FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 december 2020

Uitslag PEC Zwolle - Vitesse

Vitesse heeft niet kunnen profiteren van de nederlaag van Ajax. In Zwolle verloor de nummer twee van de eredivisie met 2-1 van PEC nadat de Arnhemmers nog wel op 0-1 voor kwamen te staan. Vitesse blijft daardoor op de tweede plaats staan, op twee punten van Ajax.

Oussama Darfalou zette Vitesse al vroeg in de eerste helft op 0-1. In de tweede helft kwam Vitesse na dik één uur spelen met tien man te staan nadat Idrissa Touré, na ingrijpen van de VAR, met rood van het veld gestuurd. Direct na de rode kaart sloeg Zwolle toe. Jesper Drost tikte één minuut na de rode kaart namelijk de gelijkmaker binnen. En op een kwartier voor tijd kwam Zwolle ook nog op 2-1 uit een strafschop, die werd benut door Mike van Duinen.

PEC Zwolle

2 - 1

Vitesse

 65' Drost
 76' v.Duinen(pen)
   7' Darfalou
 
 Gele kaart: Drost, Reijnders, (PEC Zwolle), Bero, Bazoer, (Vitesse)
 Rode kaart: , Touré (64) (Vitesse)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
v.Wermeskerken
Kersten
Nakayama
Paal
Saymak (Clement/ 83)
Strieder (v.Polen/77)
Huiberts
Drost
Reijnders
v.Duinen
  Pasveer
Touré
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Tannane (Manhoef/71)
Bero
Bruns (Openda/46)
Broja
Darfalou (Tronstad/70)

Dubbelrodelaars strijden om duizendsten van een seconde

Op de lastige baan van het Duitse Altenberg is de tweede World Cup van het rodelseizoen van start gegaan. Zaterdag waren de dubbels en de vrouwen aan de beurt, zondag is het tijd voor de mannen en de estafette.

Dubbels
Na één run was de strijd om de eerste plek uitermate spannend: de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken noteerden de snelste tijd, maar de Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller waren slechts 0,008 seconden langzamer. Ook het andere Duitse topduo zat er lekker bij: Tobias Wendl en Tobias Arlt gaven slechts 0,048 seconden toe.

Zes duo's bleven verder nog binnen twee tienden van Eggert en Benecken, aangevoerd door de Letten Andris en Juris Sics (+0,125), de Italianen Ludwig Rieder/Patrick Rastner (+0,133) en de Oostenrijkers Yannick Müller/Armin Frauscher (+0,144).

Met alleen de drie topduo's nog te gaan was de leiding in handen van de ervaren Sics-broers, anderhalve tiende voor Rieder/Rastner. Wendl en Arlt doken daar 0,129 seconden onderdoor, waarna Steu en Koller in een zenuwslopende run nog eens 0,019 seconden sneller waren.

Eggert en Benecken maakten het ongekend spannend, maar haalden het nét niet: Steu en Koller draaiden hun achterstand van acht duizendsten van een seconde om naar een voorsprong van...acht duizendsten van een seconde, waarmee ze hun uiterst succesvolle seizoensstart door weten te zetten.

Vrouwen
Lang leek de van haar zwangerschap teruggekeerde grand dame van het rodelen, de Duitse Natalie Geisenberger, in run één de snelste tijd neer te zetten. Dat ging echter niet door, want de Russische veterane Tatiana Ivanova dook er verrassend 0,047 seconden onderdoor.

De Oostenrijkse Madeleine Egle volgde op 0,166 seconden, voor de Russische Ekaterina Katnikova (+0,202), daarna pas de Duitse World Cup-leidster Julia Taubitz (+0,232) en vervolgens de Letse Kendija Aparjode (+0,332) en de eveneens van zwangerschap teruggekeerde Duitse Dajana Eitberger (+0,453).

In run twee stak Eitberger voorbij Aparjode, maar Taubitz was dan weer bijna twee tienden sneller alvorens Katnikova de leiding met een ruime tiende van een seconde in handen nam. Egle nam één bocht iets te hoog en kwam 0,091 seconden achter Katnikova terecht, maar de Russische zag Geisenberger vervolgens 0,087 seconden sneller gaan met alleen Ivanova nog te gaan.

De Russische hield vol en pakte met 0,113 seconden voorsprong de winst, voor Geisenberger en dubbel wereldkampioene Katnikova, die zo opvallend genoeg haar eerste World Cup-podium pakte.

De vanuit Kroatië naar Nederland overgestapte Daria Obratov plaatste zich weer eens voor de wedstrijd en werd 25e in het veld van 27 dames - de Russische topper Viktoriia Demchenko niet meegeteld, zei crashte vrij zwaar in de eerste run en startte in de tweede niet. Daria's zus Dania Obratov plaatste zich niet voor de race.

Handbalsters verspelen ruime voorsprong op EK en verliezen openingswedstrijd van Servië

De Nederlandse handbalsters hebben de eerste wedstrijd op het EK verloren van Servië. Oranje begon nog goed aan de wedstrijd en stond bij rust nog met 15-9 voor, maar gaf de voorsprong in de tweede helft volledig weg en verloor uiteindelijk met 25-29 van de Servische ploeg.

Een dag later dan oorspronkelijk gepland stonden de handbalsters van Nederland en Servië tegenover elkaar voor hun eerste duel op het EK handbal. De wedstrijd stond aanvankelijk voor vrijdagavond op het programma, maar werd uitgesteld vanwege coronagevallen bij Servië.

Oranje begon aardig aan de wedstrijd en nam al snel afstand van Servië. De dekking in de eerste helft stond goed bij Oranje en aanvallend was het ook allemaal goed in orde. De Nederlandse ploeg ging de rust in met een 15-9 voorsprong.

Servië moest het in de tweede helft doen zonder Andrea Lekic, die twee keer gescoord had in de eerste helft. De 33-jarige Servische werd per brancard van het veld gehaald, maar dat hinderde Servië niet, al hield Oranje in het begin van de tweede helft nog een voorsprong van zes doelpunten. Maar halverwege de tweede helft gaf Nederland die voorsprong snel weg en werd het van 22-16 in Nederlands voordeel 22-23 voor Servië.

Nederland, dat vorig jaar nog wereldkampioen werd in Japan, probeerde het nog wel om gelijke tred te houden met Servië, maar door slordig aanvalspel en doordat de dekking in de hele tweede helft niet goed stond liep Servië uiteindelijk uit naar een 29-25 overwinning.

Oranje staat na het verlies op de laatste plaats in groep C. Zondagavond om 18.15 uur staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Dan is Kroatië de tegenstander.

Uitslag AFC Ajax - FC Twente

In aanloop naar het cruciale Champions League-duel met Atalanta Bergamo, aanstaande woensdag, heeft Ajax een thuisnederlaag geleden tegen FC Twente. In de Johan Cruijff Arena won Twente verdiend met 1-2.

In de 22e minuut had Queensy Menig het vizier op scherp en schoot FC Twente op voorsprong. Menig kreeg de bal na een goede actie van de opkomende verdediger Julio Pleguezuelo. De oud-speler van Ajax schoot vervolgens via de knie van Daley Blind raak.

Ajax liet in de eerste helft weinig zien. Uit een strafschop bracht Dasan Tadic Ajax wel op gelijke hoogte. De bal ging op de stip nadat Wout Brama Zakaria Labyad ten val had gebracht. Enkele minuten voor tijd was het opnieuw raak voor Twente en Menig. Met een prachtig geplaatst schot passeerde de vleugelaanvaller Onana.

AFC Ajax

1 - 2

FC Twente

 59' Tadic(pen)    22' Menig
 84' Menig
 
 Gele kaart: Gravenberch, (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Klaiber (Huntelaar/85)
Schuurs (J.Timber/55)
Blind
Tagliafico (Martínez/55)
Klaassen
Labyad
Gravenberch
Tadic
Traoré (Brobbey/46)
Promes (Antony/55)
  Drommel
Ebuehi (Hilgers/80)
Pleguezuelo
Pierie
Smal
Brama
Roemeratoe
L.Ilic (Bosch/80)
Cerný (v.Leeuwen/80)
Danilo (Jeremejeff/87)
Menig (Zerrouki/90 2)

Uitslag Fortuna Sittard - Willem II

Fortuna Sittard heeft in de elfde speelronde van de Eredivisie de eerste zege van het seizoen geboekt. De Limburgers wonnen thuis met 3-2 van Willem II. Via Semedo, Polter (strafschop) en Flemming stond Fortuna bij rust met 3-0 voor. In de tweede helft deden de bezoekers via Pavlidis en v.d. Heijden iets terug.

Fortuna Sittard

3 - 2

Willem II

 9' Semedo
 29' Polter(pen)
 44' Flemming
   66' Pavlidis
 87' v.d. Heijden
 
 Gele kaart: Rota, (Fortuna Sittard), Pavlidis, Heerkens, (Willem II)
 Rode kaart: , Llonch (88/2xg) (Willem II)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Osch
Rota (Ninaj/59)
Angha
Janssen
Cox
Tekie
Rienstra
Flemming
Semedo (Dianessy/82)
Polter
Hansson (v. Beijnen/72)
  Ruiter
Owusu
v.d. Heijden
Peters
Köhn (Heerkens/62)
Saglam (Wriedt/46)
Llonch
Nunnely (Yeboah/65)
Trésor
Pavlidis
Köhlert (Spieringhs/79)

Schansspringer Granerud wint na pech Eisenbichler, Johansson schittert

In het Russische Nizhniy Tagil is zaterdag de eerste van twee World Cup-wedstrijden schansspringen van het weekeinde afgewerkt. Dat gebeurde met een wat minder sterk deelnemersveld dan normaal, omdat veel springers de reis niet maakten, maar in elk geval de top-2 in de World Cup was er wel.

