FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 december 2019

PDC WK: Van de Pas verliest 'burenruzie' van Hopp

Benito van de Pas is er vrijdag niet in geslaagd om de derde ronde te bereiken op het WK darts. De Nederlander ging in vijf sets onderuit tegen de Duitser Max Hopp. Het werd 3-2.

Ondanks een 2-1 voorsprong in legs gaf Van de Pas de eerste set uit handen. De 26-jarige Brabander revancheerde zich onmiddellijk door de eerste leg van de volgende set te pakken met een knappe 158-finish. Het gaf hem zelfvertrouwen en hij pakte de set; 1-1. Daarna pakten beide darters een set zodat de vijfde set de beslissing moest brengen. De fut leek eruit bij van de Pas. Hopp mocht beginnen en pakte na de eerste leg ook de tweede omdat Van de Pas scorend achter bleef. De Duitser kreeg in de derde leg meerdere pijlen voor de zege en met dubbel 18 besliste hij de partij.

Van de Pas was vorig jaar tot de vierde ronde gekomen op het WK. Daarin verloor hij van de Noord-Ier Brendan Dolan. Eerder vrijdag viel het doek voor Jan Dekker. De Drent ging in de tweede ronde kansloos met 0-3 onderuit tegen de Welshman Jonny Clayton. Door de uitschakeling van Van de Pas zijn er nog drie Nederlanders actief op het WK. Michael van Gerwen, Jeffrey de Zwaan en Danny Noppert slaagden er eerder wel in om de derde ronde te bereiken.

Lood in waterleidingen aangetroffen bij drie kinderdagverblijven

Bij drie Amsterdamse kinderdagverblijven zijn loden waterleidingen aangetroffen. 'Hierop wordt zo snel mogelijk actie ondernomen', stelt de gemeente.

De afgelopen maanden is veel onrust ontstaan over lood-concentraties nadat er in oktober bij honderden woningen in Noord een te hoge concentratie lood werd aangetroffen in het kraanwater. Buurtbewoners maakten zich daarop zorgen over hun gezondheid.

Vooral ongeborenen, baby's en jonge kinderen blijken risico te lopen. Zo kan te veel lood leiden tot een lager IQ, daarnaast zijn zuigelingen extra kwetsbaar omdat hun darmen lood makkelijker opnemen.

De gemeente wil daarom eerst loden leidingen vervangen in 'gebouwen waar voor een lange periode jonge kinderen en zwangere vrouwen verblijven', waaronder kinderdagverblijven.

Drie adressen
In totaal werden de leidingen bij 53 kinderdagverblijven onderzocht. Inmiddels zijn van 34 daarvan de analyses al binnen, waaruit blijkt dat op drie adressen waarden van boven de vijf microgram per liter zijn gemeten.

Op een van de adressen zijn de loden leidingen al vervangen. Bij een ander kinderdagverblijf moet dat binnenkort gebeuren, daarnaast doet de gemeente op het derde adres nog onderzoek naar waar het lood vandaan komt.

Duizenden woningen en andere gebouwen
Naar schatting zijn er in Amsterdam nog duizenden woningen en andere gebouwen die vóór 1960 zijn gebouwd en waar nog loden leidingen aan te treffen zijn. Uiteindelijk wil de gemeente al deze waterleidingen gaan vervangen.

Geen verplichting
Wel kan de gemeente momenteel alleen ingrijpen bij panden die in eigen bezit zijn. Het is namelijk niet mogelijk om woningeigenaren te verplichten om de loden leidingen te vervangen.

Toch hoopt het college dat daar snel verandering in komt. 'Wij vinden dat de landelijke regels aangepast moeten worden. Daarover zijn we in gesprek met de betrokken ministeries.'

Jong Ajax medekoploper in Keuken Kampioen Divisie, concurrenten spelen gelijk

Jong Ajax heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de Keuken Kampioen Divisie. De Amsterdammers wonnen met 2-0 van TOP Oss. De Graafschap en FC Volendam, de nummers drie en vier, speelden met 3-3 gelijk. Door de winst heeft Jong Ajax net als SC Cambuur 42 punten, al hebben de Friezen één wedstrijd minder gespeeld. De club uit Leeuwarden komt maandag in actie tegen Excelsior.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - Roda JC Kerkrade 2-0
FC Den Bosch - Jong PSV 2-1
FC Eindhoven - N.E.C. 1-4
FC Volendam - De Graafschap 3-3
Jong Ajax - TOP Oss 2-0
Jong FC Utrecht - Go Ahead Eagles 0-3
MVV Maastricht - Helmond Sport 4-1

PDC WK: Kurz stunt tegen Cullen; Aspinall door

Nathan Aspinall en Nico Kurz staan in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Apinall had rekende af met Danny Baggish. Kurz stuntte door Joe Cullen te verslaan. 

Nathan Aspinall werd flink getest in zijn eerste wedstrijd. Zijn Amerikaanse tegenstander Baggish kwam een stuk beter voor de dag dan in diens eersterondepartij tegen Andy Boulton. Dat leidde ook tot winst van de eerste set. Een uitstekende tweede set van Aspinall, met een dertien-, twaalf- en veertiendarter, zorgde voor 1-1.

De derde set ging gelijk op, maar in de vijfde leg profiteerde Aspinall van een gebrek aan triples bij Baggish. De WK-halvefinalist van vorig jaar raakte tops en kwam 2-1 voor. In set vier gebeurde min of meer hetzelfde. Aspinall gooide een veertiendarter in de vijfde leg en bemachtigde daarmee een plek in de derde ronde van het WK. De Engelsman speelt in zijn volgende duel tegen Krzysztof Ratajski.

Kurz heeft Cullen met 3-1 uitgeschakeld op het Darts. De nummer 222 van de wereld versloeg de als vijftiende geplaatste Cullen. Kurz begon goed, maar de eerste set ging met een 116-finish en 3-2 alsnog naar Cullen. In de tweede set maakte Kurz een 2-0 achterstand goed en maakte er 1-1 in sets van.  Kurz pakte eveneens sets drie en vier en stuurde Cullen naar huis. 

Qua gemiddelden was het met 93 vs 92 net in het voordeel van Kurz. Beide spelers raakten 42% van hun pogingen op de dubbel. De Duitser raakte ze echter op de betere momenten. Kurz treft in de volgende ronde Luke Humphries. 

Uitslag RKC Waalwijk - FC Twente

RKC Waalwijk heeft vrijdagavond een 3-0 zege op FC Twente geboekt. De Waalwijkers waren bijna de hele wedstrijd duidelijk de betere ploeg. Voor de Tukkers was dit al de vijfde wedstrijd op een rij zonder overwinning en de ploeg van trainer Gonzalo García García gaat dan ook in crisissfeer Kerstmis vieren.

Stijn Spierings viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Stijn Spierings viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

RKC Waalwijk

3 - 0

FC Twente

 12' Tahiri
 47' Spierings
 60' Spierings
   
 
 Gele kaart: Bilate, (RKC Waalwijk),
 Rode kaart: , Verdonk (82) (FC Twente)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.154
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Sporkslede
H. Mulder
Delcroix
Bakari
Rienstra (v. Weert/83)
Spierings
Leemans
Tahiri
Bilate (Vente/76)
Sow (Quasten/90+2
  Drommel
Latibeaudiere
O. Busquets
Schenk
Verdonk
Aboerjania (Espinosa/72)
Brama
Selahi (Zekhnini/50)
Cantalapiedra
Vuckic (Roemeratoe/72)
Berggreen

Pornhub jaarcijfers

Het is weer december en dat is de maand van de jaarcijfers. Vrijdag heeft het digitale informatiekanaal Pornhub hun cijfers bekendgemaakt. Het gaat goed met de online documentairemakers, die in 2019 ongeveer 42 miljard views genereerden. Dat is dus 115 miljoen per dag, iets meer dan FOK!. 

Het aantal zoekopdrachten steeg met 8.9 miljard naar 39 miljard. Het geïnteresseerde publiek had in 2019 bijna zeven miljoen nieuwe video's om uit te kiezen, genoeg voor in totaal 169 jaar aan extra genotsknotsplezier. Er wordt ruim 18.000 terabytes aan data per dag door Pornhub gestreamd, wat overeenkomt met 209 Gigabytes per seconde.

Top 10 zoekopdrachten
'Japans' is de nummer één zoekopdracht van 2019, gevolgd door 'Hentai' en 'Lesbian'. De nummers één en twee waren vooral in Azië en Rusland populair, de nummer drie vooral in het Westen. 'Milf' staat op vier, waarna 'Korean' het wint van de nummer zes 'Stepmom'. 'Massage', 'Anal', 'Ebony' en 'Big ass' maken de top tien compleet.

Top 10 gezochte pornosterren
Bezoekers zochten het meest naar actrice Lana Roades. Per dag werden haar video's 345 miljoen keer bekeken. Mia Khalifa en Riley Reid maakten het podium compleet. Abella Danger steeg zeven plekken en eindigde als gedeelde nummer vier, samen met Brandi Love. Acteur Jordi El Nino Polla debuteerde in 2019, als enige man in de top tien, op nummer zes. Mia Malkova, Kim Kardashian, Nicole Aniston en Adriana Chechik werden wat minder gezocht, maar haalden de top tien.


Geen idee wie dit is (Foto: Ethan Miller/Getty Images)

Top 10 bekeken amateurtjes
LittleReislin was de meest populaire amateuractrice. Haar video's werden ruim 282 miljoen keer bekeken. Solazola was de enige amateur die ook meer dan 200 miljoen kijkers trok. NoFaceGirl, kinkycouple111, misslexa, BehindTheMaskk, Eva Elfie, CarryLight, Tinna_Angel en BedGasm konden evengoed allen individueel meer dan 110 miljoen bezoekers bekoren.

Top 10 bezoekende landen
De Verenigde Staten staan nog steeds eenzaam op nummer één. Japan stijgt twee plekken naar positie twee. Het Verenigd Koninkrijk zakt hierdoor naar drie, net voor Canada. Frankrijk, Duitsland en Italië staan op vijf, zes en zeven, waarna de Fillipijnen, Australië en Mexico de top tien volmaken.


Willekeurige foto van iemand (Foto: Ethan Miller/Getty Images)

Top 10 langste bezoektijd per land
Mensen in Thailand doen het langst  over een bezoekje Pornhub, elf minuten en 21 seconden gemiddeld. Bezoekers uit de Fillipijnen zijn de enige die hun bezoek ook meer dan elf minuten kunnen volhouden, maar toch nog 12 seconden minder dan die uit Thailand.

Nederland neemt het brons mee naar huis, met gemiddeld tien minuten en 38 seconden. De VS, Canada, Frankrijk, het VK, Argentinië, Duitsland en Italië halen allen de top tien met ieder meer dan tien minuten en vijf seconden bezoektijd.

Top 10 meest bekeken categorie
'Japans' staat ook hier op nummer één en stoot hiermee 'Lesbian' van de toppositie. 'Amateur', 'Hentai' en 'Milf' staan boven concurrent 'Ebony'. 'Anal', 'Mature', 'Threesome' en 'Big Tits' sluiten de top tien meest populaire categoriën af.


Pfff, iets met een aflevering van 'Dallas'? (Foto: Ethan Miller/Getty Images)

Langst bekeken categorie
Hier doen de oudjes het beste. Binnen de categorie 'Mature' kijken de bezoekers het langst. Ruim vijftien minuten blijven de gasten hier hangen, ruim een halve minuut langer dan de nummer twee 'Amateur' en drie 'Old/young'.

Kortst bekeken categorie
Bezoekers hielden het niet langer dan zeven minuten en 23 seconden uit bij video's in de categorie 'Scissoring'. 'Cosplay'-kijkers bleven ook nog ruim onder de acht minuten, maar de categorie 'Red Head' redde dat niet en moest achttien seconden toegeven op de nummer twee. De video's in de categoriën 'Muscular Men', 'POV', 'Tattooed Women' en 'Hentai' werden allen ruim binnen de tien minuten weer afgezet.

Dit waren slechts enkele statistieken van de website Pornhub. Voor de liefhebbers, zij kunnen de site gratis bezoeken om nog veel meer statistieken door te nemen. Men kan dat doen door op de link te klikken die hieronder bij de bron staat aangegeven, natuurlijk SFW.

Ervaringen met virtuele agent Wout positief

Tussen 24 september en 1 december 2019 konden inwoners uit meerdere steden geluidsoverlast op een gemakkelijke manier melden bij de politie door te chatten met virtuele agent Wout. Ook konden er vanuit het hele land meldingen gedaan worden van gijzelsoftware en helpdeskfraude. Het ging om een proef. De proef met virtuele agent Wout is nu afgelopen. De politie heeft de inzet van Wout inmiddels geëvalueerd. De proef heeft aangetoond dat de techniek achter de chatbot kansrijk is.

Virtuele agent Wout is een zogeheten chatbot die op kunstmatige intelligentie werkt. Wout was op diverse plekken in het land actief (Hengelo, Zwolle, Den Haag, Rotterdam-IJsselmonde, Maastricht). Voor cybercrime was dat zelfs het hele land. Er zijn 2978 conversaties met Wout geregistreerd. Hiervan gingen 2310 over geluidsoverlast en 668 over cybercrime. Wout handelde 443 meldingen zelfstandig af (234 geluidsoverlast en 209 cybercrime) en 318 chats van geluidsoverlast kwamen via Wout uiteindelijk bij een politiemedewerker terecht (live chat).

Geluidsoverlast
Bij de meeste meldingen van geluidsoverlast, zoals harde muziek, kon de politie meteen actie ondernemen. Waar het niet ging om acute overlast, zijn die meldingen overgedragen aan gemeenten en woningbouwverenigingen. Ongeveer de helft van de meldingen van geluidsoverlast is doorgezet naar een politieagent (live chat). De helft van de burgers vond dit prettig.

Cybercrime
Ook wat betreft cybercrime heeft Wout het goed gedaan. Het was goed om te merken dat slachtoffers van ransomware, phishing en phishing via SMS zich via Wout bij ons meldden. Het cybercrimeteam heeft deze mensen teruggebeld om ze te helpen bij het ontgrendelen van hun computer. Opvallend was dat mensen de chatbot ook benaderden met vragen over verkopers aan de deur.

Drempelverlagend
De politie heeft de gebruikers van Wout gevraagd wat zij van Wout vinden. Uit dit onderzoek blijkt dat gebruikers Wout gemiddeld met een 7,3 waarderen. 85% van de mensen die een melding van geluidsoverlast deden, gaf in het onderzoek aan dat zij Wout vaker willen gebruiken. Bij cybercrime melders lag dit aantal zelfs nog hoger, namelijk 91%. Ruim 74% vindt dat virtuele agent Wout de drempel verlaagt om te melden.

Verbeterpunten
Belangrijk doel van de proef was om informatie te vergaren waarmee deze virtuele agent verder doorontwikkeld kan worden. Het onderzoek onder gebruikers leverde ook hier waardevolle informatie voor op. Zo gaven gebruikers aan dat zij graag meer ruimte willen om aanvullende informatie bij een melding te kunnen geven. Ook gaven zij praktische tips. Ook willen mensen graag een terugkoppeling op de afhandeling van hun melding.

