FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 januari 2021

Random Pics van de Dag #212

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajax ten koste van AZ naar kwartfinales KNVB Beker, ook Feyenoord en Heerenveen bekeren door

Ajax heeft zich ten koste van AZ geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Ook Feyenoord en Heerenveen wisten de laatste acht te bereiken van het bekertoernooi.

FC Emmen - sc Heerenveen
Sc Heerenveen heeft zich woensdag ten koste van FC Emmen geplaatst voor de achtste finales van de TOTO KVNB Beker. Heerenveen keek bij rust nog tegen een achterstand aan nadat Sergio Peña voor de 1-0 zorgde. Emmen had lang de wedstrijd in handen Uit het niets kwam Heerenveen door een van richting veranderde volley van Benjamin Nygren op gelijke hoogte

Na een handsbal van Ricardo van Rhijn werd de bal op de stip gelegd. Joey Veerman wist dat buitenkansje te benutten, waardoor sc Heerenveen naar de laatste acht gaat van de KNVB Beker.

Feyenoord - Heracles Almelo
Feyenoord heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Na een zwakke eerste helft van de thuisploeg, wonnen de Rotterdammers met 3-2 van Heracles.

Feyenoord begon zeer slecht aan de wedstrijd tegen Heracles. Al na zes seconden kon Heracles op voorsprong via Delano Burgzorg, maar de spits kon Nick Marsman niet passeren. Na een half uur was het wel raak voor Burgzorg en kwam Heracles terecht op 0-1. Het leek erop dat ook de ruststand was, maar in blessuretijd van de eerste helft zorgde Luis Sinisterra voor de gelijkmaker.

De tijdens de rust ingevallen Bryan Linssen schoot Feyenoord in de 53e minuut op voorsprong. Lutsharel Geertruida vergrootte de voorsprong door in de 84e minuut uit een vrije trap raak te koppen. Adrian Szöke zorgde in blessuretijd nog voor de 3-2 en direct daarna was Heracles nog in de buurt van de gelijkmaker, maar verder kwamen de Almeloërs niet.

AZ - Ajax
Ajax is kwartfinalist in het bekertoernooi. In een boeiend duel tegen AZ wonnen de Amsterdammers dankzij een doelpunt van Zakaria Labyad.

In een leuk half uur kregen zowel AZ als Ajax kansen op de openingstreffer. Na een goede actie van Calvin Stengs kreeg Albert Gudmundsson de kans op de 1-0. Niet veel later was Quincy Promes dichtbij de 0-1, maar het schot van de aanvaller belande op de paal. Uiteindelijk kwam Ajax toch op voorsprong. Uit een scrimmage kwam Ajax op voorsprong. Marco Bizot kon nog redden op schoten van Jurgen Ekkelenkamp en Promes, maar de inzet van Labyad was de AZ-goalie te machtig: 0-1.

In de tweede helft waren er een stuk minder kansen, mede doordat Ajax de controle had over de wedstrijd. Pas in het tweede deel kwam AZ er een aantal keer gevaarlijk uit. Boadu zag een doelpunt wegens hands afgekeurd worden en werd even later in kansrijke positie teruggefloten wegens buitenspel. Ajax kreeg dan weer kansen om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Ryan Gravenberch schoot kiezelhard op de paal, terwijl Promes na een uitbrak op doelman Bizot stuitte. Ook Edson Alvarez was dichtbij de 0-2, maar zijn kopbal eindigde op de lat.

AZ probeerde het nog wel in de slotfase, maar kreeg geen grote kansen meer, waardoor Ajax zich plaatste voor de kwartfinales van de KNVB Beker-toernooi.

Corona-vaccinatie: sneller meer mensen beschermen

Met het oog op de opmars van de Britse variant van het coronavirus en daarmee de dreiging van een derde golf, kiest het kabinet voor een aanscherping van de vaccinatiestrategie. Door meer tijd te nemen tussen de eerste en tweede prik van het BioNTech/Pfizer-vaccin, minder voorraad aan te houden en minimale verspilling van vaccins, kunnen meer mensen sneller een eerste prik krijgen.

Inmiddels zijn er in Nederland 100.000 mensen gevaccineerd. Eind deze week ligt dat aantal naar verwachting op ruim 150.000. Minister Hugo de Jonge (VWS): “We zetten alles op alles om, waar dat verantwoord mogelijk is, de vaccinatieoperatie verder te versnellen. Met de nu doorgevoerde aanpassingen hebben aan het begin van de lente de meest kwetsbare mensen in instellingen én de medewerkers die voor hen zorgen allemaal de kans gehad om ingeënt te worden. Ook bijna alle 85-plussers kunnen dan beschermd zijn. En als we al die mensen beschermd hebben, dan zou dat een fantastisch begin van de lente zijn.”

In een gezamenlijk advies komen het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad tot de aanbeveling om de al geleverde vaccins van BioNTech/Pfizer zo snel als haalbaar beschikbaar te maken voor extra personen. Op basis van dit advies is besloten de tweede prik niet na drie weken, maar in de zesde week in te plannen. Daarmee komen er sneller vaccins beschikbaar voor mensen vanaf 60 jaar. Deze wijziging gaat direct in. Al gemaakte afspraken voor een tweede prik worden niet verschoven.

Ten aanzien van het voorraadbeheer is nu het uitgangspunt om, op het moment dat de eerste vaccinatie gezet wordt, voor deze persoon ook altijd de tweede vaccinatie in voorraad te hebben. Dat geeft zekerheid dat de tweede vaccinatie altijd op tijd kan worden gegeven, ook wanneer leveringen neerwaarts worden bijgesteld. Nu is, mede op advies van het RIVM, besloten om in plaats van 100% voorraad, 50% voorraad voor de tweede vaccinatie aan te houden. Hiermee kan het vaccineren worden versneld, maar is er ook voldoende marge om wisselingen in leveringen op te kunnen vangen.

Dankzij een efficiënt en professioneel proces bij de vaccinerende professionals blijkt dat er in de praktijk veel minder doses van het vaccin worden verspild dan waar het RIVM rekening mee hield. Om die reden rekent het RIVM voortaan met 5% verspilling (in plaats van 10%). Daarnaast is er ook een aanpassing doorgevoerd in de verwachte vaccinatiegraad. Tot nu toe werd een opkomstpercentage van 75% gehanteerd. Op basis van de eerste ervaringen en peilingen wordt dat 85%.

