FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 februari 2021

Noorse biatleten openen WK met overtuigend goud

In het Sloveense Pokljuka is woensdag het wereldkampioenschap biatlon van start gegaan. Dat gebeurde met de gemengde estafette, dit keer met eerst twee mannen en daarna twee vrouwen in plaats van andersom, waarbij ze alle vier 7,5 kilometer aflegden.

Er was maar één land dat van begin tot eind in de voorhoede streed en dat was Noorwegen. De nummers één en twee in de World Cup bij zowel de mannen als de vrouwen kwamen in actie: Sturla Holm Lægreid gaf op een paar tellen als derde het stokje door aan Johannes Thingnes Bø, die de leiding pakte. Tiril Eckhoff hield dat ondanks wat lastig schieten vast, Marte Olsbu Røiseland maakte het bijna nog even spannend, maar haalde het goud binnen.

De strijd om zilver was spannender, hoewel dat na sterke optredens van Emilien Jacquelin en Quentin Fillon Maillet vrij soepel naar Frankrijk leek te gaan. Anaïs Chevalier-Bouchet ging bij het staand schieten echter flink de mist in, Julia Simon kon dat niet meer goedmaken en Frankrijk werd vijfde. Die tweede plek ging verrassend naar Oostenrijk, uitgerekend op het moment dat coach Ricco Gross met een positieve COVID-19-test op zak op TV moest kijken.

David Komatz en Simon Eder liepen bij elkaar een minuut achterstand op, Dunja Zdouc verkleinde dat een beetje en wisselde als vierde. Lisa Theresa Hauser schudde de concurrentie van zich af en hielp Oostenrijk naar verrassend zilver, voor het Zweden van Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Linn Persson en Hanna Öberg, die de Oekraïnse Olena Pidhrushna in de sprint om brons klopte.

Met Florent Claude, Thierry Langer, Lotte Lie en Rieke de Maeyer eindigde België met uitstekend schieten op een keurige 21e plek in het veld van 27 landen.

Ajax ten koste van PSV naar halve finale KNVB-beker

Ajax heeft woensdag ten koste van PSV de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi bereikt. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 2-1 van PSV dankzij twee goals Sébastien Haller.

Na de dramatische week van Ajax, met het niet inschrijven van Haller en de schorsing van André Onana, begon Ajax sterk aan de wedstrijd tegen PSV. Vanaf de eerste minuut hadden de Amsterdammers PSV onder druk en Ajax kwam dan ook terecht op een 1-0 voorsprong. Na een goede aanval was Haller het eindstation, die met overtuiging raak schoot.

Vijf minuten later maakte de Franse spits ook de 2-0. Paulo Rosario verspeelde slordig de bal op het middenveld, waarna Dusan Tadic de bal op maat gaf op Haller, die vervolgens de bal rustig intikte. Ajax kon de wedstrijd voor de rust beslissen via kansen voor Haller en Edson Álvarez, maar die werden niet benut. Vlak voor rust kreeg PSV ook nog een kans, maar Donyell Malen kon die niet afmaken, waardoor de Amsterdammers met een 2-0 voorsprong de rust ingingen.

Na rust kwam de spanning toch terug. Na een vlotte aanval van de Eindhovenaren, met een combinatie tussen Denzel Dumfries en Mohamed Ihattaren, werkte uiteindelijk Jurriën Timber de bal in de eigen goal. PSV ging op zoek naar de gelijkmaker, maar tot grote kansen leidde dat niet. Ajax had met kansen voor Davis Neres en Tadic de 3-1 kunnen maken, maar slaagde daar niet in, waardoor het tot het einde spannend bleef. In blessuretijd viel bijna nog de 2-2 via Dumfries, maar de bal werd nog net voor de lijn weggehaald door Davy Klaassen.

Frankrijk vreest import Amerikaanse woke-cultuur

Politici en wetenschappers in Frankrijk menen dat de Amerikaanse woke-cultuur en haar soms bizarre ideeën omtrent geslacht, ras en post-kolonialisme de Franse identiteit en zelfs de republiek kunnen bedreigen.

Volgens president Emmanuel Macron gaat het vooral om de 'sociale theorieën die uit de VS geïmporteerd worden'. "Er is een strijd te voeren tegen de intellectuele matrix van Amerikaanse universiteiten", zo meent Macron's minister van Onderwijs.


Anti-racisme demonstratie in Parijs (Foto: Samuel Boivin/NurPhoto via Getty Images)

Prominente Franse intellectuelen zijn, gesterkt door deze uitspraken, bij elkaar gekomen om zich te verzetten tegen de uit de hand gelopen woke- en de bijbehorende progressieve cancel-cultuur, die welig tiert op de Amerikaanse universiteiten.

Engeland, waar de nationale gezondheidsdienst NHS de termen moedermelk en borstvoeding gaan omzetten in genderneutrale termen als 'mensenmelk' en vader als 'tweede ouder', is het angstbeeld voor vele Fransen.

Het land zucht onder de suggestieve politieke correctheid in de vorm van zogenaamde BLM- en #MeToo-protesten en Macron vindt dat deze protesten het land verscheuren.

Hetero blanke man
Een voorbeeld is een demonstratie die uitbrak vanwege een uitvoering van een toneelstuk van de Griekse tragediedichter Aeschylus. In het klassieke toneelstuk werden door blanke acteurs maskers gedragen, inclusief donkere make-up. Andere universiteiten werden onder druk van activistische studenten gedwongen om de, bij progressievelingen, onwelgevallige sprekers af te zeggen en zo het zwijgen op te leggen.

"Dit was een reeks van ongekende gebeurtenissen die best schokkend waren voor onze vrije gemeenschap en allemaal onderdeel zijn van de cancel-cultuur", zo meldt Nathalie Heinich, een sociologe die samen met een groep intellectuelen een organisatie tegen dekolonisatie en identiteitspolitiek is begonnen.

Diegenen die de woke-cultuur omarmen vinden deze politieke standpunten een zwaktebod en een teken dat het ooit zo sterke Frankrijk aan het afbrokkelen is. Zo is de term 'islamofobie' een heet hangijzer in Frankrijk, vooral na een aantal succesvolle islamitische aanslagen waarbij veel doden vielen, voelen vele islamitische intellectuelen zich niet meer welkom in Frankrijk.

Historicus Pierre-André Taguieff voerde daarop aan dat 'de zwarte kwestie in Amerikaanse stijl volledig kunstmatig in Frankrijk wordt geïmporteerd'. Taguleff meende dat dit volledig gedreven werd door een haat tegen het Westen als blanke beschaving. "De hetero blanke man; dat is de schuldige om te veroordelen en de vijand om te elimineren."


Random Pics van de Dag #230

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ubisoft maakt recordwinst, Far Cry 6 komt nog dit jaar

Ubisoft heeft weer zijn jaarlijkse 'earnings call' gehad waaruit blijkt dat de Franse gigant goed geboerd heeft, met name dankzij de release van Assassin's Creed Valhalla. De ontwikkelaar harkte een slordige 1,2 miljard binnen in het afgelopen seizoen, waarbij het met Watch Dogs: Legion en AC Valhalla naar eigen zeggen twee van de vier best-sellers in handen had voor de kersverse PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Verder had Ubisoft aan Just Dance 2021 een goed verkopende titel op Nintendo Switch en wist ook Immortals: Fenyx Rising hoge ogen te gooien. Voor het komende financiële jaar staan er drie AAA-games op de planning, wat relatief bescheiden is vergeleken met eerdere jaren en bovendien titels zijn die allemaal al eens uitgesteld werden. Daarbij zijn het bekende franchises: Far Cry 6, Rainbow Six Quarantine en Skull & Bones. Rondom piratengame Skull & Bones is het lang stil geweest, al werd vorig jaar nog wel medegedeeld dat de game gereboot wordt omdat het moeite had om een eigen identiteit aan te meten.

In de earnings call werd ook aangegeven dat Ubisoft in de toekomst minder afhankelijk wil zijn van zijn AAA-portfolio en de focus iets meer probeert te verleggen naar free-to-play en mobile gaming. Momenteel wordt er gewerkt aan een mobile Assassin's Creed-game die in China uit moet komen. Hiervoor werkt Ubi samen met de Chinese tech-titaan Tencent, een samenwerking die door sommigen als controversieel wordt gezien. Tencent, de grootste gameuitgever ter wereld qua opbrengsten, staat bekend om het kopen van aandelen in allerhande ontwikkelstudios en gamebedrijven. Zo ook Ubisoft, dat in 2018 door Tencent de facto gered werd van een vijandige overname door mediaconglomeraat Vivendi, waardoor het een aandeel van 5% naar zich toe trok.

