FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 mei 2021

Villarreal pakt de Europa League na spectaculaire penaltyserie

In een zeer teleurstellende Europa League-finale heeft Villarreal gewonnen. In de finale won het na strafschoppen van Manchester United. Voor Villarreal was het de eerste Europese hoofdprijs uit de clubhistorie. Doelman Gerónimo Rulli was de grote held met een benutte strafschop, waarna hij de strafschop van David de Gea stopte.

In een zeer matige eerste helft waar Manchester United verreweg het meeste balbezit had kwam Villarreal op voorsprong. Uit een vrije trap van Dani Parejo wist Gerard Moreno binnen te tikken. Ook na de 1-0 veranderde het speelbeeld niet. Manchester bleef aanvallen, maar creëerde geen uitgespeelde kansen.

Toch kwam Manchester United op gelijke hoogte. Tien minuten na de rust kwam de bal gelukkig voor de voeten van Edson Cavani en kon hem makkelijk binnen schieten. Na de 1-1 probeerde 'The Red Devils' door te drukken en ze waren ook dicht bij de 1-2. Cavani kreeg de bal gelukkig op het hoofd na een mislukt schot van Luke Shaw, maar zijn kopbal kwam niet voor de verdediger van Villarreal. Villarreal kwam na de 1-1 niet meer tot één fatsoenlijke aanval, al kreeg het in de blessuretijd van de reguliere speeltijd nog een kleine mogelijkheid, al ging dat schot hoog over.

In de verlenging had zowaar Villarreal meer grip op het spel. De Spaanse ploeg had het meeste balbezit en kreeg ook een paar kleine mogelijkheden, maar gevaarlijk werd het niet in de eerste verlenging. De tweede helft van de verlenging was het spel in evenwicht en kregen we penalty's.

In die penaltyserie werden de penalty's goed genomen. Alle veldspelers van zowel Villarreal als Manchester United wisten hun penalty te benutten en ook de doelman van Villareal wist te scoren, waarna David de Gea de fout in ging. Daardoor pakt Villarreal de eerste hoofdprijs in de clubgeschiedenis.

Random Pics van de Dag #320

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Xbox & Bethesda Games Showcase aangekondigd

Microsoft kondigt de Xbox & Bethesda Games Showcase aan. Deze zal op zondag 13 juni om 19.00 uur live wordt gestreamd met Nederlandse ondertiteling.

Je kunt de showcase op verschillende manieren bekijken:

Twitch.tv/Xbox
YouTube.com/Xbox
Twitter.com/Xbox
Facebook.com/Xbox

De Xbox & Bethesda Games Showcase zal gericht zijn op games van Xbox Game Studios, Bethesda en vele game creators van partners van over de hele wereld. Bovendien wordt er dit jaar een digitaal Xbox Fan Fest evenement georganiseerd, en gamers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op Xbox.com/FanFest.

Xbox & Bethesda Showcase 2021 (Foto: Microsoft)

Roger Craig Smith keert terug als stem van Sonic

Roger Craig Smith keert terug als de stem van Sonic the Hedgehog. Dit maakt de stemacteur zelf via zijn Twitter bekend. Lang hebben we hem overigens niet moeten missen, aangezien hij in januari van dit jaar pas afscheid nam.

Zijn acteerwerk blijft, net als voorheen, beperkt tot de videogames van Sonic. Een reden voor zijn vertrek, of nu voor zijn plotse terugkeer, zijn niet bekend. Ongetwijfeld zal het iets met geld te maken hebben.

Ook BlizzCon 2021 gaat niet door

Blizzard heeft aangekondigd dat BlizzCon 2021 niet doorgaat. Vorig jaar ging de conferentie, compleet in het teken van Blizzard en haar games en community, ook al niet door dankzij de wereldwijde pandemie.

Dankzij het vaccineren gaat het wereldwijd de goede kant op, maar Blizzard kan door praktische redenen niet de juiste voorbereidingen treffen om BlizzCon goed te organiseren. Daarom wordt de conferentie zelf dit jaar geannuleerd en krijgen we begin volgend jaar weer een BlizzConline; een online variant.

Blizzard

Microsoft maakt Xbox Live Gold games voor juni bekend

Microsoft heeft de gratis games van Xbox Love Gold voor juni bekendgemaakt. Het gaat om The King’s Bird, Shadows: Awakening, NeoGeo Battle Coliseum en Injustice: Gods Among Us.

The King’s Bird is de hele maand gratis beschikbaar. Shadows: Awakening zal vanaf 16 juni tot 15 juli beschikbaar zijn. Je zult wat sneller moeten gamen om NeoGeo Battle Coliseum te spelen: dit vechtspel is van 1 tot 15 juni te downloaden. De andere fighter, Injustice: Gods Among Us, is daarna te spelen. Deze is namelijk van 16 tot 30 juni.

