FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 januari 2021

Random Pics van de Dag #203

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse handballers pakken in EK-kwalificatie knap punt tegen Slovenië

De Nederlandse handballers hebben zondagavond een stunt geboekt in de kwalificatiewedstrijd in en tegen Slovenië voor het EK van 2022. Oranje maakte in de slotseconden de 27-27 en boekte een knap gelijkspel tegen groepsfavoriet Slovenië.

Het Nederlands handbalteam had vorige week in Almere nog een duidelijke nederlaag geleden tegen Slovenië (23-34) en moest het vandaag opnieuw opnemen tegen Sloveense handballers. Nederland had Luc Steins terug, die vorige week vanwege een coronabesmetting het thuisduel nog moest missen, en dat was goed te merken aan het Nederlandse spel.

Oranje kon tot 15-15 goed meekomen met Slovenië, maar in de tweede helft leek Slovenië toch met de winst ervandoor te gaan. Met nog tien minuten spelen was het 25-20 in het voordeel van de Sloveense ploeg, toch knokte Nederland zich terug in de wedstrijd en kwam weer op gelijke hoogte met de Slovenen (25-25).

In de laatste minuten van de wedstrijd leek Slovenië alsnog met de winst ervandoor te gaan, maar bij 27-26 in het voordeel van Slovenië, met nog een halve minuut te gaan verspeelde de thuisploeg de bal. Nederland kreeg nog één aanval om te spelen en het was Kay Smits, goed voor negen goals deze wedstrijd, die voor het gelijkspel zorgde.

Voor Nederland is het belangrijk punt, waardoor het team van bondscoach Erlingur Richardsson ook na de duels met Slovenië uitzicht blijft houden op het EK van 2022. Nederland staat momenteel derde achter Polen en Slovenië, maar speelt dit jaar nog twee keer tegen Polen. Ook neemt Nederland het nog één keer op tegen Turkije, waarvan ze eerder deze EK-kwalificatiereeks wonnen.

Bekersprookje Marine AFC eindigt thuis tegen Tottenham

Tottenham Hotspur heeft zondag probleemloos de vierde ronde van de strijd om de FA Cup bereikt. Aan het historische sprookje van Marine AFC kwam een einde. Het werd 0-5

Marine komt uit op in de Northern Premier League Division One North West op het achste niveau van de Engelse voetbalpiramide. Tottenham staat vierde in de Premier League. Dit is het grootste verschil ooit in deze fase van het oudste bekertoernooi ter wereld. 

Het was voor The Lilywhites op meer fronten een historische dag. Met meer dan 25 duizend virtuele bezoekers, die voor hun ticket tien pond betaalden om Marine FC door de de coronabeperkingen misgelopen inkomsten alsnog te bezorgen, was thuishaven Rossett Park ruim acht keer uitverkocht. Mourinho was een van de mensen die een ticket had aangeschaft.

Op het virtueel meer dan afgeladen Rossett Park, met de nodige mensen die vanuit de aangrenzende achtertuinen meekeken, had Neil Kenghi Marine FC na twintig minuten verder laten dromen met zijn schot op de lat. Na een kwart wedstrijd werd de thuisploeg snel uit de droom geholpen door goals van Carlos Vinicius (3) en Lucas Moura.

Voor Alfie Devine werd het ook een zeer bijzondere avond. De pas zestienjarige Engelse middenvelder maakte als invaller zijn debuut in de Tottenham-hoofdmacht, waardoor hij de jongste speler in de clubhistorie is. Een kwartier na zijn entree schoot hij raak. Zijn schot in de korte hoek was het laatste wapenfeit van Tottenham.

Dat sprookjesdebuut vond plaats in de thuishaven van Marine FC, dat na de successen tegen Barnoldswick Town, Frickley Athletic, Runcorn Linnets, Nantwich Town, Chester, Colchester United en Havant & Waterlooville het memorabele FA Cup-avontuur op zondag 10 januari zag eindigen.

Schansspringer Granerud wint weer en vergroot voorsprong in World Cup

Schansspringer Halvor Egner Granerud heeft zijn zesde World Cup-zege van de winter te pakken. De Noor was de beste in de tweede wedstrijd in Titisee-Neustadt in het Zwarte Woud.

De Noren maakten indruk in de eerste ronde: World Cup-leider Halvor Egner Granerud sprong naar de leiding, Daniel André Tande volgde. Granerud's achtervolger in de World Cup, de Duitser Markus Eisenbichler, kwam tot de derde plek, voor de Oostenrijker Stefan Kraft. Marius Lindvik uit Noorwegen deed ook nog mee, net als de Polen Dawid Kubacki en Jakub Wolny en de Japanner Ryoyu Kobayashi.

Kobayashi verdedigde zijn plek in de tweede ronde, Wolny leverde twee plekken in. De 'sprongsterke' Kubacki nam overtuigend de leiding in handen, Lindvik ging er nipt overheen en Kraft stootte hem dan weer van plek één. Eisenbichler viel met een matige landing een plekje terug, maar Tande verdedigde zijn positie in de top-2. Granerud sprong als laatste en deed dat uitstekend: hij pakte de overwinning, alweer de zesde uit zijn carrière én van dit seizoen.

Russische en Franse biatleten winnen gemengde estafettes in Oberhof

De eerste van twee weken World Cup biatlon in het Duitse Oberhof is zondag afgesloten met de gemengde estafettes. De dag werd geopend met de reguliere gemengde estafette, vervolgens was het de beurt aan de single mixed-estafette, met teams van één man en één vrouw in plaats van twee mannen en twee vrouwen.

Gemengde estafette
Namens Rusland deed Uliana Kaisheva het met drie extra patronen bij het schieten niet geweldig goed, maar Svetlana Mironova maakte dat helemaal goed. De altijd razendsnelle, maar vaak op de schietbaan wat minder trefzekere Sveta-Raketa trof tien keer doel en bracht Rusland naar de leiding. Duitsland volgde na optredens van Vanessa Hinz en Denise Herrmann, voor Frankrijk (Anaïs Chevalier-Bouchet en Justine Braisaz-Bouchet) en Noorwegen (Ingrid Landmark Tandrevold en Marte Olsbu Røiseland).

