FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 februari 2021

Schansspringer Zyla wereldkampioen na verrassende ontknoping

Op het wereldkampioenschap schansspringen in Oberstdorf is zaterdag ook het eerste setje medailles bij de mannen vergeven. Nadat de vrouwen donderdag streden op de kleine schans, was het zaterdag voor de mannen ook tijd voor de kleine schans.

Na de eerste ronde ging ietwat verrassend de Pool Piotr Zyla relatief ruim aan de leiding, gevolgd door de Sloveen Anze Lanisek, Ryoyu Kobayashi uit Japan, Oberstdorfer Karl Geiger en Dawid Kubacki, de tweede Pool. Topfavoriet Halvor Egner Granerud viel flink tegen en bleef hangen op de zestiende plek, een medaille leek er niet echt meer in te zitten voor de Noor. Kamil Stoch viel nog meer tegen: de Pool kwam niet verder dan plek 23.

Granerud deed het in de finaleronde een stuk beter en steeg flink wat plekken, met nog tien man te gaan stond hij op één en met nog vijf man te gaan was dat nog altijd het geval. Kubacki kwam er ook niet aan, maar Geiger wel: in zijn Oberstdorf nam de Duitser de leiding in handen met nog drie man bovenaan de schans.

Kobayashi wist het niet voor elkaar te krijgen en leverde negen plekken in. Lanisek verloor een plek aan Geiger, maar schoof aan op plek twee en was dus zeker van een medaille. Alleen Zyla kon Geiger nog van de wereldtitel houden en dat deed de 34-jarige Pool overtuigend: goud voor Zyla, zilver voor Geiger en brons voor Lanisek.

Uitslag Heracles Almelo - FC Twente

Heracles Almelo en FC Twente hebben in een onderling duel gelijkgespeeld. De derby van het oosten eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Heracles kende een prima start toen Vloet scoorde na een door Pierie van richting veranderd schot. Nog binnen het kwartier kwam Twente echter weer op gelijke hoogte. Ditmaal veranderde Pröpper een schot van richting waardoor Menig scoorde. In de rest van de eerste helft kwamen beide ploegen niet meer in de buurt van een doelpunt.

Vlak na rust was het Heracles dat weer op voorsprong kwam, Vloet schoot raak. Ook nu kon het hier niet lang van genieten, Danilo scoorde de gelijkmaker. Wederom volgde na de doelpunten een tegenvallende helft. Alleen Burgzorg was dichtbij een doelpunt,maar frommelde de bal, oog
in oog met Drommel, net naast.

Heracles Almelo

2 - 2

FC Twente

 6' Azzaoui
 47' Vloet
   13' Menig
 50' Danilo
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Pröpper
Quagliata
Schoofs
Vloet
De la Torre
Azzaoui (Kiomourtzoglou/ 75)
Kutucu (Lunding/57)
Burgzorg
  Drommel
Ebuehi
Dumic
Pierie
Oosterwolde
Roemeratoe
Zerrouki
Bosch
Narsingh (Rots/79)
Danilo
Menig

Noorse 'sweep' op historisch WK noordse combinatie bij de vrouwen

In het Duitse Oberstdorf is op het wereldkampioenschap in de noordse sporten geschiedenis geschreven: zaterdag werd voor het eerst een wereldtitel bij de senioren vergeven op de noordse combinatie voor vrouwen, die dit jaar ook al eindelijk een eigen World Cup-circus hebben.

Op de schans deden de Noorse dames het bijzonder goed. Mari Leinan Lund sprong het beste, wereldkampioene junioren Gyda Westvold Hansen mocht drie seconden later beginnen aan het langlaufen en Lund's zusje Marte stond - net als de Duitse Svenja Würth - op 24 seconden.

De snelle Japanse Anju Nakamuru kon nog voor de medailles gaan, ze vertrok als zesde op vijftig seconden, terwijl de topfavoriete ernstig door de mand viel: de Amerikaanse Tara Geraghty-Moats, een van de weinige deelneemsters die in de vorige eeuw geboren zijn, sprong slechts naar plek achttien en had de onmogelijke taak om 2:13 minuten goed te maken in vijf kilometer langlaufen.

Westvold Hansen had Mari Leinan Lund op de ski's in no-time ingehaald en gepasseerd, waarmee de strijd om goud gelijk al beslist leek. In de eerste ronde van 2,5 kilometer maakte Nakamura zo'n tien seconden goed, waarmee ze nog altijd dik twintig tellen achter Marte Leinan Lund zat.

In de slotronde toog Marte voorbij haar twee jaar oudere zus Mari in de strijd om plek twee, maar Westvold Hansen was gevlogen: het werd een volledig Noorse sweep en Westvold Hansen werd de eerste wereldkampioene op de noordse combinatie ooit.

Mari Leinan Lund finishte tóch nog als tweede: in de afdaling ging haar zusje onderuit, maar Marte hield plek drie nog wel vast. Geraghty-Moats legde een dijk van een wedstrijd neer en werd op 1:09 minuten nog vijfde.

Raymond van Barneveld stunt met titel op derde toernooi sinds rentree

Raymond van Barneveld heeft zaterdag voor een gigantische stunt gezorgd op Players Championship 3 in Bolton. De vijfvoudig wereldkampioen pakte bij zijn derde toernooi sinds zijn rentree als professioneel darter de titel. Het is zijn eerste individuele titel bij de PDC sinds 2014.

Van Barneveld won in een zenuwslopende finale met 8-6 van Joe Cullen, die donderdag al Player Championship 1 won. Hij profiteerde in de slotfase van de partij optimaal van wat slippertjes bij zijn tegenstander en maakte het in de veertiende leg na een aantal gemiste matchdarts alsnog af. De 53-jarige Hagenaar stond de hele dag al lekker te gooien. Hij bereikte de finale dankzij zeges op achtereenvolgens Krzysztof Kciuk (6-3), Rob Cross (6-5), Mervyn King (6-5), Darius Labanauskas (6-1), Alan Soutar (6-2) en Ian White (7-3) en gooide een toernooigemiddelde van 97 punten per drie pijlen.

Van Barneveld won in 2014 de Premier League. Daarna wist hij met Michael van Gerwen nog wel drie World Cup te winnen. Individueel haalde hij nog wel finales tijdens de Masters in 2018 en enkele toernooien op de Worls Series, maar hij won daarna nooit meer individueel een toernooi.