Hoe nu verder?
De politie doet voortdurend onderzoek naar alternatieve communicatiekanalen om zo goed mogelijk op de steeds veranderende maatschappelijke ontwikkelingen en de wensen van burgers aan te blijven sluiten. Virtuele agent Wout is één van die mogelijke kanalen. De resultaten van deze proef worden voorgelegd aan de korpsleiding. Zij zullen beslissen of Wout verder doorontwikkeld zal worden om uiteindelijk als volwaardig dienstverleningskanaal ingezet te worden. Mocht hiertoe worden besloten dan zal een aanbestedingstraject volgen.

Mocht virtuele agent Wout daadwerkelijk ingezet gaan worden dan zal dit communicatiekanaal gaan werken naast de andere kanalen die er al zijn om met de politie in contact te komen. In bepaalde gevallen zal altijd behoefte blijven bestaan aan persoonlijk contact, dit blijft uiteraard altijd mogelijk.

Stand van zaken vroegpensioen bij de politie

In juni 2019 hebben het kabinet en de sociale partners een pensioenakkoord gesloten, waarin onder meer mogelijkheden voor vroegpensioen zijn opgenomen. Na de zomer zijn het ministerie, de korpsleiding en de vakorganisaties hierover met elkaar in gesprek gegaan. Inmiddels is er meer duidelijkheid over de laatste stand van zaken.

Zwaar beroep
In de cao 2018-2020 is afgesproken dat de werkgever en de vakorganisaties weer aan tafel gaan als er mogelijkheden ontstaan voor vervroegde pensionering voor bepaalde beroepsgroepen met een zwaar of hoog risico beroep.

Politiewerk is een zwaar beroep met een hoge fysieke en mentale belasting. Politiemensen worden dagelijks geconfronteerd met heftige gebeurtenissen, extreme situaties, geweld, dreiging en fysieke belasting. Het politiewerk gaat ook altijd door: nachtdiensten, weekenddiensten, verschuivingen in roosters en overwerk zijn vaste onderdelen van het werk. Dit zijn belastende elementen, zeker als iemand ouder wordt. De organisatie investeert daarom in duurzame inzetbaarheid en daarover zijn in de laatste cao afspraken gemaakt.

Ondanks deze afspraken maken veel politiemedewerkers zich zorgen over hoe ze het werk kunnen volhouden tot steeds hogere leeftijd. Op dit moment maken veel oudere politiemedewerkers al de keus om eerder te stoppen met werken, daarbij gesteund door eerder beschikbaar gestelde voorzieningen voor vroegpensioen zoals Inkoop Max. De korpsleiding deelt de zorgen van de werknemers. Het is vanwege de zwaarte van het beroep, de daaraan verbonden risico’s en de aard van het werk voor politiemensen niet altijd mogelijk gezond en wel werkend de eindstreep halen. De mogelijkheid van het pensioenakkoord om in die situaties een oplossing te bieden, is een belangrijke aanvulling op het beleid voor duurzame inzetbaarheid en de eerder beschikbaar gestelde voorzieningen om eerder te stoppen.

Uitwerking vroegpensioenregeling
Het pensioenakkoord biedt werkgevers en werknemers de mogelijkheid om in de periode 2021-2025 een tijdelijke regeling voor vroegpensioen af te spreken voor werknemers die in deze periode drie jaar voor hun AOW-leeftijd zitten. Volgens het pensioenakkoord is zo’n regeling bedoeld voor werknemers die niet konden inspelen op de verhoging van de AOW-leeftijd en die niet in staat zijn op een gezonde manier door te werken tot hun AOW-leeftijd. Het pensioenakkoord biedt daarnaast structureel de mogelijkheid extra verlof te sparen dat onder meer kan worden gebruikt om eerder te stoppen met werken.

Er wordt nu gekeken hoe de mogelijkheden van het pensioenakkoord kunnen worden ingezet bij de politie, waarbij de organisatie ook rekening moet houden met de situatie, waarin het korps zich nu en in de komende jaren bevindt. De capaciteit van de politie staat onder druk door het vertrek van veel ervaren mensen de komende jaren. Er wordt hard gewerkt aan het normaliseren van de werkdruk en het opvangen van de uitstroom. De politie is op dit moment nog met de vakorganisaties in gesprek over verschillende voorstellen voor het versnellen en verhogen van de instroom van inzetbare politiemensen. Voor de korte termijn biedt dit echter onvoldoende soelaas. Samen met het ministerie en de vakorganisaties staat de politie dus voor een ingewikkelde opgave.

De komende tijd is nodig om helderheid te krijgen over de inhoudelijke en financiële voorwaarden voor een vroegpensioenregeling. De politie wil uiterlijk voor de zomer duidelijkheid kunnen geven over de inhoud van de vroegpensioenregeling. Daarna kan de invoering van de vroegpensioenregeling worden voorbereid. Een vroegpensioenregeling treedt op zijn vroegst per 1 januari 2021 in.

Ruim 6,8 miljoen Nederlanders hebben hun keuze voor orgaandonatie al gemaakt

Steeds meer mensen in Nederland registreren al hun keuze in aanloop naar de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 ingaat. Tot 3 december 2019 vulden 6.876.843 Nederlanders vanaf 12 jaar hun keuze in op donorregister.nl, waarvan 86.686 in november. Wie nog geen keuze heeft gemaakt of ingevuld, wordt vanaf 26 december met de bioscoopcommercial ‘In het duister tasten’ gevraagd dit alsnog te doen. Over een half jaar gaat de nieuwe donorwet in. Wie op 1 juli 2020 nog geen eigen keuze heeft ingevuld op donorregister.nl, komt in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

“Ik ben blij dat de campagne over het nieuwe Donorregister steeds meer mensen bereikt en het drukker wordt op donorregister.nl”, aldus minister van medische zorg Bruno Bruins. “Beslissen of je wel of geen orgaandonor wilt worden na je overlijden is niet makkelijk. Praten met je familie of vrienden over de mogelijke keuzes kan hierbij helpen. Dan weten zij ook direct wat jouw keuze over orgaandonatie is. Sinds deze week staat meer dan 50% van de volwassenen in Nederland met hun eigen keuze in het Donorregister. Ook de komende maanden werk ik er hard aan zoveel mogelijk mensen te bereiken om hen te motiveren hun eigen keuze in te vullen. Daarvoor is nu ook een bioscoopcommercial gemaakt die van 26 december tot en met 8 januari te zien is in 96 bioscopen en filmhuizen in Nederland."

Bioscoopcommercial
Tast jij ook in het duister over hoe jouw familie in het Donorregister wilt staan? Deze vraag wordt bioscoopbezoekers mogelijk gesteld wanneer zij in de kerstvakantie naar de bioscoop gaan. De bioscoopcommercial, die in het duister wordt getoond, moedigt bezoekers aan met familie of vrienden te praten over hun keuze over orgaandonatie en deze in te vullen op donorregister.nl. Volwassenen die geen keuze invullen, komen vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Welke keuze je maakt, bepaal je zelf
Keuze 1: Ja, ik geef toestemming
Je wil donor worden. Misschien wil je sommige organen en weefsels niet doneren. Je kunt dit ook invullen op het formulier.

Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming
Je wil geen donor worden.

Keuze 3: Mijn partner of familie beslist
Je wil dat je partner of familie voor je kiest na jouw overlijden.

Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist
Je wil dat iemand anders voor je kiest na jouw overlijden.

Jouw keuze
Tot zover dit bericht van de Rijksoverheid. Maar wat Fok! zich hierbij natuurlijk afvraagt: heb jij je keuze al gemaakt?

Den Haag betaalt ruim 52 miljoen voor sluiten Hemwegcentrale

Het ministerie van Economische Zaken betaalt het Zweedse energiebedrijf Vattenfall ruim 52 miljoen euro om de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam vanaf begin volgend jaar te sluiten. 

De zogenaamde 'nadeelcompensatie' komt in totaal uit op 52,5 miljoen euro, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Nederland sluit de komende jaren alle vijf zijn kolencentrales. De Hemwegcentrale is de eerste. Begin volgend jaar al sluit de centrale. Omdat de sluiting nogal abrupt is, is het compensatiebedrag relatief hoog. Het geld wordt overgemaakt als compensatie voor "gemiste inkomsten door het ontbreken van een overgangsperiode en voor extra kosten voor het vervroegd afvloeien of herplaatsen van personeel", schrijft Wiebes.

De sluiting is volgens het kabinet nodig om de klimaatdoelen te halen. De centrale stoot nu jaarlijks 3,3 megaton CO2 uit. 

Kramer toont goede vorm in voorbereiding op NK Afstanden

Bij een testwedstrijd in Thialf heeft Sven Kramer goede vorm getoond. De 33-jarige Fries schaatste op de 3000 meter met 3.37,39 een nieuw baan- én persoonlijk record. “Ik word hier echt zielsgelukkig van.”

Doel van de testwedstrijd was het testen van zijn 'fragiele' rug. Vanaf de start ging Kramer er vol in en hield zijn snelheid tot het einde vast. Omdat het een wedstrijd betrof met kwartetstart zal de tijd niet de recordboeken ingaan.

“Ik word hier zielsgelukkig van. Dit zijn van die goeie dagen waar ik hoop uit put en motivatie van krijg. Voor mij is het een bevestiging van het gevoel wat ik altijd al heb en als het dan de goede kant opvalt, gaat het meteen hard”, vertelt Kramer. “De afgelopen tijd was niet om over naar huis te schrijven, maar mijn onderbuikgevoel vertelde me dat ik nog altijd tot zulke dingen in staat ben.”

Na de problemen in de voorbereiding lijkt Kramer op tijd in vorm te zijn, al kan het over een week zo maar anders zijn: “Die garantie heb je nooit, maar als ik volgende week op deze manier rondrijd, kan het een leuk weekend worden.”

Het NK Afstanden vindt plaats van vrijdag 27 december tot en met zondag 29 december.

Collision 2: Zouggary is klaar voor kickboksoorlog

De kunsten van de spectaculaire kickbokser Zakaria Zouggary zijn in de ring een lust voor het oog. Keihard en voor de duivel niet bang, is de 24-jarige Glory-kickbokser ook zaterdag 21 december van de partij tijdens kickboksgala Collision 2: Badr vs Rico.


De groei van Zouggary door de jaren heen (Bron: YouTube)

De in Rotterdam geboren vedergewicht vecht in de Arnhemse GelreDome voor dertigduizend man publiek tegen de ongeslagen Amerikaan Asa Ten Pow. "Om voor zoveel mensen te mogen vechten, daar kan geen gevoel tegenop weet je", aldus de sympathieke Rotterdammer. "Ik ben gewend om in gymzaaltjes te gaan vechten en dat deed ik ook gewoon met alle plezier. Ik vergeet sowieso niet waar ik vandaan kom."

Trainer Khalid Chennouf is maar wat trots op zijn pupil. "Ik train hem al vanaf zijn achtste en het blijft gewoon genieten met die kinderen, een beetje opvoeden enzo. Daar was Zakaria ook bij. Ik wist niet dat zo'n kleine sportschool zo'n grote kampioen kon krijgen eigenlijk."

"Zakaria heeft een klein lichaam, maar hij is de baas over zijn hele lichaam. En wat mooi is bij Zakaria, hij heeft zelfvertrouwen. Hij is een voorbeeld voor andere mensen met zijn zelfvertrouwen", aldus Chennouf.

Lees ook: Collision 2: kickbokser Jaraya gaat slopen

Zouggary vocht zijn eerste partij al op zijn negende jaar, bij de jeugd. "Dan ben je nog een klein jochie met scheenbeschermers en hoofdbeschermer. Je lijkt dan op een gladiator, je mist alleen nog het schild. Toen moest je gewoon zoveel mogelijk wedstrijden draaien en niet teveel stilstaan bij het feit dat ik er echt mijn werk van wil maken ofzo. Ik had er gewoon enorm veel plezier in."

Zouggary werd al snel succesvol en als hoogtepunt won hij in Japan de K-1 Max. Daarna rees zijn ster bij kickboksorganisatie Enfusion, waarna hij aangetrokken werd door Glory.

Over de tegenstander is Zouggary niets dan respectvol, maar de bravoure komt dan toch eventjes tevoorschijn. "Het is een hele goede vechter, voor zover ik weet ongeslagen bij Glory, maar 21 december zal ik daar verandering in brengen. Ik weet wel dat het een beweeglijke creatieve vechter is, maar dat ben ik ook. En veel sterker ook."

Meepraten over Glory of kickboksen in het algemeen? Bezoek hier het FOK! kickboksforum!

Fight card Collision 2: Badr vs Rico
Rico Verhoeven vs. Badr Hari
Luis Tavares vs. Stéphane Susperregui
Mohammed Jaraya vs. Massaro Glunder
Zakaria Zouggary vs. Asa Ten Pow

Glory 74:
Alex Pereira vs. Ertugrul Bayrak
Serhii Adamchuk vs Aleksei Ulianov
Michael Duut vs. Ariel Machado
Itay Gershon vs. Li Sanjin

Superfight Series:
Jahfarr Wilnis vs. Antonio Plazibat
Donovan Wisse vs. Cesar Almeida
Cihad Kepenek vs. Nordine Mahieddine
Kevin van Heeckeren vs. Ulric Bokeme
Yi Xu vs. Rebekah Irwin

'Jezus was een homo en Maria een hoer'

Netflix biedt dit jaar 'De eerste verleiding van Christus' aan als kerstspecial. De omschrijving luidt: "Jezus wordt 30 en brengt een onverwachte gast mee om kennis te maken met zijn familie. Deze kerstspecial is zo fout, die moet wel van de Porta dos Fundos-comedians zijn."

In deze special word Jezus als homoseksueel met gevoelens voor de duivel weggezet, zijn moeder Maria als 'overspelige vrouw' (aka hoer) en zijn discipelen als ordinaire alcoholisten. Uiteraard kan dit totaal niet door de beugel en dus meent CitizenGo, dat onlangs een blasfemische winactie van supermarkt Dirk van de Broek annuleeerde na een petitie van CitizenGo, dat ze ook nu weer in actie moeten komen om deze 'afschuwelijke godslastering' een halt toe te roepen. 

CitizenGo: "Ieder jaar produceert de Braziliaanse “comedy”-groep “Porta dos Fundos” (letterlijk vertaald ‘Achterdeur’) een “Kerstspecial” waarin Christus, christenen en het christendom belachelijk worden gemaakt. Ze noemen de special dit jaar “De eerste verzoeking van Christus”.

Hun shows hebben een sterk godslasterlijk karakter en gebruiken altijd de “vrijheid van meningsuiting” en de term “culturele productie” als excuus om het christelijk geloof belachelijk te maken en christenen en iedereen murw te slaan met hun expliciete godslastering (gek genoeg richten ze hun pijlen nooit op het boeddhisme of de islam). De groep publiceert haar video’s normaliter op YouTube, maar dit jaar wordt hun “kerstspecial”, waarin Jezus Christus als homoseksueel wordt afgebeeld die zelfs gevoelens heeft voor de duivel, door Netflix uitgezonden, met ondertitels in het Duits, Frans, Engels en Italiaans.