Zware knieblessure skiester Ortlieb

Alpineskiester Nina Ortlieb heeft een zware knieblessure opgelopen. De 24-jarige Oostenrijkse snelheidsspecialiste ging woensdag onderuit tijdens de eerste training voor de afdaling in Crans-Montana.

Ortlieb kende vorig jaar haar doorbraak: ze werd twaalfde in de eindstand van de World Cup en boekte in La Thuile haar eerste overwinning. Dit seizoen ging het wat minder lekker, hoewel ze nog begon met een vijfde plek in Val d'Isère.

Anderhalve week geleden kwam Ortlieb in St. Anton nog ten val op de afdaling én super-G, inmiddels is haar seizoen logischerwijze voorbij: ze moet onder het mes en hoopt op tijd te herstellen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Nina Ortlieb (@ninaortlieb)

NFL: Nog vier teams strijden om Super Bowl, Brady verslaat Brees

We keren nog even terug naar het weekeinde, want in de NFL werd weer gestreden om een plekje in de volgende ronde in de playoffs. De divisional playoffs stonden op het programma, de winnaars daarvan plaatsten zich voor de AFC en NFC Championship Game.

NFC: Green Bay Packers - Los Angeles Rams
De Packers van Aaron Rodgers kwamen in het tweede kwart op gang: Rodgers stelde Davante Adams in staat een touchdown te scoren en scoorde zelf ook, waarna Rams-quarterback Jared Goff teamgenoot Van Jefferson aanstuurde voor 16-10. De Packers speelden prima en in het derde kwart vergrootte Aaron Jones met een 1-yard run de voorsprong.

Via een 7-yard run van Cam Akers kwamen de Rams nog wel in de wedstrijd, maar na een 58-yard touchdown pass van Rodgers op Allen Lazard was het afgelopen: 32-18.

AFC: Buffalo Bills - Baltimore Ravens
Echt lekker gescoord werd er niet, de eerste helft kwam niet verder dan een field goal voor beide teams. In het derde kwart zorgde Bills-quarterback Josh Allen ervoor dat Stefon Diggs na een 3-yard pass een touchdown scoord, Taron Johnson maakte een prachtige 101-yard interception return en gooide de boel daarmee definitief op slot: 17-3.

AFC: Kansas City Chiefs - Cleveland Browns
De regerend Super Bowl-kampioenen begonnen voortvarend: quarterback Patrick Mahomes scoorde een snelle touchdown en in het tweede kwart stelde hij Travis Kelce met een 20-yard pass in staat hetzelfde te doen. Met een 19-3 voorsprong ging de ploeg de rust in, maar in het derde kwart sloeg het noodlot toe: Mahomes moest eraf met een herenschudding.

De ster van de ploeg werd vervangen door de ervaren Chad Henne, die in de afgelopen jaren maar weinig speelde. Browns-quarterback Baker Mayfield bediende Jarvis Landry ondertussen voor 19-10, Harrison Butker trapte 22-10 op het bord - Henne gooide een interception en wist niet echt lekker in de wedstrijd te komen, waardoor het nog spannend werd.

Kareem Hunt rende een 3-yard touchdown binnen voor de Browns (22-17), maar laat in de wedstrijd zorgde Henne toch voor redding: een goede run bracht de Chiefs in positie om de nodige tijd van de klok te snoepen, waarna hij Tyreek Hill bereikte voor een first down. Dat zorgde er dan weer voor dat de Chiefs het af konden maken en met 22-17 wonnen.

NFC: New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers
Het zou op voorhand een duel worden tussen de twee legendarische quarterbacks, veertigers Drew Brees van de Saints en Tom Brady van de Buccaneers. Na twee field goals voor de thuisploeg en één voor de Bucs was Brady de eerste die voor een score zorgde: hij bediende Mike Evans.

Niet veel later kwamen de Saints met een fraaie trick play: Brees stond niet op het veld, maar vervanger Jameis Winston - uitgerekend oud-quarterback van de Buccaneers. Via een mooie combinatie met Alvin Kamara stelde hij Tre'Quan Smith in staat een 56-yard touchdown te scoren, hoewel Ryan Succop de Bucs kort voor rust op gelijke hoogte trapte: 13-13.

In het derde kwart werd Smith vanaf 16 yards bediend door Brees, Brady stelde Leonard Fournette vanaf 6 yards in staat te scoren: 20-20. In het vierde kwart trapte Succop vanaf 36 yards raak (20-23) en met vijf minuten te spelen rushte Brady zelf de uiteindelijk beslissende score binnen: 20-30 en de Buccaneers, die voor het eerst sinds 2007 überhaupt in de playoffs staan, spelen voor het eerst sinds 2002 weer om het NFC Championship.

Speelschema zondagavond, 24 januari
21.05 uur (NL), NFC Championship Game; Green Bay Packers - Tampa Bay Buccaneers
00.40 uur (NL), AFC Championship Game; Kansas City Chiefs - Buffalo Bills

Waterpolosters voorkomen nederlaag in slotminuut tegen Italië op OKT

De Nederlandse waterpolosters hebben de tweede groepswedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Triest met 7-7 gelijkgespeeld tegen thuisland Italië.

Na de makkelijke openingswedstrijd van dinsdag tegen Slowakije, die met 22-2 werden verslagen, stond vandaag de eerste echte test op het programma voor de Nederlandse waterpolosters. Tegen Italië hielden de beide landen elkaar goed in evenwicht en na twee kwarten stond het gelijk (3-3).

In het derde kwart kwam Nederland drie keer op voorsprong, maar telkens kwam Italië langszij. Italië nam in de vierde en laatste periode een 6-7 voorsprong, maar met nog een minuut op de klok maakte Maartje Keuning met een vrouw meer in het water de gelijkmaker.

Nederland speelt donderdag in de groep nog tegen Frankrijk en zal dan normaal gesproken op zaterdag in de halve eindstrijd tegen Hongarije of Griekenland olympische kwalificatie moeten verdienen. Die twee toplanden bepalen donderdag in een onderling duel wie winnaar wordt van de andere groep.

Ben Saddik zegt gevecht tegen Verhoeven af; Glory zet viermanstoernooi op

Dinsdagavond zegde de Marokkaanse Belg Jamal Ben Saddik zijn gevecht tegen Rico Verhoeven af. Tien dagen voor het titelgevecht in het zwaargewicht zorgde een rugblessure ervoor dat kampioen Verhoeven opeens zonder tegenstander staat.

