FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 februari 2020

Monsterzege van Jong FC Utrecht tegen Jong Ajax: 7-2

Waar vanwege de storm de wedstrijd tussen Utrecht en Ajax zondag geen doorgang kon vinden stond maandagavond de ontmoeting tussen beide clubs in de Keuken Kampioen Divisie op het programma. Het duel eindigde in een 7-2 overwinning voor Jong FC Utrecht. Jong Ajax-doelman Varela maakte geen sterke indruk en dat is geen goed nieuws voor de Amsterdammers gezien de schorsing van Onana voor het Europa League-duel met Getafe over tien dagen.

Jong Ajax was in de beginfase de bovenliggende partij, toch viel het eerste doelpunt aan de andere zijde. In de 24e minuut schoot Velanas vanaf de rand van de zestien meter binnen. Vlak na rust maakte St. Jago uit een hoekschop de 2-0. Doelman Valera tastte hierbij volledig mis.

Na rust veroorzaakte Varela een strafschop door het neerhalen van Velanes. Vanaf elf meter scoorde Arweiler 3-0. Niet veel later werd het 4-0 via een intikkertje van Acheffay.

Na ruim een uur spelen scoorde invaller Jensen de 4-1 op een voorzet van Brobbey. Een minuut later was het opnieuw Jong FC Utrecht: Lonwijk scoorde via het hoofd. In de 76e minuut gaf Varela eenvoudig de bal aan Jong FC Utrecht-speler Hilterman. Die liet de kans niet onbenut en schoot de bal tussen de palen. St. Jago maakte schlemielig een eigen doelpunt. Via een afstandsschot bepaalde Velanus de eindstand op 7-2. Door de nederlaag verliest Jong Ajax de aansluiting met koploper SC Cambuur.

Overige uitslagen
Jong AZ - FC Volendam 1-1
Jong PSV - De Graafschap 2-3
Jong FC Utrecht - Jong Ajax 7-2

Tennisbond ITF heft schorsing Farah per direct op

De schorsing van de dubbelspelspecialist Robert Farah is door de internationale tennisbond ITF opgeheven. De Colombiaan testte op 17 oktober van afgelopen jaar positief op anabole steroïden.

Bij een controle buiten competitie testte de inmiddels 33-jarige Farah positief op de anabole steroïde Boldenona. De tennisser ontkende de stof bewust ingenomen te hebben.

Volgens het Colombiaanse Olympische comité wordt deze stof regelmatig aangetroffen in lokaal geproduceerd vlees. De ITF gaat akkoord met deze uitleg en heft daarom de schorsing per direct op.

Het internationale antidopingagentschap WADA en het Colombiaanse antidopingagentschap kunnen nog wel in beroep gaan tegen het opheffen van de schorsing.

Sjinkie Knegt maakt rentree tijdens wereldbekerfinale in Dordrecht

Sjinkie Knegt maakt komend weekeinde zijn rentree op het shorttrackijs. De selectiecommissie shorttrack van de KNSB heeft de definitieve selectie bekendgemaakt voor de wereldbekerfinale, die van 14 tot en met 16 februari wordt verreden in Dordrecht.

Knegt kwam in december 2018 voor het laatst in actie. Een paar dagen na de wereldbekerwedstrijd in Almaty liep de inmiddels dertigjarige Fries een spierblessure op na een heftruckongeval en in januari vorig jaar ernstige brandwonden als gevolg van een ongeluk met de houtkachel. Dat gebeurde een dag voor de start van het EK in Dordrecht.

"Ik heb altijd goede hoop gehad op een goed herstel. Het was een lang proces, maar ik ben erg blij om weer terug te zijn", zegt de dertigjarige Knegt maandag tegen Omrop Fryslân. "Ik denk dat ik qua snelheid al aardig mee kan komen. Conditioneel ben ik er nog niet helemaal, dus ik ben benieuwd of ik een beetje mee kan komen."

In Sportboulevard Dordrecht zal Knegt komend weekend zijn langverwachte rentree maken. Afgelopen week reisde hij al met het team mee naar Dresden, waar hij echter nog niet als deelnemer in actie kwam. In Dordrecht zal Knegt deelnemen aan de 1000 en 1500 meter. Met een zogeheten wildcard heeft hij direct toegang tot het hoofdtoernooi gekregen en kan daardoor de kwalificaties op vrijdag overslaan. Wellicht komt Knegt die dag wel in actie in de kwartfinales van de relay, maar die opstelling maakt bondscoach Jeroen Otter pas op de dag zelf bekend.

Selectie Wereldbekerfinale
Vrouwen: Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Xandra Velzeboer en Georgie Dalrymple.
Mannen: Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Friso Emons, Sven Roes en Sjinkie Knegt.

Mercedes presenteert livery voor het nieuwe F1-seizoen

Het Mercedes Formule 1-team heeft maandag in Londen de livery voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Door de komst van het Britse chemiebedrijf INEOS als sponsor heeft de auto enkele rode tinten gekregen. De nieuwe auto wordt komende vrijdag pas pas onthuld.

Van Gaal komt kwart eeuw na CL-triomf Ajax met spraakmakend boek

De biografie van Louis van Gaal verschijnt op 12 mei, zo is maandag wereldkundig gemaakt door zijn uitgeverij. In het boek, geschreven door auteur Robert Heukels, brengt de trainer in ruste zijn complete levensverhaal naar buiten. In de biografie kijkt Van Gaal terug op zijn periodes bij onder meer Ajax en Bayern München en de samenwerking met enkele grote namen uit de voetbalwereld.

Heukels schreef in 2009 ook al het boek 'Louis van Gaal, Biografie & Visie'. In twee delen deed de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal destijds zijn leven en diens oefenstof en visie uit de doeken voor het grote publiek.

In het nog te verschijnen boek vroeg Heukels onder meer Uli Hoeness, Erik ten Hag, Marc Overmars, Robin van Persie en Arjen Robben naar hun mening over Van Gaal.

Naast bovenstaande gesprekken krijgen de lezers een inkijkje in de ervaringen die Van Gaal opdeed bij Bayern en Manchester United. Tevens geeft hij zijn visie op de 'Fluwelen Revolutie' van Johan Cruijff bij Ajax.

Van Gaal filosofeert in zijn tweede boek ook over de nieuwe generatie trainers en wie hij als zijn 'natuurlijke' opvolger ziet in het trainersvak.

Van Gaal liet vorig jaar al weten dat hij een biografie op de markt wilde brengen. "Het is tijd om mijn eigen verhaal te vertellen."

"Er zijn in de loop der jaren veel boeken over mij geschreven, in dit boek vertel ik zelf hoe het echt is gegaan", zo viel destijds te lezen in een persbericht.

Het boek verschijnt 25 jaar na een van de grootste triomfen uit de trainersloopbaan van Van Gaal. In mei 1995 veroverde Ajax onder zijn leiding de Champions League door in de finale met 1-0 te winnen van AC Milan.

Doelman Piet Velthuizen (33) tekent contract bij Telstar

Telstar heeft overeenstemming bereikt met de transfervrije Piet Velthuizen. De 33-jarige doelman sluit in ieder geval tot het einde van het seizoen aan bij De Witte Leeuwen. Velthuizen trainde vandaag voor de eerste keer mee met de Witte Leeuwen en is per direct beschikbaar.

"Piet is buiten kwaliteit ook een brok ervaring wat binnenkomt bij de club. Ik ben blij dat we de komende periode van zijn diensten gebruik kunnen maken en ik hoop dat zijn ervaring een impuls kan geven aan de selectie”, aldus trainer Andries Jonker.

Velthuizen heeft reeds een imposante carrière achter de rug. Eind 2006 maakte hij zijn debuut in de Eredivisie namens Vitesse. In twee periodes kwam hij tot meer dan tweehonderd wedstrijden in de Eredivisie en het leverde hem een plek op in het Nederlands elftal, waarvoor hij één keer uitkwam. Daarnaast speelde hij onder andere in Spanje bij Hércules Alicante, het Israëlische Hapoel Haifa en het Cypriotische Omonia Nicosia. Tot 2019 stond Velthuizen order contract bij AZ Alkmaar.

