FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 december 2020

WK darts: Van Duijvenbode stunt, Van den Bergh maakt grote indruk

Op het wereldkampioenschap darts is het dinsdag een halve Hollandse avond: in twee van de vier wedstrijden staat een Nederlander aan de oche in het Londense Alexandra Palace.

Danny Noppert (NED) - Cameron Carolissen (RSA) 3-1
Carolissen stond in de tweede ronde wegens de positieve COVID-19-test van Martijn Kleermaker en het om vergelijkbare redenen afvallen van reserve Josh Payne. De Zuid-Afrikaan stond echter zijn mannetje tegen een ongekend slecht spelende Noppert, die na één set op een gemiddelde van nog geen 70 stond.

Na vijf legs speelde Noppert zich dan eindelijk op het scorebord en met pijn en moeite sleepte hij de set naar zich toe. De wedstrijd werd er niet beter op, hoewel Noppert in elk geval 'goed' genoeg speelde om het hemeltergende potje zonder verder setverlies winnend af te sluiten.

Danny Noppert - Cameron Carolissen (Bron: PDC)
Danny Noppert - Cameron Carolissen (Bron: PDC)

Devon Petersen (RSA) - Steve Lennon (IRL) 3-1
Het werd een partij waarin het nogal op en neer ging wat niveau betreft: de ene leg was niet om aan te zien, de andere ging keurig binnen vijf beurten uit. Van enige spanning was er in elk geval wel sprake: de eerste drie sets gingen allemaal naar een beslissende leg. Petersen won de eerste twee en in de vierde set maakte hij het dan toch nog vrij overtuigend af tegen de Ier die ongekend veel kansen op de dubbels liet liggen - hij kreeg er 46 en raakte er welgeteld zeven.

Devon Petersen - Steve Lennon (Bron: PDC)
Devon Petersen - Steve Lennon (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Dirk van Duijvenbode (NED) 2-3
Cross begon prima aan de wedstrijd, maar Van Duijvenbode pakte de tweede set zonder legverlies af van de oud-wereldkampioen. Met moeite pakte de Engelsman vervolgens weer een voorsprong, maar de Nederlander begon set vier met een elfdarter en leverde wederom geen enkele leg in.

De eerste vier legs in de beslissende set werden keurig verdeeld, Van Duijvenbode greep zijn allerlaatste kans om op 2-2 te komen. In de beslissende leg gooide Aubergenius drie keer achter elkaar 134 en met de zo geweldig lopende triple-19 opende hij de beslissende 99-finish - de eerste keer dat hij op voorsprong kwam en het was gelijk goed voor de winst.

Rob Cross - Dirk van Duijvenbode (Bron: PDC)
Rob Cross - Dirk van Duijvenbode (Bron: PDC)

Dimitri van den Bergh (BEL) - Paul Lim (SGP) 3-0
Van den Bergh ging als een jekko van start en knalde de eerste set in no-time uit. Daar kwam verder weinig verandering in: bij toeval kreeg Lim twee keer een dart voor een dubbel, die gingen er beiden in. Voor men met de ogen kon knipperen was het klaar en had de Belg een overwinning binnen waarmee hij zich nadrukkelijk kwam melden als kanshebber voor de wereldtitel.

Dimitri van den Bergh - Paul Lim (Bron: PDC)
Dimitri van den Bergh - Paul Lim (Bron: PDC)

Stevens kan met Schalke in DFB Pokal wel winnen van nietig Ulm

Interim-trainer Huub Stevens heeft ervoor gezorgd dat Schalke 04 met fijn gevoel aan de kerstdis kunnen beginnen. In de tweede ronde van de DFB Pokal werd met 1-3 afgerekend met SSV Ulm 1846 uit de Regionalliga Südwest (IV).

Suat Serdar en Benito Raman (tweemaal) tekenden voor de Schalke-goals. Johannes Reichert deed namens Ulm wat terug, maar een comeback zat er niet meer in. Het bleef 1-3. De bekerwinst is een lichtpuntje in duistere tijden voor Schalke. In de Bundesliga wisten Die Königsblauen in dit kalenderjaar nog niet te winnen. De club staat laatste en twee trainers zijn al ontslagen. Huub Stevens hielp zijn club voor twee duels uit de brand. 

Na de gewonnen bekerwedstrijd doet Stevens weer een stapje terug bij Schalke. De clubleiding wil in principe het nieuwe jaar ingaan met een nieuwe hoofdtrainer. "Na vanavond ben ik geen trainer meer”, benadrukte de gepensioneerde Stevens, die speciaal voor Schalke zijn trainingspak weer even had aangetrokken. "Ik heb genoten van deze vijf dagen. Het is belangrijk dat we eindelijk weer eens hebben gewonnen en daardoor ook een ronde verder zijn in het bekertoernooi. Nu maar hopen dat enkele geblesseerde spelers bij ons snel weer fit zijn." Schalke hervat de competitie op 2 januari tegen Hertha BSC. De club uit Gelsenkirchen won op 17 januari voor de laatste keer in de Bundesliga.

Ook RB Leipzig, waar Justin Kluivert wegens een kuitblessure ontbrak, plaatste zich voor de derde ronde van de DFB-Pokal door met 3-0 te winnen van Augsburg. Oud-PSV’er Angeliño was een van de doelpuntenmakers. Borussia Dortmund wist ook te winnen. Op bezoek bij Braunschweig werd het 0-2 door goals van Mats Hummels en Jadon Sancho. Erling Haaland ontbrak nog altijd.

Uitslag FC Twente - Sparta

Sparta Rotterdam heeft een knappe zege geboekt bij FC Twente. De ploeg van Henk Fraser won in Enschede met 0-2 van Twente dankzij goals van Mario Engels en Deroy Duarte.

Sparta was al in de eerste helft de betere ploeg en kwam dan ook terecht op voorsprong. In blessuretijd van de eerste helft zorgde de Duitse spits Engels voor de voorsprong. Na de rust kwam FC Twente wat beter voor de dag en kregen wat kansjes op de gelijkmaker, maar het was Sparta dat scoorde via Deroy Duarte.

Sparta nam terecht de drie punten mee naar huis en pakte daarmee vijftien punten uit zeven wedstrijden. De ploeg van Fraser staat daarmee op een verdienstelijke negende plaats. Voor Twente was het alweer de derde nederlaag in vijf wedstrijden, maar die staat nog altijd op een zesde plaats, na een goede seizoenstart.

FC Twente

0 - 2

Sparta Rotterdam

     45+1' Engels
 67' D.Duarte
 
 Gele kaart: Pierie, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi
Pleguezuelo (Dumic/80)
Pierie
Oosterwolde
Brama
L.Ilic (Bosch/80)
Roemeratoe (Zerrouki/ 80)
Cerný (Dervisoglu/68)
Danilo
Menig (Jeremejeff/80)
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Pinto
D.Duarte
Auassar
Burger (Beugelsdijk/83)
Mijnans (Fortes/54)
Thy (Smeets/83)
Engels (Kharchouch/70)

NFL: Seahawks en Bills pakken playoffticket met winst

In de NFL zijn inmiddels zes tickets voor de playoffs vergeven. De Pittsburgh Steelers, Kansas City Chiefs, Green Bay Packers en New Orleans Saints waren al zeker, in de maandagavond afgesloten vijftiende week kwamen er nog twee bij.

De Buffalo Bills gingen op bezoek bij de Denver Broncos en domineerden eigenlijk de hele wedstrijd. Quarterback Josh Allen gooide twee touchdown passes en rende er zelf ook nog twee binnen, Devin Singletary bekroonde de 19-48 winst met een 51-yard touchdown run en daarmee pakten de Bills de AFC East-titel voor het eerst sinds 1995.

Het Washinton Football Team kreeg bezoek van de Seattle Seahawks, die dankzij twee field goals van Jason Myers en een touchdown pass van Russell Wilson op Jacob Hollister op 0-13 kwamen. Carlos Hyde maakte er met een 50-yard run in het derde kwart 3-20 van en twee touchdowns van Washington konden de Seahawks niet meer van de 15-20 én het playoffticket af houden.