Bij de Russen had Alexander Loginov het niet heel makkelijk op de schietbaan, maar hij hield de Noor Johannes Dale en de Duitser Benedikt Doll achter zich, net als de wat moeizaam schietende Fransman Fabien Claude. Eduard Latypov kreeg namens de Russen na missers bij het staand schieten bezoek van Sturla Holm Lægreid, maar in de eindsprint gaf hij de Noor het nakijken. Quentin Fillon Maillet schudde Arnd Peiffer af, nadat de Duitser in de laatste schietbeurt flink de mist in ging, en hielp Frankrijk naar plek drie, voor de verrassende Wit-Russische ploeg en Duitsland.

Single mixed-estafette
Julia Simon begon namens Frankrijk met tien treffers en haar teamgenote Emilien Jacquelin herhaalde dat kunstje. In haar tweede optreden had Simon wel drie extra patronen nodig, maar de Franse leiding kwam absoluut niet in gevaar en Jacquelin maakte het af met nog eens tien uit tien op de schietbaan - vooral zijn staande schietbeurt was van uitermate indrukwekkend niveau, als ware hij een machinegeweer gebruikte.

Achter Frankrijk gingen aanvankelijk Tiril Eckhoff en Johannes Thingnes Bø namens Noorwegen voor plek twee, maar Eckhoff ging bij haar laatste schietbeurt volledig de mist in: acht schoten, twee treffers. Bø wist de derde plek nog wel te redden, maar door drie missers van hemzelf zat plek twee er niet meer in. Die ging naar Hanna Öberg en Sebastian Samuelsson uit Zweden, die weliswaar wat minder snel waren, maar wel uitstekend schoten en zo op 38 seconden van het Franse duo de finish passeerden.

Voor België was er een uiterst knappe twaalfde plek in het veld van 25 teams: Lotte Lie had drie extra patronen nodg, Florent Claude zelfs maar één en daarmee gaven ze landen als Oekraïne en Zwitserland knap het nakijken.

Emotionele toespraak Schwarzenegger: "Trump is mislukte president"

Acteur, Republikein en politicus Arnold Schwarzenegger deelde een emotionele toespraak waarin hij verhaalt over zijn jeugd in een opkrabbelend Oostenrijk na de oorlog. De voormalig gourveneur van Californië heeft geen goed woord over voor de acties van Donald Trump, maar hij gelooft dat de Amerikaanse democratie altijd zal overwinnen.

Tour de Ski: Monsterklim beslist eindklassement, Bolshunov en Diggins winnen

In het Italiaanse Val di Fiemme is zondag alweer een einde gekomen aan de Tour de Ski, de meest prestigieuze etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde met de achtste en laatste etappe, een massastart over ongeveer tien kilometer met de monsterlijke slotklim op de Alpe Cermis.

Vrouwen
De Amerikaanse Jessie Diggins ging als klassementsleidster de wedstrijd in, met de Russische Yulia Stupak op 54 seconden. De Finse Krista Pärmäkoski (+1:51), het Russische duo Natalia Nepryaeva (+1:58) en Tatiana Sorina (+2:03), de Zweedse Ebba Andersson (+2:10), de Amerikaanse Rosie Brennan (+2:19) en Katharina Hennig (+2:27) uit Duitsland streden nog om de overige podiumplekken.

Op de flanken van de Alpe Cermis trok Andersson gelijk al ten strijde, waarna de een na de ander moest lossen. Alleen Diggins en Stupak konden redelijk volgen en in no-time was Andersson in het klassement virtueel voorbij gegaan aan Sorina, Nepryaeva en Pärmäkoski. In de slotkilometer leek zelfs Stupak in de problemen te komen, nadat de Russische afhaakte bij Diggins.

Andersson bleef gas geven en boekte haar eerste World Cup-zege, Diggins kwam tien seconden later als eerste Amerikaanse Tour de Ski-winnares ooit over de finish. De Française Delphine Claudel volgde op 32 seconden, Stupak verdedigde haar tweede plek in het klassement door op 40 seconden te finishen. Andersson's aanval werd wel beloond, want in het klassement eindigde de Zweedse, die een uiterst matig openingsweekeinde kende, op een prachtige derde plek.

Mannen
Alexander Bolshunov had al vijf etappes gewonnen en werd tweede en derde in de twee sprintetappes, dus zijn eindzege was al zo goed als zeker: Maurice Manificat volgde op 3:22 minuten. De Fransman knokte om de tweede plek en had concurrentie van drie Russen: Ivan Yakimushkin, Artem Maltsev (beiden +3:27) en Denis Spitsov (+3:50), gezien zijn wat kleinere postuur een prima man voor een zware klim.

Op de klim werd alsmaar duidelijker dat Spitsov er vol voor ging en hij sloeg gestaag een gat naar zijn podiumconcurrenten, hoewel Manificat wel aardig in de buurt bleef. Spitsov pakte zijn eerste World Cup-overwinning, Bolshunov schoof in de slotfase nog naar de tweede plek op dertien seconden en finishte zo in alle acht etappes op het podium, een unicum. Manificat werd derde op vijftien seconden en consolideerde zijn tweede plek in het klassement.

Yakimuskhin hield in de slotfase nog aardig stand en finishte als zesde, maar het was niet genoeg: hij kwam vier seconden tekort om Spitsov van de derde plek af te houden in het eindklassement. De Nederlandse Oostenrijker Mika Vermeulen werd uiterst knap 22e en sloot de Tour af met een 40e plek.

Bobsleeër Friedrich breekt record met 46e World Cup-zege

Het Europees kampioenschap bobsleeën in het Duitse Winterberg is zondag afgesloten met de wedstrijd in de viermansbobs. Zoals altijd was de wedstrijd geïntegreerd in de World Cup en dat was dan ook de voornaamste prijs die op het spel stond.

Niet geheel verrassend stond Francesco Friedrich na de eerste run bovenaan, samen met remmers Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller. Het team van de Canadees Justin Kripps volgde op 0,24 seconden, de Oostenrijkse slee van Benjamin Maier gaf 0,34 seconden toe en de Rus Rostislav Gaitiukevich stond al op 0,55 seconden.