Een droom komt uit voor Velthuizen. "Het is heerlijk om weer op het veld te staan. Het voelt echt lekker. Ik zie veel jonge gasten en ben blij om hier te zijn. Het is een warme club”, aldus de doelman tegenover de IJmuider Courant.  Velthuizen zat na zijn vertrek bij AZ vorig jaar zomer zonder club.  "Aan het begin heb ik clubs afgewezen omdat ik op een hoger niveau wilde spelen. Inmiddels ben ik op een punt gekomen dat geld of niveau niet meer belangrijk is. Ik wil gewoon lekker op het veld staan met andere jongens."

Jonker kent Piet Velthuizen al bijna twintig jaar. "In 2001 had ik hem onder mijn hoede als trainer bij Oranje onder de 15 jaar. De andere doelman in dat team was Kenneth Vermeer. Daar werkte ik later mee samen bij Willem II. Het is bijzonder om nu ook Piet weer tegen te komen. Het is voor Piet een mooie kans om zich weer te laten zien en Telstar krijgt er een zeer ervaren doelman bij."

De kans is aanwezig dat Velthuizen aanstaande vrijdag al onder de lat staat. Dit gaat ten koste van de huidige doelman Sven van der Maaten. 'Sven is een prima doelman, helaas is hij er niet in geslaagd om het niveau dat hij op trainingen haalt te benaderen in wedstrijden”, aldus Jonker.

Velthuizen staat zo goed als klaar: "Ik heb voor mezelf getraind, maar ik heb wel wat trainingen nodig om er in te komen. Met Andries heb ik afgesproken, dat hij mij opstelt wanneer hij mij er klaar voor acht."

Omroep weigerde Sylvana Simons als gast

Sommige combinaties liggen elkaar niet; Femke Halsema en goed burgemeesterschap, FC Twente en de Eredivisie of Donald Trump en economische neergang horen nou eenmaal niet bij elkaar. Omroep Wakker Nederland (WNL) wilde zodoende voor het praatprogramma 'Op1' liever niet met Sylvana Simons een tv-item maken.

"Sylvana Simons is niks voor WNL", verklaart WNL-baas Bert Huisjes. "Wij zijn vrolijk rechts", zo legde hij verder uit dat het zure linkse gedachtengoed uit de mond van Simons dan wel een heel slechte combi is.

'Op1' is een talkshow die wordt gemaakt door alle omroepen van de NPO en verschillende omroepen nemen een dag de presentatie op zich. Zo kon Simons zich een dag later wel bij de progressieven van BNNVARA melden en daar vertellen dat ze de komende verkiezingen het liefst de gemeenteraad van Amsterdam wil verlaten voor een Kamerzetel.

Simons was overigens niet de eerste controversiele gast. Zangeres Merol had die eer. Zij had een bescheiden hitje met het nummer 'Hou je bek en bef me' en het interviewteam van de Evangelische Omroep voelde zich wel degelijk opgelaten. 'Voor de EO voelde dat misschien toch niet goed, achteraf. Daar leert iedereen van", zo besluit Huisjes.

Voor de fans van Sylvana en voor alle witten blanken die wel wat meer kunnen bijleren over diversiteit en witte blanke schuld, hieronder het inspirerende interview met de lijsttrekker van Bij1:


Sylvana Simons (Bron: YouTube)

Bioware gaat Anthem herontwerpen

Het is bijna een jaar geleden dat Anthem met weinig succes de markt op werd gebracht. In een blogpost kijkt Bioware terug op een jaar Anthem en wat de toekomst moet brengen.

'Het afgelopen jaar heeft het team hard gewerkt om de stabiliteit, performance en algehele quality of life te verbeteren,' aldus Bioware. Het team erkent de kritiek op Anthem en dat spelers meer verwachtten van de loot ervaring, progressie en end-game content. Fundamenteel werk dat nog gedaan moet worden.

Bioware geeft aan dat dit meer nodig heeft dan een update of uitbreiding en meer gaat richting een heruitvinding. De komende maanden gaat het team dan ook aan de slag met een herontwerp van de ervaring dat gericht is op de lange termijn met als doel de gameplay-loop te verbeteren met heldere doelen, motiverende uitdagingen en progressie met impactvolle beloningen.

Hoe dit precies vorm krijgt is nog niet helemaal duidelijk. Tot die tijd blijft Anthem draaiende met events, waaronder het eerste Anniversary Event later deze maand. De gehele post kun je vinden in het bronartikel.

Anthem

Ontvoering en schietpartij in Leiden in drugsvete

Ontvoering en schieten met een vuurwapen: een vete tussen twee families in Leiden liep op 6 mei 2019 volledig uit de hand. Nadat twee broers van de ene familie de jongste telg van de andere familie hadden meegenomen, mondde het op het Lakenplein uit in een vechtpartij waarbij ook werd geschoten.

Twee broers van 32 en 29 jaar rijden op 6 mei de 21-jarige jongste telg van de andere familie klem en dwingen hem zijn auto af te staan. Aanleiding is waarschijnlijk een vechtpartij al eerder op de dag, waar de broer van de 21-jarige klappen heeft uitgedeeld.

Nu is het de 21-jarige man die het moet ontgelden. Op het uiteinde van een dopsleutel is zijn DNA aangetroffen, hij heeft er waarschijnlijk behoorlijke tikken mee gehad. Daarna wordt hij in de auto gezet en meegenomen.

Onderweg belt een van de ontvoerders met de 28-jarige broer van de 21-jarige. 'Hij wilde 20.000 euro hebben, anders zou hij hem vermoorden,' verklaarde die later. Hij hoorde dat ze bij het Lakenplein waren. Daar rende hij zo snel hij kon naartoe.

Op het Lakenplein aangekomen wist zijn broertje zich net aan zijn ontvoerders te ontworstelen. Er ontstond een vechtpartij tussen de twee families, waarbij de 28-jarige ook met een vuurwapen schoot. Op het plein werden later drie hulzen gevonden.

Drugs
Het hele gebeuren heeft alle schijn van een drugsvete, waarbij de twee families ruzie hebben over drugs of hun machtspositie. Maar geen van de vier verdachten heeft daarover het achterste van zijn tong laten zien. Vast staat wel dat bij de 28-jarige verdachte thuis een flinke hoeveelheid drugs zijn gevonden, toen de politie op zoek was naar het wapen (dat dan weer niet is gevonden).

Ook bij de 29-jarige broer uit de andere familie spelen drugs een rol: hij werd een halve maand eerder aangehouden met 52 bolletjes cocaïne en 18 bolletjes heroïne op zak. Verder stond hij vandaag nog terecht voor het laten ontploffen van een stuk zwaar vuurwerk: na een verkeersruzie dreigde hij dat hij een Cobra door de brievenbus zou gooien. Die avond liet hij iemand het ook daadwerkelijke in de voortuin gooien.

Op zichzelf zijn ontvoering, openlijke geweld en bedreiging al ernstige feiten. Het Openbaar Ministerie neemt het de vier verdachten daarnaast zeer kwalijk dat ze geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Ze hebben er geen problemen mee aangifte tegen elkaar te doen, maar zwijgen of liegen over hun eigen rol in het geheel.

Ze schuwen kennelijk geweld niet om hun wensen kracht bij te zetten en hebben er daarbij volstrekt maling aan dat andere mensen gevaar lopen of getuige zijn.

Strafeisen
Het Openbaar Ministerie eist tegen de 29-jarige en 32-jarige broers respectievelijk 6 jaar gevangenisstraf, en 2 jaar en 4 maanden gevangenisstraf.

Tegen de 21-jarige verdachte die werd ontvoerd eiste het OM 6 weken cel waarvan 34 dagen voorwaardelijk, vanwege de vechtpartij die volgde. Zijn 28-jarige broer zou 34 maanden de cel in moeten, waarvan 10 voorwaardelijk.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Man met inbrekerswerktuigen aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs

Afgelopen nacht werd in Wolfheze een 43-jarige man uit Almere aangehouden als verdachte van het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Ook werden er inbrekerswerktuigen aangetroffen in de auto.