Ook de maagd Maria wordt op een vreselijke manier door het slijk gehaald (zo erg dat ik het niet eens durf te benoemen) en de discipelen worden neergezet als alcoholisten. Zelfs God de Vader wordt op een vreselijke manier gelasterd. Dit is compleet onaanvaardbaar. Niemand heeft het recht om op zo’n manier tekeer te gaan onder het mom van een “artistiek project”. De gevolgen zijn duidelijk: het grote publiek wordt gaandeweg ongevoelig gemaakt voor de belastering van God, geloof en gelovigen."

De petitie is gericht aan Netflix-directeur Reed Hastings, Chief Content Officer Ted Sarandos en hoofd van de klantenservice Jeff Hensien, om hen op te roepen deze vreselijke vertoning te stoppen.

Biatlete Eckhoff wint in zeikende regen

Biatlete Tiril Eckhoff heeft haar tweede individuele World Cup-zege van het seizoen te pakken. In het Franse Annecy-Le Grand Bornand was de Noorse de beste op de sprint en dat vond het thuispubliek wel jammer.

De regen kwam werkelijk met bakken uit de hemel, maar dat weerhield de Fransen er niet van in grote getalen op te komen dagen. De jonge Tsjechische Marketa Davidova was de eerste die foutloos schieten combineerde met uiterst snel langlaufen en het leek een uitdaging te worden om haar nog te bedreigen.

Justine Braisaz kwam vervolgens foutloos de tweede schietbeurt uit en met een geweldige slotronde wist ze Davidova niet alleen te pakken, maar ook op veertien seconden te zetten aan de finish. Dat was echter niet genoeg: Eckhoff schoot liggend één keer mis, maar was in de papperige sneeuw zo snel dat ze alsnog zes seconden onder Braisaz' tijd door dook, tot verdriet van het tot dan juichende publiek.

Daar bleef het wat de podiumplekken betreft verder bij. De Russische Svetlana Mironova bleef zowaar weer foutloos en werd vierde, voor de uiterst snelle Duitse Denise Herrmann en de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold, die daarmee World Cup-leidster Dorothea Wierer (22e) tot op enkele punten benaderde in de stand.

Thialf op het matje bij provincie; tonnen tekort op begroting

Thialf zit financieel in zwaar weer. Op een begroting van 3,6 miljoen euro komt de schaatstempel het afgelopen seizoen 700.000 euro tekort, twintig procent van de totale begroting. Het tekort is bovendien structureel en loopt volgend jaar op tot 800.000 euro. De provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen, aandeelhouders van Thialf, eisen actie van Thialf.

De provincie en de gemeente hebben dat deze week te horen gekregen bij de presentatie van de eerste jaarcijfers van het vernieuwde Thialf. Volgens directeur Marc Winters van Thialf ligt de oorzaak bij een te hoge energierekening.

In een brief aan de relaties van Thialf schrijft Winters dat "de financiële situatie van Thialf leidt tot steeds meer zorgen. De exploitatie van een ijsbaan is per definitie uitdagend en de omvang van ons stadion, en de daarmee samenhangende kosten, vergroten de uitdaging nog eens sterk. De oorzaak daarvan is altijd een mix van factoren aan de inkomsten en uitgavenkant waarbij de nagenoeg verdubbeling van elektriciteitsprijzen van de laatste drie jaar ons flink parten spelen."

Thialf moet voor april 2020 met een herstelplan komen om de kosten te verlagen en de inkomsten te verhogen.  Over een week is Thialf het strijdtoneel van de NK Afstanden. In het nieuwe jaar staan nog drie schaatsevenementen op het programma. "Wij zijn verrast dat Thialf met een serieus exploitatietekort blijkt te kampen", laat de KNSB in een reactie weten. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling, die wij met belangstelling volgen. Zowel de top- als breedtesport is gebaat bij een financieel gezond Thialf."

Arsenal tast in de buidel en maakt opvolger Emery wereldkundig

Mikel Arteta is de nieuwe manager van Arsenal, zo melden de Londenaren via de officiële kanalen. De oud-middenvelder komt over van Manchester City, waar hij assistent was van Josep Guardiola, en tekent tot medio 2023 in het Emirates Stadium. Naar verluidt gaat de 37-jarige Spanjaard ongeveer zes miljoen euro per seizoen verdienen bij Arsenal.

Arteta wordt in Londen de definitieve opvolger van Unai Emery. Laatstgenoemde trainer nam in de zomer van 2018 het stokje over van Arsène Wenger bij Arsenal. Met de Engelse club werd hij vorig seizoen vijfde in de Premier League, waardoor men Champions League-voetbal misliep.

Vorig seizoen bereikte Emery met Arsenal de Europa League-finale, die met 4-1 werd verloren van Chelsea. Deze voetbaljaargang verliep slecht voor Arsenal onder Emery, waardoor de coach eind november werd ontslagen.

Oud-speler Fredrik Ljungberg nam tijdelijk de honneurs waar bij the Gunners, die achter de schermen meteen op zoek gingen naar een definitieve opvolger van Emery. Na veel onderhandelingen is men tot een akkoord gekomen met City en Arteta, die voor zijn eerste klus als hoofdtrainer staat.

Arteta speelde in zijn carrière bij Barcelona, Paris Saint-Germain, Rangers FC, Real Sociedad en Everton alvorens hij zich in 2011 aansloot bij Arsenal. In vijf seizoenen tijd kwam de oud-middenvelder tot 150 wedstrijden voor de Londenaren, waarin hij 16 goals en 11 assists produceerde.

Na zijn actieve loopbaan sloot hij zich aan bij Manchester City, waar hij drieënhalf jaar assistent was van Guardiola.

Tweehonderd woningen beschikbaar voor economische daklozen in Amsterdam

Woningcorporaties stellen volgend jaar tweehonderd tijdelijke woningen beschikbaar voor economische daklozen. Het gaat onder meer om Amsterdammers die werkloos zijn geraakt of gaan scheiden.

'We moeten zorgen dat die mensen niet op straat komen te staan en daardoor afglijden', aldus wethouder Laurens Ivens (Wonen). 'Een tijdelijke woning is een eerste stap en ik ben blij dat de woningcorporaties ons hierbij helpen.'

Vierhonderd mensen
Volgens de wethouder is het aantal economische daklozen inmiddels gegroeid. Daarom worden er leegstaande woningen beschikbaar gesteld, die in de nabije toekomst gesloopt of gerenoveerd worden. Economische daklozen mogen daar een jaar in wonen.

Het is de bedoeling dat er in totaal vierhonderd mensen op deze manier een woonplek krijgen. De huurders moeten daarom wel bereid zijn om hun woning te delen met anderen.

Binding met de stad
De proef is bedoeld voor alleenstaanden met een inkomen van maximaal 38.035 euro, die een binding hebben met de stad. Andere voorwaarden zijn dat ze zelfstandig kunnen wonen en vaste lasten kunnen betalen.

Rond de zomer kunnen de eerste deelnemers van de proef hun huis betreden.

Ziedende Meeuwis gruwelt van racismebeschuldiging van 'koekenbakker'

Marcel Meeuwis is woest op de beschuldigingen van Glen de Boeck, voormalig trainer van VVV-Venlo. De Belgische trainer vertelt in het tv-programma Racisme in de Kleedkamer op de sportzender Play Sports over vermeend racisme van Meeuwis, die in 2011 aanvoerder was van de Limburgse formatie, in de richting van enkele medespelers.

Bij VVV stonden destijds Alexander Emenike, Uche Nwofor, Ahmed Musa en Michael Uchebo onder contract. "De Nigerianen zeiden me dat een bepaalde speler, dat was mijn kapitein van dat moment, hen discrimineerde en spelers tegen hen opzette", zegt De Boeck.

"En dat ze dat niet meer konden hebben. Toen heb ik mijn kapitein geroepen en heb tegen hem gezegd: wat heeft u hier op te zeggen?" "En hij zei: als er vanavond één Nigeriaan op het veld komt, wordt er niet gevoetbald. Echt waar. Ik wist niet wat ik hoorde", zegt de coach.

Hij besloot tegen Heracles Almelo (7-0 verlies) twee Nigeriaanse spelers op te stellen. "Echt waar, er waren twee, drie spelers die lieten het gewoon lopen. Omdat die Nigerianen in de ploeg stonden", aldus De Boeck.

"Schandalig dat iemand zulke leugens durft te vertellen", reageert de oud-middenvelder, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Dit zegt meer over hem dan over mij. Wat een onzin."

"Deze man heeft een erg slecht geheugen. Het enige wat klopt aan zijn verhaal, is dat de Nigeriaanse spelers destijds niet zo goed in de groep lagen. Ze voelden zich niet echt thuis."

"Dat had helemaal niets met racisme te maken, wél met het feit dat die jongens zich vaak afzonderden van de rest van de groep", aldus Meeuwis.

De Boeck werd in de winterstop opgevolgd door Ton Lokhoff en laatstgenoemde trainer stelde Nwofor en Uchebo vrijwel altijd op. "We hadden na de winterstop vrijwel dezelfde spelersgroep, hoor", vervolgt Meeuwis zijn relaas.

"Als dat probleem werkelijk zo heftig is als hij zegt, waarom ging het daarna dan beter? Dat ik nu door zo'n koekenbakker wordt beschuldigd van racisme, maakt me heel boos. Ik heb in mijn carrière met tal van nationaliteiten en kleuren gespeeld. Nooit een probleem gehad."

"Tegenwoordig toeren wij met FC De Rebellen door het land (een collectief van oud-spelers, opgezet door Meeuwis, red.). Romano Denneboom, Glenn Helder, Brutil Hosé, Leo Koswal: ik beschouw die jongens als mijn kameraden, we hebben altijd de grootste lol samen."

"En dan zegt iemand zoiets over me op televisie. Zomaar. Echt schandalig."

Brexitplan aangenomen door Lagerhuis

De zogeheten Brexit Withdrawal Bill is vrijdag met een forse meerderheid van 124 stemmen door het Lagerhuis aangenomen. Daarmee ligt het Verenigd Koninkrijk op koers om de EU op 31 januari te verlaten. De stemming vormt de opmaat voor een verdere stemming begin januari waarin de exitdeal daadwerkelijk wet moet worden.

De uitslag weerspiegelt de veranderde verhoudingen in het Britse parlement, nadat premier Boris Johnson met de Conservatieve Partij vorige week een ruime verkiezingsoverwinning behaalde op zijn socialistische tegenstrever Jeremy Corbyn van de Labourpartij.

Johnsons voorganger Theresa May slaagde er keer op keer niet in om haar versie van de exitdeal door het parlement te loodsen. Dat kwam ook door de binnen haar partij gehate vangnetregeling om de grens met de Ierse Republiek open te houden. Onder Johnson is met de EU overeengekomen om die te vervangen door een complex juridisch raamwerk, waarbij Noord-Ierland onder Britse zeggenschap blijft maar in de praktijk EU-regels volgt. Daarmee kan het gros van de eurosceptische parlementariërs wél leven.

Het Lagerhuis gaat nu met kerstreces en gaat vanaf 6 januari door met het debateren en stemmen over verdere details van Johnsons Brexitplannen. Dat moet met een laatste stemming op 7 januari zijn afgerond. De verwachting is dat de premier het ook dan niet moeilijk krijgt, en de exitdeal met de EU op die datum officieel is geratificeerd.

In het nu aangenomen plan staat een verbod om de transitieperiode tot na 2020 te verlengen, ook als er dan nog geen handelsovereenkomst met de Europese Unie is. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei eerder dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat zo'n handelsdeal er eind volgend jaar al is.

Oppositieleider Corbyn waarschuwde dat dit betekent dat de Conservatieve Partij daarmee nog altijd op een no-deal Brexit afstevent. Ook bekritiseerde hij het uit de wet halen van werknemersbescherming zoals die indertijd met de EU is geregeld. Volgens Corbyn zijn de Conservatieven van plan die rechten uit te kleden, en is de Brexit-stemmende arbeider uiteindelijk de klos.

Brexitplan aangenomen door Lagerhuis (Twitter)

Skiër Kriechmayr wint door mist geteisterde super-G

Alpineskiër Vincent Kriechmayr heeft in het Italiaanse Val Gardena/Gröden de super-G op de befaamde Saslong-piste gewonnen. Dat duurde even: door de mist werd de wedstrijd meerdere malen voor lange tijd stilgelegd.

Mauro Caviezel ging als derde naar beneden en had de snelste tijd toen de wedstrijd voor het eerst werd gepauzeerd. Na een lange onderbreking mochten we door en Kriechmayr dook 0,35 seconden onder Caviezel's tijd door. Kjetil Jansrud bleef op 0,05 seconden steken, Thomas Dressen schoof op 0,22 seconden aan.

Na twintig skiërs werd de boel weer stilgelegd en dit keer duurde het wel érg lang. Pas na meer dan een uur mocht er weer geskied worden, maar niemand kwam nog aan de tijd van de podiumkandidaten. Een volgende onderbreking kwam na 48 skiërs en dit keer werd de wedstrijd gestaakt, waardoor de rest niet meer in actie kwam.

De Nederlander Maarten Meiners, die deze week in de North American Cup nog knap een reuzenslalom won, zou als 55e naar beneden gaan, maar dat ging dus niet door. Dat ging het sowieso al niet: Meiners was wegens zijn wedstrijd in Canada niet in Italië, maar de afmelding was niet op tijd doorgekomen.

6 verdachten gedagvaard voor kobaltdiefstal

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft besloten om zes verdachten te dagvaarden vanwege de diefstal van kobalt uit de Rotterdamse haven. De zes mannen zijn tussen de 34 en 62 jaar oud en komen uit Rotterdam, Sassenheim, Leiden en Dordrecht.

Op 5 juli 2018 werd een partij van 114 ton kobalt gestolen uit de Rotterdamse haven. Kobalt is een zeldzame grondstof die wordt gebruikt voor batterijen in onder meer elektrische auto's en tablets. De gestolen lading kobalt had een handelswaarde van 8 miljoen dollar.

Dertien verdachten
Na onderzoek kwamen in totaal 13 verdachten in beeld. Zes van hen worden ervan verdacht dat zij de organisatoren zijn van de diefstal. Zij zullen worden gedagvaard. Drie andere verdachten hebben een schikkingsvoorstel ontvangen, omdat hun rol kleiner is dan die van de zes hoofdverdachten.

De zaak tegen de vier overige verdachten is geseponeerd, omdat er tegen hen onvoldoende bewijs is.

Aanhouding voor gewelddadige poging scooterdiefstal

Dinsdagochtend werd een 18-jarige man uit Landgraaf aangehouden in verband met een gewelddadige poging scooterdiefstal eerder dit jaar. Vrijdagochtend is een tweede verdachte, een 20-jarige man uit Landgraaf, aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Zaterdag 15 juni werd Sittard opgeschrikt door deze gewelddadige poging scooterdiefstal. Beelden van het incident en van de verdachten werden eerder vrijgegeven en onlangs nog in het televisieprogramma Opsporing Verzocht getoond. De politie dankt eenieder voor het doorgeven van tips.

FIOD en Douane ontdekken illegale productieruimte waterpijptabak

De FIOD en Douane hebben vrijdag 20 december in een loods in Wijchen een illegale productieruimte voor waterpijptabak ontdekt. De FIOD heeft een 36-jarige en 43-jarige man uit de omgeving van Wijchen aangehouden. Zij worden verdacht van accijnsfraude.

