FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 mei 2021

Als ziekenhuiscijfers blijven dalen, meer versoepelingen vanaf 18 mei

Het kabinet wil de coronaregels vanaf 18 mei versoepelen: sportscholen, dierentuinen, pretparken en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen dan weer open. Ook overweegt het kabinet om de terrastijden te verruimen: die kunnen mogelijk dan al in de morgen al open, in plaats van om 12.00 uur. Dat melden Haagse bronnen aan het AD. Harde voorwaarde is wel dat het aantal ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen. Meer hierover bij het AD.

Griekspoor wint Challenger in Praag

Tallon Griekspoor heeft voor de derde keer in zijn loopbaan een Challenger gewonnen. In Praag versloeg de Haarlemmer de Duitser Oscar Otte in drie sets. Het werd 5-7, 6-4 en 6-4.

De 24-jarige Griekspoor, de nummer 143 van de wereld, moest in de eerste set op setpoint een break en dus setverlies toestaan. In de tweede set maakte de Nederlander een break achterstand goed en pakte de set door nog een keer de servicebeurt van Otto te winnen. 

In de derde set kwam Griekspoor opnieuw achter, nadat hij zijn servicegame verloor. Na breaks over en weer won Griekspoor op een 4-2-achterstand vier games op rij en pakte de zege. Het is voor Griekspoor de derde challengertitel in zijn carrière. In 2018 was hij de beste in Tampere (Finland) en in 2019 in Banja Luka (Bosnië en Herzegovina).

Griekspoor wordt sinds anderhalve maand mede bijgestaan door coach Raemon Sluiter. De voormalig toptennisser wisselt de begeleiding af met Dennis Schenk, die in Praag op de tribune zat als coach.

Groenewegen licht teleurgesteld na vierde plek

Dylan Groenewegen mengde zich vandaag voor het eerst sinds zijn horrorcrash met Fabio Jacobsen weer in een massasprint. In de tweede etappe van de Giro d'Italia eindigde hij uiteindelijk als vierde.

"Ik ben een winnaar en wil altijd meer. Maar als je vierde wordt in je eerste sprint na negen maanden, dan moet je eigenlijk blij zijn", aldus Groenewegen na afloop. "Ik had in de finale geen angst en ging gewoon met de flow van peloton mee. Dat was heel fijn. Ik ben alleen een klein beetje teleurgesteld met de uitslag."

In de sprint moest Groenewegen van te ver aangaan en kon daardoor winnaar Tim Merlier niet meer bedreigen. "Het was weer even wennen en ik maakte wat kleine foutjes", gaf Groenewegen aan. "Zo'n sprint is altijd hectisch. Het remmen op de juiste momenten ging vrij goed, maar soms had ik wat eerder de goede slipstream kunnen pakken."

Eindzege Rodrigues in de Algarve

João Rodrigues heeft de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. In de slotetappe maakte de Portugees een achterstand van twaalf seconden op klassementsleider Ethan Hayter, die gisteren overigens bij een valpartij gewond raakte, ruimschoots goed.

De etappe was 170 kilometer lang met vijf klimmetjes onderweg en een zware slotklim. Rodrigues viel aan op de 2,5 kilometer lange slotklim en kreeg de Fransman Elie Gesbert met zich mee. Het duo wist vooruit te blijven en Gesbert greep de dagzege. Rodrigues was uiteindelijk 21 seconden sneller dan Hayter. 

Hamilton: "Het was geweldig werk van iedereen binnen het team"

Lewis Hamilton mocht vandaag wel starten vanaf pole maar moest de koppositie al direct afstaan op het circuit van Barcelona. Uiteindelijk reed hij weinig aan de leiding van de wedstrijd maar zijn overwining tekende zich al tijdig in de race af. Een tweestopper bleek de juiste tactische zet voor Mercedes.

"De start was zo close. Er lag wat rubber aan de rechterkant van de grid en de Red Bull kwam goed uit de startblokken”, blikte Hamilton na afloop terug op de race. “Daarna was ik aan het jagen. Het zat zo lang zo dicht bij elkaar. Daardoor dacht ik niet dat de banden het vol gingen houden. Ik wist ze echter toch in leven te houden en daarna was het met een achterstand van 20 seconden nog een lange weg te gaan, maar het was een goede gok. Het was echt een hele goede strategie", zo analyseert Hamilton op Motorsport.com.

Mercedes had meerdere scenario's uitgewerkt voor de race en naast de éénstopper was een extra pitstop inpassen één van de serieuze opties. Uiteindelijk pakte dat laatste plan uitstekend uit voor Hamilton. "Ik had denk ik bijna een kans om hem in te halen voordat ik naar binnen ging. Ik hinkte echt op twee gedachten: “Zal ik naar binnen gaan, of negeer ik het team en blijf ik op de baan?” Ik deed uiteindelijk wat het team van me vroeg, omdat er van beide kanten veel vertrouwen is. Het was geweldig werk van iedereen binnen het team. Wat een dag!"

Random Pics van de Dag #305

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen: "Vandaag waren we gewoon niet snel genoeg"

Ondanks een goede start waarbij Max Verstappen de leiding nam kon hij de race niet naar zijn hand zetten. De Mercedes in handen van Lewis Hamilton was vandaag sneller en Verstappen zag ook geen mogelijkheid om de Brit alsnog slimmer af te kunnen zijn. Ze waren vandaag gewoon beter zo concludeerde de Nederlander.

"Ik kon het zien aankomen. Op de zachte banden was Hamilton al sneller en op de medium compound banden had hij duidelijk meer snelheid. Er was niet veel meer wat we konden doen. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk mijn race te rijden en met mijn banden om te gaan, maar op de één of andere manier zijn we wat langzamer en slijten onze banden iets meer. Toen Hamilton een tweede stop maakte, wist ik dat het over was. Ik had al moeite met de banden en je kon zien dat hij elke ronde dichterbij kwam. Ik was dus een makkelijke prooi", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"De start was prima. Bij de eerste bocht is het zo dat degene die het laatste remt als eerste eruit komt. Ik ben er vol voor gegaan, anders zou het een lastig verhaal worden om ervoor te blijven. Toen we eenmaal op kop lagen, heb ik er alles aan gedaan om ervoor te blijven, maar vandaag waren we in ieder geval gewoon niet snel genoeg", zo vulde Verstappen aan.

De Nederlander denkt ook niet dat een extra stop nut zou hebben gehad. "Als je aan de leiding ligt, wil je niet in het verkeer komen na je pitstop. Maar, het is natuurlijk makkelijker als je een duidelijk voordeel hebt. Als wij een tweede stop hadden gemaakt, weet ik niet of we ons terug hadden kunnen knokken. Desondanks heb ik alles geprobeerd wat ik kon."

Duidelijk is dat Mercedes voorlopig overhand heeft in de titelstrijd, uiteraard geeft Verstappen niet op. "Het is duidelijk dat we nog niet zijn waar we willen zijn. We moeten nog hard pushen om ze bij te halen, want op dit moment zijn we iets langzamer. Maar, vergeleken met vorig jaar is het nog steeds een grote stap voorwaarts."

Woning PSV-speler Eran Zahavi overvallen

De woning van PSV-speler Eran Zahavi is vanmiddag overvallen in Buitenveldert. Volgens de politie was de dader mogelijk vermomd als pakketbezorger. Niemand raakte gewond.

De politie werd rond 15.30 uur gealarmeerd over de overval aan de Arenborg. Agenten met kogelwerende vesten kwamen vervolgens ter plaatse.

Buurtbewoners hebben aan AT5 en NH Nieuws bevestigd dat het gaat om de woning van PSV-speler. Zijn club meldde voor aanvang van de wedstrijd tegen Willem II in Tilburg dat hij niet aanwezig zou zijn wegens privéomstandigheden. Zahavi verliet Tilburg zodra het nieuws over de overval hem bereikte.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Ook is niet bekend of de dader er met buit vandoor is gegaan. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Uitslag Willem II - PSV

PSV heeft de tweede plaats in de eredivisie weer overgenomen van AZ. In Tilburg kwamen de Eindhovenaren nooit in de problemen tegen Willem II en PSV won met 0-2.