Er is dit seizoen één dominante man en dat is Markus Eisenbichler. De Duitser overtuigde ook in de eerste ronde in Rusland weer behoorlijk en sprong een forse voorsprong bij elkaar op de Noor Halvor Egner Granerud, die vorige week verrassend zijn eerste zege pakte.

De Oostenrijker Daniel Huber volgde op plek drie, voor de verrassende Pool Aleksander Zniszczol, die net als de Rus Evgeniy Klimov, de Japanner Yukiya Sato, de Duitser Pius Paschke en de verrassende Oostenrijker Thomas Lackner - met zijn 27 jaar deed hij alleen in januari 2018 met een wildcard één keer mee in de World Cup - nog streed om de podiumplekken.

Robert Johansson stond 25e na de eerste ronde, maar met een nieuw schansrecord sprong hij de ene na de andere voorbij: Lackner was pas de eerste die überhaupt bij hem in de buurt bleef en daarna waren er nog maar zeven te gaan. Paschke en Sato kwamen beiden achter Lackner terecht, die zo zelfs nog wat wist te stijgen.

Ook Klimov kwam bij lange na niet bij Johansson in de buurt, waardoor de Noor in elk geval twintig plekken won met zijn geweldige tweede sprong. Zniszczol wist de besnorde Johansson ook totaal niet te bedreigen, maar met drie verloren plekken hield hij de schade wel beperkt.

Het duurde even, maar Huber was dan eindelijk de eerste die Johansson van de eerste plek stootte en dus was de Oostenrijker zeker van het podium. Granerud gebruikt zijn voorsprong en pakte ruimschoots de leiding over, met alleen Eisenbichler nog te gaan.

De Duitser werd al vroeg in zijn sprong gegrepen door de wind en moest een noodlanding inzetten: hij werd slechts 28e. Granerud pakte zo plots zijn tweede opeenvolgende zege, voor Huber en Johansson, die dus 22 plekken gestegen was en bijzonder knap het podium beklom.

F1: Bottas snelste in superspannende kwalificatie

Valtteri Bottas heeft de snelste tijd gereden in de kwalificatie voor de Grand Prix van Sakhir. Op de buitenring van het circuit in Bahrein reed de Fin een tijd van 53,377 seconden waarmee hij 26 duizendste sneller was dan George Russell en 56 duizendste dan Max Verstappen.

Voorafgaand aan de kwalificatie was al duidelijk dat het spannend zou worden en dat bleek ook al gelijk in het eerste deel van de kwalificatie met regelmatig even de grotere namen onderaan de lijst. Het was weer stuivertje wisselen, maar de verwachte afvallers waren er: Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi, debutant Jack Aitken, Kevin Magnussen en debutant Pietro Fittipaldi. Antonio Giovinazzi ging van de onderste teams als enige door.

In Q2 probeerden de toppers allemaal op de mediums door te gaan, waarbij de Mercedessen van Bottas en Russell hierin succesvol waren. Dat gold niet voor Verstappen, die een extra run op zachte banden moest maken om door te gaan. Lando Norris verpestte zijn kwalifictie door te vroeg te gaan en zo de boot te missen. Dat gold ook Sebastian Vettel, Alexander Albon, Giovinazzi en Esteban Ocon.

Verstappen zette in het laatste deel in de eerste run de snelste tijd neer, voor Bottas, maar de Fin sloeg in zijn tweede run toe met een 53,377 seconden, waarbij Russel op één tiende plek twee greep. Daarachter verraste Charles Leclerc met de vierde tijd. De Monegask was zelfs zo tevreden dat hij geen run meer maakte.

In de slotrun verbeterde Bottas zich niet meer, maar Russell kwam nog dichtbij met 26 duizendste achterstand. Daar vlak achter kwam Verstappen tot op 56 duizendste. Leclerc eindigde op plek vier, voor Sergio Perez, Daniil Kvyat, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Pierre Gasly en Lance Stroll.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 53.904 53.803 53.377 24
2 George Russell Mercedes 54.160 53.819 53.403 25
3 Max Verstappen Red Bull 54.037 53.647 53.433 17
4 Charles Leclerc Ferrari 54.249 53.825 53.613 21
5 Sergio Perez Racing Point 54.236 53.787 53.790 17
6 Daniil Kvyat AlphaTauri 54.346 53.856 53.906 26
7 Daniel Ricciardo Renault 54.388 53.871 53.957 15
8 Carlos Sainz McLaren 54.450 53.818 54.010 20
9 Pierre Gasly AlphaTauri 54.207 53.941 54.154 28
10 Lance Stroll Racing Point 54.595 53.840 54.200 19
11 Esteban Ocon Renault 54.309 53.995   13
12 Alexander Albon Red Bull 54.620 54.026   12
13 Sebastian Vettel Ferrari 54.301 54.175   17
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 54.523 54.377   14
15 Lando Norris McLaren 54.194 54.693   15
16 Kevin Magnussen Haas 54.705     9
17 Nicholas Latifi Williams 54.796     11
18 Jack Aitken Williams 54.892     9
19 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 54.963     11
20 Pietro Fittipaldi Haas 55.426     11

Real Madrid krijgt wat lucht met knappe zege op Sevilla

Zinedine Zidane heeft weer een klein beetje lucht gekregen. Real Madrid heeft op bezoek bij het Sevilla met 0-1 gewonnen.

De Madrilenen kwamen door een curieus doelpunt op voorsprong in Stadion Ramón Sánchez Pizjuán. Vinícius Júnior verlengde de voorzet van Ferland Mendy net voor de uitgekomen Sevilla-doelman Yassine Bounou en via de Marokkaanse keeper verdween de bal knullig in de goal. Het was een historische eigen goal van de doelman: het was namelijk het eerste eigen doelpunt deze eeuw van een Sevilla-doelman.

Iets eerder in de wedstrijd kreeg Luuk de Jong namens Sevilla nog een grote kans. Zijn stijlvolle omhaal eindigde in de handen van Thibaut Courtois. Oud-AZ-speler Oussama Idrissi viel vlak voor tijd in bij de thuisploeg, net als Nemanja Gudelj.

De druk is nog niet van de ketel bij Real, als de club woensdag niet wint van Borussia Mönchengladbach, zijn ze uitgeschakeld in de Champions League. Sevilla is al door in het miljardenbal: het elftal van Julen Lopetegui kon tegen Chelsea afgelopen week zelfs al spelers sparen. Iets wat een 0-4 nederlaag opleverde door liefst vier goals van Olivier Giroud.

Door de overwinning van Real Madrid staat de Koninklijke derde, vier punten achter koploper Real Sociedad en drie punten achter stadsgenoot Atlético, dat later vanavond in eigen huis speelt tegen Real Valladolid. De ploeg van Diego Simeone kan de koppositie overnemen. Luis Suárez is na zijn coronabesmetting weer terug bij Atlético.

Dortmund wint niet; Weghorst scoort voor Wolfsburg en speelt gelijk

Voor de tweede keer op rij heeft Borussia Dortmund niet weten te winnen in de Bundesliga. De topclub bleef zaterdag steken op een 1-1 gelijkspel op bezoek tegen Eintracht Frankfurt. Ondertussen trof Wout Weghorst weer doel bij VfL Wolfsburg.

Zonder Erling Haaland slaagde Dortmund er zaterdag niet in om te winnen bij Frankfurt. Al na negen minuten was het prijs voor de thuisclub, omdat het via Daichi Kamada op voorsprong kwam. Hij schoof raak na een prima pass van Martin Hinteregger. In de tweede helft kwam de zestienjarige Youssoufa Moukoko in het veld om een opening voor Dortmund te forceren. De gelijkmaker viel. Giovanni Reyna maakte er op aangeven van Jadon Sancho namelijk 1-1 van. Verder dan dat kwam Dortmund echter niet tegen Frankfurt, waar Bas Dost invaller was. Dortmund staat vierde, met vier punten achterstand op koploper Bayern München dat vanavond in actie komt. 

Subtopper VfL Wolfsburg is er niet in geslaagd om te winnen bij 1. FC Köln. Het werd 2-2. De thuisploeg brak in de eerste helft de ban via Jan Thielmann. Lang stond de 1-0 niet op de borden, want de laagvlieger zag Wolfsburg na tien minuten alweer langszij komen. Maximilian Arnold benutte een vrije trap en hielp zijn ploeg terug in de wedstrijd. Elvis Rexhbecaj Ondrej Duda was daarna de man die Köln, waar Kingsley Ehizibue basisspeler was, weer op voorsprong zette. Weghost zorgde in de tweede helft voor de 2-2. Het was alweer zijn vijfde doelpunt in de laatste vier duels. Meer zat er echter niet voor voor Wolfsburg en Weghorst. Wolfsburg staat op de vijfde plaats in de Bundesliga.

Er waren nog twee andere duels om 15.30 uur. SC Freiburg speelde 2-2 tegen Borussia Mönchengladbach. Arminia Bielefeld wist wel te winnen. Ze wonnen met 2-1 van FSV Mainz 05. 

Uitslag RKC Waalwijk - VVV-Venlo

Ondanks een man minder heeft RKC Waalwijk het thuisduel tegen VVV-Venlo gewonnen. De eindstand was 3-2.

Na exact een half uur spelen kwam RKC op voorsprong. Voorbereidend werk van Anita en Tahiri werd afgemaakt door Stokkers: 1-0. Vijf minuten later maakte Giakoumakis gelijk via een strafschop vanwege hands door Quasten.

Vlak na rust kwam VVV op voorsprong door Van Crooy. De Limburgers kwamen vervolgens met tien man te staan na een tweede gele kaart voor Gelmi. Touba bracht RKC weer op gelijke hoogte. In de slotfase scoorde Daneels via een hard schot de winnende treffer voor de Brabanders.

