FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 september 2020

Serena Williams stapt uit Roland Garros, Halep naar derde ronde

Voor tennisster Serena Williams zit Roland Garros er alweer op. De Amerikaanse drievoudig winnares liet met een achillespeesblessure verstek gaan voor haar partij tegen de Bulgaarse US Open-verrassing Tsvetana Pironkova (WTA-157).

De als eerste geplaatste Roemeense Simona Halep stapte wel het Parijse gravel op en stuurde landgenote Irina Begu (WTA-72) met 6-3, 6-4 terug naar huis. De Oekraïnse Elina Svitolina (3) had het één set opvallend moeilijk met de Mexicaanse Renata Zarazua (WTA-178), maar herstelde zich en won alsnog keurig: 6-3, 0-6, 6-2.

De Belgische Elise Mertens (16) stuurde Kaia Kanepi (WTA-106) met 6-4, 7-5 terug naar Estland, de jonge Griekse Maria Sakkari (20) was met 7-6 (0), 6-2 een maatje te groot voor de eveneens nog jonge Russische Kamilla Rakhimova (WTA-189).

Voor Victoria Azarenka zit het toernooi er al op. De flink aan de weg terug timmerende Wit-Russische, eerder in de maand nog US Open-finaliste en nu als tiende geplaatst, sneuvelde met 6-2, 6-2 vrij kansloos tegen de Slowaakse Anna Karolina Schmiedlova (WTA-161).

Man overleden na steekpartij Rozenburg

Bij een steekpartij in Rozenburg is een man aan zijn verwondingen overleden. Hij werd bloedend aangetroffen op de Laan van Nieuw Blankenburg in Rozenburg (Gemeente Rotterdam).

Veel hulpdiensten waren ter plaatse om medische hulp te verlenen, waaronder een traumahelikopter. Het slachtoffer is gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten.

De precieze aanleiding van de steekpartij is nog onbekend, de politie is een onderzoek gestart.

Nadal en Thiem stomen door op Roland Garros

Rafael Nadal heeft in de tweede ronde op Roland Garros geen enkel probleem gekend. De Spaanse nummer twee van de wereld en veelvoudig eindwinnaar stuurde Mackenzie McDonald (ATP-236) met een simpele 6-1, 6-0, 6-3 terug naar de VS.

Misschien wel Nadal's voornaamste uitdager, US Open-winnaar Dominic Thiem, is ook prima bezig. Met Jack Sock (ATP-310) had hij een in principe wat pittiger tegenstander, dat bleek ook in de derde set, maar uiteindelijk won de Oostenrijker vrij soepel: 6-1, 6-3, 7-6 (6).

Alexander Zverev, als zesde geplaatst, had het een behoorlijk stuk zwaarder. De US Open-finalist speelde tegen de Fransman Pierre-Hugues Herbert (ATP-78), die Zverev tot een vijfde set dwong. Daarin was de Duitser te sterk en na goed vier uur zegevierde hij met 2-6, 6-4, 7-6 (5), 4-6, 6-4.

De Argentijn Diego Schwartzman (12) stuurde Lorenzo Giustino (ATP-157) terug naar huis. De Italiaan won met zijn zege in de eerste ronde al meer prijzengeld dan in heel 2019, maar het was nu wel klaar: 6-1, 7-5, 6-0.

Oud-winnaar Stan Wawrinka (16) schakelde de Duitser Dominik Köpfer met 6-3, 6-2, 3-6, 6-1 uit, terwijl het Italiaanse toptalent Jannik Sinner (ATP-75) op dreef is en de Fransman Benjamin Bonzi (ATP-227) met 6-2, 6-4, 6-4 klop gaf.

World Cup mountainbiken opent met verrassende winnaars

In het Tsjechische Nove Mesto is het World Cup-seizoen voor de mountainbikers eindelijk begonnen. Voor de deelnemers aan de cross-country-wedstrijden duurt het seizoen een weekje, meer was niet mogelijk na het annuleren van nagenoeg alle wedstrijden.

Op de openingsdag werd zoals gebruikelijk een shorttrackwedstrijd gehouden: een wedstrijd van een minuut of twintig voor de top-40 van de wereld, waarin het doorgaans volle bak knallen is. Dit keer was het extra zwaar: het was zeiknat en het parcours lag er bijzonder drasserig bij. Bij de vrouwen maakte de Britse Evie Richards haar debuut op het hoogste niveau en dat ging behoorlijk goed.

Richards voerde vooral in de slotfase de forcing en veel dames konden niet meer volgen. Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot zette de eindsprint aan en ging langs Richards, maar de Britse had nóg een versnelling, knalde er overheen en pakte gelijk haar eerste zege. Ferrand-Prévot werd tweede, voor landgenote Loana Lecomte. Anne Terpstra (8e), Sophie von Berswordt (15e) en Anne Tauber (28e) kwamen niet in de buurt.

Bij de mannen ging een van de favorieten, de Braziliaan Henrique Avancini, halverwege onderuit, waarna hij niet echt meer voorin terug kon keren. De winst ging uiterst verrassend naar de Mexicaan Gerardo Ulloa, die de Fransen Victor Koretzky en Maxime Marotte het nakijken gaf in de sprint. Milan Vader eindigde als dertiende, één plek achter Avancini.

De hoogtepunten van de eerste shorttrackwedstrijden

Tuchtcommissie hockeybond stelt onderzoek in naar Kampong

Het bondsbestuur van KNHB heeft besloten een zaak aanhangig te maken bij de onafhankelijke tuchtcommissie van de KNHB. De zaak is gericht op de wedstrijd Tilburg-Kampong (2-4) van vrijdagavond 25 september. Het bondsbestuur heeft vanuit diverse bronnen signalen ontvangen dat tijdens deze wedstrijd wellicht een niet-speelgerechtigde speler heeft meegespeeld. Het betreft een speler van Kampong Heren 1. Deze speler had wellicht op basis van de coronamaatregelen van de overheid en de aanvullende bepalingen op het Bondsreglement (zoals door de KNHB opgesteld op 3 september) in quarantaine moeten zijn, waardoor hij niet speelgerechtigd was.

Het bondsbestuur van de KNHB heeft naar aanleiding van de ontvangen informatie en verklaringen besloten een zaak aanhangig te maken bij de onafhankelijk tuchtcommissie. Kampong is inmiddels op de hoogte gesteld. Indien de tuchtcommissie van de KNHB na onderzoek vaststelt dat de speler inderdaad niet speelgerechtigd was, betekent dit dat op basis van de reglementen een tuchtmaatregel en/of een competitiemaatregel kan worden opgelegd.

