FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 november 2019

Aanval van bijen kost toerist het leven

In Tanzania heeft een een zwerm bijen een groep Nederlandse toeristen aangevallen. Hierbij is helaas iemand om het leven gekomen. Ook ligt er nog een slachtoffer in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

De groep toeristen was aan het picknicken in het oerwoud, toen ze plots werden aangevallen. Vrijwel iedereen van de groep van 22 werd gestoken. Helaas dus ook met fatale afloop. Een ander slachtoffer vecht voor zijn leven.

Hulpmiddelen waren niet direct paraat, dus het duurde even voordat de reddingsactie op gang kwam. Het gezelschap is inmiddels overgebracht naar Dar-Es-Salaam. Sommige willen direct weg, anderen blijven kalm en wachten tot komende zondag, de dag dat ze allemaal terug zouden vliegen.

Het gaat vermoedelijk om de Afrikaanse Honingbij. Die staat bekend als agressief en die kunnen aanvallen vanuit het niets. Als je hun nest verstoort, dan steekt er één, en die geeft een geur af. Vervolgens komen ze dan met honderden tegelijk en vallen alles en iedereen aan. En ze geven het ook niet zomaar op. 

Reisorganisaties nemen deze zaak hoog op en bekijken of het nog verstandig is om diep het binnenland van Tanzania in te reizen.

Uitslag PEC Zwolle - Ajax

Ajax heeft vrijdagavond de tiende overwinning geboekt van het seizoen geboekt in de eredivisie. In Zwolle wonnen de Amsterdammers met 2-4 van PEC Zwolle.

Ajax stond na twintig minuten op een 0-3 voorsprong na doelpunten van Quincy Promes, die eerste twee doelpunten van de wedstrijd maakte, en David Neres. Nog in de eerste kwam Zwolle terug tot 1-3 na een doelpunt van Gustavo Hamer. De middenvelder profiteerde van een blunder van invaller Edson Álvarez.

In de 62ste minuut maakte Mustafa Saymak de aansluitingstreffer. Even daarvoor had Saymak nog een elleboog uitgedeeld aan Álvarez, waardoor Ajax bij de goal van Zwolle met tien man stond. Álvarez kon zijn wedstrijd niet meer vervolgen. Ook Lisandro Martínez en Donny van den Beek vielen geblesseerd uit bij Ajax.

In de slotfase ging Zwolle voor de gelijkmaker, maar in het slot van de wedstrijd maakte Neres de 2-4 na een derde assist deze wedstrijd van Hakim Ziyech.

PEC Zwolle

2 - 4

AFC Ajax

 35' Hamer
 62' Saymak
   6' Promes
 11' Promes
 20' Neres
 88' Neres
 
 Gele kaart: Hamer,Saymak, Clement, (PEC Zwolle), v.d. Beek, (AFC Ajax)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Wermeskerken
Lachman
Lam
Paal
Hamer
Nakayama
Clement (Thy/79)
Saymak (Dekker/70)
Ghoochannejhad (Johnsen/55)
v.Crooy
  Onana
Mazraoui
Veltman
Blind
Tagliafico
v.d.Beek (Marin/72)
Ziyech
Martínez (Álvarez/28
Gravenberch/63)
Neres
Tadic
Promes

Van ontucht verdachte hoofdofficier niet vervolgd door blunder OM

Plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L. wordt niet meer vervolgd wegens ontucht met een 16-jarige jongen. Dat komt door een blunder van het Openbaar Ministerie (OM).

Vervolging moest van de Hoge Raad door officieren van justitie van het Haagse parket plaatsvinden, om te zorgen voor een onpartijdige vervolging en berechting van de 46-jarige Vincent L.. Het OM heeft echter toch Amsterdamse officieren van justitie ingezet.

"De rechtbank vindt die handelwijze van het Openbaar Ministerie in strijd met het wettelijk systeem en met de beslissing van de Hoge Raad", laat de rechtbank Den Haag weten. "Een officier van justitie die wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit moet worden vervolgd op zo’n manier dat de schijn van bevoordeling of benadeling van hem wordt vermeden. Dat is hier nu niet gebeurd."

Het Openbaar Ministerie is daarom niet ontvankelijk in de strafzaak verklaard en de strafzaak tegen L. is daarmee beëindigd. Hij mag volgens de wet niet meer worden vervolgd voor het tegen betaling hebben van seksuele contacten met de tiener. Het OM kan nog wel tegen de beslissing van de rechtbank in hoger beroep gaan.

De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van de jongen berichten vonden op zijn smartphone. L. werd daarna, net als tien andere mannen, opgepakt.

Update 22:05 uur

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank om de voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket buiten vervolging te stellen. Het Openbaar Ministerie is van mening dat het niet heeft gehandeld in strijd met de beslissing van de Hoge Raad, zoals de rechtbank stelt.

Baansprinters en Wild openen World Cup-seizoen met goud

In het Wit-Russische Minsk is het World Cup-seizoen in het baanwielrennen van start gegaan. Dat leverde op dag één gelijk al het nodige Nederlandse succes op: twee keer goud.

Op de teamsprint bij de mannen is Nederland al enkele jaren absolute wereldtop en dat bleek ook nu. Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Nils van 't Hoenderdaal plaatsten zich overtuigend voor de finale, waarin ze het opnamen tegen de Britten Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny.

De openingsronde van Van 't Hoenderdaal kostte Nederland wat tijd, maar nadat Lavreysen en vervolgens Hoogland op gang kwamen werd het goud toch overtuigend binnengehaald. Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos klopten het Franse trio en pakten namens de BEAT Cycling Club de derde plek.

Bij de vrouwen ging het iets minder voortvarend. Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink kwamen drie honderdsten van een seconde tekort voor de finale, waarna ze de strijd om brons verloren van het Duitse Team Erdgas.2012 van Pauline Grabosch en Lea Friedrich. Ekaterina Rogovaya en Daria Shmeleva wonnen namens het Russische Gazprom-Rusvelo het goud door Natalia Antonova en Ekaterina Gnidenko van de Russische nationale ploeg te verslaan.

Kirsten Wild deed het in de Wit-Russische hoofdstad bijzonder goed. De meervoudig wereldkampioene schreef de scratch op haar naam door na veertig rondjes de eindsprint te winnen, voor de Italiaanse Martina Fidanza en de Amerikaanse Jennifer Valente.

Valente reed eerder al de puntenkoers en die won ze met overmacht. De Amerikaanse pakte in bijna alle sprints punten en nam ook nog eens twee rondjes voorsprong op het peloton. Amy Pieters pakte één ronde, net als vijf anderen, en kwam drie punten tekort om derde te worden. Maria Confalonieri uit Italië werd tweede, voor thuisfavoriete Tatsiana Sharakova.

Broer Roy Pieters kwam er op de puntenkoers niet aan te pas en werd laatste. De Brit Mark Stewart pakte er de winst, nadat hij samen met de Spanjaard Sebastian Mora een derde ronde voorsprong nam. Mora werd dan ook tweede, ruim voor de Oostenrijker Andreas Graf.

Op de ploegenachtervolging bij de vrouwen waren de Amerikaanse dames de beste. Valente, Christina Birch, Chloe Dygert en Emma White waren het Duitse kwartet Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Gudrun Stock een dikke seconde te snel af. Italië was in de kleine finale een maatje te groot voor Frankrijk.

In de mannenfinale hadden Thomas Denis, Corentin Ermenault, Valentin Tabellion en Benjamin Thomas bijna 3400 meter de leiding in handen, maar de Denen Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen en Rasmus Pedersen waren niet te houden. Het kwartet denderde er voorbij en pakte in een toptijd van 3:50,207 minuten de winst. Het Italië van onder meer Elia Viviani en Filippo Ganna won het brons door Duitsland te verslaan.

Roest schaatst Kramer op een hoop in toprace

Patrick Roest heeft tijdens het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf de vijf kilometer met enig vertoon van macht gewonnen. De 23-jarige allrounder nam het op tegen Jumbo-Visma-teamgenoot Sven Kramer, maar de veteraan had weinig kans.

Roest schoot er als een dolle vandoor en heel even werd zelfs met een schuin oog naar het wereldrecord gekeken. Dat zat er uiteraard niet in, maar met 6:09,83 minuten reed hij wel de zesde tijd ooit op het Friese ijs. Kramer finishte in 6:15,71 minuten en dat bleek ook niet goed voor plek twee: Jorrit Bergsma dook er met 6:14,31 nog onderdoor.

Met 6:18,41 pakte Marcel Bosker de vierde plek, terwijl veteraan Douwe de Vries zich met 6:18,80 naar het laatste World Cup-ticket knokte.

AOW-leeftijd na uitwerking pensioenakkoord ook in 2025 op 67

De AOW-leeftijd blijft na uitwerking van het pensioenakkoord ook in 2025 op 67. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer op basis van CBS-prognoses over de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd.

In het pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd de komende jaren in vertraagd tempo stijgt tot 67 jaar in 2024. Daarna wordt beoogd de AOW-leeftijd langzamer te laten stijgen dan de levensverwachting. Dit betekent dat elk jaar levenswinst wordt vertaald in gemiddeld acht maanden langer doorwerken en gemiddeld vier maanden langer AOW-pensioen. De voorbereidingen voor het betreffende wetsvoorstel zijn gestart. Minister Koolmees informeert de Tweede kamer voor de zomer van 2020 over de voortgang.

