FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 februari 2021

Random Pics van de Dag #237

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajax wint in slotfase bij Lille en heeft goede uitgangspositie in Europa League

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Lille in de zestiende finale van de Europa League met 1-2 gewonnen. Dusan Tadic en invaller Brian Brobbey zorgden voor de winst in de slotfase.

De eerste helft had Ajax duidelijk het meeste balbezit, maar tot veel kansen leidde dat niet voor de Amsterdammers. Ajax gaf ook geen kansen weg, waardoor de ruststand 0-0 was. In de tweede helft kregen we hetzelfde spelbeeld als in de eerste beeld, al kreeg Ajax in het begin van de tweede helft een aantal kansen via Davy Klaassen.

Lille kon niks creëren tegen Ajax, maar toch kwam de Franse koploper op voorsprong. Na een blunder van Nicolás Tagliafico. De Argentijn speelde te zacht terug op Maarten Stekelenburg, waarna Timothy Weah er tussen kwam en vervolgens scoorde.

Tagliafico maakte vlak voor tijd zijn fout goed. De Argentijnse linksback versierde een strafschop, waarna Dusan Tadic vanaf elf meter geen fout maakte. Vlak na de gelijkmaker werd de avond voor Ajax nog mooier. Na een goede aanval zorgde invaller Brobbey voor de 1-2 na een prachtige assist van Klaassen.

Osaka en Brady in Australian Open-finale

Op de Australian Open zijn de twee finalistes in het damesenkelspel bekend. De Japanse nummer drie van de plaatsingslijst en winnares in 2019, Naomi Osaka, neemt het op tegen de Amerikaanse Jennifer Brady (22), die haar eerste Grand Slam-finale gaat spelen.

Osaka speelde tegen tigvoudig winnares Serena Williams, als tiende geplaatst. Dat werd eigenlijk nooit echt spannend en in vijf kwartier had de Japanse afgerekend met haar Amerikaanse opponente: 6-3, 6-4.

Brady nam het op tegen Karolina Muchova (25) uit Tsjechië en won de eerste set, maar kreeg het vervolgens lastig. Muchova trok de stand gelijk en sleepte een beslissende set uit het vuur, maar daarin was Brady dan toch de beste. Na bijna twee uur zegevierde ze met 6-4, 3-6, 6-4.

Djokovic maakt einde aan sprookje qualifier op Australian Open

Tennisser Novak Djokovic staat voor de negende keer in de finale van de Australian Open. De Servische nummer één van de wereld kan het toernooi ook voor de negende keer winnen, nadat hij de halve finales donderdag simpel overleefde.

In de halve eindstrijd nam Djokovic het op tegen Aslan Karatsev, de 27-jarige Russische qualifier die de absolute sensatie van het toernooi werd door bij zijn Grand Slam-debuut gelijk de laatste vier te bereiken. De mondiale nummer 114 was daarin echter niet opgewassen tegen Djokovic, hoewel hij het zo nu en dan zeker niet onaardig deed. Binnen twee uur was het klaar: 6-3, 6-4, 6-2.

Djokovic speelt in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Daniil Medvedev (4) en Stefanos Tsitsipas (5), die het vrijdag tegen elkaar opnemen.

Oranje opent 2021 met zege op Belgische voetbalsters

Het Nederlands vrouwenelftal heeft op weg naar de Olympische Spelen vertrouwen getankt door overtuigend te winnen van België. Eigenlijk kwam het thuisland donderdagavond nog goed weg met slechts zes tegengoals. In Brussel werd het 1-6. 

Nederland speelt zowel tegen België als Duitsland een oefenwedstrijd onder het mom van #ThreeNationsOneGoal. Het doel van de drie landen is om in 2027 het WK voetbal naar Nederland, België en Duitsland te halen. 

Na een schot van Martens tegen de lat opende Miedema na ruim een halfuur de score. De spits raakte even later nog zelf de lat. Oranje was duidelijk de bovenliggende partij en Roord liet na dat vroeg in de tweede helft verder in de score uit te drukken. De rechtsbuiten verprutste van dichtbij een enorme kans. Een paar minuten later zorgde ze alsnog voor de 0-2. 

België slaagde er dankzij Marie Minnaert, die een voorzet van Janice Cayman beter inschatte dan de Nederlandse defensie en bij de tweede paal binnentikte, wat terug te doen, maar daarna was het weer Oranje wat de klok sloeg.  Via Stefanie van der Gragt (kopbal uit een corner) en Martens (laag en hard schot) liepen het Nederlands team uit naar 1-4. Danielle van de Donk rondde tien minuten voor tijd een voorzet van invalster Victoria Pelova prachtig achter het standbeen langs af. Het was haar 25e interlanddoelpunt waardoor de alltime-topvijf weer een stukje dichterbij is gekomen. Nummer vijf Sylvia Smit, die in 2015 de eredivisie vaarwelzegde, heeft er dertig op haar naam staan.

Het laatste woord was aan Renate Jansen die bij het scheiden van de markt nog de 1-6 binnenschoof, daarmee de suprematie van Oranje onderstrepend. Aanstaande woensdag wacht in Venlo een oefenduel tegen Duitsland. 

Opstelling Oranje

Sari van Veenendaal; Merel van Dongen, Aniek Nouwen, Stefanie van der Gragt (65. Kika van Es), Lynn Wilms (65. Lineth Beerensteyn); Daniëlle van de Donk (82. Inessa Kaagman), Sherida Spitse (74. Victoria Pelova), Jackie Groenen; Lieke Martens (82. Renate Jansen), Vivianne Miedema (74. Katja Snoeijs), Jill Roord

Waterpoloërs met nederlaag naar pittige kwartfinale OKT

De Nederlandse waterpolomannen hebben de groepsfase van het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam donderdag afgesloten. Tegen Rusland werd bij vlagen dapper weerstand geboden, maar het was uiteindelijk niet genoeg: 10-11.

Lang ging het gelijk op en bondscoach Harry van der Meer zag zijn ploeg op 4-3 en 9-8 zelfs op voorsprong komen, maar in de slotfase liet Oranje de Russen toch langszij komen. Het werd nog 10-11, maar een schot in de allerlaatste seconden stuitte op de Russische doelman en daar bleef het dus bij.

Nederland eindigt door de nederlaag als vierde in de groep van zes, genoeg voor het bereiken van de kwartfinales - dat was een dag eerder al zeker. In de kwartfinales speelt Nederland vrijdag om 14.00 uur tegen het ijzersterke Montenegro, de top-3 van het OKT mag zich opmaken voor de Spelen in Tokyo.

NASA's Perseverance geland op Mars

Bekijk een epische reis die zich op donderdagavond ontvouwt als de Amerikaanse Perseverance-rover op Mars landt. Om het oppervlak van de Rode Planeet te bereiken, moet de rover de spannende laatste fasen doorstaan die bekend staan als Entry, Descent en Landing.

Daarna kan de rover: de grootste, zwaarste, schoonste en meest geavanceerde robot met zes wielen die ooit in de ruimte is geschoten, de Jezero Crater doorzoeken op tekenen van voormalig leven en monsters verzamelen die uiteindelijk naar de aarde zullen worden teruggebracht.

Lees hier meer over de cruciale rol die Nederlander Gerhard Kruizinga als leider van het navigatieteam speelt in dit verhaal.

Bekijk hieronder de live videofeed met commentaar van Mission Control vanuit het Jet Propulsion Laboratory van NASA. Perseverance landt om 21.55 uur Nederlandse tijd op het oppervlak van Mars.

De rechtstreekse YouTube-uitzending begint om 20.15 uur. De landing van Perseverance is ook live te volgen in tv-programma Nieuwsuur, vanaf 21.30 uur op NPO2.


Marslanding (Bron: YouTube)

Update 22.05 uur:
Inmiddels is de Mars-rover veilig geland en heeft Perseverance de eerste foto van de oppervlakte van zijn nieuwe thuisplaneet gestuurd, een laag-resolutiefoto; betere beelden komen later deze week. 

PSV na verdedigende fouten onderuit tegen Olympiakos

PSV heeft zichzelf geen goede dienst bewezen op bezoek bij Olympiakos. De ploeg van Roger Schmidt verloor in Griekenland met 4-2 van Olympiakos.