RKC Waalwijk

3 - 2

VVV-Venlo

 30' Stokkers
 76' Touba
 87' Daneels
   35' Giakoumakis (pen)
 51' V. v Crooy
 
 Gele kaart: Bakari, Anita, Touba, (RKC Waalwijk), Post, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: , Gelmi (55/2xg) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: Geen
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten (Lutonda/62)
v.d. Venne
Anita
Tahiri
Ngonge (Daneels/63)
Stokkers (H. Mulder/90)
John (Damascan/73)
  D. v. Crooy
Pachonik
Gelmi
Kum
Schäfer (Machach/90+2)
V. v. Crooy
Post
Linthorst (S. Janssen/73)
Hunte (Hupperts/73)
Giakoumakis
Arias

Slot reageert op ontslag bij AZ: "Het is een harde klap"

"Het is een harde klap.” Dat is de eerste reactie van trainer Arne Slot op zijn plotselinge ontslag bij AZ.  "Ik heb vanochtend kennis genomen van het feit dat AZ mijn aflopende contract per direct wil ontbinden. Dat een seizoen, waarin we zowel nationaal als ook internationaal nog op alle fronten actief zijn, hiermee voor mij eindigt is een harde klap.”

Slot doet zijn zegje tegen De Telegraaf. Hij wil wel mensen bedanken. "Ik kijk terug op een geweldige periode bij AZ en ben de medewerkers, staf en spelers meer dan dankbaar voor de mooie en intense periode die we samen beleefd hebben.”

Over de interesse vanuit Rotterdam wil Slot nog niet zo veel zeggen. "Aangaande mijn toekomst kan ik enkel aangeven dat AZ op de hoogte was van het feit dat ik mijn aflopende contract niet zou gaan verlengen en dat er concrete interesse van meerdere clubs is. Inhoudelijk wil ik op dit moment niet ingaan op de beslissing van AZ en de concrete interesse van Feyenoord.”

Het ontslag van Slot houdt verband met de gesprekken die hij in het geheim al voeren met Feyenoord. Nadat Feyenoord liet weten dat Dick Advocaat het genoeg vond, ontstond er een stortvloed aan geruchten en berichten dat technisch directeur Frank Arnesen zijn pijlen op de - toen nog - AZ-coach richtte. Die bleken te kloppen.

Ook vanuit Alkmaar is er gereageerd op het ontslag. "We hebben naar aanleiding van de eerdere berichtgeving gesproken met Arne”, zegt technisch directeur Max Huiberts. "Als club hebben we ervoor gekozen om direct afscheid van elkaar te nemen. Bij AZ willen we een hoofdtrainer voor de groep hebben staan die volledig is gefocust op AZ. We willen Arne bedanken voor de afgelopen 3,5 jaar, de successen die we met elkaar hebben behaald en wensen hem succes in zijn verdere loopbaan.”

Assistent-trainer Pascal Jansen maakt het seizoen af als hoofdtrainer bij AZ. Hij zit zondagmiddag al op de bank als de club uit Alkmaar in eigen huis tegen FC Groningen spelen. Hij krijgt assistentie van Robert Franssen, die vanuit de jeugd doorschuift naar de A-selectie. Sinds de zomer van 2018 is de 47-jarige Jansen in dienst als assistent-trainer in Alkmaar.

Facebook: 'racisme richting blanken mannen is niet zo erg'

Er is weer een nieuwe stap gezet richting demonisering van alles wat blank is. De sociale mediadienst Facebook gaat weer eens een stapje verder: racisme en discriminatie richting blanke mannen wordt minder rigoreus aangepakt dan beledigingen tegen zwarten, moslims of leden van de LHGB==D~ gemeenschap.

De aangepaste algorithmen die dit soort discriminatie moet opsporen valt onder een nieuw project dat het Amerikaanse concern binnenkort van start laat gaan; project WoW. Door dit initiatief zou direct actie ondernomen kunnen worden, zodra er discriminerende of racistische taal geuit wordt in een reactie op Facebook.

Dit soort reacties naar leden van de hierboven genoemde groepen wordt echter zwaarder bestraft dan discriminerende of racistische uitingen richting blanke mannen.

"We weten dat haatzaaiende uitlatingen gericht op minderheden het schadelijkst kunnen zijn. Daarom hebben we onze technologie gericht op het vinden van de haatdragende taal waarvan gebruikers en experts ons vertellen dat deze de meest ernstige is", aldus een woordvoerder van het wereldwijd opererende Facebook, niet wetende dat blanken over de gehele wereld een minderheid zijn.

De technologie-gigant zal een nieuw scoresysteem gebruiken om aanstootgevende berichten te beoordelen, en sommige krijgen mogelijk meer aandacht dan voorheen. Zo scoort een uitspraak als 'Homo's zijn walgelijk' meer Woke-punten dan een uitspraak 'Mannen zijn varkens'.

Natuurlijk kunnen Facebookgebruikers bepaalde reacties rapporteren, maar gerapporteerde reacties met de woorden 'man', 'blank' of 'amerikaans' krijgen het label 'lage gevoeligheid', waardoor kwetsende reacties met deze woorden minder snel zullen worden verwijderd.

Boycot Facebook - #StopHateForProfit
Voorheen werden geen punten uitgedeeld aan kwetsende uitspraken en werden deze allemaal zonder onderscheid hetzelfde behandeld, maar mede dankzij de bemoeienis van zogenaamde 'mensenrechtenorganisaties' als Color of Change, NAACP en Sleeping Giants ging Facebook overstag.

Dit ging niet zonder slag of stoot, want deze organisaties begonnen een haatcampagne om Facebook in een kwaad daglicht te stellen als ze niet zouden luisteren naar hun eisen. Mede door deze #StopHateForProfit-campagnes stopten een aantal grote merken met adverteren op Facebook.


Skiër Zubcic pakt fraaie World Cup-zege op reuzenslalom

In het Italiaanse Santa Catarina, waar de sneeuw flink naar beneden kwam zetten, is de tweede reuzenslalom van het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs afgewerkt. Dat zou gebeuren in Val d'Isère, maar de Franse autoriteiten hadden met het oog op de COVID-19-situatie andere plannen.

In de eerste run was de Sloveen Zan Kranjec overtuigend de snelste. De winnaar van de reuzenslalom in Adelboden vorig seizoen dook 0,46 seconden onder de tijd van de jonge Zwitser Marco Odermatt, die op zijn beurt de Fransman Alexis Pinturault en zijn eigen landgenoot Loïc Meillard welgeteld twee en drie honderdsten van een seconde voor wist te blijven. De Amerikaan Tommy Ford zat op 0,60 seconden, de Kroaat Filip Zubcic was met 0,69 tellen verder de enige die binnen een seconde bleef.

De Noren vielen tegen met een zevende plek voor Aleksander Aamodt Kilde (+1,19), plek acht voor Henrik Kristoffersen (+1,19), een tiende plek voor Leif Kristian Nestvold-Haugen (+1,37) en slechts een negentiende positie voor de jonge Lucas Braathen (+2,14), in oktober in Sölden nog de winnaar van de eerste reuzenslalom van de winter. De Nederlander Maarten Meiners kwam met een 33e plek zowaar dicht in de buurt van de tweede run, maar kwam anderhalve tiende tekort om de top-30 te halen.

Run twee
Adam Zampa, dertiende na één run, zette een sterke tweede run neer en nadat Kristoffersen niet bij zijn tijd in de buurt kwam was de Slowaak verzekerd van een plekje in de top-8. Ook Kilde leverde al zijn voorsprong in bij Zampa, waarna Zubcic de strijd om de podiumplekken opende en maar liefst 1,15 seconden onder Zampa's tijd door ging. Ford had het zwaar en kwam een kleine seconde achter de Kroaat terecht, met nog vier man bovenaan de door de Zwitserse coach gestoken piste.

Meillard kwam met 0,66 seconden achterstand vrij ruim achter Zubcic terecht en Pinturault kwam zelfs achter hem terecht, waardoor het podium voor de Kroaat zeker was. Odermatt kwam in de buurt en hield zijn podiumplek vast, maar wel 0,30 seconden achter Zubcic. Kranjec sloot de wedstrijd dan af en hield de spanning er goed in, maar hij kwam 0,12 seconden tekort en werd vóór Odermatt tweede. Zubcic pakte zo de overwinning, na die in Naeba vorig seizoen de tweede uit zijn carrière.

Verstappen snelste in laatste vrije training

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Sakhir. De Nederlander kwam op het ultrakorte circuit in Bahrein tot een tijd van 54,064 seconden waarmee hij iets sneller was dan Valtteri Bottas en Pierre Gasly.

Voor Verstappen verliep de training niet geheel vlekkeloos, want hij spinde halverwege de sessie op de harde banden. In de kwalificatiesimulatie op de zachte banden kwam de Nederlander tot de snelste tijd van het weekend. Voor Sebastian Vettel was de sessie vroegtijdig voorbij omdat Ferrari besloot de krachtbron in de bolide van de Duitser te wisselen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 54.064 23
2 Valtteri Bottas Mercedes 54.270 20
3 Pierre Gasly AlphaTauri 54.427 24
4 Esteban Ocon Renault 54.453 21
5 Lando Norris McLaren 54.606 15
6 Alexander Albon Red Bull 54.629 22
7 George Russell Mercedes 54.664 20
8 Sergio Perez Racing Point 54.678 20
9 Lance Stroll Racing Point 54.693 18
10 Carlos Sainz McLaren 54.720 16
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 54.845 20
12 Daniil Kvyat AlphaTauri 54.850 23
13 Charles Leclerc Ferrari 54.854 21
14 Daniel Ricciardo Renault 54.857 15
15 Sebastian Vettel Ferrari 54.858 17
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 55.171 20
17 Kevin Magnussen Haas 55.347 19
18 Nicholas Latifi Williams 55.493 21
19 Pietro Fittipaldi Haas 55.666 21
20 Jack Aitken Williams 55.670 23

Marechaussee treft wapens, drugs en valse id's aan tijdens controle bij Zevenaar

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteravond twee in Duitsland woonachtige mannen aangehouden voor drugs- en wapenbezit en identiteitsfraude.