PSV kwam in Tilburg na een half uur spelen op voorsprong. Donyell Malen maakte met een schot in de verre hoek voor zijn achttiende doelpunt van het seizoen. Snel in de tweede helft was er een eigen doelpunt van Willem II die PSV op 0-2 zette.

PSV neemt door de winst weer de tweede plaats over van AZ, die plek geeft recht geeft op plaatsing voor de voorronde van de Champions League. Willem II staat nog op de veilige vijftiende plaats, maar de voorsprong is maar klein op de nummers zestien, zeventien en achttien.

Willem II

0 - 2

PSV

     27' Malen
 51' Köhn (eigen doelpunt)
 
 Gele kaart: , Dumfries, (PSV)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Muric
Owusu
v.Beek
Heerkens (Wriedt/69)
Peters
Köhn
Nunnely (Köhlert/69)
Saddiki (Selahi/68)
Llonch (Spieringhs/87)
Trésor
Pavlidis
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max
Madueke (Piroe/87)
v.Ginkel (Obispo/ 87)
Sangaré
Gakpo (Fein/70)
Vertessen (Rosario/69)
Malen (Viergever/90)

Mountainbiker Koretzky wint wereldbeker Albstadt, Van der Poel zevende

Mathieu van der Poel is bij de wereldbekerwedstrijd mountainbike in Albstadt zevende geworden. De Nederlander, die vrijdag nog de short track-race had gewonnen, kon niet mee met de beste bij de crosscountrywedstrijd die werd gewonnen door Victor Koretzky.

Van der Poel ging voortvarend van start in Albstadt. De Nederlander nam direct de leiding en had een kleine voorsprong te pakken, maar vrij snel na zijn versnelling zakte de Nederlandse alleskunner op de fiets terug na de vijftiende plaats. In het tweede deel van de race herpakte hij zich nog en werd uiteindelijk zevende op ruim een minuut van de winnaar.

Tom Pidcock, het andere megatalent, die net zoals Van der Poel de verschillende onderdelen op de fiets combineert maakte een betere indruk dan de Nederlander. Het Britse megatalent moest vanaf de negende startrij starten, maar in de tweede ronde maakte hij al de aansluiting met de kopgroep. In het tweede gedeelte moest hij wat passen na zijn inspanning, maar hij werd alsnog vijfde.

Maar voor de zege werd het een leuk duel tussen Europees kampioen Nino Schurter, zijn landgenoot Mathias Flückiger, de Tsjech Ondrej Cink en de verrassend sterke Fransman Victor Koretzky. Flückiger moest in de slotronde passen vanwege materiaalproblemen en Cink moest passen bij Schurter en Koretzky. Maar tussen de Europees kampioen en de Fransman werd het een spannend duel, waarin Koretzky lang in het wiel bleef bij Schurter, waarna hij in de voorlaatste bocht voorbij ging en de winst pakte.

Door de winst blijft Schurter op 32 zeges in de wereldbeker staan, nog altijd eentje minder dan recordhouder Julien Absalon. Het mountainbikecircuit verhuist nu naar het Tsjechische Nove Mesto, waar volgend weekend de tweede wereldbekermanche wordt afgewerkt.

De winst bij de vrouwen ging naar de Loana Lecomte. De Franse nam in de eerste ronde de leiding over van Anne Terpstra en zou alleen verder uitlopen. De Nederlandse had de snelste start, maar gedurende de wedstrijd viel ze terug, al werd ze nog wel knap zesde op bijna twee minuten van het grote Franse talent.

Uitslag PEC Zwolle - ADO

ADO Den Haag mag nog altijd hopen op lijfsbehoud in de eredivisie. De hekkensluiter won met 0-1 van PEC Zwolle en dat was de tweede overwinning op rij.

ADO, dat vorige week al met 3-2 won van Feyenoord, had de nieuwe overwinning te danken aan Bobby Adekanye. De snelle aanvaller zorgde na twaalf minuten voor de enige treffer van de wedstrijd. Na de 0-1 had de Hagenaren het wel moeilijk met PEC maar hielden ze toch de nul, waardoor de ploeg van coach Ruud Brood de drie punten mee naar huis nam.

ADO heeft nog maar twee punten achterstand op nummer zestien FC Emmen en drie punten op nummer vijftien Willem II. De nummers zeventien en achttien degraderen rechtstreeks. De nummer zestien kan zich nog handhaven via de play-offs.

PEC Zwolle

0 - 1

ADO Den Haag

     12' Adekanye
 
 Gele kaart: Bajselmani, Paal, (PEC Zwolle), El Khayati,Catic, (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
Bajselmani (Doue/83)
Lam
Nakayama
Paal
Saymak
v.d.Belt
Strieder (Manuel/62)
Drost (Pherai/63)
Tedic (Ghoochannejhad/63)
Clement
  Fraisl
v.Ewijk
Zuiverloon
Pinas
Kemper (Janmaat/46)
De Boer (Vejinovic/64)
El Khayati
Goossens
Adekanye (Catic/64)
Arweiler (Seedorf/74)
Mokhtar (Familia-Castillo/ 87)

Ritzege Merlier in Giro, Groenewegen vierde

De tweede etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Tim Merlier. De Belg van Alpecin-Fenix blee in de massasprint Giacamo Nizzolo en Elia Viviani voor. Dylan Groenewegen kwam als vierde over de streep.

De etappe van vandaag ging over 179 kilometer door de Povlakte. De Italianen Albanese, Marengo en Tagliani zorgden voor de vlucht van de dag. Het trio kreeg echter nooit een erg grote voorsprong.

Filippo Ganni behield de leiding in het algemeen klassement. De Italiaan heeft dertien tellen op zijn landgenoot Affini van Jumbo-Visma.

 

Uitslag Feyenoord - Ajax

Ajax heeft in De Kuip de Klassieker tegen Feyenoord gewonnen. De kersverse landskampioen won mede door twee eigen doelpunten van de thuisploeg met 0-3.

In een matige wedstrijd kwam Ajax dankzij een eigen doelpunt van Marcos Senesi op voorsprong. De Argentijnse centrale verdediger kreeg de bal ongelukkig op zijn been, waarna de bal voorbij Justin Bijlow ging. Net voor rust kreeg de thuisploeg een enorme kans op de 1-1. Edson Álvarez kreeg rood na een handsbal en aanvoerder Leroy Fer mocht aanleggen vanaf elf meter, alleen de aanvoerder van Feyenoord kreeg de bal niet voorbij Maarten Stekelenburg.

Tyrell Malacia kreeg na rust ook een rode kaart (2x geel) en snel daarna was de wedstrijd beslist na een nieuw eigen doelpunt, ditmaal via Ridgeciano Haps. Daarna maakte Mohammed Kudus nog de 0-3 na een snelle uitval van de Amsterdammers.

Feyenoord

0 - 3

AFC Ajax

     21' Senesi (eigen doelpunt)
 67' Haps (eigen doelpunt)
 79' Kudus
 
 Gele kaart: Fer, (Feyenoord), Álvarez,Martínez, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Malacia (60/2xg) (Feyenoord), Álvarez (45 1) (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Fer mist penanlty (45 2)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Linssen (Pratto/79)
Fer
Kökçü (Jorgensen/73)
Teixeira
Bozenik (Haps/62)
Sinisterra
  Stekelenburg
Mazraoui (Schuurs/ 46)
J.Timber
Martínez
Rensch (Klaiber/ 72)
Álvarez
Klaassen
Gravenberch (Ekkelenkamp/72)
Antony (Neres/76)
Haller (Kudus/46)
Tadic

F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Brit startte vanaf poleposition, maar reed lang achter Max Verstappen. De strategie bracht de Brit de overwinning voor de Nederlander. Valtteri Bottas mocht naar de derde plek op het podium.