Andreas Bouchalakis kopte na tien minuten raak uit een indraaiende vrije trap van Mathieu Valbuena. Eran Zahavi zorgde snel voor de gelijkmaker, waarna Olympiakos in de eerste helft weer op voorsprong. Daarna maakte Zahavi weer snel gelijk. Vlak voor rust kwam de Griekse ploeg opnieuw op voorsprong, ditmaal na een blunder van de ingevallen Timo Baumgartl.

In de tweede helft was er veel minder te beleven. Zahavi leek wederom de gelijkmaker te noteren, maar zijn vrije trap spatte uiteen op de paal. De thuisploeg consolideerde de voorsprong en liep in de slotfase zelfs nog uit naar 4-2 door Giorgos Masouras, na opnieuw slecht verdedigen van PSV.

De return is volgende week in Eindhoven.

In je tuin zitten na 21.00u verboten

Nu de eerste avondklok door de rechter is verboden, is de nieuwe avondklokspoedwet door de Kamer geloodst. En die is nog strenger ook. Het is namelijk verboden om na 21.00 uur bij een mattie in de tuin halve liters te klappen. 

Ferd Grapperhaus heeft dit vanavond in het debat bevestigd. Zo mag je tijdens Sperrzeit wel in je eigen tuin zitten, maar moet je kameraad naar binnen. Deze mag dus van je mooi aangeharkte tuin genieten. En van je bier of jonko natuurlijk.

Skiester Gut-Behrami verrast met wereldtitel reuzenslalom

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in Cortina d'Ampezzo zijn de afsluitende technische onderdelen donderdag begonnen. Als eerste waren de dames op de reuzenslalom aan de beurt op de uiterst lange piste, waarop de bovenbenen van de skiesters tot het uiterste gedreven werden.

Eerste run
In de eerste run noteerde Mikaela Shiffrin de snelste tijd, niet geheel verrassend. De Amerikaanse dook 0,08 seconden onder de tijd van de Zwitserse Lara Gut-Behrami, maar die eindigde de eerste manche niet op plek twee: Shiffrin's landgenote Nina O'Brien zorgde voor een flinke stunt door op 0,02 seconden de tweede tijd te noteren.

Achter Gut-Behrami stond de Oostenrijkse Katharina Liensberger op 0,26 seconden, gevolgd door Michelle Gisin (+0,34) uit Zwitserland, de Nieuw-Zeelandse Alice Robinson (+0,51) en de uiterst verrassende Poolse Maryna Gasienica-Daniel (+0,57). Ook de Noorse winnares van olympisch zilver, Ragnhild Mowinckel (+0,75), en de Franse tweevoudig wereldkampioene Tessa Worley (+0,92) stonden nog binnen een seconde, medefavoriete Petra Vlhova uit Slowakije gaf 1,17 seconden toe en stond elfde.

Tweede run
In de tweede run leverde Vlhova nog eens twee plekken in, waarmee ze haar wereldtitel definitief kwijt was. Met de top-8 in aantocht stond de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer aan de leiding, nadat ze in de eerste manche de dertiende tijd noteerde. Mowinckel kwam er niet aan, Gasynieca-Daniel was geweldig onderweg en maakte een grote fout, maar hield de schade met 0,27 seconden en één positie verlies uitermate beperkt. Robinson nam na een fraaie run met 0,53 seconden de leiding in handen en ging voorbij Gisin, die na een forse fout zes plekken inleverde.

Liensberger maakte bovenin een foutje en scheerde halverwege zelfs even met de heup over de sneeuw, maar bleef overeind en pakte zelfs met 0,64 seconden de eerste plek over. Gut-Behrami dook er negen honderdsten onderdoor, waarna O'Brien haar stunt leek te completeren met een uiterst aanvallende run. In één van de laatste bochten ging het echter toch nog fout, waardoor de Amerikaanse tijd en acht plekken verloor - het was zo nog wel veruit haar beste resultaat ooit.

Shiffrin mocht het af gaan maken en de Amerikaanse zat bovenop de tijd van Gut-Behrami, maar het was niet genoeg: ze kwam 0,02 seconden tekort en nadat ze op de super-G eindelijk haar eerste wereldtitel ooit pakte, ging de Zwitserse er ook op de reuzenslalom vandoor met het goud, voor Shiffrin en Liensberger.

Snowboardcrossers Hämmerle en Moioli winnen in Reiteralm

Na het wereldkampioenschap van afgelopen week zijn de beste snowboardcrossers van de wereld weer verder gegaan in de World Cup. In het Oostenrijkse Reiterarm, nabij Schladming, stond de derde wedstrijd van het door de COVID-19-pandemie ingekorte seizoen op het programma.

Vrouwen
Met Michela Moioli en Raffaella Brutto had Italië in de finale twee ijzers in het vuur, namens Frankrijk was Chloe Trespeuch van de partij en ook de Amerikaanse veterane Lindsey Jacobellis stond in de eindstrijd.

De beste start in de finale was voor Moioli, die Trespeuch en Jacobellis achter zich aan kreeg. Halverwege ging Trespeuch onderuit en Brutto volgde, terwijl Moioli een gat sloeg naar Jacobellis. De Italiaanse won, de veterane pakte eindelijk weer eens een podiumplek en Trespeuch kwam eerder dan Brutto weer op gang om zo plek drie te veroveren.

Mannen
Wereldkampioen Lucas Eguibar uit Spanje plaatste zich met wat duwwerk voor de finale, waarin hij het opnam tegen de Amerikaan Mick Dierdorff, Eliot Grondin uit Canada en thuisfavoriet Alessandro Hämmerle.

In de finale pakte Hämmerle bij de start de leiding, Grondin ging er achteraan, maar Dierdorff viel ook snel aan. Eguibar ging er agressief tegenaan, maar Hämmerle bleef stug op kop rijden. Een late aanval van Eguibar slaagde niet en dus ging de Oostenrijker er met de winst vandoor, voor de wereldkampioen en Dierdorff.

De Nederlandse World Cup-leider Glenn de Blois kwam de achtste finales wel door, maar sneuvelde vervolgens na een foutje in de kwartfinales.

Korte politieke carriere voor piemeltaarten-bakster?

De conservatieve moslimpartij Partij van de Eenheid is begin februari zwaar in verlegenheid gebracht toen bleek dat de nummer drie op haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamer al jaren met veel succes piemeltaarten bakt en verkoopt in haar bakkerij. 

Het begon toen NIDA, een andere islamitische partij, erachter kwam dat ik deze taarten maak. Dat kwam al snel op GeenStijl, in de hoop dat mensen niet meer op ons zouden stemmen. Blijkbaar is het in de politiek nodig dat we elkaar onderling zwart maken”, zo vertelt de bakster Jolisa Brouwer van bakkerij de Ouwe Taart.

Lijsttrekker Arnoud van Doorn van Partij van de Eenheid liet aan de media weten dat hij een stevig gesprek gevoerd heeft met zijn Brouwer. De partij was zich rotgeschrokken. Van Doorn, die eerst raadslid was voor de PVV en zich in 2013 bekeerde tot de islam, zegt begrip te hebben voor de normen en waarden van Jolisa Brouwer die zelf geen moslim is. 'Maar wij nemen er afstand van als we dit hadden geweten, was ze niet op onze lijst gekomen.'

Brouwer is hierbij door de partij verzocht om de pikante baksels van haar website af te halen. Dat weigerde ze. 'We leven in Nederland en niet in de middeleeuwen. Als je niet eens een piemeltje of poesje mag bakken.'

Hierop besloot de bakster van erotisch gebak zich terug te trekken als kandidaat van de partij. Het besluit om uit de partij te stappen nam ze zelf, voordat ze die beslissing nam had ze nog wel overleg met van Doorn van de Partij van de Eenheid. (Deze partij heeft een zetel in de Haagse gemeenteraad en doet dit jaar voor het eerst mee aan de landelijke Tweede Kamer verkiezingen.)

Saillant detail is dat Mevr. J. Brouwer nog steeds staat vermeld op de derde plaats bij Partij van de Eenheid op de Definitieve kandidatenlijst Kieskring 12 's Gravenhage TK2021. Het was te laat voor de partij om haar nog af te voeren van de lijst. Mocht de PvdE onverhoopt drie zetels halen dan wordt Brouwer verzocht de eer aan zichzelf te houden. 'We maken er nu geen halszaak van', aldus Van Doorn.

Piemel van 2000 jaar oud gevonden

Het werk aan een een nieuwe snelweg in Engeland, de A14, is voor enige tijd stilgelegd. Archeologen hebben er namelijk een stokoude piemel gevonden. De batsbajonet in kwestie blijkt zeker tweeduizend jaar oud te zijn.

