FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 april 2021

Random Pics van de Dag #275

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag sc Heerenveen - Ajax

Ajax is weer een stap dichter bij de landstitel. In een lastige uitwedstrijd tegen sc Heerenveen wonnen de Amsterdammers met 1-2 dankzij doelpunten van Dusan Tadic en Sebastian Haller.

Ajax moest het doen zonder de geblesseerde Daley Blind en in de warming-up viel ook nog Maarten Stekelenburg uit, waardoor Kjell Scherpen zijn debuut voor Ajax in de eredivisie maakte. De Amsterdammers hadden het meeste balbezit, maar de beste kansen waren er voor sc Heerenveen. De thuisploeg kwam dan ook terecht op voorsprong. Na een schitterende bal van Joey Veerman maakte Mitchell van Bergen na een goede actie af.

Tien minuten na de openingstreffer maakte Ajax gelijk vanuit een strafschop na hands van Heerenveen. Tadic wist dit buitenkansje te benutten. Na rust kreeg Heerenveen opnieuw goede kansen, maar het was Ajax dat er met de drie punten vandoor ging. Haller veranderde een schot van Lisandro Martínez succesvol van richting en de Fransman bezorgde Ajax de overwinning.

sc Heerenveen

1 - 2

AFC Ajax

 27' Van Bergen    36' Tadic (pen)
 61' Haller
 
 Gele kaart: , Tagliafico, (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz (Dresevic/24)
Kaib (Nygren/ 75)
v.Bergen (v.d.Heide/75)
Schöne
De Jong
Halilovic (Woudenberg/59)
J.Veerman
H.Veerman
  Scherpen
J.Timber
Álvarez
Martínez
Tagliafico
Rensch (Kudus/72)
Klaassen
Gravenberch
Neres (Antony/71)
Haller (Brobbey/90 3)
Tadic

Uitslag FC Emmen - RKC Waalwijk

FC Emmen heeft een belangrijke overwinning geboekt. In het thuisduel tegen RKC nam Emmen al snel afstand van de Waalwijkers en bij rust stond het al 3-0 voor de ploeg van Dick Lukkien. Na rust kwam Emmen nooit meer in de problemen, al scoorde RKC nog wel in de blessuretijd.

Door de zege heeft Emmen de achterstand verkleind tot vier punten op de nummer zestien. RKC blijft op de veertiende plaats staan en de Waalwijkers hebben nog acht punten voorsprong op Emmen.

FC Emmen

3 - 1

RKC Waalwijk

 10' Bakker
 17' Adzic
 32' Pena
   90+2' Ngonge
 
 Gele kaart: Ben Moussa, (FC Emmen), Anita,v.d.Venne, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Pena mist strafschop (31)
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
K.Frei (Laursen/85)
Bernadou (Ben Moussa/23)
Pena
Vlak (Veendorp/ 85)
Adzic (Gladon/78)
De Leeuw
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten (Lutonda/62)
v.d.Venne (Ngonge/46)
Anita (Augustijns/73)
Tahiri
Daneels
Oosting (Sow/62)
John (Azhil/46)

Fantastische Grand Prix van Doha in MotoGP

Op het Losail International Circuit in Doha zit een dag racen erop. De MotoGP sloot de dag af met de Grand Prix van Doha, de tweede race van het seizoen en de tweede op het Qatarese circuit, alvorens de heren over twee weken in actie komen in Portimão.

Rookie Jorge Martin begon zijn tweede MotoGP-race ooit vanaf poleposition, Pramac Ducati-teamgenoot Johann Zarco stond naast hem en WK-leider Maverick Viñales vertrok op zijn Yamaha van plek drie.

Martin en Zarco behielden hun posities bij de start, Aleix Espargaro schoof op de Aprilia aan vanaf plek zeven en Miguel Oliveira denderde op zijn KTM van de twaalfde naar de vierde stek nog voor de eerste bocht bereikt werd.

De Suzuki's van Alex Rins en Joan Mir vertrokken ook ijzersterk en werkten zich op naar plek vier en vijf - Oliveira probeerde er tussenin te blijven. Viñales ging ondertussen achteruit en zat in no-time buiten de top-10, achter Francesco Bagnaia.

Rins had het tempo lekker te pakken en verschalkte Espargaro, waarna hij Zarco in de nek begon te hijgen. Daar ontstond een heftige strijd om de tweede plek, waarin Rins toch de bovenhand had. De Suzuki-coureur kon de aandacht vervolgens langzaam op Martin richten, terwijl de achteruitgang van Viñales wat tot stilstand kwam.

Na acht ronden begon Bagnaia ook op dreef te komen, hij reed inmiddels vóór Mir op de vijfde plek op zijn fabrieks-Ducati. Op snelheid kwam Bagnaia voorbij Espargaro en Miller voorbij Mir én Espargaro, waardoor er vier Ducati's in de top-5 reden - alleen Rins zat er op de derde plek tussen.

In de laatste tien ronden begon het heviger tekeer te gaan, Miller en Mir beukten elkaar op het rechte stuk bijna het gras in en verloren posities. Bagnaia nam plek drie over van Rins, Fabio Quartararo kon door het gedoe voor hem doorschuiven naar plek vijf, voor Aleix Espargaro, Miller, Viñales en Mir.

Zes ronden voor het einde leek Bagnaia te schrikken van de enorme snelheid van de Ducati in de slipstream van Zarco's Ducati, waardoor hij zich verremde en hij wat plekken verloor. Miller maakte een rondje later ook een fout, Quartararo schoof zo door naar plek drie en niet veel later pakte hij ook Zarco.