Voor Michael van Gerwen is 2021 weinig succesvol begonnen. De drievoudig wereldkampioen werd zaterdag al in de eerste ronde uitgeschakeld door Labanauskas (3-6). Eerder deze week haalde hij de derde en vierde ronde. Zondag staat nog een Players Championship op het programma. De spelers reizen vervolgens door naar Milton Keynes, waar volgend weekend achter gesloten deuren het UK Open wordt afgewerkt. Van Gerwen verdedigt bij dat toernooi zijn titel.

Uitslagen Players Championship 3 - vanaf derde ronde

Joe Cullen 6 | 4 Ricky Evans
Daryl Gurney 6 | 4 Gordon Mathers
Devon Petersen 6 | 2 Gabriel Clemens
Krzysztof Ratajski 6 | 5 Dirk van Duijvenbode
José de Sousa 6 | 2 Max Hopp
Jonny Clayton 6 | 5 Luke Humphries
Eddie Lovely 6 | 3 Ciaran Teehan
Danny Noppert 6 | 5 Callan Rydz
Darius Labanauskas 6 | 3 Justin Pipe
Raymond van Barneveld 6 | 5 Mervyn King
Alan Soutar 6 | 5 Madars Razma
Keane Barry 6 | 1 Mensur Suljovic
Peter Wright 6 | 5 Berry van Peer
Glen Durrant 6 | 1 Ron Meulenkamp
James Wade 6 | 2 Stephen Bunting
Ian White 6 | 1 Ryan Searle

Laatste zestien
Joe Cullen 6 | 0 Daryl Gurney
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Devon Petersen
Jonny Clayton 6 | 3 José de Sousa
Danny Noppert 6 | 0 Eddie Lovely
Raymond van Barneveld 6 | 1 Darius Labanauskas
Alan Soutar 6 | 4 Keane Barry
Glen Durrant 6 | 4 Peter Wright
Ian White 6 | 3 James Wade

Kwartfinales
Joe Cullen 6 | 2 Krzysztof Ratajski
Danny Noppert 6 | 4 Jonny Clayton
Raymond van Barneveld 6 | 2 Alan Soutar
Ian White 6 | 1 Glen Durrant

Halve finales
Joe Cullen 7 | 3 Danny Noppert
Raymond van Barneveld 7 | 3 Ian White

Finale
Raymond van Barneveld 8 | 6 Joe Cullen

Bird wint chaotische Formule E-race Diriyah, Frijns tweede en Lynn op z'n dak

De tweede Formule E-race van het seizoen, tevens de tweede van het weekeinde in Diriyah, is gewonnen door Sam Bird. Het was vrij chaotisch op het Saoedische asfalt, waar de race met een rode vlag tot een einde kwam.

De poleposition was voor niemand minder dan Robin Frijns: de Nederlandse Envision Virgin-coureur maakte na zijn problemen van vrijdag grote indruk door Penske-rijder Sergio Sette Camara op 0,289 seconden te rijden. Jaguar-coureur Sam Bird (+0,516) stond op rij twee, naast Oliver Turvey (+0,550) van NIO.

Mercedes-coureurs Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne startten helemaal achterin, nadat ze de kwalificatie noodgedwongen moesten missen: Edoardo Mortara was in de training hard gecrasht met een probleem in het remsysteem, en aangezien Mercedes hetzelfde systeem gebruikt moest het eerst goed onderzocht worden.

Frijns behield de leiding bij de start, Bird opende met succes de aanval op Sette Camara, die Turvey en Tom Blomqvist achter zich aan kreeg - De Vries won wat posities en kwam door als achttiende. Blomqvist verloor in de eerste tien minuten flink was posities, Jean-Eric Vergne werkte zich naar voren met handig gebruik van de Attack Mode.

Bird zette ondertussen flink druk op Frijns, vorig jaar nog zijn teamgenoot, die als eerste de Attack Mode pakte. Nog voor die voorbij was pakte hij Bird weer terug, waarna de Brit er ook voor ging en gelijk in de clinch lag met Sette Camara - een duel dat hij wel vrij soepel voor zich wist te beslissen.

Met dik twintig minuten te gaan werd de boel geneutraliseerd: Jake Dennis werd door Pascal Wehrlein de muur in gedrukt en kwam stil te staan. Precies op dat moment had Frijns zijn tweede en laatste Attack Mode gepakt, waardoor Bird hem passeerde en hij nog maar nét genoeg tijd had om de leiding terug te pakken.

Ondertussen sloten de Techeetah's van kampioen Antonio Felix da Costa en Vergne aan bij Frijns en Bird, die de Nederlander toch weer passeerde. Vergne viel zijn teamgenoot aan en pakte de derde plek van hem over. Frijns kon Bird niet volgen en kwam vol onder druk te staan van de Techeetah's op het moment dat de boel weer geneutraliseerd werd: Mitch Evans, Sebastien Buemi en Maximilian Günther kwamen allemaal stil te staan.

Daarmee was de race ook gelijk gedaan: er lag dusdanig veel troep op de baan dat de rode vlag gezwaaid werd. Niet veel later bleek dat dat niet zozeer door Evans en Günther kwam, maar door Alex Lynn, die na de aanvaring van de andere twee heren op z'n dak rechtdoor kwam schuiven. Bird kon dus de overwinning vieren, Frijns eindigde als tweede en Vergne als derde.

Update 22.50 uur
Vergne heeft zijn podiumplek in kunnen leveren bij Da Costa, omdat hij werd bestraft wegens het niet gebruiken van zijn tweede Attack Mode. Er werden nog flink wat straffen uitgedeeld, De Vries schoof daardoor op naar de negende plek.

Uitslag Vitesse - VVV

Na vijf wedstrijden in de eredivisie heeft Vitesse eindelijk weer eens gewonnen. In het thuisduel tegen VVV-Venlo wonnen de Arnhemmers met 4-1.

Vitesse had een meer dan uitstekende start tegen VVV. Na vier minuten spelen stond Vitesse al op 1-0 dankzij een treffer van Loïs Openda, die de bal hoog raak schoot. VVV had in het begin moeite om de controle te krijgen, maar kwam een kwartier na de openingstreffer toch op gelijke hoogte. Eredivisietopscorer Georgios Giakoumakis maakte vanaf elf de 1-1, doordat even daarvoor Riechedly Bazoer de fout in ging in zijn eigen strafschopgebied.

