FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 februari 2020

Schaatssters wereldkampioen op teamsprint met vier teams

De Nederlandse schaatssters hebben zich tijdens het wereldkampioenschap afstanden in Salt Lake City gekroond tot wereldkampioen op de teamsprint, net als bij het debuut van dat onderdeel een jaar geleden.

De teamsprint, hét circusnummer van het schaatsen, werd niet alleen door de fans, maar ook door de schaatswereld zelf niet echt serieus genomen: er stonden welgeteld vier ploegen aan de start. Femke Kok, Letitia de Jong en Jutta Leerdam gaven China klop in een nieuw wereldrecord van 1:24,02 minuten.

De enige serieuze concurrentie kwam van Rusland, maar Olga Fatkulina, Angelina Golikova en Daria Kachanova kwamen er niet aan met 1:24,50 minuten. Polen eindigde met 1:25,37 als derde, China greep als enige ploeg naast de medailles.

Blauwe Moskee wil meer met buitenlands geld gefinancierde moskeeën

Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in Slotervaart, zegt dat er dankzij geld uit het buitenland de komende jaren een aantal nieuwe moskeeën in grote steden bij komen.

Die uitspraak deed Elforkani vandag in het radioprogramma Dit is de Dag, waar werd gediscussieerd over de de buitenlandse financiering en inmenging in moskeeën. Elforkani heeft geen bezwaar tegen geld uit het buitenland.

Trots
'Het klopt dat de Blauwe Moskee ook betaald is met buitenlands geld, maar wij zijn trots op onze moskee', vertelde hij. 'Het is een succesvolle formule.'

Er zijn volgens hem vergevorderde plannen voor een nieuw islamitisch centrum in een grote Nederlandse stad, die ook betaald is vanuit het buitenland. 'De komende tien jaar willen we in bijna elke grote Nederlandse stad zo'n prachtige mooie moskee als de Blauwe Moskee neerzetten, met geld uit het buitenland. Omdat we vinden dat dit concept een van de mooie concepten is die ervoor kunnen zorgen dat de Nederlandse moslims in Nederland gewoon hun Nederlandse Islam kunnen beleven.'

Dwang
Voormalig PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, die ook te gast was in het programma, vindt dat alarmerend. 'De vrijheid van godsdienst is mij dierbaar maar financiering uit onvrije landen gaat vaak gepaard met dwang. Imams worden door de landen inhoudelijk gestuurd. Het creëert een mix van superioriteitsdenken en vijandsbeelden.'

Elforkani zegt dat het om financiering uit verschillende landen gaat. 'Maar we zullen vaak focussen op Koeweit, want in dat land hebben we nauwe contacten. Dus wat dat betreft gaan we er gewoon mee verder.'

Bloemen klopt Kramer in strijd om WK-goud, Roest gediskwalificeerd wegens armband

Ted-Jan Bloemen heeft zich in Salt Lake City laten kronen tot wereldkampioen op de vijf kilometer. Tijdens het WK afstanden moest de Canadese wereldrecordhouder alles uit de kast trekken om Sven Kramer te kloppen, maar dat lukte precies.

Kramer was de eerste van de favorieten die in actie kwam en de grootmeester begon ijzersterk. Hij lag even voor op het schema van Ted-Jan Bloemen's wereldrecord, maar dat moest hij - net als zijn eigen nationale record - toch nog laten gaan. Kramer eindigde in een tijd van 6:04,92 minuten en dat bleek met afstand de snelste tijd van de eerste helft van het schema. Na de 6:11,80 van uittredend wereldkampioen Sverre Lunde Pedersen en teleurstellende 6:13,43 van Jorrit Bergsma werd het ijs gedweild voor de overige vijf ritten.

Na de dweil duurde het even voor Kramer's tijd in gevaar kwam en met Bloemen op het ijs was dat zeker het geval. Hij begon wat voorzichtiger, maar vanaf drie kilometer dook hij definitief onder de tijd van Kramer en dat gaf hij niet meer weg: 6:04,37 minuten. Patrick Roest, toch wel de voornaamste uitdager van Kramer en Bloemen, reed een teleurstellende rit en finishte in 6:08,58 minuten, waarna hij wegens het ontbreken van zijn armband ook nog eens gediskwalificeerd werd. Een medaille kostte het hem niet: brons ging in 6:06,33 naar de Canadees Graeme Fish, misschien wel dé favoriet voor goud op de tien kilometer.

Fer kopt Feyenoord naar halve finales KNVB-beker

Feyenoord is de vierde halvefinalist in het KNVB-bekertoernooi. In een vermakelijke kwartfinale in Friesland rekenden de Rotterdammers af met sc Heerenveen: 1-0. Leroy Fer maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Nicolai Jørgensen kreeg al vroeg in de wedstrijd een grote kans om Feyenoord op voorsprong te zetten, maar de inzet van de Deense werd nog gekeerd. Een paar minuten later was het raak voor Feyenoord via Leroy Fer. De middenvelder kopte raak op aangeven van Marcos Senesi.

Luis Sinisterra was dicht bij de 0-2. Na de misser van de Colombiaanse aanvaller werd Heerenveen sterker. Chidera Ejuke kreeg zowel in de eerste als in de tweede helft de kans op de gelijkmaker, maar beide keren was het Justin Bijlow die redding bracht. Heerenveen was via Runar Espejord nog dicht bij de gelijkmaker, maar de inzet van de invaller eindigde op de lat.

Na Dumoulin moet ook Kruijswijk zijn seizoenstart uitstellen

Steven Kruijswijk moet zijn seizoenstart uitstellen. Normaal gesproken zou de Nederlandse kopman van Jumbo-Visma van start gaan in Parijs-Nice, maar de nummer drie van de Tour de France heeft nog te veel last van knieklachten, waardoor hij niet op tijd topfit zal zijn voor Parijs-Nice. Nu gaat zijn seizoen waarschijnlijk van start in de Ronde van Catalonië.

Kruijswijk miste eerder dit jaar al het trainingskamp in Alicante vanwege knieproblemen. Toen werd gemeld dat de Nederlandse ronderenner zijn trainingen al had hervat, maar nu blijkt volgens wielerjournalist Raymond Kerckhoffs dat hij niet topfit zal zijn voor Parijs-Nice. Jumbo-Visma kiest er nu voor om Kruijswijk volledig te laten herstellen en zijn rentree maakt in de Ronde van Catalonië eind maart.

Eerder werd al bekend dat ook de andere Nederlandse kopman Tom Dumoulin zijn seizoenstart moest uitstellen. Wanneer hij zijn rentree maakt in het wielerpeloton is nog niet duidelijk. Primoz Roglic de andere kopman van Jumo-Visma is wel topfit en is een van de favorieten in Parijs-Nice.

Molano sprint opnieuw naar zege in Ronde van Colombia

Juan Sebastián Molano heeft na de tweede rit ook de derde etappe in de Ronde van Colombia gewonnen. De snelle Colombiaan van UAE Emirates was opnieuw de snelste, ditmaal won hij voor zijn landgenoten Edwin Ávila en Álvaro José Hodeg. Jonathan Klever Caicedo blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Op papier was de derde rit van 177 kilometer in de Ronde van Colombia net als woensdag gemaakt voor sprinters, al gingen de eerste honderd kilometer wel over verschillende beklimmingen. Op een van de beklimmingen liet Egan Bernal zich even van voren zien, maar de winnaar van de afgelopen Tour de France liet zich alweer snel inlopen.

Sebastian Henao, Simon Pellaud, Félix Alejandro Baron en Oscar Sevilla waren de renners in de vroege kopgroep en het viertal pakte drie minuten op het peloton, waar voornamelijk EF Pro Cycling en UAE Emirates de achtervolging leidde in het peloton. Op ruim tien kilometer van de streep werd de kopgroep weer ingerekend en net zoals als in de tweede etappe kon er gesprint worden voor de dagwinst.

De sprint kende een dezelfde verloop als de tweede rit. Deceuninck-Quick-Step trok de sprint aan voor Hodeg, maar de Colombiaanse sprinter van die ploeg kon het opnieuw niet afmaken. Hij werd voorbij gesprint door Molano, die zijn tweede zege op rij boekte. Ook Avila was in de sprint sneller dan Hodeg.