Quartararo zette zijn Yamaha simpel langs Martin, die zo voor het eerst niet meer op kop reed, maar de monsterlijke snelheid van de Ducati hielp hem wel terug naar plek één...kortstondig. Viñales was intussen weer helemaal naar voren gereden en begon Zarco's derde plek aan te vallen, het zag er ineens weer goed uit voor Yamaha.

Voorin sloeg Quartararo een ogenschijnlijk definitief gat, Martin en Zarco hielden Viñales nog wel van het lijf. Daar profiteerde Rins van: zodra Viñales even afhaakte sloeg Rins toe.

Quartararo reed onbedreigd naar zijn eerste overwinning voor het fabrieksteam van Yamaha, Zarco nam Martin in de slotronde te grazen, maar Pramac kon juichen: twee man op het podium. Rins finishte als vierde, voor Viñales, Bagnaia, Mir, Brad Binder, Aleix Espargaro en Miller.

Kritische presentatrice op zijspoor gezet door KRO-NCRV

'Leuk, zo'n mooi exotisch uitziend poppetje op tv', moest omroep KRO-NCRV gedacht hebben bij het aannemen van Talitha Muusse als presentatrice van tv-praatprogramma Op1. Helaas voor de omroep heeft Muusse een eigen mening en is ze niet op haar mondje gevallen. En dat bevalt de omroep niet.

Muusse heeft na een indringend gesprek met haar werkgever besloten de pijp aan Maarten te geven. Ook de laatste opname van Op1 gaat zij niet meer presenteren. "Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg”, verklaart ze haar keuze.

Muusse was een van de weinige Op1-presentatoren die vaak genoeg haar ongenoegen over het coronabeleid uitte. Ze was daarnaast een groot voorstander van het HerstelNL, een groep wetenschappers, artsen en economen die een coronabeleid voorstelden met maatregelen die de samenleving minder schade zou doen.

Haar 'maatschappelijk activistische profiel' was een reden dat KRO-NCRV haar ooit aannam en Muusse had aangegeven haar rol als presentator te willen combineren met haar rol als opiniemaker en ondernemer. Geen probleem zover.

Totdat Muusse haar rol als presentator combineerde met haar rol als opiniemaker en ondernemer: ze was onder andere enorm vocaal over het 'Omtzigt-debat' en wilde met mensen in discussie op het Plein in Den Haag.

Nieuwe rol bij omroep
Inmiddels is haar verteld dat ze zich tijdens uitzendingen niet meer met politieke gesprekken mag bemoeien en dat mede-presentator Sven Kockelmann dat dus alleen moet doen. Onacceptabel voor de 29-jarige toezichthouder van Wakker Dier en lid van de raad van advies bij onderzoeksinstituut TNO, die duidelijk meer ijzers in het vuur heeft, dan alleen mooi wezen op tv.

"Ik ben mij er van bewust dat het continu zoeken is hoe mijn rol als ondernemer, initiatiefnemer van maatschappelijke projecten en opiniemaker zich verhoudt tot het presenteren van een journalistiek programma”, schrijft ze op sociale media. "Dit is dan ook continu een dialoog geweest tussen mij en de omroep, die soms pittig en moeilijk was waarbij ik zelf soms ook water bij de wijn moest doen en andersom de omroep soms excuses moest maken richting mij vanwege de wijze waarop ze mij beperkten. Dat hoort erbij."

KRO-NCRV zegt in gesprek te zijn over een nieuw in te vullen rol voor Muusse. "We hebben er vertrouwen in dat Talitha voor Kro-Ncrv in de toekomst spraakmakende programma’s kan maken, passend bij wie zij is en waar ze zich sterk voor maakt."

Van Vleuten wint na tien jaar opnieuw Ronde van Vlaanderen

Annemiek van Vleuten heeft tien jaar na haar eerste overwinning in de Ronde van Vlaanderen opnieuw de Belgische klassieker gewonnen. De 38-jarige Nederlandse reed op de laatste beklimming, op dertien kilometer van de streep, weg haar concurrentes en verdedigde met succes haar voorsprong. Lisa Brennauer sprintte gepaste afstand naar de tweede plaats, voor Grace Brown.

Annemiek van Vleuten was een van de grote favorieten voor de zege, nadat ze eerder deze week Dwars door Vlaanderen won. Op 45 kilometer van de streep liet de 38-jarige Nederlandse zien dat ze goede benen en versnelde op de Kanarieberg. Niet veel rensters konden de Europees kampioene volgen, maar niet veel later viel het weer stil en kon een grote groep rensters weer de aansluiting maken.

Op de voorlaatste beklimmig, Op de Oude Kwaremont, verzorgde Anna van der Bergen het tempo en bleef er nog maar een kleine groep over, waarna Van Vleuten op de Paterberg haar versnelling plaatste. Ze had aan de top een voorsprong van vijf seconden, op een groep van zeven rensters. Met nog ruim tien kilometer te gaan bouwde Van Vleuten haar voorsprong langzaam uit en won met ruime afstand haar tweede Ronde van Vlaanderen. In de achtergrond sprintte Lisa Brennauer naar de tweede plaats, voor Grace Brown.

Lowes wint weer in Moto2, Bendsneyder 12e

Na de Moto3 zijn ook de veteranen en talenten in de Moto2 zondag in actie gekomen op het Losail International Circuit. Daar werd de Grand Prix van Doha afgewerkt, de tweede race van het seizoen.

Met Sam Lowes, Remy Gardner en Marco Bezzecchi op de eerste rij gingen de lichten uit en het was Bezzecchi die de leiding nam, voor Lowes, Gardner, Raul Fernandez en Augusto Fernandez - geen familie van elkaar. Bo Bendsneyder vertrok prima, pakte een paar plekken en kwam door als twaalfde.