In de tweede helft maakte Bazoer zijn fout goed. Na een dubbele een-twee maakte de centrale verdediger van Vitesse de 2-1 en even later was hij met een assist ook betrokken bij de 3-1, die Sondre Tronstad via Venlonaar Tobias Pachonik binnenschoot. Tien minuten voor tijd maakte Armando Broja de 4-1.

Vitesse

4 - 1

VVV-Venlo

 3' Openda
 57' Bazoer
 75' Tronstad
 82' Broja
   19' Giakoumakis (pen)
 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer (Hajek/80)
Rasmussen
Wittek
Tronstad (Bruns/85)
Tannane
Bero (Vroegh/85)
Broja (Ohio/85)
Openda (Darfalou/80)
  Kirschbaum
Pachonik
Gelmi
Da Graca
Schäfer
Shabani (S.Janssen/ 79)
Post
C.Donis
Machach (Roemer/79)
Giakoumakis
Hunte (Arias/65)

Uitslag ADO Den Haag - RKC

ADO Den Haag heeft op eigen veld niet kunnen winnen van RKC. In Den Haag werd het een doelpuntloos gelijkspel.

ADO kreeg al na vier minuten de beste kans van de wedstrijd. Ricardo Kishna kreeg na doorkoppen van Michel Kramer de bal voor zijn voeten, maar de aanvaller van ADO Den Haag knalde bal echter keihard op de lat. Ook Bobby Adekanye kreeg een kans, maar die wist hij niet te benutten.

RKC Waalwijk, dat voor rust een goal van Thijs Oosting door buitenspel zag worden afgekeurd, kwam na beter in het spel. Alleen tot grote kansen leidde dat niet en bleef het in de degradatieduel tussen beide ploegen 0-0. Door het resultaat blijft het verschil tussen ADO en RKC acht punten in het voordeel van de Waalwijkers.

ADO Den Haag

0 - 0

RKC Waalwijk

 
 Gele kaart: Amofa, Vejinovic, (ADO Den Haag), Touba, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: 
 
Opstelling:   Opstelling:
     

Dreun in Friesland

Op freedtemiddei om 15:50 oere waard op in soad plakken yn Noardeast-Fryslân in swiere klap heard. "Hjir trille de rúten der hast út," sei in ferslachjouwer op It Amelân.

Berjochten komme binnen fan skodzjende ruten en planten en potten yn de finsterbank ûnder oare út Dokkum, Damwâld, Feanwâlden, Eanjum, Driezum en It Amelân.

It KNMI hat RTV Noord ynformearre. "It is wis gjin ierdbeving, om't it komt út 'e sfear," sei wurdfierder Bernard Dost. "Wy hawwe bepaald dat de boarne noardlik fan It Amelân leit. It is in supersonyske flechtbeweging, wierskynlik in fleantúch dat troch de lûdsbarriêre is trochjûn. Mar dat is net hielendal wis ".

Zubcic skiet naar World Cup-zege op reuzenslalom, Meiners finisht niet

In het Bulgaarse Bansko is de World Cup alpineskiën bij de mannen ook weer hervat, nadat afgelopen week het wereldkampioenschap werd afgesloten. Op de Bulgaarse sneeuw stond een reuzenslalom op het programma, zondag zal dat ook weer het geval zijn.

Kersvers wereldkampioen Mathieu Faivre was in de eerste run gelijk weer de snelste, Filip Zubcic uit Kroatië gaf 0,11 seconden toe op de Fransman. Diens landgenoot Alexis Pinturault volgde op 0,23 seconden, daarna werden de gaten groter: de Noor Henrik Kristoffersen stond op 0,68 seconden, de verrassende Oostenrijker Stefan Brennsteiner op 0,80 seconden en vanaf Marco Odermatt (+1,09) stond men al op meer dan een seconde. De Nederlander Maarten Meiners haalde de finish van run één niet.

Odermatt verdedigde in de tweede run zijn positie, waarna de strijd om de winst dan echt kon beginnen. Brennsteiner hield indrukwekkend stand en dook 0,59 seconden onder Odermatt's tijd door, waarna Kristoffersen na een grote fout niet in de buurt kwam. Pinturault verloor al snel een van zijn stokken, maar streed dapper door en gaf slechts 0,13 seconden toe. Zubcic ging geweldig en pakte met 0,93 seconden de leiding, waarna het aan Faivre was. De Fransman redde het niet: op 0,40 seconden werd hij tweede en dus was de winst voor de Kroaat Zubcic, Brennsteiner werd knap derde.

Uitslag FC Utrecht - FC Emmen

FC Emmen heeft opnieuw positief van zich doen spreken. Ten koste van FC Utrecht werd de tweede zege op rij geboekt. Het werd 0-1. De ploeg van trainer Dick Lukkien pakte na bijna een kwartier de voorsprong. Na een actie op de achterlijn strandde Luka Adzic nog op een Utrechts been. In de rebound had Sergio Peña wel succes.

FC Emmen blijft ondanks de stunt in de Domstad nog wel hekkensluiter in de Eredivisie. Met de overwinning is de achterstand op concurrenten ADO Den Haag en Willem II wel teruggebracht tot twee punten, al hebben die ploegen wel een wedstrijd minder gespeeld.

FC Utrecht

0 - 1

FC Emmen

     14' Pena
 
 Gele kaart: Boussaid, Maher,v.d.Streek, v.d.Maarel,Kerk, (FC Utrecht), K.Frei,De Leeuw, Araujo,Veendorp, (FC Emmen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Ter Avest (v.d.Maarel/76)
St.Jago
Janssen (Emanuelson/76)
Warmerdam
Boussaid (Mahi/46)
Maher (Bergström/81)
v.d.Streek
v.Overeem (Sylla/46)
Ramselaar
Kerk
  Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan (Veendorp/90 1)
K.Frei
J.Vlak
Pena (Gladon/84)
Ben Moussa
Adzic (Laursen/76)
De Leeuw

Met mes bewapende vechthaan maakt dodelijke verwonding in kruis eigenaar

Een haan die in India gebruikt werd voor hanengevechten, heeft zijn eigenaar bij zo’n gevecht dodelijk verwond. Het dier was uitgerust met een mes en verwondde de man aan zijn kruis toen die probeerde te voorkomen dat de haan ontsnapte. Zo meldt De Stentor.