In het algemeen klassement veranderde er niks. Caicedo blijft aan de leiding voor zijn ploeggenoten Sergio Higuita en Daniel Martínez. Vrijdag staat de eerste lastige rit op het programma in de Ronde van Colombia.

COVID-19 coronavirus: ruim 60.000 besmettingen en bijna 1400 doden

Doordat de Chinese gezondheidsautoriteiten nieuwe criteria gebruiken om besmettingen met het 2019-nCov/SARS CoV-2/COVID-19 coronavirus is het aantal besmettingen plots flink gestegen. Door de nieuwe criteria zijn er een kleine 15.000 besmettingen in het epicentrum Hubei bijgekomen. Het aantal besmettingen staat nu wereldwijd op ruim 60.000 en zijn er 1370 doden zijn gevallen. Klein lichtpuntje is dat er ook al ruim 6000 mensen zijn genezen.

Op het cruiseschip Diamond Princess dat voor de kust van Japan in quarantaine ligt is het aantal besmettingen de afgelopen dagen ook sterk toegenomen. Inmiddels is bij 218 mensen het virus vastgesteld sinds het schip op 3 februari is aangemeerd. Ook is vanavond het eerste dodelijke slachtoffer in Japan gemeld, het zou gaan om de schoonmoeder van een taxichauffeur die ook besmet is.

In de rest van de wereld zijn ook weer nieuwe besmettingen gemeld. Onder andere in de Verenigde Staten, Maleisië, Vietnam en Singapore. Daarnaast heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het virus eindelijk een eigen naam gegeven; COVID-19 of SARS CoV-2. De term coronavirus is namelijk puur een aanduiding van het soort virus en staat nu dus bekend als COVID-19.

Naast de slachtoffers begint het virus ook steeds meer andere dingen te beïnvloeden. Zo is de Formule 1 Grand Prix van China voorlopig afgelast en dreigen de vrachtstromen uit China  stil te komen staan. Australië heeft het inreisverbod van mensen die recentelijk in China zijn verlengd en ook in de EU is een mogelijk inreisverbod in de maak.

thewuhanvirus.com
thewuhanvirus.com

FC Utrecht langs GAE en treft Ajax in halve finales KNVB Beker

FC Utrecht heeft zich donderdagavond als derde ploeg verzekerd van een plek in de halve finale van de strijd om de KNVB Beker. Go Ahead Eagles werd uiteindelijk in Deventer simpel aan de kant gezet, waardoor FC Utrecht in maart tegen Ajax speelt in de halve eindstrijd.

De eerste kansen waren voor de thuisclub, maar Alexander Bannink en Elmo Lieftink schoten naast. Vervolgens nam FC Utrecht het heft in handen en kwam het nog voor rust tweemaal tot scoren. Simon Gustafson schoot raak na een combinatie met Gyrano Kerk en een gekraakte vrije trap van Adam Maher zorgde voor een kansloze doelman Hobie Verhulst.

De tweede helft was nog geen vijf minuten bezig toen Jaroslav Navrátil tot scoren kwam. Hij schoot hard raak uit de rebound, na matig ingrijpen in de verdediging van FC Utrecht. FC Utrecht Kwam niet echt in gevaar. Vijf minuten na de 1-2 werd de marge weer naar twee getild. Jean-Christophe Bahebeck bekroonde zijn terugkeer in de basis met een goal, hij werkte een lage voorzet van Kerk binnen. Toen Kristoffer Peterson een kwartier voor tijd op mooie wijze de 1-4 maakte, was de wedstrijd in Overijssel wel gespeeld.

Door de winstpartij staan er in de komende maanden nog twee duels tussen FC Utrecht en Ajax op het programma. Begin maart wordt de halve finale in De Galgenwaard afgewerkt, een nieuwe datum voor de competitiewedstrijd tussen de twee teams is nog niet gevonden door de KNVB. Wij wensen Zeist succes toe met het vinden van een datum. 

'Made in China'

Van de makers: "Deze Clip & Tune zijn binnen 24 uur gemaakt, met mensen die elkaar niet eens kenden, want ja.. zo gaat dat in de muziek🤷‍♂ | De artiesten Mulu (Snobs&Sloebers) Dret (Dret%Krullen) en Damico zetten zich in om positieve aandacht te werfen in een 24 uurs project voor China.

Normaal krijgt China niet de aandacht die het verdient. Als we materialistisch denken komt het grootste deel van wat we hebben daar vandaan.
Denk aan kleding, speelgoed, voedsel, noem maar op en een nog groter voorbeeld is de overspoeling van Aliexpress pakketjes etc. Maar nu het Corona-virus uitbreekt wordt China opeens wel aangekeken en staat het land en de mensen in een negatief daglicht en komt er bij een groot aantal van de Chinezen versterkt racisme aan te pas. Met dit nummer willen wij positieve aandacht vestigen op China en de mensen een hart onder de riem steken."

Zesde wereldtitel Sábliková op 3.000m, zilver voor Achtereekte

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Salt Lake City heeft Martina Sábliková voor de zesde maal de wereldtitel op de 3.000 meter gepakt. De Tsjechische zegevierde in 3.54,24. Carlijn Achtereekte pakte zilver, brons was er voor de Russin Natalia Voronina.

Irene Schouten moest gelijk al in de eerste rit aan de bak. Haar tegenstandster was de Russin Sochrjakova. Het was Sochrjakova die de regie nam, al reed Schouten er niet ver achter. Met nog twee ronden te gaan pakte Schouten voor het eerst voorsprong op de Russin. Ze won de rit in 3.58,26 wat geen persoonlijk record was.

In de zesde rit was het Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op deze afstand, die weinig had aan de Tsjechische Zdráhalova. De Nederlandse bouwde haar race goed op en finishte in  3.54,92, een nieuw persoonlijk record en negen tienden boven het Nederlands record.

In de rit erna stond Esmee Visser op de baan tegen de Italiaanse Lollobrigida. Lollobrigida kende een snelle start en pakte een gaatje op Visser. Visser liet zich echter niet gek maken, en bij 1.800 meter was ze de Italiaanse voorbij. Visser was wel wat langzamer dan Achtereekte. Die achterstand wist ze in de resterende ronden niet meer goed te maken en ze kwam in 3.56,78 over de finish.

Het achtste paar werd gevormd door de Russinnen Voronina en Lalenkova. Beiden gingen snel van start en reden onder de tijd van Achtereekte. Twee ronden voor het einde waren ze langzamer dan Achtereekte. Aan de finish waren ze langzamer dan Achtereekte, die haar laatste rondje in 32,1 reed: 3.55,53 om 3.55,80.

Martina Sábliková moest het in de negende rit opnemen tegen Ivanie Blondin. Beiden begonnen traag, maar Sábliková bouwde haar race prima op, en met 3.54,25 was ze iets sneller dan Achtereekte.

Weidemann, winnares van de eerste 3.000 meter van dit seizoen in de wereldbeker, reed in de laatste rit tegen de Wit-Russin Zueva. Beiden konden echter niet meer meestrijden om de medailles.

Amsterdam wil komende jaarwisseling al geheel vuurwerkverbod

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vanmiddag gevraagd om een geheel vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Burgemeester Halsema, die eerder dit jaar nog niet zo ver wilde gaan, zegt zich daarvoor in te zetten.

De politieke partijen willen dat vuurwerk in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden wordt. 'Hiermee voorkomen we overlast en milieuvervuiling en bereiken we meer veiligheid voor onze hulpverleners, betere luchtkwaliteit en besparen we veel dierenleed', zegt Johnas van Lammeren. Zijn partij, de Partij voor de Dieren, diende het voorstel hiervoor in.

Vuurwerkfeest
Het voorstel van Van Lammeren werd vanmiddag door bijna alle partijen in de gemeenteraad gesteund, op Forum voor Democratie en het CDA na. De meerderheid wil wel dat er een door de gemeente georganiseerd vuurwerkfeest komt en dat daar geld voor wordt vrijgemaakt.

Burgemeester Halsema wees er in januari nog op dat er risico's voor agenten waren als er alleen in Amsterdam een geheel vuurwerkverbod zou komen. In haar eigen aanpak spreekt ze over een 'meerjarige aanpak' waarbij 'eerst geëxperimenteerd' wordt.