De mannen werden gecontroleerd op de A12 bij Zevenaar, waarbij zij in eerste instantie geen geldige reisdocumenten konden overhandigen.

Onderzoek wees uit dat het Spaanse rijbewijs en de Roemeense identiteitskaart van de bestuurder beide vals waren. De bijrijder had alleen een kopie van een paspoort op zijn telefoon.

Tijdens doorzoeking van de auto troffen marechaussees een gasalarmpistool aan en hoeveelheden MDMA.

Nadat de auto van de mannen in beslag was genomen werd nog 60 gram cocaïne en een vuurwapen met scherpe munitie gevonden, verstopt onder een stoel.
De forensische opsporing van de Marechaussee heeft sporenonderzoek uitgevoerd op het aangetroffen vuurwapen.

De verdachten zitten vast bij de Marechaussee in Zevenaar voor verder onderzoek.

'Politie liet vereniging illegaal schieten in bos bij Katlijk te Friesland'

De Friese politie heeft tien jaar lang de wet overtreden op de schietbaan bij Katlijk, een dorp in de gemeente Heerenveen. Dat stellen tv-programma De Monitor en onderzoekplatform Follow the Money

Tussen 1994 en 2004 heeft de politie zonder milieuvergunning een schietvereniging toegelaten op het terrein, dat in een bosgebied ligt tussen Katlijk, Bontebok en De Knipe. Daarnaast werden er diensthonden getraind door politieagenten terwijl dit niet was toegestaan door de gemeente Heerenveen niet, aldus de twee onderzoeksprogramma’s. Meer hierover in de Leeuwarder Courant.

Zweedse biatletes winnen na negen jaar eindelijk weer een estafette

De Zweedse biatletes zijn op bijzonder indrukwekkende wijze begonnen aan het nieuwe seizoen en er lag zaterdag dan ook een mooie kans op een eerste estafettezege in jaren. In het Finse Kontiolahti werd de eerste estafette van de winter afgewerkt en dat ging bijzonder goed voor Zweden.

De Wit-Russische Dzinara Alimbekava en de Zweedse Johanna Skottheim openden de wedstrijd het sterkst: ze hadden twee extra patronen nodig en wisselden bijna gelijk naar respectievelijk Irina Kruchinkina en Mona Brorsson. Lisa Vittozzi volgde kort daarop voor Italië, waar Irene Lardschneider het stokje overnam. Daarachter zaten Oekraïne en Tsjechië, waar Darya Blashko en Jessica Jislova overgaven aan Valj Semerenko en Lucie Charvatova.

Noorwegen ging niet best: Karoline Offigstad Knotten kende een dag waarop alles mis ging wat mis kon gaan en na een val, problemen met het geweer en vier extra patronen gaf ze op 2:39 minuten en een negentiende plek het stokje over aan Tiril Eckhoff.

Kruchinkina ging op de schietbaan behoorlijk de fout in en viel ver terug, net als Charvatova, die bij haar staande schietbeurt zelfs welgeteld één van haar acht schoten raakte. Bij Frankrijk had Anaïs Chevalier het stokje overgenomen van Anaïs Bescond en ze werkte zich zowaar op naar de leiding, zo'n tien tellen voor Brorsson.

Franziska Preuß maakte indruk en werkte Duitsland op naar plek drie, voor Semerenko en Lardschneider. Chloe Chevalier (Frankrijk), Elvira Öberg (Zweden), Maren Hammerschmidt (Duitsland), Vita Semerenko (Oekraïne) en Dorothea Wierer (Italië) kwamen vervolgens het parcours op, Eckhoff mocht drie keer de strafronde in en hielp de Noorse kansjes definitief om zeep.

Elvira Öberg en Chloe Chevalier wisselden bij hun staande schietbeurt van positie, maar wisselden wel in de top-2. Voor Zweden volgde World Cup-leidster Hanna Öberg als slotloopster, Justine Braisaz dook achter haar aan. Voor Italië kwam Wierer naar de derde plek op een dikke halve minuut van Zweden, waarbij Federica Sanfilippo het overnam.

Dik tien tellen achter haar volgde Hammerschmidt, die het Duitse stokje overgaf aan de razendsnelle slotloopster Denise Herrmann. Dat waren in principe wel de enige overgebleven podiumkandidaten, Semerenko zat namens Oekraïne op de vijfde plek al op ruim anderhalve minuut en de rest volgde op meer dan twee minuten.

Öberg en Braisaz gingen gelijk op en arriveerden gezamenlijk bij de laatste schietbeurt. Daar werd het verschil gemaakt: de Française had drie extra patronen nodig, de Zweedse slechts één en daardoor dook ze ruim als eerste de slotronde in. Braisaz volgde, Herrmann zat daar bijna twintig tellen achter en daarmee leken de podiumplekken vergeven.

Daar veranderde verder niks meer aan en dus won Zweden voor het eerst sinds 2011 eindelijk weer eens een vrouwenestafette in het biatlon.

Onderzoek ontsnapping TBS'ers uit Kijvelanden: beveiliging kliniek schoot tekort

Een gebrekkige toegangscontrole, een afdelingsteam dat niet in voldoende mate functioneerde en onvoldoende bouwkundige en elektronische voorzieningen in de kliniek om een gijzeling te vertragen en te isoleren. Door deze tekortkomingen in de beveiliging van Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden in Poortugaal konden dit voorjaar twee tbs-gestelden zich bewapenen, een medewerker gijzelen en de kliniek binnen vier minuten ontvluchten terwijl zij op een extra beveiligde afdeling zaten.

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar het incident vanwege de ernst ervan. Zij onderzocht hoe de begeleiding van de tbs-gestelden voorafgaand aan en tijdens het incident verliep en of er volgens het (veiligheids)beleid is gehandeld.

Op 1 maart van dit jaar gijzelden twee tbs-gestelden een medewerker van de Kijvelanden onder bedreiging van een alarmpistool (dat leek op een echt vuurwapen) en een mes. Ze gebruikten de gegijzelde medewerker om de kliniek snel en met veel geweld te ontvluchten. Op hun tocht naar buiten schoten ze op andere afdelingsmedewerkers en de portiersloge. Ze zetten een paar keer het mes op de keel van de gijzelaar en hielden hem tegelijk onder schot om zo de voorportiers te dwingen de deuren naar buiten te openen. Buiten stond een taxi te wachten waarin de tbs-gestelden wegreden. De gegijzelde medewerker lieten ze achter bij de ingang van de kliniek. De politie schoot later één tbs-gestelde dood.

Speciale afdeling
De twee tbs-gestelden verbleven op een afdeling, speciaal voor tbs-gestelden die extreem vluchtgevaarlijk zijn en/of extreem beheersgevaarlijk gedrag vertonen. Een van hen was al een paar keer ontvlucht, onder meer uit een gevangenis. Beiden moesten intensief worden begeleid. Bij ieder van hen moest steeds een medewerker in de buurt zijn.

Op zo’n zware afdeling is het van belang dat teamleden bekwaam zijn en goed op elkaar zijn ingespeeld. Uit het onderzoek blijkt dat het team niet in voldoende mate functioneerde en onvoldoende scherp was op mogelijke risico’s. De onderlinge samenwerking verliep niet goed en er was onvrede over de verschillen in professioneel functioneren. Er was sprake van kwantitatieve en kwalitatieve personele problematiek. De Inspectie JenV constateerde in eerder onderzoek dat deze personele problematiek sectorbreed is.

Controle
Eén van de twee tbs-gestelden kreeg regelmatig zijn partner op bezoek. Door gebrekkige toegangscontroles zag zij kans een mobiele telefoon, een wapen, patronen en een mes binnen te smokkelen.

Het beleid rondom de toegangscontroles in de Kijvelanden was niet duidelijk voor de voorportiers, noch voor de afdelingsmedewerkers die hen hier soms bij ondersteunden. Bezoekers mogen geen verboden spullen naar binnen smokkelen. De controle daarop is een taak van de voorportiers, maar zij waren hiervoor onvoldoende toegerust.

De gijzeling en ontvluchting ontwikkelden zich erg snel. De voorportiers waren niet getraind in het vertragen en isoleren van een gijzeling die ertoe diende om de kliniek te ontvluchten. De Kijvelanden was er bouwkundig, elektronisch en organisatorisch niet op ingericht om die tegen te houden.

Bij het zien van het geweld tegen de gegijzelde medewerker openden de voorportiers als in een reflex de buitendeur. Volgens het beleid van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) mag dit bij direct gevaar voor de veiligheid van een gijzelaar. Deze dienst voor het gevangeniswezen moet erop letten dat het gijzelingsprotocol van forensisch psychiatrische centra aansluit op het eigen beleid hierin. Het protocol van de Kijvelanden sloot hier slechts summier op aan. Bij een controle heeft DJI de kliniek daar niet op gewezen.

Verbeteringen
De Kijvelanden heeft inmiddels verbeteringen getroffen voor de toegangscontrole, het team van de voorportiers en het team van de speciale tbs-afdeling. Zij wil het gijzelingsprotocol aanpassen en het trainingsaanbod voor het handelen in een gijzelingssituatie verbeteren. Ook onderzoekt zij welke bouwkundige en elektronische aanpassingen nodig zijn om de kliniek veiliger te maken. De Inspectie beveelt de Kijvelanden aan door te gaan met de verbeteringen en de voornemens uit te voeren. Zij verwacht uiterlijk 6 maanden na publicatie van haar onderzoek een rapportage over de voortgang van de ingezette verbetermaatregelen.

De Inspectie beveelt DJI aan er alert op te zijn dat bij particuliere instellingen bij wie zij zorg inkoopt, de bouwkundige vereisten en andere randvoorwaarden aanwezig zijn om medewerkers te kunnen laten anticiperen op gijzelingen en ontvluchtingen.