Bij de doorzoeking van de loods werd ruim 5.500 kilo tabak in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op 2.000 liter glycerine, geur- en smaakstoffen en verpakkingsmaterialen. Alle machines, tabak en toebehoren zijn afgevoerd en vernietigd. In een aangrenzend pand werd een hennepstekkerij aangetroffen. Dit is overgedragen aan de politie.

Waterpijptabak is een product dat zonder vergunning en accijnsafdracht niet mag worden geproduceerd of voorradig mag zijn. Over de in beslag genomen hoeveelheid illegale tabak zou bijna 600.000 euro accijns afgedragen moeten worden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Met de handel van illegale sigaretten en (waterpijp)tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Het ontduiken van accijnzen en omzetbelasting leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten en (waterpijp)tabak het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. Het OM, de Douane en de FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om de criminele winsten af te pakken.

PDC WK: D. Webster, King en 'Rapid Ricky' naar derde ronde

Darren Webster en Mervyn King staan in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Webster was snel klaar met Yuki Yamada. King had een verlenging nodig tegen Ciaran Teehan. 

Webster was Yuki Yamada met 3-0 de baas. Yamada won de eerste leg van de partij, maar bleef scorend achter om Webster bij te blijven. De Engelsman maakte weinig fouten op de dubbels en won vervolgens negen legs op rij. De tweevoudig kwartfinalist speelt in de derde ronde tegen de winnaar uit de partij tussen Adrian Lewis en Cristo Reyes. 

King heeft ternauwernood de derde ronde bereikt. King won na een beslissende tie-break met 3-2 van Teehan. King begon sterk en kwam 2-0 voor in sets. In set drie kwam Teehan beter voor de dag. De twintigjarige Ier won de derde set met 1-3, nadat King leek te verzwakken. In set vier, die Teehan mocht beginnen, pakte Mervyn King met een knappe 116-finish een 2-1 voorsprong. De Ier knokte zich echter terug in de set en pakte de beslissende vijfde leg met een 91-finish op tops. 

Een vijfde set moest beslissing brengen in de partij en het was Mervyn King die tekende voor de eerste leg. Het werd 2-0 en King mocht gooien voor de overwinning. Hij miste echter vanaf 69 één pijl op tops. Teehan mistte dit keer niet en maakte er vervolgens 2-2 van. Een verlenging was nodig Teehan kreeg meteen de kans om King in leg vijf te breken, maar miste vier darts op dubbel 12. King wist wel te finishen en overwon Teehan daarna in leg zes, King gooide in die leg drie beurten met twee triples en wist vervolgens in veertien pijlen via dubbel acht de partij met 3-2 te besluiten.

Update 17.20 uur

Ricky Evans heeft zich op schitterende wijze geplaatst voor de derde ronde . Rapid Ricky besloot zijn partij tegen Mark McGeeney met een 170-finish.
De rappe Engelsman kwam al snel 2-0 voor in sets. Door de derde set met 2-3 te winnen, kwam McGeeney nog even terug in de wedstrijd. Een vliegensvlugge set met een 92-finish, elfdarter en als klap op de vuurpijl een 170 check-out bezorgde Evans vervolgens de overwinning.

Evans is de komende tegenstander van Michael van Gerwen op het WK. De Engelse darter en de nummer één van de wereld spelen zondag.


Raymond van Barneveld stuurt afscheidsbrief naar PDC

Raymond van Barneveld heeft de PDC laten weten dat er een extra tourkaart te vergeven is in de komende Q-School. Hij heeft zijn officiële afscheidsbrief bij de PDC ingediend. "Met pijn in mijn hart schrijf ik jullie deze officiële brief. Ik wil mijn lidmaatschap bij de PDC per 1 januari 2020 beëindigen.” Zo luiden de eerste twee zinnen van het schrijven aan de bond.

Naast de brief post Van Barneveld op Instagram nog een begeleidende tekst. "Het vuur was weg en de liefde voor het spelletje was weg”, concludeert de 52-jarige Hagenaar, die in zijn 35-jarige loopbaan vijf keer wereldkampioen werd en in de jaren negentig het darts in Nederland op de kaart zette. „Jullie onvoorwaardelijke steun, liefde en mooie herinneringen is wat rest”, richt Van Barneveld zich vervolgens tot zijn Barney Army, dat hem gedurende zijn carrière altijd luidkeels toezong. „Ik zal vaak terugdenken aan de mooie momenten ondanks dat de negatieve dingen en de laatste mindere jaren nu nog de overhand hebben, hoor ik jullie Barney Army, Barney Army, Barney Army roepen.”

Van Barneveld kende geen best afscheidsjaar. Het vaarwel van de sport had hij eind 2018 al aangekondigd. Vlak daarna volgde een snelle uitschakeling op het WK door de Litouwer Darius Labanauskas. Mede daardoor zakte Barney op de wereldranglijst en raakte hij een beetje uit het zicht, omdat de ex-wereldkampioen niet meer automatisch was geplaatst voor de grote televisietoernooien. Uiteindelijk zakte hij af naar een veertigste plek op de zogenoemde wereldranglijst. Op zijn 28e en laatste WK ging het al in de eerste ronde mis. Hij verloor met 3-1 in sets van de Amerikaan Young.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Dit is de officiële brief waarin ik mijn lidmaatschap als darter bij de PDC opzeg. Met pijn in mijn hart heb ik deze meest moeilijke beslissing in mijn leven genomen. Het vuur was weg de liefde voor het spelletje was weg. Jullie onvoorwaardelijke steun, liefde en mooie herinneringen is wat rest. Ik zal vaak terugdenken aan de mooie momenten ondanks dat de negatieve dingen en de laatste mindere jaren nu nog de overhand hebben hoor ik jullie BARNEY ARMY BARNEY ARMY roepen... Ik wens mijn management en alle medewerkers van de PDC, RTL7 darts, boekschrijver Jasper Boks, Uitgeverij Overamstel, Target en alle sponsoren maar bovenal JULLIE mijn ‘Barney Army’ fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020. Ik hoop vele van jullie te mogen zien tijdens mijn afscheidstour die eindigt ism MOJO in het AFAS LIVE. Of jullie te zien en te spreken bij één van de dartsclinics in mijn pand waarin ik al jullie vragen zal beantwoorden en jullie de leuke gezellige Barney zullen leren kennen iets wat te weinig is gebeurd helaas. En mocht je vooral alles van mijn laatste (dramatische) jaar willen weten lees dan mijn boek ‘Game Over’ dan zul je hopelijk meer van mij als mens Raymond begrijpen want het is nu écht GAME OVER... Thank you dart fans all around the world for your support for all these years. But like I said earlier All Good Things Come To An End ❤ I wish the PDC, Target and my sponsors and all their staff and all the players but above all, you my fans my BARNEY ARMY A Wonderfull Christmas and a Happy New Year. #pdcofficial #targetdarts #rtl7darts #overamsteluitgevers #stichtingmvi #barneyarmy #all4entertainment #mojo #dartsclinic.nl #afaslive #8februari2020BarneyDome

Een bericht gedeeld door Raymond van Barneveld (@raybar180) op20 Dec 2019 om 6:03 (PST)

Van Barneveld maakt in de eerste maand van het nieuwe jaar nog een korte afscheidstour door Nederland. Hij begint op vrijdag 24 januari in Den Bosch met vervolgens tussenstops in Enschede (26 januari) en Groningen (28 januari), waarbij op zaterdag 8 februari de eindbestemming Amsterdam wordt bereikt. "Ik hoop vele van jullie te mogen zien tijdens mijn afscheidstour." Van Barneveld paste zijn afscheid in eigen land vlak voor het WK nog iets aan. Eerst zou hij op 8 februari in in Ziggo Dome gooien, maar die kreeg hij niet vol en dus werd de avond verplaatst naar de voormalige Bierhal. 

Overigens zal Van Barneveld de komende weken nog de nodige rust pakken om zichzelf weer te vinden. Dat zal hij normaal gesproken doen in Londen, waar hij bij zijn Britse liefde Julia blijft. Een kleine week geleden liet hij namelijk al weten: "Ik hoop sterker terug te komen als mens, al wordt dat een zware strijd. Ik moet trots zijn op wat ik voor de sport heb betekend, dat ik het darten op de kaart heb gezet. Ik ga het proberen. Ik hoop toch dat ik met jullie een onvergetelijke afscheidstour mag beleven. Nu ben ik er nog niet klaar voor, maar als alles is gezakt zie ik jullie graag weer."

Malen in onzekerheid: "Ik lig er maanden uit, dat is een feit"

Donyell Malen heeft nog altijd geen duidelijkheid over de duur van het herstel van zijn knieblessure. De PSV-spits raakte geblesseerd in de wedstrijd tegen Feyenoord en staat voorlopig aan de kant. Malen laat op de clubwebsite van de Eindhovenaren weten dat pas in januari duidelijk wordt hoe lang hij daadwerkelijk aan de kant staat. Het is dan ook onzeker of hij tijdig hersteld is voor het EK.

“Er is schade”, zo laat Malen weten via het clubkanaal. “De knie moet nu rustig worden, zoals dat heet. Dat duurt enkele weken. Dan meld ik me bij een specialist die met mij en PSV het behandelingsplan opstelt.” Afhankelijk van het plan kan een schatting gemaakt worden over de duur van de afwezigheid van de aanvaller. “Ik lig er maanden uit, dat is een feit. In januari kunnen we inschatten om hoeveel maanden het ongeveer gaat.”

Het Eindhovens Dagblad en De Telegraaf schreven eerder dat Malen naar verwachting vier maanden nodig zou hebben om volledig te herstellen. De spits raakte in de tweede helft van het duel in De Kuip geblesseerd. Hij wilde een tackle van Fer ontwijken, maar verloor daardoor zijn evenwicht en kwam akelig terecht. Fer leek de bal te spelen aan de zijkant van het strafschopgebied van Feyenoord. Het was meteen duidelijk dat de topscorer van de Eredivisie, goed voor elf doelpunten dit seizoen, de strijd moest staken in Rotterdam.

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Malen werd getroffen door blessureleed. De jonge aanvaller liep eind oktober een enkelblessure op en moest toen ongeveer een maand toekijken. Bondscoach Ronald Koeman zal de herstelperiode van Malen nauwlettend in de gaten houden. Naar verwachting moet de keuzeheer het op het EK stellen zonder Memphis Depay, die eveneens zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie. De kans lijkt klein dat de aanvalsleider van Oranje erbij kan zijn op EURO 2020.

'Depay blijft hopen op EK-deelname na succesvolle operatie in Italië'

Memphis Depay is succesvol geopereerd aan zijn knie, zo meldt de doorgaans goed ingevoerde journalist Gianluca di Marzio. Hij beweert dat de herstelperiode van Depay vijf maanden zal bedragen en het zijn doel is om erbij te zijn op het EK van 2020. Het Europese eindtoernooi wordt een race tegen de klok voor de Oranje-international, want normaal gesproken staat er een herstelperiode van zes tot negen maanden voor een dergelijke kruisbandblessure.

Op advies van Olympique Marseille-middenvelder en tevens collega-international Kevin Strootman reisde Depay af naar Italië. In de Villa Stuart kliniek van dokter Pierpaolo Mariani werd Depay onderzocht en volgens Di Marzio succesvol geopereerd. Mocht de Olympique Lyon-aanvaller daadwerkelijk al binnen vijf maanden hersteld zijn, dan is EK-deelname reëel.

Bondscoach Ronald Koeman gaf deze week in gesprek met de NOS aan stevig te balen van de blessure van de aanvalsleider van Oranje. “Het is bekend dat Memphis de laatste twee jaar een ongelooflijk rendement heeft en een heel belangrijke speler is, zeer zeker bij het Nederlands elftal”, aldus de keuzeheer over Depay, die zijn voorste kruisband heeft gescheurd.

Koeman betwijfelt of Depay tijdig fit is voor het EK. “Voor een zware blessure staat normaal gesproken een bepaalde tijd. Met het EK van komende zomer zou dat eventueel een probleem kunnen zijn. Dat was absoluut een streep door de rekening. Ik weet hoe erg hij bezig was om bij het EK te zijn. Het is voor hem natuurlijk een geweldige klap."

PDC WK: Jan Dekker kansloos eraf tegen Clayton

Jan Dekker is er niet in geslaagd om de derde ronde te bereiken van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Dekker vloog er met 3-0 af tegen Jonny Clayton. 

Dekker mocht aan de partij beginnen, maar werd direct gebroken. Hij brak nog wel terug tot 2-2. De beslissende leg ging echter met twaalf pijlen naar Clayton. Het kwam niet meer goed met onze landgenoot. Set twee en drie gingen met 3-1 en 3-0 naar de als zestiende geplaatste Clayton. 

Dekker gooide 86 gemiddeld en 30% op zijn dubbels. Clayton was duidelijk de betere en kwam tot 95 en 57% op zijn dubbels. Voor de darter uit Wales wacht nu Stephen Bunting. 

Hiddink keert terug bij PSV als adviseur

Guus Hiddink keert terug bij PSV. Trainer Ernest Faber laat vrijdagmiddag op een persconferentie weten dat Hiddink tot het einde van het seizoen als klankbord gaat dienen voor de technische staf. "Hij gaat niet op het veld staan, maar deelt zijn ervaring", aldus Faber. Hiddink gaat nog niet mee op het trainingskamp van PSV naar Qatar van 4 tot 12 januari vanwege andere verplichtingen

Tijdens het seizoen 2013/14 was Hiddink ook al klankbord, toen van Phillip Cocu en zijn staf. Daarnaast was Hiddink in twee periodes zelf hoofdcoach van PSV, met onder meer zes landstitels als resultaat. Naast zijn adviezen voor het eerste elftal zal de trainer ook zijn licht laten schijnen over de jeugdopleiding van de Eindhovenaren. Hiddink was tot september nog trainer van nationale jeugdteams in China.

Hiddink moet er mede voor zorgen dat PSV de weg omhoog vindt. De Eindhovenaren beleven een slecht seizoen en staan momenteel vierde op de ranglijst. Mede door de aanhoudende slechte resultaten moest Van Bommel onlangs het veld ruimen. Opvolger Faber, die met PSV woensdag GVVV met 1-2 versloeg in de TOTO KNVB Beker, sluit het kalenderjaar zaterdagavond af met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

De Jong laat via de officiële kanalen van PSV weten dat Jorrit Hendrix weer fit is en bij de selectie zit. "Daarentegen vallen Kostas Mitroglou en Érick Gutiérrez af wegens blessures voor morgen en ook Ryan Thomas en Thomas Sadílek zijn er nog niet bij", aldus de coach. "Denzel Dumfries is geschorst morgen, daardoor zit Tijn Daverveld bij de selectie."

Jumbo-Visma met Dumoulin, Roglic en Kruijswijk naar Tour de France

Jumbo-Visma heeft vrijdag de ploeg voor het komende wielerseizoen gepresenteerd. De Nederlandse wielerploeg zet vol in op het winnen van de Tour de France. Tom Dumoulin, Primo¸ Roglič en Steven Kruijswijk zullen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk 2020.

