FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 februari 2020

Uitslag SC Heerenveen - VVV

VVV-Venlo heeft zaterdagavond een belangrijk punt gepakt in de strijd tegen degradatie. Op bezoek bij sc Heerenveen speelden de Limburgers met 1-1 gelijk. VVV blijft door de remise zestiende staan in de Eredivisie, maar heeft wel een gat van vier punten geslagen met ADO Den Haag. Die ploeg heeft nog wel een wedstrijd tegoed. Heerenveen is voorlopig afgezakt naar een tiende plaats in de Eredivisie en zal het meest balen van de puntendeling.

Heerenveen was zoals verwacht de bovenliggende partij in eigen huis, maar de ploeg van trainer Johnny Jansen liep zich uiteindelijk stuk op de sterk keepende Thorsten Kirschbaum. De Friezen kregen in de openingsfase al twee kansjes: Rodney Kongolo schoot rakelings naast, terwijl Sven Botman uit een hoekschop in de handen van Kirschbaum kopte. De Duitse doelman van VVV moest na twintig minuten voetballen opnieuw ingrijpen, ditmaal na een schot van Joey Veerman.

Heerenveen kreeg in het restant van de eerste helft nog kansen via Mitchell van Bergen en Veerman, maar VVV haalde de rust uiteindelijk zonder kleerscheuren. Daar was alles overigens ook wel mee gezegd wat betreft de Limburgers: VVV oogde aanvallend onmachtig en creëerde zelf geen enkele uitgespeelde kans in de eerste 45 minuten. Toch wisten de bezoekers een kwartier na de onderbreking verrassend de leiding te nemen in het Abe Lenstra Stadion.

John Yeboah werd in de zestien onderuit gelopen door Ibrahim Dresevic, waarna de strafschop die volgde werd benut Johnatan Opoku: 0-1. Heerenveen rechtte de rug echter vrij snel en dat resulteerde in de 69ste minuut alweer in de gelijkmaker van Sherel Floranus. De linksback werkte de bal binnen, na voorbereidend werk van Van Bergen en Runar Espejord. Heerenveen ging daarna op zoek naar meer, maar dankzij de sterk keepende Kirschbaum hield VVV uiteindelijk toch een punt over aan de krachtmeting.

sc Heerenveen

1 - 1

VVV-Venlo

 69' Floranus    57' Opoku (pen)
 
 Gele kaart: Floranus, (sc Heerenveen), v.Ooijen,Darfalou, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 16.400
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Bednarek
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
J.Veerman
Faik
Kongolo (Hajal/64)
v.Bergen
Odgaard (Espejord/64)
Ejuke
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R.Janssen
Bruns (S.Janssen/75)
Post
v.Ooijen
Opoku (Wright/90 3)
Darfalou
Sinclair (Yeboah/46)

Takagi supersnel op schaatsmijl, Wüst derde

De 1.500 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in het Canadese Calgary is gewonnen door Miho Takagi. De Japanse reed naar 1.50,33, de derde tijd ooit gereden, en verbeterde het baanrecord met ruim een seconde.

Ivanie Blondin eindigde als tweede in 1.51,76 en verbeterde het vijftien jaar oude Canadese record. Ireen Wüst werd derde in 1.51,99. Antoinette de Jong werd zevende in een nieuw persoonlijk record van 1.53,67. Melissa Wijfje achtste in 1.53,70. Joy Beune tenslotte reed met 1.54,78 naar de twaalfde tijd.

Uitslag PSV - Willem II

PSV heeft zaterdagavond na vier wedstrijden eindelijk weer een overwinning behaald. De Eindhovenaren gaven de positieve sfeer in het Philips Stadion, waar de spelers voorafgaand een heldenonthaal kregen van de fans, een vervolg door Willem II met 3-0 te verslaan. De ploeg van trainer Ernest Faber deed dat zonder grandioos te spelen, maar gaf zelf ook niets weg. Het is de eerste zege van PSV sinds 21 december.

Faber verraste door voorafgaand aan te geven te kiezen voor een 4-4-2-systeem, waarin Sam Lammers en Ryan Thomas de spitsen vormden. Met de nieuwe formatie pakten de Eindhovenaren direct het initiatief in de wedstrijd. Het leidde al vroeg tot kansen voor Lammers en Mohammed Ihattaren, die respectievelijk naast en op doelman Timon Wellenreuter mikten.

De thuisploeg had in de eerste helft weinig te duchten van Willem II, maar ontbeerde zichtbaar zelfvertrouwen om het veldoverwicht om te zetten in vlotlopende aanvallen. Een rebound voor Ryan Thomas en kopkans van Nick Viergever gingen er niet in, maar na een half uur was het wél raak. Denzel Dumfries sneed na een fraai passje van Daniel Schwaab het strafschopgebied in en legde de bal met links laag in de hoek: 1-0.

Na rust leken de kansen voor Willem II te keren. De ploeg van trainer Adrie Koster werd in het eerste kwartier in de tweede helft steeds sterker en drukte PSV achteruit. De Tilburgers konden het veldoverwicht echter niet omzetten in echte kansen: het dreigendste moment was van Mike Trésor Ndayishimiye, die vanaf de rand van de zestien over mikte. PSV nam het initiatief na ongeveer een uur weer over en produceerde in de zeventigste minuut de beslissende tweede treffer. Cody Gakpo zag Ryan Thomas diepgaan, waarna de Nieuw-Zeelander met een glijbeweging zijn eerste in dienst van PSV maakte: 2-0.

Dom balverlies van PSV-middenvelder Pablo Rosario, die de bal verspeelde met een zwakke breedtepass, leidde in de slotfase nog een enorme kans in voor Willem II. Vangelis Pavlidis ging vrij op PSV-keeper Lars Unnerstall af, maar mikte in het zijnet. Ndayishimiye schoot de bal in de laatste seconden van de wedstrijd in het eigen doel, nadat de middenvelder bij een terugspeelpass niet door had dat zijn doelman Wellenreuter niet op zijn post was: 3-0.

PSV

3 - 0

Willem II

 32' Dumfries
 70' Thomas
 90+4' Ndayishimiye (e.d)
   
 
 Gele kaart: Dumfries, (PSV), Llonch, (Willem II)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.700
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Viergever
Rodríguez
Rosario
Thomas (Madueke/78)
Hendrix
Ihattaren (Doan/ 90)
Lammers
Gakpo
  Wellenreuther
Nieuwkoop
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki (Dankerlui/72)
Ndayishimiye
Llonch (Gladon/82)
Nunnely
Pavlidis
Köhlert (Vrousai/78)

Kulizhnikov klasse apart op 1.000m, Krol en Nuis 2e en 3e

Pavel Kulizhnikov heeft de 1.000 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Calgary gewonnen. Met 1.06,49 reed de Rus bovendien het oude baanrecord van Kjeld Nuis uit de boeken. (1.06,51)

Thomas Krol werd tweede in 1.07,01. Kjeld Nuis eindigde op twee duizendsten van zijn landgenoot als derde. Kai Verbij werd achtste in 1.07,48. Lennart Velema reed met 1.07,75 een nieuw persoonlijk record en werd dertiende.

De Japanner Taro Kondo won eerder vandaag de 1.000 meter in de B-groep in 1.07,78.

Uitslag FC Groningen - Vitesse

FC Groningen heeft zaterdagavond drie punten overgehouden aan de visite van Vitesse. Het team van Danny Buijs zegevierde met minimaal verschil over de ploeg van Edward Sturing en heeft nu liefst zeven van de laatste negen thuisduels in de competitie in winst omgezet: 1-0. In deze reeks kregen de noorderlingen bovendien maar drie doelpunten tegen. Voor Vitesse is er een einde gekomen aan een serie van zes competitieduels op rij zonder nederlaag.

In de openingsfase speelde de wedstrijd zich voornamelijk af op het middenveld, al kreeg Tim Matavz een goede kans om de score te openen. Na voorbereidend werk van Oussama Tannane schoot de Sloveen in een keer richting de korte hoek, maar zijn inzet ging nipt naast. Luttele minuten later verscheen de openingstreffer van de noorderlingen op het scorebord. Tannane hield Ajdin Hrustic vast en Martin van den Kerkhof wees onverbiddelijk naar de stip. Ramon Lundqvist verzilverde de elfmetertrap: 1-0.

In de ruim dertig minuten tot aan de rust hielden FC Groningen en Vitesse elkaar in evenwicht, ook al waren de vele slordigheden daar debet aan. Vijf minuten na de 1-0 kreeg Romano Postema een grote kans toen Max Clark de bal volledig verkeerd raakte, maar hij schoot het leer net over. Remko Pasveer voorkwam vijf minuten voor rust dat een vrije trap van Lundqvist de 2-0 betekende. Vitesse kwam zelf niet verder dan een schotje van Riechedly Bazoer. Domper op de eerste helft van FC Groningen was de blessure van Postema na een duel met Armando Obispo. Het been van de aanvaller klapte dubbel en hij strompelde dan ook van het veld toen het rustsignaal klonk.

Postema startte weliswaar aan het tweede bedrijf, maar hij moest zich minuten later toch laten vervangen door debutant Daishawn Redan. In het eerste kwartier na rust had Vitesse het betere van het spel en kreeg het team van Sturing ook kansen op een gelijkmaker. Invaller Jay-Roy Grot kreeg een kopkans na laconiek verdedigen bij de noorderlingen en Obispo had veel meer moeten doen met een voorzet van Tannane.