Groot deel van vuurwerk met zeer weinig gevaar (F1) afgekeurd

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft afgelopen zomer diverse soorten F1-vuurwerk (vuurwerk met zeer weinig gevaar voorheen fop- en schertsvuurwerk) getest. De nadruk bij dit onderzoek lag bij het meest risicovolle F1-vuurwerk de zogenaamde fonteinen. 61% van de in totaal 670 onderzochte artikelen werd afgekeurd. Met een last onder dwangsom (LOD) heeft de ILT de importeurs verplicht om deze artikelen van de markt te halen en te vernietigen. Daarnaast werd bij 147 artikelen (22%) een onvoldoende kwaliteit geconstateerd. Alleen na aanpassingen mogen deze partijen alsnog op de markt worden gebracht. Bij 114 artikelen, voornamelijk ‘sterretjes’, werden geen bijzonderheden geconstateerd.

In de Europese Pyrorichtlijn is vuurwerk ingedeeld in 4 categorieën. Categorie F1, vuurwerk met zeer weinig gevaar, mag het hele jaar worden verkocht aan personen vanaf 12 jaar en wordt vaak gebruikt bij (kinder)feestjes. Sommige soorten mogen binnenshuis worden afgestoken. Voor dit vuurwerk gelden strenge normen, bijvoorbeeld dat er geen vonken mogen komen buiten een cirkel van 1 meter.

Crackling
Voor het F1-vuurwerk in Nederland gelden strenge eisen die er zijn om de jonge gebruikers en hun omgeving te beschermen. Niettemin blijkt uit de tests dat voorzichtigheid geboden blijft. Bij het afgekeurde vuurwerk ging het voornamelijk om fonteinen die omvielen, waardoor er brandende delen en/of crackling buiten de cirkel van 1 meter kwamen. Er zaten ook fonteinen bij die niet omvielen, maar waarbij er toch brandende delen en/of crackling buiten de cirkel van 1 meter kwamen. Dit gebeurde ook bij diverse soorten grondbloemen en knetterballen. Crackling is een effect waarbij de verbranding van een speciaal soort kruit gepaard gaat met kleine knalletjes.

Onvoldoende kwaliteit
Bij het vuurwerk van onvoldoende kwaliteit (22%) stuitte de ILT op onduidelijke teksten op de verpakking, verkeerde etiketten of op ontbrekende, verplichte teksten als ‘geschikt voor particulier gebruik’ of ‘veiligheidsafstand 1 meter’. De importeurs van deze partijen dienen met een aanpassingsplan te komen. Soms kunnen partijen worden hersteld door ze te voorzien van nieuwe etiketten of teksten. Zo niet, dan dienen de importeurs deze artikelen (ook) te vernietigen.

Bij 114 artikelen, voornamelijk ‘sterretjes’, werden geen bijzonderheden geconstateerd. Enkele jaren geleden heeft de ILT de kwaliteit van de ‘sterretjes’ getest. Deze bleken gevaarlijk vanwege kromtrekkende stokjes en te grote effecten. De ILT constateert dat de sterretjes allemaal voldoen aan de gestelde eisen. De inspecties helpen dus om eventuele problemen bloot te leggen en verbeteringen af te dwingen.

Vervolgonderzoek
Deze tests vormen een onderdeel van een omvangrijker onderzoek; inmiddels is de ILT gestart met een breder onderzoek naar de rest van het aanbod van F1-vuurwerk. Zo onderzoekt de inspectie bijvoorbeeld de samenstelling van het artikel om vast te stellen of het F1-vuurwerk in de loop van de jaren niet te zwaar is geworden voor de kwalificatie ‘F1’. De resultaten hiervan worden begin 2021 verwacht.

NVWA start met controles rookverbod schoolpleinen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten na 1 januari 2021 met controles op de naleving van het rookverbod op schoolterreinen. Inspecteurs kijken bij de inspecties of de schoolterreinen rookvrij zijn en of scholen het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod op een goede manier hebben geregeld.

Het rookverbod geldt voor alle schoolterreinen van onderwijsinstellingen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Ook geldt het rookverbod voor bekostigde onderwijsinstellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en in het wetenschappelijk onderwijs.

Inspecteurs van de NVWA kijken bij de inspecties of scholen voldoende duidelijk hebben gemaakt dat er op het schoolterrein niet gerookt mag worden, bijvoorbeeld met behulp van borden of tegels. Ook wordt gekeken of de onderwijsinstelling er voor zorgt dat het schoolterrein rookvrij blijft. Bijvoorbeeld door actief op te treden als er toch wordt gerookt. Hierbij kijken inspecteurs niet alleen of er op het moment van inspectie niet wordt gerookt, maar wordt ook gekeken hoe de school de handhaving van het rookverbod geregeld heeft.

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Daarom moet ieder kind de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Het rookverbod op schoolterreinen is daarmee één van de belangrijke maatregelen op weg naar een rookvrije generatie.

Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren
Op 2 december 2020 heeft de NVWA het nieuwe Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren gepubliceerd. In dit interventiebeleid staat onder meer beschreven hoe de NVWA optreedt tegen overtredingen van het rookverbod op schoolpleinen. Als een inspecteur constateert dat het rookverbod op het schoolterrein niet of onvoldoende is ingesteld, aangeduid of gehandhaafd legt de NVWA eerst een schriftelijke waarschuwing op. Als bij herinspectie blijkt dat de overtreding niet is opgeheven krijgt de beheerder van de onderwijsinstelling een bestuurlijke boete. De hoogte van de boete is €600 en kan bij recidive oplopen tot €4.500.

Nachtelijke naaktlopers op Keizer Karelplein Nijmegen aangehouden

Waarom ze met zijn tweeën naakt aan het hardlopen waren op het Keizer Karelplein in Nijmegen is nog onduidelijk. Wat wel zeker is: het was een van de meest bijzondere dingen die de Nijmeegse politie meemaakte. Een gebeurtenis die bovendien de legendarische hashtag #geenidtjeinjebilspleetje opleverde. Zo meldt de Gelderlander.

Op Instagram deelde Politie Nijmegen het volgende bericht:

We maken bijzondere dingen mee in de nachtdienst... dit keer naaktrenners van een studentendispuut op het Keizer Karelplein. Beide heren konden geen zinvolle verklaring opgeven waarom ze dit deden, een legitimatie hadden ze niet bij zich (ook lastig als je naakt bent). We hebben ze een verbaal gegeven voor de wet ID en hen aangesproken op hun vreemde gedrag en de mogelijke consequenties ervan.

#naakt #rennen #naked #geenidtjeinjebilspleetje #dispuut #danstajeletterlijkvoor #ahum #studenten #keizerkarelplein #nijmegen #nijmegencentrum #verbaal #024 #instacops #instapolice #instapolitie @pol_bergendal

COVID-19: 6577 nieuwe besmettingen en 39 doden, totaal 550.445 en 9662

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6577 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 550.445 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 189 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1130 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 31 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 472 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 39 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9662 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Biatleet Samuelsson op indrukwekkende wijze naar eerste World Cup-zege

In het Finse Kontiolahti heeft biatleet Sebastian Samuelsson op indrukwekkende wijze zijn eerste World Cup-overwinning gepakt. De Zweed won in 2018 olympisch goud (estafette) en zilver (achtervolging), maar in de afgelopen jaren leek zijn echte doorbraak een beetje uit te blijven, tot de achtervolging van zaterdag.

Als winnaar van de sprint van donderdag opende Tarjei Bø de wedstrijd, veertien seconden voor de Duitser Arnd Peiffer en een kleine halve minuut voor zijn jongere broer Johannes Thingnes Bø, die Benjamin Weger achter zich aan kreeg.

Tarjei Bø ging bij de eerste schietbeurt gelijk drie keer de fout in, broer Johannes nam met vijf treffers de leiding over, tien tellen voor Peiffer - die één keer mis schoot - en zo'n twintig seconden voor landgenoten Erlend Bjøntegaard en Johannes Dale met de Sloveen Jakov Fak er ook bij.

Bij de tweede schietbeurt haakten Peiffer en Bjøntegaard even af door een misser, Johannes Bø schoot alles raak en pakte 25 seconden voorsprong op de nog altijd foutloze Dale. Die kreeg dan weer de Italiaan Lukas Hofer, Fak en de Zweed Sebastian Samuelsson achter zich aan, die ook allemaal op tien treffers stonden.

Johannes Bø ging bij de derde schietbeurt één keer de mist in, maar behield de leiding. Samuelsson naderde echter tot op acht seconden en Peiffer en Fak zaten er ook vlak achter, net als de zich sterk herstellende Tarjei Bø. Ook Emilien Jacquelin maakte indruk: de Fransman steeg na vijftien treffers van de 39e naar de zevende plek.

Bø en Samuelsson arriveerden gezamenlijk bij de laatste schietbeurt, waar ze beiden met een misser begonnen. Samuelsson hield het daar bij, Bø schoot er nog een fout bij. De naaste achtervolgers gingen allemaal minstens één keer de fout in en zo dook Samuelsson met een ruime voorsprong de slotronde in, op dik twintig tellen gevolgd door Bø, de Fransman Fabien Claude en nog een Noor: Sturla Holm Lægreid, de verrassende winnaar van de openingswedstrijd van het jaar.

In de slotronde kwam Samuelsson niet in de problemen en de Zweed boekte zijn allereerste World Cup-zege, terwijl Claude opvallend overtuigend Bø achter zich liet. De Noor finishte als derde, voor landgenoot Lægreid, de Duitser Benedikt Doll en Fak.

Fenomenale F2-race in Bahrein, titel wordt in slotrace beslist

De eerste van twee races in het slotweekeinde van de Formule 2 is op het circuit van Sakhir in Bahrein uitgelopen op een fenomenale strijd. Tot in de laatste ronden werd er kneiterhard gevochten om de posities en het kampioenschap gaat pas zondag in de slotrace beslist worden.