In de tweede run deed Gaitiukevich met een uiterst indrukwekkende afdaling een gooi naar een podiumplek, Maier leidde zijn team er 0,19 seconden onderdoor. Kripps en zijn team gingen dan weer 0,19 seconden onder de Oostenrijkers door, met alleen Friedrich en co te gaan. De Duitsers braken het startrecord en wonnen met 0,57 seconden, waarmee Friedrich geschiedenis schreef: het was zijn 46e World Cup-zege, nadat hij het record van de legendarische André Lange een dag eerder al evenaarde.

Ivo de Bruin noteerde een keurige negende tijd in de eerste run, samen met remmers Joost Dumas, Dennis Veenker en Janko Franjic. In run twee ging het iets minder goed, waardoor de Nederlandse slee twee plekken inleverde en als elfde eindigde.

Skiester Gut-Behrami raast naar super-G-winst in St. Anton

Alpineskiester Lara Gut-Behrami heeft de super-G in het Oostenrijkse St. Anton gewonnen. De Zwitserse pakte daarmee haar eerste overwinning van het nog relatief jonge seizoen.

Gut-Behrami ging als vijfde naar beneden en noteerde met afstand de snelste tijd. Tamara Tippler uit Oostenrijk benaderde haar vervolgens tot op 0,45 seconden, Federica Brignone gaf 0,72 seconden toe.

Corinne Suter deed het beter en hield de schade op haar landgenote beperkt tot 0,20 seconden, waarna alleen Marta Bassino nog een dreiging vormde: de Italiaanse bleef steken op 0,16 seconden en pakte zo een prima tweede plek.

Uitslag Ajax - PSV

De topper in de eredivisie tussen Ajax en PSV is in een gelijkspel geëindigd. PSV kwam al snel op een 0-2 voorsprong dankzij twee goals van Eran Zahavi, maar Ajax herstelde zich knap en maakte de achterstand nog ongedaan en daarmee moesten de beide ploegen genoegen nemen met één punt.

PSV ging direct goed van start in de Johan Cruijff Arena. Na twee minuten kwamen de Eindhovenaren na een goede combinatie tussen Donyell Malen en Eran Zahavi kwam PSV op voorsprong dankzij Zahavi. Na iets meer dan twintig minuten leek PSV de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Na balverlies van Antony kwam PSV er razendsnel uit en opnieuw na een assist van Malen maakte Zahavi beheerst af.

Ajax ging na de 0-2 wat beter spelen en zocht na de aansluitingstreffer en vond die vlak voor rust. Dusan Tadic kwam aan de linkerkant goed door en bediende Quincy Promes, die de 1-2 binnenschoot. Na rust bracht Erik ten Hag recordaanwinst Sébastien Haller. De spits viel in voor de tegenvallende Zakaria Labyad en was meteen levensgevaarlijk. De Fransman werd in de diepte gestuurd en scoorde ook, maar deed dit vanuit buitenspelpositie.

Toch had Haller zijn waarde voor Ajax. De spits gaf de assist voor de 2-2 die Antony beheerst binnen schoot. Na de gelijkmaker ging het in de tweede helft sterkere Ajax op zoek naar meer, maar dat kreeg het niet. Door het gelijkspel blijven de Amsterdammers wel aan kop in de eredivisie.

AFC Ajax

2 - 2

PSV

 40' Promes
 65' Antony
   2' Zahavi
 21' Zahavi
 
 Gele kaart: Klaassen, (AFC Ajax), Zahavi, (PSV)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Rensch/79)
Schuurs
Blind
Tagliafico
Klaassen
Promes (Kudus/79)
Gravenberch
Antony
Labyad (Haller/46)
Tadic
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max
Ihattaren (Gutiérrez/82)
Rosario
Sangaré
Gakpo (Thomas/68)
Malen (Mauro Júnior/76)
Zahavi (Madueke/82)

Slalomklassieker Adelboden levert fraai podium op

In het Zwitserse Adelboden heeft de slalomklassieker voor de alpineskiërs een verrassende uitslag opgeleverd. Op de beruchte Chuenisbärgli, een van de steilste wedstrijdpistes die er zijn, werd de boel in de tweede run flink overhoop gegooid.

De Fransen deden het in de eerste run het best, maar dit keer was het niet Alexis Pinturault, de dominante winnaar van de twee reuzenslaloms. Clement Noël noteerde de snelste tijd, Victor Muffat-Jeandet volgde op 0,41 seconden. Achter hem was het spannend: de Zwitser Loïc Meillard volgde Muffat-Jeandet op één honderdste, Marco Schwarz uit Oostenrijk zat daar dan weer één honderdste achter.

Ook de Zweed Kristoffer Jakobsen (+0,56) deed het uitstekend, net als Sebastian Foss-Solevaag (+0,68) uit Noorwegen. Verder zaten ook de Rus Alexander Khoroshilov (+0,73), de Brit Dave Ryding (+0,76) en thuisskiërs Tanguy Nef (+0,82) en Ramon Zenhäusern (+0,91) nog binnen een seconde, met de Duitser Linus Strasser (+1,01) er niet ver vandaan.

De top-8 in de tweede run werd geopend met Strasser aan de leiding, Ryding was één honderdste langzamer. Khoroshilov leverde vijf plekken in, net als Foss-Solevaag, waarna Jakobsen na een fout zelfs twaalf posities verloor. Schwarz hield wél stand en pakte met 0,14 seconden de leiding over, met nog drie man bovenaan de beruchte piste.

Meillard kon het voor eigen 'publiek' niet helemaal bolwerken: nadat hij zaterdag de leidende positie in de reuzenslalom uit handen gaf, raakte hij nu vier plekken kwijt. Muffat-Jeandet miste al vroeg een poortje en moest terug, waardoor hij uiteraard volstrekt kansloos was en achteraan eindigde.

Noël kon het zo af gaan maken, maar de Fransman viel liefst zeven plekken terug. Schwarz pakte zo de winst, voor Strasser en Ryding, gezien de eerste run een vrij verrassend podium.

