FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 december 2020

WK darts: Wattimena als vijfde Nederlander naar laatste 32; Aspinall in thriller langs Waites

Jermaine Wattimena heeft zich woensdag geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. De 32-jarige Westervoorter won in Londen met 3-1 van de Engelsman Nick Kenny.

Wattimena begon goed aan zijn partij en gaf in de eerste set slechts één leg weg. In het tweede bedrijf kwam The Machine Gun een break voor, maar daarna miste hij behoorlijk wat dubbels. Kenny sloeg wel toe en kwam in sets langszij. De Nederlander herstelde zich in de derde set met onder meer een indrukwekkende finish van 156. Daarna gunde de Nederlander zijn opponent nog één leg en besliste hij de partij via dubbel twee.

Na de kerst is Dimitri van den Bergh de volgende tegenstander van Wattimena. Eerder op de avond bereikte Dave Chisnall de derde ronde. De nummer acht van de plaatsingslijst versloeg Keegan Brown met 3-1 en is de volgende tegenstander van Danny Noppert. 

Update 22.30 uur

Nathan Aspinall heeft zich op het nippertje geplaatst voor de derde ronde. Hij speelde tegen Scott Waites en zag dat zijn tegenstander vier pijlen voor de wedstrijd kreeg. Aspinall pakte uiteindelijk de winst in de beslissende leg. 

Waites startte subliem. Het regende triples bij de tweevoudig Lakeside-kampioen en wist ook de dubbels goed te vinden. Met een gemiddelde van bijna 110 won Waites de eerste twee sets. Aspinall wist daarna zijn eigen derde set te houden en brak direct in set vier met een 104-finish. The Asp verdubbelde de marge via 67 en trok de stand helemaal gelijk.

Aspinall zat op pole position om de wedstrijd te winnen tot Waites plots een schitterende 125 finish uitgooide via bull en twee bullseyes. Waites mocht gooien voor de wedstrijd, maar miste één kans op tops en drie wedstrijdpijlen op dubbel tien. Aspinall profiteerde door 25 te finishen en benutte daarna zelf zijn tweede matchdart voor een plek bij de laatste 32.  De Engelsman neemt het in de volgende ronde op tegen Vincent van der Voort. 

Update 23.15 uur

Michael Smith werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer vier van de wereld, die in de openingsronde een bye had, ging zeer verrassend onderuit tegen Jason Lowe: 1-3.

Smith haalde twee jaar geleden nog de finale van het WK, waarin hij werd verslagen door Van Gerwen. Vorig jaar strandde Bully Boy eveneens in de tweede ronde. Toen liet hij zich verrassen door Luke Woodhouse.


Uitslagen PDC WK - woensdag 23 december 2020 - avondsessie
Dave Chisnall (97.35) 3-1 (86.59) Keegan Brown (R2, 2-3, 3-2, 3-1, 3-2)
Jermaine Wattimena (90.59) 3-1 (88.45) Nick Kenny (R2, 3-1, 1-3, 3-1, 3-1)
Nathan Aspinall (92.70) 3-2 (96.27) Scott Waites (R2, 1-3, 2-3, 3-1, 3-1, 3-2)
Michael Smith 1-3 Jason Lowe (R2, 0-3, 0-3, 3-2, 0-3)

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Feyenoord en Bryan Linssen hebben het jaar positief kunnen afsluiten. In de Kuip wonnen de Rotterdammers met 3-0 van sc Heerenveen dankzij drie treffers van Linssen.

Feyenoord domineerde de gehele wedstrijd, maar kon pas in de tweede afstand nemen van sc Heerenveen. Linssen maakte alle drie de doelpunten van de wedstrijd. Eerst kreeg de aanvaller, die deze zomer overkwam van Vitesse, van Tyrell Malacia en later zorgde Steven Berghuis voor de assist. In blessuretijd maakte Linssen zijn hattrick compleet door op aangeven van Jens Toornstra de 3-0 te maken. Voor Linssen betekende dat hij zijn seizoensaantal op vier bracht.

Door de winst sluit Feyenoord het jaar af als derde in de eredivisie, terwijl Heerenveen na een goede seizoenstart op de achtste plaats staat.

Feyenoord

3 - 0

sc Heerenveen

 48' Linssen
 58' Linssen
 90+1' Linssen
   
 
 Gele kaart: , Hajal, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer (Wehrmann/80)
Diemers
Berghuis
Linssen
Narsingh (Vente/78)
  Mulder
Floranus
v.Hecke
Dresevic
Woudenberg
Kongolo
Hajal (Akujobi/76)
J.Veerman
Nygren (Llanez/ 76)
H.Veerman
Batista Meier (v.d.Heide/ 63)

Uitslag ADO - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft een verdiende zege geboekt bij ADO Den Haag. De ploeg van John Stegeman nam in de tweede helft afstand van ADO dankzij doelpunten van Mike van Duinen en Clint Leemans.

De eerste helft leverde nauwelijks kansen op voor beide ploegen, maar in het begin van de tweede helft kreeg eerst Ricardo Kisnha de eerste grote kans van de wedstrijd, maar zijn kopbal trof geen doel. Waar de grote kans niet werd benut profiteerde PEC optimaal. Van Duinen, de geboren Hagenees én voormalig topschutter van ADO, kopte schitterend raak uit een voorzet.

ADO ging op zoek naar de gelijkmaker maar tot kansen leidde dat niet en in de laatste tien minuten van de wedstrijd besliste Leemans de wedstrijd. Door de zege neemt afstand PEC van de onderste plaatsen en staat nu elfde plek. ADO blijft op een directe degradatieplaats staan.

ADO Den Haag

0 - 2

PEC Zwolle

    51' Van Duinen
84' Leemans
 
Gele kaart: Ould-Chikh, (ADO Den Haag), Kersten, (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v.Ewijk
Del Fabro
Kemper
Faye
Pascu (Goossens/ 65)
Bourard (Philipp/65)
De Boer (Ould-Chikh/28)
Besuijen
Kramer
Kishna (Morrison/57)
  Zetterer
v.Wermeskerken
v.Polen
Kersten
Paal
Clement (Leemans/ 65)
Strieder (Nakayama/83)
Huiberts (Lam/83)
Reijnders
Ghoochannejhad (Drost/74)
v.Duinen

Uitslag FC Groningen - Heracles Almelo

De Eredivisiewedstrijd tussen FC Groningen en Heracles Almelo is woensdagavond in 0-1 geëindigd. Met het verlies komt een einde aan de zegereeks van vier duels.