In de komnde week kunnen er ook weer tickets vergeven worden: de Tampa Bay Buccaneers, Los Angeles Rams en Tennessee Titans zijn bij een overwinning zeker van deelname aan het postseason.

Uitslagen NFL week 15
Las Vegas Raiders - Los Angeles Chargers 27-30 OT
Denver Broncos - Buffalo Bills 19-48
Green Bay Packers - Carolina Panthers 24-16
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 27-31
Dallas Cowboys - San Francisco 49ers 41-33
Tennessee Titans - Detroit Lions 46-25
Indianapolis Colts - Houston Texans 27-20
Miami Dolphins - New England Patriots 22-12
Minnesota Vikings - Chicago Bears 27-33
Washington Football Team - Seattle Seahawks 15-20
Baltimore Ravens - Jacksonville Jaguas 40-14
Los Angeles Rams - New York Jets 20-23
Arizona Cardinals - Philadelphia Eagles 33-26
New Orleans Saints - Kansas City Chiefs 29-32
New York Giants - Cleveland Browns 6-20
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 27-17

Arsenal weet ook in League Cup niet te winnen

Waar het in de competitie al niet wil vlotten met Arsenal, ging het in de League Cup ook al mis. De zwalkende Londenaren gingen in de kwartfinales hard onderuit tegen Manchester City. Het werd in Londen 1-4.

Arsenal wacht al bijna twee maanden op een overwinning in de nationale Engelse competities. In de Premier League werd de laatste zeven wedstrijden vijf keer verloren en tweemaal gelijkgespeeld en in de League Cup dus verloren van City. Alleen in de Europa League werd er nog gewonnen.

De nederlaag tegen Manchester City kwam tot stand met de nodige hulp van Arsenal-doelman Rúnar Rúnarsson, normaliter tweede keeper. De IJslander stond bij de 0-1 van Gabriel Jesus, in de derde minuut, te wachten tot de bal in zijn handen viel, waardoor de Braziliaanse spits binnen kon tikken. En bij de 1-2 was Rúnarsson aan het blunderen op een houdbare vrije trap van Riyad Mahrez.

Alexandre Lacazette maakte tussendoor nog wel gelijk. De 1-3 en 1-4 kwamen respectievelijk op naam van Phil Foden en Aymeric Laporte. 

Eerder op avond wist Brentford zich te plaatsen voor de halve finales van de League. Een treffer van Josh Dasilva bleek genoeg voor de zege tegen Newcastle United: 1-0. Het is voor de eerste keer dat Brentord zich plaatst voor de halve finales van de League Cup. 

Woensdagavond staan de overige twee kwartfinales op het programma. Stoke City speelt tegen Tottenham Hotspur en Everton ontvangt Manchester United.

Kristoffersen slalomt naar indrukwekkende zege in Madonna di Campiglio

In het Italiaanse Madonna di Campiglio hebben de heren alpineskiërs hun tweede World Cup-slalom in twee dagen afgewerkt. Een dag eerder werd er geskied in Alta Badia, dinsdag was het feest op de Canalone Miramonti-piste.

De snelste man in de eerste run was ietwat verrassend de Noor Sebastian Foss-Solevaag, die behoorlijk uithaalde ook: de Zwitser Ramon Zenhäusern, een dag eerder in Alta Badia de winnaar, volgde op 0,40 seconden. De Italiaan Alex Vinatzer (+0,50) en de Oostenrijker Manuel Feller (+0,52) zaten ook nog in de buurt, Alexis Pinturault uit Frankrijk en de Zwitser Daniel Yule volgden op 0,78 tellen. Verder zaten de Fransman Clement Noël (+0,83), de Duitser Linus Strasser en Victor Muffat-Jeandet uit Frankrijk (beiden +0,88) nog binnen een seconde.

Henrik Kristoffersen, twaalfde na run één, had de leiding in handen op het moment dat Muffat-Jeandet de top-8 opende, maar de finish niet haalde. Strasser leverde een positie in en ook Noël kwam achter Kristoffersen terecht. Yule verloor maar liefst zestien plekken, Pinturault hield de schade beperkt tot twee plekken. Feller verloor veel, maar maakte onderin weer wat goed en noteerde de tweede tijd aan de finish, met nog drie man te gaan.
Vinatzer haalde Kristoffersen's tijd ook al niet, maar nam wel de tweede plek over - de Noor was daardoor inmiddels al zeker van het podium.

Zenhäusern had grote moeite op het middenstuk en zakte tot buiten de top-10, waarna Foss-Solevaag zijn eerste zege mocht proberen te pakken. Ook hij kwam echter niet aan de tijd van zijn landgenoot en dus won Kristoffersen, voor Foss-Solevaag. Vinatzer zat er een honderdste achter, Feller greep met één honderdste naast het podium.

Random Pics van de Dag #187

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag PSV - VVV

PSV heeft het jaar 2020 afgesloten met een winstpartij tegen VVV. De ploeg van Roger Schmidt kwam nog wel met 0-1 achter, maar won uiteindelijk met 4-1. Door de winst staat de Eindhovense club in punten gelijk met Ajax.

VVV kwam in de eerste helft na een goede aanval op voorsprong dankzij Jafar Arias. Voor rust was het nog gelijk nadat de Duitse linksback Philipp Max vanuit een strafschop gelijk maakte. Na rust nam PSV afstand van VVV. Eerst kopte Olivier Boscagli raak en vlak voor het uur maakte Cody Gakpo de 3-1. In blessuretijd zorgde invaller Adrian Fein voor de 4-1.

PSV heeft nu een korte winterstop, waarna ze de competitie hervatten op 10 januari tegen Ajax in Amsterdam.

PSV

4 - 1

VVV-Venlo

 35' Max(pen)
 49' Boscagli
 58' Gakpo
 90+2' Fein
   22' Arias
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max (Fein/81)
Madueke
Sangaré
Hendrix
Götze
Gakpo
Ihattaren (Piroe/56)
  Kirschbaum
Pachonik
Schäfer
Kum
Schmitz (Hupperts/76)
Linthorst (John/76)
V.v.Crooy
Post
Hunte (Dekker/ 71)
Giakoumakis
Arias

Bokser Canelo maakt gehakt van kampioen Smith, Gongora stunt

We keren nog even terug naar het afgelopen weekeinde, want in de diverse boksringen op aarde werd stevig geknokt. Meerdere wereldtitels stonden op het spel, vooral in de middelste gewichten.

Saul Canelo Alvarez (53-1, 36 KO's) - Callum Smith (27-0, 19 KO's)
Vooraf werd met name van het duel tussen Canelo en Smith veel verwacht: de ongeslagen Brit zette zijn WBA Super en The Ring-wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg) op het spel, ook de vacante WBC-titel lag te wachten in het Texaanse San Antonio, waar zowaar flink wat publiek aanwezig was.

Al heel snel bleek dat Smith totaal niet opgewassen was tegen de veel kleinere Canelo, die hem alle hoeken van de ring liet zien. De Brit bleef indrukwekkend genoeg twaalf ronden op de been, maar Canelo werd overtuigend aangewezen als winnaar en verdedigde zo zijn positie als beste pound-for-pound bokser ter wereld.

Gennadiy Golovkin (40-1, 35 KO's) - Kamil Szeremeta (21-0, 5 KO's)
In Hollywood in Florida stond Canelo's Kazachstaanse evenknie, Gennady Golovkin, ook weer in de ring. Hij verdedigde zijn IBF- en IBO-wereldtitels in het middengewicht (-72,6kg), die hij in oktober vorig jaar had gewonnen van Sergiy Derevyanchenko. Szeremeta vocht in zijn eerste wereldtitelgevecht en was, simpel gezegd, niet goed genoeg: na zeven ronden vond men het welletjes geweest.

Ali Akhmedov (16-0, 12 KO's) - Carlos Gongora (18-0, 13 KO's)
Met de vacante IBO-wereldtitels in het supermiddengewicht op het spel leek toptalent Akhmedov de grote favoriet. In de eerste ronden maakte hij dat ook waar, maar Gongora kwam alsmaar beter in het gevecht en begon steeds meer rake klappen uit te delen.