Yuki Tsunoda vertrok vanaf poleposition, met Nikita Mazepin naast zich en Jehan Daruvala en Robert Shwartzman erachter. Kampioenschapsleider Mick Schumacher begon op de achttiende plek, concurrent Callum Ilott stond op de negende stek op de grind. Mazepin pakte bij de start de leiding en ook Shwartzman ging voorbij Tsunoda, terwijl Artem Markelov opschoof naar plek vier. Ilott won in ronde één al twee plekken, Schumacher schoof door naar de vijftiende stek.

Op een kwart van de race opende Tsunoda de aanval op Shwartzman's tweede plek, aanvankelijk zonder succes, terwijl Schumacher opgeklommen was naar plek twaalf, nog drie posities achter Ilott. Shwartzman was na vijftien ronden de eerste van de toppers die zijn stop maakte, Mazepin en Tsunoda volgden iets later en ook Ilott kwam binnen. Tsunoda had even de beste papieren: hij kwam vóór zowel Mazepin als Shwartzman terecht en won zo dus twee plekken, hoewel de twee Russen hem snel verschalkten.

Na een kleine dertig ronden kwam Schumacher als laatste van de toppers binnen om zijn harde banden in te wisselen - de omgekeerde strategie vergeleken met de rest. Hij kwam op de elfde plek de baan weer op, maar kon wel gaan knallen op de zachte banden. Na alle pitstops reed Mazepin weer op kop, voor Shwartzman, Tsunoda en Felipe Drugovich, met Ilott op de vijfde plek en Schumacher inmiddels op plek tien. De Duitser kwam lekker naar voren en verschalkte ook Dan Ticktum en Pedro Piquet.

Shwartzman viel in de slotfase terug, Zhou Guanyu schoof door naar plek vier, maar had wel vijf seconden tijdstraf aan de broek wegens het te snel rijden in de pitstraat. Tsunoda en Mazepin duelleerden ondertussen vrij hevig om de winst, waar ook Drugovich zich bij kwam melden. Zhou deed ook mee en met z'n vieren vochten ze een werkelijk fantastische strijd uit, waar Tsunoda als winnaar uit de bus leek te komen, voor Zhou, Drugovich en Mazepin.

Schwartzman en Ilott zaten erachter, maar Zhou moest wel opletten: hij moest zorgen dat hij niet méér dan vijf seconden voor Ilott eindigde om zijn teamgenoot zo geen dure punten te ontnemen in de titelstrijd. Tsunoda pakte de overwinning en Zhou finishte als tweede: hij was met Tsunoda zo ver van de vechtende rest weggereden dat hij alsnog plek twee behield, voor Mazepin, die met een enorm staaltje blokkeren Drugovich achter zich hield. Achter Schwartzman finishte vijfde, voor titelconcurrenten Ilott en Schumacher.

Zondag wordt de slotrace van het jaar verreden, Ziggo Sport is er dan om 13.15 uur bij.

Polen verbouwen hotelkamer en worden aangehouden

In een hotel in Oudenbosch zijn zaterdagochtend twee Poolse mannen aangehouden omdat ze, vermoedelijk onder invloed van drank en drugs, een hotelkamer aan het verbouwen waren.

De hotelkamer was verhuurd aan de mannen. Volgens getuigen was er al de hele nacht overlast in de hotelkamer. Toen een medewerker poolshoogte kwam nemen trof hij in de kamer een grote ravage aan. Zo’n beetje alle meubilair in de kamer was vernield. Dit was dus duidelijk geen gewenste verbouwing.

De politie werd gebeld. Agenten wilden de kamer in, maar de deur werd niet open gemaakt door de mannen, misschien omdat het stucwerk nog nat was. Omdat de agenten toch de kamer in moesten om de twee mannen aan te houden, moest de kamerdeur tot overmaat van ramp ook nog vernield worden.

De medewerker van het hotel heeft aangifte gedaan. Na hun aanhouding zijn de twee overgebracht naar een politiecellencomplex waar ze zaterdag worden gehoord. Of ze de gelegenheid krijgen om de kamer weer te herstellen, is niet bekend.

Assistent-trainer Jansen volgt Slot op als hoofdtrainer AZ

Pascal Jansen is tot het einde van het seizoen hoofdtrainer van AZ. De 47-jarige Jansen was assistent van de zaterdag ontslagen Arne Slot.

“We hebben naar aanleiding van de eerdere berichtgeving gesproken met Arne. Als club hebben we ervoor gekozen om direct afscheid van elkaar te nemen. Bij AZ willen we een hoofdtrainer voor de groep hebben staan die volledig gefocust is op AZ”, aldus directeur Voetbalzaken Max Huiberts. “We willen Arne bedanken voor de afgelopen drieënhalf jaar, de successen die we met elkaar hebben behaald en wensen hem succes in zijn verdere loopbaan.”

Jansen is sinds 2018 werkzaam voor de Alkmaarse club. Voordien was hij vijf jaar actief voor PSV als trainer en hoofd jeugdopleiding. Robert Franssen schuift vanuit de jeugdopleiding door als zijn assistent.

Bokser Saunders overtuigt en blijft hopen op gevecht tegen Canelo

Het boksweekeinde is vrijdagavond al vroeg begonnen en het eerste wereldtitelgevecht stond er gelijk al op het spel. Zaterdagavond volgt in de VS nog een mooie clash, verder is het een vrij rustig weekeinde in de boksring.

In Londen nam WBO-wereldkampioen Billy Joe Saunders (29-0) het op tegen zijn Britse landgenoot Martin Murray (39-5), een veteraan die voor de vijfde keer om een wereldtitel ging vechten - de vorige vier keer kwam hij tot een gelijkspel tegen Felix Sturm (2011) en verloor hij van Sergio Martinez (2013), Gennadiy Golovkin (2015) en Arthur Abraham (2015).

Tegen Saunders zat een stunt er voor de 38-jarige Brit nooit echt in en de juryleden kozen overtuigend voor de weinig sympathieke Saunders - hij gaf dit jaar nog advies over hoe je het beste je vrouw kunt slaan en kwam onder meer in opspraak wegens een vrij agressieve ontmoeting met een prostituee. Saunders behoudt zo zijn wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) en hoopt het op te mogen nemen tegen grootheid Canelo Álvarez.

De Mexicaan komt op 19 december eerst zelf in actie tegen de Brit Callum Smith, van wie hij de WBA Super en The Ring-wereldtitels in het supermiddengewicht hoopt over te nemen - Canelo is zelf de reguliere WBA-kampioen én de WBA Super-kampioen in het middengewicht. Vorig jaar klopte hij Sergey Kovalev en veroverde hij de WBO-wereldtitel in het lichtzwaargewicht, maar die stond hij snel weer af om terug te kunnen gaan naar de lichtere klasse.

Cavendish keert terug bij Deceuninck-Quick-Step

Mark Cavendish fietst in 2021 voor Deceuninck-Quick-Step, de Belgische ploeg waarvoor hij tussen 2013 en 2015 ook al reed. De 35-jarige Brit boekte in die periode 44 overwinningen.

De wereldkampioen op de weg van 2011 zinspeelde in oktober over het einde van zijn carrière. Hij stond na na Gent-Wevelgem met tranen in zijn ogen en vertelde in intervieuws dat hij misschien wel zijn laatste wedstrijd had gereden. Dit blijkt dus niet het geval. Cavendish behaalde de laatste jaren mede door blessures weinig aansprekende resultaten meer. Zijn laatste overwinning dateert van begin 2018. De sprinter reed dit jaar voor Bahrain-McLaren.

"Ik kan niet uitleggen hoe blij ik ben dat ik terugkeer bij Deceuninck - Quick-Step”, zei Cavendish.  "Dit voelt voor mij als thuiskomen.” De Brit heeft 48 overwinningen in de drie grote rondes op zijn naam staan. Hij boekte dertig ritzeges in de Tour de France. Alleen de Belg Eddy Merckx won meer etappes (34).

"We delen prachtige herinneringen met Mark" zegt teambaas Patrick Lefevere. "In zijn drie jaar bij ons heeft hij niet alleen vele overwinningen geboekt, maar hij liet ook zien wat voor betrokken teamspeler hij is. We zijn heel blij dat Mark terugkeert in onze familie. Hij is een leider en brengt enorm veel ervaring met zich mee die hij kan delen met onze jonge renners. Maar we hebben er ook vertrouwen in dat hij zelf nog iets kan geven aan het team.”

China start 'kunstmatige zon'

China heeft na jaren voorbereiding dan uiteindelijk aan het eind van 'rampjaar 2020' de HL-2M Tokamak opgestart. Deze 'kunstmatige zon' gebruikt een enorm sterk magnetisch veld om heet plasma te laten fuseren om uiteindelijk schone energie op te wekken. 


 Experimental Advanced Superconducting Tokamak (Foto: Natalie Behring/Bloomberg via Getty Images)

Dit kan temperaturen tot 150 miljoen graden Celcius produceren, tienmaal zo heet als de kern van de zon. Deze experimentele nucleaire fusiegenerator moet de algemene start zijn om voor schone energie gaan zorgen in het socialistisch land.

De Tokamak bootst ongeveer na wat er in het echt in de zon gebeurt; waterstof- en deuterium-atomen worden als brandstof gebruikt en is onderdeel van het wereldwijd consortium International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), met als thuisbasis Frankrijk.

ITER heeft meer dan twintig miljard euro te verdelen en 35 landen doen mee met dit grootste project om nucleaire fusie als energiebron in te zetten.

Het gecontroleerd uitvoeren van kernfusie wordt over het algemeen gezien als de 'Heilige Graal' van de schone energie, maar dit is extreem moeilijk en duur. Het grootste probleem is het controleren van de enorme hitte die nodig is bij deze vorm van energieopwekking.


Wat is een Tokamak (Bron: YouTube)

Halsema: 'Glühwein-route in Amsterdam leidt tot breken coronaregels'

Burgemeester Halsema roept Amsterdammers op die horeca bezoeken om bijvoorbeeld koffie te halen, zich goed aan de regels te houden. De horecaondernemer is namelijk ook verantwoordelijk voor het naleven van de coronaregels in en rond zijn zaak, en die kan in het uiterste geval gesloten worden als klanten de regels overtreden.