Op de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma werd bekend dat de klassementsrenners aan de start van de Tour de France zullen komen. Eerst was het de beurt aan Roglič dat hij voor de Tour de France en even later werd ook bekend dat Dumoulin en Kruijswijk aan de start zullen verschijnen in de Ronde van Frankrijk.

Dumoulin: "We staan met 3 kopmannen aan de start van de tour. Met alledrie de mogelijkheid om er vol voor te gaan. Daar hebben we heel goede afspraken over gemaakt. Uiteindelijk gaat het ook op zijn plek vallen omdat een zich de beste voelt. Hopelijk kunnen we dan in onze handen wrijven."

Hij denkt niet dat het voor problemen gaat zorgen. "Niet als we duidelijk tegen elkaar zijn. We hebben allemaal onze ambitie en onze droom, maar krijgen ook allemaal mogelijkheid onze droom na te streven. Dan denk ik dat we ook eerlijk moeten zijn als blijkt dat een van ons duidelijk sterker is."

De drie kopmannen zullen worden ondersteund door klimmers Laurens De Plus, Sepp Kuss en Robert Gesink. Voor het vlakkere wegen gaan Wout van Aert en Tony Martin.

Voor sprinter Dylan Groenewegen is er geen plaats in de Tourploeg, waar hij de afgelopen drie jaar minstens een rit won in de Tour de France. Nu kiest de topsprinter van de ploeg voor de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje. In Italië zal Groenewegen beschikken over zijn sprinttrein.

Nieuwkomer Dumoulin zal in februari zijn eerste wedstrijd voor Jumbo-Visma rijden. De 29-jarige Maastrichtenaar zal beginnen in de Ronde van Valencia en zal daarna Tirreno-Adriatico en Milan San Remo rijden. Vervolgens gaat zijn vizier op de Ardennenklassiekers met als voorbereiding de Ronde van het Baskenland om daarna sinds jaren terug te keren in de Amstel Gold Race. Ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik staan op het programma voor de renner, die afgelopen seizoen veel miste vanwege een knieblessure.

Ook Roglič, de nummer één van de wereld, zal zijn opwachting maken in de Ardennenklassiekers. Zijn voorbereiding op die wedstrijden verloopt via Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland. De Sloveen doet niet mee met de Amstel Gold Race.

Voetjesactie in Zeeuws-Vlaamse gemeenten

De afgelopen week zijn er in Zeeuws-Vlaanderen binnen de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis preventieve controles gehouden ter voorkoming van woninginbraken.

In samenwerking met BOA’s van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten heeft de politie in diverse plaatsen zogenaamde ‘voetjes-acties’ gehouden. De controles vonden zowel overdag als ‘s-avonds plaats. Bij de controles werd er kritisch gekeken in de wijk of er zich situaties voordeden die het voor potentiele woninginbrekers aantrekkelijk zouden maken om in te gaan breken.

Bij 26 woningen werden door de agenten en BOA’s voetafdrukken van karton (zogenoemde inbrekersvoetjes) achtergelaten. Op deze manier werden bewoners attent gemaakt op de onveilige situaties bij of in hun woning. De voetafdruk had namelijk ook van een inbreker kunnen zijn die toegang had gekregen tot hun woning of tuin.

Geopende deuren en garages
Bij de voetjesactie troffen de controleurs woningen aan waarvan de achterdeur open stond en garages die open stonden met daarin een niet afgesloten binnendeur waardoor men vrij toegang had tot de woning. In enkele gevallen werden zelfs sleutels op de voordeuren aangetroffen! Wat ook opviel was het feit dat men dikwijls vrij toegang had tot de achtertuinen van woningen terwijl poorten niet waren afgesloten. Veel schuurtjes bleken niet goed te zijn afgesloten waardoor eventuele inbrekers ook makkelijk waardevolle spullen uit schuurtjes zouden kunnen wegnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gereedschap en (elektrische) fietsen.

Maak het ze niet te makkelijk
Verwijzend naar de landelijke campagne “Maak het ze niet te makkelijk”; raampje dicht, lichtje aan, deur op slot” adviseert de politie om ook tijdens de komende feestdagen extra alert te zijn en bij verdachte situaties direct 112 te bellen.

Serious Request mag kerstavond vieren in Groningen, ondanks geluidsoverlast

Op 19 december heeft de bestuursrechter een verzoek tot schorsing van de evenementenvergunning voor het evenement ‘3FM Serious Request’ op Kerstavond op de Ossenmarkt in Groningen, ter zitting behandeld.

De vergunning was verleend door de burgemeester van Groningen. Het verzoek was ingediend door een omwonende. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de geluidsbelasting die verzoeker in zijn huis zou moeten dulden zeer fors is en hoger is dan hetgeen in het algemeen als onduldbare hinder wordt aangemerkt. Dat brengt volgens de voorzieningenrechter met zich mee dat dit hoge eisen stelt aan de belangenafweging die door de burgemeester moet worden verricht.

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de burgemeester in dit geval tot het verlenen van de vergunning heeft kunnen komen omdat enerzijds de geluidsbelasting in de tijd beperkt was, het om een eenmalig evenement ging en verzoeker zelf enige maatregelen kon treffen om zich aan de overlast te onttrekken. Anderzijds omdat de belangen van de gemeente bij dit evenement met landelijke uitstraling, en de belangen van de Stichting NPO en het Rode Kruis die zich inspannen voor een inzameling voor een goed doel zwaar wegen. De voorzieningenrechter heeft het verzoek daarom afgewezen.

Medeverdachten Taghi weer op vrije voeten

De rechter-commissaris Amsterdam heeft vrijdag een 45-jarige man in bewaring gesteld, die maandagavond in de nasleep van de aanhouding van Ridouan Taghi was aangehouden op verdenking van witwassen.

De opgelegde voorlopige hechtenis van de man is op verzoek van de officier van justitie van het Landelijk Parket geschorst, zodat hij vandaag na de voorgeleiding onder voorwaarden in vrijheid is gesteld.

De verdachte heeft vermoedelijk van 2015 tot 2018 voor Taghi een appartement in Brussel gehuurd. De maandelijkse huur van 4300 euro is de eerste zeven maanden contant afgerekend. Ook de borg van 25.800 euro is door de verdachte contant betaald.

Bij de doorzoeking van de woning van de man en een ander adres in Amsterdam is maandag beslag gelegd op telefoons, laptops, een kostbaar horloge, 14.100 euro contant geld en bijna 1,5 kilo hasj.

De vijf andere verdachten die maandagavond werden aangehouden zijn donderdag in vrijheid gesteld. Het onderzoek tegen hen duurt voort.

Bert's Animal Verhuur mag geen dieren meer verhuren

Bert's Animal Verhuur uit de gemeente West Maas en Waal dat dieren verhuurt mag hier niet mee doorgaan. Het bedrijf stapte naar de voorzieningenrechter omdat de gemeente had besloten dat zij moest stoppen met de dierverhuuractiviteiten. De activiteiten zouden in strijd met het bestemmingsplan zijn. Met de gang naar de rechter wilde het bedrijf afdwingen dat het besluit van de gemeente geschorst zou worden. De voorzieningenrechter wijst dit verzoek af.

Wijziging bestemmingsplan
Het bedrijf verhuurt sinds 1998 boerderijdieren en exotische dieren, zoals kamelen, voor kerststallen, braderieën en andere festiviteiten.. Op 19 juli 2016 besloot de gemeente een principemedewerking te verlenen aan wijziging van het bestemmingsplan. Door de wijziging zouden de dierverhuuractiviteiten op de huidige locatie worden gelegaliseerd. Op 22 oktober 2019 trokken de gemeente dit besluit in, omdat het bedrijf niet alle vereiste gegevens heeft overgelegd die nodig zijn voor de totstandkoming van het ontwerpbestemmingsplan. Het bedrijf is het niet eens dat de principemedewerking is ingetrokken.

Belangenafweging
Omwonenden hebben al langere tijd overlast door de dierverhuuractiviteiten van het bedrijf. Zij verzochten de gemeente hiertegen op te treden. In november van dit jaar besloot de gemeente dat het bedrijf uiterlijk op 18 december 2019 zijn dierverhuuractiviteiten moet staken. Volgens de rechter heeft de gemeente dit terecht besloten. Aangezien op korte termijn geen wijziging van het bestemmingsplan plaatsvindt, mag de gemeente de belangen van omwonenden en het algemeen belang zwaarder laten wegen dan het belang van het bedrijf.

Staat moet uitstoot broeikasgassen met 25% verminderen vóór eind 2020

Het rechterlijk bevel aan de Staat om de uitstoot van broeikasgassen door Nederland met 25 procent te verminderen voor het einde van 2020 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.

Een belangrijke oorzaak van de snelle opwarming van de aarde is de uitstoot in de atmosfeer van CO2 en andere broeikasgassen. Dit brengt grote gevaren mee voor het leven op aarde. De Stichting Urgenda en de Staat vinden allebei dat de uitstoot van broeikasgassen snel moet worden verminderd, en uiteindelijk vrijwel geheel moet stoppen, maar verschillen van mening over het tempo. De Staat heeft voor 2020 een doelstelling in EU-verband van vermindering met 20 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990. Urgenda daarentegen is van mening dat, gelet op de ernstige risico's van klimaatverandering, de Staat niet met deze doelstelling mag volstaan. Urgenda eist beperking van de Nederlandse uitstoot in 2020 met ten minste 25 procent ten opzichte van die in 1990.

De rechtbank in Den Haag heeft het standpunt van Urgenda gevolgd. Zij heeft de Staat in 2015 bevolen om de uitstoot van broeikasgassen door Nederland met 25 procent te verminderen voor het einde van 2020. Het gerechtshof in Den Haag heeft dit bevel in 2018 bevestigd. Het cassatieberoep van de Staat tegen deze beslissing heeft de Hoge Raad vandaag verworpen.

De Hoge Raad heeft zijn oordeel gebaseerd op het VN-Klimaatverdrag en op de rechtsplichten van de Staat tot bescherming van het leven en het welzijn van burgers in Nederland. Die verplichtingen zijn verankerd in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (het EVRM). In de wetenschap en de internationale gemeenschap bestaat een grote mate van consensus over de dringende noodzaak van een reductie van de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met minimaal 25 procent door ontwikkelde landen. De Staat heeft niet toegelicht waarom een lagere reductie verantwoord is te achten en nog tijdig kan leiden tot het ook door de Staat aanvaarde einddoel.

De Staat vindt dat de besluitvorming over de reductie van broeikasgassen aan de politiek is. De Grondwet schrijft echter voor dat de Nederlandse rechter de bepalingen van het EVRM toepast, aldus de Hoge Raad. Deze opdracht aan de rechter tot het bieden van rechtsbescherming is een wezenlijk onderdeel van de democratische rechtsstaat. De rechter moet immers waken over de grenzen van het recht. Dat is wat het hof in dit geval heeft gedaan, volgens de Hoge Raad.

De Hoge Raad oordeelt dan ook dat het hof heeft mogen beslissen dat de Staat verplicht is de reductie met 25 procent voor eind 2020 te behalen, wegens het risico van een gevaarlijke klimaatverandering die ook de ingezetenen van Nederland ernstig kan treffen in hun recht op leven en welzijn.

Trump in zwaar weer na mislukte 'grap' over overleden afgevaardigde

Afgevaardigde Debbie Dingell zegt dat ze gekwetst is door de suggestie van Trump dat haar man, de overleden ex-afgevaardigde John Dingell, in de hel zou zijn beland. Een aantal afgevaardigden van beide partijen vinden dat Trump zijn excuses aan moet bieden voor de zogenaamde grap. John Dingell was een zeer gerespecteerd lid van het Huis.

Trump was in Michigan aan het speechen terwijl hij op hetzelfde moment een Impeachment aan de broek kreeg. Zoals gewoonlijk klaagde hij over alles en iedereen, inclusief onnavolgbaar geschetter over afwasmachines, maar hij maakte ook een opmerking over John Dingell, de langstzittende afgevaardigde in de geschiedenis. Dingell overleed in februari op 92-jarige leeftijd. Trump was aan het opscheppen over het feit dat hij na dat overlijden had opgedragen de vlaggen halfstok te laten hangen, en dat zijn weduwe tegen Trump had gezegd dat Dingell trots vanuit de hemel ‘naar beneden’ keek. Trump vond het daarna nodig om te zeggen dat hij ‘misschien wel naar boven aan het kijken was’. Zelfs een deel van het aanwezige publiek hardcore supporters reageerde geschokt.

Ook senator Lindsey Graham, normaal gesproken een van Trump’s lakeien in de senaat, vindt dat Trump zijn excuses aan moet bieden. "Dat is een hele slechte uitspraak. John Dingell was een hele goede man", zei hij. Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis, verwoordde het nog het best: "De president snapt niet dat wreedheid niet gelijk staat aan geestigheid."

Trump in zwaar weer na mislukte 'grap' over overleden afgevaardigde (Pro Shots / Zuma Press)
Trump in zwaar weer na mislukte 'grap' over overleden afgevaardigde (Pro Shots / Zuma Press)

The Athletic: Guardiola stelt voorwaarden en kiest niet voor Van Bronckhorst

Pep Guardiola wil pas onderhandelen over een contractverlenging bij Manchester City als hem versterkingen worden beloofd. Bovendien wordt Giovanni van Bronckhorst niet de opvolger van Mikel Arteta, die als manager aan de slag gaat bij Arsenal. Dat meldt The Athletic.

Het huidige contract van Guardiola in Manchester loopt nog tot medio 2021. De clubleiding van the Citizens wil die verbintenis dolgraag verlengen, maar de Spaanse oefenmeester zou pas bereid zijn om te onderhandelen over contractverlenging als er versterkingen beloofd worden. Tegelijkertijd komt The Athletic dus met nieuws over Van Bronckhorst en Arteta.

Arteta moet op korte termijn gepresenteerd worden als de nieuwe manager van Arsenal. Het betekent dat Guardiola op zoek moet naar een nieuwe assistent en voor die vacature werd de voorbije tijd in Engeland de naam van Van Bronckhorst genoemd.

De voormalig trainer van Feyenoord is sinds afgelopen zomer werkzaam binnen de City Football Group en staat er goed op binnen de organisatie. Om die reden werd er gesuggereerd dat Van Bronckhorst weleens de opvolger van Arteta zou kunnen worden, maar dat is volgens The Athletic niet het geval.

Er wordt verwacht dat Rodolfo Borrell zal worden gepromoveerd tot assistent, al werd zijn naam ook genoemd als mogelijke rechterhand van Arteta bij Arsenal. Guardiola is in ieder geval niet van plan om voor de zomer al een assistent van buitenaf te halen. Er moeten echter wel op korte termijn versterkingen voor de selectie komen.

Guardiola heeft naar verluidt in de onderhandelingen de voorwaarde gesteld dat er minimaal twee aankopen kunnen worden gedaan. De manager van Manchester City wenst een nieuwe centrumverdediger te verwelkomen, terwijl hij ook een linksback aan zijn selectie wil toevoegen.

Of de Catalaan ook nog een aanvaller op zijn verlanglijstje zet, hangt af van Leroy Sané. Indien de Duitse vleugelaanvaller wordt weggekaapt door Bayern München, wil Guardiola ook voor zijn voorste linie de transfermarkt op. Wanneer aan al deze wensen wordt voldaan, is de Spanjaard bereid zijn contract te verlengen.