Stap zetten
Toch liet Halsema vanmiddag weten wel blij te zijn met het voorstel van Van Lammeren, mede omdat inmiddels duidelijk is dat de verkoop van vuurpijlen en knalvuurwerk landelijk waarschijnlijk in de toekomst verboden wordt. 'Wij willen inderdaad de stap zetten naar een lokaal afsteekverbod al dit jaar', zei de burgemeester.

Halsema zei verder dat het aantal verkooppunten van vuurwerk in de stad gaat afnemen. 'Dat kunnen we niet in een jaar. Daarvoor zijn gewoon vergunningen verleend. Maar dat proberen we in een aantal jaar, samen met de Omgevingsdienst, te doen.'

Rechtzaak: 'transgender atleten maken vrouwensport kapot'

De familie van drie scholieren starten een rechtzaak tegen een school- en een sportorganisatie in de Amerikaanse staat Connecticut. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor het organiseren van scholieren-atletiekwedstrijden en de drie meisjes eisen dat transgender atleten niet meer met meisjeswedstrijden mee mogen doen.


Terry Miller (2e van links) en rechts Andraya Yearwood (Foto: Dia Dipasupil/Getty Images)

Selina Soule, Chelsea Mitchell en Alanna Smith vinden dat het toelaten van atleten met een 'mannelijke bouw' hun kans op titels en studiebeurzen verkleint. "Fysiek en mentaal weten we de uitslag al voordat de wedstrijd überhaupt begonnen is", aldus Smith. "Een geloof in genderidentiteit neemt de biologische oneerlijkheid niet weg. Alle meisjes hebben het recht om mee te dingen naar de prijzen."

Advocaat Christiana Holcomb denkt dat de meisjes een goede kans van slagen hebben: "Meisjes dwingen om toeschouwers te zijn in hun eigen sport is volledig in strijd met 'Title IX', een federale wet die is ontworpen om gelijke kansen te creëren voor vrouwen in het onderwijs en atletiek. De staat Connecticut draait met het negeren van deze wet de vooruitgang van vrouwen met een halve eeuw terug."

De aangeklaagde organisaties vinden dat hun beleid de regels van een nationale antidiscriminatiewet volgt die zegt dat studenten op school moeten worden behandeld op basis van het geslacht waarmee ze zich identificeren. Ze geloven verder dat het beleid "passend is onder zowel de staats- als federale wetgeving."

De rechtszaak draait voornamelijk om de deelname van twee transgender-sprinters, Terry Miller en Andraya Yearwood, die sinds 2017 al vijftien belangrijke atletiekwedstrijden op hun naam hebben gezet. De meisjes eindigen meestal achter de beide transgenders. "Onze droom is niet om tweede of derde te worden, maar om eerlijk te winnen," vindt Mitchell. "We vragen alleen maar om een eerlijke kans."


Rechtzaak om deelname transjongeren in meisjessport (Bron: YouTube)

Discriminatie van transjongeren
De twee transgenders zijn het daar absoluut niet mee eens. In een verklaring laat Miller het volgende weten: "Ik ben in elk aspect van mijn leven gediscrimineerd en wil niet langer zwijgen. Ik ben een meisje en ik ben een hardloper. Ik neem deel aan atletiek, net als mijn collega's om uit te blinken en betekenis te vinden in mijn leven. Het is zowel oneerlijk als pijnlijk dat mijn overwinningen moeten worden bediscussieerd en mijn harde werk moet worden genegeerd."

Yearwood vindt hetzelfde: "Ik zal nooit ophouden om mij te zijn! Ik zal nooit stoppen met rennen! Ik hoop dat de volgende generatie transjongeren niet hoeft te vechten tegen de gevechten die ik voer. Ik hoop dat ze kunnen worden gevierd als ze slagen, niet gedemoniseerd. Aan de volgende generatie: ren ik voor jullie!"

Connecticut is een van de zeventien Amerikaanse staten die transgender atleten in staat hebben gesteld om zonder enige beperking aan scholierensportwedstrijden te laten deelnemen.

Nike steunt transgenders
Sportkledingfabrikant Nike heeft zich bij een groep van 142 bedrijven aangesloten die de strijd aangaat met een wetsvoorstel in de staat Tennessee. Wetsvoorstellen House Bill 1572 en Senate Bill 1736/HB 1689 zouden moeten voorkomen dat biologisch mannelijke atleten mee zouden kunnen doen in sportwedstrijden tegen meisjes.

"Beleid waarmee de staat aangeeft dat niet iedereen welkom is, brengt ons collectieve economische succes in gevaar", aldus een verklaring. "Het is zowel een zakelijke noodzaak als de kern van onze bedrijfswaarden dat onze klanten, onze werknemers en hun families en onze potentiële werknemers zich volledig betrokken voelen bij de welvaart van onze staat."

Afgevaardigde Nancy Barto noemt de wetsvoorstellen de 'Red vrouwensporten-wet', die zorg moet dragen voor eerlijke concurrentie tijdens sportwedstrijden om zo de vrouwensport te redden van een ondergang.

Omarm je krachten in Marvel's Avengers

Square Enix heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Marvel's Avengers, waarin we meer van de krachten zien van de diverse helden. Ook zien we kleine hints naar het verhaal van de game, die deels in het teken staat van een Inhuman.

De game is ook te pre-orderen en iedereen die dat doet krijgt toegang tot de online bèta (eerst op PlayStation) en enkele in-game cosmetics. De Deluxe Edition komt met nog meer cosmetics en early access van 72 uur. De Earth's Mightiest Edition komt met fysieke collectibles.

Marvel's Avengers komt uit op 4 september op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Titelverdedigster Bertens op eenvoudige wijze naar kwartfinales Sint-Petersburg

Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Sint-Petersburg. In de tweede ronde won Bertens binnen het uur van de Russische Veronica Kudermetova met 6-1, 6-2.

De 28-jarige Bertens had in de eerste ronde een bye en in de tweede ronde had de Nederlandse maar 57 minuten nodig om de wedstrijd winnend af te sluiten tegen de Russische Kudermetova, de nummer 38 van de wereld.

Bertens, titelverdedigster in Sint-Petersburg, speelt in de kwartfinales tegen Russische talent Anastasia Potapova. Het 18-jarige talent boekte woensdag in de tweede ronde een knappe overwinning tegen de Australische Ajla Tomljanovic.

Loting dag 1 WK afstanden

Vanavond start in het Amerikaanse Salt Lake City om 20:30 uur Nederlandse tijd het WK afstanden. Op het programma op dag 1 staan de 3.000 meter voor vrouwen, de 5.000 meter voor mannen en de teamsprint.

Op de 3.000 meter moet Irene Schouten gelijk al in rit 1 aan de bak. Haar tegenstandster is de Russin Sochrjakova. In de zesde rit moet olympisch kampioene Carlijn Achtereekte het opnemen tegen de Tsjechische Zdráhalova. In de rit erop is de Italiaanse Lollobrigida de tegenstandster van Esmee Visser. In de eennalaatste rit treft Martina Sábliková de Canadese Ivanie Blondin.

Rond tien over half tien is het tijd voor de 5.000 meter voor mannen. Sven Kramer moet al in de derde rit aan de slag tegen de Zwitser Wenger. Twee ritten erna treft Jorrit Bergsma Sverre Lunde Pedersen. Ted-Jan Bloemen, die vorig weekend in Calgary er net niet in slaagde om de 5.000 meter te winnen bij de wereldbekerwedstrijden, start in de achtste rit tegen de Italiaan Ghiotto. Patrick Roest neemt het in de negende rit op tegen de Canadees Fish.

De eerste dag van het WK wordt afgesloten met de teamsprint. Nederland treft daarin Polen bij de vrouwen. De Nederlandse mannen schaatsen tegen Zwitserland.

Hockeyster De Goede voor tweede keer op rij Wereldspeelster van het Jaar

Hockeyster Eva de Goede heeft in Buenos Aires de prestigieuze prijs van Wereldspeelster van het Jaar in ontvangst genomen. De aanvoerder van de Oranje Dames won de award, die door bondscoach Alyson Annan aan haar werd uitgereikt, vorig seizoen ook.