Van Barneveld dagwinnaar op slotdag eerste ronde Q-School

Raymond van Barneveld heeft woensdag de eerste ronde van Q-School goed afgesloten. De vijfvoudig wereldkampioen, die al zeker was van de finaleronde, werd een van de dagwinnaars.

Van Barneveld won in de dagfinale met 6-2 van de Belg Kenny Neyens. In de persoon van Jeremy van der Winkel haalde nog een andere Nederlander de laatste vier. Barney kon vrijuit spelen in het Duitse Niedernhausen, omdat hij via de ranking zich al had gekwalificeerd voor de finaleronde. Hij haalde maandag en dinsdag al genoeg punten om niet meer ingehaald te kunnen worden.

De 53-jarige Hagenaar had woensdag in de eerste ronde een bye en was daarna te sterk voor de Duitser Erwin Ziermeier (6-0), zijn landgenoot Dennie Olde Kalter (6-3), de Litouwer Mindaugas Barauskas (6-1) en Neyens. Hij gooide tegen Olde Kalter met 102,1 punten per drie pijlen het hoogste gemiddelde tot dusver op deze editie van Q-School. 

In de persoon van Jeremy van der Winkel haalde nog een andere Nederlander de laatste vier. Hij won in de dagfinale met 6-4 van Geert de Vos. De Vos mag zich zondag alsnog melden via de ranking. Ook onder meer hebben , Moreno Blom, Wesley Plaisier, Michael Unterbuchner, Dennie Olde Kalter, Kenny Neyens, Chris Landman en Mario Vandenbogaerde zich geplaatst voor de finaleronde.

Van donderdag tot en met zaterdag is de tweede groep aan de beurt, waarbij opnieuw 55 startplekken klaarliggen. Onder meer Jeffrey de Graaf, Ryan de Vreede, Jerry Hendriks, Jimmy Hendriks, Ronny Huybrechts, Christian Kist, Owen Roelofs, Danny van Trijp en Gino Vos komen dan in actie. Zondag tot en met woensdag is dan de finaleronde van de Q-School. 

Ook in Groot Brittannië wordt er gespeeld. Daar waren er woensdag veertig plekken voor de finaleronde. Kevin Painter gaat als dagwinnaar naar de finale. Fallon Sherrock haalde het via de ranking.  

Frans meisje (17) krijgt 50.000 haatberichten na beruchte islamvideo op Instagram

In Frankrijk zijn vijf verdachten opgepakt voor het met de dood bedreigen van een scholiere die op Instagram kritische video’s over de islam had geplaatst. Dat maakte Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, gisteren op Twitter bekend. De zeventienjarige Mila noemde de islam onder andere een ‘schijtreligie’.

Daarmee komt het totaal aantal arrestaties op dertien. Door de vele bedreigingen kan het meisje al enige tijd niet meer naar school. De hele situatie is in het seculiere Frankrijk een grote (politieke) rel geworden waar ook de Franse president Emmanuel Macron zich geroepen voelde zich uit te spreken tegen de bedreigingen. 

Zinderend einde opening NASCAR-seizoen

Op de Daytona International Speedway is het seizoen in de NASCAR Cup Series geopend. Dat gebeurde met de Busch Clash, die gehouden werd op de road course en niet meetelt voor het kampioenschap.

Aan de Busch Clash doen doorgaans coureurs mee die in het jaar ervoor een poleposition gescoord hebben, maar vanwege de COVID-19-pandemie werd het gros van de races vorig jaar zonder kwalificatie verreden. De eisen werden dus wat versoepeld en ook iedereen die bijvoorbeeld een race had gewonnen of zich voor de playoffs plaatste mocht starten.

Martin Truex Jr ging aan de leiding, maar moest tijdens de eerste caution achteraan aansluiten nadat hij een chicane gemist had. Met zeven ronden te gaan reed hij wonder boven wonder weer op plek één, maar de oud-kampioen spinde en zorgde voor een caution, waarna hij zelf ook uit de race lag.

Chase Elliott nam de leiding en werd aangevallen door zijn maat, Ryan Blaney, die hem passeerde. De regerend kampioen sloeg echter terug, maar daarbij ging Blaney in de rondte. Kyle Busch dook ineens op, profiteerde optimaal en ging er zo uit het niks vandoor met de overwinning.

Pootjes assistentiehonden zijn schoner dan voetzolen

Onderzoek naar de hygiëne van assistentiehonden heeft geresulteerd in een wetenschappelijke publicatie. Oftewel; het is nu wetenschappelijk onderbouwd dat hondenpootjes schoner zijn dan voetzolen.

Gehandicapten en veteranen met PTSS die afhankelijk zijn van een assistentiehond, zijn met de vierpotige begeleiding vaak niet welkom in medische instellingen en op sommige publieke plekken. De hygiëne zou daarmee in het geding komen. Dit trok eerder de aandacht van studente diergeneeskunde Jasmijn Vos, die haar masteronderzoek deed naar ‘poothygiëne’ van assistentiehonden. En die uitkomst wordt nu ook door andere wetenschappers gedeeld en kunt u hier lezen.

“De publicatie is nu een middel om beleidsmakers te overtuigen assistentiehonden toegang te geven tot ziekenhuizen, zoals dat ook wettelijk is vastgelegd. Want dat er iets moet veranderen staat buiten kijf”, reageert majoor dr. Joris Wijnker, reservist-dierenarts en begeleider van Vos tijdens haar onderzoek.

“Ziekenhuizen hebben naar mijn weten hierin nog geen duidelijke stappen gezet”, vervolgt hij. “Het Centraal Militair Hospitaal heeft het goed voor elkaar, maar (oud)medewerkers met een assistentiehond die worden doorverwezen naar civiele zorginstanties lopen daar nog vaak tegen problemen aan.”

Defensie neemt aanbevelingen Dutchbat-commissie over

Minister Ank Bijleveld-Schouten neemt de aanbevelingen over van de commissie Borstlap, zo laat ze de Kamer vandaag weten. De adviezen gaan over zorg, erkenning en waardering voor Dutchbat III-veteranen.

De commissie adviseerde de minister naar aanleiding van een onderzoek naar deze groep. Hieruit bleek dat veel veteranen na 25 jaar nog steeds problemen ondervinden als gevolg van hun uitzending naar Srebrenica.

Iedere Dutchbat III-veteraan krijgt een eenmalig bedrag van €5.000 belastingvrij. Dit symbolische bedrag is niet alleen een blijk van erkenning voor de uitzonderlijke omstandigheden waaronder de militairen 25 jaar geleden moesten opereren. Maar ook voor de periode daarna, waarin zij onterecht en jarenlang veel kritiek en negatieve media-aandacht over zich heen kregen. Het geld is daarom ook bedoeld voor het door hen ervaren gebrek aan steun, erkenning en waardering.

Terugkeerreizen
Defensie gaat voor deze groep veteranen ook terugkeerreizen naar Srebrenica organiseren. Daarbij zorgt ze voor passende begeleiding en neemt ze de financiering voor haar rekening. Uit onderzoek blijkt dat zo’n reis het best in kleine groepen kan worden uitgevoerd. De minister wil de terugkeerreizen vanaf 2022 laten plaatsvinden.

Ook ontvangen alle Dutchbat III-veteranen en hun thuisfront binnenkort een brief met daarin een uitnodiging aan hen die nog professionele hulp nodig hebben, maar dit nog niet (voldoende) hebben gekregen. Naast deze tastbare aanbevelingen onderschrijft de minister ook alle andere adviezen, zo liet ze de Kamer vandaag weten. Daarin geeft ze ook aan hoe Defensie hiermee aan de slag gaat.

Defensie wil de €5.000 zo spoedig mogelijk betalen. Dutchbat III-veteranen krijgen hierover binnenkort verdere informatie.

Download het rapport hier.

Dutchbat
Dutchbat

Walibi niet schuldig aan kart-ongeluk

Attractiepark Walibi heeft geen schuld aan een tragisch ongeluk waarbij een meisje van dertien met haar haren in de motor van een kart terechtkwam. Op basis van het dossier kan niet worden geconcludeerd dat Walibi onvoldoende instructies heeft gegeven of dat de kart en de kartbaan niet in orde waren.