Lowes pakte de leiding vrij rap terug van Bezzecchi, die vervolgens Gardner en Raul Fernandez voorbij zag komen. Joe Roberts reed een sterke race en voerde het om plek vijf strijdende groepje aan, tot hij na zeven ronden het grind in stuiterde. Met die valpartij werd het gat achter Bezzecchi ook een stuk groter, waardoor de eerste vier definitief weg leken te zijn.

Bezzecchi haakte af in de strijd om het podium, Fernandez kon het monsterlijke tempo van Lowes ook niet meer volgen. Gardner kon dat wél en bij het ingaan van de slotronde zat hij er nog bovenop. Het was echter net niet meer genoeg en Lowes won na de eerste ook de tweede race, voor Gardner en Fernandez. Bendsneyder hield zijn twaalfde plek door een paar valpartijen nog vast.

Uitslag ADO - FC Utrecht

ADO Den Haag is weer een stapje dichter bij degradatie gekomen. De ploeg van trainer Ruud Brood ging zondagmiddag kansloos onderuit tegen FC Utrecht. De Domstedelingen wonnen met maar liefst 1-4 van ADO en dat was gezien de kansenverhouding nog aan de magere kant.

Door de overwinning staat Utrecht op de zevende plaats, met evenveel verliespunten als nummer zes FC Groningen. ADO sluit de rij en kan zich zo langzamerhand gaan opmaken voor directe degradatie. Met nog zes wedstrijden te gaan staat ADO zeven punten achter op de nummer zestien, die plek geeft recht op de nacompetitie.

ADO Den Haag

1 - 4

FC Utrecht

 72' Arweiler    10' Kerk
 16' Van Overeem
 43' Boussaid
 74' Maher
 
 Gele kaart: Vejinovic,De Boer, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Fraisl
Seedorf (Esajas/ 78)
v.Ewijk
Pinas
Kemper (Familia-Castillo/81)
Gomelt (Arweiler/ 46)
Besuijen
Vejinovic
Adekanye (Pascu/ 46)
Kishna
Severina (De Boer/46)
  Oelschlägel
Ter Avest (v.d.Maarel/76)
Benamar (Bergström/82)
Janssen
Warmerdam
Maher
Ramselaar (v.d.Streek/45 2)
v.Overeem (Gustafson/ 76)
Mahi (Sylla/35)
Kerk
Boussaid

COVID-19: verpleegkundigen en artsen op weg naar Curaçao

In het Paasweekend vertrekken in totaal 20 Nederlandse verpleegkundigen en artsen naar Curaçao. Ze gaan helpen in de ziekenhuiszorg waar een grote toevoer is van coronapatiënten en versterken ook de Curaçaose GGD om het vaccinatietempo zo veel mogelijk te versnellen. Voor dat doel zijn vrijdag in totaal 30.000 vaccins vanuit Nederland aangekomen op Curaçao en Aruba.

Werving gaat door
Voor vertrek in de komende 10 dagen zijn nog eens 9 Nederlandse verpleegkundigen en artsen geworven. Via het Amerikaanse medische uitzendbureau AMI arriveren dit weekend en komende week in totaal 15 IC-verpleegkundigen en artsen op Curaçao. De werving van extra medici door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Nederland en de Verenigde Staten loopt ondertussen door.

Daad van naastenliefde
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Het is nogal wat om zo snel de knoop door te hakken om je leven in Nederland te pauzeren en mensen op Curaçao te gaan helpen in moeilijke omstandigheden. Het voelt voor mij als een daad van naastenliefde dat zoveel verplegers en artsen dat doen tijdens deze Paasdagen. Ik wens iedereen veel kracht en sterkte met het intensieve werk dat voor hen ligt.”

Beademingsapparatuur
Naast verplegers, artsen en vaccins stuurt Nederland ook extra medische apparatuur waaronder beademingsapparatuur naar Curaçao. Onder andere gisteren en vandaag vinden vluchten met apparatuur plaats.

Debutant Acosta wint Moto3-race Qatar vanuit pitstraat

Op het Losail International Circuit is de tweede race van het jaar in de Moto3 verreden. Na de Grand Prix van Qatar was het zondag tijd voor de Grand Prix van Doha, verreden op hetzelfde circuit en wederom goed voor flink wat actie.

De race ging van start met Jaume Masia op poleposition, voor Jeremy Alcoba en Gabriel Rodrigo. Bij de start greep Rodrigo de leiding, Darryn Binder en Tatsuki Suzuki sloten aan, gevolgd door Masia, Andrea Migno, Xavier Artigas, Niccolo Antonelli, Kaito Toba, Alcoba en Izan Guevara.

In de eerste ronden kregen we het bekende Moto3-beeld te zien: veel wisselingen van posities voorin, waar de een na de ander wel even de leiding in handen had. Rodrigo was er echter wel de stabiele factor, Migno, Masia en Binder waren ook wel constant in de voorste regionen te vinden.

Met zeven ronden te gaan schoven Artigas en Carlos Tatay onderuit, Filip Salac viel even later voorin de kopgroep ook weg. Vier ronden voor het einde ging het voorin fout: Alcoba remde te laat, tikte het achterwiel van leider Binder aan en schoof onderuit, waarbij hij John McPhee mee onderuit nam - de Brit, die een stijgerende Honda tegen z'n hoofd kreeg, kwam boos verhaal halen en deelde zelfs een schop uit.