Hamilton startte op Barcelona vanaf poleposition, maar Verstappen naast hem was beter weg en verschalkte de Brit in de eerste bocht. Daarachter snoepte Charles Leclerc de derde plek van Bottas in de derde bocht af. De Fin bleef op zijn beurt Danie Ricciardo en Sergio Perez voor. Verder naar achteren was er een onderzoek naar Pierre Gasly omdat de Fransman bij de start buiten het startvak stond. Het leverde hem vijf seconden straf op.

Na acht ronden was Yuki Tsunoda de eerste uitvaller. De AlphaTauri van de Japanner stopte in bocht 10, waarna hij ridder te voet werd. Omdat de auto lastig geparkeerd stond volgde een safety car. De eerste coureur die binnen kwam was Antonio Giovinazzi. De Italiaan kreeg van Alfa Romeo een setje nieuwe mediums, maar de band linksvoor bleek leeg te zijn, waardoor het team een andere set uit de pitbox moest halen. Hij kon achteraan aansluiten. Ook Williams haalde haar rijders naar binnen.

Van de toppers was Verstappen de eerste die na 24 ronden de pits opzocht. De stop ging langzamer dan verwacht omdat de band linksachter te laat aangeleverd werd. De Nederlander kwam terug op plek vijf, maar voor hem ging Sergio Perez snel aan de kant en ging Daniel Ricciardo naar binnen, waardoor het plek drie werd. Hamilton ging pas na 28 ronden binnen, waardoor de Brit vijf seconden achter Verstappen naar buiten kwam op vier ronden nieuwere banden. Achter de Brit klom Bottas naar plek drie door eerder te stoppen dan Leclerc.

Vooraan dichtte Hamilton halverwege de wedstrijd snel het gat met Verstappen, maar de Nederlander ving de Brit keurig op. In de 43e ronde had Hamilton genoeg van het spelletje en ging naar binnen voor een tweede stop. Wederom gingen er mediums onder, waarna Red Bull Max vertelde dat het scenario van Hongarije 2019 uit de kast getrokken werd. Toen haalde Verstappen het net niet ten opzichte van Hamilton. Iets verder naar acheren haalde Sergio Perez Daniel Ricciardo na 47 ronden eindelijk in voor plek vijf. Het gat met de voor hem rijdende Leclec bedroeg op dat moment al vijftien seconden.

Met nog dertien ronden te gaan passeerde Hamilton Bottas voor plek twee, waarbij het gat met Verstappen nog elf seconden bedroeg. De Brit haalde de Nederlander met rasse schreden in en met nog zeven ronden te gaan had hij het gat gedicht en moest Verstappen op 34 ronden oude mediums de voorsprong zien te behouden. Dit slaagde niet, waarna Red Bull Verstappen binnen haalde om de snelste ronde van de race te laten rijden. In deze missie slaagde hij glansrijk.

Na 66 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Bottas. Leclerc eindigde op plek vier, voor Perez, Ricciardo en Carlos Sainz die een goede slotfase bekroonde met plek zeven. Op een ronde achterstand eindigde Lando Norris, voor Esteban Ocon die op de streep Pierre Gasly nog net achter zich hield.

Veteranen nemen afstand van film 'De Oost'

Meerdere veteranenorganisaties nemen afstand van de controversiële film De Oost en het bijbehorende lespakket. Maluku4Maluku doet zelfs aangifte. Het nieuws komt nadat regisseur Jim Taihuttu in het AD beweerde dat de defensietop en veteranen hun goedkeuring over de film zouden hebben uitgesproken. .

Volgens Taihuttu hebben “diverse mensen uit de legertop en veteranen uit die tijd de film gezien en hun goedkeuring uitgesproken”. De criticasters zouden volgens Taihuttu vooral bestaan uit een “paar gekkies” en “onofficiële partijen”. De uitlatingen van Taihuttu leiden achter de schermen tot grote ergernis. Het Veteranen Platform (VP), dat meer dan 70.000 individuele veteranen vertegenwoordigt en bij een voorvertoning van de film aanwezig was, windt er in een verklaring dan ook geen doekjes om. “Gezien de eenzijdige en ongenuanceerde benadering van het militair optreden in de film, acht het VP de film ongeschikt als basis voor een objectief en gebalanceerd educatief programma over het militaire optreden in deze historisch zeer beladen periode binnen onze vaderlandse geschiedenis” aldus de veteranenorganisatie.

Ook het standpunt van de Molukse veteranenorganisatie Maluku4Maluku is brisant. In De Oost staat namelijk het Depot Speciale Troepen (DST) centraal, dat voor driekwart uit Molukse KNIL-soldaten bestond. Frontman Leo Reawaruw is van meet af aan zeer kritisch over de film, waarin volgens hem allerlei verwijzingen zitten naar de beruchte Schutzstaffel (SS) van Nazi-Duitsland. Afgelopen vrijdag hield hij daarom een kleinschalige betoging bij de Rechtbank Amsterdam om het kort geding dat Federatie Indische Nederlanders (FIN) tegen de film had aangespannen te ondersteunen. Op Instagram reageerde een emotionele Taihuttu badinerend op de steunbetuiging van Reawaruw, wiens organisatie hij spottend de Federatie Nederlandse Indiërs noemde. Reawaruw heeft ondertussen aangifte aangekondigd tegen Taihuttu. De film zou volgens Reawaruw groepsbeledigend en haatzaaiend van aard zijn.

Ook militaire organisatie blijken na een rondvraag not amused over de uitlatingen van Taihuttu. “Het onderwerp toestemming of de vraag daarnaar is geheel niet aan de orde gekomen” reageert een bron binnen de top van defensie, die voorlopig niet met naam en toenaam wil worden genoemd. Diverse militaire en veteranenorganisaties zeggen stappen tegen Taihuttu te overwegen. “De film valt misschien wel onder de vrijheid van meningsuiting, maar net doen alsof wij daar toestemming voor hebben gegeven niet” reageert een andere functionaris. Taihuttu slaat ondertussen wild om zich heen. “Volgende week vallen ze [de criticasters, red.] misschien over onjuist gestrikte schoenveters. Mensen met kritiek hebben misschien zelf wel iets op hun kerfstok waarover ze geen verantwoording durven af te leggen” aldus de regisseur tegen het AD.

De film over de ‘Politionele Acties’ (1947-1949) ligt zeer gevoelig, zeker nadat de producent vorig jaar een eerste opzienbarende trailer publiceerde. Dat komt onder andere doordat in de trailer Nederlandse militairen zijn afgebeeld in zwarte uniformen, KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor draagt en gebruik wordt gemaakt van een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland en zorgden voor woedende reacties onder Indië-veteranen, Indische Nederlanders en Molukkers. “Onze helden worden als nazi’s weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm” zei Moll toen. Tegenover EenVandaag liet de producent weten de ophef “voorbarig” te vinden. De film zou zogenaamd “een multiperspectieve benadering op de koloniale geschiedenis” vormen.

De vraag is echter hoe houdbaar die stelling is. Nadat FIN onthulde dat de film mede is gefinancierd vanuit Indonesië, bleek later zelfs dat de Indonesische overheid nauw betrokken is bij een van die investeerders. Het gaat om het Indonesische overheidsorgaan Badan Pariwisata dan Ekonomi Kreatif (BEKRAF), dat tijdens de productie van De Oost onder de directe verantwoordelijkheid viel van de Indonesische president Joko Widodo. Of Indonesië ook invloed heeft uitgeoefend op de inhoud van de film is onbekend, maar het is onwaarschijnlijk dat vanuit Indonesië een film wordt gefinancierd, die kritisch staat ten aanzien van de Indonesische geschiedenis. Uit een tweede trailer blijkt dat ook. Om het fictieve karakter van de film te benadrukken pleitte FIN daarom eerder al voor een disclaimer. Toezeggingen daarover trok de producent later in. FIN startte daarop een kort geding tegen de producent.