Het ongeval gebeurde op 5 mei 2018 in het attractiepark in Biddinghuizen. Het toen dertienjarige meisje raakte tijdens een kartrit met haar lange haren verstrikt in de draaiende delen van de kart. Ze raakte ernstig gewond en ondervindt tot op de dag van vandaag de lichamelijke en psychische gevolgen van het vreselijke ongeluk. Ook voor haar ouders, broer en zus en alle andere omstanders is het een verschrikkelijke ervaring geweest.

OM: park schuldig aan ongeluk
Het attractiepark werd er door het Openbaar Ministerie van beschuldigd dat de medewerkers van de kartbaan zich niet aan de veiligheidsinstructies hadden gehouden en dat de kart en de kartbaan niet aan de voorschriften voldeden, onder meer omdat er een opening achter de zitting zat.

Haar zat in knot bij wegrijden
De rechtbank komt tot de conclusie dat er voor die beschuldigingen onvoldoende bewijs is en dat het park daarom moet worden vrijgesproken. Op basis van verklaringen concludeert de rechter dat de medewerkers van Walibi bij de kartbaan voldoende aandacht hebben gehad voor het lange haar van het meisje. Er is op toegezien dat haar haar in een knot zat voordat zij wegreed.

Kart was in orde
Ook de kart was in orde. Weliswaar zat er een opening achter de zitting, maar deze maakte deel uit van het ontwerp. De karts zijn voor ingebruikname goedgekeurd door een onafhankelijke instantie.

Tijdens het proces is ook nog gesproken over het ontbreken van een beschermkapje bij het voorste gedeelte van de aandrijfriem. Hoewel het ontbreken hiervan opmerkelijk is, blijkt uit het dossier niet wat nu precies de functie van het kapje was, of het inderdaad op de kart hoorde te zitten en of het ontbreken een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeluk.

Een causaal verband tussen het ontbreken van het kapje en het ongeluk kan dus niet worden aangenomen. Als laatste stelt de rechtbank vast dat ook de kartbaan was goedgekeurd door de bevoegde instantie en regelmatig werd geïnspecteerd.

Pornochick: 'Organen vallen uit mijn kut'

Het zit Jessica Sage niet mee. De pornoactrice heeft namelijk een bizarre aandoening. Haar organen vallen tijdens de seks namelijk via haar vagijn naar buiten.

De anderhalve meter lange Jessica klust sinds drieënhalf jaar bij als webcamdame. Tijdens haar carrière verblijdde ze menig FOK!ker met filmpjes waarin ze spuitend klaarkomt of met haar achterwerk schudt.

Toen ze een jaar of drie geleden zwanger was van haar tweede kind, voelde ze dat het niet allemaal meer lekker strak zat. "'Volgens mij klopt er iets niet', zei ik tegen de dokter. 'Volgens mij zie ik mijn baarmoeder naar buiten komen.'"

Na enig onderzoek blijkt de rooie aan de aandoening 'pelvic organ prolapse' te lijden. "In feite houdt het in dat je spieren te slap zijn om je organen bij elkaar te houden. Ze kunnen letterlijk uit je lichaam vallen."

'Kassa!', zou je misschien denken. "Ik weet dat het nogal leeft in het fetisjwereldje. Sommigen geilen op 'prolapse'-video's." Maar helaas, Jessica wil juist anderen waarschuwen voor deze aandoening en er geen geld aan verdienen.

Nog een helaas: snoeiharde hardcoreporno met een kerel zit er niet meer in. Te pijnlijk. Ze houdt het voorlopig bij solovideo's, als het type 'onschuldig buurmeisje'.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Jessica Sage (@thejessicasage)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Jessica Sage (@thejessicasage)

Loslopende hond valt weerloze schapen aan

Een loslopende hond heeft maandagmiddag tussen 14.30 en 15.30 uur meerdere schapen  aangevallen en verwond op het Uffelter Binnenveld in Drenthe. Op Facebook zijn beelden gedeeld waarop te zien is hoe de weerloze schapen werden aangevallen door de hond. De politie heeft een oproep op Facebook geplaatst om de eigenaar van de hond te achterhalen, deze heeft zich gisteren gemeld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Het Uffelter Binnenveld betreft een natuurgebied in de gemeente Westerveld waar schapen lopen. Het is hier verboden om met honden te lopen en dit staat ook duidelijk bij de ingang aangegeven.
 

Tweede overval in een maand voor gezondheidswinkel Bos en Lommerplein

Op dinsdag 9 februari is een medewerkster van speciaalzaak Holland & Barrett aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam slachtoffer geworden van een overval. Medewerkers van de speciaalzaak zijn in een maand al voor de tweede keer overvallen. De recherche is op zoek naar getuigen.

Rond 15:30 uur stond de medewerkster alleen in de winkel toen er één man de winkel in kwam lopen. Vervolgens zou de verdachte een steekwapen hebben getoond aan het slachtoffer. Onder bedreiging van dit steekwapen is het slachtoffer naar de kassa gelopen en wilde de inhoud aan de verdachte afstaan.

De kassa was echter afgesloten, waarna de verdachte zonder buit wegvluchtte in de richting van een nabijgelegen supermarkt. De politie was snel ter plaatse, maar heeft de verdachte niet meer aangetroffen. Het slachtoffer is gelukkig niet gewond geraakt.

Signalement
De verdachte zou het volgende signalement hebben: een jonge man, tussen de 15 en 20 jaar oud. Lichtgetinte huidskleur met donker krullend haar en een blauw mondkapje op. De verdachte had donkere kleding aan.

Getuigenoproep
De recherche is op zoek naar getuigen en camera- en/of dashcambeelden in de omgeving van het Bos en Lommerplein. Heeft u iets gezien of gehoord op het moment van de overval? Of heeft u de dagen ervoor iets bijzonders gezien en nog niet met de recherche gesproken? Neem contact op met 0900 8844 of anoniem via 0800 7000.

Canadese wetenschappers maken hardhout transparant (op eenvoudige wijze)

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland is het gelukt om van gewone houtplaten transparant materiaal te maken dat bijna net zo helder is als glas, maar sterkere en betere isolerende eigenschappen bezit. Het zou in de toekomst als energiezuinig bouwmateriaal kunnen worden gebruikt.

Hout is gemaakt van twee basisingrediënten: cellulose, dat zijn kleine vezels, en lignine, dat deze vezels aan elkaar verbindt om het stevigheid te geven.

Scheur een papieren handdoekje doormidden en kijk goed langs de rand. Je zult de kleine cellulosevezels zien uitsteken. Lignine is een lijmachtig materiaal dat de vezels met elkaar verbindt, een beetje zoals de kunststofhars in glasvezel of koolstofvezel. De lignine bevat ook moleculen, chromoforen genaamd, die het hout zijn bruine kleur geven en voorkomen dat er licht doorheen gaat.

Bij eerdere pogingen om hout transparant te maken, heeft men de lignine verwijderd, maar dit was een zeer tijdrovend proces waarbij gevaarlijke chemicaliën en hoge temperaturen moesten worden aangewend, waardoor het product duur en enigszins broos werd. De nieuwe techniek is zo goedkoop en gemakkelijk dat men het letterlijk in een achtertuin kan uitvoeren.

De wetenschappers begonnen met een aantal houten planken van een meter lang en een millimeter dik, deze werden  eenvoudig ingesmeerd met een oplossing van waterstofperoxide met behulp van een gewone kwast. Als de planken ongeveer een uur in de zon of onder een UV-lamp stonden, bleek het peroxide de bruine chromoforen te bleken, maar de lignine intact te laten, zodat het hout wit van kleur werd.

Vervolgens hebben ze het hout doordrenkt met transparante epoxyhars  ontworpen voor gebruik op zee, die de ruimtes en poriën in het hout opvulde en vervolgens uithardde. Dit maakte het witte hout transparant.

Je kunt een soortgelijk effect zien door hetzelfde stuk keukenpapier te nemen, de helft ervan in water te dompelen en op een oppervlak met een patroon te plaatsen. De witte papieren handdoek wordt doorschijnend met licht dat door het water en de cellulosevezels gaat zonder te worden verstrooid door breking.

De epoxyhars in het hout doet het nog beter en laat 90 procent van het zichtbare licht door. Het resultaat is een lange plank wat op glas lijkt, maar met de sterkte en flexibiliteit van hout.

