FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 november 2019

Skiër Dressen viert comeback met zege op eerste afdaling

Alpineskiër Thomas Dressen heeft in het Canadese Lake Louise de eerste afdaling van het World Cup-seizoen gewonnen, de derde zege uit zijn loopbaan. Voor de 26-jarige Duitser was dat een extra mooie prestatie: een jaar geleden raakte hij in Beaver Creek zwaar geblesseerd aan zijn knie en zaterdag maakte hij na een jaar zijn comeback.

De Zwitser Beat Feuz ging als vijfde naar beneden en zette de snelste tijd op de klokken, waarna Kugelblitz zag hoe landgenoot Carlo Janka gelijk na hem zijn tijd evenaarde. De volgende was de Italiaan Dominik Paris en de Süd-Tiroler dook 0,24 seconden onder de tijd van het Zwitserse duo, waarna de nodige aanvallen van anderen niet slaagden.

Dressen was de nummer dertien op de startlijst en ondanks een wat matig begin raasde hij naar de allersnelste tijd, vooral dankzij een indrukwekkend tweede deel van de East Summit-piste. Daar bleef het wat podiumplekken betreft bij en dus kon Janka, al jaren geplaagd door blessureleed, zijn eerste podiumplaats sinds maart 2017 vieren.

Zondag volgt om 20.15 uur Nederlandse tijd de super-G in het prachtige Lake Louise.

Uitslag Heracles Almelo - ADO Den Haag

Om 20.45 uur begon vanavond het duel tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag. De thuisclub boekte een simpele 4-0 overwinning. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

4 - 0

ADO Den Haag

 22' Dessers
 39' Mauro Júnior
 57' Dessers
 65' Merkel
   
 
 Gele kaart: Hardeveld, Pröpper, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.150
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Czyborra (Hardeveld/ 32)
Osman (Dos Santos/72)
Kiomourtzoglou
Merkel
v.d.Water (Konings/86)
Dessers
Mauro Júnior
  Koopmans
Malone
Beugelsdijk (Bjelica/77)
Pinas
Meijers
Immers
Goossens (Bakker/69)
Haye (Ould-Chikh/58)
Summerville
Necid
Falkenburg

Eindelijk eerste World Cup-zege voor skiester Bassino

Alpineskiester Marta Bassino heeft de eerste zege in haar World Cup-carrière te pakken. De 23-jarige Italiaanse stond ruim drie jaar geleden al voor het eerst op het podium en deed dat daarna nog vier keer, maar in het Amerikaanse Killington mocht ze voor het eerst achter het nummer één gaan staan.

Het was een eerste run waar niemand domineerde, iets wat we niet al te vaak meer zien. Bassino was de snelste en werd gevolgd door de Slowaakse Petra Vlhova (+0,23), de Zwitserse Michelle Gisin (+0,29), Tessa Worley (+0,35) uit Frankrijk, Mikaela Shiffrin (+0,41) namens het thuisland en de Duitse Viktoria Rebensburg (+0,45), terwijl zelfs de hele top-11 binnen één seconde van Bassino bleef.

In de tweede run schoof vooral landgenote Federica Brignone lekker op. Vanaf plek zeven zag ze Rebensburg, Shiffrin, Worley en Gisin allemaal niet aan haar tijd komen, waarna ook Vlhova dat niet voor elkaar kreeg en zelfs terugzakte naar de uiteindelijk zesde plek. Bassino hield echter wél stand en won zo voor het eerst een World Cup-wedstrijd, 0,26 seconden voor Brignone en 0,29 tellen voor Shiffrin.

De Nieuw-Zeelandse Alice Robinson, de nieuwe tienersensatie in het vrouwenskiën die in Sölden de openingswedstrijd nog won, was ondanks haar eerdere mededeling dat ze vanwege een knieblessure afwezig zou zijn toch van de partij. Robinson's optreden duurde niet lang: in de eerste run ging ze onderuit.

Zondag staat in Killington de slalom op het programma, met om 15.45 uur Nederlandse tijd de eerste run.

Uitslag Fortuna Sittard - FC Groningen

Na zes wedstrijden zonder puntenverlies heeft FC Groningen zaterdag tegen Fortuna Sittard verloren. De Limburgers wonnen in eigen huis met 1-0.

In de eerste helft had de thuisclub het betere van het spel. Damascan en Ninaj waren dicht bij de openingstreffer. Aan de overzijde kreeg Asoro een goede kans.

In de 71e minuut kwam Karjalainen in het veld. Vers in het veld scoorde de 23-jarige aanvaller het enige doelpunt van de wedstrijd.

Fortuna Sittard

1 - 0

FC Groningen

 78' Karjalainen    
 
 Gele kaart: Carbonell, (Fortuna Sittard), Te Wierik, (FC Groningen)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 7.632
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers
Ninaj
Angha
Cox
Carbonell (Amiot/86)
Tekie
Smeets (Karjalainen/71)
Passlack
Damascan (Sambou/69)
Diemers
  Padt
Zeefuik
Itakura
Te Wierik (Gudmundsson/79)
Warmerdam
Hrustic
Memisevic
El Messaoudi
El Hankouri
Sierhuis (Benschop/73)
Asoro (Lundqvist/79)

30 kilo drugs en ruim 4.000 euro bij controle

Verstopt in een verborgen ruimte van een auto vonden agenten tijdens een actie in het gebied Oude Maas in Rotterdam 30 kilo poeder, vermoedelijk drugs. Een doorzoeking in de woning van de bestuurder van de auto leverde ruim vierduizend euro en een stroomstootwapen op. De 21-jarige Schiedammer is aangehouden.

Regelmatig voert de politie controles uit om strafbare feiten op te sporen. Auto’s worden aan de kant gezet en doorzocht om wapens, drugs en crimineel verkregen geld van straat te halen en bestuurders worden gecontroleerd op onder andere openstaande straffen. Vrijdag 29 november hielden agenten van basisteam Oude Maas, het gebied waar Barendrecht, Ridderkerk, Hoogvliet en Pernis onder vallen, een dergelijke ‘ondermijningsactie’.

’s Middags zagen agenten op de A16 een auto die zij wilden controleren. Uiteindelijk werd de auto via de A15 en A4, net na de Beneluxtunnel in Schiedam door de agenten staande gehouden. Tijdens de controle stuitten de agenten op een verborgen ruimte met daarin 30 kilo poeder. De manier waarop het was verstopt en verpakt, doet vermoeden dat het gaat om cocaïne en/of heroïne. De bestuurder, een 21 jarige Schiedammer, is aangehouden als verdachte van overtreding van de Opiumwet.

Aan het begin van de avond is de woning van de verdachte doorzocht. In de woning werd ruim 4.000 euro contant geld en een stroomstootwapen gevonden. De politie doet nader onderzoek.

30 kilo drugs en ruim 4.000 euro bij controle (Afbeelding: Politie.nl)
30 kilo drugs en ruim 4.000 euro bij controle (Afbeelding: Politie.nl)

14-jarige gewond na steekpartij Rotterdam

Even voor vier uur ’s middags werd 112 gebeld voor een steekpartij op de Ranonkelstraat in de Rotterdamse wijk Bloemhof. Agenten troffen daar een 14-jarige jongen met een steekwond op zijn rug. De dader was er al vandoor. Onderzoek in de omgeving leverde twee boksbeugels op.

De jongen is op straat gestoken, maar wat er aan de steekpartij vooraf ging, en waarom de jongen gestoken is en door wie is nog onduidelijk. De jongen is voor de behandeling van de wond op zijn rug naar het ziekenhuis gebracht.

Agenten voerden een onderzoek in de omgeving uit en spraken getuigen. Ook doorzochten ze de omgeving. Bij het onderzoek in de straat vonden agenten twee boksbeugels tussen geparkeerde auto's. Of die wapens iets met het messengeweld te maken hebben, is nog niet duidelijk.

Man mishandeld en vastgebonden in eigen woning

Buren horen zaterdagavond hulpgeroep komen uit de woning van een buurman op de Saffraanstraat in Hoogvliet. De 36-jarige man blijkt te zijn mishandeld en vastgebonden in zijn eigen woning. De politie gaat uit van een woningoverval. De daders, twee mannen in een PostNL uniform, zijn gevlucht.

Het exacte tijdstip van de overval is niet bekend, maar waarschijnlijk is het tussen half zeven en half acht 's avonds gebeurd. De daders, twee mannen in PostNL uniform, hebben de bewoner flink mishandeld en vastgebonden. Zijn huis is overhoop gehaald. De bewoner is overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie is een onderzoek gestart en hoopt in contact te komen met mensen in de omgeving van de Saffraanstraat die tussen 18.30 en 19.30 uur twee mannen in een PostNL uniform hebben gezien. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-700 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Uitslag Willem II - Sparta Rotterdam

Willem II heeft zaterdagavond op wel heel eenvoudige wijze beslag gelegd op de vierde plaats in de Eredivisie. In eigen huis werd Sparta Rotterdam met 4-0 aan de kant gezet. Bij rust stond het al 3-0. 

Sparta kreeg geen moment vat op de snelle en beweeglijke aanval van Willem II met Mike Trésor Ndayishimiye, Ché Nunnely en Mats Köhlert als uitblinkers. Willem II nadert PSV tot op één punt voor plek vier. Sparta staat op plek elf. 

Willem II

4 - 0

Sparta Rotterdam

 5' Nunnely
 24' Ndayishimiye
 36' Heerkens
 59' Köhlert
   
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.250
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Nieuwkoop
Holmén
Peters
Heerkens
Saddiki
Llonch
Ndayishimiye
Nunnely (Dankerlui/79)
Pavlidis (Gladon/86)
Köhlert (Vrousai/ 78)
  Harush
Karami
Mattheij
Vriends
Faye
Harroui
Smeets (Rigo/79)
Auassar (L.Duarte/64)
Rayhi
Ache
Veldwijk (Dervisoglu/63)

NHL: Nyquist schittert met hattrick, Avs kloppen Blackhawks

De ijshockeyers van de Columbus Blue Jackets hebben thuis tegen de Pittsburgh Penguins een prima 5-2 zege geboekt. Gustav Nyquist was de gevierde man door de tweede hattrick in zijn NHL-carrière op de borden te schieten: hij maakte de 1-0, 3-1 en 5-2.

De Colorado Avalanche ging op bezoek bij de Chicago Blackhawks en dankzij Nathan MacKinnon en Ryan Graves stond het al zeer snel 0-2. Zack Smith deed iets terug, maar Cale Makar, Valeri Nichushkin en JT Compher schoten de deur dicht, waar een late goal van Patrick Kane niks meer aan kon veranderen: 2-5.

Uitslagen NHL vrijdag
Boston Bruins - New York Rangers 3-2 OT
Anaheim Ducks - Winnipeg Jets 0-3
Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs 6-4
Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche 2-5
Minnesota Wild - Ottawa Senators 7-2
Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings 6-1
San Jose Sharks - Los Angeles Kings 4-1
Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 4-3 OT
Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 2-1 SO
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 5-2
Carolina Hurricanes - Nashville Predators 0-3
Dallas Stars - St Louis Blues 1-3

Nyquist is de held (Bron: YouTube)

'Blasfemisch boek moet uit supermarkt'

In 2005 zorgden grappige cartoons over de Islamitische profeet Mohamed wereldwijd voor honderden doden door wraakacties van een verwarde en tegen een laag suikergehalte vechtende groep moslims. Cartoonist Kurt Westergaard kon sindsdien niet meer over straat zonder persoonsbewaking.

Tien jaar later werden twaalf medewerkers van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo door moslimextremisten op vakkundige wijze voor hun diensten bedankt. Ook dit, na het publiceren van Islamkritische cartoons.

Nu zijn de Christenen aan de beurt.

Grootgrutter Dirk van den Broek durft het namelijk aan om het satirische en blasfemische stripboek 'Jezus Christus was een meisje' onder de aandacht te brengen. In hun gezellige maandelijks verschijnend familieblad 'Ditjes en Datjes' promoten zij ook nog eens de hardcover-versie van het boek, dat losjes gebaseerd is op de nummer één bestseller van de eeuw.

CitizenGO, 'een gemeenschap van actieve burgers die samenwerken, door middel van online petities, om de waarden van leven, gezin en vrijheid te verdedigen en te promoten', vindt dit verschrikkelijk en is misschien wel bang dat extremistische Christenen zichzelf niet meer in de hand kunnen houden en hun geloofsbroeders gaan proberen te overtreffen in gruwelijkheden.

Aanslag voorkomen
Met een uiterst redmiddel lijkt CitizenGO een aanslag te willen verijdelen en stelt hiervoor een petitie tegen de grootgrutter op. "Met het aanprijzen en verspreiden van deze godslasterlijke strip beledigt u uw christelijke klanten ten diepste. Wij verzoeken u met klem te stoppen met het aanprijzen en verspreiden van deze godslasterlijke strip", zo leest de, enigszins dreigend klinkende, petitie.

Deze tekst doet het ergste vrezen, vooral als er niet geluisterd gaat worden naar CitizenGO. Kassameisjes moeten binnenkort misschien massaal onder gewapende escorte naar huis. De AIVD heeft nog niet gereageerd op het mogelijke Christengeweld, maar gezien de korte tijd tot Kerstmis Lichtjesfeest zullen de verloven bij de inlichtingendienst ingetrokken moeten worden.