Een adequate disclaimer is volgens FIN noodzakelijk, omdat de film geschiedkundige claims maakt, die niet worden ondersteund door historische feiten. Zo wordt in een recente trailer onder andere gesteld dat Nederlandse militairen naar Nederlands-Indië zijn gestuurd “om de Indonesische vrijheidsstrijd neer te slaan”, terwijl zij in werkelijkheid vooral zijn gestuurd om een eind te maken aan de Bersiap. “Doordat deze film teruggrijpt op historische gebeurtenissen kan de indruk ontstaan alsof de film ook de geschiedkundige werkelijkheid weergeeft. Dat is niet zo. Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een eigen interpretatie is van de producent en de regisseur” zei FIN-voorzitter Hans Moll daar eerder al over. “Dat aan de film zelfs een lespakket voor middelbare scholen is gekoppeld, maakt dat een disclaimer onvermijdelijk is” aldus Moll.

Van Vleuten wint Ronde van Valencia

Annemiek van Vleuten heeft de Ronde van Valencia op haar naam geschreven. Haar leidende positie kwam in de laatste etappe van vandaag niet meer in gevaar.

De etappe van vandaag ging over 114 kilometer en liep van Finestrat naar Alacant met in het begin van de rit drie beklimmingen. Op de tweede col was het Nadine Gill die aanviel maar ze overschatte haar krachten en werd bijgehaald door Urska Zigart. Op 25 kilometer van de streep moest Gill Zigart laten gaan. Zigart wist vervolgens maar net voor het peloton de finish over te gaan.

Van Vleuten pakte de leiding in de eerste etappe na een imposante solo. Ze kwam toen met een voorsprong van ruim twee minuten op de nummer twee over de finish.

COVID-19: 6704 nieuwe besmettingen en 4 doden, totaal 1.560.022 en 17.323

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6704 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.560.022 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 175 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1668 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 767 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.323 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitslag FC Emmen - FC Groningen

Na drie nederlagen op rij heeft FC Groningen weer eens gewonnen. FC Emmen werd met 4-0 verslagen.

Groningen, met Arjen Robben in de basis, begon goed aan de wedstrijd. Het was echter Emmen met de eerste kans op een doelpunt. De Leeuw ontsnapte aan de buitenspelval en legde de bal terug op Peña, die Padt tot een goede redding dwong.

In het vervolg was Groningen heer en meester. Zo waren er onder meer kansen voor Van Hintum en Dankerlui. In de 28e minuut kwam Groningen dan ook op voorsprong nadat Bart van Hintum een vrije trap via de grond in het doel van FC Emmen kopte. Ook in het vervolg van de eerste helft was Groningen de betere ploeg en Arjen Robben liet een paar maal zien dat hij nog prima kan voetballen.

In de 52e minuut verdubbelde Groningen de voorsprong. Het was Robben die een vrije trap bij de eerste paal legde, waarna Da Cruz de bal in de korte hoek tikte. Het was ook Da Cruz die de 3-0 maakte nadat hij na een assist van wederom Robben het steekpassje op waarde schatte. Invaller Abraham zorgde negen minuten voort= tijd voor de eindstand nadat hij de bal simpel langs Verrips tikte. 

FC Emmen

0 - 4

FC Groningen

     28' van Hintum
 52' Da Cruz
 62' Da Cruz
 81' Abraham
 
 Gele kaart: Bijl, Vlak, (FC Emmen), Lundqvist, v.Hintum, (FC Groningen)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
K.Frei
Vlak (Laursen/64)
Pena
Bernadou (Veendorp/64)
Adzic (Gladon/ 46)
De Leeuw (Ben Moussa/85)
  Padt
Dankerlui
Te Wierik
Itakura
v.Hintum
Robben (Larsen/80)
El Messaoudi (Suslov/86)
Lundqvist (D.v.Kaam/81)
Matusiwa
El Hankouri (Joosten/86)
Da Cruz (Abraham/68)

Het nutteloze feitje van de dag: LEGO

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van jullie hebben vast al eens met LEGO gespeeld, maar weten jullie ook waar die naam vandaan komt? De naam 'LEGO' is namelijk afgeleid van de Deense woorden "LEg GOdt" (speel goed).

Het nutteloze feitje van de dag: LEGO (WikiCommons/Alan Chia)
Het nutteloze feitje van de dag: LEGO (WikiCommons/Alan Chia)

Hauger pakt eerste Formule 3-zege in afsluiter Barcelona

Op het circuit van Barcelona is de derde en laatste Formule 3-race van het openingsweekeinde van het seizoen verreden. Dat leverde wat minder spektakel en spanning op dan de zaterdagraces, maar dat mocht de pret voor de jonge winnaar niet drukken.

Dennis Hauger was de snelste in de kwalificatie van vrijdag, waardoor hij na de twee zaterdagraces met omgekeerde grids eindelijk daadwerkelijk van poleposition mocht vertrekken. Jack Doohan stond naast hem, Victor Martins en Matteo Nannini stonden op rij twee, voor Fredrik Vesti en Olli Caldwell, de winnaar van race twee.

Ondanks een moeizame start behield Hauger de leiding, Martins en Nannini gingen voorbij aan Doohan. De Australiër herpakte zich wel en na negen ronden pakte hij de derde plek terug van Martins, die inmiddels ook gepasseerd was door Nannini. Doohan ging lekker verder en drie ronden later nam hij ook Nannini te grazen, terwijl Hauger inmiddels een gat had geslagen.

Voorin gebeurde eigenlijk weinig, behalve een actie van Caldwell, die de vierde plek van Martins in handen nam. Daar bleef het verder bij en dus pakte de 18-jarige Hauger zijn eerste F3-zege, voor Doohan en Nannini. Tijmen van der Helm kwam als twintigste over de meet.

NBA: Westbrook evenaart stokoud record

In de NBA heeft Russell Westbrook afgelopen nacht geschiedenis geschreven. De 32-jarige guard van de Washington Wizards kwam in de met 133 - 132 gewonnen wedstrijd tegen de Indiana Pacers tot 33 punten, 19 rebounds en 15 assists. Het was de 181e keer dat de point guard dubbele cijfers noteerde in drie verschillende statistische categorieën, een zogeheten 'triple double'. Hij evenaarde met zijn prestatie het aantal van Oscar Robertson, die een halve eeuw geleden tot hetzelfde aantal kwam; een record dat lange tijd als onaantastbaar werd beschouwd.

Oscar Robertson, 'The Big O', speelde in een ander tijdperk. In de jaren '60 was hij lang voor zijn positie, 1 meter 96, en hij was het prototype van de atletische spelverdeler in een tijdperk waarin er op het veld nog nauwelijks werd gesprongen. Wel werd er in zijn tijd in een hoog tempo gespeeld. Er werd veel geschoten, maar ook veel gemist. Hierdoor waren er veel rebounds beschikbaar, vooral voor de grote mannen op het veld; de centers. Ook werd er bijzonder veel gescoord in die tijd. Sommige records lijken voor altijd onaantastbaar: Wilt Chamberlain scoorde ooit 100 punten in één wedstrijd, pakte ooit 55 rebounds en haalde een seizoensgemiddelde van 50,4 punten per wedstrijd.

Ook Robertsons record aan triple doubles leek voor altijd stand te houden. Magic Johnson, één van de allergrootsten ooit die in vrijwel elke wedstrijd de dubbele cijfers haalde in punten en assists bleef steken op 138. In de jaren '90 werd de sport fysieker, er werd langzamer gespeeld en werd er minder gepasst en gescoord. Triple doubles werden een zeldzaamheid en alleen Jason Kidd wist met enige regelmaat dit kunststukje te leveren.