Als raammateriaal zou dit transparante hout  veel beter bestand zijn tegen breuk. Het heldere hout is lichter dan glas, met betere isolerende eigenschappen, wat belangrijk is omdat ramen een grote veroorzaker zijn van warmteverlies in gebouwen. Transparant hout kan een alternatief worden voor glas in energiezuinige gebouwen, of misschien als afdekkingen voor zonnepanelen in bepaalde gebieden. De mogelijkheden tot gebruik zijn eindeloss.

Veel verschillende houtsoorten, van balsa tot eikenhout, kunnen transparant worden gemaakt, en het maakt niet uit of het langs de nerf of ertegenaan wordt gezaagd. Als het transparante hout iets dikker wordt gemaakt, zou het sterk genoeg zijn om deel uit te maken van de structuur van een gebouw, zo zou men hele transparante houten wanden kunnen maken.

Hoewel deze technologie nog moet worden opgeschaald naar een industrieel niveau, zijn de onderzoekers van mening dat transparant hout een groot potentieel heeft als nieuw bouwmateriaal. In feite zeggen ze dat theoretisch een heel huis transparant kan worden gemaakt. 

EU wil gezondheidswaarschuwingen op wijn en salami

Als de EU haar zin krijgt zal wijn in de toekomst worden voorzien van waarschuwingen voor de gezondheid - zoals er op tabaksproducten staan. Salami wordt door Brussel als kankerverwekkend geclassificeerd en zal dus ook een gezondheidswaarschuwing moeten krijgen. Italië heeft al veel kritiek geuit over de plannen.

Italië wordt beschouwd als een van de landen met de hoogste levensverwachting. Ook in Spanje en Frankrijk leven mensen gemiddeld langer dan in veel andere landen. Volgens wetenschappers hangt de levensverwachting ook af van het dieet - en dat is in veel mediterrane landen gemiddeld beter dan in de rest van de EU. Het "mediterrane dieet", dat is gebaseerd op een gevarieerd dieet bestaande uit fruit, groenten, vlees, pasta, olijfolie van de eerste persing en een traditioneel glas wijn, is zelfs door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel werelderfgoed.

Bewerkt vlees onder verdenking
Maar dat zou snel voorbij kunnen zijn, tenminste als de Europese Unie haar zin krijgt. Vorige week presenteerde de Europese Commissie een nieuw concept voor de preventie, behandeling en verzorging van kanker. Het bureau wil bereiken dat in 2040 nog maar vijf procent van de bevolking rookt. Daarnaast zouden ook minder alcoholgebruik en betere voeding het risico op kanker voor de EU-bevolking moeten helpen verminderen. Daarom zouden wijnflessen, net als sigaretten en shag, uiterlijk in 2023 moeten worden voorzien van gezondheidswaarschuwingen.

Bovendien is het de bedoeling om subsidieregelingen voor sommige voedingsmiddelen, met name rood en bewerkt vlees, te stoppen. Salami is ook een van de producten die door de EU worden geclassificeerd als carcinogeen (kankerverwekkend). Volgens wetenschappers verhogen gepekelde, gerookte en gezouten vleesproducten het risico op darmkanker. 

Bedrijven in gevaar?
De Italiaanse landbouwvereniging Coldiretti heeft zware kritiek op de geplande maatregelen. In een protestbrief aan EU-economisch commissaris Paolo Gentiloni, bekritiseerde de vereniging het besluit van de Europese Unie om individuele voedingsmiddelen op een "rode lijst" te plaatsen."'Made in Italy' staat voor regionale voedingsmiddelen die in Italië worden geproduceerd en over de hele wereld populair zijn", zegt Coldiretti-president Ettore Prandini. Bovenaan de populariteitslijst: wijn en salami. De aangekondigde maatregelen zouden ook gevolgen hebben voor de producten van veel kleine en ambachtelijke  producenten, waarschuwt Prandini. Zonder financiële steun om naamsbekendheid te krijgen en te houden, lopen deze regionale bedrijven het risico op uitsterven, volgens Prandini.

Volgens de Landbouwbond zouden de gevolgen van deze EU-plannen voor de economie, de werknemers en de biodiversiteit in de regio's desastreus zijn. Daarnaast zijn deze sectoren vorig jaar al hard getroffen door de coronamaatregelen waardoor van veel restaurants en pubs hun deuren moesten sluiten. De Landbouwvereniging roept de EU op om te focussen op een juiste balans in plaats van zaken te verbieden om de gezondheid van haar burgers te beschermen.

Italië grootste wijnproducent ter wereld
De varkenshouders in Italië maken deel uit van de belangrijkste sectoren voor de voedingsindustrie van het land. Gezien de lange lockdown vechten veel bedrijven al voor hun bestaan. Er zouden ongeveer 100.000 banen op het spel staan. Italië is ook een van de belangrijkste Europese wijnproducenten. Met gemiddeld 50 miljoen hectoliter wijn per jaar en 856.000 hectare wijngaarden staat het land al jaren aan de top als grootste wijnproducent. In de sector zijn meer dan 1,3 miljoen mensen werkzaam.

COVID-19: 3226 nieuwe besmettingen en 78 doden, totaal 1.012.908 en 14.589

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een deel van de teststraten gesloten (geweest) is in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3226 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.012.908 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 199 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1457 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 20 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 533 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 78 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.589 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Mythische puzzels in Harmony's Odyssey

MythicOwl, indie-ontwikkelaar van Hexalogic, kondigt het nieuwe avonturenpuzzelspel Harmony's Odyssey aan. Het spel komt in 2021 uit op Nintendo Switch en pc.

Harmony's Odyssey is een puzzelspel dat zich afspeelt in een moderne wereld die vermengd is met mythologie. Zo zijn er cyclopen die hun eenogen niet van hun smartphones kunnen afhouden, woedende minotauriërs die naar hun werk rijden en zeemeerminnen die ontspannen in hun tuinzwembaden in de buitenwijken. Jij speelt Harmony, een jonge tovenares. Ze is op zoek naar haar kat, die haar toverstaf heeft gestolen en daarmee ondertussen die wereld op zijn kop zet. Je zult puzzels in een 3D-omgeving moeten oplossen om de problemen op te lossen.

Rijkswaterstaat: 120 miljoen kilo zout gestrooid, nu vooral bezig met vorstschade

Rijkswaterstaat (RWS) heeft nog een kleine 80 miljoen kilo over van de zoutberg van 200 miljoen kilo die voorafgaand aan het winterseizoen klaarstond om de wegen ijs- en sneeuwvrij te houden. Omdat er in het hele land vrijwel geen neerslag meer valt en het de komende dagen alleen maar hard vriest, hoeven de strooiwagens de weg niet meer op. Meer hierover in het DvhN

Het strooien van zout door Rijkswaterstaat is inzichtelijk gemaakt op Rijkswaterstaatstrooit.nl .

Momenteel is Rijkswaterstaat druk bezig met het repareren van vorstschade aan diverse snelwegen in ons land. Vaak moet deze schade gelijk worden gerepareerd en daardoor ontstaan de nodige files.

Rijkswaterstaat begrijpt dat de hinder door vorstschade vervelend is voor de weggebruiker en probeert de overlast dan ook tot een minimum te beperken. Waar mogelijk herstelt Rijkswaterstaat de vorstschade ’s avonds en ’s nachts om de overlast voor de weggebruiker zoveel mogelijk te beperken. Soms moeten we de schade toch overdag repareren, vanwege de risico’s voor de veiligheid van de weggebruiker.

Maatregelen die Rijkswaterstaat gebruikt voor reparatie van het wegdek zijn het frezen (verwijderen) van de slechte asfaltlaag en/of het vullen van de ontstane gaten met tijdelijk reparatieasfalt. Waar mogelijk worden deze werkzaamheden 's nachts uitgevoerd.

Registratie vorstschade
Dagelijks houden de weginspecteurs het wegdek scherp in de gaten. Zij hebben de mogelijkheid vorstschade direct tijdens de rit te registreren. Hierdoor is de informatie meteen beschikbaar en kan er een reparatie worden ingepland. Waar schade wordt geconstateerd, plaatst Rijkswaterstaat waarschuwingsborden of snelheidsbeperkingen en de schade wordt zo snel mogelijk gerepareerd. Een bijkomend voordeel is dat Rijkswaterstaat de precieze schaderegistraties kan raadplegen bij schadeclaims van weggebruikers.