"Zo niet, dan gaan wij voorlopig ergens anders onze boodschappen doen", eindigt de onvoorstelbaar harde boodschap met een ondertoon die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: er staat wat te gebeuren bij de Dirk supermarkten met het boekje in de aanbieding...

Een voorbeeld van de blasfemie
"Gladiatoren in het oude Rome hakken elkaar flink in de pan voor de ogen van de keizer en het toegestroomde volk. Elke keer als een van de gladiatoren een ander overwonnen heeft, staat-ie na enkele seconden weer uit de dood op. Dan zegt de keizer tegen Jezus, die naast hem in de keizerlijke loge staat: ‘Het is prima dat je komt kijken, J.C., maar wil je dan wel – alsjeblieft – de doden de doden laten? Ander wordt het allemaal zo zinloos’. "


Trump snapt 'm (Bron: Giphy.com)

Steun de petitie hier en red het Kerstfeest Lichtjesfeest 2019!

Nederland treft Oekraïne en Oostenrijk op EK voetbal

Nederland is op het EK voetbal in 2020 ingedeeld in groep C met Oostenrijk en Oekraïne. De derde tegenstander is pas op 31 maart bekend. Afhankelijk van de play-offs betreft dit Roemenië, Georgië, Wit-Rusland, Macedonië of Kosovo.

De ploeg van bondscoach Ronald Koeman mag tevreden zijn met deze loting. De bondscoaches van Groep F met Portugal, Frankrijk en Duitsland zullen minder tevreden zijn. De vierde tegenstander in deze groep wordt ook pas later bekend. Overigens gaan van de zes groepen ook de vier beste nummers drie door naar de volgende ronde dus groep F is in de praktijk niet echt een 'groep des doods'

Het EK van 2020 heeft speelsteden door heel Europa en wordt gehouden van 12 juni tot en met 12 juli.

Indeling groepen
Groep A
Turkije
Italië
Wales
Zwitserland

Groep B
Denemarken
Finland
België
Rusland

Groep C
Nederland
Oekraïne
Oostenrijk
winnaar play-offs D

Groep D
Engeland
Kroatië
winnaar play-offs C
Tsjechië

Groep E
Spanje
Zweden
Polen
winnaar play-offs B

Groep F
winnaar play-offs A
Portugal
Frankrijk
Duitsland

Fairy Tail krijgt globale launch in maart

Bandai Namco maakt bekend dat de nieuwe anime JRPG Fairy Tail, gebaseerd op de gelijknamige manga-serie, een globale release krijgt in maart 2020. Om precies te zijn gebeurt dit op 19 maart 2020.

In de trailer zijn ook vijf nieuwe, speelbare personages aangekondigd. Het betreft ‘Sky God Slayer’ Sherria Blendy uit guild Lamia Scale, ‘Strongest Fencer’ Kagura Mikazuchi uit guild Mermaid Heel, ‘Handsome’ mage Ichiya Vandalay Kotobuki uit guild Blue Pegasus, en ‘White Dragon’ Sting Eucliffe en ‘Shadow Dragon’ Rogue Cheney uit guild Sabertooth. De personages zie je hieronder in actie.

Fairy Tail is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc en PlayStation 4.

Sette Camara wint voorlaatste F2-race van het jaar, De Vries 14e

Sergio Sette Camara heeft de voorlaatste Formule 2-race van het jaar gewonnen. Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi schreef de Braziliaan de hoofdrace op zijn naam.

Bij de start nam Louis Deletraz vanaf de derde plek de leiding, waarbij hij optimaal profiteerde van een mindere start van Callum Ilott en polesitter Sette Camara. Nyck de Vries vertrok als zesde, maar kwam al vrij snel voorbij Zhou Guanyu. Na een ronde of drie ontstonden er echter al forse problemen voor De Vries en vele anderen: de zachte banden bleken wel érg kort mee te gaan en binnen no-time verloren ze drie tot vijf seconden per rondje op de mannen die op hardere banden gestart waren.

Nobuharu Matsushita nam zo bijvoorbeeld simpel de leiding over van Deletraz, terwijl ook Zhou en zijn teamgenoot Luca Ghiotto lekker naar voren kwamen. Zo snel het kon kwam meer dan de helft van het veld naar binnen voor de verplichte pitstop en een setje harde banden, behalve de acht coureurs die daar al op waren gestart. Zo kabbelde het verder zonder al teveel gedoe voort, tot Matsushita vier ronden voor het einde naar binnen kwam, net als Ghiotto.

Deletraz en Sette Camara kwamen ruim vóór Matsushita de baan op en de Braziliaanse polesitter verschalkte zijn concurrent al snel. Dat bleek het duel om de winst te zijn, want alleen Zhou reed nog voor het duo en de Chinees moest nog naar binnen, wat hij een ronde later deed. Matsushita kwam ondertussen op zijn verse, zachte banden hard naar voren en nam teamgenoot Deletraz simpel te grazen, terwijl de Zwitser ook Zhou achter zich aan en al snel langs zich heen kreeg.

De zege van Sette Camara kwam niet meer in gevaar, Matsushita en Zhou completeerden het podium. Kampioen De Vries eindigde uiteindelijk als veertiende, na een race om - voor hem - snel te vergeten.

Badr Hari vindt zichzelf geen 'bad guy'

Badr Hari zegt een andere kijk op het leven te hebben gekregen nu hij de vader is van drie dochters. Hij stapt dan ook met een ander perspectief de ring in: "Vroeger was mijn motivatie heel oppervlakkig. Nu als ik vecht, ben ik aan het vechten voor de toekomst van mijn kinderen."

Dat zei Hari vrijdagavond in het RTL-programma Beau. "Ik ben nog gevaarlijker geworden. De motivatie die je put uit je kinderen is onverslaanbaar. Vroeger als ik vocht, dan was het; dat ik een nieuwe auto wil kopen of wilde feesten. Het ging nergens over."

Rico Verhoeven
Hari bereidt zich zo goed mogelijk voor op het Glory-gevecht tegen regerend kampioen Rico Verhoeven op 21 december in het Gelredome. Verhoeven zei vorige week dat hij niet erg bezig is met zijn tegenstander. Daar denkt Hari anders over: "Je kan niet zulke grote wedstrijden spelen en niet bezig zijn met iemand. Ik denk dat dat wordt gezegd uit een bepaalde arrogantie of ik weet niet waarop het gebaseerd is. Ik niet, ik slaap niet. Ik kijk wel. Ik houd hem wel in de gaten en ik ben voorbereid."

Volgens Hari heeft iedere vechter een zwakke plek. Bij Verhoeven zit dat volgens Hari bij het achteruit vechten. "Ik denk dat dat een mankement van hem is, maar dat kunnen veel vechters niet. Dat is best lastig. Dus dat is niet iets specifieks maar wel iets dat mooi meegenomen is." Hari zegt zelf ook een stuk fitter te zijn dan de laatste keer toen hij Verhoeven trof, waardoor hij beter in zijn vel zit.

'Geen bad guy'
Volgens Hari hebben sommige mensen door zijn verleden een ander beeld. "Ik vind zeker niet dat ik een bad guy ben. Het is gewoon hoe de mensen het hebben gezien en hoe het door de jaren is gegaan. Als dat de rol is, dan is dat de rol." Door de laatste periode stelt hij vooral dankbaar te zijn geworden. "Jong zijn en bekend en sterk was niet een heel goede combinatie."

De kickbokser werd in oktober 2015 na een hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij kreeg die straf vanwege zijn betrokkenheid bij meerdere geweldsincidenten in het uitgaansleven, waarvan de mishandeling van de later vermoorde Koen Everink, de bekendste is.

Büchli pakt World Cup-brons op keirin

Tijdens de World Cup baanwielrennen in Hong Kong heeft Matthijs Büchli brons gepakt op de keirin. De Nederlandse wereldkampioen zat net als landgenoot en Europees kampioen Harrie Lavreysen min of meer opgesloten in de finale, waardoor een tijdige sprong naar voren er niet in zat. De Nieuw-Zeelander Callum Saunders pakte de winst, voor olympisch kampioen Jason Kenny, Büchli en Lavreysen.

Omnium mannen
Bij afwezigheid van Jan-Willem van Schip werd Nederland op het omnium vertegenwoordigd door Yoeri Havik, die begon met een achtste plek op de scratch, een tiende plek op de tempokoers en plek negen op de afvalkoers. Hij begon zo als zevende in de stand aan de afsluitende puntenkoers, waarin Havik zoals een groot deel van het veld een ronde voorsprong pakte. Echt veel schoot het niet op: met één sprintpuntje erbij zakte hij naar de negende plek aan de finish. Campbell Stewart uit Nieuw-Zeeland pakte de winst, door in de slotfase twee sprints te winnen en de Duitser Roger Kluge zo af te troeven, terwijl Thery Schir uit Zwitserland derde werd.

Sprint vrouwen
Op de individuele sprint bij de vrouwen werd Steffie van der Peet in de eerste knock-outronde uitgeschakeld, Laurine van Riessen sneuvelde in de achtste finales tegen de derde Nederlandse, Shanne Braspennincx, die in de kwartfinales dan weer verloor van de Canadese Kelsey Mitchell. De winst ging zoals al het hele seizoen naar thuisfavoriete Lee Wai Sze, die in twee heats overtuigend afrekende met de Duitse Emma Hinze. Mitchell pakte het brons door de Oekraïnse Olena Starikova in drie heats te verslaan.

Scratch vrouwen
De scratch bij de vrouwen kende zowaar een leuke ontknoping, eindelijk eens iets anders dan een sprint. De Oostenrijkse Verena Eberhardt opende de aanval en probeerde het peloton op een rondje te zetten, maar Anita Yvonne Stenberg sprong er naartoe, kwam uit het wiel en de Noorse pakte het rondje voorsprong én de winst. Eberhardt vocht de longen uit haar lijf tegen het jagende peloton en wist nog nét stand te houden om zo plek twee te pakken, terwijl Maria Martins uit Portugal het sprintje in het peloton om plek drie won.

Koppelkoers vrouwen
De koppelkoers, eveneens zonder Nederlandse deelname, werd een prooi voor de Deense dames Julie Leth en Trine Schmidt. In het eerste deel van de race verzamelden ze genoeg punten om de Nieuw-Zeelandse rensters Nicole Shields en Jessie Hodges - die de eindsprint wonnen - van zich af te houden. De derde plek was voor Vittoria Guazzini en Chiara Consonni uit Italië, terwijl Rusland ondanks een harde val van een van de dames knap vierde werd.

Verdedigers helpen Real Madrid aan zwaarbevochten zege in Baskenland

Real Madrid overnacht als lijstaanvoerder van LaLiga. Het team van trainer Zinédine Zidane boekte zaterdagmiddag een zwaarbevochten overwinning op Deportivo Alavés en staat nu drie punten los van Barcelona, dat zondagavond tegen Atlético Madrid speelt. Het winnende doelpunt in Vitoria kwam op naam van Daniel Carvajal. Zidane koos voor enkele opvallende namen in de basiself: Alphonse Aréola nam de plaats van Thibaut Courtois in en verder kregen ook Eder Militao, Gareth Bale en Isco een plaats in de hoofdmacht.

In een aardige eerste helft in Mendizorroza had Real Madrid relatief gezien het overwicht, maar het balbezit was veelal ver verwijderd van het strafschopgebied van de Basken. Het team van Zidane had moeite om bij het doel van Sergio Pacheco te komen: het spel bestond vooral uit diagonale passes en lange ballen in de rug van de backs.

Real Madrid kwam niet verder dan twee kansen: een inzet van Isco die over ging en een ferm schot van Casemiro, die zag hoe Pacheco goed redding bracht. In de tiende minuut kwam de thuisploeg ook goed weg toen Ximo Navarro de bal tegen de paal van zijn eigen doel werkte. Bij Alavés ging de meeste dreiging uit van Lucas Pérez, die twee kansen onbenut liet. De Basken vroegen in het begin van het duel vergeefs om een strafschop na een duel tussen Eder Militao en Aleix Vidal. Laatstgenoemde kreeg echter geel vanwege een vermeende fopduik.

Het team van Zidane kwam goed uit de onderbreking en nam na zes minuten in de tweede helft de leiding. Sergio Ramos liep zich goed vrij na een vrije trap van Toni Kroos en knikte van dichtbij raak: 0-1. Zes minuten later vroeg Alavés opnieuw om een penalty, na een handsbal van Luka Modric, maar daar wilde de arbiter niet aan. De thuisploeg kreeg in de 64e minuut alsnog een strafschop: na overdreven elleboogwerk van Ramos op Joselu was het Pérez die het leer vanaf elf meter achter Alphonse Aréola schoot.

De vreugde bij Alavés was van korte duur: vier minuten later verscheen de 1-2 op het scorebord. Na een voorzet van rechts schoot Isco op doel en kon Pacheco half redding brengen. De rebound was een prooi voor Carvajal. Bale was enkele minuten eerder vervangen door Rodrygo en tien minuten voor het einde nam Federico Valverde de plek van Modric in. Ook in acht minuten extra tijd slaagde Alavés er niet in om een nederlaag af te wenden.

Tien man van Liverpool houden stand na dubbelslag Van Dijk

Liverpool heeft zaterdag optimaal geprofiteerd van het puntverlies dat Manchester City eerder op de middag leed tegen Newcastle United. The Reds kwamen dankzij twee goals van Virgil van Dijk op een 2-0 voorsprong tegen Brighton & Hove Albion en hielden in de slotfase met tien man stand na een rode kaart voor doelman Alisson en een meteen daaropvolgende tegengoal. Liverpool heeft nu een voorsprong van elf punten op de regerend kampioen uit Manchester, die nummer vier Chelsea wel onderuit zag gaan tegen stadsgenoot West Ham United. José Mourinho zette tegelijkertijd zijn thuisdebuut als manager van Tottenham Hotspur in de Premier League om in een overwinning.