‘Wij doen hier verder geen inhoudelijke mededelingen over’, reageert Sandra van Loon, de voorzitter van Kampong. Er wordt binnen de Hoofdklasse sinds vrijdag veel gesproken over het voorval, omdat iedereen zich moet houden aan strenge maatregelen en iedereen weleens spelers of speelsters mist op de training of tijdens wedstrijden vanwege het coronaprotocol. Op namen wil Van Loon niet ingaan. ‘Vanwege de privacy. De zaak loopt helemaal uit de hand. Wij hebben als Kampong juist naar eer en geweten gehandeld. Wij houden ons aan de strenge maatregelen.’

Coach Roelant Oltmans hult zich ook in stilzwijgen, over het vermeende voorval tijdens de wedstrijd in Tilburg. ‘Het is onplezierig natuurlijk als een speler de wedstrijd moet verlaten. Dat is het enige dat ik erover wil zeggen’, reageert de ervaren coach. ‘Ik denk dat het verhaal wat anders is, dan het verhaal dat nu in de rondte gaat. Als ik gevraagd word door de tuchtcommissie om een lezing te geven, dan zal ik dat doen, met details.’

Kampong is in ieder geval sinds zondag niet meer op het trainingsveld geweest. Coaches Oltmans en Alex Verga en spelers zijn in vrijwillige quarantaine. ‘Quarantaine is een groot woord. Officieel is niemand in quarantaine’, zegt Oltmans. ‘Het enige dat we besloten hebben is om iedereen te laten testen. Zodat we daarna kunnen wachten met vervolgacties. Dit is geen officiële quarantaine. Daarvoor moet je aan bepaalde criteria voldoen.’

Is de medische staf of Oltmans verantwoordelijk, mocht er iets fout zijn gegaan? ‘Ik ben uiteindelijk eindverantwoordelijk. Laat de tuchtcommissie kijken of we iets anders hadden moeten doen. Wij hebben in ieder geval niet de intentie gehad om wie dan ook in gevaar te brengen.’

Febvre winnaar van midweekse MXGP van Mantova

Motorcrosser Romain Febvre is woensdag winnaar geworden van de MXGP van Mantova. De Fransman finishte op het Italiaanse circuit op een eerste en derde plaats.

In de eerste race was Jorge Prado als snelste weg met Jeremy Seewer en Romain Febvre op zijn hielen. Halverwege de race maakte Seewer een foutje zodat Prado afstand kon nemen. Febvre op plaats drie stond ondertussen onder druk van Antonio Cairoli.

In de slotfase drong Seewer opnieuw aan bij Prado maar de 19-jarige Spanjaard wist de eerste plaats vast te houden. Ook de laatste podiumplaats bleef in handen van Febvre.

Prado droeg zijn zege op aan Arminas Jasikonis. De Litouwer was afgelopen zondag hard ten val gekomen tijdens de MXGP van Lombardije en wordt vanwege hersenletsel sindsdien in kunstmatige coma gehouden.

Wat betreft de Nederlanders: Glenn Coldenhoff werd zevende, Calvin Vlaanderen twaalfde en Brian Bogers zeventiende.

De tweede race was een prooi voor Febvre. De Kawasaki-coureur ging van start tot finish aan de leiding. Achter Febvre was het stuivertje wisselen door inhaalacties en valpartijen. Paulin Gautier werd achter zijn landgenoot tweede. Op de derde plaats eindigde Tim Gajser.

Coldenhoff deed twee plaatsen beter als in de eerste race, Bogeers finishte als zestiende. Vlaanderen viel uit.

Duitsland ontvangt eerste kinderen uit vluchtelingenkamp Moria

Het overvolle vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is drie weken geleden bijna volledig afgebrand. De autoriteiten gaan ervan uit dat Afghaanse migranten de brandstichters zijn. Ten gevolge van deze brand zijn duizenden vluchtelingen hun laatste bezittingen verloren en zijn dakloos geworden.

Ongeveer 400 niet-begeleide minderjarigen werden na de brand naar het vasteland van Griekenland gebracht. Duitsland heeft vandaag een start gemaakt met de opvang van 150 minderjarige vluchtelingen in Noordrijn-Westfalen. Nederland heeft een aanbod aan Griekenland gedaan om 100 vluchtelingen op te nemen. Wanneer deze vluchtelingen naar Nederland komen, is nog niet bekend. 

Een vliegtuig met 51 niet-begeleide minderjarige migranten uit het afgebrande vluchtelingenkamp Moria is vandaag in Hannover geland. Het Duitse Ministerie van Vluchtelingen kondigde aan dat elf van hen nu in Noordrijn-Westfalen zouden worden gehuisvest. 

Famke Louise op bezoek bij Diederik Gommers Erasmus MC

Famke Louise heeft vorige week diepe indruk gemaakt op Nederland met haar diepzinnige blik (#ikdoenietmeermee)op de Nederlandse aanpak van COVID-19. Tijdens haar spraakmakende optreden bij Jinek bood Diederik Gommers (intensivist Erasmus MC te Rotterdam) Famke uit voor een gesprek om zoveel mogelijk van haar vragen te beantwoorden. Vanmiddag is Famke op bezoek geweest bij Diederik op zijn werkplek, ze plaatste een foto van de ontmoeting op haar Instagram.

MLB: Astros, White Sox, Rays en Yankees beginnen playoffs met zege

De MLB Playoffs zijn dinsdagavond met de American League Wildcard-ronde van start gegaan. Houston Astros, Chicago White Sox, Tampa Bay Rays en de New York Yankees wisten het eerste duel in hun series te winnen.

Minnesota Twins - Houston Astros
Het eerste duel in de MLB Playoffs was er een tussen de Twins en de Astros. De Twins leken lange tijd op weg naar de zege in de eerste deze serie. Startende werper Kenta Maeda had de slagploeg van de Astros prima onder controle en kreeg in vijf innings maar twee honkslagen tegen en verliet bij 1-0 in het voordeel van de Twins de heuvel, nadat Max Kepler in de derde inning op een tweehonkslag van veteraan Nelson Cruz wist te scoren.

Tot aan de zevende inning wisten de Twins de voorsprong vast te houden, maar daarna kwam de slagploeg van de Astros beter op gang. Josh Reddick wist te scoren op een honkslag van George Springer, waarna het in de negende inning helemaal mis ging voor de Minnesota Twins. De honken raakte vol na honkslagen van Yuli Gurriel en Carlos Correa en een error van kortestop Polanco, waarna Gurriel via een vrije loop van José Altuve wist te scoren. Michael Bradley sloeg nog eens twee runs binnen voor de Astros, waardoor de eerste wedstrijd in de MLB Playoffs naar de Astros gingen.