Omdat de AOW-leeftijd in 2025 voor 1 januari 2020 moet worden vastgesteld, gebeurt dit nog volgens de huidige wetgeving. Op basis hiervan komt de AOW-leeftijd in 2025 uit op 67 jaar en drie maanden. Zodra de afspraak uit het pensioenakkoord een wettelijke grondslag heeft, komt de AOW-leeftijd ook in 2025 uit op 67 jaar.

Verstappen de snelste in eerste training op COTA

Max Verstappen is het weekeinde van de Grand Prix van de Verenigde Staten uitstekend begonnen. Op het Circuit of the Americas nabij het Texaanse Austin reed de Nederlandse Red Bull-coureur de snelste tijd van iedereen.

Iedereen had twee setjes van de banden voor volgend jaar, om het alvast uit te proberen, en Alexander Albon was aanvankelijk de snelste. Sebastian Vettel dook op de zachte band een seconde onder Albon's tijd, waarna Verstappen ook op zachte banden naar buiten kwam en de snelste tijd noteerde.

Er werd flink geklaagd over de hobbels op het circuit, vooral kort na de pitsuitgang. Kevin Magnussen verloor een deel van zijn vloer, Lewis Hamilton vroeg zich af of het circuit wel veilig was.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van de Verenigde Staten

Pos.  Rijder Team Tijd Ronden
1.   M. Verstappen Red Bull 1:34.057 26
2.   S. Vettel Ferrari 1:34.226 30
3.   A. Albon Red Bull 1:34.316 28
4.   P. Gasly Toro Rosso 1:35.008 32
5.   D. Ricciardo Renault 1:35.263 29
6.   R. Grosjean Haas 1:35.356 24
7.   C. Leclerc Ferrari 1:35.380 23
8.   L. Hamilton Mercedes 1:35.439 32
9.   L. Stroll Racing Point 1:35.586 31
10.   K. Magnussen Haas 1:35.659 23
11.   D. Kvyat Toro Rosso 1:35.661 31
12.   C. Sainz Jr. McLaren 1:35.723 26
13.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.854 22
14.   S. Pérez Racing Point 1:35.971 29
15.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:36.037 26
16.   N. Hulkenberg Renault 1:36.124 24
17.   V. Bottas Mercedes 1:36.159 40
18.   L. Norris McLaren 1:36.263 23
19.   R. Kubica Williams 1:37.948 28
20.   N. Latifi Williams 1:41.112 7

Vieze ruiten leidden tot dodelijk ongeluk Nieuwveen

Het was nog vroeg en de zon stond laag toen een 18-jarige bestuurder op 2 juli 2018 op pad ging. Door het vuil op zijn voorruit, in combinatie met het felle zonlicht, zag hij een fietsster voor hem niet en reed haar met zijn bus omver. De 59-jarige vrouw belandde in het water en overleed later die dag. De jonge automobilist stond vrijdag voor de rechter.

De man ging die ochtend om 6.15 uur de deur uit, op weg naar zijn werk. Zo'n vijf minuten later veroorzaakte hij het fatale ongeluk. Uit onderzoek is gebleken dat zijn voorruit zowel aan de binnen- als buitenzijde ernstig vervuild was. In combinatie met de opkomende felle zon heeft hij de vrouw op de fietsstrook niet gezien.

"De lage zon is echter geen excuus", zei de officier van justitie op zitting. "Je moet daar als bestuurder rekening mee houden." De man paste ondanks het slechte zicht zijn snelheid niet aan en reed vermoedelijk zo'n 5 kilometer per uur harder dan toegestaan. Ook bleef hij over de fietsstrook rijden. "Die ligt daar niet voor niets, je kunt daar fietsers verwachten."

Doorgereden
De bestuurder is na de aanrijding doorgereden en heeft de vrouw in hulpeloze toestand achtergelaten. Naar eigen zeggen had hij niet door dat hij een persoon had aangereden. De vrouw belandde in de sloot en is daar, mede door het vroege tijdstip, pas na tien minuten door een passant gevonden. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze later op de dag is overleden.

Het Openbaar Ministerie vindt het extra kwalijk dat verdachte heeft geprobeerd zijn ongeluk te verdoezelen. Al direct stuurt hij in een familie-app een foto van de schade aan zijn bus, met het bericht dat hij hem zo vanochtend aantrof. Iemand zou er in de nacht tegenaan zijn gereden. De steunbetuigingen nam hij in ontvangst, op de appjes dat inmiddels een trauma-helikopter bij het dorp was geland en waarvoor dat zou zijn, reageerde hij niet. "Het is ronduit stuitend om te lezen," zei de officier van justitie op zitting, "en buitengewoon pijnlijk voor de nabestaanden."

Jeugdige uitstraling
Deskundigen die met de verdachte hebben gesproken merken op dat hij nog een erg jeugdige uitstraling heeft. Ook zou hij de gevolgen van zijn handelen nog niet goed kunnen overzien. Mede om die reden is geadviseerd het jeugdstrafrecht te passen.

Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van 2 maanden, plus een rijontzegging voor de duur van 2 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

460 miljoen erbij voor de aanpak van het personeelstekort in het onderwijs

Het kabinet investeert deze regeerperiode extra in de aanpak van het personeelstekort. De vakbonden, werkgeversorganisaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaan hiermee de aanpak van de tekorten in het onderwijs verder intensiveren. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs heeft dat vanmiddag afgesproken met de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), de PO-Raad en VO-raad en vastgelegd in een convenant.

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs krijgen nog dit jaar 300 miljoen euro extra, gelijk verdeeld over beide sectoren. Over het deel voor het primair onderwijs worden afspraken over arbeidsvoorwaarden gemaakt door de cao-partners. In het voortgezet onderwijs bepalen schoolbesturen en lerarenteams waar het geld het beste aan besteed kan worden. Ze kunnen het bijvoorbeeld uitgeven aan ontwikkeltijd, werkdrukverlichting, begeleiding van startende leerkrachten, begeleiding van zij-instromers, onderwijsinnovatie of maatregelen voor arbeidsmarktvraagstukken.

Werkdruk verlichten
Bovendien wordt er 97 miljoen euro naar voren gehaald om de werkdruk voor leraren en schoolleiders te verminderen. Nu is er 333 miljoen euro beschikbaar, in de schooljaren 2020-2021 en 2021-2022 komt er 382,5 miljoen euro beschikbaar. Met dit geld kunnen scholen bijvoorbeeld onderwijsassistenten, vakleerkrachten en conciërges aannemen. Hiervan wordt een deel expliciet gereserveerd voor het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Hogere salarissen
Voor leraren van de diplomagerichte stroom in het voortgezet speciaal onderwijs komt er 16,5 miljoen euro structureel beschikbaar voor een hoger salaris. De vakbonden en de PO-Raad zullen hier afspraken over maken.

Individuele scholingsrechten
Het is van groot belang om huidige leraren voor het vak te behouden. Leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel in het primair onderwijs krijgen daarom individuele scholingsrechten, zoals dit ook in het voortgezet onderwijs is geregeld. Hiervoor wordt deze kabinetsperiode 21,2 miljoen euro vrijgemaakt.

Samen opleiden en zij-instroom
Ook wordt er 10,6 miljoen beschikbaar gesteld voor ‘samen opleiden’, waarbij scholen en lerarenopleidingen samenwerken voor een goede opleiding en begeleiding van nieuwe docenten. Daarnaast wordt de subsidieregeling voor zij-instromers uitgebreid met 14,2 miljoen euro in 2019, om te stimuleren dat meer mensen vanuit een andere sector in het onderwijs gaan werken. Daarmee kunnen alle subsidieaanvragen (die aan de voorwaarden voldoen) voor zij-instromers worden gehonoreerd.

Convenant aanpak tekorten
In een convenant met de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), de PO-raad en VO-raad zijn afspraken gemaakt over de aanpak van het personeelstekort in het onderwijs in deze kabinetsperiode. De afspraken zijn erop gericht om meer mensen op te leiden en te behouden voor het onderwijs.

Ter Mors zegeviert op 1.500m bij rentree

Jorien ter Mors heeft bij de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker de 1.500 meter op haar naam geschreven. Ter Mors, die geheel vorig seizoen aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een knieblessure, liet vanavond zien dat ze er er weer helemaal is met 1.54,22.

In een rechtstreeks duel verwees ze Antoinette de Jong ( 1.54,97) naar plek twee. Ireen Wüst werd met 1.55,10 derde. Met dit drietal plaatsen ook Melissa Wijfje (1.55,80) en de verrassende Reina Anema (1.56,53) voor de wereldbekerwedstrijden dit seizoen.

Blizzcon 2019 - Volg met FOK! games de openingsceremonie

Het is bijna zover, Blizzcon 2019 gaat om 19:00 uur Nederlandse tijd beginnen. Zoals altijd volgt Fok! games de openingsceremonie en schrijft hier de grootste aankondigingen op! Wat zijn jouw voorspellingen?

19:00 uur

We zijn begonnen met een openingsstatement van J. Allen Brack, president van Blizzard.

19:01 uur 

J. Allen Brack begint gelijk met de grootste donkere wolk die over Blizzcon heerst: het Hong Kong-schandaal met Blitzchung. Hij veronderschuldigt voor het overhaaste handelen en belooft beterschap. Concrete beloften doet Brack echter niet.

19:14 uur

We hebben de eerste grote aankondiging van Blizzcon: Diablo IV is eindelijk bevestigd. Director Luis Barriga bevestigt dat de game een stuk creepier wordt dan zijn voorganger.

19:17 uur

Diablo IV komt naar pc, Xbox One en PlayStation 4. Ook de Barbarian, de Sorceress en de Druid maken hun terugkeer. In de gameplay trailer zien we onder andere cliff jumping en mounts.