De afgelopen tien jaar maakte de sport echter een revolutie door. Strategie werd meer bepaald door anayltici op basis van data en minder door conservatieve geesten die al decennia in de sport rondliepen. Mensen die de film Moneyball hebben gezien, zullen begrijpen wat er wordt bedoeld. De grote aanjager van de basketballrevolutie was Daryl Morey, manager bij de Houston Rockets, en zijn filosofie werd Moreyball genoemd. Het kwam er heel in het kort op neer dat een driepunter met een 40% kans om raak te gaan gemiddeld 1,2 punten oplevert en een tweepunter met 50% kans maar 1 punt. In rap tempo veranderde de sport. Teams streefden er naar om óf van afstand te schieten, óf van heel dichtbij de basket, waar de kans op een score aanzienlijk hoger dan 50% is. Schoten van middellange afstand werden verguisd.

Deze revolutie had allerlei effecten. Eén daarvan is dat afstandschoten tot een ander soort rebounds leiden. Gemiste schoten stuiteren verder van de ring af en vallen buiten het terrein van de lange centers die vaak onder de basket staan. Ze komen vaker in handen van de kleinere guards die daardoor makkelijker de dubbele cijfers in rebounds kunen halen. Het aantal triple doubles in de NBA stijgt de laatste jaren hard, net als het aantal driepunters dat in de league geschoten wordt. 

Dit doet allemaal niets af aan de prestatie van Russell Westbrook. De guard heeft dit seizoen gemiddeldes van 22 punten 11,6 rebounds en 11,5 assists. Kritiek dat het tegenwoordig makkelijk is, of dat hij geen winnaar zou zijn wuift hij weg. Als het makkelijk zou zijn, waarom doet niet iedereen dit?

Westbrooks teamgenoot, Bradley Beal, is in de race om de titel van topscorer te halen dit seizoen. Beal is dit jaar goed voor 31 punten per wedstrijd en staat vlak achter Steph Curry van de Golden State Warriors. Afgelopen nacht maakte Beal 50 punten, waarmee hij bijna Steph Curry wist te evenaren qua puntengemiddelde.

Curry kwam met de Warriors later op de dag in actie tegen de Oklahoma City Thunder. De Warriors strijden nog voor een plaats in de play-offs terwijl de Thunder de handdoek dit jaar al in de ring hebben gegooid. Het werd een eenzijdige wedstrijd. Na drie kwart stond het 106 - 67 en vanaf dat moment hield coach Kerr Steph Curry aan de kant. Het fenomeen was op dat moment al goed voor 49 punten, waaronder 11 driepunters. Er zijn 26 wedstrijden geweest waarin een speler elf driepunters scoorde. Twaalf van deze wedstrijden waren van Curry, waarvan vier dit seizoen en drie in de afgelopen maand. 

Met de overwinning behield Golden State de achtste plaats in het westen. Dit seizoen spelen de nummers 7 tot en met 10 van elke conference een paar knockout wedstrijden voor twee play-off plaatsen. Het lijkt erop dat één van deze wedstrijden tussen de Lakers en de Warriors zal zijn, een vooruitzicht waar door basketballiefhebbers reikhalzend wordt uitgekeken.

Taekwondoka Oogink naar Olympische Spelen, olympisch kampioen niet

Taekwondoka Reshmie Oogink heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokyo, vijf jaar nadat ze er in Rio de Janeiro ook al bij was. Op het Europese OKT in Bulgarije moest de 31-jarige Almelose aan de bak in de klasse boven 67 kilogram.

Oogink opende met een kwartfinale tegen de Noorse Eliza Haugen, die ze nipt won. Vervolgens stond Marlene Jahl te wachten en ook de Oostenrijkse moest er aan geloven in de beslissende wedstrijd - de twee winnende halvefinalisten in elke klasse plaatsten zich voor Tokyo.

Ondertussen waren er ook twee stunts te noteren, te beginnen bij de vrouwen tot 57 kilogram. Kimia Alizadeh won in 2016 olympisch brons, maar kampte daarna met veel blessureleed en vertrok uit Iran. Namens het vluchtelingenteam stond ze in de beslissende halve finales, maar de jonge Griekse Fani Tzeli was verrassend te sterk.

Bij de mannen boven 80 kilogram was de stunt nog veel groter. Geen enkele Noord-Macedonische atleet plaatste zich - in welke sport dan ook - voor de Spelen van 2012 en 2016, in het worstelen hadden ze er nu al één. Daar komt een tweede bij: Dejan Georgievski was in de beslissende wedstrijd te sterk voor de Azeri Radik Isayev, regerend en nu dus op zeker ook uittredend olympisch kampioen.

Andere Nederlanders in Sofia haalden het niet: Adil Belkadi (-58kg) ging er in de eerste ronde uit, net als Fahd Zaouia (-68kg) en Bodine Schoemakers (-57kg).

Fijne Moederdag

Moederdag. Als kind vond ik het, voor zover ik me kan herinneren, een van de leukere dagen / periodes van het jaar, net als vaderdag en sinterklaas. Stiekem in de klas een cadeautje knutselen voor je moeder, thuis verstoppen, de spanning of ze het niet eerder zou vinden dan op moederdag zelf, en tenslotte natuurlijk het trots overhandigen van het broddelwerk dat je gemaakt had. 

In 1998 werd ik zelf moeder. Ineens kreeg ik zelf te maken met zelfgeknutselde broddelwerkjes. Ontzettend leuk om mee te maken natuurlijk. Tot het moment dat mijn moeder overleed. Ineens vond ik moederdag maar een stomme kutdag, ik had immers geen moeder meer? Tot er iemand tegen me zei: 'Je bent toch zelf ook moeder?' Dat plaatste alles wel weer een beetje in perspectief en mij met beide benen op de grond. 

Toch ben ik nog steeds van mening dat Moederdag, net als bijvoorbeeld Vaderdag, Valentijnsdag, Sinterklaas en Kerst teveel gecommercialiseerd zijn. Dit soort dagen worden te veel uitgebuit door de detailhandel om maar zoveel mogelijk omzet te kunnen maken. Nog niet zo lang geleden, in 2018 om precies te zijn, schreef ik een vinnige column over moederdag. 

En toch, wijsheid komt met de jaren. Als je door de commercie heenprikt, en verder kijkt dan de verplichte schoolknutsel, die bos bloemen die prijstechnisch tien keer over de kop gejaagd is, en even verder nadenkt dan je neus lang is, dan besef je dat er ook vrouwen zijn die dolgraag moeder hadden willen worden, maar dit nooit zullen zijn. Dat er vrouwen zijn die hun kinderen om een of andere reden niet kunnen, willen of mogen zien. Dat er mensen zijn die hun moeder zijn verloren en voor wie moederdag dus een bittere bijsmaak heeft. 

Vandaag vier ik moederdag. Om te vieren dat ik moeder ben, in hart en nieren, ook al voed ik mijn kinderen niet zelf op. Maar ik denk ook aan de mensen die geen moeder (meer) zullen worden, de mensen die uit liefde voor hun kinderen vermoord werden, de mensen die hun moeder moeten missen, de moeders die wilden leven maar stierven, en aan mensen die om een andere reden eenzaam zijn vandaag. Vandaag vier ik het leven. Skål Slaapmeisje. Vier het leven. 

Afbeelding: PixabayAfbeelding: Pixabay

Giro: Etappe 2 - Doodsaai op weg naar een sprint

De Giro d'Italia is onderweg, Filippo Ganna start na zijn fantastische tijdrit van zaterdag niet geheel verrassend in het roze. De tweede etappe, we gaan er op de zondag eens mooi voor zitten, zou je denken. Helaas, het wordt een doodsimpel sprintritje, kort voor het einde inschakelen is voldoende.

De heren rijden van een jachtslot nabij Turijn naar Novara, iets minder dan 180 kilometer verderop. Halverwege liggen er een paar hobbeltjes, met één klimmetje van de vierde categorie, verder is het een kwestie van wachten op de sprint.

Een uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is weer op het FOK!forum te vinden, hier om precies te zijn. Eurosport is vanaf 12.35 uur al live, een dik half uur voor de start. De finish ligt tussen grofweg 17.00 en 17.30 uur.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: onweer, zon, warm en onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo beste mensen!  