Mensenrechtenorganisatie vreest Big Tech-censuur na ban Trump

De American Civil Liberties Union (ACLU), een Amerikaanse niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers, heeft grote vragen gesteld bij het verbannen van de Amerikaanse president Donald Trump en een aantal van zijn supporters van sociale media.

De ACLU is bang dat minderheden het slachtoffer van de Big Tech gaan worden op het moment dat deze bedrijven gaan besluiten dat zwarten, hispanics of leden van de LGTB==D~gemeenschap ook geen stem meer mogen laten horen.

"Trump kan zich altijd wenden tot nieuwsorganisaties zoals Fox, maar minderheden hebben die kansen niet", zo klonk het in de verklaring van ACLU.

The Donald is inmiddels van een groot aantal sociale media platforms verbannen, inclusief het huismoedertjeplatform Pinterest. De komende periode zijn er dus geen beschilderde bloempotten van de hand van Trump meer te verwachten.

Censuur tegen conservatief geluid
Daarnaast zijn populaire conservatieve sociale mediaplatformen zoals Parler al verbannen van het internet. Niet alleen zijn ze verwijderd uit de App Store van Apple en Googles Play Store, maar ook webhoster Amazon heeft de doorgifte van Parler geblokkeerd, waardoor de gebruikers monddood zijn gemaakt.

Elon Musk, groot criticaster van grote social mediaplatformen, suggereerde al dat het conservatieve geluid via Signal gehoord mocht worden. Na zijn Twittertip schoot het aandeel Signal met 1100 procent omhoog, echter was dit niet het aandeel van sociale mediaplatform maar van een gelijknamig,  totaal ongerelateerd, bedrijf Signal Advance Inc.

Alternatief Gab meldt intussen dat zij tienduizenden nieuwe aanmeldingen per uur krijgen, na de zuiveringsactie van Twitter. Gab host zichzelf, waardoor ze niet afhankelijk zijn van de constante veranderingen in de virtuele wereld van de politieke correctheid.

Uitslag VVV-Venlo - Willem II

In de strijd tegen degradatie in VVV-Venlo een belangrijke zege geboekt op concurrent Willem II. Door een doelpunt in blessuretijd won het de wedstrijd met 2-1.

In de eerste helft was Willem II duidelijk de betere ploeg maar uit alle kansen werd maar één keer gescoord, Van der Heijden scoorde uit een vrije trap
van Trésor. Na rust kantelde langzaam het beeld en werd VVV sterker, tot kansen leidde dit echter nauwelijks. Ongeveer een kwartier voor tijd werd het toch gelijk toen de thuisploeg een penalty kreeg na hands van Köhn. Giakoumakis faalde niet.

In de blessuretijd was het diezelfde Giakoumakis die VVV na de overwinning schoot. Willem II kreeg daarna nog wel een kans om de nederlaag te voorkomen maar Romeny stuitte op keeper Kirschbaum.

VVV-Venlo

2 - 1

Willem II

 79' Giakoumakis(pen)
 90+3' Giakoumakis
   15' v.d.Heijden
 
 Gele kaart: Giakoumakis, (VVV-Venlo), v.d.Heijden, v.d.Heijden, (Willem II)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Dekker
Gelmi
Da Graca (Swinkels/70)
Guwara
S.Janssen (Arias/75)
Post
Machach
V.v.Crooy
Giakoumakis
John
  Brondeel
Heerkens
Holmén
v.d.Heijden
Köhn
Saglam
Trésor
Saddiki
Nunnely (Romeny/46)
Wriedt
Pavlidis

Van de Zandschulp door naar tweede ronde kwalificaties AO, Schoofs klaar

Botic van de Zandschulp heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van de Australian Open. De nummer 156 van de wereld was in Doha met 3-6, 6-1 en 6-4 te sterk voor de Italiaan Lorenzo Musetti, de mondiale nummer 129.

De kwalificatietoernooien worden vanwege het coronavirus in Doha en Dubai afgewerkt. Dit in verband met de strenge quarantainemaatregelen in Australië. Het hoofdtoernooi in Melbourne begint pas op 8 februari.

Musetti won in 2019 het juniorentoernooi van de Australian Open en is de voormalig nummer één bij de jeugd. Hij stond als dertiende op de plaatsingslijst van de kwalificaties. In de tweede kwalificatieronde neemt Van de Zandschulp (25) het op tegen de Argentijn Andrea Collarini of de Braziliaan João Menezes.

Bibiane Schoofs kan al weer naar huis. Ze moest met 6-3 en 7-6 (6) haar meerdere erkennen in de Chileense Daniela Seguell. Maandag komen onder andere Indy de Vroome, Richel Hogenkamp en Robin Haase de baan op.  

Uitslag sc Heerenveen - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft SC Heerenveen een keiharde thuisnederlaag bezorgd. Halverwege was het 0-3. Herhaaldelijk dramatisch verdedigen werd meerdere keren afgestraft. De aansluitingsteffer van de Friezen in de tweede helft was niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Heerenveen staat na vijftien wedstrijden achtste in de Eredivisie met twintig punten. Fortuna Sittard heeft vier punten minder en klom naar de twaalfde plaats.   

sc Heerenveen

1 - 3

Fortuna Sittard

 72' H.Veerman    20' Rienstra
 24' Cox
 37' Flemming
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Akujobi
v.Hecke (Dresevic/60)
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo (Smit/87)
S.de Jong (Hajal/60)
J.Veerman
Nygren (v.d.Heide/46)
H.Veerman
v.Bergen (Batista Meier/74)
  v.Osch
Rota
Angha
Janssen
Cox
Rienstra
Flemming
Tekie
Semedo (Smeets/80)
Polter
Hansson (Kastrati/90)

Een paar honderd mensen bij protest tegen fascisme in Westerpark

Enkele honderden mensen hebben zich vanmiddag verzameld in het Westerpark voor het protest tegen fascisme, meldt AT5 op haar website. Vanwege de coronamaatregelen geldt er een maximum van vijfhonderd demonstranten. Tot op heden lijkt iedereen zich aan de regels te houden.