19:22 uur

We gaan terug naar J. Allen Brack, met Starcraft II.

19:26 uur

Blizzcon-gangers kunnen nu tegen meerdere moeilijkheidsgraden spelen van Alphastar, diamond en master. Tevens komt ook Arcturus Mengsk als een co-op commander.

19:27 uur

Deathwing is speelbaar op Blizzcon. Daarnaast krijgt iedereen met een Blizzcon-ticket Deathwing gratis wanneer hij naar Heroes of the Storm komt. Ook zijn alle heroes gratis tot en met 10 november.

19:29 uur

Iedereen met een blizzcon-ticket kan de Warcraft III Reforged-beta spelen. De game heeft nog geen releasedatum.

19:34 uur

We gaan door naar World of Warcraft, met Ion Hazzikostas.

19:36 uur

In de week van 12 november gaat de volgende update voor World of Warcraft Classic online, met PvP honor en World bosses.

19:37 uur

World of Warcraft gaat weer samenwerken met twee goede doelen: Make a Wish en we.org. Vanaf volgende maand kunnen spelers Dottie kopen, een alpaca pet waarvan alle omzet gaat naar deze organisaties.

19:38 uur

Vanaf volgende week gaat het World of Warcraft 15th anniversary online, met onder andere een nieuwe PvP brawl, een Deathwing mount en een Nefarian pet.

19:46 uur

We hebben de volgende uitbreiding van World of Warcraft, Shadowlands. In een epische cinematic zien we Sylvanas Bolvar Fordragon verslaan en de helm van domination breken, waardoor er geen lich king meer is.

19:51 uur

Shadowlands komt volgend jaar uit en is vandaag te pre-orderen.

19:52 uur

Ben Thompson komt het podium op voor Hearthstone.


19:56 uur

De laatste uitbreiding voor Year of the Dragon heet heel toepasselijk Descent of Dragons. Het nieuwe keyword heet Invoke, waarmee je draken kan upgraden. Alle classes die verbonden zijn aan de League of E.V.I.L krijgen een Galakrond. `

20:01 uur

Battlegrounds wordt de nieuwste modus van Hearthstone waarmee acht spelers het tegen elkaar opnemen.


20:04 uur

We gaan naar Overwatch, met papa Jeff.

20:17 uur

Na een cinematic met onder andere de hero Echo hebben we een vervolg voor Overwatch: Overwatch 2.

20:21 uur

Overwatch 2 heeft een nieuwe PvP-modus, Push. Ook komen er story missions, co-op, progression met nieuwe abilities, en een nieuwe hero genaamd Sojourn.

20:25 uur

Overwatch krijgt dezelfde heroes en maps als mensen die Overwatch 2 spelen. Alle cosmetics die je hebt unlocked in Overwatch gaan ook met je mee naar Overwatch 2.

20:27 uur

En daarmee komt er een einde aan de openingsceremonie.

De openingsceremonie is live te volgen via de battle.net launcher en alle Blizzard-kanalen op Twitch.

Bekijk een live video van Warcraft op www.twitch.tv

Ter Mors langer bij Team IKO

Schaatsster Jorien ter Mors heeft haar contract bij Team IKO met twee jaar verlengd. De nieuwe verbintenis van Ter Mors loopt nu tot 2022.

De drievoudig olympisch kampioene kwam vorig seizoen niet in actie vanwege een knieblessure. "Ik ben ontzettend blij met het vertrouwen dat ik krijg vanuit de ploeg en van Erwin en Martin in het bijzonder. Na een moeilijk jaar kijk ik ernaar uit om de komende jaren weer ouderwets hard te gaan schaatsen", aldus ter Mors.

Ntab wint met gemak 500m, Velema verrast

Op de eerste dag van de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker is de 500 meter voor mannen gewonnen door Dai Dai Ntab. In het Thialf in Heerenveen, waar een groot aantal rijders een nieuw persoonlijk record reden, kwam Ntab tot 34,79.

Kai Verbij werd in 34,94 tweede, Ronald Mulder derde in 35,00. De top vijf plaatsen zich voor de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. Samen met Ntab, Verbij en Mulder zijn dit de verrassende Lennart Velema (35,04) en Hein Otterspeer. (35,04)

Verrassend was dat Jan Smeekens, de afgelopen jaren een vaste waarde in de wereldbekerwedstrijden op de 500 meter, zich nu niet wist te plaatsen. Smeekens kwam met 35,23 buiten de top vijf terecht. Ook Michel Mulder en Kjeld Nuis redden het niet

Later vanavond volgen nog de 1.500 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen

Kies mee wat Speelgoed van het Jaar wordt

Wil je meebepalen welk speelgoed tot speelgoed van het jaar wordt gekozen? Dan heb je nog maar even. Tot en met aanstaande zondag kun je stemmen op je favoriete speelgoed en (bord)spellen in verschillende leeftijdscategorieën.

Ieder jaar wordt een vakjury samengesteld die speelgoed beoordeelt in zeven leeftijdscategorieën. Daarbij wordt gekeken naar verschillende criteria; is het geschikt voor de leeftijd? Sluit het aan bij de interesse van het kind waarvoor het is bedoeld? Gaat het niet gauw stuk? Is het na een keer spelen nog steeds leuk? Hoe zit het met de prijs/kwaliteitverhouding? De vakjury bestaat uit vertegenwoordigers uit verschillende disciplines: journalisten, bloggers, inkopers, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog die elk vanuit de eigen expertise het speelgoed beoordelen.

Nu is het aan het publiek om te bepalen welk speelgoed het verdient om Speelgoed van het Jaar 2019 te worden. Tot en met 3 november 2019 kan iedereen stemmen via www.speelgoedvanhetjaar.nl. Iedere honderdste stemmer wint bovendien genomineerd speelgoed. Bij elk artikel is het juryrapport te vinden en een pedagogisch commentaar. Elke uitgebrachte stem is meebepalend voor de einduitslag.

Op woensdag 6 november zullen in Amsterdam de winnaars in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt door Chazia Mourali. De uitslag is vanaf 16.30 uur op die dag op www.speelgoedvanhetjaar.nl te vinden.

Speelgoed van het Jaar

Eerder boete voor overtreden welzijnsregels bij transport en doden van dieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat strenger optreden tegen overtredingen van de regels rond dierenwelzijn tijdens transport en bij het doden van dieren. Dat betekent dat de NVWA eerder een boete of andere sanctie oplegt en minder waarschuwt. Daarnaast blijven overtredingen 3 jaar staan. Nieuwe overtredingen in deze periode worden als herhaalde overtredingen bestraft. Dat staat in het nieuwe interventiebeleid, dat op 1 december dit jaar in werking treedt.

Toezichtaanpak

In het interventiebeleid dierenwelzijn tijdens transport en dierenwelzijn bij het doden van dieren staat beschreven hoe de NVWA optreedt als zij overtredingen constateert. Dit nieuwe beleid geldt voor alle betrokkenen die te maken hebben met het transport of doden van dieren, zoals vervoerders en slachthuizen. Aan de wettelijke regels zelf verandert niets; de NVWA treedt wel strenger op bij overtredingen. Er wordt onder andere gelet op het in orde zijn van vervoersdocumenten, voldoende ruimte voor dieren en het op de juiste manier uitladen, opvangen en bedwelmen van dieren in het slachthuis. De zwaarte van een maatregel is afgestemd op de mate van aantasting van het dierenwelzijn. Via een maatwerkaanpak kunnen veelplegers onder verscherpt toezicht worden geplaatst. Dit houdt in dat de NVWA vaker inspecteert en, wanneer zij overtredingen constateert, ook passende maatregelen neemt om de geconstateerde overtreding(en) te beëindigen of herhaling ervan te voorkomen. 

Interventiebeleid

Het nieuwe interventiebeleid sluit aan bij de kaders van het algemene interventiebeleid en het Toezichtkader NVWA 2015. Deze schrijven voor hoe de NVWA een overtreding van een norm beoordeelt en hoe zij op grond daarvan optreedt. Naast het opleggen van boetes zijn ook corrigerende interventies mogelijk, zoals een last onder dwangsom, een verbod tot het verrichten van bepaalde activiteiten, ingrijpen in het dodingsproces of schorsen of intrekken van een erkenning/vergunning als vervoerder, slachthuis of verzamelcentrum.

Halve finalisten WTA Finals zijn bekend

Karolina Plísková heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van de WTA Finales in het Chinese Shenzhen. In de beslissende partij versloeg de Tsjechische tennisster Simona Halep uit Roemenië met 6-0, 2-6 en 6-4. Op donderdag hadden Jelina Svitolina, Ashleigh Barty en Belinda Bencic zich al geplaatst.

In de halve finales moet Ashleigh Barty het opnemen Karolina Plísková. In de andere partij zijn Belinda Bencic en Jelina Svitolina aan elkaar gekoppeld. Beide wedstrijden worden zaterdag gespeeld.

Büttner dankt Sneijder en rondt deal in MLS af

Alexander Büttner heeft zijn contract bij New England Revolution getekend. De club uit de Major League Soccer heeft de komst van de Nederlandse linksback vrijdagmiddag wereldkundig gemaakt. Het is geen verrassing meer dat de ex-speler van onder meer Vitesse en Manchester United in de Verenigde Staten aan de slag gaat. Vorige maand bevestigde Büttner al dat de club uit de Eastern Conference van de MLS zijn nieuwe werkgever zou worden.