Vitesse maakt na rust een aanzienlijk betere indruk dan voor de pauze, maar een gelijkmaker bleef uit. Grot kopte via de rug van Deyovaisio Zeefuik bijna raak en ook in de uiterste slotfase ging een inzet van de invaller net naast. FC Groningen kwam niet veel meer de middenlijn over, al moest Pasveer nog wel tot het uiterste gaan om een lekker schot van Daniël van Kaam te keren.

FC Groningen

1 - 0

Vitesse

 13' Lundqvist(pen)    
 
 Gele kaart: , Dicko, (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.884
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
v.Hintum
Warmerdam
Asoro (El Messaoudi/ 80)
D.v.Kaam
Matusiwa
Hrustic (Itakura/ 90)
Lundqvist
Postema (Redan/48)
  Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark (Brenet/87)
Tronstad
Bazoer
Vroegh (Grot/46)
Tannane
Matavz (Buitink/71)
Dicko

Oranje verliest beslissend dubbel tegen Wit-Rusland in Fed Cup

Kiki Bertens heeft Nederland op een 2-1 voorsprong gezet in het Fed Cup-duel tegen Wit-Rusland. De 28-jarige Nederlandse won met twee keer 6-4 van de Wit-Russische Aryna Sabalenka.

Tot halverwege de eerste set ging het gelijk op tussen Bertens en Sabalenka. In de zevende game van de openingsset kreeg Bertens, de nummer acht van de wereld, de eerste breakkansen van de wedstrijd en ze sloeg meteen toe. Bertens serveerde vervolgens zonder problemen de set uit.

In de tweede set nam Sabalenka, de nummer dertien op de wereldranglijst, direct een break voorsprong, maar in de volgende servicebeurt leverde ze die weer direct in. Nadat ze op 3-3 opnieuw de opslag van Sabalenka brak kwam de overwinning niet meer in gevaar voor Bertens.

Later op de dag komt Arantxa Rus op de baan voor een wedstrijd tegen Aliaksandra Sasnovich. Later staat ook nog een dubbelspel op het programma in de Fed-Cup ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland.

Update 17.25

De beslissing in de Fed Cup-ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland moet vallen in het dubbelspel. Arantxa Rus verloor zaterdag in drie sets (6-0, 5-7, 2-6) van Aliaksandra Sasnovich en daardoor moet het dubbelspel de beslissing brengen in deze ontmoeting.

Rus begon uitstekend aan de wedstrijd, al kwam dat mede doordat Sasnovich veel fouten maakte in de openingsset tegen de Nederlandse. Vanaf de tweede set kwam de Wit-Russische steeds beter in haar spel en won uiteindelijk in drie sets van de Nederlandse.

Het dubbelspel moet de beslissing brengen. Voor Nederland komen Kiki Bertens en Demi Schuurs. Mocht het dubbelspel gewonnen worden dan plaatst Nederland zich voor de Fed Cup Finals. Dat toernooi voor de beste twaalf landen van de wereld vindt in april plaats in Hongarije.

Update 20.59

Het Nederlands Fed Cup-team heeft het niet gered. In het beslissende dubbelspel verloor Kiki Bertens/Demi Schuurs in de tiebreak van de derde set van Wit-Rusland.

Het Nederlandse koppel won de eerste set overtuigend en in de tweede set kwam het op een break voorsprong, maar die wisten de Nederlandse dames niet te behouden. Uiteindelijk ging de tweede set naar Wit-Rusland.

In de derde set ging het alle kanten op. Nederland verloor direct de eerste servicegame, maar herstelde zich knap en kwam op een 3-1 voorsprong. Oranje leek op weg naar de winst. Drie games later was het opeens Wit-Rusland dat de voorsprong had te pakken, alleen wist Nederland weer terug te knokken. Bij 5-4 (30-30) en 6-5 (0-30) was Bertens/Schuurs twee punten van de overwinning af, maar Wit-Rusland wist een tiebreak af te dwingen en daarin was Wit-Rusland de sterkste. Op het vierde wedstrijdpunt was het raak voor Wit-Rusland en gaan de Wit-Russische tennissters naar de Fed Cup-finals.

Schaatsster Kodaira ook de snelste op 500m

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in het Canadese Calgary heeft Nao Kodaira de 500 meter voor vrouwen gewonnen. De Japanse, gisteren ook al de beste op de 1.000 meter, reed naar 36,65.

De Russin Angelina Golikova werd tweede in 36,78. Wereldkampioene Vanessa Herzog pakte het brons in 37,08.

Sanneke de Neeling was de enige Nederlandse in de A-groep. Met 37,66 reed ze een nieuw persoonlijk record, maar ze kon niet mee strijden om de medailles. Ze werd elfde.

Letitia de Jong won eerder vandaag de 500 meter in de B-groep. Met 37.36 reed de Nederlandse bovendien een nieuw peroonlijk record, de derde tijd ooit door een Nederlandse geschaatst.

Liveblog Ciara: Schiphol annuleert vluchten, storm nog op koers

Goedemiddag!

Inmiddels is code ORANJE van kracht voor het hele land. Storm Ciara heeft nog steeds geen plannen om af te zwakken. Ze ligt nu boven de Oceaan en trekt met 350 tot 400 km/u in de bovenlucht onze kant op. 

Ik verwacht dat er in de middag al zware windstoten optreden, maar het hoogtepunt vind waarschijnlijk in de (vroege) avond plaats. Dan passeert er ook een heftige buienlijn met kans op onweer en hagel, en dat is het moment waarop de zwaarste windstoten plaats vinden.

Aan de kust zo tussen 16.00 en 21.00, terwijl de piek in het binnenland tussen 18.00 en 23.00 wordt verwacht.

Ook daarna blijft het stevig doorwaaien en blijven windstoten van 75 tot 100 km/u mogelijk. Waarschijnlijk duurt dat zelfs tot maandag aan het einde van de middag.

De NS heeft vooralsnog slechts een paar kleine aanpassingen gedaan, maar ze blijven het nauwlettend volgen.

We houden jullie op de hoogte.

Update 17.36:  De KNVB heeft alle voetbalwedstrijden voor zondag in alle divisies afgelast. Dus geen bord op schoot morgenavond.  

Een link van het bericht vind je hier.  

Update 20.25:  Schiphol heeft inmiddels ruim 40 vluchten geannuleerd, maar vermoedelijk blijft het daar niet bij. Op de satellietbeelden is onze storm inmiddels al zichtbaar op de Oceaan. Ze zal nog verder uitdiepen. De windsnelheden worden in de laatste modellen nog steeds zo tussen de 120 en 140 km/u berekend. In de late avond lijkt vooral Limburg risico te lopen op zeer zware windstoten van 120 km/u. Morgen zullen we jullie de hele dag op de hoogte houden van de storm. Ik zit op post.  

Storm Ciara (Foto: satelliet)
Storm Ciara (Foto: satelliet)

Cannabisbond enthousiast over plan Amsterdam voor regulering van de 'achterdeur'

De Bond van Cannabis Detaillisten is erg te spreken over het voornemen van burgemeester Halsema van Amsterdam om te onderzoeken of het mogelijk is om de lokale softdrugsmarkt te reguleren. Over andere mogelijke plannen is de bond minder enthousiast.

Gisteren schreef de burgemeester een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een onderzoek van bureau OIS, dat door het college was aangevraagd. In het onderzoek is onder meer gekeken naar de aantrekkingskracht die coffeeshops hebben op het Wallengebied. Uit het onderzoek bleek onder meer dat 65 procent van de toeristen in het Wallengebied cannabis gebruikt.

De burgemeester wil nu gaan kijken hoe de cannabismarkt gereguleerd kan worden en de overlast in de binnenstad verminderd kan worden.

Lees ook: CU Amsterdam wil af van drugsimago

Toegangsverbod
Simone van Breda, interim voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten ziet het niet zitten om coffeeshops in de binnenstad te sluiten. "Die spreiding is al eens geprobeerd, we hebben al een mindering van coffeeshops in het centrum gehad", zegt zij. "Ik heb niet het idee dat de toestroom van toerisme daardoor is afgenomen."

Het is inderdaad zo dat toeristen nog steeds naar de stad worden getrokken door de coffeeshops. Voor 44 procent van de respondenten in het OIS-onderzoek zou een verbod op toegang tot een coffeeshop dan ook reden zijn om niet meer of minder vaak naar Amsterdam te komen. "Dat zien we natuurlijk niet zitten", zegt Van Breda over een toegangsverbod tot coffeeshops voor toeristen. "Wat wij zien is dat dat elders, bijvoorbeeld in Maastricht, niet het gewenste effect heeft." Welk effect het dan wel heeft, kan Van Breda niet zeggen.

Toevoer gedogen
Uit de brief wordt ook duidelijk dat Halsema de cannabishandel "transparanter en beter beheersbaar" wil maken. Een manier om dat te doen is het lokaal reguleren van "de achterdeur": de manier waarop cannabis bij coffeeshops binnen komt. Daarover is Van Breda wel heel enthousiast. "Ik vond dat positief en we willen graag meedenken over hoe je dat kunt doen."