Deze week deden de uitbaters van brasserie De Joffers aan de Willemsparkweg in Zuid hun beklag, omdat ze op last van burgemeester Halsema twee weken dicht moeten, nadat handhavers zagen dat het terras was geopend en klanten poffertjes aten onder de parasol van de zaak. Eerder trokken ondernemers rond de Westerstraat en Noordermarkt al aan de bel omdat ze vonden dat de coronaregels te streng gehandhaafd werden.

Glühwein-route
Halsema begrijpt dat café-eigenaren van alles proberen om toch nog geld te verdienen. Maar dat gaat niet altijd volgens de coronaregels. "Er zijn erg veel overtredingen in Amsterdam", aldus Halsema vrijdagavond op AT5. "Als er nota bene iets is als een glühwein-route door de stad, waarbij glühwein geopend wordt verkocht, dat leidt tot allerlei groepjes mensen die op straat staan te drinken, dat is echt in strijd met de landelijke afspraken die zijn gemaakt. Dan kunnen we niet anders dan handhaven."

Wel heeft ze na overleg met getroffen ondernemers besloten de handhavingsregels iets aan te passen. "Nu komt er eerst een schriftelijke waarschuwing en wordt er pas gesloten als er geen opvolging is gegeven aan die waarschuwing."

Maar Halsema doet ook een oproep aan Amsterdammers die de horecazaken bezoeken.

"Klanten hebben zich ook aan de regels te houden. Op het moment dat die voor de deur hun koffie op gaan staan drinken, dan brengen ze die horecaondernemer in een lastig parket. Want dan moet die horecaondernemer tegen hen gaan zeggen: dit mag hier niet. Dus ik zou ook aan onze Amsterdamse inwoners willen zeggen: ik snap de behoefte aan gezelligheid, ik heb hem ook, weer eens een avondje in het café zitten, maar als je graag weer naar een café wil, help dan je horecaondernemers en zorg dat ook zij zich aan de regels kunnen houden."

AZ stuurt trainer Slot per direct weg

AZ heeft trainer Arne Slot ontslagen. De Alkmaarse voetbalclub zet de coach op straat, omdat hij in gesprek zou zijn met Feyenoord als mogelijke opvolger van Dick Advocaat, die na dit seizoen afscheid neemt als coach van de Rotterdamse club. Dat melden Voetbal International en het AD.

Slot zou zonder medeweten van de clubleiding gesprekken hebben gevoerd met Feyenoord. De trainer zou de AZ-top niet op de hoogte hebben gebracht van zijn gesprekken met de Rotterdammers. Voor de AZ-directie genoeg redenen om de trainer per direct te ontslaan bij zijn ploeg.

Slot kwam in de zomer van 2017 naar Alkmaar, eerst als assistent van John van den Brom. Het afgelopen seizoen stond AZ tweede op de plaats in de Eredivisie, met een gelijk aantal punten als koploper Ajax toen de competitie in maart werd stilgelegd vanwege corona. Dit jaar begon Slot met vijf keer op rij gelijk te spelen, maar de laatste vier eredivisie duels werden gewonnen. In de Europa League staat AZ er ook goed voor om zich te plaatsten voor de volgende ronde.

Herstel voor ouders op schema

Het herstel voor ouders die in de problemen zijn gekomen door wat er mis ging met de kinderopvangtoeslag ligt op schema. Zoals afgelopen september is aangegeven, zijn eind dit jaar 430 mensen in acute problemen en schrijnende situaties geholpen. Dat meldt staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, in de vierde Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag die vrijdag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

De 430 ouders die geholpen zijn, komen bovenop de 108 ouders die in juli zijn uitbetaald. Ook hebben 104 ouders een bedrag gekregen op basis van de noodvoorziening en hebben 172 mensen een eerste betaling gekregen.

Van Huffelen meldt de Kamer ook dat het aantal ouders dat in aanmerking komt voor de vergoeding van € 750, wordt uitgebreid. De regeling is bestemd voor alle ouders die zich voor 1 november gemeld hebben voor herstel, inclusief de ouders die al eerder dit jaar compensatie hebben gekregen. Inmiddels hebben ruim 8600 ouders die vergoeding ontvangen.

Die vergoeding wordt nu uitgebreid naar twee andere groepen ouders: ouders bij wie de invordering in maart is stopgezet en ouders die onterecht bericht kregen dat zij niet met CAF-11 vergelijkbaar waren én die zich nog niet hebben aangemeld voor herstel. Dat zijn in totaal zo’n 7350 mensen. Zij hoeven geen actie te ondernemen en krijgen het geld automatisch uitbetaald, als de Belastingdienst over de juiste gegevens beschikt. Dat gebeurt zeer waarschijnlijk nog deze maand.

Daarnaast kondigt de staatssecretaris aan dat de bestaande compensatieregeling voor de kinderopvangtoeslag en de Opzet/Grove Schuld tegemoetkoming worden uitgebreid naar zowel de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Dit omdat mogelijk ook hier mensen vooringenomen behandeld zijn of onterecht een OGS-stempel kregen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet bekend.

Voor ouders die juridische hulp willen, kondigt de staatssecretaris een subsidieregeling aan zodat die hulp gratis is. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Raad voor de Rechtsbijstand wordt de uitvoering daarvan ingericht. De Raad voor de Rechtsbijstand zorgt voor de uitvoering daarvan.

In de Voortgangsrapportage staat daarnaast dat ouders die de kwalificatie Opzet/Grove Schuld hebben gekregen, een brief ontvangen waarin staat dat zij geen fraudeur waren, dat dit predicaat onterecht is geweest en dat de problemen niet door hen zijn veroorzaakt.

De samenwerking met de gemeenten krijgt verder vorm met het voornemen om een speciale gezant te benoemen. Die kan zich inzetten om de samenwerking met de gemeenten zo goed mogelijk te laten verlopen. En zoekt manieren om ouders die zich nog niet hebben gemeld te benaderen. Daarnaast meldt de staatssecretaris dat het straks mogelijk is om gegevens van ouders met gemeenten uit te wisselen zodat zij makkelijk contact kunnen leggen om aanvullende hulp te bieden. Daarvoor moeten de ouders wel zelf toestemming geven.

FOK! Wat een weer: droog met zo nu en dan de zon

In het noordoosten en oosten is het zwaar bewolkt en later vanochtend valt er in het noordoosten regen. Ook in het zuidwesten trekken er enkele wolkenvelden over. Elders zijn er brede opklaringen met sluierwolken. Zeer lokaal komt er in de eerste helft van de ochtend een mistbank voor. Vanmiddag zijn er zonnige perioden, maar in het westen blijven er enkele wolkenvelden aanwezig. Het wordt ongeveer 6°C. De wind draait gedurende de dag van zuidoost naar zuid en is matig. In de middag en avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak en draait overal naar zuidoost.

In de nacht naar zondag zijn er opnieuw brede opklaringen en is het droog. In het noorden ontstaat er (aanvriezende) mist, elders is er kans op een mistbank. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in opklaringen tot +4°C aan de Zeeuwse Kust. De wind komt uit oostelijke richtingen en is zwak, langs de kust en op het IJsselmeer mogelijk matig.

Zondag overdag lost de mist in het noorden maar moeizaam op. Elders zijn er zonnige perioden. In de loop van de middag neemt de bewolking in het oosten geleidelijk toe en in de avond kan daar regen vallen, die in Zuid-Limburg kan overgaan in natte sneeuw. Aan het einde van de middag ontstaat er in het noorden opnieuw mist en in de avond begint deze zich zuidwaarts uit te breiden. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 4°C daar waar de zon doorbreekt, tot +1°C in gebieden waar de mist aanwezig blijft. De wind is zwak en variabel. (Bron: KNMI)

 

 

Meer weer op FOK!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Trump wil ook Amerikaanse troepen uit Somalië terugtrekken

Kort voor het einde van zijn ambtsperiode reorganiseert de nog zittende Amerikaanse president  Donald Trump de inzet van Amerikaanse soldaten in het buitenland. De aangekondigde vermindering van de troepenmacht in Afghanistan en Irak wordt gevolgd door een bevel tot terugtrekken uit Somalië.

Donald Trump heeft het terugtrekken van bijna alle Amerikaanse troepen uit Somalië bevolen. Het Pentagon kondigde aan dat de meerderheid van de daar gestationeerde soldaten begin 2021 het Oost-Afrikaanse land zal gaan verlaten. 

Volgens Amerikaanse media zijn momenteel ongeveer 700 Amerikaanse soldaten gestationeerd in Somalië. De VS hebben tot dusver de Somalische regering en de lokale ordediensten gesteund in de strijd tegen de soennitische terreurgroep Al-Shabaab. De groep strijdt al jaren om aan de macht in Somalië te komen en overheerst grote delen in het centrum en het zuiden van het land..

Herplaatsing in plaats van terugtrekking uit Afrika
Sommige soldaten zouden als onderdeel van de beslissing naar landen buiten Oost-Afrika kunnen worden overgebracht, zei het Pentagon. De rest zou echter in naburige Somalische landen worden gestationeerd om de druk op gewelddadige extremistische organisaties te handhaven. De Verenigde Staten trekken zich niet terug uit Afrika, benadrukte het Pentagon.

Partijraad SP stemt in met opschorten steun aan jongerentak ROOD

De partijraad van de Socialistische Partij is vrijdagavond laat akkoord gegaan met het opschorten van de steun aan jongerentak ROOD. Daarmee wordt de jongerenclub in feite afgestoten. Over ROOD ontstond onrust nadat twee geroyeerde SP’ers tot het bestuur waren genoemd. Ze waren uit de SP gezet vanwege hun lidmaatschap van het Communistisch Platform. Meer hierover in de Stentor.