Kickboksorganisatie Glory heeft echter razendsnel geschakeld en een spectaculair viermanstoernooi voor elkaar gekregen, waarin naast Verhoeven ook Hesdy Gerges, Tarik Khbabez en Levi Rigters aan meedoen. De vier zwaargewichten vechten niet om de kampioensgordel van Verhoeven, maar om de snel verzonnen eretitel 'Heavyweight Tournament World Champion'.

Lees ook: Rico vs Jamal 3: Glory pakt uit met grootse vechtsportavond

Verrassende deelnemer is de Amsterdammer Hesdy Gerges, een ietwat aan lager wal geraakte kickbokser die vooral via sociale media zijn plek tegen Verhoeven wilde veiligstellen. Als veroordeeld drugssmokkelaar en zelfverklaard dopinggebruiker zou Gerges niet als rolmodel mogen fungeren, zou je haast willen zeggen.

Khbabez en Rigters zijn echter twee kickboksers van andere orde. De toekomst van het kickboksen staan als eerste tegenover elkaar, waarna de winnaar in de finale tegen de winnaar van de partij tussen Verhoeven en Gerges mag.

Voor Glory-debutant Khbabez is dit overigens een mooie oplossing aangezien zijn tegenstander, Antonio Plazibat, al eerder geblesseerd afzegde. Rigters, die bij concurrent Enfusion furore maakte, sloeg zich in december door een viermanstoernooi waarbij hij zijn beide tegenstanders KO wist te slaan en is voor de fans de gedroomde tegenstander van Verhoeven.

Kickboksavond GLORY 77 wordt zaterdag 30 januari gehouden en is beschikbaar via pay-per-view. In Nederland is het eerste Glory-evenement van 2021 exclusief te zien via de website van Spike TV of Glory voor 19,99 euro.

Wil je meepraten over Glory of over kickboksen in het algemeen, dan kan je dat hier op FOK! doen!

Celstraf winkelier wegens wurgklem bij agent tijdens controle coronamaatregelen

Handhavers van de gemeente en politieagenten die bij een controle op de naleving van de coronamaatregelen worden belaagd. Het gebeurde op 8 januari bij een delicatessenwinkel in Eindhoven. De officier van justitie was helder: 'Het gaat mij niet om de discussie over de effectiviteit van de coronamaatregelen, het gaat mij niet om de daarbij gevoerde politieke en wetenschappelijke discussie, het gaat mij om het geweld dat is gepleegd tegen de politie. Een stuitende vorm van eigenrichting.'

Die vrijdag controleren handhavers van de gemeente de zaak aan de Kleine Berg in Eindhoven. Een aantal dagen eerder wilden ze dat ook al doen, maar vertrokken weer toen ze direct te maken kregen met agressief gedrag van de medewerkers. Op vrijdag worden ze ondersteund door twee agenten, die buiten de winkel paraat staan bij eventuele nieuwe excessen. Wanneer blijkt dat niemand in de winkel een mondkapje draagt, wordt een van de eigenaren gevraagd naar zijn identiteitsbewijs.

Wurgklem
Wanneer de man pertinent weigert dit te laten zien aan de handhavers, komen de agenten de winkel binnen. De eigenaar vordert de agenten te vertrekken en terwijl de politie met de man in gesprek probeert te gaan, komt de partner van de man al filmend met zijn telefoon tussen beide partijen staan. Er ontstaat een worsteling met een van de agenten, die bij zijn nek wordt gepakt. De officier van justitie: 'De agent wordt de adem ontnomen vanwege een wurgklem om zijn nek. De andere agent wordt geschopt door de verdachte, die met enige moeite wordt aangehouden.' Later blijkt sprake te zijn van een spierkneuzing boven haar knie en in het bot van haar knie. De agent die bij zijn nek wordt gepakt loopt meerdere spierkneuzingen en bloeduitstortingen op in zijn nek.

Onbegrijpelijk
Volgens het OM kan het niet zo zijn dat ondernemers zelf maar bepalen hoe zij omgaan met de coronaregels. De officier van justitie vindt het te gek voor woorden wat er gebeurd is: 'Een onbegrijpelijke geweldshandeling tegen politieagenten', zo noemt hij het. 'Zij verdienen respect en bescherming, strafrechtelijke bescherming tegen verdachten die menen geweld te moeten plegen tegen politieambtenaren in functie.'

Goed beeld
Onder meer door de verklaringen van de betrokkenen, maar ook door camerabeelden die van het incident zijn gemaakt, is er een goed beeld van wat er in de winkel is gebeurd. Dat het geweld een gevolg was van een controle, doet volgens de officier niets af aan wat er is gebeurd: 'Iedereen heeft zijn recht op een privémening, maar men heeft nu eenmaal de strafwet en ook de Wet op de publieke gezondheid te gehoorzamen.'

Eis
Gelet op de achtergrond van het incident, het zware geweld tegen agenten en de persoonlijke omstandigheden van de man, komt het OM tot een strafeis van drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Voor het niet dragen van een mondkapje komt daar een boete van 95 euro bovenop als het aan het OM ligt. De rechter heeft vanmiddag een lagere straf gegeven in deze snelrechtzaak.

Oordeel rechter
De 59-jarige man is door de politierechter  veroordeeld tot een celstraf van 6 weken, waarvan 3 weken voorwaardelijk. Verdachte lijdt aan een auto-immuunziekte, maar heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij op grond daarvan geen mondkapje hoefde te dragen. De rechter rekent het de verdachte aan dat de situatie vervolgens uit de hand liep, omdat hij alle medewerking aan de handhavers en agenten weigerde. De verdachte mishandelde uiteindelijk twee agenten en maakte het hun op agressieve wijze onmogelijk hun werk te doen. Dit alles rechtvaardigt volgens de politierechter dat de verdachte een deels onvoorwaardelijke celstraf krijgt. Tot slot moet hij de agenten schadevergoedingen betalen van in totaal 850 euro.

COVID-19: Overzicht van de aangescherpte maatregelen

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Het doel is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnen komen. Zo kunnen we het moment dat de nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en zodat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan. Want we willen niet over een paar weken terugkijken op dit moment en constateren dat we onvoldoende hebben gedaan.

Avondklok
Het voornemen van het kabinet is om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer in heel Nederland een avondklok in te voeren. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Daarmee wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen.

In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een werkgeversverklaring tonen. Deze kunt u aan uw werkgever vragen. Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer is uitgezonderd van de avondklok en heeft geen formulier nodig om de straat op te gaan. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren. Na instemming van de Tweede Kamer zal via www.rijksoverheid.nl/avondklok meer informatie bekend worden.