Naarmate het gevecht vorderde kreeg de Ecuadoriaanse underdog er steeds meer zin in en in de twaalfde ronde was Akhmedov zelfs kansloos. Met een dikke minuut te gaan maakte Gongora er op indrukwekkende wijze een einde aan en dus mocht hij zich na zijn eerste wereldtitelgevecht kronen tot wereldkampioen.

Ilunga Makabu (27-2, 24 KO's) - Olanrewaju Durodola (34-7, 31 KO's)
Ook in het Congolese Kinshasa was het feest en wel voor Makabu: de regerend WBC-wereldkampioen verdedigde zijn titel in het cruisergewicht (-90,7kg) door de Nigeriaan Durodola overtuigend het nakijken te geven. Makabu verdedigde zijn vorig jaar tegen Michal Cieslak gewonnen wereldtitel daarmee voor het eerst.

Uitslag FC Emmen - FC Utrecht

René Hake heeft zijn eerste overwinning als trainer van FC Utrecht te pakken. In de uitwedstrijd tegen FC Emmen won FC Utrecht met 2-3.

Eljero Elia bracht Utrecht in de 22e minuut op voorsprong, met zijn eerste competitietreffer van het seizoen. Toch ging FC Emmen met een voorsprong rusten. Eerst maakte Miguel Araujo met een prachtige vrije trap gelijk en later zette Lucas Bernadou de thuisploeg op voorsprong.

Na rust maakte Joris Overeem maakte na een uur spelen met enig geluk de gelijkmaker en een kwartier voor tijd besliste de ingevallen Adrian Dalmau de wedstrijd. Door de overwinning van FC Utrecht staat de club uit de domstad weer in het linkerrijtje en sluit Emmen het jaar af als hekkensluiter in de eredivisie.

FC Emmen

2 - 3

FC Utrecht

 27' Araujo
 43' Bernadou
   22' Elia
 60' v.Overeem
 75' Dalmau
 
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
v.Rhijn
Araujo
Bakker (Scholte/85)
Cavlan
Bijl
Veendorp
Bernadou
Pena
Kolar (Sidibe/ 69)
Jansen (Avdijaj/69)
  Oelschlägel
v.d.Maarel
St.Jago
Hoogma
Warmerdam
Ramselaar (Dalmau/56)
v.Overeem
v.d.Streek
Kerk
Mahi
Elia (Sylla/76)

Kabinet: Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen 30.000 euro

Alle gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire krijgen binnen vier maanden in elk geval 30.000 euro 'als compensatie voor het leed'. Ouders die recht hebben op meer geld, blijven daarvoor in aanmerking komen. "We denken dat we de helft van de ouders met dit bedrag goed geholpen hebben", zegt de staatssecretaris volgens het AD.

Uitslag Fortuna Sittard - RKC

Fortuna Sittard heeft het jaar 2020 met een overwinning afgesloten. In eigen huis wonnen de Limburgers door een late goal van Lisandro Semedo met 2-1 van RKC.

De wedstrijd tegen RKC begon niet goed voor Fortuna Sittard. Na een kwartier spelen keken de Limburgers tegen een 0-1 achterstand aan nadat Finn Stokkers profiteerde van balverlies op het middenveld bij de thuisploeg. Fortuna kwam vlak voor rust op gelijke hoogte. Sebastian Polter tikte van dichtbij raak en na beraad van VAR telde de treffer voor de Duitse spits van Fortuna.

In de tweede helft was Fortuna Sittard duidelijk beter dan de bezoekers uit Waalwijk en kregen dan ook enkele mogelijkheden om op de 2-1, maar de aanvallers van de Limburgse club wisten die niet af te maken, tot in de blessuretijd Semedo de terechte 2-1 op het scorebord zette. Door de zege stijgt de club uit Limburg naar de twaalfde plaats, nadat ze in december tien punten wisten te pakken onder de leiding van de nieuwe hoofdtrainer Sjors Ultee.

Fortuna Sittard

2 - 1

RKC Waalwijk

 45' Polter
 90+2' Semedo
   15' Stokkers
 
 Gele kaart: Seuntjens, Janssen,Semedo, (Fortuna Sittard), Lamprou,Vaessen, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota
Angha
Janssen
Cox
Rienstra
Seuntjens (Hansson/46)
Tekie
Semedo
Polter
Flemming
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Nieuwpoort (H.Mulder/82)
Quasten (Wouters/83)
v.d.Venne
Anita
Tahiri
Ngonge (Azhil/65)
Stokkers (Damascan/75)
Daneels (Sow/75)

Trump schrijft opnieuw geschiedenis; Israëlische delegatie landt in Marokko

Ondanks dat de Amerikaanse president binnenkort afscheid gaat nemen van The Oval Office in het Witte Huis, is Donald Trump natuurlijk niet alleen maar bezig met dozen inpakken. Er moet tenslotte ook nog gewerkt worden en Melania mag best wat dozen extra inpakken.


Amerikaans-Israëlische delegatie maakt zich op voor historische vlucht (Foto: GPO and more via Getty Images)

Trump houdt zich liever bezig met wereldvrede en aan het eind van zijn ambtstermijn heeft hij het alsnog voor elkaar gekregen dat na Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten en Soedan, Marokko het vierde Arabische land wordt dat zijn betrekkingen met Israël normaliseert.

Aangezien Saoedi-Arabië begin december ook al had aangegeven wel wat te zien in genormaliseerde betrekkingen met Israël lijkt dit een grand-slam in het Midden-Oosten te worden voor Trump.

Dinsdag landde dan ook voor het eerst sinds lange tijd een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al vanuit Tel Aviv in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. In het vliegtuig zaten de Israëlische Nationale Veiligheidsadviseur Meir-Ben Shabbat en een Amerikaanse delegatie onder leiding van Jared Kushner.

Het vliegtuig was beschilderd met de Hebreeuwse, Arabische en Engelse woorden voor 'vrede' en een palmvormige Maghreb talisman voor geluk.

Van der Poel boekt derde zege van het seizoen

Mathieu van der Poel heeft dinsdag de Ethias Cross in het Belgische Essen gewonnen. Voor de Nederlandse veldrijder was dit zijn derde zege uit vier wedstrijden.

Na de felbevochten zege afgelopen zondag in Namen ging het dinsdag ogenschijnlijk een stuk gemakkelijker. Halverwege de wedstrijd ging hij solo in de aanval en kwam zijn eerste plaats niet meer in gevaar.

Op de tweede plaats eindigde de Belg Quinten Hermans. Tom Pidcock, afgelopen zondag nog een grote smaakmaker, finishte als derde.

Het deelnemersveld in Essen was niet op zijn sterkst, toppers als Wout van Aert, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout stonden niet aan de start.

Woensdag staat in Herentals, onderdeel van de X2O Badkamers Trofee, alweer de volgende wedstrijd op het programma. In de Belgische plaats zullen de afwezige toppers wel aan de start staan.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Quinten Hermans (BEL)
3. Thomas Pidcock (GBR)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Felipe Orts Lloret (ESP)
7. Ryan Kamp (NED)
8. Jim Aernouts (BEL)
9. Nicolas Cleppe (BEL)
10. Ben Turner (GBR)

WK darts: Whitlock imponeert; Baggish stunt met zege op A. Lewis

Brendan Dolan staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. The History Maker was met 3-1 in sets te sterk voor Edward Foulkes.

Het opmerkelijkste in deze wedstrijd was het tempo van Dolan. De Noord-Ier speelde beduidend vlotter dan normaal en was daarmee met name in de eerste set succesvol. Met een gemiddelde van boven de honderd trok hij de eerste set met 3-0 naar zich toe.  Beide spelers waren in het verloop van de partij scorend gelijkwaardig aan elkaar.

Foulkes won de tweede set met 3-2, maar miste daarna te veel dubbels om zijn tegenstander echt aan het wankelen te krijgen. Dolan trok set drie en vier naar zich toe en dwong daarmee een duel met titelfavoriet Gerwyn Price af.