PlayStation Plus games voor juni bekendgemaakt

Sony heeft de gratis games voor juni bekendgemaakt. Het gaat om de games Operation Tango, Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown en Star Wars Squadrons. Alle drie de games zijn per dinsdag 1 juni beschikbaar.

Operation: Tango is een asymmetrisch co-op spionage avontuur. Eén speler neemt de rol van Angel – de Agent – op zich en de ander speelt als Alistar – de Hacker en samen probeer je een hi-tech wereldwijde dreiging af te slaan. Elke speler beleeft de game op een andere en unieke manier, terwijl je samen werkt en moet communiceren om de puzzels op te lossen. Operation Tango vereist dat beide spelers toegang hebben tot een werkende microfoon. De PlayStation 5-versie van de game is beschikbaar voor PlayStation Plus-gebruikers van 1 juni tot 5 juli.

De vechtgame Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown is tot 2 augutus gratis speelbaar en de multiplayer flightgame is Star Wars Squadrons tot 5 juli beschikbaar.

Overmorgen gameplay-onthulling Far Cry 6 tijdens livestream

Ubisoft Noord-Amerika maakte eerder vandaag bekend dat er op 28 mei een wereldwijde 'gameplay reveal' van Far Cry 6 zal plaatsvinden. In de begeleidende teaser zien we Breaking Bads Giancarlo Esposito alvast het nodige loslaten over zijn rol in de nieuwe Far Cry-game.

Far Cry 6 draait om Yara, een tropisch paradijs waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en waar de meedogenloze dictator Anton Castillo (Esposito) met de scepter zwaait. Spelers kruipen in in de huid van Dani Rojas en zullen wederom met behulp van andere revolutionairen het regime van Castillo omver moeten zien te werpen. De livestream is aanstaande vrijdag dus te zien om 18:30 onze tijd, bekijk de teaser hieronder.

Monster Hunter Stories 2 verhaaltrailer

Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin is de sequel op de 3DS-RPG. In deze serie, die iets meer op kinderen is gericht, vecht je samen met de bekende monsters via een turn-based vechtsysteem. De nieuwe onderstaande trailer toont iets meer over het verhaal van de game. Monster Hunter Stories 2 komt op 9 juli uit voor Switch en pc.

In deze game is er plotseling een mysterieus rood licht dat monsters dol maakt. Verder zijn ook de Rathalos massaal aan het verdwijnen. Deze gebeurtenissen lijken op een aankomende ramp te wijzen, en het is aan jou om te onderzoeken wat er precies aan de hand is.

De Boer heeft selectie klaar voor EK voetbal

Frank de Boer heeft woensdag zijn definitieve selectie voor EURO 2020 bekendgemaakt. 26 spelers, waaronder de debutanten Jurriën Timber en Cody Gakpo, ontvingen een uitnodiging van de bondscoach. Ook Quincy Promes en Wout Weghorst maken deel uit van die groep.

Ten opzichte van de voorselectie is er geen plaats meer voor Marco Bizot, Rick Karsdorp, Kenny Tete, Jeremiah St. Juste, Tonny Vilhena, Steven Bergwijn en Anwar El Ghazi. Ook Hans Hateboer is er niet meer bij. Hij heeft zich afgemeld met een breukje in de voet. Daley Blind is er wel bij. De verdediger is herstellende van een enkelblessure, die hij opliep in maart.

Het Nederlands elftal neemt het in de groepsfase van EURO 2020 op tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Alle duels worden in de Johan Cruijff ArenA gespeeld. In aanloop naar het Europees kampioenschap oefent Oranje nog tegen Schotland (2 juni) en Georgië.

De selectie:
Doel: Jasper Cillessen (Valencia), Tim Krul (Norwich City), Maarten Stekelenburg (Ajax)

Defensie: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Jurriën Timber (Ajax), Joël Veltman (Brighton & Hove Albion), Stefan de Vrij (Internazionale), Owen Wijndal (AZ)

Middenveld: Donny van de Beek (Manchester United), Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis Depay (Olympique Lyon), Cody Gakpo (PSV), Luuk de Jong (Sevilla), Donyell Malen (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg)

Monster Hunter Rise versie 3.0 voegt nieuw einde toe

Monster Hunter Rise krijgt op 27 mei de 3.0-update. Deze update voegt een nieuw einde aan het verhaal toe, iets waar fans al een tijdje op wachten omdat Rise geen echt einde had. Daarbij worden ook twee monsters toegevoegd: Crimson Glow Valstrax (bekend van Monster Hunter Generations Ultimate) en Apex Zinogre.

Volgens Capcom komt de update verder met nieuwe quests, nieuwe wapens en nieuwe skills. Bekijk de trailer hieronder voor een overzicht of lees onze review hier.

