FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 oktober 2020

NFL: Steelers ontsnappen in duel der titanen

In de NFL hebben de Pittsburgh Steelers een flinke partij mazzel gehad. De ploeg ging op bezoek bij de Tennessee Titans, een strijd tussen twee teams die de eerste vijf wedstrijden allemaal gewonnen hadden.

Diontae Johnson zette de Steelers dankzij een 11-yard pass van quarterback Ben Roethlisberger op voorsprong, Benny Snell Jr breidde het in het tweede kwart uit: 0-14. Titans-quarterback Ryan Tannehill bediende Cory Davis voor een touchdown, maar een field goal van Chris Boswell en een 9-yard touchdown pass van Roethlisberger op Johnson zorgden voor 7-24.

Vroeg in de tweede helft trapte Boswell de 7-27 binnen en daarmee was het historisch gezien zo goed als binnen voor de Steelers: 225 keer kwamen ze op minstens twintig punten voorsprong, wat één gelijkspel en 224 zeges opleverde. Toch vochten de Titans door en een 73-yard touchdown pass van Tannehill op AJ Brown vormde een fraai hoogtepunt.

Vanaf 51 yards trapte Stephen Gostkowski een field goal binnen en Derrick Henry rushte voor één yard een touchdown de endzone in: 24-27. Gostkowski kon vervolgens vanaf 45 yards in de slotseconden voor overtime zorgen, maar zijn poging tot een field goal ging naast de palen en daarmee was het gedaan en ontsnapten de Steelers op het laatste moment.

De Seattle Seahawks gingen met een 5-0 record op bezoek bij de Arizona Cardinals en kwamen van een koude kermis thuis. Een 7-20 voorsprong bleek niet genoeg tegen de Cardinals van quarterback Kyler Murray, die drie touchdown passes gooide. Met een kleine zeven minuten te gaan zette Seahawks-quarterback Russell Wilson de bezoekers met een 3-yard touchdown pass op Tyler Lockett overigns nog op 24-34.

Vervolgens was Murray goed voor een pass over 8 yards naar Christian Kirk, die 31-34 op de scoreborden liet noteren. Zane Gonzalez trapte in de allerlaatste seconde een 44-yard field goal nog nipt binnen de palen voor overtime, waarna hij vanaf 48 yards met succes aan kon leggen in de slotseconden van de verlenging: 37-34 winst voor de Cardinals.

Uitslagen NFL week 7
Philadelphia Eagles - New York Giants 22-21
Atlanta Falcons - Detroit Lions 22-23
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns 34-37
Tennessee Titans - Pittsburgh Steelers 24-27
New Orleans Saints - Carolina Panthers 27-24
New York Jets - Buffalo Bills 10-18
Washington Football Team - Dallas Cowboys 25-3
Houston Texans - Green Bay Packers 20-35
Las Vegas Raiders - Tampa Bay Buccaneers 20-45
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 16-43
New England Patriots - San Francisco 49ers 6-33
Los Angeles Chargers - Jacksonville Jaguars 39-29
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 37-34 OT
Los Angeles Rams - Chicago Bears 24-10

Ajax geeft 2-0 voorsprong weg en speelt gelijk bij Atalanta

Ajax heeft in de tweede groepswedstrijd van de Champions League een voorsprong weggegeven. De Amsterdammers stonden bij rust met 0-2 voor, maar binnen een kwartier in de tweede helft maakte Atalanta Bergamo gelijk en dat was tevens ook de eindstand.

Erik ten Hag koos tegen Atalanta voor een zeer aanvallend Ajax. Met Lassina Traoré in de spits en met de Brazilianen David Neres en Antony op de vleugels. Dusan Tadic speelde vanaf het middenveld.

Het leverde een open wedstrijd op, met veel ruimte op het veld. Grote kansen in het eerste half uur waren er niet, maar Ajax kwam steeds beter in de wedstrijd en na een half uur spelen kregen de Amsterdammers een penalty na een overtreding op Traoré. Tadic schoot raak vanaf de penaltystip.

Acht minuten later maakte Traoré zelf de 2-0. Na een goede aanval over links gaf Neres hard voor, doelman Marco Sportiello kreeg de bal niet onder controle, waarna Traoré de bal binnentikte. Dat was ook de ruststand.

Atalanta begon prima aan de tweede helft, maar de eerste grote kans was voor Ajax. Perr Schuurs kwam centraal goed door en kreeg een uitstekende kans om Ajax op rozen te zetten, maar de centrale verdediger schoot hard op de doelman van Atalanta. Na de grote kans van Schuurs maakte Duván Zapata snel in de tweede de aansluitingstreffer en snel na de 1-2 maakte Zapata uit een counter ook de 2-2. Bij beide doelpunten gingen de centrale verdedigers van Ajax niet vrijuit.

In het laatste half uur van de wedstrijd bleef het spel op en neer golven en was Antony was met een laag schot in de linkerhoek nog dicht bij de winnende treffer, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Atalanta-doelman Sportiello.

Door het gelijke spel en de eerdere thuisnederlaag tegen Liverpool heeft Ajax na twee groepsduels in het belangrijkste Europese clubtoernooi slechts één punt. Atalanta heeft er vier.

De komende twee duels speelt Ajax het Deense FC Midtjylland, die na de nederlaag van vanavond nog op nul punten staat.

Rutte: Aangifte van Erdogan tegen Wilders onacceptabel

Premier Mark Rutte heeft de aangifte tegen Geert Wilders door president Erdogan stevig veroordeeld. Hij noemde de aangifte onacceptabel. Via de Nederlandse televisie sprak hij Premier Erdogan rechtstreeks aan. 'Ik heb een bericht voor president Erdogan en de boodschap is heel eenvoudig. In Nederland beschouwen we vrijheid van meningsuiting als een van onze meest gekoesterde rechten en dat geldt ook voor cartoons, ook van politici. '

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft een strafrechtelijke klacht ingediend bij de Turkse autoriteiten tegen Geert Wilders ( PVV), waarin Erdogan aangaf dat Wilders hem heeft beledigd op social media, volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu. 

Op zaterdag plaatste Wilders een tekening van Erdogan met als onderschrift 'terrorist'. Maandag plaatste hij een tekening van een zinkend schip met een Turkse vlag erop. “ Dag @RTErdogan. Schop Turkije uit de NAVO ”, schreef hij bij deze tekening.

De advocaten van Erdogan hebben vandaag een rechtszaak aangespannen in Ankara. Volgens hen zijn de Turkse rechtbanken bevoegd waren om deze kwestie te behandelen omdat de beledigingen gericht zijn tegen de president van Turkije, volgens Anadolu.

'Hoewel de misdaad rechtstreeks is gepleegd tegen de persoon in de presidentiële zetel, wordt de waarde van de politieke overheidsstructuur van onze staat geschonden ', aldus Anadolu.

De aangifte komt een dag nadat Erdogan er bij Turken op aandrong om Franse goederen te boycotten vanwege spotprenten van de profeet Mohammed die in Frankrijk worden getoond, die door sommige moslims als godslasterlijk worden beschouwd. De spotprenten worden op diverse plaatsen getoond als protest tegen de terroristische moord op leraar Samuel Paty.


Random Pics van de Dag #139

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Barça-voorzitter Bartomeu wacht motie van wantrouwen niet af en stapt zelf op

Josep Maria Bartomeu is niet langer voorzitter van FC Barcelona. Dat is officieel bevestigd door de Catalaanse club. Hij houdt de eer aan zichzelf en treedt samen met gehele bestuur af.

Deze week werd er gestemd over een motie van wantrouwen tegenover voorzitter Josep Bartomeu. Maandag liet Bartomeu weten dat hij niet zelf zou opstappen, maar dinsdag werd toch bekend dat de 57-jarige alsnog zelf opstapt samen met het huidige bestuur.

Veel fans en leden van Barcelona zien Bartomeu als verantwoordelijke van de crisis die momenteel gaande is bij Barça. Vorig jaar werd dik verloren van Bayern München in de Champions League en ook de vertrekwens van Lionel Messi werd de voorzitter aangerekend door de fans.

Er zal niet direct iets veranderen voor Ronald Koeman. Een bewindvoerder krijgt de dagelijkse leiding bij de Catalaanse club tot er nieuwe verkiezingen zijn geweest, zeer waarschijnlijk in januari. Tot die tijd zullen er geen grote veranderingen plaatsvinden bij Barcelona.

Vlaardingen: Bommelding bij supermarkt, geen explosief aangetroffen

In Vlaardingen is bij winkelcentrum De Loper een bommelding binnengekomen. Het filiaal van Albert Heijn is ontruimd en de omgeving in afgezet. Veel politie is ter plaatse, een nader onderzoek is gestart.

Update 21:10 uur: De bommelding was loos alarm, er is geen explosief aaangetroffen en er is inmiddels een verdachte aangehouden die vermoedelijk de bommelding heeft gedaan.  

Eerdere berichten

Politie waarschuwt ziekenhuizen voor binnendringende complotdenkers

De politie Oost-Nederland heeft gewaarschuwd dat complotdenkers mogelijk willen binnendringen in Twentse ziekenhuizen. Personeel is opgeroepen om alert te zijn.

Aanleiding voor de actie is volgens de politie een oproep op sociale media. In de tekst werd opgeroepen om te filmen bij de spoedeisende hulp. Zo valt te lezen bij Tubantia.