De genitale wond veroorzaakte zoveel bloedverlies dat de man overleed terwijl hij onderweg was naar een ziekenhuis, liet een lokale politieagent weten. Het slachtoffer had met een groep van vijftien andere mannen het hanengevecht georganiseerd. De lokale politie is op zoek naar deze mannen, ze zouden kunnen worden aangeklaagd voor doodslag, illegaal gokken en het organiseren van een illegaal hanengevecht.

Hoewel het in India verboden is om hanengevechten te houden, komen deze nog vaak voor in plattelandsgebieden in het zuiden en oosten van het land.

De haan in kwestie werd even vastgehouden op het plaatselijke politiebureau, maar is later overgebracht naar een kippenboerderij.

Kaag (D66) wil meer vrijheid met vaccinatiebewijs: ‘Voorbeeld nemen aan Israël’

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil dat Nederlanders meer vrijheden krijgen als zij gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Ook wil ze dat de overheid gratis snel- en zelftesten verstrekt, waardoor restaurants, cafés, winkels en scholen snel weer open kunnen. Meer hierover in het AD.

'Laten we als Nederland een voorbeeld nemen aan Israël, waar gevaccineerde mensen weer toegang krijgen tot het maatschappelijk leven', zei Kaag vanmiddag op een D66-congres in Veldhovenze. 'En geef degene die het vaccin nog niet heeft gehad dezelfde vrijheid met een negatieve test in de achterzak.’

Kaag: 'Er lijkt bijna een taboe te liggen op het woord vaccinatiebewijs. Maar toch is dat precies wat we nodig zullen hebben. Een moderne versie van, wie kent het niet, het gele boekje. Uiteraard met de garantie van tijdelijkheid, privacy-voorwaarden en het liefst op Europees niveau.'

Kaag stelt ook voor dat de overheid gratis COVID-19 snel- en zelftesten verstrekt als de vaccinatiecampagne voor COVID-19 op volle kracht draait. 'We kunnen het leven veilig weer op gang brengen voor al die jongeren en volwassenen die nog niet aan de beurt zijn geweest. Met gratis snel- en zelftesten kunnen hogescholen, universiteiten, sportstadions, restaurants, cafés en winkels weer opengaan.’ 

In Israël is een digitaal coronapaspoort ontwikkeld waarmee het land sinds deze week gevaccineerde inwoners  meer vrijheid geeft. Het digitale vaccinatiepaspoort geeft toegang tot diverse gelegenheden zoals sportscholen, theaters, hotels, zwembaden, concerten en synagoges. Personen zonder coronapaspoort mogen niet worden toegelaten.

Zie ook: Rutte niet meer tegen coronapaspoort

Langlaufster Johaug soleert naar wereldtitel, Bolshunov legt Noren erop

Op het wereldkampioenschap langlaufen in Oberstdorf zijn zaterdag de wereldtitel verdeeld op de skiatlon. De vrouwen kregen vijftien kilometer voor de kiezen, de mannen dertig, waarbij de helft in klassieke stijl en de helft in de vrije stijl werd afgewerkt.

Vrouwen
Halverwege de eerste van twee rondes in klassieke stijl ontstond een kopgroepje van drie: de Noorse topfavoriete Therese Johaug en het Zweedse duo Ebba Andersson en Frida Karlsson. Aan het eind van de ronde ging het even fout: Karlsson plantte haar ski op die van Johaug en beiden gingen onderuit. Johaug kwam - samen met de Russische Tatiana Sorina - rap weer bij Andersson, Karlsson had meer tijd nodig en sloot aan in de achtervolgende groep.

Na 7,5 kilometer werden de ski's gewisseld en kon de vrije stijl beginnen. Johaug en Andersson wisselden samen, Sorina was inmiddels gelost en zat samen met de teruggekeerde Karlsson op zo'n tien seconden. Andersson's skiwissel ging niet lekker en daar profiteerde Johaug gelijk van: de Noorse sloeg een gat en leek alvast een voorschot te nemen op het goud.

Andersson en Karlsson bleven strijden om het zilver, een halve minuut achter Johaug en dik twintig seconden voor landgenote Charlotte Kalla en de Oostenrijkse Teresa Stadlober. Johaug ging zonder problemen op naar een indrukwekkende wereldtitel, Karlsson sprintte Andersson eruit in de strijd om zilver en Stadlober klopte Kalla in het gevecht om de vierde plek, voor Kalla en het Noorse supertalent Helene Marie Fossesholm.

Mannen
In de vijftien kilometer klassieke stijl was grotendeels het bekende beeld bij de mannen te zien: een langzaam uitdunnende groep. Alexander Bolshunov probeerde het even, maar de Rus werd bijgehaald door de Noren Emil Iversen en Johannes Høsflot Klæbo, wiens landgenoten Hans Christer Holund, Sjur Røthe en Simen Hegstad Krüger ook aan kwamen sluiten voorafgaand aan de skiwissel. Ook de Brit Andrew Musgrave zat er nog lekker bij, net als onder meer de Fin Iivo Niskanen, de Zweed Jens Burman en Alexey Chervotkin uit Rusland.

De mannen die er nog aan hingen haakten in de eerste kilometers in de vrije stijl af: alleen Bolshunov, Musgrave en álle vijf Noren bleven over. Met nog zo'n zes kilometer te gaan moesten Iversen en Klæbo afhaken, hoewel ze het karretje kort daarna toch weer aan konden haken - Musgrave had kort daarvoor definitief moeten lossen. Røthe en Iversen gingen er niet veel later verrassend genoeg alsnog af, Klæbo kon het ook niet meer bijbenen.

De strijd om het goud ging zo tussen drie echte kilometervreters: Bolshunov, Holund en Krüger. Op de Rus bleek geen maat te staan: op het laatste klimmetje opende hij de aanval en de twee anderen konden niet volgen. Krüger pakte het zilver, Holund moest genoegen nemen met het brons.

Wereldkampioene Van der Breggen begint seizoen met winst in Omloop het Nieuwsblad

Anna van der Breggen heeft direct haar goede vorm getoond in de Omloop het Nieuwsblad. De wereldkampioene, die bezig is aan haar laatste seizoen, reed op de laatste beklimming van de dag weg en kwam vervolgens solo over de meet. Emma Cecilie Norsgaard werd op gepaste afstand tweede, voor Amy Pieters.