Sneller en beter repareren
Bij middelgrote reparaties wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de hot-box techniek: in een gasgestookte unit (hotbox) wordt warm asfalt vervoerd zodat de reparatie ter plekke met warm asfalt uitgevoerd kan worden. Daarnaast maakt Rijkswaterstaat bij kleinere reparaties meer gebruik van infraroodverwarming. Hierdoor kunnen reparaties sneller en beter worden uitgevoerd. Deze technieken hebben zich het afgelopen jaar goed bewezen en worden deze winter veelvuldiger gebruikt.

Innovatie
Binnen InfraQuest (vertegenwoordigd door Rijkswaterstaat, TU Delft en TNO) loopt een proef waarbij op laboratoriumschaal de vorstgevoeligheid van nieuwe asfaltmengsels kan worden voorspeld. Hierbij kan worden gedacht aan ander soort bitumen of verandering van korrels in het asfalt. Ook loopt er een gezamenlijk onderzoek van Rijkswaterstaat en TU Twente naar de weersinvloeden op het ontstaan van vorstschade.


Het nutteloze feitje van de dag: heel lang president van de VS

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tegenwoordig mag je als president van de Verenigde Staten slechts één keer herkozen worden, maar wist je dat die regel er vroeger niet was? Franklin D. Roosevelt won maar liefst viermaal de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Twee jaar na zijn dood werd de grondwet aangepast zodat een dergelijke zittingsperiode niet meer mogelijk is.

Voor de liefhebbers is dit het 22-ste Amendement op de Amerikaanse grondwet: "President gelimiteerd tot twee volle termijnen of tien jaar. Als een persoon anders dan de gekozen president de functie van president langer dan twee jaar vervult mag deze persoon hoogstens een maal gekozen worden. Per saldo mag een vervangende president daarmee gedurende maximaal tien jaar de functie vervullen (bijvoorbeeld de vicepresident na het overlijden van de president)."

Franklin D. Roosevelt (WikiCommins/Library of Congress)
Franklin D. Roosevelt (WikiCommins/Library of Congress)

Ys IX: Monstrum Nox

Ys is een van de meest ondergewaardeerde langlopende franchises in gaming. Deze actie-RPG’s maken keer op keer gameplay koning en hebben sinds 1987 een cult fanbase. De serie is sinds het vorige deel (Ys VIII) eindelijk een stuk meer populair en Monstrum Nox bouwt vooral verder op dat spel. Dat resulteert in wederom een hele goede game, maar de formule begint repetitief te worden.

Bijna 7,8 miljoen geconstateerde verkeersovertredingen in 2020

Er zijn 7.779.461 verkeersovertredingen geconstateerd in 2020 op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is minder dan een jaar eerder, toen werden er 8.369.480 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht Wahv 2020*. De daling zal mede komen doordat er vorig jaar gemiddeld genomen minder verkeer op de weg was sinds de oproep van de overheid half maart 2020 om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege corona.

De daling van het aantal verkeersboetes is vooral toe te schrijven aan minder op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv: 7.223.157 in 2020, tegen 7.838.782 een jaar eerder. Het aantal verkeersboetes na een staandehouding is vorig jaar daarentegen gestegen van 530.698 in 2019 naar 556.304 in 2020. De stijging van het aantal staandehoudingen is deels te verklaren door de versterkte inzet van de politie op verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, negeren van een rood verkeerslicht en afleiding door bijvoorbeeld telefoongebruik. Ook geeft de politie aan meer op verkeersgedrag en excessieve overtredingen te concentreren, doordat er door de corona-maatregelen minder geplande en thematische verkeerscontroles plaatvonden.

Telefoongebruik
Bij het aantal boetes voor het vasthouden en gebruik van mobiele telefoons is een opvallende stijging te zien. Vorig jaar werden hiervoor 168.034 boetes uitgeschreven, tegen 121.364 in 2019. Sinds vorig jaar wordt hierop ook met camera’s in het verkeer gecontroleerd, maar over het hele jaar gezien is nog het merendeel van deze boetes na staandehouding opgelegd. De groei is nu ook vooral toe te schrijven aan geconstateerde overtredingen voor het in de hand houden van mobiele telefoons op de fiets; dit als gevolg van de aangescherpte wetgeving per 1 juli 2019 ten aanzien van handheld telefoongebruik. In de maanden juli tot en met december 2019 ging het hier om 21.327 boetes, tegen 47.955 over heel 2020.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes zijn opgelegd voor te hard rijden: 6.364.857 in 2020, tegen 6.833.365 een jaar eerder. Het merendeel van deze verkeersovertredingen werd geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. In 2020 zijn 2.803.661 snelheidsboetes opgelegd na controle met een flitspaal, tegen 3.478.825 in 2019. Ook zijn 1.476.304 snelheidsovertredingen middels mobiele radarsets geconstateerd, tegen 1.443.782 een jaar eerder.

Er is een lichte stijging te zien bij het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen. Vorig jaar zijn er 18 trajectcontroles bijgekomen op N-wegen. Het gaat om provinciale wegen waar relatief veel ongelukken gebeuren doordat er te hard gereden wordt. Bij de trajectcontroles is in totaal het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen gestegen van 1.832.599 in 2019 naar 1.963.918 vorig jaar.

Buitenlandse verkeersovertreders
In 2020 zijn van de opgelegde verkeersboetes 870.695 boetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd, tegen 1.000.460 een jaar eerder. Vanaf december 2019 zijn ook Cyprus, Denemarken en Griekenland aangesloten op de geautomatiseerde uitwisseling van kentekengegevens op basis van de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE). Dit betekent dat bestuurders uit deze landen automatische een boete thuis ontvangen wanneer zij in Nederland een verkeersovertreding hebben begaan die met een digitaal handhavingsmiddel is vastgesteld.

Hearthstone introduceert Core Set en Classic Mode

Het is bijna tijd voor de jaarlijkse rotatie voor Hearthstone. Dit jaar maakt Blizzard grootse plannen bekend, namelijk het wegvallen van de 'Classic' en 'Basic' sets. In plaats van deze sets, die al sinds het begin van de game aanwezig waren, komt er een jaarlijks roterende 'Core Set'.

Deze Core Set bevat kaarten uit de Basic en Classic sets, maar ook kaarten die eerder geroteerd waren naar Wild. Daarnaast zijn er 29 nieuwe kaarten gemaakt voor deze set. De kaarten in de Core Set worden gratis beschikbaar gemaakt voor alle spelers. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is met de speelbare klassen level 10 te bereiken.

Daarnaast komt Blizzard met het 'Classic Format', een manier om Hearthstone te ervaren zoals deze in 2014 was. Voor deze modus worden alle kaarten die sindsdien zijn generfed of op andere manier veranderd teruggebracht naar hun oude versie. Bereid je dus maar voor op een turn 1 Yeti, de klassieke Combo Druid en turn 7  lethal met Face Hunter.

De wijzigingen gaan waarschijnlijk ergens in april live. Tijdens Blizzconline wordt nog meer bekendgemaakt over de toekomst van Hearthstone.

Hearthstone Formats

Vertraging vaccinatie kost Nederland bijna ¤ 1 miljard per week

Elke week vertraging van de vaccinatie kost de Nederlandse economie € 900 miljoen. Daar komt bij dat landen die langzaam zijn met de vaccinatie economisch achterop raken als de herstelfase van de economie zich elders eerder aandient. Dat blijkt uit onderzoek van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

Volgens de onderzoekers is de achterstand van de EU in de immuniteitsrace zorgwekkend. Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland: “De gemiddelde vaccinatiegraad is in de EU vier keer lager dan in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Nederland doet het dan nog eens extra slecht. Dat kan de EU en vooral ook Nederland duur komen te staan. De lockdown duurt niet alleen langer, maar juist ook het herstel zal zwakker zijn, met een grotere kans op een recessie. We dreigden te blijven steken in de crisismodus. Terwijl economieën die het snelst zijn met vaccineren juist worden beloond met krachtige investeringsimpulsen.”

Investeren in sneller vaccineren loont
Onlangs stelde de Europese Commissie dat tegen de zomer 70% van de volwassen bevolking in de EU-landen gevaccineerd zal zijn. Volgens de onderzoekers van Euler Hermes ligt de vaccinatie nu al vijf weken achter op dit schema. Omgerekend is dat een schadepost van € 90 miljard. De achterstand zal eerder toenemen dan verminderen.