Joe Cullen staat ook bij de laatste 32. Hij won met 3-0 van Wayne Jones. Alleen in set twee had Cullen een kleine inzinking, maar hij liet Jones slechts een break goedmaken (van 2-0 naar 2-2).  Het was pas de tweede keer in zijn carrière dat Cullen zich bij de laatste 32 heeft geschaard op het wereldkampioenschap. Zijn laatste overwinning op het WK dateerde zelfs uit 2016. In de volgende ronde wacht Jonny Clayton. 

Update 16.20 uur

Simon Whitlock heeft zijn sterke vorm van de herfst meegenomen naar het WK. Na een uitstekende partij rekende hij af met Darius Labanauskas. Het werd 3-2. Whitlock had een anderhalf set nodig om warm te draaien, maar vervolgens vlogen de hoge scores om Labanauskas' zijn oren. Mede dankzij een 120-finish en een dertiendarter ging set twee met 3-1 naar The Wizard. Ook set drie ging met 3-1 naar de Australiër.

Whitlock leek het daarna af te maken in set vier, maar met Whitlock op 36 wist Labanauskas 164 uit te gooien voor een beslissende set. De Australiër gaf Labanauskas geen kwans en won de laatste set met 3-0. Na de kerst wacht Krzysztof Ratajski. 

Update 17.10 uur

Danny Baggish heeft voor een daverende stunt gezorgd door Adrian Lewis te verslaan.  De emotionele Amerikaan, die ook al Damon Heta in de eerste ronde verrassend naar huis stuurde, was met 3-1 te sterk.

Maandag kreeg Baggish te horen dat zijn broer getroffen door een beroerte en sindsdien ligt hij op de IC. Maar qua spel was daar niks van te zien. Baggish won de openingsset en trok in de tweede set de goede lijn door, al was dat vooral te danken aan Lewis. De Engelsman was rampzalig op de dubbels en leek al vroeg het toernooi te moeten verlaten, maar plots vond hij de dubbels wél. Met een prachtige 127-finish trok hij de derde set naar zich toe.

In de vierde set werd er voor het eerst dit toernooi een 170-finish gegooid. De big fish werd door Baggish gegooid, waarna Lewis een leg later ook een minder succesvolle poging waagde. Baggish stond toen nog op een flinke achterstand, maar kreeg wel één pijl voor de leg om terug te breaken. Dit lukte, waarna de Amerikaan mocht zelf aan de vijfde leg beginnen. Hij maakte zijn sprookje compleet.

PDC WK 2021 - dinsdag 22 december - middagsesie
Brendan Dolan (90.69) 3-1 (84.00) Edward Foulkes (R2, 3-0, 2-3, 3-2, 3-0)
Joe Cullen (94.59) 3-0 (88.78) Wayne Jones (R2, 3-0, 3-2, 3-1)
Simon Whitlock (101.21) 3-2 (95.50) Darius Labanauskas (R2, 1-3, 3-1, 3-1, 2-3, 3-0)
Adrian Lewis (92.73) 1-3 (93.39) Danny Baggish (R2, 0-3, 1-3, 3-1, 2-3)

Ervaring met Mercedes-motor belangrijke reden voor Red Bull Racing om te kiezen voor Perez

De ervaring van Sergio Perez met de Mercedes-motor is voor Red Bull Racing een belangrijke reden geweest om te kiezen voor de Mexicaan als opvolger van Alexander Albon. Dat zegt althans Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko.

Volgens Marko heeft het team de zwakke en sterke punten van Albon, Perez en Nico Hülkenberg met elkaar vergeleken. Uiteindelijk gaf Perez zijn ervaring met de Mercedes-motor de doorslag.

“Hülkenberg was een serieuze kandidaat”, aldus Marko aan F1Insider. “We hebben de sterke en zwakke punten van de drie kandidaten Alexander Albon, Sergio Perez en Nico Hülkenberg uitvoerig geanalyseerd. Uiteindelijk was er maar één ding dat Perez voor had op Hülkenberg: hij heeft de meeste kennis over de Mercedes-krachtbron. Hülkenberg reed helaas te weinig dit seizoen.”

Marko’s uitspraak is in tegenspraak met Christian Horner. De teambaas van Red Bull Racing liet eerder weten dat Hülkenberg nooit een serieuze optie was.

Kersttoespraak Koning op 25 december 2020

De kersttoespraak van Zijne Majesteit de Koning wordt Eerste Kerstdag, vrijdag 25 december, om 13.00 uur uitgezonden door de NOS op NPO1 en op NPO Radio 1. Gelijktijdig is de kersttoespraak op NPO2 te zien met gebarentolk.

Ook zenden diverse andere omroepen de kersttoespraak uit. De herhaling van de NOS-uitzending volgt om 18.00 uur op NPO1. De toespraak is enkele dagen eerder opgenomen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch.

De tekst van de kersttoespraak 2020 is later op die dag na te lezen op www.koninklijkhuis.nl en de toespraak is terug te zien op het YouTube-kanaal van het Koninklijk Huis.

Braziliaanse bekerfinale loopt volledig uit de hand

De Braziliaanse bekerfinale voor teams Onder-17 is volledig uit de hand gelopen. In de blessuretijd gingen spelers van Fluminese en Athletico Paranaense met elkaar op de vuist. De scheidsrechter van dienst deelde maar liefst negen rode kaarten uit.

Het ging mis toen aanvaller João Neto van Fluminese werd neergehaald door Ataíde. Beide spelers gingen vervolgens met elkaar op de vuist. Nadien gingen de overige spelers er zich mee bemoeien en ontstond een grote vechtpartij. In totaal deelde de scheidsrechter negen rode kaarten uit, waaronder drie aan wisselspelers. Het duel eindigde, beide ploegen met slechts acht spelers op het veld, in een 2-1 zege voor Fluminese.

3 landen komen niet naar Den Haag voor Invictus Games

Jordanië, Nieuw-Zeeland en Australië reizen komend jaar niet naar Den Haag voor de Invictus Games. Door de coronacrisis besloten deze landen thuis te blijven. Het organisatiecomité van de Games kijkt nu naar oplossingen waarin virtuele competities worden gecombineerd met het fysieke evenement in het Zuiderpark.

De organisatie blijft zich inzetten voor het leveren van veilige Spelen van 29 mei tot 5 juni. Om dat te realiseren is de Sluitingsceremonie herzien en een dag eerder gepland. In de nieuwe versie is de ceremonie kleinschaliger en alleen voor de deelnemers en hun vrienden en familie. Deze vindt plaats op de avond van vrijdag 4 juni.

Eerder uitgesteld
De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen die door of tijdens de dienst gewond raakten of ziek werden. In 2020 zouden de Games al plaatsvinden in Den Haag, maar dit werd een jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis. “De deelnemers aan deze Spelen tonen voortdurend hun veerkracht bij het nemen van obstakels die het leven hen heeft opgelegd”, aldus Conny Wenting, CEO van de Invictus Games. “Mijn team zal veerkracht laten zien door de Invictus Games in zijn best mogelijke vorm door te laten gaan in mei 2021.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Direct winst voor Vos bij rentree in het veld

Marianne Vos heeft de Ethias Cross in Essen gewonnen. Voor de zevenvoudig wereldkampioene veldrijden was dit de eerste veldrit van het seizoen.

De 33-jarige Vos moest vanaf de derde rij starten maar na één ronde meldde ze zich al aan de kop van het veld. Yara Kastelijn, bij afwezigheid van Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Annemarie Worst, één van de favorieten voor de zege kreeg in de derde ronde problemen met de ketting en moest opgeven.

Door de problemen van Kastelijn kwamen Vos en Kata Blanka Vas alleen aan de leiding. Met een ronde te gaan schudde Vos de Hongaarse van zich af en kwam zegevierend over de finish.

Uitslag
1. Marianne Vos (NED)
2. Perrine Clauzel (FRA)
3. Inge Van Der Heijden (NED)
4. Kata Blanka Vas (HUN)
5. Anna Kay (GBR)
6. Marion Norbert Riberolle (FRA)
7. Alice Maria Arzuffi (ITA)
8. Aniek Van Alphen (NED)
9. Laura Verdonschot (BEL)
10. Alicia Franck (BEL)

Wappies gevraagd

Dat het niet geloven in feiten je gewild maakt had je vast niet verwacht. Het kan echt, niet in de ernst van een zeker virus geloven, en niet geloven in de werking van mondkapjes komt nu heel goed uit.