De demonstratie begon vanmiddag om 15.00 uur en wordt georganiseerd naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in Washington.

Op het gras markeren vijfhonderd stippen waar demonstranten kunnen staan. Het protest werd gisteren op last van de burgemeester, politiechef en hoofdofficier verplaatst van het Museumplein naar het Westerpark, omdat daar beter de toestroom van mensen kan worden gereguleerd.

Dakar-legende Auriol (68) overleden

Hubert Auriol, de eerste coureur die de Dakar-rally zowel op de motor als in een auto won is op 68-jarige leeftijd overleden. Het coronavirus werd hem fataal.

Auriol won de rally op de motor in 1981 en 1983. In 1987 was hij dicht bij een derde zege toen hij in een fel duel verwikkeld was met Cyril Neveu. In de voorlaatste rit brak hij echter bij een val zijn beide enkels. Hij haalde nog wel de finish maar moest in tranen de rally verlaten. Vijf jaar later won hij alsnog voor een derde keer, maar nu met een auto.

Na beëindiging van zijn actieve carrière werd Auriol directeur van de woestijnrally, een functie die hij negen jaar lang zou bekleden, tot 2004.


COVID-19: 6657 nieuwe besmettingen en 54 doden, totaal 872.847 en 12.361

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6657 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 872.847 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 187 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1850 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 25 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 711 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 54 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 12.361 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Uitslag Sparta - Feyenoord

Feyenoord heeft de stadsderby tegen Sparta gewonnen. Het werd 0-2. De debuterende Feyenoord-spits Lucas Pratto mocht in de basis beginnen, maar het was een andere 'goalgetter' die opnieuw goud waard was; verdediger Lutsharel Geertruida. In blessuretijd zorgde Nicolai Jørgensen voor de beslissing.

Door de zege komt Feyenoord dichterbij Ajax en PSV, die elkaar zondag om 16.45 uur treffen. Bovendien is Vitesse weer afgelost als nummer drie. Sparta neemt de tiende plaats in. 

Sparta Rotterdam

0 - 2

Feyenoord

     11' Geertruida
 90+4' Jørgensen
 
 Gele kaart: Abels, Auassar, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels (Fortes/74)
Beugelsdijk
Heylen
Pinto
Burger (Mijnans/58)
Harroui
Auassar (Smeets/ 74)
D.Duarte (Kharchouch/46)
Engels
Thy (Gravenberch/84)
  Marsman
Geertruida
Spajic (Botteghin/46)
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Diemers
Berghuis
Pratto (Jörgensen/71)
Sinisterra (Haps/65)

Schansspringer Stoch zet supervorm door met nieuwe overwinning

In het Duitse Titisee-Neustadt is de World Cup schansspringen weer vervolgd, nadat eerder in de week de Vierschansentournee werd afgesloten.

De Poolse ploeg maakte grote indruk in de eerste ronde en nam vier van de eerste vijf plekken in beslag. Dawid Kubacki ging aan de leiding, kersvers Vierschansentourneewinnaar Kamil Stoch zat er met de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud vlak achter. Piotr Zyla en Andrzej Stekala deden ook nog volop mee om de winst namens Polen, de Duitser Markus Eisenbichler leek verder de laatste die nog serieus kans maakte.

In de finaleronde werd de top-6 geopend met Robert Johansson aan de leiding, waarna Eisenbichler die plek overnam. Stekala viel een plekje terug, maar Zyla verdedigde zijn plek wel en ook Granerud behield zijn positie, waardoor een podiumplek zeker was. Stoch nam plek één over en deed een gooi naar de winst, met succes: Kubacki noteerde een uiterst matige sprong en viel terug naar plek zeven. Stoch pakte zo de winst, voor Granerud en Zyla.

Protest tegen fascisme verplaatst naar Westerpark, maximaal 500 demonstranten

De demonstratie die vanmiddag in Amsterdam wordt gehouden tegen fascisme is verplaatst van het Museumplein naar het Westerpark. Er geldt een maximum van vijfhonderd demonstranten. Dat heeft burgemeester Halsema samen met de politiechef en hoofdofficier besloten, zo meldt AT5. 

Aanleiding voor de wijziging is de huidige strenge lockdown en de besmettelijke nieuwe coronavarianten die ook in Nederland zijn opgedoken. Het maximum van vijfhonderd demonstranten is geadviseerd door de GGD.

De organisatie heeft aangegeven zich aan het maximum aantal demonstranten te houden en te controleren dat er geen extra toeloop kan zijn. Om die reden is er gekozen voor het Westerpark, omdat het Museumplein niet kan worden afgesloten.

De burgemeester benadrukt samen met de politiechef en de hoofdofficier dat zij zich ervan bewust zijn dat demonstreren een grondrecht is, maar dat zij ook de huidige risico's zien voor de volksgezondheid door corona. 'Een aantal van vijfhonderd demonstranten op 1,5 meter afstand van elkaar is verantwoord.' De plekken waar demonstranten mogen staan, worden met stippen gemarkeerd.

De demonstratie wordt georganiseerd naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in Washington en heet 'Van de VS tot NL, nooit meer fascisme'. Het protest begint om 15.00 uur. De organisatie ging uit van minimaal tweehonderd demonstranten.

Letse dubbelrodelaars pakken EK-goud en World Cup-winst op thuisbaan

In het Letse Sigulda is het Europees kampioenschap rodelen van start gegaan en zoals gebruikelijk is die wedstrijd geïntegreerd in de World Cup, zoals ook in het skeleton en bobsleeën het geval is. De mannen en dubbels waren zaterdag aan de beurt, zondag komen de vrouwen en de estafettes in actie.

Mannen
De grote Felix Loch was in de eerste run de snelste, maar Johannes Ludwig zat hem met 0,044 seconden op de hielen en ook achter de twee Duitsers waren de gaten niet groot. Thuisfavoriet Arturs Darznieks volgde op 0,073 seconden, voor de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,089), de Russische wereldkampioen Roman Repilov (+0,110) en de Oostenrijkse veteraan Wolfgang Kindl (+0,116).