Op een carpoolplaats langs de A12 nabij Wolfheze controleerden medewerkers van de Dienst Infrastructuur een auto. De bestuurder kon zich niet identificeren. De agenten wisten toch zijn identiteit te achterhalen waarop bleek dat het rijbewijs van de man ingevorderd was.

Inbrekerswerktuigen
Onder de motorkap van de auto troffen de agenten een slijptol aan. In de kofferbak trof men daarnaast een slijpschijf en een accu voor de slijptol aan. Volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening van de gemeente Wolfheze is het niet toegestaan om ‘s-nachts inbrekerswerktuig voor handen te hebben.

Recidive
Omdat de verdachte al vaker was aangehouden voor het rijden terwijl het rijbewijs was ingevorderd, is zijn auto in beslag genomen. Van de inbrekerswerktuigen deed de man afstand. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het niet kunnen identificeren en het rijden zonder rijbewijs.

Politie Dubai toont foto Taghi: 'Hij zei dat hij als gevangene leefde'

De politie in Dubai heeft in een reportage van het televisieprogramma Nieuwsuur verteld hoe de arrestatie van topcrimineel Ridouan Taghi verliep. 'Toen wij hem aanhielden was hij erg geschrokken.'

Ook is er een foto van Taghi verspreid, waarop te zien is dat hij een baard en krullen heeft. Hij werd in december door een arrestatieteam van de politie in Dubai opgepakt in zijn villa, terwijl hij op de bank met een glas rode wijn tv zat te kijken. Een paar dagen later is hij in een door justitie gehuurd vliegtuig naar de EBI in Vught gebracht.

'Hij kon zich niet voorstellen dat iemand zijn schuilplaats had gevonden', vertelt Jamal al-Jallaf, de chef van de recherche in Dubai, tegen Nieuwsuur. 'Taghi zei dat hij als gevangene leefde.'

Ook het hoofd van de Nederlandse recherche, Andy Kraag, is op werkbezoek in Dubai. Hij is blij met het werk van de politie daar. 'Het huis komt overeen met de informatie en de analyse die wij gedeeld hebben met de politie van Dubai. Hun eigen recherchewerk heeft er uiteindelijk toe geleid dat zij ook bij de voordeur van die woning zijn gekomen.'

Vandaag publiceerde de politie in Colombia ook beelden van vorige week opgepakte Saïd Razzouki, die wordt beschouwd als de 'adjudant' van Ridouan Taghi. Hij probeerde te vluchten door uit zijn appartement te springen en raakte daardoor lichtgewond.

Red Dead Online-spelers gestalkt door tweehoofdige skeletten

Op Reddit loopt momenteel een draadje van een speler die wel een hele eigenaardige ontmoeting had tijdens het spelen van Red Dead Online, de multiplayer-versie van Red Dead Redemption 2. Uit het niets werd hij benaderd door een tweehoofdig skelet dat zonder aanleiding op hem in begon te slaan.

Behalve Reddit doen zich ook meldingen op het Steam-forum voor over gelijksoortige schermutselingen. Het zijn niet echt dingen die je verwacht aan te treffen wanneer je in de multiplayermodus van RDR2 zit. Cheaters in multiplayergames zullen we helaas altijd wel houden, het is hier in ieder geval nog wel enigszins origineel uitgevoerd. Mods die dit mogelijk maken zijn voor de singleplayergame overigens eenvoudig te gebruiken.

Een bekende is Lenny's Simple Trainer waarmee je naar lieve lust NPC's in je game kunt spawnen. Als je dergelijke mods aan laat staan terwijl je de multiplayer opstart, riskeer je een permanente ban op de Rockstar-servers.

Season Pass 3 voor Dragon Ball FighterZ getoond

Er zijn twee van vijf fighters aangekondigd van de derde Fighters Pass voor Dragon Ball FighterZ. Van Ultra Instinct Goku wisten we al dat hij in aantocht was, maar de echte verrassing is Kefla.

Kefla is een fighter waar fans al langere tijd op wachten. Ze is een personage uit Dragon Ball Super en de fusie tussen Caulifla en Kale (beide ook nieuwe personages uit Super). Zij is vanaf 28 februari beschikbaar, Ultra Instinct Goku komt in de lente van dit jaar.

KNVB sluit vier wedstrijden in acht dagen niet bij voorbaat uit

Het is nog niet duidelijk wanneer de wedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord gaan plaatsvinden. Afgelopen zondag werden de duels afgelast vanwege storm Ciara en de KNVB is nu druk aan het puzzelen om te kijken wanneer de wedstrijden kunnen worden ingehaald. De voetbalbond sluit daarbij vier duels in acht dagen niet bij voorbaat uit.

Door de storm wilde de KNVB geen risico's nemen en besloot men de vier geplande Eredivisie-duels te schrappen. Inmiddels is bekend dat FC Emmen - FC Twente en Sparta Rotterdam - ADO Den Haag dinsdag worden afgewerkt. Het inplannen van de andere twee duels wordt lastig, daar Ajax en AZ nog actief zijn in de Europa League én de KNVB Beker.

"Het wordt een hele puzzel, onze competitieleider Heinrich Welling kijkt er momenteel naar", laat een woordvoerder van de de voetbalbond weten tegenover NU.nl. De KNVB erkent dat men het liefst zo snel mogelijk de duels wil afwerken. "Het is wenselijk om de wedstrijden zo snel mogelijk in te halen. Maar als er geen ruimte is, dan is er geen ruimte." De voetbalbond hanteert als stelregel dat er minimaal 48 uur rust tussen twee wedstrijden moet zitten.

"Daardoor is het in theorie mogelijk om bijvoorbeeld op zaterdag, dinsdag, donderdag en zondag vier duels in acht dagen te spelen. Een dergelijke optie wil de bond niet bij voorbaat uitsluiten", zo meldt Nu.nl. Het lijkt echter waarschijnlijker dat de KNVB wacht met het vaststellen van een nieuwe datum tot Ajax en AZ uitgeschakeld zijn in het bekertoernooi of in Europa. Nadeel wel is dat FC Utrecht en Feyenoord ook nog actief zijn in het bekertoernooi, waardoor een nieuwe speeldatum vastleggen waarschijnlijk lastig blijft.

Veltman ondergaat operatie en staat maanden aan de kant

Ajax moet het de komende tijd doen zonder Joël Veltman. De verdediger raakte in de met 1-0 gewonnen topper tegen PSV geblesseerd aan zijn knie en moet worden geopereerd, zo meldt Ajax maandagochtend via de officiële kanalen. De Amsterdammers verwachten dat Veltman ongeveer twee maanden aan de kant staat.

Veltman viel op 2 februari na 31 minuten met knieklachten uit tegen PSV. 'Nadien volgde uitgebreider onderzoek en is besloten de rechterknie te opereren', zo klinkt het. Door de kwetsuur mist de centrale verdediger annex back de ontmoetingen met Getafe in de Europa League. Ook zal Veltman onder andere de wedstrijden tegen AZ (1 maart) en Feyenoord (22 maart) gaan missen.

De verdediger is niet de enige speler die in de lappenmand zit. De laatste tijd kampten David Neres, Zakaria Labyad en Hakim Ziyech met blessures, maar laatstgenoemde lijkt op de weg terug. Tijdens het duel met PSV vielen ook Ryan Babel en Quincy Promes uit. De schade bij Babel viel mee, maar Promes moet nog wel enkele weken toekijken met een hamstringblessure.

Deze blessure is niet de eerste ernstige kwetsuur voor Veltman. Zo stond de verdediger in 2018 ook al voor langere tijd aan de kant met een knieblessure. Het wegvallen van Veltman valt samen met de terugkeer van Daley Blind. De centrale verdediger kampte de voorbije tijd met een ontstoken hartspier, maar is inmiddels hersteld.

