FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 november 2019

NFL: Heerlijke kraker 49ers en Seahawks pas in overtime beslist

In de NFL hebben de San Francisco 49ers (8-0) en de Seattle Seahawks (7-2) een heerlijke wedstrijd afgeleverd tijdens Monday Night Football. De twee topploegen vochten tot het laatst en pas in overtime werd het beslist.

De 49ers kwamen op voorsprong dankzij een 43-yard field goal van Chase McLaughlin, waarna quarterback Jimmy Garoppolo met een 10-yard pass Kendrick Bourne naar de endzone stuurde voor een touchdown. Een fumble return leverde Jadeveon Clowney in het tweede kwart een touchdown op voor de Seahawks, die in het derde kwart nog harder toesloegen.

Een 3-yard pass van de prima spelende Russell Wilson bracht Jacob Hollister over de lijn, Chris Carson tekende kort daarop met een 1-yard run zelfs voor 10-21. Vroeg in het vierde kwart kwamen de 49ers in de buurt dankzij een 12-yard fumble return van DeForest Buckner, waarna Garoppolo combineerde met Bourne om de 2-point conversion te maken: 18-21.

McLaughlin trapte vanaf 39 yards raak, Seahawks-kicker Jason Myers deed dat vanaf 46 yards en in de allerlaatste seconden stond de druk vol op McLaughlin. De rookie was pas afgelopen week gecontracteerd om een blessure op te vangen, maar vanaf 47 yards hield hij het hoofd koel en bracht hij de thuisploeg naar overtime.

Daarin ging het echter fout: McLaughlin kon de wedstrijd van 42 yards beslissen, maar raakte de bal volledig verkeerd. Een reeks gemiste interceptions van de Seahawks leek de thuisploeg te redden, maar Seattle nam het over en vanaf 42 yards trapte Myers dan eindelijk de winnende field goal binnen: 24-27 en de eerste nederlaag was een feit voor San Francisco.

49ers - Seahawks (Bron: YouTube)

Nederlands zilver en brons op WK para-atletiek

Op het wereldkampioenschap para-atletiek in Dubai heeft Nederland ook dinsdag weer in de prijzenpot kunnen grijpen. Er was zowel zilver als brons voor de Nederlandse ploeg en wel op hetzelfde onderdeel: de klasse T64 bij de vrouwen, voor atletes met een onderbeenprothese.

Het goud ging in 12,86 seconden naar de Duitse Irmgard Bensusan, die wegens een verlamming - maar geen prothese - onder haar rechterknie uitkomt als T44-atlete. T64-wereldrecordhoudster Marlene van Gansewinkel pakte in 12,96 het zilver, voor de 13,04 van landgenote Kimberly Alkemade. Met 13,33 eindigde Fleur Jong als zevende.

Van Gansewinkel won een dag eerder nog zilver bij het versprongen en eindigde op de 200 meter als derde, maar werd gediskwalificeerd. WK-debutante Alkemade pakte op die afstand het zilver.

In de T63-klasse werd Fleur Schouten met 3,96 meter zesde in het verspringen, een kleine meter achter de Australische winnares Vanessa Low (4,68m).

Penalty's helpen Oranje Leeuwinnen op weg na verrassende achterstand

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdag in GelreDome met 4-1 gewonnen van Slovenië. Het elftal van bondscoach Sarina Wiegman zet daarmee een belangrijke stap richting kwalificatie voor het EK van 2021. De overwinning leek in de beginfase ver weg, toen de Slovenen brutaal de leiding namen. Door twee benutte strafschoppen van Sherida Spitse en een dubbelslag van Vivianne Miedema kwam de ruime zege alsnog tot stand.

De regerend Europees kampioen begon stroef aan de wedstrijd en dwong ook nauwelijks kansen af. Het stug spelende Slovenië leunde op de solide defensie en loerde op ruimte achter de defensie van Nederland. Na een halfuur spelen had deze speelwijze succes, want een door iedereen gemiste vrije trap kwam uiteindelijk bij Kaja Erzen terecht, die Sari van Veenendaal van dichtbij kansloos liet met een kopbal.

De Sloveense euforie was van korte duur, want drie minuten later gaf het scorebord in Arnhem alweer 1-1 aan. Jackie Groenen werd in het strafschopgebied onderuit gehaald en de toegekende penalty was een prooi voor recordinternational Spitse, die nu op 175 caps staat. Na rust was het duidelijk dat de Oranje Leeuwinnen de overhand hadden, al moest de alerte Groenen nog een bal van de lijn halen. Zeven minuten na de hervatting werd Miedema gevloerd in de ‘zestien’ en weer faalde Spitse niet vanaf elf meter.

De overwinning van Nederland kwam daarna niet meer in gevaar. Topscorer aller tijden Miedema kopte na bijna een uur spelen raak vanuit een corner en verdubbelde haar aantal twintig minuten voor tijd na goed voorbereidend werk van Desiree van Lunteren vanaf de rechterkant. Lineth Beerensteyn kwam in de slotfase nog binnen de lijnen voor de moegestreden Shanice van de Sanden. Groenen raakte nog op fraaie wijze de lat met een keihard schot, maar het bleef uiteindelijk bij het kwartet aan treffers van de formatie van Wiegman. De Oranjevrouwen, vrijdag met 0-8 te sterk voor Turkije, staan op achttien punten uit zes wedstrijden, waardoor kwalificatie voor het EK van 2021 in Engeland een kwestie van tijd lijkt te zijn.

Meer bekend over voertuigen moord Derk Wiersum

De drie voertuigen die zijn gebruikt bij het observeren van de vermoorde advocaat Derk Wiersum, zijn allemaal eerder gestolen. Eén van de voertuigen, Volkswagen Transporter, werd gebruikt voor vervoer van invaliden en werd in het Limburgse Brunssum gestolen. De auto is teruggevonden met een lekke band in Amsterdam.

Dat heeft de politie bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Naast de Volkswagen Transporter gaat het ook om een Opel Combo en een Renault Mégane. 'We hebben de afgelopen weken enorm veel tijd gestoken in minutieus traceren van wie de auto's waren en wat ze daar deden', zegt een politiewoordvoerder.

Combo als vluchtauto
De witte bestelbus Opel Combo, die tussen 11 en 12 juni in Rotterdam is gestolen, is de auto die op 18 september werd gebruikt als vluchtauto door de schutter. De auto werd een dag voor de moord voor het eerst gezien vlakbij de woning van Wiersum in Buitenveldert. Op de dag van de moord, zaten er twee personen in de auto, denkt de politie. De auto werd teruggevonden in Almere.

Op de dag van de moord hebben de daders vermoedelijk ruim een uur in de Combo op een parkeerplaats gewacht tot Wiersum zijn huis verliet om naar zijn werk te gaan.

Transporter lekke band
Maar volgens de politie wilden de schutters aanvankelijk niet de Combo, maar de Volkswagen Transporter gebruiken als vluchtauto. Deze Transporter werd twee dagen voor de moord gezien in de wijk. Hij is vijf dagen na de moord teruggevonden in een parkeergarage aan de Hoptille in Zuidoost. Opvallend detail: de auto had een lekke band.

'We denken dat die schade is opgelopen ergens tijdens de verkenning bij het huis van Wiersum. We vermoeden dat de daders het te riskant vonden om die band te laten verwisselen of repareren, of dat ze het simpelweg niet zelf konden. Daarom zijn ze noodgedwongen geswitcht naar de Combo.'

Uit onderzoek blijkt dat de Transporter - die werd gebruikt voor vervoer van invaliden en ouderen - in de nacht van 4 op 5 september is gestolen in het Limburgse Brunssum. Er lag rolstoel in de auto en een invalidenkaart achter de voorruit. Die kaart is teruggevonden in Hoensbroek. De rolstoel werd veel verder weg teruggevonden: vlakbij Utrecht.

Mégane uitgebrand
De politie vermoedt ook dat de Renault Mégane een rol heeft gespeeld bij de verkenning. De auto - die van 24 op 25 juni werd gestolen in Nieuwegein - werd acht dagen na de moord uitgebrand teruggevonden in Voorburg bij Den Haag. Tussen 23 en 30 augustus werd de auto enkele keren gespot in Buitenveldert, niet ver van het huis van Wiersum.

De politie roept mensen op die meer informatie over de drie gestolen auto's hebben, informatie door te geven. Voor betrokkenheid bij de moord op Wiersum zit tot nu toe één verdachte vast. Wiersum stond Nabil B. bij die als kroongetuige optreedt in het strafproces tegen drugsverdachte Ridouan Taghi.

In Duitsland gestolen auto onderschept bij Amersfoort

De politie heeft maandag 11 november op de A28 bij Amersfoort een 24-jarige inwoner uit Zoetermeer aangehouden als verdachte van heling cq. diefstal van een personenauto in Duitsland en witwassen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kregen rond 22.00 uur via de meldkamer te horen dat er een auto op de A1 reed die in Duitsland als gestolen stond geregistreerd. De auto had een hit gegenereerd via het ANPR-systeem (Automatic NumberPlate Registration). De agenten namen positie in op de A1 ter hoogte van het knooppunt Hoevelaken.

Verborgen ruimte
Het wachten werd beloond want al vrij snel zagen de agenten de auto voorbij rijden. De betrokken auto werd aan de kant gezet en gecontroleerd. Al snel werd duidelijk dat het inderdaad de auto betrof die als gestolen stond gesignaleerd. De 24-jarige bestuurder uit Zoetermeer werd als verdachte aangehouden. Bij nadere inspectie van de auto troffen de agenten een verborgen ruimte aan met bijna 16.000 euro in contanten. Deze afgeschermde ruimte is geen voorziening die standaard in de auto aanwezig is. Deze ruimte is achteraf op professionele wijze ingebouwd en heeft normaal geen ander doel dan het onttrekken van voorwerpen aan het ambtelijk toezicht. De verdachte had geen aannemelijke verklaring voor het geld in de auto en daarom wordt de man ook verdacht van witwassen.

In beslag genomen
De auto en het geld zijn in beslag genomen. Politie Amersfoort stelt een nader onderzoek in.

'Dure Strootman mag vertrekken en krijgt er nog een optie bij'

Kevin Strootman staat in de belangstelling van Fiorentina, zo meldt La Repubblica. De middenvelder mag naar verluidt vertrekken bij Olympique Marseille en de Italiaanse club zou erover nadenken de Oranje-international te huren. Eerder werd de 29-jarige Strootman al gelinkt aan onder meer AC Milan en Internazionale.

Strootman, die tot medio 2023 vastligt in Frankrijk, hoeft bij Marseille geen rekening meer te houden met veel speelminuten. De Nederlander geldt momenteel als reserve bij de Franse club, die volgens de Italiaanse krant en ook L'Équipe openstaat voor een verhuur. Marseille heeft voldoende middenvelders en zou graag enkele spelers willen lozen, zo klinkt het.

L'Équipe wist te melden dat het miljoenensalaris van Strootman zwaar op de begroting drukt van Marseille, zeker nu de club dit seizoen geen inkomsten heeft uit Europees voetbal. De 45-voudig international kwam dit seizoen vaak aan spelen toe bij de huidige nummer twee van de Ligue 1, maar moest bij de laatste twee wedstrijden genoegen nemen met een rol als invaller.