In de eerste helft had de thuisclub de beste kansen. Een schot van El Messaoudi werd gekeerd door Heracles-doelman Blaswich. Een kopbal van diezelfde El Messaoudi ging naast. Burgzorg was namens Heracles dicht bij een doelpunt maar Padt hield zijn doel schoon.

Na rust was Groningen opnieuw offensief de betere ploeg maar de verdediging van Heracles gaf geen krimp. Ruim tien minuten voor tijd scoorde Szöke de winnende treffer voor de bezoekers.

FC Groningen sluit dit kalenderjaar af als zesde, Heracles Almelo is te vinden op de dertiende plaats.

FC Groningen

0 - 1

Heracles Almelo

     78' Szöke
 
 Gele kaart: Dammers, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Dammers (Dallinga/83)
Itakura
v. Hintum
Gudmundsson (Suslov/78)
Lundqvist (Schreck/56)
El Messaoudi
D. v. Kaam
El Hankouri (Slor/77)
Larsen (Balk/78)
  Blaswich
Breukers
Rente
Pröpper
Quagliata
Schoofs
Vloet (De la Torre/87)
Kiomourtzoglou
v.d. Water (Azzaoui/75)
Bakis (Szöke/74)
Burgzorg (Lunding/75)

Random Pics van de Dag #188

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Willem II - Ajax

Ajax het kalenderjaar 2020 afgesloten met een teleurstellend gelijkspel tegen laagvlieger Willem II. In Tilburg kwamen de Amsterdammers niet verder dan 1-1.

Ajax leek een makkelijk avondje tegemoet te gaan in Tilburg nadat ze in de vierde minuut al op voorsprong via Antony. Na de openingstreffer speelde Ajax slordig en kreeg Willem II in de eerste helft al goede kansen op de gelijkmaker, maar tot tweemaal toe wisten André Onana te redden.

In de tweede helft kwamen de Tilburgers wel verdiend langszij. Kwasi Wriedt draaide simpel weg bij Perr Schuurs en schoot met links de 1-1 binnen. In de slotfase van het duel probeerde Ajax nog wel om de drie punten mee te nemen naar Amsterdam en kreeg ook enkele kansjes, maar stuitte steeds op Willem II-keeper Robin Ruiter, die zich goed herstelde nadat hij bij de openingstreffer in de fout ging.

Ajax sluit het seizoen wel af als winterkampioen. De Amsterdammers hebben één punt meer dan PSV, dat op 10 januari de eerstvolgende tegenstander is in de eredivisie. Willem II stijgt met het ene puntje naar de vijftiende plaats.

Willem II

1 - 1

AFC Ajax

 54' Wriedt    4' Antony
 
 Gele kaart: , Antony, (AFC Ajax)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Owusu
Holmén (Saglam/ 40)
v.d.Heijden
Köhn
Spieringhs (Romeny/82)
Trésor (Yeboah/89)
Heerkens
Nunnely (Köhlert/81)
Wriedt
Pavlidis
  Onana
Klaiber (Rensch/82)
Schuurs
Blind
Tagliafico
Klaassen (Ekkelenkamp/58)
Labyad (Promes/68)
Gravenberch
Antony
Huntelaar
Tadic

Poll: Wordt Kerst 2020 een superspread event ?

Kerst staat voor de deur. Dankzij COVID-19 wordt dit een kerst met weinig voorpret en veel restricties door de harde lockdown. Restaurants nog steeds dicht, geen leuke uitstapjes naar pretpark of museum, weinig mogelijkheden tot bezoek van dierbaren of vrienden en alle leuke shopmogelijkheden abrupt gesloten. Wie laat was met het kopen van kerstkadootjes, moest dit nu online gaan doen en draait zijn/haar duimen stuk of de post de pakketjes wel op tijd zal brengen. 

Op Twitter kwam ik een draadje tegen van Yorick Bleijenberg, hij stelt dat Kerstmis 2020 een superspreadevent gaat worden. Hoe denkt FOK! hierover ? Lees zijn motivaties en breng een stem uit.

Wat je ook stemt: Stay Safe, Stay Healthy!

Bosnië: Grote brand in vluchtelingenkamp Lipa na ontruiming

Vlak voor Kerstmis heeft de Internationale Organisatie voor Migratie het bekritiseerde vluchtelingenkamp Lipa in Bosnië gesloten. Daardoor zijn nu 1300 mensen dakloos. Enkelen hebben uit frustratie hun tenten in brand gestoken.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) sloot in de week Kerstmis het Lipa opvangcentrum nabij de Bosnische stad Bihac. 'Ongeveer 1.300 vluchtelingen zouden nu op straat staan', zei Natasa Omerovic, de coördinator van het kamp, op het nieuwsportaal "klix.ba". De IOM had eerder aangegeven het kamp te verlaten als het niet winterbestendig zou worden gemaakt. Het is alleen bereikbaar via onverharde wegen en is niet aangesloten op het water- of elektriciteitsnet. De Bosnische autoriteiten zijn hier verantwoordelijk voor. Nu heeft de IOM besloten het kamp te ruimen.

Kort voor de evacuatie hebben enkele bewoners tenten en containers in brand gestoken. Een dikke wolk zwarte rook was van verre te zien. Het voorraadmagazijn was bijna leeg gehaald, zei Peter Van der Auweraert, de IOM-vertegenwoordiger in Bosnië, op Twitter. Niemand raakte gewond. Maar bijna de hele infrastructuur in het kamp was vernield of beschadigd, het was een 'verschrikkelijke dag'. Brandweerkorpsen hebben de brand geblust. De politie doet nu onderzoek naar de brandstichters.

Duizenden daklozen in de winter
Wat er nu met de bewoners van het kamp gaat gebeuren is onduidelijk. Sommigen van hen zullen waarschijnlijk proberen naar Kroatië en dus naar de Europese Unie (EU) af te reizen. Anderen zullen blijven rondhangen in leegstaande gebouwen of in de nabijgelegen bossen en velden,  in afwachting van wat er gaat gebeuren. De veelal alleenstaande mannen zullen geen plek vinden in de officiële vluchtelingenkampen omdat deze al overvol zijn. Volgens een schatting zouden er in de winter meer dan 1500 mensen dakloos zijn in het noordwesten van Bosnië.

Het Lipa-kamp ligt in een onherbergzaam gebied 25 kilometer ten zuidoosten van Bihac. Het werd gebouwd in september dit jaar nadat de Bosnische autoriteiten het Bira-kamp aan de rand van Bihac hadden gesloten. Hierdoor zouden de vluchtelingen en migranten uit het stadsbeeld moeten verdwijnen van de 60.000 inwoners tellende stad in het noordwesten van Bosnië.