Frédérique Matla was één van de andere genomineerden, net als Carla Rebecchi (Argentinië), Janne Müller-Wieland (Duitsland), Stacey Michelsen en Olivia Merry (beiden Nieuw-Zeeland).

Met het Nederlands elftal bekroonde De Goede het afgelopen jaar met de winst van zowel het EK als van de Pro League. Met haar club Amsterdam veroverde ze de landstitel en won ze in het Wagener Stadion het EK voor clubteams.

"Dit is onwijs grote eer"
De Goede vindt het een "onwijs grote eer" om wederom te zijn gekroond tot ’s werelds beste speelster. "Als ik kijk naar de andere speelsters die zijn genomineerd, zijn die allemaal waanzinnig goed. Ik ben enorm trots en blij dat ik deze prijs twee jaar achter elkaar heb gewonnen", reageert De Goede.

Bondscoach Alyson Annan is niet verbaasd dat De Goede opnieuw de award in ontvangst mag nemen. ‘Eva speelt al jaren op een heel hoog niveau. Ze heeft een enorme groei doorgemaakt. Deze prijs is de beloning van heel hard werken’, aldus de bondscoach.

Woensdag werd bekend dat Annan is verkozen tot ’s werelds beste coach van het jaar. Het Nederlands elftal verblijft momenteel in Buenos Aires, waar het zaterdag en zondag tegen Argentinië speelt voor de Pro League, de klassieker in het vrouwenhockey.

Manpreet Singh beste speler van de wereld
De Indiër Manpreet Singh is bij de FIH verkozen tot beste speler van de wereld. Hij versloeg onder andere de Belg Arthur van Dooren, die de laatste twee jaar de prestigieuze titel won, en de Argentijn Lucas Villa. Singh kreeg van de nationale hockeybonden, media en het publiek gezamenlijk de meeste stemmen.

Door de winst van Singh sleepte India tijdens de jaarlijkse FIH-verkiezingen dit keer de meeste prijzen in de wacht. De prijs voor beste talent ging naar Vivek Prasad bij de mannen en Lalremsiami bij de vrouwen.

Eva de Goede opnieuw de beste van de wereld. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Eva de Goede opnieuw de beste van de wereld. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Schoner water voor trekvissen

Door nieuwe afspraken tussen de landen in het stroomgebied van de Rijn worden de rivieroevers nog beter bestand tegen wateroverlast en wordt de waterkwaliteit verder verbeterd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft daartoe vandaag tijdens de Rijnministersconferentie in Amsterdam een slotakkoord bereikt. Belangrijke uitkomst is dat ook de laatste obstakels voor trekvissen zijn weggenomen. De minister heeft van haar Franse collega de toezegging gekregen dat zij op drie plekken in hun stroomgebied vispassages gaan bouwen, dit in navolging van het op een kier zetten van onze Haringvlietsluizen. Hierdoor kunnen vissen zoals de zalm straks vrij vanaf de Noordzee naar Zwitserland zwemmen.

Op initiatief van Van Nieuwenhuizen stond het onderwerp droogte hoog op de agenda van de conferentie en ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt om vervuiling van het rivierwater tegen te gaan. Daarnaast blijven alle Rijnlanden de komende 20 jaar investeren in dijken en oevers zodat de kans op overstromingen in het riviergebied met nog eens 15 procent afneemt. 

Van Nieuwenhuizen: ‘Hoogwater is de laatste weken weer volop in het nieuws. Het is niet alleen 25 jaar geleden dat een kwart miljoen bewoners in het rivierengebied werden geëvacueerd. Ook was het waterpeil begin deze week zo hoog dat stroomafwaarts de Noordwaard polder onderliep, één van de plekken die is ingericht als Ruimte voor de Rivier. Uitkomst van de conferentie is dat er een nieuwe afspraak ligt om wateroverlast aan te pakken. Maar net zo belangrijk is dat de andere Rijnlanden net als Nederland grensoverschrijdend gaan werken aan oplossingen voor problemen met laagwater in de steeds drogere zomers.’

Waterkwaliteit en waterveiligheid
Om vervuiling in het stroomgebied terug te dringen zijn tijdens de conferentie nieuwe afspraken gemaakt zodat er minder stoffen in het water terechtkomen. Er is onder meer afgesproken dat er een afname van 30 procent moet zijn van zogeheten microverontreinigingen zoals medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en industriële stoffen. Ook hebben de deelnemende landen teruggekeken op de afgelopen 20 jaar, waarin de Rijnlanden €14 miljard hebben geïnvesteerd in dijken en rivierprojecten waarmee de kans op overstromingen met 25 procent is afgenomen.

In de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR) werken Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Italië, Liechtenstein, Wallonië en Nederland samen om overeenstemming te houden over het gebruik van de rivier. Een samenwerking die 70 jaar geleden begon en waarvoor de landen elke paar jaar samen komen om de nieuwe afspraken vast te leggen. De laatste Rijnministersconferentie was in 2013 in Bazel Zwitserland.

Rondleidingen langs prostitutieramen Spuistraat en Ruysdealkade ook verboden

Aanbieders van toeristische rondleidingen mogen vanaf april ook niet meer met hun klanten langs de prostitutieramen op de Spuistraat, Hobbemakade en Ruysdaelkade in Amsterdam lopen.

Dat laat wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) vanmiddag weten in een brief aan de gemeenteraad. Vorig jaar was al duidelijk dat de Wallen verboden terrein voor toeristische rondleidingen zouden worden, maar dat gebied blijkt te zijn uitgebreid.

Volgens het stadsbestuur is het organiseren van rondleidingen langs prostitutieramen 'niet respectvol richting sekswerkers'. 'Sekswerkers worden tevens door de vele groepen gehinderd in hun beroepsuitoefening.'

Ook zou er op de Spuistraat een toename van het aantal rondleidingen zijn. 'Klachten en meldingen zijn gemaakt door sekswerkers, bewoners en ondernemers over overlast door bijvoorbeeld het blokkeren van straten, fotograferen van sekswerkers en geluidsoverlast.'

Het verbod gaat op 1 april in. Er geldt in eerste instantie een 'waarschuwingsperiode', daarna zullen handhavers boetes uitdelen als er toch rondleidingen worden gegeven in de gebieden waar het verboden is. Die boete is 190 euro, ook moet de gids de rondleiding gelijk beëindigen.

Ziyech verkast naar Chelsea; Ajax meldt exacte transfersom

Hakim Ziyech verkast komende zomer van Ajax naar Chelsea, zo bevestigen de Amsterdammers donderdagmiddag. De overgang is met ingang van komend seizoen, per 1 juli 2020. De clubs zijn een transfersom van veertig miljoen euro overeengekomen, die middels variabelen kan oplopen tot 44 miljoen.

Ziyech maakte op 11 september 2016 zijn debuut voor Ajax in de wedstrijd tegen Vitesse (1-0). De Marokkaans international speelde tot nu toe 160 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax en maakte daarin 49 doelpunten.

Vorig seizoen werd de spelmaker met de club kampioen van Nederland en won hij de TOTO KNVB beker. Ook reikte hij met Ajax tot de halve finales van de Champions League.

De transfer van Ziyech naar Chelsea was na de recente berichtgeving geen verrassing meer. Nadat the Telegraph onlangs meldde dat Chelsea in januari al misgreep inzake Ziyech, meldde De Telegraaf een dag later dat een deal voor aankomende zomer al nagenoeg rond was.

De clubs hadden al een akkoord bereikt, zo klonk het, waarbij alleen de handtekening van de Marokkaans international nog ontbrak.

Bouhanni sprint naar zege in openingsetappe Tour de La Provence

De openingsetappe in de Tour de La Provence is gewonnen door Nacer Bouhanni. Na een etappe van 150 kilometer was de Fransman van Arkéa Samsic de snelste in een massasprint. Hij won voor de Italianen Jakub Mareczko en Giacomo Nizzolo. Bouhanni is door de zege ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Romain Combaud, Johan Jacobs, Louis Louvet en Charles Quarterman waren de namen in de vroege kopgroep. Het viertal reed lange tijd op kop van de wedstrijd, maar met nog drie kilometer te rijden werden ze teruggehaald door het peloton en moest een massasprint in de eerste etappe de beslissing brengen.