Tweede Kamer stemt voor hoger salaris in de zorg door foutje bij stemming

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gestemd voor een structurele forse verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers. Zo meldt het AD .

Een motie van PVV-leider Wilders ontving in een hoofdelijke stemming 69 Kamerleden voor; 67 Kamerleden stemden tegen. Door een verkeerde stemming van ChristenUnie, Stieneke van der Graaf haalde de motie een nipte meerderheid.

Verstappen over Imola: "Inhalen zal niet gemakkelijk zijn"

Aankomend weekend staat de Grand Prix van Emilia-Romagna op het circuit van Imola op het programma en met slechts twee racedagen geeft het weekend de nodige uitdagingen voor de teams en coureurs. "Ik denk niet dat het eenvoudig zal zijn om de auto af te stellen", zo verwacht Max Verstappen.

Voor Verstappen vooruitblikt op het aanstaande raceweekend kijkt hij nog even terug op de Grand Prix van Portugal, waar hij voor de veertigste keer op het podium stond. "Ik besteed niet echt veel aandacht aan die statistieken en natuurlijk is het mooi podiumplaatsen toe te kunnen voegen. Maar we zijn allemaal hier om te winnen, dus we moeten blijven werken en proberen om ons als team te verbeteren. Ons doel als Red Bull moet altijd zijn om op de bovenste trede te komen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander verwacht een weekend vol met uitdagingen in Italië. "Ik denk niet dat het eenvoudig zal zijn om de auto af te stellen, want we hebben maar één vrije training van anderhalf uur. Dat kan het interessant maken, vooral voor de ingenieurs! Ik verwacht niet dat het tegen de klok inrijden een probleem zal zijn, ook al staan er maar een paar van zo’n circuits op de kalender. Maar deze baan is vrij smal en er zijn veel kerbstones die je moet nemen. Het wordt belangrijk om een goed compromis te vinden tussen topsnelheid op het lange rechte stuk en ook goed bochtenwerk om de kerbstones goed te kunnen nemen."

Verstappen racete zelf voor het laatst in de Formule 3 op de baan in Italië. "Ik kijk er echt naar uit om daar in een Formule 1-auto te racen. De laatste keer dat de Formule 1 er reed, was in 2006 en ik denk dat het circuit sindsdien een beetje is veranderd. Ik reed daar in de Formule 3 en heb er echt van genoten, vooral toen ik me tijdens de race door het veld omhoog werkte. Je hebt een flinke topsnelheid nodig en een goede set-up, maar er zijn enkele inhaalmogelijkheden. Natuurlijk is het in Formule 1-auto's moeilijker elkaar te volgen dan in Formule 3-auto's, dus inhalen zal niet gemakkelijk zijn, maar we zullen zien. Als we een goede kwalificatie kunnen rijden, hoeven we hopelijk niet veel in te halen. Ik denk dat Imola een hele gave toevoeging aan de kalender gaat worden."

Wereldkampioen 100 meter Coleman geschorst

Christian Coleman is vanwege het overtreden van de dopingregels voor twee jaar geschorst. De regerend wereldkampioen op de 100 meter mist daardoor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

De 24-jarige atleet miste in december 2019 een dopingtest en daardoor kwam zijn totaal aan gemiste tests binnen één kalenderjaar op drie. Bij drie gemiste dopingtests volgt een schorsing van twee jaar. De Amerikaan was als sinds juni voorlopig geschorst.

Vorig jaar ontkwam Coleman nog aan een schorsing nadat hij drie dopingtests gemist had. Omdat die drie tests niet binnen één kalenderjaar vielen werd hij niet bestraft.

De sprinter werd in 2019 in Qatar wereldkampioen op de 100 meter en 4x 100 meter.

Wereldkampioen 100 meter Coleman geschorst (WikiCommons/Erik van Leeuwen)
Wereldkampioen 100 meter Coleman geschorst (WikiCommons/Erik van Leeuwen)

COVID-19: Kort persmoment, huidige regels minimaal tot in december

Kijk live mee naar een kort persmoment van premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen. De verwachting is dat ze geen nieuwe regels zullen aankondigen.

Update 19.30 uur : Zoals verwacht zijn er geen nieuwe maatregelen van kracht geworden.
De cijfers lijken iets af te vlakken, het kabinet wil de komende dagen afwachten of deze afvlakking doorzet naar een daling. Tevens laat het kabinet meerdere scenario's van een strengere lockdown doorrekenen om te kijken wat de verwachte gevolgen per lockdown zullen zijn. Naast de zorg en scholen, zal hierbij ook goed gekeken worden naar de effecten op de economie.  

Wel deelde Rutte mee dat er gisteren in de veiligheidsraad is afgesproken dat er strenger zal worden gehandhaafd op het naleven van de coronamaatregelen, ook in winkels. Op vragen van de pers deelde Rutte mee dat mensen er echt rekening moeten houden dat de huidige maatregelen nog in tot december zullen gelden, en zoals het zich nu laat aanzien het Sinterklaasfeest maar in kleine kring mag worden gevierd, maximaal 3 personen buiten het eigen gezin.

Volgende week dinsdag, 3 november, is er weer een 'echte' persconferentie, tenzij de cijfers een eerdere persconferentie noodzakelijk maken. 


Meer aandacht voor Nederlands-Indië

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil dat er meer aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië. Hij trekt daarvoor 20 miljoen euro uit. Niet iedereen lijkt enthousiast.

“De bevrijding van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog was voor veel mensen in Nederlands-Indië het begin van een periode van geweld, chaos en onzekerheid”, licht Blokhuis zijn plannen toe. Hij wil de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië voor zoveel mogelijk mensen tot leven brengen. Over het precieze hoe en wat zal een speciale commissie zich moeten buigen. Daarnaast stelt de staatssecretaris extra geld beschikbaar als zogenaamde 'collectie erkenning' voor wat de Indische gemeenschap heeft meegemaakt.

Alhoewel meer aandacht voor de Nederlands-Indische geschiedenis altijd op sympathie vanuit de Indische gemeenschap kan rekenen klinkt er ook kritiek. Zo worden er bijvoorbeeld vraagtekens geplaatst bij de voorlopige verdeling van het budget. Als het aan de staatssecretaris ligt zou een deel van de miljoenen terechtkomen bij het Museum Sophiahof. Het museum is niet onomstreden. Samen met het Indisch Herinneringscentrum (IHC) zocht het de afgelopen jaren regelmatig de controverse.

Dieptepunt was de omstreden expositie ‘Vechten voor Vrijheid’, waarin het Indonesische geweld van de Bersiap was aangeduid als ‘verzet’ en werd vergeleken met het verzet tegen Nazi-Duitsland en Japan. De tentoonstelling leidde onder Indische Nederlanders tot heftige emoties. Ook Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), schoof zijn kritiek niet onder stoelen of banken. “Deze pro-Indonesische invalshoek maakt een karikatuur van verzet en bagatelliseert het Nederlandse leed”, zei hij toen onder andere.

De plannen van Blokhuis blijken echter niet in beton gegoten. “Ik vind het belangrijk dat de behoeften en gevoelens van mensen uit de Indische gemeenschap leidend zijn bij de verdeling van dit geld”, zo laat hij weten. Later dit jaar zal de staatssecretaris een verdere uitwerking van de plannen naar de Tweede Kamer sturen. Het gaat in 2020 om 2,4 miljoen, in 2021 om 15,7 miljoen en in 2022 om 2,6 miljoen euro. Vanaf 2023 komt er 0,7 miljoen euro structureel extra beschikbaar.

Op steun van het Indisch Platform 2.0 hoeft de staatssecretaris in ieder geval niet te rekenen. De belangenorganisatie is woedend over de plannen, omdat het bedoeld zou zijn als “afkoop van salarissen en claims die nog open staan.” Het platform doelt daarmee onder andere op de Backpay, dat gaat over niet-betaalde salarissen over de Tweede Wereldoorlog van voormalig KNIL-militairen en andere ambtenaren. Weblog Indisch4Ever noemt de plannen een 'zoethoudertje' en rept zelfs over 'koloniale mentaliteit'.

Bijna 100 miljoen euro voor 'proeftuinen aardgasvrij' in 19 gemeenten

Minister Ollongren (BZK) kent aan 19 gemeenten een rijksbijdrage toe voor het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van een dorp, wijk of buurt. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 100 miljoen euro. De selectie is gebaseerd op een voorstel van de Adviescommissie aardgasvrije wijken. Daarin zijn programmapartners, stakeholders en wetenschappers vertegenwoordigd. Bij alle plannen is nadrukkelijk gekeken naar de uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en de betrokkenheid van de bewoners. De belangstelling voor de tweede ronde proeftuinen is groot: in totaal hebben 71 gemeenten een voorstel ingediend.

Leren door te doen
In het Programma aardgasvrije wijken (PAW) doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. In oktober 2018 zijn de eerste 27 gemeenten gestart. Met de proeftuinen en het kennis- en leerprogramma draagt PAW bij aan de doelstelling uit het Klimaatakkoord om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen in de periode tot en met 2030. Het doel van het programma is om te leren op welke wijze het aardgasvrij maken van wijken kan worden ingericht en opgeschaald. Hiervoor is het noodzakelijk dat er daadwerkelijk aardgasvrije woningen en andere gebouwen via een wijkgerichte aanpak gerealiseerd worden. Binnen het PAW worden naar verwachting circa 50.000 woningen en andere gebouwen verduurzaamd. Met deze tweede ronde komt het aantal proeftuinen in totaal op 46. Die omvatten in totaal circa 35.000 woningen en ander gebouwen.