Zijn huidige verbintenis loopt tot medio 2021, al zou er een optie bestaan om komende zomer al een einde aan de samenwerking te maken. Volgens de Daily Mail is men er bij Manchester City van overtuigd dat Guardiola in ieder geval nog anderhalf jaar aan het roer zal staan.

8 jaar cel voor broers die elkaar probeerden af te schieten

De rechtbank Overijssel veroordeelt twee broers van 51 en 56 jaar oud tot een gevangenisstraf voor 8 jaar omdat ze elkaar op 21 december 2018 in Vriezenveen met een vuurwapen van het leven probeerden te beroven. De 56-jarige broer moet daarnaast bijna 2000 euro schadevergoeding betalen en de 51-jarige broer ruim 9000 euro. De broers hadden ruzie over geld.

Onenigheid over geld
De 56-jarige man en zijn schoonzoon hadden al een lange tijd onenigheid met de 51-jarige broer van de man over geld. De 51-jarige man zette zijn broer en diens schoonzoon onder druk door ze te bedreigen en af te persen om op deze manier het geld te krijgen. Dit leidde tot veel spanning bij de 56-jarige broer, die dit vervolgens wel meldde bij de politie maar zich ook bewapende met twee vuurwapens.

Hoog opgelopen spanning
In december 2018 liep de spanning zeer hoog op. Wanneer de 51-jarige man naar het bedrijf van de schoonzoon van zijn broer gaat om verhaal te halen, gaat het mis. De man krijgt zijn broer en diens schoonzoon niet te spreken. Hij verlaat het pand en wil wegrijden. Op het moment dat hij de weg opdraait ziet hij voor het pand de auto van de schoonzoon staan. Hij blijft even stil staan om een foto van de auto te maken. Op dat moment komt de 56-jarige broer naar buiten en hij schiet vrijwel meteen twee keer op de auto waarin zijn 51-jarige broer en een medepassagier zitten. De 51-jarige vlucht, maar rijdt daarna nog twee keer terug naar het pand en schiet de laatste keer ook op zijn broer.

Een wonder
De rechtbank oordeelt dat het gaat om een zeer ernstig feit dat fataal had kunnen aflopen. Het is een wonder dat niemand is geraakt, de broers niet en ook anderen niet. De schietpartij vond namelijk op klaarlichte dag plaats, aan de openbare weg in Vriezenveen.

Hogere straf
De straf voor de 56-jarige man is hoger dan de officier van justitie eiste omdat de man er bewust voor koos om te schieten terwijl zijn broer en de medepassagier juist het terrein aan het verlaten waren. Hij bleef schieten ook toen zijn broer daarna nog twee keer terugkwam. Het gemak waarmee hij het recht in eigen hand heeft genomen rekent de rechtbank hem zeer aan.

Geen noodweer
Aan de andere kant verwerpt de rechtbank het beroep op noodweer van de 51-jarige broer. Toen hij eenmaal was weggereden had hij weg moeten blijven. Er was geen reden om tot twee keer toe terug te keren en op zijn broer te schieten.

Man gooit volle drankfles naar agent

De politie hield donderdagavond 19 december een 49-jarige man uit Tilburg aan, nadat hij in een winkel aan de Jan Heijnsstraat in Tilburg rond 21.15 uur twee agenten bedreigde. Even later gooide hij een volle drankfles richting één van de agenten. Ook tijdens zijn aanhouding verzette hij zich. De agenten deden aangifte.

De agenten werden door de beveiliging naar de desbetreffende winkel gehaald, omdat er een man met een mes rond zou lopen. Bij het zien van de politie, pakte de desbetreffende man een volle drankfles en hield deze boven zijn hoofd. Meerdere malen dreigde de man richting de agenten te gooien. Ondanks er pepperspray werd ingezet, had dit niet voldoende effect. De man liep naar de uitgang van de winkel en bleef agressief.

Op een gegeven moment gooide hij de volle fles met drank richting een van de agenten. De agent wist de fles te ontwijken, waardoor hij geen letsel opliep. De man rende naar buiten richting de parkeerplaats. Hier werd hij aangehouden met gebruik van de wapenstok. Bij de aanhouding bleef de man zich verzetten. De agenten deden beiden aangifte tegen de verdachte. Hij zit vast voor verder onderzoek. Op de grond werd een mes aangetroffen en is hierop in beslag genomen.

Verdachte onderzoek goudroof heengezonden

De 61-jarige man uit Oud-Beijerland die verdacht wordt van betrokkenheid bij een grote goudroof is heengezonden en zal niet worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man blijft echter wel verdachte in het onderzoek.

Lees ook: Verdachte (61) aangehouden in onderzoek naar grote goudroof

Onderzoek
Het onderzoek naar de grote goudroof is enkele weken geleden gestart nadat er bij de politie aangifte was gedaan van diefstal van een enorme hoeveelheid van onder andere goudstaven ter waarde van miljoenen euro’s. De aangever had een bedrijf dat handelt in goud de opdracht gegeven om zijn goud te verhandelen, en kreeg van dat bedrijf te horen dat er een probleem was. Zijn goud was namelijk niet meer aanwezig in de kluis.

Aanhouding
Afgelopen dinsdag was de politie op meerdere plekken in het land bezig met doorzoekingen. Ook werd een verdachte aangehouden. Die man is nu heengezonden, het onderzoek duurt voort.

Nieuwe behandeling longkanker voorwaardelijk in basispakket

Minister Bruins (Medische Zorg) heeft besloten om een nieuwe behandeling van longkanker tijdelijk toe te laten tot het basispakket. Patiënten krijgen hiermee per 1 januari 2020 toegang tot de startbehandeling met het geneesmiddel osimertinib. Het gaat om volwassen patiënten met een bepaald type lokaalgevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker (NSCLC). Het besluit van de minister volgt op prijsonderhandelingen met de leverancier.

Het geneesmiddel osimertinib zat al in het basispakket voor de vervolgbehandeling van patiënten met longkanker. Nu is de vergoeding voor de startbehandeling met het geneesmiddel ook beschikbaar gekomen. Het Zorginstituut adviseerde de minister hier eerst over te onderhandelen vanwege de hoge prijs en de onzekerheid tussen de kosten en de baten van deze behandeling voor de patiënt. De afgelopen weken zijn de prijsonderhandelingen met de leverancier afgerond. De afspraken gelden voor 1 jaar.

Inmiddels zijn er nieuwe studieresultaten bekend over de overlevingswinst die gepaard gaat met de inzet van het geneesmiddel als startbehandeling. De leverancier is in gesprek met het Zorginstituut over deze resultaten. Mogelijk volgen er na een advies van het Zorginstituut dan nieuwe prijsonderhandelingen voor vergoeding van het geneesmiddel voor een langere periode.

Politie neemt duizenden kilo's illegaal vuurwerk in beslag

In een onderzoek naar grootschalige handel in illegaal vuurwerk heeft de politie Rotterdam vijf verdachten aangehouden. De vijf mannen kwamen in beeld tijdens een langlopend onderzoek. Door slim samen te werken met onder andere de digitale opsporing kwamen de vijf verdachten in beeld en wist de politie duizenden kilo’s illegaal vuurwerk te onderscheppen.

Aanleiding
Het onderzoek naar de grootschalige handel startte in juli, nadat rechercheurs ontdekten dat op een internetforum grote partijen illegaal vuurwerk werden aangeboden. Uit eerdere onderzoeken is bekend dat de handel in vuurwerk het hele jaar doorgaat en daarom is de politie altijd alert op signalen van handel in illegaal vuurwerk. Door een nauwe samenwerking tussen de digitale opsporing en het team milieu van Dienst Regionale Recherche (DRR) kwamen uiteindelijk vijf verdachten in beeld.

Zesduizend kilo vuurwerk
Op 8 oktober hield de politie twee verdachten aan in het onderzoek. Deze mannen uit Den Haag en Gouda worden verdacht van het voorhanden hebben van, de handel in en het transport van illegaal vuurwerk. De aanhouding van de mannen bracht de politie bij een loods in Driebergen waarin 6000 kilo zwaar illegaal vuurwerk lag opgeslagen. De volgende dag is er in Delfgauw nog een doorzoeking gedaan en daar werd toen 1000 kilo vuurwerk aangetroffen wat van de man uit Den Haag is.

De eigenaar van de loods bleek een man uit Houten te zijn. Deze man was eerder al aangehouden omdat hij op vijf oktober op heterdaad betrapt was toen hij op een parkeerplaats in Utrecht een partij zwaar illegaal vuurwerk aan het verkopen was.

Meer aanhoudingen
Na de inbeslagname van de vele duizenden kilo’s vuurwerk is het onderzoek naar andere verdachten nog enige tijd doorgegaan. Uiteindelijk zijn begin december twee mannen van 20 en 22 jaar uit de Meern aangehouden vanwege het voorhanden hebben, de handel en transport van illegaal vuurwerk.

Op 18 december heeft de raadkamer van de rechtbank Rotterdam besloten dat de voorlopige hechtenis van de verdachten uit de Meern geschorst wordt, zij zijn nog wel verdachte maar zitten niet meer vast. Ook de eerder aangehouden verdachten zitten niet meer vast, maar zijn nog wel verdachte in het onderzoek.

NBA: Milwaukee wint topper van Lakers

Als de stand op de ranglijst een indicator is, kunnen we in juni een NBA-finale verwachten tussen de Milwaukee Bucks en de Los Angeles Lakers. Beide ploegen verkeren het hele seizoen al in blakende vorm en spelen bij vlagen met de concurrentie. Gisteravond stond een treffen tussen beide topploegen op het programma. Milwaukee won deze eerste slag met 111 – 104.

Beide ploegen begonnen met een vrijwel fitte selectie aan de wedstrijd. Bij Los Angeles ontbrak Kyle Kuzma, Milwaukee moest het zonder Eric Bledsoe doen. In zijn plaats mocht Donte DiVicenzo starten.

Het was George Hill die Milwaukee aan een vroege voorsprong hielp. De veteraan, 33 jaar inmiddels, kwam van de bank en maakte in korte tijd tien punten, waarmee hij Milwaukee aan een 23 – 17 voorsprong hielp.

In het tweede kwart liep Milwaukee ver uit. Giannis Antetokounmpo kwam op stoom. De Griek scoorde veel, wist open teamgenoten te vinden en speelde utstekende verdediging op Anthony Davis, die niet in de wedstrijd wist te komen. Met een ruststand van 65 – 46 leek de wedstrijd al vroegtijdig beslist.

In het derde kwart wist Los Angeles een aardige comeback te maken. Dit was vooral de verdienste van Anthony Davis, die in het kwart vijftien punten wist te maken. Het gat tussen beide ploegen werd kleiner dan tien punten, maar echt in de buurt van een voorsprong wist Los Angeles nooit meer te komen.

Het moet voor de Lakers, en voor de hele NBA, beangstigend zijn geweest om Giannis Antetokounmpo aan het werk te zien. Dat hij een fantastische basketballer is, is algemeen bekend. Niet voor niets is hij de regerend MVP in de NBA. De Griek blijft echter werken om zich te verbeteren op het veld. Tegen de Lakers schoot hij vijf driepunters raak. Sommige van heel ver, eentje met Anthony Davis praktisch in zijn gezicht. Een aantal op cruciale momenten als de Lakers net terug aan het komen waren.

Zowel de Lakers als de Bucks hebben een broer van Giannis op de bank zitten. Bij Milwaukee mag Thanasis heel af en toe op het veld staan, bij Los Angeles speelt Kostas Antetokounmpo, het jongere broertje. Ook hij speelt zelden. Er zijn in totaal vijf broertjes Antetokounmpo. Ze hebben allemaal vroeger goed hun Brinta gegeten en zijn uitgegroeid tot gespierde, atletische reuzen variërend van 1m98 tot 2m11. Basketballen doen ze ook allemaal. Giannis heeft alleen iets extra’s, een allesoverheersende drive om de tegenstander op het veld te vermorzelen. En dit niet alleen als de wedstrijd op nationale TV wordt uitgezonden, maar 82 wedstrijden per seizoen. Ook op een druilerige maandagavond in Minnesota als alleen de meest fanatieke fan via een stream naar de wedstrijd kijkt.

In zijn eerste jaar in de NBA was Giannis een ruwe diamant, met beperkte skills, die vooral werd gewaardeerd om zijn aimabele persoonlijkheid. Een jongen van bescheiden komaf, die zich oprecht verwonderde om zijn eerste smoothie en die zich als NBA-miljonair niet te goed voelde om bij een verhuizing een yard sale te houden. Die persoonlijkheid heeft hij nog steeds, maar achter de glimlach gaat 48 minuten per dag een roofdier schuil wiens honger alleen is gestild, voor eventjes, als de tegenstander met een nederlaag afdruipt. Zaterdag zijn de New York Knicks de volgende prooi.

Highlights Bucks- Lakers. bron: NBA GameTime

Voor de NBA-fans was er nog een topaffiche gisteravond. De Houston Rockets en de Los Angeles Clippers, twee ploegen die een oprechte hekel aan elkaar hebben, speelden voor de derde keer dit seizoen tegen elkaar. Voor de tweede keer trok Houston aan het langste eind: 117 – 122.

Tot ver in het derde kwart was het een normale wedstrijd, de Clippers leidden met 86 – 81. Daarna namen de Rockets een voorsprong door een 22- 7 tussenspurt. De Clippers beantwoordden dit met een 18 – 2 run en leken op weg naar een zege. In de laatste minuten maakte Houston echter 17 van de 21 punten, waarmee ze winnend de Staples Center verlieten.

Het was Russell Westbrook die de kar trok voor de Rockets. Dit seizoen is hij veel verguisd om zijn belabberde schotpercentages. Ook tegen de Clippers miste hij veel, maar hij zorgde voor constant gevaar en mocht vaak naar de vrije worplijn. Westbrook eindigde met 40 punten. James Harden werd strak verdedigd door de Clippers en bleef op ‘slechts’ 28 punten steken. Vier andere spelers van de Rockets haalden ook de dubbele cijfers.

Uitslagen

Atlanta Hawks – Utah Jazz 106 - 111
Milwaukee Bucks – Los Angeles Lakers 111 – 104
San Antonio Spurs – Brooklyn Nets 118 – 105
Los Angeles Clippers – Houston Rockets 117 - 122


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 25-4
Boston Celtics 18-7
Miami Heat 20-8
Toronto Raptors 19-8
Philadelphia 76ers 20-9
Indiana Pacers 19-9
Brooklyn Nets 15-13
Orlando Magic 12-16
Charlotte Hornets 13-18
Detroit Pistons 11-17
Chicago Bulls 11-19
Washington Wizards 8-18
Cleveland Cavaliers 7-21
New York Knicks 7-21
Atlanta Hawks 6-23

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-5
Los Angeles Clippers 21-9
Denver Nuggets 18-8
Houston Rockets 19-9
Dallas Mavericks 18-9
Utah Jazz 17-11
Oklahoma City Thunder 13-14
Sacramento Kings 12-15
Portland Trail Blazers 12-16
San Antonio Spurs 11-16
Phoenix Suns 11-16
Minnesota Timberwolves 10-16
Memphis Grizzlies 10-18
New Orleans Pelicans 7-22
Golden State Warriors 5-24

StukTV terug met nieuw seizoen 'De Kluis'

Na het succes van seizoen 1 is ‘De Kluis’ terug. Dit seizoen belooft nóg beter, spannender en spectaculairder te worden. Acht teams van BN’er overvallers staan klaar om de kluizen van StukTV leeg te "roven". Lukt het de overvallers om TeamSTUK te slim af te zijn en de goudstaven voor het goede doel veilig te stellen? ‘De Kluis’ is vanaf 21 december, 8 weken lang, iedere zaterdag om 17:00 te zien op het YouTubekanaal van StukTV.