Trainer André Villas-Boas gaf bij deze wedstrijden de voorkeur aan onder anderen Boubacar Kamara, waardoor de rol van Strootman lijkt uitgespeeld. Een terugkeer naar Italië lijkt momenteel een realistisch scenario

De routinier was eerder vijf jaar actief voor AS Roma en speelde in totaal 131 wedstrijden voor de club uit de Italiaanse hoofdstad.

Federer herstelt zich van verrassend verlies op ATP Finals

Roger Federer heeft zijn tweede tweede wedstrijd op de ATP Finals in Londen gewonnen. Na zijn verlies tegen de Oostenrijker Dominic Thiem won hij dinsdag wel. De Zwitser versloeg de Italiaan Matteo Berrettini in twee sets: 7-6 en 6-3.

Federer en Berrettini waren in de eerste set aan elkaar gewaagd. Het eerste breakpoint én tevens setpoint viel pas in de twaalfde game in het voordeel van Federer, maar benutte dat niet. In de tiebreak sloeg de Zwitser alsnog toe. In de tweede set was Federer de bovenliggende partij. De Italiaan leverde zijn service in en kwam er vervolgens niet meer aan te pas.

Stand groep Borg
1. Novak Djokovic (Servië, 2) 1-2 (2-0)
2. Dominic Thiem (Oostenrijk, 5) 1-2 (2-0)
3. Roger Federer (Zwitserland, 3) 2-2 (2-2)
4. Matteo Berrettini (Italië, 8) 2-0 (0-4)

Stand groep Agassi
1. Alexander Zverev (Duitsland, 7) 1-2 (2-0)
2. Stefanos Tsitsipas (Griekenland, 6) 1-2 (2-0)
3. Daniil Medvedev (Rusland, 4) 1-0 (0-2)
4. Rafael Nadal (Spanje, 1) 1-0 (0-2)

Hassan in de race voor titel Atlete van het Jaar

Sifan Hassan is één van de vier genomineerden voor de verkiezing van Atlete van het Jaar. De verkiezing wordt georganiseerd door de internationale atletiekbond World Athletics, voorheen bekend als IAAF.

Naast Hassan zijn verder genomineerd Brigid Kosgei (Kenia), Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica), Dalilah Muhammad (Verenigde Staten) en Yulimar Rojas (Venezuela).

Hassan werd dit jaar wereldkampioen op de 1.500 en 10.000 meter. Verder liep de 26-jarige atlete een wereldrecord op de Engelse mijl en Europese records op de 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Tijdens de Diamond League finale won ze de 1.500 en 5.000 meter.

De winnares wordt op 23 november in Monaco bekendgemaakt.

Mollema is een stiekeme gluiperd

Bauke Mollema is een boefje geweest! De Nederlandse wielrenner wist de Japan Cup onlangs te winnen door medevluchter Michael Woods te foppen.

Mollema en Woods waren samen ontsnapt en zouden onderling uitmaken wie de wedstrijd in Japan zou gaan winnen. Van een eindsprint bleek destijds geen sprake, de Groninger zette aan en Woods was nergens te bekennen in de eindsprint.

Maar dankzij een filmpje van de ploeg van Woods is nu duidelijk waarom de Canadees er niks van bakte tijdens de sprint, hij wist namelijk niet dat hij moest sprinten. De renner van Education First vroeg namelijk aan Mollema hoever het nog was naar de finish. Die antwoordde dat ze 10 kilometer zouden moeten rijden, wat dus inhield dat ze bij het passeren van finishlijn nog een rondje zouden moeten fietsen.

Maar niets was minder waar en toen het duo de eindstreep naderde begon Mollema te sprinten, hij had Woods gefopt. Zo kon de Nederlander vrij simpel als eerste over de finish komen, dit tot groot ongenoegen van Woods. Zijn ploegbaas Jonathan Vaughters was reëel over wat er gebeurd was, Woods moet niet altijd zijn tegenstanders vertrouwen.

De sprint kun op je op 15:10 zien in het filmpje en op 16:10 hoort de ploegleiding wat er gebeurd was.

Mollema is een stiekeme gluiperd (Pro Shots / Action Images)
Mollema is een stiekeme gluiperd (Pro Shots / Action Images)

Napoli-spelers voelen zich bedreigd door eigen ultra's en huren bodyguards in

Het is uitermate onrustig bij Napoli, dat al vijf duels op rij niet heeft gewonnen. De harde kern keert zich steeds nadrukkelijker tegen de spelers.
De fanatieke fans worden daarbij gesteund door de flamboyante voorzitter Aurelio De Laurentiis. Napoli-verdediger Khalidou Koulibaly vindt de situatie zo bedreigend dat hij bodyguards heeft ingehuurd om hem en zijn familie te beschermen.

De resultaten van Napoli zijn al weken slecht en na de 2-1 nederlaag tegen AS Roma vorige week bereikte voorzitter De Laurentiis zijn kookpunt. De preses verplichtte de Napoli-spelers om een week op trainingskamp te gaan, maar die weigerden dat en gingen gewoon naar huis. Ook de ultra's van de club hebben zich ondertussen gemengd in het conflict.

Zo werd bij middenvelder Allan op klaarlichte dag ingebroken, terwijl zijn vrouw en kinderen thuis waren. Er werd niets meegenomen, maar het hele huis werd kort en klein geslagen. "Genoeg! Dit loopt echt uit de hand. Ik verdraag het niet meer", zo reageerde de vrouw van Allan op social media.

In de auto van de vrouw van Napoli-middenvelder Piotr Zielinski werd onlangs eveneens ingebroken.

De spelers van Napoli voelen zich volgens de Corriere dello Sport niet meer veilig in de eigen stad. Koulibaly nam met het inhuren van een bodyguard al maatregelen, terwijl de vrouw van aanvaller Lorenzo Insigne Napels is ontvlucht. Volgens de Italiaanse krant is er sprake van een opstand tegen voorzitter De Laurentiis, die met name geleid zou worden door Allan, Insigne en José Callejón.

BeNeLiga 'een droomidee': "Het doet me denken aan de Brexit"

De BeNeLiga blijft een goed initiatief, stelt Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent en tevens oud-voorzitter van de Pro League. De laatste weken stak het concept van een competitie met Belgische en Nederlandse clubs weer de kop op, met name in Belgische media. De Witte ziet echter nog veel obstakels bij de komst van de BeNeLiga.

De grotere clubs in Belgie en Nederland hebben inmiddels nog een onderzoek in gang gezet om de haalbaarheid van de competitie te bekijken. "Ik denk dat het een bijzonder goed idee is", begint De Witte in De Tribune op Radio 1. "Al doet de BeNeLiga me wel wat denken aan de Brexit. Oké, de vergelijking is misschien wat scheef, maar wel valide qua beeldspraak."

"Want ik denk dat we wel eens heel lang zouden kunnen sukkelen met de uitvoeringsmodaliteiten. Wat zal de UEFA zeggen? Hoe moeten we omgaan met de nationale competities? Wat vindt Binnenlandse Zaken? Als je een meerderheid hebt om een idee te ondersteunen, moet je het ook nog kunnen uitvoeren", aldus De Witte, die de komst van de BeNeLiga niet snel verwacht.

"Voorlopig is een BeNeLiga nog altijd meer een droomidee dan een realistisch idee. Ik ben echt voorstander, maar ik zie nog ongelooflijk veel obstakels." De Witte wijst onder meer op de mediacontracten. Volgens jaar moeten Belgische clubs beslissen over een nieuwe verbintenis tot 2023. De clubs hopen meer geld te vangen dan de 85 miljoen euro bij het huidige contract.

"Ik weet dat we nu aan het begin staan, maar dat er pas echt beslist wordt in maart of april", vervolgt De Witte zijn relaas. "Als we nu al praten over een bepaald bedrag, zijn de limieten al gesteld. We mogen niet te vlug happen. Ik heb wel aan de voorzitter gezegd dat we een bedrag van minimaal 120 miljoen euro moeten vooropstellen."

Zoet reageert voor het eerst uitgebreid op alle commotie

Jeroen Zoet werd zondag gepasseerd voor de uitwedstrijd van PSV tegen Willem II (2-1). De doelman werd in de tweede helft zelfs niet meer gebruikt als reservespeler. Zoet nam zelfs plaats in de spelersbus, wat trainer Mark van Bommel op de nodige kritiek kwam te staan. De sluitpost van PSV reageert vanuit het trainingskamp van het Nederlands elftal in Zeist voor het eerst op het turbulente weekeinde.

"Ik heb een aardig tikkie gehad, dat spreekt voor zich", laat Zoet weten aan De Telegraaf. De doelman wil het incident echter niet groter maken dan het daadwerkelijk is. "PSV heeft zijn excuses aangeboden, die heb ik aanvaard. Ik weet wat ik moet doen: keihard knokken om m'n plek terug te krijgen. Dat is het enige waar ik invloed op heb. Daarmee denk ik dat er verder een hele dikke streep onder kan. Het doet me veel meer dat het klote gaat met de club. Ik ben blij dat ik nu hier ben en het belangrijkste nu hier is dat we ons zaterdag voor het EK kunnen kwalificeren."

Zoet wil niet zeggen of hij had verwacht dat van Bommel hem zou passeren voor het uitduel van PSV met de Tricolores . "Of ik het had zien aankomen? Ik ben de eerste die kritisch is naar zichzelf toe", benadrukt de reservedoelman van het Nederlands elftal. "Ik weet dat ik veel beter ben en veel beter kan. Ik ga keihard knokken om dat gevoel weer terug te krijgen."

De gang naar de spelersbus halverwege de wedstrijd in Tilburg werd door veel mensen als zeer vreemd ervaren. Ook Zoet kijkt met gemengde gevoelens terug op de beslissing om het stadion te verlaten. "Hoe dat was? Dat was vervelend, maar het is gegaan zoals het is gegaan. Nogmaals, dikke streep eronder. We moeten vooruit kijken."

"Ik ben in de rust binnen geweest, heb het team aangemoedigd. Ik zal mezelf never nooit boven het team stellen. Op dat moment dacht ik dat dat het slimste was, dat ik in de bus zou gaan zitten. Dat is een groter issue geworden dan had gehoeven."

Chimpansees Uganda zetten mensenvlees op menu

Een angstwekkende trend lijkt zich in de Republiek Uganda voort te zetten. Daar zijn wilde chimpansees namelijk bezig om hun menu aan te passen en sinds een aantal jaren staan vooral mensenkinderen op de hernieuwde menukaart. 


Binnenkort uw mensengerecht uitzoeken bij restaurants in Uganda (Foto: Hulton Archive/Getty Images)

"Een chimpansee kwam bij ons in de tuin terwijl ik aan het graven was", zei Ntegeka Semata in een interview met National Geographic over een aanval die plaatsvond in 2014. Semata vertelde dat haar vier jonge kinderen bij haar waren en terwijl ze hen de rug toekeerde om water te gaan halen, nam de chimpansee één van haar kinderen bij de hand en rende weg.

Het kind schreeuwde, waardoor de andere dorpelingen werden gealarmeerd en hen achtervolgden, maar het was te laat. "Het beest brak de arm af, beschadigde het hoofd, opende de buik en verwijderde de nieren," vervolgde Semata. Het kind stierf op weg naar het plaatselijke ziekenhuis.

"Ik was doodsbang dat de apen terug zouden keren", aldus Semata, die als extra bescherming een hoog hek rond haar tuin liet bouwen. Dat hielp echter niet en de apen kwamen regelmatig terug de tuin in. Het werd zelfs zo erg dat het gezin besloot te verhuizen.