Het gaat hier om een fraai staaltje beeldhouwwerk uit de oude Romeinse tijd. De spermaspeer is driedimensionaal uit een rotsblok gehouwen.

Archeologen zijn dan ook massaal op de flinke steen gedoken. "De fallus werd gezien als een belangrijk symbool van kracht en mannelijkheid in de Romeinse wereld", aldus Steve Sherlock, hoofd archeologie van Highways England. De beste man voegt eraan toe dat Romeinse krijgers destijds voor de strijd vaak geluksbrengers droegen die rijkelijk waren versierd met ingegraveerde paarsgepunte lansen.

Rutte: 'Geen versoepelingen na 2 maart, haha!'

Voor iedereen die nog een beetje hoop had dat we na 2 maart eindelijk weer eens naar de kapper of de winkel kunnen, vergeet het maar. Rutte geeft namelijk vandaag te kennen dat we geen versoepelingen hoeven te verwachten.

Op 2 maart zou de strengste lockdown van Europa moeten aflopen, maar die wordt gewoon weer verlengd. Zo belooft Rutte ons. Volgens hem dalen de cijfers nog altijd niet. Bovendien komt er zeker een derde golf aan en rukken de allesvernietigende killervarianten op het coronavirus massaal op.

Volgende week zal het kabinet voor de vorm nog even babbelen over de maatregelen en de avondklok. Maar de uitkomst staat natuurlijk al lang vast. "Als ik eerlijk ben, ben ik niet optimistisch", dreigt de demissionaire premier.

De strengste lockdown van Europa is al aan de gang sinds half december, maar iedereen is er nu wel een beetje klaar mee. Van verschillende kanten komt nu eindelijk een tegengeluid, maar hier wordt dus geen gehoor aan gegeven. Gelukkig mogen we op 17 maart naar de stembus...

Aliens bakken pannenkoeken voor boer

Dat alle buitenaardse wezens buitengewoon vijandig zijn en ons willen uitroeien, blijkt gelukkig niet geheel waar. Zo heeft een paar aliens voor een Amerikaanse kippenboer een aantal pannenkoeken gebakken. Dit is duidelijk geworden uit een paar geheime luchtmachtdocumenten.

Spil in het verhaal is ene Joe Simonton uit Eagle River, in de Amerikaanse staat Wisconson. De beste man, een kippenboer, zag op 18 april 1961 een vreemd object landen in zijn achtertuin. Volgens hem klonk het geluid van de landing als 'een paar halfzachte banden op nat wegdek'.

Uiteraard ging de boer op onderzoek uit. Buiten trof hij een object aan dat door Simonton werd omschreven als 'twee halve, omgekeerde kommen met twee dikke uitlaten'. Volgens de boer zweefde het ruimtevaartuig boven de grond en werd ineens een deur geopend in het ruimteschip. Er stapten drie anderhalve meter hoge aliens uit die zwarte of donkerblauwe kleding droegen met coltruien en helmen.

Volgens de boer leken de buitenaardse wezens sprekend op Italianen met een leeftijd tussen de 25 en 30 jaar. Een van de aliens hield een metalen mok met twee handvatten omhoog en bracht deze naar zijn mond, ten teken dat hij dorst had. Simonton, nooit te beroerd om iemand te helpen, ging naar binnen om de metalen beker te vullen met water.

Eenmaal terug kreeg Simonton de gelegenheid naar binnen te gluren bij het ruimteschip. Hier zag hij een buitenaardse kok met een roodgestreepte broek staan, die op een vlamloos fornuis iets aan het bakken was. Om te laten zien dat ze in vrede kwamen, bood de kok de boer vier pannenkoeken met een diameter van zevenenhalve centimeter aan.

Hoewel de buitenaardse pannenkoeken vast overheerlijk hadden gesmaakt, besloot Simonton een van deze baksels achter te houden en naar de Amerikaanse luchtmacht te brengen. Na een grondige analyse bleek de pannenkoek te zijn gemaakt van meel, suiker en vet. Volgens een onlangs verschenen rapport zou de meel naar verluidt een onbekende meelsoort te zijn.

Astronoom J Allen Hynek, die de zaak heeft onderzocht, lijdt het absoluut geen enkele twijfel dat boer Simonton het incident bewust heeft ervaren. Volgens het officiële Air Force-rapport heeft de zaak het stempel 'Onverklaarbaar' meegekregen.

'Geen vaccin? Dan ontslag'

Althans, als het aan onze goede vrienden bij het Vaticaan ligt. 

Waar ze in religieuze kringen normaal nogal hijgerig worden als je over vaccinatie begint, kijken ze in 's werelds grootste bejaardengemeenschap net even wat anders tegen vaccinatie aan als het om hun eigen welzijn gaat. Vandaag kwam er een decreet naar buiten waarin vaccinatieweigeraars sancties en zelfs ontslag boven het hoofd hangt.

Op de officiële site van het Vaticaan wordt ons verteld dat zonder medische indicatie het vaccin weigeren kan leiden tot 'belangrijke gevolgen die tot de onderbreking van de arbeidsrelatie kan gaan'. 

Terecht dat men zo streng is daar waar de grote groep verhoogd risico loopt of onacceptabel mensen hierom te weigeren?

Coronacrisis op Mallorca dwingt veel vrouwen tot prostitutie

Gesloten bars en winkels en afwezige toeristen, het is erg stil op het vakantie-eiland Mallorca. Een dramatische situatie voor veel vrouwen die voor de COVID-19 crisis al een onzekere baan hadden. In hun ellende glijden steeds meer mensen de prostitutie in. Hier profiteren klanten en pooiers soms schaamteloos van.

De straten van Palma de Mallorca zijn al weken leeg door de coronalockdown. Des te meer vallen de vrouwen op die Plaça Sant Antoni op en af lopen, tegen de muren leunen en roken, op klapstoelen zitten of in kleine groepjes praten. Ze wachten op mannelijke klanten, ongeacht de regen of de kou.

De media en hulporganisaties hebben al aandacht gevraagd voor de narigheid die de COVID-19 pandemie op het eiland en met name in de prostitutie veroorzaakt. Het zijn vaak wanhopige alleenstaande moeders die voor het eerst of na lange tijd de prostitutie in gaan omdat ze door de crisis hun baan als serveerster of schoonmaakster zijn kwijtgeraakt.

'Voor velen is het werken in de prostitutie de enige manier om voor hun gezin te zorgen', aldus Inmaculada Mas Nadal en Rafa Campos van Doctors of the World. prostitutie bevindt zivh in Spanje in een juridisch grijs gebied. Vorig jaar werden 1168 prostituees opgevangen op Mallorca en de andere Balearen, hiervan waren 439 mensen nieuwkomers. Magdalena Alomar van de vzw Casal Petit bevestigt dat er door de crisis steeds meer "nieuwkomers" zijn.

15 euro voor de "full service"
"Newbies" zoals Leila. De Marokkaansw vertelde aan Última Hora dat ze tijdens de crisis haar baan als keukenhulp in een restaurant was kwijtgeraakt. Ze is nieuw in de prostitutie. Ze verbergt haar nieuwe bron van inkomsten voor haar familie. 'Ik moet geld sturen naar mijn moeder en mijn broers en zussen. We zijn arm.' Er wordt momenteel niet veel geld verdiend. Leila sprak de laatste zondag van januari met de journalist. 'Sinds vrijdag is er niemand meer gekomen.' Geen wonder dat de "full service" hier in het centrum van Palma, niet ver van de chique winkelstraat Passeig del Born, al beschikbaar is voor 15 euro, legt Jaume Perelló van Casal Petit uit.

Volgens "Última Hora" staan de meeste vrouwen elke dag twaalf uur op klanten te wachten voor een inkomen van ongeveer honderd euro per week. 'De vrouwen vertellen ons dat velen de prijzen hebben verlaagd en seks zonder bescherming accepteren omdat de concurrentie zo groot is', zeggen de hulpverleners van Doctors of the World. Klanten zijn nu nog meer aan het onderhandelen. Daarnaast zijn de werkomstandigheden veel gevaarlijker geworden dan voorheen , COVID-19 niet eens meegerekend.