Automobilist knalt op betonblok A2: 'Ik dacht dat het hele wiel eraf was'

Twee automobilisten zijn vanmorgen rond elf uur in botsing gekomen met een betonblok op A2. Het blok lag ter hoogte van knooppunt Amstel. ‘Ik hoorde een klap en dacht dat het hele wiel eraf was’, vertelt een van de bestuurders.

Achteraf bleek de schade mee te vallen, de auto had een doorgescheurde velg. Een Tesla-bestuurder hield een lekke band aan het voorval over. Rijkswaterstaat laat weten dat ze enkele meldingen hebben gekregen van bouwpuin op de weg.

De linkerrijstrook was korte tijd afgesloten, meldingen van gewonden zijn er niet. Het is onbekend hoe het blok op de weg terecht is gekomen. 

Nog veel hotelkamers leeg voor F1-weekend Zandvoort

Gouden bergen zagen ze in Zandvoort toen bekend werd dat de Formule 1 terug zou komen naar de badplaats, maar vooralsnog blijven veel slaapplekken nog leeg tijdens het raceweekend.

Kamerprijzen tot wel 2.000 euro en hotels die snel vol zouden zitten, zo droomde men maanden geleden, maar na een rondgang van Zandvoort Marketing blijkt de vlag er toch heel anders bij te hangen, zo schrijft BNR. De bezettingsgraad van de hotels en accommodaties in Zandvoort blijkt zelfs flink lager te liggen dan in een normaal mei-weekend.

Het optimisme van vlak na de bekendmaking van de Grand Prix van Nederland was veel te groot zo blijkt. "Er is een vertekend beeld ontstaan. De ondernemers wisten niet wat ze moesten verwachten en hebben zich gek laten maken door verhalen uit de pers. In die verhalen stonden achterlijke prijzen, waardoor ondernemers dachten dat ze die prijzen konden vragen", zo vertelde Lana Lemmens, directeur Zandvoort Marketing, aan BNR.

Inmiddels zal iedereen blij zijn als ze hun kamers verhuurd krijgen tijdens het grand prix weekend.

Nog veel hotelkamers leeg voor F1-weekend Zandvoort (Pro Shots / Koen Laureij)
Nog veel hotelkamers leeg voor F1-weekend Zandvoort (Pro Shots / Koen Laureij)

Driessen verwacht 'grote schoonmaak' bij PSV: "Er gaan koppen rollen"

PSV boekte zaterdag ten koste van Willem II (3-0) de eerste overwinning van het nieuwe kalenderjaar. De club hoopt de weg omhoog in te zetten, na eliminatie in Europa, de TOTO KNVB Beker én zeer waarschijnlijk in de strijd om de landstitel. Valentijn Driessen noemt de streekderby 'het definitieve failliet van het aankoopbeleid van John de Jong in de zomer van 2019'.

Bruma, Timo Baumgartl en Olivier Boscagli, Ritsu Doan en Konstantinos Mitroglou houden inmiddels de bank warm bij de Eindhovense club.

Driessen wijst erop dat Ernest Faber de kans groot acht dat hij zijn basiselftal van zaterdag intact houdt komend weekeinde tegen ADO Den Haag. Misschien zelfs wel heel groot omdat die elf meer kwaliteit hebben dan alle andere selectiespelers.

"Na twee maanden aan het roer als tijdelijk hoofdcoach is de conclusie van Faber dus dat de vijf 'versterkingen' niet goed genoeg zijn voor het eerste van PSV. Een regelrechte aanklacht aan het adres van De Jong als hoofdverantwoordelijke voor spelersbeleid", benadrukt de chef voetbal van De Telegraaf maandag in zijn column.

"Fabers handelswijze betekent een enorme kapitaalvernietiging want PSV betaalde ongeveer 32 miljoen euro voor het door De Jong gescoute en door Van Bommel gewilde en geaccepteerde spelersmateriaal."

Driessen vraagt zich openlijk af of De Jong in het verleden als hoofdscout van PSV daadwerkelijk zo goed functioneerde als in Eindhoven werd beweerd 'getuige zijn vijf misperen'. "Van iemand met zo'n scoutingsachtergrond en kennis van de markt en voetbaltalent verwacht je toch geen vijf falende 'aanwinsten' op rij?"

Driessen benadrukt dat directeur Toon Gerbrands en de raad van commissarissen met Hans van Breukelen als voetbalafgevaardigde in het belang van PSV geen ruimte voor emotie moeten tonen als het functioneren van De Jong tegen het licht wordt gehouden.

"Handhaving van de huidige constructie is een 'op hoop van zegen' beleidsvoering. Alleen als er iemand naast of boven De Jong komt, is er toekomstperspectief voor hem als technisch beleidsvoerder."

De journalist verwacht dat de volledige selectie en organisatie rond het eerste elftal bij PSV scherp zal worden geanalyseerd. "Het staat vast dat daaruit een grote schoonmaak volgt waarbij koppen gaan rollen."

"Van Bommel en zijn assistenten Jürgen Dirkx en Reinier Robbemond zullen samen met een aantal miskopen niet de enige slachtoffers blijven van dit dramatische seizoen bij PSV. Gerbrands zelf blijft buiten schot omdat hij een langjarig positief trackrecord kan overleggen", besluit Driessen.

NBA: Weer buzzer beater Bogdanovic

Voor veel basketballers zal het een hoogtepunt zijn in hun carriere. De bal krijgen met één of twee punten achterstand, terwijl de wedstrijdklok bijna op nul staat. Je schiet raak en bezorgt je ploeg daarmee de overwinning. De echte groten lukt dit een keer of tien, twintig in hun loopbaan. Maar als je een speler als Bojan Bogdanovic bent, mag je je bijzonder gelukkig prijzen als het je twee keer in een seizoen lukt.

Bogdanovic speelt voor de Utah Jazz en zijn ploeg kwam gisteravond uit tegen de Houston Rockets. In de spannende slotfase leek PJ Tucker de wedstrijd te beslissen voor de Rockets. Met een driepunter zette hij zijn ploeg op een 113 – 111 voorsprong met nog 1,6 seconden op de klok.

Utah nam een time-out, Bogdanovic mocht invallen en wist zich enigszins vrij te spelen voor een ver schot. Met twee verdedigers in zijn gezicht schoot de Kroaat feilloos raak: 113 – 114 en einde wedstrijd.

Buzzer beater Bogdanovic. Bron: NBA

Jordan Clarkson werd verrassend topscorer bij de Jazz. De Filipijnse guard, die recent overkwam van de Cleveland Cavaliers, maakte dertig punten. Bogdanovic wist maar twee keer te scoren en noteerde acht punten, maar hier zal hij niet om malen.

Bij de Rockets was Russell Westbrook goed voor 39 punten. De guard, soms verguisd om een ongelukkige schotselectie, is dit kalenderjaar uitstekend aan het schieten. Hetzelfde kan niet worden gezegd van James Harden. Hoewel de voormalig MVP met 28 punten, 10 rebounds en 10 assists tot een triple double kwam, schoot hij slechts twee op dertien van afstand. Harden lijkt al een tijdje in een slump te zitten, waar hij maar niet uitkomt.

Bij Miami maakte Andre Iguodala zijn debuut. Misschien had de drievoudig kampioen zich meer voorgesteld van zijn eerste wedstrijd sinds de verloren NBA-finale van afgelopen zomer. De Heat verloren van de Trail Blazers, 115 – 109. Iguodala speelde een paar prima minuten als invaller, maar kon het verschil in de wedstrijd niet maken.

Portland, op jacht naar de achtste plaats in het westen, schoot net wat beter. Damian Lillard, al een paar weken op een erg hoog niveau spelend, werd met 33 punten topscorer voor de Blazers.

Met de overwinning schiet Portland weinig op. De grote concurrent, de Memphis Grizzlies, wonnen ook. Rookie Ja Morant had de eerste triple double van zijn loopbaan en loodste zijn ploeg daarmee voorbij de Washington Wizards: 99 – 106. Washington stond vrijwel de hele wedstrijd voor, maar in de laatste tien minuten van de wedstrijd wist de thuisploeg slechts acht punten te maken.