De avondklok is een zware maatregel. Maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan. De avondklok geldt in principe tot 10 februari, 04.30 uur.

Extra reisbeperkingen
Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden.

Het kabinet treft extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers. Het vliegverbod gaat ook gelden voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen ook vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Deze test is maximaal 4 uur oud bij het aan het boord gaan. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Blijf thuis, werk thuis en ontmoet zo min mogelijk anderen
Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan.

Contacten beperken betekent ook niet te vaak anderen ontmoeten. Houd contact met anderen via de telefoon of videocall. Als je toch bezoek ontvangt, adviseert het kabinet dringend om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Deze maatregelen helpen om de virusverspreiding tegen te gaan. Maar minder mensen ontmoeten is natuurlijk zwaar, voor iedereen. Let daarom extra op mensen om je heen, zeker op mensen die ziek zijn, eenzaam zijn of psychische klachten hebben.

In principe werkt iedereen thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever.

Quarantaineplicht
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisico gebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden o.a. voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Daar zal meer informatie over volgen.

Uitvaarten
Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs
Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

De Kuthoer gaat naar Engeland

Nee, de titel overleeft de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk niet, maar de film De Kuthoer gaat wel draaien in de Britse bioscopen - als en waar die open zijn, natuurlijk. De film is door de Nederlandse distributeur verkocht aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

In de Nederlandse absurdistische horrorfilm De Kuthoer wordt columniste en auteur Femke (Katja Herbers) elke dag overspoeld met anonieme nare berichten op sociale media en wordt soms zelfs dood gewenst. Op een dag is ze er helemaal klaar mee en ontvlamt de woede in haar. Femke besluit wraak te nemen op haar 'reaguurders'.

De film, geschreven door Daan Windhorst en geregisseerd door Ivo van Aart, gaat overzees vanaf 12 maart draaien onder de meer bescheiden titel The Columnist. In Nederland is de film op dit moment nog te zien bij NPO Start.

Ouderlijk gezag over vijftienjarig meisje met anorexia blijft geschorst

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep van de moeder van een vijftienjarig meisje met anorexia. Volgens het hof doen zich in de opvoeding en verzorging van het meisje ernstige problemen voor en was en is de schorsing van het ouderlijk gezag dringend en onmiddellijk noodzakelijk.

Het meisje bevindt zich in een uiterst precaire medische situatie. Er zijn zeer grote zorgen over haar welzijn. Zij lijdt aan een ernstige eetstoornis (anorexia nervosa) en heeft dringend hulp en behandeling nodig. Het is haar ouders niet gelukt om tot overeenstemming te komen over de vorm van hulp en zorg voor het meisje. De relatie van de ouders van het meisje is verbroken. Zij oefenden gezamenlijk het ouderlijk gezag uit. Na het verbreken van de relatie is er geen enkele communicatie (meer) tussen de ouders over het meisje.

Beslissing van de rechtbank
Op verzoek van de raad voor de kinderbescherming heeft de kinderrechter op 29 september 2020 de ouders van het meisje met onmiddellijke ingang geschorst in de uitoefening van het ouderlijk gezag. De kinderrechter heeft een jeugdzorginstelling belast met de voorlopige voogdij en aan die instelling de daarmee samenhangende bevoegdheden toegekend. De moeder is het niet eens met deze beslissingen en verzoekt het hof anders te beslissen.

Waar gaat deze zaak over?
In de zaak bij het hof gaat het alleen over de schorsing van het ouderlijk gezag en de bevoegdheden die aan de jeugdzorginstelling zijn overgedragen. Het is niet aan het hof om te bepalen of het meisje dwangvoeding krijgt of welke therapie wordt ingezet. De moeder heeft het hof verzocht het verzoek van de raad om de ouders te schorsen in het ouderlijk gezag alsnog af te wijzen en om een bijzondere curator of andere deskundige te benoemen.

Beslissing van het gerechtshof
Het hof wijst de verzoeken van de moeder in hoger beroep af en bekrachtigt (op andere gronden) de beschikking van de kinderrechter: het ouderlijk gezag blijft geschorst. De ouders zijn ondanks de vele hulptrajecten die de afgelopen jaren zijn ingezet niet in staat gebleken om gezamenlijk en in het belang van het meisje uitvoering te geven aan het ouderlijk gezag. Het meisje wordt ernstig in haar ontwikkeling bedreigd. De ouders zijn niet in staat de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding binnen afzienbare termijn te dragen. Het hof vindt dat de schorsing van het gezag noodzakelijk is om een acute en ernstige bedreiging voor het meisje weg te nemen. Het hof heeft de mening van het meisje meegewogen bij de beoordeling en vindt het benoemen van een bijzondere curator of andere deskundige niet nodig.

Er bestaat nu geen enkel zicht op verbetering van de oudercommunicatie binnen een voor het meisje en haar levensbedreigende situatie aanvaardbare termijn. Het is de hoogste tijd dat er duidelijkheid en rust ontstaat voor haar. Het is van groot belang dat zij haar energie kan gaan richten op verbetering van haar geestelijke en lichamelijke toestand maar ook haar eigen ontwikkeltaken en niet meer wordt belast met de uiteenlopende meningen van haar ouders waardoor haar loyaliteit ernstig op de proef wordt gesteld.

Kijk terug: 14.00 uur persconferentie COVID-19 aanpak, avondklok vrijstellingen

Aankomende zaterdag of zondag gaat de avondklok in als het parlement akkoord gaat: tussen 20.30 uur en 04.30 uur mag men niet zonder geldige reden buiten zijn. De avondklok gaat waarschijnlijk tot 9 februari gelden, tot het einde van het huidige pakket coronamaatregelen. Tijdens de persconferentie van vanmiddag door Mark Rutte en Hugo de Jonge zullen meerdere verzwaringen van de huidige coronamaatregelen worden afgekondigd. Zo meldt RTL Nieuws.

Update 16.45 uur: Tijdens de persconferentie zijn meer bijzonderheden over de mogelijke invoer Avondklok vrijgegeven. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Meer uitleg van de Rijksoverheid over de aangescherpte maatregelen worden genoemd in:
Overzicht van de aangescherpte maatregelen een ander artikel geplaatst.

Eerdere berichtgeving:

Gisteravond is het voorstel van een avondklok besproken door minister Grapperhaus met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, morgenochtend neemt het kabinet de beslissing.