"Wij zetten ons in voor een beter uitvoerbaar coffeeshopbeleid. De huidige maatregelen zijn niet geschikt en niet meer van deze tijd." Van Breda stelt daarom voor om de toevoer van cannabis naar coffeeshops te gedogen. "Momenteel hebben we maar vijfhonderd gram in de shop en dat houdt niet over. Het zou mooi zijn een weekvoorraad te mogen hebben, net als bij de wietproef in andere gemeenten."

Shorttracker Roes stunt met 2e plek in World Cup, fenomenale zege Ren

De eerste finaledag van de World Cup shorttrack in het Duitse Dresden heeft een aantal uitstekende races opgeleverd. Ook Nederland vierde succes, terwijl op de aflossing twee finaleplekken gepakt werden.

1500m vrouwen
Yara van Kerkhof schopte het tot de B-finale, maar in de slotfase werd ze daarin onderuit gekegeld door de Britse Elise Christie. De A-finale leverde vervolgens een Zuid-Koreaans 1-2'tje op: Choi Min-jeong en Noh Ah-rum verwezen de Chinese Han Yu Tong in de slotronde naar de derde plek, vlak voor de Belgische Hanne Desmet. Gioya Lancee werd in de herkansingen uitgeschakeld, Rianne de Vries ging er in de kwartfinales uit met een penalty.

1500m vrouwen

1500m mannen
Doorgaans vertrekt men vrij rustig op de 1500 meter, maar Ren Ziwei wilde daar niks van weten. De Chinees lanceerde vol gas een aanval in de eerste ronde en zette het veld bíjna op een rondje. Het koste hem zo ongeveer al zijn kracht en in de laatste ronden brandden zijn benen zo hevig dat het ijs er bijna van smolt, maar Ren hield stand en boekte een werkelijk schitterende zege. De verrassende junior Sven Roes pakte een bijzonder knappe tweede plek, zijn eerste World Cup-podium, Itzhak de Laat greep met plek vier net naast de prijzen. Friso Emons strandde in de herkansingen.

1500m mannen

1000m vrouwen
Halverwege de A-finale schoof Suzanne Schulting met één indrukwekkende move buitenom iedereen voorbij, waarna ze de strijd aan ging met de Zuid-Koreaanse Kim Ji-yoo. Die ging haar voorbij, maar twee ronden voor het einde werd de race gestaakt na een harde val achter de twee leidsters. Met alleen Schulting, Kim en de Canadese Courtney Lee Sarault werd de race opnieuw gestart en pas zo'n drie ronden voor het einde trok Schulting de boel op gang. Kim ging er echter voorbij, ondanks wat mogelijk niet al te legaal verdedigen van Schulting, en pakte de winst. Sarault schoof ook nog voorbij Schulting, die zo als derde eindigde. Voor Lara van Ruijven was het in de kwartfinales klaar, Selma Poutsma kwam niet door de herkansingen.

1000m vrouwen

1000m mannen
Daan Breeuwsma stond in de B-finale en kon daarin niks meer doen dan als laatste eindigen. De A-finale leverde een mooie zege op voor Park Ji-won. De Koreaan trok anderhalve ronde voor het einde in één keer van de vierde naar de eerste plek en stond die niet meer af. Shaolin Sandor Liu uit Hongarije eindigde als tweede, voor de Japanner Kazuki Yoshinaga. Zowel Dylan Hoogerwerf als Melle van 't Wout dolven het onderspit in de herkansingen.

1000m mannen

Gemengde aflossing
Met Breeuwsma, De Laat, Schulting en Van Ruijven had Nederland uitstekende kans op de winst en de ploeg lag aanvankelijk dan ook op kop, tot Breeuwsma enkele meters voor een wissel onderuit schoof. Hongarije en Rusland schudden Frankrijk in de slotfase af, waarna Shaolin Sandor Liu het in een fraai duel voor Hongarije won van de Rus Semen Elistratov.

Gemengde aflossing

Aflossing vrouwen en mannen
De Vries, Schulting, Van Kerkhof en Van Ruijven waren de favorieten in hun halve finale en dat maakten ze waar. De ploeg kwam geen moment in de problemen en reed zich redelijk onbedreigd naar de winst en een plek in de A-finale van zondag.

Breeuwsma, De Laat, Roes en Van 't Wout deden het in de halve finales bij de mannen prima, hoewel de tweede plek - en daarmee een plaatsje in de finale - nog even in gevaar kwam. Dankzij De Laat werden de Japanners echter alsnog verslagen en dus staat Nederland zondag in de eindstrijd.

Bruma debuteert met zege én eigen goal

Jeffrey Bruma heeft zaterdag zijn debuut voor FSV Mainz 05 gemaakt. De laagvlieger boekte een belangrijke zege bij concurrent Hertha BSC, ondanks een eigen doelpunt van de Nederlander. Het TSG Hoffenheim van Alfred Schreuder leed tegelijkertijd een minimale nederlaag bij SC Freiburg, terwijl ook Davy Klaassen enWout Weghorst niet als winnaars van het veld stapten. Schalke 04 kwam tegen SC Paderborn voor het derde competitieduel op rij niet tot winst en staat voorlopig vijfde op de ranglijst.

Hertha BSC - Mainz 05 1-3
Jeffrey Bruma maakte zijn debuut voor Mainz en speelde samen met Jeremiah St. Juste achterin; Jean-Paul Boëtius zat negentig minuten op de bank. Het ging Mainz aanvankelijk voor de wind in Berlijn, want door twee doelpunten van Robin Quaison leidde men na 82 minuten voetballen met 0-2. In de absolute slotfase werd het door toedoen van Bruma echter toch nog even spannend: de Nederlander was met een eigen doelpunt ongelukkig verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer. Hertha leek daarmee terug in de wedstrijd, maar nadat Marius Wolf met tweemaal geel van het veld was gestuurd moest de thuisploeg, waar Karim Rekik en Javairô Dilrosun de gehele wedstrijd op de bank zaten, alsnog capituleren. Quaison completeerde diep in blessuretijd zijn hattrick vanaf een strafschopstip.

SC Freiburg - TSG Hoffenheim 1-0
Het Hoffenheim van trainer Alfred Schreuder won vorige week op eigen veld met 2-1 van Bayer Leverkusen, maar midweeks volgde in de achtste finales van de DFB Pokal een nederlaag tegen Bayern München (4-3). Op bezoek bij directe concurrent Freiburg beleefde men een frustrerende middag. Hoffenheim kwam maar niet in zijn spel en ging uiteindelijk met 1-0 onderuit door een doelpunt van Luca Waldschmidt. De spits maakte op slag van rust vanaf de strafschopstip het enige doelpunt van de wedstrijd. Hoffenheim heeft nu nog maar één punt meer dan Freiburg.

Werder Bremen - 1. FC Union Berlin 0-2
De eerste helft was er niet een voor de fijnproevers: het was voortdurend een gevecht om de bal, wellicht wel typerend voor de tegenvallende periode waarin beide teams zich bevinden. Het meeste balbezit was zonder meer voor Werder, met Davy Klaassen in de basis, maar echt gevaarlijk werd het team van Florian Kohfeldt niet. De 0-1 na 52 minuten spelen was dan ook een hard gelag voor Werder. Na een goede counter via Christopher Lenz werkte Marius Bülter de bal achter doelman Jiri Pavlenka. Twintig minuten later sloegen de bezoekers weer toe: Sebastian Andersson stuitte op Pavlenka, waarna Bülter uit een zeer moeilijke hoek voor de 0-2 zorgde. Sheraldo Becker bleef negentig minuten op de bank.

Schalke 04 - SC Paderborn 07 1-1
De wedstrijd in de Veltins-Arena kwam pas tot leven in de tweede helft. Ahmed Kutucu bracht Schalke na 63 minuten voetballen op voorsprong, door zichzelf in de zestien knap vrij te spelen en uiteindelijk te scoren met een laag schot. De thuisploeg miste daarna enkele goede kansen en kreeg in de slotfase uiteindelijk het deksel op de neus: Klaus Gjasula bezorgde Paderborn negen minuten voor tijd zeer verrassend een punt door uit een hoekschop hard raak te koppen.

VfL Wolfsburg - Fortuna Düsseldorf 1-1
Na het klinken van het rustsignaal lieten de supporters hun ongenoegen blijken. Het bezoek toonde in de eerste 45 minuten het meeste initiatief en dat resulteerde al snel in de 0-1. Na dertien minuten spelen rondde Matthias Zimmermann een heerlijke aanval af door Koen Casteels te passeren. Wolfsburg kwam in het restant van de eerste helft beter in het duel, maar echt grote kansen bleven uit. In de tweede helft kwam Wout Weghorst binnen de lijnen, al werden de plannen van Oliver Glasner al vroeg verstoord. Marin Pongracic kreeg na twee minuten spelen een rode kaart voor een elleboogstoot. Twee minuten later tekende Renato Steffen desondanks voor de gelijkmaker en dat was ook de eindstand.

KNVB schrapt alle wedstrijden van zondag wegens hevige storm

De KNVB heeft alle eredivisiewedstrijden van zondag geschrapt vanwege de hevige storm die voorspeld wordt. De vier duels zullen op een nog nader te bepalen moment worden ingehaald. Ook de wedstrijden in het gehele landelijke amateurvoetbal gaan niet door.