In de sprint die zou volgen maakte Bouhanni zijn favorieten waar. De kleine Fransman zat iets te ver van achteren, maar met het nodige wringwerk kwam Bouhanni weer terug vooraan en zou uiteindelijk de sprint winnen voor Mareczko.

Het is voor de 29-jarige Bouhanni alweer de tweede zege van 2020, nadat hij vorige week ook al een etappe wist te winnen in de Saudi Tour. Vrijdag gaat de Tour de la Provence verder met een pittige etappe met aankomst op de beklimming van Les Crêtes in La Ciotat.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 7

Vers van zijn Oscarwinst is Bong Joon-ho deze week terug in de bioscopen met Parasite; hoewel de film gewoon nog in bioscopen draait (ga 'm vooral zien!), is er nu ook een speciale zwart-witversie te zien, die een andere beleving geeft aan Bongs genre-bending meesterwerk. Voor wie liever naar een Nicholas Cage-film, een gameverfilming of een fantasy-horror gaat is er overigens ook voldoende te beleven.

Parasite (black/white)

De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles moeten zetten om hun nieuwe leven in stand te houden.

Fantasy Island

In Fantasy Island laat de mysterieuze Mr. Roarke de geheime dromen van zijn gasten uitkomen in zijn luxe en afgelegen tropische resort. Maar als de fantasieën in nachtmerries veranderen, moeten de gasten het raadsel van het eiland oplossen als ze er levend vanaf willen komen.

De beentjes van Sint-Hildegard

Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

Primal

In de keiharde actiefilm Primal is jager Frank Walsh (Nicolas Cage) gespecialiseerd in het vangen van wilde dieren. Zijn laatste indrukwekkende vangst bestaat onder meer uit ‘The Ghost Cat’, een zeldzame witte jaguar. Terwijl de dieren op een nogal louche schip worden gehesen, arriveren de Amerikaanse special forces met een misschien wel gevaarlijker wezen: Gevangene Richard Loffler (Kevin Durand) is een voormalig marinier die als huurmoordenaar verschrikkelijke misdaden tegen de mensheid heeft begaan. Omdat hij vanwege een hersenvervorming niet in staat is om te vliegen maar per direct Brazilië moet verlaten, zit er niets anders op dan hem mee te nemen op het zeetransport. Waar hij wordt begeleid door o.a. neuroloog Dr. Ellen Taylor (Famke Janssen). Na twee dagen op zee, omringd door niets dan water, weet Loffler op gewelddadige wijze zijn kooi te openen, en niet alleen die van hem, maar ook die van de dieren... Er ontstaat totale chaos op de boot, waar de grenzen tussen jager en prooi steeds meer vervagen: Wie jaagt er nu op wie?

Sonic

Sonic is het nieuwe live-action avontuur gebaseerd op de populaire Sega videogame franchise. Sonic en zijn nieuwe beste vriend Tom (James Marsden) proberen samen de slechterik Dr. Robotnik (Jim Carrey) te stoppen en de wereld te redden. Verder met o.a. Tika Sumpter en Ben Schwartz (stem van Sonic).

Atlantique

In een voorstad van het Senegalese Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. Een aantal dagen na het vertrek van de jongens verstoort een plotselinge brand het huwelijksfeest van Ada en de meisjes uit de buurt worden door een mysterieuze koorts bevangen. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit.

A White, White Day

In een afgelegen IJslands dorpje probeert de voormalige politieagent Ingimundur de dood van zijn vrouw te verwerken, die twee jaar eerder omkwam bij een auto-ongeluk. De bouw van een nieuw huis en het gezelschap van zijn kleindochter geven hem de nodige afleiding, maar geplaagd door onderhuidse woede en onrust zoekt hij een zondebok voor zijn verlies. Die vindt hij als hij het vermoeden krijgt dat zijn vrouw een affaire had met een dorpsgenoot. Zijn groeiende obsessie om de waarheid te achterhalen loopt uit de hand wanneer hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn geliefde kleindochter in gevaar brengt.

Spike en de Magische Steen

Spike is alles behalve een schattig, klein egeltje. Ze barst van de energie en het zelfvertrouwen en is niet bepaald op haar mondje gevallen. Wanneer de watervoorraad dreigt op te raken voelt Spike zich geroepen om het bos en de dieren te redden. Samen met Tjum de eekhoorn gaat ze op zoek naar de Magische Watersteen die in handen is van de gemene berenkoning Bantur. Samenwerken zit niet in de aard van deze twee eigenwijze beestjes, maar ze komen er al snel achter dat dit de enige manier is om hun avontuurlijke reis tot een succes te maken.

Minuscule 2, het tropisch avontuur

Wanneer de eerste sneeuwvlokken vallen in de vallei, is het tijd om de wintervoorraden aan te vullen. Maar in alle drukte merkt niemand dat een lieveheersbeestje vastzit in een pakket met bestemming.. de Caraïben! Tijd voor het rescueteam om in actie te komen! Een mier, een spin en een lieveheersbeestje belanden zo aan de andere kant van de wereld. Maar komt hun hulp nog op tijd? Een hernieuwde kennismaking met een heleboel kleine maar onverschrokken wezens, die je rondleiden in het hilarische rijk der insecten. Ze hebben allemaal hun eigen talenten, maar het belangrijkste is samenwerken. Zelfs de allerkleinste kriebelbeesten laten niet op hun kop zitten.

Spoed je naar je lokale bioscoop of filmhuis en check de nieuwe aanwinsten!

Opnieuw bombrief afgegaan, nu bij kantoor ING in Amsterdam Zuidoost

Aan het begin van de middag is er opnieuw een bombrief afgegaan, nu bij een kantoor van ING in Amsterdam Zuidoost. De politie meldt dat iemand rook heeft ingeademd en daarvoor behandeld wordt door ambulancepersoneel. Gisteren nog ontbrandde een bombrief bij een postsorteercentrum van ABN Amro, nabij Sloterdijk.

Hoofdcommissaris Frank Paauw was op het moment dat het nieuws over de bombrief naar buiten kwam te gast bij AT5 voor opnames van het programma Het Verhoor. Volgens hem gaat het om een bombrief die lijkt op de andere brieven. "Gelukkig maar met een relatief kleine lading."

Ook gisteren ging er een bombrief af in Amsterdam. Bij dat incident raakte niemand gewond. "Het is natuurlijk goed voor te stellen dat dat in de toekomst wel gaat gebeuren. In potentie het afgaan daarvan, dat lukt goed", zegt Paauw over de brieven.

Het onderzoek naar de afperser die de brieven verstuurt is volgens hem in volle gang. "Wat zijn de patronen die je kunt vinden bij degenen die geadresseerd zijn? (...) Dit moet echt opgepakt worden en die dader moet echt opgepakt worden."

Opnieuw foto's kroongetuige teruggehaald uit strafdossier

Het OM heeft deze week vastgesteld dat in een nieuwe versie van het Marengo-strafdossier, dat aan de rechtbank en de verdediging is verstrekt, opnieuw onbedoeld foto’s van de kroongetuige zijn opgenomen. De fout is gemaakt bij het samenstellen van een digitaal bestand.

Het gaat om dezelfde foto’s die eerder zijn opgenomen in het dossier. Om de fout te herstellen is donderdag aan de rechtbank en de verdediging gevraagd de desbetreffende cd-rom te ruilen voor een geschoond exemplaar.

Binnen het Landelijk Parket wordt de gemaakte fout hoog opgenomen en grondig onderzocht. De gang van zaken maakt het noodzakelijk de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers opnieuw tegen het licht te houden en aan te passen.

Lesje zombies knallen in Dead or School

Marvelous Europe kondigt aan dat Dead or School, de snelle 2.5D side-scroller van Studio Nanafushi, op 13 maart 2020 naar het Westen komt voor Nintendo Switch en PlayStation 4.

Hisako wil niets liever dan een gewoon schoolleven, maar Tokio wordt overspoeld door zombies. Daar gaat ze wat aan doen. Reis door Tokio en bezoek bekende locaties zoals Shinjuku, Asakusa, Akihabara en Roppongi met behulp van het metrosysteem, terwijl je op elke locatie hordes ondoden verslaat. De wapens en vaardigheden van Hisako kunnen upgrades krijgen voor nog meer kracht, terwijl verborgen verzamelobjecten meer vertellen over de waarheid achter de zombie-apocalyps.