Iedere aflevering zal een team van drie bekende Nederlanders, waaronder Jan Smit en Ali B, proberen om de kluis te kraken. Aan bewakers Giel, Thomas en Stefan de taak om dit te voorkomen. Ze hebben alleen geen idee wie er gaan komen en wanneer men gaat toeslaan. De mannen moeten dus continue alert zijn om de kluizen én een diamant beschermen.

Voor beide teams staat er een belangrijke prijs op het spel. Het winnende team zorgt ervoor dat een van de door de Nationale Postcode Loterij gesteunde goede doelen 10.000 euro ontvangt. Lukt het hen niet de buit veilig te stellen, dan is de eer aan teamSTUK om een doel te kiezen.

“Met deze serie hebben we een extra reden om trots te zijn. Dankzij de samenwerking met de Postcode Loterij kunnen wij onze kijkers een toffe serie geven, maar ook een goed doel een warm hart toedragen.”

StukTV terug met nieuw seizoen 'De Kluis' (Afbeelding: StukTV)
StukTV terug met nieuw seizoen 'De Kluis' (Afbeelding: StukTV)

Aangetroffen illegaal vuurwerk door EOD tot ontploffing gebracht

De aanhouding van vijf verdachten en de vondst van ruim 170 kilo illegaal vuurwerk, dat is de opbrengst tot nu toe in vijf onderzoeken van het milieuteam Oost-Nederland in Zwolle. Experts van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moesten bij één onderzoek worden ingeschakeld voor het opruimen van een deel van het vuurwerk, dat werd aangetroffen in een woonwijk in Zwolle.

Het milieuteam van politie Oost- Nederland is al een tijd bezig met verschillende onderzoeken naar (zwaar) illegaal vuurwerk. Tot nu toe zijn er vijf verdachten aangehouden in verband met het bezit en handel in illegaal vuurwerk. Daarnaast troffen agenten vorige week in een opslag box in de Tyyferbelt 168 kilo aan illegaal vuurwerk aan. Daartussen zat veel zwaar vuurwerk waar ook nog mee geknutseld was.

Een deel van het aangetroffen vuurwerk was zo gevaarlijk dat het in eerste instantie niet vervoerd kon worden. Het is naar een zogeheten ‘springlocatie’ gebracht, zodat experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het zware vuurwerk tot ontploffing konden brengen.

Aangetroffen illegaal vuurwerk door EOD tot ontploffing gebracht (Afbeelding: Politie)
Aangetroffen illegaal vuurwerk door EOD tot ontploffing gebracht (Afbeelding: Politie)

World Cup snowboarden afgelast: valpartijen wegens groot gat in parcours

In het Italiaanse Carezza stond donderdag in de World Cup snowboarden de parallelreuzenslalom op het programma. Michelle Dekker deed het uitstekend en plaatste zich voor de kwartfinales, maar helaas: de hele boel werd afgelast.

Op het rode parcours ontstond door de veel te hoge temperaturen al vrij snel een gat en dat werd alsmaar erger. In de achtste finales bij de mannen ging Edwin Coratti er onderuit en in de volgende heat werd Dmitry Karlagachev er gelanceerd.

Dat was genoeg voor de organisatie om de boel even te stoppen, maar een oplossing kon niet gevonden worden - het was te warm om het parcours te repareren. Na een dikke twintig minuten kreeg het publiek te horen dat de wedstrijd was afgelast.

De wedstrijd van donderdag, met de val van Coratti na ruim 29 minuten, in de heat daarna gevolgd door die van Karlagachev (Bron: YouTube)

Politie onderzoekt mislukte plofkraak Amsterdam

Twee onbekend gebleven personen hebben vannacht op een geldautomaat op het Plein ’40-’45 in Amsterdam een explosief aangebracht. Het explosief is niet afgegaan en de twee zijn weggereden op een scooter. De politie stelt een onderzoek en in vraagt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, zich te melden.

Rond 03.00 uur kreeg de politie een melding dat twee personen iets op een geldautomaat aanbrachten. De twee personen, beiden ongeveer 1,80 m lang, leeftijd tussen de 18 en 23 jaar, in het zwart gekleed, met een horizontale witte streep, werden kennelijk gestoord tijdens hun ‘werkzaamheden’ en reden weg op een donker gekleurde Vespa Sprint. Ze hadden een grote zwarte tas bij zich.

Op aangeven van de Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse en stelde een onderzoek in. Het explosief dat is aangetroffen is door EOD in het buitengebied tot ontploffing gebracht.

De politie vraag getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele beelden kunnen met de politie gedeeld worden via het tipformulier op de website. 

Bouw nieuw bevoorradingsschip nadert start

De bouw van het nieuwe Combat Support Ship (CSS) Zr. Ms. Den Helder kan bijna beginnen. Met Damen Schelde Naval Shipbuilding is overeenstemming bereikt over de bouw en levering van een CSS volgens de eisen van Defensie. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde het laatste benodigde document (D-brief) donderdag naar de Tweede Kamer. Als die akkoord is, staan alle seinen op groen.

Een 2e schip voor maritieme bevoorradingscapaciteit, is 1 van de maatregelen om de (gevechts)ondersteuning op peil te brengen. Als het Combat Support Ship er is, heeft de marine een volledige bevoorradingscapaciteit die nagenoeg permanent beschikbaar is. Deze wordt naast het CSS geleverd door het Joint Support Ship (JSS) Zr. Ms. Karel Doorman.

Met meer bevoorradingscapaciteit zijn maritieme operaties op zee, zowel in nationaal als internationaal verband, langer vol te houden. Dit vergroot de effectiviteit van (inter)nationale vlootverbanden en helpt de krijgsmacht bij het uitvoeren van de grondwettelijke taken. Het schip is wereldwijd inzetbaar en kan, beschermd door fregatten, opereren onder hoge dreiging. Daarnaast is het in te zetten bij de bestrijding van drugssmokkel, het beheersen van vluchtelingenstromen en het verlenen van noodhulp.

Nederlands fabricaat
Het ontwerp van Zr. Ms. Den Helder is grotendeels gebaseerd op dat van Zr.Ms. Karel Doorman. Het CSS lijkt van buiten niet op het JSS, maar van binnen wordt veel hergebruikt. Het CSS is functioneel ook vergelijkbaar met het Joint Support Ship. Uitzondering zijn de functies strategisch zeetransport en logistieke ondersteuning vanaf zee (sea basing). Die heeft het CSS niet, omdat het alleen wordt ingezet voor maritieme bevoorrading.

De bouwopdracht is niet Europees aanbesteed. Defensie wil de kennis en kunde van het ontwerpen en bouwen van marineschepen in Nederland houden. De krijgsmacht beriep zich zodoende op het artikel 346 van het Verdrag Werking Europese Unie. Hierin staat dat lidstaten wezenlijke veiligheidsbelangen mogen beschermen. Dat heeft ook betrekking op de productie van Defensiematerieel.

Specificaties
Het bijna 200 meter lange schip krijgt een 75-koppige bemanning en kan daarnaast nog 75 extra opvarenden meenemen. Er is plaats voor meerdere helikopters en zo’n 20 containers. De €375 miljoen kostende bouw valt bijna €50 miljoen hoger uit dan eerder berekend. Dit komt onder meer door nieuwe eisen en ontwikkelingen in marinebouw, energie, milieu en beveiliging.

Bij het ontwerp is nu bijvoorbeeld nadrukkelijk gekeken naar brandstofverbruik en de uitlaatgassenuitstoot. De combinatie van dieselmotoren, rompvorm en schroefontwerp zorgt voor een verlaging van het brandstofverbruik van ongeveer 6 procent in vergelijking met de Doorman.

Oplevering
De oplevering staat gepland voor het 2e kwartaal van 2024. Een jaar later, in het 2e kwartaal van 2025, moet het CSS operationeel inzetbaar zijn.

Artist impression van het Combat Support Ship (Afbeelding: Ministerie van Defensie)
Artist impression van het Combat Support Ship (Afbeelding: Ministerie van Defensie)

Steekpartij AZC Oisterwijk, twee gewonden opgepakt

Bij het asielzoekerscentrum aan de Kievitsblekweg in Oisterwijk raakten vanmogen twee mannen gewond tijdens een ruzie. Hierbij gebruikten zij beiden een mes. De politie hield een 20-jarige bewoner en een man, waarvan de identiteit nog niet is vastgesteld, aan.

De politie ontving even voor 06.00 uur een melding van een steekpartij bij het centrum. In het gebouw trof zij een 20-jarige man met snij- een steekwonden aan. Al snel werd duidelijk dat een andere man eveneens bij deze ruzie betrokken was. Ook hij was gewond. Beiden werden aangehouden. Nadat de verdachten in het ziekenhuis aan hun verwondingen werden behandeld, zijn zij overgebracht naar het politiebureau. In het gebouw trof de politie twee messen aan. Deze zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.

Darter Price na bizarre blunder O'Connor door, Noppert ook verder

Darter Gerwyn Price staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap van de PDC, maar vraag niet hoe. De Welshman speelde bepaald niet best en de Ier William O'Connor had alle kans om de mondiale nummer drie vroegtijdig naar huis te sturen.

Price won de pijnlijk slechte eerste set nog wel, maar in de tweede set sloeg O'Connor weer terug. Met een fraaie 125-finish hielp hij zich ook op weg naar winst in de derde set, waarna hij een 128-finish in set vier uiteindelijk niet kon bekronen met de zege in de partij.

In de beslissende set kwam O'Connor op 1-0 en 2-1, maar Price trok de stand gelijk. Bij 2-2 leek er kortsluiting te ontstaan bij de Ier: door wat rare keuzes kwam hij op 4 punten met drie pijlen in de hand...maar hij ging vol overtuiging voor dubbel-1. Price profiteerde gelijk door 75 uit te gooien en de wedstrijd in de leg daarna af te maken.

Gerwyn Price - William O'Connor (Bron: PDC)
Gerwyn Price - William O'Connor (Bron: PDC)

Danny Noppert speelde tegen de jonge Engelsman Callan Rydz, die zich met een 160-finish richting winst in set één speelde. De tweede set ging naar de Fries, set drie naar Rydz: inmiddels gingen de eerste vijftien legs allemaal met de darts mee.

In set vier was Noppert de eerste die een break plaatste en dat leverde gelijk setwinst op, waarna hij zich met een 115-finish in stelling bracht om het af te maken. Dat deed de Nederlander in de laatste set door 49 uit te gooien met zijn eerste matchdart, waardoor ook hij bij de laatste 32 staat.

Danny Noppert - Callan Rydz (Bron: PDC)
Danny Noppert - Callan Rydz (Bron: PDC)

Man bedreigt metrobestuurder met vuurwapen

Een man heeft donderdagavond met een vuurwapen gezwaaid op het perron van metrostation Rotterdam-Alexander. Ook wees hij met het wapen in de richting van de metrobestuurder. Daarna verliet hij het station. Agenten zochten de omgeving af, maar vonden de man niet. Een onderzoek wordt gestart met behulp van getuigen en camerabeelden.

Of de man, die even na acht uur 's avonds op het perron met een vuurwapen zwaaide, uit de metro kwam of al op het perron was, is nog onbekend. Ook de toedracht is nog onduidelijk.

Getuigen omschrijven de man als ongeveer 20 jaar, tenger postuur, getint, gekleed in een zwarte broek en een zwarte jas met capuchon. Agenten zochten met veel eenheden in de metro, op het station en in de omgeving. De metro stond hiervoor enige tijd stil. Enkele personen werden gecontroleerd, maar de verdachte werd niet gevonden.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem 

2 mannen gewond bij kroegruzie

Bij een ruzie in een café aan de Maastrichterlaan in Vaals is vannacht een man gewond geraakt. Hij werd om nog onbekende reden met een mes gestoken. Een andere man raakte gewond aan zijn gezicht. Vermoedelijk is er rond 03.00 uur een ruzie ontstaan in het café tussen verschillende personen. Op het moment van het incident waren er ongeveer 10 bezoekers in het café.

Een persoon werd gestoken met een mes en raakte gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Ook een andere man moest naar het ziekenhuis omdat hij gewond raakte aan zijn gezicht. Het is nog onbekend wat er precies gebeurd is. Op dit moment is er nog niemand door de politie aangehouden.

Blauw camouflagepatroon voor marine

Het marinepersoneel krijgt vanaf eind 2020 een nieuw boordtenue. De zeemacht vervangt het huidige door een versie met een blauw camouflagepatroon. De kleding is samen met marinepersoneel gekozen. Als alles volgens plan verloopt is iedereen er in 2024 van voorzien.

Er is een uitgebreid programma van eisen opgesteld voor het nieuwe tenue. Zo moet het professionaliteit uitstralen, goed zitcomfort geven en comfortabel voor de huid zijn. Verder is onder meer rekening gehouden met de warmtehuishouding, wasbaarheid en slijtvastheid.

Ook de Belgische marine neemt deel aan dit project en gaat hetzelfde boordtenue dragen.

Lichte stijging vega-recepten in kerstmagazines

Het aandeel vega-recepten in de kerstmagazines van de Nederlandse supermarkten is dit jaar licht gestegen naar 42,4 procent. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier, die alle recepten uit de kerstmagazines van elf supermarkten met elkaar vergeleek. ”Dit jaar bieden voor het eerst álle supermarkten opties voor vegetarische Kerstdagen,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

De analyse van de kerstspecials geeft een gemêleerd beeld. Supermarkten die er vorig jaar positief uitsprongen, zoals Albert Heijn, Dekamarkt en Dirk, nemen duidelijk gas terug. Supermarkten die vorig jaar niet of nauwelijks zichtbaar waren met vega-recepten, laten zich juist gelden: Jumbo, Aldi, Lidl en Deen zetten allemaal grote stappen.

Kerstanalyse
Wakker Dier legde alle kerstspecials naast elkaar. Ieder recept werd geanalyseerd op basis van de aanwezigheid van vlees of vis. Op het dessert na zijn alle gangen meegenomen: van het ontbijt tot aan het hoofdgerecht. Opmerkelijk is dat de winst in het aandeel vegetarisch vooral wordt geboekt door een toename van de vega-recepten bij bijgerechten, brunch en high tea; 80 procent van de hoofdgerechten heeft nog altijd een vlees-basis.

Positieve trend
Wakker Dier signaleert een positieve trend. Het vega-aandeel in de supermarkten heeft vaste voet aan de grond gekregen. “Als je kijkt naar het verleden, is het glas meer dan halfvol,” zegt Hilhorst. “De maatschappelijke beweging naar ‘mínder vlees, méér vegetarisch, minder dierenleed’ is onbetwistbaar. Ook met de Kerstdagen.”