Bij het ingaan van de slotronde werd de leiding overgenomen door niemand minder dan debutant en supertalent Pedro Acosta, die wegens te agressief rijden in de vrije trainingen nota bene vanuit de pitstraat was gestart. Acosta sloeg gelijk een gaatje naar Binder, terwijl onder meer Masia en Sasaki hevig duelleerden om de derde plek.

In de laatste bochten sloot Binder aan bij Acosta, maar hij kwam nét tekort om uit de slipstream te komen en de winst te pakken. Acosta debuteerde een week eerder met plek twee en pakte zo in zijn tweede Grand Prix gelijk de overwinning, nota bene vanuit de pitstraat. Binder finishte als tweede, Antonelli bleef Migno nog nét voor in de strijd om plek drie.

Uitslag PSV - Heracles Almelo

PSV heeft vanmiddag in de Eredivisie een makkelijke overwinning geboekt op Heracles Almelo. In Eindhoven werd het 3-0.

Heracles kreeg via Quagliata nog wel de eerste kans, daarna was het PSV dat de wedstrijd domineerde. Malen scoorde de openingstreffer en na een rake kopbal verdubbelde Dumfries de score. Heracles kreeg nog één mogelijkheid op de aansluitingstreffer maar deze was niet aan de vrij staande Burgzorg besteed.

In de tweede helft nam PSV gas terug terwijl Heracles niet in staat was iets te creëren, waardoor de amusementswaarde flink kelderde. Gakpo kreeg nog wel een mogelijkheid op de 3-0 maar hij schoot recht op keeper Blaswich. Uiteindelijk viel het doelpunt in de blessuretijd alsnog, de ingevallen Ihattaren was de maker van de goal.

PSV

3 - 0

Heracles Almelo

 9' Malen
 21' Dumfries
 90+2' Ihattaren
   
 
 Gele kaart: Zahavi, (PSV), Quagliata, Pröpper, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Viergever
Max
Gakpo (v.Ginkel/66)
Rosario
Boscagli (Sangaré/83)
Götze
Zahavi (Madueke/75)
Malen (Ihattaren/75)
  Blaswich
Fadiga
Rente
Pröpper
Knoester
Quagliata (Lunding/ 75)
Schoofs
Kiomourtzoglou (Sierra/65)
De la Torre (Bijleveld/65)
Vloet (Bakis/75)
Burgzorg

Van der Poel grijpt naast winst Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel is er niet in geslaagd om voor de tweede maal op rij de Ronde van Vlaanderen te winnen. In de 105e editie met 19 hellingen was Kasper Asgreen hem te snel af in de sprint.

Op 26 kilometer van de streep was het Asgreen die versnelde in een kopgroep van zeven man. Alleen Van der Poel en Van Aert konden hem volgen. Van Aert moest vervolgens lossen op de achttiende helling, de derde passage van de Oude Kwaremont, nadat de Nederlander gas gaf. Toen was de groep al uitgedund tot slechts drie (Van der Poel, Asgreen en Van Aert). Asgreen wist op zijn tandvlees nog wel het wiel van Van de Poel te vinden.

In de eindsprint was de Deen verrassend Van der Poel de baas. Er leek voor de Nederlander aanvankelijk niets aan de hand, maar op zo'n 75 meter van de meet leek hij niet meer vooruit te kunnen, waardoor de winst naar Asgreen ging. 

'Energietransitie Duitsland veel te duur en onbetrouwbaar'

Nederland moet van het aardgas af en we moeten allemaal groene stroom gaan gebruiken. Dat is de boodschap van alle groene partijen en de mensen met een groen hart. Een mooie droom, die wel eens in een nachtmerrie kan veranderen. Een nachtmerrie met een flink prijskaartje.

In Duitsland zijn ze al jaren bezig met de zogenaamde 'Energiewende', de Duitse energietransitie van fossiele brandstoffen naar groene alternatieven, zoals zonne- en windenergie. Zelfs kernenergie wordt door de oosterburen afgezworen.

Het gevolg? De energie begint onbetaalbaar te worden voor de gemiddelde Duitser. Stroomprijzen liggen een astronomische 43 procent hoger dan het gemiddelde in Europa. Verder wordt Duitsland vaker en vaker getroffen door stroomstoringen.

De Duitse rekenkamer berekende dat Duitsland in de komende vier jaar 520 miljard euro aan subsidie en investeringen moet uitgeven om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor fluctuerende hernieuwbare bronnen.

Nederland volgt met het Energie- en het Klimaatakkoord het slechte voorbeeld van de Duitsers. Dit zorgde ervoor dat Ben Voorhorst, voormalig directeur van Tennet: het bedrijf dat zich bezighoudt met electriciteitstransport, eind 2020 al waarschuwde dat binnen vijf jaar de stroomtoevoer "niet meer vanzelfsprekend" is.

Demonstratie tegen coronamaatregelen in Hellevoetsluis, politie treedt op

Een aantal van de demonstranten die vorige week in Amsterdam op het Museumplein voor enkele weken een gebiedsverbod opgelegd hebben gekregen lijken nu hun protestactie te hebben verplaatst naar Hellevoetsluis.

Daar houden ze een optocht maar worden door de plaatselijke politie terug gestuurd. Er worden kreten gescandeerd "Vrijheid, liefde, geen dictatuur" en "Nederland Politiestaat". Er is geen toestemming gegeven voor de demonstratie.

Update 16.15 uur: De politie loopt nu mee met de optocht anderen spreken van insluiten, de demonstranten lijken dat te ervaren als intimidatie. Er zijn wel wat ME busjes ter plaatse verschenen.