In de Eredivisie gaat het om de wedstrijden FC Utrecht-Ajax, AZ-Feyenoord, Sparta Rotterdam-ADO Den Haag en FC Emmen-FC Twente. De komende dagen wordt in nauw overleg met de clubs, lokale overheden en overige betrokkenen bekeken wanneer deze wedstrijden kunnen worden ingehaald. Gezien de volle speeldagenkalender en de Europa League- en KNVB Bekerverplichtingen van Ajax en AZ en KNVB Bekerverplichtingen van Feyenoord en FC Utrecht wordt het een flinke puzzel om een zo gunstig mogelijke inhaaldatum te vinden, laat de KNVB weten in het persbericht.

Ook voor het amateurvoetbal wordt komende week bekeken wanneer de afgelaste wedstrijden kunnen worden ingepland.

Twee verdachten in volledige beperking na poging tot doodslag

Omstreeks 00.10 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag werd een zware mishandeling cq. een poging doodslag gemeld bij de politie. Het slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. De man werd, na de melding, aangetroffen op het Wilhelminaveld door politieagenten.

In de loop van zaterdag zijn twee verdachten aangehouden voor dit feit. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Medewerkers van team Forensische Opsporing en van de recherche doen momenteel onderzoek op het Wilhelminaveld in Bergen op Zoom.

De twee aangehouden verdachten zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Om die reden is dit de enige informatie die de politie momenteel verstrekt.

Politiepaard schrikt en trapt fietser in het gezicht

Afgelopen vrijdagmiddag is er in Den Haag een ongeluk gebeurd met een politiepaard en een fietser. Twee politieruiters reden op het ruiterpad Madepolderweg in de richting van de Oorberlaan. Een racefietser reed in dezelfde richting, parallel aan de ruiters, op het fietspad.

Ter hoogte van een kinderdagverblijf schrok een van de politiepaarden, sprong opzij en botste tegen de fietser. Daarbij trapte het paard naar achteren en trof de fietser in zijn gezicht. Het slachtoffer is met zwaar letsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie is in nauw contact met de familie en het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed. De politie betreurt het ongeval.

Manchester United vreest grenscontroles vanwege coronavirus en laat Ighalo in Engeland achter

Manchester United neemt Odion Ighalo niet mee naar het trainingskamp in Spanje. De Premier League-club is bang dat de aanvaller, die wordt gehuurd van het Chinese Shanghai Shenhua, het land niet meer inkomt als in het ergste geval de grenscontroles verscherpt worden vanwege het uitgebroken coronavirus.

"Odion blijft in Manchester, omdat hij in de afgelopen veertien dagen is overgevlogen vanuit China", legde manager Ole Gunnar Solskjaer zaterdag uit. "Vanwege de situatie daar, weten we niet zeker of hij Engeland later weer in komt als hij naar het buitenland gaat. Hij werkt op de club met een personal coach en een individueel programma."

"Zijn familie kan hier ondertussen settelen. Natuurlijk was het fijn geweest voor hem om zijn teamgenoten te leren kennen, maar we lopen het risico dat de grenscontroles in de tussentijd strenger worden. Dat risico willen we niet nemen."

De dertigjarige Ighalo speelt sinds 2017 in China. Voor zijn dienstverband bij Shanghai Shenhua kwam hij twee jaar uit voor Changchun Yatai.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus in China worden wereldwijd steeds meer maatregelen genomen met betrekking tot reizen van en naar het Aziatische land. Manchester United arriveert vandaag in Marbella, waar het enkele dagen verblijft. Op maandag 17 februari hervat de ploeg van Solksjaer het seizoen met een uitwedstrijd tegen Chelsea.

Pogacar opnieuw de beste bergop in Valencia, Poels tweede

Tadej Pogacar heeft de koninginnenrit in de Ronde van Valencia gewonnen. Het Sloveense toptalent van UAE-Team Emirates was in de vierde rit op de lastige Sierra de Bernia duidelijk de beste, voor Wout Poels en Tao Geoghegan Hart. Pogacar neemt door de zege de leiderstrui over van Jack Haig.

De koninginnenrit in deze Ronde van Valencia ging over vijf beklimmingen met aankomst op de steile Sierra de Bernia, een klim van vijf kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 12%.

Voordat de renners aan de steile slotklim begonnen reed er lange tijd een kopgroep van zeven vooruit, met onder meer Greg Van Avermaet en Pello Bilbao. De kopgroep begon met een halve minuut voorsprong aan de slotklim.

In die kopgroep bleek Van Avermaet de beste te zijn, maar nadat Ineos het tempo had opgevoerd in het peloton werd de olympisch kampioen teruggepakt en niet snel daarna versnelde Pogacar. Niemand kon het Sloveense supertalent bijhouden en had al snel een handvol seconden voorsprong.

Wout Poels was achter Pogacar de beste. De Limburger kwam als tweede over de meet, voor Geoghegan Hart. Grootste tegenvaller van de dag was Alejandro Valverde. De 38-jarige Spanjaard moest al snel passen en kwam als zestiende over de streep op ruim één minuut van Pogacar.

Zondag staat de slotrit naar Valencia op het programma, een vlakke etappe van 98 kilometer. Een nieuwe kans voor Dylan Groenewegen, die net zoals Pogacar twee ritten wist te winnen deze ronde. 

Van Aert wint eerste wedstrijd na zware blessure, Nederlandse vrouwen domineren opnieuw

Wout van Aert heeft zaterdag de Krawatencross in Lille gewonnen. Voor de Belg van Team Jumbo-Visma was dit de eerste zege sinds zijn zware valpartij in de tijdrit van de Tour de France. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door kersvers wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado.

Het WK van afgelopen weekend was ook het einde van het veldritseizoen voor Mathieu van der Poel. In de Krawatencross, de laatste ronde van de DVV-trofee, waren er dus kansen voor anderen om met de zege aan de haal te gaan.

De Belgen Laurens Sweeck en Quinten Hermans namen de leiding in de wedstrijd. Na een foutje van Sweeck kwam Hermans alleen aan kop. In de achtervolgende groep verhoogde Van Aert het tempo en binnen korte tijd was hij solo bij Hermans aangesloten.

Halfweg koers versnelde Van Aert opnieuw en liet zijn medevluchter achter. De voorsprong voor de drievoudig wereldkampioen groeide naar twintig seconden. Na bijna een uur wedstrijd kwam hij als winnaar over de finish. Op ruim twintig seconden werd Hermans tweede. In de strijd voor de laatste podiumplaats versloeg Toon Aerts Belgisch kampioen Sweeck. De eindzege in de DVV-trofee ging naar Eli Iserbyt.

Bij de vrouwen was het opnieuw een duel tussen Alvarado en Annemarie Worst. Net als vorige week op het WK in Zwitserland bleek Alvarado de sterkste in de sprint. Op de derde plaats eindigde Shirin van Anrooij. Het 17-jarige toptalent uit Goes werd vorige week wereldkampioene bij de junioren. Naast de winst in de wedstrijd won Alvarado ook het eindklassement van de DVV-trofee.

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Quinten Hermans (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Thomas Pidcock (GBR)
7. Lars van der Haar (NED)
8. Daan Soete (BEL)
9. Tom Meeusen (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Shirin van Anrooij (NED)
4. Inge van der Heijden (NED)
5. Katherine Compton (USA)
6. Aniek van Alphen (NED)
7. Denise Betsema (NED)
8. Sanne Cant (BEL)
9. Alice Maria Arzuffi (ITA)
10. Anna Kay (GBR)

'Dest maakt komende zomer transfer naar Bayern München'

De kans lijkt groot dat Sergiño Dest komend seizoen de clubkleuren van Bayern München verdedigt. De Telegraaf maakte vrijdagavond laat melding van de interesse van de Duitse topclub in de rechtsback van Ajax en BILD laat zaterdag weten dat de negentienjarige Amerikaans A-international afgelopen week een bezoek aan Beieren bracht. Technisch directeur Hasan Salihamidzic was op zijn beurt bij het duel tussen Ajax en PSV.

Dest zou afgelopen week het bekerduel tussen Bayern en TSG Hoffenheim hebben bezocht. Ook werd hij naar verluidt gespot op het vliegveld van München. Bayern is al langer op zoek naar een extra rechtsback, daar Joshua Kimmich en Benjamin Pavard door trainer Hans-Dieter Flick op andere posities worden ingezet.

De regerend landskampioen van Duitsland haalde derhalve afgelopen maand Álvaro Odriozola van Real Madrid op huurbasis.

Volgens De Telegraaf zal directeur voetbalzaken Marc Overmars genoegen nemen met een formeel bod van 26 miljoen euro op Dest. De club uit Amsterdam hanteerde aanvankelijk een vraagprijs van dertig miljoen euro voor de verdediger, die minder dan een half jaar geleden een nieuw contract tot medio 2022 ondertekende. Het eerste bod van Bayern bedroeg twintig miljoen euro.

De in Almere geboren Dest maakte in 2012 de overstap van Almere City naar Ajax, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Dit seizoen debuteerde hij in de hoofdmacht. Dest kwam tot dusver tot 27 duels in alle competities voor het eerste elftal. Daar was hij goed voor twee treffers en vijf assists.