Op iets minder dan dertig kilometer opende Demi Vollering de finale. De 24-jarige ploeggenote van Van der Breggen pakte een mooie voorsprong op de groep met favorieten, maar op de Muur van Geraardsbergen daalde de voorsprong van de Nederlandse snel en net na de top sloot er een groepje aan met Van der Breggen, Amanda Spratt en Elisa Longo Borghini.

Op de Bosberg, de laatste beklimming van de dag, ging Van der Breggen voor haar kans. De wereldkampioene plaatste haar aanval en niemand had een antwoord op de versnelling van de Nederlandse. Ze bouwde vervolgens haar voorsprong stelselmatig uit in de veertien kilometer die haar nog resteerde en won met een seconde of twintig voorsprong. De 21-jarige Norsgaard legde beslag op de tweede, voor Pieters.

Ballerini sprint naar winst in openingsklassieker Omloop het Nieuwsblad

Davide Ballerini heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Italiaan was in een sprint van een grote groep de snelste in de Vlaamse openingsklassieker. Hij won voor Jake Stewart en Sep Vanmarcke.

Bert De Backer, Kenny De Ketele, Ryan Gibbons, Yevgeniy Fedorov en Matis Louvel trokken in het eerste uur van de wedstrijd in de aanval en de kopgroep van vijf namen acht minuten op het peloton, waarna Deceuninck-Quick Step de achtervolging leidde.

De voorsprong van de kopgroep van vijf ging snel naar beneden en op de Molenberg, vijftig kilometer van de streep, nam Deceuninck-Quick Step de boel nog steviger in handen dan het al deed. Er ontstond een kopgroep met onder meer de wereldkampioen Jullian Alaphilippe, Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke en Christophe Laporte. Later zou ook Tom Piddcock de aansluiting maken naar de kopgroep en leek een eerste beslissing in de koers gemaakt te zijn.

Op de Bierendries leek Alaphilippe de koers volledig naar zijn hand te zetten. Op 32 kilometer reed de wereldkampioen iedereen uit het wiel en leek de Fransman op weg naar de zege in de Vlaamse openingsklassieker.

Tien kilometer na zijn aanval werd duidelijk dat Alaphilippe zijn inspanning niet goed had ingedeeld en vlak voor het opdraaien van de Muur van Geraardsbergen kwam een groot deel van het peloton weer terug en lagen alle mogelijkheden weer open. Gianni Moscon was de beste op de Muur, alleen nam hij maar een kleine voorsprong en op de top van de laatste beklimming van de dag, de Bosberg, was alles weer samen en was een sprint onvermijdelijk.

Voordat ze konden gaan sprinten moest de snelle Alexander Kristoff afhaken vanwege een lekke band. Zonder echt snelle mannen over was het vervolgens een eenvoudig karwei voor Davide Ballerini om het af te maken. Niemand kwam in de buurt van de snelle Italiaan, die alweer zijn derde seizoenszege boekte in dit jonge seizoen.

Zware val olympisch kampioen skicross ontsiert finales World Cup Georgië

De World Cup op de skicross is neergestreken in Georgië. In Bakuriani werden zaterdag de individuele wedstrijden afgewerkt op een prachtig parcours, waar wat racen betreft beduidend meer mogelijkheden zijn dan op de wat saaie parcoursen van bekende plekken als Idre Fjäll en Reiteralm.

Vrouwen
Sandra Näslund was de favoriete in de finale, die weer uiterst sterk bezet was: ook de Zwitserse Fanny Smith, Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk en de Canadese Marielle Thompson waren ook van de partij.

De beste start was voor Näslund, Berger Sabbatel en Thompson volgden en Smith moest een gat dichten. Dat lukte en de wereldkampioene leek helemaal naar voren te schuiven, maar werd weer opzij gezet en viel terug naar plek vier.

De ski's van de Zwitserse waren echter fantastisch en op het laatste rechte stuk gleed en sprong ze zich naast Näslund, die ze op de finish ook verschalkte: winst voor Smith, voor Näslund en Berger Sabbatel.

Mannen
Met olympisch kampioen Brady Leman en de verrassende Jared Schmidt - zijn beste resultaat ooit was nota bene een 29e plek - stonden er twee Canadese mannen in de finale, ook David Mobärg uit Zweden en de Duitser Florian Wilmsmann waren erbij.

In de finale pakte Mobärg overtuigend de leiding, voor Wilmsmann, Leman en Schmidt. Zo bleef het lange tijd, tot Leman aanviel en op het laatste rechte stuk zelfs Mobärg aan leek te vallen.

De Canadees raakte echter zijn balans kwijt en ging kneiterhard onderuit. Het leek Mobärg ook iets aan snelheid te kosten, want Wilmsmann kwam zowaar langszij en boekte zijn allereerste overwinning, voor Mobärg en Smith, die dus zijn eerste podiumplek pakte.

COVID-19: 4993 nieuwe besmettingen en 41 doden, totaal 1.084.021 en 15.543

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4993 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.084.021 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 185 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1291 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 518 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 41 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.543 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Vaccinatieschandaal in Brazilië, ouderen met 'lucht' ingeënt tegen COVID-19

Vorig weekend kwam in Brazilië een vaccinatieschandaal aan het licht. Ouderen worden ingeent tegen COVID-19 in Brazilië,maar  hierbij zijn in een aantal gevallen mensen met een lege spuit gevaccineerd. Op video's die zijn opgenomen door familieleden van de "gevaccineerde" ouderen, is duidelijk het bedrog van de gegeven "luchtvaccins" te zien.

Gevreesd wordt dat deze video's het topje van de ijsberg zijn en dat deze wanpraktijken zich over het hele land hebben verspreid, men zou hierbij de vaccins die niet bij deze ouderen zijn gebruikt door verkopen of achterhouden voor familie. De politie onderzoekt momenteel de mogelijkheid van diefstal ampullen COVID-19 vaccin door zorgpersoneel. Een zorginstelling heeft inmiddels laten weten dat, als diefstal wordt bewezen, de betrokken medewerkers worden aangeklaagd voor verduistering waarvoor in Brazilië tot 12 jaar gevangenisstraf staat.