Lees ook: 

Noord-Korea fusilleert man wegens overtreden coronamaatregelen

Noord-Korea heeft in het openbaar een burger laten fusilleren door een vuurpeloton wegens het overtreden van coronamaatregelen.

De man (van middelbare leeftijd) werd op 28 november doodgeschoten na een beschuldiging van smokkelen over de wegens COVID-19 gesloten grens met China. Hiertoe is opdracht gegeven om de burgers angst in te boezemen, zodat men zich strikt aan de coronamaatregelen zal houden, aldus Radio Free Asia.

Terwijl Noord-Korea officieel beweert dat ze nog nooit een geval van COVID-19 besmetting binnen de landsgrenzen heeft gehad, heeft het regime van Kim Jong-un super-strenge maatregelen afgekondigd om het land in quarantaine te houden. Men zegt alles in het werk te stellen om besmetting met COVID-19 te voorkomen.

Uit angst dat smokkelaars het COVID-19-virus zouden kunnen binnenbrengen, heeft Kim's regime zijn militaire aanwezigheid aan de grens versterkt om de beperkingen af te dwingen. Volgens bronnen heeft het Noord-Koreaanse leger het bevel gekregen om indringers aan de Chinese grens neer te schieten. Een grote COVID-19-uitbraak kan ernstige gevolgen hebben, omdat de gezondheidszorg in het Noorden ondermaats is.

Pyongyang heeft zelfs speciale eenheden naar de Chinese grens gestuurd om te controleren of de Noord-Koreaanse grenswachten zich niet zelf schuldig maken aan smokkel. 

China is Noord-Korea's grootste handelspartner, maar de handel tussen de twee is door de COVID-19-pandemie met 75 procent teruggelopen.

Schumacher loopt na crash schade op in titelstrijd F2

De kwalificatie voor de Formule 2 op het buitenste circuit van Sakhir in Bahrein is vrijdag behoorlijk chaotisch verlopen. Het zorgde voor poleposition voor Yuki Tsunoda en een deuk in de titelkansen van Mick Schumacher, de kampioenschapsleider.

In de eerste twintig minuten werden de snelste tijden al grotendeels neergezet, met Tsunoda voorop. Tien minuten voor het einde begon men een poging te doen zich te verbeteren, maar Luca Ghiotto parkeerde zijn auto naast de baan en de sessie werd stilgelegd.

Na de herstart was er weinig tijd over en voor Schumacher ging het zelfs flink fout: hij crashte bij een poging om de langzamere Roy Nissany in te halen en zal het zaterdag moeten doen met een achttiende plek op de startgrid. Naaste rivaal Callum Ilott vertrekt als negende, Tsunoda is door zijn poleposition en de vier punten die hij daarvoor krijgt ook nog in de race om de titel.

De voorlaatste race van het jaar start zaterdag om 13.10 uur Nederlandse tijd.

Russell twee keer de snelste op 'gevaarlijk' circuit Bahrein, Verstappen 2e

De eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Sakhir heeft voor het eerst de snelste tijd opgeleverd voor George Russell. De Brit was in zijn Mercedes niet alleen in de eerste, maar ook in de tweede training iedereen te snel af.

In de eerste training kon alleen Max Verstappen in de buurt van Russell blijven, in de tweede training kregen Sergio Perez en Esteban Ocon dat ook voor elkaar. Russell's teamgenoot Valtteri Bottas had het moeilijk en werd eigenlijk gewoon op een hoopje gereden door de jongeling: Bottas leverde drie en zes tienden in, kijkend naar de twee trainingen.

Over het circuit waren coureurs ook niet echt te spreken. Er wordt een variant gebruikt van het circuit waar de Grand Prix van Bahrein afgelopen zondag op werd verreden: het outer circuit, dat zoals de naam al suggereert vooral aan de buitenkant loopt en beduidend korter is, de rondetijden liggen ver onder de minuut en in het geval van de toppers zelfs onder de 55 seconden.

Verstappen gaf aan dat het circuit bepaald niet leuk is om te rijden, Carlos Sainz liet weten zaterdag en zondag veel chaos te verwachten en ook Russell was niet echt lovend over de layout, het werd zelfs gevaarlijk genoemd.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Sakhir

Pos Coureur Chassis Ronden Tijd Interval
1 George Russell Mercedes 49 54546  
2 Max Verstappen Red Bull 29 54722 0.176
3 Alexander Albon Red Bull 18 54811 0.265
4 Valtteri Bottas Mercedes 44 54868 0.322
5 Daniil Kvyat AlphaTauri 40 55011 0.465
6 Pierre Gasly AlphaTauri 37 55166 0.620
7 Esteban Ocon Renault 49 55273 0.727
8 Sebastian Vettel Ferrari 40 55281 0.735
9 Daniel Ricciardo Renault 39 55379 0.833
10 Charles Leclerc Ferrari 35 55449 0.903
11 Lance Stroll Racing Point 41 55558 1.012
12 Sergio Perez Racing Point 33 55716 1.170
13 Carlos Sainz McLaren 41 55757 1.211
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 32 55783 1.237
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 35 55858 1.312
16 Lando Norris McLaren 47 56078 1.532
17 Kevin Magnussen Haas 37 56130 1.584
18 Nicholas Latifi Williams 48 56764 2.218
19 Pietro Fittipaldi Haas 24 57077 2.531
20 Jack Aitken Williams 33 57187 2.641

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Sakhir

Pos Coureur Chassis Ronden Tijd Interval
1 George Russell Mercedes 48 54713  
2 Max Verstappen Red Bull 43 54841 0.128
3 Sergio Perez Racing Point 52 54866 0.153
4 Esteban Ocon Renault 50 54940 0.227
5 Alexander Albon Red Bull 42 55036 0.323
6 Daniil Kvyat AlphaTauri 58 55068 0.355
7 Lance Stroll Racing Point 44 55104 0.391
8 Daniel Ricciardo Renault 47 55124 0.411
9 Pierre Gasly AlphaTauri 48 55133 0.420
10 Carlos Sainz McLaren 39 55258 0.545
11 Valtteri Bottas Mercedes 52 55321 0.608
12 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 54 55484 0.771
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 57 55533 0.820
14 Kevin Magnussen Haas 49 55738 1.025
15 Nicholas Latifi Williams 52 55784 1.071
16 Sebastian Vettel Ferrari 43 55830 1.117
17 Lando Norris McLaren 14 56031 1.318
18 Pietro Fittipaldi Haas 56 56110 1.397
19 Jack Aitken Williams 58 56260 1.547
20 Charles Leclerc Ferrari 2    

OM eist celstraffen tot 30 maanden voor afpersing via gaysite Bullchat

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep deels voorwaardelijke gevangenisstraffen van 30 en 15 maanden geëist tegen een tweetal uit Friesland dat verdacht wordt van afpersing, geweld en bedreiging. De man en vrouw zouden de slachtoffers via een anonieme datingsite voor homoseksuele mannen in de val hebben gelokt.

In de laatste maanden van 2016 komt bij de politie een aantal aangiften binnen die met elkaar gemeen hebben dat de slachtoffers contacten zochten via gaysite Bullchat. De slachtoffers, allen woonachtig in Friesland, meenden daar contact te hebben met jonge homoseksuele mannen. Expliciete chats over seks, soms met iemand van wie het slachtoffer dacht dat die 17 jaar oud was – niet iets wat je graag met de politie deelt. Dat hielden verdachten de mannen dan ook tijdens een daadwerkelijke ontmoeting voor. Vervolgens probeerden zij de slachtoffers geld afhandig te maken in ruil voor hun zwijgen. De slachtoffers worden herhaaldelijk via telefoon en berichten bedreigd. Als zij niet betalen, dan zal hun sociale omgeving en hun werkgever geïnformeerd worden over de pedofilie waar de mannen van beschuldigd worden. Een van de aangevers wordt mishandeld, een ander wordt gedwongen geld te pinnen.

Strafeisen
Het OM eiste een celstraf van 30 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen de vrouwelijke verdachte. De vrouw zou op het idee van de afpersing zijn gekomen en wist de medeverdachte en twee anderen aan te sporen mee te doen. De medeverdachte hoorde 15 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. In de strafeisen werd in het voordeel van verdachten meegewogen dat de redelijke termijn voor behandeling van de zaak is overschreden. De rechtbank veroordeelde de vrouw en man eerder beide tot 18 maanden (6 voorwaardelijk) . De hoofdverdachte en de vierde betrokkene in deze zaak werden eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaren (1 voorwaardelijk). In die zaken is geen hoger beroep ingediend.

Ernstige strafbare feiten
Het betreft ernstige strafbare feiten en het opleggen van een gevangenisstraf van substantiële duur is op zijn plaats. Ook om een signaal af te geven aan de samenleving. De advocaat-generaal (de aanklager in hoger beroep) sprak in zijn requisitoir duidelijke taal. 'Kennelijk neemt het opjagen van mensen die – overigens al te makkelijk – het stempel pedofiel opgeplakt krijgen een hoge vlucht in Nederland. Ik haalde dat in mijn inleiding al aan door te wijzen op de oproep van De Minister van Justitie en Veiligheid, politie, het openbaar ministerie en de reclassering om de "jacht" te stoppen. Het opjagen van mensen door andere burgers is altijd in strijd met de beginselen van de rechtsstaat. Die brengen met zich mee dat het opsporen van strafbare feiten aan de politie is, de vervolging ervan aan het openbaar ministerie en dat het de rechter is die bepaalt of iemand al dan niet schuldig is. En goede bedoelingen of niet: te vaak eindigt de jacht in geweld en soms zelfs de dood van medemensen. Geweld dat meer dan zelden ook het vooropgezette plan was. En wie denkt dat het afpersen van mensen in kwetsbare posities een profijtelijk businessmodel oplevert, moet ook glashelder krijgen dat de straffen die daarop staan niet mals zijn'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.