De kosten van de economische vertraging zijn volgens het onderzoek vier keer zo hoog als de kosten van het vaccinatieprogramma. Geeroms: “Elke euro die wordt besteed aan het versnellen van de vaccinatie voorkomt vier keer zoveel aan verloren economische output.”

Staatsinfuus
Door de vaccinatievertraging ligt het voor de hand dat de geldverruiming door de ECB onverminderd door zal gaan. Ook zullen Europese landen nog langer hun economieën moeten financieren door steunprogramma’s te verlengen. Waardoor de staatsschulden snel verder oplopen. Geeroms: “De kans is groot dat het Europese bedrijfsleven tot aan eind 2021 aan het staatsinfuus ligt, terwijl elders in de wereld grote economieën op eigen kracht voorwaarts gaan.”

Politieke onrust
Euler Hermes voorziet een scenario waarbij de EU nog dit hele jaar de handen vol heeft aan voorkomen van een derde golf, terwijl landen als het VK en de VS al medio dit jaar aan het begin staan van een groeispurt. Geeroms noemt aanvullend nog een belemmerende factor: “De politieke onvrede zal door de achterstand toenemen. Met de verkiezingen in aantocht in belangrijke landen als Duitsland en Frankrijk, en ook in Nederland, is de kans groot op toenemende polarisatie en instabiliteit. Met mogelijke handelsbelemmeringen (‘eigen land eerst') tot gevolg. Ook dat zal de Europese economie geen goed doen.”

Politie haalt ruim 164.000 euro van straat

Verstopt in een snoepjesdoos en in een tas troffen agenten afgelopen zaterdag ruim 164.000 euro aan. Wel vaker wordt geld aangetroffen in auto's maar dit was best veel voor een ‘gewone’ zaterdagavond.

Rond 16:30 uur gingen agenten, voor een melding van mishandeling in de relationele sfeer, naar de Zuidendijk in Dordrecht. In de auto van de verdachte, een 49-jarige Amsterdammer, troffen zij in een tas 39.600 euro aan. De verdachte had geen goede verklaring voor deze hoeveel geld, waarna dit in beslag werd genomen. De man is ingesloten voor verhoor.

Rond 21:45 uur controleerden agenten op de Westblaak in Rotterdam een automobilist die achter het stuur zat met een ballon lachgas. Tijdens de controle van de auto troffen agenten in de kofferbak een doos met daarin 125.000 euro cash. De verdachte, een negentienjarige Rotterdammer, werd aangehouden en het geld werd in beslag genomen. Na overleg met de officier van justitie deed de verdachte afstand van het geld en kreeg hij een boete van 10% over het inbeslaggenomen geld.

Marine neemt aanvullende maatregelen na nieuwe COVID-besmettingen

De marine gaat striktere maatregelen hanteren voor marineschepen die naar zee gaan. Dit heeft de marine besloten nadat eind vorige week 4 marineschepen terugkeerden met COVID-besmettingen.

Voor schepen die binnen 24 uur van thuishaven Den Helder opereren, geldt nog steeds dat militairen thuis blijven indien ze klachten hebben of personen met mogelijke klachten in hun directe omgeving. Daarnaast vindt er een screening plaats voor vertrek en keert een schip direct terug naar de haven voor het testen van bemanningsleden indien er op zee klachten ontstaan.

Voor schepen die verder dan 24 uur van Den Helder opereren, gelden aanvullende maatregelen. Alle opvarenden gaan voorafgaand aan het vertrek 10 dagen op een gecontroleerde locatie in quarantaine. Aan het einde van de quarantaineperiode moet iedereen een negatieve PCR-testuitslag hebben om aan boord te mogen stappen. Daarna blijft de screening van kracht en wordt er strikt toegezien op het bewaren van de ‘COVID-vrije bubbel’ aan boord.

Aanvullende maatregelen nodig
Volgens de Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, schout bij nacht Huub Hulsker, zijn de aanvullende maatregelen onvermijdelijk. "Tot recent lukte het goed uitbraken aan boord te voorkomen of te beheersen met een set maatregelen zoals de 24-uur enveloppe, thuisquarantaine en screening aan de valreep. Alleen in situaties waarbij eenheden langer op zee zouden zijn en de medische afvoermogelijkheden beperkt zouden zijn, werden zwaardere maatregelen geadviseerd.

Inmiddels is duidelijk dat de tot nu toe gebruikte set van maatregelen niet meer toereikend is om uitbraken aan boord te voorkomen en te beheersen. Testen en isoleren aan boord blijkt minder goed te werken dan voorheen. Vandaar dat we nu aanvullende maatregelen nemen."

Besmettingen
Vorige week kregen bemanningsleden aan boord van Zr.Ms. Van Speijk, De Zeven Provinciën en Karel Doorman lichte COVID-verschijnselen. De schepen waren op weg waren richting Noorwegen voor de oefening Hybrid Archer. Ook mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen keerde na afloop van een opwerkprogramma met een positieve coronabesmetting terug. Zr.Ms. Van Amstel is vorige week juist niet uitgevaren voor het vervolg van haar opwerkprogramma, vanwege een positieve coronabesmetting.

Op dit moment zijn er enkele tientallen besmettingen onder deze bemanningsleden. Niemand is ernstig ziek. Het is nog niet duidelijk welk effect de besmettingen hebben op het verdere vaarprogramma van de marine.

Cel- en taakstraf verdachten voor oproepen tot ongeregeldheden na avondklok

De politierechter van de rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag twee verdachten op een snelrechtzitting veroordeeld voor het oproepen tot ongeregeldheden na de invoering van de avondklok. Een 21-jarige man kreeg vijf weken celstraf waarvan drie voorwaardelijk. Een negentienjarige man kreeg een taakstraf van 80 uur.

Eerste verdachte
Een 21-jarige verdachte werd aangehouden voor opruiing omdat hij in een WhatsAppgroep berichten stuurde om te gaan rellen en plunderen in Enkhuizen. Hij had de WhatsAppgroep aangemaakt, vrienden toegevoegd en tientallen berichten geplaatst. Uiteindelijk kwamen steeds meer mensen in die WhatsAppgroep terecht, tot 140 deelnemers. Volgens de verdachte was het niet zijn intentie om daadwerkelijk te gaan rellen. Het was alleen stoerdoenerij en elkaar opstoken wie de grootste mond zou hebben, zo verklaarde hij op de zitting. Hij erkende zijn fouten en zei spijt te hebben. Het Openbaar Ministerie eiste drie weken celstraf.

De politierechter vond dat de verdachte de berichten in de openbaarheid had geplaatst. Hij heeft de WhatsAppgroep aangemaakt en die groeide in rap tempo. Bovendien werden in de groep oproepen gedaan om de berichten verder te verspreiden. Er werd voortdurend op elkaar gereageerd en deelnemers werden aangejaagd om te gaan slopen. Er werden zelfs concrete winkels genoemd. Daarmee is het niet slechts kwajongenswerk geweest. Een gevangenisstraf van vijf weken is passend volgens de politierechter. Ook omdat de verdachte een strafblad heeft. Drie weken daarvan zijn voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Dit moet een waarschuwing zijn dat de verdachte niet nog een keer de fout in gaat.

Tweede verdachte
Een negentienjarige verdachte maakte een groep aan op Telegram met een oproep om te gaan rellen in Haarlem. Dat deed hij onder een andere naam, maar de politie wist uit eerder onderzoek dat deze naam bij de verdachte hoorde. De verdachte noemde de groep 'Rellen 023'. In de groep werden onder meer afspraken gemaakt om elkaar te treffen bij een supermarkt in Schalkwijk op een bepaald tijdstip. De groep groeide snel en uiteindelijk zaten er ruim 450 leden in. Daarna stapte de verdachte uit de groep. Hij wilde niet echt rellen, zei hij. Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 80 uur.

De politierechter oordeelde dat het om een groep ging op Telegram waar iedereen bij kon komen als die dat wilde. De berichten waren bedoeld als oproep om te gaan plunderen en te rellen. Van medeplegen was, anders dan in de eerste zaak, volgens de rechter geen sprake omdat er niet voortdurend op elkaar werd gereageerd. De verdachte had geen strafblad. Mede gezien de leeftijd van de verdachte ging de rechter mee in de eis van het OM en legt een taakstraf op van 80 uur.