Skiester Rebensburg zet Garmisch in vuur en vlam

Alpineskiester Viktoria Rebensburg heeft als eerste Duitse sinds Maria Höfl-Riesch in 2010 de World Cup-afdaling op de befaamde Kandahar-piste op haar naam geschreven. Het was alweer haar negentiende World Cup-zege, maar wel haar eerste op de afdaling, waarop ze al zes keer eerder het podium haalde. Overigens is de afdaling bij de vrouwen redelijk open: de afgelopen tien races kenden tien verschillende winnaressen.

World Cup-leidster Mikaela Shiffrin was er niet bij: eerder in de week kwam haar vader ten val tijdens werkzaamheden aan het huis. Hij liep daarbij ernstig hersenletsel op en kwam in het ziekenhuis al snel te overlijden. Shiffrin besloot uiteraard gelijk terug naar de VS te reizen, het is nog niet duidelijk wanneer ze haar rentree zal maken.

Federica Brignone staat tweede in de World Cup en hoe treurig de situatie ook is, voor de Italiaanse ligt de weg naar plek één open. Ze zette gelijk een uiterst scherpe tijd neer op de Duitse sneeuw, waar aanvankelijk alleen de Zwitserse Corinne Suter een beetje bij in de buurt bleef. Rebensburg kwam als achtste naar beneden en maakte grote indruk: aan de finish was ze 0,61 seconden sneller dan Brignone.

Als vijftiende ging Ester Ledecka naar beneden en de Tsjechische olympisch kampioene was weer eens sterk: ze eindigde 0,83 seconden achter Rebensburg en pakte daarmee de derde plek, nog 0,12 seconden voor de altijd agressief skiënde Italiaanse Sofia Goggia.

Noodweer gooit BMX Supercross Australië overhoop, Kimmann geeft op

De heren en dames BMX'ers hebben de derde wedstrijd van de BMX Supercross, de World Cup in de BMX-racerij, niet normaal af kunnen werken. In het Australische Bathurst werd noodweer voorspeld en dat kwam er inderdaad aan.

De dag begon met de eerste kwalificatieronde voor de mannen en nadat die heats afgelopen waren kwam er een eerste hoosbui aan. Ondertussen waaide het ook al stevig, waardoor Niek Kimmann - winnaar van de eerste Supercrosswedstrijd dit seizoen en regereld Supercrosskampioen - in zijn heat besloot op te geven: "Het was te link", sprak hij duidelijk.

De Amerikaanse olympisch kampioen Connor Fields was in de eerste ronde de snelste van iedereen en die tijd werd gebruikt om de winnaar te bepalen, want van een reguliere knock-outfase kwam het niet. Joris Harmsen was op de zesde plek de beste Nederlander, de vrouwen kwamen zelfs helemaal niet in actie.

Zondag staan er ook weer wedstrijden op het programma, die lijken vooralsnog wel door te gaan. De voorrondes beginnen om 01.30 uur Nederlandse tijd, de knock-outfase gaat om 03.40 uur van start en alles is live te zien via het YouTube-kanaal van bmxlivetv.

De winnende tijd van Fields

NBA: Scheidsrechters flink in de fout

Oproer in de NBA. Dat scheidrechters ook maar mensen zijn en fouten kunnen maken is geaccepteerd. In de wedstrijd tussen de Portland Trail Blazers en de Utah Jazz misten de scheidsrechters in de slotfase een cruciale fout. De Utah Jazz wonnen hierdoor nipt en de Blazers misten de kans om een wedstrijd in te lopen op de Memphis Grizzlies.

Het incident vond plaats in de laatste seconden van de wedstrijd. Utah stond met 116 – 114 voor en Portland zette aan voor een laatste aanval. Damian Lillard wist vrij te komen voor een lay-up. De bal raakte het bord, waarna Rudy Gobert de bal nog wegtikte.

De regels zijn duidelijk in dit geval. Als de bal het bord heeft geraakt, of weer in een neergaande lijn is, mag deze niet door een verdediger worden aangeraakt. Gebeurt dit wel, dan is er sprake van ‘goal tending’ en moet de score van de aanvallende partij gelden.

De commentatoren bij de wedstrijd zagen direct dat er sprake was van goal tending. De spelers die bij de actie betrokken waren weten het sowieso. Voor wie het in eerste instantie niet duidelijk was, liet de herhaling geen twijfel meer over. Desalniettemin bleef de beslissing van de scheidsrechters staan. Utah maakte een vrije worp in de laatste aanval en zette de eindstand op het bord.

De no-call op Gobert. Bron: Kevin James

Damian Lillard en alle Trail Blazers waren na de wedstrijd woedend. Portland is bezig met een inhaalrace in een poging om de play-offs nog te halen. Elke wedstrijd telt in deze fase van het seizoen voor de Blazers. De discussie over het niveau van de scheidsrechters in de NBA laait hiermee weer op. Gisteren verloor de Orlando Magic nadat scheidsrechters een verzoek van de Orlando-coach om een time-out te nemen niet hadden gezien.

De Toronto Raptors wonnen hun dertiende wedstrijd op rij. De regerend kampioen versloeg de Indiana Pacers met 106 – 115. De geblesseerde Marc Gasol en Norman Powell werden door Toronto niet gemist, zes spelers maakten voor de Raptors minstens 15 punten.

De Houston Rockets kregen hard op hun broek van de Phoenix Suns: 127 – 91. Kelly Oubre jr noteerde met 39 punten een nieuw persoonlijk record. Bij Houston ontbrak Russell Westbrook. In tegenstelling tot gisteren, toen de Rockets de Lakers versloegen, vielen de schoten vandaag niet. Houston maakte slechts 34% van het veld en 23% driepunters.

Uitslagen:

Philadelphia 76ers – Memphis Grizzlies 119 – 107
Washington Wizards – Dallas Mavericks 119 – 118
Boston Celtics – Atlanta Hawks 112 – 107
Indiana Pacers – Toronto Raptors 106 – 115
Oklahoma City Thunder – Detroit Pistons 108 – 101
Phoenix Suns – Houston Rockets 127 – 91
Sacramento Kings – Miami Heat 105 – 97
Utah Jazz – Portland Trail Blazers 117 - 114

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 44 – 7
Toronto Raptors 38 – 14
Boston Celtics 36 – 15
Miami Heat 34 – 17
Philadelphia 76ers 32 – 21
Indiana Pacers 31 – 21
Brooklyn Nets 23 – 27
Orlando Magic 22 – 30
Washington Wizards 18 – 32
Chicago Bulls 19 – 34
Detroit Pistons 19 – 35
Charlotte Hornets 16 – 35
New York Knicks 16 – 36
Atlanta Hawks 14 - 39
Cleveland Cavaliers 13 – 39

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 38 – 12
Los Angeles Clippers 36 – 15
Denver Nuggets 36 – 16
Utah Jazz 33 – 18
Houston Rockets 33 – 19
Oklahoma City Thunder 32 – 20
Dallas Mavericks 31 - 21
Memphis Grizzlies 26 – 26
Portland Trail Blazers 24 - 29
San Antonio Spurs 22 - 29
New Orleans Pelicans 21 - 31
Phoenix Suns 21 – 31
Sacramento Kings  2 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 35
Golden State Warriors 12 - 40

Skiër Noël slalomt naar thuiswinst, sensatie Haugan en Pertl

In het Franse Chamonix heeft alpineskiër Clement Noël voor eigen publiek zijn zesde World Cup-zege gepakt, zijn derde van het seizoen. Vooral de mannen naast hem zorgden echter voor de nodige sensatie, want dat waren er twee die vermoedelijk niemand verwacht had.

Na de eerste run ging Daniel Yule bepaald niet voor het eerst dit seizoen aan de leiding. De Zwitser was 0,24 seconden sneller dan de Fransman Noël, terwijl de Italiaan Stefano Gross zich op 0,47 seconden naar een knappe derde plek slalomde. De Fransman Alexis Pinturault (+0,48) stond er ook nog goed bij, de Noor Sebastian Foss-Solevaag (+0,82), Marco Schwarz uit Oostenrijk (+0,82), de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern (+0,84) en de Rus Alexander Khoroshilov (+0,90) bleven nog binnen een seconde.

In run twee viel Khoroshilov terug achter de Noorse leider Timon Haugan, die elfde stond na één manche en nog nooit eerder de top-10 haalde. Ook Zenhäusern kwam achter Haugan terecht en dat gold ook voor Schwarz én Foss-Solevaag. Pinturault koos weer eens volle bak de aanval, maar nam teveel risico en ging eruit, dus kwam een megastunt van Haugan alsmaar dichterbij. Vervolgens nam Gross een stevige duik in de sneeuw en daarmee was Haugan's allereerste podium ooit plotseling al een feit - alleen Noël en Yule stonden nog boven.

Noël leverde vooral in het onderste stuk een flink deel van zijn 0,85 seconden voorsprong in, maar hield alsnog 0,21 tellen over en nam de leiding dus in handen. Dat werd al snel omgezet naar de zege, want Yule ging bij een van de eerste poortjes de mist in en lag eruit. De winst ging zo naar Noël, voor de sensationele Haugan en de misschien wel nóg meer verrassende Oostenrijker Adrian Pertl, die pas zijn zevende World Cup-wedstrijd afwerkte.