Eerdere berichtgeving:

Gezonken oorlogsschip voor het eerst vastgelegd tijdens diepste wrakduik ooit

Een Amerikaanse expeditie heeft opnames gemaakt van het scheepswrak van een Amerikaanse ‘destroyer’ (een torpedobootjager) uit de Tweede Wereldoorlog. Dit wrak bevindt zich op een diepte van bijna 6.500 meter  voor de kust van de Filipijnen. Het gaat om het scheepswrak waarvan bekend is dat het op het diepste punt  ter wereld ligt. Het is de eerste keer dat het wrak zo uitvoerig werd verkend. Meer hierover in de Stentor.

Tientallen doden door noodweer in Indonesië: veel mensen nog begraven onder de modder

Zeker 44 mensen zijn om het leven gekomen door extreem noodweer in het oosten van Indonesië. Daar leidde zware neerslag tot overstromingen en aardverschuivingen in de provincie Oost-Nusa Tenggara. Minstens negen personen raakten hierbij gewond. Zo meldt de Stentor.

De plotselinge overstromingen en aardverschuivingen hebben hele wijken in de provincie Oost-Nusa Tenggara, die meer dan 560 eilanden omvat, onder water gezet. Volgens Raditya Jati, een woordvoerder van het Indonesische National Disaster Mitigation Agency, werden zeven dorpen zwaar getroffen. Zevenentwintig mensen worden vermist en negen raakten gewond, zei hij.

De ergste schade is op het afgelegen eiland Adonara, waar veel inwoners zich voorbereidden om Paaszondag te vieren. Door de schade stonden tientallen huizen onder modder en water. Vijf bruggen zijn bezweken, zei meneer Raditya.

De reddingsactie werd belemmerd omdat de enige toegang tot Adonara over zee is, en de golven zijn momenteel erg hoog vanwege het noodweer, zei hij. Maar de prioriteit is ervoor te zorgen dat overlevenden worden verplaatst naar gebieden die veilig zijn voor verdere overstromingen of aardverschuivingen.

Elk jaar, tijdens het moessonseizoen, zet Indonesië zich schrap voor door water veroorzaakte calamiteiten. Maar het land kampt met andere tegenslagen. Met duizenden bewoonde eilanden op de seismisch actieve "ring of fire", is Indonesië bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen, waaronder vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami's, plotselinge overstromingen, aardverschuivingen en sterke stormen.

Vóór dit weekend had de nationale meteorologische afdeling gewaarschuwd voor hoge regenintensiteit, zei dhr. Raditya. Maar veel inwoners van kleine, afgelegen eilanden zoals Adonara hebben weinig veilige schuilplaatsen tegen noodweer.

"Ik denk dat het gebruik van zwaar materieel de grootste uitdaging zal zijn", zei de heer Raditya, verwijzend naar de pogingen om mensen en huizen uit te graven in de hoop overlevenden te vinden.


COVID-19: 6918 nieuwe besmettingen en 16 doden, totaal 1.302.146 en 16.622

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6918 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.302.146 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 177 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1587 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 53 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 730 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 16 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.622 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Opnieuw mensenmenigte op het Museumplein te Amsterdam, gemoedelijke sfeer

Op het Museumplein te Amsterdam is het weer erg druk ondanks de honderden gebiedsverboden die vorige week zijn uitgereikt aan de op het Museumplein aanwezige demonstranten tegen de coronamaatregelen.

De gemeente Amsterdam heeft geen noodverordening afgegeven. Er is veel politie aanwezig maar geen ME. Er zijn vrijwel geen spandoeken te zien, maar men lijkt zich uitstekend te vermaken. 

Uitslag Feyenoord - Fortuna Sittard

Ondanks een ietwat gehavende selectie heeft Feyenoord vanmiddag de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard gewonnen. In De Kuip werd het 2-0.

De Rotterdammers oogde vanaf het begin van de wedstrijd fel. Via Berghuis, Linssen en Bozenik waren ze voor rust gevaarlijk. Die laatste zag ook een goal afgekeurd worden vanwege buitenspel. Seuntjens en Polter kregen kansjes voor Fortuna.

Al vrij vroeg in de tweede helft miste Flemming een grote kans voor de bezoekers. Even later was het Linssen die op aangeven van Berghuis de 1-0 binnen kopte. Tekie had een kans op de gelijkmaker, maar Bijlow stond op zijn plek. Met een schot zorgde Berghuis zeven minuten voor tijd voor de eindstand. 

Feyenoord

2 - 0

Fortuna Sittard

 50' Linssen
 83' Berghuis
   
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0000
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Botteghin
Spajic
Malacia
Toornstra
Fer (El Bouchataoui/78)
Diemers (Teixeira/70)
Berghuis
Bozenik (Balde/ 70)
Linssen
  v.Osch
Tirpan
Angha
Janssen
Cox (Verlinden/78)
Flemming
Rienstra
Tekie (Moutoussamy/78)
Hansson (Semedo/58)
Polter
Seuntjens

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel eieren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het is Pasen en dus tijd voor (f)eitje. Wist je dat er in 2019 meer dan een miljard eieren op biologische boerderijen gelegd werden? Om precies te zijn werden er dat jaar 1.032.801.000 consumptie eieren gelegd op biologisch gecertificeerde landbouwbedrijven.

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel eieren (WikiCommons/Arnold Bartels)
Het nutteloze feitje van de dag: heel veel eieren (WikiCommons/Arnold Bartels)

Jongeren zorgen maandenlang voor onrust in Kolenkitbuurt

Al bijna een jaar veroorzaakt een groep jongeren overlast in de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Het gaat volgens het stadsdeel om groepsvorming, geluidsoverlast en pesterijen. De politie bevestigt de onrust en buurtbewoners hebben er last van: "We storen ons en we kunnen niet slapen."