De zorg heeft extra hulp nodig, en jij als wappie bent bij uitstek het beste wat men kan vinden. Breng voor de verandering dus eens positieve bijdrage aan de samenleving en meld je bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

COVID-19: 9872 nieuwe besmettingen en 116 doden, totaal 710.683 en 10.633

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9872 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 710.683 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 359 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1703 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 586 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 116 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.633 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

4 Jaar cel voor corrupte politieagent Orm K. uit Vianen

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de 45-jarige Orm K. uit Vianen tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De verdachte was politieagent en speelde 2 jaar lang vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen door aan criminelen. Ook verkocht hij zijn politiekleding. Naast de celstraf mag de verdachte 9 jaar niet meer werken als politieagent.

Informatiemakelaar
In mei 2018 komt de verdachte in aanraking met een informatiemakelaar voor criminelen die hem geld belooft in ruil voor vertrouwelijke informatie. Informatie waar de verdachte op dat moment als politieagent toegang toe heeft, zoals persoonsgegevens, kentekeninformatie en opsporingsonderzoeken. De werkwijze was iedere keer hetzelfde: de verdachte kreeg via een speciale PGP telefoon de verzoeken om informatie binnen. Nadat de verdachte vervolgens de informatie had opgezocht, gaf hij deze door via de PGP telefoon of overhandigde de fysieke dossiers op een parkeerplaats. Afhankelijk van het soort verzoek ontving de verdachte geld, zoals 100 euro voor een kenteken en 500 euro voor een volledig dossier. De man bekende later zelf ook nog vier politie-uniformen verkocht te hebben en in totaal 30.000 euro te hebben verdiend met zijn acties. Uit het dossier blijkt dat met de informatie die verdachte doorspeelde vermoedelijk zeer ernstige feiten, zoals beschietingen op woningen, zijn gepleegd.

Spijt
De verdachte verklaarde later veel spijt te hebben van zijn acties, en niet goed te kunnen verklaren waarom hij zo lang dubbelspel heeft gespeeld. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de verdachte boos en teleurgesteld was over eerdere gebeurtenissen bij zijn werkgever en met zijn acties mogelijk wraak heeft willen nemen. Ook blijkt dat verdachte persoonlijke trauma’s uit het verleden had, waarbij de moord op zijn vader (die ook politieagent was) een grote rol heeft gespeeld. Uit het rapport blijkt dat het lastig is voor de verdachte om te herleiden waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt. De rechtbank rekent hem daarom de feiten in enigszins verminderde mate toe.

Celstraf
De verdachte heeft 2 jaar lang zijn ambtsgeheim zeer frequent geschonden. Daarmee bedroog hij niet alleen zijn directe collega’s, maar ondermijnde hij ook de Nederlandse rechtsstaat. In zijn rol als politieagent nam verdachte een bijzondere plaats in de samenleving in. Van een politieagent wordt verwacht dat deze integer en betrouwbaar is. Met zijn handelen stond daarentegen elke keer zijn eigen belang voorop. Dit alles neemt de rechtbank de verdachte zeer kwalijk. In zijn voordeel neemt de rechtbank mee dat verdachte vanaf het begin af aan openheid van zaken heeft gegeven en oprecht spijt lijkt te hebben. De verdachte krijgt, conform de eis van de officier van justitie, een celstraf van 4 jaar opgelegd. Dat de rechtbank de feiten in enigszins verminderde mate aan verdachte toerekent, maakt niet dat zij een lagere straf oplegt dan geëist. Daarvoor zijn de feiten te ernstig. Ook mag de man 9 jaar niet werken in een publiek ambt, waaronder dat van politieagent. Tot slot moet de man de 30.000 euro die het met zijn handelen verdiende, terugbetalen aan de Staat

ILT: besmettelijk afval van Corona-testlocaties vaak verkeerd verpakt en afgevoerd

Uit inspecties bij 39 Corona-testlocaties blijkt dat op 22 plaatsen het afval niet goed wordt verpakt en afgevoerd. De beschermende kleding van de medewerkers en de gebruikte wattenstaafjes worden afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken moet. Deze (besmettelijke) afvalstroom vereist bovendien een speciale behandeling. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bezocht tussen 7 en 11 december in heel Nederland testlocaties. Inspecteur-generaal van de ILT Jan van den Bos: “We zien dat kennis over verpakken en afvoer van besmettelijk afval nog te vaak ontbreekt. Met onze inspecties signaleren we dat het verpakken en vervoeren van covid-19 afval echt veiliger moet. Na onze gesprekken met betrokkenen is hier direct werk van gemaakt.”

Verschillende testlocaties
Bij 11 van de 24 GGD-testlocaties en 9 van de 14 bezochte commerciële testlocaties werd het afval niet goed verpakt en afgevoerd. Ook een testlocatie in een ziekenhuis maakte deze fout. In al deze gevallen werd het corona-afval als regulier bedrijfsafval afgevoerd. Daarnaast werden een handvol overtredingen gemaakt op het gebied van het afsluiten van containers of coderen van containers met covid-19 afval.

Goed verpakken
Het niet goed verpakken en afvoeren van afval dat (mogelijk) is besmet met het coronavirus brengt risico’s met zich mee. Alle mensen die betrokken zijn bij het verpakken en vervoeren kunnen onbedoeld met het coronavirus in aanraking komen. Daarom moet de verpakking van covid-19 afval voldoen aan speciale eisen en apart afgevoerd en veilig verwerkt.

Overtredingen oplossen
De inspecteurs van de ILT hebben leidinggevenden op testlocaties opgedragen de geconstateerde overtredingen direct aan te pakken. Betrokkenen hebben hier meteen werk van gemaakt. Daarnaast gaat de ILT in gesprek met de leiding van betrokken instanties en afvalverwerkers om te zorgen dat de kennis over omgaan met besmettelijk afval toeneemt, en het aanbieden en verwerken van corona-afval verbetert. De komende tijd blijft de inspectie teststraten bezoeken om te controleren of het afvoeren van covid-19 afval veilig gebeurt.

Tijdelijke regeling
Het besmettelijke afval moet volgens ADR-regels -over het vervoer van gevaarlijke stoffen- in speciale kunststof vaten verpakt zijn. Door een tekort aan deze vaten werd dit voorjaar een tijdelijke regeling afgegeven voor het verpakken en vervoeren van zogeheten droog ziekenhuisafval in bepaalde plastic zakken. Deze regeling is niet alleen van toepassing op het afval dat vrijkomt bij de verpleging van coronapatiënten in ziekenhuizen en zorginstellingen, maar geldt ook voor het afval van de corona-teststraten. Deze regeling werd bij de tweede coronagolf opnieuw van kracht en geldt tot 1 oktober 2021. De ILT monitort het veilig vervoer van besmettelijk (ziekenhuis)afval.

Extra maatregelen in ziekenhuizen door stijgende Covid-druk

Door het stijgend aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg enorm op. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim. Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn. Dit terwijl de piek in de ziekenhuizen pas in januari wordt verwacht. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport (MZS) daarom laten weten extra maatregelen te nemen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen.

Minister van Ark (MZS): “Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken. Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald. Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Het LNAZ neemt samen met de betrokken partijen de volgende maatregelen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen.

  1. Voorbereiding verdere opschaling IC bedden naar 1450
  2. Staken van alle planbare reguliere zorg (in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) om zo personeel vrij te spelen in de rest van de zorg
  3. Patiënten weer naar Duitsland verplaatsen

Deze maatregelen zijn in lijn met het tijdelijk beleidskader voor het waarborgen van acute zorg tijdens de COVID-19 pandemie dat op 23 oktober in werking is gesteld.