Büttner vertrok afgelopen zomer bij Vitesse nadat hij besloot zijn contract niet te verlengen. Hij zat een paar maanden zonder club toen Wesley Sneijder hem in contact bracht met New England Revolution. "Ik ken hem uit mijn jeugdtijd bij Ajax. Zijn vader en Sjaak Swart waren mijn zaakwaarnemers", vertelde Büttner aan de Gelderlander. De vleugelverdediger, die in het verleden verder speelde voor Manchester United, Dinamo Moskou en Anderlecht, hing onlangs aan de telefoon met Sneijder. "Heel joviaal. 'Hey gozer', zei hij. 'Ik heb een mooie club voor je'. Er was geen woord van gelogen."

De club uit de MLS was niet de enige partij met interesse. “Besiktas was concreet, maar haakte op het laatste moment af. Er was een rits clubs met belangstelling. Fenerbahçe, PAOK Saloniki, Apoel Nicosia, SPAL, Celtic. Deze week meldden Rangers zich en Stoke City. Maar de beslissing was al genomen. "Revolution it is", aldus de linkspoot in oktober. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen sluit hij aan bij zijn nieuwe club.

"Ergens in januari begint dan de voorbereiding. Die is in Miami en Los Angeles. Werelds, natuurlijk. Dit is als Kuifje in Amerika. Dit is een hoofdstuk uit mijn leven dat ik tot het einde toe wil meemaken."

"Alexander brengt ervaring van het hoogste niveau met zich mee. Met zijn kwaliteiten zal hij een belangrijke speler voor ons zijn. Met hem halen we een ervaren linksback in huis. Hij heeft een uitstekende pass in huis, waardoor wij meer balans in het elftal krijgen", aldus trainer en tevens sportief directeur Bruce Arena op de clubwebsite. New England Revolution meldt niet voor hoeveel seizoenen Büttner tekent. Diverse media berichtten eerder over een tweejarig contract.

Circuit Zandvoort mag volgas door met voorbereiding F1

Het Circuit Zandvoort mag maandag beginnen met de verbouwing van het circuit om het geschikt te maken voor de Grand Prix. Verzoeken van milieuclubs om het werk op te schorten omdat er te veel stikstof in de natuur terecht komt zijn vanmiddag door de rechter afgewezen. Zo meldt het Algemeen Dagblad

Lees ook: Circuit Zandvoort wint kort geding en mag verder met werkzaamheden

Kastelijn en Iserbyt winnen Koppenbergcross

Yara Kastelijn heeft vrijdag de Koppenbergcross in het Belgische oudenaarde gewonnen. De Brabantse veldrijdster reed bijna de volledige wedstrijd aan de leiding. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Belg Eli Iserbyt.

Kastelijn is in vorm, dat bewees de 22-jarige renster afgelopen zondag met winst in Gavere. Vandaag nam ze in de eerste ronde de leiding in de wedstrijd. De enige concurrente die in de buurt kon blijven was Annemarie Worst, bergop moest de regerend Europees kampioene het echter afleggen tegen Kastelijn.

Na vier ronden kwam Kastelijn boven op de Koppenberg als winnares over de finish. Worst eindigde als tweede. De derde plaats was voor Kastelijn's ploeggenote Alice Maria Arzuffi.

Iserbyt maakte zijn favorietenstatus opnieuw waar. De 22-jarige veldrijder was ook in de Koppenbergcross de beste, al maakte hij het in de slotfase nog wel even spannend door een afgelopen ketting waardoor eerste achtervolger Tom Pidcock opnieuw aan kon sluiten.

Pidcock nam op het glibberige parcours vervolgens risico en viel aan in een afdaling. Hij reed enkele seconden weg bij Iserbyt, maar de Belg kon uiteindelijk toch weer aansluiten. De beslissing viel toen de Brit van fiets wisselde en Iserbyt dat niet deed. Iserbyt boekte zijn zevende zege van het seizoen. De talentvolle Pidcock finishte op plaats twee. De derde plaats was voor Michael Vanthourenhout.

Uitslag vrouwen
1. Yara Kastelijn (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Alice Maria Arzuffi (ITA)
4. Eva Lechner (ITA)
5. Kaitlin Keough (USA)
6. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
7. Alicia Franck (BEL)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Anna Kay (GBR)
10. Kata Blanka Vas (HUN)

Uitslag mannen
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Thomas Pidcock (GBR)
3. Michaël Vanthourenhout (BEL)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Tom Meeusen (BEL)
7. Corné Van Kessel (NED)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Jens Adams (BEL)
10. Jim Aernouts (BEL)

Sander (32) overleefde liquidatiepoging bij spyshop

Het leven van de 32-jarige Sander uit Alkmaar staat sinds 28 augustus vorig jaar compleet op z'n kop. De medewerker van Spy City, een spyshop in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, wordt die zomerochtend meerdere keren op zijn hoofd geslagen met de kolf van een automatisch vuurwapen. De dader is eigenlijk van plan hem van dichtbij dood te schieten, maar zijn AK-47 weigert. "Soms denk ik: was dat ding maar wél afgegaan."

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 22 en 15 jaar cel tegen twee mannen die verdacht worden van de moordpoging. Een opvallend hoge strafeis.

"Het gaat om een enorm ernstig feit. Het slachtoffer is voor een groot deel arbeidsongeschikt en zal nooit meer een regulier leven kunnen leiden. Bovendien heeft dit soort misdrijven een ontwrichtende werking op de maatschappij", schetst de officier van justitie.

In het beklaagdenbankje twee verdachten: de 55-jarige Marcel S. en de 21-jarige Quizinho N., beiden geboren in Paramaribo en woonachtig in Amsterdam. Het slachtoffer zelf is niet aanwezig; hij kan het fysiek en mentaal niet aan.

Geen enkele link met criminele circuit
Justitie is ervan overtuigd dat het tweetal het slachtoffer wilde liquideren. Maar waarom? Tot op de dag van vandaag is die vraag niet beantwoord. De verdachten zwijgen in alle toonaarden en uit het politieonderzoek is geen motief gerold. Feit is dat Sander geen enkele link heeft met het criminele milieu.

De liquidatiepoging is vastgelegd door bewakingscamera's. Op de beelden is te zien hoe het slachtoffer die bewuste vrijdagochtend rond 10.00 uur bij zijn werk arriveert. De spyshop zit op het hoekje van de Moezelhavenweg, midden in het Westelijk Havengebied. Sander parkeert zijn auto achteruit in, zoals hij waarschijnlijk vaker doet.

Vuurwapen weigert
Het slachtoffer stapt uit en loopt naar de achterbak van zijn auto. Als hij iets wil pakken, komt er plotseling iemand aangerend. De man draagt donkere kleding en heeft een capuchon op. Ook heeft hij een automatisch vuurwapen in de aanslag. Het slachtoffer en de dader staan tien seconden tegenover elkaar. De schutter haalt de trekker over, maar er klinken geen schoten; het wapen weigert.

Vervolgens wordt Sander meerdere keren hard op zijn hoofd geslagen. Hij valt op de grond, steekt nog zijn hand in de lucht, maar hij kan geen verweer meer bieden. Het slachtoffer lijkt al knock-out te zijn, maar de dader blijft hem toetakelen met de kolf van de AK-47. Hij houdt het vuurwapen met beide handen vast een slaat het slachtoffer vijf keer hard op de linkerkant van zijn hoofd. Sander blijft achter in een plas bloed. Het slachtoffer ligt vervolgens minutenlang roerloos op straat. In de minuten daarna komt hij langzaam en met veel moeite overeind.

Vader verlaat rechtszaal
Het zijn akelige beelden die in de rechtszaal worden getoond. Maar volgens de officier van justitie wel noodzakelijk. "Het moet duidelijk worden hoe ernstig deze zaak is." De bewakingsbeelden worden de vader van het slachtoffer na verloop van tijd te veel. Hij verlaat korte tijd de rechtszaal. Beide verdachten geven geen krimp. Ook niet als de beelden worden afgespeeld.

Ook al is het vuurwapen niet afgegaan, het slachtoffer is zeer ernstig gewond geraakt. Sander blijkt hersenletsel en fracturen in zijn hoofd te hebben opgelopen. Hij ligt een aantal dagen op de intensive care en moet worden behandeld in een revalidatiecentrum. Het slachtoffer is blijvend doof aan één oor en heeft aan de linkerkant van zijn gezicht geen gevoel meer.

'Waarom? Wat heb ik misdaan?'
Sander beschrijft in een brief hoe zijn leven en de levens van zijn naasten overhoop zijn gegooid door de moordaanslag. De tekst wordt voorgelezen door zijn advocaat. "Na een periode van acht maanden revalideren, mocht ik naar huis. Er is een laffe aanslag op mijn leven gepleegd. Ons leven is compleet overhoop gegooid en verwoest. Zowel fysiek als emotioneel. Ik heb moeite met mijn evenwicht, met praten en lezen. Doordat mijn spraakvermogen is aangetast, zonder ik mij af en zijn mijn sociale contacten verwaterd."

"Ik kon mij inleven in anderen. Mijn empathisch vermogen is ook aangetast. Ik ben de Sander van voor de aanslag niet meer. En waarom? Wat heb ik misdaan? Soms denk ik: was dat ding maar wél afgegaan."

Stortvloed aan bewijs
Het zijn vragen die de twee verdachten vandaag ook voorgeschoteld krijgen. Antwoorden komen er niet. En dat terwijl er een stortvloed aan bewijs ligt tegen de twee mannen. Beiden zijn vlak na de moordaanslag vastgelegd door bewakingscamera's. De 55-jarige Marcel S., van wie justitie denkt dat hij de schutter is geweest, is daarop duidelijk te zien.