COVID-19: Tot nu toe circa 130.000 zorgmedewerkers en 45.000 leraren besmet

COVID-19 is in het afgelopen jaar vastgesteld bij 129.150 mensen die in de zorg werken en bij 45.875 medewerkers van scholen en kinderdagverblijven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet waar ze besmet zijn geraakt, dat zou ook buiten het werk om kunnen zijn gebeurd.

Ten opzichte van vorige week is het aantal coronagevallen in de beide beroepsgroepen gestegen met respectievelijk 3411 en 859. Het RIVM houdt van een aantal beroepsgroepen de besmettingscijfers bij, omdat zij mogelijk meer risico lopen besmet te raken. Meer hierover bij Skipr.

Inspectie LID en Dierenpolitie halen 61 verwaarloosde honden uit woning in Twente

Bij de hercontrole van een woning in een gemeente in Twente zijn op woensdag 3 februari 61 honden van verschillende kleine rassen aangetroffen. De hercontrole werd uitgevoerd door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van de dierenpolitie Twente. Veel hondjes hadden een erg vervuilde vacht, zaten in donkere ruimtes, kattenbenches of zelfs kastjes. De vloer van vrijwel de hele woning lag bezaaid met uitwerpselen en was doordrenkt met urine. De honden zijn allemaal in beslag genomen. Zo meldt de Dierenbescherming.

61 hondjes en 4 vogels
Bij een eerdere controle door de LID, naar aanleiding van een melding bij meldpunt 144, waren al zo'n 25 hondjes aangetroffen. Van een aantal hiervan was de verzorging onder de maat. In overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn toen door de LID-inspecteur maatregelen opgelegd om de situatie te herstellen. Woensdag tijdens de hercontrole bleken er maar liefst 61 hondjes in de woning aanwezig te zijn. De hondjes waren in verschillende kamers in de woning ondergebracht. De eigenaresse probeerde tijdens de controle nog een deel van de hondjes in kastjes en benches te verstoppen, maar die werden toch ontdekt. Er bleken daarnaast ook nog 4 vogels in smerige kooien te zitten. De situatie van de honden en de woning was in plaats van verbeterd nog verder verslechterd ten opzichte van de eerdere controle.

Dieren in beslag genomen
Vanwege de ernst van de situatie is contact opgenomen met de Officier van Justitie die vervolgens toestemming gaf om alle dieren in beslag te nemen. De honden en de vogels zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze nagekeken worden door een dierenarts en de juiste verzorging krijgen. Politie en LID maken proces verbaal op en dit gaat naar het Openbaar Ministerie (OM) voor verdere beoordeling en afhandeling.

Nieuwe afspraken om steden te bevoorraden zonder CO2-uitstoot

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Om dit te realiseren tekenen gemeenten, partijen uit de vervoerssector en staatssecretaris van Veldhoven vandaag de uitvoeringsagenda stadlogistiek. Zij maken afspraken over steden die volledig schoon worden bevoorraad, waar vervoerders en ondernemers goed hun werk kunnen doen.

Steden door het hele land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden. Ondernemers kunnen met subsidie overstappen op een schone bestelbus of vrachtwagen. Zo worden steden gezonder en prettiger om in te wonen en te werken en gaat de uitstoot van schadelijke gassen en fijnstof naar beneden.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): 'Nu we meer thuis zijn valt op hoeveel bestelbusjes en vrachtwagens er rondrijden in de steden. De afspraken die we vandaag maken zorgen ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat over een aantal jaar in de stad de schappen vol liggen, het afval wordt opgehaald en je pakje er op tijd aankomt, maar dan zonder uitlaatgassen en CO2-uitstoot. Ik vind het heel mooi om hier samen met steden en de transportsector in op te trekken. Dit is Nederland transportland op zijn best.'

Zero emissiezones voor schone en gezonde steden
Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in hun stad op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens rijden.

Een van de veertien steden die al heeft besloten tot de invoering van de zone in 2025 is Tilburg. Wethouder Oscar Dusschooten: 'We zetten in op een duurzame en schone stad en om dit te bereiken denkt het gemeentebestuur in kansen en mogelijkheden. Voorbeelden zijn een dekkend netwerk van laadpalen in 2025, en de ambitie om op 1 januari 2025 een zero-emissie zone in te voeren voor logistiek vervoer binnen de Ringbanen. Dit soort initiatieven is noodzakelijk voor het verbeteren van de luchtkwaliteit én ze passen goed in ons streven naar bewustwording. Want het vervoer van de toekomst moet emissieloos, duurzaam en schoon zijn.'

In samenwerking met ondernemers in de logistiek
Belangrijk doel van de afspraken is ervoor zorgen dat ondernemers en vervoerders hun werk in de stad goed kunnen blijven doen. Er zijn heldere afspraken gemaakt die voor alle zero-emissiezones gaan gelden, zodat de overgang haalbaar en betaalbaar is, ook voor de kleine ondernemer. Gemeenten moeten het instellen van een zone minimaal vier jaar van tevoren aankondigen. Daarnaast maakt het kabinet de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtwagen de komende jaren aantrekkelijker. Vandaag is de subsidieregeling voor schone bestelbussen definitief geworden. Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelbus. Ook komt er de komende jaren extra aandacht voor de kleine ondernemers om hen te helpen bij de overstap. Bovendien maakte Van Veldhoven afgelopen vrijdag bekend dat ook voor schone vrachtwagens in maart het subsidieloket open gaat. Provincies en gemeenten zijn met de netbeheerders volop aan de slag om te zorgen dat er genoeg laadpalen op plek staan waar ze nodig zijn. Nederland is koploper in Europa bij de aanleg van laadpalen.

Brancheorganisaties, ondernemersverenigingen en vervoerders zijn nauw betrokken bij de uitvoering van de agenda stadslogistiek. Voorzitter van Transport en Logistiek Nederland Elisabeth Post: 'Met het tekenen van de uitvoeringsagenda zetten we een belangrijke stap richting emissievrije stadslogistiek. Voor transportondernemers is het belangrijk dat de transitie naar emissievrije stadslogistiek realistisch en haalbaar is. Daarom denken we graag mee vanuit de praktijk. Waar moeten laadpalen staan? En waar kunnen we slim samenwerken om bijvoorbeeld aan de rand van de stad goederen te combineren? We zijn een ambitieuze sector, maar maken de overgang naar emissievrije stadslogistiek niet alleen. Daarom is samenwerking met alle betrokken partijen van essentieel belang.'

Klimaatakkoord
In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal 30 steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. De invulling van deze ambitie uit het klimaatakkoord ligt dus binnen handbereik. Dat is een belangrijke stap op weg naar volledig uitstootvrij wegverkeer in 2050. Het invoeren van deze zero-emissiezones scheelt in 2030 circa 1 megaton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van alle huishoudens in Den Haag en Rotterdam samen. Daarnaast wordt de lucht veel schoner. Het verkeer is in de stad de belangrijkste bron van luchtverontreiniging die mensen direct inademen. Nederland is het eerste land ter wereld waar steden een dergelijke zone in kunnen voeren.

Wim Lex bracht werkbezoek GGD en RIVM in kader vaccinatieprogramma COVID-19

Wim-Lex heeft dinsdagmiddag 9 februari een werkbezoek gebracht in het kader van het vaccinatieprogramma COVID-19. Hij bezocht achtereenvolgens de XL-vaccinatielocatie in Houten en het Coronabedrijf in Rijnsweerd van de GGD regio Utrecht en het RIVM in Bilthoven.

Bij de vaccinatielocatie in Houten kreeg Wim-Lex een toelichting op het werk van de GGD, met name rondom het vaccinatieproces. De XL-locatie in Houten telt 24 priklijnen, die openen op basis van het aantal beschikbare vaccins. Per priklijn kunnen, afhankelijk van de doelgroep, gemiddeld 15 personen per uur worden gevaccineerd. Het is één van de twee XL-locaties in de regio. Daarnaast opent de GGD binnenkort meerdere vaccinatielocaties in de regio en worden de mogelijkheden voor een mobiele vaccinatie-unit onderzocht, zodat inwoners dichtbij en laagdrempelig gevaccineerd kunnen worden. Wim-Lex sprak tijdens zijn bezoek medewerkers van de GGD die vaccineren en met nieuwe medewerkers die worden opgeleid voor het vaccineren. Wekelijks worden in Houten circa 250 krachten opgeleid voor alle vaccinatielocaties in de regio Utrecht. Vervolgens kreeg Wim-Lex een rondleiding over de werkvloer. Hij sprak met diverse deskundigen over onder meer het checken van medische gegevens, het voorbereiden van de vaccins, het zetten van de prik en de observatie erna in verband met mogelijke allergische reacties.