Ritzege Martin in Giro, Bernal verliest tijd

Daniel Martin heeft de zeventiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Na 193 kilometer koersen, van Canazel naar Sega di Ala, kwam hij solo over de meet. Egan Bernal behield het roze, maar verloor wel een kleine minuut op Yates.

Vanuit de start probeerden renners weg te komen om in de vlucht van de dag te zitten. De aanvallers kregen vooralsnog geen ruimte. Na ruim veertig kilometer koersen wist een groep van zo'n twintig man, met als best geklasseerde Dan Martin, wel een beslissend gat te slaan. Echter bleef het onrustig in het peloton waar nog steeds renners uit probeerden weg te rijden.

De eerste beklimming van de dag was er eentje van de derde categorie. Het was de Belg De Bondt die als eerste boven was. Het verschil van de koplopers met het peloton was 42 tellen. Na de beklimming liep de voorsprong van de kopgroep weer op. In het peloton was het BikeExchange die aan kop reden waardoor de achterstand langzaam terug liep.

Met een voorsprong van een kleine vier minuten begon de kopgroep aan de Passo San Valentino, een lastige klim van 14,8 kilometer tegen 7,8% gemiddeld. Het kopwerk in het peloton werd intussen overgenomen door Ineos. Het was Dan Martin die de motor was in de kopgroep waar niet iedereen het tempo meer kon bijbenen. Martin versnelde en nu konen alleen Moscon en Pedrero mee. Even later sloot Bouchard ook aan en hij kwam als eerste boven. Het peloton zat 2,5 minuut achter de vier koplopers.

In de afdaling was er een valpartij in het uitgedunde peloton. Onder meer Evenepoel, Ciccone en Nibali waren er bij betrokken. Iedereen kon zijn weg uiteindelijk weer vervolgen. Helemaal vooraan hadden Carboni en Ravanelli zich weer bij de koplopers aangesloten. De slotklim was de Sega di Ala met 11,2 kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 9,8. De voorsprong op de groep favorieten was aan de voet nog maar anderhalve minuut.

Carboni en Ravanelli waren de eersten die in de kopgroep weer moesten lossen. En ook de anderen konden het tempo van Martin niet bijbenen en moesten afhaken. In het uitgedunde peloton moest Ciccione, de nummer zes en eerder betrokken bij een valpartij, lossen. De voorsprong van Martin op de groep favorieten, waar Vlasov de nummer vier het lastig had, bleef lang rond de anderhalve minuut steken. Uiteindelijk moest Vlasov de groep laten gaan. Almeida demarreerde vervolgens en sloeg een gaatje. Yates was de volgende, maar Bernal was bij de les en ze sloten samen met Martinez bij Almeida aan.

Drie kilometer voor de finish kon Bernal Yates en Almeida niet meer bijbenen en moest lossen. Ploeggenoot Martinez moest op hem wachten. Yates en even daarachter Almeida gingen op jacht naar Martin die daar nog 27 seconden voor zat. Roze truidrager Bernal 40 tellen achter Yates met Martinez en Caruso.

Met nog een kilometer te gaan reed Almeida weg bij Yates, maar hij was net te laat om Martin van de dagwinst te houden. Bernal verloor een kleine minuut op Yates

Amazon koopt filmstudio MGM

Het monsterbedrijf Amazon wordt weer een klein beetje groter: de webreus koopt voor 8,45 miljard dollar (6,95 miljard euro) de filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), wiens bekendste onderdeel van de catalogus de James Bondfilms zijn.

De aankoop is al enkele weken bekend, maar vandaag is er overeenkomst bereikt, zo meldt Variety. MGM wordt een aanvulling op Amazon Studios, de bedrijfstak die voor Amazon Prime Video films en series produceert. Het levert Amazon de beschikking op over een catalogus van 4000 films en 17000 tv-series. Hieronder vallen, naast de 007-franchise, bijvoorbeeld ook Basic Instinct, Rocky, Poltergeist, Raging Bull, Robocop, Silence of the Lambs, Stargate en de tv-series Fargo, The Handmaid's Tale en Vikings.

MGM is al enige tijd in zwaar weer; de studio heeft twee miljoen dollar schuld (die nu wordt overgenomen door Amazon) en in 2010 ging de studio al eens failliet. Nu zal het als merk onder Amazon een nieuw leven krijgen.

Titelkaart van Metro-Goldwyn-Mayer
Titelkaart van Metro-Goldwyn-Mayer, met de bekende leeuw 'Leo'

Shell verliest historische klimaatzaak, moet CO2 uitstoot bijna halveren

De rechtbank Den Haag beveelt Royal Dutch Shell (RDS) om via het concernbeleid van de Shell-groep de CO2-uitstoot eind 2030 terug te brengen tot netto 45% ten opzichte van het niveau van 2019.