Kindl kwam in run twee ruim achter de Russische leider Semen Pavlichenko terecht en ook Repilov kwam niet aan de tijd van zijn landgenoot. Fischnaller nam met 0,084 seconden de leiding in handen en ging met 0,021 seconden voorbij aan Darznieks, die hoopte op zijn eerste World Cup-podium ooit. Ludwig hield 0,067 seconden over om de leiding te pakken, maar Loch haalde uit en won met 0,220 seconden voorsprong, een groot verschil in het rodelen.

Dubbels
De Letten deden het op hun thuisbaan uitstekend: in de eerste run voerden de broers Andris en Juris Sics het veld aan, 0,035 seconden voor de Duitsers Tobias Wendl/Tobias Arlt. Martins Bots en Roberts Plume (+0,084) deden het namens het thuisland ook bijzonder goed en werden gevolgd door de Russen Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov (+0,135), de Oostenrijkers Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,182) en het derde Letse duo, Oskars Gudramovics/Peteris Kalnins (+0,214).

Gudramovics/Kalnins verdedigden hun plek in run twee, Steu en Koller doken er 0,014 seconden onderdoor en zagen Kashkin en Korshunov nog eens twee honderdsten rapper naar beneden komen. Bots en Plume wisten het dit keer eindelijk vol te houden en met een enorm verschil van 0,216 seconden verzekerden ze zich van hun eerste podiumplek ooit. Wendl/Arlt namen plek één met 0,071 seconden over, maar Sics en Sics maakten het met 0,029 af: World Cup-winst én de Europese titel.

De voornaamste concurrenten van Steu/Koller in de strijd om de World Cup, Toni Eggert en Sascha Benecken, eindigden slechts als 22e na een crash in de eerste run.

Akwasi beraadt zich over rol bij Omroep Zwart na afpakken van laptops EO-programma

Akwasi gaat zich beraden over zijn rol binnen Omroep Zwart, waarmee hij in het publieke bestel probeert te komen. Vrijdag bleek dat hij eind december kwaad een interview met Radio 1 had beëindigd. Hij dwong de journalist om de opnames ervan te wissen zo meldt AT5.

De Amsterdamse rapper schrijft op Instagram dat zijn reactie na het 'misgelopen interview' niet is goed te praten. 'Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep Zwart zal zijn.' Hij laat weten voorlopig te zullen zwijgen.

Het interview werd gisteren door het EO-programma Dit is de Dag online gezet. Na een vraag over zijn toespraak tijdens de anti-racismedemonstratie op de Dam zegt hij 'stoppen, nu!' en 'Je gaat het er nu afhalen, anders heb je een probleem met mij'. Hij zou daarna laptops hebben afgepakt en de presentator hebben gedwongen het interview te wissen. Er was echter nog een back-up.

Tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam deed hij onder meer de uitspraak: 'Op het moment in november dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hoogstpersoonlijk op zijn gezicht'. Er werd aangifte tegen hem gedaan, maar het OM besloot hem niet te vervolgen.

Harry en Meghan stoppen met social media

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben social media volledig in de ban gedaan. Na de coronacrisis en de ravage in 'democratisch' Amerika brengen we deze week ook écht belangrijk nieuws.

Harry en Meghan zijn er klaar mee. Het zielige geteisterde stel is zo teleurgesteld in alle onaardige tweets en posts die hen ten deel valt, dat ze op persoonlijke titel en met hun liefdadigheidsinstellingen niet op social media te vinden zijn.

Dat u het maar weet.

Man aangehouden na achtervolging op de A4

De politie heeft zondag 10 januari om 01.10 uur een 34-jarige man uit Amsterdam aangehouden na een achtervolging op de A4. De achtervolging vond plaats na het aantreffen van een illegale gokpartij in Rijswijk aan de Veraartlaan.

Rond 24.00 uur werd een melding gedaan van een mogelijk steekincident in een pand aan de Veraartlaan. Het bleek te gaan om een leegstaand pand en de agenten troffen daar geen slachtoffer aan, wel renden er opeens enkele personen uit het pand en troffen de agenten nog dertig personen aan in een ruimte met drie pokertafels, fiches en speelkaarten. De identiteit van de personen, mannen en vrouwen, werd vastgesteld waarna ze werden heengezonden.

Agenten die net bij het pand aankwamen vanwege het mogelijk steekincident zagen een man uit het pand rennen. De man werd gesommeerd om te blijven staan, maar deze stapte ondanks aanwijzingen toch in zijn auto en startte de motor. Een agent trok hierop het vuurwapen en een ander probeerde de man uit zijn auto te trekken. De man gaf echter gas en reed tijdens het wegrijden met zijn auto tegen een been van de agente. Zij liep licht letsel op, maar hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen. De automobilist reed weg in de richting van de A4 en werd na een achtervolging uiteindelijk ter hoogte van Hoogmade aangehouden.

De agente doet aangifte wegens poging doodslag. De goederen die gebruikt zijn bij het illegaal gokken zijn in beslaggenomen. De politie doet verder onderzoek.

OMT-lid voorspelt langere lockdown: 'Als daling niet doorzet, zijn nog striktere maatregelen nodig'

De huidige lockdown moet worden verlengd nu het aantal coronabesmettingen in Nederland slechts langzaam daalt, dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5. 'Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken.'

Vanwege het oplopend aantal besmettingen, besloot het kabinet op advies van het Outbreak Management Team (OMT) vanaf 15 december in de strengste lockdown tot nu toe te gaan. Officieel lopen de maatregelen op 19 januari af: aankomende dinsdag is er een persconferentie van minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Daar zal bekend worden gemaakt hoe Nederland na 19 januari verdergaat.

'We hangen gezien alle uitdagingen zeker niet tegen versoepelingen aan. We moeten de komende één à twee weken kijken of die lichte daling zich doorzet. Als die zich niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse variant meer de overhand gaat nemen, zit je eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd moet ik zeggen', vertelt Menno de Jong in een nieuwe aflevering van de Corona Q&A op AT5.