De pooiers oefenen tijdens deze crisis veel meer druk uit op de vrouwen, zo wordt gezegd. Op Plaça Sant Antoni vertellen de meeste vrouwen de media dat ze zonder pooier werken. Perelló weet dat dit niet altijd het geval is en dat sommige vrouwen voor soms € 7000 euro in het krijt staan bij de mensensmokkelaars die hen naar Spanje hebben gebracht. Daarom zijn de vrouwen wel gedwongen om elke prijs te accepteren, fysiek en psychisch geweld maakt deel uit van hun dagelijkse leven.

Vooral alleenstaande moeders zijn getroffen
Catalina Bagur van het Rode Kruis op Mallorca spreekt ook van een "extreme noodsituatie" voor vrouwen. De zwaksten van de zwakkeren worden getroffen. Volgens Doctors of the World heeft twee derde van de prostituees die hulp ontvangen van de organisatie, gezinnen om voor te zorgen. En de meesten van hen, ongeveer 80 procent, zijn alleenstaande moeders. De meeste zijn immigranten uit landen als Colombia, Roemenië en Marokko. 

Maar er zijn ook Mallorcaanse vrouwen die vóór de pandemie vaak zwart werkten als schoonmaakster, kinderoppas of bejaardenverzorger en dus makkelijk buiten de deur konden worden gezet zonder recht op werktijdverkorting of een werkloosheidsuitkering. Zoals María, die jaren geleden uit de prostitutie stapte, de kost verdiende als schoonmaakster en nu op 53-jarige leeftijd weer de prostitutie in moet. 'Ik had geen alternatief', zegt ze.

Volgens een studie van de Universiteit van de Balearen is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft in slechts één jaar tijd verdubbeld tot 34.000. De somberheid is enorm op het vakantieparadijs. Het aantal vakantiegangers daalde in 2020 met bijna 90 procent, toeristen moeten nu met een vergrootglas worden gezocht. Restaurants en bars zijn in ieder geval tot begin maart 2021 gesloten. 'De langzame terugkeer naar normaal zal pas binnen maanden beginnen', volgens Joan March van de krant Última Hora.

COVID-19: 4618 nieuwe besmettingen en 74 doden, totaal 1.042.674 en 15.089

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4618 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.042.674 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 205 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1408 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 523 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 74 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.089 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Kaarten zijn dodelijk in Neon White

Uitgever Annapurna Interactive en Donut County-ontwikkelaar Ben Esposito hebben Neon White aangekondigd, een first-person actiegame die deze winter op Switch en pc uitkomt.

Neon White is een snelle first-person actiespel waarin je demonen uitroeit in de hemel. Alleen de snelste moordenaar mag in de hemel blijven, dus je moet de computer-assassins te snel af zijn. Dat doe je niet op een standaard manier: verzamel Soul Cards om je vijanden aan te vallen of gooi kaarten weg om unieke skills te gebruiken. Door kaarten slim te combineren kun je shortcuts ontdekken om zo de snelste tijd te zetten.

Een leeg Japan in World's End Club

De makers van de cultklassieke Danganronpa- en Zero Escape-serie komen met een gevecht voor je leven in de sidescroller World’s End Club.

Jij en elf anderen, bekend als de Go-Getters-club, vertrekken op een reis door Japan. Er gebeurt iets waardoor ze in een onderwaterpretpark komen waar een clown hun uitdaagt op leven en dood te gaan spelen. Voor ze het weten staan ze weer in Japan, maar de rest van de inwoners zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn er allerlei rare monsters verschenen. Op je reis terug naar Tokio zijn er delen die je alleen moet doen, terwijl je op andere momenten moet samenwerken met de anderen uit je club om uitdagingen te overwinnen en monsters te verslaan.

World’s End Club wordt op 28 mei uitgebracht voor de Nintendo Switch.

Win een jaarvoorraad frikandellen bij de Frituurloop Groningen!

Bar Smoke in Groningen, organiseert het weekend van 27 en 28 februari onder het motto ‘support your locals’ samen met vijf cafetaria’s een ‘Frituurloop’ in de stad, waarmee je kans maakt op ‘frituurprijzen’ waaronder zelfs een jaarvoorraad aan frikandellen.

De Frituurloop is 6 kilometer lang en voert langs de vijf deelnemende eetcafé's in Groningen. Daar krijgen de deelnemers een snack en een quizronde waarmee ze kans maken op frituurprijzen waaronder een jaarvoorraad aan frikandellen. Meer hierover op DvhN.

Het nutteloze feitje van de dag: Pokémon

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Soms heb je je nooit afgevraagd waar een naam van iets vandaan komt maar als je de oorsprong dan hoort kan dat nog best verrassend zijn. Want wist je dat de naam Pokémon eigenlijk een afkorting is? Het is een samentrekking van de woorden poketto monsutā, de Japanse verbastering van 'pocket monsters'.

Voor de liefhebbers die nieuwsgierig zijn geworden naar de volledige taalkundige uitleg verwijzen we je door naar deze site.

Hockeybond: EK gaat door

De KNHB gaat ervan uit dat de Europees Kampioenschappen Hockey in juni doorgaan in het Wagener Stadion in Amsterdam. De hockeybond heeft verschillende scenario’s opgesteld voor een toernooi met publiek, een evenement met een gering aantal toeschouwers of zonder publiek.

De KNHB gaat nog geen kaarten verkopen, maar biedt fans wel de mogelijkheid zich in te schrijven om op de hoogte te worden gehouden van de eventuele kaartverkoop. Dat inschrijven kan via de toernooisite van het EuroHockey Championships 2021, zoals het evenement officieel heet en waarvan Rabobank opnieuw de hoofdsponsor is.

Op het EK, dat wordt gehouden van 4 tot en met 13 juni, zijn acht dames- en acht herenlandenteams actief. Het programma van het toernooi is nog niet bekend, maar het is al wel duidelijk dat tijdens de poulefase elke dag een van de Oranje-teams in actie komt. De finales worden gespeeld op zaterdag 12 en zondag 13 juni en worden voorafgegaan door de halve finales en plaatsingswedstrijden op donderdag 10 en vrijdag 11 juni.

Op het EK in 2021 verdedigen de Oranje Dames hun Europese titel, die ze in 2019 in Antwerpen veroverden. Op datzelfde toernooi eindigden de Oranje Heren als derde. Op het EK zijn vier tickets voor de wereldkampioenschappen te verdienen. Het WK vindt in 2022 voor de dames in de zomer plaats in Barcelona en Amsterdam. De mannen spelen in januari 2023 hun WK opnieuw in India.

Corona-maatregelen
De KNHB organiseerde in 2017 voor het laatst het EK Erik Gerritsen, algemeen directeur KNHB, stelt op voorhand de komende EK door het corona een ‘ander’ evenement wordt: "Vanzelfsprekend hebben we rekening te houden met de straks geldende corona-maatregelen. Maar niemand weet op dit moment nog wat straks in juni mogelijk is. De gezondheid van de deelnemers en officials staat voor ons voorop, direct gevolgd door onze ambitie om hockeyfans zoveel mogelijk te kunnen betrekken bij het toernooi. Op welke manier dan ook. We gaan er een hockeyfeest van maken."

IDA Wallet
Om eventuele bezoekers van het EK te kunnen faciliteren, werkt hoofdsponsor Rabobank aan de IDA Wallet, een innovatieve app waarmee eventbezoekers een coronatest-uitslag en identiteitsgegevens kunnen verstrekken om veilig toegelaten te worden tot events. Mariëlle Lichtenberg, directeur Particuliere klanten en lid van de groepsdirectie van Rabobank: "Rabobank is met Fieldlab Evenementen betrokken bij vier zogenoemde ‘Back 2 Live’ events. Tijdens deze events wordt de IDA Wallet getest. Wellicht kan deze innovatie ook een rol gaan spelen bij het toelaten van toeschouwers op de EK hockey. Daarvoor zijn onder meer de resultaten en inzichten die we momenteel opdoen met de testevents belangrijk."

Schreeuwcabine voor coronatest als vervanging van wattenstaafje

Peter van Wees heeft mogelijk een voor veel mensen prettige uitvinding gedaan, een schreeuwcabine die de vervelende wattenstaafjes als coronatest kan vervangen. Na 10 seconden schreeuwen in de cabine meten de sensoren of er virusdeeltjes aanwezig zijn. De cabine draait nu proef in Amsterdam.