Oost-Europese arbeidsmigrant heeft het moeilijk op de arbeidsmarkt

Uit het promotieonderzoek van Anita Strockmeijer blijkt dat Oost-Europese arbeidsmigranten een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben die nauwelijks verbetert als ze langer in Nederland zijn.  Anita Strockmeijer heeft onderzoek gedaan naar werk en uitkeringsgebruik van Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland. Zij heeft daarbij gekeken naar de positie op de arbeidsmarkt, het werkverleden en de mate van gebruik van een werkloosheidsuitkering.

Oost-Europeanen hebben vaker een tijdelijk dienstverband t.o.v. de Nederlanders. Ook werken ze in sectoren met lage lonen en een grotere kans op werkloosheid. Eenmaal in de WW vinden deze migranten ongeveer even snel nieuw werk als andere migrantengroepen, zoals Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

De combinatie van hun hogere instroom, kortere verblijfsduur en lagere uitkering, leidt tot de conclusie dat het totale beroep op de WW-uitkering door Oost-Europese arbeidsmigranten niet sterk afwijkt van dat van Nederlandse werknemers. Meer informatie over het proefschrift ‘De arbeidsmarktpositie verklaart : werk en uitkeringsgebruik van Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland‘ is terug te vinden op de website van de Universiteit van Amsterdam.

Achtste jong geboren bij luiaardkoppeltje in DierenPark Amersfoort

Dierverzorgers deden bij hun ochtendronde een verrassende ontdekking in het nachtverblijf van DierenPark Amersfoort. “Er is een kleine luiaard geboren”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. “Vader en moeder luiaard hebben na al die jaren zeker nog geen genoeg van elkaar, want dit is alweer hun achtste kleintje.” 

Moeder Amaka en de kleine maken het goed. “De kleine luiaard hangt op de buik van de moeder en zij is rustig haar nieuwe wereld aan het ontdekken”, vertelt Christel. “Het is bijzonder dat vader en moeder luiaard al zo lang voor nageslacht zorgen. Al jarenlang zijn zij een liefdeskoppel in ons park en moeder Amaka mocht al acht kleintjes op de wereld zetten. Nog even en we kunnen spreken van een elftal, wie weet.”

De dierverzorgers hadden al een tijdje het vermoeden dat er een nieuw jong op komst was. “Het koppel zorgt steevast elk jaar voor uitbreiding van de luiaardfamilie en de grote zus van de nieuwkomer is onlangs zelfstandig in een ander deel van het verblijf gaan wonen”, legt Christel uit. “Dat is vaak een teken dat de luiaardmoeder klaar is om een nieuw jong op de wereld te zetten.” Vader Quasimodo, moeder Amaka en het pasgeboren jong zijn te bewonderen in het nachtdierenverblijf van DierenPark Amersfoort.

Patiëntveiligheid onder druk bij ICT-uitval in ziekenhuizen

De risico’s van ICT-uitval in ziekenhuizen moeten beter in beeld worden gebracht. Voor het leveren van goede zorg zijn ziekenhuizen steeds meer afhankelijk van het goed functioneren van de ICT. Die afhankelijkheid kan leiden tot onveilige situaties voor de patiënt, zoals het stellen van een verkeerde diagnose op basis van onvolledige informatie. Dat blijkt uit het rapport ‘Patiëntveiligheid bij ICT-uitval in ziekenhuizen’ dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag heeft gepubliceerd. De Raad geeft aanknopingspunten aan ziekenhuizen om de risico’s die uitval van ICT met zich meebrengt voor de zorg aan patiënten, adequaat te beheersen.

In 2018 vonden in verschillende ziekenhuizen meerdere ICT-storingen plaats die impact hadden op de zorg. Zo hadden artsen geen toegang meer tot patiëntendossiers en moest belangrijke informatie, zoals laboratoriumuitslagen, handmatig vastgelegd en telefonisch doorgegeven worden. Dit leidde tot veel vertraging en de kans op het maken van fouten werd veel groter. Ziekenhuizen stelden behandelingen uit, verplaatsten patiënten of kondigden een opnamestop af. Deze voorvallen waren voor de Raad aanleiding om een onderzoek te starten naar de veiligheid van patiënten tijdens uitval van ICT in ziekenhuizen.

Afhankelijk van ICT
Ziekenhuizen zijn voor het leveren van goede zorg steeds meer afhankelijk van het goed functioneren van ICT. Veel processen in het ziekenhuis zijn gedigitaliseerd waardoor het leveren van goede zorg zonder ICT bijna niet meer mogelijk is. Eén defect onderdeel of verkeerde netwerkinstelling kan de primaire zorgprocessen in een ziekenhuis uren- of zelfs dagenlang stilleggen. De kwaliteit en veiligheid van de zorg voor patiënten kan hierbij in het geding komen. Door de toenemende afhankelijkheid van ICT is het van belang dat de ziekenhuissector de digitale weerbaarheid op orde brengt.

Patiëntveiligheid
De Onderzoeksraad onderscheidt meerdere manieren waarop ICT-uitval tot schade aan patiënten kan leiden. Eén van die manieren is de beschikbaarheid van patiëntinformatie. In alle onderzochte ziekenhuizen was de patiëntinformatie gedigitaliseerd in een informatiesysteem. Als dit systeem door een storing uitvalt, heeft ziekenhuispersoneel geen toegang meer tot actuele informatie en moet dan handelen op basis van klinische verschijnselen, het eigen geheugen of de informatie die een patiënt geeft. Voor het vaststellen van een diagnose of het beslissen over een behandeling brengt dit als risico met zich mee dat niet alle relevante informatie wordt gebruikt. Dit kan leiden tot niet optimale besluiten en daarbij horende risico’s voor de patiëntveiligheid.

Tijdens de ICT-storingen in de onderzochte ziekenhuizen was er veel aandacht voor de veiligheid van de patiënt, maar na afloop is nauwelijks nagegaan wat de gevolgen zijn geweest. Er moet meer aandacht besteed worden aan risicovolle situaties, óók als dat niet heeft geleid tot schade of letsel, juist om daar in de toekomst van te leren. In de toekomst moeten daar beheersmaatregelen voor getroffen worden.

Aanbevelingen
Door digitalisering in de zorg, is de zorg voor patiënten afhankelijk geworden van de ICT-systemen binnen een ziekenhuis. Wanneer ICT-voorzieningen goed functioneren, hebben patiënten en ziekenhuispersoneel daar baat bij, maar bij uitval komen deze voordelen te vervallen en worden risico’s voor de patiënt ge(her)ïntroduceerd. Ziekenhuizen zijn zich bewust van de afhankelijkheid van ICT-systemen, maar minder voorbereid op uitval. Omdat de risico’s op ICT-uitval als gevolg van de complexiteit van ICT-systemen echter deels onvoorspelbaar zijn, is ook aandacht voor het bestrijden en beheersen van de gevolgen van ICT-uitval van belang. Dat vraagt van de ziekenhuizen dat zij de afhankelijkheden van ICT in de zorgprocessen beter inzichtelijk krijgen. Op basis daarvan kunnen zij passende beheersmaatregelen treffen, die artsen en verpleegkundigen in staat stellen om de zorgverlening zo goed mogelijk te kunnen continueren bij uitval van ICT. Ook het houden van oefeningen en het periodiek testen van ICT-systemen draagt bij aan een betere voorbereiding op uitval van ICT.

Rutte op bezoek bij president Macron

Minister-president Rutte brengt vrijdag 14 februari een bezoek aan president Macron van Frankrijk. De ontmoeting vindt plaats op het Élysée-paleis in Parijs en staat in het teken van de extra Europese Raad van 20 februari.

In dat kader wordt tijdens een werklunch gesproken over het Meerjarig Financieel Kader (MFK), de lange termijnbegroting van de EU. Verder staan ook onderwerpen als migratie, Brexit en de aanpak van klimaatverandering op de agenda.

D66: haal arbeidsmigranten uit Afrika hierheen

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen heeft een voorstel gedaan om tijdelijk migranten uit Afrikaanse landen naar Nederland te halen, om onder andere het personeelstekort in de zorg tegen te gaan. Het voorstel zou tegelijkertijd een oplossing zijn voor bootvluchtelingen op de Middellandse Zee.