Andre Drummond speelde voor het eerst een NBA-wedstrijd niet in het shirtje van de Detroit Pistons. Drummond kreeg een voorproefje van wat hem de rest van het seizoen te wachten staat bij de Cleveland Cavaliers. De Los Angeles Clippers, die Kawhi Leonard een wedstrijd rust gaven, wonnen met 92 – 133.

Uitslagen:

Oklahoma City Thunder – Boston Celtics 111 – 112
Atlanta Hawks – New York Knicks 140 – 135 (2OT)
Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 118 – 111
Washington Wizards – Memphis Grizzlies 99 – 106
Houston Rockets – Utah Jazz 113 – 114
Cleveland Cavaliers – Los Angeles Clippers 92 – 113
Portland Trail Blazers – Miami Heat 115 - 109

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 45 – 7
Toronto Raptors 39 – 14
Boston Celtics 37 – 15
Miami Heat 34 – 18
Philadelphia 76ers 33 – 21
Indiana Pacers 31 – 22
Brooklyn Nets 23 – 28
Orlando Magic 22 – 31
Washington Wizards 18 – 33
Chicago Bulls 19 – 35
Detroit Pistons 19 – 36
New York Knicks 17 – 37
Charlotte Hornets 16 – 36
Atlanta Hawks 15 - 39
Cleveland Cavaliers 13 – 40

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 39 – 12
Denver Nuggets 37 – 16
Los Angeles Clippers 37 – 16
Utah Jazz 34 – 18
Houston Rockets 33 – 20
Oklahoma City Thunder 32 – 21
Dallas Mavericks 32 - 21
Memphis Grizzlies 27 – 26
Portland Trail Blazers 25 - 29
San Antonio Spurs 22 - 30
New Orleans Pelicans 22 – 31
Sacramento Kings  21 - 31
Phoenix Suns 21 – 32
Minnesota Timberwolves 16 – 35
Golden State Warriors 12 - 41

Van der Vaart noemt opvallende naam als trainer van PSV

PSV is achter de schermen bezig met het trainerschap voor komend seizoen. Na het congé van Mark van Bommel koos de Eindhovense club ervoor om Ernest Faber, werkzaam in de jeugdopleiding, tot het einde van het seizoen voor de selectie te zetten.

Algemeen directeur Toon Gerbrands erkende enkele dagen geleden dat hij tweemaal een onderhoud met een beoogde nieuwe trainer heeft gehad, maar er zijn nog geen namen gevallen.

Alfred Schreuder wordt genoemd, maar lijkt gezien zijn goede prestaties bij TSG Hoffenheim niet haalbaar. "Het moet een ervaren trainer zijn", zei Pierre Van Hooijdonk zondagavond bij Studio Voetbal.

Theo Janssen denkt aan Adrie Koster. "Die levert goed werk bij Willem II." Of Henk Fraser van Sparta Rotterdam? "Hij heeft ervaring en doet het overal prima", voegde Van Hooijdonk toe.

Rafael van der Vaart kwam met een verrassende naam. "Roger Schmidt. Een goede trainer en hij houdt van het Nederlandse voetbal."

De 52-jarige Duitser was in het verleden trainer van Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen en zit na een verblijf bij Beijing Guoan in China nu zonder club.

Hij werd in het verleden in verband gebracht met Ajax, als opvolger van Frank de Boer, en zijn naam viel ook in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal.

"Het is een cruciale beslissing", zei Kees Jansma. "Met de vorige trainer, Van Bommel, is het hartstikke misgegaan. Het is zo belangrijk dat ze nu de juiste naam nemen. Mijn gevoel zegt dat ze met een buitenlander komen."

PSV boekte zaterdag ten koste van streekgenoot Willem II (3-0) de eerste overwinning van het nieuwe kalenderjaar en staat op een vijfde plaats. De achterstand op Ajax en AZ bedraagt, met een duel meer gespeeld, respectievelijk acht en elf punten.

Van Hanegem haalt flink uit naar Ten Hag: "Als Sjaak Swart dit zou roepen..."

Willem van Hanegem heeft forse kritiek geuit op Erik ten Hag. De oud-speler en -trainer van onder meer Feyenoord zet vraagtekens bij de uitlatingen van de trainer van Ajax op de persconferentie van vrijdag. Ten Hag gaf aan dat Ajax vaak wordt benadeeld. Niet alleen tegen Chelsea in de groepsfase van de Champions League, zoals de UEFA ook erkende, maar ook in de eigen competitie.

"FC Groningen-uit, omdat Kaj Sierhuis hands had gemaakt bij de 1-0, in een wedstrijd waarin Ajax er echt niets van bakte", verzucht Van Hanegem. "Ten Hag was nog niet klaar. Want laten we allemaal de strafschop die Sergiño Dest niet kreeg tegen PSV, in vredesnaam niet vergeten."

"Ik vond het allemaal zo vreselijk klein", benadrukt Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Dit is de trainer van de club waarvoor afgelopen seizoen heel het competitieschema op de schop moest, om de spelers maar zo fit mogelijk te kunnen houden."

Van Hanegem noemt tal van voorbeelden op waarbij Ajax zich in de optiek van de Kromme toch echt niet mocht beklagen. "Vorig seizoen zag ik toch echt Kostas Lamprou namens Ajax Sam Lammers volledig omverlopen, maar Serdar Gözübüyük en de VAR keken net even de andere kant op. Het werd 4-4."

"Vorig seizoen won Ajax ook met 0-1 bij VVV-Venlo. Die ploeg had keurig gescoord, maar omdat Martin Samuelsen een vingertje op het shirt van Nicolás Tagliafico had gelegd, greep de VAR toch maar even genadeloos in."

"En heel Nederland keek met verbazing naar scheidsrechter Jochem Kamphuis, die net als wij had gezien dat Matthijs de Ligt de doorgebroken PEC-speler Kingsley Ehizibue zonder pardon neersabelde. Toch vond hij het geen rood en de VAR ook niet."

Hij wijst ook naar de elleboogstoot van Klaas-Jan Huntelaar vorig seizoen tegen FC Groningen, 'Dennis Higler vond geel wel zwaar genoeg' en dat de aanvaller bij de winnende treffer 'ook gewoon een verdediger mocht wegzetten'.

"En de handsbal van Tagliafico in de slotfase was slechts een bal op zijn bovenarm, zei Higler letterlijk. Bovenarm." Van Hanegem noemt alleen maar voorbeelden op 'die hij uit zijn hoofd weet'. "Al die keren heb ik die Ten Hag niet eenmaal gehoord."

"Maar nu zag ik de trainer van het grote Ajax bloedserieus tegen die eveneens zo aangeslagen journalist zeggen dat zijn club zo vreselijk vaak wordt benadeeld. Keer op keer."

"Als mijn vriend Sjaak Swart zoiets roept, liggen we allemaal een week in een deuk. Maar Ten Hag heeft een paar wedstrijden gewonnen en dan knikken we allemaal maar ja en amen."

Slachtoffer steekincident overleden

Een 49 jarige man uit Heerlen is in het ziekenhuis overleden ten gevolge van het steekincident dat zondag plaatsvond in een woning op de Sportstraat in Kerkrade. 

Voor het steekincident is een 55-jarige man uit Kerkrade aangehouden. Aanleiding voor het incident is een ruzie in de relationele sfeer. De politie doet sporenonderzoek. Inmiddels zijn er personen gehoord en er zullen nog personen gehoord gaan worden.

Schiphol schrapt vandaag 220 vluchten vanwege storm Ciara

Luchtvaartmaatschappijen nemen vandaag geen risico's: op Schiphol zijn vanochtend al 220 vluchten geschrapt vanwege storm Ciara. Gisteren liep de teller op tot 240 geannuleerde vluchten. 

Hoewel er ook vluchten vanuit Amerika en Canada zijn geschrapt, gaat het vooral om vliegreizen binnen Europa. Passagiers worden geadviseerd om de website van Schiphol in de gaten te blijven houden voor de laatste informatie, meldt NH Nieuws. 