Sinds het incident in 2014 in Muhororo zijn er verschillende andere aanvallen op kinderen geweest. Drie doden zijn gemeld en zes mensen hebben verwondingen opgelopen als gevolg van chimpansee-aanvallen.

Chimpansees zijn sociaal, communicatief, intelligent en in staat om hulpmiddelen zoals rotsen te gebruiken om noten te breken, lege peulen uit het water te scheppen en termieten uit hun nesten te halen met behulp van stokken. Omdat hun leefgebied wordt bedreigd door een groeiende bevolking, komen chimpansees dichter bij menselijke nederzettingen te wonen.

Chimpansees kunnen dan ook enorm agressief worden tegen ongerelateerde soortgenoten.

Albon ook volgend seizoen teamgenoot van Verstappen

Red Bull Racing heeft dinsdag bevestigd dat Alexander Albon ook in 2020 de teamgenoot is van Max Verstappen bij het Oostenrijkse Formule 1-team. Ook zusterteam Toro Rosso behoudt de huidige coureurs Daniil Kvyat en Pierre Gasly.

Albon verving na de zomerstop de tegenvallende Gasly bij Red Bull Racing. De Fransman bewandelde de omgekeerde weg naar Toro Rosso. Albon maakt een goede indruk en wordt daarvoor beloond met een tweede seizoen.

"Ik ben erg blij om volgend jaar opnieuw aan de zijde van Max te rijden en ik weet hoe gelukkig ik mezelf mag prijzen met deze kans", aldus Albon. "Ik ben Red Bull enorm dankbaar voor het vertrouwen dat ze in me hebben en dat ze sinds mijn komst bij het team zijn blijven geloven in mijn resultaten. Het feit dat ze me volgend jaar in de wagen zetten is een ‘big deal’. Dit is een ongelofelijk jaar voor me geweest. Het nieuws dat ik halfweg het jaar mocht overstappen naar Red Bull was al een enorme stap. Ik ga de lessen en ervaring van dit jaar meenemen om mezelf te verbeteren en in 2020 vooraan mee te strijden."

Ook bij Toro Rosso blijft wat betreft coureurs alles zoals het nu is dus Kvyat en Gasly blijven bij het Italiaanse team, dat in 2020 uitkomt onder de naam Scuderia Alpha Tauri. Alpha Tauri is het kledingmerk van Red Bull.

“Ik ben blij Pierre en Daniil voor volgend jaar te behouden”, aldus teambaas van Toro Rosso Franz Tost. “Beide rijders hebben dit seizoen zeer goede prestaties laten zien en ze hebben in hun jaren in de F1 bewezen zeer competitief te zijn, het potentieel van de wagen volledig te kunnen benutten en waardevolle feedback te geven om progressie te boeken. Dit jonge maar ervaren duo, in combinatie met hopelijk een competitieve wagen, zijn de beste factoren om in 2020 een zeer succesvol seizoen neer te zetten. Ik kijk uit naar deze verlengde samenwerking.”

Van der Poel wil debuut maken in Strade Bianche en Milaan-Sanremo

Het veldritseizoen voor Mathieu van der Poel is pas net begonnen voor de Nederlander. Toch krijgt het wedstrijdprogramma op de weg al enige vorm. Van der Poel wil in maart voor het eerst starten in Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo.

Als zijn ploeg startrecht krijgt in de Italiaanse wedstrijden wil Van der Poel zijn seizoen graag starten met Strade Bianche gevolgd door Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo. "Dat is wel de bedoeling, we willen dat heel graag met de ploeg", zei Van der Poel aan het tv-programma Peptalk op Ziggo Sport. "We moeten alleen wel een wildcard krijgen, omdat we geen WorldTour-team zijn. Ik hoop wel dat het doorgaat en normaal gezien komen we ook wel in aanmerking voor de wildcard."

Nadat de Italiaanse wedstrijden zijn gedaan zal Van der Poel in het voorjaar ook aan de start komen van ent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Brabantse Pijl. De Amstel Gold Race, die hij dit jaar op een fantastische manier won, is nog onzeker. Op het einde van het jaar hoopt hij in de Ronde van Spanje zijn grote ronde debuut te maken, maar dat is nog twijfelachtig, want ook daar is zijn ploeg afhankelijk van een wildcard.

Opsporing Verzocht: mishandeling conductrice

Op zaterdag 28 september had een conductrice een korte discussie met een treinreiziger zonder geldig vervoersbewijs. Ze vertelde hem dat hij bij aankomst in Breda een geldig kaartje diende te kopen. Maar in plaats daarvan mishandelde de man haar op het perron.

Wanneer de vrouw nietsvermoedend uitstapt, is op bewakingsbeelden te zien dat de zwartrijder vlak achter haar loopt. Dan slaat hij haar met volle kracht tegen het achterhoofd, waarna hij ervandoor gaat. De dader is een licht getinte man van zo’n 35 jaar, die opviel door zijn Vlaamse accent. Hij is rond 1,65 meter lang, tenger en heeft kort donker haar, opgeschoren aan de zij- en achterkant. Hij droeg een wit trainingsjack en een zwarte broek.

Update 17:33 uur

 

Koeman is absoluut niet blij en berispt Berghuis wederom

Ronald Koeman heeft met een iets andere voorhoede te maken bij Oranje dan gebruikelijk. Mede door blessureleed van Steven Bergwijn en Donyell Malen zijn Calvin Stengs en Myron Boadu voor het eerst opgeroepen. Ook Steven Berghuis is van de partij, maar Ronald Koeman erkent dat de aanvaller van Feyenoord moet gaan opletten.

Afgelopen zondag deelde Berghuis in de slotfase van de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen RKC Waalwijk een por uit aan doelman Etienne Vaessen. Het incident staat niet op zichzelf, want Berghuis is vaker betrokken bij akkefietjes, weet Koeman. "Of ik hem erop aangesproken heb? Ja, natuurlijk", zegt Koeman dinsdagmiddag op de persconferentie.

"Ik heb hem gezegd dat het niet slim is. Nee, het is het niet de eerste keer. En hopelijk is het de laatste keer. Je kunt het uitvergroten, maar dat tikkie is niet verstandig. Wat ik van het interview vond na afloop? Zullen we daar over stoppen? Wout Weghorst is er wel bij deze keer, hè. Want ik kreeg altijd de vraag waarom hij er niet bij was", grapt Koeman, die dus ook Boadu en Stengs bij Oranje heeft gehaald.

"Boadu is er wel aan toe. Ik zei eerder dat het misschien te vroeg was voor hem. Maar Malen en Memphis vielen weg. En Bergwijn. Dan kijk je verder", aldus Koeman, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Het is snel gegaan met die jongens. Aan de andere kant kennen ze veel jongens vanuit jeugdteams. Ze kwamen vrolijk binnen, met een lach op hun gezicht. Dat moeten ze zo houden."

"Ajax handelt curieus en ongewoon inzake bonussen Overmars en Van der Sar"

De beloningsmethoden van Ajax voor zijn directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar roepen vraagtekens op bij de Vereniging van Effectenbezitters. De VEB noemt de manier waarop Ajax de directieleden langer aan zich heeft weten te binden op zijn website 'curieus' en 'zeer ongewoon'.

Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, zette in maart zijn handtekening onder een contract tot medio 2024. Daarbij ontving de oud-aanvaller een zogenaamde retentiebonus van 250.000 euro per seizoen. Wat bij de VEB tot verbazing leidt is dat Overmars het bedrag niet per jaargang ontvangt, maar in één keer 1,25 miljoen euro bijgeschreven heeft gekregen. Mocht hij Ajax vroegtijdig verlaten, dan moet hij het bedrag naar rato terugbetalen aan de club.

Over de financiële afspraken met algemeen directeur Van der Sar heeft Ajax nog niets bekendgemaakt. In de uitnodiging voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering schrijft de club dat ‘de belangrijkste elementen na het sluiten van het managementcontract’ naar buiten worden gebracht. "Die manier van handelen is zeer ongewoon", aldus de VEB. "Bij beursgenoteerde bedrijven bepalen de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur dat de precieze arbeidsvoorwaarden ruim voor de geplande (her)benoeming met aandeelhouders moeten worden gedeeld."

De VEB spreekt zich verder uit over de financiële situatie van Ajax. Het verlengen van de contracten van Dusan Tadic, Daley Blind en Hakim Ziyech noemt de vereniging 'niet zonder risico'. "Mocht Ajax weer een terugval gaan beleven en bijvoorbeeld minder geld binnenkrijgen aan wedstrijdpremies voor deelname aan Europese bekertoernooien dan valt de omzet, en als vanzelf ook de winst, snel terug." De beslissing kan echter ook goed uitpakken. "In een scenario waarin Ajax de huidige lijn kan vasthouden, liggen aanhoudend hoge inkomsten voor het oprapen."

Trailer: Fantasy Island

Een eiland waar al je fantasieën waar worden gemaakt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Fantasy Island is een horrorfilm dus ja, natúúrlijk is dat te mooi om waar te zijn. Kijk maar naar de eerste trailer.

De enigmatische Mr. Roarke (Michael Peña) maakt de geheime dromen van zijn gasten waar op een luxueus maar afgeleven tropisch resort. Maar wanneer de fantasieën veranderen in nachtmerries moeten de gasten het mysterie van het eiland oplossen om er levend uit te komen.

Fantasy Island is geschreven door Jeff Wadlow, Chris Roach en Jillian Jacobs, met Wadlow (Kick-Ass 2) in de regisseursstoel. De film is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren 70 en 80.

Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome

Gladiator, The Lion King, Inception, Interstellar; noem een bekende Hollywoodfilm en de kans is groot dat Hans Zimmer de muziek heeft geschreven. Maar ook buiten het witte doek gaat de Duitse filmcomponist lekker. Met Hans Zimmer Live tourde hij al eerder de wereld over met orkest en band om zijn levenswerken live ten gehore te brengen. Met The World of Hans Zimmer, een tweede grote productie, neemt de componist even pauze van het optreden en geeft hij het dirigeerstokje over aan zijn trouwe vriend Gavin Greenaway. Maandag 11 november was dit muzikale hoogstandje in de Ziggo Dome en FOK! was erbij.

Het Osdorpplein gaat het Osdorpplein heten

In de naam 'Osdorpplaza' zagen de bewoners niks, 'Tuinstad Mokum' was zelfs nog minder populair. En dus zal het Osdorpplein en de omgeving worden omgedoopt tot... Osdorpplein. Tot die conclusie komt het stadsdeel in Amsterdam nu ook, nadat er wel eerst een namenwedstrijd voor werd uitgeschreven.

Het stadsdeel schreef de namenwedstrijd uit omdat de omgeving van de Sloterplas, het Osdorpplein, de L. van Sonsbeeckstraat, Hoekenes en het Hoekenespad flink aan het veranderen is. Daar hoorde volgens Nieuw-West ook een nieuwe naam bij. Degene die met de prijswinnende naam kwam, zou honderd euro verdienen.

Er werden 593 suggesties ingediend, een jury koos zeventien inzendingen waar op gestemd kon worden. De naam zal te zien zijn op onder andere verkeersborden naar het gebied en op banners en vlaggen in het winkelcentrum.