Dit bevel is gegeven in een procedure die is aangespannen door zeven stichtingen en verenigingen en ruim 17.000 individuele eisers. Volgens eisers doet RDS als beleidsbepalend hoofd van de Shell groep onvoldoende, handelt zij onrechtmatig en moet zij meer doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Eisers vorderden dat de CO2-emissies in 2030 ten opzichte van het niveau van 2019 moeten worden teruggebracht met 45% of anders 35% of 25%. De vorderingen gaan over de CO2-uitstoot van de Shell groep zelf en ook die van haar toeleveranciers en afnemers.

Shell verplicht te zorgen voor CO2-reductie
De rechtbank concludeert dat RDS verplicht is via het concernbeleid van de Shell-groep te zorgen voor CO2-reductie van de Shell-groep, haar toeleveranciers en afnemers. Dat volgt uit de voor RDS geldende ongeschreven zorgvuldigheidsnorm, die de rechtbank heeft ingevuld aan de hand van de feiten, breed gedragen inzichten en internationaal aanvaarde standaarden.

De Shell-groep is wereldwijd één van de grootste producenten en aanbieders van fossiele brandstoffen is. De CO2-uitstoot van de Shell-groep, haar toeleveranciers en afnemers is groter dan die van vele landen. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde, die tot gevaarlijke klimaatverandering leidt en ernstige risico's meebrengt voor mensenrechten, zoals het recht op leven en een ongestoord gezinsleven. Algemeen aanvaard is dat bedrijven mensenrechten moeten respecteren. Dat is een zelfstandige verantwoordelijkheid van bedrijven, die los staat van wat staten doen. Deze verantwoordelijkheid strekt zich ook uit over de toeleveranciers en de afnemers. RDS heeft een resultaatsverplichting ten aanzien van de CO2-uitstoot van de Shell-groep zelf. Ten aanzien van de toeleveranciers en afnemers geldt een zwaarwegende inspanningsverplichting, die inhoudt dat RDS via het concernbeleid van de Shell-groep haar invloed moet aanwenden, door bijvoorbeeld via het aankoopbeleid eisen te stellen aan toeleveranciers. RDS heeft alle vrijheid om de reductieverplichting naar eigen inzicht na te komen en het concernbeleid van de Shell-groep vorm te geven. De offers die dit vraagt, wegen op tegen het belang dat wordt gediend met het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering.

Dreigende schending van de reductieverplichting
De rechtbank vindt niet dat RDS deze verplichting nu al schendt, zoals eisers betogen. RDS heeft het beleid van de Shell-groep aangescherpt en is bezig dat uit te werken. Omdat het beleid niet concreet is, vele voorbehouden kent en uitgaat van het volgen van de maatschappelijke ontwikkelingen in plaats van een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor CO2-reductie, oordeelt de rechtbank dat sprake is van een dreigende schending van de reductieverplichting. De rechtbank beveelt RDS daarom om via het concernbeleid van de Shell-groep de CO2-uitstoot van die groep, haar toeleveranciers en afnemers, eind 2030 terug te brengen tot netto 45% ten opzichte van het niveau van 2019.

Releasedata voor Pokémon Brilliant Diamond, Shining Pearl en Pokémon Legends: Arceus bekendgemaakt

The Pokémon Company International en Nintendo hebben vandaag nieuwe details bekendgemaakt over Pokémon Brilliant Diamond, Pokémon Shining Pearl en Pokémon Legends: Arceus en een nieuwe functionaliteit voor Pokémon HOME aangekondigd.

Pokémon Brilliant Diamond en Pokémon Shining Pearl worden uitgebracht op 19 november 2021, en Pokémon Legends: Arceus verschijnt op 28 januari 2022. Alle drie de spellen zijn exclusief verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Pokémon Brilliant Diamond en Pokémon Shining Pearl zijn remakes van Pokémon Diamond en Pokémon Pearl, die in 2006 uitkwamen voor het Nintendo DS-systeem. Dit avontuur is in een nieuw jasje gestoken voor de Nintendo Switch. Het is een getrouwe reproductie van het originele verhaal, maar verschillende spelfunctionaliteiten hebben een vernieuwing ondergaan. Trainers kunnen zich opmaken voor een avontuur in de regio Sinnoh dat zowel nostalgisch als nieuw aanvoelt.

In Pokémon Legends: Arceus slaat de Pokémon-serie een volledig nieuwe richting in door de actie te verweven met RPG-elementen. Het spel speelt zich af in de regio Sinnoh uit vervlogen tijden, lang voordat de gebeurtenissen van Pokémon Diamond en Pokémon Pearl zich afspeelden. Als hoofdpersoon van het spel gaat de speler op pad om door het vangen en bestuderen van de wilde Pokémon die daar wonen, de eerste Pokédex van de regio te maken en te voltooien.