Meer variatie en volume
Met de toevoeging van 19 nieuwe proeftuinen ontstaat naast meer volume ook meer variatie. Die schuilt onder meer in de beoogde warmtetechnieken, de wijze waarop bewoners meedoen en ook in het type wijken en woningen. Daarnaast zijn proeftuinen geselecteerd vanwege de verbinding met andere opgaven, inclusief klimaatadaptatie en circulair bouwen. De toename van het aantal proeftuinen maakt het mogelijk om beter ‘rode draden’ in kaart te brengen. Waar kan het beste worden begonnen en welke aanpak werkt in welke situatie?

Derde ronde proeftuinen 2021
In 2021 volgt een derde ronde proeftuinen. Die wordt onder meer gebaseerd op een evaluatie van deze tweede ronde. In deze derde ronde zal meer nadruk liggen op stapsgewijze oplossingen met een groot CO2-besparingspotentieel. Hiermee kan een goede aanvulling gerealiseerd worden op het huidige palet aan proeftuinen.

Over het 'Programma aardgasvrije wijken'
In het interbestuurlijke Programma aardgasvrije wijken (PAW) werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten samen om gemeenten en betrokken partijen zo goed mogelijk te ondersteunen in de aardgasvrije opgave.

Tweede Kamer herdenkt vermoorde leraar Samuel Paty

De Tweede Kamer heeft vandaag de Franse leraar Samuel Paty herdacht.

Samuel Paty is op 16 oktober vermoord in Conflans-Sainte-Honorine door middel van een gruwelijke onthoofding.

Op de dag van de moord reisde de dader 100 kilometer van zijn woonplaats Evreux naar de school van Paty. Abdouallakh Anzorov kende enkel de naam van de leraar en de naam van de school,waar Samuel Paty werkte en daarom benaderde hij een scholier en bood hem 350 euro aan om Samuel Paty aan te wijzen. De tiener wachtte daarop een tijd samen met Anzorov tot hij Paty inderdaad kon aanwijzen. Volgens de scholier vertelde de dader hen dat hij de leraar 'wilde filmen, hem wilde dwingen om vergeving te vragen, hem te vernederen en hem te slaan'. 

Het lichaam van het onthoofde slachtoffer werd rond 17.00 uur ontdekt door politie-agenten die in de omgeving van de school op patrouille waren. De precieze omstandigheden van deze moord moeten nog opgehelderd worden. Het laten zien in de klas van twee spotprenten van de profeet Mohammed (eerder door Charlie Hebdo gepubliceerd) lijkt echter de directe aanleiding te zijn van deze laffe moord. 

Direct na de moord plaatste @Tchetchene_270 (Abdullakh A.), op Twitter een afbeelding van Paty's afgehakte hoofd. Samen met de foto werd de  volgende tekst geplaatst: In de naam van Allah, de meest barmhartige, de meest genadige, aan Macron, de leider van de ongelovigen, ik heb een van je hellehonden geëxecuteerd die Mohammed durfde te kleineren.

Enkele minuten later werd de vermoedelijke dader, Abdullakh A., op ongeveer 600 meter van de plaats delict, ontdekt door de politie , ze probeerden tot arrestatie over te gaan. Echter schoot A. op de politie met een luchtbuks en dreigde hen met een mes te steken; waarna de politie negen keer op hem schoot waarbij A. werd gedood.

In de Tweede Kamer hield minister-president Mark Rutte vandaag onderstaande toespraak:

Mevrouw de voorzitter,

Een oud-leerling van Samuel Paty zei in de afgelopen dagen over hem: ‘We wilden hem allemaal als docent hebben.’

Een groter compliment is voor een leraar nauwelijks denkbaar.

Uit alles wat we lezen en horen stijgt het beeld op van een geduldige, humoristische en bovenal bevlogen en betrokken docent.

Iemand die duidelijk en streng kon zijn voor zijn leerlingen, maar die zijn gezag en het respect dat hij afdwong, ontleende aan de open en persoonlijke benadering van de jonge mensen die aan hem waren toevertrouwd.

Zo’n docent die je een leven lang bijblijft.

En juist die man, Samuel Paty, 47 jaar oud, zelf vader van een zoontje van 5, werd op de meest gruwelijke wijze vermoord en verminkt door een islamitische extremist die zelf nauwelijks ouder is dan de leerlingen van Paty.

En waarom?

Omdat hij deed wat hij moest doen: jonge mensen begeleiden in hun groei naarkritische en zelfstandige volwassenheid, in de beste traditie van de Franse republiek waarin het woord burgerschap nog altijd een speciale betekenis heeft.

Je maag draait om en je hart slaat over bij zo’n gruwelijke daad.

En het is moeilijk onze afschuw en boosheid te vatten in woorden die recht doen aan de emotie die we allemaal voelen.

Met ons hart en onze gedachten zijn we bij het zoontje van Samuel Paty, bij zijn familie en vrienden, en bij het Franse volk. We delen in hun rouw, maar ook in de Franse vastberadenheid.

Want het vrije woord kan en mag nooit geslachtofferd worden op het altaar van extremisme.

Juist in het onderwijs moet die vrijheid er voluit zijn, moeten discussies open gevoerd kunnen worden, met respect voor elkaars achtergrond en opvattingen, maar wel met een open blik.

En we hebben na de brute moord op Samuel Paty ook uit het Nederlandse onderwijs geluiden gehoord dat die vrijheid onder druk staat.

Zo schreef een oud-docent maatschappijleer en docentenopleider over de didactische kracht van de spotprent en hoe extra gemotiveerd hij sinds vorige week is daarmee nieuw lesmateriaal te ontwikkelen.

Maar, schrijft hij ook: ‘Ik weet alleen niet of ik dat nog durf.’

Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren.

Een andere docent maatschappijleer zei het als volgt: ‘Het is mijn taak om kinderen te leren over dit soort onderwerpen te praten. Hoe jonger, hoe beter. (…) We moeten ons niet de mond laten snoeren.’

Mevrouw de Voorzitter,

Met die laatste opmerking kan ieder weldenkend mens het alleen maar hartgrondig eens zijn.

We zullen ons niet de mond laten snoeren.

Vanuit het kabinet steunen we onze scholen en leraren onvoorwaardelijk in het belangrijke werk dat zij doen.

En samen met hen blijven we waakzaam en strijdbaar, om te zorgen voor een veilige schoolomgeving waarin geen plaats is voor zelfcensuur of taboes.

Dank u wel.


Bertens mist Australian Open na operatie aan achillespees

Kiki Bertens is geopereerd aan de achillespeesblessure waar de tennisster de afgelopen tweeënhalf jaar last van had. De nummer negen van de wereld mist daardoor de start van het tennisseizoen in 2021.

"Zoals jullie misschien al wisten, liep ik al erg lang met klachten aan mijn achillespees", laat Bertens via Instagram weten. "Dat belemmerde mij de laatste tijd teveel in trainingen en wedstrijden."

"De enige mogelijkheid om weer het maximale uit mijn trainingen en wedstrijden te halen, was om me te laten opereren", gaat Bertens verder. "Dit heb ik dan nu ook gedaan. Hierdoor mis ik het begin van 2021 en ik zal dus niet deelnemen in Australië. Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk sterker en fitter terug te komen."

Vanwege Covid-19 speelde Bertens maar zeven toernooien, al wist ze in februari wel het WTA-toernooi van Sint-Petersburg te winnen. Bij de grandslamtoernooien wist ze op de Australian Open en Rlond Garros de vierde ronde te bereiken en op de US Open kwam de negen van de wereld niet in actie. Wimbledon werd afgelast vanwege corona.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Hoi allemaal, Zoals jullie misschien al wisten liep ik al erg lang met klachten aan mijn achillespees. Dit belemmerde mij de laatste tijd teveel in trainingen en wedstrijden. De enige mogelijkheid om weer het maximale uit mijn trainingen en wedstrijden te halen was om me te laten opereren. Dit heb ik dan nu ook gedaan. Hierdoor mis ik het begin van 2021 en zal dus niet deelnemen in Australië. Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk sterker en fitter terug te komen💪 Some of you might know that I already had an Achilles injury for some time. The only possibility for me to play without pain again and get the maximum out of trainings and matches was to get a surgery. So that’s what I did now! I will miss the start of 2021, so unfortunately I won’t be competing in Australia. I will try my best to come back stronger as fast as I can 💪 can’t wait to see you guys on tour soon again!

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op27 Okt 2020 om 7:43 (PDT)

Bertens mist Australian Open na operatie aan achillespees (WikiCommons/Rob Keating)
Bertens mist Australian Open na operatie aan achillespees (WikiCommons/Rob Keating)

Woods de sterkste in heuvelrit Vuelta

De Canadees Michael Woods heeft de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Na een enerverende heuvelrit was de renner van EF Pro Cycling de beste van een omvangrijke kopgroep. Omar Fraile werd tweede, Alejandro Valverde derde. Tussen de klassementsrenners gebeurde er niks waardoor Richard Carapaz aan de leiding blijft staan in het algemeen klassement.