Zorginstellingen vragen steeds vaker ondersteuning van het Rode Kruis

Het Rode Kruis wordt tijdens deze tweede coronagolf steeds vaker gevraagd om te ondersteunen bij zorginstellingen. De werkdruk is tijdens deze tweede coronagolf groot in zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen. Sinds november is het beroep op de extra handen van het Rode Kruis verdubbeld. Momenteel ondersteunt het Rode Kruis in 21 zorginstellingen in Nederland en er komen nog steeds nieuwe verzoeken binnen. ,,De zorgverleners staan al bijna een jaar voor de bijna onmogelijke opgave om alle coronapatiënten èn andere patiënten de medische hulp te bieden die zij nodig hebben. We kunnen hen niet in de kou laten staan en moeten een helpende hand bieden. Deze hulp is nu belangrijker dan ooit”, concludeert Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Daarom vragen 3FM en het Rode Kruis met 3FM Serious Request: The Lifeline deze week aandacht voor de hoogspanning in de zorg in binnen- en buitenland. Met de actie halen we geld op om de zorg te ontlasten.

Rode Kruis-hulpverleners helpen in verschillende verpleeghuizen en ziekenhuizen bij de ondersteuning van verpleegkundigen. Zij helpen met taken als het reinigen van bedden en materialen, zij begeleiden mensen naar de juiste afdelingen en vullen materialen bij. Geschoolde Rode Kruis-hulpverleners verrichten ook lichte verpleegkundige handelingen, zoals het meten van bloeddruk, saturatie en bloedglucose. Rode Kruis-hulpverleners rijden daarnaast huisartsen rond die patiënten bezoeken die besmet zijn met het coronavirus of getest moeten worden op het coronavirus. Mensen die besmet zijn met het virus en naar het ziekenhuis moeten, maar niet zelfstandig kunnen reizen, worden ook op verschillende plekken in Nederland door het Rode Kruis vervoerd.

Aandacht voor patiënt
,,Doordat wij taken uit handen nemen van de verpleegkundigen, zie ik dat zij meer tijd hebben om hun werk te doen. Soms scheelt dat voor hen zo’n half uur op een dag. In die tijd is er dan bijvoorbeeld tijd om iemand te helpen douchen in plaats van het wassen aan de wastafel. Dat maakt voor een patiënt het verschil”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Marianne van Prooijen, die ondersteunt in verschillende ziekenhuizen en verpleeghuizen. ,,Ook geven we wat extra aandacht aan de bewoners of patiënten. En dat is in deze kersttijd natuurlijk extra belangrijk.”

3FM Serious Request: The Lifeline
Met 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 komt 3FM dit jaar in actie voor het Rode Kruis dat medische hulpverleners ontlast en verspreiding van het coronavirus tegengaat. Afgelopen vrijdag zijn drie dj-teams in lockdown gegaan op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. 3FM Serious Request: The Lifeline 2020 is te zien en te horen tot en met 24 december op 3FM, NPO 1 extra, updates via NPO 1 en online op npo3fm.nl

Helft Nederlanders shopt kerstdiner in de bonus

Maar liefst 53 procent van de Nederlanders koopt hun boodschappen voor het kerstdiner het liefst zoveel mogelijk in de bonus. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.012 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Deze drang om te besparen komt ook tot uiting aan de kersttafel. Zo probeert een zesde van alle ondervraagden tijdens het kerstdiner zoveel mogelijk producten uit hun kerstpakket te gebruiken.

Van alle Nederlanders shoppen Drentenaren (77 procent) hun kerstboodschappen het vaakst in de bonus, Friezen doen dit met 38 procent het minst. Met 33 procent zetten zij hun gasten echter wel het vaakst producten uit het kerstpakket voor. “Mijn vriendin en ik hebben er een spel van gemaakt om ieder jaar tijdens het kerstdiner ingrediënten uit het kerstpakket van mijn vader te herkennen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Vorig jaar waren het een luxe cranberry paté en soepstengels met een of andere exotische tapenade. Overigens doet dit niks af aan de kwaliteit van de producten; zowel mijn vriendin als ik hebben onze vingers erbij opgegeten.”

Eigen bijdrage
In plaats van te besparen op de kerstboodschappen of zoveel mogelijk producten uit het kerstpakket te gebruiken, zijn er ook andere manieren om het kerstdiner financieel behapbaar te houden. Een daarvan is het sturen van een tikkie. Maar liefst 69 procent van de ondervraagden is bereid om de gastheer en/of -vrouw financieel tegemoet te komen tijdens kerst. Met 83 procent zijn jongeren hiervan de grootste voorstanders. Daarbij geldt echter wel het devies: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Een op de zes Nederlanders ergert zich namelijk aan familieleden en vrienden die zich op culinair gebied uitsloven tijdens kerst. Vooral Drentenaren (23 procent) zijn geen liefhebbers van een overdaad aan culinaire opsmuk tijdens de feestdagen. Franke: “Ik probeer mijn ouders al jaren achter elkaar een bijdrage te geven voor het kerstdiner. Ze hebben het alleen nog nooit geaccepteerd en ik ben bang dat ze het dit jaar ook niet doen. Ik pak daarom altijd extra uit met hun kerstcadeau. Als het eenmaal onder de boom ligt, kunnen ze het niet meer weigeren. Terugsturen doen ze het gelukkig nooit.”

Kerstgedoe
Uit het onderzoek blijkt verder dat niet iedereen evenveel voldoening haalt uit het organiseren van een kerstdiner. Zo stelt maar liefst 35 procent van de ondervraagden dat de uiteindelijke voldoening niet opweegt tegen het bijbehorende geregel en gedoe. Het is wellicht hierdoor dat 39 procent van de Nederlanders het liefst helemaal geen gasten uitnodigt voor het kerstdiner. Opvallend genoeg vieren vooral Drentenaren (50 procent) de feestdagen graag bij anderen. Franke: “Een aantal jaren geleden heb ik bij wijze van experiment het jaarlijkse familiediner bij mij thuis georganiseerd. Ik heb me toen echt verkeken op wat er allemaal bij komt kijken, zowel in de aanloop als daarna. Voor de nabije toekomst heb ik mezelf daarom voorgenomen om alleen nog maar aan te schuiven. Misschien dat ik daarna nog een keer een poging doe, al ben ik stiekem van plan net zolang te wachten totdat iemand ernaar vraagt.”

RCC: door EU betaalde kipreclame misleidend

Een advertentie van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) misleidt de consument. Zo oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC). De campagne heeft als doel de consumptie van Europese kip te stimuleren en is mede betaald door de EU. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het is al erg genoeg dat de EU subsidies uitdeelt voor de promotie van vlees. Dat de kipsector dit vlees gebruikt om misleidende reclame te verspreiden, maakt de situatie nog pijnlijker.“

De advertentie stond in het tijdschrift Privé en is misleidend bevonden op drie punten. Ten eerste is de gebruikte foto niet representatief voor gemiddelde Europese kip. De stallen waarin Europese kippen leven zijn bovendien niet ‘ruim’ voor de dieren, zoals de advertentie suggereert. Tot slot kan de sector het welzijn van de kippen niet garanderen, terwijl dat wel wordt beweerd. De al te rooskleurige uiting is des te opvallender omdat op de bijbehorende website juist een hele pagina is gewijd aan ‘fake news’. Hilhorst: “Onder dat kopje kan de sector nu mooi zijn eigen advertentie plakken”.

Het echte beeld
De uiting toont een kip van een langzamer groeiend ras bij daglicht op een strobaal. Maar zeker negentig procent van alle vleeskippen in de EU zijn plofkippen. Zij groeien ongezond snel, leven in volle stallen en zien in de regel geen daglicht of strobalen. Wakker Dier: “We vinden het extra kwalijk dat ze de Europese kip promoten. EU-kip is meestal plofkip, terwijl steeds meer bedrijven in Nederland voor diervriendelijker gehouden kip kiezen."

Geld voor groei
De gewraakte reclame is onderdeel van een door de EU gesubsidieerde campagne. De EU financiert reclames die de vleesconsumptie bevorderen. De Europese pluimveeverwerkende industrie heeft €4,4 miljoen gekregen om de kipconsumptie jaarlijks met 1,22 procent te doen groeien. De campagne begon in 2020, duurt twee jaar en loopt in zes EU-landen, waaronder Nederland.