Liverpool - Brighton & Hove Albion 2-1
Jürgen Klopp koos vanwege het ontbreken van de geblesseerde, en voor deze wedstrijd geschorste, Fabinho voor een middenveld bestaande uit Jordan Henderson, Georginio Wijnaldum en Alex Oxlade-Chamberlain. De eerste kansen van de wedstrijden waren via Mohamed Salah en Roberto Firmino voor de thuisploeg, voordat Van Dijk twee keer hard toesloeg. De verdediger kopte met achttien minuten op de klok een vrije trap van Trent Alexander-Arnold achter doelman Mathew Ryan en zes minuten later was het opnieuw raak toen Van Dijk een corner met het hoofd tegen de touwen beukte. Brighton kreeg vervolgens een aantal aardige mogelijkheden op de aansluitingstreffer, waaronder een afstandsschot van Davy Pröpper.

The Seagulls slaagden er voor de rust echter niet in om dichterbij te komen en ook in de tweede helft leek Liverpool niet enorm in de problemen te komen. Een rode kaart voor doelman Alisson na een handsbal buiten zijn zestien dik tien minuten voor tijd zette de wedstrijd echter compleet op zijn kop en uit de daaropvolgende vrije trap schoot Lewis Dunk met een leep balletje de 2-1 achter de verbouwereerde invaller Adrián. Brighton ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook een goede kans via Aaron Mooy, die op Adrián stuitte. De doelman leek even later nogmaals in de fout te gaan toen hij een bal niet goed verwerkte, maar kon uiteindelijk toch de zege veiligstellen voor zijn ploeg.

Chelsea - West Ham United 0-1
Christian Pulisic was in de eerste helft de gevaarlijkste man aan de kant van Chelsea, maar de Amerikaan kwam ondanks twee aardige kansen niet tot scoren. West Ham stelde daar voor rust een gevaarlijke kopbal van Michail Antonio tegenover en niet lang na de onderbreking was het zelfs raak voor de bezoekers toen Aaron Chreswell de bal na een goede actie aan de rechterkant langs Kepa Arrizabalaga knalde. The Hammers dachten met nog twintig minuten te gaan verder uit te lopen via Antonio, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege een handsbal in de opbouw naar de goal. Chelsea wist hier echter niet meer van te profiteren en lijdt daardoor zijn tweede nederlaag op rij in competitieverband.

Tottenham Hotspur - Bournemouth 3-2
Mourinho koos er opnieuw voor om met Dele Alli te beginnen in plaats van Christian Eriksen en deze beslissing pakte na iets meer dan twintig minuten spelen bijzonder goed uit. Op aangeven van Heung Min-Son was het namelijk Alli die de ban brak. Daar bleef het niet bij voor de Engels international, aangezien hij vijf minuten na de rust het eindstation was van een fraaie bal van Toby Alderweireld. Alli kon vervolgens controleren, waarna Nathan Aké net te laat kwam om de aanvallende middenvelder van zijn tweede goal af te houden. Via een rake volley van Moussa Sissoko werd het twintig minuten voor tijd ook nog 3-0, voordat Bournemouth wat terug deed. Twee doelpunten van Harry Wilson, waaronder een fraai ingeschoten vrije trap, waren echter niet genoeg voor een resultaat.

Uitslagen Premier League zaterdag
Newcastle United - Manchester City 2-2
Burnley - Crystal Palace 0-2
Chelsea - West Ham United 0-1
Liverpool - Brighton & Hove Albion 2-1
Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth 3-2
Southampton - Watford 18.30 uur

Dronken Pool laat dronken vriendin voor dood achter

Uit het onderzoek na de vondst van een 36-jarige bewusteloze Tsjechische vrouw in Nuland vrijdagavond is vast komen te staan dat er geen sprake is van een misdrijf. De aangehouden man - een 34-jarige Pool - is de vriend van het slachtoffer; hij is vrijgelaten.

De man en zijn vriendin waren behoorlijk onder invloed van alcohol en hingen vrijdagavond rond bij een bankje nabij het fietspad langs de Rijksweg. Op enig moment is de vrouw buiten bewustzijn geraakt, vermoedelijk als gevolg van overmatig alcoholgebruik. De man is vervolgens lopend vertrokken.

Na een melding van een voorbijganger rond 20.30 uur dat hij een levenloos lichaam zag liggen, rukten hulpdiensten massaal uit. In de buurt van het bankje werd de man aangehouden omdat hij zich verdacht gedroeg. Hij werd ingesloten op het bureau. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek; zij bleek geen verwondingen te hebben.

Rechercheurs spraken zaterdagmorgen met haar en op basis van haar verklaring en die van haar vriend heeft de politie geconcludeerd dat er geen misdrijf in het spel is.

RB Leipzig aan kop na vierde zege op rij in Bundesliga

RB Leipzig is voor in ieder geval enkele uren alleen koploper van de Bundesliga. De ploeg van Julian Nagelsmann was zaterdagmiddag nipt te sterk voor SC Paderborn en wacht na de vierde competitiezege op rij af wat Bayern München, dat drie punten minder heeft, zaterdagavond doet tegen het Bayer Leverkusen van Peter Bosz. 

SC Paderborn 07 - RB Leipzig 2-3
In een eenzijdige eerste helft in de Benteler Arena legde het team van Nagelsmann de basis voor de overwinning. De nieuwe koploper van de Bundesliga stond na vijf minuten spelen al met 0-2 voor. Op aangeven van Timo Werner opende Patrik Schick de score en een minuut later strafte Marcel Sabitzer balverlies van de thuisploeg af. Twintig minuten later was Werner het eindstation van een snelle counter, na goed voorbereidend werk van Christopher Nkunku. In de tweede helft maakte de thuisploeg een betere indruk en dat leidde tot een comeback. Verder dan doelpunten van Streli Bamba en Klaus Gjasula kwam het team van Steffen Baumgart niet.

Hertha BSC - Borussia Dortmund 1-2
Het team van Favre had al snel een dubbele voorsprong te pakken. Het eerste schot na een kwartier spelen, van Jadon Sancho, was ook meteen een doelpunt: 0-1. Twee minuten later verzilverde Thorgan Hazard een pass van Achraf Hakimi vanaf de rechterkant. Hertha, met de debuterende Jürgen Klinsmann op de bank en Karim Rekik in de basis, werd moediger en kwam op 1-2 via Vladimir Darida. Een grotere domper voor de bezoekers was de tweede gele kaart voor Mats Hummels op slag van rust. Ondanks de ondertalsituatie slaagden die Borussen er toch in om drie punten te pakken, mede omdat de VAR oordeelde dat David Selkie buitenspel stond toen hij scoorde. Javairo Dilrosun deed de laatste twintig minuten mee.

TSG Hoffenheim - Fortuna Düsseldorf 1-1
De ploeg van trainer Alfred Schreuder had weinig tijd nodig om op voorsprong te komen, aangezien Florian Grillitsch Andrej Kramaric na zes minuten spelen al wegstuurde met een fraaie bal en de aanvaller vervolgens afrondde. Verdere grote kansen leken vervolgens uit te blijven in de eerste helft, maar in de blessuretijd werd het toch nog bijna 2-0 voor de thuisploeg door toedoen van Pavel Kaderabek. Na de onderbreking waren er mogelijkheden voor beide ploegen, maar had het er alle schijn van dat Hoffenheim met de drie punten aan de haal zou gaan. Twee minuten voor tijd kwam Düsseldorf echter toch nog langszij via Rouwen Hennings, die op aangeven van Alfredo Morales raak kon schieten.

1. FC Köln - FC Augsburg 1-1
De eerste helft mocht er zijn: een gemiste strafschop, vier gele en twee gele-rode kaarten. Het was Florian Niederlechner die vijf minuten voor rust van dichtbij voor de verdiende 0-1 zorgde. Augsburg, met Jeffrey Gouweleeuw in de basis, had na acht minuten spelen nagelaten om op 0-1 te komen; Timo Horn keerde een penalty van André Hahn. In de tweede helft, met Kingsley Ehizibue als invaller, leek het scorebord in de RheinEnergieStadion niet meer in beweging te komen, ondanks een sterke tweede helft van de thuisploeg, maar vlak voor tijd viel toch de 1-1. Jhon Córdoba schoot het leer via Gouweleeuw tegen de touwen.

Van je vrienden moet je het hebben...

Een bewoner van een woning aan de Otterring in Breda raakte zaterdagmiddag gewond bij een steekpartij. Een bekende van het slachtoffer zou hem in zijn woning meerdere malen met een voorwerp hebben gestoken, waarna hij de benen nam. De politie is een onderzoek gestart.

Het slachtoffer belde rond 13.00 uur naar de hulpdiensten en vertelde dat hij in zijn woning meerdere malen gestoken zou zijn door een bekende van hem. Direct werden meerdere hulpdiensten opgeroepen om zich te bekommeren om het slachtoffer en voor het zoeken naar de dader. Het slachtoffer werd door de ambulance met meerdere verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Later op de middag bleek zijn toestand stabiel.

Meerdere agenten zochten in de omgeving naar de mogelijke dader. Hij werd niet meer aangetroffen, maar zijn identiteit is bij de politie bekend. Hij zal zo snel mogelijk worden aangehouden ten behoeve van het onderzoek. De omgeving werd na het incident afgezet voor sporenonderzoek en omwonenden werden bevraagd naar mogelijke bruikbare informatie. Zodra de gezondheid van het slachtoffer het toelaat, zal de politie met hem in gesprek gaan.

Golfer Besseling blijft tweede in Zuid-Afrika

Wil Besseling blijft goed presteren op het Dunhill Championship in Zuid-Afrika. De golfer heeft na drie dagen zijn tweede plaats in het klassement behouden. De Spanjaard Pablo Larrazábal is nog steeds leider.

De 33-jarige Noord-Hollander liep zaterdag een ronde van 70 slagen (-2). Halfweg stond hij door twee bogeys nog op +1 maar in het tweede deel herstelde Besseling zich goed. Ook Larrazábal kwam tot 70 slagen. In het klassement staat de Spanjaard op -12, Besseling volgt op drie slagen.

Acht op acht voor Van der Poel

Mathieu van der Poel heeft in Kortrijk de derde ronde van de DVV-trofee gewonnen. Van acht deelnames dit seizoen won de veldrijder evenzovele wedstrijden.

Het eerste half uur van de wedstrijd bleef een grote groep renners bij elkaar. Onder andere Eli Iserbyt, Corne van Kessel, Tim Merlier, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout probeerden weg te komen uit de groep maar op het niet al te selectieve parcours resulteerde dat niet in succes. Van der Poel deed het ondertussen rustig aan en verbleef veelal halverwege in de groep.

Na bijna driekwart koers plaatste Van der Poel zijn eerste echte aanval. Binnen twee ronden was zijn voorsprong gegroeid naar een halve minuut. Door de grote voorsprong kon de renner van Corendon-Circus in de laatste ronde rustig aan doen. Sprinter Tim Merlier was de sterkste van de achtervolgende groep. Belgisch kampioen Toon Aerts werd derde.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Tim Merlier (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Corné Van Kessel (NED)
5. Eli Iserbyt (BEL)
6. Michaël Vanthourenhout (BEL)
7. Lars van der Haar (NED)
8. David van der Poel (NED)
9. Jim Aernouts (BEL)
10. Tom Meeusen (BEL)

F1: Hamilton pakt laatste poleposition van 2019

Lewis Hamilton heeft de laatste poleposition van het Formule 1-seizoen 2019 gegrepen. De wereldkampioen was op het circuit van Yas Marina in de Mercedes ongenaakbaar in de kwalificatie. Hij zette een tijd neer van 1.34,779 waarmee hij Valtteri Bottas en Max Verstappen klopte. Vanwege een gridstraf van Bottas start Verstappen morgen wel als tweede.

In het eerste deel van de kwalificatie waren de Williamsen opnieuw de langzaamsten. Bij het vallen van de vlag leken de Alfa's van Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi aan de goede kant van de streep te komen, maar zij werden er op het laatste moment uit geduwd, net als Romain Grosjean met de Haas. Opvallendste moment kwam op naam van Sebastian Vettel die bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish spinde toen hij aanzette voor zijn snelle ronde. In de pitsstraat vond nog een bijna-aanrijding plaats tussen Grosjean en Kvyat die bij het uitrijden van de pitbox de Fransman hinderde.

In Q2 gingen de Mercedessen, net als de Red Bulls naar buiten op de mediums, terwijl de Ferrari's kozen voor de softs. Na de eerste run kwam Leclerc terug op mediums, waarna de Monegask zijn tijd verbeterde en morgen net als de meeste van zijn concurrenten op een hardere compound banden mag starten. In de strijd om de top tien leek eerst Pierre Gasly en later Sergio Perez aan het langste eind te trekken, maar Daniel Ricciardo ging er met een plekje vandoor. Perez, Gasly, Lance Stroll, Kvyat en Kevin Magnussen konden daardoor uitstappen.