Hij vervolgt: 'De huidige maatregelen zouden voldoende moeten zijn mits men zich ook aan alle basale maatregelen houdt. Het dringende advies is ook nog steeds is om thuis te werken, men moet zich daar echt aan houden. Als we dat doen dan hoop ik in de komende weken, als het kersteffect weg is, dat we wel die daling wel gaan zien.'

Volgens De Jong moet het huidige pakket zeker tot het einde van de maand worden verlengd. 'We moeten goed kijken naar wat er gebeurt.'

Daling minder dan gehoopt
De laatste week schommelen de besmettingen landelijk dagelijks tussen de 6500 en 9600. De piek van de tweede golf lijkt achter ons te liggen met als hoogtepunt ruim 13.000 positieve tests op 20 december.

De Jong: 'Wat je gedurende de hele week ziet, is een hele lichte daling. Veel minder dan we gehoopt hadden. De ziekenhuisopnames stegen de afgelopen week nog door. Het was onrustig in het ziekenhuis, er was een grote druk. Dat lijkt inmiddels een beetje te stabiliseren. De rust keert een beetje terug. Maar het aantal infecties en ziekenhuisopnames is niet gedaald zoals we gehoopt hadden met alle maatregelen die genomen zijn.'

Feestdagen
Mogelijke verklaring voor de lichte daling zijn de feestdagen. 'Ik maak me daar wel een beetje zorgen over. Het kan natuurlijk nog een effect zijn van de feestdagen waarbij toch meer mensen bij elkaar gezeten hebben. We gaan richting de echte winter en dan is het makkelijker voor het virus om te verspreiden. De Engelse variant baart ook zorgen, die is zeker in Nederland aanwezig. Als we zo'n dergelijke situatie hier krijgen als in Engeland en de mutatie hier echt verspreiden en echt zo besmettelijk is als men denkt dan geeft dat weer enorme uitdagingen en risico's voor meer infecties', zegt het OMT-lid.

In de berekeningen wordt al rekening gehouden met de effecten die de winter op de verspreiding van het virus heeft. De Jong: 'In de modellen doe je verschillende aannames. Een seizoensinvloed zou betekenen dat het virus zich iets makkelijker verspreidt. Daar kun je een beetje aan de knoppen zitten en verschillende scenario's modelleren: met en zonder seizoensinvloeden. Dat er seizoensinvloeden zijn, ligt erg voor de hand. Dat geldt ook voor andere virussen en dat zou ook voor dit virus gelden.'

Piek ziekenhuizen
In de ziekenhuizen lijkt de piek inmiddels bereikt. 'De afgelopen weken waren enorm druk en spannend. Een beetje vergelijkbaar met de eerste golf. Alleen nu wilden we ook de reguliere zorg zoveel mogelijk in stand houden. Ook zijn er meer medewerkers ziek thuis of in quarantaine. Maar er is ook veel moeheid na zo'n Covid-jaar. Als je dan de ziekenhuisopnames ziet stijgen en je weet niet waar het eindigt, dan geeft dat een grote druk. Er waren dagelijks weer crisisbeleidsteams die bij elkaar komen om de situatie weer te bekijken. De rust lijkt iets terug te keren nu het aantal opnames stabiliseert. Ik hoop dat we over de piek zijn en het de komende weken gaat afnemen zodat we weer een beetje gerust adem kunnen halen. We hadden de laatste weken enorme zorgen over het code zwart scenario', zegt de viroloog van het Amsterdam UMC. 

Met de start van de vaccinatiecampagne gloort er wel licht aan het einde van de tunnel, stelt De Jong. 'We willen natuurlijk weer zo snel mogelijk op een veilige manier activiteiten kunnen doen zoals feesten. Wanneer dat is, hangt af van de vaccinatie, het testen en misschien zelfs ook wel het weer. In de loop van de komende zes, zeven maanden is er, met grote voorzichtigheid, is misschien steeds meer mogelijk. Wel met kleine stappen, we willen zeker geen derde golf.'


Drie aanhoudingen voor bedreiging en mishandeling

Een bezorger stond zaterdagmiddag met een collega te praten aan de Thurledeweg in Rotterdam en keek net iets te lang naar drie mannen in een auto. Dat kwam hem duur te staan. Later hielden agenten de drie mannen aan. 

De twee bezorgers stonden met elkaar te praten toen twee van de mannen uitstapten. Ze spraken een van de jongens heel bedreigend toe en gaven hem een klap. De jongen rende weg, maar werd tegen zijn benen geschopt en tegen de grond gewerkt. Zijn achtergebleven collega belde de politie en zag dat een van de drie mannen vanuit de auto hem een vuurwapen liet zien. De twee mannen stapten vervolgens weer in en reden weg, ze namen de telefoon van het slachtoffer mee.

De politie die er snel was, bekommerde zich om de twee jongens en zette meerdere collega’s in. Door de locatievoorziening van de gestolen telefoon kon het Team Parate Eenheid de telefoon traceren en die informatie leidde hen naar de Rosener Manzstraat. Daar konden de drie mannen van 23, 24 en 25 jaar in de boeien worden geslagen. De woning en de auto worden nog onderzocht.

Aanhouding in Denemarken in onderzoek schietpartij

Op verzoek van de politie in Limburg hebben de Deense autoriteiten zaterdagmiddag in Ringsted een man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de poging liquidatie op de Bradleystraat in Sittard op 12 september jongstleden.

Het gaat om een man van 28 jaar uit Ringsted (Denemarken).

Link naar Denemarken
In het rechercheonderzoek kwam naar voren dat er niet alleen sprake was van informatie en personen uit Nederland maar ook uit andere landen, waaronder Denemarken. Vanaf het moment dat duidelijk was dat er een link was naar Denemarken, is er nauw samengewerkt met de Deense politie en autoriteiten. Wat de precieze rol en betrokkenheid van de Deen bij de poging liquidatie is geweest, wordt nu verder onderzocht. De verdachte is nu nog in Denemarken. Het is nog niet bekend wanneer hij overgebracht wordt naar Nederland.