Oakland Athletics - Chicago White Sox
Bij Oakland Athletics - Chicago White Sox was het vooral genieten van Lucas Giolito. De startende werper van de White Sox wist zes perfecte innings te gooien en even was er hoop dat de 26-jarige werper op weg was naar een perfect game. Zover zou het niet komen nadat in de zevende inning Tommy LaStella een perfect game wist te voorkomen via een honkslag, maar Giolito kwam die inning zonder problemen door. In de achtste inning kwam de werper van de White Sox wel in de problemen na een honkslag en een walk. Daarna werd Giolito ook vervanger en wisten de A's één run te scoren, maar op dat moment stonden de Oakland Athletics al met 4-0 achter.

Die 4-0 achterstand was vooral te danken aan Jose Abreu. De eerste honkman van de White Sox zorgde met twee binnengeslagen punten, waaronder één homerun voor een ruime voorsprong. Adam Engel was ook goed voor een homerun.



Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays
In het derde duel van de dag hadden de pitchers de boel goed onder controle. In de wedstrijd waren maar negen honkslagen te noteren. Bij de thuisploeg gooide Blake Snell een ijzersterke partij. In 5.2 innings kreeg de CY Young-winnaar van 2018 maar één honkslag tegen en gooide in totaal negen keer drie slag. Op het moment dat Snel werd afgelost stonden de Rays met 1-0 voor, na een triple van Randy Arozarena en een daarop volgende wilde worp van Robbie Ray.

Daarna was het wachten tot aan de zevende inning voordat de Rays naar een 3-0 voorsprong uitliepen via two-run homerun van Manny Margot. In achtste inning kwam de Blue Jays nog terug tot 3-1, maar verder kwam het niet tegen de sterke bullpen van de Tampa Bay Rays.



New York Yankees - Cleveland Indians
Na drie mooie wedstrijden op de eerste dag was het wachten op het toetje van de dag. Vooraf werd het eerste duel tussen de Yankees en de Indians aangekondigd als een pitchersduel tussen Gerrit Cole en Shane Bieber. Cole van de Yankees voldeed aan de verwachtingen, maar Bieber kon de verwachtingen niet waar maken. Triple Crown-winner Bieber die het reguliere seizoen had gedomineerd kwam direct in de problemen en moest in de eerste inning direct een two-homerun van Aaron Judge toestaan.

Vier innings later stond het al 7-2 voor de Yankees na RBI's van Luke Voit, Brett Gardner en D.J. LeMahieu en een homerun van Gleyber Torres. Bieber werd uit zijn lijden verlost, maar de slagploeg van Yankees hadden ook grip op de andere werpers van de Cleveland Indians. Torres, Gardner en Giancarlo Stanton wisten hun ploeg naar een 12-3 zege te slaan.

Need for Speed en Vampyr in PlayStation Plus

Sony heeft de PlayStation Plus-titels voor oktober aangekondigd. Abonnees kunnen deze titels zonder verdere kosten toevoegen aan hun collectie games.

Op 6 oktober kunnen abonnees uitkijken naar Need for Speed Payback en Vampyr. Zijn hebben ook tot die dag de tijd om de games van september (Street Fighter V en PUBG) te claimen.

Bertens wint slopende strijd tegen troll en wordt met rolstoel afgevoerd

Tennisster Kiki Bertens heeft zich na een werkelijk zinderende strijd geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De als vijfde geplaatste Nederlandse stuurde Sara Errani (WTA-150), oud-finaliste, in een drie uur durende uitputtingsslag naar huis.

Bertens leverde haar eerste twee servicegames direct in, maar wist zich in een set vol slecht serveren toch nog naar een tiebreak te knokken, die ze nog op haar naam schreef ook. In set twee was het serveren weer belabberd aan beide kanten: de eerste vier games gingen allemaal tegen de service in.

Op 3-3 kon Bertens de opslag van Errani pakken, maar ze liet kans na kans liggen en na haar vijfde gemiste breakkans was ze duidelijk: "Kut! Ik heb het helemaal gehad, het had gewoon kláár moeten zijn!", schreeuwde ze tegen zichzelf, nadat ze een bal op een eerder breakpoint al betichtte van 'een kutstuit!'.

Errani behield haar service en brak daarna die van Bertens, waarna de tweede set naar de Italiaanse ging. In de beslissende derde set gingen de eerste vier games zowaar met de service mee, maar daarna volgde het spel precies het tegenovergestelde patroon: tien achtereenvolgende games leverden een break op.

Bertens had het bijzonder zwaar tegen de uiterst irritante Errani, die keer op keer een opslag stopte 'vanwege de wind', om vervolgens een onderhandse service eruit te gooien. Op 4-4 kon Bertens haar eigen service houden, maar ze mepte een backhand vol overtuiging het net in en schreeuwde het wederom uit, gevolgd door een dubbele fout.

Op 7-7 wist Bertens dan éindelijk de reeks te doorbreken en haar eigen game te winnen, waarna ze met drie joekels van slagen op Errani's service drie matchpoints veroverde. Die gingen allemaal mis, onder meer na nog een onderhandse service, maar op de vierde was het eindelijk raak en stortte Bertens als winnares het gravel op: 7-6 (5), 3-6, 9-7.

De meer dan drie uur durende strijd had duidelijk een tol geëist op de Nederlandse, die kapot ging van de kramp en eerst uitgebreid behandeld werd, om vervolgens met een rolstoel afgevoerd te worden. Dat ging niet helemaal goed: de arts wilde haar voeten even op het steuntje leggen, een beweging die de net wat herstelde Bertens weer vol in de kramp deed schieten.

Overigens liet Errani, die enkele jaren geleden een positieve dopingtest verklaarde door middel van het in het avondeten gevallen kankermedicijn van haar moeder, zich nog eens van haar meest trollerige kant zien. Nadat ze Bertens in de derde set in het Italiaans al verzocht om naar de hel te gaan, vertelde ze na afloop ook nog even dat de Nederlandse de kramp slechts voor de bühne geveinsd had.

Voorlopig geen schaatsbubbel in Heerenveen; definitief geen wereldbekers in 2020

Er komt in 2020 geen schaatsbubbel in Heerenveen, dat heeft de internationale schaatsunie (ISU) woensdag bekendgemaakt. Nadat de eerste vier wereldbekerwedstrijden op de langebaan eind augustus werden afgelast, onderzocht de ISU het idee van een 'bubbel'. Maar de schaatsunie concludeert dat de uitvoering van dit concept te vroeg is voor de maanden november en december.

De aangestelde werkgroep die het 'hub'-concept onderzocht, concludeerde dat het in principe een geldige optie is om als alternatief te bieden voor de topschaatsers. De kosten voor een schaatsbubbel zouden ook binnen het budget passen. Een aantal schaatslanden heeft echter bij de internationale bond aangeven dat zij niet naar Nederland zouden afreizen, mochten de wedstrijden dit jaar georganiseerd worden. Daarop trok de ISU de conclusie dat het plan voor 2020 nog niet uitvoerbaar is. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor een schaatsbubbel voor begin 2021.