Hij wordt een dag later al aangehouden in de woning van een ex-vriendin aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. In die woning vindt de politie een paar schoenen met bloedsporen van het slachtoffer. Het gaat om de schoenen die de dader droeg op het moment van de liquidatiepoging, zo blijkt uit bewakingsbeelden. Er worden die dag nog twee anderen opgepakt, maar die blijken niets met de zaak te maken te hebben.

Bloedsporen op schoenen en wapen
Agenten vinden in de woning in Nieuw-West ook een tas met kleding die matcht met de kleding van de schutter. En nog belangrijker: op een slaapkamer wordt een plastic tas (V&D) gevonden met een kalasjnikov. Ook op dat wapen zitten bloedsporen van het slachtoffer. Meerdere bekenden van Marcel S. hebben verklaard dat hij de tassen in het huis heeft achtergelaten.

Mede-verdachte Quizinho N. (21) wordt begin januari aangehouden in een woning in Diemen. De officier van justitie vermoedt dat hij nauw heeft samengewerkt met de beoogde schutter: N. zou Marcel S. op de dag van de liquidatiepoging hebben opgehaald bij de woning van zijn moeder in Oud-Zuid met een gestolen Audi Q5. Het tweetal zou vervolgens samen via de A10 en de Basisweg naar de spyshop zijn gereden. Quizinho N. zou volgens justitie de auto hebben bestuurd.

Ook in de woning waar N. tot zijn aanhouding verbleef, wordt kleding gevonden die volgens justitie overeenkomt met de kleding van de man die in het bijzijn was van de schutter, kort na de moordaanslag. De twee mannen zijn eerder in aanraking geweest met justitie, maar niet voor dit soort misdrijven.

Evaluatie distributie jodiumtabletten in Nederland

In 2017 heeft de Rijksoverheid in Nederland jodiumtabletten verspreid. Inwoners tot en met 40 jaar en ouders van kinderen tot 18, die binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen ontvingen de tabletten thuis. In een evaluatie zegt bijna 80 procent van de doelgroep dat zij de tabletten heeft ontvangen en meer dan 70 procent na een jaar nog weet waar ze de tabletten hebben opgeborgen. De begeleidende informatiebrief was volgens de meeste ontvangers duidelijk (89 procent).

Daarbij wacht zestig procent van de deelnemers instructies van de overheid af als er een kernongeval plaatsvindt. Maar ongeveer 30 procent zegt bij een kernongeval het gebied direct te verlaten en de helft zou zijn kind meteen een tablet laten innemen zonder een bericht van de overheid af te wachten.

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 4900 personen (binnen en buiten het gebied waarin de jodiumtabletten zijn verspreid) van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Zij vulden in december 2017 een lijst in met vragen, een jaar later vulde 60 procent van hen nog een keer een vragenlijst in.

Effecten van een kernongeval
De kans op een kernongeval is erg klein. Maar als het gebeurt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Bij een kernongeval komen radioactieve stoffen vrij die ioniserende straling afgeven. Ook wel radioactieve straling genoemd. Radioactieve straling zie of voel je niet maar kan wel schadelijk zijn. Veel mensen denken dat er bij een kernramp binnen korte tijd veel doden vallen, en dat er veel misvormde kinderen geboren worden. Dat is bij Tsjernobyl en Fukushima echter niet waargenomen. In de praktijk blijkt een verhoogd voorkomen van schildklierkanker het grootste gezondheidseffect van een kernramp te zijn. Meer informatie

Instructies overheid afwachten
Als er radioactief jodium vrij komt bij een kernongeval, dan kan dat na inademing of via voeding opgenomen worden in de schildklier. Op de lange termijn kan dat schildklierkanker veroorzaken. Door tabletten te slikken met niet-radioactief (stabiel) jodium raakt de schildklier verzadigd en neemt minder van het radioactieve jodium op. Het innemen van stabiel jodium werkt daarom alleen kort voor of in de uren na het overkomen van de radioactieve wolk. Daarom moet zo’n tablet alleen worden ingenomen als de overheid dat aan geeft. Het heeft geen zin stabiel jodium in te nemen als er geen radioactief jodium in de buurt is. Jodiumtabletten zijn vooral zinvol voor kinderen en jongvolwassenen. Voor mensen boven de 40 is de positieve werking nooit aangetoond. Ook voor evacuatie is het raadzaam de instructies van de overheid af te wachten. Als de radioactieve wolk overkomt, is het beter in huis blijven dan buiten blootgesteld te worden aan de stoffen. Op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl is meer informatie te vinden.

OM niet ontvankelijk in strafzaak tegen plaatsvervangend hoofdofficier van justitie

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de 46-jarige voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het functioneel parket buiten vervolging gesteld. Hij werd verdacht van het tegen betaling hebben van seksuele contacten met een 16-jarige jongen.

De zaak was in behandeling bij twee officieren van justitie van het Amsterdamse parket. Omdat de genoemde hoofdofficier van justitie en deze officieren werkzaam waren in hetzelfde arrondissement heeft de Hoge Raad de zaak verwezen naar de rechtbank Den Haag. Daarbij heeft de Hoge Raad uitdrukkelijk bepaald dat ook de vervolging verder door officieren van justitie van het Haagse parket moest plaatsvinden. Dit om te zorgen voor een onpartijdige vervolging en berechting van de verdachte.

Het openbaar ministerie heeft echter geen andere officieren van justitie ingezet, maar er voor gekozen de officieren uit Amsterdam de zaak in Den Haag te laten behandelen, als plaatsvervangend officieren in Den Haag. Zij hebben dan ook de dagvaarding opgesteld.

De rechtbank vindt die handelwijze van het openbaar ministerie in strijd met het wettelijk systeem en met de beslissing van de Hoge Raad. Een officier van justitie die wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit moet worden vervolgd op zo’n manier dat de schijn van bevoordeling of benadeling van hem wordt vermeden. Dat is hier nu niet gebeurd.

Het gevolg daarvan is dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk is geworden in de strafvervolging. Uit de wet vloeit voort dat de verdachte dan niet meer mag worden vervolgd voor deze feiten. Anders dan het openbaar ministerie heeft betoogd, is geen sprake van een situatie waarin deze fout nog herstelbaar is. Daarom komt de strafzaak tegen de verdachte met deze beslissing van de rechtbank tot een einde. Het openbaar ministerie kan tegen die beslissing in hoger beroep gaan.

Diefstal Jip de kip niet gerechtvaardigd

Een 56-jarige vrouw uit Amsterdam is in hoger beroep veroordeeld voor diefstal van een kip uit een theaterschool. De vrouw is geen straf of maatregel opgelegd. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot dezelfde conclusies en ook het Openbaar Ministerie vorderde veroordeling zonder oplegging van straf.

Optreden vrouw niet gerechtvaardigd
De verdachte nam op 25 januari 2016 uit een theaterschool in Amsterdam de kip, Jip, weg. Zij deed dit naar eigen zeggen om de kip te redden. De kip werd tijdelijk in een hok in de hal van de theaterschool gehouden in het kader van een studieproject. Dit project hield in dat de studenten konden stemmen over het al dan niet slachten van de kip.

De verdachte vond dat door deze omstandigheden de kip zich in een hulpbehoevende toestand bevond en in een acute noodsituatie verkeerde; om de kip te redden uit deze situatie moest zij de kip wel meenemen.

Het hof oordeelt dat niet aannemelijk is geworden dat de kip in een zodanige toestand verkeerde dat sprake was van hulpbehoevendheid of een acute noodsituatie. Het handelen van de verdachte was daarom niet gerechtvaardigd.

Geen straf
Het hof vindt het gedrag van de verdachte ernstig, omdat zij voor eigen rechter speelde en dat kan niet getolereerd worden. Omdat de diefstal echter bijna 4 jaar geleden is gepleegd, de verdachte geen strafblad heeft en de kip kort na de diefstal is geretourneerd, legt het hof geen straf op.

Bertens breekt definitief met coach Sluiter

De tijdelijke breuk tussen tennisster Kiki Bertens en haar coach Raemon Sluiter is nu definitief. Vanwege de slechte resultaten was de samenwerking de afgelopen twee maanden al op een laag pitje gezet, nu heeft de tennisster besloten de samenwerking definitief stop te zetten.

“Helaas heb ik een moeilijke beslissing moeten maken en dat is dat Raemon en ik volgend jaar niet meer zullen samenwerken. Ik wil Rae bedanken voor de afgelopen vier fantastische jaren. Ik ben gegroeid als speelster en persoon en had dit alles niet zonder hem kunnen bereiken.”, aldus Bertens op haar Instagram-pagina.

Bertens gaat volgend seizoen verder met Elise Tamaëla en Remko de Rijke als begeleidingsteam. Het tweetal maakte onder Sluiter al deel uit van het begeleidingsteam. Met De Rijke stapt Bertens binnenkort in het huwelijksbootje.

Talpa trekt stekker uit AstroTV

Talpa Network heeft besloten om per 1 januari 2020 te stoppen met de live uitzendingen van AstroTV die nu overdag op Net5 worden uitgezonden. In de nacht vervallen per die datum op Net5 en de overige Talpa Network zenders ook de voorgeprogrammeerde uitzendingen van AstroTV.

Partner Smart Media Services b.v. (SMS b.v.) continueert per 1 januari AstroTV, maar dan online, telefonisch en via de app. Hierdoor kunnen mensen nog steeds advies vragen van gescreende mediums. Talpa Network is vanaf 1 januari 2020 op geen enkele wijze meer bij AstroTV betrokken. Op Net5 wordt per 1 januari overdag een geheel andere programmering uitgezonden.