Lucht!

"Lucht" - een documentaire van en door het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Noord Brabant over een uitzonderlijk jaar.

Deze documentaire is opgedragen aan patiënten en medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en aan alle mensen die getroffen zijn door COVID-19. Onze gedachten gaan uit naar de patiënten in deze documentaire die inmiddels overleden zijn, en hun naasten.

Hou vol, onderschat het COVID-19 virus niet, hou de feestdagen klein.

2020, het jaar van COVID-19. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis was een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat overspoeld werd met doodzieke patiënten. Al snel werd besloten om deze uitzonderlijke tijd vast te leggen met beelden en interviews. "Lucht" vertelt over de impact van COVID-19. Over een ongrijpbaar virus dat levens voor altijd verandert.

 

[FOK! VERKIEZINGEN] Nieuwjaarsspecial: BNW 2020 verkiezingen

2020 loopt aardig op zijn einde. Het was me het jaartje wel. Ook binnen BNW zijn er weer behoorlijk wat (nieuwe) onderwerpen aangesneden. Ik noem alleen al de Amerikaanse verkiezingen en natuurlijk het Coronavirus.

Ook dit jaar willen we weer graag een verkiezing (NOT RIGGED) doen naar het beste topic van 2020. Dit jaar krijgt de TS van het winnende topic een leuk prijsje. We houden het prijsje nog even geheim omdat we achter de schermen nog ermee bezig zijn, maar het komt (en we moeten nu online)

Wat vind jij het beste BNW topic van 2020 ? Post het hier en het topic met de meeste stemmen zal uitgeroepen worden tot Beste BNW Topic 2020 en een vermelding krijgen op de FP . Het topic moet in 2020 zijn aangemaakt/gestart . Bij een reeks telt het eerste deel. Je kunt t/m 10 januari stemmen. De winnaar wordt uiterlijk in februari bekend gemaakt.

De topics uit het eerste kwartaal: Brave New World
De topics uit het tweede kwartaal: Brave New World
De topics uit het derde kwartaal: Brave New World
De topics uit het vierde kwartaal: Brave New World

 Je kunt je stem uitbrengen in dit topic!

Tabaksindustrie gebruikt de COVID-19-crisis om hun imago op te krikken

De tabaksindustrie heeft de COVID-19 crisis aangegrepen om zich naar overheden toe te profileren als onderdeel van de oplossing van deze crisis, terwijl de industrie juist producten maakt waardoor rokers een groter risico op een ernstiger verloop van COVID-19 lopen. Zo meldt TabakNee.

Philip Morris Fortune Tobacco Corporation (PMFTC), de Filipijnse tak van de Marlboro-fabrikant, doneerde een beademingsapparaat, rijst, voedselpakketten en flessen met bronwater aan de Filipijnen om bij te dragen aan de zorg door het (ook) door COVID-19 getroffen land. De voedselpakketten waren voor de armere mensen die het door de crisis nog moeilijker hadden. PMFTC deed haar bijdrage in samenwerking met de Jaime V Ongpin Foundation (JVOFI), een organisatie waarmee het vaker samenwerkt in het kader van Corporate Social Responsibility. Dit zijn programma’s waarmee Philip Morris landen helpt, om daarmee tegelijkertijd zijn imago op te poetsen. Landen die de hulp ontvangen, zien de Marlboro-maker dan wellicht niet meer als producent van een schadelijk tabaksproduct, maar als dat aardige bedrijf dat zo dolgraag geld overmaakt om de samenleving te verbeteren.

British American Tobacco en het vaccin
Ook de Griekse overheid kreeg beademingsapparatuur van Philip Morris. En het was British American Tobacco dat zich ineens in de strijd om een vaccin tegen het virus wierp. Uit de Global Tobacco Industry Interference Index 2020 blijkt echter dat de tabaksindustrie in de landen waar ze onder het mom van Corporate Social Responsibility schenkingen en sponsoringen doet, ook lobbyt tegen strengere antirookwetgeving. Overheden die gecharmeerd zijn van de gulle giften, kunnen immers daardoor geneigd zijn de industrie een plezier te doen door minder strenge antirookmaatregelen in te voeren. Of door de industrie mee te laten praten over antirookbeleid.

Antirookverdrag
En dat terwijl meer dan 180 landen het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ondertekend, de Filipijnen en Griekenland incluis, waarin staat – artikel 13 – dat alle ondertekenaars onderkennen dat een verbod op tabaksreclame en -sponsoring bijdraagt tot het tegengaan van roken, en dat ondertekenaars een verbod zullen invoeren. Volgens het verdrag betekent “tabakssponsoring iedere vorm van een bijdrage aan een evenement, activiteit of individu met de bedoeling, het effect of mogelijke effect om een tabaksproduct of tabaksgebruik zowel direct als indirect te promoten”.

Volgens antirookexperts zijn de bijdragen die de tabaksindustrie aan landen doet om te helpen de COVID-19- crisis te bestrijden, een vorm van sponsoring. De industrie gebruikt de gulle giften in ieder geval om persberichten over die giften rond te sturen en op een positieve manier in het nieuws te komen. Daarmee beïnvloeden ze de publieke opinie over wie ze zijn en wat hun bedoeling is.

Op afstand houden
In artikel 5.3 van het FCTC-verdrag staat bovendien dat overheden er alles aan zullen doen om de industrie op afstand te houden als ze antirookbeleid maken. Overheden zouden de goede bedoelingen van de tabaksindustrie moeten zien voor wat ze zijn: een poging om het imago op te krikken én een voet tussen de deur te krijgen om invloed uit te oefenen op antirookbeleid.

Ieder jaar sterven er wereldwijd nog altijd zo’n acht miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Daarnaast is aangetoond dat rokers kans lopen op een ernstiger verloop van COVID-19, als ze besmet raken met het COVID-19-virus. Als de industrie de wereld echt beter zou willen maken én een zinvolle bijdrage wil leveren aan de bestrijding van COVID-19, zou ze vandaag nog alle tabaksfabrieken moeten stilzetten. Dat zou pas echt een substantiële bijdrage leveren aan een betere wereld.

Verenigde Staten: Na 32 jaar een aanklacht tegen bommenmaker Lockerbie

In 1988 explodeerde er een vliegtuig boven Lockerbie, Schotland, door een bom. Hierbij kwamen 270 mensen om het leven, waaronder veel Amerikanen. 32 jaar na deze terroristische aanval klaagt de Amerikaanse rechterlijke macht de vermeende Libische bommenmaker aan.

32 jaar na de Lockerbie-aanslag is er opnieuw beweging in het onderzoek: het Amerikaanse ministerie van Justitie diende een aanklacht tegen de voormalige Libische geheimagent Abu Agila Mohammed Masud in vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de aanval. 'Eindelijk moet deze man, die verantwoordelijk is voor de moord op Amerikanen en vele anderen, verantwoording afleggen voor zijn misdaden voor de rechterlijke macht', zei de Amerikaanse procureur-generaal William Barr tijdens een persconferentie.

De ex-medewerker van de geheime dienst zou de bom, die gebruikt is voor de aanslag, hebben gemaakt. Hij zit momenteel vast in Libië, zei Barr. De Amerikaanse onderzoekers hadden de man al langer op het oog als verdachte. Nu menen ze genoeg materiaal te hebben om hem als bommenmaker voor de rechter te slepen.

De Amerikaanse regering zal de Libische leiders om zijn uitlevering vragen, zodat hij in de VS kan worden berecht, kondigde Barr aan. Hij verwacht dat de Libische regering aan het verzoek zal voldoen.

Tot dusver maar één veroordeling
Een Pan Am Jumbo 747 stortte op 21 december 1988 neer in het Schotse dorp Lockerbie. Alle 259 mensen aan boord kwamen om, voor het merendeel Amerikanen. Nog eens elf mensen kwamen om in de plaats Lockerbie zelf door vallende brokstukken. Onderzoek van de Britse luchtvaartautoriteiten wees uit dat de explosie veroorzaakt was door een semtexbom, die verstopt was in een koffer in het bagageruim. Volgens minister van Justitie Barr werd de aanslag in opdracht van de Libische geheime dienst uitgevoerd en was de aanslag gericht tegen de Verenigde Staten. Tot dusver is er in de zaak maar één veroordeling geweest - die van de Libische inlichtingenofficier Abdel Bassit al-Megrahi. Hij werd in 2009 vervroegd uit de Schotse gevangenis vrijgelaten, omdat hij volgens artsen nog slechts een paar maanden te leven had wegens prostaatkanker.