Ook de shorttrackers zullen voorlopig nog geen wereldbekerwedstrijden kunnen rijden. Door de eerste twee wedstrijden in Canada werd eerder al een streep gezet, en ook de derde en vierde wedstrijd in Seoul (11-13 december) en Beijing (18-20 december) gaan niet door. Hetzelfde geldt voor de Grand Prix-finale (10-13 december) in het kunstrijden in de Chinese hoofdstad. Of die twee testevenementen voor de Olympische Spelen van 2022 later plaats gaan vinden, wordt nog besloten. 

Uw redacteur hoopt dat de NOS gaat uitpakken met de IJsselcup, Eindhoven Cup, Kraantje Lek Trofee, Utrecht City Bokaal en de Kardingebokaal.

COVID-19: Landelijk mondkapjesadvies, 3302 nieuwe besmettingen en 13 doden

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3302 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 120.845 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 48 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.758 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6406 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Update 17.30 uur:
Het kabinet komt voor heel Nederland met het advies om in winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimten vanaf nu een mondkapje te dragen, het advies geldt per direct.

Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van een ruime Kamermeerderheid. Gisteren pleitten regeringspartij D66 en een aantal oppositiepartijen al voor meer eenduidigheid en in het Kamerdebat van vandaag sloten de regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en anderen zich daarbij aan. Premier Rutte wil het voorlopig laten bij een dringend advies; vooralsnog gaat een verplichting hem te ver.

Random Pics van de Dag #116

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Amstel Gold Race afgelast

De 2020 editie van de Amstel Gold Race die op zaterdag 10 oktober gehouden zou worden is afgelast. Reden voor de afgelasting van de wielerwedstrijd zijn de verscherpte maatregelen om verspreiding van het COVID-19 virus te beperken.

De drie betrokken gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul hebben samen met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg geconcludeerd dat doorgaan van de wielerwedstirjd niet haalbaar is binnen strengere landelijke maatregelen, waarbij geldt dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden.

“We hebben lang gewerkt aan een Coronaproof Amstel Gold Race waarbij we het parcours intact konden houden. De laatste weken werd steeds meer duidelijk dat een parcours door Zuid-Limburg, met doorkomsten in tien gemeenten, onhaalbaar was. Om die reden hebben we zorgvuldig gewerkt aan een nieuw plan met een kleinere omloop van 16,9 kilometer.”, aldus Leo van Vliet, koersdirecteur Amstel Gold Race. “Maandag waren we helemaal voorbereid om dit wereldkundig te maken, maar de nieuwe maatregelen die later die avond door het kabinet aangekondigd werden, zorgden ervoor dat de plannen opnieuw herzien moesten worden. Met de voorwaarde “géén publiek” werd sprake van een schier onmogelijke opdracht. Vanaf dinsdagochtend hebben wij overlegd met vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio en de gemeenten. In hun uiteindelijke afweging hebben de burgemeesters de onmogelijkheid van de garantie van géén publiek vastgesteld Natuurlijk kunnen we niet anders dan deze afweging respecteren, hoe erg we daar ook van balen. Het weerhoudt ons er natuurlijk niet van om volgend jaar terug te keren met een fantastische koers.”

Jan Schrijen, burgemeester van de gemeente Valkenburg aan de Geul reageert namens de drie betrokken gemeenten: “Tot afgelopen maandag waren we er voor 95 % van overtuigd dat de Amstel Gold Race met een afgesloten parcours zou kunnen doorgaan. Door de nieuwe maatregel kunnen sportevenementen alleen nog maar zonder publiek plaatsvinden. De drie gemeenten en de Veiligheidsregio zijn tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is de Amstel Gold Race, ook op een afgesloten parcours, zonder toeschouwers te organiseren. Inwoners en vakantiegangers die verblijven in het gebied kan namelijk niet de toegang ontzegd worden. En dat betekent dat er geen garantie is dat het parcours publieksvrij zal zijn. Het is ontzettend zuur voor de organisatie, die samen met de gemeenten en de Veiligheidsregio er alles aan gedaan heeft om de Amstel Gold Race op een veilige manier door te laten gaan.”

In 2020 geen opvolger van Mathieu van der Poel (Bron: Youtube)

Hirschi de beste in Waalse Pijl

Marc Hirschi is winnaar geworden van de Waalse Pijl. De 22-jarige Zwitser van Sunweb was op de Mur de Huy de beste, voor de Fransman Benoît Cosnefroy en de Canadees Michael Woods.

vroeg in de koers ontstond een kopgroep met vier man. De jonge Belgen Mauri Vansevenant en Aaron Van Poucke hadden de handen ineen geslagen met de Nederlander Mathijs Paasschens en Marlon Gaillard uit Frankrijk.

Vansevenant was de sterkste van de vroege kopgroep en reed een knappe koers. De jonge Belg leek als eerste aan de Muur van Hoei te beginnen, maar op vier kilometer van de streep miste hij een bocht. Hij stapte snel weer op de fiets, maar de kleine voorsprong die hij nog had was weg, waardoor een uitgedund peloton begon aan de slotbeklimming.

Op de steile slotbeklimming van de Mur de Huy leek Michael Woods over de beste papieren te beschikken. De Canadees trok in de laatste honderd meter flink door, maar Marc Hirschi zat direct op het wiel van Woods, waarna Hirschi het overnam en naar zijn eerste klassieke zege fietste. Benoît Cosnefroy ging vlak voor de streep ook nog Woods voorbij, waardoor de jonge Fransman tweede werd en Woods genoegen moest nemen met een derde plaats. Warren Barguil en Dan Martin maakte de top vijf vol.

Marine aan de bak in grote internationale oefening bij Corsica

Voor de oostkust van Corsica is de Koninklijke Marine deze week begonnen aan de internationale oefening Dynamic Mariner 2020. De amfibische oefening, op de grens van land en water, startte onder meer met voertuigmanoeuvres vanaf landingsvaartuigen en oefende vluchten met Cougar-transporthelikopters. De oefening is belangrijk voor Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), de uitzendbare, operationele staf van de marine.

Vanwege afgelastingen door de coronacrisis kon NLMARFOR dit jaar nog weinig oefenen. En dat terwijl de eenheid dit jaar leiding geeft aan de Amphibious Task Group 2020. De amfibische taakgroep van de NAVO is binnen 30 dagen wereldwijd inzetbaar voor humanitaire operaties tot oorlogsvoering in het hoogste geweldspectrum.