Het besluit van Talpa Network om te stoppen met AstroTV hangt samen met de aangescherpte positionering van Net5. De komende maanden wordt bekend gemaakt welke programma’s de uitzendingen van AstroTV overdag en in de nacht op de Talpa Network zenders gaan vervangen.    

Auto gecrasht na schietincident, verdachten voortvluchtig

Op de Corellistraat in Tilburg is donderdagavond door een persoon een aantal keren in de lucht geschoten. De politie trof op die locatie hulzen aan en onderzoekt de zaak. Getuigen worden gevraagd zich te melden.

De politie kreeg rond 22.20 uur een melding dat er meerdere keren in de lucht was geschoten. De mannen die bij die incident betrokken zouden zijn, waren weggereden in een witkleurige Audi. Direct gingen meerdere eenheden naar de Corellistraat. Ook zochten agenten in de omgeving naar soortgelijke voertuigen. Op de locatie werden meerdere hulzen aangetroffen. Hierop werd de omgeving afgezet voor nader onderzoek. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Achtervolging
Niet veel later troffen agenten een witte Audi aan die richting de snelweg A58 reed. Direct verhoogde deze Audi zijn snelheid en probeerde aan de politie te ontkomen. Ondanks de optische- en geluidssignalen die de politieauto voerde, weigerde de bestuurder zijn auto te stoppen. Naast de zeer hoge snelheid waarmee de auto reed, reed hij ook een aantal keer tegen de rijrichting in.

Hierdoor ontstonden er levensgevaarlijke situaties waarbij aanrijdingen ternauwernood voorkomen konden worden. Niet veel later bleek de auto te zijn gecrasht tegen de vangrail op de snelweg. Bij het benaderen van het voertuig trok de politie haar vuurwapen. De inzittenden bleken gevlucht. In de Audi werden patronen en een patroonhouder aangetroffen. Deze zijn, net als het voertuig, in beslaggenomen voor verder onderzoek.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp. 

Kabinet neemt extra maatregelen voor klimaatdoelen

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de effecten van het klimaat- en energiebeleid van dit kabinet doorgerekend. Daaruit blijkt dat de klimaattafels hun opdracht hebben voltooid. Met de maatregelen uit het Klimaatakkoord kan Nederland de opgave om de CO2-uitstoot met 48,7 Megaton te verminderen, waarmaken.

Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief waarmee hij de eerste Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2019 aanbiedt aan de Tweede Kamer. Hij constateert tegelijkertijd dat er nog werk te verzetten is om alle klimaatdoelen te halen.

Sinds de start van de gesprekken over het Klimaatakkoord is de prognose van de CO2-uitstoot in 2030 namelijk toegenomen, zo blijkt uit de KEV. Dat komt door verschillende factoren, waaronder een bijstelling in CBS-cijfers en de economische groei. Bij de huidige prognoses zal Nederland extra CO2-uitstoot moeten verminderen om het doel van 49% reductie in 2030 te realiseren.

Klimaatdoelen 2020
Uit de KEV 2019 blijkt verder dat de opdracht van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 aanzienlijk dichterbij is gekomen. Afgelopen januari lag er nog een opgave 9 Megaton CO2-reductie. Het kabinet concludeert aan de hand van de KEV 2019 dat het gat is teruggebracht tot 2 Megaton.

Het kabinet ziet daarnaast een flinke versnelling in de productie van hernieuwbare energie. De verwachting is dat het aandeel hernieuwbare energie tussen 2017 en 2020 met 70% toeneemt. Met deze versnelling zal Nederland zijn klimaatdoel voor 2023 halen, maar het doel voor 2020 niet.

Extra maatregelen
Minister Wiebes kondigt daarom extra maatregelen aan om de klimaatdoelen te realiseren. Het kabinet zet daarbij in op maatregelen die particulieren en bedrijven verleiden om klimaatmaatregelen te nemen. Zo stelt het kabinet een subsidieronde beschikbaar voor projecten in hernieuwbare energie via de zogeheten SDE+. Ook komt er nog dit jaar 60 miljoen euro extra subsidie voor de aanschaf van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers.

Verder wil het kabinet de plaatsing van zonnepanelen op gebouwen van de overheid, scholen en bij particulieren versnellen. Aanvullend hierop blijft het kabinet actief zoeken naar maatregelen om de doelen voor 2020 te realiseren.

Tientallen overtredingen en drie gewonden bij halloweentocht

De politie constateerde donderdag tijdens de Halloweentocht in de Hoeksche Waard veel overtredingen en schreef daarvoor diverse bekeuringen uit. Daarnaast werd de tocht van zo’n 200 voertuigen, overwegend auto’s en een enkele scooter, gekenmerkt door talloze valpartijen en twee aanrijdingen. Drie mensen raakten gewond.

De slachtoffers moesten voor de behandeling van nek- en rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis. De bekeuringen waren voor het niet dragen van een helm, door rood rijden, snelheidsovertredingen en rijden zonder licht. Daarnaast nam de politie twee scooters en een motor in beslag.

De deelnemers van de Halloweentocht startten in 's-Gravendeel en reden daarna een ronde door rest van de Hoeksche Waard. De organisatoren hadden van te voren hun route aan de politie doorgegeven. De politie benoemde nadrukkelijk dat het de deelnemers aan deze tocht vrij stond om met hun scooter de weg op te gaan, maar dat zij daarbij wél de regels en verkeersveiligheid in acht moesten nemen en dat daar door agenten intensief toezicht op zou worden gehouden. Bij een eerdere tocht, in 2018, kwam door de vele overtredingen namelijk ook de verkeersveiligheid in het geding.

Teleurstellend
“Dat de tocht, ondanks de gemaakte afspraken, op deze manier verloopt is teleurstellend. We hadden meer van de samenwerking verwacht”, zegt Peter de Vos, teamchef Basisteam Hoeksche Waard. De Vos: “Bovendien is het opmerkelijk dat de twee in beslag genomen scooters eigendom zijn van twee organisatoren van de Halloweentocht. In het eerste geval werd er op openbare weg een zogenaamde wheelie gemaakt. In het tweede geval bleek de brommer een motor te zijn, waar een bromfietskenteken op was gemonteerd.” Er volgen mogelijk meer bekeuringen. Hoeveel en waarvoor zal na het bekijken van camerabeelden in de loop van de komende week duidelijk worden.

Noodbevel
Bij het evenement was een noodbevel namens de Gemeente Hoeksche Waard van kracht. Dit bood de politie de bevoegdheid om drie mannen uit Brabant deelname aan de tocht te ontzeggen. Dit was een duidelijk signaal aan tientallen andere geïnteresseerden uit Brabant. Zij kozen eieren voor hun geld en staakten hun plannen voor een rit richting de Hoeksche Waard.

"Feyenoord had assistenten ook ontslagen als Stam was gebleven"

Binnen Feyenoord heerste al langer ontevredenheid over het functioneren van de assistenten van trainer Jaap Stam, zo onthult Martijn Krabbendam. De clubwatcher deed zijn verhaal bij Voetbalpraat op FOX Sports. De Rotterdammers besloten na het ontslag van Stam om Jean-Paul van Gastel, Denny Landzaat en Roy Makaay uit hun functie van assistent te zetten.

"Dat het nu gebeurt, duidt erop dat het onder Stam ook zou zijn gebeurd, alleen op een iets later tijdstip, in de winterstop of zo", aldus Krabbendam. "Maar ze zijn er natuurlijk al langer mee bezig. Daar heb ik geen enkele twijfel over."

"Ik denk dat ze vinden dat hun invloed onvoldoende was. Als je bijvoorbeeld bij Ajax op de bank kijkt, dan zie je Erik ten Hag altijd met die assistent bezig, en bij meer clubs is dat. Dat had je bij Feyenoord veel minder. Ik weet ook dat Stam redelijk teleurgesteld was over de inbreng van zijn assistenten."

Dat Van Gastel weg moet bij Feyenoord is verrassend te noemen, zeker omdat de oud-middenvelder vaak genoemd werd als potentiële hoofdtrainer van de club. "Iedereen dacht: hij gaat het worden, maar toen werd Giovanni van Bronckhorst het, omdat die tijdens het gesprek een iets betere indruk maakte", zegt Krabbendam,.

De journalist maakt daarna een schets van Feyenoord's gedachtengang. "Het is niet dat ze zomaar ineens denken: we gaan wat assistenten wegsturen. Ze praten met de hoofdtrainer, met Stam, van: 'hoe vind je dat het gaat, wat zou er kunnen veranderen?' Dan hoor je die verhalen en besluiten ze in te grijpen."

De nieuwe trainer Dick Advocaat gaat werken met de assistenten Cor Pot, John de Wolf en Said Bakkati. Laatstgenoemde kwam op voorspraak van Stam naar Feyenoord en is de enige uit de vorige trainersstaf die mag blijven. "Daar zijn ze bij Feyenoord wél enthousiast over, ook de spelers."

Advocaat neemt zelf Pot mee. "De procedure bij Feyenoord is: je mag één assistent meenemen en de club bepaalt de andere twee. John de Wolf is niet via Dick gegaan en dat betekent ook dat het al langer in de pijplijn zat."

Politie pakt kettingrukkers op

Twee mannen in de leeftijd van 21 jaar en 31 jaar zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden in de Jan Luijkenstraat in Amsterdam op verdenking van diefstal van een ketting met hanger. De mannen zitten nog vast voor verhoor.