Er ligt een actieve, maar zeer fraaie depressie ten westen van Ierland. En het is dit systeem dat ons morgen een warme dag gaat geven. Het zal ook bij deze éne dag blijven. Aan de voorzijde van dat lagedrukgebied komt er morgen een bel met warme lucht naar ons land gestroomd. Dat proces is nu al aan de gang.

Vandaag begon de dag in het noordoosten nog met zon, maar uiteindelijk is het ook daar gaan regenen. Vanmiddag regende het dan vrijwel overal. Dit was het warmtefront. In de loop van de middag werd het in het zuiden droog en klaarde het voorzichtig op. De temperatuur schoot direct omhoog,  want in Eindhoven liep het kwik al op tot bijna 18 graden. Ook in Zeeland en Limburg werd het al 16 tot 17 graden.

Inmiddels is de warme lucht tot halverwege het land gevorderd. Ook de opklaringen trekken nu noordwaarts. In de loop van de avond zal het dan overal droog moeten zijn. De opklaringen worden steeds breder, sterker nog het zal vrijwel helder worden. De minima liggen een stuk hoger dan de laatste tijd en liggen tussen de 8 en 12 graden. 

De warme lucht stroomt dan wel binnen, maar er onstaan ook gebieden met grote onstabiliteit. Het eerste gebied bereikt het zuidwesten in de vroege ochtend en trekt vervolgens in noordelijke richting. In deze luchtsoort kunnen zich enkele forse onweersbuien ontwikkelen. Er is daarbij kans op hagel en zware windstoten. Rond een uur of 9 bereiken de buien het midden van het land en tegen een uur of 12 moeten ze het noorden gaan verlaten. Het gaat dus vrij rap, maar het kan even flink tekeer gaan. Ik denk eerlijk gezegd dat het oosten en zuidoosten grotendeels gespaard blijven van deze onweersgolf.

Het klaart vervolgens op en dan hebben we een zonnige en warme middag voor de boeg. Op Terschelling halen we de 18 graden, in Utrecht de 24 graden en in Brabant en Limburg de 26 graden. Dat zal even een ander gevoel zijn mensen! Er staat een matige zuidenwind. Het zal hierbij behoorlijk benauwd aanvoelen, want de lucht is vochtig. 

Ondertussen gaan zich nieuwe donderbuien boven Frankrijk ontwikkelen. Jawel, die hebben ons land als bestemming. Dit lijkt echter pas later in de avond te gaan gebeuren. Ook dit kunnen weer forse buien zijn. De exacte locatie is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt opnieuw een westelijk feestje te gaan worden. Maar je weet maar nooit natuurlijk. Daar kom ik morgen op terug.

Geniet er van morgen, de onweersliefhebbers van het onweer en de zon/warmte-liefhebbers daar weer van!  

Tjuus!  

Maan achter de wolken (Foto: Pukeko)
Het tweede de deel van de maan in Purmerend. Nu verstopt achter de wolken. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Barneveld: politiebus reed voetganger aan en politie opnieuw belaagd bij coronaprotest

Tijdens de demonstratie tegen het coronabeleid in Barneveld heeft een politiebusje een man aangereden op een zebrapad. Een woordvoerster van de politie bevestigt dat de aanrijding wordt onderzocht. Hoe de man er aan toe is, kon ze niet vertellen. Zo meldt het AD.

Gisteren vond in Barneveld een 'Mars voor de vrijheid' plaats, georganiseerd door 'Police for Freedom'. Deze mars leek in eerste instantie rustig te verlopen. De politie was aanwezig om de demonstratie te begeleiden. Naast het incident met de aangereden voetganger zijn er op een gegeven moment een honderdtal demonstranten door het kordon van de politie heen gebroken. Hierbij werd de politie te lijf gegaan en bekogeld met stenen en stokken.

Overige tweets van de protestmars gisteren in Barneveld.


Chinees raketafval rond 6 uur neergestort in de Indische Oceaan nabij de Malediven

Mochten er brokstukken van de Chinese 'Long March 5B' terecht komen op aarde, dan loopt Nieuw-Zeeland volgens de laatste berekeningen het grootste gevaar. Over het tijdstip houdt het Amerikaanse instituut Aerospace Corporation een slag om de arm. De richttijd is half twee vannacht Nederlandse tijd, met een foutmarge van acht uur. Zo meldt de Gelderlander.

Update 6.27 uur: De Chinese staatsmedia laat weten dat de raket Long March 5b vanmorgen vroeg is neergestort in de Indische Zee ten noorden van de Malediven. Het landingsgebied bevindt zich op 72,47 ° oosterlengte en 2,65 ° noorderbreedte. Het grootste deel van de raket zou zijn vernietigd bij de terugkeer op aarde, zo wordt gemeld.

NASA was duidelijk 'not amused' over hoe de Chinezen zijn omgegaan met hun ruimteraket. NASA-beheerder senator Bill Nelson heeft zaterdag de volgende verklaring vrijgegeven over puin van de Chinese Long March 5B-raket: “Ruimtevarende naties moeten de risico's voor mensen en eigendommen op aarde van het opnieuw betreden van ruimtevoorwerpen minimaliseren en de transparantie met betrekking tot die operaties maximaliseren. Het is duidelijk dat China niet voldoet aan de verantwoorde normen met betrekking tot hun ruimtepuin.  Het is van cruciaal belang dat China en alle ruimtevaartnaties en commerciële entiteiten verantwoordelijk en transparant handelen in de ruimte om de veiligheid, stabiliteit, beveiliging en duurzaamheid op lange termijn van activiteiten in de kosmische ruimte te waarborgen."


Update 9 mei 0.40 uur: Inmiddels is het tijdvenster iets opgeschoven . De verwachting is nu dat de Chinese raket  zich rond 4.00 uur ( met een marge van 2 uur)  Nederlandse tijd ergens in de Grote Oceaan neer zal storten.

Eerdere berichtgeving:
De Chinese Long March 5B-raket vertrok vorige maand op 29 april vanaf de lanceerbasis Wenchang Spacecraft in Hainan, China. Het werd gebruikt om de kernmodule van het Chinese ruimtestation te lanceren.  Er was echter geen plan voor terugkomst gemaakt voor de Long March 5B, en de raket draait nu in een baan om de aarde totdat de zwaartekracht hem terug de atmosfeer in trekt.

Vanwege de zinderende snelheid van de raket is het zeer moeilijk om te voorspellen waar en wanneer hij opnieuw de atmosfeer van de aarde binnendringt. De verwachting is dit vannacht gaat gebeuren.

Er is geen internationale regel of wet die China breekt door zijn raketten gewoon ongecontroleerd terug te laten vallen op de aarde. Er zijn echter normen vastgesteld waaraan de meeste andere landen met ruimtevaart zich houden. Over het algemeen wordt het als een goede gewoonte beschouwd om grotere raketten niet als afval in een baan om de aarde achter te laten.

Opnieuw geweld op de Tempelberg te Jeruzalem

Het dreigen van Israël met huisuitzettingen van Palestijnen in een wijk in Jeruzalem leiden opnieuw tot hevige botsingen tussen Palestijnse jongeren en de politie. De Turkse president Erdogan zet de boel nog eens extra op scherp door zijn landgenoten en alle moslims op te jutten tegen Israël. De Tempelberg vormt het middelpunt van de onrust.

Voor de tweede nacht op rij braken er gewelddadige confrontaties uit tussen veiligheidstroepen en Palestijnen in Jeruzalem. Bij de botsingen op de Tempelberg (Al-Haram al-Sharif / The Noble Sanctuary) gebruikte de politie volgens berichten in de Israëlische media rubberen kogels, traangas en verdovingsgranaten tegen Palestijnen die met stenen gooiden. Volgens de krant "Haaretz" namen tienduizenden moslims deel aan het avondgebed in de Al-Aqsa-moskee aan het einde van de vastenmaand Ramadan. Volgens de Red Crescent Rescue Service zijn 64 Palestijnen gewond geraakt door politiegeweld, waaronder een aantal kinderen. Soortgelijke botsingen vonden plaats in Oost-Jeruzalem.