In het laatste deel toonde Hamilton dat hij dit weekend oppermachtig is door als eerste onder de 1.35 minuten te duiken. Bottas, Charles Leclerc en Sebastian Vettel kwamen tekort. Verstappen wist zich in zijn eerste run nog voor dit drietal te wurmen. In run twee verbeterde Hamilton zich naar een 1.34,779 terwijl ook Bottas onder de 1.35 minuten dook. Verstappen verbeterde zich niet, terwijl Leclerc helemaal niet aan het neerzetten van een tijd meer toe kwam, omdat hij te laat de baan opgestuurd werd. Alexander Albon klokte de zesde tijd, voor Lando Norris, Ricciardo, Carlos Sainz en Nico Hülkenberg.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:35.851 1:35.634 1:34.779 19
2 V. Bottas Mercedes 1:36.200 1:35.674 1:34.973 16
3 M. Verstappen Red Bull 1:36.390 1:36.275 1:35.139 16
4 C. Leclerc Ferrari 1:36.478 1:35.543 1:35.219 16
5 S. Vettel Ferrari 1:36.963 1:35.786 1:35.339 16
6 A. Albon Red Bull 1:36.102 1:36.718 1:35.682 21
7 L. Norris McLaren 1:37.545 1:36.764 1:36.436 17
8 D. Ricciardo Renault 1:37.106 1:36.785 1:36.456 15
9 C. Sainz Jr. McLaren 1:37.358 1:36.308 1:36.459 17
10 N. Hulkenberg Renault 1:37.506 1:36.859 1:36.710 18
11 S. Pérez Racing Point 1:36.961 1:37.055   13
12 P. Gasly Toro Rosso 1:37.198 1:37.089   12
13 L. Stroll Racing Point 1:37.528 1:37.103   14
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:37.683 1:37.141   12
15 K. Magnussen Haas 1:37.710 1:37.254   14
16 R. Grosjean Haas 1:38.051     8
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:38.114     6
18 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:38.383     6
19 G. Russell Williams 1:38.717     8
20 R. Kubica Williams 1:39.236     6

Biatleten Italië winnen eerste gemengde estafette na spannend slot

In het Zweedse Östersund is de eerste gemengde estafette van het World Cup-seizoen in het biatlon afgewerkt. Dat werd aanvankelijk niet echt spannend, maar in de slotronde kwam er toch nog enige spanning bij kijken.

Lisa Vittozzi gaf Italië alvast een fraaie voorsprong, ondanks het gebruik van twee extra patronen, terwijl Finland dankzij de foutloze Mari Eder op veertien seconden wisselde. Linn Persson (Zweden) volgde op 24 seconden, dik tien tellen voor Selina Gasparin (Zwitserland), Vita Semerenko (Oekraïne) en Clare Egan (VS).

Dorothea Wierer hield Italië met één extra patroon probleemloos aan de leiding en vergrootte de voorsprong zelfs fors: de snelle Denise Herrmann volgde namens Duitsland op bijna veertig seconden en namens Zweden en Finland wisselden Mona Brorsson en Kaisa Mäkäräinen na een kleine minuut, tien tellen voor de Zwitserse Lena Häcki.

Ook de derde uit de Italiaanse ploeg, Lukas Hofer, kwam geen moment in de problemen. Met twee extra patronen deed hij het zelfs veel beter dan de achtervolgers, die allemaal een grote achterstand opliepen richting de laatste wissel. Jesper Nelin wisselde namens Zweden op een minuut, zeven tellen voor de Noor Tarjei Bø, die overgaf op broer en World Cup-kampioen Johannes Thingnes Bø. Benjamin Weger gaf het stokje over op anderhalve minuut en dat was het wel z'n beetje, wat kanshebbers betreft.

Dominik Windisch begon met twee extra patronen, maar dat was niet zo'n ramp: ook achtervolgers Bø en Martin Ponsiluoma hadden moeite bij het schieten. Bij de laatste schietbeurt moest Windisch nog eens twee patronen pakken, terwijl Bø schoot alsof hij een machinegeweer in de hand had: alles raak en héél snel. De Noor dook zo twaalf seconden na Windisch de slotronde in, in zijn topvorm makkelijk genoeg om de winst te pakken, maar hij kon het dit keer niet bolwerken en finishte als tweede, achter de winnende Italianen. Ponsiluoma trok de Zweedse podiumplek op een minuut over de streep.

RIVM geeft stookalert af voor verschillende provincies

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  adviseert mensen om op zaterdag 30 november 2019 in de provincies Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI  zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen. 

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot morgenochtend ongunstig. Daarna lijkt geleidelijk een noordwestelijke stroming op gang te komen, de windsnelheid neemt dan toe waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Brand verslaat Alvarado in de sprint en wint stadscross Kortrijk

Veldrijdster Lucinda Brand heeft de wedstrijd in Kortrijk gewonnen. De Nederlandse versloeg in de sprint haar landgenote Ceylin del Carmen Alverado.

De derde ronde van de DVV-trofee werd verreden in het centrum Kortrijk. Een groep met Alvarado, Brand, Yara Kastelijn, Annemarie Worst en de Belgische Sanne Cant nam de leiding in de wedstrijd.

In de slotfase maakte Kastelijn een slippertje waardoor Worst en Cant opgehouden werden. Alvarado en Brand profiteerden en konden onderling uit gaan maken wie met de winst naar huis mocht. Brand bleek in de sprint op de oplopende helling van de Groeningebrug de sterkste. Voor de 30-jarige renster was dit de tweede zege van het seizoen. Annemarie Worst werd derde.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Yara Kastelijn (NED)
6. Alice Maria Arzuffi (ITA)
7. Eva Lechner (ITA)
8. Laura Verdonschot (BEL)
9. Kim Van De Steene (BEL)
10. Christine Majerus (LUX)

Courtois gepasseerd bij Real Madrid, basisplaats voor Bale

Thibaut Courtois moet tegen Deportivo Alaves op de bank plaatsnemen bij Real Madrid. Gareth Bale krijgt wel een basisplaats. De Koninklijke aast in La Liga op eerherstel nadat het vier dagen geleden niet verder kwam dan een teleurstellend 2-2 gelijkspel tegen Paris Saint-Germain in de Champions League.

Real leidde tien minuten voor tijd nog met 2-0, maar een enorme fout van Courtois luidde de aansluitingstreffer van Kylian Mbappé in, waarna Pablo Sarabia twee minuten later voor de puntendeling zorgde.

De grote blunder van Courtois kost hem nu zijn basisplaats, want Alphonse Areola mag onder de lat plaatsnemen van trainer Zinédine Zidane. Voorin krijgt Bale het vertrouwen.

De Welshman kreeg op 5 oktober voor het laatst een basisplaats tegen Granada (4-2) en daarna kampte hij volgens Real Madrid met fysiek ongemak.

Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden met Wales speelde hij echter wel twee volle wedstrijden, waardoor zijn loyaliteit aan Real in twijfel werd getrokken door veel supporters.

Bale's toekomst in de Spaanse hoofdstad is al tijden onderwerp van gesprek, maar Zidane benadrukte deze week dat de 30-jarige aanvaller nog steeds een belangrijk selectielid is.

Met een overwinning stijgt Real Madrid in ieder geval tijdelijk naar de koppositie in Spanje. Barcelona heeft nu nog evenveel punten, maar een beter doelsaldo.

De Catalanen spelen zondagavond uit tegen Atlético Madrid, terwijl nummer 3 Sevilla het eerder op de zondag in eigen huis opneemt tegen Leganés.

De Zwaan kan Van Barneveld met pensioen sturen: 'Het heeft twee kanten'

Jeffrey de Zwaan wacht mogelijk een duel met Raymond van Barneveld op het wereldkampioenschap darts. The Black Cobra is al zeker van een plek in de tweede ronde, terwijl Barney eerst nog langs Darin Young moet.

De Zwaan stond enkele jaren onder de hoede van de de vijfvoudig wereldkampioen. Nu krijgt de Leidschendammer wellicht de kans om Van Barneveld met pensioen te sturen. De 52-jarige Hagenaar stopt immers zijn profcarrière na het aankomende WK. Hij kijkt dan ook met gemengde gevoelens naar de loting. "Of ik hierop hoopte? Het heeft twee kanten. Raymond speelt natuurlijk zijn laatste WK, maar ik had niet verwacht dat ik hem zo snel zou tegenkomen", reageerde hij tegenover RTL7darts.

”Als je wil winnen, dan moet je van iedereen kunnen winnen. Dan liever zo snel mogelijk, dan heb je ze alvast gehad. We weten allemaal wat Raymond kan, je moet dus gelijk staan en vanaf het begin gefocust zijn.”

De loting zorgde er wel voor dat het trainingsschema van De Zwaan een lichte aanpassing vereist. Er stonden gezamelijke trainingssessies gepland met Van Barneveld. Die gaan nu niet door. ”Dat gaan we niet doen. We willen elkaar natuurlijk niet beter maken”, grapte De Zwaan. ”Die planning gaat de prullenbak in. Er stonden ook al sessies gepland met Ron Meulenkamp, Geert Nentjes en Jan Dekker. Die blijven gewoon staan”, aldus De Zwaan.

'Ten Hag een van de kandidaten bij Arsenal na ontslag Emery'

Arsenal nam vrijdag afscheid van Unai Emery na de aanhoudende tegenvallende resultaten. De zoektocht naar een nieuwe trainer is gestart en volgens de BBC is het niet ondenkbaar dat the Gunners uitkomen bij Ajax voor Erik ten Hag. Of de Nederlander daadwerkelijk in beeld is bij de Premier League-club is onbekend.

Volgens The Telegraph behoort de trainer van de Amsterdammers niet tot de kandidaten en zijn de pijlen gericht op Napoli-trainer Carlo Ancelotti, Manchester City-assistent Mikel Arteta en Nuno Espirito Santo van Wolverhampton Wanderers.

Fredrik Ljungberg neemt voorlopig de honneurs waar na het vertrek van Emery. Vieira hoopt niet dat de Zweed definitief wordt aangesteld. "Deze baan is veel groter dan wat Freddie gewend is", aldus de oud-international. "Hij staat pas aan het begin van zijn trainersloopbaan."

Emery kreeg zijn ontslag na de 1-2 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt in de Europa League. David Seaman, oud-keeper van Arsenal, denkt dat zijn oude club er goed aan doet om aan te kloppen bij Patrick Vieira.

Hij ziet de trainer van OGC Nice als 'de juiste man' voor de vrijgekomen functie. "Ik weet zeker dat de Arsenal-fans het prachtig zouden vinden om hem terug te zien keren. Ik weet hoe hij was als speler en als aanvoerder. Hij is een geboren leider."

De BBC noemt Ten Hag als een van de tien kandidaten. Gewezen wordt naar zijn uitstekende staat van dienst bij Ajax en verleden bij het tweede elftal van Bayern München. "De 49-jarige Nederlander is hot nadat hij Ajax vorig seizoen naar de halve finale van de Champions League leidde."

"De club won uiteindelijk de Nederlandse dubbel", brengt het medium in herinnering. Ten Hag werd eerder al in verband gebracht met Bayern München, waar hij gezien werd als opvolger van Niko Kovac. De trainer reageerde op de geruchten en zei dat hij hoe dan ook het seizoen afmaakt bij Ajax.

Behalve de eerder genoemde namen staan ook Massimiliano Allegri, Mauricio Pochettino, Eddie Howe, Rafael Benitez en Brendan Rodgers op het lijstje van de BBC.

Zweedse biatleten openen World Cup met thuiszege

In het Zweedse Östersund is de World Cup biatlon zaterdag begonnen. Op het programma stond als eerste de single mixed relay, waar teams van één man en één vrouw de wedstrijd afwerken.

Hanna Öberg begon namens het thuisland niet al te best en moest zelfs twee keer de strafronde in. De Française Julia Simon en de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser hadden de leiding, maar bij het staand schieten moesten ze beiden de strafronde in. Anastasiya Merkushyna (Oekraïne) en Franziska Preuss (Duitsland) werkten zich een beetje los van de rest, waarna Artem Tyschenko de Duitser Erik Lesser op een halve minuut zette.

Bij Merkushyna ging het in haar laatste optreden echter fout: bij haar laatste schietbeurt ging ze totaal de mist in, waardoor ze drie strafrondes moest draaien en terugviel naar de zesde plek. Preuss hield nog stand tegen de oprukkende Öberg - Zweden had zich knap teruggeknokt - en Sebastian Samuelsson opende de aanval op Lesser. Bij de laatste schietbeurt ging de Duitser in de fout, terwijl Samuelsson het bij één extra patroon hield.

De Zweed pakte zo knap alsnog de winst, achttien seconden voor Duitsland. Noorwegen deed de hele wedstrijd op enige afstand van de top mee, maar eindigde met Marte Olsbu Røiseland en Vetle Sjåstad Christiansen op een prima derde plek. Oekraïne eindigde nog als vierde, de vijfde plek ging zeer verrassend naar Regina Oja en Rene Zahkna uit Estland.

NBA: Geen Thanksgiving-kater voor koplopers

De lange mannen die uitkomen in de NBA werden donderdag een zeldzaam dagje rust gegund. Omdat in de VS Thanksgiving werd gevierd, mochten de spelers met hun familie een kalkoen verorberen. Vrijdag mochten de heren echter direct weer aan de bak. De koplopers in de NBA bleken de kalkoen goed te hebben verteerd en maakten geen fout.