Rond 03.00 uur spraken beide mannen op de Pieter Cornelisz Hooftstraat een 66-jarige man aan. Op een gegeven moment rukte een van de mannen een gouden ketting van de man af en gingen er met z’n tweeën vandoor. Het slachtoffer volgde zijn belagers en kon op een gegeven moment agenten in een politiebus laten weten dat hij was beroofd. Korte tijd later hield de politie deze twee mannen op basis van hun signalement aan. De ketting is vermoedelijk door de verdachten verstopt en niet meer aangetroffen. De hanger die aan de ketting zat is wel aangetroffen.

Mocht u in de omgeving een gouden ketting op een onlogische plek aantreffen, neem dan contact op met de politie.

Automobilist knalt tegen laadklep en smeert hem, omstander gewond

Een automobilist(e) die donderdagmiddag 31 oktober betrokken was bij een aanrijding op de Dorpstraat in Ulvenhout is hierbij weggereden zonder zijn/haar identiteit bekend te maken. De weggereden zwartkleurige stationwagen van vermoedelijk het merk Renault type Megane of Scenic reed na de aanrijding met flink beschadigde zijruiten weg. De politie zoekt getuigen.

De zwartkleurige stationwagen reed die middag rond 16.30 uur tegen de laadklep van een stilstaande vrachtwagen. Hierbij raakten de zijruiten flink beschadigd. Het rondvliegende glas kwam bij een 45-jarige omstander in haar gezicht, waarna zij ter controle naar het ziekenhuis moest. De inzittende van de zwarte auto stopte niet en reed vervolgens met kapotte zijruiten weg. Ondanks er een oproep via Burgernet is verspreid, is de betrokkene nog niet gevonden.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 of via WhatsApp.

Gravenberch weigerde PSG: "Ik ben een Amsterdammer en Ajax is mijn club"

Ryan Gravenberch kwam vorige week in de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord (4-0) als invaller binnen de lijnen bij Ajax. De zeventienjarige middenvelder geeft in gesprek met De Telegraaf te kennen dat hij klaar is voor meer minuten in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Gravenberch kon eerder al de overstap naar het buitenland maken, maar koos er bewust voor om bij Ajax te blijven.

"Stapje voor stapje moet ik naar die basisplaats toewerken door in de speeltijd die ik krijg te laten zien dat ik een meerwaarde heb", stelt Gravenberch, die tegelijkertijd zelf zijn verbeterpunten weet.

"Dat zijn allereerst de beruchte omschakelmomenten. Verdedigend kan het beter en mag ik mijn man niet meer laten lopen. Het is een kwestie van betrouwbaarder worden."

"Door alle aanwijzingen focus ik me nu misschien te veel op het verdedigen, want aanvallen kan ik wel. De balans tussen verdedigen en aanvallen moet op een gegeven moment weer een natuurlijke worden."

Zijn broer Danzell stond tevens te boek als een groot talent, maar hij brak niet door bij Ajax en kwam via NEC, Universitatea Cluj, FC Dordrecht, Reading en Roeselare bij TOP Oss terecht. "Mijn doel is nu écht Ajax 1 bereiken."

"Bij hem heeft het een rol gespeeld dat hij centrale verdediger werd gezet, nadat hij altijd spits was geweest. Dat hij het daar niet redde, viel hem niet te verwijten, want hij is geen echte verdediger."

Gravenberch liet al doorschemeren dat hij graag wil bijtekenen bij Ajax en hij vertrouwt erop dat de club met zijn zaakwaarnemer Mino Raiola tot een overeenkomst komt. In een eerder stadium was onder meer Paris Saint-Germain voor hem in de markt.

"Ja, en naar een aantal andere buitenlandse clubs. Maar ik ben een Amsterdammer en Ajax is mijn club. Als het aan mij ligt, teken ik zeker nog een keer bij, want de mensen hier zijn altijd heel goed voor me geweest. De topclubs zullen nog een paar jaar geduld moeten hebben."

5 Amsterdammers voorgeleid voor plofkraak Dordrecht

Dankzij zeer oplettende getuigen en snel handelen van verschillende politiediensten, zijn donderdagochtend vijf mannen uit Amsterdam aangehouden voor een plofkraak op het Van Eesterenplein in Dordrecht. De mannen zijn tussen de 18-, 19-, 21- en 26 jaar oud, en worden vandaag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Rechercheurs zijn bezig met huiszoekingen bij de vijf verdachten.

In de nacht van woensdag op donderdag om 03.20 uur werd een geldautomaat opgeblazen. Door getuigen werden een scooter met twee personen en een auto gezien. Zij belden snel de politie en dat heeft er toe geleid dat er snel na de kraak drie auto’s werden gecontroleerd op de A15, de N3 en in de directe omgeving van de N3. In de auto's zaten totaal vijf personen. Zij zijn aangehouden als verdachten van de plofkraak. De auto’s zijn in beslag genomen. Vandaag worden de vijf voorgeleid. De rechercheurs zijn momenteel bezig met huiszoekingen bij de vijf verdachten.

Vandaag vinden de verhoren plaats van de verdachten en er zal uiteraard worden gekeken of er een verband is met eerdere plofkraken.

De politie is ook nog op zoek naar de scooter die bij de plofkraak werd gebruilkt. De politie vraagt getuigen of mensen met meer informatie over de gebruikte scooter contact op te nemen via 0900-8844.

Verstappen: "Extra race in USA zou niet verkeerd zijn"

Max Verstappen komt graag in de Verenigde Staten en geniet van de sfeer daar, een extra grand prix in de VS zou hij daarom wel zien zitten.

"Ik houd ervan om hier te zijn, waar dan ook: Austin, Los Angeles of Miami, het is overal in USA erg gaaf. Een extra race in USA zou niet verkeerd zijn, zolang het maar een spannende wedstrijd is en er veel fans op af komen", zo lezen we op Verstappen.nl.

De jonge Nederlander rijdt dit weekend op het circuit in Texas al zijn honderdste wedstrijd in de Formule 1. "Dat is een goed begin. Het is snel gegaan als je bedenkt dat ik op 22-jarige leeftijd al mijn 100e Grand Prix rijdt. Dat had ik zelf ook nooit verwacht. De afgelopen vijf jaar zijn snel voorbij gegaan. Ik heb vele mooie herinneringen en hopelijk volgend die er nog veel meer."

Uiteraard blikte Verstappen alvast vooruit naar zijn jubileumweekend. "We kunnen weer een goede race hebben. Vorig jaar wisten we vanuit het achterveld toch op podium eindigen en dat was een goed resultaat. Achterin starten gaf me de kans om een andere strategie te hanteren, wat niet verkeerd uitpakte. Nu willen we natuurlijk in de voorhoede van start gaan en kijken wat we vanuit daar kunnen doen."

"In Mexico werkte de auto erg goed, dus we proberen dat hier door te trekken. Als we niet teveel tijd verliezen op rechte stukken kunnen we weer een positief weekend hebben. Het zal in de kwalificatie waarschijnlijk niet zo goed gaan in Mexico, maar als we in de kwalificatie een paar tienden achter Mercedes en Ferrari zitten, maken we in de race nog kans", zo vulde de Red Bull-coureur aan.

Tenslotte vertelde Verstappen dat het behalen van de derde plaats in het kampioenschap geen groot doel is voor dit seizoen. "Dat is niet zo heel belangrijk voor mij. Maar natuurlijk is het beter om derde te worden dan vierde of vijfde. Wij hebben de laatste races veel punten laten liggen. Het is positief dat we in het kampioenschap met de Ferrari’s het gevecht aan kunnen gaan, want in begin van seizoen hebben zij veel punten verloren."

Verstappen: "Extra race in USA zou niet verkeerd zijn" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Extra race in USA zou niet verkeerd zijn" (Pro Shots / Action Images)

Ollongren voorlopig ziek, grote verschuiving kabinetsposten

Tijdens het herstel van een medische ingreep bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en viceminister-president drs. K.H. Ollongren is een complicatie gebleken waarvoor behandeling nodig is. Daarom zal Zijne Majesteit de Koning, op voordracht van de minister-president, vandaag, 1 november 2019 de volgende handelingen verrichten.

De Koning zal minister Ollongren, voor de duur dat zij niet in staat is haar taak als minister uit te oefenen, ontheffen van de leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de hoedanigheid van viceminister-president.

De Koning zal vervolgens drs. R.W. Knops op de meest eervolle wijze ontslag verlenen als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en met ingang van vandaag benoemen tot minister en hem belasten met de leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Tevens zal de Koning op de meest eervolle wijze ontslag verlenen aan drs. S. van Veldhoven-van der Meer als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Zij zal met ingang van vandaag worden benoemd tot minister voor Milieu en Wonen.

De ministers Knops en Van Veldhoven-van der Meer zullen vanmiddag ten overstaan van de Koning op Paleis Huis ten Bosch worden beëdigd.

Daarnaast zal de Koning de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, drs. W. Koolmees, belasten met de hoedanigheid van viceminister-president en de minister van Defensie, drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, tevens benoemen tot minister zonder portefeuille en haar in deze hoedanigheid belasten met de aangelegenheden betreffende de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Ruzie om de radio, asielzoeker steekt asielzoeker neer

In de nacht van donderdag op vrijdag, omstreeks 00:45 uur kregen twee mannen die in dezelfde kamer van het Asielzoekerscentrum aan de Jachthuisweg in Heemserveen verblijven, onenigheid. De aanleiding van het conflict was waarschijnlijk het volume van de radio. Een man van 36 jaar raakte gewond en werd met onbekend letsel door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Een 22-jarige man wordt verdacht van het toebrengen van het letsel. Hierbij heeft hij mogelijk gebruik gemaakt van een mes. De man is later aangehouden in de omgeving van het politiebureau in Hardenberg. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte van mishandeling gedaan. De politie onderzoekt de toedracht van het incident.