Noodzaak
Maar bepaald niet iedereen begreep de noodzaak voor deze wedstrijd. Want waarom moet het gebied in hemelsnaam van naam veranderen terwijl iedereen het al kent als Osdorpplein, was de veelgehoorde klacht. "Wie wil nou bezig zijn met het Osdorpplein een andere naam geven?", zei een vrouw tegen AT5.

Inwoners konden stemmen op verschillende opties zoals Stadshart Osdorp, Sloterpoort en Sloterplaskwartier. Maar vanaf minuut één was het al duidelijk: de meeste mensen willen gewoon dat de naam Osdorpplein blijft. En dus won die suggestie ook met een overweldigende meerderheid.

Ruim drieduizend mensen stemden voor Osdorpplein, terwijl slechts 76 mensen het gebied tot Osdorpplaza wilden omdopen. Tuinstad Mokum eindigde als derde met 62 stemmen.

'Fantastisch'
Je hoefde dus geen glazen bol te hebben om deze uitkomst te kunnen voorspellen, maar het stadsdeel spreekt toch van een buitengewoon geslaagde wedstrijd. "Het is fantastisch dat zoveel bewoners hebben meegedaan aan deze wedstrijd en hun stem uitbrachten", zegt stadsdeelbestuurder Ronald Mauer.

Man met hoedje overvalt winkel

Een man met een opvallend signalement overviel dinsdagmiddag 5 november even na 17.30 uur een filiaal van Zeeman in Rotterdam aan het Stadhoudersplein. Een besnorde man met een hoedje had in de winkel een aantal artikelen gepakt, maar bij de kassa bleek hij niet van plan om af te rekenen. Hij bedreigde de medewerkster en eiste geld. Daarna ging hij er vandoor.

De medewerkster had in eerste instantie niet door dat de klant andere intenties had. Tot hij dreigde met een wapen, en eiste dat ze de kassa zou openen. Met een onbekend geldbedrag liep hij vervolgens rustig de winkel uit. De aanwezige medewerkers waarschuwden de politie, maar de verdachte was er toen al vandoor.

Getuigen omschrijven de man als licht getint met zwart krullend kort haar, tussen 1.70 en 1.75 m lang, hij had een snor, droeg een donkere jas en sprak accentloos Nederlands. Het hoedje dat hij bij de kassa op had, had hij vermoedelijk even daarvoor pas opgezet.

Heeft u meer informatie? Is u iets opgevallen of herkent u het signalement? Laat het weten via onderstaand tipformulier, bel 0900-8844 of help anoniem: bel M. 0800-7000.

Taakstraf voor kaalscheren dochter (9)

Alsof de politieke correctheid nog geen grens bereikt heeft is een man uit Den Haag veroordeeld voor het kaalscheren van zijn 9-jarige dochter. Van de deugrechter moet de man 'nadenken over zijn opvoedmethodes'.

Dat, terwijl de man een prima reden had om zijn dochter terecht te zetten. Het ongehoorzame wicht had het namelijk nodig geacht om de Bijbel niet correct over te schrijven, een volledig redelijke huiswerktaak die haar vader haar had opgedragen en volgens hem ook prima paste bij de opvoeding.

De rechter ging daar verbazingwekkend niet in mee en bemoeide zich met de opvoedtaken van de man. "Het is nogal wat. Uw dochter moet zich veilig voelen. Dit is werkelijk ongelofelijk (sic). Dit is godgeklaagd!" aldus een rechter die zich klaarblijkelijk liet meenemen door zijn emoties.

De vader ontkende zijn kinderen te slaan. "Ik ben 160 kilo, als ik haar sla, staat ze niet meer op", zo verklaarde hij zijn ontkenning. Zijn 4-jarige zoontje durfde tegen zijn vader in te gaan en zei: "Als je ongehoorzaam bent, krijg je klappen.”

De 'dyslectische' dochter is na het incident naar haar oma gevlucht en heeft sindsdien geen contact meer met haar vader. De vader verklaarde afsluitend gewoon een goede vader te willen zijn voor zijn zeven kinderen. Bij drie vrouwen.

De man is veroordeeld tot 38 dagen cel, waarvan 20 voorwaardelijk en een taakstraf van 30 uur. Door een al voldane hechtenis van 18 dagen, blijft alleen de taakstraf staan. Verder moet hij zijn dochter 1750 euro zakgeld smartengeld betalen.

LB: Tanja Jess gaat graag naar McDonald's

Lekker Belangrijk; nieuws dat je niet wil missen!

Tanja Jess heeft een guilty pleasure op culinair gebied, maar ze durft het naar eigen zeggen bijna niet te zeggen: "McDonald's, die frietsaus is de lekkerste ter wereld." Daar maakt de actrice een prima punt mee in het Veronica Magazine en we zijn blij dat we dat mooi niet gemist hebben!

Tanja Jess zit vast niet op FOK!, maar FOK!kers zitten daar wel en dus vragen we bij dezen aan u allen wat de guilty pleasures op culinair FOK!gebied zijn.

Marineschip weer in Den Helder na NAVO-inzet

De Zr. Ms. Van Speijk is vanmorgen teruggekeerd in Den Helder. Het marineschip nam de afgelopen 3 maanden deel aan de NATO Maritime Group 1. Dat is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

Het vlootverband oefende in september langs de Amerikaanse oostkust, waarna het begin oktober de oversteek maakte naar Spanje. Daar deed het eskader mee aan de grote NAVO-oefening Dynamic Mariner. De Van Speijk hield zich onder meer bezig met onderzeebootbestrijding, 1 van de taken waar het multipurposefregat in is gespecialiseerd. Het schip is daarvoor uitgerust met speciale sonarapparatuur.

Afgelopen week stond nog een training op het gebied van lucht- en raketverdediging op het programma. Daarbij vuurde de Van Speijk infrarood-raketten af.

NAVO-reactiemacht
SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De deelnemende marineschepen oefenen met elkaar en zijn snel inzetbaar in crisissituaties.

Marineschip weer in Den Helder na NAVO-inzet (Afbeelding: Defensie)
Marineschip weer in Den Helder na NAVO-inzet (Afbeelding: Defensie)

Staat in hoger beroep tegen uitspraak over terughalen IS-kinderen

Gisteren heeft de rechtbank van Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding dat tegen de Staat is aangespannen namens 23 vrouwen en 56 kinderen. 

Grapperhaus schrijft in een brief aan de Tweede Kamer in hoger beroep te gaan tegen die uitspraak. Grapperhaus: "De rechter heeft bepaald dat het kabinet een inspanningsverplichting heeft om de kinderen van Nederlandse uitreizigers in veiligheid te brengen. De rechter heeft daarbij bepaald dat het vonnis dat er nu ligt direct uitgevoerd moet worden. Dat betekent dat het kabinet een aanvang zal maken met de nakoming van de inspanningsverplichting."

Hij besluit met de woorden: "De uitspraak roept vragen op over een aantal aspecten dat mogelijk onvoldoende is meegewogen, waaronder de internationale betrekkingen. Het kabinet heeft besloten in beroep te gaan bij een hogere rechter om hier zo spoedig mogelijk duidelijkheid over te krijgen."

Anti-Trumpgekkie gevloerd door MMA-vechtster

Vrouwelijke MMA-atlete Tara Nicole LaRosa moest even ingrijpen tijdens de viering van Veterans Day, de dag dat Amerikaanse veteranen een welverdiende veer in hun reet krijgen.

In het linkse bolwerk Portland, dat veel last heeft van AntiFa-tuig, wilde een vrouw het opnemen tegen een groepje vrouwen die aan de kant van de weg met de Amerikaanse vlag aan het zwaaien waren, om zo hun respect voor de veteranen te tonen.

Een aantal deelnemers hadden het bekende rode petje met de patriotische slogan 'Make America Great Again' op en dat werd niet gewaardeerd door een zelfbenoemd 'professor' die aanstoot nam aan het stelletje. De vrouw begon zich al snel 'confronterend' te gedragen.

De 41-jarige LaRosa, die inmiddels al meer dan 25 professionele MMA-gevechten op haar cv heeft staan, was in de buurt om een live-stream te verzorgen en zij moest abrupt ingrijpen toen het anti-Trumpgekkie begon te vechten met de vlaggenzwaaiers. De stream ging op zwart op het moment dat de kooivechter ingreep.

Andere video's laten zien dat LaRosa de vrouw op haar rug heeft gekregen en haar onder controle houdt. "Je weet niet wat Trump is", probeert de vrouw spartelend nog uit te brengen. "Ik was gewoon aan het genieten van mijn brunch en toen kwamen jullie om mijn dag te verstoren."

"Ik heb haar met jiu-jitsu op de grond gekregen", verklaart LaRosa later. "Ik zorg dat mensen veilig blijven."

"Tegen het einde van onze dag kwam een vrouw naar ons toe en begon ons uit te schelden," schreef LaRosa op Twitter. "Ze kreeg geen reactie van mij, dus ging ze verder en viel een andere vrouw in onze groep aan. Ik moest het gevecht beëindigen en haar neerleggen totdat de politie kwam. Ik was net begonnen met livestreaming. "

Uiteindelijk wist de vrouw LaRosa tot bloedens toe in haar schouder te bijten.

Negen miljoen illegale sigaretten in beslag genomen

Circa 9 miljoen illegale sigaretten: een bijzondere vondst tijdens een controle op maandag 11 november op een bedrijventerrein in Klundert. Over de sigaretten is geen accijns- en omzetbelasting betaald. Hiermee wordt voor ruim 1,5 miljoen euro aan belasting ontdoken.

Belastingdienst, politie en de gemeente Moerdijk bezochten onaangekondigd drie bedrijven om te controleren op het naleven van milieu-, brandveiligheid- en bouwvoorschriften en administratieve verplichtingen. In een van de loodsen, die verhuurd werd, stuitten zij op enkele tientallen pallets illegale sigaretten.

Opvolging
De douane die ter plaatse kwam, heeft beslag gelegd op de sigaretten. De huurder van de loods kan naast de naheffing van accijns ook een flinke boete tegemoet zien. De Belastingdienst gaat ook onderzoek doen naar de huurder om te controleren of hij met het inkomen op zijn belastingaangifte de grote investering voor de sigaretten kon doen.

Misdrijf
Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat.

9 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
9 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Man opgepakt die dreigt zichzelf op te blazen om Sinterklaastraditie te behouden

Een 49-jarige Hagenaar is maandagmiddag 11 november aangehouden nadat hij op social media had gedreigd zichzelf op te blazen om zo op te komen voor de Sinterklaastraditie.

De verdachte plaatste het bericht afgelopen weekend op Facebook, wat leidde tot onrust op social media. De politie had het bericht gezien en verschillende mensen hadden dit ook bij de politie gemeld, waarna een onderzoek startte. Hierin werd de identiteit van degene die achter het bericht zat vastgesteld. Het bericht werd ook ter toetsing voorgelegd aan een officier van justitie, en gelet op de ernst van de bedreiging, oordeelde deze dat de verdachte moest worden aangehouden. Agenten hielden de man maandagmiddag in zijn woning aan. Tijdens de doorzoeking van zijn woning werden geen explosieven aangetroffen. In zijn eerste verklaring gaf de verdachte toe dat hij het bericht gepost had als reactie op een ander bericht. Hij had spijt van deze reactie en was geschrokken van wat zijn post allemaal teweeg had gebracht.