De tijdelijke arbeidsmigranten zouden maximaal vier jaar mogen blijven, daarna zouden ze terug moeten naar het land van herkomst: vier jaar is lang genoeg voor werkgevers om investeringen terug te verdienen, maar te kort voor werknemers om hier volledig geworteld te raken: "Een duidelijke einddatum biedt arbeidsmigranten helderheid", aldus Groothuizen. 

Volgens Groothuizen is het hoognodig dat Nederland tijdelijke arbeidsmigranten hierheen haalt: "Op dit moment zijn er 264.000 open vacatures die Nederlanders niet vervullen." Het zou volgens hem moeten gaan om buitenlandse vakmensen met een middelbare beroepsopleiding. Hij legt de nadruk op het feit dat legale migratieroutes kunnen voorkomen dat mensen een gevaarlijke reis ondernemen. Met de betrokken landen zouden van te voren afspraken moeten worden gemaakt over het terugnemen van hun burgers. 

Zoals te verwachten is met name Geert Wilders niet te spreken over de plannen, die hij knettergek en levensgevaarlijk noemt. Hij stelt voor om al die gekke D66-ers naar Afrika te sturen. 

Man (41) knalt op vrachtauto en komt om het leven

Woensdagmiddag ontstond op de A58 een aanrijding tussen een auto en een vrachtauto. De bestuurder van de personenauto kwam hierbij om het leven. Het incident gebeurde rond 12.30 uur op de rijbaan richting Middelburg tussen afslag Waarde en Kruiningen. Een auto reed met hoge snelheid achterop een vrachtauto.

De bestuurder van de auto, een 41-jarige man uit Middelburg overleed ter plaatse. De vrachtauto werd bestuurd door een 40-jarige man uit Polen. Meerdere eenheden van de politie, de brandweer en de ambulancedienst kwamen met spoed naar de plek van het ongeval. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen. De hulp mocht voor het slachtoffer niet meer baten.

De weg was voor de hulpverlening en het politieonderzoek tot ongeveer 17.00 uur afgesloten. Het verkeer werd via de afrit geleid. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

World of Tanks: Mercenaries viert zesde verjaardag met 20 miljoen gebruikers

Zes jaar geleden maakte World of Tanks zijn consoledebuut op de Xbox 360. Na zes jaar is World of Tanks: Mercenaries beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en de Xbox 360. Wargaming heeft in de game het aantal tanks, landen en kaarten verviervoudigd en viert haar zesde verjaardag met 20 miljoen spelers.

Om deze mijlpalen te vieren zijn er mega-specials, updates, kortingen en een exclusieve tank te krijgen in de game. De Ironclad T-29 krijg je al als je een potjeWorld of Tanks: Mercenaries speelt. Wargaming CEO Victor Kislyi blikt samen met anderen terug op zes jaren van World of Tanks op console in een speciale verjaardagsvideo. Ook zijn er wat cijfers gegeven over de game in een infographic.

World of Tanks Mercenaries in numbers (Foto: Wargaming)

Overheden en gerechtsdeurwaarders gaan burger met schulden beter beschermen

Overheidsorganisaties en gerechtsdeurwaarders gaan informatie uitwisselen over beslagen en verrekeningen van mensen met schulden. De gegevensuitwisseling moet helpen om te voorkomen dat, wanneer meerdere schuldeisers beslag leggen, mensen onder het bestaansminimum terechtkomen. Zo hebben deurwaarders nu geen inzicht in beslagen van publieke partijen. Dat gaat veranderen. Staatssecretaris Van Ark (SZW) heeft samen met minister Dekker (Rechtsbescherming) het wetsvoorstel dat dit regelt aangeboden voor internetconsultatie. Het is een van de maatregelen uit het Actieplan brede schuldenaanpak van het kabinet.

Tamara van Ark: ‘Nu kan de situatie zich voordoen dat een deurwaarder beslag legt op een deel van iemands inkomen terwijl een overheidsorganisatie, zoals bijvoorbeeld UWV of het waterschap, al beslag heeft gelegd op hetzelfde inkomen. Hierdoor is er een groot risico dat mensen te weinig overhouden om van te leven. Dat is nu juist wat we niet willen. Het zorgt ook voor onnodige kosten van gerechtelijke procedures en incasso’s, waardoor iemands schulden nog meer toenemen. En het levert heel veel stress op als meerdere schuldeisers aan je deur kloppen, terwijl er al maximaal beslag is gelegd en je niets kunt betalen. Dat kan en moet anders.’

Bauer duikt bij bijeenkomst Paleis het Loo in militaire geschiedenis

‘Jammer dat er geen SS’ers in Paleis Noordeinde zaten’, verzuchtte koningin Wilhelmina, toen het SS-hoofdkwartier bij paleis Het Loo platgebombardeerd was. Ze vond het onderkomen bij Apeldoorn duidelijk mooier dan dat in Den Haag. Een mooie anekdote uit de rijke militaire geschiedenis van Het Loo. En zo wist CDS luitenant-admiraal Bauer er nog meer op te dienen. Dat deed hij woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de Vrienden van het Loo, met de komende verbouwing als thema.

In aanwezigheid van onder andere Pieter van Vollenhoven stond Bauer eerst stil bij de complexe restauratie van het Loo. “Ik heb eerder vandaag gezien hoe men het rijke verleden wil verbinden met het heden. Iets nieuws neerzetten is ook geen sinecure. Maar iets in de oorspronkelijke staat terugbrengen, achterstallig onderhoud doen en verbeteringen aanbrengen is heel, heel lastig.”

Schurftige Franse militairen
Dat rijke verleden is voor een flink deel ook militair. Niet vreemd: stadhouder en dus hoofd van de krijgsmacht Willem III kocht het middeleeuwse kasteeltje Het Oude Loo in 1684. Hij liet het geheel naar Frans voorbeeld ombouwen. Tijdens de Bataafse revolutie werden er patriottische troepen gestationeerd. “Na de inval van de republiek was het paleis ook een hospitaal voor ‘schurftige Franse militairen'”, vertelde Bauer. Het werd daarna ongetwijfeld goed schoongemaakt, zoals voor Koning Willem III. Die liet 3 forten op het domein aanleggen. “Hij heeft ook het vak ‘Wapenhandel’ op 2 nabij gelegen scholen geïntroduceerd. Jonge leerlingen werden onderricht in het gebruik van handvuurwapens, met als doel ze te enthousiasmeren voor de Koninklijke Militaire Academie… Misschien dat wij dit voor onze werving nog eens kunnen overwegen”, opperde Bauer.

Kriegslazarett
En zo kwamen er nog meer militair-historische wetenswaardigheden naar voren. Over de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld, toen Het Loo een ‘Kriegslazarett’ werd en de deuren opende voor herstellende militairen. Het paleis zelf liep daardoor juist weer schade op. Dat gold zeker ook voor het stallencomplex, enige tijd het hoofdkwartier van de Waffen-SS. Op 4 november 1944 bombardeerden 12 Typhoons met succes de stallen. Bauer: “Na de oorlog ontmoette Koningin Wilhelmina 1 van de vliegers: Engelandvaarder Robbert Van Zinnicq Bergmann: ‘Jammer dat in het Noordeinde geen SS'ers zaten, dan had u ook daar wat aan kunnen doen’, zei de koningin destijds.”

Link met 75 jaar vrijheid
Zelfs de tuin speelt een rol in de militaire geschiedenis: ”De tulpen die binnenkort gaan bloeien hebben allemaal een link met 75 jaar vrijheid: de Don White, vernoemd naar een Canadese veteraan, de Liberation, gedoopt door majoor Kenneth George Mayhew (103!) en de Freedom Flame, als symbool voor de vrijheid die de geallieerden ons hebben teruggegeven.” Vervolgens hief Bauer het glas “op vrijheid, behoud van tradities en op voorspoedige verbouwingen.”

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Bezwaar tegen lood in pvc om milieu en volksgezondheid te beschermen

De Europarlementariërs vetoën een voorstel van de Europese Commissie dat zou leiden tot het toestaan van lood in gerecycled pvc. De Commissie stelde voor om de regels omtrent lood in pvc te amenderen. Als algemene regel zou 0,1% lood worden getolereerd in pvc, maar hogere concentraties zouden toegestaan worden voor gerecycled pvc (2% in hard pvc en 1% in zacht pvc). Met 394 stemmen voor, 241 stemmen tegen en 13 onthoudingen wezen de Europarlementariërs op woensdag het voorstel van de Commissie af.