Geen rijbewijs, wel een doorgeladen vuurwapen

Afgelopen nacht kreeg de politie om 02:50 uur een melding van een gestolen auto. De daders van 17 en 19 uit Almere zijn dezelfde avond aangehouden voor onder andere heling.

Doordat de gestolen auto gevolgd kon worden door een track en trace systeem, konden de politieagenten heel gericht achtervolgen en werden de twee autodieven binnen no time aangehouden op de Curaçaostraat in Almere.

Bij fouillering van de 19-jarige verdachte werd een doorgeladen vuurwapen in zijn broeksband aangetroffen. Deze persoon bleek tevens geen rijbewijs te hebben.

Rover hoopt op minder overlast door winterdienstregeling

Rover wil dat NS en ProRail minder snel op grote schaal treinen gaan schrappen bij de dreiging van sneeuw en vrieskou. Daarop hebben NS en ProRail toegezegd de overlast te beperken door meer maatwerk te gaan leveren.

Bij kans op sneeuw of strenge vorst kunnen NS en ProRail besluiten preventief treinen te schrappen, deze uitgedunde dienstregeling geldt dan de hele daarop volgende dag. Het gevolg kan zijn dat er de hele dag minder treinen rijden terwijl de sneeuw al lang voorbij is of het winterweer bleek mee te vallen. Veel reizigers klagen hierover, Rover heeft daarom meerdere voorstellen aan NS en ProRail gedaan om flexibeler in te spelen op winterweer.

NS en ProRail stellen dat zij 12 uur nodig hebben om deze aangepaste dienstregeling voor te bereiden en de reizigers hierover te informeren. Halverwege de dag terugschakelen naar de reguliere dienstregeling wanneer de sneeuw voorbij is, zien zij daarom niet als optie. Wel hebben zij Rover toegezegd meer maatwerk te leveren wanneer het winterweer beperkt blijft tot een bepaalde regio. Een regionale aangepaste dienstregeling kan voortaan relatief kort vooraf voorbereid worden (4 uur vooraf in plaats van 12 uur). Na een paar uur zou ook weer naar de normale situatie overgeschakeld moeten kunnen worden. De overlast hoeft dan niet meer altijd de rest van de dag te duren.

De flexibiliteit van de regionale aangepaste dienstregeling is een mooie stap voorwaarts. Rover hoopt dat de overlast voor reizigers de komende winter hiermee wordt beperkt. Rover blijft pleiten voor meer flexibiliteit bij winterweer zodat de trein juist bij slechte weersomstandigheden een betrouwbaarder alternatief is voor de auto.

Red Dead Redemption 2 volgende week op pc

Op 5 November kunnen mensen met een pc eindelijk aan de slag met Red Dead Redemption. 2. Om de boel nog een beetje te hypen is er daarom een aparte pc launch trailer online gezet. Mocht je de game al gekocht hebben kun je in ieder geval al aan de preload beginnen. Hiermee kun je bij de release meteen beginnen.

Red Dead Redemption 2 is een prequel van Red Dead Redemption dat in 2010 uitkwam. Red Dead Redemption 2 is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en volgende week dus ook op pc.



Grapperhaus: brandweerlieden maakten foto van reanimatie Maynard

Brandweerlieden hebben foto's gemaakt van het reanimeren van oud-profvoetballer Kelvin Maynard, die 18 september werd doodgeschoten in Amsterdam Zuidoost. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus vandaag gemeld aan de Tweede Kamer.

Maynard reed met zijn auto brandweerkazerne Anton aan de Langbroekdreef binnen, nadat hij was beschoten. Daarna circuleerden er foto's van de auto die de kazerne binnenreed en van de reanimatie van de dodelijk getroffen voetballer. Te zien is hoe een aantal brandweerlieden om het slachtoffer heen staat terwijl de reanimatie plaatsvindt

Omdat er op dat moment geen persfotografen aanwezig waren, bestond het vermoeden dat de foto's door hulpverleners waren gemaakt. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft bevestigd dat de foto's zijn gemaakt door 'een of meerdere brandweerlieden van deze regio'.

De minister uit zijn ongenoegen over de foto's. De veiligheidsregio neemt het incident zeer serieus en laat een extern bureau onderzoek doen naar het maken en het verspreiden van de foto's. De veiligheidsregio heeft de minister beloofd 'passende maatregelen' te treffen. Vooralsnog is niemand geschorst.

Naar aanleiding van het voorval is bij de brandweer nogmaals besproken hoe er met beeldmateriaal moet worden omgegaan.

Agent gewond bij verkeerscontrole

Een politieagent is donderdagavond gewond geraakt toen een man bewust op hem was ingereden tijdens een controleactie nabij de Sint Servatiusweg in Venray, ter hoogte van D‘n Herk.

Agenten wilde het voertuig controleren en gaven het voertuig een stopteken. De bestuurder van de auto reed vervolgens op een agent in en raakte hem met zijn voertuig. Daarbij liep de agent letsel op aan zijn onderlichaam, onbekend is nog waaruit dit letsel precies bestaat. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Aangehouden
De bestuurder van de auto kon meteen worden aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man uit Venray. Zijn voertuig is voor nader onderzoek in beslag genomen. Meer informatie is momenteel niet bekend.

FOK! Wat een weer: de regen keert terug!

Dag dames en heren!  

Na een paar mooie, maar frisse dagen onder invloed van een hogedrukgebied verliest dit weersysteem de invloed op ons weer. De weg wordt weer vrij gemaakt voor depressies. Het zal er dan ook heel anders uit zien dan de afgelopen dagen. Ook de temperaturen gaan flink omhoog. Misschien dat er ergens volgende week weer enige afkoeling plaatsvindt.

Vandaag is het grijs en gedurende de dag zijn er perioden met regen en/of motregen. Er passeren een paar frontale systemen. Vanavond trekt de actiefste over het land. Ik verwacht overdag zo'n 3 tot 7 mm regen. De maxima liggen tussen de 6 graden in Groningen tot al 12 graden in Zeeland. In de avond loopt de temperatuur overal verder op. Dan kan het in het zuidwesten zelfs 15 graden worden. Er staat een zuidoostelijke wind, die in de avond draait naar zuid-zuidwest.

In het weekend is het uitermate wisselvallig met veel wind.

Tot ziens!  


Meer weer op FOK!

Zonsondergang bij Isla Cristina, Andalusië. (Foto: Kroezel)
Zonsondergang bij Isla Cristina, Andalusië. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Prognose levensverwachting 65-jarigen

Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd 20,75 jaar zal zijn in 2025. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen. De prognose van de levensverwachting is een onderdeel van de Bevolkingsprognose 2019–2060 die het CBS op 17 december zal publiceren.

De levensverwachting van 20,75 jaar in 2025 is in de nieuwste prognose een fractie hoger dan in de prognose van 2018 (20,74 jaar). Dat komt neer op een verschil van een halve week.

AOW-wet gebruikt CBS-prognose
De prognose van het CBS wordt gebruikt voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW, art. 7a). Aan de hand van de nu bekendgemaakte prognose van de levensverwachting van 65-jarigen in 2025 wordt de AOW-leeftijd voor 2025 vastgesteld.

Het wetsvoorstel Temporisering verhoging AOW-leeftijd is op 2 juli 2019 aangenomen door de Eerste Kamer. Door dit wetsvoorstel gaat de AOW-leeftijd in 2024 naar 67 jaar. Het wetsvoorstel voor de verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 2025 moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.

Levensverwachting neemt toe
De levensverwachting van 65-jarigen neemt al sinds 1950 toe. Destijds leefden 65-jarigen gemiddeld nog 14,3 jaar, in 2018 was dat 19,9 jaar. In 2025 zal dat volgens de huidige prognose 0,9 jaar langer zijn. De toename van de levensverwachting verloopt niet gelijkmatig over de jaren. Er zijn perioden waarin de trend versnelt of juist stagneert. In Nederland, maar ook in andere West-Europese landen, is de levensverwachting sinds 2014 nauwelijks toegenomen. Voor 2019 wordt in Nederland echter weer een toename verwacht. Begin 2019 was er geen sprake van extra sterfte tijdens de kou en griep zoals dat begin 2018 het geval was. Een relatief hoge sterfte kan leiden tot een beperkte toename of zelfs een daling van de levensverwachting in dat jaar.

Meest waarschijnlijke ontwikkeling
Voor het maken van de prognose van de levensverwachting maakt het CBS gebruik van een in de internationale wetenschappelijke wereld ontwikkeld model. In dat model wordt ervan uitgegaan dat op lange termijn de stabiele, dalende trend in de sterftekansen in West-Europa doorzet. Omdat het model niet alleen de Nederlandse ontwikkelingen gebruikt, hebben tijdelijke veranderingen van de sterftecijfers een minder groot verstorend effect op de toekomstverwachtingen. Prognoses zijn echter onzeker. Om de onzekerheid rondom de prognose van de levensverwachting aan te geven, worden prognose-intervallen berekend. Deze geven een indruk van de verwachte nauwkeurigheid van de prognose.

De prognose van de levensverwachting is onderdeel van de jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS. Deze heeft tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. De CBS Bevolkingsprognose 2019–2060 zal op 17 december gepubliceerd worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.