De zevende etappe in de Vuelta was een lastige met twee keer de Puerto de Orduña, een in de beginfase van de etappe en één keer in de finale. Op de eerste klim van de Puerto de Orduña ontstond er een grote kopgroep van maar liefst 36 renners met onder meer Valverde, Woods, G. Martin, Herrada, Formolo, Kuss, Bennett, Peters, Elissonde en Fraile.

Op zestig kilometer van de streep reed Valverde samen met Dewulf, Godon dertig kilometer vooruit maar vlak voor de tweede klim van de Puerto de Orduña was de kopgroep weer samen. Op de klim had Woods de beste benen en op de top had de Canadees een voorsprong van vijftien seconden op een viertal renners: Peters, Martin, Valverde en Fraile en zouden in de afdaling snel de aansluiting vinden met Woods.

In de laatste tien kilometer was er in de kopgroep van vijf iedereen die wel een demarrage plaatste, maar niemand kwam weg. Het leek een sprint te worden, maar in de laatste kilometer lukte het Woods toch om weg te rijden bij de andere in de kopgroep en hield het vol tot aan de finish. Fraile werd vlak voor Valverde tweede.

Tussen de klassementsrijders bleef het rustig, waardoor Carapaz ook woensdag van start mag gaan in de rode leiderstrui. Woensdag staat een bergrit naar Alto de Moncalvillo op het programma.

Flirt Baudet met complotwappies zorgt voor weglopen kiezers FVD

Forum voor Democratie peilde vandaag op 5 zetels en dat terwijl de partij van Thierry Baudet in januari nog op 16 zetels stond in peiling van EénVandaag en Ipsos. Het weglopen van de kiezers komt vooral door de flirt van Forum met comlotwappies als Viruswaarheid, dat concludeert Gijs Rademaker van het EénVandaag Opiniepanel.

De contacten van Forum met mensen als Willem Engel en Lange Frans jaagt grote groepen kiezers weg zo blijkt uit het weblog van Rademaker op de site van EénVandaag. De AVROTROS-journalist dook dieper in de cijfers en sprak met FVD-kiezers uit het opiniepanel. "Nu hij het wiel heeft gekozen van complotgekkies haak ik af", zo schrijft een voormalig FVD-aanhanger. "Forum geeft te veel steun aan complotdenkers zoals Lange Frans en Willem Engel. Ik accepteer op links geen onzinnige fanaten dus op rechts ook niet", aldus een ander.

Een deel van de stemmers loopt over naar de PVV die "meer zekerheid, met dezelfde standpunten" biedt. Waar Baudet de coronadebatten nog weleens aan zich voorbij laat gaan, scoort Geert Wilders daar wel goed. "De PVV heeft in de Tweede Kamer kwaliteitspolitici met dossierkennis", aldus een lid van het Opiniepanel.

Terwijl Baudet al een tijdje strijdt voor afschaffing van de coronamaatregelen wordt die wens niet door zijn gehele achterban gedeeld. "En als we deze week vragen wat ze van de huidige coronamaatregelen vinden, zijn de kiezers die nu nog wél bij Forum voor Democratie zitten daar ook het minst blij mee. Maar dan nóg wil 'slechts' de helft minder strenge maatregelen - de andere helft wil de gedeeltelijke lockdown behouden of zelfs uitbreiden", aldus Rademaker. "Met andere woorden: Baudets kiezers zijn zeer kritisch op de coronaregels, maar de houding en uitspraken van de FVD-leider gaan velen van hen te ver in deze crisistijd."

"Eigenlijk is bovenstaande niet nieuw - het lek, de oorzaak voor het verlies, leek al een tijdje gevonden bij FVD. Maar wie steekt zijn vinger in het gat van de dijk, nu Baudet het niet lijkt te doen?", zo concludeert de man achter het EénVandaag Opiniepanel.

Cyberpunk 2077 wederom uitgesteld

CD Projekt Red gaat voor de titel 'ontwikkelaar met vaakst uitgestelde game ooit'. De ontwikkelaar heeft namelijk besloten om Cyberpunk 2077 wederom uit te stellen.

De game moet nu uitkomen op 10 december, wat een uitstel is van drie weken. De ontwikkelaar geeft aan meer tijd nodig te hebben om alle versies van de game uit te testen, waar deze drie weken bij moet helpen.

Of 10 december het wordt? Dat wordt afwachten.

FIFA 21 in december naar PS5 en Xbox Series X|S

Electronic Arts maakt bekend dat FIFA 21 op 4 december komt naar PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Het betreft hier de daadwerkelijke next-gen versie van de game.

De game is natuurlijk vanaf de launch van de consoles al speelbaar, maar dan moet je het tijdelijk doen met de PlayStation 4- en Xbox One-versies van de game doen. Wie de game koop voor de huidige consoles, kan de game gratis upgraden naar de next-gen versie. Meer informatie over hoe dat precies werk vind je hier.

Next-gen gameplay van NBA 2K21

NBA 2K21 komt naar next-gen en Visual Concepts executive producer Erick Boenisch en gameplay director Mike Wang werpen een blik op enkele nieuwe features die mogelijk worden gemaakt door next-gen hardware terwijl ze nieuwe gameplay-beelden van een wedstrijd tussen de Golden State Warriors en New Orleans Pelicans becommentariëren.

In de next-gen versie van de game zien we onder andere:

  • Lightning-Fast Load Times: door gebruik te maken van de built-in solid-state drives (SSD's) van de volgende generatie consoles bevat NBA 2K21 nu korte laadtijden waardoor spelers nog nooit zo snel het veld op zijn gestapt
  • Closer to the Real Basketball than Ever: next-gen vorderingen op het gebied van beweging, impact, shooting, dribbelen en meer zorgen voor een NBA 2K-ervaring die de grens tussen game en werkelijkheid doet vervagen
  • The Arena Comes to Life: dankzij de ruim 150 AI-powered supporters die de Lower Bowl van de tribune in beslag nemen zet NBA 2K21 een nieuwe standaard voor de interactiviteit van het publiek
  • New Perspective to the Game: de nieuwe dynamische Rail Cam-presentatie verplaatst spelers naar de hardhouten vloer waardoor er niet alleen een volledig overzicht is van de game, maar waardoor ook de visuele integriteit van de spelers en de arena wordt gewaarborgd.

In de next-gen versie van NBA 2K21 zijn er twee aparte teams met commentatoren. Behalve de huidige cast met Kevin Harlan, Greg Anthony en David Aldridge horen spelers ook de stemmen van Brian Anderson (play-by-play), Grant Hill (color commentator) en Allie LaForce (sideline reporter) die de algehele ervaring van het commentaar nieuw leven in blazen. De voorname analyses worden nog steeds verzorgd door special guests als Doris Burke, Steve Smith, Chris Webber, Brent Barry, Clark Kellogg en meer.

NBA 2K21 is in Nederland vanaf 10 november verkrijgbaar op Xbox Series X en Xbox Series S en vanaf 19 november op PlayStation 5.

Derksen: 'Ihattaren is door PSV aan zijn lot overgelaten'

Mohamed Ihattaren blijft onderwerp van gesprek in de televisieprogramma's. Ronald de Boer gaf zondag bij FOX Sports aan dat de middenvelder van PSV nog steeds iets te fors is en dat het vanwege zijn fysieke gesteldheid slim is dat hij als aanvallende middenvelder wordt opgesteld.

De aanhoudende vormdip van Ihattaren doet Marco van Basten pijn om te zien. "Door omstandigheden staat hij op die plek, maar het is niet verdiend. Hij maakt het niet waar. Dat vind ik heel opvallend. Hij kon geweldig spelen: hij had overzicht, techniek, alles", somde de oud-aanvaller bij Rondo op.

"Die Ihattaren is gewoon een kilo of zes, zeven zwaarder dan vorig seizoen", zei René van der Gijp maandagavond vol verbazing tijdens Veronica Inside.

"Dan zou je als trainer toch bijna zeggen: 'Jochie, weet je wat we gaan doen? Laten we dat er nou eens even eerst aftrainen. Dan ben je weer fit en kun je weer je dingetje doen'. Dit is niet goed."

Johan Derksen haakte in: "Nee, dit is niet goed. Hij heeft door omstandigheden lang niet gespeeld en is behoorlijk aangekomen. Daar heeft hij blijkbaar aanleg voor. Hij heeft een reet, niet te geloven."

"Ik denk dat die jongen maar op één manier geholpen kan worden. Spelen, spelen en nog eens spelen", benadrukte de analist in het televisieprogramma. "Als is het maar bij Jong PSV. Het blijft het grootste talent wat PSV heeft."

"Ik vond het prima dat hij tegen Vitesse heel de wedstrijd speelde. Hij moet zijn ritme terugkrijgen. Maar het is toch niet zo dat als corona een competitie maandenlang stillegt, dat de staf van PSV tegen hem dat hij zich in het cafetaria mag volproppen?"

"Dan moet zo'n jongen toch het krachthonk in of door een speciale trainer fit gehouden worden", vroeg Derksen zich verbaasd af. "Dat is toch kapitaal op het veld? Die jongen is gewoon aan zijn lot overgelaten. Die is denk ik gewoon in een cafetaria in Utrecht gaan zitten."