In het oosten wonnen de Milwaukee, Toronto, Philadelphia en Miami elk eenvoudig hun wedstrijd. Alleen de Boston Celtics lieten een steekje vallen. Waar de Celtics eerder deze week nog geen kind hadden aan de Brooklyn Nets, ging de ploeg in Brooklyn wel onderuit. Kyrie Irving is nog altijd geblesseerd, maar zijn rol werd uitstekend waargenomen door Spencer Dinwiddie. Dinwiddie is bezig aan zijn derde seizoen bij Brooklyn en hij laat zien dat hij een basisplaats waardig is. In de acht wedstrijden die hij mocht starten was zijn ploeg goed voor zes zeges. Tegen de Celtics werd hij met 32 punten topscorer. Ook gaf hij elk keer een assist. Brooklyn won met 112 – 107 en staat op een keurige zevende plek in het oosten. De Nets hebben altijd Kevin Durant nog achter de hand, al is het onwaarschijnlijk dat hij dit seizoen in actie zal komen.

Toronto won ondanks een slechte avond van Pascal Siakam. De Kameroener miste achttien schoten en bleef op tien punten steken. De guards van Toronto maakten het verschil. Normal Powell en Fred VanVleet maakten allebei vijf driepunters en maakten samen 55 punten. Ze hielpen de Raptors aan een 83 – 90 overwinning op de Orlando Magic.

De 110 – 119 overwinning van de Milwaukee Bucks op de Cleveland Cavaliers betekende de tiende zege op rij voor de koploper in het oosten. Giannis Antetokounmpo maakte 33 punten. Khris Middleton is terug van een blessure, maar hij start nog niet en krijgt beperkte speeltijd. De schutter kwam tot twaalf punten.

Ook de koploper in het westen maakte geen fout. De Lakers hadden geen kind aan de Washington Wizards: 125 – 103. Bij rust stond het al 70 – 49 en de starters van de Lakers werden daarna door hun coach een rustig avondje gegund. Ook voor de Lakers was het de tiende overwinning op rij en de zeventiende zege in de laatste achttien wedstrijden.

Stadsgenoot de Los Angeles Clippers gingen wel onderuit. In San Antonio werd het 107 – 97 voor de Spurs. Paul George bleef op vijf punten steken, Lou Williams kwam niet verder dan zeven. Bij San Antonio haalden zes spelers de dubbele cijfers. Guard Derrick White, één van de weinige spelers waar San Antonio in de toekomst op hoopt te kunnen bouwen, kwam tot zeventien punten.

Portland won voor de derde maal op rij. Hoewel dit tegen zwakke tegenstand was, mag men in Oregon toch gaan hopen dat een plek bij de beste acht in het vizier ligt. De Bulls werden met 107 – 103 verslagen. McCollum, Lillard en Carmelo Anthony maakten allen minstens twintig punten. De meeste aandacht ging uit naar Hassan Whiteside. De center blockte liefst tien schoten van de Bulls. Niet eerder wist een speler in de historie van de Trail Blazers zo veel schoten te blocken in een wedstrijd.

In Phoenix boekten de Dallas Mavericks een 113 – 120 overwinning. Phoenix is, op de geschorste DeAndre Ayton na, weer op volle sterkte. Het bleek niet genoeg tegen Luka Doncic en co.  De Sloveen eindigde met 42 punten, 9 rebounds en 11 assists. Hij eindigde hiermee de maand november met gemiddelden van 30 punten, 10 rebounds en 10 assists. Na Oscar Robertson en Russell Westbrook is hij de derde speler die deze gemiddeldes een maand over één maand weet te produceren.

Uitslagen

Brooklyn Nets – Boston Celtics  112 - 107
Detroit Pistons – Charlotte Hornets 107 - 110
Orlando Magic – Toronto Raptors 83 - 90
Cleveland Cavaliers – Milwaukee Bucks 110 - 119
New York Knicks – Philadelphia 76ers 95 - 101
Indiana Pacers – Atlanta Hawks 105 – 104 (OT)
Miami Heat – Golden State Warriors 122 - 105
Memphis Grizzlies – Utah Jazz 94 - 103
Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 109 -104
San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 107 - 97
Phoenix Suns – Dallas Mavericks 113 - 120
Portland Trail Blazers – Chicago Bulls 107 - 103
Los Angeles Lakers – Washington Wizards 125 - 103

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 16-3
Toronto Raptors 14-4
Miami Heat 13-5
Boston Celtics 13-5
Philadelphia 76ers 13-6
Indiana Pacers 12-6
Brooklyn Nets 10-9
Charlotte Hornets 8-12
Orlando Magic 7-11
Washington Wizards 6-11
Detroit Pistons 6-13
Chicago Bulls 6-14
Cleveland Cavaliers 5-14
Atlanta Hawks 4-15
New York Knicks 4-15

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 17-2
Denver Nuggets 13-3
Los Angeles Clippers 14-6
Houston Rockets 12-6
Dallas Mavericks 12-6
Utah Jazz 12-7
Minnesota Timberwolves 10-8
Phoenix Suns 8-10
Sacramento Kings 7-10
Portland Trail Blazers 8-12
Oklahoma City Thunder 7-11
San Antonio Spurs 7-13
New Orleans Pelicans 6-13
Memphis Grizzlies 5-13
Golden State Warriors 4-16

Verstappen bovenaan in laatste training van het jaar

Max Verstappen heeft de laatste vrije training van het Formule 1-jaar op de eerste plek afgesloten. Op het Yas Marina Circuit in Abi Dhabi klopte de Nederlander de twee Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Bottas was vrijdag de snelste, maar zaterdagochtend werd een nieuwe motor in zijn Mercedes gezet, wat na zijn uitvalbeurt in Brazilië ook al gebeurde. De Fin wordt gestraft en zal zondag achteraan het veld starten.

In het tweede deel van de training wisselden met name Hamilton en Verstappen meerdere keren van positie, waarbij de Nederlander een probleem met zijn dashboard meldde. Hamiltons tijd leek de snelste te worden, maar in de slotfase dook Verstappen er toch nog iets onder.

Om 14.00 uur begint de kwalificatie.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   M. Verstappen Red Bull 1:36.566 15
2.   L. Hamilton Mercedes 1:36.640 18
3.   V. Bottas Mercedes 1:36.655 17
4.   A. Albon Red Bull 1:36.927 18
5.   S. Vettel Ferrari 1:36.975 15
6.   C. Leclerc Ferrari 1:37.010 16
7.   S. Pérez Racing Point 1:37.516 16
8.   D. Ricciardo Renault 1:37.615 14
9.   C. Sainz Jr. McLaren 1:37.691 22
10.   P. Gasly Toro Rosso 1:37.736 17
11.   R. Grosjean Haas 1:37.768 12
12.   D. Kvyat Toro Rosso 1:37.963 18
13.   L. Norris McLaren 1:38.100 18
14.   K. Magnussen Haas 1:38.198 12
15.   L. Stroll Racing Point 1:38.462 16
16.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:38.514 21
17.   N. Hulkenberg Renault 1:38.580 14
18.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:38.782 18
19.   G. Russell Williams 1:39.206 16
20.   R. Kubica Williams 1:39.859 17

Langlaufer Niskanen slaat Noorse aanval af, Johaug domineert

Langlaufer Iivo Niskanen heeft zijn vierde World Cup-zege en zijn eerste van het nog prille seizoen te pakken. De Fin won in eigen land in Ruka de 15 kilometer klassieke stijl, zo ongeveer het perfecte onderdeel voor hem.

Topsprinter Johannes Høsflot Klæbo heeft in de zomer flink aan zijn uithoudingsvermogen gewerkt en dat was te merken: hij zat er uitstekend bij en vooral in de tweede helft liet hij scherpe tussentijden noteren. Vanaf acht kilometer kon alleen Niskanen hem nog aan, waarbij de Fin het gat uitbreidde naar 21 seconden.

Daar waren er bij de finish nog 13 van over en dus won hij, voor Klæbo en diens landgenoot Emil Iversen, die in de eerste kilometers zijn positie al in had genomen. Op 33 seconden ging plek vier naar de volgende Noor, Didrik Tønseth, terwijl de Russische specialist Alexander Bolshunov ondanks ziekte knap vijfde werd.

Bij de vrouwen, die tien kilometer voor de kiezen kregen, moest topfavoriete Therese Johaug even op gang komen. Dat deed de Noorse na anderhalve kilometer en al snel was het gat groot genoeg, wat uiteindelijk de winst opleverde. De Finse Krista Pärmäkoski begon niet al te indrukwekkend, maar deelde haar race keurig in en werd op een halve minuut tweede.

De strijd om plek drie was uiterst spannend: de Amerikaanse Rosie Brennan stond verrassend op die positie, voor de Noorse Heidi Weng, maar er kwamen er ineens nog drie onderdoor. Natalia Nepryaeva uit Rusland werd op 44,4 seconden derde, voor de Amerikaanse Sadie Bjornsen (+45,7). Plek vijf was zowaar voor de 28-jarige Tsjechische Katerina Razymova, die nog nooit beter eindigde dan een achttiende plek in de World Cup en zelfs acht kilometer lang op podiumkoers lag, nu al de grootste verrassing van de winter.

Handbalsters beginnen WK met nederlaag tegen Slovenië

De Nederlandse handbalsters zijn het WK in Japan slecht begonnen. In de eerste poulewedstrijd verloor Oranje met 32-26 van Slovenië.

Nederland keek vanaf de eerste minuut tegen een achterstand aan tegen Slovenië, de nummer 24 van de wereld. Slovenië liep in de eerste helft uit naar vier goals voorsprong, maar bij rust kon Oranje de schade enigszins beperkt te houden. Het was bij rust 15-14 voor Slovenië.

Na tien minuten in de tweede helft kwam Oranje langszij en nam het zelfs een voorsprong, maar die hield niet lang stand. En dat was vooral te danken aan uitblinkster Tjasa Stanko, die maar liefst twaalf keer wist te scoren voor de Sloveense handbalsters. In de laatste tien minuten liep Slovenië nog uit naar een 32-26 overwinning.

Maandag speelt Oranje tegen Angola, daarna volgen dinsdag, donderdag en vrijdag de groepswedstrijden tegen respectievelijk Cuba, Servië en Noorwegen. De eerste drie gaan door naar de volgende poulefase.

Nederlands kampioen tennis Scott Griekspoor bergt racket op

Scott Griekspoor beëindigt zijn tennisloopbaan. De 28-jarige Griekspoor is regerend Nederlands kampioen. In de finale van de NK was hij vorig jaar in de finale te sterk voor Jelle Sels.

Vorig jaar was Griekspoor de nummer 205 van de wereld en dat was zijn beste ranking ooit. Hij sluit zijn carrière af als de mondiale nummer 469. Griekspoor maakte één keer zijn opwachting in de Davis Cup. In september 2018 verloor hij in Canada van de Canadees Milos Raonic. Griekspoor won in juni van dat jaar de Internationaux de Tennis de Blois. Zijn enige toernooizege op Challengetniveau. Daarnaast won dertien futures.  

Scott Griekspoor is de broer van de vijf jaar jongere Tallon Griekspoor, de nummer 180 op de wereldranglijst. Oudere broer Kevin Griekspoor stopte al eerder met professioneel tennis. 

Twee doden bij ernstig ongeval in Lelystad

Op de Larserdreef in Lelystad heeft vrijdagavond 29 november rond 18.15 uur een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden. Als gevolg van de aanrijding zijn twee mensen overleden. Vanwege het ongeval, was de Larserweg enige tijd afgesloten. De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van dit tragische ongeval.

Twee personenauto’s kwamen met elkaar in botsing op het kruispunt van de Larserdreef met het Rijnland. Een van de auto’s was een Toyota Aygo en de andere auto was een witte Range Rover. In beide auto’s zaten drie personen. In de Toyota Aygo zaten drie inwoners van Lelystad: een 67-jarige man als bestuurder, zijn 63-jarige vrouw en een 4-jarig jongetje. De man en het jongetje zijn als gevolg van het ongeluk om het leven gekomen. De vrouw is zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd.

De Range Rover werd bestuurd door een 26-jarige man uit Lelystad. Zowel hij als zijn twee passagiers, twee mannen uit Lelystad van 22 en 27 jaar oud, zijn ter controle naar een ziekenhuis vervoerd. Deze bestuurder is door de politie aangehouden op verdenking van overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Hij is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld. Bij hem zijn door de politie testen afgenomen, waaruit is gebleken dat hij niet onder invloed was van alcohol of drugs.

Ter plaatse van het ongeval, hebben diverse omstanders direct hulp geboden. Ondanks de heftigheid van dit tragische ongeval, hebben zij veel waardevolle dingen kunnen doen. De politie spreekt daarvoor veel dank uit. Iedereen die daaraan behoefte heeft, krijgt uiteraard zorg en begeleiding aangeboden.

Het opsporingsteam is in het bijzonder op zoek naar iedereen die een van de betrokken auto’s voor het ongeval heeft zien rijden in Lelystad of in de omgeving van die plaats. Het gaat daarbij om de witte Range Rover. De politie vraagt mensen die deze auto hebben zien rijden om contact op te nemen met de politie via 0900-8844  of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Schulting grijpt in slotmeters naast goud; gemengde aflossing pakt brons

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagoya heeft Suzanne Schulting zilver gewonnen op de 1000 meter. De wereldkampioene moest genoegen nemen met de tweede plek achter de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum. Het brons ging naar Kristen Santos uit de Verenigde Staten.