Internationale kritiek op Bosnië
De autoriteiten zijn nooit hun belofte nagekomen om Lipa aan te sluiten op elektriciteit en water. Medewerkers van het vluchtelingenkamp hadden flinke kritiek geuit op de onmenselijke leefomstandigheden in het kamp. De Oostenrijkse organisatie SOS Balkanroute noemde het de 'Moria voor onze deur', verwijzend naar het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos dat in september afbrandde. De EU heeft ook harde kritiek geuit op Lipa. 'De situatie van migranten in Bosnië en Herzegovina is zorgwekkend', bekritiseerden de EU-commissarissen voor Buitenlandse Zaken, Migratie en Uitbreiding afgelopen maandag.

Vanwege de nabijheid van het EU-land Kroatië zijn Bihac en het kanton Una-Sana erg aantrekkelijk voor vluchtelingen en migranten. Door Bosnië loopt een uitloper van de zogenaamde Balkanroute, waarover vluchtelingen en migranten via Turkije West-Europa proberen te bereiken.

Uitslag AZ Alkmaar - Vitesse

De subtopper tussen AZ Alkmaar en Vitesse is in 3-1 geëindigd. Door het verlies hebben de Arnhemmers de aansluiting met Ajax en PSV verloren.

AZ kwam al na vijf minuten op 1-0. Karlsson profiteerde dankbaar van een foutje van Wittek. Gezien het betere van het spel was de voorsprong terecht. Na een half uur spelen begon Vitesse gevaarlijk te worden en kreeg via Bero, Darfalou en Openda kansen om op gelijke hoogte te komen. Op slag van rust maakte Boadu echter het tweede Alkmaarse doelpunt.

De tweede helft was amper begonnen en Openda maakte met een beetje geluk de aansluitingstreffer. Beide ploegen waren nu beter aan elkaar gewaagd. Een kwartier voor het einde maakte Druijf echter aan alle spanning een einde: 3-1.

AZ

3 - 1

Vitesse

 5' Karlsson
 40' Boadu
 75' Druijf
   46' Openda
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Sugawara
Hatzidiakos
Letschert (Aboukhlal/53)
Wijndal
Midtsjö
Reijnders
Koopmeiners
Stengs
Boadu (Druijf/75)
Karlsson (Evjen/82)
  Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer (Buitink/69)
Rasmussen
Wittek (Manhoef/78)
Bero
Tannane
Tronstad (Bruns/22)
Darfalou
Openda (Broja/79)

WK darts: Anderson, Bunting door; Evans nieuwe tegenstander Van Gerwen

Gary Anderson plaatste zich woensdag met de nodige moeite voor de derde ronde. De Schot versloeg de Let Madars Razma met 3-1. Ook Stephen Bunting staat in de volgende ronde. Hij versloeg Andy Boulton. 

Anderson brak zijn opponent direct in de eerste leg, al ging dat uiterst moeizaam. Aan de beslissende dubbel gingen zes missers vooraf. Ondanks een gemiddelde van 97 en een finishpercentage van 38 procent zaten er toch wat slordigheden in het spel van Anderson. Na de eerste set met 3-0 gewonnen te hebben, werd de Schot in de tweede set meteen gebroken door een dertiendarter van Razma. De Let pakte deze set even later met 3-1.

Hoewel Anderson het heft in handen had, liep het niet bij de Schot, die Razma nog bijna terug in de wedstrijd liet komen in de vierde set, maar met de schrik vrij kwam.  De tweevoudig wereldkampioen kan in de volgende ronde zijn borst natmaken. Dan moet hij het opnemen tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic (20), die tegen Matthew Edgar een prima indruk maakte: 3-1.

Ook Stephen Bunting plaatste zich voor de derde ronde. De Engelsman was in een thriller met 3-2 te sterk voor Andy Boulton. Een suddendeath leg was nodig om een beslissing te forceren. 

Michael van Gerwen weet wie hij treft na de kerst. De nummer één van de wereld staat net als vorig jaar tegenover Ricky Evans. Rapid Ricky had in Londen alleen in de openingsset moeite met de veel tragere Mickey Mansell. Daarna kwam hij in zijn ritme en won hij met 3-1. Hij noteerde een gemiddelde van 93,61.

Jermaine Wattimena is woensdagavond de vijfde en laatste Nederlander die de derde ronde kan bereiken. De nummer 24 van de plaatsingslijst gooit tegen de ongeplaatste Welshman Nick Kenny. Bij winst voegt hij zich bij Van Gerwen, Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode en Danny Noppert.

PDC WK - Ronde II - Woensdag 23 december 2020 - middagsessie
Ricky Evans (93.61) 3-1 (88.89) Mickey Mansell (R2, 1-3, 3-1, 3-0, 3-1)
Gary Anderson (96.86) 3-1 (91.92) Madars Razma (R2, 3-0, 1-3, 3-1, 3-2)
Stephen Bunting (93.21) 3-2 (95.36) Andy Boulton (R2, 1-3, 3-2, 3-0, 0-3, 3-2)
Mensur Suljovic (98.18) 3-1 (92.18) Matthew Edgar (R2, 3-0, 2-3, 3-0, 3-1)

Avondsessie - vanaf 19.00 uur
Dave Chisnall v Keegan Brown (R2)
Jermaine Wattimena v Nick Kenny (R2)
Nathan Aspinall v Scott Waites (R2)
Michael Smith v Jason Lowe (R2)

Van Aert profiteert van lekke band Van der Poel

Wout van Aert heeft de veldrit in Herentals gewonnen. De Belgische renner van Team Jumbo-Visma kreeg de zege in de schoot geworpen na een lekke band voor Mathieu van der Poel.

Na de start namen Van der Poel en Van Aert direct de leiding in de wedstrijd. Het tweetal kreeg gezelschap van Michael Vanthourenhout, echter lang kon de Belg niet in het wiel blijven.

Van der Poel nam enkele seconden voorsprong op Van Aert, maar het verschil werd nooit groter dan tien seconden. Die kleine voorsprong nekte de Nederlander toen hij halverwege de wedstrijd een lekke band kreeg. Van Aert nam de leiding over en pakte een kleine halve minuut voorsprong.

Van Aert kon onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het seizoen rijden. Op de tweede plaats finishte Van der Poel. De laatste podiumplaats was voor Vanthourenhout.