Marineschepen Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt, mariniers, Cougar-helikopters van het luchtmacht en de luchtverdedigers van de landmacht doen ook mee aan Dynamic Mariner. De eenheden staan onder leiding van NLMARFOR. Mijnanjager Zr.Ms. Urk neemt ook deel, onder een mijnenbestrijdingstaakgroep. De oefening duurt tot 8 oktober 2020.

De Nederlandse eenheden opereren samen met Franse fregatten, onderzeeboten en het vliegdekschip Charles de Gaulle. Het gaat bij elkaar om bijna 1.000 Nederlandse militairen. Die werken samen met duizenden militairen uit België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Spanje en de Verenigde Staten.

Dynamic Mariner is een oefening die wordt georganiseerd door de NAVO en de French Maritime Force (FRMARFOR), de Franse tegenhanger van NLMARFOR. Dat is niet zonder reden: volgend jaar geven de Fransen leiding aan de taakgroep waar Nederland dit jaar sturing aan geeft.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Barry Jenkins regisseert vervolg op The Lion King

Het was niet één van de best ontvangen Disney-remakes, mede doordat de film volgens velen niets toevoegt aan het origineel, maar Jon Favreau's The Lion King krijgt een vervolg uit de handen van Barry Jenkins.

De film was vorig jaar een groot succes voor de filmgigant, en dus is het niet heel gek dat Disney nu interesse heeft in een vervolg: met de grote verliezen die het bedrijf dit jaar heeft geleden is enige zekerheid qua kassuccessen natuurlijk erg welkom.

Volgens Variety gaat de film vertellen over de vroege jaren van Simba's vader Mufasa en is het dus meer een prequel dan een vervolg. In 1998 bracht Disney een vervolg uit op het origineel, dat vertelde over SImba's dochter, maar de nieuwe film wordt hier dus geen remake van. Jeff Nathanson, de schrijver van het eerste deel, zal ook het scenario voor het vervolg schrijven.

"Omdat ik mijn zus heb geholpen twee jongens op te voeden in de jaren 90 ben ik zelf ook een beetje opgegroeid met deze personages", verklaart Jenkins volgens Variety. "Het is een droom die uitkomt om met Disney te kunnen werken aan het uitbreiden van dit magnifieke verhaal over vriendschap, liefde en nalatenschap terwijl ik mijn werk omtrent de levens en zielen van de Afrikaanse diaspora kan voortzetten." Jenkins was eerder succesvol met Moonlight en If Beale Street Could Talk; beide films kregen diverse awardnominaties en wonnen ook prijzen, waaronder de Oscar voor Beste Film voor Moonlight.

Het is niet bekend wanneer de nieuwe Lion King uitkomt; omdat releasedata dankzij covid-19 enorm onzeker zijn heeft Disney nog geen datum genoemd.

The Lion King (2019) Simba en Zazuu
Geen Simba in de nieuwe Lion King

Sackboy: A Big Adventure toont meer gameplay

Sackboy: A Big Adventure is een van de PS5 launchgames op 19 november. De 3D-platformer van Sumo Digital komt op dezelfde dag ook naar PS4. In het onderstaand filmpje vertelt Ned Waterhouse, design director bij ontwikkelaar Sumo Digital, meer over de game. Hij benadrukt onder andere dat de controls volledig nieuw zijn. Dat betekent dat je niet bang hoeft te zijn dat Sackboy net als in LittleBigPlanet beweegt.

Waterhouse zegt verder dat de game erg groot is en dat er een aparte co-op modus in het spel zit.

Xbox Game Pass voegt Forza 7 en Brutal Legend toe

Microsoft heeft de Game Pass-games voor oktober bekendgemaakt. Dit keer worden grote knallers zoals Forza Motorsport 7 en Doom Eternal toegevoegd. Verder komt culthit Brutal Legend er ook bij. De game van Double Fine met een Jack Black-personage in de hoofdrol kwam in 2009 uit. Bekijk de volledige lijst hieronder

1 oktober:

  • DOOM Eternal (Console)
  • Drake Hollow (PC)

8 oktober:

  • Brutal Legend (Console)
  • Forza Motorsport 7 (Console & PC)
  • Ikenfell (Console & PC)

Verlaten Game Pass op 15 oktober:

  • Felix the Reaper (Console & PC)
  • Metro 2033 Redux (Console & PC)
  • Minit (Console & PC)
  • Saints Row IV Re-Elected (PC)
  • State of Mind (PC)

Dest voor vijf seizoenen naar FC Barcelona

Volgens de Telegraaf heeft Sergiño Dest met FC Barcelona een persoonlijk akkoord bereikt over een contract voor vijf seizoenen. Dinsdag hadden Ajax en de Catalaanse club al overeenstemming bereikt over de transfer.

Samen met zijn zaakwaarnemer Joes Blakborn reisde Dest dinsdagavond naar Barcelona. Als de medische keuring zonder problemen verloopt kan de 19-jarige verdediger vrijdag aansluiten bij de selectie van trainer Ronald Koeman.

Naar verluidt is de transfersom twintig miljoen euro. Op het laatste moment deed Bayern München opnieuw een aanbod, echter Dest had toen zijn keuze al op Barcelona laten vallen.

Van der Breggen wint voor zesde achtereenvolgende keer op Muur van Hoei

Anna van der Breggen heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. Voor de kersverse wereldkampioene tijdrijden en op de weg is het haar zesde achtereenvolgende zege.

Zoals bijna altijd viel de beslissing pas op de Muur van Hoei. Van der Breggen reed met een strak tempo de steile beklimming op. Eén voor één moesten haar concurrenten afhaken, alleen haar landgenote Demi Vollering en de Deense Cecilie Ludwig konden haar volgen. In de slotmeters wist de renster van Boels-Doelmans beide af te schudden.

Leg nou eens uit waarom?

Ik heb het een half jaar lang als zoete koek geslikt. Nu komen er allebei maatregelen (terug) waarvan ik mij afvraag: "waarom?" Leg mij eens uit waarom je de horeca om 22:00 laat sluiten. Vorige week (of was het 2 weken geleden?) was dat nog 0:00 lichten aan, 1:00 dicht. Leg mij nu eens uit waarom deze tijd? Waarom in zo'n korte tijd veranderen? Voetballen zonder publiek. Waarom? Omdat ze niet naar je luisteren als je zegt dat ze hun "bek moeten houden"? Hoe naief waren jullie toe je dacht dat voetbal supporters hun mond houden een wedstrijd lang.

Harde knal in Parijs vermoedelijk straaljager

In Parijs is woensdag rond het middaguur een zware explosie gehoord. Ook in voorsteden van de Franse hoofdstad is de explosie gehoord. Wat er aan de hand is is nog onduidelijk, maar daar zullen later ongetwijfeld updates over volgen.