Vanmorgen vroeg is de ministeriële crisiscommissie bijeen gekomen, hierin zitten de ministers die het meest zijn betrokken bij de aanpak van de COVID-19 crisis. Daarna zal waarschijnlijk rond 14.00 uur, een persconferentie worden gegeven. Oorspronkelijk zou dit 13.00 uur zijn.

Tijdens de persconferentie worden de volgende aanpassingen van de coronamaatregelen verwacht:

  • Avondklok vanaf komende vrijdag, van 20.30 uur tot 04.30 uur
  • Een dringend advies om maximaal één persoon op bezoek te laten komen (is nu twee personen)
  • Het maximaal aantal bezoekers tijdens een uitvaart gaat van 100 naar 50 personen
  • Er komt een vliegverbod van en naar Zuid Afrika en het Verenigd Koninkrijk
  • Er is gekeken naar een mogelijkheid om het reizen in ons land verder te beperken, zoals dat momenteel in Duitsland wordt gedaan, dit bleek niet haalbaar te zijn. Wellicht wordt er nog een dringender oproep aan werkgevers gedaan om werknemers zoveel mogelijk te laten "thuiswerken

Zie ook: COVID-19: morgen om 13.00 uur persconferentie, avondklok wordt voorbereid

De huidige coronamaatregelen worden aangepast vanwege de sterke opmars van de Britse COVID-19 variant. Dit lijkt mee te vallen als men de daling in de besmettingen ziet, dat is echter schijn.

In bovenstaande tweet ziet men de grafieken (Ernst Kuipers- Landelijk Netwerk Acute Zorg) waar men de te verwachten wijziging in groei ziet afgebeeld. De zeer snelle groei van de Britse COVID-19 variant en de daling van het aantal "niet-Britse" COVID-19 besmettingen. Bij elkaar opgeteld lijkt er een enorme derde golf van besmettingen op ons af te komen, die door de verzwaringen van vandaag moet worden ingeperkt.

Vijf jaar cel en tbs voor ontucht met jonge kinderen in Boxtel

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 66-jarige man uit Boxtel veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. Hij pleegde tussen 2014 en 2019 ontucht met vijf jonge kinderen. Ook maakte hij kinderporno.

De verdachte werkte jarenlang als vrijwilliger voor de voedselbank en leerde daar verschillende gezinnen kennen. Hij bouwde een band op met de ouders (vaak alleenstaande moeders) en kinderen door ze onder meer cadeautjes te geven namens de voedselbank. Nadat de verdachte enige tijd bevriend was met een gezin, bood hij zich aan als oppas aan en nam de kinderen ook mee naar zijn eigen huis om de ouders te ontlasten. In die hoedanigheid pleegde hij tussen 2014 en 2019 verregaande ontucht met twee minderjarige jongetjes. De verdachte misbruikte ook het zusje van de jongetjes. Verder pleegde hij tussen augustus 2017 en augustus 2019 en tussen mei 2018 en augustus 2019 ontucht met 2 andere minderjarige jongetjes.
 
Na zijn aanhouding trof de politie in de woning van de verdachte bijna 700 foto’s en video’s met kinderporno aan. De verdachte bekende dat hij deze afbeeldingen zelf heeft gemaakt. Er zijn geen aanwijzingen dat hij de foto’s en filmpjes heeft verspreid.

Schokkend
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte koos voor kwetsbare gezinnen. Door cadeautjes te geven en zich voor te doen als kindervriend, lijkt het er sterk op dat hij probeerde een band met de kinderen en hun ouders (met name de moeder) op te bouwen om zo het seksueel misbruik mogelijk te maken. Het moet schokkend zijn geweest voor de ouders toen zij achter het misbruik kwamen. Zij vragen zich af waarom zij niet gezien hebben dat de verdachte misbruik maakte van de situatie en het vertrouwen dat zij in hem stelden. De ouders voelen zich schuldig dat zij de verdachte in hun leven en tot hun kinderen hebben toegelaten. Dit alles rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Tbs met voorwaarden
Volgens een psychiater en een psycholoog is er bij de verdachte sprake van een ziekelijke stoornis in de vorm van pedofilie. Er zijn echter geen omstandigheden die maken dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook denken de deskundigen dat er slechts een kleine kans op herhaling is. De rechtbank ziet dit laatste anders. Nader onderzoek van de politie wijst namelijk uit dat de verdachte kinderporno in zijn tuin had verstopt die al van vóór 2014 dateert. Bovendien wil de verdachte geen volledige openheid van zaken geven in de misbruikzaak tegen de vijf kinderen die aangifte deden én ontkent hij zijn pedofiele gevoelens.

Om de kans op herhaling zoveel mogelijk te beperken, legt de rechtbank daarom – naast een celstraf van vijf jaar – tbs met voorwaarden op. De verdachte moet meewerken aan een behandeling voor zijn problematiek en zo nodig meewerken aan een time-out in een forensisch psychiatrisch centrum. Ook krijgt hij een contactverbod met de slachtoffers en hun ouders, mag hij niet in Boxtel komen na zijn detentie en mag hij geen contact hebben met minderjarigen. Tot slot moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal zo’n 23.000 euro.

Enorme gasexplosie verwoest pand in centrum van Madrid

Een enorme explosie in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft vanmiddag een pand met zeven verdiepingen verwoest. Volgens plaatselijke media gaat het om een gebouw dat bij een kerk hoort. Minstens vijf etages zijn ingestort. Er zijn minstens twee doden gevallen en acht gewonden. Zo meldt het AD.

De oorzaak van de explosie is  nog niet bekend. Het is aannemelijk dat een gaslek de oorzaak is van de explosie, zo melden Spaanse media. Dit is ook volgens de burgemeester van Madrid waarschijnlijk de oorzaak. De gasexplosie vond plaats toen twee mensen controlewerkzaamheden aan een boiler uitvoerden. 

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen in het pand aanwezig waren op het moment van de explosie. Een verslaggever van de Spaanse omroep TVE meldt dat er meerdere gewonden zijn. Een getuige heeft verklaard dat er minstens één persoon binnen vastzat. 'De priesters die op de vijfde en zesde verdieping wonen zijn in orde. We proberen een vrijwilliger te vinden die bij ons werkt', aldus een woordvoerder van de kerk. Hulpdiensten hebben dit echter nog niet bevestigd.