FC Dordrecht ontslaat trainer Braga

FC Dordrecht heeft trainer Cláudio Braga ontslagen. Het gedwongen afscheid is te wijten aan de magere resultaten dit seizoen. De club staat momenteel voorlaatste in de Keuken Kampioen Divisie.

Het ontslag volgt één dag na het 1-2 verlies tegen Almere City FC. De Portugese-Nederlander was sinds december 2018 hoofdtrainer op de Krommendijk.

“Het spel bood te weinig perspectief om de gewenste ommekeer te mogen verwachten”, aldus technisch manager Harry van der Ham.

Van der Ham neemt voorlopig de trainerstaken over.

FC Utrecht versterkt zich met ervaren Senegalees Sané

Lamine Sané speelt tot het einde van het seizoen voor FC Utrecht. De 32-jarige centrale verdediger komt transfervrij over van Orlando City SC en speelde voordien voor Bordeaux en Werder Bremen.

Sané speelde zeven seizoenen voor Girondins de Bordeaux, daarna maakte hij in 2016 de overstap naar Werder Bremen. De afgelopen twee seizoenen kwam de verdediger uit voor MLS-club Orlando City. Tussen 2010 en 2015 speelde hij 32 interlands voor Senegal.

“Met het aantrekken van Lamine voegen we een extra optie toe aan onze achterhoede, met een flink pak ervaring”, aldus technisch directeur Jordy Zuidam. “Lamine is lang en kopsterk. Hij is sterk in de één-tegen-éénduels, heeft een goede snelheid en blijft rustig onder druk. Bovendien heeft hij een geweldige persoonlijkheid. Hij kan als mentor van onze grote talenten een rol spelen in hun ontwikkeling, door zijn ervaring op hen over te dragen.”

Dertien aanhoudingen bij internationale politieactie

 De politie heeft donderdag 6 februari tijdens een internationale actie die vooral gericht was op de in- en uitvoer van verdovende middelen, dertien personen aangehouden. Dit zijn bijna allemaal personen die meer dan een gebruikershoeveelheid verdovende middelen bij zich hadden. Uitschieter was een Fransman met 1,7 kg heroïne in zijn auto op de A16. In totaal werden 198 voertuigen gecontroleerd en 313 personen.

De politieactie duurde van 15.00 tot 22.00 uur en vond plaats op de snelwegen richting Duitsland en België, op de internationale treinverbindingen naar Duitsland en België en op de Rijn in het Nederlands-Duits grensgebied. De Nederlandse politie werkte samen met de Douane, de Koninklijke Marechaussee, de Duitse, Belgische, Franse en de Luxemburgse politie. Op de snelwegen langs de Duitse grens werd zoveel mogelijk met gemixte bemanning gewerkt en ook in de treinen werd samen gecontroleerd. Naast de extra aandacht voor verdovende middelen werd ook gelet op mobiel banditisme, dat zijn internationaal rondtrekkende bendes en transportcriminaliteit.

Naast de aanhoudingen voor het bezit van meer dan een gebruikershoeveelheid verdovende middelen werden 28 personen, voornamelijk met een buitenlandse nationaliteit, staande gehouden met een gebruikershoeveelheid. Al deze drugs, voornamelijk hennep en hasj, werden in beslag genomen. De uit- of invoer van verdovende middelen is namelijk verboden, dat geldt ook voor gebruikershoeveelheden. In Nederland worden de drugs dan in beslag genomen maar in Duitsland en België wordt daarnaast altijd ook nog een boete van minimaal 75 euro opgelegd.

Op de A12 bij Arnhem werd de auto van een 29-jarige man uit Vlaardingen in beslag genomen. Hij kwam vanuit Duitsland met een auto Nederland in rijden met valse kentekenplaten. De auto stond al sinds november 2019 niet meer op naam geregistreerd. De herkomst van de auto wordt onderzocht. Op de A4 bij de Belgische grens trof de politie een auto met een Engels kenteken aan die al lange tijd niet op naam geregistreerd was. Ook deze ‘spookauto’ werd in beslag genomen. Met dergelijke voertuigen proberen de gebruikers vaak onder de radar te blijven. Ze betalen geen belasting, zijn niet verzekerd, plegen veel overtredingen die nooit betaald kunnen worden omdat er geen eigenaar bekend is en worden ook regelmatig gebruikt voor criminele activiteiten. Op de A77 bij de grensovergang Goch werden bij een controle in een auto met Albanese inzittenden een set valse kentekenplaten aangetroffen. Op de A2 in het zuiden reed een auto met Franse handelaarskentekens die in het buitenland niet geldig zijn. Ook die werden in beslag genomen en de bestuurder bekeurd. 

Naast de eerder genoemde feiten werden tientallen bekeuringen uitgedeeld voor verkeersovertredingen zoals het niet-handsfree bellen, het rijden onder invloed van verdovende middelen en overschrijding van de maximumsnelheid. Ook werden twee ploertendoders en twee messen in beslag genomen. In de trein tussen Enschede en Gronau werd een 21-jarige Nederlander aangehouden die nog negen dagen straf moest uitzitten. Aan openstaande boetes werd bijna 2500 euro geïnd.

Afbeelding : Landelijke Eenheid Politie
Afbeelding : Landelijke Eenheid Politie

Bootjesdief gepakt met hulp van politiehelikopter

Dankzij een oplettende getuige heeft de politie een 54-jarige man uit Oudkarspel aangehouden voor de diefstal van een waterfiets. Dit gebeurde vrijdagmiddag rond 13.00 uur op de Zaan in Zaandam.

De waterfiets was kort geleden gestolen en werd herkend door de getuige. Die belde hierop direct de politie. De meldkamer besloot, vanwege de inzet op het water, een politiehelikopter op te roepen. De bemanning van de helikopter wist de verdachte snel te spotten. 

Vanuit de helikopter werd de man door middel van een megafoon toegesproken. De schipper kreeg aanwijzingen om aan te leggen bij De Bonte Hen. Daar werd de man opgewacht door agenten op de grond. De waterfiets bleek inderdaad van diefstal afkomstig.

De verdachte sleepte met zijn boot nog een aantal bootjes met zich mee. Vermoedelijk zijn ook deze bootjes gestolen. Dit onderzoekt de politie. De verdachte is aangehouden en voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Noord-Hollands veebedrijf is 84 dieren kwijt na vele overtredingen

Het team dierenwelzijn Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met de dierenpolitie in januari een complete veestapel in bewaring genomen van een bedrijf in Noord-Holland.

Bij het bedrijf waren door de NVWA vele overtredingen geconstateerd in het verleden. Dit betroffen overtredingen op gebied van huisvesting en verzorging van de dieren. Aan de reeds lopende bestuurlijke lasten bleken door de eigenaren van het bedrijf niet te zijn voldaan en nieuwe overtredingen werden door de NVWA geconstateerd.

Gevolg was dat in totaal 84 dieren (koeien, stieren, kalveren en pinken) in bewaring zijn  genomen. Een rund moest worden geeuthanaseerd. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt. 

Man spuugt agent in gezicht bij insluiting

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 24-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Bij zijn aanhouding pleegde de verdachte verzet en in het cellencomplex spuugde de man een agent in het gezicht.

Rond 02.15 uur zagen agenten dat er een flinke woordenwisseling gaande was tussen een portier van een horecagelegenheid op de Markt in Roosendaal en de later aangehouden verdachte. De 24-jarige man werd diverse malen door omstanders gesommeerd om weg te gaan, maar daaraan gaf hij geen gehoor. Ook nadat agenten de man vorderden het centrum te verlaten bleef hij steeds terug komen om telkens weer de confrontatie aan te gaan. De man werd steeds agressiever en de agenten besloten hem aan te houden voor het verstoren van de openbare orde.

Tijdens zijn aanhouding werkte de verdachte totaal niet mee en verzette hij zich hevig. Uiteindelijk is de man geboeid overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar spuugde hij een van de agenten in het gezicht. De politieman gaat aangifte doen van belediging. De verdachte wordt zaterdag verder gehoord over de feiten die hem ten laste zijn gelegd.

Verweij schittert op 1500m in B-groep: sneller dan Yuskov

Schaatser Koen Verweij heeft tijdens de World Cup in het Canadese Calgary flink gevlamd op de 1500 meter. De Nederlander moest uitkomen in de B-groep, maar liet zich er niet van weerhouden een topresultaat neer te zetten.

In de A-groep ging de winst naar de Rus Denis Yuskov, die finishte in 1:43,23 minuten en daarmee een van slechts drie mannen was die onder de 1:44 dook. In de B-groep waren dat er later vier en Verweij was met een indrukwekkende race de snelste: 1:43,10 minuten.

Met 1:43,63 zette Douwe de Vries er de derde tijd neer, Chris Huizinga reed in 1:44,61 naar de zesde tijd en verbeterde zijn persoonlijk record met maar liefst twee seconden.

Op de 3000 meter bij de vrouwen pakte Irene Schouten de winst in de B-groep met een keurige 3:58,07 en daarmee een persoonlijk record.

Komende weken toenemende kans op hooikoorts

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al. Dat melden Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek ziekenhuis en Weeronline. Tijdens droge dagen moet de komende twee weken rekening gehouden worden met hoge pollenconcentraties en hooikoortsklachten.