Update 12.18 uur
Het lijkt erop dat sprake is van vals alarm - in elk geval wat betreft zaken als aanslagen of gasexplosies. Volgens diverse media ging het om een straaljager die sneller dan het geluid langs kwam jagen. Niet bepaald prettig en zeker iets wat forse schade kan veroorzaken, maar geen aanslag of gasexplosie.

PSV wacht op toestemming UEFA voor meespelen aanwinst Zahavi

Ondanks dat Eran Zahavi nog niet speelgerechtigd is reist de Israëliër vandaag wel met PSV mee naar Noorwegen. Donderdag moet de Eindhovense club het belangrijke duel tegen Rosenborg BK spelen voor kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League. PSV hoopt woensdag toestemming te krijgen van de UEFA.

Zahavi is volledig fit en kan zelfs vanaf het eerste fluitsignaal op het veld staan. De 33-jarige aanvaller is inmiddels vrijgegeven door zijn vorige club Guangzhou R&F. Het wachten is nu op de UEFA. Als alles goed gaat geeft de Europese voetbalbond later op woensdag het groene licht.

Ook de jonge Duitse doelman Vincent Müller maakt deel uit van de selectie voor de confrontatie met Rosenberg. Ibrahim Sangaré is nog niet van de partij omdat zijn overgang van Toulouse naar Eindhoven nog niet is afgerond.

CD Projekt Red breekt belofte, stelt verplicht overwerken in voor Cyberpunk 2077

CD Projekt Red vraagt toch van de werknemers om zes dagen in de week te werken om Cyberpunk 2077 af te krijgen. Dat schrijft Bloomberg op basis van interne e-mails en werknemersverslagen. Eerder had CD Projekt beloofd dat het verplichte overwerken (de zogenaamde crunch) te vermijden en werknemers niet te veel te laten overwerken.

"Vanaf vandaag is de volledige studio in overdrive", schrijft hoofd Adam Badowski in de mail. "Dit betekent je typische hoeveelheid werk en een extra dag in het weekend". Badowski lijkt zich bewust te zijn dat zijn woorden in direct contrast staan met zijn eerdere beloftes: "Ik neem de gevolgen van deze beslissing voor mijn rekening. Ik weet dat dit lijnrecht tegenover onze eerdere uitspraken over Crunch staat. Het staat ook lijnrecht tegenover waar ik kort geleden in begon te geloven - dat crunch nooit het antwoord moet zijn. Maar we hebben alle andere mogelijkheden geprobeerd." Schrale troost is dat werknemers wel de extra uren betaald krijgen in lijn met de Poolse arbeidswet, wat zeldzaam is in de gamesindustrie.

Maar de toon van de mail strookt volgens werknemers van CD Projekt Red niet met de werkelijkheid. Een anonieme werknemer zegt dat sommige medewerkers al meer dan een jaar extra avonden en weekenden werken.

Crunch-cultuur ligt al langer onder vuur binnen de gamesindustrie. Hoewel het niet altijd wordt geëist door werkgevers, wordt crunch wel vaak aangemoedigd en wordt er een valse illusie gecreëerd dat crunch noodzakelijk is om goede games te maken. Niet alleen worden werknemers minder productief als ze meer moeten werken, maar krijgen ze ook te maken met fysieke en mentale problemen: het lijdt onder andere tot meer stress, problemen met relaties en verwaarlozing van basale behoeften.

Cyberpunk1

NFL: Mahomes leidt Chiefs langs Ravens met vier touchdowns

We keren nog even terug naar Monday Night Football, want daar stond een mooie NFL-partij op het programma: de Baltimore Ravens kregen bezoek van de Kansas City Chiefs, de regerend Super Bowl-kampioenen.

In het eerste kwart zorgde Chiefs-quarterback Patrick Mahomes met een korte run voor de eerste touchdown, vroeg in het tweede kwart stelde hij full back Anthony Sherman met een uiterst geniepig onderhands passje in staat de tweede te scoren.

Gelijk daarna sloegen de Ravens terug: Devin Duvernay pakte de kick van de Chiefs op en kwam met een 93-yard kickoff return touchdown. Toch sloegen de Chiefs nog voor de rust een fors gat: een 20-yard pass van Mahomes op Tyreek Hill was raak en Mahomes voorzag Mecole Hardman van een indrukwekkende 49-yard touchdown pass (10-27).

Justin Tucker trapte voor de Ravens zijn tweede field goal binnen in het derde kwart, Nick Boyle scoorde in het vierde kwart op een korte pass van Lamar Jackson (20-27). Toch maakten de Chiefs het af: Mahomes gooide de ball over 2 yards naar left offensive tackle Eric Fisher en de grote man bracht de eindstand op 20-34.

PostNL en gemeente Rotterdam samen tegen eenzaamheid

PostNL is in samenwerking met de gemeente Rotterdam een pilot gestart voor het melden van eenzaamheid in de Rotterdamse wijk Schiebroek-Hillegersberg. 15 speciaal geïnstrueerde pakketbezorgers van PostNL kunnen vanaf nu op vrijwillige basis melding maken wanneer zij tijdens hun bezorgronde eenzame Rotterdammers signaleren. Melding maken is mogelijk via een sms of whatsapp-bericht bij welzijnsorganisatie DOCK.

De aftrap van de pilot vond gisteren plaats in aanwezigheid van zorgwethouder Sven de Langen en vertegenwoordigers van DOCK, het ministerie van VWS en PostNL. Aanleiding voor de pilot is dat PostNL-bezorgers in de praktijk geregeld eenzaamheid tegenkomen. Deze bezorgers kunnen vanaf nu naar eigen behoefte hun zorgen, of signalen melden, maar zijn dit niet verplicht. Welzijnsorganisatie DOCK pakt de meldingen vervolgens op. Zij gaan binnen 48 uur naar het adres om te kijken of iemand echt eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is. Tijdens dit proces worden de juiste privacyregels gevolgd.

Merel Koppen, Health Solutions Manager bij PostNL: “We staan midden in de maatschappij. Daardoor komen we soms dicht bij eenzaamheid. Vooral de bezorgers die medische hulpmiddelen en zorgpakketten rondbrengen, komen dit tegen. Daar wilden we iets mee. Zo ontstond het idee voor de pilot met het Signaalpunt tegen Eenzaamheid”.

“Een mooi en sociaal initiatief”, vindt zorgwethouder Sven de Langen. “Door samen de handen ineen te slaan kunnen we zorgelijke signalen snel oppakken en daarmee nog beter voorkomen dat mensen in een sociaal isolement raken. Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer we kunnen doen voor de ander.”