Van Wees is zeker van zijn zaak. "Honderd procent betrouwbaar, zeker weten", aldus de uitvinder tegenover NH Nieuws. "Om het reproductiegetal onder de 1 te brengen, is het niet zo belangrijk om uit te zoeken of iemand besmet is, maar of iemand besmettelijk is. Dat is een heel groot verschil. Want iemand die besmettelijk is, is besmet. Maar niet iedereen die besmet is, is ook besmettelijk", zo vult hij aan.

De uitvinder legde bij NH Nieuws uit hoe zijn vinding werkt werkt:

Snuiven tegen COVID-19

Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een virusremmer ontwikkeld die SARS-CoV-2 verspreiding tussen fretten blokkeert. Het middel is te ontwikkelen tot een neusspray die mogelijk ook mensen beschermt tegen het coronavirus. ‘Zolang we niet zeker weten of vaccins ons gaan verlossen van het virus, moeten we ook inzetten op andere middelen.’ Zo meldt Erasmus MC op AmazingErasmusmc.nl.

De wereld kijkt reikhalzend uit naar het einde van de Covid-19 pandemie en wil niets liever dan het normale leven weer hervatten. De hoop is nu vooral gevestigd op prikken. ‘Maar het is nog helemaal niet zeker dat de vaccinaties ons gaan verlossen van dit virus’, zeggen Rik de Swart en Rory de Vries van het Erasmus MC.

De virologen wijzen erop dat we nog veel niet weten. ‘Hoe lang werken de vaccinaties bijvoorbeeld? En voorkomen ze ook de verspreiding van het virus? Zolang we daar geen antwoorden op hebben, is het verstandig om te blijven inzetten op meerdere middelen om de pandemie te bestrijden.’

Volledige bescherming
Wetenschappers stortten zich al sinds het begin van de pandemie op het inzetten van bestaande medicijnen tegen Sars-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Ze onderzoeken onder andere de werking van antidepressiva en ontstekingsremmers. De verlossende pil heeft die zoektocht nog niet opgeleverd. Het onderzoeksteam van De Swart en De Vries komt nu met iets heel onverwachts. Geen prik, geen pil, maar een medicijn dat mogelijk gebruikt kan worden als neusspray. In het onderzoek beschermde het fretten volledig tegen infectie met het coronavirus.

De onderzoekers hopen dat het bij mensen ook gaat werken. Fretten zijn net als nertsen erg gevoelig zijn voor het virus. ‘In Rotterdam gebruiken we al jaren fretten om de overdracht van verschillende luchtwegvirussen te testen. Fretten vangen net als mensen virussen op via de bovenste luchtwegen. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of kan worden aangetoond dat de fusieremmer veilig en effectief is in mensen’, zegt De Vries.

Eén dosis per dag
Hoe werkt dit nieuwe medicijn? Het middel is een lipopeptide: een klein antiviraal eiwit met een cholesterol ‘staart’. Eén dosis per dag bleek voldoende om fretten volledig te beschermen tegen infectie met SARS-CoV-2. ‘Het middel voorkomt dat het virus de cellen in de neus en longen binnendringt. Daardoor krijgt het virus niet de kans om zich te vermenigvuldigen’, aldus onderzoeker Kati Schmitz.

Zes fretten uit het onderzoek kregen de virusremmer in hun neus toegediend, terwijl zes andere fretten een placebo kregen. Zij werden verdeeld over drie kooien, en gedurende een dag gehuisvest samen met drie fretten die besmet waren met SARS-CoV-2. In de dagen er na bleek geen enkele behandelde fret besmet te zijn, terwijl alle dieren die de placebo hadden gekregen wel geïnfecteerd raakten.

Coronavirussen worden omgeven door een vetmantel, met daarin het bekende ‘Spike’ eiwit dat ook onderdeel is van de meeste vaccins die nu gebruikt worden. Voor infectie moet dit eiwit binden aan een receptor op de buitenkant van cellen in de luchtwegen van de gastheer, waarna het ervoor zorgt dat de twee vetmantels versmelten (‘fuseren’). Het proces waarmee het Spike eiwit de membranen laat fuseren vereist een aantal grote veranderingen in de vorm van het eiwit, waarbij de twee uiteinden als een ritssluiting met elkaar worden verbonden.

Anker in de cellaag
Het antivirale middel dat in deze studie is getest is een fusieremmend lipopeptide: het bestaat deels uit vet en deels uit een klein stukje eiwit. Het vetdeel werkt als een anker waarmee het in de cellaag blijft zitten, waar het eiwitdeel de ritssluiting van het spike eiwit blokkert. In celkweek bleek het middel ook effectief tegen de nieuwe virusvarianten uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Het principe van de werking van het antivirale middel is anders dan dat van een vaccin. De Swart: ‘Een vaccin ‘traint’ het eigen afweersysteem van de gastheer om antistoffen te maken en sneller en sterker te reageren op een ziekteverwekker. Het grote voordeel daarvan is dat vaccinatie een langdurend effect geeft. De Vries: ‘Ons antivirale middel voorkomt infectie, maar is hooguit een dag werkzaam. Het is dus niet geschikt om een groot deel van de wereldbevolking langdurig te beschermen door ze dagelijks een neusspray te geven. Wij denken dat we uiteindelijk zowel vaccins als deze transmissieremmers nodig hebben om de pandemie onder controle te krijgen.’

Bescherming bij of festivals
Het medicijn is stabiel, ongevaarlijk en hoeft niet gekoeld bewaard te worden. De Vries: ‘Je zou je dus kunnen beschermen tegen huisgenoten die besmet zijn is, of naar je besmette ouders gaan en toch veilig zijn. Maar het middel zou ook gebruikt kunnen worden voor extra bescherming bij reizen, concerten of festivals.’

Nog mooier zou het zijn als de fusieremmer ook verspreiding van het virus kan remmen nadat iemand al geïnfecteerd is. ‘De effectiviteit van sneltesten en bron- en contactonderzoek zou sterk vergroot kunnen worden als dit gekoppeld kan worden aan een neusspray waarmee verdere verspreiding van het virus geremd kan worden’, aldus viroloog Marion Koopmans. Momenteel wordt vervolgonderzoek gedaan om te bestuderen of dat haalbaar is.

Het onderzoek is gepubliceerd in Science en is uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers van Erasmus MC, Columbia University en Cornell University. De studie werd gefinancierd door de National Institutes of Health en het Columbia University Medical Center.

Samurai Warriors 5 aangekondigd

Duik in de Sengoku-periode en ontdek de verhalen van Nobunaga Oda en Mitsuhide Akechi in Samurai Warriors 5, met vernieuwde personageontwerpen en artstijl.

Samurai Warriors 5 markeert een nieuwe kijk op de franchise, inclusief een nieuwe verhaallijn, vernieuwde personageontwerpen en een nieuwe visuele presentatie. De game begint dit keer in de Sengoku-periode, waarbij de personages Nobunaga Oda en Mitsuhide Akechi in de schijnwerpers staan.

Samurai Warriors 5 hakt zich deze zomer een weg naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Na navraag bij Koei Tecmo is het bevestigd: backwards compatibility werkt voor XBox Series én PlayStation 5. 

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville naar Nintendo Switch

PopCap Vancouver heeft aangekondigd dat Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Complete Edition op 19 maart zal verschijnen voor Nintendo Switch.

Spelers kunnen kennismaken met Neighborville, een gebied waarin het conflict tussen plantjes en zombies altijd doorgaat. Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Complete Edition geeft spelers de mogelijkheid om alle personages en content van voorgaande edities te ontgrendelen, zowel door offline als online te spelen.

In de game kunnen spelers missies spelen en eindbazen verslaan om medailles te verzamelen en outfits te ontgrendelen. Daarnaast krijgen spelers toegang tot 23 aanpasbare personages, inclusief een teamspel-klasse voor elke factie en alle cosmetische voorwerpen die ooit zijn uitgebracht. Dit alles is in-game vrij te spelen, zonder premium winkel of valuta. Spelers kunnen offline spelen, met maximaal drie vrienden samenspelen of de 8v8-multiplayer induiken en tegenstanders vernietigen, kabouterbommen af laten gaan en stuiteren op roze slijm met bewegingsbesturing voor het richten en een grote hoeveelheid instellingen die naar eigen wens kan worden aangepast.