Stevige uitlatingen
De afgelopen dagen heeft de politie meerdere berichten op social media gezien die laten zien dat de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet over en weer stevige uitlatingen deden. Zolang geen strafbare grens wordt overschreden, mag iedereen zijn mening geven. De reactie van deze verdachte waarin gedreigd werd met een aanslag waarbij onschuldige slachtoffers konden vallen, overschreed die grens. Daarom is besloten om deze verdachte aan te houden. Hij is in verzekering gesteld en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die beslist of hij langer vast blijft zitten.

'We moeten beter voorbereid zijn op oorlog'

Waarom slagen of falen vredesmissies? Welke nieuwe technologieën gaan de strijd bepalen? De afgelopen decennia is goede kennis over moderne oorlogsvoering onvoldoende benut, terwijl ze cruciaal is voor de veiligheid van Europa. Dat stelde commodore professor Frans Osinga, bijzonder hoogleraar War Studies, gisteren in zijn oratie aan de Universiteit Leiden.

Oorlogen aan de randen van Europa, de strijd tegen ISIS en grootmachten die hun invloedsfeer uitbreiden. Osinga is bezorgd. “We houden ons vooral bezig met vredesoperaties, maar helaas moet ook het risico op een grote oorlog weer serieus worden genomen.” Oude bondgenootschappen zijn niet meer vanzelfsprekend. De opkomst van nationalistische en extreemrechtse groeperingen ondermijnen de Europese Unie en de NAVO. “Er zijn in Europa maatregelen nodig om conventionele en nucleaire afschrikking weer geloofwaardig te maken. Zeker nu de oude orde vervaagt maar nog niet duidelijk is wat daarvoor in de plaats komt.”

Complexe missies
De laatste 30 jaar hebben Europese landen vrijwel continu militairen ingezet tot ver buiten Europa. Maar, zo stelt Osinga, toch wordt ontkend dat we al 30 jaar in oorlog zijn. “Er worden zachtere woorden gebruikt zoals vredesoperaties, maar het is feitelijk oorlog waartoe besloten werd.” De krijgsmachten kregen telkens zeer complexe opdrachten: ze moesten nieuwe typen missies uitvoeren met verschillende doelstellingen en stringente politiek opgelegde beperkingen, tegen verschillende typen tegenstanders in nieuwe geografische omstandigheden.

Weinig kennis
Er was vooraf vaak weinig kennis over die nieuwe typen missies en de complexe dynamiek van de conflictgebieden. Osinga: “De militairen waren, achteraf gezien, onvoldoende uitgerust voor hun steeds breder wordende takenpakket.” Het is volgens hem dan ook niet vreemd dat het vaak grote moeite kostte om de politieke doelstellingen van zo’n missie te halen.

Voorkom institutioneel geheugenverlies
Langdurige bezuinigingen en reorganisaties zorgden ervoor dat kennis uit de organisaties verdween en geleerde lessen verloren gingen. “Institutioneel geheugenverlies”, stelt Osinga. Dat komt ook doordat Europese krijgsmachten grotendeels uitvoerende organisaties zijn. Slechts een klein deel van de officieren is dagelijks bezig met het plannen en aansturen van operaties en een nog kleiner deel buigt zich over militair strategische vraagstukken. Ook bij de ministeries van Defensie en Buitenlandse zaken is de militair strategische kennis ‘schraal’, vindt hij.

Beperkt contact met academici
Dat geldt ook voor de academische wereld in Europa. Moderne oorlogvoering wordt volgens Osinga weinig bestudeerd aan Europese universiteiten, met uitzondering van Groot-Brittannië. In veel landen is er nauwelijks contact tussen de academische wereld, de ministeries en de uitvoerders van de krijgsmachten. Osinga: “Iedere organisatie beziet de strategische problemen vanuit een eigen en daardoor beperkt perspectief.”

Belang van krijgswetenschappen
Osinga hamert op het belang van kennis delen. Er is intussen veel onderzoek verricht naar missies en nieuwe conflictgebieden. Die kennis moet beter dan voorheen onderwezen en benut worden. Krijgswetenschappelijk onderzoek kan verklaren waarom vredesmissies slagen of falen. Het kan ook de aard van hedendaagse oorlogvoering duidelijk maken en de mogelijkheden en limieten aangeven van militaire inzet. Ook binnen de academische wereld zou kennis over strategische vraagstukken breder verspreid moeten worden. Juist nu, vindt Osinga. “Oorlog”, zo vreest hij, “is historisch gezien de norm. Vrede een recente fragiele uitvinding en historische uitzondering.“

Bijzondere leerstoel
Osinga combineert de bijzondere leerstoel van de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap met zijn leerstoel Militair Operationele Wetenschappen aan de Faculteit Militaire Wetenschappen. Dit is onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

'We moeten beter voorbereid zijn op oorlog' (Afbeelding: Archieffoto Defensie)
'We moeten beter voorbereid zijn op oorlog' (Afbeelding: Archieffoto Defensie)

FIOD doorzoekt pand in Schiedam in witwasonderzoek

De FIOD heeft maandag 11 november een woning doorzocht in Schiedam. Dit gebeurde in een witwasonderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Bij de doorzoeking is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Daarnaast is beslag gelegd op drie woningen, twee auto’s, bankrekeningen, debitcards, contant geld en diverse luxe tassen, zonnebrillen en horloges.

Het onderzoek richt zich op een 36-jarige vrouw uit Schiedam. Op papier beschikt zij over weinig tot geen legale inkomsten. Toch kon zij de afgelopen jaren vijf panden aankopen, deze luxe laten verbouwen en renoveren zonder enige hypotheek. De panden werden grotendeels via contante betalingen of money transfers verhuurd. In een van de panden werd vorig jaar een hennepplantage aangetroffen.

Het vermoeden is dat verdachte de panden gekocht heeft met criminele inkomsten. Door de aankoop van onroerend goed en latere verhuur heeft zij de inkomsten vermoedelijk witgewassen.

FIOD doorzoekt pand in Schiedam in witwasonderzoek (Afbeelding: FIOD)
FIOD doorzoekt pand in Schiedam in witwasonderzoek (Afbeelding: FIOD)

NBA: Memphis Grizzlies verpesten eerbetoon Tony Parker

Het is een oude traditie binnen de Amerikaanse sportwereld. Sporters die veel voor een team hebben betekend, worden na afloop van hun carrière uitgebreid geëerd. Als ultiem eerbetoon zal hun rugnummer voor altijd uit de roulatie worden genomen en het shirt van de sporter zal worden opgehangen aan het plafond van het stadion waar de speler furore maakte. Afgelopen nacht viel deze eer ten deel aan Tony Parker, de Fransman die in zestien seizoenen viermaal kampioen werd met de San Antonio Spurs. De enigen die niet aan Parkers feestje wilden meewerken waren de Memphis Grizzlies, die de thuisploeg met 109-113 het nakijken geven.

Tony Parker werd in 2001 gedraft door de San Antonio Spurs. De geboren Fransman met een Nederlandse moeder maakte al snel indruk en mocht in zijn eerste seizoen al starten als spelverdeler. Samen met Tim Duncan en Manu Ginobili vormde hij de grote drie van de Spurs. In alle zestien seizoenen die Parker bij San Antonio speelde haalde de ploeg de play-offs, een ongekende reeks voor een sport waarin gestreefd worden naar een zo gelijk mogelijk speelveld tussen verschillende teams.

Tony Parker stond bekend als razendsnelle guard, met een groot spelinzicht. Hij zal vooral herinnerd worden om zijn ‘spin move’, een razendsnelle draai om zijn eigen as en regelmatig ook om zijn directe verdediger heen. Vier maal won Parker de titel met San Antonio. In 2007 werd hij daarnaast verkozen tot meest waardevolle speler van de finale.

Gisteravond kregen alle fans een shirtje met Parkers naam en mochten Duncan, Ginobili en coach Greg Popovich hun lof uiten over Parker. Ook Parker mocht de club en de fans nog even bedanken en zag daarna hoe zijn shirt met rugnummer negen omhoog werd gehesen naar het plafond van de AT&T Center. Daar zal het voor altijd hangen naast de shirtjes van Duncan en Ginobili.

Memphis had geen behoefte om mee te werken aan het feestje van Parker. De Grizzlies waren jarenlang een van de meest geduchte tegenstanders van de Spurs, maar van de ploeg van weleer is niemand meer over. De Grizzlies werken aan een nieuwe, jonge selectie en verwachten dit seizoen nog geen grote successen. ‘Triple J’, Jaren Jackson jr. gaf de Memphis fans wel een kijkje in de toekomst. De jonge forward werd topscorer met 24 punten.

In Boston gaven de Celtics de uitstekende seizoenstart een goed gevolg. Eerder deze week kreeg de ploeg tegenslag te verwerken. Sterspeler Gordon Hayward viel uit tegen de Spurs. Rontgenfoto’s wezen uit dat Hayward zijn hand had gebroken en zes weken zal moeten missen.

De Celtics hebben echter een brede selectie. Jaylen Brown mocht als forward starten en kwam tot 25 punten en 11 rebounds. Kemba Walker, deze zomer overgekomen uit Charlotte, schoot acht driepunters raak en werd topscorer met 29 punten. Het was genoeg om de volledige off-night van Jayson Tatum goed te maken. Tatum miste achttien van zijn negentien schoten en eindigde met vijf punten.

De fans konden andermaal genieten van het spel van het toptalent van de Mavericks, Luka Doncic. De Sloveen debuteerde op zijn zestiende bij Real Madrid. Twee jaar later werd hij MVP van de Euroleague (de Champions League van het Europese basketbal).

Vorig jaar werd Doncic door Dallas als derde gedraft. De Sloveen maakte indruk en werd verkozen tot rookie (nieuwkomer) van het jaar. De sprong die hij deze zomer heeft gemaakt lijkt fenomenaal. Na negen wedstrijden staat hij op gemiddeldes van 29 punten, 10 rebounds en 9 assists. Cijfers die doorgaans alleen voor LeBron James en Russell Westbrook bestemd zijn. Doncic is daarnaast ook een begenadigd schutter.

Ook tegen Boston kwam hij tot 34 punten en 9 assists. Dallas wacht nog altijd op de doorbraak van Kristaps Porzingis. De Letse reus kwam vorig seizoen geblesseerd over van de New York Knicks en de Mavericks hebben hoge verwachtingen van hem. Porzingis kende echter weer een ongelukkige avond. Hij raakte maar een van zijn elf schotpogingen en bleef steken op vier punten. Boston won met 116 – 106.

Uitslagen

Detroit Pistons – Minnesota Timberwolves 114 – 120
Boston Celtics – Dallas Mavericks 116 – 106
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 109 – 113
New Orleans Pelicans – Houston Rockets 116 – 122
Golden State Warriors – Utah Jazz 108 – 122
Los Angeles Clippers – Toronto Raptors 98 – 88

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 8-1
Toronto Raptors 7-3
Milwaukee Bucks 7-3
Miami Heat 6-3
Philadelphia 76ers 6-3
Indiana Pacers 6-4
Cleveland Cavaliers 4-5
Brooklyn Nets 4-5
Charlotte Hornets 4-6
Atlanta Hakws 3-6
Detroit Pistons 4-7
Chicago Bulls 3-7
Orlando Magic 3-7
Washington Wizards 2-6
New York Knicks 2-8

Stand Western Conference

Denver Nuggets 7-2
Los Angeles Lakers 7-2
Houston Rockets 7-3
Los Angeles Clippers 7-3
Utah Jazz 7-3
Phoenix Suns 6-3
Dallas Mavericks 6-4
Minnesota Timberwolves 6-4
San Antonio Spurs 5-5
Oklahoma City Thunder 4-6
Portland Trail Blazers 4-6
Sacramento Kings 3-6
Memphis Grizzlies 3-7
New Orleans Pelicans 2-8
Golden State Warriors 2-9 

'Wees terughoudend met invoeren vaccinatie tegen waterpokken'

‘We moeten terughoudend zijn met de invoering van waterpokkenvaccinatie in Nederland’. Dat is één van de aanbevelingen van Alies van Lier die op 12 november promoveert aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft onderzoek gedaan naar het varicellazostervirus dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt. Moeten kinderen en ouderen gevaccineerd worden?