"Het gaat om een groep van veertien jongens die hinderlijk gedrag vertonen zoals groepsvorming tot aan ernstige incidenten", vertelt stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. "Het gaat om mensen aanspreken, pesterijen, dingen gooien en overlast met vuurwerk en sneeuwballen."

Daarom is het stadsdeel gestart met de zogenaamde groepsaanpak. "We zoeken de jongeren op, brengen ze in beeld en gaan ze thuis bezoeken", legt Ulichki uit. "Dat laatste gebeurt door politie en straatcoaches. Ze krijgen een brief waarin staat: We weten wie je bent en we gaan je volgen en we gaan nu naast je staan. Die aanpak duurt nu een jaar."

Een buurtbewoner laat weten dat ze last heeft van de jongeren: "We storen ons en we kunnen niet slapen. Ik hoop dat ze het voetbalveld weghalen, want daar hangen ze altijd."

Volgens jongerenwerker Esra Jansen is het belangrijk dat de bewoners en jongeren elkaar beter leren kennen. "Aan de mensen die zeggen dat het te lang duurt en dat er harder moet worden ingegrepen, wil ik graag meegeven dat een relatie opbouwen niet over één nacht ijs gaat", vertelt hij. "Het heeft tijd nodig om elkaar te leren kennen en te werken aan verbetering in de buurt."

Koopmeinders vreest Ajax-uit te moeten missen na rode kaart

Teun Koopmeiners is bang dat hij na de snelste rode kaart in de clubgeschiedenis van AZ Ajax-uit op 25 april moet missen. Zaterdagavond was hij al aan het proberen om er met een korte schorsing vanaf te komen. "Daarom wil ik ook duidelijk maken dat het niet mijn intentie was om hem te raken."

Slechts vier minuten en twintig seconden waren er gespeeld toen Koopmeiners Vangelis Pavlidis raakte en door Kevin Blom bestraft werd met een rode kaart. "Een heel ongelukkig moment", noemt de captain van AZ het bij ESPN. "Het is totaal niet mijn intentie om hem vies te raken. Hij is net wat eerder. Ik ben al in beweging dus ik kan geen kant op. Neemt niet weg dat ik hem pijnlijk raak. Ik wist wel gelijk hoelaat het was, ja. Ik voelde dat ik hem raakte en wist dat de scheidsrechter geen andere kant op kon", aldus Koopmeiners.

Het is nu afwachten wat de tuchtcommissie gaat doen met Koopmeiners, maar de AZ-captain wil met het oog op Ajax-uit, de wedstrijd die volgt na het duel met Sparta Rotterdam, duidelijk maken dat er van opzet geen sprake was: "Ik dacht er gelijk aan. Daarom wil ik dit duidelijk maken: het is geen doodschop. Het is wel heel ongelukkig."

Trainer Pascal Jansen is zeer trots op zijn ploeg. "Gisteren stonden we pas weer compleet op het trainingsveld. Als je dan na vijf minuten zo'n domper krijgt en dan dit op de mat legt. Daar ben ik heel trots op. Teun doet het niet bewust, maar het was terecht rood", vond Jansen, die zijn ploeg liefst drie keer zag scoren. De eerste twee keer werd de goal echter afgekeurd. "Ik vroeg nog aan Allard (VAR Allard Lindhout, red.) of hij een shirtje van Willem II had gekregen omdat hij ons steeds dwars zat", grapte Jansen. "Gelukkig schoten we die derde ook nog binnen. We staan nu op de tweede plek, maar PSV speelt morgen nog. We moeten dit volhouden."

Brugge en Antwerpen komende zes jaar om en om startplaats Ronde van Vlaanderen

De start van de Ronde van Vlaanderen keert terug naar Brugge. Vlaanderens Mooiste zal de komende zes jaar afwisselend starten tussen Antwerpen, de huidige startplaats van de Ronde en Brugge. Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, maakte dit voor de start van de wedstrijd bekend.

In 2022, 2024 en 2026 zal het ‘Heeren, vertrekt’ klinken in Antwerpen. In 2023, 2025 en 2027 zal de Ronde vertrekken vanuit Brugge. De wielerklassieker startte bijna twintig jaar lang in Brugge, tot Antwerpen de startplaats in 2017 het stokje overnam.

Het contract tussen Flanders Classics en de stad Antwerpen loopt dit jaar af en dus was er voor Brugge weer een kans om De Ronde de stad aan te laten doen. De stad besloot om niet tegen Antwerpen op te bieden, maar juist de samenwerking te zoeken. De twee steden dienden dan ook een gezamenlijk voorstel ingediend bij Flanders Classics, en met succes.

“Ik denk dat we hier veel veel mensen, zeker de Vlaamse koersliefhebber ook, gelukkig mee maken”, aldus Van Den Spiegel. “Zo kunnen we de Ronde van Vlaanderen nog wat extra grandeur geven en er nog meer Vlaanderen van maken.”

FOK! Wat een weer: bewolkt, later geleidelijk zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het eerst bewolkt en vrijwel overal droog. In de middag komt er vanuit het westen meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt tussen 8 en 11°C. De wind neemt toe naar matig, in het noordelijk kustgebied naar vrij krachtig en draait van noordwestelijke naar westelijke richtingen.

Komende nacht is er eerst weinig bewolking. In de loop van de nacht raakt het van het noordwesten uit bewolkt en trekt een gebied met (buiige) regen zuidoostwaarts. De minima liggen rond 5°C. De wind is westelijk, matig, aan de kust krachtig of hard. In de loop van de nacht draait de wind in het noorden en midden naar noordwest.