Uitslag
1. Wout Van Aert (BEL)
2. Mathieu van der Poel (NED)
3. Michaël Vanthourenhout (BEL)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Eli Iserbyt (BEL)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Lars van der Haar (NED)
9. Corné Van Kessel (NED)
10. Gianni Vermeersch (BEL)

Eerste volledige trailer Coming 2 America

Onlangs is de eerste blik verschenen op het vervolg van Coming to America, nog steeds een van Eddie Murphy's meest geliefde films. 

In het vervolg moet voormalig prins, nu koning, Akeem, terugkeren naar Amerika nadat hij erachter komt dat hij daar een verloren zoon heeft. Dit betekent ook dat de troonopvolging veilig gesteld lijkt te zijn. Maar is dat wel zo?

De film zou eerst in december in de bioscoop verschijnen, maar er werd door de coronacrisis een deal gesloten door de studio met Amazon om de film te laten uitkomen op hun streamingplatform. Coming 2 America is geregisseerd door Craig Brewer (Hustle & Flow), met een script van de originele man achter Coming to America, David Sheffield. Vanaf 5 maart is de film te bekijken op Prime Video.

Bericht in Trouw over geweldsincident in Uruzgan

Vandaag publiceerde Trouw een artikel over een geweldsincident dat in 2007 in Uruzgan heeft plaatsgevonden. Defensie beschouwt het verhaal van de veteraan in het artikel als ernstig en brengt op dit moment de in die periode voorgevallen geweldsincidenten in Uruzgan in kaart. De melding in Trouw heeft Defensie nog niet kunnen herleiden en kunnen verifiëren. Omdat de zaken die in de krant genoemd worden zeer ernstig zijn heeft Defensie contact opgenomen met het Openbaar Ministerie. Het feit dat een Uruzgan-veteraan een dergelijke melding 13 jaar na dato doet, verdient zorgvuldige aandacht, zeker gezien de aard van de melding.

Van ieder gebruik van geweld door militairen wordt een rapport opgemaakt met daarbij een appreciatie van de commandant. Die rapporten gaan zowel de militaire lijn in, als in afschrift naar de Koninklijke Marechaussee die het voorziet van een beoordeling en, als daartoe aanleiding wordt gezien, het rapport doorstuurt naar het OM.

Binnen Defensie vindt al een inventarisatie plaats langs de lijnen van het Australische onderzoek. Daarnaast overweegt Defensie een meldpunt in te stellen voor veteranen die ook zaken willen melden die ze kwijt willen. Tot dat moment kunnen veteranen terecht bij het Veteranenloket of bij de commandant van hun (toenmalige) eenheid.

(beeld: Ministerie van Defensie)
(beeld: Ministerie van Defensie)

Alvarado wint in blubber van Herentals

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de veldrit in het Belgische Herentals gewonnen. Voor de regerend wereldkampioene was dit de eerste overwinning sinds half november.

Door de regenval was het parcours een grote modderpoel geworden, gecombineerd met de hoogteverschillen zorgde dat voor een zware wedstrijd.

In de eerste ronde ontstond een kopgroep van vijf rensters: Alvarado, Denise Betsema, Lucinda Brand, Yara Kastelijn en de Belgische Sanne Cant. Een ronde later moesten Kastelijn en Cant lossen.

Waar Brand de afgelopen weken een maat te groot was voor de concurrentie kon ze woensdag geen echte tegenstand bieden aan de wereldkampioene. Alvarado was door haar stuurkunst een klasse apart en reed weg bij haar metgezellen.

Na vier rondes kwam de Rotterdamse als winnares over de finish. Brand eindigde op bijna twintig seconden als tweede. Op de derde plaats finishte Betsema.

Marianne Vos die dinsdag in Essen haar eerste veldrit van het seizoen direct won moest starten vanuit het achterveld maar bewees opnieuw haar klasse door als zesde de finishen.

Uitslag
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Denise Betsema (NED)
4. Clara Honsinger (USA)
5. Sanne Cant (BEL)
6. Marianne Vos (NED)
7. Manon Bakker (NED)
8. Yara Kastelijn (NED)
9. Kata Blanka Vas (HUN)
10. Fem Van Empel (NED)

COVID-19: 10.447 nieuwe besmettingen en 106 doden, totaal 721.071 en 10.737

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.447 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 721.071 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 297 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1686 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 56 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 603 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 106 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.737 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Win het spel Nightmare Horror Adventures van Identity Games!

Zin om een mysterie op te lossen? En goed in spelletjes? Wij mogen van Identity Games 3x het spel Nightmare Horror Adventures weggeven. Doe snel mee!

De moordenaar vinden of vermoord worden; red jij je eigen leven en dat van je medespelers in het coöperatieve, verhaalgedreven spel Nightmare Horror Adventures van Identity Games? Kruip in de huid van één van de vijf Crafton-kinderen en ga in een oud landhuis op zoek naar aanwijzingen over de moord op jullie ouders 15 jaar geleden.

Door middel van de verhaalkaarten en de speciale website duik je stap voor stap dieper in het mysterie, onderzoeken jullie de kamers en herontdekken jullie verdrongen herinneringen. Jullie hebben slechts één kans om het mysterie op te lossen en de moordenaar te vinden… 

Tof, ik doe mee!

Dost verlaat Eintracht Frankfurt voor Club Brugge

Bas Dost staat op het punt om zijn huidige club Eintracht Frankfurt te verlaten voor Club Brugge. Volgens het AD tekent de 31-jarige aanvaller een contract voor anderhalf jaar bij de regerend kampioen van België.

In de zomer wilde Brugge de aanvaller ook al overnemen van Frankfurt maar beide partijen konden toen geen overeenstemming bereiken. Nu zou dat dus wel het geval zijn. Dost, die bij Frankfurt nog een contract heeft tot medio 2022, is persoonlijk al akkoord met Brugge.

Na FC Emmen, Heracles Almelo en sc Heerenveen maakte Dost in 2012 de overstap naar VfL Wolfsburg. Na vier seizoenen in Duitsland speelde hij twee seizoenen voor Sporting Clube de Portugal. Sinds 2019 was hij actief voor Eintracht Frankfurt. Tot dusver scoorde hij in 13 wedstrijden vijf doelpunten.

NBA seizoen begint met terugkeer Durant

In Brooklyn vond afgelopen nacht de tip-off van het nieuwe NBA-seizoen plaats. De Brooklyn Nets mochten in eigen huis aantreden tegen de Golden State Warriors. Aansluitend speelden de Lakers en de Clippers, beiden uit Los Angeles, tegen elkaar.