Signaalpunt tegen Eenzaamheid
De gemeente Rotterdam zet zich sinds 2014 actief in om eenzaamheid te bestrijden, bijvoorbeeld met een meldpunt. Rotterdammers hebben inmiddels al 600 meldingen gedaan. Meldingen over mensen die mogelijk zorgwekkend eenzaam zijn, worden geplaatst in het Signaalpunt tegen Eenzaamheid Rotterdam (voorheen ‘Meld Isolement’). Dit Signaalpunt is voortgekomen uit een initiatief vanuit de gemeente Rotterdam en is ontwikkeld voor het programma Voor Mekaar waarbij de aanpak van eenzaamheid onder ouderen centraal stond.

Eén tegen eenzaamheid
In 2019 is het Signaalpunt tegen Eenzaamheid opgenomen in het programma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid zijn belangrijke doelen van het programma. Ook andere gemeenten zijn gestart met de invoering van het Signaalpunt tegen Eenzaamheid, zoals de gemeentes Nieuwegein en Westland.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Meeste huishoudelijk afval in minst stedelijke gemeenten

De Nederlandse gemeenten zamelden in 2019 gemiddeld 493 kilogram huishoudelijk afval per inwoner in. Van het opgehaalde afval werd 60 procent gescheiden ingezameld, in 2010 was dit nog 50 procent. In niet-stedelijke gemeenten wordt het meeste afval opgehaald, met name meer groente-, fruit- en tuinafval (gft), en grof tuinafval. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In zeer sterk stedelijk gebied wordt gemiddeld per inwoner het minste huishoudelijk afval ingezameld, in 2019 was dit 413 kilogram. In niet-stedelijk gebied lag dit met 602 kilogram per inwoner aanzienlijk hoger. In minder stedelijke gemeenten staan minder flats en meer huizen met een (grotere) tuin, waardoor deze meer gft-afval en grof tuinafval voortbrengen.

Zonder gft-afval en grof tuinafval zijn de verschillen een stuk kleiner: 379 kilogram overig afval per inwoner in zeer sterk stedelijke gemeenten, tegen 396 kilogram per inwoner in niet-stedelijke gemeenten.

Meeste gft-afval in niet-stedelijke gemeenten
In 2019 zamelden gemeenten gemiddeld 90 kilogram gft-afval per inwoner in. In 2010 was dit nog 76 kilogram per inwoner. In niet-stedelijke gemeenten werd in 2019 gemiddeld 149 kilogram gft-afval per inwoner ingezameld, in zeer sterk stedelijke gemeenten was dit 29 kilogram. In sterk stedelijke gemeenten wordt gft-afval vaak niet apart ingezameld, of slechts in een beperkt aantal wijken. Zo wordt in Den Haag slechts 11 kilogram gft-afval, en in Amsterdam minder dan 1 kilogram per inwoner aan gft-afval opgehaald. Daarnaast zijn er 13 gemeenten waarin per inwoner meer dan 200 kilogram gft-afval wordt opgehaald. In Westerveld, Boekel, Boxmeer en Cuijk is dit met 230 kilogram of meer per inwoner het hoogst.

Tweemaal zoveel oud papier in niet-stedelijke gemeenten
In niet-stedelijke gemeenten werd in 2019 gemiddeld 64 kilogram oud papier per inwoner ingezameld, in zeer sterk stedelijke gemeenten was dit 29 kilogram. Per Nederlander werd gemiddeld 49 kilogram oud papier opgehaald, 15 kilogram minder dan in 2010. Deze afname is onder meer het gevolg van de digitalisering: er wordt steeds minder papier gebruikt.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

Bij een nertsenbedrijf in Neer (gemeente Leudal) is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het bedrijf heeft ongeveer 4.000 moederdieren.

De besmetting is aan het licht gekomen door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 58 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Kloeke Kip winnaar Liegebeest 2020

Kloeke Kip is de winnaar van de Liegebeestverkiezing 2020. De plofkipgigant uit het Limburgse Grubbenvorst spreekt over “eerlijke kip”, “stressvrij” en “een focus op het welzijn van het dier”. Volgens Kenny Oostrik van Wakker Dier is dat “klinkklare onzin. Kloeke Kip wil doorgroeien naar een gigastal van één miljoen plofkippen. Dat heeft helemaal niets met dierenwelzijn te maken.”

Sinds 2009 organiseert Wakker Dier de jaarlijkse Liegebeestverkiezing om misleiding en leugenachtige uitspraken over dierenwelzijn te onthullen. Dit jaar brachten meer dan 21.500 mensen hun stem uit. “Sommige bedrijven zijn meesters in het verhullen van dierenleed,” aldus Oostrik. “Daarmee verstoren ze de markt en benadelen ze diervriendelijker producten.”

Genomineerden
De andere genomineerden bleven ver achter op winnaar Kloeke Kip (43 procent van de stemmen). De ‘Nederland draait op zuivel’-campagne van de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO is goede tweede met 28 procent, “verantwoorde kweek” en “duurzame visserij” van ASC en MSC met onverdoofd geslachte vissen kreeg 17 procent van de stemmen, en “plantaardige” margarine van Zeeuws Meisje mét melkbestanddelen kwam uit op 9 procent. De “kleinschalige” zuivel uit een megakoeienstal van Gijs is eerder al uit de verkiezing teruggetrokken, nadat Gijs etiket en stalgebruik aanpaste.

Verzet Kloeke Kip
Kloeke Kip verzette zich tegen de Liegebeest-nominatie en noemt haar stallen in een reactie “de meest duurzame ter wereld”. “Een gotspe,” zegt Oostrik. “De plofkipfabrikant spreekt op haar website onder meer verhullend over “kuikens” en vermijdt angstvallig het woord “plofkip”. Het zijn greenwash-praatjes van een bedrijf dat van 250 duizend plofkippen wil doorgroeien naar meer dan één miljoen.”

Verzet viskeurmerken
Ook de viskeurmerken ASC (kweekvis) en MSC (wilde vangst) volharden in hun standpunt over “verantwoorde kweek” en “duurzame visserij”, terwijl ze toestaan dat hun vissen zonder verdoving worden geslacht. Sommige vissen sterven al in het net, door de druk. Anderen worden op ijs gelegd, waarmee ze vaak een ellenlange verstikkingsdood tegemoet gaan. Of ze worden levend opengesneden. “Vissen ervaren pijn, stress en angst. Net als alle andere dieren,” aldus Oostrik.

Voorgaande jaren
Wakker Dier organiseerde de Liegebeestverkiezing dit jaar alweer voor de twaalfde keer. Vorig jaar won Albert Heijn met zijn AH-kipverpakking waarop “meer ruimte” stond, terwijl deze supermarkt zijn kippen juist de minste ruimte geeft. De verpakking (ook door de Reclame Code Commissie misleidend bevonden) werd aangepast.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt en regenvelden

Het is wisselend bewolkt en in het oosten valt eerst nog af en toe regen. Op veel plaatsen is het nevelig. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. Er staat een zwakke, aan zee geleidelijk matige wind uit richtingen tussen zuid en zuidwest.

