddeld zes mensen per dag aan COVID-19, een dieptepunt sinds het uitbreken van de epidemie.

Moto3-coureur Dupasquier (19) overleden

Moto3-coureur Jason Dupasquier heeft zaterdag op het circuit van Mugello een zware crash meegemaakt. De 19-jarige Zwitser ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis van Florence.

In de slotfase van de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië in de Moto3 ging het fout voor de jonge Zwitser van Prüstel GP. Bij het uitkomen van een bocht gleed de achterkant van zijn machine weg en werd hij er vanaf geslingerd, waarna Ayumu Sasaki hem niet kon ontwijken en vol op hem inreed.

Sasaki kwam er ongedeerd vanaf, net als de ook bij het incident betrokken Jeremy Alcoba, maar Dupasquier was er slechter aan toe. De sessie werd afgebroken en na een half uur behandeld te zijn werd de Zwitser per traumahelikopter naar het ziekenhuis van Florence overgebracht.

Wat zijn verwondingen precies zijn is niet duidelijk, maar wel is duidelijk dat ze ernstig zijn en dat zijn situatie kritiek is. Een woordvoerder van het ziekenhuis liet zaterdagavond weten dat Dupasquier nog niet geopereerd kon worden, omdat zijn toestand daar niet stabiel genoeg voor was.

Update 12.20 uur
De MotoGP-organisatie heeft aan het begin van de zondagmiddag het gevreesde nieuws naar buiten gebracht: Dupasquier is aan zijn verwondingen overleden, negentien jaren jong.

Foggia wint mooie, maar overschaduwde Moto3-race Mugello

Op het circuit van Mugello is zondag de Grand Prix van Italie in de Moto3 afgewerkt. Dat werd uiteraard overschaduwd door het kwalificatieongeval van de Zwitser Jason Dupasquier, die in kritieke toestand verkeert, maar de race zelf was de moeite waard.

De race ging van start met poleposition voor Tatsuki Suzuki, die WK-leider Pedro Acosta en Gabriel Rodrigo op de eerste rij naast zich had staan. Acosta pakte bij de start de leiding, voor Rodrigo, maar Romano Fenati en Dennis Foggia kwamen ook rap naar voren.

In het middenveld ging het in ronde één al flink fout: Deniz Öncü ging het grind in, vervolgens crashte Maximilian Kofler en reden Andrea Migno en Carlos Tatay er vol overheen, met een grote stuiterpartij tot gevolg. Kofler leek Migno's motor op zijn been te krijgen, maar verder leek het mee te vallen, de race werd niet geneutraliseerd.

Er ontwikkelde zich een typische Moto3-wedstrijd, waarbij onder meer Acosta, Foggia, Rodrigo, Suzuki, Darryn Binder en Ayumu Sasaki zo nu en dan voorop reden. Ook met nog zeven ronden te gaan was het beeld niet anders, een groep van vijftien jongens reed ver voor een tweede groep, waar men met het oog op punten alleen kon hopen op valpartijen vooraan.

Het slipstreameffect gooide de hele boel op elk rechte stuk weer volledig overhoop, waardoor er geen touw aan vast te knopen was. Foggia, Sasaki en Acosta waren de meest constante factoren voorin en het was Foggia die zich als eerste de slotronde in slipstreamde.

Foggia hield het de hele ronde vol en boekte zijn tweede zege in de Moto3, voor Jaume Masia en Rodrigo, die pas zijn tweede podiumplek ooit pakte. Sasaki werd vierde, WK-leider Acosta eindigde als zevende.

Speedklimmers verpletteren wereldrecord in Salt Lake City

De World Cup sportklimmen is neergestreken in Salt Lake City, waar werd begonnen met het speedklimmen: zo snel mogelijk een vijftien meter hoge muur beklimmen, met een vaste manier waarop de grepen bevestigd zijn.

Het wereldrecord bij de mannen stond al sinds 2017 met 5,48 seconden op naam van de Iraniër Reza Alipour, maar nota bene in de kwalificaties ging het er dan eindelijk aan: de Indonesiër Kiromal Katibin tikte aan na 5,25 seconden, een gigantische verbetering.

Met snelle tijden van 5,49 en 5,35 seconden snelde Katibin in de knockoutfase naar de finale, waarin hij landgenoot Veddriq Leonardo trof. Die maakte met achtereenvolgens 5,55 seconden, 5,42 en 5,38 seconden grote indruk en in de finale stuntte hij: Leonardo pakte met 5,20 het wereldrecord alweer over. Hij pakte ook de winst, voor de vallende Katibin en de Pool Marcin Dzienski, die de kleine finale won.

Bij de vrouwen zat een benadering van het wereldrecord (6,964 van de Russische Yulia Kaplina in november) er niet echt in, de winst ging er naar Polen: Aleksandra Miroslaw klopte de Amerikaanse Emma Hunt in de finale. De Japanse Miho Nonaka, bepaald geen specialiste, stuntte met een derde plek.

De volledige knockoutfase, met op 1:06 uur de mannenfinale waar Leonardo het wereldrecord pakte

Giro: Etappe 21 - De beslissing, maar dan definitief

De Giro d'Italia zit er voor de meeste renners praktisch gezien al op. Er volgt vandaag een afsluitende tijdrit over dertig kilometer, maar voor negentig procent van het peloton is dat een kwestie van het behalen van de finish en meer niet.

De renners rijden van Senago naar Milaan, waar de boel afgesloten wordt. Egan Bernal gaat hier in principe definitief de Giro winnen, tenzij hij een dramatische dag heeft én Damiano Caruso een geweldige dag heeft, maar daar gaan we op voorhand maar niet van uit.