Vanaf zondag is het zacht, maar ook zeer onstuimig en nat weer. Daardoor is de kans op hooikoortsklachten in eerste instantie nog beperkt. Later volgende week komt de wind tot bedaren en wordt het waarschijnlijk zeer zacht met maxima van 10-14 graden. Ook de kans op regen neemt af en de zon gaat vaker schijnen. Misschien komt het zelfs tot de eerste vroege lentedagen met maxima van 15 graden.

Uitzonderlijk vroege massale bloei van elzen
Door de zeer hoge temperaturen komen bomen en kruidachtige planten dit jaar zeer vroeg in bloei. Van de zwarte els is bekend dat de mediaan (middelste waarneming) van de eerste bloeiwaarneming in Nederland sterk afhangt van de temperatuur. In onderstaande figuur staat voor 45 jaren in de periode 1940 tot en met 1968 en 2001 tot en met 2017 de middelste waarneming van de eerste bloei weergegeven ten opzichte van de gemiddelde temperatuur in de maanden januari en februari.

Dit jaar komt de gemiddelde temperatuur over januari en februari samen naar verwachting uit op 5.9 graden. Daarmee zou 2020 een van de vroegste jaren uit de meetreeks worden. De afgelopen week was de hoeveelheid pollen in de tellingen van het LUMC nog laag. Bij het Elkerliek ziekenhuis in Helmond werd echter al een concentratie van 61 pollen per kubieke meter lucht geteld.

De mediaanwaarden van de eerste elzenbloeiwaarneming in Nederland in de jaren 1940 tot en met 1968 en 2001 tot en met 2017 in relatie tot de gemiddelde temperatuur in januari en februari (Bron: De Natuurkalender)

Toenemende kans op klachten
Het zeer zachte winterweer van de komende week zal de katjes van de els verder doen rijpen. Tijdens droge dagen en dagdelen kunnen mensen die gevoelig zijn voor pollen van de els de komende weken klachten ondervinden. Het starten van hooikoortsmedicatie wordt dan ook aangeraden.
Naar schatting 35 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor elzenpollen. Velen hiervan kunnen ook gevoelig zijn voor hazelaarpollen. Het hazelaarseizoen is grotendeels al voorbij.

Tweede piek
Rond de jaarwisseling was ook al sprake van een hoge elzenpollenpiek, waardoor al vroeg hooikoortssymptomen konden worden ervaren. Deze pollenpiek werd veroorzaakt door de vroegbloeiende uitheemse elzensoort, die de laatste tientallen jaren veel is aangeplant in de steden.

Berkenpollenseizoen start mogelijk ook eerder
Normaal gesproken wordt het elzenpollenseizoen in april opgevolgd door het berkenpollenseizoen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij meer mensen klachten. Als het zeer zachte weer aanhoudt tot in maart is de kans groot dat het berkenpollenseizoen al eind maart op gang komt en begin april al piekt.

Komende weken toenemende kans op hooikoorts
Komende weken toenemende kans op hooikoorts

Eindhovenaar (55) verdacht van poging moord/doodslag

De politie heeft zaterdag rond 00.45 uur een 55-jarige Eindhovenaar aangehouden. Hij zou bewust ingereden zijn op een groepje mensen dat hem en een andere man confronteerde met vreemd gedrag bij een café aan de Spoordonkseweg in Oirschot.

Twee bezoekers en twee personeelsleden van de kroeg liepen vrijdagavond kort voor middernacht naar buiten, omdat een medewerker het tweetal bij een loods op het terrein zag rondscharrelen en vermoedde dat de mannen wilden inbreken. Toen ze hen vroegen wat zij aan het doen waren, werd de later aangehouden man agressief. Hij duwde een personeelslid weg en sloeg een van de klanten. Het groepje schrok daarvan en nam afstand. Vervolgens stapte het tweetal in de auto en reed de bestuurder ervan bewust in op de klanten en medewerkers. Zij konden nog net op tijd opzij springen en zich deels schuilhouden achter een plantenbak.

Een van de getuigen noteerde het kenteken en op basis daarvan kon de Eindhovenaar al snel na het incident thuis aangehouden worden. Daarbij verzette hij zich hevig. De man is op het bureau in verzekering gesteld, hij wordt verdacht van poging moord/doodslag. De politie is nog op zoek naar de tweede man die betrokken was bij het incident.

Invallen en arrestaties na wapens in 'drill rap'

De politie verrichtte vrijdag invallen in twee woningen in Rotterdam. De invallen vonden plaats nadat de politie kennis had genomen van videoclips op social media. Daarin werden vuurwapens en messen getoond. De politie hield twee verdachten aan op verdenking van verboden wapenbezit. 

De verdachten komen uit Rotterdam, één jongeman van 17 jaar en een man van 27 jaar. De 17-jarige werd in zijn woning aangehouden. Die woning is daarna doorzocht. De politie vond €300,- aan vals geld. Dit is in beslag genomen. De tweede verdachte, werd op straat aan de West-Kruiskade aangehouden. Daarop is zijn woning in Rotterdam-Zuid onderzocht. In de beide woningen zocht de politie naar wapens, doch die werden niet aangetroffen. De verdachten zitten nog vast. Zij worden voorgeleid aan de rechtercommissaris. Het onderzoek is nog in volle gang.

Rappen is oké, maar niet met een wapen
Politiechef Hans Vissers van de politie-eenheid Rotterdam: “Dat rappen een door jongeren gewaardeerde, eigentijdse muzikale uitingsvorm is over wat jongeren bezighoudt, is natuurlijk prima. Maar de verheerlijking van geweld, bedreigingen en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is onacceptabel. Vandaar ook dat we direct geacteerd hebben toen we deze video’s onder ogen kregen. We hebben in de driehoek (Politie, OM en Burgemeester) afgesproken voortaan direct op dit soort filmpjes te reageren als we daar kans toe zien. De ernst en risico’s vragen om een zeer actieve houding van de politie en alle andere partners als jeugdwerk, scholen en gemeente.

We worden de laatste tijd steeds meer geconfronteerd met het bezit van vuurwapens en messen en ook met het daadwerkelijk gebruik daarvan door (soms nog zeer jonge) jongeren. We krijgen steeds vaker te maken met ernstige schiet- en steekincidenten. Dat is zeer zorgelijk en moet gestopt worden. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met filmpjes die op internet verschijnen waarbij het bezit en gebruik van steek- en vuurwapens wordt verheerlijkt en tot normaal wordt verklaard. Er is duidelijk sprake van toename in ernst en frequentie van dit soort problematiek.

Het is een kwestie waar we als maatschappij samen aan moeten werken. Met alle partijen die hier invloed op kunnen hebben, moeten we jongeren laten beseffen dat een mes of vuurwapen op zak dragen de kans aanzienlijk vergroot dat je dader of slachtoffer wordt van een steek- of schietincident. En dat is in beide gevallen iets dat je tekent voor de rest van je leven. Om tot jongeren door te dringen moeten we als samenleving opstaan en ons uitspreken. De ouders voorop, maar denk ook aan rolmodellen, jongerenwerkers, leraren en overheden. We moeten allemaal op ons eigen vlak een steentje bijdragen als we daartoe in de gelegenheid zijn.“

Over drill rap
Drill rap is een muziekvorm waarbij echt geweld op de loer ligt. In de teksten worden tegenstanders uitgedaagd, bespot en bedreigd. “We kregen medio 2019 ineens te maken met incidenten tussen groepen jongeren die we niet konden verklaren, zoals steekpartijen en groepen jongeren die afspraken maken om te vechten met elkaar". Dat het mis kan lopen, is een reële mogelijkheid. Rapper Jay-Ronne Grootfaam werd vorig jaar september in Amsterdam doodgestoken. Het onderzoek loopt maar het heeft er alle schijn van dat dit verband heeft met drills. "In Rotterdam zijn ook gewonden gevallen, mogelijk houden deze verband met de dill raps, dat onderzoeken we. Het is overigens geen exclusief Amsterdams of Rotterdams fenomeen. Het speelt ook in andere plaatsen in het land’, aldus Hans Vissers.

Afbeelding: fragment uit de videoclip die voor de Rotterdamse Politie aanleiding was voor de actie
Afbeelding: fragment uit de videoclip die voor de Rotterdamse Politie aanleiding was voor de actie

Special Forces beter inzetbaar door chirurgisch team

Een commando loopt een schotwond op tijdens een geheime missie in een afgelegen oord. Hoe krijg je hem dan binnen de voorgeschreven tijd aan een infuus op een operatietafel? Het Special Operations Surgical Team (SOST) biedt op termijn uitkomst. Een pilot met dit gespecialiseerde medische team startte eind vorig jaar. Nu heeft het de 1e ervaring onder operationele omstandigheden opgedaan tijdens Oefening Flintlock. Afgelopen week kwam het team terug uit Burkina Faso.

Het SOST vergroot de flexibiliteit en daarmee de slagkracht van de Nederlandse special operations forces (SOF). Deze zogenoemde enabler maakt meer mogelijk dan voorheen. Ook in verre oorden kunnen SOF medische zorg krijgen die, zoveel als mogelijk, voldoet aan de Nederlandse normen. Zelfs als er sprake is van een (zeer) korte reactietijd en primitieve inzetomstandigheden. Het SOST maakt het Korps Commando Troepen en de Maritime Special Operations Forces dus minder afhankelijk van anderen.