Na een sterke kwart- en halve finale leek Schulting in de finale op weg naar het goud. De olympisch kampioene op deze afstand nam al gauw de koppositie over van de Canadese Alison Charles en hield deze vast, maar na het luiden van de bel voor de laatste ronde kwam Noh buitenom langszij. Met een lichte voorsprong passeerde de Zuid-Koreaanse juichend de streep.

In de B-finale streden Lara van Ruijven en Rianne de Vries om de punten voor het wereldbekerklassement. Van Ruijven werd daarin tweede en De Vries vierde. Voor Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat waren de kwartfinales het eindstation. De overwinning ging naar Park Ji-won uit Zuid-Korea, voor de Hongaar Shaoang Liu en Semen Elistratov uit Rusland.

Op de 1500 meter stond Friso Emons als enige van alle Nederlanders in de halve finales. Emons werd derde en moest naar de B-finale. In die finale raakte Emons verwikkeld in een gevecht om de overwinning met de Fransman Sebastien Lepape. Na meerdere positiewisselingen pakte Emons de koppositie over in de laatste ronde, gaf deze niet meer uit handen en dwong zodoende de winst af. Hij werd daarmee achtste in het rangschikking. De afstand werd gewonnen door Kim Dong-wook, hij versloeg Park In-wook en Keita Watanabe. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Kim Ji-yoo, voor Kim Boutin en klassementsleider Arianna Fontana.

Later vandaag is nog de finale van de gemixte aflossing. Ook de halve finales van de aflossing van de mannen en vrouwen worden nog verreden. Zondag is het de beurt aan de 500 en een tweede 1500 meter. Ook finales van de relay zijn dan op het programma. 

Update 11.15 uur

Op de gemengde aflossing stonden Van Ruijven, Schulting, Breeuwsma en De Laat in de finale. Na de eerste wissel van Van Ruijven op Schulting sloeg zij een groot gat op de concurrentie. De overwinning gloorde, maar met zeven te ronden te gaan raakte Van Ruijven uit balans in de bocht en dook de kussens in. Oranje reed de wedstrijd uit en de finale werd beslist in het voordeel van Zuid-Korea, voor Rusland en China. De jury schrapte uiteindelijk China uit de uitslag voor het blokkeren van een andere rijder in de middencirkel. Nederland gaat naar huis  met brons, de eerste medaille van dit seizoen op de aflossingen.

Vervolgens ging zowel de vrouwen- als de mannenploeg onderuit in de halve finales van de relay. Beide teams zullen zondag starten in de B-finale strijden om de punten voor de wereldranglijst. Bij de vrouwen was het Schulting die in de jacht op de tweede plek in de laatste bocht ten val kwam. De mannen zakten na een goede start terug naar de derde plek en in de slotfase viel De Laat.

Politie zoekt jonge overvallers met opvallende bivakmuts in Almelo

De politie is een onderzoek gestart nadat vrijdagavond 29 november een 52-jarige man uit Almelo aan de Stins is overvallen. De man stapte uit zijn auto toen ineens een gemaskerde man hem vastpakte en een pistool op hem richtte. Een tweede overvaller bleek even verderop te staan.

De overval gebeurde tussen 20.00 en 20.15 uur. Het slachtoffer wist zich los te rukken uit de greep van de gemaskerde man, die vervolgens zijn handlanger opzocht. Die stond iets verderop en met zijn tweeën kwamen ze terug in de richting van het slachtoffer. De gemaskerde overvaller richtte toen nogmaals een pistool op de Almeloër. Die begon vervolgens te schreeuwen waardoor de overvallers er zonder buit vandoor gingen in de richting van de Schierstins.

Opvallende bivakmuts
De politie is direct een onderzoek gestart naar deze overvallers en gaat uit van twee daders. Dader 1 is de overvaller met het pistool. Hij was ongeveer 1.85 meter lang en had een dun postuur. Hij droeg een bivakmuts met een doodskop erop. Verder was hij donker gekleed.

De andere overvaller was een jonge man van ongeveer 18 jaar oud. Hij was een stuk kleiner, ongeveer 1.65 meter lang. Hij had kort, donker haar en droeg een lichtbruine trui. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Mensen die mogelijk camerabeelden hebben wordt gevraagd om deze met de politie te delen via het tipformulier op de website.

Pizza betaald met vals geld, daders op heterdaad betrapt

Op vrijdagavond rond 19.00 uur heeft de politie in de omgeving van de Etta Palmstraat in Hoofddorp drie jongens van 16 jaar uit Hoofddorp en twee jongens van 15 en 16 jaar uit Nieuw-Vennep aangehouden. Zij worden verdacht van het betalen van een pizza met vals geld.

Toen enige tijd voor 19.00 uur bij een pizzarestaurant een pizza werd besteld en die afgeleverd moest worden op ‘straat’ vertrouwde het restaurant dat niet. De politie ging in de buurt kijken en toen de pizza werd afgeleverd bleek de pizza betaald te worden met een vals briefje van 50 euro. Het drietal, dat op heterdaad werd betrapt, is ingerekend en naar het politiebureau gebracht.

Al snel bleek dat de 16-jarige Hoofddorper het valse briefje van 50 in zijn bezit had. De andere twee verdachten zijn direct heengezonden en hun ouders zijn gewaarschuwd. De 16-jarige Hoofddorper blijft verdachte en wordt vandaag verhoord. Het valse briefje van 50 euro is in beslag genomen.

Politie weerlegt onderzoek RTL Nieuws naar aanbesteding

RTL Nieuws besteedt op zaterdag 30 november aandacht aan de aanbestedingsprocedure voor de medische hulpkit, deze wordt door agenten gebruikt bij eerste hulp bij trauma. Volgens RTL heeft de procedure de schijn van belangenverstrengeling in zich. Drie marktpartijen hadden volgens de commerciële tv-zender bezwaar over de voorlopige gunning, maar het klachtenbehandelteam van de politie en de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) zagen geen reden om de aanbesteding stop te zetten.

Volgens RTL Nieuws zou er sprake zijn van mogelijke belangenverstrengeling bij de aanbesteding. Twee politiecollega’s uit een eenheid die betrokken waren bij de aanbestedingsprocedure, hebben naast hun werk een bedrijf in dezelfde branche. De onderneming van deze collega’s is geen deelnemer aan deze aanbesteding en heeft geen banden met het bedrijf dat de aanbesteding wel gegund kreeg. Twee marktpartijen dienden desondanks een klacht in omdat zij vonden dat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling.

Vrij van dubbele belangen
Het klachtenbehandelteam van de politie onderzocht de zaak. Er werd gecheckt of de geldende regels van aanbesteding zijn gevolgd en of het programma aan alle eisen voldeed. Ook keek het klachtenbehandelteam naar de achtergronden en het bekwaamheidsniveau van meer dan tien leden van het aanbestedingsteam. De conclusie: er is zorgvuldig, bekwaam en vrij van dubbele belangen gehandeld in deze aanbesteding. Het klachtenbehandelteam erkent wel dat het beeld heeft kunnen ontstaan van eigenbelang omdat de twee medewerkers in het aanbestedingsteam zaten, ook al zijn er geen aanwijzingen gevonden dat dit invloed heeft gehad op de procedure. Het team heeft daarom de twee klachten voor advies voorgelegd aan de afdeling VIK. VIK heeft aangegeven geen reden te zien om een disciplinair onderzoek in te stellen naar belangenverstrengeling. De aspecten waardoor volgens klagers belangenverstrengeling zou blijken, zijn goed uitlegbaar.

Gelijk
Ook geeft RTL Nieuws aan dat de politie in het verleden meerdere keren niet volgens de geldende regels zou hebben gehandeld bij een aanbesteding. In een antwoord aan de nieuwszender geeft de politie aan dat er in de afgelopen drie jaar 28 zaken van de honderden aanbestedingen voor de kantonrechter zijn gebracht; slechts in één zaak werd de politie verzocht om met de eiser in gesprek te gaan om tot een vergelijk te komen. In alle andere gevallen is de politie volledig in het gelijk gesteld.

2700 aanbestedingen
De politie koopt jaarlijks voor 2,1 miljard euro in en is daarmee één van de grootste inkopende organisaties binnen de overheid. Sinds 2010 zijn er circa 2700 aanbestedingstrajecten geweest. Er is bij de politie geen sprake van een aanbestedingsproject waarbij de gunning als gevolg van een integriteitskwestie is ingetrokken dan wel als gevolg van een rechterlijke uitspraak op basis van integriteitsschendingen nietig is verklaard.

Geen zwerver, maar een plantage ontdekt onder brug in Haarlem

De politie heeft vrijdagmiddag een hennepplantage gevonden onder de Buitenrustbrug in Haarlem, na een melding van het personeel van de brug.

In een technische ruimte onder de brug werd de plantage gevonden. Er bleken 96 planten gekweekt te worden. De kwekerij is door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd. De politie komt graag in contact met mensen die meer informatie hebben. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

'Sturing topkandidaat bij Vitesse na opstappen Slutsky'

In de zoektocht naar een opvolger voor Leonid Slutsky lijkt Vitesse uit te komen bij Edward Sturing. Volgens de Gelderlander is de clubicoon topkandidaat om het stokje van de Rus over te nemen. Slutsky stapte vrijdagavond op na de 3-2 nederlaag tegen sc Heerenveen. Na vijf nederlagen op rij gooide hij direct na de wedstrijd de handdoek in de ring.

Volgens het regionale dagblad vindt spoedberaad plaats bij Vitesse nu Slutsky is opgestapt. Technisch directeur Mohammed Allach laat weten dat er ‘intern beraad’ is om ‘zo snel mogelijk met een oplossing te komen’. Sturing is een bekend gezicht in Arnhem. Hij heeft ervaring met trainen op interim-basis en leidde Vitesse twee jaar geleden nog naar Europees voetbal. Bovendien is hij beschikbaar.

Vorig seizoen maakte Sturing nog deel uit van de technische staf van Vitesse. Slutsky maakte destijds echter geen gebruik van zijn kennis. Sturing besloot vervolgens te kiezen voor een functie in opleiding, zo weet de krant. Het is nog onbekend of de Russen Oleg Yarovinski en Aleksei en Vasili Berezutski aanblijven in Arnhem nu Slutsky zijn taken heeft neergelegd.

"Dit is de eerste keer in mijn carrière dat een club van mij vijf keer op een rij heeft verloren", reageerde Slutsky vrijdag in gesprek met FOX Sports. "Ik heb hard gewerkt, maar ik moet ook aan de club, de spelers en de fans denken. Misschien dat iemand anders de boel er weer bovenop krijgt. Het was een fantastische tijd. Ik bedank de supporters van Vitesse en iedereen bij de club."

Portiers grijpen in bij vechtpartij en worden mishandeld

In een horecagelegenheid aan de Visserstraat in Breda ontstond afgelopen nacht rond 03.30 uur een vechtpartij, nadat iemand tegen een ander was aangelopen. Een toegesnelde portier probeerde de boel te sussen, maar werd vervolgens door een aantal jongeren belaagd en mishandeld. Hierbij kreeg hij een klap in zijn gezicht.

Een tweede portier die vervolgens te hulp schoot, werd vervolgens ook in zijn gezicht geslagen. Uiteindelijk werden de verdachten naar buiten gebracht, waar de politie ze aanhield. Beide portiers deden aangifte. De vijf verdachten, drie 19-jarige mannen en een 20-jarige man uit Breda en een 18-jarige man uit Hank, zijn overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten vast voor verder onderzoek.

Politie zoekt getuigen schietincidenten Rotterdam

In de nacht van vrijdag op zaterdag meldden getuigen dat er op het Weena in Rotterdam geschoten werd. Hierbij zou er een man richting Diergaardesingel zijn gerend. Ook hier werd een knal gehoord. De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen en mensen die filmpjes hebben gemaakt.

Volgens getuigen was er die nacht in het nabijgelegen Groothandelsgebouw een feest. Mensen die dit feest rond drie uur 's nachts hebben verlaten, zouden verrast kunnen zijn door de knallen die even verderop op het Weena klonken. Misschien hebben ze iemand of meerdere personen voorbij zien rennen daarna? In dat geval vraagt de politie hen contac op te nemen met de opsporing van district Stad. Vooral filmpjes van het schieten kunnen helpen om de daders van dit geweld aan te houden en te stoppen aldus de politie. 

De politie heeft al enkele getuigen gesproken. Daaruit blijkt dat één van de betrokkenen richting Diergaardesingel rende. Ook daar is door getuigen een knal gehoord.  Op de Diergaardesingel is een huls gevonden. Er zijn door de politie geen betrokkenen meer gevonden. Zover bekend is niemand gewond geraakt. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Openbaar vervoer in Nederland verbindt zich aan Klimaatakkoord

Het openbaar vervoer vervult een cruciale rol bij het verder verduurzamen van de mobiliteit en het bereikbaar houden van Nederland. Daarom verbindt het openbaar vervoer zich aan het Klimaatakkoord dat gesloten is onder coördinatie van Ed Nijpels.

Vrijdag overhandigden Alexandra van Huffelen - algemeen directeur bij GVB Amsterdam – en Tjalling Smit - directeur Commercie & Ontwikkeling en Lid Raad van Bestuur bij NS in Utrecht namens branchevereniging OV-NL de officiële bevestiging aan Ed Nijpels.

Ed Nijpels: “Het openbaar vervoer in Nederland is een enorm vanzelfsprekende partner in de energie-transitie. De manier waarop zij aan de slag is, is een voorbeeld voor menige sector.”