Pokémon Home krijgt een nieuwe update waarmee gebruikers de beschikking krijgen over 'Catch Calendar'. Via deze functionaliteit kunnen gebruikers zien op welke datum ze hun Pokémon gevangen hebben. Trainers kunnen de functionaliteit gebruiken om herinneringen uit hun avonturen op te halen, zoals de datum waarop ze voor het eerst een bepaalde Pokémon hebben gevangen of wanneer ze een Pokémon cadeau gekregen hebben. In deze update kunnen ze tevens de Pokémon die ze geregistreerd hebben in de Pokédex in Pokémon HOME, vanuit verschillende hoeken zien, bijvoorbeeld van boven af of van achteren.

 Pókemon Shining Pearl - Packshot (Foto: The Pokemon Company International) Pokémon Brilliant Diamond - Packshot (Foto: The Pokemon Company International)

Pokémon Legends: Arceus - Packshot (Foto: The Pokemon Company International)
Pókemon Shining Pearl - Packshot (Foto: The Pokemon Company International)

COVID-19: 2794 nieuwe besmettingen en 10 doden, totaal 1.634.138 en 17.576

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2974 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.634.138 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 93 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1059 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 15 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 559 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 10 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.576 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Buurman roept om Wilma Flintstone

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Iedereen kent wel Buurman en Buurman, het bekende klussende duo. Maar wist je dat ze ook weleens een andere beroemdheid aangeroepen hebben? In de aflevering 'De deur' kan Pat zijn huis niet in doordat de deur in het slot is gevallen. Vervolgens roept hij tevergeefs om de hulp van Wilma. Dat verwijst naar de slotscènes van afleveringen van The Flintstones.

Op 1 minuut en 58 seconde kun je het fragment vinden:

Kat 'lift' mee met busje en belandt na rit van 145 kilometer in Amsterdam

De vermiste kater Gizmo is maandagnacht teruggevonden op de grachtengordel in Amsterdam, op ongeveer 145 kilometer afstand van zijn woonplaats Hengelo. De kat was al 2,5 maand vermist, maar afgelopen maandag was de emotionele hereniging met zijn baasje. "Het was een kippenvelmomentje." Zo meldt AT5.

Maandagnacht werd Celine de Jong van de dierenambulance gebeld door een paar jongeren uit Amsterdam: een zwarte kat dwaalde al vier dagen rond op de Prinsengracht en zij maakten zich zorgen.

Celine draaide op dat moment samen met haar moeder de nachtdienst. Een ronddwalende en miauwende kat is niet per se reden om midden in de nacht op stel en sprong de ambulance in te springen. "Zoiets komt wel vaker voor." Toch zaten beiden met een onderbuikgevoel en ze besloten een kijkje te nemen.

Hengelo
Bij aankomst checkten moeder en dochter of de kat gechipt was. Dat was zo, alleen bleek de chip uit Hengelo te komen. "We dachten eigenlijk dat de informatie niet meer klopte en wegens een verhuizing naar Amsterdam nog niet was omgezet." Celine belde desondanks naar het telefoonnummer van de chip, maar er werd niet opgenomen.

Uiteindelijk werd besloten de kat mee te nemen. Online stuitten ze op een bericht waaruit bleek dat een meneer uit Hengelo zijn kat al sinds maart kwijt was. "De staart van de kat was half geamputeerd, net als bij deze kat, dus het moest wel een match zijn." Na het telefoontje met de gegevens van de chip, belden de eigenaren terug.

Opgegeven
Baasje David Snoeij had Gizmo eigenlijk al opgegeven; ze hadden al meerdere keren bericht gekregen dat hun kater was gevonden, maar elke keer bleek dat het om een andere kat ging. Na het telefoontje stapten de vader, moeder en dochter direct in de auto in en reden naar Amsterdam.

Moeder en dochter wilden de hereniging niet missen, dus nadat hun dienst voorbij was besloten ze het gezin op te wachten. Toen Snoeij binnenkwam, wist hij het meteen: "Het was bijna niet te geloven. We dachten: dit is hem echt. We hebben onze kat weer terug."

Ook Celine is blij dat ze herenigd zijn: "Het was zo leuk en geweldig. Het komt niet altijd voor dat iemand direct de auto instapt als we de kat terugvinden, maar deze mensen konden niet wachten." Volgens de medewerkers van de dierenambulance was het weerzien een collectief kippenvelmomentje en pinkten ze gezamenlijk een traantje weg.

Busje
Hoe de kater op de grachtengordel is beland, is niet helemaal duidelijk. De ambulancemedewerkers denken niet dat Gizmo zelf op pad is gegaan. Celine: "Het is geen wandeling geweest, hij heeft waarschijnlijk gewoon de auto gepakt."  Ze vermoedt dat hij in een Post NL-busje is gaan snuffelen en toen per ongeluk is meegereden. "In de ambulance miauwde hij heel hard. Dus hij moet in een groter busje zijn gestapt, anders had iemand hem wel gehoord."