Maar voordat het SOST gecertificeerd en operationeel is, moet ze nog een aantal stappen doorlopen. Een daarvan, het optreden in een expeditionaire setting, is nu afgevinkt. Bekeken werd onder meer hoe de medische apparatuur het houdt onder zware omgevingsomstandigheden. En nog belangrijker: zorgen dat medici en operators vlekkeloos samenwerken. Beide beroepsgroepen hebben tenslotte hun eigen taal en gebruiken. Dat vraagt om afstemming.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Politie bevestigt: Saïd Razzouki aangehouden in Colombia

De voortvluchtige Saïd Razzouki is gisteren, 7 februari 2020, aangehouden bij een flatgebouw in de Colombiaanse stad Medellin, door de Dirección de Antinarcóticos (Diran) met assistentie van de CNP Junglas en met bijstand van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en FBI. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). De politie kan nu, na succesvolle identificatie, bevestigen dat het om Saïd Razzouki gaat. Hij is hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt onder meer verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende liquidaties.

Lees ook: 'Kopstuk' mocromaffia Razzouki opgepakt in Colombia

Razzouki werd, net als Ridouan Taghi, internationaal gezocht en stond op nationale en internationale opsporingslijsten. Voor informatie die zou zorgen voor de aanhouding van Saïd Razzouki werd vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Door het Landelijk Parket van het OM wordt aan Colombia de uitlevering gevraagd van Saïd Razzouki De procedure hierover zal naar verwachting enige tijd in beslag nemen.

Internationale samenwerking
Lange tijd hebben meerdere eenheden van de Nederlandse politie in nauwe samenwerking met de Diran (antinarcotica-unit van de nationale politie van Colombia) met assistentie van de CNP Junglas, de DEA en de FBI intensief gezocht naar Saïd Razzouki Een team van rond de honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van deze verdachte. Door nauw samen te werken met nationale en internationale partners is het mogelijk om deze vorm van criminaliteit effectief en slagvaardig te bestrijden. Deze succesvolle samenwerking heeft vandaag geresulteerd in de aanhouding van Saïd Razzouki

Marengo-onderzoek
In de strafzaak ‘Marengo’ staan 17 verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. In het strafdossier komt een beeld naar voren van een geoliede moordmachine. Verschillende verdachten zijn volgens het OM ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. Een mensenleven was niets waard, gelet ook op tenminste twee zogenoemde vergismoorden.

Geluidsbelasting Schiphol binnen norm, lokale hinder groeit mee met groei vliegverkeer

De uitstoot van het vliegverkeer en de hinder van geluid groeien mee met het aantal vliegtuigbewegingen. In de omgeving van Schiphol worden meer mensen blootgesteld aan geluid, veiligheidsrisico’s en luchtverontreiniging (koolstofdioxide, stikstofoxiden en fijnstof). Er wordt voldaan aan de normen. Dat staat in de nieuwe Staat van Schiphol van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die de minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt samen met de jaarlijkse Handhavingsrapportage Schiphol van de inspectie.

Inspecteur-generaal Jan van den Bos: “In de omgeving van Schiphol worden meer mensen blootgesteld aan geluid, luchtverontreiniging en veiligheidsrisico’s. Het geluidsniveau van alle vliegtuigbewegingen samen is ruim binnen de norm, maar de mensen in de omgeving van Schiphol beleven dit anders. Wat voor velen abstracte cijfers zijn, ervaren direct omwonenden als dagelijkse overlast of een gevoel van onveiligheid.”

Uit de Staat van Schiphol 2019 blijkt dat de vliegveiligheid op de luchthaven zelf niet verslechtert. Door de groei van het aantal woningen rondom Schiphol worden wel meer mensen in de omgeving blootgesteld aan geluid en veiligheidsrisico’s. De samenwerking tussen sectorpartijen leidt tot een beter zicht op deze veiligheidsrisico’s, maar de praktijk moet nog uitwijzen of de veiligheid er daadwerkelijk mee verbetert.

Voor de direct omwonenden van Schiphol neemt de geluidsbelasting de afgelopen 5 jaren toe; de drukte op de zogenoemde secundaire banen is groter. De aan- en uitvliegroutes van deze banen lopen over dichtbevolkte gebieden. Ook is er een toename van bebouwing. Het gevolg daarvan is dat er meer omwonenden hinder hebben van het vliegverkeer. Voor geluidshinder is geen normering in de wet vastgelegd. De norm waarop de ILT handhaaft is het totale volume van de geluidsbelasting (TVG). Deze blijft binnen de norm, maar houdt geen rekening met de hinder die mensen ervaren.

Luchtvaart is na het wegverkeer de grootste veroorzaker van lokale luchtverontreiniging in de omgeving van Schiphol. De uitstoot per vliegtuigbeweging neemt licht af door schonere motoren van nieuwe vliegtuigen. Door groei van het aantal vliegtuigbewegingen stijgt de totale hoeveelheid uitstoot van schadelijke stoffen. Daarvoor is geen wettelijke norm.

Staat van Schiphol
Voor de 2e keer brengt de ILT de Staat van Schiphol uit. De inspectie bekijkt de ontwikkeling van Schiphol in de afgelopen 5 jaar op de thema’s ‘Veilig vliegen’, ‘Veilig en gezond leven’ en ‘Veilig en gezond werken’. Het gaat daarbij niet alleen om de wet- en regelgeving, maar ook om trends en ontwikkelingen op deze thema’s.

Handhavingsrapportage
De ILT controleert of Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van Schiphol zich houden aan de normen en regels van het luchthavenverkeerbesluit (LVB). De belangrijkste constateringen uit de handhavingsrapportage Schiphol 2019 staan ook in de Staat van Schiphol: In 5 handhavingspunten zijn de geluidsnormen overschreden. De norm voor het totale volume geluid is niet overschreden. In 4 gevallen zijn vliegtuigen zonder geldige reden van de vertrekroutes voor de nacht afgeweken. Er zijn 10 luchtvaartmaatschappijen die zonder een voor de nacht toegewezen start- of landingstijd (slot) en zonder geldige reden in de nacht vluchten op Schiphol hebben uitgevoerd. Er zijn geen overtredingen van de regels voor het baangebruik.

FOK! Wat een weer: Ciara, komt u maar! Nu al code geel

Olla!  

Ik ben er klaar voor. Laat Ciara maar komen! Inmiddels heeft het KNMI al code GEEL afgekondigd, en dat is zeer zeldzaam zo snel al. Het begint zondag allemaal rond het middaguur. Dan wakkert de wind langs de kust al aan naar stormachtig 8 Bft. En in de middag bereikt dit dan ook het binnenland. Aan het einde van de middag sterkt de wind nog verder aan en bereikt dan zeker een kracht 9. De kans is zeer zeker wel aanwezig dat we ook de 10 Bft gaan halen, en dat is een zware storm. 

Op dit moment wordt de piek zo tussen 6 en 10 in de avond in het westen verwacht en tussen 8 en 11 uur elders in het land. De zwaarste windstoten worden op het koufront verwacht. Mogelijk halen de windsnelheden dan 120 km/u, en dat tot in het binnenland aan toe. Ook daarna neemt de wind niet meteen in kracht af. Pas woensdag lijkt het wat rustiger te worden, omdat er dan een hogedrukwig over gaat trekken.

Even het weerbeeld voor vandaag: het is niet meer zo zonnig als gisteren. Een zwak frontensysteem passeert ons en dat levert in de middag wat regen- en motregen op. Er kan een paar mm valllen. De wind uit zuidelijke richting draait naar zuidwest toe en neemt in de avond al toe naar krachtig aan zee. Het is erg zacht met maxima van 9 graden op Terschelling, tot 12 in Maastricht.

Ik hou jullie vanzelfsprekend op de hoogte over de storm. Ik ben op post.

Vanavond ben ik er weer, en dan komt het wel héél dichtbij. Hopelijk zwakt de boel morgen niet af.  

Fijne dag!  

Meer weer op FOK!

Vorig jaar (Foto: Stephan5)
Vorig jaar heeft het 1x gesneeuwd in Haarlem. Dit jaar 0x. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Sablikova klopt De Jong met toptijd op 3000m

Schaatsster Martina Sablikova heeft in het Canadese Calgary de World Cup-wedstrijd over 3000 meter gewonnen. De Tsjechische reed dat met een vlijmscherpe tijd van 3:54,94 minuten, alleen Sablikova zelf en Cindy Klassen waren ooit sneller in Calgary.

Carlijn Achtereekte kwam al snel in actie en kwam na 3:57,52 minuten over de finish, goed voor een persoonlijk record. Met 3:56,18 haalde Antoinette de Jong vervolgens een dikke anderhalve seconde van haar snelste tijd ooit af, maar op Sablikova stond geen maat.

De Tsjechische pakte haar winst vooral in de laatste twee ronden. De Jong legde die af in 31,8 en 32,1 seconden, Sablikova hield zichzelf veel beter op gang met 31,1 en 31,5 als rondetijden, waarmee ze de Jong naar plek twee verwees. Het duo werd vergezeld op het podium door de Russische Natalia Voronina, die 3:56,58 klokte.

Achtereekte eindigde uiteindelijk als vijfde, nog net voor de toch wat teleurstellende 3:58,51 van Esmee Visser. Reina Anema ging in de slotfase helemaal kapot en eindigde met 4:02,37 als negende.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.