Al-Megrahi keerde nog dezelfde dag terug naar Libië, waar hij een grote ontvangst kreeg, hetgeen een grote ophef in het Verenigd Koninkrijk veroorzaakte. Al-Megrahi heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

In juli 2010 was Megrahi nog steeds in leven en kwam het naar buiten dat de arts die in 2009 de diagnose van een korte levensverwachting had gesteld, door Libië onder druk was gezet. Al-Megrahi zou nog wel 10 jaar kunnen leven, zei arts Karol Sikora bijna een jaar na de vrijlating van Al-Megrahi, daaraan toevoegend dat hij zich schaamde voor zijn besluit van toen. Korte tijd later verschenen berichten dat ook olieconcern BP de hand had gehad in het beïnvloeden van deze diagnose, met het oog op concessies voor olieboringen voor de kust van Libië. Al-Megrahi overleed op 20 mei 2012 op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Zijn familieleden gingen postuum in hoger beroep tegen zijn veroordeling. De beroepsprocedure is loopt momenteel. Een andere verdachte uit Libië werd destijds vrijgesproken. Libië nam de verantwoordelijkheid voor de aanslag en betaalde de nabestaanden ongeveer 2,7 miljard dollar aan schadevergoeding.

Barr persoonlijk betrokken
Procureur-generaal Barr heeft al eerder aan deze zaak gewerkt, destijds was hij de waarnemend procureur-generaal en kreeg de eerste aanklachten in behandeling. Met de aanklacht tegen de derde verdachte in de Lockerbie-affaire zou hij zijn carrière kunnen afronden. Barr verlaat deze week zijn ambt na conflicten met president Donald Trump.

Vast in Verenigd Koninkrijk: 'Vlak voor vertrek moesten we van de ferry af'

Een flinke strop voor de in Edinburgh studerende Eline Postma en de Britse Siobhan Wall uit Amsterdam. Nu het Verenigd Koninkrijk op slot zit vanwege een mutatie van het coronavirus, wordt het voor hen een stille kerst zonder familie. Zo meldt AT5.

'We proberen nog steeds van alles uit te zoeken om met een omweg naar Nederland te komen, maar tot nu toe zonder succes', vertelt Eline Postma vanuit haar logeeradres in Newcastle. De 25-jarige student organisatiepsychologie strandde zondag in de Britse havenplaats, waar ze na twee geannuleerde vliegtickets nog net een kaartje voor de ferry had bemachtigd om naar huis te komen. Die poging mislukte jammerlijk.

'Alles leek goed te gaan tot we net op de boot waren ingecheckt', vertelt een teleurgestelde Eline. 'Toen werd er om half zes omgeroepen dat er contact was met het ministerie en dat we niet zouden afvaren. We moesten allemaal van de boot af. Een flinke domper.'

De Britse Siobhan Wall wilde met de kerst haar familie in Londen bezoeken. 'Mijn man en ik wilden naar mijn schoonmoeder gaan die daar in het ziekenhuis ligt. Dat kan nu niet, echt heel vervelend. Mijn schoonvader is in oktober overleden aan corona, dus ze is nu alleen. Net als mijn eigen moeder. Ik heb haar al een jaar niet gezien.'

Eline en Siobhan begrijpen de noodzaak om de grenzen te sluiten vanwege het gemuteerde coronavirus. Maar ze hopen dat er snel een manier wordt gevonden om zonder gevaar te kunnen reizen. Verder is het een kwestie van accepteren. 'Het wordt een beetje wandelen en opruimen, en ik ga tekenen, mijn atelier is hier om de hoek', verzucht Siobhan.

Ook Eline is zwaar teleurgesteld. 'Ik voel me heel verdrietig, ik zou niet alleen voor kerst gaan maar drie weken. Ik woon nu een paar maanden in Edinburgh en ik had heel veel zin om tijd door te brengen met de mensen die ik liefheb thuis. Het is heel zuur als ik zo mijn koffer zie met de ingepakte kadootjes om te geven.' Ook baalt ze van de onzekerheid hoe lang dit nog gaat duren. 'Het is heel vermoeiend.'

Skicrosster Ofner wint na 12 jaar éindelijk in World Cup

In het Franse Val Thorens is de tweede wedstrijd van de World Cup skicross aldaar afgewerkt, nadat de races van zaterdag in verband met de harde wind naar maandag werden verplaatst.

Vrouwen
De Duitse Daniela Maier, Jade Grillet Aubert uit Frankrijk, Katrin Ofner namens Oostenrijk en de Canadese Marielle Thompson streden in de finale om de winst. Ofner nam bij de start de leiding, voor Grillet Aubert, Mayer en Thompson. In de laatste bocht opende Grillet Aubert de aanval op Ofner, maar de Française ging onderuit en de Oostenrijkse pakte na negen podiumplekken - de eerste al in 2008 - éindelijk haar eerste overwinning, voor Maier en Thompson.

Mannnen
Francois Place en Jonathan Midol vertegenwoordigden het thuisland, de Canadees Reece Howden en de Zwitser Ryan Regez streden eveneens mee in de finale. Regez kende de beste start, maar Howden ging er rap voorbij. De twee duelleerden tot de laatste meters om de winst en het was Howden die als eerste finishte. Achter Regez ging plek drie naar Place, terwijl Midol de finish niet haalde.

FOK! Wat een weer: (mot)regen, daarna overdag droger

Vandaag is er veel bewolking en van tijd tot tijd valt er (mot)regen. In de loop van de dag wordt het in het noorden en midden van het land overwegend droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het uiterste noorden tot 13°C in het zuiden. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de ochtend draait de wind in het noorden naar een westelijke richting en neemt af naar matig. In de middag gebeurt dat ook in het zuiden van het land. In de avond wordt de wind overal zwak tot matig en veranderlijk.

In de avond en in de nacht naar woensdag komen er in de noordelijke helft van het land enkele opklaringen voor en kunnen daar mistbanken ontstaan. In de zuidelijke helft overheerst de bewolking en valt er op steeds meer plaatsen regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C plaatselijk in het noorden tot 10°C in het uiterste zuiden. De wind is zwak en draait geleidelijk naar oost tot zuidoost.

Woensdag overdag is het bewolkt en zijn er in het hele land perioden met regen. De maximumtemperatuur varieert van 9°C in het uiterste noorden tot 13°C in het zuiden. De wind draait in het midden en zuiden naar een zuidwestelijke richting, in het noorden wordt de wind oost tot noordoost. De wind is landinwaarts zwak tot matig, in de kustgebieden matig tot vrij krachtig, in de avond mogelijk enige tijd krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Cirruswolken in Haps (Foto: Ontvangen via onze mail)
Cirruswolken in Haps (Foto: Ontvangen via onze mail)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK!Kerstprijsvraag: 22 december

Tennis World Tour 2 is een realistische tennisgame die spelers laat genieten van alle unieke kenmerken en competitieve elementen van de sport. Met behulp van feedback uit een community van zo’n 700.000 enthousiaste gamers, zijn vele aspecten van de game helemaal opnieuw ontworpen. Zo kent dit deel bijvoorbeeld snellere gameplay om de vaardigheden en zenuwen van spelers nog zwaarder op de proef te stellen. Ook zijn er meer animaties toegevoegd om de game vloeiender en realistischer te maken.

We mogen twee exemplaren weggeven voor PlayStation 4 vandaag, maar dan moet je nog wel even de volgende vraag beantwoorden.

Eerder dit jaar hadden wij een nieuwsitem over dit spel. Daarin vertelde onze redactie hoeveel tennis-sterren er aanwezig waren. Hoeveel zijn dat er? 

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.