De drie gevallen die op sociale media te zien zijn, vonden plaats in Rio de Janeiro en Niteroi. In de drie video's is te zien dat de verpleegsters die verantwoordelijk zijn voor het toedienen van de vaccindoses aan ouderen een lege spuit gebruiken In Petrópolis (Rio de Janeiro) is de verpleegster al geschorst, hoewel ze voet bij stuk houdt dat de luchtvaccinatie door een vergissing heeft plaatsgevonden.

In Niteroi heeft de politie de betrokken verpleegster beschuldigd van diefstal. 'De analyse van de video maakt duidelijk dat ze zich bewust was dat ze geen vaccin toediende, zelfs nadat de familie haar op het luchtvaccin attendeerde en haar waarschuwde reageerde ze ironisch en negeerde de familie', legt commissaris Luiz Henrique Pereira uit aan Braziliaanse media.

De lokale overheid heeft verklaard dat dit op zichzelf staande voorvallen zijn. 'We zien dat het verkeerd is gegaan', zei een woordvoerder van Volksgezondheid. Na het nieuws is het vaccinatieprotocol echter aangescherpt om te voorkomen dat "luchtvaccins" een terugkerend probleem worden.

Op 19 juni 2020 rapporteerde Brazilië land zijn 1 miljoenste COVID-19 besmetting; op dit tijdstip waren er meer dan 54.000 doden gemeld. Vanaf juni 2020 heeft Brazilië het op één na hoogste aantal bevestigde COVID-19-gevallen ter wereld achter de Verenigde Staten.

Op onderstaande YouTube filmpje zijn vanaf 0.29 de "luchtvaccins" duidelijk zichtbaar in beeld gebracht:

Het nutteloze feitje van de dag: de python bij de Python is geen python

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de achtbaan de Python in de Efteling wel, maar wist je dat de slang in het logo van de achtbaan helemaal geen python is? "Het tegenwoordige logo van de Python, dat onder andere boven de ingang hangt, is geen python. De afgebeelde slang heeft giftanden, terwijl pythons wurgslangen zijn. Het eerste logo uit 1981 heeft een gebit dat meer lijkt op dat van een wurgslang", zo schrijft Eftepedia.

Het nutteloze feitje van de dag: de Python is geen python (Bron foto: Eftepedia)
Het nutteloze feitje van de dag: de Python is geen python (Bron foto: Eftepedia)

Ewan klopt Bennett in slotrit UAE Tour; Pogacar eindwinnaar

De slotetappe in de UAE Tour is gewonnen door Caleb Ewan. De snelle Australiër was in de massasprint te snel voor Sam Bennett, die de laatste twee massasprints in deze ronde wist te winnen. Het eindklassement ging naar Tadej Pogacar, die zijn leidende positie niet meer in gevaar zag komen.

De laatste rit in de UAE Tour was een volledig vlakke rit over 147 kilometer. Vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep met drie man een voorsprong van drie minuten op het peloton kregen. De vroege vluchters zouden echter nooit een kans maken op dagwinst vanwege de wind.

Op het 65 kilometer van de meet trok INEOS Grenadiers het peloton in waaiers. Tadej Pogacar was goed attent en ook de meeste topsprinters waren aanwezig in de eerste waaier. Joao Almeida, de nummer drie in het klassement, had wel de slag gemist en zat in de tweede waaier op een kleine halve minuut van de eerste waaier. De vroege vluchters werden door de waaiers snel bijgehaald.

Met nog veertig kilometer te gaan kon Almeida weer rustig ademhalen nadat de Portugees weer aansloot bij de eerste waaier en zijn goede klassement kon behouden. Vlak na de aansluiting kwam Adam Yates, nummer twee in het klassement, hard ten val. Het peloton deed het na de valpartij rustig aan en de renner van Ineos Grenadiers kon rustig aansluiten, waardoor in de top van het klassement niks veranderde.

Het peloton kon zich gaan opmaken voor de derde massasprint deze ronde. Sam Bennett werd goed gebracht door zijn ploeg en leek op weg naar zijn derde ritzege deze ronde, maar dit keer was Caleb Ewan de snelle Ier te snel af en boekte hij zijn eerste zege van het jaar.

Skiester Gut-Behrami wéér de beste op afdaling

In het Italiaanse Val di Fassa is door de alpineskiesters zaterdag de tweede afdaling van de World Cup-week aldaar afgewerkt. Vrijdag was Lara Gut-Behrami de beste en daar kwam zaterdag geen verandering in.

Wereldkampioene Corinne Suter was de vijfde die naar beneden mocht en noteerde een uitstekende tijd. Haar Zwitserse landgenote Gut-Behrami kwam een paar minuten later echter en was 0,32 seconden sneller.

De snelste tijd werd nauwelijks meer aangevallen, Suter's tweede plek kwam ook niet echt meer in gevaar: de Duitse Kira Weidle, met zilver dé verrassing van het WK, pakte op 0,68 seconden de derde plek.

Gut-Behrami's voornaamste concurrente in de strijd om de algemene World Cup, de Slowaakse slalomspecialiste Petra Vlhova, eindigde op een keurige twaalfde plek.

ING bevriest bankrekening Viruswaarheid, Willem Engel: 'Ze willen mij ruïneren'

Willem Engel heeft geen toegang meer tot de zakelijke rekening van zijn actiegroep Viruswaarheid. De rekening is door ING geblokkeerd omdat Engel ondanks herhaaldelijke verzoeken geen inzage heeft gegeven in de voor de bank noodzakelijke gegevens, meldt een betrouwbare bron. ING gaat niet in op klantrelaties en wil het nieuws om die reden niet bevestigen. De Rotterdamse oproerkraaier laat het er niet bij zitten en dient een flinke schadeclaim in. 'Dit is een opmaat om mij te ruïneren.' 

Volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) mag een bank (ING in dit geval) alleen zaken doen met organisaties waarvan alle gegevens correct zijn vastgelegd. Deze gegevens moet de bank volgens de wet up-to-date houden. 'Daarom vragen we klanten periodiek deze gegevens te controleren', legt een woordvoerder van ING uit.

Engel, die het verzet tegen de coronamaatregelen van het kabinet als een persoonlijke vendetta lijkt te beschouwen, zou ondanks herhaaldelijke pogingen niet hebben voldaan aan het verzoek van zijn bank. 'Indien een klant geen of onvoldoende aan onze verzoeken voldoet, zijn wij genoodzaakt stappen te nemen', zegt een woordvoerder over de algemene gang van zaken bij de bank. 'Een maatregel als het bevriezen van een rekening nemen wij echt niet zomaar. Hier gaat een zorgvuldig proces aan vooraf, waarin wij intensief contact hebben met de partij waar het om gaat. Bij zo’n maatregel is er al voor een langere periode contact.'