Rellende_Rotscholier heeft zijn 21e en laatste prachtige voorbeschouwing van deze Giro hier weer staan, we genieten nog één keer. Om kwart voor twee trapt rode lantaarn Riccardo Minali het af, favoriet Filippo Ganna start om 14.08 uur, kort daarop gevolgd door Edoardo Affini. Rond vier uur wordt het voor het klassement een beetje leuk, Bernal start om 16.37 uur als laatste.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: genieten!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hee hallo!

Wat is het toch genieten geblazen, ondanks dat er af en toe een wolkje voor de zon zit.

In het noorden en westen is het bewolkt, elders is het zonnig. De bewolking lost in de ochtend op, alleen het noordelijk kustgebied blijft gevoelig voor bewolking. Het blijft droog. De maxima liggen tussen 13°C in het Waddengebied en 23°C in het zuidoosten. De wind komt uit noord tot noordoost en is zwak tot matig.

In de nacht van zondag op maandag is het onbewolkt en in de noordelijke helft kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen 11°C aan zee en 6°C plaatselijk in het noorden en oosten. Er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Maandag overdag is het zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noorden tot 25°C plaatselijk in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost.

Ik zou zeggen: ga lekker buiten wandelen, fietsen, tuinieren of gewoon genieten van het prachtige weer. We hebben er lang op moeten wachten. (Bron: KNMI)

De duinen in Schoorl, waar het overwegend bewolkt was vanmiddag (Foto: DJMO)
De duinen in Schoorl, waar het overwegend bewolkt was vanmiddag (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rugbyers na 19 jaar terug op 'hoogste' niveau

De Nederlandse rugbyploeg heeft zich voor het eerst in negentien jaar weer geplaatst voor het Europe Championship, het hoogste Europese niveau onder de prestigieuze - maar besloten - Six Nations.

Bondscoach Zane Gardiner en zijn mannen moesten in de playoffwedstrijd afrekenen met België om zo te kunnen promoveren en begonnen goed met een 10-0 voorsprong. België kwam terug tot 13-7 en met een tweede try leken ze de winst zelfs te pakken, maar een penaltytrap in de slotminuten haalde de 23-21 zege voor Nederland binnen.

Nederland begint op 26 juni met een partij tegen Georgië, daarna volgt Roemenië, ook een regelmatige WK-deelnemer.

3x3-basketballers blijven in strijd om olympisch ticket, vrouwen naar herkansing

De Nederlandse 3x3-basketballers doen nog mee in de strijd om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Tokyo. In het Oostenrijkse Graz werd door de mannen nipt de groepsfase overleefd.

Mannen
Na de twee nederlagen op vrijdag moesten Julian Jaring, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn om te beginnen winnen van Oostenrijk, wat met 17-15 lukte. Vervolgens moest men hopen dat Letland én Oostenrijk van Canada zouden winnen en ook dat gebeurde allebei.

Nederland had het zo in eigen hand, want Kroatië moest verslagen worden en de ploeg moest minstens achttien punten scoren. Dat laatste was op 20-16 binnen, waarna een tweepunter de winst en dus de kwartfinaleplek bezegelde: 22-16. In de kwartfinales wacht de VS om 15.40 uur, de top-3 van het toernooi gaat naar Tokyo.

Vrouwen
Loyce en Jill Bettonvil, Ilse Kuijt en Noortje Driessen begonnen met een noodzakelijke zege op Wit-Rusland en na de twee nederlagen van vrijdag moest ook Sri Lanka geklopt worden. Dat was met 22-3 bepaald geen probleem, waarna ze het niet meer in eigen hand hadden.

Wit-Rusland moest van Estland winnen, waarbij de Wit-Russische dames maximaal achttien punten mochten maken en Estland maximaal dertien. Met anderhalve minuut stond het precies 18-13, maar Wit-Rusland maakte er helaas nog drie bij. Nederland werd dus uitgeschakeld en zal volgende week in Hongarije het laatste kwalificatietoernooi móeten winnen.

Quartararo pakt 4e MotoGP-pole op rij

Fabio Quartararo heeft zijn vierde opeenvolgende poleposition in de MotoGP te pakken. De Franse Yamaha-coureur was op het circuit van Mugello zaterdag de snelste in de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië.

Quartararo heeft de Italiaanse Ducati-coureur Francesco Bagnaia (+0,230) naast zich staan op de eerste rij, die wordt gecompleteerd door Pramac Ducati-coureur Johann Zarco (+0,245). Aleix Espargaro (+0,351) zette zijn Aprilia op de tweede startrij, naast de fabrieks-Ducati van Jack Miller (+0,411) en de Red Bull KTM van Brad Binder (+0,556), die teamgenoot Miguel Oliveira twee duizendsten van een seconde voor bleef.

Moto2
Net als bij de vorige race was de poleposition voor Raul Fernandez, die Sam Lowes met 0,267 seconden de baas was. Jorge Navarro (+0,374) completeert de eerste rij, terwijl Remy Gardner, Fabio di Giannantonio en Tony Arbolino op rij twee staan. Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de zestiende stek.

Moto3
De kwalificatie werd uiteraard overschaduwd door het ernstige ongeval van Jason Dupasquier, maar uiteindelijk kwamen er ook tijden op de borden. Tatsuki Suzuki pakte de poleposition met overmacht, debutant en kampioenschapsleider Pedro Acosta volgde op 0,596 seconden, voor Gabriel Rodrigo (+0,684).

Zondag
Zoals wel vaker trapt de Moto3 de dag af, om 11.00 uur is het zover. De Moto2 start om 12.20 uur, waarna het om 14.00 uur de beurt is aan de MotoGP. De liefhebber kan nog blijven hangen voor de Red Bull Rookies Cup om 15.30 uur, zaterdag kwamen de jongelingen daar ook al in actie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.