"We zijn verheugd om de populaire Plants vs. Zombies-personages voor het eerst naar de Nintendo Switch te brengen, waardoor spelers vrij de keuze hebben om zowel thuis als buiten de deur te spelen," aldus Melvin Teo, Producer bij PopCap Vancouver. "Dankzij de bewegingsbesturing van de Switch kun je Neighborville op een nieuwe manier verkennen en doordat je nu zowel op je tv als in handheldmodus kunt spelen, komen het spel en de personages tot leven op een manier die voorheen niet mogelijk was."

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville Complete Edition komt naar Nintendo Switch voor €39,99 op 19 maart.

EA kondigt Knockout City aan

Electronic Arts en Velan Studios hebben Knockout City onthuld, een team-based multiplayer game met trefbal-actie. In de game moeten spelers alles leren over gooien, vangen, overspelen en ontwijken.

Knockout City krijgt op release vijf multiplayer-maps, één interactieve omgeving waarin spelers en hun Crew kunnen oefenen, zes soorten ballen, volledig configureerbare personages, cross-play, cross-progression, Street Play met vijf start-playlists, League Play, Private Match en de volledige Street Rank Progression met honderden cosmetische items. In elk seizoen verschijnt er weer gratis nieuwe content, zoals nieuwe maps, modes, ballen, tijdelijke evenementen en nog veel meer. Er zijn allerlei multiplayermodi zoals 3v3, 4v4, free-for-all quick matches in Street Play, competitieve ranked matches in League Play of een gehoste ervaring in een Private Match.

Je kunt je personage aanpassen, variërend van uiterlijk, uitrusting, houding, lichaamstype en kapsel tot een aangepast zweefvliegtuig, KO-effecten en provocaties. Het gaat niet alleen om de speler, maar ook om zijn Crew, en met maximaal 32 vrienden op platforms kunnen spelers hun Crew-naam, logo en banner aanpassen en een aangepast Crew-voertuig kiezen om zich rijdend in de strijd te storten.

Spelers in Europa krijgen dit weekend de kans om het spel op de pc te spelen tijdens de eerste bèta, die dit weekend op 20-21 februari zal plaatsvinden op Origin en Steam. Ook als het spel wordt uitgebracht op 21 mei, krijgen spelers voor een gelimiteerde tijd toegang tot een gratis proefversie. Spelers die tijdens de gratis proefperiode het spel kopen voor €19,99, kunnen al hun vorderingen meenemen en extra cosmetische beloningen ontvangen. Mensen die na de gratis proefperiode tot aanschaf overgaan, kunnen nog steeds al hun vorderingen meenemen.

Knockout City is vanaf 21 mei 2021 verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc via Origin en Steam, plus de PlayStation 5 en Xbox Series X|S via backwards compatibiliteit met verbeteringen op het gebied van graphics en prestaties.

Tweede ronde woningbouwimpuls zorgt voor bijna 45.000 nieuwbouwwoningen

In 28 gemeenten door heel Nederland kunnen binnenkort 44.666 nieuwe woningen worden gebouwd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft hiervoor een financiële bijdrage van 266 miljoen euro vanuit de woningbouwimpuls. Hiermee draagt het ministerie bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben.

De woningen die worden gebouwd zijn voor het grootste deel bedoeld voor starters en mensen met een middeninkomen. Gemeenten en provincies dragen zelf ruim 340 miljoen euro bij.

Grote interesse
De interesse in een bijdrage uit de woningbouwimpuls is dusdanig groot, dat aanvankelijk niet alle positief beoordeelde aanvragen ook geld konden krijgen. Vanwege het woningtekort is het echter van belang dat woningbouwplannen zo snel mogelijk gerealiseerd worden. Daarom heeft minister Ollongren besloten om de geplande financiële bijdrage van 225 miljoen euro te verhogen naar 266 miljoen euro. Zo krijgen alle positief beoordeelde aanvragen geld en lopen deze projecten geen vertraging op. Samen met de eerste tranche van 51.021 woningen kunnen dankzij de woningbouwimpuls tot nu toe al 95.687 nieuwbouwwoningen worden gebouwd.

Minister Ollongren: ‘Het is fantastisch om te zien hoe alle partijen zich inzetten om zo veel mogelijk woningen op te leveren. Meer betaalbare woningen zijn hard nodig om starters en mensen met lagere inkomens meer kansen op de woningmarkt te geven. De woningbouwimpuls is een mooi instrument om op locaties waar de woningnood het grootst is, de bouw te versnellen.’

Woningbouwimpuls
Gemeenten kunnen een beroep doen op de woningbouwimpuls voor het versnellen van de bouw, het vergroten van het aantal nieuwbouwwoningen in een project of het vergroten van het aandeel betaalbare woningen voor mensen met een laag of middeninkomen. Het geld kan ingezet worden voor het betaalbaar maken van woningen of voor het geschikt maken van de locatie voor woningbouw. Zo worden er zeven stationsomgevingen en drie stadscentra aangepakt en worden vier verouderde kantoorgebieden en elf bedrijventerreinen getransformeerd in woningen.

Betaalbaar en bereikbaar
Van de 44.666 woningen die in deze tranche gebouwd worden, valt 67% in de categorie ‘betaalbaar’. Dit zijn woningen bedoeld voor de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Verder worden 1.100 tijdelijke woningen gebouwd. Daarnaast hebben veel projecten speciale aandacht voor woningen voor starters, senioren, studenten en aandachtsgroepen. De 30 projecten zijn verdeeld over het land, waarbij negentien projecten zich bevinden in de woondealregio’s met projecten in onder andere Amsterdam, Den Haag, Woerden en Nijmegen.

Woningtekort
Er is een groot tekort aan woningen. Tot 2030 moeten er circa 900.000 woningen bijkomen. Het kabinet blijft daarom investeren om die bouwopgave voor elkaar te krijgen. In 2019 heeft het kabinet 1 miljard euro beschikbaar gesteld voor de woningbouwimpuls. De doelstelling van de impuls is om bij te dragen aan de bouw van minimaal 65.000 woningen en die doelstelling is inmiddels ruimschoots gehaald. De woningbouwimpuls is daarmee een succesvolle regeling om de woningbouw aan te jagen.

Australian Open: Tsitsipas speelt Nadal naar huis, Barty sneuvelt

Op de Australian Open zijn ook de laatste kwartfinales gespeeld, zowel bij de mannen als de vrouwen. Dat leverde aan beide kanten een flinke verrassing op.

Rafael Nadal was bezig aan de jacht om in zijn eentje het record wat betreft het aantal Grand Slam-zeges te pakken, maar de Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst kreeg het niet voor elkaar. Tegen Stefanos Tsitsipas begon hij voortvarend, tot de als vijfde geplaatste Griek na twee simpele sets op gang kwam en het in een fraaie laatste set na ruim vier uur af wist te maken: 3-6, 2-6, 7-6 (4), 6-4, 7-5.

De andere kwartfinale werd een Russisch onderonsje en was een stuk eenzijdiger. Daniil Medvedev, als vierde geplaatst, was simpelweg een maatje te groot voor de als zevende geplaatste Andrey Rublev. Na een goede twee uur was het gedaan, hoewel Rublev na één set eigenlijk al gebroken leek: 7-5, 6-3, 6-2.

Bij de vrouwen wilde het publiek uiteraard juichen voor wereldranglijstaanvoerder Ashleigh Barty en de als eerste geplaatste Australische begon simpel tegen Karolina Muchova (25) uit Tsjechië. Daarna draaide haar opponente het echter volledig om en binnen twee uur kon Barty de tassen pakken: 1-6, 6-3, 6-2.

Een Amerikaans onderonsje in de laatste kwartfinale, waar Jennifer Brady (22) het opnam tegen de ongeplaatste Jessica Pegula. Die begon sterker, maar Brady kwam op dreef en draaide de wedstrijd overtuigend om: 4-6, 6-2, 6-1 en net als in 2019 bereikte ze de halve finales van de Australian Open.

Corona, Brexit en vestigingsklimaat sturen komst buitenlandse bedrijven

Nederland heeft in 2020 beduidend minder buitenlandse bedrijven weten aan te trekken dan in eerdere jaren. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Invest in Holland en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Afgelopen jaar kozen 305 buitenlandse bedrijven, waaronder Beyond Meat, Chargebee en Sekisui Polymatech voor ons land. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 8.600 directe banen te creëren en 1,9 miljard euro in hun projecten te investeren. Hoewel Brexit nog altijd leidt tot een constante stroom van nieuwe bedrijven naar ons land, zorgen Corona en groeiende uitdagingen rond ons vestigingsklimaat ervoor dat Nederland minder buitenlandse bedrijven aantrekt.