Maandag overdag trekt de regenzone snel zuidwaarts en klaart het op. Van het noordwesten uit volgen enkele buien, die gepaard kunnen gaan met hagel en (natte) sneeuw en lokaal komt ook onweer voor. De buien worden afgewisseld door felle opklaringen. De maxima liggen rond 7°C, maar in intensieve buien daalt de temperatuur naar enkele graden boven nul. De noordwestenwind is vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig en aan zee krachtig tot hard, in het Waddengebied later stormachtig, 8 Bft. Vooral bij buien is er kans op zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur. In de avond trekt de wind in het noordelijk kustgebied mogelijk nog verder aan. (Bron: KNMI)

 Het is mooi wandelen tussen Hilversum en Baarn (Foto: DJMO)
Het is mooi wandelen tussen Hilversum en Baarn (Foto: DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag Sparta Rotterdam - PEC Zwolle

Sparta en PEC Zwolle hebben er een leuke wedstrijd van gemaakt op de zaterdagavond. De Rotterdammers gingen met een voorsprong de rust in, maar na rust kwam Zwolle terug in de wedstrijd. Oud-PEC-speler Lennart Thy zorgde ervoor dat de drie punten in Rotterdam bleven, waardoor Sparta zich wel veilig heeft gespeeld voor nog één jaar eredivisie: 3-2.

Sparta Rotterdam

3 - 2

PEC Zwolle

 7' Pinto
 75' Thy(pen)
 90+3' Thy
   52' Van Polen
 63' Tedic
 
 Gele kaart: Beugelsdijk, (Sparta Rotterdam), Reijders, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Beugelsdijk
Auassar
Pinto (Meijers/84)
Mijnans (Engels/73)
Harroui
Smeets (Kharchouch/ 84)
L.Duarte
Burger (D.Duarte/46)
Thy
  Mous
v.Polen
Kersten (Clement/56)
Lam
Paal
Nakayama
Reijnders (v.d.Belt/77)
Huiberts (Drost/76)
Misidjan
Tedic
Pherai

Uitslag FC Twente - Vitesse

Vitesse heeft de uitwedstrijd tegen FC Twente met 2-1 gewonnen. De ploeg van trainer Thomas Letsch was de betere ploeg maar pas in de 95ste minuut van de wedstrijd, na een discutabele penalty, besliste Oussama Tannane de wedstrijd. Alle drie de doelpunten vielen uit een strafschop.

Danilo zette FC Twente in de 20ste minuut op voorsprong. De Braziliaan benutte een strafschop, toegekend door scheidsrechter Pol van Boekel na een handsbal van aanvoerder Danilho Doekhi. Na de openingstreffer kwamen er kansen voor Vitesse. Maar de Arnhemmers hadden een penalty nodig om langszij te komen bij Twente. Tannane zorgde voor de gelijkmaker vanaf elf meter, nadat Kik Pierie hands had gemaakt.

In de tweede helft waren de beste kansen voor Vitesse. Toch leek de ploeg van Lesch genoegen te moeten nemen met één punt, maar scheidsrechter Pol van Boekel legde in de blessuretijd de bal opnieuw op de penaltystip na een lichte overtreding van Jesse Bosch op Maximillan Wittek. De VAR greep niet in waarna Tannane deze kans niet onbenut liet en Vitesse alsnog de overwinning pakte.

Door de zege blijft Vitesse meedoen voor de tweede plaats. De ploeg heeft nu een achterstand van drie punten op AZ en staat in punten op gelijke hoogte met PSV, maar de Eindhovenaren hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

FC Twente

1 - 2

Vitesse

 20' Danilo(pen)    44' Tannane (pen)
 90+5' Tannane (pen)
 
 Gele kaart: Dumic, Roemeratoe, (FC Twente), Broja, (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Dumic
Pierie
Oosterwolde
Bosch
Zerrouki (Staring/ 90 4)
L.Ilic (Abass/79)
Narsingh (Roemeratoe/46)
Danilo
Menig (v.Leeuwen/71)
  Houwen
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Tronstad
Tannane
Bero
Broja
Openda (Vroegh/85)

Hitsige eenden zorgen voor kettingbotsing met vier auto's in Goes

Een stel eenden heeft in Goes gisteren aan het begin van de avond voor een kettingsbotsing met vier auto's gezorgd. Een automobilist zag de vogels op de weg staan en stopte uit alle macht om een bloedbad te voorkomen. Drie achterliggers konden niet meer op tijd remmen en klapten boven op de eerste automobilist en elkaar. Meer hierover in de Stentor.

Veel automobilisten zullen het herkennen. Eenden die ineens het asfalt op stappen of er laag overheen vliegen. Bij mooi weer begint het in februari en het duurt tot half april, als de broedtijd aanvangt. "Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen", bevestigt onderzoeker Erik Kleyheeg van Sovon Vogelonderzoek Nederland. "Dit is de tijd dat je heel veel dode eenden langs de weg ziet liggen.” Natuurkenner Chiel Jacobusse legt uit, "Het is paartijd en dan gaan de mannetjes op stap. Dan hebben ze meer oog voor elkaar dan voor het verkeer of wat ook. Het mannetje is gefocust op een vrouwtje. Meestal zitten er meerdere woerden achter een vrouwtje aan. Het is een concurrentiestrijd. De mannetjeseend heeft nu eerst oog voor de concurrent, daarna voor de dame en een auto komt op de derde plaats.”