Vervolgens bezocht Wim-Lex het hoofdkantoor van het Coronabedrijf van de GGD regio Utrecht. Dit is in april 2020 opgericht, met het doel om taken rondom de coronabestrijding in te richten en daarmee het crisisteam van de reguliere organisatie te ontlasten. Het coronabedrijf is 7 dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur open en er werken inmiddels ruim 2000 medewerkers. Zij komen onder andere uit de horeca, kunst- en muziekwereld en de evenementenbranche. Wim-Lex sprak met medewerkers en deskundigen van het Klant Contact Centrum en het Team Vaccinatie over onder andere het zoeken van locaties, de planning en de verdeling en distributie van beschikbare vaccins. Daarna volgde een rondetafelgesprek met betrokkenen over het crisisoverleg vaccinatie. Dat wordt vrijwel dagelijks gehouden over thema’s variërend van medisch-inhoudelijk tot logistiek, zoals de bereikbaarheid van locaties door sneeuw.

Wim-Lex sloot zijn bezoek af bij het RIVM in Bilthoven, waar hij een rondleiding kreeg bij het Logistiek Coördinatiecentrum COVID-vaccinatie (LCC). Het RIVM verzorgt de logistieke operatie, bijvoorbeeld de logistieke planning en aflevering van vaccins aan uitvoerende professionals. Voor deze grote logistieke operatie maakt het RIVM gebruik van de denkkracht van externe partijen, waaronder Defensie. Daarna sprak Wim-Lex digitaal verder met diverse inhoudelijk betrokkenen over verschillende thema’s. Zo werd gesproken over de vaccinatiestrategie, de samenwerking met de GGD en opschaling. Ook werd gesproken over de samenwerking met huisartsen, bijvoorbeeld bij niet-mobiele thuiswonende ouderen, en de samenwerking met instellingen voor de vaccinaties van bewoners van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg. Wim-Lex sprak tijdens dit gesprek zijn waardering uit voor al het werk dat de betrokkenen bij de GGD’s en het RIVM verzetten om de vaccinaties mogelijk te maken.

Eneco stopt deur tot deurverkoop: ‘Klanten ervaren deur tot deur als opdringerig’

Eneco stopt met de deur tot deurverkoop van energiecontracten. Het bedrijf vindt verkoopgesprekken aan de deur te opdringerig, te moeilijk controleerbaar en er zijn nog altijd te veel misstanden bij deze vorm van verkoop. Meer hierover in het AD.

Eneco hieeft hierover zelf het volgende bericht op hun website geplaatst:

'Eneco stopt met het aan de deur verkopen van energiecontracten bij Nederlandse huishoudens. Vertrouwen is een belangrijk element in een succesvolle energietransitie en dat is wat Eneco ook nastreeft bij de verkoop van nieuwe energiecontracten. Klanten ervaren deurverkopen steeds vaker als opdringerig en helaas zijn er in de sector ook misstanden te constateren. Ondanks dat wij ons continu inzetten voor een hoog kwaliteitsniveau, is dit moeilijk controleerbaar bij deurverkopen. Dit heeft negatieve invloed op het vertrouwen van consumenten in deurverkopen en het past niet bij de wijze waarop Eneco energiecontracten wil verkopen. Dat is voor Eneco reden om met deurverkopen te stoppen.

Kwaliteit
Eneco heeft zich altijd ingezet om een hoog kwaliteitsniveau van de deurverkopen te waarborgen. Daarbij stonden transparantie, eerlijkheid en duidelijkheid centraal. Dit zorgde er steeds weer voor dat wij een hoge score kregen in de kwaliteitsmetingen van de deurverkopen. Eneco heeft zich daarnaast ingezet voor het verhogen van het kwaliteitsniveau in de sector, onder meer door bij te dragen aan de ontwikkeling van stichting Centraal Intermediair Register Energiemarkt (CIRE) en de ontwikkeling van een gedragscode voor de energiesector. Helaas leidt dit bij deurverkopen niet tot de kwaliteitsverbetering die Eneco nastreeft, bijvoorbeeld rondom het inperken van de looptijden voor deurverkopers en de klachtenafhandeling.

Klantvriendelijk, eerlijk en transparant
In verband met de huidige coronamaatregelen, was de deurverkoop al half december stilgelegd. Deze wordt niet meer opgestart. Eneco verlegt de focus naar andere verkoopkanalen, waarbij klantvriendelijkheid, eerlijkheid en een transparant gesprek centraal staan. Zo kunnen we al onze nieuwe klanten op een goede en prettige manier verwelkomen en ons samen inzetten voor betaalbare en duurzaam geproduceerde energie.'

Honderd jongeren vieren feest met muziek en alcohol in Vondelpark, politie grijpt in

Een grote groep jongeren heeft gisteravond een feest gehouden in het Vondelpark te Amsterdam. Agenten hebben het feest beëindigd, maar een deel van de groep verplaatste zich naar omliggende straten. Zo meldt AT5.

Volgens een omstander had iemand een speaker meegenomen en kwamen er daarna steeds meer jongeren om diegene heen staan. 'Mensen tussen de 16 en 19 voornamelijk.'

Coronaregels
Een woordvoerder van de politie zegt dat er rond 18.15 uur zo'n honderd jongeren te zien waren. 'Het leek op een feestje. De coronaregels werden overtreden en er werd ook alcohol gedronken. Ook was er versterkte muziek te horen.'

Een agent heeft eerst via een megafoon de aanwezigen gewaarschuwd, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Vervolgens zijn er meer agenten bijgekomen. Er is een persoon opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde. Het feest heeft volgens de politie ongeveer een halfuur geduurd.

Kort op één plek
De groep werd daarna in de Jacob Obrechtstraat gezien. Bewoners belden de politie. 'Maar ze blijven telkens heel kort op één plek. Even de muziek keihard, dansen en dan weer verder', liet een andere omstander weten.

De politiewoordvoerder zegt dat er op de Reijnier Vinkeleskade, vlakbij de Jacob Obrechtstraat, nog een keer is ingegrepen. 'Het is nu rustig.'

FOK! Wat een weer: koud en zonnig

winterbanner

Vannacht zijn er wolkenvelden, maar in het noorden en zuidoosten ook brede opklaringen. Op de Wadden komt een sneeuwbui voor, elders blijft het droog. In het hele land is het plaatselijk glad door sneeuwresten, mogelijk ook verraderlijk glad door bevriezing van natte weggedeelten en smeltwater. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -5°C onder bewolking tot lokaal -12°C in het (zuid)oosten in opklaringen. De gevoelstemperatuur daalt in het oosten en zuidoosten naar -15 tot -20 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Overdag is het landinwaarts droog en zijn er perioden met zon, maar ook nog enkele wolkenvelden. In het noordelijk kustgebied komen nog wel enkele sneeuwbuien voor. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 0°C op de Wadden tot -4°C in het zuidoosten van het land. De plaatselijke gladheid op binnenwegen houdt aan. Er staat een zwakke tot matige, aan zee en op het IJsselmeer mogelijk vrij krachtige noordoostenwind.

In de nacht naar donderdag komen landinwaarts brede opklaringen voor, hierin kunnen enkele mistbanken ontstaan. In het noordelijke kustgebied komen enkele wolkenvelden voor. Het blijft vrijwel overal droog. In het hele land is het plaatselijk glad door sneeuwresten, mogelijk ook verraderlijk glad door bevriezing van natte weggedeelten en smeltwater. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -4°C op de Wadden tot lokaal -17°C in het oosten. De gevoelstemperatuur daalt in het oosten en zuidoosten naar -15 tot -20 graden. De wind is zwak.

Donderdag overdag is het na het oplossen van eventuele mist in de ochtend zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 0°C op de Wadden tot -5°C in het (zuid)oosten van het land. De plaatselijke gladheid op de binnenwegen houdt aan. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind. (Bron: KNMI)

 

 Ochtendgloren in Winterswijk  (Foto: _UserName_)
Ochtendgloren in Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.