Kijk terug: Inauguratie Joe Biden als president van de Verenigde Staten

Vandaag wordt Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten. Daarmee komt er officieel een einde aan de termijn van Donald Trump. De inaugeratie vindt plaats in een zwaarbeveiligd Washington. Deze plechtigheid zal heel anders zijn dan voorgaande keren. Niet alleen vanwege de COVID-19 pandemie, maar ook vanwege de toegenomen dreiging van geweld.

Kijk Live mee:

COVID-19: 5615 nieuwe besmettingen en 87 doden, totaal 927.110 en 13.248

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5615 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 927.110 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 212 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1709 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 27 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 679 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 87 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.248 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Donald Trump neemt afscheid van het volk middels videoboodschap

Voor zijn afscheid als Amerikaanse president heeft Trump een videoboodschap ingesproken aan het Amerikaanse volk.

In het begin van zijn afscheidswoord spreekt hij zijn dank uit naar een aantal mensen waaronder zijn vrouw Melania, dochter Ivanka en vice-president Mike Pence.

Trump weigert nog steeds de overwinning van Joe Biden te erkennen maar vraagt het volk te bidden voor het succes van zijn opvolger Joe Biden, zonder de naam van Biden in zijn mond te nemen. Trump blijft volhouden dat zijn nederlaag aan fraude is te wijten. 

In de door het Witte Huis verspreide videoboodschap stond Trump ook stil bij zijn behaalde ‘successen’. Hij gaf aan dat zijn regering bemiddelde bij  diverse vredesakkoorden in het Midden-Oosten en prees zichzelf voor het buitenlands beleid onder zijn bewind. 'Ik ben vooral trots om de eerste president in decennia te zijn, die geen nieuwe oorlogen is begonnen.' Trump is kort na zijn aantreden uit het klimaatakkoord van Parijs gestapt. Trumps opvolger Biden heeft al kenbaar gemaakt deze stap direct na de machtsoverdracht  ongedaan te maken.

Trump heeft beloofd om ‘Amerika weer groot te maken- Make America great again’, maar verlaat het Witte Huis met bijna 400.000 doden door het door hem zwaar onderschatte "Chinese virus". De economie worstelt met de COVID-19 pandemie, het veroorzaakte persoonlijke leed onder de bevolking is enorm en de voedselbanken kunnen amper de hulpvraag aan.

Ook laat hij een aantal verstoorde relaties een aantal belangrijke Amerikaanse bondgenoten achter. 'Het grootste gevaar waarmee we worden geconfronteerd, is een verlies van vertrouwen in onszelf, een verlies van vertrouwen in onze nationale grootsheid', aldus Trump. 'Amerika is geen schuchtere natie van tamme zielen die moeten worden beschermd en beschermd tegen degenen met wie we het oneens zijn.'

De 45e president van de Verenigde Staten breekt met een lange traditie door vandaag niet de beëdiging van zijn opvolger bij te wonen. Fans die Trump uit willen "zwaaien" moeten vroeg opstaan. Deze ceremonie staat gepland op vliegbasis Andrews bij Washington. Tussen 06.00 uur en 07.15 uur lokale tijd worden de genodigden voor deze plechtigheid verwacht. Als Joe Biden later vandaag de ambtseed aflegt, zal Trump waarschijnlijk al thuis in Mar-a-Lago (Florida) zijn.

'Ik vertrek van deze majestueuze plek met een loyaal en vreugdevol hart en optimistische geest, en het opperste vertrouwen dat voor ons land en voor onze kinderen het beste nog moet komen', aldus Trump.

2020: Ruim 50.000 gestrande Nederlanders gerepatrieerd met hulp van Buitenlandse Zaken

Dankzij een gezamenlijke inspanning van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de reiswereld, konden vorig jaar ruim 50.000 Nederlanders worden gerepatrieerd. Deze Nederlanders waren vanwege de coronacrisis vast komen te zitten in het buitenland, doordat landen hun luchtruimen en/of grenzen sloten.

Minister Blok: “De repatriëring van tienduizenden gestrande Nederlanders is een ongekende operatie geweest. Ik ben de reisbranche en andere betrokken partners zeer dankbaar voor de enorme inspanning die ze hebben geleverd om al deze mensen weer veilig thuis te brengen. Daarnaast is en blijft de reissector een onmisbare partner in de uitvoering van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

In gesprek met reiswereld
2020 was een zwaar jaar voor vele sectoren, waaronder de reisbranche. Het jaarlijkse nieuwjaarsontbijt van Buitenlandse Zaken met de reissector op 20 januari staat daarom volledig in het teken van de coronapandemie.

Minister Blok gaat tijdens deze, dit jaar digitale, bijeenkomst in gesprek met partners uit de reis- en transportsector, waaronder koepelorganisatie de ANVR, het Verbond van Verzekeraars, het Calamiteitenfonds en verschillende reisorganisaties. De minister blikt terug op het bewogen reisjaar 2020, maar grijpt de bijeenkomst ook aan om gezamenlijk vooruit te kijken.

“Nederlanders houden van reizen, en dat is prachtig. Ik gun het iedereen om weer onbezorgd op reis te kunnen. Helaas kan ik op dit moment nog niet met zekerheid zeggen wanneer het weer mogelijk is om op vakantie naar het buitenland te gaan. Gezondheid staat natuurlijk voorop, de start van de vaccinaties stemt hoopvol. Als overheid zijn we achter de schermen bezig om vorm te geven aan het antwoord op de vraag hoe we straks verantwoord en ‘coronaproof’ op vakantie kunnen. De ervaringen en inzichten van de reisorganisaties zijn hierbij heel belangrijk. We blijven daarom ook de komende tijd, nauw met elkaar in gesprek”, aldus minister Blok.

Consulaire cijfers 2020
Naast de repatriëring verleende het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2020 hulp aan ruim 4200 Nederlanders in een acute noodsituatie in het buitenland. Het aantal individuele gevallen van consulaire bijstand was vorig jaar 36 procent meer dan in 2019. Zo hielp het ministerie vorig jaar 220 Nederlanders die in het ziekenhuis werden opgenomen en bemiddelde een ambassade of consulaat 551 keer voor Nederlanders die zonder geld in het buitenland zaten.

Ook de reisadviezen, waarmee Buitenlandse Zaken Nederlanders informeert over de situatie in het buitenland, bleken in 2020 een belangrijk instrument. De reisadviezen zijn vorig jaar 89,5 miljoen keer geraadpleegd. Ter vergelijking: in 2019 stond de teller op 3,25 miljoen.