Achterdochtige Engel bevestigt dat hij in eerste instantie niet op tijd de gegevens heeft verstrekt. 'Maar ik wist niet dat het verzoek van ING kwam, omdat het klantonderzoek door een externe partij werd gedaan. Inmiddels hebben we wel gewoon de gevraagde stukken geleverd. En toch gaat de bank over op deze maatregel. Zeer opmerkelijk. We zijn langzaam aan het veranderen in een maffiastaat. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.'

Jens Maliepaard, de advocaat van Engel, sommeert ING om direct de bankrekening weer toegangelijk te maken, anders zal een spoed kortgeding volgen. 'Hiermee gaat ING echt veel te ver', vindt Engel. 'Er wordt hier duidelijk op de man gespeeld. Mijn bedrijf en privérekening worden nu ook aangepakt terwijl die niets te maken hebben met de vragen omtrent Viruswaarheid.' 

Eerder gedoe omtrent donaties aan Viruswaarheid
Deze zomer was er ook al kritiek op de geldstromen van Viruswaarheid. Toen bleek dat de bankrekening waar alle tikkies en overige donaties van de sympathisanten van Viruswaarheid heengingen in beheer was bij de stichting Dancamundo. Van die stichting was dansleraar Willem Jengel zowel voorzitter, secretaris als penningmeester.

'Dancamundo is een in januari 2020 door Willem Engel opgerichte stichting met het doel dansreizen te organiseren', stelde een zegsman van Engel afgelopen zomer in antwoord op vragen van de media. 'Door de coronacrisis is de stichting nooit voor dit doel gebruikt. Er is dus nooit sprake geweest van een vermenging van activiteiten. Aan deze stichting was een eveneens ongebruikte bankrekening gekoppeld waarop donaties ontvangen zijn.' Viruswaarheid zou, volgens de woordvoerder van Engel, ook nooit "actief fondsen hebben geworven".

Israëlisch restaurant na meerdere aanslagen weer beklad

Het koosjere restaurant HaCarmel in De Lieve Stad Amsterdam is in de nacht van vrijdag tot zaterdag beklad. Inmiddels is de bekladding weggepoetst. De forensische opsporingsdienst van de politie is ter plaatse gekomen voor een sporenonderzoek.

"Er is voor ons geen enkel perspectief en dan ook nog dit gedoe erbij dan ben je echt dubbel genaaid", vertelt eigenaar Daniel Bar-on. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

Lees ook: Celstraf voor dreigbrief en plaatsen nepbom bij restaurant

"Het is belangrijk dat we een dossier hebben, zodat we de verschillende incidenten aan elkaar kunnen linken." Burgemeester Halsema heeft vanochtend Daniel Bar-on telefonisch sterkte gewenst. "Dat voelt goed, dat hoort een burgemeester te doen."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël reageerde op Twitter op de bekladding. "Voor de zoveelste keer is het Joodse restaurant HaCarmel doelwit van een aanval. Horecaondernemers hebben het al zwaar, en dan komt er voor dit restaurant ook nog eens Jodenhaat bij." Ze vinden dat het antisemitisme harder moeten worden aangepakt.

Niet de eerste keer
Bij het restaurant zijn al eerder aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder cameratoezicht. Het restaurant is meerdere keren doelwit geweest van vernielingen.

In 2020 werd er een pakket, dat in eerste instantie leek op een bom, in het portiek neergezet. Ook werd er een ruit ingeslagen en geprobeerd een Israëlische vlag in brand te steken.

De politie hield meteen een verdachte aan. Dat bleek de Syriër Saleh A., die de ruiten van het restaurant in 2017 ook al vernielde.

CDA: Laat supermarkt dokken voor doorstart mkb

Het CDA wil noodlijdende mkb’ers en familiebedrijven financiële lucht geven "na corona". Veelverdieners en winnaars van de crisis, zoals supermarkten, krijgen de rekening gepresenteerd via een tijdelijke solidariteitsheffing. Meer hierover in het AD.

Het driestappenplan waarmee CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra de economie na de COVID19-ellende weer op gang wil helpen wordt vandaag gepresenteerd. Hierbij zijn onder meer het mogelijk maken van een doorstart en fors investeren in kennis en innovatie meegenomen. 

Bedrijven moeten de coronacrisis kunnen overleven, aldus Hoekstra. Door de introductie van een mkb-herstelfonds, speciale regelingen om eventueel te stoppen en meer ruimte om de nu geleden verliezen in de toekomst te mogen compenseren, krijgen getroffen bedrijven volgens Hoekstra meer gelegenheid om op adem te kunnen komen en vooruit te kijken naar een nieuwe toekomst voor hun zaak.

Een deel van de kosten die met de "doorstart" zijn gemoeid, wil Hoekstra ophalen bij de hoogste inkomens en bij bedrijven die tijdens de coronacrisis juist heel goed hebben gedraaid. Zo wil hij tijdelijk een toptarief invoerenzodat de hoogste inkomens tijdelijk extra belasting betalen. Ook is hij van mening dat het  "afgewogen en fair" is om voor bepaalde tijd de winstbelasting (vpb) te verhogen met een solidariteitsheffing. 

Advocaat: ouders dachten dat in container gevonden baby overleden was

De minderjarige ouders van de pasgeboren baby die op 21 februari levend in een container aan het Meernhof in Zuidoost is gevonden, dachten dat het baby’tje was overleden na de geboorte. 'Ze hebben het daarop in de container gedeponeerd', vertelt Gerald Roethof, advocaat van de 17-jarige jongen vrijdagavond bij het tv-programma Op1. Zo meldt AT5.

De huilende baby werd zondagavond 21 februari door een buurtbewoner ontdekt. Hulpverleners hebben de baby uit de container gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens Roethof waren de minderjarige ouders overtuigd dat de baby kort na de geboorte was gestorven. De advocaat zegt dat de twee jongeren in paniek raakten en niet wisten wat ze moesten doen. 'Ze hebben met het kind op straat gelopen, kwamen op een gegeven moment langs die vuilcontainer en toen is het kind daar geplaatst, laten we dat woord maar gebruiken', aldus Roethof. 'De vader is heel kinderlijk, nog schoolgaand en kon niet met de situatie omgaan. Het is een kind dat een kind kreeg', vertelt Roethof.