De storm lijkt inmiddels over het hoogtepunt heen te zijn, toch kunnen we ook vandaag zware windstoten verwachten. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven. 

Landingspogingen
Gisteren zorgde storm Ciara al voor veel vertragingen en annuleringen op Schiphol. De landingen van vliegtuigen die gisteren wél de storm trotseerden, zorgden voor opvallende beelden.

Het meest in het oog sprong de vlucht van Air Europa vanuit Madrid. Na meerdere landingspogingen hield de bemanning het voor gezien en vloog de piloot terug naar Spanje. Sommige passagiers raakten in paniek, schreeuwden het uit of moesten overgeven.

Inwoners Vries verrast met diepvriesstickers

Inwoners van het Drentse dorp Vries hebben vandaag een ijskoude verrassing op hun deurmat gevonden: een boekje met 'koele stickers' om op hun diepvries te plakken. De stickers maken deel uit van een actie van het Voedingscentrum in de strijd tegen voedselverspilling. Eten invriezen is een van de dingen die consumenten kunnen doen om minder te verspillen.

“Eten invriezen heeft veel voordelen”, zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Door slim om te gaan met je vriezer, help je voedselverspilling te voorkomen. Dat levert winst op voor het milieu én voor je portemonnee.” Het plaatsje Vries vormt het toepasselijke decor voor de aftrap van de invriesactie. Inwoners van Vries hebben de stickers gratis ontvangen. Daarnaast kunnen ook Nederlanders met een koele achternaam de stickers gratis thuisgestuurd krijgen. Op de diepvriessticker zie je in één oogopslag hoelang producten houdbaar zijn in de vriezer.

Voordelen van vriezen
Het voordeel van invriezen is dat je de houdbaarheid van eten flink verlengt. Brood bijvoorbeeld, blijft in de diepvries zeker een maand goed. Krijg je een brood niet in één keer op? Vries het direct na aankoop in en haal eruit wat je nodig hebt. Groente en fruit blijven wel een jaar goed. Groente invriezen kan bijvoorbeeld als een bloemkool of pompoen te veel is voor één maaltijd. Fruit invriezen is slim als het al rijp is en je het niet op krijgt. Ook vlees of vis waarvan de datum van de houdbaarheid nadert kun je prima invriezen.

Gemak en tijdwinst
Eten in de diepvries hebben is ook handig. Als je onverwacht toch thuis eet bijvoorbeeld, of weinig tijd hebt om te koken. Dan komt die gesneden halve pompoen of dat restje spaghetti goed van pas. Je kunt ook een vriezervoorraadje aanleggen door een grotere hoeveelheid pastasaus of soep te maken voor een later moment. “Natuurlijk is het ook belangrijk om je diepvries weer op tijd leeg te eten”, zegt de Vries. “Check daarom je voorraad voordat je een boodschappenlijstje maakt en je je (week)menu samenstelt.”

Meer bewaartips
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de vriezer al goed benutten. Zo vriest 74% van de ondervraagden brood direct na aankoop in. Ook de voorraad checken gebeurt al veel, 64% van de mensen doet dit voor het boodschappen doen. “Veel consumenten zijn al goed bezig en willen graag minder voedsel verspillen. Wel zijn er obstakels, en mensen geven aan tips te kunnen gebruiken. Vooral rond het bewaren van eten en het opmaken van restjes”, aldus De Vries.

Koele stickers
Om alles uit de vriezer te halen wat erin zit, komt het Voedingscentrum nu met ‘koele stickers’. In het stickerboekje zit een diepvriessticker, koelkaststicker en 8 herbruikbare etiketstickers. De diepvriessticker kun je op de de lade van je vriezer plakken. Je ziet zo in één oogopslag hoelang producten goed blijven in de diepvries. Op de etiketstickers kun je de datum van invriezen schrijven. Zo houd je het overzicht en zie je direct wat je nog in de vriezer hebt en wat op moet. “Koel als een koning en vries als een vorst met deze stickers. Zo wordt Nederland steeds meer #verspillingsvrij.”

Koele achternaam? Gratis stickerboekje!
De koele stickers zijn verspreid onder inwoners van het plaatsje Vries. Daarnaast heeft het Voedingscentrum een actie op social media. Mensen met een koele achternaam, zoals De Vries of Koelman, krijgen gratis een stickerboekje thuisgestuurd.

Kabinet wil diversiteit in de top afdwingen en gaat wetboek aanpassen

Afgelopen vrijdag publiceerden we al het artikel: Kabinet aan de slag met diversiteit in de top, hierbij enkele van de maatregelen die het kabinet wil nemen om meer vrouwen in de top af te dwingen. In de kamerbrief die de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister voor Rechtsbescherming vrijdag naar de Kamer hebben gestuurd, lezen we onder meer het volgende. 

"Op 3 december jl. zijn door uw Kamer de motie Verhoeven en Geluk-Poortvliet en de motie Kuzu aangenomen. Het kabinet is in deze moties gevraagd om de aanbevelingen uit het SER-advies, gericht op diversiteit aan de top, integraal over te nemen. De SER pleit voor een inclusieve samenleving, waarbij met een integrale aanpak wordt toegewerkt naar een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen en Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond in het bedrijfsleven en in de top van het bedrijfsleven."

Even verderop lezen we: "Het kabinet stelt voorop dat het teleurstellend is dat het bedrijfsleven er zelf niet in slaagt te komen tot een meer diverse top en subtop. Ondanks allerlei beloftes en goede voornemens blijven veel bedrijven dramatisch achter in het realiseren van meer diversiteit aan de top. Dat tekent een situatie waarbij mannen en vrouwen nog steeds geen gelijke kansen hebben als het gaat om de doorstroom naar bestuurs- en toezichtsfuncties. Ondanks het feit dat het kabinet zich realiseert dat een diversiteitsquotum een zwaar en uitzonderlijk middel is - en overigens ook niet ideaal – ziet het zich genoodzaakt tot de introductie ervan om een doorbraak te forceren."

De minister voor Rechtsbescherming en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komen daarom met een wettelijke regeling in het Burgerlijk Wetboek om diversiteit m/v in de top van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten.  De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat inzetten op het vergroten van kennis en mogelijkheden voor monitoring en rapportage over culturele diversiteit. Hierbij blijft uiteraard van belang dat het verwerken van persoonsgegevens betreffende culturele of etnische achtergrond uitsluitend kan gebeuren met respect voor de privacy van het individu. Concreet gaat het om het overnemen van de volgende SER-adviezen

  1. Barometer Culturele Diversiteit. Met de Barometer Culturele Diversiteit kunnen werkgevers de culturele diversiteit van hun personeelsbestand in beeld brengen . De SER benadrukt de potentiële impact van deze barometer, die met succes is getest in een pilot. Op dit moment onderzoeken het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het CBS de wettelijke kaders voor het beschikbaar maken van de barometer voor werkgevers. Bij een positieve uitkomst kan de barometer dit jaar beschikbaar komen voor middelgrote en grote werkgevers.
  2. Verkenning van de mogelijkheden om de individuele doorstroom naar de top van talenten met een migratieachtergrond te volgen. De Barometer voorziet niet in gegevens over individuen, maar werkgevers willen graag individueel talent kunnen volgen. We verkennen de privacy- en praktische aspecten van een dergelijk systeem en, samen met de SER gaan we na welke plaats het kan hebben binnen de te ontwikkelen ondersteunende infrastructuur. 
  3. Verkenning van de manieren om culturele diversiteit in de top te monitoren, op sectorniveau. Het CBS en het SCP beschikken over cijfers die inzicht geven in culturele diversiteit op sectorniveau, maar het is de vraag in hoeverre ze kunnen inzoomen tot uitsluitend de toplaag. Het SCP en het CBS zal worden gevraagd om betrokken te zijn bij de verkenning naar de mogelijkheden om dit niveau van detail te bereiken.
  4. . Verkenning van de werkzame elementen en doeltreffendheid bij maatregelen voor meer culturele diversiteit in de top. Het gaat hierbij om inzichten rondom werving, selectie, behoud en doorstroom van Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze verkenning zal plaatsvinden samen met werkgevers.