Keurmerk
Wakker Dier vindt het belangrijk dat er minder en beter vlees wordt gegeten, ook tijdens de feestdagen. Hilhorst: “Er wordt met kerst flink uitgepakt. Uitgebreide en luxe diners. Geef die liefde ook door aan de dieren en kies deze kerst voor meer groente en vlees met een keurmerk!”

Nederland zakt voor alcoholexamen

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Dat kan worden geconcludeerd uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut. De respondenten scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Minder dan 9 procent van de deelnemers noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Jaarlijks zijn er meer dan 1000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is.

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders zelf testen wat ze weten over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl. Het vergroten van kennis en bewustzijn over de gezondheidsrisico’s van alcohol is een actie uit het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in 2018 heeft gesloten met meer dan 70 maatschappelijke organisaties.


Meer oog voor gezondheidsrisico’s
Staatssecretaris Blokhuis: “Net als heel veel Nederlanders kan ik echt genieten van een wijntje of biertje. Zeker ook in deze periode van het jaar als je samen aan tafel zit met de mensen om je heen. Dat plezier gun ik iedereen. Tegelijkertijd weten wetenschappers steeds meer over de aanzienlijke risico’s van alcohol voor onze gezondheid. Daar moeten we met z’n allen echt meer oog voor hebben. Gezondheid staat bovenaan in ieder mensenleven.”

Onderzoeksuitkomsten
Aan het onderzoek deden 1339 Nederlanders mee. In de vragenlijst stonden onder meer kennisvragen over de schadelijke effecten van alcohol op het lichaam, op de gezondheid en de maatschappij. Een aantal uitkomsten:

• Meer dan de helft van de respondenten scoort een onvoldoende. Het gemiddelde rapportcijfer is een 5,1.

• Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt.

• Een op de vijf mensen weet dat alcohol ook het risico op darmkanker vergroot.

• De invloed op de hersenen is deels bekend: veel deelnemers weten wel dat je van overmatig alcoholgebruik Korsakov kunt krijgen. Maar de link met dementie noemt slechts 3 procent spontaan.

• Dat alcohol slecht is voor de lever is goed bekend. Bijna negen op de tien deelnemers weet dit.

• Slechts een derde van de respondenten kent het volledige advies dat de Gezondheidsraad in 2015 uitbracht: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

• Een kwart van de respondenten neemt zich voor volgend jaar beter op te letten hoeveel ze drinken.
Alcohol en gezondheid in cijfers

In 2018 dronken 1,1 miljoen Nederlanders overmatig (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen), zochten 29.000 mensen hulp voor hun alcoholverslaving, belandden er 18.000 mensen met letsel op de spoedeisende hulp, en nog eens 6000 mensen kampten met een alcoholvergiftiging. 7,3 procent van alle gevallen van borstkanker (bijna 15.000 in 2017) is gerelateerd aan alcohol. Datzelfde geldt voor 44,7 procent van alle gevallen van slokdarmkanker (ongeveer 2500 in 2018).

Campagne over gezondheidseffecten
Het onderzoek is een opmaat voor de start van een brede bewustwordingscampagne over de gezondheidseffecten van alcohol in 2020. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat 80 procent van de Nederlanders de richtlijn van de Gezondheidsraad kent in 2040. Iedereen die zijn alcoholgebruik in het nieuwe jaar een maandje op pauze wil zetten, kan zich aanmelden bij IkPas voor hun Dry January actie via www.ikpas.nl. Meer dan 6000 mensen hebben zich daarvoor al aangemeld.

Verbod anti-democratische organisaties vergemakkelijkt

Radicale of extremistische organisaties waarvan het doel of de activiteiten in strijd zijn met de openbare orde moeten stevig kunnen worden aangepakt. Op het moment dat deze organisaties de samenleving ernstig bedreigen of de rechtsorde omver willen werpen, moeten er slagvaardige instrumenten zijn om te kunnen ingrijpen. Bedreigingen van deze organisaties zijn de afgelopen jaren toegenomen. Daarom komt minister Dekker voor Rechtsbescherming met een wetsvoorstel dat voortvloeit uit het regeerakkoord en waarmee de mogelijkheden om te kunnen ingrijpen worden uitgebreid.

Dekker: “Onze democratie verdient bescherming. Daar waar vrijheden worden misbruikt om onze rechtsstaat en democratische waarden aan te tasten, moeten we een duidelijke grens trekken. Wij kunnen het ons niet veroorloven tolerant te zijn tegen intolerantie.”

Het wetsvoorstel verlicht de bewijspositie van het OM. Het wordt hiermee makkelijker rechtspersonen te verbieden en te ontbinden die onze samenleving ontwrichten. Er wordt concreter in de wet opschreven wat in Nederland in strijd is, of kan zijn, met de openbare orde. Officieren van justitie kunnen eenvoudiger bewijzen dat een organisatie bijvoorbeeld aanzet tot haat en geweld of een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. En de rechter krijgt meer houvast als hij een beslissing moet nemen over een verzoek van het Openbaar Ministerie om een rechtspersoon te verbieden.

Daarnaast zorgt het wetsvoorstel voor een verbreding van het verbod. Leidinggevenden kunnen rekenen op een bestuursverbod van drie jaar of meer. Dit voorkomt dat zij ongehinderd kunnen doorgaan met hun laakbare activiteiten in een andere organisatie. Ook kan de rechter bevelen om activiteiten van een organisatie gedurende de procedure te stoppen. Het niet nakomen van zo’n rechterlijk bevel wordt strafbaar.

Ten slotte stelt Dekker een verdubbeling van de strafmaat voor. Wie na een definitief verbod toch nog doorgaat, hangt straks een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. Nu is dat nog één jaar.

FOK! Wat een weer: ditjes en datjes

Goeiedag!  

Vandaag even tijd voor ditjes en datjes. Als eerste even een terugblik op het weer van gisteren. Wat we eerder deze week al zagen, zagen we ook toen weer. Een golvend front ten westen van ons land. En dat was nog vrij actief ook. In de middag ging het daar regenen en de regen reikte tot aan het midden van het land. Er ontstond zowaar een actief lijntje dat nu van zuid naar noord probeert het oosten te bereiken. Er viel toch wel een paar millimeter uit. In het oosten en noorden heeft de zon nog geschenen.

Dan tijd voor een datje.

Ik moet het niet doen. In dit jaargetijde mij op weerfora begeven. De ergernis druipt er iedere keer weer vanaf. Allemaal foto's uit Lapland etc. Die winterautisten kunnen het nergens anders over hebben. En dan nog die zogezegde JOKI-index. Diegene die dat bedacht heeft is al jarenlang verdwenen van dat forum, maar de hardnekkige winterfejtisten zweren erbij. Ik erger me er mateloos aan. Het overheerst echt alles. Voor een objectieve mening is er geen ruimte meer, je wordt dan meteen afgeblaft. Dan valt mijn regenliefhebberij echt nog wel mee!

Vandaag moet dan het front wel doorkomen en activeert daarbij ook. Het gaat enige tijd flink regenen. De wind is eerst nog zuidoost, maar draait later naar een zuidwestelijke richting. In de loop van de dag kan het wat opklaren, maar later op de avond komt er een trog op visite. Dat betekent dat de buienkans toeneemt en mogelijk komt daarbij ook onweer voor. Het is uitermate zacht met maxima van 12 of 13 graden.

De wisselvalligheid blijft daarna nog even in stand.

Fijne dag!  

Meer weer op FOK!

Onweer in Rotterdam
Onweer in Rotterdam. Foto is uit oktober.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Tweede Kamer wil af van rapper Donnie in gokreclame

De Tweede Kamer wil geen BN'ers jonger dan 25 jaar in gokreclames zien. Het kabinet zou moeten verbieden dat bijvoorbeeld de Amsterdamse rapper Donnie als Koning Toto gokken aanprijst en jongeren kan lokken.

De rapper is, samen met Ajax-icoon Sjaak Swart, te zien in de reclamecampagne van Toto. De Kamer wil hier dus van af. Volgens hen zouden gokbedrijven steeds vaker BN'ers inzetten om reclame te maken, terwijl het verboden is om deze reclames te richten op jongeren.

'Verslavingsgevoelig
Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) wil de regels om die reden aanscherpen. 'We weten dat kinderen en mensen die kwetsbaar zijn, ook de groep tussen de 18 en 24 jaar, extra verslavingsgevoelig zijn. Die mogen we niet targeten met reclame.'

Een meerderheid van de Kamer is het daar me eens. Ook vindt de meerderheid dat BN'ers 25 jaar of ouder moeten zijn voordat ze in gokreclames te zien zijn als duidelijk is geworden dat jongeren niet verleid worden om te gokken.

Nieuwe jonge spelers
Afgelopen zondag besteedde het programma Zondag met Lubach aandacht aan gokreclames die gericht zijn op jongeren. Daaruit werd duidelijk dat Donnie als Koning Toto 110.000 nieuwe spelers van 18 tot 34 jaar wist te werven. Dit zorgde in 2018 en 2019 voor een verdubbeling van de omzet bij Toto.

Toto valt onder de Nederlandse loterij en is bijna volledig in handen van de Nederlandse staat. Zondag met Lubach is in deze uitzending zeer kritisch op de houding van de overheid en vindt het vreemd dat jongeren verleid worden om te gokken door campagnes met influencers.

Nederland in december aan de garnaal, wat zet jij op tafel met kerst?

De populariteit van Noordzeegarnalen tijdens de feestdagen is goed zichtbaar in de omzetontwikkeling van supermarkten. De omzet van Noordzeegarnalen was in december 2018 ongeveer vier keer zo groot als wat er gemiddeld tijdens de rest van het jaar is omgezet. In 2018 werd voor meer dan 24 miljoen kilo aan Noordzeegarnalen naar de Nederlandse havens gebracht, meer dan een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Vergeleken met de jaaromzet van 2013 lag de omzet van garnalen in 2018 bijna een kwart hoger. Alleen in 2015 waren de omzetcijfers hoger. Toen was de omzet 43 procent hoger dan in 2013. Ook in de eerste tien maanden van 2019 is er een opgaande trend te zien in de omzet van Noordzeegarnalen. De omzet was in de maanden januari tot en met oktober bijna 40 procent groter dan in dezelfde periode van 2018.

2018 topjaar garnalenvangst
Tot 2009 schommelde de aanvoer van garnalen rond de 10 miljoen kilo per jaar. De daarop volgende jaren lag dit hoger met als topjaar 2018. In dat jaar werd er voor meer dan 24 miljoen kilo aan Noordzeegarnalen naar de Nederlandse havens gebracht, meer dan een verdubbeling vergeleken met 2017. In 2019 zullen de aanvoerhoeveelheden van een jaar eerder zeer waarschijnlijk niet gehaald worden; tot en met oktober dit jaar is bijna 12 miljoen kilo garnalen aangeland.

Piek aanvoer Noordzeegarnalen in oktober
Bij de aanvoer van Noordzeegarnalen door de vissers ligt de piek twee maanden voor de omzetpiek in de Nederlandse supermarkten. In oktober wordt het grootste deel van de garnalen aan wal gebracht, zo’n 20 procent van het jaartotaal. Tijdens de maand oktober van dit jaar werd er bijna 3 miljoen kilo aangevoerd. Door afkoeling van het zeewater zakt de aanvoer daarna om tegen de zomer weer toe te nemen. Als het zeewater te koud wordt trekken de garnalen naar dieper water.

Schommelende aanvoerprijzen
De prijs die vissers krijgen voor een kilo Noordzeegarnalen wisselt per seizoen. In de maanden dat er weinig aanvoer is, zijn de prijzen vaak hoger dan in de maanden dat er veel wordt aangevoerd. In 2019 is dat patroon echter niet te zien. Vanaf mei 2018 schommelt de kiloprijs rond de 2,70 euro. De absolute recordprijs was in juni 2017. Vissers kregen toen gemiddeld 12,44 euro per kilo op de veiling bij een aanvoer van 572.000 kilo.

Recepten
Er zijn genoeg recepten te vinden met garnalen, zoals dit recept voor citroen knoflook pasta met garnalen, of dit recept voor krokante knoflookgarnalen. Nu zijn wij benieuwd: wat zet jij dit jaar met kerst op tafel? 

Spaghetti met garnalen (Afbeelding: Pixabay)
Spaghetti met garnalen (Afbeelding: Pixabay)

FOK!Kerstprijsvraag: 20 december

Dit zijn de twaalf punten die jij niet wist over sushi:

  • Wist je dat sushi letterlijk ‘zure smaak’ betekent? De rijst die bij sushi zit, wordt namelijk gekookt met rijstazijn en suiker.
  • De kans is groot dat je nog nooit échte wasabi hebt gegeten. De groene pasta die we in Nederland geserveerd krijgen bestaat namelijk bijna altijd uit een mengsel van mosterd, radijs, mierikswortel en bladgroen. En dat heeft vrij weinig met de echte Japanse wasabi te maken, die gemaakt wordt van de wortels van de Wasabia Japonica.
  • Het is in Japan eigenlijk niet meer dan normaal om sushi met je handen te eten. Die stokjes? Ach, dat vinden wij westerlingen leuk en dat is ook de enige reden waarom dat zo is.
  • Die (als het aan mij ligt naar wc-eend smakende) gember eet je dus tússen alle verschillende soorten rijstrolletjes door, om je smaak te neutraliseren.
  • En als je dan toch bij die Japanner zit: die misosoep drink je ei-gen-lijk direct uit de kom.
  • Toch iets te veel wasabi genomen? Dat ‘burn baby burn-gevoel’ trekt snel weg als je een paar seconden héél diep door je neus ademt.
  • Een opleiding tot sushichef (itamae san) duurt mínimaal vijf jaar. ’s Werelds beste sushichef ter wereld is momenteel de 90(!)-jarige Jiro Ono.
  • Zijn restaurant Sukiyabashi Jiro heeft drie Michelinsterren. Over Jiro (en zijn restaurant) werd zelfs een documentaire gemaakt: ‘Jiro Dreams of Sushi’ .
  • Sushi is hartstikke gezond, deep fried garnalen in de mayo niet. Sushi eten bij de Japanner blijft dus een healthy maaltijd als jij je houdt aan de basis: rijst en seafood. En ook dan geldt: denk aan de porties.
  • Sojasaus achterlaten wordt in de Japanse cultuur niet gewaardeerd. Dus krab je voortaan maar even twee keer achter je oren voordat je onbeleefd die halve fles Kikkoman in je schaaltje giet.
  • Het is ook niet netjes om met je stokjes over elkaar te rollen. Daarmee noem je het restaurant in kwestie goedkoop. En de slimmerds weten: mensen die voor je koken beledigen is eh, niet handig.
  • Diezelfde stokjes horen trouwens ook op een houdertje netjes tegen elkaar aan te liggen met de puntjes iets naar rechts wijzend. Het zit ‘m in de details, mensen.
  • Ga je ooit sushi eten in Japan? Laat dan vooral geen fooi achter. In westerse restaurants is dat niet meer dan normaal, maar die Japanners hebben lange tenen en óók dit wordt als belediging gezien.


Vandaag kun je Shining Resonance Refrain en Atelier Ryza winnen voor de Switch. Moet je alleen even de volgende vraag beantwoorden: Wie van de crew is de grootste Japan fan ooit?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.