Vanwege Covid-19 liep het afgelopen seizoen compleet anders dan normaal. De competitie lag maanden stil en werd in afgeslankte vorm afgerond in een 'bubble'. Alle teams speelden hun wedstrijden op het terrein van Disney World in Orlando. Iets meer dan twee maanden geleden kroonden de Los Angeles Lakers zich tot kampioen van dat seizoen.

Dit jaar spelen de NBA-teams weer in hun eigen arena's, maar vooralsnog is publiek niet welkom. Het seizoen zal ook uit 72 wedstrijden bestaan, in tegenstelling tot de gebruikelijke 82.

De NBA trakteerde de fans voor 'opening night' direct op twee prachtige wedstrijden, op papier althans. De wedstrijd tussen de Warriors en de Nets stond in het teken van de terugkeer van Kevin Durant. De dunne forward speelde zijn laatste wedstrijd 561 dagen geleden. Die dag scheurde hij in de NBA-finale voor de Golden State Warriors zijn achillespees. De Warriors verloren de finale van de Toronto Raptors en Kevin Durant vertrok naar Brooklyn. Het afgelopen seizoen miste hij om te revalideren.

Bij de Golden State Warriors keerde Stephen Curry weer terug na lange afwezigheid. De schutter speelde vorig seizoen maar vijf wedstrijden voor hij zijn hand brak. Bij Goiden State ontbreekt dit seizoen Klay Thompson. In de voorbereiding scheurde hij zijn achillespees, waardoor hij het hele seizoen zal moeten missen. Ook Draymond Green zit in de lappenmand, al zal hij spoedig weer kunnen spelen.

De Brooklyn Nets begonnen furieus aan de wedstrijd. Kevin Durant schoot zijn eerste drie schoten loepzuiver raak en al snel stond de thuisploeg twintig punten voor. De schoten van de Warriors vielen niet, maar onthutsender was het om te zien hoe ze verdedigend de Nets geen strobreed in de weg wisten te leggen. De Nets bouwden hun voorsprong gestaag uit en van enige spanning in de wedstrijd was nooit sprake.

Eindstand van de wedstrijd werd 125 - 99. Kyrie Irving werd met 26 punten topscorer voor de Nets. Kevin Durant kwam in 25 minuten tot 22 punten. Voor de Golden State Warriors was er één lichtpuntje in het spel van rookie James Wiseman. De jonge center werd direct voor de leeuwen gegooid, maar hield stand tegen DeAndre Jordan. Wiseman begon de wedstrijd met een snoeiharde dunk en eindigde met 19 punten.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen de Lakers en de Clippers kregen de Lakers de kampioensringen uitgereikt. De Clippers hadden geen zin om mee te werken aan feestje voor de veelvoudig NBA-kampioen. Na één kwart stond het 39 - 19. De Lakers knokten zich terug in de wedstrijd en onder aanvoering van nieuwkomers Dennis Schröder en Montrezl Harrell kwam de kampioen langszij. In het vierde kwart liepen de Clippers echter weer uit en boekten een 116 - 109 zege.

Paul George, de schlemiel van de in de bubble matig presterende Clippers, voerde zijn ploeg aan met 33 punten. Kawhi Leonard voegde 26 punten toe.

Bij de Lakers was LeBron James met 22 punten topscorer. Marc Gasol had zich een mooier debuut voor zijn nieuwe ploeg voorgesteld. De Spanjaard bleef zonder score en kwam in twaalf minuten niet verder dan vijf persoonlijke fouten. Reden voor paniek zal er bij de ervaren Lakers niet zijn. LeBron James weet als geen ander dat het reguliere seizoen lang is en de titel wordt gewonnen in de play-offs.

Nos op 3: COVID-19 muteert, en jij ook

Het is niet de vraag óf COVID-19 muteert, maar hoe het muteert. Nieuwe mutaties van COVID-19 winnen snel aan terrein in Engeland en Zuid-Afrika, is dat erg? Hoewel "muteren" eng klinkt, is het in veruit de meeste gevallen onschuldig. 

In deze video legt NOS op 3 het muteren van virussen uit. Klinkt eng, maar is in veruit de meeste gevallen onschuldig. Hoe zit dat?

Check de video:

Met dank aan Eric J. Snijder hoogleraar moleculaire virologie verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum.




Verenigde Staten: Na COVID-19 volgt de honger

Veel Amerikanen raakten hun vaste inkomsten kwijt als gevolg van de COVID-19-pandemie. Miljoenen zijn nu afhankelijk van donaties en op hulp aangewezen om aan voldoende voeding te komen.

Een volle boodschappentas zak doet José Fuente glimlachen. Gelukkig heeft hij groenten en andere boodschappen door de liefdadigheidsorganisatie Martha's Table verstrekt gekregen, en hij is ze zeer dankbaar.

De non-profitorganisatie deelt al zo'n veertig jaar voedsel uit aan mensen in nood in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, maar nog nooit waren zo veel mensen afhankelijk van hun hulp. Mensen zoals José, 50 jaar oud, een slanke Latino. Hij werkte als vertaler en als tuinman. Toen kwam de pandemie. De COVID-19-crisis heeft hem hard geraakt. Hij is werkloos geworden en komt hier zo vaak mogelijk, vertelt hij.

50 miljoen hebben niet genoeg te eten
Net als Fuente meldden vier op de tien Amerikanen zich dit jaar voor het eerst bij een organisatie zoals Martha's Table. Dat heeft de landelijke organisatie "Feeding America" uitgerekend. Ze schat dat er in 2020 zo'n 50 miljoen mensen in de Verenigde Staten niet genoeg te eten hadden. Vóór de COVID-19-pandemie waren dat er 35 miljoen, het tekort aan voedsel heeft nu ook de middenklasse bereikt.

Veel mensen die eten halen, hebben nog gewoon een huis, zegt Antoine, een van de helpers. Ze zijn niet dakloos, maar gewoon mensen in nood. Met rugzakken en winkelwagentjes wachten vrouwen en mannen, meestal Hispanics, rillend van de kou in de rij. Onder een witte tent op de oprit staat een tafel met nog bananen, ingeblikt voedsel en bagels. Maar het is snel op.

Velen hebben geen financiële reserves
Paulina greep ook mis. De muesli is al op, zegt de helper Tolu tegen haar. In plaats daarvan zijn er nu crackers. De 67-jarige Latina pakt de crackers. Ze maakte schoon in twee huizen. Daarmee kon ze net rondkomen. Ze kreeg echter te horen dat ze niet meer hoefde te komen schoonmaken. Ze houdt nu amper geld over omdat ze huur en rekeningen moet betalen.