De eigenaar wil meegeven dat hij zijn kat zonder chip nooit meer had teruggezien."Er zijn zoveel katten die niet zijn gechipt en als er dan zoiets gebeurt, zie je je kat nooit meer terug." Dankzij de chip, de melders en de dierenambulance heeft de familie Snoeij Gizmo weer terug.

Vampieren strippen in Akiba's Trip: Hellbound & Debriefed

Marvelous Europe kondigt aan dat Akiba's Trip: Hellbound & Debriefed, een remaster van de Japanse PSP-game Akiba's Trip Plus, voor het eerst in Europa wordt uitgebracht op 23 juli 2021 voor de Nintendo Switch en PlayStation 4.

In Akiba's Trip: Hellbound & Debriefed ontdek je in Akihabara een sekte met vampieren. Om de straten te beschermen en de waarheid te onthullen, zullen sluit je jezelf aan bij de 'Akiba Freedom Fighters' en vecht je met ze tegen wezens die bekend staan als de Shadow Souls door striptechnieken te gebruiken om de vampierenlichamen bloot te stellen aan het daglicht. Ja, dat lees je goed.

'Steeds meer vaccinweigeraars gaan alsnog overstag'

Veel mensen die in november niet wilden worden gevaccineerd tegen het coronavirus, willen dat nu wel. Dat komt onder meer doordat vaccinaties blijken te werken, mensen vrezen geen kant op te kunnen zonder vaccin of druk vanuit de omgeving. Dat melden AD en EenVandaag na gezamenlijk onderzoek.

In de peilingen van EenVandaag blijkt dat steeds meer mensen het vaccin niet weigeren. In november zei 28 procent van de ondervraagden in een peiling zich zeker of waarschijnlijk niet in te willen laten enten. Inmiddels is dat percentage gedaald naar 13 procent. Meer hierover bij Skipr.

Vuelta start in 2022 in Nederland

Volgend jaar start de Vuelta definitief in Utrecht en Noord-Brabant. Dit heeft de organisatie van de Spaanse rittenkoers bekendgemaakt.

Aanvankelijk zou de Ronde van Spanje vorig jaar in ons land van start gaan, maar corona gooide roet in het eten. Toen werd door de organisatie en de twee Nederlandse provincies al gezegd dat er naar werd gestreeft om de Vuelta in een ander jaar in ons land te laten starten.

In 2022 zullen er drie ritten in ons land zijn, te weten Utrecht-Utrecht, Den Bosch-Utrecht en Breda-Breda. Het is nog niet bekend op welke dagen er gekoerst zal worden.

Eerste Kamer stemt in met toegangstesten en quarantaineplicht

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wetsvoorstellen voor de quarantaineplicht en de coronatoegangsbewijzen. Daarmee gaan de wetten begin juni in. Ook de tijdelijke wet coronamaatregelen is met drie maanden verlengd.

Minister De Jonge: “Met verplichte quarantaine voor reizigers stoppen we de verspreiding af van virusvarianten die reizigers meenemen uit zeer hoog risicogebieden. Met de wet coronatoegangsbewijzen maken we het voor culturele instellingen, horeca en festivals mogelijk om zo snel mogelijk terug te keren naar ‘het oude normaal’. Dat is een belangrijke stap voor cultuurmakers, ondernemers, en festivalgangers. Waar we al zo lang naar snakken komt nu sneller dichterbij.”

Wetsvoorstel testbewijzen
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor het inzetten van coronatoegangsbewijzen.. De tijdelijke inzet van toegangsbewijzen maakt het mogelijk om in bepaalde sectoren maatregelen sneller te versoepelen dan volgens de epidemiologische situatie mogelijk zou zijn.

De coronatoegangsbewijzen worden vanaf stap 3 in het openingsplan tijdelijk ingezet om het maximum aantal toegestane bezoekers te vergroten. Het gaat dan om publiek bij professionele sportwedstrijden, exploitatie van culturele instellingen zoals theaters en bioscopen en horeca voor uiteten. Ook voor de toegang tot geplaceerde evenementen zullen toegangsbewijzen worden ingezet. Vanaf stap 4 in het openingsplan wordt het mogelijk met toegangsbewijzen de anderhalvemeternorm los te laten.

Stichting Open Nederland werkt op dit moment aan het uitbreiden van testcapaciteit door heel Nederland. Bezoekers kunnen zich kosteloos laten testen en gebruikmaken van de CoronaCheck app. Op termijn kunnen ook een vaccinatiebewijs of een bewijs van herstel ingezet worden als coronatoegangsbewijs. Daarvoor is aparte instemming van de Tweede Kamer nodig.