Chick met enorme tieten hunkert naar piemel

FOK!kers die een stijfje krijgen van een flinke bos hout voor de deur, doen er verstandig aan hun Duits een beetje bij te schaven. De Duitse Yvonne Bar lukt het maar niet aan de man de komen. Volgens haar schrikt haar enorme voorgevel (cup H) mannen af.

Het huilen staat Yvonne nader dan het lachen. De afgelopen jaren heeft ze maar liefst 40.000 euro uitgegeven om haar lichaam te verbouwen. Zo kreeg ze tot maar liefst viermaal toe een paar grotere tieten en onderging ze een Braziliaanse kontlift. Bovendien is ze meerder malen volgespoten met botox en fillers.

Volgespoten is Yvonne dus inmddels wel genoeg, maar niet met een flinke dosis mannenpap. Ja, ze heeft zich weleens laten uitwonen door een bekende voetballer, maar deze wilde de relatie niet aan de grote klok hangen. Naar verluidt vanwege haar grote neptieten.

Yvonne is dus van plan opnieuw haar lichaam te laten verbouwen. Maar deze keer niet voor een nóg grotere boezem, maar juist een wat bescheidener maatje bloemkolen. "Ik wil graag een borstverklaring", jankt het mokkel. "Mannen beoordelen mij toch alleen maar op mijn borsten. Ik word behandeld als snoep, niet als een serieuze partner."

"Bovendien krijg ik rugpijn van al die siliconen", vervolgt Yvonne. "Op sommige dagen kan ik alleen maar op mijn rug liggen. Een borstverkleining is dan ook zeker het overwegen waard."

Desondanks zegt Miss Plastic Fantastic haar abonnement met de plastisch chirrug nog niet op. "Ik wil graag een nieuwe neus, want ik adem een beetje moeilijk. En ik wil mijn figuur ook laten verbouwen."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Tap ❤️ if you love this Bikini as much as I do

Een bericht gedeeld door 𝗬𝘃𝗼𝗻𝗻𝗲 𝗕𝗮𝗿 (@yvonne_bar_) op30 Sep 2020 om 12:57 (PDT)

Devil May Cry 5 Special Edition ondersteunt geen ray tracing op Xbox Series S

De Xbox Series S-versie van Devil May Cry 5 Special Edition ondersteunt geen ray tracing. Dat heeft Capcom vandaag bekendgemaakt. Deze feature is uiteraard wel aanwezig op de PS5- en Series X-versies. Het is wellicht een eerste indicatie van wat de verschillen gaan zijn tussen de twee Xbox-consoles.

Devil May Cry 5 Special Edition is niet alleen een next-gen versie van de game. Het voegt bijvoorbeeld ook een nieuw speelbaar personage toe: Vergil. Verder zijn er twee nieuwe modi. In Turbo Mode gaat het spel 1.2x sneller en in Dark Knight Mode zijn er een stuk meer vijanden. De game komt tegelijk met de next-gen consoles uit. Vergil en de extra modi zijn vanaf 15 december ook beschikbaar voor PS4, Xbox One en pc in de vorm van een vijf euro DLC.

Warhammer: Vermintide 2 deze week gratis te spelen

Tot en met 1 november is Warhammer: Vermintide 2 gratis te spelen via Steam. De first-person co-op hack & slash van ontwikkelaar Fatshark werd erg goed ontvangen toen het in 2018 uitkwam. 

Vermintide 2 draait in grote lijnen om het neerhakken, beuken en schieten van zoveel mogelijk duivelsgebroed van de Skaven hordes, wat je in een team vier kunt doen waarbij ieder teamlid zijn eigen unieke vaardigheden in huis heeft. Bij de wat grotere vijanden die niet zomaar neergaan is teamwork dan ook essentieel. Downloaden kan meteen via deze link.

Eerste media indrukken van PS5-controller

De PlayStation 5 ligt al sinds vorige week in de handen van Amerikaanse journalisten. Vandaag mochten ze hun eerste indrukken delen van de PS5-controller en die zijn tot nu toe uitermate positief. De Dualsense maakt indruk met de geavanceerde haptic feedback, een verbeterde versie van bijvoorbeeld de HD Rumble op de Switch, en de adaptive triggers.

Journalisten van onder andere Giantbomb, Gamespot en Easy Allies delen hun ervaringen met Astro Bot's Playroom, de gratis demo-game die bij elke PS5 zit. In Nederland moeten we nog even geduld hebben, want de console komt pas op 19 november hier uit.

God of War (2018) ondersteunt 60fps op PS5

Het lijkt erop dat een paar PS4-games gelijk gaan profiteren van de PS5 via backwards compatibility. Sony heeft eerder aangekondigd dat Ghost of Tsushima van 30fps naar 60fps gaat en nu krijgt ook God of War (2018) een boost naar 60fps. Dit gebeurt alleen als je in de game 'performance mode' kiest.

Ontwikkelaar Sony Santa Monica bevestigt verder dat je je PS4-save van de game kunt meenemen naar PS5. God of War is ook onderdeel van de aankomende PlayStation Plus Collection. De sequel staat inmiddels al in de planning voor eind 2021.

CDA onthult kandidatenlijst, Lucille Werner op 10

De CDA heeft de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerkiezingen van volgend jaar bekend gemaakt. Uiteraard staat Hugo de Jonge op de eerste plaats gevolgd door zijn 'running mate' Pieter Omtzigt, daarachter volgen Inge van Dijk en Anne Kuik op plaatsen 3 en 4. Opvallende naam is voormalig TV-presentatrice Lucille Werner op plek nummer 10. De lijst van de Christendemocraten wordt afgesloten met de lijstduwers Ferd Grapperhaus en Ank Bijleveld. De ministers staan op plek 50 en 51.

Op de CDA-lijst staan een aantal opvallende namen. Nummer 3 Van Dijk is een nieuwkomer in Den Haag maar maakte naam in de Brabantse politiek waar zij één van de architecten van de coalitie met Forum voor Democratie was. Ook oud Lingo-presentatrice Werner is voor velen een verrassende naam, ze deed echter als ambassadeur van de gehandicaptenzorg veel werk naast haar TV-loopbaan.

Mona Keijzer, die eerder een gooi deed naar het lijsttrekkerschap, doet deze verkiezingen een stapje terug en staat op plek 7. Eerder maakte ze al bekend op de kandidatenlijst ruimte te willen maken voor nieuw talent. Naast Keijzer en de Jonge is staatssecretaris Raymond Knops op de vijfde plaats de enige andere bewindspersoon van het CDA in de top 10.

Andere opvallende namen op de lijst zijn duurzaamheidsspecialist en RTL Z-columnist Henri Bontenbal op plaats 18. Rick Brink, die vorig jaar werd gekozen tot eerste 'minister van Gehandicaptenzaken', staat op plek 24. Achter hem op plaats 25 staat Martijn van Helvert. Limburger Van Helvert wierp zich eerder dit jaar nog op als kandidaat lijsttrekker maar trok zich terug toen Pieter Omtzigt zich kandidaat stelde.

Tijdens het CDA-congres krijgen de leden van de partij het laatste woord over de volgorde van de kieslijst.

Lewandowski wordt voor 20 miljoen euro afgeperst en stapt naar politie

Robert Lewandowksi heeft aangifte gedaan tegen zijn voormalig zaakwaarnemer Cezary Kucharski, zo koppen diverse Poolse media. De topschutter van Bayern München voelt zich afgeperst door zijn ex-manager, die twintig miljoen euro van hem eist. In ruil daarvoor zou Kucharski zwijgen over vermeende belastingontduiking door Lewandowski.

Kucharski is een voormalig profvoetballer, die tussen 1996 en 2002 zeventien keer uitkwam voor het Poolse nationale elftal. Kucharski werkte tien jaar lang als agent van Lewandowski.

Het tweetal ging in 2017 of 2018 uit elkaar, maar raakte het afgelopen jaar in een steeds hoger oplopend conflict. Kucharski claimt dat de topscorer van de Bundesliga, die na vijf wedstrijden op tien doelpunten staat, de afgelopen jaren geld van zijn bedrijf stal en bovendien de belastingdienst heeft opgelicht.

Lewandowski herkent zich niet in de beschuldigingen door zijn voormalig manager en weigerde twintig miljoen euro te betalen aan zijn ex-agent. Kurcharski stapte de afgelopen weken al naar de Duitse pers met aantijgingen aan het adres van Lewandowski over belastingontduiking.

Eerstgenoemde is na de aangifte van Lewandowski door de politie in Warschau opgepakt. Er wordt een huiszoeking verricht in het huis van de verdachte.

Naast zijn aangifte heeft Lewandowski ook een rechtszaak aangespannen tegen Kurcharski. De aanvaller, die met 61 goals in 112 interlands zowel recordinternational als recordtopscorer van Polen is, laat zich tegenwoordig begeleiden door Pini Zahavi. De Israëliër geldt als een van de meest invloedrijke zaakwaarnemers binnen de voetbalwereld.