Veel Amerikanen leven van het ene salaris naar het andere. Ze raakten inkomsten kwijt door COVID-19 en hebben nu geen geld om voeding te kopen. Zwarte en Latino-gezinnen zijn het zwaarst getroffen, zowel op het gebied van gezondheid als economie. Op scholen konden hun kinderen nog een goedkoop ontbijt krijgen of zelfs een gratis lunch. Toen moesten de scholen sluiten wegens de lockdown.

De overheid verstrekte in het voorjaar een eenmalige subsidie van 1200 dollar. Het Amerikaanse Congres heeft net een tweede hulppakket aangenomen, maar dit stuit op hevig verzet van de nog zittende Amerikaanse president Donald Trump. Totdat het geld binnenkomt, hebben miljoenen mensen voor Kerstmis nog voedseldonaties nodig. Ze zijn afkomstig van supermarkten, restaurants of particulieren.

De hongercrisis zal waarschijnlijk maanden duren
Er wordt nog wat gebracht naar Martha's Table. Conny Zander kwam aanrijden met haar auto aanrijden en deelde voor 100 personen boterhammen met kaas en pindakaas uit. "Je moet de gemeenschap bij elkaar houden, en elkaar steunen in tijden van nood", zegt Conny. Ze heeft de mogelijkheid om te helpen, dus staat ze er.

De hongercrisis in de Verenigde Staten zal aanhouden tot in volgend jaar. De liefdadigheidsinstelling "Feeding America" waarschuwt dat in de komende maanden er zo'n acht miljard maaltijden zullen ontbreken. José met zijn boodschappentas is optimistisch over de toekomst en twijfelt niet aan de comeback van Amerika. Het land is tenslotte sterk.

'Drillrapruzie mogelijke oorzaak steekpartij in Albert Heijn in Amsterdam'

Gistermiddag rond 15.00 uur raken een man en een medewerker van een supermarkt in Amsterdam met elkaar in gevecht. De 18-jarige medewerker wordt ernstig verwond met een mes. Kort daarop verlaat de verdachte al rennend de supermarkt, via de tijdelijke uitgang aan het Christiaan Huygensplein. Zo meldt AT5.

Wat precies vooraf ging aan de worsteling, is op dit moment nog onbekend. De medewerker raakt ernstig gewond en wordt met spoed en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Politie zette zowel vanuit de lucht als vanaf de grond een uitgebreide zoekactie op, maar de verdachte is tot op heden nog niet aangetroffen.

Volgens het signalement van de politie gaat het om een man met een donker getinte huidskleur, ongeveer 1.75 tot 1.80 meter lang en normaal tot slank postuur. Verder droeg de hij tijdens het incident een donkerblauw of zwart jack, waarvan de onderzijde wit met witte capuchon, grijze joggingbroek en witte sneakers.

Diverse bronnen bevestigen aan Het Parool dat het slachtoffer lid is van drillrapformatie Z42 uit de K-buurt in de Bijlmer. De dader zou gelieerd zijn aan de rivalen van FOG uit Venserpolder, de wijk die de rappers Zone 2 noemen. De politie wil nog niet ingaan op de mogelijke achtergrond van de steekpartij; het rechercheteam 'houdt in deze fase van het onderzoek nog rekening met alle mogelijke scenario’s'.

Veel paniek
De steekpartij zorgde volgens omstanders voor veel paniek bij het winkelend publiek. 'Er lag een hoop bloed, er was zoveel paniek in de winkel en zoveel mensen gingen rennen', vertelt de omstander.

Een medewerker van de gebakkraam zag het slachtoffer de winkel uit komen. 'Met een nekwond of iets, helemaal in het verband. En politiehelikopters. Dus het was echt wel een ernstig iets.'


Robotarm van ‘nagellak’ Tijn aangeschaft door Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum schaft een robot-arm aan om gestuurd te opereren bij kinderen met een tumor in de hersenstam. De robot-arm ondersteunt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel te verkrijgen voor diagnostiek. Hiermee kan het verloop van hersen(stam)kanker bij kinderen beter in kaart gebracht en gevolgd worden. Stichting Semmy financiert de robot-arm met de opbrengst van de "LAK. Door Tijn" nagellakactie uit 2017.

Stichting Semmy zet zich sinds 2007 in voor fondsenwerving ten behoeve van het onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. De nieuwe robot-arm bekostigt zij met de opbrengst van de LAK. door Tijn nagellakactie uit 2017.

Tijn Kolsteren (2010-2017) werd in december 2016 bekend met zijn ‘Lak door’ actie voor het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Daarna wilde hij nog één keer in actie komen voor kinderen die net als hij vochten tegen hersenstamkanker – en zijn droom was om een eigen nagellakmerk op de markt te brengen. Dit resulteerde in de actie LAK. door Tijn voor Stichting Semmy.

Door massaal Tijns nagellak te kopen hielp Nederland Stichting Semmy aan het benodigde geld om een robot naar Nederland te halen, waarmee ongeneeslijk zieke patiëntjes een behandelstudie kunnen ondergaan, die hopelijk dezelfde positieve resultaten heeft als in het laboratorium. Tijn overleed in 2017 zeven dagen voor zijn zevende verjaardag aan DIPG, een vorm van hersenstamkanker. Met deze actie werd bijna 1,2 miljoen euro opgehaald met als doel het aanschaffen van een robot voor lokale behandeling van DIPG.


‘Operatiekamer van de toekomst’
De hersenstam stuurt veel verschillende basale en vitale functies aan, waaronder hartslag, ademhaling, bewustzijn en de verschillende hersenzenuwen. Tumoren in de hersenstam groeien diffuus in het normale en functionele hersenstamweefsel. Daarom kunnen ze niet neurochirurgisch verwijderd worden. Ook kunnen medicijnen niet zomaar vanuit de bloedbaan in de hersenen komen.

De nieuwe robot-arm zal gebruikt worden om genavigeerd biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen, zoals bij hersenstamkanker. Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen. Er staan klinische studies gepland met experimentele medicijnen, die tumorcellen met de robot-arm beter kunnen bereiken en vervolgens gericht kunnen bestrijden.

Met de robot-arm realiseert het Prinses Máxima Centrum een nieuwe bouwsteen van de operatiekamer van de toekomst. De robot-arm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen door de neurochirurgen van het Prinses Máxima Centrum.