Overdag wisselen zon en bewolking elkaar af en kan er een enkele lichte bui voorkomen. In de avond neemt de bewolking toe. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is zwak, later matig, aan de kust vrij krachtig en draait van zuidwest naar zuid.

In de nacht naar donderdag is het zwaar bewolkt en aanvankelijk droog. Aan het einde van de nacht regent het in het zuidwesten van het land. Het wordt niet veel kouder dan 13°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidoostenwind.

Donderdagochtend breidt de regen in het zuidwesten zich over de rest van de land uit. In de middag wordt het van het zuidwesten uit droger en klaart het deels op. Met name in de westelijke provincies komen dan nog wel enkele buien voor. Pas in de avond wordt het overal droog. De maxima liggen rond 15°C.

Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidoostenwind. In de middag is de wind aan de noordwestkust en in het westelijk Waddengebied tijdelijk krachtig en draait de wind van het zuidwesten uit naar zuidwest. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak, aan de kust en op het IJsselmeer naar matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Bessen in de natuur (Foto: FOK!)
Bessen in de natuur. Goed voor de vogels. (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rode Kruis bezorgd over situatie kwetsbare mensen tijdens tweede golf

Het Rode Kruis vraagt om extra aandacht voor de meest kwetsbare mensen in Nederland nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt. De hulporganisatie is bezorgd dat bij de hulpmaatregelen onvoldoende rekening wordt gehouden met mensen die niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook op andere gebieden kwetsbaar zijn. Het gaat dan om mensen die zelfs geen geld meer hebben om in hun primaire levensonderhoud te voorzien.

In sommige gevallen zijn zij door de crisis hun huis of opvangplek kwijtgeraakt terwijl zij niet altijd in aanmerking komen voor de steunmaatregelen van de overheid. “De sociaaleconomische gevolgen van een tweede golf zijn extra groot voor mensen die nu al in hun levensonderhoud worden bedreigd. Wij verwachten dat deze groep steeds groter wordt. Bovendien is deze groep niet altijd zichtbaar, wat de situatie nog verder bemoeilijkt,” aldus Rode Kruis directeur Marieke van Schaik.

Het Rode Kruis roept de overheid daarom op om de meest kwetsbaren niet uit het oog te verliezen bij de hulpverlening en het ontwikkelen van steunmaatregelen. Op deze noodkreet heeft de Nationale Postcode Loterij als eerste gereageerd door 4 miljoen euro te schenken. Van Schaik: “Deze enorme schenking maakt het mogelijk dat we direct geld kunnen inzetten waar dat het hardst nodig is voor extra zorg en ondersteuning. Dat is een uitzonderlijk gebaar waar veel mensen die nu in penibele omstandigheden verkeren mee geholpen zijn”.

Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komen zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht. Zo krijgt het Rode Kruis signalen dat steeds meer mensen niet genoeg te eten hebben. In sommige gevallen zijn ze hun inkomsten al langer kwijt, maar begint nu ook hun buffer op te raken. Ze lopen zo ook meer risico om slachtoffer te worden van mensenhandel of uitbuiting.

Maatschappelijke opvang
In het voorjaar heeft het Rode Kruis geholpen met het inrichten van extra maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuisloze mensen. Veel van deze noodvoorzieningen zijn intussen weer gesloten waardoor grote aantallen mensen op straat slapen. Het is voor dak- en thuisloze mensen niet mogelijk om in zelfisolatie te gaan bij klachten. Het is belangrijk in de komende periode voldoende en veilige opvang voor hen te garanderen, mede gezien de capaciteitstekorten in de maatschappelijke opvang de afgelopen jaren.

Extra aandacht voor kwetsbare mensen
Ook ziet het Rode Kruis dat de drempel hoog is voor mensen zonder geldige verblijfsdocumenten om zich te laten testen op corona. Arbeidsmigranten laten zich vaak niet testen uit angst hun baan en onderdak te verliezen als zij tijdelijk in quarantaine moeten. Tegelijkertijd voldoen hun werkomstandigheden niet altijd aan de basismaatregelen. Het Rode Kruis onderstreept het belang van het toegankelijker maken van teststraten, bijvoorbeeld door betere informatie te verschaffen in verschillende talen. Mensen helpen bij het maken van afspraken of vervoeren naar een teststraat werkt ook drempelverlagend.

De impact van de coronacrisis is verder extra groot voor mensen die een beperkt sociaal netwerk hebben, al met bestaande psychische problemen kampten of afhankelijk zijn van mantelzorg. Nederlanders kunnen elkaar helpen door extra te letten op de kwetsbare mensen in hun omgeving. “Deze groep gaat het in de wintermaanden die voor ons liggen alleen maar moeilijker krijgen. We zullen er samen voor moeten zorgen dat de meest kwetsbaren in onze samenleving niet nog harder worden getroffen,” aldus van Schaik.

Bijdrage Nationale Postcode Loterij
De Nationale Postcode Loterij schenkt €4 miljoen aan het Rode Kruis om noodzakelijke coronahulpverlening op korte termijn mogelijk te maken. Dankzij deze schenking kan het Rode Kruis de hulp aan de meest kwetsbaren de komende tijd opschalen. Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij: “De Postcode Loterij steunt het Rode Kruis al jaren bij zijn hulp aan mensen in nood. Die nood is nu extreem. De coronapandemie is ongekend op het gebied van volksgezondheid, maar ook humanitair gezien. Wij dragen graag met een extra schenking bij om mensen die in een noodsituatie verkeren te helpen bij het doorkomen van deze moeilijke periode. Wij zijn erg dankbaar dat wij dit dankzij onze trouwe deelnemers kunnen doen”.

Mijnenjager Zierikzee laat vliegtuigbom ontploffen

Zr.Ms. Zierikzee heeft gisteren in de Noordzee een oude vliegtuigbom tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde zo’n kleine 50 kilometer ten westen van Rotterdam.

De ruiming van het explosief kreeg een hoge prioriteit, omdat het projectiel op een punt lag waar schepen vaak ten anker gaan. Als dan de bom zou worden geraakt, had dat grote gevolgen gehad.

De ruiming ging redelijk geruisloos, want van een grote plons was geen sprake. Wel was er een luide knal te horen.

Taken mijnenjagers
De Zierikzee is 1 van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine. Hoofdtaak van het schip is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen.

Dat doen de mijnenjagers zowel in conflictgebieden, als op de Noordzee. Daar liggen nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, die nog altijd een gevaar vormen voor passerende scheepvaart.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.