UvA luidt noodklok op 6 april: "Academisch onderwijs wordt gestaag afgebroken"

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat volgende week dinsdag actie voeren. Ze roepen het nieuwe kabinet op om structureel 1,1 miljard te investeren in alle veertien Nederlandse universiteiten. Het is een noodkreet met als doel het kabinet op te roepen meer geld in het wetenschappelijk onderwijs te steken. Zo meldt AT5.

De universiteiten vragen de overheid om 1,1 miljard euro extra te investeren in zowel het wetenschappelijk onderwijs als onderzoek. "Al jaren neemt het aantal studenten toe en de financiering per student af", schrijven ze op de website waar de actie staat aangekondigd. "Ook de financiering van onderzoek groeit al jaren niet mee met het stijgend aantal studenten. Die financiering van onderzoek is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van onderwijs."

Linda Bos universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam ziet dat het academisch onderwijs gestaag wordt afgebroken. "We willen meer handen in de klas en meer vaste contracten. De noodzaak van structurele financiering is hoog, omdat academici een vaste waarde in het wetenschappelijk onderwijs moeten krijgen."

Eerder al oproep voor heropening
In februari lieten bestuurders van de UvA en HvA al weten aan AT5 dat ze toe zijn aan een heropening. De bestuursleden hopen dat het kabinet kijkt naar de faciliteiten die de universiteiten en hogescholen hebben. "Geef ons de ruimte om studenten, onderzoekers en medewerkers weer naar de campus te halen", aldus Geleyn Meijer, rector van de Hogeschool van Amsterdam.

'Gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers Facebook opnieuw gelekt'

Vandaag zijn opnieuw persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers online gezet op een hackersforum. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Het gaat om telefoonnummers, volledige namen, locatiegegevens, emailadressen en andere persoonsinformatie die al in 2019 werden gehackt op Facebook. In Nederland zou het om 5.430.388 gebruikers van Facebook gaan. Experts waarschuwen dat al deze gegevens misbruikt kunnen worden om fraude mee te plegen. Meer hierover in het AD.

Stel bekladt 'per ongeluk' kunstwerk van 425.000 euro

In Zuid-Korea heeft een stel een kunstwerk beklad met een waarde van ruim 425.000 euro. Het meterslange paneel staat in een winkelcentrum in Seoul. Het stel dacht dat het kunstwerk bedoeld was om het publiek mee te laten werken  aan het resultaat en voegden enkele zwarte klodders verf toe. De politie kwam de twintigers op het spoor door de beelden van de beveiligingscamera's te bekijken. De maker van het kunstwerk, Kang Wook, heeft na het incident wel besloten een laag hekje voor het kunstwerk te plaatsen en stickers op de grond met daarop de tekst: ‘Niet aanraken'. Meer hierover in het AD.

 

Spektakel in Egypte, 22 mummies naar nieuw museum

Tijdens een groots evenement werden 22 mummies in een plechtige processie door Caïro naar hun nieuwe tentoonstellingslocatie gebracht. De overblijfselen van koninginnen en koningen uit het oude Egypte werden vervoerd met wagens die speciaal waren versierd in de stijl van die tijd, waarop de naam van de overledene te lezen was. Om de mummies te beschermen waren de wagens speciaal schokabsorberend.

De "Gouden Parade van de farao's" werd live op televisie uitgezonden. "Ik ben erg trots om de koningen en koninginnen van Egypte te verwelkomen na hun reis", schreef staatshoofd Abdel Fattah al-Sisi op Twitter kort voordat de 40 minuten durende processie begon. "Dit grandioze spektakel is opnieuw een bewijs van de grootsheid (...) van een unieke beschaving die tot in de diepten van de geschiedenis reikt", voegde de president eraan toe.

Om de kostbare mummies van 18 oude Egyptische koningen en vier koninginnen te beschermen, werd een grote veiligheidsmacht ingezet langs de zeven kilometer lange route. Het Tahrir-plein, waar de optocht begon, en enkele andere delen van de route waren afgesloten voor voertuigen en voetgangers.

De mummies bevonden zich al meer dan een eeuw in het Egyptisch Museum in het centrum van Caïro - nu verhuizen ze naar hun nieuwe onderkomen in het nieuw gebouwde National Museum of Egyptian Civilization (NMEC) in het zuiden van de stad. Dit enorme moderne tentoonstellingscomplex is al jaren in aanbouw en zal morgen worden geopend. Pas op 18 april worden de mummies tentoongesteld, omdat er eerst nog restauratiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Onder de 22 mummies bevind zich farao Hatsjepsoet. Zij was de vrouw van Thoetmosis II , haar halfbroer. Ze regeerde van 1479-1458  voor Christus als regentes omdat Thoetmosis III (zoon van Thoetmosis II en een bijvrouw) nog te jong was om gekroond te worden tot Farao. Ze heeft bijna 22 jaar geregeerd. Onder haar bloeide de handel in het oude Egypte. Ook de mummies van Thoetmosis I., II., III. en IV, evenals door Ramses II., III., IV., V., VI. en IX. werden overgebracht naar het nieuwe museum.

Op social media was er kritiek op het vervoeren van de overleden heersers. Sommige Egyptenaren zijn bang voor ‘de vloek van de mummie’, omdat de rust wordt verstoord door het transport naar het nieuwe museum. Het land heeft inderdaad een ellendige week achter zich. Het Suezkanaal raakte 6 dagen geblokkeerd door het grote containerschip 'Ever Given', wat heeft geleid tot logistieke problemen over de hele wereld. Verder vond er in het zuiden van Egypte een ernstig treinongeluk plaats waarbij 18 doden vielen. Ten slotte stortte er in Caïro een gebouw in waarbij 25 mensen om het leven kwamen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.