Bas van ‘t Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK), en verantwoordelijk voor de NFIA benadrukt het belang van een sterk vestigingsklimaat: “Ik ben blij met alle buitenlandse bedrijven die voor Nederland hebben gekozen. Deze internationale bedrijven leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan onze economie. Hier profiteert het midden- en kleinbedrijf vervolgens ook van als leverancier of afnemer. Daarom moeten we blijven zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft voor dergelijke bedrijven. Investeringen in onderzoek, ontwikkeling, innovatie en infrastructuur uit het Nationaal Groeifonds helpen het vestigings- en investeringsklimaat in Nederland verder te versterken.”

Jeroen Nijland, Commissaris NFIA en voorzitter van het Invest in Holland-collectief: “2020 was een jaar met twee gezichten. Nederland staat er goed op bij internationale bedrijven die op zoek zijn naar een stabiele haven om de Europese markt te bedienen. Bijvoorbeeld bedrijven die vanwege Brexit operaties verplaatsen. Tegelijkertijd neemt het aantal aangetrokken hoofdkantoren en investeringen in veel typen vestigingen af. Dat effect is grotendeels te verklaren door de mondiale Coronacrisis. Maar we merken dat ook de verslechtering op belangrijke onderdelen van ons vestigingsklimaat hierbij een rol speelt. Als we onszelf uit de crisis willen investeren hebben we daarvoor een goed vestigings- en investeringsklimaat nodig. Zeker om bedrijven te stimuleren juist in Nederland te verduurzamen, in ons land te innoveren en ons zo te laten groeien.”

Coronacrisis drukt cijfers
Buitenlandse bedrijfsinvesteringen staan sinds de Coronacrisis overal onder druk. De wereldwijde crisis en groeiende economische onzekerheid, in combinatie met wisselende reisbeperkingen en leveringsproblemen zorgen ervoor dat bedrijven terughoudend zijn met het openen van nieuwe vestigingen.

Nederland zag in 2020 het aantal buitenlandse bedrijfsinvesteringen met ongeveer een kwart afnemen ten opzichte van 2019, het aantal binnengehaalde banen daalde met zo’n 40 procent. Vooral dankzij sterke Nederlandse sectoren als de Life Sciences & Health, de IT en de Agrifood wordt een nog hardere teruggang van investeringen gedempt. De buitenlandse bedrijven die voor Nederland kiezen komen voor circa een derde uit Azië, een derde uit Noord- en Zuid-Amerika en voor een derde uit andere delen van de wereld (Europa, Midden-Oosten, Afrika en Oceanië). Bij ruim 12 procent van de werkgelegenheid in de cijfers gaat het om behoud van banen.

Vestigings- en investeringsklimaat staat onder druk
Het aantal buitenlandse investeringen neemt wereldwijd af en de concurrentie rond het aantrekken van belangrijke en innovatieve bedrijven neemt sterk toe. Daardoor groeit het belang van een goed vestigings- en investeringsklimaat. Helaas merken Invest in Holland en de NFIA via signalen uit de praktijk dat het juist nu steeds lastiger wordt om deze bedrijven in Nederland te laten investeren. Bijvoorbeeld omdat ondernemers door de nog altijd bestaande onduidelijkheden rond de stikstofcrisis steeds moeilijker een bouwplek kunnen vinden. Of omdat in verschillende sectoren het tekort aan gespecialiseerd personeel en onderzoeksruimte groeit en verschillende fiscale maatregelen die het vestigingsklimaat verbeteren niet zijn doorgezet of zijn versoberd. Hierdoor wordt Nederland internationaal onaantrekkelijker en lopen we belangrijke investeringen mis.

Brexit blijft doorspelen
Ook nu er een deal is gesloten blijft Nederland in trek bij zogenoemde Brexitbedrijven. Veel bedrijven in het Verenigd Koninkrijk ondervinden momenteel problemen door extra administratie, procedures, aanlevertijden en een vertraagd bereik van de Europese afzetmarkt. De onzekerheid van de afgelopen jaren is daarmee nog verre van verdwenen. Mede daardoor blijft het aantal bedrijven dat zich op Nederland oriënteert verder groeien. De NFIA spreekt momenteel met 550 Brexitbedrijven over een overstap of uitbreiding naar ons land. Dit zijn Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die Brexit veroorzaakt.

Niet alleen het aantal contacten blijft groeien, ook het aantal Brexitbedrijven dat voor Nederland heeft gekozen stijgt door. Sinds het referendum in juni 2016 hebben 218 Brexitbedrijven voor ons land gekozen, waarvan opnieuw 78 bedrijven afgelopen jaar de (gedeeltelijke) overstap maakte. Zo kozen onder andere Snag Tights, Candy Hero en de Commonwealth Bank of Australia afgelopen jaar voor Nederland vanwege de Brexit. De plannen van deze 218 bedrijven zijn samen goed voor naar verwachting 6.000 banen en 544 miljoen euro aan investeringen in de eerste drie jaar.

Champions League: Porto en Dortmund zetten stap richting kwartfinales

De eerste van vier speelweken in de achtste finales van de Champions League zit erop. Er stonden dinsdag en woensdag bij elkaar vier heenwedstrijden op het programma, volgende week worden de andere vier gespeeld en in maart volgen dan de returns.

Dinsdag kreeg RB Leipzig bezoek van Liverpool, waar tot aan de rust geen enkele goal te noteren viel. Pas in de tweede helft kon er een nul van het scorebord af: Mo Salah opende de score en vijf minuten later tekende Sadio Mané voor de 0-2, waarmee de eindstand al wel bereikt was.

FC Barcelona ontving Paris Saint-Germain en kwam na 27 minuten via een penalty van Lionel Messi op voorsprong in de kraker. Kylian Mbappé trok de stand vijf minuten later al gelijk en halverwege de tweede helft zette hij de Parijzenaren op voorsprong. Huurling Moise Kean zorgde vijf minuten later voor 1-3 en kort voor tijd completeerde Mbappé zelfs zijn hattrick door de 1-4 eindstand binnen te werken.

Woensdag ging Juventus op bezoek bij FC Porto en in het Estádio do Dragão was het na één minuut al raak: Mehdi Taremi tekende voor de 1-0. Ook in de eerste minuut van de tweede helft kon gejuichd worden, want Moussa Marega was trefzeker: 2-0. Federico Chiesa deed in de slotfase nog wat terug, maar kon de nederlaag voor Juventus niet voorkomen.

Tot slot speelde Sevilla in eigen huis tegen Borussia Dortmund, waarbij Suso al snel voor de 1-0 zorgde. Mahmoud Dahoud trok de stand tien minuten later gelijk, Erling Håland bracht Dortmund met twee goals naar een 1-3 ruststand. In de slotfase was Luuk de Jong nog trefzeker voor de Spaanse thuisploeg, maar het bleef bij 2-3.

Voor bijna 66.000 nieuwbouwwoningen vergunning afgegeven in 2020

In 2020 werd voor bijna 66.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is bijna 14 procent meer dan in 2019. De totale bouwkosten van de vergunde woningen waren bijna 19 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de bouwsector was in 2020 ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouw.

Het dieptepunt in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen werd bereikt in 2013, toen voor slechts 27.000 woningen een vergunning werd afgegeven. In de periode 2017-2020 lag dit aantal gemiddeld rond de 65.000. Dat was nog altijd minder dan in de periode vóór de kredietcrisis van 2008/2009. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks nog voor gemiddeld 80.000 te bouwen woningen een vergunning verleend.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf vergunningverlening is circa twee jaar. Vergunningen voor woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in de cijfers over de vergunde nieuwbouwwoningen opgenomen. Eerder meldde het CBS al dat er in 2020 ruim 69.000 nieuwbouwwoningen aan de voorraad zijn toegevoegd.

Vergunde bouwkosten naar recordhoogte
De totale bouwkosten van de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen waarvoor een vergunning is afgegeven, stegen in 2020 met ruim 12 procent tot 19,4 miljard euro. Vanaf 2012, de start van de huidige meting, zijn de totale bouwkosten niet eerder zo hoog geweest. In de woonsector nam de vergunde bouwsom voor de bouw en verbouw van woningen in 2020 met bijna 17 procent toe tot 12,7 miljard euro. Hiervan is bijna 11 miljard euro aan bouwkosten geraamd voor nieuwbouw en 2 miljard euro voor het verbouwen van woningen. Voor bedrijfsgebouwen namen de totale bouwkosten toe met bijna 5 procent tot zo’n 6,7 miljard euro.