 

Identificatie na 75 jaar door DNA-match broer

Voor de familie Gritter is 2020 een jaar geworden om niet te vergeten. Vlak voor kerst kwam het bijzondere bericht dat na 75 jaar de identiteit van hun familielid Henk Gritter is vastgesteld. In 1945 spoelde op de dijk bij Uithuizermeeden een lichaam aan, kort na de scheepsramp van ‘De Joanna’. Het lichaam kon destijds niet worden geïdentificeerd en is daarna als NN’er (Nomen Nescio) begraven in Uithuizermeeden. Nu, 75 jaar later, is de identiteit van dit lichaam officieel vastgesteld. Een DNA-match met de broer van Henk Gritter bracht het antwoord.

Onderzoek in 1985
Enkele dagen na de bevrijding in 1945 verging het schip ‘De Joanna’, vlak voor de haven van Delfzijl. Het schip had 45 opvarenden aan boord; allemaal bevrijde Nederlandse gevangenen uit Duitsland. Slechts zeven van hen bereikten levend de vaste wal. Een groot deel van de 38 slachtoffers kon worden geïdentificeerd, maar niet van iedereen was de naam bekend. In 1985 deed schrijver en journalist Hans Beukema uitgebreid onderzoek naar de scheepsramp van De Joanna en het bij Uithuizermeeden aangespoelde lichaam. Hij vermoedde dat het ging om Henk Gritter. Mede op verzoek van de nabestaanden werd de naam niet gedeeld in de media, omdat er niet met zekerheid kon worden vastgesteld of het inderdaad om Henk Gritter zou gaan. Wel werd een gedenksteen geplaatst op het tot dan toe onbekend gebleven graf.

Onderzoek in 2020
In de jaren tussen 2012 en 2015 zijn er meerdere opgravingen verricht in het noorden van het land, zo ook in Uithuizermeeden. Nu, in 2020, kwam de gemeente Het Hogeland bij coldcase/vermiste personen rechercheur Miranda Wahle met de vraag of het graf in Uithuizermeeden inderdaad van Gritter was. Om antwoord op die vraag te kunnen geven, was aanvullend DNA-onderzoek nodig. Dit kon via de enige nog levende broer van Gritter worden vastgesteld. Na enige tijd kwam de uitslag van het NFI binnen: er was een match. Het lichaam bleek inderdaad van Henk Gritter te zijn, waarna het onbekende graf in Uithuizermeeden zijn naam kreeg. Na de succesvolle samenwerking tussen het NXT Expertise Vermiste Personen/LBVP, het NFI, de forensische opsporingen de politie-eenheden Noord-Nederland en Midden-Nederland heeft de familie Gritter na 75 jaar te horen gekregen dat hun broer begraven ligt in Uithuizermeeden. Een prachtige boodschap in deze tijd voor kerst…

De Oorlogsgravenstichting zal het graf van Henk Gritter gaan inrichten als een formeel oorlogsgraf.

Identificatie na 75 jaar door DNA-match broer (Foto: Politie)
Identificatie na 75 jaar door DNA-match broer (Foto: Politie)

Man aangehouden voor aanzetten tot bedreiging Fidan Ekiz

"Vreemd dat we in Nederland wel de straat op gaan om te demonstreren tegen de dood van George Floyd, maar niet voor Samuel Paty". Deze uitspraak van Fidan Ekiz leverde haar een aantal ernstige bedreigingen en verwensingen op via social media. De politie en het Openbaar Ministerie startten daarop een onderzoek.

14 jaar
Al snel kwam een 14-jarige jongen in beeld die onder een post op Instagram Ekiz ernstig bedreigde. De politie achterhaalde het adres van de jongen en ging onder toeziend oog van zijn ouders het gesprek met hem aan. De jongen betuigde spijt en heeft een excuusmail aan de presentatrice geschreven. Vanwege de leeftijd van de jongen en het feit dat hij inziet dat hij iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan, wordt hij niet verder vervolgd.

Arrestatie
De eigenaar van het Instagramaccount waar de jongen zijn reactie plaatste, een 25-jarige man uit Rotterdam, is wel aangehouden. Hij wordt verdacht van het aanzetten tot het plegen van strafbare feiten, oftewel opruiing. Ook hij heeft op het bureau zijn excuses gemaakt en heeft aangegeven een rectificatie te zullen plaatsen op social media. Ook wil hij met de presentatrice in gesprek.

FOK! Wat een weer: nat en warm

Vandaag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De maximumtemperatuur varieert van 9°C in het uiterste noorden tot 13°C in het zuiden. De zwakke tot matige wind is zuidoostelijk en wordt in het zuiden geleidelijk zuidwestelijk. In het noorden blijft de wind zwak en oostelijk. In de loop van de dag neemt de wind aan zee toe naar matig tot vrij krachtig, in het noorden wordt de wind later op de dag noordoostelijk en mogelijk krachtig.

Komende nacht trekt een gebied met regen van noord naar zuid. De minimumtemperatuur ligt tussen 7°C in het zuidoosten en 4 in het noorden. De wind draait overal naar noord tot noordwest en is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan de kust krachtig, aan de zuidwestkust mogelijk hard.

Donderdag overdag komen er van het noorden uit opklaringen, afgewisseld door enkele buien. De maxima liggen rond 7 °C. De noordwestelijke wind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan de kust krachtig, mogelijk af en toe hard. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Bewolkt in Houten  (Foto: bondage)
Bewolkt in Houten (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Baby overleden na schudden door vader

Het kindje van een 30-jarige man uit Waddinxveen was nog maar een paar weken oud toen het begin 2019 overleed. De man moest vandaag voor de rechter verschijnen, omdat het Openbaar Ministerie hem ervan verdenkt dat hij de baby te hard door elkaar heeft geschud. Daarmee zou hij zelf de dood van zijn kind hebben veroorzaakt.

De man was die middag alleen thuis met zijn kindje. Kort ervoor was zijn partner met haar vader de deur uit gegaan, toen was er nog niets opmerkelijks aan de baby. Ze lieten een vrolijk en gezellig kindje achter dat begon aan zijn middagslaapje. Later die middag belde de verdachte huilend zijn moeder omdat zijn zoontje niet meer leek te leven.

Verdachte verklaart verschillend over wat er is gebeurd. Hij stelt dat hij zijn kind op enig moment hoorde stikken en dat hij toen in paniek heeft geprobeerd het te helpen. Het ene moment heeft hij het over schudden, het andere moment over wiegen. Het lijkt erop dat hij al meteen de eerste dag bewust is dat hij het woord "schudden" niet moet gebruiken. Dat het kind onwel was geworden, daarvoor is overigens geen enkel medisch bewijs gevonden. En ook over de volgorde van gebeurtenissen verklaart verdachte tegenstrijdig.