De Tempelberg met de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee is zowel de derde heiligste plaats voor de islam als van groot belang in het jodendom omdat er twee joodse tempels waren, waarvan de laatste in 70 door de Romeinen werd verwoest. De Westelijke Muur is een overblijfsel van die verwoeste tempel en de heiligste plek voor de Joden.

Spanningen in Ramadan
De situatie rond de oude stad en de wijk Sheikh Jarrah was zaterdagavond al geëscaleerd en het geweld hier concentreerde zich ook op het gebied van de Tempelberg. Er vielen toen meer dan 200 gewonden, de politie zei dat  er zo'n 12 agenten van de veiligheidstroepen bij actie gewond waren geraakt. De situatie op de Westelijke Jordaanoever en het oostelijke deel van Jeruzalem is gespannen sinds het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan. Veel Palestijnen zijn boos omdat de Israëlische politie delen van de oude stad heeft afgezet om bijeenkomsten te voorkomen. Bovendien worden sommige Palestijnse gezinnen door de Israëlische autoriteiten met uitzetting bedreigd, wat de spanningen vergroot.

Honderden demonstranten verzamelden zich langs de grens met Israël in de Palestijnse Gazastrook. Militante Palestijnen zouden minstens één raket vanuit de Gazastrook op Israël hebben afgevuurd, die in de open lucht landde, kondigde het leger aan. Het bleef zaterdagavond stil op de Tempelberg, waar moslimgelovigen zonder incidenten baden nadat ze 's avonds het vasten hadden verbroken.

Erdogan roept op tot protest
Ondertussen bleef de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het conflict opjutten en beschreef hij Israël als een "terroristische staat". In Istanbul riep hij alle moslimstaten en de internationale gemeenschap op om effectieve maatregelen tegen Israël te nemen. "Het wrede Israël, de terreurstaat Israël, valt moslims in Jeruzalem genadeloos en immoreel aan."

Turkije heeft de VN, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en andere organisaties gevraagd actie te ondernemen. Voor de Israëlische ambassade in Ankara protesteerden honderden vrijdagavond tegen de acties van de veiligheidstroepen in Jeruzalem.

Platte pasta, goed van smaak en een betere ecologische footprint

De nieuwste culinaire specialiteit komt niet van een topchef, maar van een onderzoekslaboratorium: platte pasta die zich tijdens het koken ontvouwt tot de bekende driedimensionale vormen zoals spiralen, rollen of golven. De techniek is gebaseerd op groeven die in verschillende vormen in reliëf zijn aangebracht in het pastadeeg, dat alleen bestaat uit griesmeel van harde tarwe en water. Een groep onder leiding van Lining Yao van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania presenteert hun uitvinding in het tijdschrift "Science Advances" .

"We werden geïnspireerd door plat verpakte meubels en hoe het ruimte bespaart, opslag gemakkelijker maakt en de ecologische voetafdruk van transport verkleint", aldus Yao in een verklaring van haar universiteit. In het bericht staat ook: "De vervormde pasta ziet er zo uit en voelt aan en, belangrijker nog, smaakt naar traditionele pasta." Yao runt een laboratorium dat doorgaans onderzoek doet naar de vormtransformatie van materialen zoals kunststoffen, rubber en stoffen. Als model voor het pastadeeg gebruikten de wetenschappers aanvankelijk de siliconenolie PDMS, die vergelijkbare eigenschappen heeft, evenals computersimulaties.

Pasta zoals rozenblaadjes
De onderzoekers bepaalden hoe ze de groeven in het platte pastadeeg moesten embossen om tijdens het koken bepaalde vormen te creëren. "De kant met de groeven zet minder uit dan de gladde kant, wat helpt bij het in vorm komen van de pasta", zegt co-auteur Teng Zhang van Syracuse University in Syracuse, New York.

De wetenschappers ontwikkelden tal van andere pastavormen, van rozenblaadjes tot kegel- en piramidevormige vormen. Het doel is om het verpakkingsmateriaal en de transportcapaciteit te verminderen. "Door platte noedels tijdens het koken in een spiraalvorm te veranderen, kan tot 60 procent van de verpakkingsruimte worden bespaard", schrijven Yao en collega's. Volgens de universiteit is de laboratoriumpasta ook al geslaagd voor de praktijktest. Eerste auteur Ye Tao nam de platte noedels mee tijdens het wandelen. Ze zaten erg ruimtebesparend in de rugzak, waren niet kapot en konden op een gasfornuis worden gekookt.

Sekstape-schandaal van Pamela en Tommy Lee verfilmd als mini-serie

Zij zijn het meest besproken celebrity-koppel van de jaren 90: Pamela Anderson en Tommy Lee. Een sekstape die tegen Pamela's zin werd gepubliceerd, werd wereldberoemd. Het verhaal wordt nu als miniserie gefilmd - en de hoofdpersonages zijn zeer goed gecast.

In "Pam and Tommy" wordt de onstuimige romance van Pamela Anderson en Tommy Lee verfilmd in een miniserie. De hoofdrolspelers Lily James en Sebastian Stan zijn nauwelijks herkenbaar in hun rollen. De 32-jarige Lily James ("Mamma Mia! Here We Go Again") en de 38-jarige Sebastian Stan ("Avengers: Infinity War") spelen de 53-jarige Pamela Anderson en Mötley Crüe-drummer Tommy Lee, die nu 58 is.

De streamingdienst Hulu  heeft de eerste setbeelden van hun productie "Pam and Tommy" uitgebracht, waarop de hoofdrolspelers nauwelijks herkenbaar zijn. Lily James is het evenbeeld van Pamela in haar hoogtijdagen compleet met blonde lokken, een zeer verleidelijke uitstraling en de beroemde prikkeldraadtatoeage op de bovenarm. Sebastian Stan lijkt als twee druppels water op de Motley Cruë- drummer met waarheidsgetrouwe tatoeages. Zwart haar, enkele kettingen en piercings maken de rocker-look compleet.

James plaatste nog een foto van zichzelf in een sexy leren outfit en gaf er commentaar op met een citaat van Anderson: "Het is geweldig om blond te zijn. Als mensen dit niet van je verwachten, is het leuk om ze te verrassen." Stan deed hetzelfde, verscheen op een andere foto topless en in een leren broek en citeerde de drummer: "We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen."

De relatie tussen Pamela Anderson en Tommy Lee haalde destijds talloze krantenkoppen. Het stel trouwde in 1995 nadat ze elkaar slechts 96 uur kenden. Tijdens hun huwelijksreis maakten ze een privé-seksfilm die later werd gestolen en vervolgens op internet en op videocassette werd verspreid. Lee en Anderson verloren op dat moment de juridische strijd over de gepubliceerde privéporno. De video wordt nu beschouwd als de best verkochte pornofilm ter wereld. Na drie tumultueuze en ruwe jaren van huwelijk, vroeg Pamela Anderson in 1998 om echtscheiding. De twee hebben zoons Dylan, nu 23 jaar oud, en 24-jarige Brandon.

Caldwell wint chaotische F3-race Barcelona

De tweede Formule 3-race van het weekeinde in Barcelona heeft de nodige chaos opgeleverd. Tot twee keer toe eindigde een inhaalactie in de eerste bocht in tranen voor beide betrokken coureurs, waardoor een vijfde coureur er uiteindelijk met de winst vandoor kon gaan.

Enzo Fittipaldi werd twaalfde in race één en mocht dus van poleposition starten, met David Schumacher naast zich en Matteo Nannini en Victor Martins achter zich. Na een paar bochten ging het in het middenveld fout met Aleksandr Smolyar, winnaar van race één, en Logan Sargeant, die samen het grind in doken en zo de safety car de baan op brachten.