Hof wil nadere toelichting van deskundige in zaak over letsel dressuurpaard

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft dinsdag in de zaak tussen de eigenaresse van een paard en een manege besloten nadere vragen te stellen aan de deskundige. De deskundige moet duidelijkheid geven over de periode waarin het paard letsel aan de mond heeft opgelopen en of de manege en de amazone het letsel hadden moeten opmerken.

Onherstelbaar letsel
Van medio 2010 tot begin 2014 was het paard gestald bij de manege. De eigenaresse stelt dat haar paard in die periode onherstelbaar letsel heeft opgelopen aan zijn mond en flanken. Volgens de eigenaresse zijn de ruiters en/of verzorgers van de stal hiervoor aansprakelijk. Ze vindt dat de stal een schadevergoeding ter waarde van de waardevermindering van het paard aan haar moet betalen. De rechtbank Oost-Brabant oordeelde eerder dat zowel de stal als een van de ruiters het gevorderde bedrag niet hoefde te betalen omdat de eigenaresse haar stelling onvoldoende had onderbouwd.

Tussenuitspraak
Op 4 november 2020 was de zitting in hoger beroep. Het hof gaat uit van het vermoeden dat het letsel aan de mond is ontstaan in de periode dat het paard was gestald bij de manege. Het letsel staat voor het hof op grond van een in hoger beroep uitgebracht deskundigenrapport vast, maar het is onvoldoende duidelijk geworden dat er (blijvende) klinische klachten zijn als gevolg van dat mondletsel. De waardevermindering die de eigenaresse heeft gevorderd omdat het paard niet meer aan dressuurwedstrijden kan meedoen, komt daarom niet voor vergoeding in aanmerking.

Andere schadeposten
Mogelijk komen andere schadeposten nog wel voor vergoeding in aanmerking, waaronder wellicht een deel van de gemaakte kosten voor verzorging. Daarover moeten de partijen het hof nader informeren. Het hof gaat nu uit van het vermoeden dat het mondletsel van het paard is ontstaan in de periode dat het bij de manege was gestald. Hierover en over de vraag of de manege en de amazone het letsel hadden moeten opmerken wil het hof nadere vragen stellen aan de deskundige.

FOK! Wat een weer: zacht met een flinke woei

winterbanner

Het is bewolkt en vooral in het noorden en westen valt af en toe regen. Vooral in het zuiden komt in de middag ook de zon af en toe tevoorschijn. De maxima liggen rond 9°C. Er staat een zuid- tot zuidwestelijke wind, matig tot vrij krachtig boven land, krachtig aan zee en op het IJsselmeer, hard, 7 Bft, in het Waddengebied.

Woensdagavond wordt van het zuidwesten uit de bewolking weer geleidelijk dikker en gaat ook de wind verder aantrekken. De wind wordt meest zuidelijk, vrij krachtig, in de kustgebieden hard, 7 Bft, in het zuidwestelijk kustgebied hard tot stormachtig, 7-8 Bft, daar komen ook zware windstoten voor van 75-90 km/uur.

In de nacht naar donderdag is het zwaar bewolkt en trekt een gebied met regen van west naar oost. Tegen de ochtend klaart het in het zuidwesten en westen op. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind draait van zuid naar zuidwest en blijft stevig doorstaan, krachtig boven land, in de kustprovincies hard en aan de kust stormachtig, mogelijk even storm, 8-9 Bft. In de kustgebieden komen daarbij zeer zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur voor, landinwaarts zware windstoten tot ongeveer 75 km/uur, in het zuidoosten tot 85 km/uur.

Donderdag klaart het van het westen uit verder op. In de ochtend zijn er flinke zonnige perioden maar in de middag komen er in het noorden en westen enkele buien met aan de kust een kleine kans op onweer. In de avond is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit regenen. De middagtemperatuur komt uit op 8-9°C. De aanvankelijk forse zuidwestenwind neemt gedurende de dag geleidelijk in kracht af naar matig, aan zee naar (vrij) krachtig, het laatst in het noordelijk kustgebied. In de avond wordt de wind in het zuiden en oosten zwak en komt dan uit uiteenlopende richtingen, maar later in de avond kan in Limburg weer een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind opsteken. (Bron: KNMI)

Dijkwater onder de bewolking (Foto: Scherpschutter)
Dijkwater onder de bewolking (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Amsterdamse kater na reis van 160 kilometer teruggevonden in Norg

Hij verdwijnt vlak voor kerst in Amsterdam. 27 dagen later en 160 kilometer verder wordt ‘ie teruggevonden in het Drentse Norg: Rooie, de Amsterdamse kater. Zo meldt het AD.

Zijn baasjes slaan op 22 december alarm en hebben hem sinsdien gemist. De kat is netjes gechipt en geregistreerd maar de eigenaren bleven in het ongewisse over de verblijfplaats van hun geliefde Rooie, tot ze ineens maandag bericht kregen. Hun kat huisdier is gevonden in Drenthe, wel ietsje vermagerd, maar verder goed gezond. De rode kater is inmiddels opgehaald en is weer veilig mee met zijn baasjes naar huis.

Halsema: politie 'humaan, gedisciplineerd en gedecideerd' tijdens coronaprotest

Burgemeester Femke Halsema noemt het gedrag van de demonstranten die zondag op het Museumplein stonden en zich tegen de politie keerden 'onacceptabel'. Bovendien nam het gevaar voor de volksgezondheid toe doordat de coronamaatregelen niet werden gevolgd. Zo meldt AT5.

Dat schrijft Halsema vanavond in een brief aan de gemeenteraad. Het is voor het eerst sinds zondag dat ze zich publiekelijk over de demonstratie, die op deze locatie niet mocht plaatsvinden en uitliep op rellen, uitlaat.

Niet gecorrigeerd
In de brief schrijft Halsema dat organisator Michel Reijinga zijn achterban 'niet actief en transparant informeerde en corrigeerde' over het feit dat de demonstratie alleen in het Westerpark mocht plaatsvinden. Volgens de burgemeester zette Reijinga zondagochtend een video online waarbij hij, terwijl hij in de omgeving van het Museumplein stond, 'mensen aanmoedigde "koffie" te komen drinken'.

De eerste demonstranten waren er al rond 12.15 uur. Agenten van de zogeheten vredeseenheid hebben hen gevraagd te vertrekken, maar hadden 'beperkte invloed' op de groep. Rond 13.30 uur was de groep een stuk groter en waren de eerste spandoeken en vlaggen te zien. 'Aanwezigen hielden zich daarbij niet of nauwelijks aan de anderhalve meter afstand', schrijft Halsema. Ook zijn er tijdens het protest groepsknuffels gegeven.