Wetsvoorstel quarantaineplicht
Ook het wetsvoorstel quarantaineplicht is door de Eerste Kamer aangenomen. De quarantaineplicht is één van de maatregelen die het kabinet neemt om het risico op verspreiding van het virus en de komst van nieuwe virusmutaties tegen te gaan. Met de quarantaineplicht moeten reizigers uit aangewezen zeer hoogrisicogebieden verplicht tien dagen in quarantaine. Na vijf dagen mogen mensen zich, als zij geen klachten hebben die kunnen duiden op een coronabesmetting, laten testen. Als deze test negatief is, kan de quarantaine beëindigd worden. Als mensen geen negatieve test kunnen afleggen duurt de quarantaine, als men geen klachten heeft, maximaal tien dagen.

Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin reis- en contactgegevens staan. Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom van 339 euro die wordt opgelegd door de burgemeester, afhankelijk van de situatie.

Tijdelijke wet coronamaatregelen
De tijdelijke wet coronamaatregelen is met drie maanden verlengd tot 1 september 2021. Voor de zomer zal een aangepaste tijdelijke wet ter behandeling aan het parlement worden aangeboden.

SEGA kondigt Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown aan

SEGA heeft aangekondigd dat Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown op 1 juni wereldwijd digitaal zal worden uitgebracht voor PlayStation 4.

Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown is aangepast met behulp van Ryu Ga Gotoku Studio's Dragon Engine, bekend van de Yakuza-games. Er zijn onder andere nieuwe achtergrondmuziek voor elke fase, een nieuwe gebruikersinterface, een nieuwe openingsfilm en nieuwe belichting en shaders. Je kunt uit 19 speelbare vechters kiezen en het opnemen in modi zoals "Rank Match", "Arcade", "Training" en "Offline Versus". Spelers kunnen ook in realtime online wedstrijden bekijken en online toernooien in robin-robin-stijl bouwen. Het private en publieke lobby-systeem ondersteunt maximaal 16 spelers en bevat nieuwe communicatiemiddelen zoals stamps.

Giro: Etappe 17 - Loodzwaar en nu níet aangepast

De tweede en laatste rustdag van de Giro d'Italia zit erop, nog vijf ritten te gaan tot we officieel kunnen vertellen dat Egan Bernal gewonnen heeft. Drie bergritten, één vlakke rit en een tijdrit, vandaag wordt er geklommen.

De koninginnerit werd om veiligheidsredenen onthoofd - hoewel een enorme klim én enorme afdaling er wel in bleven, het blijft onbegrijpelijk - en dat blijft jammer, maar vandaag gebeut dat niet: het wordt loodzwaar en het gaat gewoon door.

De renners starten in rond het middaguur in Canazei en finishen zo rond een uur of vijf in Sega di Ala, na de tweede achtereenvolgende zware klim. Rellende_Rotscholier heeft het hier allemaal uitgebreid voorbeschouwd, het wordt - hopelijk - de moeite waard.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Hang de toerist uit in Anno 1800

De tweede DLC van Anno 1800 Season 3, Tourist Season, is nu verkrijgbaar voor pc. In Tourist Season bouwen spelers toeristische hotspots in hun stad met nieuwe gebouwen, openbaar vervoer, een nieuw monument en nog veel meer.

Nieuwe toeristen vinden luxueuze accomodaties terug in nieuwe hotels, waaronder nieuwe bars, cafés en restaurants. Deze bieden voordelen aan inwoners in de buurt, gebaseerd op gerechten die gereserveerd worden. Spelers kiezen welk voedsel ze serveren op basis van de goederen die in hun stad worden geproduceerd, waarbij elke selectie voordelen biedt voor zowel toeristen als gewone burgers. Nadat ze van deze gerechten hebben genoten, zetten toeristen zich schrap voor een bezoek aan de Iron Tower, een gigantisch nieuw monument dat is geïnspireerd op een van ’s werelds beroemdste bezienswaardigheden.

Alle toeristische voorzieningen en bezienswaardigheden van de stad zijn makkelijk te bereiken dankzij het nieuwe bussysteem, dat gebruikt wordt om culturele plekken, zoals musea en dierentuinen, met elkaar te verbinden. Als laatste introduceert Tourist Season nieuwe productieketens voor de chemische fabriek en modulaire boomgaarden. Beide gebouwen kunnen ingesteld worden om verschillende goederen te introduceren, wat een extra laag van uitdaging en flexibiliteit toevoegt.

Naast de release van Tourist Season, introduceert Anno 1800 ook een gratis update die spelers toelaat om:

  • bomen opnieuw te laten groeien op voorafgaande ontboste gebieden
  • de snelheid van de game te vertragen met 50%
  • hun profiel aan te passen tijdens het spelen van de game
  • nieuwe grondplaten te introduceren voor ornamenten
  • een wachtrij te creëren voor het onderzoeksinstituut
  • geld te versturen naar andere spelers in multiplayer

80-jarige rijdt voor drie ton schade in wasstraat met zijn elektrische auto

Een 80-jarige man heeft in de Duitse plaats Lindau voor bijna 300.000 euro schade aangericht, toen hij in een wasstraat niet alleen zijn eigen auto total loss reed, maar ook twee andere auto's. Zo meldt het AD.