Kortom, het komt er op neer dat werkgevers het diversiteitsquotum door de strot geduwd krijgen, zelfs als dat ten koste gaat van de bedrijfsvoering. 

Diversiteit (Stockfoto: PIaxabay)
Diversiteit (Stockfoto: PIaxabay)

Tweede Six Nations-zege Frankrijk en Ierland, Engeland klopt Schotland

De tweede speelronde van het Six Nations-kampioenschap heeft voor de Franse rugbyers niet voor al te grote problemen gezorgd. In het Stade de France bezorgde de ploeg Italië de 24e opeenvolgende Six Nations-nederlaag: 35-22, nadat Frankrijk de openingswedstrijd een week eerder al met 24-17 van Engeland won.

Ierland opende met een 19-12 zege op Schotland en trad in ronde twee aan tegen Wales. De titelverdediger kwam geen moment echt lekker in het spel en slechts een late try beperkte de schade nog een beetje, maar dankzij tries van Jordan Larmour, Tadhg Furlong, Josh van der Flier en Andrew Cnway wonnen de Ieren vrij overtuigend met 24-14.

In Edinburgh kreeg Schotland bezoek van aartsrivaal Engeland en dat werd geen duel van hoge scores. Owen Farrell trapte de Engelsen al vroeg op voorsprong, Adam Hastings trok de stand met een penalty gelijk. Tien minuten voor tijd brak Ellis Genge door voor een Engelse try, waarna Farrell de conversie en een paar minuten later de beslissende penalty tussen de palen trapte: 6-13.

Frankrijk en Ierland staan bovenaan met twee zeges, Wales en Engeland volgen met één overwinning en Schotland en Italië moeten hun eerste zege nog pakken.

Ierland - Wales

FOK! Wat een weer: het blijft hard waaien

Olla!  

En daar was/is ze dan: Ciara of Sabine als je dat mooier vindt. Langs een groot deel van de kust heeft gisteren even windkracht 10 gestaan. Dat begon al vroeg, zo rond half 10. Het windveld heeft zich daarna verspreid over het hele land. Tot in het oosten aan toe stond er windkracht 7 tot 8. De windstoten waren erg verraderlijk. We zijn er ook nog niet meteen vanaf.  De stormdepressie ligt momenteel op het noorden van de Noordzee en trekt vrij langzaam in oostelijke richting. De wind zwakt daarna echter niet meteen af.

Verder was het bewolkt en trokken er eind van de middag een paar buienlijnen over het land. En er komen er nog een paar aan. Daarbij is zeker wel onweer mogelijk, dat zien we actueel dan ook, alsmede hagel. De komende uren verwacht ik dan de zwaarste windstoten bij passage van zo'n buienlijn. De windsnelheden liggen nog steeds tussen de 100 en 120 km/u. Zeker in Limburg is dat mogelijk.

Vannacht vielen er ook nog buien met alles erop en eraan. De wind nam wel iets af, maar niet veel. Het blijft langs de kust stormachtig waaien en ook in het binnenland was het alles behalve rustig.

Vanmorgen klaart het in het westen op en wordt het daar overwegend droog. In het binnenland blijven tot in de middag nog buien vallen. Aan het einde van de middag bereiken nieuwe buien het westen. Daar kan dan ook weer hagel en onweer bij zitten.

De wind blijft stevig doorwaaien en kan zomaar weer even stormkracht bereiken uit het westen. In het binnenland halen we kracht 6 tot 7. Kortom, geen rustig dagje morgen. De maxima liggen rond de 8 graden.

Pas rond het midden van de week lijkt de wind echt wat te gaan afnemen. Het blijft nog wel wat aan de wisselvallige kant.

Pas op als je vanavond en morgen nog de weg op moet voor de zware windstoten.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Volle maan in Haps (Foto: Charged)
De volle maan in Haps. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederland heeft relatief weinig internationale kenniswerkers

Nederland telde van 2016 tot en met 2018 gemiddeld 383.000 internationale kenniswerkers. Dat is 4,2 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Vergeleken met andere Europese landen is dat bescheiden. Het grootste deel van deze kenniswerkers (63 procent) werkt in de dienstensector. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar internationale kenniswerkers in Nederland en 13 andere Europese landen, bekostigd door het ministerie van EZK.

In de periode 2003/2005 telde Nederland gemiddeld 221.000 internationale kenniswerkers. In 2016/2018 waren dat er 383.000 (73 procent meer). In 2003/2005 vormden ze nog 2,7 procent van de beroepsbevolking, in 2016/2018 was dat 4,2 procent. Van de onderzochte Europese landen kende Luxemburg met 26 procent het grootste aandeel kenniswerkers in de beroepsbevolking in 2016/2018.

In dit onderzoek worden internationale kenniswerkers gedefinieerd als alle hoogopgeleide personen die – soms al jarenlang – wonen in een bepaald land, maar in een ander land zijn geboren. Deze definitie maakt vergelijking tussen landen mogelijk. Dat geldt in mindere mate voor het verwante begrip kennismigranten, die alleen in het jaar van binnenkomst als zodanig worden geregistreerd en waarbij migratiebeleid en -regelingen per land verschillen.

Beperkte groei internationale kenniswerkers
De groei van het aandeel internationale kenniswerkers is in Nederland bescheiden, afgezet tegen de ontwikkeling in de onderzochte EU-landen. Bij ruim de helft van deze landen was sprake van ten minste een verdubbeling van het percentage internationale kenniswerkers. Van de direct omringende landen valt vooral het Verenigd Koninkrijk op. Zowel het aandeel kenniswerkers in 2016/2018 (9 procent) als de groei ten opzichte van 2003/2005 was daar beduidend groter dan in Nederland.

In Nederland vaak kenniswerkers met hoog beroepsniveau
In Nederland doen internationale kenniswerkers vaak werk op hun opleidingsniveau. In 2016/2018 werkte twee derde van hen op een hoog beroepsniveau, bijvoorbeeld als manager of technicus. Nederland komt daarmee achter de koplopers Luxemburg en Zwitserland, maar net voor de buurlanden België, Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Met 6,2 procent was de werkloosheid onder internationale kenniswerkers in 2016/2018 in Nederland lager dan in de meeste andere Europese landen. Ook was deze lager dan de werkloosheid onder personen met een migratieachtergrond in de Nederlandse beroepsbevolking (gemiddeld 8,4 procent in 2016/2018). Het algemene werkloosheidspercentage was in deze periode gemiddeld 4,9 procent.

Aandeel internationale kenniswerkers in nijverheid relatief laag
De meeste internationale kenniswerkers zijn actief in de niet-commerciële dienstverlening (35 procent), gevolgd door de commerciële dienstverlening (28 procent). Van de buurlanden is het aandeel internationale kenniswerkers dat werkt in de dienstensector (commercieel en niet-commercieel) in België en het Verenigd Koninkrijk groter dan in Nederland. In Duitsland geldt dat voor de nijverheid. Nederland heeft relatief weinig kenniswerkers die in deze bedrijfstak werken: 11 procent.

Grootste aandeel zelfstandigen in Nederland
Nederland had in de periode 2016/2018 het grootste aandeel zelfstandige internationale kenniswerkers van de onderzochte Europese landen: 20 procent. Het was bovendien, naast het Verenigd Koninkrijk, het enige land waar het aandeel zelfstandigen toenam ten opzichte van 2003/2005.

Het aantal zelfstandige internationale kenniswerkers in Nederland is meer dan verdubbeld tot 71.000. Deze zelfstandige kenniswerkers waren in Nederland vooral te vinden in de commerciële dienstverlening (41 procent), gevolgd door de niet-commerciële dienstverlening (33 procent) in 2016/2018. De vertegenwoordiging in de handel (16 procent) en de nijverheid (4 procent) is relatief klein. Van de genoemde bedrijfstakken nam het aandeel zelfstandige kenniswerkers af in de nijverheid en de niet-commerciële dienstverlening.