COVID-19: 10.315 nieuwe besmettingen en 71 doden, totaal 311.889 en 7142

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.315 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 311.889 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 311 in het ziekenhuis opgenomen., momenteel liggen er 1829 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 53 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 529 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 71 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7142 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

'Barcelona ziet alternatief voor Depay in Eredivisie'

Barcelona blijft hopen op de komst van Memphis Depay. Mocht er in de winterse transferperiode echter geen deal worden gesloten met Olymqique Lyon, dan komt een andere Nederlandse aanvaller in beeld. Volgens Mundo Deportivo wordt Donyell Malen aangemerkt als alternatief voor Depay. De PSV-spits werkte bij het Nederlands elftal al samen met Ronald Koeman, de huidige coach van Barcelona.

Malen kwam deze voetbaljaargang tot dusver tot vijf doelpunten en twee assists namens PSV. Zijn contract in Eindhoven loopt door tot de zomer van 2024. Volgens bovengenoemde krant heeft Barcelona er geen problemen mee dat Malen pas 21 jaar oud is en nog relatief onervaren op het hoogste niveau.

De PSV'er werd in de Spaanse media al eerder in verband gebracht met de Catalaanse grootmacht, terwijl ook Real Madrid is genoemd als mogelijke nieuwe werkgever. Het is niet bekend welk bedrag Barcelona eventueel bereid is om neer te leggen voor Malen.

Voorlopig is Depay nog steeds de meest belangrijke optie voor Barcelona. De sterspeler van Olympique Lyon leek in de afgelopen transferperiode al op weg naar het Camp Nou. Er zou zelfs al een persoonlijk akkoord zijn bereikt tussen beide partijen, terwijl er werd gerept over een transfersom van 25 miljoen euro.

Koeman wist Depay echter niet te begroeten op het trainingsveld van de Catalanen. De Oranje-international kan aan het einde van het seizoen transfervrij de overstap maken, aangezien zijn contract in Frankrijk dan afloopt.

Barcelona is al enige tijd op zoek naar aanvallende versterkingen, zeker na het vertrek van Luis Suárez richting Atlético Madrid. Naast Depay is Lautaro Martínez reeds in verband gebracht met een transfer naar de grootmacht uit LaLiga. Koeman lijkt echter zijn hoop op Depay te hebben gevestigd.

"Hij is sterk, dynamisch, en kan zowel in de spits als vanaf de linkerkant spelen. Ik heb hem vooraf natuurlijk gesproken over mijn ideeën. In principe lag alles klaar, maar door de regels van La Liga wisten we dat we éérst een speler moesten verkopen", zo zei Koeman onlangs in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Eerste Kamer stemt in met tijdelijke coronawet

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de tijdelijke coronawet. Een ruime meerderheid van de senaat steunt de wet, inclusief de aanpassingen die de Tweede Kamer heeft aangebracht. De tijdelijke wet vervangt de huidige noodverordeningen en geldt in eerste instantie voor drie maanden.

Met de tijdelijke coronawet komen ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en de Raad van State om de coronamaatregelen een structurele juridische grondslag te geven. De noodverordeningen zijn immers bedoeld voor een acute crisis van beperkte duur en inmiddels is al langere tijd sprake van een coronacrisis. Het kabinet krijgt met de tijdelijke wet geen nieuwe of andere bevoegdheden. Wel biedt de wet meer controlemogelijkheden voor het parlement.

Op basis van de wet wordt het parlement tijdig betrokken bij concrete maatregelen die het kabinet wil inzetten bij de bestrijding van de coronacrisis. De Tweede en Eerste Kamer ontvangen op korte termijn de ministeriële regelingen over de mondkapjesplicht en de maatregelen die momenteel in de noodverordening staan. Ook de routekaart, het overzicht waarin is aangegeven welke maatregelen bij de vier risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig) horen, wordt vertaald naar een regeling. De beide Kamers hebben daarbij de mogelijkheid om over de regelingen te debatteren en de Tweede Kamer kan er ook over stemmen.

Indien nodig kan de coronawet steeds met drie maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk dat de wet tussentijds wordt ingetrokken, zodra deze niet meer nodig is. Het parlement wordt bij dergelijke besluiten betrokken.

VVD en GroenLinks winnen en FVD blijft verliezen in peiling

Forum voor Democratie zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. De partij van Thierry Baudet zakt in de laatste peiling van EénVandaag en Ipsos naar 5 zetels. De VVD en GroenLinks weten deze maand twee zetels te winnen ten opzichte van de vorige peiling van het TV programma en het onderzoeksbureau.

De VVD blijft veruit de grootste partij van het land en komt met de winst van twee zetels uit op 42 plekken. Daarachter volgt op gepaste afstand de PVV van Geert Wilders die ongewijzigd op 20 zetels blijft staan. Ook het CDA blijft gelijk en staat op 17 virtuele zetels in deze peiling.

Dankzij een winst van 2 komt GroenLinks op 14 zetels en is daarmee nu de grootste partij op links vlak voor de PvdA die op 13 zetels blijft staan. Ook D66 staat, net als een maand geleden, op 13 virtuele plekken in de Tweede Kamer. De SP blijft ook stabiel en scoort 10 zetels.

De ChristenUnie blijft fier overeind als coalitiepartij en staat ook deze keer weer op 6 zetels. Daarachter verliest de Partij voor de Dieren 1 plekje en komt uit op 5 zetels. Ook Forum voor Democratie staat op 5 zetels wat een verlies van 2 virtuele zetels betekent voor de partij rond voorman Thierry Baudet. Ruim 1,5 jaar geleden mocht Baudet zich nog de grote winnaar noemen van de Provinciale Statenverkiezing toen zijn partij de grootste van het land werd. De gekozen strategie van de afgelopen maanden lijkt de partij grote delen van zijn aanhang te kosten.

De SGP blijft stabiel als altijd op 3 zetels staan. Daarachter scoort DENK nog altijd 1 zetel. De maar niet stoppende onrust bij 50PLUS zorgt ervoor dat de partij terugzakt van 2 naar 1 virtuele zetel.

Respawnen in Rainbow Six: Siege tijdens Halloween

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege introduceert een tijdelijk Halloween event genaamd Sugar Fright, dat vanaf vandaag vanaf 16:00 uur tot en met 10 november speelbaar is. Het in-game event introduceert onder andere de nieuwe gamemodus Candy War, waarin spelers voor het eerst in de geschiedenis van het spel de kans krijgen om te respawnen.

In de nieuwe gamemodus Candy War moeten spelers snoep verzamelen dat door hun tegenstanders is achtergelaten nadat ze zijn uitgeschakeld. Let wel op, want voor de eerste keer in de geschiedenis van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege krijgen spelers de mogelijkheid om te respawnen en zo wraak te nemen. Dit alles vindt plaats op een nieuwe map, die speciaal werd gecreëerd voor het Halloween-event.

Naast de nieuwe, tijdelijke modus, wordt ook de Sugar Fright-collectie geïntroduceerd met nieuwe items voor Zofia, Capitao, IQ, Nomad, Thermite, Castle, Ela, Frost, Goyo en Pulse. Sugar Fright packs zijn te verdienen door het voltooien van speciale eventuitdagingen. Ook zijn ze verkrijgbaar voor 300 R6 Credits of 12.500 Renown per pack. Daarnaast zijn de complete bundels per Operator verkrijgbaar voor 1.680 R6 Credits.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Meer uitgelegd over Jurassic World Evolution - Complete Edition op Switch

Frontier Developments heeft een tweede lief dagboek online gezet voor Jurassic World Evolution: Complete Edition. In deze builder kun je je eigen Jurassic Park bouwen, inlcusief T-Rex.

In deze tweede Developer Spotlight-serie gaan Senior Community Manager Jens Erik, Game Director Richard Newbold en Senior Artist Liesa Bauwens dieper in op de gameplay en verschillende manieren om te spelen op Nintendo Switch.

Jurassic World Evolution: Complete Edition komt op 3 november 2020 naar Nintendo Switch.

Seizoen 7 voor Apex Legends begint 5 november

Respawn heeft laten weten dat Apex Legends Season 7 - Ascension op 5 november verschijnt. Het seizoen introduceert Horizon, de volgende Legend, en de zwevende stad Olympus, de derde grote map.

In de trailer genaamd 'Stories from the Outlands' zien we meer over Horizon's reis naar de Arena en wat haar er uiteindelijk toe beweegt om te overleven. Dit alles terwijl ze een eerste blik werpen op de stad in de wolken.

Terwijl haar thuisplaneet Olympus midden in een energiecrisis zit, gaan Horizon en haar robotische metgezel N.E.W.T. op reis naar verre streken, op zoek naar kristallen die de planeet kunnen redden. Horizon gaat op zoek naar het onbekende en laat hiervoor haar zoon achter. Ze wordt getroost door de gedachte dat ze daarmee haar familie en thuis zal redden. Verraad dwarsboomt een goede afloop van haar reis. Horizon komt wel thuis, maar raakt verdwaald in de tijd waardoor ze moet vechten om terug te keren naar haar zoon.

Team Gullit als eerste Nederlandse esports organisatie in FIFA 21

Team Gullit komt als eerste Nederlandse FIFA esports organisatie in EA SPORTS FIFA 21 Ultimate Team, met een tenue en badge met logo van het team. Spelers van de game mode Ultimate Team kunnen vanaf vandaag (27 oktober) ervoor kiezen om op het digitale veld in Team Gullit-stijl de strijd aan te gaan met andere teams.