Waterpokken- en gordelroosvaccinatie in Nederland?
Volgens Alies van Lier zijn er legitieme redenen om nog te wachten met het vaccineren van kinderen tegen waterpokken: de individuele ziektelast van waterpokken in Nederland is relatief laag en er is nog onduidelijkheid over de mogelijk negatieve gevolgen van vaccinatie. Dit betekent dat alleen risicogroepen ertegen gevaccineerd worden. In de tussentijd kunnen we leren van ervaringen uit landen waar de waterpokkenvaccinatie al is ingevoerd. Het vaccineren van ouderen tegen gordelroos is wel aanbevelenswaardig.

Ziektelast Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat de huidige hoogte van de ziektelast van waterpokken en gordelroos, lager is dan de destijds gemeten ziektelast van een aantal infectieziekten, voordat daartegen vaccins waren opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit komt waarschijnlijk omdat wij, in vergelijking met andere landen, al op jongere leeftijd waterpokken krijgen en we er dan meestal niet erg ziek van worden. Het grootste deel van de ziektelast van het varicellazostervirus (91%) wordt veroorzaakt door gordelroos en niet door waterpokken.

Mogelijk negatieve gevolgen waterpokkenvaccinatie
Waterpokkenvaccinatie kan mogelijk negatieve gevolgen hebben omdat we dan minder blootgesteld worden aan het virus: meer volwassenen en zwangere vrouwen kunnen waterpokken krijgen. Bij hen is de kans op complicaties groter en het aantal ouderen dat gordelroos krijgt kan tijdelijk toenemen. Volgens de hypothese van Hope-Simpson wordt ons afweersysteem telkens opnieuw gestimuleerd op het moment dat wij in contact komen met iemand die waterpokken heeft. Daardoor wordt het optreden van gordelroos mogelijk onderdrukt.

Op dit moment is er nog geen bewijs voor de eventuele negatieve gevolgen van waterpokkenvaccinatie.

Het varicellazostervirus
Als je voor het eerst besmet wordt met dit virus krijg je waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus ongemerkt in je lichaam aanwezig. Het kan na jaren weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Vaccinatie is de enige manier om waterpokken en gordelroos te voorkomen.

NHL: Hurricanes blazen Senators van het ijs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie hebben de meeste ploegen inmiddels zo'n achttien wedstrijden gespeeld. Sommigen wat minder, sommigen wat meer, maar het komt erop neer dat we bijna op een kwart van het seizoen zijn. Tijd om er weer eens wat aandacht aan te besteden dus.

Maandagavond stonden maar twee wedstrijden op het programma, waarbij vooral de fans van de Carolina Hurricanes een prima dag hadden. De ploeg ontving de Ottawa Senators en sloot het indrukwekkende duel af met een 8-2 overwinning. De Fin Sebastian Aho was met twee goals lekker op dreef, de dit jaar nieuw bij Carolina spelende Joel Edmundson tekende voor één goal en twee assists.

De Washington Capitals verloren thuis van de Arizona Coyotes, die na 45 seconden in de tweede periode al een 0-3 voorsprong hadden. Dankzij Evgeny Kuznetsov en TJ Oshie kwamen de Capitals echter langszij, maar in de shootouts schoten juist die twee mis, terwijl de Coyotes geen fout maakten: 3-4.

In de Western Conference gaan de St Luis Blues inmiddels aan de leiding met een 12-6 record, voor de Edmonton Oilers (12-7). De Capitals wonnen dertien van hun negentien duels en leiden in de Eastern Conference, waar de New York Islanders met twaalf zeges uit zestien wedstrijden op de tweede plek staan.

Hurricanes - Senators (Bron: YouTube)

Zverev opent ATP Finals met winst op Nadal

Tennisser Alexander Zverev is prima begonnen aan het verdedigen van zijn titel op de ATP Finals. In de Londense O2 Arena was de Duitse nummer zeven van de wereld te sterk voor Rafael Nadal: 6-2, 6-4.

Op 2-2 in de eerste set brak Zverev de service van de wereldranglijstaanvoerder twee keer achter elkaar, wat hem de set opleverde. In de tweede set was een break in de allereerste game al genoeg om het vervolgens zelf netjes af te maken op het eerste matchpoint.

Frankrijk overklast Spanje in kwartfinales WK onder 17, ook Brazilië naar halve finales

Frankrijk heeft zich op het WK voetbal onder 17 jaar met groot vertoon van macht geplaatst voor de halve finales. In het Braziliaanse Goiânia werd Spanje, twee jaar geleden nog verliezend finalist, met 6-1 opzij geschoven.

Dankzij German Valera kwam Spanje na negen minuten al op voorsprong, maar de Fransen namen wraak. Tanguy Kouassi tekende een dikke tien minuten later voor de gelijkmaker, Nathanaël Mbuku zette zijn ploeg op voorsprong en kort na rust stond het dankzij Isaac Lihadji al 3-1.

Timothée Pembele was nog geen tien minuten later goed voor de 4-1 en Georginio Rutter bracht de stand nog voor er een uur gespeeld was op 5-1. Daar bleef het bij, tot Paris Saint-Germain's toptalent Adil Aouchiche in blessuretijd nog voor 6-1 zorgde.

Het thuisland is donderdag de volgende tegenstander van Frankrijk. Brazilië speelde tegen Italië en kwam dankzij Patryck na zes minuten op voorprong. João Peglow tekende voor rust voor de 2-0, waar het verder ook bij bleef.

Donderdag spelen Mexico en Nederland vanaf 20.30 uur Nederlandse tijd de eerste halve finale, om middernacht volgen Frankrijk en Brazilië.

Drie No Surrender-leden opgepakt voor heling

De politie hield vandaag drie verdachten (63, 39 en 26 jaar) uit Noordwolde (Friesland) en Vledder aan. Zij worden verdacht van heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Op vijf locaties in Noordwolde, Vledder en in een bedrijfspand in Steenwijk zijn vandaag doorzoekingen. In Steenwijk wordt de handelsvoorraad van een autobedrijf in beslag genomen. De verdachten worden vrijdag 15 november voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De zaak kwam aan het licht door een melding bij Meld Misdaad Anoniem dat er in een loods in Wijnjewoude en Noordwolde onderdelen van gestolen voertuigen te vinden waren. Dat was het geval en de loodsen zijn in oktober 2018 door de politie leeggehaald. Dit gecombineerd met andere informatie die al bij de politie bekend was, was aanleiding een uitgebreid rechercheonderzoek te starten. Het bleek dat de gestolen transportbusjes afkomstig zijn uit de omgeving Amsterdam en Arnhem. De bedrijfsbusjes werden binnen een paar dagen na de diefstal volledig gestript en de onderdelen verhandeld en opgeslagen. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

De drie mannen uit Noordwolde en Vledder worden ervan verdacht in een georganiseerd verband de bussen te helen en/of om te katten. Zij lieten waarschijnlijk de busjes op bestelling stelen om ze vervolgens uit elkaar te halen en te verhandelen. De recherche kan inmiddels minimaal 50 gestolen busjes aan de verdachten linken. De aangiften hiervan lopen terug tot begin 2018 en in totaal hebben de aangevers €430.000,- schade opgelopen. Dit bedrag wordt verhaald op de verdachten.

Bij de politie staan de drie verdachten bekend als leden van No Surrender, een verboden motorclub. Leden van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) zijn regelmatig in verband te brengen met georganiseerde criminaliteit die de samenleving ondermijnt en met normoverschrijdend gedrag. De drie verdachten namen deel aan vergaderingen en bekleedden ook posities binnen No Surrender.

Vijf leden van motorclub Hardliners aangehouden

De politie heeft onlangs vijf leden van motorclub Hardliners aangehouden. In een onderzoek naar afpersing en bedreiging kwam de recherche vijf mannen op het spoor. Deze verdachten, mannen in de leeftijd van 27 tot 41 jaar, zijn onlangs aangehouden en ingesloten. Zij worden verdacht van afpersing en bedreiging.

De mannen zijn afkomstig uit Hoorn, Opmeer, Zwaag en Alkmaar. Zij zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en ze zijn alle vijf in bewaring gesteld. De recherche zet het onderzoek voort.

Nederlander leeft gemiddeld 6 jaar langer door EU-luchtbeleid

Europees beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren heeft sinds de jaren zeventig geleid tot veel lagere uitstoot. Ook daalde de concentratie fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) door expert luchtkwaliteit Guus Velders. Zonder Europese maatregelen zou de hoeveelheid luchtverontreinigende stoffen veel hoger zijn en zou de gemiddelde levensverwachting in Nederland zo’n zes jaar lager liggen.

Scenariostudie
RIVM-onderzoekers onderzochten verbeteringen van de luchtkwaliteit en de bijbehorende gezondheidseffecten in Nederland sinds 1980. Ze bekeken ook welke landen, sectoren en beleid hiervoor verantwoordelijk zijn. De onderzoekers berekenden de concentratie van luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht aan de hand van twee scenario's. Het eerste scenario bevatte de officieel gerapporteerde uitstoot van stoffen in Europa en diende als referentie. In het tweede scenario was het uitgangspunt juist dat er vanaf 1980 géén sprake zou zijn van luchtkwaliteitsbeleid en de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen sterk toenam.

Uitkomsten
Luchtverontreinigende stoffen als zwaveldioxide, stikstofdioxide en fijn stof zijn slecht voor de gezondheid. Sinds de jaren zeventig zijn in Europees verband verschillende maatregelen genomen ter verbetering van de luchtkwaliteit. Voor specifieke stoffen moesten landen hun uitstoot voor 2010 al verlagen tot een maximum niveau. Tot 2030 moet dit niveau in stappen verder worden verlaagd. Dit beleid heeft gezorgd tot verlagingen van concentraties van deze stoffen in Nederland en elders in Europa.

In het scenario zonder beleid steeg het gemiddelde aan fijn stof in de Nederlandse atmosfeer van 59 µg m 3 in 1980 tot 102 µg m 3 in 2015. In werkelijkheid daalde de concentratie juist naar 12 µg m 3. Het verschil wordt voor meer dan de helft (56%) veroorzaakt door reducties in de uitstoot van sectoren buiten Nederland. De industrie (54%), de landbouw (23%) en de transportsector (15%) zijn verantwoordelijk voor deze daling. Uitgedrukt in levensjaren leveren de Europese maatregelen zo’n 700.000 extra levensjaren per jaar op, genoeg voor ongeveer 6 extra levensjaren gemiddeld per inwoner van Nederland.

Ook met de huidige luchtkwaliteit zijn er nog gezondheidseffecten. Het kabinet en gemeenten hebben daarom het Schone Lucht Akkoord opgesteld om de komende jaren de luchtkwaliteit verder te verbeteren.