Alexandra van Huffelen: “Ik teken met veel plezier. We hebben als OV-sector al veel bereikt en zijn aan de slag met nieuwe doelstellingen om Nederland nog bereikbaarder en schoner te maken.”

Tjalling Smit: “We onderstrepen de doelstellingen van het Klimaatakkoord van harte en werken elke dag aan de verdere verduurzaming van Nederland. Duurzame mobiliteit is de schakel tussen wonen, werken, vrije tijd én leefbaarheid.”

Duurzame stappen OV in Nederland
De OV-sector heeft al stappen gezet om het openbaar vervoer te verduurzamen. Treinen, trams en metro’s rijden alleen maar op duurzame energie en ook bussen en veerponten zijn steeds vaker klimaatneutraal. De OV-sector wil bijvoorbeeld ook dat in 2030 alle OV-bussen in Nederland zonder uitstoot rijden. Op die manier wordt een verdere bijdrage geleverd aan het Klimaatakkoord.

Grootschalige investeringen nodig
Niet alle randvoorwaarden om de OV-ambities uit het Klimaatakkoord te realiseren, hebben weerslag gekregen in het uiteindelijke akkoord. Het is nog niet duidelijk hoe de kwaliteit en capaciteit van het openbaar vervoer structureel wordt vergroot om alle ambities waar te maken. De mobiliteitssector heeft hiervoor concrete plannen aangeleverd met het deltaplan van de Mobiliteitsalliantie.

OV-NL
Branchevereniging OV-NL bestaat uit de volgende bedrijven: Arriva, EBS, GVB, HTM, Keolis, NS, Qbuzz, RET en Transdev.

Rutte, Blok en Bijleveld naar NAVO-bijeenkomst in Londen

Minister-president Rutte is samen met minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld van Defensie op dinsdag 3 en woensdag 4 december in Londen voor een bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO. Deze zogeheten NAVO Leaders’ Meeting staat in het teken van de viering van het 70-jarige bestaan van de NAVO.

De bijeenkomst start op 3 december met een ontvangst door Koningin Elizabeth op Buckingham Palace. Op 4 december vindt de werksessie plaats onder leiding van secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. In deze sessie staat de lastenverdeling binnen het bondgenootschap centraal. Daarnaast zal onder meer gesproken worden over de relatie met Rusland en China en over het belang van de trans-Atlantische samenwerking.

En marge van de NAVO Leaders' Meeting vindt op 3 december het NAVO Engages event plaats. Minister-president Rutte neemt samen met minister-president Trudeau van Canada deel aan deze town hall-bijeenkomst, met als titel Innovating The Alliance.

Drive-by shooting in Amsterdam: schoten gelost op 18-jarige voetganger

Een 18-jarige voetganger is vannacht gewond geraakt toen hij vanuit een auto werd beschoten in Amsterdam-Noord. Ook belandde een van de kogels in de roldeur van de brandweerkazerne aan de IJdoornlaan.

Het slachtoffer liep rond 03.15 uur met een ander over de Dijkmanshuizenstraat, toen er vanuit een auto meerdere schoten op hem werden gelost. Hij werd daarbij door een of meerdere kogels geraakt. De auto is doorgereden. Hulpdiensten hebben de man behandeld en overgebracht naar een ziekenhuis. Hij is buiten levensgevaar, aldus de politie.

Roldeur brandweerkazerne
Op straat troffen agenten meerdere kogelhulzen aan. Nadere inspectie leerde dat een van de kogels door de roldeur van de brandweerkazerne is gegaan. Een speurhondengeleider met speurhond kwam ter plaatse om te zoeken naar sporen. De politie heeft urenlang onderzoek verricht en is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Fridays For Future - diverse klimaatacties

Vandaag vonden er verspreid door heel Nederland acties voor het klimaat plaats, nadat gisteren het Europees Parlement al de klimaatnoodtoestand uitriep. Dit keer is er gekozen voor veel lokale acties, om zoveel mogelijk mensen over te halen mee te doen en om ook zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. FOK! nam een kijkje bij een aantal verschillende acties. 

Update 30-11 09:06 uur
Volgens dit artikel van het Europees Parlement zouden klimaatprotesten hét verschil hebben gemaakt. Bijna zes op de tien Europeanen zouden ervan overtuigd zijn dat deze protesten een direct effect hebben op het beleid op nationaal en Europees niveau. Zegt u het maar: maken protesten zoals hieronder beschreven daadwerkelijk verschil? Of vraag ik nu naar de bekende weg? 

Haarlem
Hier vond om 11 uur een flyeractie plaats op het Menno Simonszplein.  Een handjevol klimaatfanaten stond op de parkeerplaats, waarbij er gejoeld werd als er weer een auto het terrein op kwam rijden. Ook werden de bekende klimaatleuzen geroepen. Verder viel er hier niet veel te beleven dus gauw door naar de volgende actie. 

Fridays for Future - Haarlem  (Foto: FOK!)
Fridays for Future - Haarlem (Foto: FOK!)Fridays for Future - Haarlem  (Foto: FOK!)
Fridays for Future - Haarlem (Foto: FOK!)Fridays for Future - Haarlem  (Foto: FOK!)
Fridays for Future - Haarlem (Foto: FOK!)Fridays for Future - Haarlem  (Foto: FOK!)
Fridays for Future - Haarlem (Foto: FOK!)

Hoorn
Hier zou  om 14:00 uur een stille mars  en een 'die-in' bij de Rode Steen, het monument voor Jan Pieterszoon Coen, plaatsvinden om de klimaatslachtoffers te herdenken. Omdat er in Haarlem zo weinig te beleven viel was ik hier veel te vroeg. Gestaag druppelden de deelnemers binnen, maar ook hier bleken er uiteindelijk maar een handvol mensen op te komen dagen, ondanks de dappere poging van één van de initiatiefnemers om nog wat passanten te ronselen. 

Rond kwart over twee kwam de groep dan toch in actie en gingen er meerdere mensen op de grond liggen, terwijl er twee al trommelend een rondje rondom het monument en de 'slachtoffers'  liepen. Dat was voor mij het sein om te vertrekken en met tranen van het lachen in m'n ogen ben ik richting het station gelopen om door te gaan naar Utrecht. In de hoop dat daar wel een fatsoenlijke actie op poten was gezet. 

Utrecht
Ook hier vond een mars plaats, die om 16:30 van start zou gaan  op het Vredenburgplein. Bij aankomst was het nog redelijk rustig, maar rond 16:30 stroomde de boel snel vol. Het begon al goed, want de organisatie had kennelijk niet op de markt gerekend, waardoor ze zich moesten verplaatsen naar het straatdeel van de markt. Hierdoor ontstond er een kleine opstopping waarbij een van de passanten geërgerd opmerkte 'ze denken hier iets mee te bereiken, maar ze bereiken helemaal niets!'. 

Na een korte toespraak ging de stoet op weg. De opkomst hier was wel van redelijke omvang en rijkelijk voorzien van (geplastificeerde) protestborden en glazen potjes met waxinelichtjes. Nog geen honderd meter onderweg klonken er sirenes achter ons en kon de de hele meute zich gehaast naar de kant spoeden want er moest een politieauto langs. Zo zie je maar weer .... Voor een echte noodtoestand gaat zelfs het klimaat aan de kant! Aangezien dit toch wel meteen het hoogtepunt van deze bijeenkomst was, heb ik hierna m'n biezen gepakt om naar de laatste demonstratie van vandaag te gaan. 

Fridays for Future - Utrecht  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Utrecht (Foto: FOK! )Fridays for Future - Utrecht  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Utrecht (Foto: FOK! )Fridays for Future - Utrecht  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Utrecht (Foto: FOK! )Fridays for Future - Utrecht  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Utrecht (Foto: FOK! )

Amsterdam
We eindigen in Amsterdam, waar om 19:00 uur op de Dam een lichtjesmars georganiseerd werd, en er een minuut stilte in acht werd genomen voor de klimaatslachtoffers. Hier was de opkomst redelijk indrukwekkend te noemen, hoewel even voor de aanvang van de demonstratie een streetdancer meer publiek leek te trekken dan de klimaatactie.

Voorafgaand aan de minuut stilte en de mars sprak 'Puck' de aanwezige mensenmassa toe; ze werd met luid gejuich en applaus bejubeld. Het leek de Nederlandse Greta Thunberg wel, zo gepassioneerd stond ze, vrijwel uit haar hoofd, te speechen voor de mensenmassa. De video's hiervan houden jullie tegoed tot ik thuis ben, voor nu enkel een paar foto's. 

Update 21:41 uur
Bij deze ook de video's

Fridays for Future - Amsterdam  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Amsterdam (Foto: FOK! )Fridays for Future - Amsterdam  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Amsterdam (Foto: FOK! )Fridays for Future - Amsterdam  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Amsterdam (Foto: FOK! )Fridays for Future - Amsterdam  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Amsterdam (Foto: FOK! )Fridays for Future - Amsterdam  (Foto: FOK! )
Fridays for Future - Amsterdam (Foto: FOK! )

Europeanen zien klimaatverandering als belangrijkste prioriteit

De strijd tegen klimaatverandering en het behoud van ons milieu, de oceanen en biodiversiteit, zou de belangrijkste prioriteit moeten zijn van het Europees Parlement (EP). Aldus ondervraagden in een nieuwe Eurobarometerenquete die in opdracht van het Europees Parlement werd uitgevoerd in oktober 2019. Klimaatverandering was al een van de meest belangrijke redenen om te gaan stemmen in de Europese verkiezingen afgelopen mei, vooral voor jongeren. Voor de eerste keer zet nu een meerderheid van alle Europese burgers klimaatverandering boven aan de prioriteitenlijst.

In totaal wijst 32 % van de Europeanen de strijd tegen klimaatverandering en het behoud van het milieu aan als belangrijkste kwestie voor Europarlementariërs om aan te pakken. Het is het meest genoemde onderwerp in 11 lidstaten, met name in Zweden (62 %), Denemarken (50 %) en Nederland (46%).

De enquête vroeg ook wat het meest urgente onderwerp is binnen het milieudomein. Een absolute meerderheid van de Europeanen (52 %) gelooft dat dat klimaatverandering is, gevolgd door luchtvervuiling (35 %), vervuiling van de zee (31 %), ontbossing en de groeiende afvalberg (beide 28 %).

Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli, die maandag aanwezig zal zijn bij de opening van de VN COP 25 klimaatconferentie in Madrid zegt hierover: “Het is duidelijk dat Europese burgers willen dat de EU iets doet aan klimaatverandering. Gisteren in Straatsburg heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin de noodtoestand wordt uitgeroepen voor het klimaat en het milieu, in Europa en wereldwijd. We luisteren naar onze burgers en benadrukken de noodzaak om woorden om te zetten in actie.”

Klimaatprotesten maken het verschil
Het afgelopen jaar hebben miljoenen mensen in Europa en in de rest van de wereld deelgenomen aan klimaatdemonstraties die waren geïnitieerd door jongeren.

De nieuwe Eurobarometerenquête wijst uit dat bijna zes op de tien Europeanen ervan overtuigd zijn dat deze protesten een direct effect hebben op het beleid op nationaal en Europees niveau.

Ieren (74 %), Zweden (72 %) en Cyprioten (70 %) zijn er het meest van overtuigd dat de protesten zullen leiden tot directe maatregelen, tegenover 42% van de Tsjechen en 40 % van de Britten.

Achtergrond
Sinds 1973 meet de Eurobarometer de meningen en de verwachtingen over de EU van de Europese burgers. Kantar verzamelde de gegevens voor deze Eurobarometer en het veldwerk werd uitgevoerd tussen 8 en 22 oktober 2019 in alle 28 lidstaten. Een steekproef van 27.607 representatieve respondenten boven de 15 jaar zijn face-to-face geïnterviewd voor het rapport. De gegevens en het volledige rapport worden gepubliceerd op 10 december 2019.

Drie kopschoppers Gorinchem langer vast

Drie verdachten die deze week zijn aangehouden in verband met een mishandelingszaak in Gorinchem blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag besloten. Het betreft twee jongens van 15 en één jongen van 14 jaar oud. De jongens zitten in ieder geval nog minimaal 14 dagen vast. Twee andere verdachten zijn geschorst onder voorwaarden.

Openlijke geweldpleging
Vrijdagmiddag 15 november 2019 hebben er drie verschillende vechtpartijen plaatsgevonden in het Gijsbert van Andelpark te Gorinchem. Bij één van de vechtpartijen is er door diverse personen fors geweld gebruikt tegen het slachtoffer. Verschillende omstanders hebben deze gebeurtenis gefilmd, de beelden verspreidden zich al snel over de diverse (sociale) mediakanalen.

Twee dagen later vond er in Gorinchem weer een vechtpartij plaats. Hierbij is een ander slachtoffer door twee personen mishandeld. Het vermoeden rees al snel dat deze zaken verband hielden met elkaar. Uit politieonderzoek bleek dit ook daadwerkelijk het geval. Daarnaast bleek dat er een week eerder ook twee vechtpartijen hebben plaatsgevonden, op 8 en 12 november.

Na uitgebreide analyse van de beschikbare beelden en aanvullend onderzoek naar de verschillende mishandelingen heeft de politie deze week vijf jongens aangehouden. Alle vijf betrokkenen zijn voorgeleid aan de rechter commissaris en worden verdacht van openlijke geweldpleging. Twee van hen worden verdacht van poging doodslag, met betrekking tot de vechtpartij op vrijdagmiddag waarbij het slachtoffer meerdere malen in de richting van zijn hoofd en tegen het lichaam is geschopt en geslagen. Daarnaast wordt één van de jongens verdacht van het bedreigen van een leeftijdsgenote met een mes, in relatie tot diezelfde vechtpartij van 15 november.