Eerdere aanhoudingen
In dit onderzoek werden vrijdagmiddag en zaterdagochtend ook al twee verdachten aangehouden. Het betrof een man van 35 jaar in Maastricht. Bij de doorzoeking in zijn woning werden twee vuurwapens gevonden. Deze zijn in beslag genomen. In een hotel in de gemeente Sittard-Geleen werd zaterdagochtend vroeg een man van 36 jaar uit Sittard opgepakt.

Met de arrestatie van de Deense verdachte is het onderzoek nog niet afgerond. Er zijn nu drie verdachten aangehouden maar de politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Beperkingen
Alle verdachten zitten in beperkingen. Ze mogen alleen contact hebben met hun raadsman/raadsvrouw.

Verwarde bewoner springt van dak

Een verwarde bewoner is zondagmorgen vroeg van het dak van zijn woning aan 't Lage Burgh in Burgh-Haamstede gesprongen. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 04.00 uur kregen de hulpdiensten een melding dat de man uit het raam wilde klimmen en vuurwerk naar beneden gooide. Toen de politie arriveerde zat hij al op het dak. Ook een hoogwerker van de brandweer en een ambulance kwamen naar het incident. Terwijl agenten op hem in spraken, probeerde hij tevergeefs een Cobra aan te steken. Ze kregen geen contact met de man. Rond 04.45 uur sprong hij plotseling van het dak, viel via een busje op de grond en raakte gewond. De man is naar het ziekenhuis gebracht. Een agent is met de ambulance meegereden. Tijdens deze rit was de man agressief.

Omdat agenten zagen dat er in de woning bloed lag, werd besloten naar binnen te gaan. Eerst werden door de brandweer metingen gedaan, waarbij geen bijzondere waardes werden gemeten. Door agenten werd alleen een gebruikershoeveelheid harddrugs in beslag genomen. Ook de Cobra werd in beslag genomen en door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald.

FOK! Wat een weer: Toenemende bewolking, af en toe (mot)regen

Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en in het zuiden komt lokaal mist voor. De temperatuur ligt de eerste uren in een groot deel van het land nog onder nul waardoor het lokaal glad kan zijn. In de loop van de ochtend lost de mist op en schijnt de zon nog hier en daar. Van het noordwesten uit neemt de bewolking echter overal toe. Later in de ochtend volgt er in het noordelijk kustgebied af en toe regen of motregen. Vanmiddag en vanavond trekt de zone met af en toe (mot)regen naar het midden en zuiden. In het zuidoosten kan de neerslag vanavond winters van karakter zijn. De middagtemperatuur varieert van circa 2°C in het zuidoosten tot 5°C in de kustprovincies. De zuidwestelijke wind is matig, vlak aan zee is de wind westelijk en af en toe vrij krachtig.

Vanavond en komende nacht is het grotendeels bewolkt. Alleen in het noorden komen mogelijk enkele opklaringen voor waarin vrij gemakkelijk mist kan ontstaan. Verder valt uit de bewolking af en toe (mot)regen. De zuidwestenwind is matig, aan zee toenemend naar vrij krachtig. De minimumtemperatuur varieert van -1°C in het zuidoosten tot 4°C langs de kust.

Maandag overdag blijft de bewolking overheersen met daarbij ook af en toe lichte (mot)regen. In de middag zou de zon in het westen nog even kunnen schijnen. De zuidwestenwind neemt iets toe, boven land matig, in de noordelijke helft matig tot vrij krachtig en vlak aan zee krachtig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het zuidoosten tot 7°C in het westen van het land. (Bron: KNMI)


De serooskerke in de vorst en mist (Foto: Scherpschutter)
Serooskerke in de vorst en mist (Foto: Scherpschutter)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Tour de Ski: Bolshunov gaat voor monsterzege, Svensson pakt eerste World cup-winst

In het Italiaanse Val di Fiemme is zaterdag de zevende en voorlaatste etappe van de Tour de Ski afgewerkt. Het ging om een sprint in klassieke stijl, alvorens zondag het klassement definitief beslist wordt met de slotetappe: een massastart over zo'n tien kilometer met de beklimming van de monsterlijke Alpe Cermis.

Vrouwen
Er stond geen maat op de Zweedse dames en dan met name op Linn Svahn, die iedereen het nakijken gaf. Haar landgenotes Maja Dahlqvist en Emma Ribom completeerden het podium, voor de Russinnen Natalia Nepryaeva en Tatiana Sorina en de Finse Krista Pärmäkoski. Klassementsleidster Jessie Diggins (VS) en de Russische nummer twee Yulia Stupak sneuvelden in de halve finales.

In het klassement behoudt Diggins wel ruimschoots de leiding, Stupak kwam met de bonificatieseconden en de kwalificatietijd in totaal welgeteld één seconde dichterbij en staat nu op 54 tellen van de Amerikaanse. De strijd om plek drie wordt wel spannend: Pärmäkoski (+1:51) staat zeven seconden voor Nepryaeva (+1:58), maar ook Sorina (+2:03), de Zweedse Ebba Andersson (+2:10), de Amerikaanse Rosie Brennan (+2:19) en de Duitse Katharina Hennig (+2:27) mogen nog niet afgeschreven worden.

Mannen
Oskar Svensson maakte al de hele Tour indruk en dat bekroonde de Zweed nu met een prachtige eerste World Cup-zege, nadat hij in de slotfase met een uiterst slimme tactiek een beslissend gat sloeg. De Russische specialist Gleb Retivykh werd tweede, voor de bijzonder dominante klassementsleider Alexander Bolshunov. Federico Pellegrino uit Italië, de Fransman Valentin Chauvin en de Rus Artem Maltsev completeerden de finale.

Bolshunov stevent af op een monsterzege in het klassement: hij staat 3:22 minuten voor de Fransman Maurice Manificat, als hij dat vol kan houden wordt het de grootste zege ooit. Drie Russen gaan met Manificat om de tweede en derde plek strijden: Ivan Yakimushkin, Maltsev (beiden +3:27) en Denis Spitsov (+3:50), de rest staat al op minstens vijf minuten.

Om 12.45 uur beginnen de vrouwen zondag aan de beslissende etappe, de mannen starten om 15.35 uur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.