Top of flop? - Op de segway (Gaan we naar Dordt)

Bart en Stef zijn geen onbekenden in de Rotterdamse Punkscene. Stef is muzikant en en zanger van Beach Coma  en Bart speelt bij J.C. Thomaz & the Missing Slippers en Smudged Toads.

Op een dag ontmoetten zij de vermaarde carnavalscomponist Conny Peters (o.a. Beppie Kraft) in de kroeg en na heel wat consumpties werd er beloofd dat Conny Peters een nummer voor de twee punkers zou componeren. Zo geschiedde en het resultaat ziet u hieronder.

De bekende videograaf Boje Ploeg schoot en monteerde de clip met een analoge jaren '90-camera en maakte het feest zo compleet. De carnavalshit van 2019 was geboren!

Roept u maar: top of flop?!

Verkeerde oproepkaarten verstuurd voor Rijksvaccinatieprogramma

549 ouders hebben de afgelopen dagen een verkeerde oproepkaart ontvangen voor de vaccinaties van hun kind. De fout ontstond bij de drukkerij, waar na een storing verkeerde oproepkaarten aan de verkeerde brieven werden toegevoegd.

De verkeerde kaarten zijn naar ouders gestuurd van kinderen die wel een oproep voor een vaccinatie moesten krijgen. De begeleidende brief is correct. Ouders kunnen ook zonder de oproepkaart een afspraak maken bij het consultatiebureau.

Een woordvoerder van het RIVM: "Wij bieden onze excuses aan voor deze fout. De ouders die een verkeerde kaart hebben gekregen ontvangen deze week een excuusbrief en de juiste oproepkaart. We zullen het proces evalueren om het proces in de toekomst verder te kunnen verbeteren. Ook zullen we de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte stellen."

'Doodgeschoten advocaat Wiersum werd al weken gevolgd'

Advocaat Derk Wiersum zou al weken voor zijn liquidatie in september in de gaten zijn gehouden. Dat blijkt volgens De Telegraaf op basis van het onderzoek dat de politie doet. Het 'moordcommando' zou Wiersum in de buurt van zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert hebben geobserveerd. Daarnaast zouden meerdere observanten en voertuigen zijn ingezet.

De recherche gaat ervan uit dat drie voertuigen een rol zouden hebben gespeeld bij het observeren van Wiersum. Een van die voertuigen is een witte Opel Combo, die begin oktober in Almere werd aangetroffen en als vluchtauto zou hebben gediend. De vermoedelijke bestuurder is opgepakt.

Daarnaast is vlak voor de moord een gestolen Volkswagen Transporter in de buurt van het adres van Wiersum gesignaleerd. Dit voertuig is na de moord in een parkeergarage in Zuidoost aangetroffen.

Ook kwam een derde gestolen auto in het onderzoek naar voren. Het gaat om een Renault Mégane, die bij het huis van de advocaat is geweest. Dit voertuig is in brand gestoken en werd later in beslag genomen.

'Moordcommando'
De krant schrijft dat de politie ervan uit gaat dat Wiersum al sinds augustus zou zijn geobserveerd. Dat zou onder meer zijn vastgesteld dankzij camera's in de omgeving van de woning van de advocaat. Volgens de politie komt een beeld naar voren van professionele daders, die de moord nauwkeurig planden.

Derk Wiersum werd op 18 september in de ochtend op de Imstenrade in Buitenveldert doodgeschoten. De liquidatie vond plaats in de buurt van zijn eigen huis. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Tim Hofman en vriendin neuken eens per maand

We onderbreken je dag met dit extra nieuwsbericht: Tim Hofman en vriendin Lize Korpershoek hebben grofweg eens in de maand seks. Dat is niet zo veel en Lize zegt dan ook dat 'haar seks stuk is', zo lezen we in ons favoriete boek: het LINDA.Meiden Winterboek.

Volgens Lize verdwijnt de lust zodra het fysiek wordt en kan ze zich niet even lekker ontspannen. "Ik moet me er echt toe zetten", aldus de jongedame, die aangeeft dat seks een steeds groter probleem wordt in hun nu 3,5 jaar lange relatie.

Als de twee dan eindelijk een keertje van bil gaan is het nog maar afwachten of het een beetje te pruimen is: "Met geluk is het zoals een feestje wanneer je moe bent: je hebt geen zin, maar als je er bent valt het wel mee."

Niet geheel toevallig doet Lize haar uitspraken juist nu, want op 4 december is haar documentaire te zien: Mijn seks is stuk op NPO3's YouTubekanaal.

Sint- of kerstinkopen online? Pas op voor nep-webshops

Sinterklaas en kerst staan voor de deur. Voor veel mensen is dat de tijd om online te winkelen voor cadeaus. Helaas is dat ook het moment dat oplichters hun slag proberen te slaan. In nep-webshops bieden ze allerlei goederen aan, maar wie daar bestelt krijgt na betaling nooit iets geleverd. Dit jaar zijn al zo’n 200 van dit soort webwinkels gesloten.

Er zijn ruwweg drie soorten webwinkels waarmee fraudeurs consumenten proberen op te lichten, zegt Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. ‘Er zijn webwinkels die een fictieve naam gebruiken en daar goedkope artikelen aanbieden. Vaak spelen ze in op de hebberigheid van consumenten. Ze bieden hoge kortingen en zetten potentiële klanten onder druk met slogans als "beperkte voorraad" en "zoveel mensen gingen u al voor". Als je dan gaat kopen, kom je op een betaalpagina maar is er geen mogelijkheid is om met creditcard te betalen of met iDEAL. Je krijgt achteraf een betaalverzoek via de mail toegezonden en dat is zeer ongebruikelijk voor een webwinkel.’

Hoge kortingen
Een tweede manier die oplichters hanteren is het opkopen van domeinnamen van webwinkels die zijn gestopt. ‘Dat gebeurt veel vanuit China’, legt Van der Linden uit. ‘Ze bieden dan dure sportschoenen aan met hoge kortingen.’ Volgens de teamleider zijn die sites te herkennen aan kromme vertalingen. ‘De homeknop heet dan ineens "thuis" en is er sprake van een "hete aanbieding", in plaats van een "hot deal".’ Rond Black Friday, op 29 november, stunten veel winkels en ketens met prijzen. Ook dan is het zaak om alert te zijn bij aankopen bij webwinkels, zegt Van der Linden.

Bekende bedrijven
De derde methode die de politie vaak tegenkomt wordt "spoofing" genoemd. Daarbij maken oplichters misbruik van de naam van bekende bedrijven. Vorig jaar doken rond deze tijd van het jaar websites op die zich voordeden als Coolblue, KPN, Tele2 en Kijkshop. Er wordt een toevoegsel aan het webadres gekoppeld, bijvoorbeeld -actie, -deals, -uitverkoop, -shop of -nederland. ‘Op de site worden de logo’s en de kleuren gebruikt die de originele webwinkels ook gebruiken’, zegt Van der Linden. ‘Wij zien ook dat deze sites zeer goed voorbereid zijn en waarschijnlijk al lange tijd geleden zijn gemaakt. Ook dit jaar willen we hier weer voor waarschuwen.’

Betaal veilig
Ook bij dit soort nepwebwinkels kan je alleen betalen via een betaalverzoek via de mail en niet via iDEAL of creditcard. Soms geven de oplichters een reden waarom ze dat doen, bijvoorbeeld omdat er een technische storing is. ‘Als je gaat kopen via een webwinkel, zorg er dan in ieder geval voor dat je veilig betaalt met een creditcard, PayPal of Afterpay,’ zegt Van der Linden. ‘Daarbij weet je zeker dat als je een product niet krijgt toegestuurd, dat je je geld terug krijgt.’

Aangiftes
In totaal zijn dit jaar al ongeveer 47.000 aangiftes binnengekomen van internetoplichting. Daaronder vallen ook de aangiftes tegen malafide webshops.

Jongeren kunnen Europa ontdekken met gratis treinkaartjes

Ben je 18 jaar oud, EU-burger en wil je Europa ontdekken? Dankzij het Discover EU-initiatief kunnen jongeren zich van 7 tot 28 november registreren voor gratis treinkaartjes.

Het DiscoverEU-initiatief werd voor het eerst voorgesteld tijdens het Europees Jongerenevenement (EYE) in 2014 en kreeg ondersteuning van de Europarlementsleden. Sinds de lancering in juni 2018 reisden hierdoor maar liefst 50.000 18-jarige jongeren gratis door de EU. In België waren er al 1.099 deelnemers en in Nederland 1.651. Tijdens de volgende ronde zullen nog eens minstens Europese 20.000 jongeren van het initiatief kunnen genieten.

Hoe werkt het
Minstens 20.000 jongeren zullen de kans krijgen om met de trein door Europa te reizen tussen 1 april en 31 oktober 2020. Alle 18-jarige EU-burgers (voor de huidige ronde moet je geboren zijn tussen 1 januari 2001 en 31 december 2001) komen in aanmerking voor de treinkaartjes. De kaartjes kunnen online worden aangevraagd vanaf 7 november 12u CET tot en met 28 november 12u CET. Om in aanmerking te komen, moeten de ingeschreven jongeren enkele meerkeuzevragen beantwoorden.

De deelnemers kunnen tot 30 dagen reizen naar minimaal één ander EU-land. De deelnemers zullen voornamelijk met de trein reizen, maar kunnen ook met de bus of de boot om een brede toegang te garanderen. Vluchten zullen worden toegestaan in uitzonderlijke gevallen waar geen andere manier van transport mogelijk is. Bijvoorbeeld, in het geval van personen die op eilanden of in afgelegen gebieden wonen.

Deelnemers met beperkte mobiliteit en/of speciale behoeften komen mogelijk in aanmerking voor extra hulp. Bijvoorbeeld, kosten voor de begeleiding van een persoon of een hond voor deelnemers met een visuele beperking.

Meer informatie over het initiatief is beschikbaar op de DiscoverEU website.

Grapperhaus intensiveert mogelijkheden afpakken crimineel vermogen

Nieuwe instrumenten - continue vermogensmonitor en strafrechtelijke curatele - worden uitgewerkt om de financiële handel en wandel van misdadigers beter in beeld te krijgen. De mogelijkheden om crimineel vermogen af te pakken zijn de afgelopen tijd al versterkt. Deze aanpak wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verder intensiveren. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Grapperhaus over de voortgang van de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

De anti-ondermijningsgelden uit het regeerakkoord - 100 miljoen euro in het fonds en 10 miljoen euro structureel – zijn vorig jaar over de verschillende regio’s verdeeld en er wordt gewerkt aan een pakket aan anti-ondermijningswetgeving. Aanvullend hierop heeft het kabinet dit najaar de aanpak met 110 miljoen euro extra versterkt voor een breed landelijk offensief tegen ondermijnende criminaliteit. Ook investeert het kabinet 30 miljoen euro in regionale en landelijke projecten voor het afpakken van crimineel vermogen. De focus van de regionale en landelijke partners ligt op de illegale drugsindustrie en criminele geldstromen.