De man stond als derde in de rij te wachten voor de wasstraat inreed. Voor hem stond volgens de politie een ‘dure auto’ en aan het einde stond er nog een, die op dat moment werd 'gedroogd'.

De man trapte tijdens het inrijden van de wasstraat op het gaspedaal in plaats van de rem en schrok van de 'power' waarmee zijn elektrische auto vooruit schoot. 

Het gevolg was dat de e-auto van de oude man de twee auto’s voor hem dwars door de hele wasstraat duwde, meldt de politie. De bestuurder van de voorste auto zou een whiplash hebben opgelopen, verder zijn er geen gewonden gevallen. Hoeveel schade er aan de wasstraat zelf is aangericht, is nog niet bekendgemaakt. Ook heeft de politie geen bij het incident betrokken automerken en -modellen genoemd.

Animal Rights protesteert bij Erasmus MC tegen dierproeven

Vijftig activisten van Animal Rights demonstreren vandaag, woensdag 26 mei 2021 om 13:00, tegen dierproeven aan de Westzeedijk bij het het Erasmus MC in Rotterdam. Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “We roepen het grootste universitair medisch centrum van Nederland op om koploper te worden in de transitie naar proefdiervrije innovatie. We missen beleid bij het Erasmus MC om dierproeven echt te vervangen.”

Brandbrief aan raad van bestuur
Animal Rights heeft een brandbrief naar het Erasmus MC gestuurd waarin de volgende punten worden aangestipt: creëer structureel budget voor dierproefvrije innovaties en pas ze toe, stop met het gesleep van proefdieren buiten Europa en voer audits uit bij de leveranciers, bouw het gebruik van primaten af naar nul en geef de huidige dieren een goed pensioen, pak het fokoverschot van tienduizenden proefdieren aan, stop met de forced swim test (een gedragstest waarbij muizen bijna verdrinken) en doe niet langer geheimzinnig over dierproeven.

Geen gebruiksvoorwerpen
Volgens de laatste cijfers voerde het Erasmus 13.786 dierproeven uit op muizen, ratten, cavia’s, gerbils, hamsters, fretten, apen, varkens, kippen, vogels en vissen. Molenaar: “Het gaat om voelende, levende wezens die ingezet worden alsof het gebruiksvoorwerpen zijn. Dat kan en moet anders!”

FOK! Wat een weer: het ergste hebben we wel gehad

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Ja!  

Ik denk dat we allemaal ons portie wel gehad hebben. Dagelijks worden we overspoeld met forse buien, maar dat levert soms ook fantastische wolkenluchten op. Als je er echter onder komt te zitten dan zijn de rapen gaar. Er gebeurde weer van alles wat gisteren. Een ingedraaid front bracht erg veel regen in het noorden van ons land. Terschelling kwam met 28 mm op de proppen en Den Helder, normaal heel droog dit jaargetijde, deed met 24 mm nauwelijks onder. Ook in Friesland viel zo'n 10 tot 20 mm. 

In de rest van het land draaide het om veel en zware buien. Het kwam daarbij op veel plaatsen tot onweer en hagel en soms ook veel regen. In Nijverdal was er sprake van veel schade door de wind. Of het een windhoos was of een downburst moet nog uitgezocht worden. Waar zeker wel een windhoos is geweest is in Borken. Net over de grens in Duitsland. Daar zijn ook beelden van.

In het westen van het land viel het relatief wel mee met de buien, maar ook daar bleef het niet overal droog. Toch scheen ook de zon af en toe.

Vandaag opnieuw een wisselende dag. Hier en daar breekt de zon door, maar er trekken ook nog enkele buien over het land. In de middag raakt het echter geheel bewolkt en vanuit het noorden gaat het dan ook wat aanhoudender regenen. In het zuiden schijnt de zon het langst. De maxima liggen tussen de 13 graden in de noordelijke provincies tot 15 in het zuiden. Er staat een matige westelijke wind.

En dan is het wel even mooi geweest he? Morgen zien we het aantal buien al afnemen en ook duidelijk minder actief worden. Droog blijft het dan nog niet. Het kwik loopt ook iets op tot rond de 17 graden.

En dan gaan we vertrekken voor een serie droge dagen. De zon krijgt steeds meer ruimte en elke dag wordt het wat warmer. In het weekend kan dan al 20 tot 22 graden worden. Mogelijk wordt het daarna nog warmer, maar dat is nog onzeker.

Nog even doorbijten dus.

Tot ziens!  

Zaandam mooi weer (Foto: Charged)
In Zaandam was het vandaag mooi weer en viel het met de buien erg mee. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.