Zwaar letsel
Uit onderzoek is gebleken dat het kindje hersenletsel heeft opgelopen dat past bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Omdat het gewoon thuis was, moet er iets anders zijn gebeurd. Volgens de deskundigen past dergelijk letsel dan alleen bij een scenario waarbij het kind hevig door elkaar is geschud, enkele seconden lang.

Volgens het Openbaar Ministerie staat op basis van het bewijs wel vast dat verdachte de baby heeft geschud en dat dit de oorzaak is geweest voor het overlijden. Verdachte heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan doodslag. Wat hiervoor de aanleiding was, blijft onduidelijk. De verdachte heeft er geen onderbouwde verklaring voor gegeven.

Mishandeling vriendin
Naast de doodslag op hun kindje, wordt de man ook nog verdacht van mishandeling van zijn vriendin. Ruim twee maanden na het overlijden zou hij haar bij de keel hebben gegrepen en onder meer een asbak in haar gezicht hebben gegooid. Volgens het Openbaar Ministerie is er voor deze mishandeling genoeg bewijs en verdachte ontkent dit feit ook niet.

Alles bij elkaar heeft de officier van justitie aan de rechtbank gevraagd om een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar en 6 maanden op te leggen. Over een aantal weken doet de rechtbank uitspraak.

Jarenlange celstraffen voor vermeende pedojagers Enschede

Vijf mannen uit Enschede en Duitsland zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor betrokkenheid bij de mishandeling en de afpersing van een oudere man (70) in Enschede.

De hoofdverdachten, twee 21-jarige mannen uit Enschede en een 27 jarige man uit Duitsland, zijn veroordeeld tot  gevangenisstraffen van 32 tot 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Gedreigd met mes en inspuiten van insuline
Onder de naam "Suzan" (15) werd een account aangemaakt op een datingsite en een afspraak gemaakt met het slachtoffer. De mannen maakten een afspraak op 8 augustus 2019 op een parkeerplaats bij een pannenkoekenrestaurant in Enschede. Eenmaal daar trof het slachtoffer niet "Suzan’" maar werd hij overvallen door twee jongemannen met een groot mes. Later kwam daar een derde, de man uit Duitsland, bij. Het slachtoffer is op die parkeerplaats mishandeld en op de achterbank van zijn auto gezet. Als hij niet zou meewerken zouden ze hem drogeren en insuline bij hem inspuiten, zo werd er gedreigd. Urenlang werd er rondgereden door Enschede. Onderweg is ingelogd op het bankaccount van de man en is er geld van zijn spaarrekening naar zijn lopende rekening overgeboekt. Eén van de mannen probeerde tevergeefs duizenden euro’s te pinnen. Het lukte uiteindelijk wel om enkele honderden euro’s te pinnen. Later werd via het bankaccount geld overgemaakt naar bankrekening van 2 medeverdachten, ook uit Enschede. Diezelfde nacht is nog een deel van dat geld gepind en verdeeld. Rond half vier ’s nachts hebben ze de man weer afgezet.

Agenten brengen bezoekje aan slachtoffer
Omdat het medewerkers van de bank opvalt dat er twee ongebruikelijke transacties zijn geweest op het account van de man wordt de politie ingeschakeld. Twee agenten brengen vervolgens een bezoekje aan het slachtoffer. Het valt de agenten op dat de man gewond is. Daarop doet de man zijn verhaal en later aangifte. De politie start een onderzoek. In dat onderzoek worden onder andere beelden van bewakingscamera’s van het restaurant bekeken. Op beelden is te zien dat twee hoofdverdachten het slachtoffer mishandelden. Ook zijn de namen van de personen achterhaald naar wie het geld is overgeboekt. Door geld over te boeken naar een rekening van iemand anders en daarbij te vermelden dat het om een lening gaat probeerden ze te verhullen dat het geld afkomstig is van een strafbaar feit.

Dat de zaak uiteindelijk aan het licht komt is – mede – te danken aan de oplettendheid van de bankmedewerkers en de agenten. De verdachten hebben bij de man ingespeeld op zijn schaamtegevoel. De man was in eerste instantie niet van plan aangifte te doen, maar deed dit na het bezoekje van de agenten alsnog. Uit de slachtofferverklaring van de man blijkt dat het voor hem een verschrikkelijke ervaring was. Tot op de dag van vandaag heeft hij te kampen met angstgevoelens.

"Pedojagen"
Volgens de drie mannen wilden ze de man slechts aanspreken op het feit dat hij met een (minderjarige)vrouw had afgesproken en heeft het slachtoffer hen geld aangeboden om niet naar de politie te stappen. Afgezien van het feit dat de rechtbank dit verhaal niet gelooft, maakt dit hun daden nog schrijnender. Een situatie met een minderjarige vrouw in scene zetten en vervolgens voor eigen rechter spelen kan niet worden getolereerd. Dat geldt zeker omdat dit soort situaties, ook wel bekend als het zogenoemde "pedojagen", in toenemende mate aan de orde zijn in de samenleving.

Gevangenisstraffen
Het tweetal dat het geld op hun bankrekening liet storten om het vervolgens te verdelen hoeven niet opnieuw naar de gevangenis. De rechtbank veroordeelt hen tot een gevangenisstraf die gelijk is aan de voorlopige hechtenis. Daarnaast moeten ze een taakstraf uitvoeren van 240 uur. De opgelegde straf van 36 maanden voor twee van de hoofdverdachten is, vanwege de ernst van de feiten, hoger dan door de officier is geëist. De derde man die op de parkeerplaats aanwezig was is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook deze straf is hoger dan geëist. Daarnaast moet het vijftal een schadevergoeding betalen.

FOK!Kerstprijsvraag: 23 december

In de nabije toekomst staat Londen voor zijn ondergang. Nadat verwoestende terreuraanslagen, veroorzaakt door een mysterieuze entiteit met de naam Zero Day, de stad doen beven, heeft een alziende autoritaire staat het volk onderdrukt. Een corrupte particuliere militaire onderneming controleert de straten en een machtig misdaadsyndicaat jaagt de kwetsbaren de stuipen op het lijf. Het lot van Londen ligt bij jou en je vermogen om een verzet te rekruteren en terug te vechten.

Vandaag mogen we een exemplaar weggeven van Watch Dogs Legion Collectable Statue weggeven. Uiteraard moet je eerst weer even een vraag goed beantwoorden.

Vorige maand kon je een Watch Dogs goodiepakket winnen bij ons. Wie was de winnaar?

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.