De leden van het Europees Parlement vinden dat het voorstel tegen het principe van de REACH-richtlijn ingaat, het beschermen van de volksgezondheid en het milieu. Zij benadrukken dat lood giftig is en dat zelfs een lage dosis de gezondheid kan schaden, waaronder onomkeerbare neurologische schade. De leden zijn van mening dat de concentraties in het voorstel van de Commissie niet overeenkomen met “veilige concentraties”. Zij onderstrepen dat er alternatieven beschikbaar zijn.

Het bezwaar van het Parlement betekent dat het voorstel niet wordt aangenomen door de Europese Commissie. De Commissie kan nu een geamendeerd voorstel indienen of een nieuw voorstel presenteren. Het Parlement is van mening dat gerecycled pvc de problematiek van zware metalen niet moet bestendigen. Europese producenten begonnen in 2015 al met de afbouw van lood in pvc, door de vrijwillige inzet uit de pvc-industrie. Lood is nog steeds aanwezig in geïmporteerd pvc.

Het OM vraagt uw mening over misbruik van seksueel beeldmateriaal

Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt uw mening over misbruik van seksueel beeldmateriaal aan de hand van een enquête die sinds gisteren in te vullen is. De sluitingsdatum van de enquête is 1 april 2020. De resultaten van deze enquête worden meegenomen bij het opstellen van een nieuwe strafvorderingsrichtlijn ‘misbruik van seksueel beeldmateriaal’ (werktitel) voor officieren van justitie. De nieuwe richtlijn zal naar verwachting in de loop van dit jaar in werking treden.

De nieuwe richtlijn wordt opgesteld naar aanleiding van een nieuw wetsartikel (art. 139h Wetboek van Strafrecht) dat per 1 januari 2020 in werking is getreden. In dit artikel staat onder meer dat het strafbaar is om (online) seksueel beeldmateriaal te delen om een ander schade toe te brengen. Voorheen werden verdachten in dergelijke zaken ook al vervolgd, maar dan op basis van andere artikelen in de wet.

Naast onderstaande online enquête, bevraagt het OM op dit moment jongeren van middelbare scholen in heel Nederland. Dit doet het OM in samenwerking met ProDemos. Scholieren bespreken een casus over het zonder toestemming online delen van sexy foto’s en beantwoorden er vragen over.

‘De jongerenraadpleging via Prodemos geeft ons waardevolle informatie die wij kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van deze nieuwe richtlijn’, aldus Mariëtte Bode, voorzitter van de Landelijke Commissie Strafvorderingsrichtlijnen.

Het OM brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en formuleert daarvoor een strafeis. De strafeis moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en daarnaast aan de gevoelens in de samenleving. Het OM organiseert daarom over verschillende onderwerpen consultaties om deze gevoelens te peilen: is in de ogen van de samenleving de strafeis te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden?

Richtlijnen
Voor de meeste strafbare feiten heeft het OM landelijke strafvorderingsrichtlijnen. Zo is er bijvoorbeeld een richtlijn voor winkeldiefstal, vernieling, rijden onder invloed en drugs. Daarin staan per misdrijf de straffen of strafeisen waaraan een officier van justitie kan denken voor daders die voor het eerst in de fout gaan en voor daders die bij herhaling strafbare feiten plegen. De uitgangspunten in een richtlijn bieden houvast voor het bepalen van de straf(eis), waarbij de officier van justitie ook andere (persoonlijke) omstandigheden mee weegt.

De vragenlijsten zijn hier te vinden.

Wakker Dier wil einde aan 'perverse' EU-subsidies voor vlees

Europese miljoenensubsidies voor reclamecampagnes voor vlees staan haaks op Nederlands beleid om de vleesconsumptie te ontmoedigen. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. “Europa leeft in een sterk verouderd en onhoudbaar subsidiesysteem dat ten koste gaat van dier, milieu en gezondheid,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

De EU financiert reclame die de vleesconsumptie moet bevorderen. Europa kent van oudsher een subsidieregeling voor voorlichting en afzetbevordering van agrarische producten. Sinds 2017 ging zo’n €60 miljoen naar vleesreclames. Wakker Dier vraagt in brieven aan EU-commissaris Timmermans (Green Deal) en LNV-minister Schouten om een einde te maken aan deze subsidies.

Ontmoedigingsbeleid
Waar de EU probeert de vleesconsumptie te stimuleren, probeert Nederland met beleid de consumptie van vlees juist te ontmoedigen. Zo voerde het Voedingscentrum onlangs de campagne Er is meer dan vlees, met als doel een daling van de te hoge vleesconsumptie vanwege de gezondheidseffecten. De campagne is betaald door de Nederlandse overheid. Hetzelfde geldt voor de klimaatcampagne Iedereen doet wat, waarin de consument wordt gestimuleerd vaker alternatieven voor vlees te kiezen.

Vleesreclames
Er is inmiddels een keur aan vleesreclames die door de EU financieel ondersteund worden. Afgelopen november besloot de Europese Commissie dat een reclamecampagne voor kip van de Europese pluimveeverwerkende industrie €4,4 miljoen krijgt. De campagne begint in 2020, duurt twee jaar en loopt in zes EU-landen, waaronder Nederland. Doel van de campagne is onder meer een jaarlijkse groei van de kipconsumptie met 1,22 procent. De tientallen miljoenen subsidie gingen de afgelopen jaren naar verschillende vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees, geiten- en schapenvlees en konijn.

Perverse subsidies
De uitgaven van de Nederlandse overheid die de consumptie van vlees moeten verminderen worden actief tegengewerkt door verouderd Europees subsidiebeleid. “Dit zijn perverse subsidies. Het ene subsidiepotje bestrijdt het andere en nationaal beleid staat hier diametraal tegenover Europees beleid. Zelfs reclame die regelrecht in strijd is met maatschappelijke doelen krijgt financiële steun. Nederland kan en moet veel strenger zijn op Europese subsidies,” zegt Hilhorst.

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Vanochtend is het bewolkt en van het zuidwesten uit gaat het enkele uren regenen. In de loop van de middag verlaat de neerslagzone het noordoosten. Met name in het uiterste oosten en noordoosten kan ook even natte sneeuw vallen. In de middag en avond trekken enkele stevige buien van west naar oost over het land. Hierbij is er kans op onweer en korrelhagel. Halverwege de avond wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog en klaart het tijdelijk op. De maxima lopen uiteen van 4°C in het noordoosten tot 10°C in het zuiden. Tijdens natte sneeuw daalt de temperatuur in het uiterste oosten en noordoosten lokaal naar 1-2°C. De wind draait vanochtend van zuid naar zuidoost en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de middag draait de wind van het zuiden uit naar zuidwest en neemt af naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar matig tot vrij krachtig, in het noorden naar zwak tot matig. In de avond draait de wind overal naar west tot noordwest.

Komende nacht is het overwegend bewolkt, maar lokaal kan het even opklaren. Plaatselijk valt nog lichte regen. De minima liggen tussen 1°C in het noordoosten en 5°C aan zee. De wind draait van west naar noordwest en is zwak in het noorden en oosten, matig in de rest van het land en vrij krachtig aan zee en op het IJsselmeer. Aan de zuidwestkust is de wind aanvankelijk krachtig, 6 Bft.

Vrijdag overdag zijn er vrij veel wolkenvelden aanwezig. In het oosten en zuidoosten valt in de ochtend nog plaatselijk lichte (mot)regen. De temperaturen lopen op naar waardes van 7°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind draait in de ochtend naar west en is zwak tot matig. In de middag draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar matig, aan de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig.

In het weekeinde erg zacht en perioden met regen. Van zaterdag tot en met maandag waarschijnlijk ook veel wind. Na het weekeinde af en toe zon, enkele buien en minder zacht. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Toch nog iets van wit deze maand. In de tuin van Charged in de buurt van Cuijk.
Toch nog iets van wit deze maand. In de tuin van Charged in de buurt van Cuijk.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.