Voorwaarden
De drie verdachten die nu nog vast zitten wordt verweten dat zij het grootste aandeel hebben gehad in de openlijke geweldpleging. De verdachten die vandaag op vrije voeten zijn gesteld, twee jongens van 15 en 16 jaar, blijven verdachte in dit onderzoek. Zij zijn geschorst onder een aantal voorwaarden waaronder de verplichting om naar school te gaan en een contactverbod met betrekking tot de medeverdachten.

De politie en het Openbaar Ministerie sluiten meerderde aanhoudingen niet uit en benadrukken dat zij blijven optreden tegen vechtpartijen.

Nieuwe NS-dienstregeling gaat in op 15 december

Zondag 15 december start NS de dienstregeling 2020. De 1,3 miljoen dagelijkse treinreizigers kunnen te maken krijgen met andere vertrek- en aankomsttijden. Meer dan 50.000 reizigers krijgen een kortere reistijd, terwijl iets minder dan 5.000 reizigers een langere reistijd krijgen. Voor 95% van de reizigers verandert de reis nauwelijks. Voor Sprinterreizigers uit Noord-Nederland wordt de reistijd korter. Met name in Midden-Nederland kan NS meer treinen gaan rijden. In de Randstad zijn een aantal drukke spitstrajecten inmiddels vol, waardoor de dienstregeling hier dit jaar niet uitgebreid kan worden. Reizigers kunnen hun nieuwe treintijden nu al checken. De NS reisplanner is volledig bijgewerkt.

Noord-Nederland: sneller voor Sprinterreizigers
NS verbetert de bereikbaarheid van Noord-Nederland de komende jaren stapsgewijs. 2020 is daarvoor een tussenstap. Friese Sprinterreizigers zijn, door de nieuwe snellere Sprinter, 1 tot 4 minuten eerder op bestemming. Door de verbeterde overstap in Meppel, zijn zij 7 minuten sneller in Zwolle en zelfs een kwartier sneller in de Randstad. Nadeel hiervan is wel dat de overstap tussen de Friese en Gronings-Drentse Sprinters voor een kleine groep reizigers langer wordt. Groningse en Drentse Sprinterreizigers zijn door de nieuwe Sprinter 1 tot 4 minuten sneller in Zwolle.

Midden Nederland: vaker tussen Utrecht, Amersfoort, Harderwijk
Tussen Amersfoort en Utrecht verhogen we het aantal Intercity’s van 4 naar 6 per uur. Hierdoor kunnen we de kans op een zitplaats voor het groeiende aantal reizigers op deze lijn verhogen. In de spits gaat NS meer treinen rijden tussen Harderwijk, Nijkerk en Amersfoort: in de ochtend 4 naar Amersfoort en in de avond 4 naar Harderwijk. Reizigers zijn hiermee 10 minuten eerder op bestemming. Deze extra spitstreinen geven in Amersfoort een goede aansluitingen op de Intercity’s richting Utrecht Centraal en Schiphol Airport, waardoor de verbinding hier tot een halfuur korter kan worden.

Uitbreiding strandtrein Zandvoort aan Zee
In de zomerperiode van juni, juli en augustus breidt NS het aantal treinen naar Zandvoort aan Zee uit van 4 naar 6 treinen per uur. In de andere maanden blijft dat 2. Zo wil NS grote aantallen zonliefhebbers naar het strand kunnen brengen. De twee reguliere Sprinters rijden vanaf Amsterdam Centraal. De vier extra strandtreinen rijden tussen Haarlem en Zandvoort met goede aansluitingen in Haarlem.

Intercity Dordrecht - Brabant
De Intercityverbinding tussen Dordrecht en Eindhoven keert terug en gaat 4 keer per dag rijden. Deze aanpassing is van belang omdat de trein van Den Haag naar Eindhoven niet meer in Dordrecht stopt. Deze rijdt sinds vorig jaar via de snellere HSL.

Nieuwe Stationsnamen
Drie stations wijzigen per 15 december van naam. Delft Zuid wordt Delft Campus, Amersfoort wordt Amersfoort Centraal en Eindhoven wijzigt in Eindhoven Centraal.

Een volledig overzicht van wijzigingen in de dienstregeling 2020 is te vinden op ns.nl/dienstregeling2020

4 arrestaties na autodiefstal met geweld

De politie hield zaterdagochtend 30 november 2019 rond 05:45 uur op de A58 met getrokken vuurwapen vier mannen in een gestolen auto aan. De auto zou onder bedreiging van wapens in Hoogerheide gestolen zijn.

De politie ontving zaterdagochtend 30 november rond 04:30 uur een melding van een overval in Hoogerheide. Mannen zouden onder bedreiging van wapens een auto gestolen hebben. Agenten stelden onmiddellijk een buurtonderzoek in en dat leidde naar vier mannen in de gestolen auto op een parkeerplaats langs de A58.

Agenten hielden met getrokken vuurwapens de vier inzittenden aan. Er is niet geschoten. Bij de arrestatie zijn geen wapens aangetroffen. De vier verdachten komen uit Nijmegen. Ze zijn 20 jaar en een verdachte is minderjarig (17). Ze zitten vast voor nader onderzoek. 

Hudson's Bay moet vestigingen in Amsterdam en Breda na 1 januari 2020 openhouden

Hudson’s Bay heeft in september 2019 aangekondigd haar vestigingen in Nederland, die verliesgevend zijn, te sluiten. Hudson’s Bay had zich in de huurovereenkomst tegenover de verhuurder van haar vestigingen in de Kalverpassage te Amsterdam en de Barones te Breda verplicht om deze winkels in ieder geval tot 31 augustus 2022 respectievelijk 2021 te blijven exploiteren. Hudson’s Bay wordt nu door de rechter gedwongen dat ook daadwerkelijk te doen.

Kort geding
De verhuurder van deze vestigingen heeft in kort geding onder meer gevorderd dat Hudson’s Bay op straffe van een dwangsom wordt veroordeeld daadwerkelijk tot de genoemde einddata de exploitatie voort te zetten. De kantonrechter heeft die vordering bij vonnis van 5 november 2019 toegewezen en het gerechtshof Amsterdam heeft dat vonnis op 26 november 2019 bekrachtigd.

Geen overleg
Het hof heeft overwogen dat niet alleen de verhuurder maar ook de andere winkeliers in de beide winkelcentra er groot belang bij hebben dat de winkels open blijven om de toeloop in de winkelcentra te handhaven. Het hof rekent Hudson’s Bay aan dat zij geen overleg met haar verhuurder heeft gevoerd, terwijl daarop in een eerder vonnis uit mei 2019 al door de kantonrechter was aangedrongen. Hudson’s Bay heeft hiervoor geen goede verklaring gegeven.

Verhuurder niet betrokken bij regeling
Hudson’s Bay heeft weliswaar inmiddels met andere partijen, waaronder werknemers, een regeling getroffen, maar zij had de verhuurder daarbij moeten betrekken. Dat door deze veroordeling tot exploitatie het akkoord met die andere partijen niet kan worden nagekomen is volgens het hof door Hudson’s Bay niet aannemelijk gemaakt.

FOK! Wat een weer: koude nachten

Welkom!

De regens hebben we voorlopig achter ons gelaten. Een hogedrukgebied is de komende tijd bepalend voor ons weer. Gisteren vielen er nog wat lichte buien, maar die mochten eigenlijk al geen naam meer hebben. Ook de zon brak er na een sombere week weer geregeld door. Het was wel frisser dan de afgelopen tijd met maxima van een graad of 8.

Vandaag schijnt de zon geregeld en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het wordt ongeveer 7 graden en er staat niet veel wind.

De komende dagen zijn vooral de nachten frist te noemen. De minima liggen iets onder nul, zodat er plaatselijk kans is op gladheid. 

Op zondag is er vrij veel bewolking en is het zelfs echt koud te noemen met maxima van hooguit 3 graden. De dagen daarna breekt de zon er weer wat vaker door en loopt het kwik weer iets hoger op.

Fijn weekend!  

Op de foto zien we een fraaie mistkraag in het bos. Erwin Klein trok er op uit en maakte onlangs deze prachtige foto. 

Meer weer op FOK!

Het bos met mist (Foto: Erwin Klein)
Een schitterende foto vanuit het bos in de omgeving van Lochem met een mistkraag er vooruit. (Foto:Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Baansprinters vernederen Duitsers in Hong Kong

De Nederlandse baansprinters hebben tijdens de World Cup in Hong Kong weer eens snoeihard uitgehaald. In de kwalificaties en eerste ronde stond er totaal geen maat op de wereldkampioenen, waarna Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg in de finale met 42,271 seconden de Duitsers vernederden (43,436). Frankrijk versloeg Nieuw-Zeeland in de strijd om het brons.

Steffie van der Peet en Kyra Lamberink plaatsten zich met de achtste tijd in de kwalificaties nog net voor de eerste ronde, maar daarin sneuvelden ze tegen Li Junhong en Zhong Tianshi uit China. Dat duo verloor de finale uiteindelijk van Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland, terwijl het commerciële Chinese team van Zhang Linyin en Zhuang Wei de strijd om de derde plek won van Marlena Karwacka en Urszula Los uit Polen.

De finale van de ploegenachtervolging bij de mannen was spannend: Nieuw-Zeeland had drie kilometer lang de leiding, maar de Duitsers denderden er in de laatste kilometer nog voorbij en wonnen. Zwitserland pakte de derde plek door Italië in een eveneens prima duel klop te geven.

Bij de vrouwen ging de winst naar Nieuw-Zeeland, dat een achterstand tegen België wegpoetste. De verrassend sterke Belgische dames konden het niet meer bijbenen en moesten genoegen nemen met zilver, maar wel in een Belgisch record. In het duel om brons pakte Zuid-Korea een grote voorsprong op Duitsland, waarna de Koreanen bijna volledig instortten. Bijna, want ze hielden precíes stand en pakten een hele mooie derde plek.

Bottas ook in tweede training de snelste, Verstappen 5e

Valtteri Bottas heeft op de vrijdag voor de Grand Prix van Abu Dhabi ook de tweede vrije training als snelste afgesloten. De Finse Mercedes-coureur was op het circuit in de woestijn drie tienden sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton.

In het eerste deel van de training, waarin de toppers op mediumbanden reden, was Max Verstappen de snelste. Na het ondergaan van de zon werden de softs onder de auto's geschroefd en al snel noteerde Bottas de uiteindelijk snelste tijd van iedereen.

Hamilton kwam nog het dichtst in de buurt van de Fin, Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Sebastian Vettel nestelden zich tussen de Mercedessen en de Red Bulls van Verstappen en Alexander Albon.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Pos.  Rijder Team Tijd Ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:36.256 29
2.   L. Hamilton Mercedes 1:36.566 33
3.   C. Leclerc Ferrari 1:36.642 30
4.   S. Vettel Ferrari 1:36.691 28
5.   M. Verstappen Red Bull 1:36.807 30
6.   A. Albon Red Bull 1:37.288 30
7.   R. Grosjean Haas 1:37.601 17
8.   S. Pérez Racing Point 1:37.637 32
9.   D. Kvyat Toro Rosso 1:37.651 34
10.   P. Gasly Toro Rosso 1:37.770 36
11.   C. Sainz Jr. McLaren 1:37.834 32
12.   L. Norris McLaren 1:37.918 32
13.   L. Stroll Racing Point 1:37.985 32
14.   K. Magnussen Haas 1:38.080 31
15.   N. Hulkenberg Renault 1:38.122 29
16.   D. Ricciardo Renault 1:38.400 26
17.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:38.415 30
18.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:38.464 32
19.   G. Russell Williams 1:39.512 32
20.   R. Kubica Williams 1:40.455 32

Noren halen genadeloos uit op noordse combinatie

In het Finse Ruka is ook het World Cup-seizoen op de noordse combinatie geopend, waardoor het alleen nog wachten is op het bobsleeën en het skeleton. In het hoge Finse noorden stond de eerste van drie etappes op het programma in de Ruka Triple, met slechts vijf kilometer langlaufen in plaats van de gebruikelijke tien.

Het schansspringen beloofde veel goeds voor de Noren, maar niet echt voor de neutrale kijker. World Cup-kampioen Jarl Magnus Riiber zette een topsprong neer en pakte gelijk 28 seconden voorsprong op landgenoot Espen Bjørnstad. De ogen waren echter ook grotendeels gericht op de pas 19-jarige Jens Lurås Oftebro: de opvolger van de ook nog maar 22-jarige Riiber lijkt al klaar te staan en met een daverende sprong pakte hij plek drie.

Oftebro mocht 62 seconden na Riiber vertrekken aan zijn vijf kilometer, maar had wel 43 seconden voorsprong op de naaste achtervolgers: Martin Fritz uit Oostenrijk, de Noor Jørgen Gråbak en de Duitser Manuel Faisst. Riiber werd voorin geen moment bedreigd, de tweede plek van Bjørnstad kwam ook niet in gevaar en de wat podiumplaatsen betreft vrij saaie wedstrijd leverde Oftebro een heel mooi eerste World Cup-podium op, terwijl Gråbak het Noorse feestje met plek vier completeerde.

Zaterdag staat er tien kilometer op het programma, met de start om 14.00 uur. Om 08.30 uur begint het schansspringen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.