Omzet bouw in 2020 ruim 2 procent hoger dan in 2019
De omzet van de bouw was in het vierde kwartaal van 2020 1 procent hoger dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal kromp de omzet met 0,5 procent, in het derde kwartaal nam de omzet met bijna 1 procent toe. In het eerste kwartaal was de omzetgroei met bijna 10 procent een stuk hoger. De omzet van de bouw kwam over heel 2020 ruim 2 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dit was de laagste groei in vijf jaar. In welke mate de coronacrisis de bouwomzet heeft gedrukt kan niet met CBS-cijfers worden vastgesteld.

Gemiddeld hebben alleen bouwbedrijven met 10 tot 100 werkzame personen hun omzet in het vierde kwartaal zien dalen. Alleen in de GWW daalde ook de omzet van bedrijven met 100 werkzame personen en meer. De GWW sloot ook als enige branche in de bouw het vierde kwartaal met een negatief resultaat af.

In het vierde kwartaal zijn 98 faillissementen uitgesproken in de bouw. In heel 2020 zijn 425 faillissementen uitgesproken in de bouw. Dat zijn er ruim 13 procent minder dan een jaar eerder. Vooral de afgelopen twee kwartalen daalde het aantal faillissementen sterk.

Misstanden incassosector aangepakt

Sommige incassobureaus confronteren consumenten met intimidatie en onterechte of niet inzichtelijke kosten, waardoor mensen verder in de problemen komen en emotionele stress ondervinden. Om dit tegen te gaan, dient minister Dekker voor Rechtsbescherming vandaag een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer dat een incassoregister regelt en kwaliteitseisen stelt.

Minister Dekker: “Mensen met problematische schulden moeten we beschermen tegen incassobureaus die intimideren, kosten opjagen of onduidelijk zijn. Met een incassoregister en het stellen van kwaliteitseisen halen we de ‘cowboys‘ uit de markt.”

Verplichte registratie
Straks is een registratie verplicht om actief te zijn als incassodienstverlener. Alleen bureaus die aan de juiste eisen voldoen, worden ingeschreven in het incassoregister. Incassodienstverleners die zich niet gedragen, worden uit het register verwijderd en mogen dat werk dan niet meer doen. Het register is openbaar en gratis raadpleegbaar, zodat iedereen kan zien of een incassobureau aan de juiste eisen voldoet. Deze kwaliteitseisen gaan onder meer over de juiste opbouw en transparantie van de vordering. Ook worden er eisen gesteld aan het personeel, zodat tegengegaan wordt dat mensen op ontoelaatbare wijze onder druk gezet worden.

Verantwoord incasseren
Ook vanuit de sector werd gepleit voor duidelijke regels. Een grote groep incassobureaus houdt zich al langer aan zelf opgelegde kwaliteitseisen binnen de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Minister Dekker ging daar onlangs op bezoek om gezamenlijk het belang van maatschappelijk verantwoorde incasso te onderstrepen.

Opgepakte Joden uit 'februarigroep' bij wijze van oefening vergast: 'Je kunt het als een proefneming zien'

389 Joodse Amsterdammers werden op 22 en 23 februari 1941 tijdens de eerste razzia's in Amsterdam door de Duitsers opgepakt. De verontwaardiging daarover leidde tot de februaristaking. Een expositie in het Stadsarchief vertelt 80 jaar later over hun lot zo meldt AT5

Historicus Wally de Lang reconstrueerde aan de hand van persoonlijke documenten het leven van ieder van hen. Wat daarbij hielp waren de 'marktkaarten' die in het stadsarchief liggen opgeborgen. Veel van de jonge mannen die werden opgepakt namelijk werkten op de markt en op hun vergunning zat een pasfoto.

Aan de hand daarvan deed De Lang weer nieuwe bijzondere ontdekkingen. Zo vond ze fietsmonteur en elektricien Joseph Meljado terug op foto's in een propagandatijdschrift van de nazi's in een artikel over concentratiekamp Buchenwald.

340 van de 389 mannen kwamen evenwel uiteindelijk in concentratiekamp Mauthausen terecht. De meesten van hen bezweken daar aan ontberingen zoals het loodzware werk in de beruchte steengroeve van het kamp. Maar De Lang heeft ook weten te ontrafelen dat in ieder geval 108 en waarschijnlijk 150 mannen in de zomer van 1941 werden afgevoerd naar slot Hartheim, nabij Mauthausen.

Geheim
Daar hadden de Duitsers al geëxperimenteerd met een 'euthanasieprogramma' voor mensen met een geestelijke beperking. Na binnenlandse kritiek kwam dat werk stil te liggen, maar in het geheim gingen de oefeningen met de gaskamers door met gevangenen uit het nabijgelegen Mauthausen.

'Je kunt het als een soort proefneming zien', vertelt conservator Ludger Smit,'en een voorbereiding op de grootschalige genocide die vanaf de zomer van '42 heeft plaatsgevonden.'

Online
Van de groep van 389 overleefden uiteindelijk twee de oorlog en de kampen. Het Namenmonument in het Stadsarchief is nog niet fysiek, maar wel online te bezoeken. Het boek van Wally de Lang is ook te bestellen.

FOK! Wat een weer: somber met mooi vooruitzicht

winterbanner

Hallo!

De sneeuw is in, op wat hopen na weg. De wegen zijn weer begaanbaar en men durft de straat weer op. Dat heb ik gemerkt in de fietsenwerkplaats. Naast dat de sneeuw weg is, is er ook prachtig lenteweer op komst dus de zogenaamde ANWB-stelletjes willen massaal fietsen. Waar we afgelopen weekend nog schaatsten, kunnen we aankomend weekend gaan zwemmen. Maar zo ver is het nog niet.

Vanavond is het op de meeste plaatsen bewolkt en valt er in het noorden een drupje regen. Wel wordt het weer droog vannacht hoewel er wel wat hoge bewolking is bij een minima van zo rond de 5 graden. De wind draait van zuidwest naar zuidoost in de loop van de nacht en is matig tot vrij krachtig. Aan het water kan een krachtige wind staan.

Morgenochtend neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De temperatuur ligt tussen de 9 en 14 graden. De dan zuidoostenwind is is matig, aan het water wederom wat harder; vrij krachtig.

Echt genieten zit er morgen dus nog niet in maar denk dat we al lang blij mogen zijn dat het niet meer zo koud is en de sneeuw grotendeels weg is hoewel dat ieder voor zich is.

Tot bij het volgende weerbericht!

 

Het is een zegen! Van het weekend er op uit met de fiets.
Het is een zegen! Van het weekend er op uit met de fiets. (Foto: Pxhere)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Famicom Detective Club eindelijk vertaald

Nintendo brengt op 24 mei de Famicom Detective Club-games naar het Westen. In deze twee visual novels speel je een detective die moordmysteries oplost. Je interviewt getuigen en doet spooronderzoek. Het gaat om twee games: The Missing Heir en The Girl Who Stands Behind. De Switch-versies zijn remakes met volledig nieuwe graphics.

Famicom Detective Club wordt voor het eerst gelokaliseerd, dus het is een mooie kans om deze onbekende games te spelen. Het enige nadeel is dat ze als bundel worden verkocht voor maar liefst zestig euro.

Ninja Gaiden: Master Collection aangekondigd

Ninja Gaiden: Master Collection komt op 10 juni uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. De collectie bevat de drie meest recente Ninja Gaiden-games: Ninja Gaiden Sigma, Ninja Gaiden Sigma 2, en Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge. Alle games komen uiteraard met alle DLC.

Team Ninja-baas Fumihiko Yasuda zegt verder in een statement dat hij hoopt in de toekomst informatie te hebben over een nieuwe Ninja Gaiden-game. Voorlopig is daar helaas geen sprake van.

Splatoon 3 aangekondigd voor 2022

Nintendo heeft verrassend Splatoon 3 aangekondigd. De nieuwe sequel op de kleurrijke multiplayer third-person shooter komt in 2022 uit. In de onderstaande teaser zien we dat de game zich afspeelt in een nieuwe locatie; de Splatlands. Je komt ook terecht in een nieuwe stad genaamd Splatsville. Uiteraard komen er nieuwe wapens en moves. Nintendo heeft verder geen details bekendgemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.