NASCAR: 6 man finishen, ducttapeauto wint

Op de Daytona International Speedway is het seizoen in de NASCAR Cup Series éindelijk weer begonnen. Nou ja, de eerste race werd gehouden, maar die telt nog niet mee voor het kampioenschap: de Busch Clash is een soort demonstratierace voor coureurs die aan bepaalde eisen hebben voldaan, zoals het pakken van een poleposition vorig jaar. Komende zondag wordt het seizoen écht geopend met de Daytona 500, maar in de Clash ging het er ook al hard aan toe.

De startopstelling voor de Busch Clash wordt bepaald op basis van loting en Ryan Newman vertrok vanaf poleposition, naast Brad Keselowski. In de eerste stage van 25 ronden gebeurde verder niet zo veel: Keselowski had de touwtjes in handen, voor Clint Bowyer, Kevin Harvick en Newman.
Ongeveer het halve veld kwam tijdens de geplande caution binnen voor een pitstop, de rest - aangevoerd door Newman en William Byron - reed nog even door en kwam na een paar ronden achter de pace car alsnog binnen. Zo was het een beetje de vraag wie de race wel of niet uit zou kunnen rijden zonder pitstop, maar met Keselowski op kop gingen we in elk geval weer verder.

Zonder stop naar de finish rijden zat er niet in en een kleine dertig ronden voor het einde kwamen er nog wat stops door coureurs die in de laatste tien ronden toch wel hard naar voren kwamen zetten. Op dat moment ging het echter fout: Kyle Busch tikte Joey Logano aan, waardoor ze beiden richting muur gingen...met ook als gevolg dat Keselowski hard tegen de muur aan kwam en kon gaan douchen.

Logano, Busch en Keselowski crashen

Met drie ronden te gaan werd de race herstart...en voor je die zin uit kon spreken ging het helemaal fout: achter de eerste rij van Denny Hamlin en Harvick begonnen Byron en Newman te duwen, wat een behoorlijke kettingreactie ontketende. De snelheid lag gelukkig nog niet al te hoog, maar bijna het hele veld liep op z'n minst wel wat lichte schade op door botsingen met de muur en andere auto's en onzachte ritjes door het gras.

De herstart verliep niet echt soepel

Na nog een onderbreking konden we dan echt weer door voor de overtime finish, met Hamlin en Aric Almirola op de eerste rij. Nu ging het wel goed...tot we ongeveer drie bochten gehad hadden: Chase Elliott zat de halve ronde gigantisch te duwen bij Hamlin en dat ging zoals iedereen aan zag komen inderdaad fout. Hamlin spinde, de een na de ander reed bovenop elkaar en Kurt Busch, Jimmie Johnson en nog een handvol rijders konden gaan douchen.

Wéér ging het fout

Elliott leek er als een van de weinigen goed af te komen, maar kwam na het opheffen van de rode vlag wel binnen voor verse banden. Met welgeteld zeven auto's - waarvan ongeveer nul in topconditie - gingen we weer door, met Austin Dillon en Kyle Larson voorop....maar wéér ging het fout voor start/finish bereikt werd, dus kwam er nóg een overtime. Wederom was Elliott erbij betrokken, dit keer viel hij Larson aan, die daarna hard de muur in ging.

We bedanken Elliott voor nog een crash

Zo waren er voor de volgende herstart nog zes over, waarbij Dillon zo'n beetje de enige was met nog een 'gezonde' auto. Hij wist het echter zélfs tegen de geductapete auto's niet te winnen en uitgerekend Erik Jones - die van plakband aan elkaar hing - werd, geholpen door zijn op één ronde achterstand rijdende teamgenoot, naar de leiding geduwd. Die hield hij vast en dus pakte Jones met zijn van ellende uit elkaar vallende auto de winst, een passend einde van de race.

Ducttape Jones wint de race

Lerarentekort, ook al in de jaren vijftig

Het lerarentekort in het primair onderwijs loopt elk jaar op omdat leerkrachten het onderwijs verlaten vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd, terwijl er minder nieuwe onderwijzers instromen. Pabo’s leidden minder docenten op – al laten recente cijfers weer een toename zien – en een relatief groot aandeel leerkrachten verlaat het beroep binnen vijf jaar na afstuderen. De problematiek is niet nieuw. Ook in de jaren vijftig was er een lerarentekort. Oplossingen waarover nu wordt nagedacht, zijn ook al in de jaren vijftig beproefd.

Het lerarentekort in het basisonderwijs is een hardnekkig probleem. Het ministerie verwachtte in 2017 dat het primair onderwijs in 2022 ruim 4.100 basisschoolleerkrachten (fte) tekort zal komen. In 2027 zal dat zijn opgelopen tot 11.000. In de grote steden is het probleem het grootst; in veel krimpgebieden is het probleem minder urgent, omdat daar het leerlingenaantal daalt. Tal van maatregelen worden overwogen of zijn reeds praktijk geworden: het inschakelen van onderwijsassistenten, herintreders en zij-instromers; het aanbieden van verkorte pabo-opleidingen en kortingen op het collegegeld voor de pabo-opleiding.

Babyboom
Het lerarentekort was 70 jaar geleden ook al een kwestie. Dat tekort bleek uit het oplopende leerlingenaantal per onderwijzer op de lagere scholen, met een hoogste aantal in 1953 van meer dan 36. Het was het effect van de bijzondere naoorlogse omstandigheden: de geboortegolf (babyboom) waarin vanaf 1946 grote aantallen baby’s werden geboren, al waren ook de huwelijken van 1943–1945 al relatief vruchtbaar. Die extra geboorten leverden vanaf 1949 ook extra lagereschoolleerlingen op. Het ministerie raamde begin jaren vijftig het lerarentekort al op 3.200 in 1956. Pas in 1963 zou het tekort naar verwachting verdwenen zijn.

Honderden gepensioneerde onderwijzers
In 1953 zat in 34 procent van de klassen 41 of meer leerlingen. Het gemiddelde aantal leerlingen was 36,3. Na 1953 ging de gemiddelde klassengrootte definitief naar beneden en in 1963 was dit al weer minder dan 33.

De lerarentekorten leidden niet alleen tot grote aantallen leerlingen in de klas, maar ook tot "onwenselijke situaties" vóór de klas. Uit Kamerstukken bleek bijvoorbeeld dat in het land enkele honderden gepensioneerde leraren werden ingezet. Schoolbesturen wierven leraren door ze in advertenties woonruimte te beloven.

Vrijstelling van militaire dienst
Oplossingen om de tekorten tegen te gaan waren er legio. Zonder uitputtend te willen zijn, behelsden die voor zittende leraren: vrijstelling van militaire dienst, salarisverhoging en de voorlopige opschorting van pensionering op 60-jarige leeftijd. Voorts: de financiering van avondkweekscholen; verruiming van de mogelijkheden tot het verkrijgen van beurzen en renteloze voorschotten; versnelde, éénjarige opleidingen voor mensen met een gymnasium- en hbs-diploma en instroom in het tweede jaar voor talentvolle jongens en meisjes met een mulo-B-diploma; het inrichten van spoedcursussen voor teruggekeerde Indiëveteranen, de zogeheten demobilisantencursussen.

Juffen voor de klas
Het inzetten van gehuwde vrouwen was geen begaanbare weg. Het was gehuwde vrouwen tot 1956 verboden om bij de overheid te werken. Toen de nood hoog was, is het verbod omzeild en kregen enkele tientallen vrouwen die met hun huwelijk hun vaste baan moesten opgeven een tijdelijke aanstelling.

De maatregelen boden soelaas. In 1953 werkten 37.600 duizend mannen en vrouwen als lagereschoolleerkracht, in 1958 al 42.100 en in 1963 43.100. Met uitzondering van de jaren 1952, 1955 en 1956 zijn in de periode 1950–1963 op de kweekscholen (veel) meer vrouwen dan mannen opgeleid. De sekseverhouding in het onderwijzerscorps veranderde. Net na de oorlog was 55 procent van de leerkrachten in het primair onderwijs een meester, vanaf 1958 zijn juffen in de meerderheid.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.