Het officiële Team Gullit tenue zal aan alle spelers toegekend worden die tussen 27 oktober en 1 november inloggen in FIFA Ultimate Team. De badge kan worden verkregen door het voltooien van in-game doelstellingen vanaf vrijdag 30 oktober tot vrijdag 6 november.

Team Gullit heeft het afgelopen jaar zijn meest succesvolle jaar ooit gehad in de EA SPORTS FIFA 20 Global Series. Met de winst van de FUT Champions Cup in Atlanta met Olle 'Ollelito' Arbin en overwinning van de FUT Champions Cup in Parijs met Henrique 'Zezinho' Lempke, sleepte de Nederlandse FIFA-academy twee van de vier grootste prijzen in de wacht.

Naast Team Gullit worden er nog een aantal andere topteams op FIFA esports-gebied ook daadwerkelijk in FIFA Ultimate Team in de game opgenomen in aanloop naar de EA SPORTS FIFA 21 Global Series. Onder andere Hashtag United, FUTWIZ en Gareth Bale’s Ellevens zullen ook in de game te terug te vinden zijn.

Eigenaar van het team en trotse ambassadeur Ruud Gullit is zeer enthousiast over het feit dat zijn eigen team’s badge en tenue nu in de game zichtbaar zal zijn en dat alle fans wereldwijd hier gebruik van kunnen maken: "Het is onwijs gaaf om ons tenue en de badge in het spel te hebben zitten. Wij zijn dit jaar voor het eerst, als één van de weinige Europese teams, geselecteerd om onderdeel uit te maken van EA SPORTS FIFA 21. Voor onze eigen jongens is het natuurlijk leuk om met het shirt en de badge te spelen van de FIFA-academie waar zij onderdeel van uitmaken, maar dit geeft de mensen thuis ook de kans om te laten zien dat zij achter de academie en de jongens staan. Ik ben heel benieuwd hoeveel wedstrijden er uiteindelijk gespeeld zullen gaan worden met ons tenue.''

FIFA 21 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Origin en Steam.

Team Gullit in FIFA 21

Eerste gratis DLC voor WRC 9 beschikbaar

Nacon en KT Racing onthullen de nieuwe content die wordt toegevoegd met de eerste gratis update voor WRC 9. Een maand nadat de game uit is gekomen voor de PlayStation 4, Xbox One en Epic Games Store voor pc, krijgt iedereen meer speciale stages, een nieuwe coureur en de nieuwe Photo Mode.

Zoals eerder al werd aangekondigd, zal na de release een serie gratis updates verschijnen om spelers nieuwe content te geven. De eerste van deze updates is nu verschenen en voegt zes speciale stages toe aan de Neste Rally Finland. Ook zijn de Nieuw-Zeelandse coureur Hayden Paddon en zijn navigator John Kennard met hun Hyundai i20 WRC aan de game toegevoegd. Tenslotte heeft WRC 9 nu een Photo Mode die spelers kunnen gebruiken voor het delen van hun favoriete momenten.

WRC 9 krijgt binnenkort een tweede gratis update die de Co-driver-mode toevoegt.

Super Mario 3D All-Stars krijgt patch voor inverted controls

Nintendo heeft een patch aangekondigd voor Super Mario 3D All-Stars. De patch gaat inverted controls toevoegen aan alle drie de games in de collectie.

Deze mogelijkheid was, tot onvrede van spelers, verwijderd uit de collectie. Op 17 november gaat de patch live en kan men weer aan de slag met hun setting van keuze.

Politie houdt drie mannen aan na steekincident in Dordrecht

Agenten hebben gisteren in Dordrecht drie mannen aangehouden nadat zij een ruzie hadden beslecht met een mes. Twee van hen raakten gewond. De drie waren slaags geraakt op de Spuidijk, hoek Singel en hadden daarbij één of meer messen gebruikt. Eén van de drie, een 37-jarige man uit Zwijndrecht, bleef gewond achter terwijl de andere twee er vandoor gingen in de richting van het centrum.

Politiemensen die de melding hoorden stelden daarna een onderzoek in en zagen twee mannen, die aan het signalement voldeden, op een fiets rijden. Het waren een 35- en 32 jarige man uit Dordrecht. De 35-jarige bleek ook gewond. Bij de mannen werd een mes aangetroffen dat in beslag is genomen.

Nadat de beide slachtoffers waren behandeld in een ziekenhuis, zijn zij aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Daar was inmiddels de derde verdachte al ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Ook voor 'pedojagers' geldt: speel niet voor eigen rechter

De afgelopen weken zijn zogenoemde ‘pedojagers’ veel in het nieuws. Dit zijn mensen die elkaar opzoeken in groepen op Facebook en WhatsApp om vermeende kindermisbruikers te ontmaskeren. Zij delen onder andere filmpjes van deze personen op internet. Soms gaat het verder en worden mensen opgezocht en mishandeld. Hoe nobel het doel in hun ogen mag lijken, deze ‘jagers’ overtreden hiermee de wet. Speel niet voor eigen rechter, dit wordt niet getolereerd. Bij vermoedens van misbruik, zoek contact met de politie.

‘Laat helder zijn: het plegen van strafbare feiten accepteren we nooit’, reageert Wim van Amerongen, programmadirecteur Toekomstbestendige Opsporing en Vervolging. ‘Als mensen voor eigen rechter spelen, trekken we een grens. Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces, in plaats van een publieke veroordeling. Dat past ook bij de waarden van de rechtsstaat waarvoor we als politie staan.’

Mogelijkheden burgeropsporing
Met het programma Burgeropsporing kijkt van Amerongen ook naar de mogelijkheden. ‘We zien dat burgers steeds vaker zelf actie ondernemen om daders op te sporen. En daar staan we positief tegenover.’ Walter van Kleef, Programmamanager Zeden, vult hem aan: ‘Dit gebeurt bijvoorbeeld al tientallen jaren succesvol in televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht, waar wekelijks de hulp van burgers bij opsporingsonderzoeken wordt ingeroepen. Of door het vele delen van social mediaberichten bij getuigenoproepen van de politie. Veel zaken worden hiermee opgelost en de hulp van het publiek is dan ook onmisbaar.' Van Amerongen: ‘We bewegen met de maatschappij mee waar het kan. Dat vergroot onze slagkracht en daarmee de veiligheid in heel Nederland.‘

Schade aan onderzoek
Maar er is een grens aan de hulp die een burger kan bieden en dat is de grens van de wet. Je kunt niet voor eigen rechter spelen en zomaar iemand aan de digitale schandpaal nagelen, of erger. Walter: ‘Bij zedenmisdrijven wordt door politie en justitie altijd zorgvuldig overwogen of de hulp van het publiek nodig is, onder andere vanwege de ernst en de grote impact van dit soort misdrijven op slachtoffers. Als mensen het heft in eigen handen nemen kan dit schadelijk zijn voor het slachtoffer, alsmede voor de vermeende verdachte. Ook kan dit het rechercheonderzoek schaden. Daarnaast zien we de laatste tijd dat door onbekenden op basis van onvoldoende of verkeerde informatie op een mogelijke dader wordt ‘gejaagd’, met alle gevolgen van dien. Het kost veel (ongecoördineerde) politiecapaciteit, terwijl die hard nodig is voor andere lopende zedenonderzoeken. Nogmaals, eigenrichting wordt niet geaccepteerd. Je pleegt een strafbaar feit en de politie treedt hier tegenop.’

Opsporingsonderzoek
Wat betekent dit nu voor de politie? Walter: ‘Het is belangrijk dat wij professioneel inspelen op de onomkeerbare ontwikkeling van de burgeropsporing. Dat doen wij door open te staan voor de burger die meent dat er sprake is van misstanden. Wij nodigen die personen uit zich bij ons te melden om waar nodig een opsporingsonderzoek in te stellen.’ Wim vult aan: ‘Constateer je dat er strafbare feiten worden gepleegd, dan is het belangrijk dat de politie in actie komt. Er is op dit moment veel aandacht voor dit fenomeen. Het gaat in ons optreden om het begrenzen van de pedojagers, maar ook om het veiligstellen van sporen naar eventuele strafbare feiten van de vermeende verdachte. We communiceren transparant over onze aanpak en laten aan de maatschappij zien dat we dit soort vormen van eigenrichting niet accepteren.’

Cool Runnings-bobslee van gevel bar gestolen

Een van de bobsledes die is gebruikt in de populaire film Cool Runnings is recent gestolen van een bar in Calgary waar de slede aan de gevel hing. De politie onderzoekt de zaak, zo laat CBC weten.

De lokale politie gaf aan dat zij op maandagavond een online melding hebben ontvangen dat de bobslee ergens tussen 21 en 25 oktober is gejat. De slee werd door de crew van Cool Runnings geschonken aan de bar als bedankje, omdat de locatie gebruikt mocht worden voor de filmproductie. Eigenaar Rob Campbell is aangedaan door de diefstal. "Ik heb geen flauw idee wat iemand denkt er mee te gaan doen, maar als iemand weet wie het heeft gedaan of waar dit stukje geschiedenis van onze bar te vinden is, laat het mij dan persoonlijk weten."

De film Cool Runnings vertelt het verhaal van het Jamaicaanse bobsleeteam dat in 1988 meegleed tijdens de Olympische Winterspelen in Calgary. 