Stenen
Om 14.00 uur werd omgeroepen dat iedereen het Museumplein af moest en om 14.45 uur kwam de Mobiele Eenheid in actie. Halsema schrijft dat de demonstranten zich fysiek en verbaal tegen de politie keerden en met stenen naar agenten en paarden gooiden. 'Het voortduren van deze gedragingen en het toenemende risico voor de volksgezondheid, was voor de driehoek onacceptabel.'

Ze zegt dat de politie geconfronteerd is met 'onbegrip, tegenwerking, agressie en uiteindelijk geweld'. 'Samen met mijn partners in de driehoek wens ik te benadrukken dat de politiemensen onder deze moeilijke omstandigheden humaan, gedisciplineerd en gedecideerd hebben opgetreden.'

Vandaag wordt er op verzoek van JA21 en het CDA tijdens de gemeenteraadsvergadering over de demonstratie gesproken.

OM eist 20 jaar voor doden van zwangere vrouw en veroorzaken explosie flat

Een 45-jarige man uit Haarlem hoorde op dinsdag 19 januari een gevangenisstraf van 20 jaar tegen zich eisen. Hij wordt ervan verdacht op 11 september 2019 zijn zwangere vrouw om het leven te hebben gebracht en vervolgens een explosie te hebben veroorzaakt in hun flatwoning aan de Rudolf Steinerstraat in Haarlem. Het slachtoffer laat drie kinderen na.

De politie kreeg die bewuste dag in september om 22.51 uur de melding dat er een explosie had plaatsgevonden in een flatgebouw. Ter plaatse bleek de hele voorgevel van de woning weg en op het parkeerterrein voor het flatgebouw te liggen. Tijdens het blussen van de brand werd in de woning het lichaam van de echtgenote van de verdachte gevonden. De vrouw bleek 31 weken in verwachting te zijn. Door haar overlijden had het kindje in haar buik geen schijn van kans. De verdachte meldde zichzelf drie uur na de explosie bij de politie met de woorden: ‘Daar woont mijn vrouw, er was opeens een explosie’. In de auto waarin hij reed, lagen de drie kinderen van het echtpaar te slapen.

Onderzoek
Er volgde een grootschalig onderzoek naar wat er zich die dag in de woning had afgespeeld en wat er aan de ontploffing vooraf was gegaan. De verdachte zelf wil hier tot op de dag van vandaag niks over verklaren. Hij verklaart onschuldig te zijn en wijst naar het slachtoffer zelf, zij zou zelfmoord hebben gepleegd door het huis in brand te steken. Onderzoek wijst uit dat dat niet kan, zij was al overleden voordat de brand uitbrak.

Forensisch onderzoek was lastig door de gevolgen van de brand in de woning. De kamer waarin het slachtoffer werd aangetroffen en haar lichaam waren dusdanig aangetast dat nader onderzoek nauwelijks mogelijk was. Toch is het OM van oordeel dat er voldoende bewijs voor handen is om de twee feiten die de verdachte ten laste worden gelegd (brandstichting en dubbele doodslag) hard te maken.

Verdachte
De verdachte werd vlak nadat hij zichzelf had gemeld aangehouden. Hij rook sterk naar brand en had brandgaten in zijn jas en broek. Ook had hij brandwonden.
Aan de auto van de verdachte werd onderzoek verricht. Met speciale apparatuur werd de aanwezigheid van een brandbare stof (benzine) gemeten in vloerdelen van de auto, wat ook kan worden bevestigd na nader onderzoek van NFI. De conclusie is dat in de auto van verdachte benzine is vervoerd, die gebruikt is bij de explosie. Verder blijkt uit het onderzoek dat de man kort voor de explosie benzine heeft getankt. Op camerabeelden is te zien dat hij de tankslang door een open achterruit steekt. Precies op de plek waar de apparatuur later benzine heeft gemeten. Ook blijkt dat de verdachte dichtbij de woning was toen de explosie plaatsvond.

Onderzoek naar wat er die dag gebeurde
Uit onderzoek blijkt dat verdachte en het slachtoffer op de bewuste dag meerdere keren telefonisch contact hadden met elkaar. Uit verschillende gegevens blijkt dat zowel verdachte als slachtoffer op 11 september gedurende de dag meermalen tegelijkertijd in de woning waren. Om 22.51 uur vertrok de auto van de verdachte. Het slachtoffer verscheen om 14.00 uur niet op haar afspraak bij de tandarts en met haar telefoons werd niet meer gebeld. De verdachte wil geen inzage geven in zijn telefoon en weigert de toegangscode te geven. De telefoons van het slachtoffer zijn nooit gevonden.
Uit getuigenverklaringen blijkt dat de man en vrouw die dag in de woning ruzie hadden.

Vast is komen te staan dat de vrouw door geweld op haar hals om het leven is gekomen. Daarnaast had zij een forse verwonding op haar achterhoofd. Aan haar been is een metalen draad met knoop aangetroffen, wat erop wijst dat zij mogelijk is vastgebonden. Dat zij zelfmoord heeft gepleegd, is naar oordeel van het OM niet aannemelijk. De vrouw stond nog middenin het leven, was blij met haar zwangerschap en volgde een studie. Uit het onderzoek is gebleken dat er relatieproblemen waren en dat het slachtoffer wilde scheiden. Verdachte wilde dit niet.
De verdachte weigerde mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, waardoor er niet kon worden vastgesteld of hij een stoornis heeft. Hij wordt daarom voor toerekeningsvatbaar gehouden.

Ernst van de feiten
Verdachte heeft van het slachtoffer haar meest kostbare bezit, haar leven ontnomen. Ook het leven van het kindje dat zij droeg, heeft hij daarmee vroegtijdig beëindigd. Nabestaanden, waaronder haar drie jonge kinderen, moeten verder leven met dit grote verlies.
Met het veroorzaken van de explosie en de brand heeft de verdachte ook veel andere flatbewoners in gevaar gebracht: er waren veel mensen, waaronder kinderen aanwezig. Een groot deel van het flatgebouw en de woningen daarin raakten flink beschadigd.
De verdachte heeft geen enkel inzicht willen geven wat er die dag is gebeurd. Hij toont geen spijt, maar legt de schuld neer bij het slachtoffer. Dat rekent het OM hem aan. Alles bij elkaar afgewogen komt het OM uit op een strafeis van 20 jaar, de hoogste straf die geëist kan worden tegen de verdachte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.