Bij de herstart opende Schumacher volle bak de aanval op Fittipaldi, aanvankelijk zonder succes, maar halverwege de race ging hij met een klassieke uitremactie toch voorbij de Braziliaan. Die liet het er niet bij zitten en een paar ronden later raakten de twee weer in de clinch, waarbij Schumacher de grindbak in stuiterde en tegen de bandenstapel eindigde: safety car, terwijl Nannini én Dennis Hauger ook voorbij Fittipaldi gingen.

De Braziliaan kwam zelfs volledig stil te staan, waardoor Olli Caldwell doorschoof naar plek drie. Bij de herstart met een handvol ronden te gaan deed Hauger een poging, maar Nannini pareerde met succes. Twee ronden later probeerde de Noor het nog eens en dat werd voor beiden geen daverend succes: Hauger tikte Nannini rond en reed zijn eigen voorvleugel stuk op diens auto.

Caldwell kwam zo aan de leiding te liggen, Martins deed een poging om er voorbij te gaan, maar moest pas op de plaats maken. Zo ging de overwinning naar de 18-jarige Caldwell, voor Martins en Frederik Vesti. Tijmen van der Helm kwam als zestiende over de meet.

Rotterdam lost alle schulden af van gedupeerden toeslagenaffaire in schuldentraject

Rotterdamse gedupeerden die in een schuldentraject zitten bij de gemeente krijgen vanaf komende week te horen dat al hun private en publieke schulden zijn afgelost. Rotterdam lost de schulden nu al af en wacht hierbij niet op afspraken die het Rijk gaat maken met schuldeisers. Het gaat nu om 50 mensen met een schuldentraject bij de gemeente. Zij zijn als gedupeerden aangemerkt door de Belastingdienst. Dit aantal neemt toe naarmate de Belastingdienst informatie over gedupeerden aanlevert. De gemeente denkt dat er uiteindelijk zo’n 400 mensen zijn die straks sneller van hun schulden af zijn.

De gemeente Rotterdam is gestart met het snel aflossen van alle door de Belastingdienst erkende gedupeerden die een gemeentelijk schuldentraject hebben. Rotterdam kiest hier nu voor en loopt daarmee vooruit op afspraken tussen de staatssecretaris en alle schuldeisers. Om de gedupeerden snel te helpen neemt Rotterdam nu een financieel risico. Het Rijk heeft namelijk toegezegd dat het schuldeisers gaat vergoeden, maar dat doet de gemeente nu al. Het college van burgemeester en wethouders gaat ervan uit dat het geld vanuit de landelijke overheid straks het bedrag op de gemeentebegroting dekt. “Het wachten op een oplossing duurt te lang en wij kunnen deze gezinnen nu helpen. Deze mensen leven vaak al jaren van het bestaansminimum. Elke dag langer wachten is onacceptabel.” zegt wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak). “Door onze actie zijn deze Rotterdamse gedupeerden echt schuldenvrij en hebben weer de beschikking over hun volledige inkomen. Zo kunnen ze een nieuwe start maken met de 30.000 euro die ze als compensatie van de Belastingdienst hebben ontvangen.”

Langer wachten onacceptabel
Getroffenen van de Toeslagenaffaire kunnen zich melden bij de Belastingdienst; als uit de ‘lichte toets’ blijkt dat zij daadwerkelijk gedupeerd zijn ontvangen ze 30.000 euro compensatie. Voor gedupeerden van de Toeslagenaffaire staat inmiddels vast dat zij getroffen zijn door ongekend onrecht. Zij zijn door onterechte vorderingen van de Belastingdienst in de schulden gestort. In afwachting op een definitieve oplossing voor de schulden zijn vanaf begin maart alle vorderingen gepauzeerd. Dat geeft de gedupeerden wat ademruimte. Gedupeerden die voor hun problematische schulden in een schuldentraject zitten hebben hier geen voordeel van, immers, deze gezinnen hebben al een betalingsregeling getroffen en betalen maandelijks hun schulden af. Zij leven hierdoor van het bestaansminimum, zonder dat er echt zicht is op een oplossing. Dat is voor Rotterdam onacceptabel.

Gedupeerden in schuldentraject
Op dit moment zijn 50 Rotterdamse gedupeerden bekend die een schuldentraject hebben bij de gemeente Rotterdam. Het zijn mensen met een saneringskrediet, een sociaal krediet of een schuldbemiddelingstraject bij de gemeentelijk kredietbank. De gemeente belt deze mensen met het goede nieuws dat hun schulden worden afgelost. De groep is zeer waarschijnlijk veel groter, maar de gemeente is afhankelijk van informatie van de Belastingdienst. Zodra Rotterdam die gegevens heeft, worden deze mensen ook snel benaderd en worden zij versneld gecompenseerd. Voor Rotterdamse gedupeerden met een wettelijk saneringstraject (WNSP) of een faillissement wordt nog gewerkt aan een oplossing schrijft staatssecretaris Van Huffelen in haar laatste brief aan de Kamer. Hier kan Rotterdam helaas nog niets betekenen.

Geen schulden meer
Het versneld aflossen betekent dat bij lopende trajecten van gedupeerde Rotterdammers bij de gemeentelijke kredietbank de schuldeisers direct het bedrag krijgen uitgekeerd waar ze eerder mee akkoord zijn gegaan. De eerder betaalde termijnbedragen worden vervolgens teruggestort op de rekening van de gedupeerde en het traject wordt binnen enkele dagen afgesloten waardoor deze mensen geen schulden meer hebben. Al deze mensen worden geïnformeerd door hun zaakbehandelaar van de gemeente en ontvangen een brief waarin staat dat ze schuldenvrij zijn. Er komen dagelijks aanmeldingen van nieuwe mogelijk gedupeerden bij, naar verwachting zijn er zo’n 250 tot 400 Rotterdamse gedupeerden met problematische schulden die ook een traject hebben bij de gemeente en die voor versneld aflossen in aanmerking komen. Rotterdam heeft, met 5000 zelfmelders waarschijnlijk het grootst aantal gedupeerden van de Toeslagenaffaire.

Hulpteam Toeslagen 010
Alle Rotterdamse gedupeerden die zich bij de gemeente melden krijgen hulp bij financiële en psychosociale problemen via het Hulpteam Toeslagen 010. Dat is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de Gemeentelijke Ombudsman. Het team is er voor Rotterdamse ouders en hun kinderen die door de terugvordering van de kinderopvangtoeslag in de problemen zijn gekomen. Het team treedt op als belangenbehartiger naar bijvoorbeeld de Belastingdienst, ondersteunt het gezin bij acute problemen zoals bijvoorbeeld een dreigende huisuitzetting. Het Hulpteam is bereikbaar via (010) 267 00 01 of htt010@rotterdam.nl. Ook Rotterdammers die denken dat zij onterecht afgewezen zijn voor de ‘lichte toets’, kunnen contact opnemen met het Hulpteam Toeslagen 010.

Politie dreigt met staking tijdens wedstrijd Feyenoord - Ajax

De politiebonden hebben hun achterban voorgesteld om zondag tijdens de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax het werk tijdelijk neer te leggen. Ze hebben daarover hun achterban gepeild. Of de werkonderbreking echt doorgaat, wordt zondagmorgen besloten. Meer hierover in het AD.

Airfryer vliegt in brand terwijl bewoner kroket bakt

Een woning in Ede liep zaterdagavond behoorlijke (rook)schade op nadat de airfryer in brand was gevlogen. Zover bekend raakte niemand gewond. Zo meldt het AD.

De bewoner aan de Judith Leysterstraat in Ede hoorde ineens een harde knal toen hij  rond 18.00 uur een kroket aan het bakken in zijn airfryer. Hij liep op het geluid af en zag dat zijn airfryer in de brand was gevlogen. Hij bracht het apparaat vanuit de keuken snel naar buiten. Daar bluste de brandweer het frituurwonder verder. Door de rookontwikkeling liep de woning ernstige schade op.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.