Continue vermogensmonitor
Om de financiële handel en wandel van criminelen nog beter in beeld te krijgen, wil minister Grapperhaus dat gedurende langere tijd toezicht kan worden gehouden op het vermogen van veroordeelden. Binnen de bestaande wettelijke kaders zal hiertoe een continue vermogensmonitor bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden ontwikkeld. Op deze manier kan het CJIB gedurende langere tijd toezicht houden op het vermogen van veroordeelden en kan crimineel vermogen nadat het beeld is gekomen sneller worden onttrokken op grond van een ontnemingsmaatregel.

Strafrechtelijke curatele
Tevens wil minister Grapperhaus een wettelijke regeling voorbereiden voor strafrechtelijke curatele. Daarmee wordt het mogelijk dat de rechter bij het opleggen van een ontnemingsmaatregel de beschikkingsbevoegdheid van de veroordeelde over zijn vermogen beperkt. Een toezichthouder ziet er dan op toe dat een ontnemingsvordering wordt voldaan. Ook moet de veroordeelde eerst toestemming vragen aan de toezichthouder voor rechtshandelingen over zijn vermogen. Dit is vergelijkbaar met de aanstelling van een bewindvoerder bij de verlening van een surseance van betaling als een bedrijf in financieel zwaar weer is beland. Bij het uitwerken van deze maatregel zal oog zijn voor de veiligheid van de toezichthouder en de daaraan verbonden kosten.

De komende tijd worden de contouren van deze twee maatregelen verder uitgewerkt en de kosten ervan in kaart gebracht. Verder zal het afpakken van crimineel vermogen dat is weggestopt in een andere EU-lidstaat worden vereenvoudigd en versneld door de Europese Confiscatieverordening, die aan het eind van dit jaar in werking zal treden. De uitvoeringswetgeving is inmiddels voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Breed offensief
De komende maanden wordt nog verder gewerkt aan het breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit. In het voorjaar van 2020 zal er een uitgewerkt plan liggen dat bestaat uit een combinatie van repressieve en preventie maatregelen: oprollen, afpakken en voorkomen. Zo wordt op dit moment een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) ingericht dat criminele kopstukken en hun netwerken gaat oppakken en crimineel vermogen gaat afpakken, wordt bewaken en beveiligen versterkt en met VWS samengewerkt aan het tegengaan van normalisering van drugsgebruik.

In de preventieve aanpak werkt minister Grapperhaus verder samen met diverse ambtscollega’s, zoals van BZK, VWS, SZW en OCW, en met lokale partners. Er wordt samengewerkt op de terreinen onderwijs, werken, wonen en veiligheid om te voorkomen dat onze economie en wijken worden geïnfecteerd door het gif van de criminele (drugs)industrie en de grote sommen zwart geld die er in om gaan.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Planet Zoo

We weten al dat Frontier geweldige sims kan maken die inspelen op onze nostalgie. Planet Coaster was een gigantisch succes en volgens velen een ware opvolger voor de Rollercoaster Tycoon-serie, en nu komt Frontier met onze volgende dosis jeugdsentiment in een modern jasje aanzetten: Planet Zoo, wat gezien kan worden als de spirituele opvolger van Zoo Tycoon.

Deze week in het Europees Parlement: De Berlijnse Muur en seksuele voorlichting in Polen

De Europese Parlements-leden herdenken deze week de val van de Berlijnse Muur en 30 jaar kinderrechten met het Verdrag van de Rechten van het Kind tijdens de plenaire zitting van 13-14 november in Brussel.

Commissie-hoorzittingen
De openbare hoorzittingen met de drie nieuwe kandidaat-commissarissen Olivér Várhelyi (Nabuurschap en Uitbreiding), Adina-Ioana Vălean (Transport) en Thierry Breton (Interne Markt) zijn voorzien op donderdag 14 november nadat de commissie Juridische zaken de verklaringen van hun financiële belangen onderzocht heeft. Tijdens de hoorzittingen zullen de leden oordelen of ze geschikt en bekwaam zijn om het programma uit te voeren dat de nieuw verkozen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in juli aan de leden gepresenteerd heeft.

Berlijnse Muur
Op woensdag, tijdens het begin van de plenaire sessie, zullen de parlementsleden de 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 herdenken, een evenement dat Europa herenigd heeft.

Kinderrechten
Europarlementsleden zullen woensdag ook een ander jubileum vieren. Op 20 november is het immers 30 jaar geleden dat het Verdrag van de Rechten van het Kind van kracht werd . De leden zullen zowel de gemaakte vooruitgang bespreken als de uitdagingen die jongeren vandaag tegenkomen.

Migratie-hotspots
Migratie, met name de situatie in Griekenland en Bosnië, staat donderdag op de agenda.

Turkse booractiviteiten
Turkije staat woensdag weer op de agenda. Europarlementsleden zullen de recente Turkse booractiviteiten in de Europese Oostelijke Middellandse zee - en dus EU-territorium - bespreken, die reeds voor heel wat spanningen hebben gezorgd. Tijdens het recente debat over de militaire operatie in Syrië, hebben EP-leden reeds hun bezorgdheid geuit en vroegen zij om maatregelen te nemen tegen Turkije.

Seksuele voorlichting in Polen
Op donderdag zullen Europarlementariërs over een resolutie stemmen die eist dat de Poolse regering het wetsvoorstel intrekt dat seksuele voorlichting strafbaar maakt.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Veenstra en Noppert uitgeschakeld op Grand Slam of Darts

Richard Veenstra en Danny Noppert zijn uitgeschakeld op de Grand Slam of Darts. Veenstra was al klaar na twee nederlagen, terwijl Noppert nog een kans had om de achtste finales te bereiken. 

Veenstra verloor met 5-2 van Gabriel Clemens. Hij verloor eerder al van Brendan Dolan en Daryl Gurney. Noppert verloor van Peter Wright.  In de eerste vier legs ging het nog gelijk op, maar de 49-jarige Wright won op 2-2 de leg van Noppert en liep daarna eenvoudig weg bij de Fries. De Schotse nummer zeven van de wereldranglijst won ook de zesde en zevende leg en besliste de wedstrijd zo in zijn voordeel.

De 28-jarige Noppert begon het toernooi met een nederlaag tegen Ryan Harrington (4-5) en was vervolgens te sterk voor Wayne Warren (5-1). Harrington rekende maandagavond simpel af met Warren en plaatste zich daardoor ten koste van Noppert voor de knock-outfase. Wright won al zijn groepswedstrijden en gaat als nummer één van de poule overtuigend verder.

Dinsdagk komt Michael van Gerwen in actie. Hij is al door, maar gaat voor de groepswinst en speelt tegen Ross Smith. Wesley Harms zal ook aantreden. Hij heeft al twee nederlagen opgelopen en speelt nog tegen Ian White. 

GSOD Groepsronde - Speelronde III
Gabriel Clemens 5-2 Richard Veenstra (G)
Michael Smith 5-4 Martin Schindler (H)
Dave Chisnall 5-1 Lisa Ashton (E)
Daryl Gurney 5-2 Brendan Dolan (G)
Peter Wright 5-2 Danny Noppert (F)
Ryan Harrington 5-1 Wayne Warren (F)
Rob Cross 5-4 Jamie Hughes (E)
Glen Durrant 5-0 Nathan Aspinall (H)

Groepen E t/m H
Groepen E t/m H

Programma groepen A t/m D
Ian White v Wesley Harms (B)
James Wade v Steve Lennon (B)
Michael van Gerwen v Ross Smith (A)
Robert Thornton v Mikuru Suzuki (C)
Gerwyn Price v Dimitri Van den Bergh (C)
William O'Connor v Dave Parletti (D)
Gary Anderson v Darren Webster (D)
Adrian Lewis v Jim Williams (A)

Aantal faillissementen verandert nauwelijks

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is nauwelijks veranderd. Er zijn in oktober 5 bedrijven minder failliet verklaard dan in september, meldt het CBS. De trend is de lopen jaren redelijk vlak.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Na september 2017 is de trend redelijk vlak. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober 288 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 46.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de bedrijfstak vervoer en opslag.

Youtube weert anti Piet video

Youtube gelooft nog in Sinterklaas en zwarte Piet! Ze hebben in ieder geval deze video verwijderd. De video zou haatdragend tegen bestaande personen of groepen zijn aldus de schrijver. Henk: "Laat ik van de nood een deugd maken. Extra publiciteit! 65 Jarige Groninger maakt Anti Piet rap en wordt meteen van Youtube gehaald! Mooier kan toch niet? Het filmpje staat nu op Dailymotion.  Beslis zelf of het zo discriminerend is. Wees snel, voordat deze ook weer weg is. Inderdaad heeft men in het buitenland geen idee waar dit kinderfeest over gaat ... Youtube sucks."

In de begeleidende tekst bij de video op de website van DailyMotion staat het volgende: "Een grappig en vooral ironisch bedoeld Kick Out Zwarte Piet lied. Let vooral op de Parental Advisory in het begin en de verklaring in de aftiteling van deze video! Het is NIET de bedoeling iemand te beledigen of juist te verheerlijken."

FOK! Wat een weer: regen, gevolgd door meer regen

In de noordwestelijke helft is er veel bewolking en komen er talrijke buien voor, aan de kust ook met kans op onweer, hagel en windstoten tot 60 km/u. Elders zijn er brede opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur komt uit op zo’n 4°C. De wind is zuidwest en matig, aan de kust west tot zuidwest en krachtig tot hard.

Vanochtend komen er in de kustprovincies buien voor, mogelijk met onweer. Deze buien breiden zich in de middag verder landinwaarts uit. In het zuidoosten is er kans op wat buiige regen. In de middag wordt het ongeveer 7°C. De wind is zuidwest en matig, aan de kust krachtig, mogelijk hard.

In de nacht naar woensdag is er vrij veel bewolking en valt er af en toe regen of een bui. Vooral aan de kust is hierbij een kans op onweer. De minimumtemperatuur ligt rond de 4°C. De wind is meest matig uit een westelijke richting, aan zee en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard, 7 Bft.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor, mogelijk met onweer. De temperatuur komt in de middag uit op ongeveer 8°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, in de ochtend aan de kust nog krachtig tot hard. In de loop van de dag neemt de wind van het zuidwesten af. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Haarlem in de zon (Foto: Stephan5)
Er liggen soms prachtige schepen in Haarlem. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Onze jongens op Java' in première

De zeer indringende documentaireserie ‘Onze jongens op Java’ is gisteren in première gegaan. Eind deze maand start BNNVARA met deze bijzondere interviewreeks, waarin Indië-veteranen (soms voor het eerst) vertellen over hun rol bij de ‘politionele acties’ tussen 1945 en 1949 in Indië. "Dit komt binnen. Het is heel heftig. Maar zo belangrijk dat dit verhaal verteld wordt."

Deze woorden sprak defensieminster Ank Bijleveld gisterenavond over deze vierdelige serie, gemaakt door journlist Coen Verbraak. Hij produceerde eerder onder meer de serie ‘Kijken in de Ziel: militairen’.

'Het is van groot belang'
Verbraak blikt met een handvol veteranen terug op de periode, waarin de Nederlandse regering 120.000 militairen (dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers) naar de Oost stuurde om de Indonesische nationalistische opstand neer te slaan. Sommige van deze veteranen spraken nooit over hun verleden. "Mooi dat u dit toch heeft willen doen”, vervolgt Bijleveld. “Het is van groot belang. Iedereen moet zich goed realiseren wat zich hier na de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het was een pijnlijke periode met veel menselijk leed."

Vanaf 21 november
‘Onze jongens op Java’ is op 21 en 28 november, 5 en 12 december om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.