Cool Runnings
Cool Runnings

Film of seriefanaat en hou je ervan erover te schrijven? Wordt crew!

Zelf ergens interessant filmnieuws gespot? Tip ons via onze submit

Vrouw brengt hele familie mee naar blind date als 'gulheidstest'

Een Chinese vrouw wilde op wel heel aparte wijze de gulheid van haar mogelijke toekomstige liefde testen door bij het restaurant waar haar eerste date zou plaatsvinden niet alléén, maar met maar liefst 23 familieleden op te komen dagen. Dat meldt de Daily Mail.

Voor de date had de man, een meneer Liu, gezegd voor de maaltijd te zullen betalen. Blijkbaar reden genoeg voor de vrouw om haar hele familie van een gratis diner te voorzien.

De vrouw had haar potentiële nieuwe levenspartner vooraf niet op de hoogte gesteld dat ze haar hele familie zou meenemen op de blind-date en de man bleek achteraf ook allerminst gecharmeerd van de liefdestest van de Chinese. Toen de rekening van 19,800 yuan, omgerekend ruim 2500 euro, op tafel kwam vluchtte de man het restaurant uit.

Liu is gezakt voor de gulheidstest. Wel heeft hij later alsnog een deel van de maaltijd betaald. Het leeuwendeel moest de dame in kwestie echter zelf, samen met haar familie, ophoesten.

Minimarkt overvallen; politie zoekt getuigen

Twee mannen overvielen een minimarkt op de Beukelsdijk in Rotterdam gisterenavond rond 20.00 uur. Ze gingen er vandoor met een onbekend geldbedrag. De mannen bedreigden de eigenaar met een mes. Er waren geen klanten in de zaak aanwezig en gelukkig raakte er niemand gewond. Ze gingen er met een onbekend geldbedrag uit de kassalade vandoor.

De politie is meteen een onderzoek gestart. Camerabeelden zijn in beslag genomen en er is een signalement verspreid via Burgernet. De politie is op zoek naar twee blanke mannen. Ze hadden beiden hun gezicht bedekt. Een van de overvallers droeg een donkere trainingsbroek van Nike, donkere jas en had een Gucci-pet op. De andere overvaller droeg een bruine jas met rood koord en witte schoenen van Nike.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vuelta: Etappe 7 - Terug in de Baskische heuvels

De eerste zes etappes van de Vuelta a España zitten erop, week één werd zondag afgesloten met een steenkoude klim. Vandaag volgt etappe zeven en we zijn terug in het Baskenland, waar de Vuelta vorige week begon.

Het is het Baskenland en dan wordt de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier nog een stuk uitgebreider, hier te vinden. Het is vooral heuvelland, op twee momenten na: de Puerto de Orduña wordt twee keer beklommen en dat is toch een vrij serieuze klim, vooral de haarspeldbochten zijn steil.

De etappe begint kort voor half twee, Sporza is er een uurtje later bij en ook bij Eurosport kunnen we inschakelen. De aankomst staat tussen vijf en half zes gepland en het heeft alles in zich om weer een mooie finale te worden.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Studenten lenen en verdienen steeds meer

Bijna 7 op de 10 voljaarsstudenten in het hoger onderwijs hadden in 2019 een studielening. Zij leenden gemiddeld 700 euro per maand. Ruim 85 procent van de studenten had een bijbaan. Hoe jonger de generatie studenten, hoe hoger de lening en de bijverdiensten. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse, mede gepubliceerd in het blad ESB.

Met de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn meer studenten gaan lenen. Zo hadden van de 18-jarige voljaarsstudenten geboren in de periode 1998-1999 bijna 3 op de 5 een lening. Van de studenten geboren in 1992-1993, die ruim voor de invoering van het leenstelsel begonnen met studeren, had 1 op de 5 op die leeftijd een lening. Ook is de gemiddelde lening per maand substantieel hoger onder de jongere generatie 18-jarigen: 510 tegen 300 euro. Als gevolg hiervan loopt de studieschuld harder op voor de jongste generatie studenten. Met de leeftijd loopt in elke generatie zowel het percentage met een lening als het maandbedrag op.

Bijverdiensten studenten gegroeid
Het aandeel studenten dat werkt is niet veranderd, wel zijn ze meer gaan bijverdienen. De jongste generatie studenten, geboren in 1998-1999, had op 19-jarige leeftijd een gemiddeld maandinkomen uit werk van bijna 420 euro in prijzen van 2019. Dat is 16 procent meer dan de generatie geboren in 1990-1991 op dezelfde leeftijd. Dat komt deels doordat werkende studenten meer uren zijn gaan maken. Ook de verhoging van het minimumjeugdloon speelt een rol. Voor studenten vanaf 21 jaar speelt de vanaf 2017 stapsgewijze verlaging van de minimumloonleeftijd mee. Gemiddeld verdiende een werkende student 550 euro per maand in 2019.

Ruim helft studenten werkzaam in getroffen sector
Met de coronacrisis staan bijbanen van studenten - veelal flexbanen - onder druk, en daarmee ook hun financiën. De meeste studenten met een bijbaan werkten in 2018 in de (detail)handel, bijvoorbeeld als vakkenvuller, verkoop- of kassamedewerker. Daarna volgen de sector verhuur en overige zakelijke diensten (waartoe uitzendbureaus behoren) en op enige afstand de horeca (kelners en barpersoneel). In de sectoren waar studenten werken verdwenen veel banen, met uitzondering van supermarkten en bouwmarkten.

FOK! Wat een weer: Zon, later regen

Vanochtend zijn er perioden met zon, vooral in de kustprovincies kan er ook een bui vallen. In de loop van de middag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en gaat het vooral in het westen af en toe licht regenen. Het wordt ongeveer 12°C. In de avond breidt de regen zich naar het oosten uit en gaat het tevens harder regenen. De wind is zuid tot zuidwest, boven land matig en aan zee vrij krachtig. In de loop van de dag neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee naar krachtig tot hard, 7 Bft. In de avond is er aan de noordwestkust kans op zware windstoten rond 75 km/uur.

Komende nacht is er aanvankelijk veel bewolking en regent het af en toe. De neerslag trekt oostwaarts weg waarna opklaringen zich van het westen uit over het land uitbreiden. Wel kan er nog een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Woensdagochtend schijnt de zon geregeld en is het op de meeste plaatsen droog. Vanuit het zuidwesten trekken echter stevige buien het westen binnen, met daarbij een kans op onweer en hagel. In de middag en avond breiden deze buien zich verder over het land uit. De middagtemperatuur komt uit op zo’n 12°C. De wind is zuidwest en matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Bij buien kunnen er aan de kust lokaal zware windstoten voorkomen van ca. 75 km/uur. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Foto van vannacht 3:30 gemaakt door een stoere DJMO die nu bezig is aan 80 km wandelen
Foto van gisternacht 03:30 uur gemaakt door een stoere DJMO die toen bezig was aan 80 km wandelen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Witte Anjer Prijs voor oprichters Veteranen Search Team

Veteraan Dennis van der Kraats en zijn vrouw Mariska hebben zaterdag de Witte Anjer Prijs 2020 gewonnen. Het echtpaar is oprichter en drijvende kracht achter het Veteranen Search Team (VST). Deze vrijwilligersorganisatie voert gecoördineerde zoekacties uit naar vermiste personen.

Sinds de oprichting eind 2017 gebeurde dat – op verzoek van de politie - meer dan 60 keer. Begonnen na een eenmalige actie in de zoektocht naar Anne Faber, groeide de stichting uit tot een professionele organisatie. Het VST kan inmiddels een beroep doen op zo’n 1.600 getrainde vrijwilligers, grotendeels veteranen. Door inzet in crisisgebieden beschikken de (oud)-militairen over expertise om bijvoorbeeld op een andere manier naar een terrein te kijken. Het VST verleent ook assistentie in de planningsfase van een zoekactie zoals het opstellen van een kaartplan.

Kennis verdwijnt niet
Dennis van der Kraats, die in Afghanistan diende, is trots dat veteranen op deze manier nog steeds aan de maatschappij laten zien wat zij kunnen. “Hun kennis verdwijnt niet op het moment dat ze de poort uitlopen. Met kameraadschap en discipline kun je mooie dingen bereiken.”

Volgens politiekorpschef Henk van Essen, die het echtpaar feliciteerde, krijgen veteranen met dit initiatief weer het gevoel dat ze een bijdrage leveren aan de samenleving. En wordt er hoop geboden aan veteranen zelf, maar ook aan de familie en vrienden van vermisten.

Met de Witte Anjer Prijs zet het Nationaal Comité Veteranendag mensen in het zonnetje die iets betekenen voor veteranen. De prijs werd in een online veteranentalkshow uitgereikt door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang en juryvoorzitter Angelien Eijsink. Het echtpaar Van der Kraats is gekozen uit 15 genomineerden.

Anjer symbool waardering
De witte anjer symboliseert de waardering voor Nederlandse veteranen. Tijdens de Nederlandse Veteranendag dragen elk jaar duizenden mensen de bloem, onder wie de koning en de minister-president.

Zsofia Kollar uit Hongarije ontwierp dit jaar de prijs: de anjer ontspringt vanuit een cirkelvormige staaf met daarin vingerafdrukken van veteranen. Het voorwerp weegt 5kg.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.