Ouders blijven verdachten
De twee minderjarige Amsterdammers hebben zich woensdag uit eigen beweging bij de politie gemeld. Ze zijn gister voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank. Hun voorlopige hechtenis werd geschorst, ze hoeven dus niet vast te zitten, maar blijven verdachten in de zaak. Ze worden verdacht van poging tot kindermoord. Ook de oma van de baby is aangehouden, haar rol wordt nog onderzocht. De pasgeboren baby, een meisje, is inmiddels uit het ziekenhuis. Ze is bij een pleeggezin ondergebracht.

Schansspringster Kramer helpt Oostenrijk naar prachtige wereldtitel

In het Duitse Oberstdorf is op het wereldkampioenschap schansspringen de wereldtitel vergeven in de landenwedstrijd voor de vrouwen op de kleine schans. Dat leverde zoals verwacht een prachtige strijd op tussen de grootmachten van het moment, met een Nederlands tintje.

Met World Cup-leidster Nika Kriznar, Spela Rogelj en Ursa Bogataj ging Slovenië in de eerste ronde aan de leiding, maar uitgerekend kersvers wereldkampioene Ema Klinec vergooide die: de Nederlandse Oostenrijkse Marita Kramer sprong geweldig en hielp Daniela Iraschko-Stolz, Sophie Sorschag en Chiara Hölzl aan de leiding. Silje Opseth, Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth en Maren Lundby deden namens Noorwegen ook nog volop mee in de strijd om het goud.

In de eerste groep springsters in de finaleronde sprong Kriznar haar Slovenië weer langs het Oostenrijk van Iraschko-Stolz, met Noorwegen dankzij Opseth stevig op drie. Rogelj breidde de Sloveense voorsprong op het Oostenrijk van Sorschag uit, Strøm hield Noorwegen zonder noemenswaardige problemen op de derde plek, met nog twee springsters per land te gaan.

Bogataj en Hölzl gingen in de derde groep gelijk op, dus Slovenië bleef aan de leiding en het ging om goud tussen wereldkampioene Klinec en Kramer - Noorwegen was dankzij een sterke sprong van Bjørseth ook nog niet volstrekt kansloos met Lundby nog te gaan. Kramer sprong én landde uitstekend en legde de druk zo bij Klinec...die het nét niet aan kon. Oostenrijk pakte met miniem verschil het goud, zilver was voor Slovenië en Noorwegen pakte brons.

FOK! Wat een weer: zonneschijn na de mist

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de oostelijke helft van het land is het bewolkt, elders komt op uitgebreide schaal mist voor. De mist trekt in de loop van de ochtend op, de bewolking verdwijnt grotendeels en op steeds meer plaatsen breekt de zon door. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10°C, daar waar bewolking blijft hangen wordt het een graad of 6. De zwakke tot matige wind komt uit richtingen tussen noordwest en noordoost.

Zaterdagavond en komende nacht zijn er brede opklaringen en ontstaat er op veel plaatsen opnieuw (dichte) mist. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen.

Zondagochtend is er op veel plaatsen mist. De mist gaat over in lage bewolking en vooral in het zuiden kan in de loop van de dag de zon doorbreken, het noorden blijft bewolkt en nevelig. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6°C, in de zon wordt het ca. 10°C. De wind is eerst zwak en veranderlijk, in de loop van de dag wordt de wind noordoostelijk en neemt in het zuiden toe naar matig. (Bron: KNMI)

  

Zie de zon schijnt door de bomen (Foto: DJMO)
Zie de zon schijnt door de bomen (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Man overvallen in woning, politie zoekt getuigen

Rond 5.10 uur is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man overvallen in zijn woning in een flatgebouw aan de Kennedylaan in Beek. De bewoner raakte niet gewond bij de overval.

Twee personen met bivakmutsen wisten zich toegang tot de woning te verschaffen en bedreigden de man. Het duo is uiteindelijk gevlucht, zonder buit, in onbekende richting. De bewoner raakte niet gewond bij de overval. Direct na de overval heeft de politie in de omgeving uitgekeken naar de verdachten maar deze zijn nog niet aangetroffen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de overval en vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Riiber 'gewoon' wereldkampioen na prachtige strijd op noordse combinatie

In het Duitse Oberstdorf is ook hte wereldkampioenschap op de noordse combinatie vrijdag van start gegaan. Er werd door de mannen gestreden om de wereldtitel in de wedstrijd met de kleine schans en tien kilometer langlaufen, wat een prachtfinale opleverde.

Na het schansspringen stond Ryota Yamamoto aan de leiding, maar de Japanner is niet de rapste aller langlaufers. Op twintig seconden volgde landgenoot Akito Watabe, wél een prima langlaufer, met de dominante Noor Jarl Magnus Riiber en het Oostenrijkse supertalent Johannes Lamparter vlak achter zich.

Andere kanshebbers, gelet op hun langlaufkwaliteiten, waren onder meer de Oostenrijker Lukas Greiderer (6e, +0:37), de Duitsers Eric Frenzel (8e, +0:40) en Fabian Riessle (9e, +0:41), de Noor Jens Luraas Oftebro (11e, +0:46), de razendsnelle Fin Ilkka Herola (13e, +1:01) en de in bloedvorm verkerende Duitser Vinzenz Geiger (16e, +1:09).

Op de langlauflatten sloten Watabe, Riiber en Lamparter al snel aan bij Yamamoto, terwijl Riessle, Frenzel, Greider, Oftebro en de bijzonder snen langlaufende Herola en Geiger ook hard op weg naar voren waren. Halverwege was Yamamoto gelost door het leidende drietal, dat bijna was bijgehaald door Frenzel, Riessle, Greiderer, Oftebro en Herola - Geiger moest verrassend genoeg lossen.

De twee groepen smolten samen en in de slotronde moest Greiderer passen, terwijl Herola het tempo alsmaar op bleef voeren. De Fin gaf er een enorme snok op en alleen Riiber en Oftebro konden volgen, waarna Herola nóg eens aanzette. De Noren bleven er op het tandvlees aan en in de eindsprint was Riiber dan toch 'gewoon' de beste: hij verdedigde zijn wereldtitel, Herola pakte fraai zilver en brons was voor Oftebro.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.